ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଅଷ୍ଟଲକ୍ଷ୍ମୀ ମହୋତ୍ସବକୁ ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ
ଏହି ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏକ ସ୍ମାରକୀ ଡାକ ଟିକଟ ଉନ୍ମୋଚନ କରିଥିଲେ
ଉତ୍ତରପୂର୍ବ ହେଉଛି ଭାରତର ଅଷ୍ଟଲକ୍ଷ୍ମୀ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଅଷ୍ଟଲକ୍ଷ୍ମୀ ମହୋତ୍ସବ ହେଉଛି ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବର ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ଭବିଷ୍ୟତର ଉତ୍ସବ। ଏହା ବିକାଶର ଏକ ନୂତନ ସକାଳର ପର୍ବ, ଯାହା ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତର ଅଭିଯାନକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଆମେ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳକୁ ଭାବନା, ଅର୍ଥନୀତି ଏବଂ ପରିବେଶର ତ୍ରିମୂର୍ତ୍ତି ସହିତ ଯୋଡ଼ିଛୁ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
06 DEC 2024 7:27PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ନୂଆଦିଲ୍ଲୀର ଭାରତ ମଣ୍ଡପମଠାରେ ଅଷ୍ଟଲକ୍ଷ୍ମୀ ମହୋତ୍ସବକୁ ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି । ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ସମସ୍ତ ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କୁ ସ୍ୱାଗତ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହା ବାବା ସାହେବ ଡ. ବି ଆର ଆମ୍ବେଦକରଙ୍କ ମହାପରିନିର୍ବାଣ ଦିବସ। ବାବାସାହେବ ଆମ୍ବେଦକରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରସ୍ତୁତ ସମ୍ବିଧାନକୁ ୭୫ ବର୍ଷ ପୂରିଛି, ଏହା ସମସ୍ତ ନାଗରିକଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ବଡ଼ ପ୍ରେରଣା ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଭାରତର ସମସ୍ତ ନାଗରିକଙ୍କ ତରଫରୁ ବାବାସାହେବ ଆମ୍ବେଦକରଙ୍କୁ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଅର୍ପଣ କରିଥିଲେ ।
ଜି-୨୦ ବୈଠକର ସଫଳ ଆୟୋଜନ ସମେତ ଗତ ୨ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତ ମଣ୍ଡପମ୍ ଅନେକ ଜାତୀୟ ଓ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ସାକ୍ଷୀ ହୋଇଛି ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଜିର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆହୁରି ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସମଗ୍ର ଦିଲ୍ଲୀକୁ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ଭାରତର ବିଭିନ୍ନ ରଙ୍ଗରେ ଆକର୍ଷଣୀୟ କରିଛି। ଆସନ୍ତା ୩ ଦିନ ଧରି ପ୍ରଥମ ଅଷ୍ଟଲକ୍ଷ୍ମୀ ମହୋତ୍ସବ ପାଳନ କରାଯିବ ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସମଗ୍ର ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ଭାରତର ସାମର୍ଥ୍ୟକୁ ଦେଶ ଓ ବିଶ୍ୱ ଆଗରେ ପ୍ରଦର୍ଶିତ କରିବ। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଅନେକ ବ୍ୟବସାୟିକ ରାଜିନାମା ଦେଖିବାକୁ ମିଳିବ ଏବଂ ସଂସ୍କୃତି, ଖାଦ୍ୟ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଆକର୍ଷଣ ସହିତ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବର ବିଭିନ୍ନ ଉତ୍ପାଦ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦର୍ଶିତ ହେବ । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଉପସ୍ଥିତ ଥିବା ପଦ୍ମ ପୁରସ୍କାର ବିଜେତାଙ୍କ ସମେତ ବିଭିନ୍ନ ସଫଳତା ହାସଲ କରିଥିବା ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ସଫଳତାରୁ ଲୋକଙ୍କୁ ପ୍ରେରଣା ଯୋଗାଇବ। ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ଅନନ୍ୟ ଏବଂ ପ୍ରଥମ ବୋଲି ବର୍ଣ୍ଣନା କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଉତ୍ତର ପୂର୍ବ ଭାରତରେ ବିପୁଳ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ ସୁଯୋଗ ପାଇଁ ଦ୍ୱାର ଖୋଲିବ । ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱର ନିବେଶକଙ୍କ ସହ କୃଷକ, ଶ୍ରମିକ ଓ କାରିଗରମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏହା ଏକ ବଡ଼ ସୁଯୋଗ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। ଏହି ପ୍ରଦର୍ଶନୀରେ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ଭାରତର ବିବିଧତା ଏବଂ ସାମର୍ଥ୍ୟ କୁ ଦର୍ଶାଯାଇଛି ବୋଲି ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଅଷ୍ଟଲକ୍ଷ୍ମୀ ମହୋତ୍ସବର ଆୟୋଜକ, ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ଭାରତର ଜନସାଧାରଣ ଏବଂ ନିବେଶକମାନଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇବା ସହ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଇଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଗତ ୧୦୦ରୁ ୨୦୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ସମସ୍ତେ ପାଶ୍ଚାତ୍ୟ ବିଶ୍ୱର ଉତ୍ଥାନ ଦେଖିଛନ୍ତି ଏବଂ ଅର୍ଥନୈତିକ, ସାମାଜିକ ଏବଂ ରାଜନୈତିକ ସବୁ ସ୍ତରରେ ପଶ୍ଚିମଞ୍ଚଳର ପ୍ରଭାବ ବିଶ୍ୱ ଉପରେ ପଡିଛି । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତ ମଧ୍ୟ ପଶ୍ଚିମଞ୍ଚଳର ପ୍ରଭାବ ଏବଂ ଏହାର ଅଭିବୃଦ୍ଧି କାହାଣୀରେ ଏହାର ଭୂମିକା ଦେଖିଛି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ପଶ୍ଚିମ-କେନ୍ଦ୍ରୀତ ସମୟ ପରେ ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀ ପୂର୍ବର ଅର୍ଥାତ୍ ଏସିଆ ଓ ଭାରତର ଅଟେ । ଆଗାମୀ ଦିନରେ ଭାରତର ବିକାଶ କାହାଣୀ ମଧ୍ୟ ପୂର୍ବ ଭାରତ ଓ ବିଶେଷ କରି ଉତ୍ତରପୂର୍ବର ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଦୃଢ଼ ବିଶ୍ୱାସ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ। ବିଗତ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ଭାରତରେ ମୁମ୍ବାଇ, ଅହମ୍ମଦାବାଦ, ଦିଲ୍ଲୀ, ଚେନ୍ନାଇ, ବେଙ୍ଗାଲୁରୁ, ହାଇଦ୍ରାବାଦ ଭଳି ବଡ଼ ସହରର ଆବିର୍ଭାବ ଘଟିଛି। ଆଗାମୀ ଦଶନ୍ଧିରେ ଭାରତ ଗୁଆହାଟୀ, ଅଗରତାଲା, ଇମ୍ଫାଲ, ଇଟାନଗର, ଗ୍ୟାଙ୍ଗଟକ, କୋହିମା, ଶିଲଙ୍ଗ ଏବଂ ଆଇଜୋଲ ଭଳି ସହରର ନୂତନ ସମ୍ଭାବନା ଦେଖିବ ଏବଂ ଅଷ୍ଟଲକ୍ଷ୍ମୀ ଭଳି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଏଥିରେ ପ୍ରମୁଖ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବ ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ।
ଭାରତୀୟ ପରମ୍ପରାକୁ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ମା' ଲକ୍ଷ୍ମୀଙ୍କୁ ସୁଖ, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ସମୃଦ୍ଧିର ଦେବୀ କୁହାଯାଏ । ମା' ଲକ୍ଷ୍ମୀଙ୍କ ଆଠଟି ରୂପ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଯେତେବେଳେ ମା' ଲକ୍ଷ୍ମୀଙ୍କୁ ପୂଜା କରାଯାଏ ସେତେବେଳେ ସମସ୍ତ ଆଠଟି ରୂପକୁ ପୂଜା କରାଯାଏ । ସେହିଭଳି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତର ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବରେ ଆସାମ, ଅରୁଣାଚଳ ପ୍ରଦେଶ, ମଣିପୁର, ମେଘାଳୟ, ମିଜୋରାମ, ନାଗାଲାଣ୍ଡ, ତ୍ରିପୁରା ଏବଂ ସିକ୍କିମ ଭଳି ଆଠଟି ରାଜ୍ୟର ଅଷ୍ଟଲକ୍ଷ୍ମୀ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବର ଏହି ଆଠଟି ରାଜ୍ୟରେ ଆସ୍ଥାଲକ୍ଷ୍ମୀଙ୍କ ଆଠଟି ରୂପକୁ ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ କରାଯାଏ ।
ପ୍ରଥମ ରୂପ ଥିଲା ଆଦି ଲକ୍ଷ୍ମୀ ବୋଲି ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଦି ସଂସ୍କୃତି ଆମ ଉତ୍ତର ପୂର୍ବର ପ୍ରତ୍ୟେକ ରାଜ୍ୟରେ ଦୃଢ଼ ଭାବରେ ପ୍ରସାରିତ ହୋଇଛି । ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ଭାରତର ପ୍ରତ୍ୟେକ ରାଜ୍ୟ ନିଜର ପରମ୍ପରା ଓ ସଂସ୍କୃତି ପାଳନ କରୁଥିବା ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମେଘାଳୟର ଚେରି ବ୍ଲୋସମ ମହୋତ୍ସବ, ନାଗାଲାଣ୍ଡର ହର୍ନବିଲ ମହୋତ୍ସବ, ଅରୁଣାଚଳର ଅରେଞ୍ଜ ଫେଷ୍ଟିଭାଲ, ମିଜୋରାମର ଚାପଚର କୁଟ ମହୋତ୍ସବ, ଆସାମର ବିହୁ, ମଣିପୁରୀ ନୃତ୍ୟର ତାଲିକା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଉତ୍ତର ପୂର୍ବ ଭାରତରେ ଏତେ ବିବିଧତା ରହିଛି ବୋଲି କହିଥିଲେ ।
ମା' ଲକ୍ଷ୍ମୀଙ୍କ ଦ୍ବିତୀୟ ରୂପ ଧନ ଲକ୍ଷ୍ମୀ ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳରେ ପ୍ରଚୁର ପ୍ରାକୃତିକ ସମ୍ପଦ ରହିଛି, ଯେଉଁଥିରେ ଖଣିଜ ପଦାର୍ଥ, ତେଲ, ଚା' ବଗିଚା ଏବଂ ଜୈବ ବିବିଧତାର ପ୍ରଚୁର ସମାଗମ ରହିଛି । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତିର ବିପୁଳ ସମ୍ଭାବନା ରହିଛି ଏବଂ "ଧନ ଲକ୍ଷ୍ମୀ"ଙ୍କ ଏହି ଆଶୀର୍ବାଦ ସମଗ୍ର ଉତ୍ତର ପୂର୍ବ ପାଇଁ ଏକ ବରଦାନ ।
ଦେବୀ ଲକ୍ଷ୍ମୀଙ୍କ ତୃତୀୟ ରୂପ - ଧନ୍ୟା ଲକ୍ଷ୍ମୀ ଉତ୍ତର ପୂର୍ବ ପ୍ରତି ଅତ୍ୟନ୍ତ ଦୟାଳୁ ବୋଲି ଆଲୋକପାତ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରାକୃତିକ ଚାଷ, ଜୈବିକ ଚାଷ ଏବଂ ବାଜରା ପାଇଁ ଉତ୍ତର ପୂର୍ବ ପ୍ରସିଦ୍ଧ । ସିକ୍କିମ ଭାରତର ପ୍ରଥମ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଜୈବିକ ରାଜ୍ୟ ହୋଇଥିବାରୁ ଭାରତ ଗର୍ବିତ ବୋଲି ସେ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ । ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବରେ ଚାଷ କରାଯାଉଥିବା ଚାଉଳ, ବାଉଁଶ, ମସଲା ଓ ଔଷଧୀୟ ଗଛ ସେଠାକାର କୃଷି ଶକ୍ତିର ସାକ୍ଷୀ ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆଜିର ଭାରତ ସୁସ୍ଥ ଜୀବନଶୈଳୀ ଏବଂ ପୋଷଣ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ବିଶ୍ୱକୁ ଯେଉଁ ସମାଧାନ ଦେବାକୁ ଚାହୁଁଛି ସେଥିରେ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବର ପ୍ରମୁଖ ଭୂମିକା ରହିଛି।
ଅଷ୍ଟଲକ୍ଷ୍ମୀଙ୍କ ଚତୁର୍ଥ ରୂପ- ଗଜ ଲକ୍ଷ୍ମୀ ବିଷୟରେ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଛନ୍ତି ଯେ ମା' ଗଜ ଲକ୍ଷ୍ମୀ ଏକ ପଦ୍ମ ଉପରେ ହାତୀ ସହିତ ବସିଥିଲେ। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବରେ ବିଶାଳ ଜଙ୍ଗଲ, କାଜିରଙ୍ଗା, ମାନସ-ମେହାଓ ଭଳି ଜାତୀୟ ଉଦ୍ୟାନ ଏବଂ ଅନ୍ୟ ବନ୍ୟପ୍ରାଣୀ ଅଭୟାରଣ୍ୟ ରହିଛି। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏଠାରେ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟଜନକ ଗୁମ୍ଫା ଏବଂ ଆକର୍ଷଣୀୟ ହ୍ରଦ ରହିଛି। ଗଜଲକ୍ଷ୍ମୀଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବକୁ ବିଶ୍ୱର ସବୁଠାରୁ ଆକର୍ଷଣୀୟ ପର୍ଯ୍ୟଟନସ୍ଥଳୀ ରେ ପରିଣତ କରିବାର ଶକ୍ତି ରଖିଛି ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଯେ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ସୃଜନଶୀଳତା ଏବଂ ଦକ୍ଷତା ପାଇଁ ଜଣାଶୁଣା, ଯାହାର ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ ଅଷ୍ଟଲକ୍ଷ୍ମୀଙ୍କ ପଞ୍ଚମ ରୂପ - ସନ୍ତାନ ଲକ୍ଷ୍ମୀ ଦ୍ୱାରା କରାଯାଇଥିଲା, ଯାହାର ଅର୍ଥ ଉତ୍ପାଦକତା ଏବଂ ସୃଜନଶୀଳତା ଥିଲା । ଆସାମର ମୁଗା ସିଲ୍କ, ମଣିପୁରର ମୋଇରଙ୍ଗ ଫି, ନାଗାଲାଣ୍ଡର ୱାନଖେଇ ଫି, ଚାଖେଶଙ୍ଗ ଶାଲ ଭଳି ହସ୍ତତନ୍ତ ଓ ହସ୍ତଶିଳ୍ପର ଦକ୍ଷତା ସମସ୍ତଙ୍କ ହୃଦୟ ଜିତିବ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏଭଳି ଅନେକ ଜିଓଗ୍ରାଫିକାଲ ଇଣ୍ଡିକେସନ୍ (ଜିଆଇ) ଟ୍ୟାଗ୍ ହୋଇଥିବା ଉତ୍ପାଦ ରହିଛି ଯାହା ଉତ୍ତର ପୂର୍ବର କାରିଗରୀ ଏବଂ ସୃଜନଶୀଳତାକୁ ପ୍ରଦର୍ଶିତ କରିଛି।
ସାହସ ଓ ଶକ୍ତିର ସଂଗମର ପ୍ରତୀକ ଅଷ୍ଟଲକ୍ଷ୍ମୀ ବୀର ଲକ୍ଷ୍ମୀଙ୍କ ଷଷ୍ଠ ଲକ୍ଷ୍ମୀ ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ନାରୀ ଶକ୍ତିର ପ୍ରତୀକ। ସେ ମଣିପୁରର ନୁପି ଲାନ ଆନ୍ଦୋଳନର ଉଦାହରଣ ଦେଇଥିଲେ ଯେଉଁଥିରେ ନାରୀ ଶକ୍ତି ପ୍ରଦର୍ଶନ କରାଯାଇଥିଲା । ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବର ମହିଳାମାନେ ଯେଉଁଭଳି ଭାବରେ ଦାସତ୍ୱ ବିରୋଧରେ ସ୍ୱର ଉତ୍ତୋଳନ କରିଥିଲେ ତାହା ଭାରତର ଇତିହାସରେ ସର୍ବଦା ସ୍ବର୍ଣ୍ଣ ଅକ୍ଷରରେ ଲିପିବଦ୍ଧ ହେବ । ରାଣୀ ଗାଇଦିନଲିଉ, କନକଲତା ବରୁଆ, ରାଣୀ ଇନ୍ଦିରା ଦେବୀ, ଲାଲନୁ ପପିଲିଆନୀଙ୍କ ଭଳି ଲୋକକାହାଣୀଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଆମ ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସାହସୀ ମହିଳାମାନେ ସମଗ୍ର ଦେଶକୁ ପ୍ରେରଣା ଦେଇଛନ୍ତି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଜି ମଧ୍ୟ ଉତ୍ତର ପୂର୍ବର ଝିଅମାନେ ଏହି ପରମ୍ପରାକୁ ସମୃଦ୍ଧ କରୁଛନ୍ତି। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବର ମହିଳାଙ୍କ ଉଦ୍ୟୋଗ ସମଗ୍ର ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବକୁ ଏକ ବଡ଼ ଶକ୍ତି ଦେଇଛି, ଯାହାର କୌଣସି ତୁଳନା ନାହିଁ।
ଅଷ୍ଟଲକ୍ଷ୍ମୀଙ୍କ ସପ୍ତମ ଲକ୍ଷ୍ମୀ - ଜୟ ଲକ୍ଷ୍ମୀ ଅର୍ଥ ପ୍ରସିଦ୍ଧି ଓ ଗୌରବ ପ୍ରଦାନ କରୁଥିବା ବ୍ୟକ୍ତି ବୋଲି ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଜି ଭାରତ ପ୍ରତି ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱର ଆଶାରେ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବର ପ୍ରମୁଖ ଭୂମିକା ରହିଛି । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତ ଏହାର ସଂସ୍କୃତି ଏବଂ ବାଣିଜ୍ୟର ବୈଶ୍ୱିକ ଯୋଗାଯୋଗ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉଥିବା ବେଳେ ଉତ୍ତର ପୂର୍ବ ହେଉଛି ସେହି ଯାହା ଭାରତକୁ ଦକ୍ଷିଣ ଏସିଆ ଏବଂ ପୂର୍ବ ଏସିଆର ଅସୀମ ସୁଯୋଗ ସହିତ ଯୋଡିଥାଏ ।
ଜ୍ଞାନ ଓ ଶିକ୍ଷାର ପ୍ରତୀକ ଅଷ୍ଟଲକ୍ଷ୍ମୀଙ୍କ ଅଷ୍ଟମ ଲକ୍ଷ୍ମୀ- ବିଦ୍ୟା ଲକ୍ଷ୍ମୀଙ୍କୁ ସ୍ପର୍ଶ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଆଧୁନିକ ଭାରତ ଗଠନରେ ଶିକ୍ଷାର ଅନେକ ପ୍ରମୁଖ କେନ୍ଦ୍ର ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବରେ ଆଇଆଇଟି ଗୌହାଟୀ, ଏନଆଇଟି ସିଲଚର, ଏନଆଇଟି ମେଘାଳୟ, ଏନଆଇଟି ଅଗରତାଲା ଏବଂ ଆଇଆଇଏମ୍ ଶିଲଙ୍ଗ ରହିଛି । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ମଣିପୁରରେ ଦେଶର ପ୍ରଥମ ଜାତୀୟ କ୍ରୀଡ଼ା ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ନିର୍ମାଣ ହେଉଥିବା ବେଳେ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳକୁ ଏହାର ପ୍ରଥମ ଏମସ୍ ମିଳିସାରିଛି। ମେରି କମ୍, ବାଇଚୁଙ୍ଗ ଭୁତି, ମୀରାବାଇ ଚାନୁ, ଲଭଲିନା, ସରିତା ଦେବୀଙ୍କ ଭଳି ଅନେକ ମହାନ କ୍ରୀଡ଼ାବିତଙ୍କୁ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ଦେଶକୁ ଦେଇଛି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଜି ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍, ସର୍ଭିସ୍ ସେଣ୍ଟର ଏବଂ ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ଭଳି ଶିଳ୍ପରେ ମଧ୍ୟ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବା ଆରମ୍ଭ କରିଛି ଏବଂ ଏଥିରେ ହଜାର ହଜାର ଯୁବକ ଯୁବତୀ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ଅଞ୍ଚଳ ଯୁବବର୍ଗଙ୍କ ପାଇଁ ଶିକ୍ଷା ଓ ଦକ୍ଷତାର ଏକ ପ୍ରମୁଖ କେନ୍ଦ୍ର ପାଲଟିଛି।
"ଅଷ୍ଟଲକ୍ଷ୍ମୀ ମହୋତ୍ସବ ହେଉଛି ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବର ଉନ୍ନତ ଭବିଷ୍ୟତର ଉତ୍ସବ", ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହା ବିକାଶର ନୂତନ ପ୍ରଭାତର ଉତ୍ସବ, ଯାହା ବିକଶିତ ଭାରତର ଅଭିଯାନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ । ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଜି ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବରେ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ ପାଇଁ ପ୍ରବଳ ଉତ୍ସାହ ରହିଛି ଏବଂ ଗତ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ସମସ୍ତେ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳର ବିକାଶର ଏକ ଚମତ୍କାର ଯାତ୍ରା ଦେଖିଛନ୍ତି। ଏହି ଯାତ୍ରା ସହଜ ନୁହେଁ ବୋଲି ବର୍ଣ୍ଣନା କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଉତ୍ତର ପୂର୍ବର ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ଭାରତର ଅଭିବୃଦ୍ଧି କାହାଣୀ ସହିତ ଯୋଡ଼ିବା ପାଇଁ ସରକାର ସମସ୍ତ ଯଥାସମ୍ଭବ ପଦକ୍ଷେପ ନେଇଛନ୍ତି। କମ୍ ଆସନ ଓ ଭୋଟ୍ ଯୋଗୁଁ ପୂର୍ବ ସରକାରମାନେ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳର ବିକାଶ ନିମ୍ନମାନର କରିଥିଲେ ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଅଟଳ ବିହାରୀ ବାଜପେୟୀଙ୍କ ସରକାର ହିଁ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବର ବିକାଶ ପାଇଁ ଏକ ଅଲଗା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଗଠନ କରିଥିଲେ।
ଗତ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ଦିଲ୍ଲୀ ଏବଂ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବର ଲୋକଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଦୂରତା ହ୍ରାସ କରିବା ପାଇଁ ସରକାର ଅକ୍ଳାନ୍ତ ପରିଶ୍ରମ କରିଛନ୍ତି ବୋଲି ଗୁରୁତ୍ୱରୋପ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀମାନେ ୭୦୦ରୁ ଅଧିକ ଥର ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ରାଜ୍ୟ ଗସ୍ତ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ସେଠାକାର ଲୋକଙ୍କ ସହିତ ଦୀର୍ଘ ସମୟ ବିତାଇଛନ୍ତି ଯାହା ସରକାର ଏବଂ ଉତ୍ତର ପୂର୍ବ ଏବଂ ଏହାର ବିକାଶ ମଧ୍ୟରେ ଏକ ଭାବପ୍ରବଣ ସମ୍ପର୍କ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି । ଏହା ସେଠାକାର ବିକାଶକୁ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟଜନକ ଗତି ଦେଇଛି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳର ବିକାଶକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା ପାଇଁ ୧୯୯୦ ଦଶକରେ କରାଯାଇଥିବା ଏକ ନୀତି, ଯାହା ଅଧୀନରେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ୫୦ରୁ ଅଧିକ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟକୁ ସେମାନଙ୍କ ବଜେଟର ୧୦ ପ୍ରତିଶତ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳରେ ବିନିଯୋଗ କରିବାକୁ ପଡ଼ିଥିଲା ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଯେ ତାଙ୍କ ସରକାର ୧୯୯୦ ଦଶକ ତୁଳନାରେ ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଅଧିକ ଅନୁଦାନ ଦେଇଛନ୍ତି। କେବଳ ଗତ ଏକ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ଉପରୋକ୍ତ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳରେ ୫ ଲକ୍ଷ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ ହୋଇଛି, ଯାହା ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ପ୍ରତି ବର୍ତ୍ତମାନର ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରାଥମିକତାକୁ ଦର୍ଶାଉଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ସରକାର ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ପାଇଁ ଅନେକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି ଯେପରିକି ପିଏମ-ଡିଭାଇନ୍, ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକାଶ ଯୋଜନା ଏବଂ ଉତ୍ତର ପୂର୍ବ ଉଦ୍ୟୋଗ ପାଣ୍ଠି । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ଯୋଜନାଗୁଡ଼ିକ ଅନେକ ନୂତନ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି। ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳର ଶିଳ୍ପ ସମ୍ଭାବନାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ସରକାର ଉନ୍ନତି ଯୋଜନା ମଧ୍ୟ ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ନୂଆ ଶିଳ୍ପ ପାଇଁ ଉତ୍ତମ ବାତାବରଣ ସୃଷ୍ଟି ହେଲେ ନୂତନ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ମଧ୍ୟ ସୃଷ୍ଟି ହେବ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର କ୍ଷେତ୍ର ଭାରତ ପାଇଁ ନୂଆ ବୋଲି ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ସରକାର ଏହି ନୂତନ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବା ପାଇଁ ଆସାମକୁ ବାଛିଛନ୍ତି। ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବରେ ଏଭଳି ନୂଆ ଶିଳ୍ପ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ହେଲେ ଦେଶ ତଥା ବିଶ୍ୱର ନିବେଶକମାନେ ସେଠାରେ ନୂଆ ସମ୍ଭାବନାର ଅନୁସନ୍ଧାନ କରିବେ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଲେ, "ଆମେ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳକୁ ଭାବନା, ଅର୍ଥନୀତି ଏବଂ ପରିବେଶର ତ୍ରିମୂର୍ତ୍ତି ସହିତ ସଂଯୋଗ କରୁଛୁ। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ ଯେ ସରକାର କେବଳ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳରେ ଭିତ୍ତିଭୂମି ନିର୍ମାଣ କରୁନାହାନ୍ତି, ବରଂ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ଏକ ମଜଭୁତ ଭିତ୍ତିଭୂମି ସ୍ଥାପନ କରୁଛନ୍ତି। ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳ ପାଇଁ ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ଆହ୍ୱାନ ହେଉଛି ଗତ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ଅନେକ ରାଜ୍ୟକୁ ଟ୍ରେନ୍ ସୁବିଧା ର ଅଭାବ ସହିତ ଯୋଗାଯୋଗ ବୋଲି ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ସେମାନଙ୍କ ସରକାର ୨୦୧୪ ପରେ ଭୌତିକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଏବଂ ସାମାଜିକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଉପରେ ଅଧିକ ଧ୍ୟାନ ଦେଇଛନ୍ତି। ଏହା ଦ୍ୱାରା ଉଭୟ ଭିତ୍ତିଭୂମିର ଗୁଣବତ୍ତା ଏବଂ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳର ଲୋକଙ୍କ ଜୀବନଧାରଣମାନରେ ଯଥେଷ୍ଟ ଉନ୍ନତି ଘଟିଛି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। ଅନେକ ବର୍ଷ ଧରି ଅଟକି ରହିଥିବା ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକର କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନକୁ ମଧ୍ୟ ସରକାର ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିଛନ୍ତି ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ। ବୋଗି-ବିଲ ସେତୁର ଉଦାହରଣ ଦେଇ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଦୀର୍ଘ ଦିନ ଧରି ଅଟକି ରହିଥିବା ବୋଗି-ବିଲ ସେତୁ ନିର୍ମାଣ ସରିବା ପୂର୍ବରୁ ପୂରା ଦିନର ଯାତ୍ରା ତୁଳନାରେ ଏବେ ଧେମାଜୀ ଏବଂ ଡିବ୍ରୁଗଡ଼ ମଧ୍ୟରେ ଯାତ୍ରା ମାତ୍ର ଗୋଟିଏ କିମ୍ବା ଦୁଇ ଘଣ୍ଟାରେ ହୋଇପାରିବ।
"ଗତ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ପାଖାପାଖି ୫ ହଜାର କିଲୋମିଟର ଜାତୀୟ ରାଜପଥ ପ୍ରକଳ୍ପ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ୋଇଛି" ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ। ଅରୁଣାଚଳ ପ୍ରଦେଶର ସେଲା ଟନେଲ, ଭାରତ-ମିଆଁମାର-ଥାଇଲାଣ୍ଡ ତ୍ରିପାକ୍ଷିକ ରାଜପଥ, ନାଗାଲାଣ୍ଡ, ମଣିପୁର ଓ ମିଜୋରାମର ସୀମାନ୍ତ ସଡ଼କ ଭଳି ପ୍ରକଳ୍ପ ଗୁଡ଼ିକ ଏକ ଦୃଢ଼ ସଡ଼କ ସଂଯୋଗକୁ ବିସ୍ତାର କରିଛନ୍ତି। ଗତବର୍ଷ ଜି-୨୦ ସମୟରେ ଭାରତ-ମଧ୍ୟପ୍ରାଚ୍ୟ-ୟୁରୋପ କରିଡର (ଆଇ-ମାକ୍)ର ପରିକଳ୍ପନା କୁ ବିଶ୍ୱ ସମ୍ମୁଖରେ ଉପସ୍ଥାପନ କରିଥିବା କଥା ମନେ ପକାଇ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଇ-ମାକ୍ ଭାରତର ଉତ୍ତର ପୂର୍ବକୁ ବିଶ୍ୱ ସହ ଯୋଡ଼ିବ।
ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳର ରେଳ ସଂଯୋଗ ବହୁଗୁଣିତ ହୋଇଥିବା ବିଷୟରେ ସ୍ପର୍ଶ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳ ରାଜ୍ୟର ସମସ୍ତ ରାଜଧାନୀକୁ ରେଳ ପଥରେ ସଂଯୋଗ କରିବାର କାର୍ଯ୍ୟ ଶେଷ ହେବାକୁ ଯାଉଛି । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବରେ ପ୍ରଥମ ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଟ୍ରେନ୍ ମଧ୍ୟ ଚଳାଚଳ ଆରମ୍ଭ କରିଛି। ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳରେ ବିମାନବନ୍ଦର ଓ ବିମାନ ସଂଖ୍ୟା ପ୍ରାୟ ଦ୍ୱିଗୁଣିତ ହୋଇଛି ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ବ୍ରହ୍ମପୁତ୍ର ଏବଂ ବରାକ ନଦୀରେ ଜଳପଥ ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ ଚାଲିଥିବା ବେଳେ ସାବ୍ରୁମ୍ ଲ୍ୟାଣ୍ଡପୋର୍ଟରୁ ଜଳ ଯୋଗାଯୋଗରେ ମଧ୍ୟ ଉନ୍ନତି ହେଉଛି।
ମୋବାଇଲ ଓ ଗ୍ୟାସ୍ ପାଇପ୍ ଲାଇନ୍ ସଂଯୋଗ ଉପରେ କାମ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଆଗେଇ ଚାଲିଛି ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଉତ୍ତର ପୂର୍ବର ପ୍ରତ୍ୟେକ ରାଜ୍ୟକୁ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ଗ୍ୟାସ୍ ଗ୍ରିଡ୍ ସହ ସଂଯୋଗ କରାଯାଉଛି ଏବଂ ୧୬୦୦ କିଲୋମିଟରରୁ ଅଧିକ ଲମ୍ବର ଗ୍ୟାସ୍ ପାଇପ୍ ଲାଇନ୍ ବିଛାଯାଉଛି। ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକରେ ୨୬୦୦ରୁ ଅଧିକ ମୋବାଇଲ ଟାୱାର ସ୍ଥାପନ କରାଯିବା ସହ ଇଣ୍ଟରନେଟ୍ ସଂଯୋଗ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ସରକାର ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉଛନ୍ତି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବରେ ୧୩ ହଜାର କିଲୋମିଟରରୁ ଅଧିକ ଅପ୍ଟିକାଲ ଫାଇବର ବିଛାଯାଇଥିଲା। ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବର ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟରେ ୫ଜି ସଂଯୋଗ ପହଞ୍ଚିଥିବାରୁ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଖୁସି ହୋଇଥିଲେ।
ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳରେ ସାମାଜିକ ଭିତ୍ତିଭୂମିକ୍ଷେତ୍ରରେ ହୋଇଥିବା ଅଭୂତପୂର୍ବ କାର୍ଯ୍ୟ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ କର୍କଟ ଭଳି ରୋଗର ଚିକିତ୍ସା ପାଇଁ ଆଧୁନିକ ସୁବିଧା ନିର୍ମାଣ ସହିତ ମେଡିକାଲ କଲେଜଗୁଡ଼ିକର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ କରାଯାଇଛି। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳର ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ରୋଗୀ ମାଗଣା ଚିକିତ୍ସା ପାଇଛନ୍ତି। ୭୦ ବର୍ଷରୁ ଅଧିକ ବୟସ୍କ ବରିଷ୍ଠ ନାଗରିକଙ୍କ ମାଗଣା ଚିକିତ୍ସା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ସରକାର ଆୟୁଷ୍ମାନ ବୟ ବନ୍ଦନା କାର୍ଡ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିଛନ୍ତି ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳର ଯୋଗାଯୋଗ ବ୍ୟତୀତ ସରକାର ଏହାର ପରମ୍ପରା, ବୟନ ଶିଳ୍ପ ଏବଂ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱରୋପ କରିଛନ୍ତି । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହାର ଫାଇଦା ହେଉଛି ଲୋକମାନେ ବର୍ତ୍ତମାନ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ଅନୁସନ୍ଧାନ ପାଇଁ ବହୁ ସଂଖ୍ୟାରେ ଆଗେଇ ଆସୁଛନ୍ତି। ଗତ ଦଶନ୍ଧିମଧ୍ୟରେ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳକୁ ଆସୁଥିବା ପର୍ଯ୍ୟଟକଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ମଧ୍ୟ ପ୍ରାୟ ଦ୍ୱିଗୁଣିତ ହୋଇଛି ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ ଏବଂ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ବୃଦ୍ଧି ଯୋଗୁଁ ନୂତନ ବ୍ୟବସାୟ ଏବଂ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ଭିତ୍ତିଭୂମିଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଏକୀକରଣ, ଯୋଗାଯୋଗରୁ ଘନିଷ୍ଠତା, ଅର୍ଥନୈତିକରୁ ଭାବନାତ୍ମକ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏହି ସମଗ୍ର ଯାତ୍ରା ଉତ୍ତର ପୂର୍ବର ବିକାଶକୁ ନୂଆ ଉଚ୍ଚତାକୁ ନେଇଯାଇଛି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି।
ଅଷ୍ଟଲକ୍ଷ୍ମୀ ରାଜ୍ୟର ଯୁବବର୍ଗ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ଏକ ବଡ଼ ପ୍ରାଥମିକତା ଏବଂ ସେମାନେ ସର୍ବଦା ବିକାଶ ଚାହୁଁଛନ୍ତି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ଗତ ଏକ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବର ପ୍ରତ୍ୟେକ ରାଜ୍ୟରେ ସ୍ଥାୟୀ ଶାନ୍ତି ପାଇଁ ଅଭୂତପୂର୍ବ ଜନସମର୍ଥନ ଦେଖିବାକୁ ମିଳିଛି ବୋଲି ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ କେନ୍ଦ୍ର ଓ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରୟାସ ଯୋଗୁଁ ହଜାର ହଜାର ଯୁବକ ହିଂସାର ମାର୍ଗ ଛାଡି ବିକାଶର ଏକ ନୂଆ ମାର୍ଗ ଆପଣାଇଛନ୍ତି । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଗତ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବରେ ଅନେକ ଐତିହାସିକ ଶାନ୍ତି ଚୁକ୍ତି ସ୍ୱାକ୍ଷରିତ ହୋଇଛି ଏବଂ ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସୀମା ବିବାଦ ମଧ୍ୟ ଅତ୍ୟନ୍ତ ସୌହାର୍ଦ୍ଦ୍ୟପୂର୍ଣ୍ଣ ଢଙ୍ଗରେ ଅଗ୍ରଗତି କରିଛି। ଏହା ଦ୍ୱାରା ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳରେ ହିଂସା କାଣ୍ଡ ବହୁ ମାତ୍ରାରେ ହ୍ରାସ ପାଇଛି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। ଅନେକ ଜିଲ୍ଲାରୁ ଆଫସ୍ପା ହଟାଯାଇଛି ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଆମେ ମିଳିମିଶି ଅଷ୍ଟଲକ୍ଷ୍ମୀଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ନୂତନ ଭବିଷ୍ୟତ ଲେଖିବା ଉଚିତ ଏବଂ ସରକାର ଏଥିପାଇଁ ସମସ୍ତ ପଦକ୍ଷେପ ନେଉଛନ୍ତି।
ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବର ଉତ୍ପାଦ ଗୁଡ଼ିକ ବିଶ୍ୱର ପ୍ରତ୍ୟେକ ବଜାରରେ ପହଞ୍ଚିବା ଉଚିତ ଏବଂ ଏହି ଦିଗରେ ଗୋଟିଏ ଜିଲ୍ଲା ଗୋଟିଏ ଉତ୍ପାଦ ଅଭିଯାନ ଅଧୀନରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଜିଲ୍ଲାର ଉତ୍ପାଦକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରାଯାଉଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଶା କରିଥିଲେ । ଅଷ୍ଟଲକ୍ଷ୍ମୀ ମହୋତ୍ସବରେ ଗ୍ରାମୀଣ ହାଟ ବଜାରରେ ପ୍ରଦର୍ଶନୀରେ ଉତ୍ତର ପୂର୍ବର ଅନେକ ଉତ୍ପାଦ ଦେଖିବାକୁ ମିଳୁଛି। "ମୁଁ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବର ଉତ୍ପାଦ ପାଇଁ ଭୋକାଲ୍ ଫର୍ ଲୋକାଲର ମନ୍ତ୍ରକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରୁଛି", ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସେ ଉତ୍ତର ପୂର୍ବର ଉତ୍ପାଦକୁ ବିଦେଶୀ ଅତିଥିମାନଙ୍କ ନିକଟରେ ଉପସ୍ଥାପନ କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରିଥିଲେ ଏବଂ ଏହା ଉତ୍ତର ପୂର୍ବର ଚମତ୍କାର କଳା ଏବଂ କାରିଗରୀକୁ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସ୍ତରରେ ସ୍ୱୀକୃତି ପ୍ରଦାନ କରିବ । ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବର ଉତ୍ପାଦକୁ ଜୀବନଶୈଳୀର ଏକ ଅଂଶ କରିବାକୁ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ ।
ଗୁଜରାଟର ପୋରବନ୍ଦରରେ ହେବାକୁ ଥିବା ମାଧବପୁର ମେଳାରେ ଯୋଗ ଦେବା ପାଇଁ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଜନସାଧାରଣଙ୍କୁ ନିମନ୍ତ୍ରଣ କରିଥିଲେ । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ମାଧବପୁର ମେଳା ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବର କନ୍ୟା ଭଗବାନ କୃଷ୍ଣ ଏବଂ ଦେବୀ ରୁକ୍ମିଣୀଙ୍କ ବିବାହ ଉତ୍ସବର ପ୍ରତୀକ। ୨୦୨୫ରେ ହେବାକୁ ଥିବା ମେଳାରେ ଯୋଗ ଦେବାକୁ ସେ ଉତ୍ତର ପୂର୍ବର ସମସ୍ତ ଲୋକଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରିଛନ୍ତି। ନିଜ ଅଭିଭାଷଣ ଶେଷ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ବିଶ୍ୱାସ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ ଯେ ଭଗବାନ କୃଷ୍ଣ ଏବଂ ଅଷ୍ଟଲକ୍ଷ୍ମୀଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦ ରେ ଭାରତ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀରେ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ବିକାଶର ଏକ ନୂତନ ଉଦାହରଣ ସୃଷ୍ଟି କରିବ ।
ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ କେନ୍ଦ୍ର ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳ ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଜ୍ୟୋତିରାଦିତ୍ୟ ଏମ୍ ସିନ୍ଧିଆ, ଆସାମ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ହେମନ୍ତ ବିଶ୍ୱ ଶର୍ମା, ତ୍ରିପୁରା ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଡ. ମାଣିକ ସାହା, ମେଘାଳୟ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ କନରାଡ୍ ସାଙ୍ଗମା, ଶ୍ରୀ ପ୍ରେମ ସିଂ ତାମାଙ୍ଗ ଏବଂ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳ ବିକାଶ ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଡ. ସୁକାନ୍ତ ମଜୁମଦାର ପ୍ରମୁଖ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।
ପୃଷ୍ଠଭୂମି
ଅଷ୍ଟଲକ୍ଷ୍ମୀ ମହୋତ୍ସବ ହେଉଛି ତିନି ଦିନିଆ ସାଂସ୍କୃତିକ ଉତ୍ସବ, ଯାହା ଡିସେମ୍ବର ୬ରୁ ୮ ତାରିଖ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ନୂଆଦିଲ୍ଲୀର ଭାରତ ମଣ୍ଡପମଠାରେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ପାଳିତ ହେଉଛି । ଏଥିରେ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ଭାରତର ବିଶାଳ ସାଂସ୍କୃତିକ ପରମ୍ପରା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ଅନେକ ପାରମ୍ପରିକ କଳା, ହସ୍ତଶିଳ୍ପ ଏବଂ ସାଂସ୍କୃତିକ ଅଭ୍ୟାସକୁ ଏକାଠି କରାଯାଇଛି ।
ପାରମ୍ପରିକ ହସ୍ତଶିଳ୍ପ, ହସ୍ତତନ୍ତ, କୃଷି ଜାତ ଦ୍ରବ୍ୟ ଏବଂ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଭଳି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅର୍ଥନୈତିକ ସୁଯୋଗକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଏହି ମହୋତ୍ସବରେ ବିଭିନ୍ନ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ରଖାଯାଇଛି। ଏହି ମହୋତ୍ସବରେ ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳର ବିକାଶ ପାଇଁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କ୍ଷେତ୍ର ଉପରେ କାରିଗର ପ୍ରଦର୍ଶନୀ, ଗ୍ରାମୀଣ ହାଟ, ରାଜ୍ୟ ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ମଣ୍ଡପ ଏବଂ ବୈଷୟିକ ଅଧିବେଶନ ମଧ୍ୟ ରହିଛି । ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ଅର୍ଥନୈତିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରୁଥିବା ନେଟୱାର୍କ, ଭାଗିଦାରୀ ଏବଂ ମିଳିତ ପଦକ୍ଷେପ ନିର୍ମାଣ ଏବଂ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ଅନନ୍ୟ ସୁଯୋଗ ଭାବରେ ଡିଜାଇନ୍ କରାଯାଇଥିବା ନିବେଶକ ରାଉଣ୍ଡଟେବୁଲ ଏବଂ କ୍ରେତା-ବିକ୍ରେତା ବୈଠକ ପ୍ରମୁଖ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ।
ଏହି ମହୋତ୍ସବରେ ଡିଜାଇନ୍ କନକ୍ଲେଭ୍ ଏବଂ ଫ୍ୟାସନ୍ ସୋ ରହିଛି, ଯେଉଁଥିରେ ଜାତୀୟ ସ୍ତରରେ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ଭାରତର ସମୃଦ୍ଧ ହସ୍ତତନ୍ତ ଓ ହସ୍ତଶିଳ୍ପ ପରମ୍ପରାକୁ ପ୍ରଦର୍ଶିତ କରାଯାଇଛି। ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ସମୃଦ୍ଧ ସାଂସ୍କୃତିକ ଐତିହ୍ୟ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିବା ସହ ଏହି ମହୋତ୍ସବରେ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ଭାରତର ମନଛୁଆଁ ସଙ୍ଗୀତ ପରିବେଷଣ ଏବଂ ସ୍ୱଦେଶୀ ଖାଦ୍ୟ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦର୍ଶିତ ହେବ

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurates the Ashtalakshmi Mahotsav
PM unveils a commemorative postage stamp on the occasion
Northeast is the 'Ashtalakshmi' of India: PM
Ashtalakshmi Mahotsav is a celebration of the brighter future of the Northeast. It is a festival of a new dawn of development, propelling the mission of a Viksit Bharat forward: PM
We are connecting the Northeast with the trinity of Emotion, Economy and Ecology: PM
06 DEC 2024 7:27PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi inaugurated the Ashtalakshmi Mahotsav at Bharat Mandapam in New Delhi today. Welcoming all the dignitaries to the event, Shri Modi remarked that it was the Mahaparinirvana Divas of Babasaheb Dr B R Ambedkar. He added that the Constitution drafted by Babasaheb Ambedkar, which completed 75 years, is a great inspiration to all the citizens. Shri Modi paid homage to Babasaheb Ambedkar on behalf of all the citizens of India.
Noting that Bharat Mandapam had been a witness to many national and international events over the past 2 years including the successful organization of G20 meeting, Shri Modi remarked that today’s event was even more special. He added that the event had made the entire Delhi glisten with diverse shades of North-East India. Adding that the first Ashtalakshmi Mahotsav will be celebrated over the next 3 days, Shri Modi said the event would display the potential of entire North-East India to the country and the world. He added that the event would witness many business agreements and also display various products from the North-East along with the culture, cuisine and other attractions. He further added that the event would also inspire the people from the achievements of various achievers, including Padma awardees who were present. Terming the event as unique and first of its kind, Shri Modi said the event would open doors to huge investment opportunities in North East India. He added this was a great opportunity for the farmers, workers and craftsmen along with the investors across the world. Remarking that exhibitions at the event displayed the diversity and the potential of North-East India, Shri Modi congratulated and gave his best wishes to the organizers of Ashtalakshmi Mahotsav, people of North-East India and the investors.
The Prime Minister said that in the last 100 to 200 years, everyone witnessed the rise of the Western world and the Western region has had an influence on the world at every level - economic, social and political. He added that India too had incidentally seen the influence of Western region and its role in its growth story. Shri Modi remarked that after the West-centric period, the 21st century belongs to the East, that is Asia and India. Shri Modi expressed his firm belief that in the times to come, India’s growth story also belongs to Eastern India, and Northeast in particular. He added that in the past decades, India had seen the emergence of big cities like Mumbai, Ahmedabad, Delhi, Chennai, Bengaluru, Hyderabad. Shri Modi stressed that in the coming decades, India will see the new potential of cities like Guwahati, Agartala, Imphal, Itanagar, Gangtok, Kohima, Shillong and Aizawl and events like Ashtalakshmi would play a major role in that.
Touching upon the Indian tradition, the Prime Minister said that Goddess Lakshmi is called the goddess of happiness, health and prosperity. Listing the eight forms of the Goddess Lakshmi, he added that all eight forms are worshipped whenever Goddess Lakshmi is worshipped. Similarly, Shri Modi said that Ashtalakshmi of eight states was present in the Northeast of India namely Assam, Arunachal Pradesh, Manipur, Meghalaya, Mizoram, Nagaland, Tripura and Sikkim. He added that the eight forms of Asthalakshmi are represented in these eight states of the North East.
Remarking that the first form was Adi Lakshmi, Shri Modi said that the Adi culture is strongly spread in every state of our North East. Noting that every state of the North East India celebrated its own tradition and culture, the Prime Minister listed Cherry Blossom Festival of Meghalaya, Hornbill Festival of Nagaland, Orange Festival of Arunachal, Chapchar Kut Festival of Mizoram, Bihu of Assam, Manipuri Dance and added that there was such great diversity in the North East India.
Discussing the second form of Goddess Lakshmi - Dhan Lakshmi, the Prime Minister said the North East was blessed with abundant natural resources with a great confluence of minerals, oil, tea gardens and bio-diversity. He added that there was a huge potential of renewable energy and this blessing of "Dhan Lakshmi" was a boon for the entire North East.
Highlighting that the third form of Goddess Lakshmi - Dhanya Lakshmi was very kind to the North East, Shri Modi said that the North East was famous for natural farming, organic farming and millets. He expressed that India was proud of Sikkim being the first fully organic state of India. Shri Modi remarked that Rice, bamboo, spices and medicinal plants grown in the North East bore witness to the power of agriculture there. He added that the North East had a major role to play in the solutions that today's India wants to give to the world related to healthy lifestyle and nutrition.
Talking about the fourth form of Asthalakshmi - Gaja Lakshmi, Shri Modi described that Goddess Gaja Lakshmi was seated on a lotus with elephants around her. He noted that the North East had vast forests, national parks like Kaziranga, Manas-Mehao and other wildlife sanctuaries. He further added that there were amazing caves and attractive lakes. Shri Modi remarked that the blessings of Gajalakshmi have the power to make the North East the most spectacular tourist destination in the world.
The Prime Minister highlighted that the North East was known for creativity and skill which was represented by the fifth form of Asthalakshmi - Santan Lakshmi, which meant productivity and creativity. He added that the skill of handlooms and handicrafts like Muga Silk of Assam, Moirang Phi of Manipur, Wankhei Phi, Chakheshang Shawl of Nagaland would win everyone's heart. He further added that there were dozens of such Geographical Indication (GI) tagged products which showcased the crafts and creativity of the North East.
Discussing the sixth Lakshmi of Ashtalakshmi -Veer Lakshmi which symbolises the confluence of courage and power, Shri Modi highlighted that North East was a symbol of the power of women. He cited the example of the Nupi Lan movement of Manipur which showed women power. Shri Modi said that the way in which women of North East raised their voice against slavery will always be recorded in golden letters in the history of India. He added that brave women from the folk tales to our freedom struggle like Rani Gaidinliu, Kanakalata Barua, Rani Indira Devi, Lalnu Ropiliani have inspired the entire country. Shri Modi said that even today, the daughters of North East were enriching this tradition. He added that the entrepreneurship of the women of North East gave a great strength to the entire North East, which had no parallel.
Remarking that the seventh Lakshmi of Ashtalakshmi - Jai Lakshmi meant one who bestows fame and glory, the Prime Minister said that today, the North East had a major stake in the expectations from the whole world towards India. He added that while India is focusing on global connectivity of its culture and trade, the North East is the one which connects India with the infinite opportunities of South Asia and East Asia.
Touching upon the eighth Lakshmi of Ashtalakshmi - Vidya Lakshmi, symbolising knowledge and education, Shri Modi noted that many major centers of education in the creation of modern India were in the North East like IIT Guwahati, NIT Silchar, NIT Meghalaya, NIT Agartala, and IIM Shillong. He added that the North East had already got its first AIIMS while the country's first National Sports University was being built in Manipur. He noted that the North East had given many great sports persons like Mary Kom, Baichung Bhutia, Mirabai Chanu, Lovelina, Sarita Devi to the country. Shri Modi remarked that today, the North East had also started to move forward in technology-related start-ups, service centers and industries like semiconductors with thousands of youth working in these. He added that the region was becoming a major center of education and skills for the youth.
“Ashtalakshmi Mahotsav is a celebration of the better future of the North East”, exclaimed the Prime Minister. He added that it was a celebration of the new dawn of development, which would give impetus to the mission of Viksit Bharat. Shri Modi remarked that today there was great enthusiasm for investment in the North East and in the last decade, everyone had witnessed an amazing journey of development of the North East Region. Terming the journey was rather not an easy one, Shri Modi said that the Government had taken every possible step to connect the states of the North East with India's growth story. Adding that the development in the north east was poor by the previous governments due to lesser number of seats and votes, Shri Modi highlighted that it was Shri Atal Bihari Vajpayee's government that for the first time created a separate ministry for the development of the North East.
Emphasising that in the last decade, the Government had worked tirelessly to reduce the distance between Delhi and people of North East, Shri Modi said that the Union ministers had visited the North East states more than 700 times and have spent a long time with the people there which had created an emotional connect between the government and the North East and its development. This, he said, had given an amazing pace to the development there. Citing a policy made in the 1990s to speed up the development of the North East, under which, more than 50 ministries of the central government had to invest 10 percent of their budget in the North East, Shri Modi highlighted that his Government had given much greater grants in the last 10 years as compared since 1990’s. He added that in the last decade alone, more than Rs 5 lakh crore was spent in the North East under the above scheme which showed the priority of the current government towards the North East.
The Prime Minister noted that the Government had started many special schemes for the North East like PM-DevINE, Special Infrastructure Development Scheme and North East Venture Fund. He added that these schemes had created many new employment opportunities. Shri Modi noted that the Government had also started the Unnati Scheme to promote the industrial potential of the North East. He said that when a better environment is created for new industries, new jobs would also be created. Remarking that the semiconductor sector was new for India, Shri Modi said the Government chose Assam to give impetus to this new sector. He added that when such new industries are set up in the North East, investors from the country and the world would explore new possibilities there.
“We are connecting the Northeast with the trinity of Emotion, Economy and Ecology”, said Shri Modi. He added that the Government was not just building infrastructure in the North East, but also laying a strong foundation for the future. Remarking that the biggest challenge for the North East was connectivity in the past decades with lack of train facilities to many states, Shri Modi said that their government focused a lot on physical infrastructure and social infrastructure after 2014. This, he added, led to tremendous improvement in both the quality of infrastructure and the quality of life of the people in the North East. Shri Modi said the Government also accelerated the implementation of projects pending for many years. Citing the example of the Bogi-Beel bridge, Shri Modi said that now the journey between Dhemaji and Dibrugarh could be done in just one or two hours, as compared to a whole day journey before the completion of the long pending Bogi-Beel bridge.
“About 5 thousand kilometers of national highway projects have been completed in the last decade”, said Shri Modi. He added that the projects like Sela tunnel in Arunachal Pradesh, the India-Myanmar-Thailand trilateral highway, the border roads in Nagaland, Manipur and Mizoram had expanded a strong road connectivity. Recollecting that India presented the vision of India-Middle East-Europe Corridor (I-MAC) to the world during the G-20 last year, Shri Modi said I-MAC would connect India's North East with the world.
Touching upon the rail connectivity of North East which had increased manifold, the Prime Minister said that the work of connecting all the capitals of the states of North East by rail was about to be completed. He added that the first Vande Bharat train had also started its operation in the North East. Shri Modi highlighted that in the last ten years, the number of airports and flights in the North East had almost doubled. He added that work was underway to build waterways on the Brahmaputra and Barak rivers while water connectivity was also improving from the Sabroom Landport.
Noting that the work was progressing rapidly on mobile and gas pipeline connectivity, Shri Modi remarked that every state of North East was being connected to the North East Gas Grid and more than 1600 km long gas pipeline was being laid. He added that the Government was also focusing on internet connectivity with more than 2600 mobile towers being installed in the states of North East. He further noted that more than 13 thousand kilometers of optical fiber was laid in the North East. Shri Modi was pleased that 5G connectivity had reached all the states of North East.
Highlighting the unprecedented work done in the social infrastructure in the North East, the Prime Minister remarked that Medical colleges were expanded along with construction of Modern facilities for the treatment of diseases like cancer. He added that under the Ayushman Bharat Yojana, lakhs of patients in the North East had received free treatment. Shri Modi emphasised that the government had implemented the Ayushman Vaya Vandana Card, which would ensure free treatment to senior citizens above the age of 70 years.
Shri Modi said that apart from connectivity of the North East, the Government had also emphasized on its tradition, textile and tourism. He added that the benefit of this is that the people are now coming forward in large numbers to explore the North East. Adding that the number of tourists visiting the North East has also almost doubled in the last decade, Shri Modi said that new businesses and employment opportunities had risen due to the increase in investment and tourism. He added that from infrastructure to integration, from connectivity to closeness, from economic to emotional, this entire journey has taken the development of the North East to new heights.
The Prime Minister stressed that the youth of the Ashtalakshmi states are a great priority of the Government of India and they have always wanted development. Emphasising that there was an unprecedented public support for permanent peace seen in every state of the North East in the last decade, Shri Modi said it was due to the efforts of the central and state governments, thousands of youth had left the path of violence and adopted a new path of development. He added that in the last decade, many historic peace agreements have been signed in the North East and the border disputes between the states had also progressed in a very cordial manner. This, he said, had reduced the cases of violence in the North East to a great extent. Adding that AFSPA had been removed from many districts, Shri Modi remarked that together, we should write a new future for Ashtalakshmi and the government is taking every step for this.
The Prime Minister desired that the products of North East should reach every market of the world and in this direction the products of every district were being promoted under the One District One Product campaign. He added that one can see many products of the North East in the exhibitions at the rural haat bazaar in AshthaLakshmi Mahotsav. “I promote the mantra of Vocal for Local for the products of North East”, exclaimed Shri Modi. He said that he tried to present the products from the North East to the foreign guests and this would give recognition to the wonderful art and craft of the North East at the international level. Shri Modi urged the citizens to make the products of North East a part of their lifestyle.
Shri Modi extended an invitation to the people to attend the Madhavpur Mela to be held in Porbandar, Gujarat. He added that the Madhavpur Mela symbolised the celebration of the marriage of Lord Krishna and Goddess Rukmini, a daughter of the North East. He urged all the people in the North East to join the Mela in 2025. Concluding his speech, Shri Modi expressed confidence that with the blessings of Lord Krishna and Ashtalakshmi, India will definitely see the North East setting a new paradigm of development in the 21st century.
The Union Minister for the Ministry of Development of North Eastern Region, Shri Jyotiraditya M. Scindia, Chief Minister of Assam, Shri Himanta Biswa Sarma, Chief Minister of Tripura, Dr. Manik Saha, Chief Minister of Meghalaya, Shri Conrad Sangma, Chief Minister of Sikkim, Shri Prem Singh Tamang and Union Minister of State for Ministry of Development of North Eastern Region Dr. Sukanta Majumdar were present among other dignitaries at the event.
Background
Ashtalakshmi Mahotsav is a three-day cultural festival, being celebrated for the first time from 6th to 8th December at Bharat Mandapam in New Delhi. It highlights the vast cultural tapestry of Northeast India, bringing together an array of traditional arts, crafts, and cultural practices.
To promote economic opportunities in areas such as traditional handicrafts, handlooms, agricultural products, and tourism, the Mahotsav features a variety of events. The festival also has artisan exhibitions, Grameen haats, state specific pavilions and technical sessions on key areas crucial to the development of the northeastern region. Key events include Investors Roundtable and buyer-seller meets designed to be a unique opportunity to build and strengthen networks, partnerships, and joint initiatives boosting economic growth of the region.
The Mahotsav has Design conclave and Fashion shows displaying the rich handloom and handicraft traditions of Northeast India at the national stage. Highlighting the region's rich cultural heritage, the festival also showcases vibrant musical performances and indigenous cuisines of Northeast India.