মানৱ সম্পদ উন্নয়ণ মন্ত্ৰালয়
স্মাৰ্ট ইণ্ডিয়া হেকাথন ২০২৪ৰ গ্ৰেণ্ড ফিনালে উদ্বোধন শ্ৰী ধৰ্মেন্দ্ৰ প্ৰধানৰ
ছাত্ৰ-ছাত্ৰীসকল বিকশিত ভাৰতৰ চালক আৰু তেওঁলোকৰ উদ্ভাৱন আৰু উদ্যমে বিশ্বৰ প্ৰত্যাহ্বানৰ সমাধান বিচাৰি উলিয়াব পাৰেঃ শ্ৰী ধৰ্মেন্দ্ৰ প্ৰধান
11 DEC 2024 2:36PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় শিক্ষামন্ত্ৰী শ্ৰী ধৰ্মেন্দ্ৰ প্ৰধানে আজি ভাৰ্চুৱেলি স্মাৰ্ট ইণ্ডিয়া হেকাথন ২০২৪ৰ গ্ৰেণ্ড ফিনালে উদ্বোধন কৰে। উদ্বোধনী অনুষ্ঠানত কেন্দ্ৰীয় শিক্ষা তথা উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ উন্নয়ন বিভাগৰ ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী ড° সুকান্ত মজুমদাৰ, শিক্ষা মন্ত্ৰালয়ৰ সচিব শ্ৰী সঞ্জয় কুমাৰ; এনইটিএফৰ অধ্যক্ষ, অধ্যাপক অনিল সহস্ৰবুদ্ধে; এআইচিটিইৰ উপাধ্যক্ষ ড অভয় জেৰেৰ লগতে অন্যান্য বিষয়াসকলো উপস্থিত থাকে। এআইচিটিইৰ অধ্যক্ষ অধ্যাপক টি জি সীতাৰাম আৰু অন্যান্য শিক্ষাবিদ, ছাত্ৰ-ছাত্ৰী আৰু শিক্ষক-শিক্ষয়িত্ৰীসকলে দেশৰ বিভিন্ন কেন্দ্ৰৰ পৰা ভাৰ্চুৱেলি যোগদান কৰে। এই হেকাথন একে সময়তে ৫১টা কেন্দ্ৰত অনুষ্ঠিত হৈছে।
এই উপলক্ষে আগবঢ়োৱা ভাষণত শ্ৰী ধৰ্মেন্দ্ৰ প্ৰধানে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীক কৃতজ্ঞতা জ্ঞাপন কৰে, যি এছআইএইচৰ দৃষ্টিভংগীৰে অনুপ্ৰাণিত কৰিছে, যিখন দেশৰ বিভিন্ন প্ৰান্তৰ ছাত্ৰ-ছাত্ৰীয়ে সমসাময়িক প্ৰত্যাহ্বানৰ সমাধান বিচাৰিবলৈ মন দিয়ে। ছাত্ৰ-ছাত্ৰীয়েই হৈছে এখন বিকশিত ভাৰতৰ চালক আৰু তেওঁলোকৰ উদ্ভাৱন আৰু উদ্যমে বিশ্বৰ প্ৰত্যাহ্বানৰ সমাধান বিচাৰি উলিয়াব পাৰে বুলিও তেওঁ কয়। দেশৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ প্ৰতিভা, দৃষ্টিভংগী, কঠোৰ পৰিশ্ৰম, নেতৃত্ব আৰু উদ্ভাৱনে ভাৰতক একবিংশ শতিকাৰ জ্ঞান অৰ্থনীতি, উত্থানশীল অৰ্থনীতিৰ বাবে উন্নয়নৰ আৰ্হিৰ লগতে বিশ্বৰ বিকাশৰ ইঞ্জিন হিচাপে আত্মপ্ৰকাশ কৰাৰ বাট মুকলি কৰিব বুলিও তেওঁ আলোকপাত কৰে।
এই উপলক্ষে ড সুকান্ত মজুমদাৰে এছআইএইচে কেনেদৰে প্ৰত্যাহ্বানসমূহক সুযোগলৈ ৰূপান্তৰিত কৰিছে, যুৱ মনবোৰে ৰাষ্ট্ৰ নিৰ্মাণত অৰিহণা যোগোৱাৰ পথ প্ৰশস্ত কৰিছে তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। হেকাথনত মহিলাসকলৰ ক্ৰমৱৰ্ধমান অংশগ্ৰহণৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি তেওঁ উল্লেখ কৰে যে ই অন্তৰ্ভুক্তিৰ দিশত এক উল্লেখযোগ্য পদক্ষেপ। হেকাথনৰ প্ৰতিটো দলত অন্ততঃ এগৰাকী মহিলা সদস্য আছে। তেওঁ মন্তব্য কৰে যে মহিলাসকলৰ অৱদানে এই কথা সোঁৱৰাই দিয়ে যে লিংগ সমতা কেৱল এটা লক্ষ্য নহয় বৰঞ্চ বহনক্ষম অগ্ৰগতিৰ বাবে এক প্ৰয়োজনীয়তা। ড মজুমদাৰে উদ্ভাৱকসকলৰ বাবে পৰিস্থিতিতন্ত্ৰ গঢ়ি তোলাৰ বাবে শিক্ষা মন্ত্ৰালয়ৰ উদ্ভাৱন কোষকো প্ৰশংসা কৰে। তেওঁ কয় যে ই ছাত্ৰ-ছাত্ৰীসকলক ধাৰণাসমূহক প্ৰভাৱশালী বাস্তৱলৈ ৰূপান্তৰিত কৰিবলৈ শক্তিশালী কৰি তুলিছে, উদ্যোগীকৰণক প্ৰসাৰিত কৰিছে আৰু আত্মনিৰ্ভৰশীলতাৰ সংস্কৃতিক আগুৱাই লৈ গৈছে।
শ্ৰী সঞ্জয় কুমাৰে ভাষণত আমাৰ মনত আৰু শিক্ষানুষ্ঠানৰ সংস্কৃতিত উদ্ভাৱনৰ ধাৰণাটোৱে কেনেদৰে দৃঢ়ভাৱে শিপাইছে তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। মন্ত্ৰালয়ৰ প্ৰচেষ্টা বৃদ্ধি আৰু নতুন চিন্তাধাৰাৰ প্ৰসাৰৰ ক্ষেত্ৰত তেওঁ শ্ৰী ধৰ্মেন্দ্ৰ প্ৰধানক নিৰন্তৰ পথ প্ৰদৰ্শনৰ বাবে কৃতজ্ঞতা জ্ঞাপন কৰে।তেওঁ লগতে আলোকপাত কৰে যে এছআইএইচে ব্যক্তিগত উজ্জ্বলতাক অতিক্ৰম কৰি সামূহিকতাবাদৰ শক্তিক ব্যৱহাৰ কৰাৰ সুযোগ প্ৰদান কৰে, কিয়নো ছাত্ৰ-ছাত্ৰীসকলে সহযোগিতামূলক আৰু সৃষ্টিশীলভাৱে সমস্যাৰ সমাধান বিকশিত কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰতৰ দৃষ্টিভংগী পুনৰবাৰ উল্লেখ কৰি তেওঁ এই ধাৰণাটোৱে চিন্তাত আত্মনিৰ্ভৰশীলতাকো সামৰি লোৱা বুলি দৃঢ়তাৰে কয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ যুৱ-নেতৃত্বাধীন উন্নয়নৰ দৃষ্টিভংগীৰ সৈতে সংগতি ৰাখি স্মাৰ্ট ইণ্ডিয়া হেকাথন (এছআইএইচ) হৈছে ছাত্ৰ-ছাত্ৰীসকলক চৰকাৰ, উদ্যোগ আৰু অন্যান্য সংস্থাসমূহৰ মন্ত্ৰালয় আৰু বিভাগসমূহৰ জৰুৰী সমস্যাসমূহ সমাধানৰ বাবে এক মঞ্চ প্ৰদানৰ বাবে এক দেশজোৰা পদক্ষেপ। ২০১৭ চনত আৰম্ভ হোৱা স্মাৰ্ট ইণ্ডিয়া হেকাথনে যুৱ উদ্ভাৱকৰ মাজত ব্যাপক জনপ্ৰিয়তা লাভ কৰিছে। যোৱা ছটা সংস্কৰণত বিভিন্ন ডমেইনত উদ্ভাৱনীমূলক সমাধানৰ উন্মেষ ঘটিছে আৰু প্ৰতিষ্ঠিত ষ্টাৰ্টআপ হিচাপে থিয় দিছে।
আজি (১১ ডিচেম্বৰ ২০২৪) দেশজুৰি ৫১টা কেন্দ্ৰত একে সময়তে আৰম্ভ হৈছে স্মাৰ্ট ইণ্ডিয়া হেকাথনৰ সপ্তম সংস্কৰণ। ছফটৱেৰ সংস্কৰণটো ৩৬ঘণ্টা ধৰি ননষ্টপ চলিব আৰু হাৰ্ডৱেৰ সংস্কৰণ ১১ৰ পৰা ১৫ ডিচেম্বৰলৈকে চলি থাকিব। বিগত সংস্কৰণৰ দৰেই এইবাৰে ৰাষ্ট্ৰীয় গুৰুত্ব আৰু ৰাষ্ট্ৰীয় অগ্ৰাধিকাৰৰ খণ্ডৰ সৈতে জড়িত ১৭টা বিষয়বস্তুৰ যিকোনো এটাৰ বিপৰীতে ছাত্ৰ উদ্ভাৱন খণ্ডত শিক্ষাৰ্থীৰ দলসমূহে হয় মন্ত্ৰালয়/বিভাগ/উদ্যোগে দিয়া সমস্যাৰ বিবৃতিৰ ওপৰত কাম কৰিব, নহয় তেওঁলোকৰ ধাৰণা দাখিল কৰিব। এইবোৰ হ’ল স্বাস্থ্যসেৱা, যোগান শৃংখল আৰু লজিষ্টিক, স্মাৰ্ট প্ৰযুক্তি, ঐতিহ্য আৰু সংস্কৃতি, বহনক্ষমতা, শিক্ষা আৰু দক্ষতা বিকাশ, পানী, কৃষি আৰু খাদ্য, উদীয়মান প্ৰযুক্তি আৰু দুৰ্যোগ ব্যৱস্থাপনা।
এইবাৰৰ সংস্কৰণৰ কিছুমান আমোদজনক সমস্যাৰ বক্তব্যৰ ভিতৰত ইছৰ’ই উপস্থাপন কৰা ‘চন্দ্ৰৰ অন্ধকাৰ অঞ্চলৰ ছবি উন্নত কৰা’, জল শক্তি মন্ত্ৰালয়ে উপস্থাপন কৰা ‘এআই, উপগ্ৰহৰ তথ্য, আইঅ’টি আৰু গতিশীল আৰ্হি ব্যৱহাৰ কৰি সঠিক সময়ৰ গংগাৰ পানীৰ গুণাগুণ নিৰীক্ষণ’ আয়ুষ মন্ত্ৰালয়ে উপস্থাপন কৰা ‘এআইৰ সৈতে সংহত স্মাৰ্ট যোগ মেটৰ বিকাশ সাধন কৰা’।
এই বছৰ ৫৪টা মন্ত্ৰালয়, বিভাগ, ৰাজ্য চৰকাৰ, পিএছইউ আৰু উদ্যোগে ২৫০টাতকৈও অধিক সমস্যাৰ বিবৃতি দাখিল কৰিছে। প্ৰতিষ্ঠান পৰ্যায়ত আভ্যন্তৰীণ হেকাথনত ১৫০শতাংশৰ আকৰ্ষণীয় বৃদ্ধি তথ্য লাভ কৰা হৈছে। ২০২৩ চনত এছ আই এইচত ৯০০তকৈ অধিক হোৱাৰ পৰা ২০২৪ চনত এছআইএইচত ২,২৪৭তকৈ অধিক হৈছে, যাৰ ফলত এইটো আটাইতকৈ সৰ্ববৃহৎ সংস্কৰণ হিচাপে পৰিগণিত হৈছে। প্ৰতিষ্ঠান পৰ্যায়ত এছআইএইচ ২০২৪ত ৮৬,০০০তকৈ অধিক দলে অংশগ্ৰহণ কৰিছে আৰু ৰাষ্ট্ৰীয় পৰ্যায়ৰ ৰাউণ্ডৰ বাবে প্ৰায় ৪৯,০০০ ছাত্ৰ দল (প্ৰতিটোতে ৬ জন ছাত্ৰ আৰু ২ জন গুৰুৰে গঠিত) বাছনি হৈছে।

Ministry of Education
Shri Dharmendra Pradhan inaugurates Grand Finale of Smart India Hackathon 2024
Students are drivers of Viksit Bharat and their innovation and zeal can find solutions to the challenges of the world - Shri Dharmendra Pradhan
11 DEC 2024 2:36PM by PIB Delhi
Union Minister for Education, Shri Dharmendra Pradhan, virtually inaugurated the Grand Finale of the Smart India Hackathon 2024 today. Union Minister of State for Education and Development of the North Eastern Region, Dr. Sukanta Majumdar was present at the inauguration. Secretary, Ministry of Education, Shri Sanjay Kumar; Chairperson NETF, Prof. Anil Sahasrabudhe; Vice Chairman, AICTE, Dr. Abhay Jere; and other officials were also present at the event. Chairman, AICTE, Prof. T. G. Sitharam and other academicians, students and mentors joined virtually from various centres spread across the country. The Hackathon is taking place in 51 such centres concurrently.
Shri Dharmendra Pradhan, in his address, expressed his gratitude to Prime Minister Shri Narendra Modi for inspiring with the vision of SIH, which has become a hotspot of innovation and creativity where students from across the country put their minds to find solutions to contemporary challenges. Students are the drivers of a Viksit Bharat and their innovation and zeal can find solutions to the challenges of the world, he said. He also highlighted that the talent, vision, hard work, leadership and innovation of the youth of the country will pave the way for India to emerge as a 21st-century knowledge economy, a development model for emerging economies, as well as the growth engine of the world.
Dr. Sukanta Majumdar, while addressing the event, emphasized how SIH has transformed challenges into opportunities, paving the way for young minds to contribute to nation-building. Highlighting the growing participation of women in the hackathon, he noted that this marks a significant step toward inclusivity, with each team comprising of at least one female member. He remarked that the contribution of women serves as a reminder that gender equality is not merely a goal but a necessity for sustainable progress. Dr. Majumdar also commended the Ministry of Education’s Innovation Cell for fostering an ecosystem for innovators. He stated that it is empowering students to transform ideas into impactful realities, promoting entrepreneurship, and advancing a culture of self-reliance.
Shri Sanjay Kumar, in his address, emphasized how the concept of innovation has firmly taken root in our minds and the culture of educational institutions. He expressed gratitude to Shri Dharmendra Pradhan for his consistent guidance in steering the Ministry toward scaling efforts and fostering out-of-the-box thinking. He also highlighted that SIH provides an opportunity to transcend individual brilliance and harness the power of collectivism, as students collaboratively and creatively develop solutions to problems. Reiterating Prime Minister Shri Narendra Modi's vision of Atmanirbhar Bharat, he underscored that the idea also encompasses self-reliance in thought.
In line with the Prime Minister’s vision of youth-led development, the Smart India Hackathon (SIH) is a nationwide initiative to provide students with a platform to solve the pressing problems of Ministries and Departments of the Government, industries and other organizations. Launched in 2017, the Smart India Hackathon has gained massive popularity among young innovators. In the last six editions, innovative solutions have emerged in different domains and stand out as established startups.
The 7th edition of the Smart India Hackathon (SIH) has begun concurrently at 51 centres nationwide today (11th December 2024) . The Software Edition will run nonstop for 36 hours and the Hardware Edition will continue from 11th to 15th December 2024. Like past editions, the student teams will work on either the problem statements given by the Ministries/Departments/Industries or submit their idea in the Student Innovation Category against any of the 17 themes linked to sectors of national importance and national priorities. These are Healthcare, Supply chain & Logistics, Smart Technologies, Heritage & Culture, Sustainability, Education & Skill Development, Water, Agriculture & Food, Emerging Technologies, and Disaster Management.
Some of the interesting problem statements of this year's edition include ‘Enhancing Images of Darker Regions on the Moon’ presented by ISRO, ‘Developing a real-time Ganga Water Quality Monitoring system using AI, satellite data, IoT, and dynamic models’ presented by Ministry of Jal Shakti, and ‘Developing a Smart Yoga Mat integrated with AI’ presented by Ministry of AYUSH.
This year, more than 250 problem statements have been submitted by 54 Ministries, Departments, State Governments, PSUs, and Industries. An impressive 150 % increase has been recorded in internal hackathons at the institute level, growing from over 900 in SIH 2023 to over 2247 in SIH 2024, making this the largest edition so far. More than 86000 teams have participated in SIH 2024 at the institute level and around 49,000 student teams (each consisting of 6 students and 2 mentors) have been recommended by these institutes for the national level round.