Prime Minister's Office
English rendering of PM’s conversation with Kapoor family on 100 years of cinematic legend Raj Kapoor
11 DEC 2024 8:13PM by PIB Delhi
Ranbir Kapoor: For the past week, our WhatsApp family group has been actively debating how we should address you—Prime Minister Ji or Pradhan Mantri Ji! Reema Bua calls me every day, asking what to say and how.
Prime Minister: Brother, I am also a part of your family. Say whatever you feel like.
Woman: Hon'ble Prime Minister, Shri Narendra Modi Ji!
Prime Minister: Cut!
Woman: You have graciously invited us here today, spending your valuable time. On the occasion of Raj Kapoor's 100th birthday, we thank you. I was reminded of a few lines from one of Papa's films: Mai na rahungi, tum na rahoge, lekin rahengi nishaniyan!
Prime Minister: Wow!
Woman: The respect and love you have shown us are immeasurable. Today, the entire nation will witness the reverence Narendra Modi Ji, our Prime Minister, has extended to the Kapoor family.
Prime Minister: Kapoor Sahab has made an immense contribution! I consider it my privilege to welcome you all here. Raj Sahab's 100th birthday marks a golden milestone in the journey of Indian cinema. From Neel Kamal in 1947 to 2047, this century-long journey signifies an extraordinary contribution to the nation. In today's diplomatic circles, there is considerable discussion about soft power. During an era when the term 'soft power' had not even been coined, Raj Kapoor Sahab had already established Bharat's influence on the global stage through his work. This was a monumental service to the country.
Woman: Something similar happened with Ranbir. He was sitting in a car, and the Russian taxi driver asked, Are you from India? Then he started singing a song. He told him, I am Raj Kapoor's grandson—tell him son!
Ranbir Kapoor: I told him I was his grandson, and I always got free taxi rides because of that.
Prime Minister: Perhaps something could be done, especially in Central Asia. A film should be made that resonates deeply with the minds and hearts of the people there. Raj Sahab, even after so many years, still holds a strong emotional connection with them. That, in itself, is remarkable.
Woman: These days, even young children are being taught a variety of songs!
Prime Minister: That shows the lasting impact on their lives. I believe there is immense potential in Central Asia. We should work to revive this connection, linking it to the new generation and strengthening the bond. Such creative endeavours should be initiated, and they certainly can be achieved.
Woman: He received so much affection that his name became internationally recognised. You could call him a cultural ambassador in a small way. But today, I must say this: while he may have been a small cultural ambassador, our Prime Minister has elevated India onto the global stage, and we are so proud. Each member of this family is very proud.
Prime Minister: Indeed, the country's global standing has significantly increased. Take yoga, for example. Today, no matter where you go in the world, you’ll find tremendous appreciation for yoga.
Woman: My mother and I, along with Bebo, Lolo, and all of us, are deeply interested in yoga.
Prime Minister: Whenever I meet world leaders, whether during lunch or dinner, the conversation around me often revolves solely around yoga.
Person: This film is a humble tribute to my grandfather. It’s actually my first film as a producer, and I had always dreamed of creating something with my family. This project encapsulates everything dear to us.
Woman: May I share something? These are my grandsons, my children. They never had the chance to meet their grandfather, yet they are creating this film to honour him. Armaan has done extensive research, and this work is, in part, a tribute to him.
Person: Everything we have learned comes from films, and much of it has been taught to us by our mother.
Prime Minister: When you conduct research, in a way, you immerse yourself in that world—you live it. You are truly fortunate because, even though you never met your Nanaji, you have the opportunity to experience his life through this work.
Person: Yes, absolutely. This has been a big dream of mine, and I am incredibly grateful that my entire family is a part of this project.
Prime Minister: I recall the influence of his films. During the Jan Sangh era, there was an election in Delhi, and the Jan Sangh lost. Advani Ji and Atal Ji, upon facing defeat, said, “What shall we do now?” They decided to watch a film to lift their spirits. They went to watch a Raj Kapoor movie. The night passed, and by morning, they found renewed hope. It was as if, despite their loss, a new dawn awaited.
I also remember being in China, and one of your father’s songs was playing. I asked a colleague to record it on a mobile phone, and I sent it to Rishi Sahab. He was overjoyed.
Alia: I think you recently visited Africa, and I saw a clip of you standing with a soldier who was singing one of my songs. That clip went viral, and many people sent it to me. Everyone was so happy to see it. I have always felt that songs have a unique ability to unite the world. Hindi songs, in particular, hold a special place—they transcend language barriers. People may not always understand the words, but they sing along regardless. I have noticed this often during my travels, especially with Raj Kapoor’s songs. Even today, there’s something deeply sentimental and universal about our music that creates an instant connection. Speaking of which, I had a question—do you still get a chance to listen to songs?
Prime Minister: Yes, I do as I enjoy music, and whenever I get the opportunity, I make sure to listen.
Saif Ali Khan: You are the first Prime Minister I have had the honour of meeting, and you have met us personally—not once, but twice. You exude such positive energy, and your dedication to your work is truly admirable. I would like to congratulate you on all that you do and thank you for opening your doors, meeting with us, and being so approachable. Thank you very much.
Prime Minister: I remember meeting your father, and I was hoping that today I would get the chance to meet three generations of your family. But you didn’t bring the third generation along.
Karisma Kapoor: We really wanted to bring them.
Woman: They are all big actors, we are not in the greater field, my children are trying their level best. And we were invited by the Prime Minister. Thank you, Papa!
Ranbir Kapoor: We are organising a retrospective of Raj Kapoor's work on the 13th, 14th, and 15th of December. The Government of India, NFDC, and NFAI have been incredibly supportive. We have restored 10 of his films, both audio and visual, and they will be showcased in 160 theatres across 40 cities in Bharat. We are hosting the premiere on the 13th in Mumbai, and we have invited the entire film industry to join us.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of the PM's interaction with the Kapoor family. Original interaction was in Hindi.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ଜଗତର କିମ୍ବଦନ୍ତୀ ରାଜ କପୁରଙ୍କ ୧୦୦ ବର୍ଷ ପୂର୍ତ୍ତି ଅବସରରେ କପୁର ପରିବାର ସହିତ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ବାର୍ତ୍ତାଳାପ
11 DEC 2024 8:13PM by PIB Bhubaneshwar
ରଣବୀର କପୁର : ଗତ ଏକ ସପ୍ତାହ ଧରି, ଆମର ହ୍ୱାଟସ୍ ଆପ୍ ପରିବାର ଗୋଷ୍ଠୀ ସକ୍ରିୟ ଭାବରେ ବିତର୍କ କରିଆସୁଛନ୍ତି ଯେ ଆମେ ଆପଣଙ୍କୁ କିପରି ସମ୍ବୋଧିତ କରିବା ଉଚିତ୍-ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜୀ କିମ୍ବା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜୀ! ରିମା ବୁଆ ମୋତେ ପ୍ରତିଦିନ ଫୋନ୍ କରି ପଚାରନ୍ତି କ’ଣ ଏବଂ କିପରି କହିବା ଉଚିତ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ : ଭାଇ, ମୁଁ ମଧ୍ୟ ଆପଣଙ୍କ ପରିବାରର ଏକ ଅଂଶ ଆପଣ ଯାହା ଭାବୁଛନ୍ତି କୁହନ୍ତୁ ।
ମହିଳା : ମାନ୍ୟବର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ, ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଜୀ!
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଃ : କାଟ!
ମହିଳା : ଆପଣ ନିଜର ମୂଲ୍ୟବାନ ସମୟ ଅତିବାହିତ କରି ଆଜି ଆମକୁ ଏଠାକୁ ନିମନ୍ତ୍ରଣ କରିଛନ୍ତି । ରାଜ କପୁରଙ୍କ ୧୦୦ ତମ ଜନ୍ମଦିନ ଅବସରରେ ଆମେ ଆପଣଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଉଛୁ । ମୋତେ ପାପାଙ୍କ ଗୋଟିଏ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ରର କିଛି ଧାଡ଼ି ମନେ ପଡ଼ିଲା : 'ମୈ ନା ରହେଙ୍ଗୀ, ତୁମ୍ ନା ରହେଗେ, କିନ୍ତୁ ରହେଙ୍ଗୀ ନିଶାନିୟାଁ "!
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ : ବଢିଆ !
ମହିଳା : ଆପଣ ଆମକୁ ଯେଉଁ ସମ୍ମାନ ଓ ପ୍ରେମ ଦେଇଛନ୍ତି, ତାହା ଅତୁଳନୀୟ। ଆଜି ସମଗ୍ର ଦେଶ ଆମ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଜୀ କପୁର ପରିବାର ପ୍ରତି ଯେଉଁ ସମ୍ମାନ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଛନ୍ତି, ତାହାର ସାକ୍ଷୀ ହେବ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ : କପୁର ସାହେବଙ୍କ ଅବଦାନ ଅତୁଳନୀୟ! ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଏଠାରେ ସ୍ୱାଗତ କରିବା ମୋର ସୌଭାଗ୍ୟ ବୋଲି ମୁଁ ବିବେଚନା କରୁଛି। ରାଜ ସାହେବଙ୍କ ୧୦୦ ତମ ଜନ୍ମଦିନ ଭାରତୀୟ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ଯାତ୍ରାରେ ଏକ ସୁବର୍ଣ୍ଣ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ଚିହ୍ନିତ କରେ । ୧୯୫୭ ମସିହାରେ ନୀଲ କମଲଙ୍କ ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ୨୦୪୭ ମସିହା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏହି ଶତାବ୍ଦୀର ଦୀର୍ଘ ଯାତ୍ରା ଦେଶ ପ୍ରତି ଏକ ଅସାଧାରଣ ଯୋଗଦାନର ପ୍ରତୀକ। ଆଜିର କୂଟନୈତିକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସଫ୍ଟ ପାୱାରକୁ ନେଇ ଯଥେଷ୍ଟ ଆଲୋଚନା ହେଉଛି। ଏକ ଯୁଗରେ ଯେତେବେଳେ 'ସଫ୍ଟ ପାୱାର' ଶବ୍ଦଟି ମଧ୍ୟ ଉଦ୍ଭାବିତ ହୋଇନଥିଲା, ସେତେବେଳେ ରାଜ କପୁର ସାହେବ ତାଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟ ମାଧ୍ୟମରେ ବିଶ୍ୱ ମଞ୍ଚରେ ଭାରତର ପ୍ରଭାବକୁ ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ କରିସାରିଥିଲେ। ଏହା ଦେଶ ପାଇଁ ଏକ ସ୍ମରଣୀୟ ସେବା ଥିଲା।
ମହିଳା : ରଣବୀରଙ୍କ ସହିତ ମଧ୍ୟ ଏପରି କିଛି ଘଟିଥିଲା ସେ ଏକ କାରରେ ବସିଥିଲେ, ଏବଂ ରୁଷୀୟ ଟ୍ୟାକ୍ସି ଡ୍ରାଇଭର ପଚାରିଲେ, ଆପଣ ଭାରତର କି? ଏହାପରେ ସେ ଗୀତ ଗାଇବା ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲେ ସେ ତାଙ୍କୁ କହିଲେ, ମୁଁ ରାଜ କପୁରଙ୍କ ନାତି-ତାଙ୍କୁ କୁହ ପୁଅ!
ରଣବୀର କପୁର : ମୁଁ ତାଙ୍କୁ କହିଥିଲି ଯେ ମୁଁ ତାଙ୍କର ନାତି, ଏବଂ ସେଥିପାଇଁ ମୁଁ ସବୁବେଳେ ମାଗଣା ଟ୍ୟାକ୍ସି ଯାତ୍ରା ପାଇଥିଲି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ : ବୋଧହୁଏ କିଛି କରାଯାଇପାରିବ, ବିଶେଷ କରି ମଧ୍ୟ ଏସିଆରେ। ଏପରି ଏକ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ନିର୍ମାଣ କରାଯିବା ଉଚିତ ଯାହା ସେଠାକାର ଲୋକଙ୍କ ମନ ଏବଂ ହୃଦୟ ସହିତ ଗଭୀର ଭାବରେ ପ୍ରତିଧ୍ୱନିତ ହେବ। ରାଜ ସାହେବ, ଏତେ ବର୍ଷ ପରେ ମଧ୍ୟ, ସେମାନଙ୍କ ସହିତ ଏକ ଦୃଢ଼ ଭାବପ୍ରବଣ ସମ୍ପର୍କ ରଖିଛନ୍ତି। ଏହା, ନିଜ ଭିତରେ, ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ।
ମହିଳା : ଆଜିକାଲି ଛୋଟ ପିଲାମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାରର ଗୀତ ଶିକ୍ଷା ଦିଆଯାଉଛି!
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ : ଏହା ସେମାନଙ୍କ ଜୀବନ ଉପରେ ସ୍ଥାୟୀ ପ୍ରଭାବକୁ ଦର୍ଶାଉଛି। ମୁଁ ବିଶ୍ୱାସ କରେ ଯେ ମଧ୍ୟ ଏସିଆରେ ଅପାର ସମ୍ଭାବନା ରହିଛି। ଆମକୁ ଏହି ସମ୍ପର୍କକୁ ପୁନର୍ଜୀବିତ କରିବା, ଏହାକୁ ନୂତନ ପିଢ଼ି ସହିତ ଯୋଡ଼ିବା ଏବଂ ବନ୍ଧନକୁ ମଜବୁତ କରିବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ଉଚିତ୍। ଏଭଳି ସୃଜନଶୀଳ ପ୍ରୟାସ ଆରମ୍ଭ କରାଯିବା ଉଚିତ ଏବଂ ସେଗୁଡ଼ିକୁ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବେ ହାସଲ କରାଯାଇପାରିବ।
ମହିଳା : ତାଙ୍କୁ ଏତେ ସ୍ନେହ ମିଳିଥିଲା ଯେ ତାଙ୍କ ନାମ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସ୍ତରରେ ସ୍ୱୀକୃତି ଲାଭ କରିଥିଲା। ଆପଣ ତାଙ୍କୁ ଏକ ଛୋଟ ଉପାୟରେ ସାଂସ୍କୃତିକ ରାଷ୍ଟ୍ରଦୂତ କହିପାରିବେ। କିନ୍ତୁ ଆଜି, ମୁଁ ଏହା ନିଶ୍ଚୟ କହିବିଃ ଯଦିଓ ସେ ଏକ ଛୋଟ ସାଂସ୍କୃତିକ ରାଷ୍ଟ୍ରଦୂତ ହୋଇଥାଇପାରନ୍ତି, ଆମ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭାରତକୁ ବିଶ୍ୱ ମଞ୍ଚକୁ ଉନ୍ନୀତ କରିଛନ୍ତି, ଏବଂ ଆମେ ବହୁତ ଗର୍ବିତ। ଏହି ପରିବାରର ପ୍ରତ୍ୟେକ ସଦସ୍ୟ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗର୍ବିତ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ : ବାସ୍ତବରେ, ଦେଶର ବୈଶ୍ୱିକ ସ୍ଥିତି ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଭାବେ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ଉଦାହରଣ ସ୍ୱରୂପ, ଯୋଗକୁ ନିଅନ୍ତୁ। ଆଜି, ଆପଣ ଦୁନିଆରେ ଯେଉଁଠିକି ଯାଆନ୍ତୁ ନା କାହିଁକି, ଆପଣ ଯୋଗ ପ୍ରତି ଅତ୍ୟଧିକ ପ୍ରଶଂସା ପାଇବେ।
ମହିଳା : ମୋ ମାଆ ଏବଂ ମୁଁ, ବେବୋ, ଲୋଲୋ ଏବଂ ଆମେ ସମସ୍ତେ ଯୋଗ ପ୍ରତି ଗଭୀର ଆଗ୍ରହୀ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ : ଯେତେବେଳେ ବି ମୁଁ ବିଶ୍ୱ ନେତାମାନଙ୍କୁ ଭେଟିଥାଏ, ମଧ୍ୟାହ୍ନ ଭୋଜନ ସମୟରେ ହେଉ କିମ୍ବା ରାତ୍ରିଭୋଜନ ସମୟରେ, ମୋ ଚାରିପାଖରେ କଥାବାର୍ତ୍ତା ପ୍ରାୟତଃ କେବଳ ଯୋଗ ଉପରେ ପର୍ଯ୍ୟବସିତ ହୋଇଥାଏ।
ବ୍ୟକ୍ତି : ଏହି ଚଳଚ୍ଚିତ୍ରଟି ମୋ ଜେଜେବାପାଙ୍କ ପ୍ରତି ଏକ ନମ୍ର ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି। ଜଣେ ନିର୍ମାତା ଭାବେ ଏହା ପ୍ରକୃତରେ ମୋର ପ୍ରଥମ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ଏବଂ ମୁଁ ସବୁବେଳେ ମୋ ପରିବାର ସହିତ କିଛି ସୃଷ୍ଟି କରିବାର ସ୍ୱପ୍ନ ଦେଖିଥିଲି। ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ଆମ ପାଇଁ ପ୍ରିୟ ସମସ୍ତ ଜିନିଷକୁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରେ |
ମହିଳା : ମୁଁ କିଛି କହିପାରିବି କି? ଏମାନେ ମୋର ନାତି, ମୋର ପିଲାମାନେ। ସେମାନେ କେବେ ବି ନିଜ ଜେଜେବାପାଙ୍କୁ ଭେଟିବାର ସୁଯୋଗ ପାଇ ନଥିଲେ, ତଥାପି ତାଙ୍କୁ ସମ୍ମାନିତ କରିବା ପାଇଁ ସେମାନେ ଏହି ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ନିର୍ମାଣ କରୁଛନ୍ତି। ଅରମାନ ବ୍ୟାପକ ଗବେଷଣା କରିଛନ୍ତି, ଏବଂ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟ, ଆଂଶିକ ଭାବରେ, ତାଙ୍କ ପ୍ରତି ଏକ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ।
ବ୍ୟକ୍ତି : ଆମେ ଯାହା କିଛି ଶିଖିଛୁ ତାହା ଚଳଚ୍ଚିତ୍ରରୁ ଆସିଛି, ଏବଂ ଏହାର ଅଧିକାଂଶ ଆମ ମାଆ ଆମକୁ ଶିଖାଇଛନ୍ତି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ : ଯେତେବେଳେ ଆପଣ ଗବେଷଣା କରନ୍ତି, ଏକ ପ୍ରକାରରେ, ଆପଣ ନିଜକୁ ସେହି ଦୁନିଆରେ ନିମଜ୍ଜିତ କରନ୍ତି-ଆପଣ ଏହାକୁ ବଞ୍ଚନ୍ତି। ଆପଣ ପ୍ରକୃତରେ ଭାଗ୍ୟବାନ କାରଣ, ଯଦିଓ ଆପଣ ନିଜ ନାନାଜୀଙ୍କୁ କେବେ ଭେଟିନାହାନ୍ତି, ତଥାପି ଏହି କାର୍ଯ୍ୟ ମାଧ୍ୟମରେ ତାଙ୍କ ଜୀବନକୁ ଅନୁଭବ କରିବାର ସୁଯୋଗ ଆପଣଙ୍କୁ ମିଳିଛି।
ବ୍ୟକ୍ତି : ହଁ, ନିଶ୍ଚିତ। ଏହା ମୋର ଏକ ବଡ଼ ସ୍ୱପ୍ନ, ଏବଂ ମୁଁ ଅବିଶ୍ୱସନୀୟ ଭାବରେ କୃତଜ୍ଞ ଯେ ମୋର ସମଗ୍ର ପରିବାର ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପର ଏକ ଅଂଶ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ : ମୁଁ ତାଙ୍କ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ରର ପ୍ରଭାବକୁ ମନେ ପକାଉଛି। ଜନସଂଘ ଯୁଗରେ ଦିଲ୍ଲୀରେ ଏକ ନିର୍ବାଚନ ହୋଇଥିଲା, ଏବଂ ଜନସଂଘ ହାରିଥିଲା। ପରାଜୟର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେବା ପରେ ଆଡଭାନୀ ଜୀ ଏବଂ ଅଟଳ ଜୀ କହିଲେ, "ଏବେ ଆମେ କ’ଣ କରିବା? "ସେମାନେ ନିଜ ଉତ୍ସାହ ବଢ଼ାଇବା ପାଇଁ ଏକ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ଦେଖିବାକୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଲେ। ସେମାନେ ରାଜ କପୁରଙ୍କ ଏକ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ଦେଖିବାକୁ ଯାଇଥିଲେ। ରାତି ବିତିଗଲା, ଏବଂ ସକାଳ ସୁଦ୍ଧା ସେମାନେ ନୂତନ ଆଶା ପାଇଲେ। ଏହା ଏପରି ଥିଲା, ଯେପରି ସେମାନଙ୍କର ପରାଜୟ ସତ୍ତ୍ୱେ, ଏକ ନୂତନ ସକାଳ ଅପେକ୍ଷା କରିଥିଲା |
ମୋର ମଧ୍ୟ ମନେ ଅଛି, ମୁଁ ଚୀନରେ ଥିଲି, ଏବଂ ଆପଣଙ୍କ ବାପାଙ୍କ ଗୋଟିଏ ଗୀତ ବାଜୁଥିଲା। ମୁଁ ଜଣେ ସହକର୍ମୀଙ୍କୁ ଏହାକୁ ଏକ ମୋବାଇଲ୍ ଫୋନରେ ରେକର୍ଡ କରିବାକୁ କହିଥିଲି, ଏବଂ ମୁଁ ଏହାକୁ ଋଷି ସାହେବଙ୍କୁ ପଠାଇଥିଲି। ସେ ଅତିଶୟ ଆନନ୍ଦିତ ହେଲେ।
ଆଲିଆ : ମୁଁ ଭାବୁଛି ଆପଣ ନିକଟରେ ଆଫ୍ରିକା ଗସ୍ତ କରିଛନ୍ତି, ଏବଂ ମୁଁ ମୋର ଗୋଟିଏ ଗୀତ ଗାଉଥିବା ଜଣେ ସୈନିକଙ୍କ ସହ ଠିଆ ହୋଇଥିବା ଏକ କ୍ଲିପ୍ ଦେଖିଲି ସେହି କ୍ଲିପ୍ ଭାଇରାଲ ହୋଇଥିଲା, ଏବଂ ଅନେକ ଲୋକ ଏହାକୁ ମୋତେ ପଠାଇଥିଲେ । ଏହା ଦେଖି ସମସ୍ତେ ଖୁସି ହୋଇଥିଲେ । ମୁଁ ସର୍ବଦା ଅନୁଭବ କରିଛି ଯେ ଗୀତରେ ବିଶ୍ୱକୁ ଏକଜୁଟ କରିବାର ଏକ ଅନନ୍ୟ କ୍ଷମତା ଅଛି ହିନ୍ଦୀ ଗୀତ, ବିଶେଷ କରି, ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ସ୍ଥାନ ଅଧିକାର କରିଥାଏ-ସେଗୁଡ଼ିକ ଭାଷାର ପ୍ରତିବନ୍ଧକକୁ ଅତିକ୍ରମ କରିଥାଏ ଲୋକମାନେ ସର୍ବଦା ଶବ୍ଦଗୁଡ଼ିକୁ ବୁଝିପାରନ୍ତି ନାହିଁ, କିନ୍ତୁ ସେମାନେ ନିର୍ବିଶେଷରେ ଗାଆନ୍ତି | ମୁଁ ମୋର ଯାତ୍ରା ସମୟରେ, ବିଶେଷ କରି ରାଜ କପୁରଙ୍କ ଗୀତଗୁଡ଼ିକ ସହିତ, ଏହା ବାରମ୍ବାର ଲକ୍ଷ୍ୟ କରିଛି ଆଜି ମଧ୍ୟ, ଆମ ସଙ୍ଗୀତରେ କିଛି ଗଭୀର ଭାବପ୍ରବଣ ଏବଂ ସାର୍ବଜନୀନ ଅଛି ଯାହା ଏକ ତତ୍କଣ୍ଠା ସଂଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରେ । ଯାହା ବିଷୟରେ କହିବାକୁ ଗଲେ, ମୋର ଗୋଟିଏ ପ୍ରଶ୍ନ ଥିଲା-ଆପଣଙ୍କୁ ଏବେ ବି ଗୀତ ଶୁଣିବାର ସୁଯୋଗ ମିଳୁଛି କି?
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ : ହଁ, ମୁଁ ସଙ୍ଗୀତକୁ ଉପଭୋଗ କରେ, ଏବଂ ଯେତେବେଳେ ବି ମୋତେ ସୁଯୋଗ ମିଳେ, ମୁଁ ଶୁଣିବା ନିଶ୍ଚିତ କରେ।
ସୈଫ୍ ଅଲ୍ଲୀ ଖାନ୍ : ଆପଣ ହେଉଛନ୍ତି ପ୍ରଥମ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ, ଯାହାଙ୍କୁ ଭେଟିବାର ସୌଭାଗ୍ୟ ମୋତେ ମିଳିଛି, ଏବଂ ଆପଣ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଭାବେ ଆମକୁ ଭେଟିଛନ୍ତି-ଥରେ ନୁହେଁ, ଦୁଇଥର। ଆପଣ ଏପରି ସକାରାତ୍ମକ ଶକ୍ତି ପ୍ରଦର୍ଶନ କରନ୍ତି, ଏବଂ ନିଜ କାର୍ଯ୍ୟ ପ୍ରତି ଆପଣଙ୍କ ସମର୍ପଣ ବାସ୍ତବରେ ପ୍ରଶଂସନୀୟ। ଆପଣ ଯାହା କରୁଛନ୍ତି ସେଥିପାଇଁ ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇବାକୁ ଚାହୁଁଛି ଏବଂ ଆପଣଙ୍କ ଦ୍ୱାର ଖୋଲିବା, ଆମ ସହିତ ସାକ୍ଷାତ କରିବା ଏବଂ ଏତେ ସହଜ ହେବା ପାଇଁ ଧନ୍ୟବାଦ। ଆପଣଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ : ଆପଣଙ୍କ ପିତାଙ୍କୁ ଭେଟିବାର ମୋର ମନେ ଅଛି, ଏବଂ ମୁଁ ଆଶା କରୁଥିଲି ଯେ ଆଜି ମୋତେ ଆପଣଙ୍କ ପରିବାରର ତିନି ପିଢ଼ିଙ୍କୁ ଭେଟିବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିବ। କିନ୍ତୁ ଆପଣ ତୃତୀୟ ପିଢ଼ିକୁ ସାଙ୍ଗରେ ଆଣିଲେ ନାହିଁ।
କରିସ୍ମା କପୁର : ଆମେ ପ୍ରକୃତରେ ସେମାନଙ୍କୁ ଆଣିବାକୁ ଚାହୁଁଥିଲୁ।
ମହିଳା : ସେମାନେ ସମସ୍ତେ ବଡ଼ ବଡ଼ ଅଭିନେତା, ଆମେ ବଡ଼ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନାହୁଁ, ମୋ ପିଲାମାନେ ନିଜ ସ୍ତରରେ ସର୍ବୋତ୍ତମ ଚେଷ୍ଟା କରୁଛନ୍ତି ଏବଂ ଆମକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନିମନ୍ତ୍ରଣ କରିଥିଲେ ଧନ୍ୟବାଦ, ବାପା!
ରଣବୀର କପୁର : ଆମେ ୧୩, ୧୪ ଏବଂ ୧୫ ଡିସେମ୍ବରରେ ରାଜ କପୁରଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟର ଏକ ପୂର୍ବାଲୋକନ ଆୟୋଜନ କରୁଛୁ। ଭାରତ ସରକାର, ଏନ୍. ଏଫ୍. ଡି. ସି. ଏବଂ ଏନ୍. ଏଫ୍. ଏ. ଆଇ. ଅବିଶ୍ୱସନୀୟ ସମର୍ଥନ କରିଛନ୍ତି। ଆମେ ତାଙ୍କର ୧୦ଟି ଚଳଚ୍ଚିତ୍ରକୁ ପୁନରୁଦ୍ଧାର କରିଛୁ, ଉଭୟ ଅଡିଓ ଏବଂ ଭିଜୁଆଲ୍, ଏବଂ ସେଗୁଡ଼ିକ ଭାରତର ୪୦ଟି ସହରରେ ୧୬୦ଟି ପ୍ରେକ୍ଷାଳୟରେ ପ୍ରଦର୍ଶିତ ହେବ। ଆମେ ମୁମ୍ବାଇରେ ୧୩ ତାରିଖରେ ପ୍ରିମିୟର ଆୟୋଜନ କରୁଛୁ, ଏବଂ ଆମେ ସମଗ୍ର ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ଶିଳ୍ପକୁ ଆମ ସହିତ ଯୋଗଦେବାକୁ ନିମନ୍ତ୍ରଣ କରିଛୁ।