ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଭାରତରେ ଯକ୍ଷ୍ମା ଯୋଗୁଁ ହେଉଥିବା ମୃତ୍ୟୁର ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ୭ ଡିସେମ୍ୱର ୨୦୨୪ ରେ ହରିୟାଣାର ପଞ୍ଚକୁଲାରେ ୧୦୦ ଦିନିଆ ଜୋରଦାର ଅଭିଯାନ ଆରମ୍ଭ କରିବେ କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଜେପି ନଡ୍ଡା
ଯକ୍ଷ୍ମା ରୋଗୀଙ୍କ ଚିହ୍ନଟ, ନିଦାନରେ ହେଉଥିବା ବିଳମ୍ୱ ହ୍ରାସ ଓ ଚିକିତ୍ସାରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବାକୁ ୩୩ ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ର ଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳର ୩୪୭ ଜିଲ୍ଲାରେ, ବିଶେଷ କରି ଅଧିକ ସଂକ୍ରମଣ ହେବାର ଆଶଙ୍କା ଥିବା ବର୍ଗଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଏହି ଅଭିଯାନକୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରାଯିବ
06 DEC 2024 10:20AM by PIB Bhubaneswar
ଅଂଶୀଦାରଙ୍କ ସହିତ ମିଶି କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ୧୦୦ ଦିନିଆ ଯକ୍ଷ୍ମା ଦୂରୀକରଣ ଅଭିଯାନ ଆରମ୍ଭ କରିବାକୁ ଯାଉଛି । ୭ ଡିସେମ୍ୱର ୨୦୨୪ ହରିୟାଣାର ପଞ୍ଚକୁଲାରେ ହରିୟାଣାର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନାଏବ ସିଂହ ସୈନି ଓ ହରିୟାଣାର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀମତୀ ଆରତୀ ସିଂହଙ୍କ ଉପସ୍ଥିତିରେ କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଜଗତ ପ୍ରକାଶ ନଡ୍ଡା ଏହି ଅଭିଯାନର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିବେ।
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଅଧୀନରେ ଜାତୀୟ ଯକ୍ଷ୍ମା ଦୂରୀକରଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ (ଏନଟିଇପି) ଜରିଆରେ ନୂଆ ଯକ୍ଷ୍ମା ରୋଗୀ ଚିହ୍ନଟ ଓ ମୃତ୍ୟୁ ପରି ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜର ମୁକାବିଲା କରି ଯକ୍ଷ୍ମାକୁ ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବେ ଦୂର କରିବାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ନେଇ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ଏହି ଅଭିଯାନ ତାକୁ ପ୍ରଦର୍ଶିତ କରୁଛି ।
ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଅନ୍ୟ ସରକାରୀ ଅଧିକାରୀ, କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ଅଧିକାରୀ, ହରିୟାଣା ସରକାରଙ୍କ ଅଧିକାରୀ ଓ ନାଗରିକ ମଞ୍ଚର ପ୍ରତିନିଧିମାନେ ମଧ୍ୟ ଯୋଗ ଦେବେ।
୩୩ ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ର ଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳର ୩୪୭ଟି ଜିଲ୍ଲାରେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେବାକୁ ଥିବା ଏହି ଅଭିଯାନ ଯକ୍ଷ୍ମା ଅଧିକ ହେବାର ଆଶଙ୍କା ଥିବା ବର୍ଗଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ତୁରନ୍ତ ରୋଗୀଙ୍କୁ ଚିହ୍ନଟ କରିବାକୁ, ନିଦାନରେ ହେଉଥିବା ବିଳମ୍ୱକୁ ହ୍ରାସ କରିବାକୁ ଓ ଚିକିତ୍ସାରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବାକୁ ଏହି ଅଭିଯାନ ଡିଜାଇନ କରାଯାଇଛି।
ଯକ୍ଷ୍ମାକୁ ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବେ ଦୂର କରିବା ପାଇଁ ବିଭିନ୍ନ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବାକୁ ଓ ଏହି ରୋଗର ମୁକାବିଲା କରିବାରେ ଦେଶର ବିଭିନ୍ନ ଅଞ୍ଚଳ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରଭେଦକୁ ହ୍ରାସ କରିବା ପାଇଁ ଦେଶ ପକ୍ଷରୁ କରାଯାଇଥିବା ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ରଣନୀତିକୁ ଏହି ଅଭିଯାନ ପ୍ରଦର୍ଶିତ କରୁଛି।
ଯକ୍ଷ୍ମାମୁକ୍ତ ଭାରତ ନେଇ ୨୦୧୮ରେ ଦିଲ୍ଲୀ ଯକ୍ଷ୍ମା ଦୂରୀକରଣ ସମ୍ମିଳନୀରେ ମାନ୍ୟବର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦିଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଯେଉଁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଥିଲା, ସେହି ଆଧାରରେ ଏହି ଅଭିଯାନ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଛି । ସେହି ଦିନଠାରୁ ଯକ୍ଷ୍ମାର ନିରାକରଣ, ନିଦାନ ଓ ଚିକିତ୍ସା ସେବା ପାଇଁ ସାରା ଦେଶରେ ଅନେକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି। …
ଯକ୍ଷ୍ମା ରୋଗୀଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା, ନିଦାନ, ମୃତ୍ୟୁହାର ପରି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ପ୍ରମୁଖ ସୂଚକର ପ୍ରଦର୍ଶନରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବା ହେଉଛି ଏହି ୧୦୦ ଦିନିଆ ଅଭିଯାନ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ । ଏଇ ନିକଟରେ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୋଇଥିବା ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ମନ୍ତ୍ରାଳୟର ଉତ୍ତମ ନୀତି ଯେମିତିକି ନିଶ୍ଚୟ ପୋଷକ ଯୋଜନା ଜରିଆରେ ଯକ୍ଷ୍ମା ରୋଗୀଙ୍କ ପାଇଁ ଅଧିକ ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ ଏବଂ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଯକ୍ଷ୍ମା ମୁକ୍ତ ଭାରତ ଅଭିଯାନ ପରି ସାମାଜିକ ସହାୟତା ଅଭିଯାନ ଜରିଆରେ ଜରିଆରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ପରିବାରକୁ ଯୋଡ଼ିବା ମଧ୍ୟ ଏହି ଅଭିଯାନର ଅଂଶବିଶେଷ ଅଟେ ।
ଏହି ଅଭିଯାନର କେତେକ ପ୍ରମୁଖ ଫୋକସ୍ ବିଷୟ ହେଉଛି ଆଧୁନିକ ନିଦାନ, ଅଧିକ ସଂକ୍ରମିତ ହେବାର ଆଶଙ୍କା ଥିବା ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ଲୋକଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରାଥମିକ ପରୀକ୍ଷା, ଅଧିକ ପୀଡ଼ିତ ହେବାର ଆଶଙ୍କା ଥିବା ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଚିକିତ୍ସା ଓ ସୁଷମ ପୁଷ୍ଟିକର ଖାଦ୍ୟ ବଣ୍ଟନ । ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଖରେ ଯକ୍ଷ୍ମାର ଚିକିତ୍ସା ସେବାକୁ ପହଞ୍ଚାଉଥିବା ସାରା ଦେଶର ଆୟୁଷ୍ମାନ ଆରୋଗ୍ୟ ମନ୍ଦିରର ବିସ୍ତୃତ ନେଟଓ୍ୱର୍କକୁ ଏହି ଅଭିଯାନରେ ଉପଯୋଗ କରାଯିବ।
ଯକ୍ଷ୍ମାର ସଂକ୍ରମଣକୁ ହ୍ରାସ କରିବା ଓ ସାରା ଦେଶର ଜନତାଙ୍କୁ ସୁସ୍ଥ ରଖିବାର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ସ୍ୱରୂପ ଏହି ଅଭିଯାନ ଆରମ୍ଭ ହେବା ପରେ ଆଗାମୀ ଦିନରେ ଏହାର ବିସ୍ତୃତ ବିବରଣୀ ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ।

Ministry of Health and Family Welfare
Union Health Minister Shri JP Nadda to launch 100-day intensified campaign to address the challenges of TB incidence and mortality in India on 7th December, 2024 in Panchkula, Haryana
The initiative will be implemented across 347 districts in 33 States and UTs to enhance TB case detection, reduce diagnostic delays and improve treatment outcomes, particularly in high-risk groups
06 DEC 2024 10:20AM by PIB Delhi
In a decisive step towards eliminating TB in India, Ministry of Health and Family Welfare, in collaboration with key stakeholders, is all set to launch the 100 Day TB elimination campaign. The Union Minister of Health and Family Welfare, Shri Jagat Prakash Nadda will be launching this intensified campaign from Panchkula, Haryana in the presence of Shri Nayab Singh Saini, Chief Minister, Haryana, and Smt. Arti Singh Rao, Health Minister of Haryana, on 7th December 2024.
The campaign underscores the government of India’s commitment to achieving the goal of end-TB by addressing the challenges of tuberculosis (TB) notification and mortality in India under the National TB Elimination Programme (NTEP) of the Ministry of Health and Family Welfare. The event is expected to garner attendance of other government dignitaries, officials from the Union Health Ministry, the Haryana state government, and representatives from the civil society.
The initiative, set to be implemented across 347 districts in 33 States and Union Territories has been designed to enhance TB case detection, reduce diagnostic delays, and improve treatment outcomes, particularly in high-risk groups. It represents yet another significant strategic effort by the country in its bid to strengthen programmatic activities and reduce disparities in TB outcomes across diverse regions of the country to achieve the aim of TB elimination. This initiative is in line with the vision of a TB-Mukt Bharat that was laid out by the Hon’ble Prime Minister, Shri Narendra Modi, at the 2018 Delhi End TB Summit. Since then, critical initiatives have been launched by the programme to strengthen prevention, diagnostic, and treatment services across the country.
The 100-day campaign envisages improving programme performance on key output indicators viz. TB incidence rates, diagnostic coverage, and mortality rates. It also aligns with recent policy enhancements by the Ministry, including increased financial aid for TB patients, under the Ni-kshay Poshan Yojana, and inclusion of household contacts under the social support initiative, Pradhan Mantri TB Mukt Bharat Abhiyaan.
Some of the key focus areas of the campaign are increasing access to advanced diagnostics, targeted screening among vulnerable groups, specialized care for high-risk individuals, and provision of expanded nutritional support. The initiative will leverage the vast network of Ayushman Aarogya Mandirs across the country that have taken TB services to the last mile.
Further details regarding the campaign will be available as the rollout progresses, reflecting the government’s commitment to reducing the burden of TB and improving public health outcomes nationwide.