প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা মাইপাক্না চৎনরবা অনৌবা ক্রিমিনেল লো অহুম লৈবাক মীয়ামদা কৎথোকখ্রে
লোয়লম লৈঙাক মতমগী আইনশিং লৈত্রে হায়বা আইনশিং অসিনা তাক্লে: প্রধান মন্ত্রী
অনৌবা ক্রিমিনেল লোশিং অসিনা গনতন্ত্রগী য়ুম্বীগী মওংশিং ওইরিবা “মীয়ামগী, মীয়াম্না, মীয়ামগীদমক” ৱাখল্লোনগী মপাঙ্গল কনগৎহল্লগনি: প্রধান মন্ত্রী
ন্যায় সনহিতা অসি মান্নবা, নুংশিনবা অমসুং খুন্নাইগী অচুম্বনা য়োম্লগা শাবনি: প্রধান মন্ত্রী
ভারতিয় ন্যায় সনহিতাগী লাইৱাদি-মীয়ামগী থবক্না হান্না পাংথোকপা অসিনি: প্রধান মন্ত্রী
03 DEC 2024 4:03PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি চান্দিগরদা মাইপাক্না চৎনরবা অওনবা পুরকখিবা অনৌবা ক্রিমিনেল লো অহুম- ভারতিয় ন্যয়া সনহিতা, ভারতিয় নাগরিক সুরক্ষা সনহিতা অমসুং ভারতিয় সক্ষ্যা অধিনিয়ম লৈবাক মীয়ামদা কৎথোকখ্রে।
থৌরম অদুদা তিনখিবা মীয়ামদা ৱা ঙাংবদা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি চান্দিগরগী শক্তম অসি অচুম্বা অমসুং অচুম্বা ৱায়েল শেমগৎখিবা শক্তিগী মওং অমা ওইরবী লাইরেম্বী মা চান্দিগা মরী লৈনৈ। চপ মান্নবা ৱাঙুলোন্দা য়ুম্ফম ওইদুনা ভারতিয় ন্যয়া সনহিতা অমসুং ভারতিয় নাগরিক সুরক্ষা সনহিতা শেমখিবনি। বিকসিত ভারতকী ৱারেপকা লোয়ননা অমসুং ভারত সংবিধান চহি ৭৫ মপুংফারকপগী থৌরমগা লোয়ননা মাঙলোমদা চঙশিনবা মরুওইবা তাঞ্জা অমদা লৈবাক অসিগী অফবা তাঙ্কক অমা ওইনা ভারত সংবিধান্না ইথিল পীদুনা ভারতিয় ন্যায় সনহিতা চৎনবা হৌখিবনি।
মহাক্না মখা তানা হায়খি মসি লৈবাক অসিগী মীয়ামগীদমক ঐখোয়না সংবিধান্না পান্দম থম্লিবা অচুম্বা ফিদমশিং ফংনবা মাইকৈদা পায়খৎপা অকনবা থবক অমনি। লাইভ দেমোন্সত্রেসন অমা পাংথোক্তুনা কমদৌনা আইনশিং অসি চৎনগনি হায়বা শক্তম অমা মহাক্না উরে। মীয়াম্না আইনশিংগী লাইফ দেমোশিং য়েংগদবনি। অনৌবা ক্রিমিনেল লো অহুম মাইপাক্না চৎনবা হৌবগী থৌরম অসিদা মীয়ামদা য়াইফ-পাউজেল পীজরি। মহাক্না চান্দিগর লৈঙাক্কী মরী লৈনবা খুদিংমক থাগৎপা ফোঙদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি লৈবাক অসিগী অনৌবা ন্যায় সনহিতা শেম্বগী থবক অসি অপুনবা অমনি। মসিদা লৈবাক অসিদা মমিং লৈরবা সংবিধান অমসুং আইনগী অখঙ-অহৈ কয়াগী অকনবা থবক য়াওখি। হোম এফেয়ার্স মিনিস্ত্রিনা পাউতাকশিং পীরক্নবা জনুৱারি ২০২০ দা খঙহনখ্রে। সুপ্রিম কোর্তকী চীফ জজতিস কয়া য়াওনা লৈবাক অসিগী হয় কোর্তশিংগী চীফ জজতিস কয়াগী পাউতাকশিং পীরকখি। মরৈ য়েৎনবা অমসুং খন্ন-নৈনবদা সুপ্রিম কোর্ত, হয় কোর্ত ১৬, জুদিসিএল একাদেমিশিং, লো ইন্সতিতুসনশিং, সিবিল সোসাইতি ওর্গনাইজেসনশিং অমসুং অখঙ-অহৈ কয়া য়াওনা মরী লৈনবা কয়া শরুক য়াখি অমসুং অনৌবা সনহিতাশিংগী পাউতাক পীনবা চহি কয়াগী মখোয়গী খঙবা-হৈবা অমসুং অনৌবা ৱাখল্লোনশিং শীজিন্নখি।
ঙসিগী মালেম অসিদা খন্ন-নৈনবা অসি লৈবাক অমগী ওইনা দরকার ওই। নিংতম্বা চহি ৭০ অসিদা ৱায়েল কাংলোনগী থবকশিংনা মায়োক্নরিবা খুদোংচাদবশিংগী মতাংদা খন্ন-নৈনদুনা লাক্লি। ন্যায় সনহিতাগী তুংদা ওইরক্কদবা ফিবমশিং ফাওবা খন্নরে। হায়রিবা অকনবা থবকশিং অসিনা, ঐখোয়দা ন্যায় সনহিতাগী হৌজিক ওইরিবা মওং অসি ফংহল্লে। অনৌবা ন্যায় সনহিতা অসিগীদমক সুপ্রিম কোর্ত, পঞ্জাব অমসুং হরিয়ানা হয় কোর্ত অমসুং জজশিং মখোয়গী অকনবা থবকশিংগীদমক থাগৎপা ফোঙদোকচরি। শরুক য়াবা অমসুং মসিগী মপু ওইবগীদমক বার থাগৎপা ফোঙদোকচরি। মীওই খুদিংমক্কী মতেংগা লোয়ননা শেমখিবা ভারতকী ন্যায় সনহিতা অসি ভারতকী ৱায়েল কাংলোনগী খোঙচৎকী অচৌবা মাইপাকপা অমা ওইরগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি নিংতম্বা ফংদ্রিঙৈদা বৃতিসমচাশিংনা নমথনবা অমসুং ওৎনবা পাম্বৈশিং ওইনা ক্রিমিনেল লোশিং অসি শেমখিবনি। ১৮৫৭ গী লৈবাক অসিগী অহানবা অচৌবা নিংতম ইহৌগী মখা তারকপদা ১৮৬০ দা ইন্দিয়ান পেনাল কোদ (আই পি সি) চৎনবা হৌখি। চহি খরগী মতুংদা, ইন্দিয়ান ইভিদেন্স এক্ত চৎনখি অমসুং সি.আর.পি.সিগী অহানবা ফিবম অমা লাকখি। হায়রিবা আইনশিং অসিগী পান্দমদি ভারতমচাশিং চৈরাক পীবা অমসুং মখোয়গী মীনাই ওইহনবনি। নিংতম্লবা চহি কয়াগী মতুংদা ফাওবা, চপ মান্নবা পেনাল কোদ অমসুং পেনাল মাইন্দসেতকী অকোয়বদা ঐখোয়গী আইনশিং লৈবা অসি লাইবক থিবনি। আইনশিং মতম মতমগী মতুংইন্না হোংলবশু, মখোয়গী মরমচৎতি হোংদনা লৈখি। মসিগী মীনাই ওইবগী ৱাখল্লোন অসিনা ভারতকী চাউখৎপদা য়াম্না চাউনা চৈথেং পীখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি হৌজিক লৈবাক অসি লোয়লম লৈঙাক্কী ৱাখল্লোন থাদোক্কদবনি। লৈবাক অসি শেমগৎপদা লৈবাক অসিগী মপাঙ্গল শীজিন্নগদবনি। চহি অসিগী নিংতম্বা নুমিত্তা ৱা ঙাংবদা, লৈবাক অসিদগী মীনাই ওইবগী ৱাখল্লোল কোকহন্নবা মহাক্না ৱাশক লৌখিবা অদু প্রধান মন্ত্রীনা নিংশিংখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি অনৌবা সনহিতাশিং চৎনবগা লোয়ননা, মাইকৈ অসিদা লৈবাক অসি অতোপ্পা খোঙথাং অমা থাংজিল্লে। অনৌবা ক্রিমিনেল লোশিং অসিনা গনতন্ত্রগী য়ুম্বীগী মওংশিং ওইরিবা “মীয়ামগী, মীয়াম্না, মীয়ামগীদমক” ৱাখল্লোনগী মপাঙ্গল কনগৎহল্লগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ন্যায় সনহিতা অসি মান্নবা, নুংশিনবা অমসুং খুন্নাইগী অচুম্বনা য়োম্লগা শাবনি। আইনগী মমাঙদা মীওই খুদিংমক মানরবশু, অশেংবা ওইনা মানদে। লায়রবশিং আইন, কোর্ততা চৎপা নত্ত্রগা পুলিস স্তেসন্দা চৎপা ফাওবা অকিবা ফাওই। অনৌবা ন্যায় সনহিতা অসিনা খুন্নাইগী ৱাখল্লোন হোংহন্নবা থবক তৌগনি। লৈবাক অসিগী আইন্না চপ মান্নবা ফংনবা থাজবা পীগনি হায়বা লায়রবা মীওই খুদিংমক্না থাজৈ। ঐখোয়গী সংবিধান অসি অশেংবা খুন্নাইগী অচু্ম্বনা য়োমদুনা শাখিবনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ভারতিয় ন্যয়া সনহিতা অমসুং ভারতিয় নাগরিক সুরক্ষা সনহিতা অৱাবা নংলবা মীওই খুদিংমক্কী খুদোংচাদবা খঙই। আইনশিং অসি কুপ্না খঙবা অসি লৈবাক অসিগী মীয়ামগী তঙাইফদবনি। ঙসি চান্দিগরদা পাংথোকখিবা লাইভ দেমো অসি পুক্নিং থৌগৎকদবনি অমসুং পুলিসনা রাজ্য খুদিংমক্তা শন্দোক্কদবনি। ৱাকৎলকপা নুমিৎ ৯০ গী মনুংদা কেস অসিগী খুমাঙচাউশিনবগী মতাংদা অৱাবা তারবা মীওই অদুদা পাউ পীনবা ৱাফমশিং আইন অসিদা য়াওরি অমসুং পাউ অসি মীওই অদুদা এস.এম.এসগুম্বা দিজিতেলগী থবকশিংগী খুৎথাংদা হকথেংননা য়ৌহনগদবনি। পুলিসকী থবকশিংদা অপনবা পীবা মীওইগী মথক্ত থবক লৌগৎনবা সিস্তেম অমা লৈরে অমসুং থবক মফমদা, য়ুম অমসুং খুন্নাইদা নুপীশিং অশোই-অঙাম থোকহন্দনবা অমসুং মখোয়গী হকশিং ঙাক্নবা তোখায়বা পন্দুব অমা চৎনরে। অৱাবা তারবশিংগীদমক আইন লৈরি হায়বা ন্যায় সনহিতানা তাক্লে। ইজৎ মাঙহনবগুম্বা তমথিবা ক্রাইমশিং, অহানবা হিয়ারিংদগী পারগা নুমিৎ ৬০ গী মনুংদা চার্জশিং পানগদবনি অমসুং কেস অমা অনিরক য়ৈথোক্তনা হিয়ারিং লোইবা নুমিৎ ৪৫ গী মনুংদা শুকশোই শোইদনা ৱায়েল লাউথোক্কদবনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ভারতিয় ন্যায় সনহিতাগী লাইৱাদি-মীয়ামগী থবক্না হান্না পাংথোকপা অসিনি। হায়রিবা আইনশিং অসি মীচম মীয়ামগী হকশিং ঙাক-শেনবা আইনশিং ওইরে অমসুং অচুম্বা ৱায়েল য়াম্না লাইনা ফংহন্নবা য়ুম্ফম ওইরে। হান্নদি এফ.আর.আই রেজিস্তার তৌবদা অৱাবা কয়া মায়োক্নখি। হৌজিক জিরো এফ.আর.আই আইন্না য়ারে অমসুং হৌজিক কেস অমা মফম অমদগী হেক্ত রেজিস্তার তৌবা য়ারে। অৱাবা তারবা মীওই অদুদা এফ.আই.আরগী কোপি ফংনবগী হক পীরে অমসুং হৌজিক অৱাবা তারবা মীওই অদু খক্তনা মরাল লৈরবা মীওই অদুগী মথক্তা কেস লৌথোকপা য়াগনি। হৌজিক পুলিসনা মীওই অমা ফাজিন্দুনা থম্বা ঙমদ্রে অমসুং ন্যায় সনহিতাগী মতুংইন্না ফারিবা মীওই অদুগী ইমুং-মনুংগী মীওইশিংদা তঙাইফদনা পাউ পীগদবনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মীওইবগী অৱাবা খঙবা অসি অনৌবা ন্যায় সনহিতাগী অতোপ্পা মরুওইবা অমনি। হৌজিক মরাল লৈরে হায়বা মীওই অমা চৈরাক পীদনা মতম শাংনা জেলদা থম্বা য়াদ্রে অমসুং চহি অহুমগী মখাগী চৈরাক ফংগদবা ক্রাইম অমগী কেস অমদা, অৱাংবা থাক্কী ওথোরিতিগী অয়াবা য়াওরবা মতম খক্তদা ফাবা য়াগনি। অচম্বা ক্রাইমশিংগীদমক শুকশোই-শোইদনা বেল পীনবা প্রোবিজন য়াওরে। অচম্বা ক্রাইমশিংদা চৈরাক পীবগী মহুত্তা খুন্নাইগী থবক শুহন্নবগী ৱাফম য়াওরে। মসিনা মরাল লৈরবা মীওই অদু খুন্নাইগী য়াইফনবা অচুম্বা মাইকৈদা চৎনবা অনৌবা খুদোংচাবশিং পীগনি। অহানবা ওইনা অরানবা থবক তৌবা মীওইশিংদা অনৌবা ন্যায় সনহিতানা খুদোংচাবা পীরি অমসুং ন্যায় সনহিতা চৎনরবা মতুংদা, অরিবা আইনশিংনা ফাজিন্দুনা থম্লম্বা ফাদোক লিশিং কয়া জেলদগী থাদোকখ্রে। অনৌবা ন্যায় সনহিতা অসিনা মখা তানা মীচম মীয়ামগী হকশিং হেন্না ফংহনগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ৱায়েলগী অহানবা থবক্তি মতম চানা অচুম্বা ৱায়েল ফংহনবনি। অনৌবা ন্যায় সনহিতা চৎনবা হৌবদগী অথুবা মতমদা অচুম্বা ৱায়েল ফংহনবগী মাইকৈদা লৈবাক অসি অচৌবা খোঙথাং অমা থাংজিল্লে। কেস অমগী তাঙ্কক অমমম লোইশিন্নবা অকক্নবা মতম থমদুনা, চার্জসিত ফাইল তৌনবা অমসুং অথুবা মতমদা ৱায়েল লাউথোক্নবা অনৌবা ন্যায় সনহিতানা মরুওইনা লৌরি। অনৌবা ন্যায় সনহিতা অসি মপুংফানবা মতম লৌবা দরকার ওইগনি। তেনখ্রবা মতম অসিদা লৈবাক অসিগী তোঙান-তোঙানবা মফমশিংদগী ফলশিং লাকপা অসি য়াম্না পেল্লে। চান্দিগরদা গারি অমা হুরানগী কেস শুপ্নগী থা ২ অমসুং নুমিৎ ১১ দা লোইশিনখি অমসুং কেস অসিদা চেন্নরিবা ফাবা ঙমদনা মফম অমদা লৈরিবা মীওই অমা শুপ্নগী নুমিৎ ২০ দা হিয়ারিং লোইরবা মতুংদা কোর্তনা চৈরাক পীখ্রে। অনৌবা ন্যায় সনহিতা চৎনবা হৌরকপদগী দিল্লি অমসুং বিহারদা অথুবা মতমদা অচুম্বা য়ায়েলশিং ফংহনখ্রে। মীচম মীয়ামগী য়াইফনবা অমসুং মখোয়গী অৱাবশিং কোকহন্নবা কৎথোক্লবা সরকার অমা লৈবা মতমদা শোইদনা অহোংবা পুরক্কনি হায়বা মসিগী অহোংবা অসিনা তাক্লে। ভারতমচা খুদিংমক্না অচুম্বা ৱায়েল ফংনবা কমদৌনা মহাক্কী শক্তি হেনগৎলবগে হায়বা খঙনবা হায়রিবা ৱায়েলশিং অসি লৈবাক অসিদা ঙম্লিবমখৈ খন্নগদবনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি নিয়মশিং অমসুং আইনশিং মতমগা চুনরবা খক্তদা কান্নবা ফংগনি। অনৌবা আইনশিং চৎনরকপদগী হৌজিক ক্রাইম অমসুং ক্রিমিনেলশিংগী মওংশিং হোংলে। দিজিতেল ইভিদেন্স অসি মরুওইবা শাখি অমা ওইরে অমসুং থিজিনবা মনুংদা ইভিদেন্স অমতা শেমদোকপা য়াদনবা তঙাইফদনা ভিদিও নমগদবনি। অনৌবা আইনশিং চৎনবা য়ানবা ই-সক্ষা, ন্যায় শ্রুতি, ন্যায় সেতু, ই-সোম্মোন পোর্তেলগুম্বা কান্নরবা খুৎলায়শিং শেমগৎলে। হৌজিক কোর্ত অমসুং পুলিসনা ফোন্দা হকথেংননা সোম্মোন থাবা য়ারে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি শাখিশিংগী ৱারোলশিং ওদিও-ভিদিও রেকোর্দ তৌশিনবা য়ারে। হৌজিক কোর্ততা দিজিতেল ইভিদেন্স চৎনবা য়ারে। মসিনা অচুম্বা ৱায়েলগী য়ুম্ফম ওইগনি অমসুং ক্রিমিনেল অদু ফাদ্রিবা ফাওবা দরকার লৈতনা মতম মাঙহনবদগী কনবা ঙমগনি। হায়রিবা অহোংবশিং অসি লৈবাক অসিগী সেকুরিতিগীদমক য়াম্না মরুওই অমসুং দিজিতেল ইভিদেন্স অমসুং তেক্নোলোজি পুনশিনবা অসিনা তেরোরিজম থেংনবদা ঐখোয়গী মতেং পাংগনি। অনৌবা আইনশিংগী মখাদা আইনগী অরুবশিংগী খুদোংচাবশিং তেরোরিস্তশিং নত্ত্রগা তেরোরিস্ত ওর্গনাইজেসনশিংনা লৌহল্লোইদবনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি অনৌবা ন্যায় সনহিতা অসিনা বিভাগ খুদিংমক থবক ফজনা পাংথোকপা হেনগৎহনগনি অমসুং লৈবাক অসিগী চাউখৎপা য়াংখৎহনগনি। মসিনা শেঞ্জা-থুমজা লাকশিনবদা মতেং পাংগনি। অচুম্বা ৱায়েল ফংবদা মতম শাংনা চঙবা অমসুং মতম থিন্থবদগী মমাঙদা মপান লৈবাকশিংগী ইনভেস্তরশিংনা ভারত্ত শেন থাদবা পামদে। মসিগী অকিবা অসি লৈত্রবা মতমদা, শেন থাদবা হেনগৎলক্কনি অমসুং লৈবাক অসিগী শেন্মিৎলোন চাউখৎলক্কনি। আইন অসি লৈবাক্কী মীয়ামগীদমক শেম্বা মরম্না আইনগী থবকশিং মীয়ামদা লাইনা ফংহনগদবনি। ইন্দিয়ান পেনাল কোদকী খুদোংচাদবা কয়া লৈরি অমসুং পুকচেল শেংবা মীওইশিংনা ক্রিমিনেলশিং কিবগী মহুত্তা আইনদা অকিবা ফাওবা য়াওরি। অসিগুম্বা অকিবশিং অসিদগী অনৌবা ন্যায় সনহিতানা মীয়াম মনিংতমহল্লে। সরকারনা বৃতিস মতমগী অরিবা আইন ১৫০০ হেন্না মুৎথৎলে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ঐখোয়গী লৈবাক্ত মীয়াম য়াইফনফবা আইনশিংনা পাম্বৈ অমা ওইনবা ঐখোয়গী মীৎয়েং পাকথোক-চাউথোকহনগদবনি। খন্ন-নৈনবা ৱাৎপা আইন কয়া লৈরি। আর্তিকল ৩৭০ অমসুং ত্রিপল তালাগ মুৎথৎলে অমসুং হায়রিবা আইনশিং অসিগী মরমদা য়াম্না খন্ন-নৈনখি। হৌজিক ৱাক বোর্দকা মরী লৈনবা আইন খন্ন-নৈনরি। মীয়ামগী ইকায়খুম্নবা অমসুং মশানা মশাবু ইকায়খুম্নবা হেনগৎহনবা হায়রিবা আইনশিং অসি মরুওইনা লৌবগী তঙাইফদবা লৈ। রাইতস ওফ পর্সন্স ৱিত দিসএবিলিতিস এক্ত, ২০১৬ চৎনবদগী দিবয়াংশিং শক্তি পীবা খক নত্তনা, খুন্নাই অসি হেন্না কোনশিন্নবা অমসুং মীওইবগী অৱাবা খঙনবা খোঙজং অমশু পায়খৎলে। নারি শক্তি বন্দন এক্তনা অসিগুম্বা মখলগী অচৌবা অহোংবা অমা পুরক্নবা য়ুম্ফম থোনগনি। ত্রান্সজেন্দরসিং, মেদিয়েতেসন এক্ত, জি.এস.তি এক্তগা মরী লৈনবা আইনশিং শেম্লে অমসুং মসিগী খন্ন-নৈনবা দরকার ওইরে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি লৈবাক অসি মপাঙ্গল অসি মসিগী মীয়ামনি অমসুং লৈবাক অমগী আইন অসিনা মীয়ামগী মপাঙ্গলনি। মীয়াম্না আইন ঙাক্না চৎগদবনি অমসুং মীয়াম্না আইন ইকায়খুম্নবা অসি লৈবাক অসিগী অচৌবা লন অমনি। মীয়ামগী থাজবা মাঙহনদবা হায়বসি ঐখোয় খুদিংমক্কী দাইত্বনি। বিভাগ খুদিংমক, এজেন্সি খুদিংমক, ওফিসার খুদিংমক অমসুং পুলিসমেন খুদিমক অনৌবা ন্যায় সনহিতাগী অনৌবা প্রোবিজনশিং খঙগদবনি। ন্যায় সনহিতা মপুংফানা থবক ওইনা পায়খৎনবা রাজ্য সরকারশিংনা থৱায় য়াওনা থবক তৌগদবনি, মরম অদুনা মখোয়গী কান্নবা উবা ফংগনি। মীয়াম্না অনৌবা হকশিং খঙগদবনি। মসিগীদমক পুন্না থবক তৌমিন্নবা দরকার ওই। অনৌবা ন্যায় সনহিতা মপুংফানা চৎনরিবমখৈ, ঐখোয়না লৈবাক অসিগী হেন্না ফবা তুংলমচৎ অমা পীবা ঙমগনি অমসুং মসিনা ঐখোয়গী অঙাংশিংগী পুন্সি লেপকনি অমসুং ঐখোয়গী থবক্কী অপেনবা লেপকনি। মাইকৈ অসিদা ঐখোয় পুন্না থবক তৌমিন্নগদবনি অমসুং লৈবাক শেমগৎপদা ঐখোয়গী থৌদাং হেনগৎহনগদবনি।
থৌরম অদুদা শরুক য়াখিবশিংগী মনুংদা পঞ্জাবগী রাজ্যপাল অমসুং চান্দিগরগী এদমিনিস্ত্রেতর শ্রী গুলাব চান্দ কাতারিয়া, হোম এফেয়ার্স অমসুং কোওপেরেসনগী য়ুনিয়ন মিনিস্তর শ্রী অমিত সাহ অমসুং রাজ্য সভাগী এম.পি শ্রী সাতনাম সিংহ সন্ধু য়াওখি।
নুঙগীৱারোল
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি চান্দিগরদা মাইপাক্না চৎনরবা অনৌবা ক্রিমিনেল লো অহুম- ভারতিয় ন্যয়া সনহিতা, ভারতিয় নাগরিক সুরক্ষা সনহিতা অমসুং ভারতিয় সক্ষ্যা অধিনিয়ম লৈবাক মীয়ামদা কৎথোকখ্রে।
লোয়লম লৈঙাক মতমগী আইনশিং মখা তানা নিংতম্লবা মতুংদা চৎনবা তোক্নবা প্রধান মন্ত্রীগী পান্দমগী মখাদা অনৌবা লো অহুম অসি শেমখিবনি অমসুং মসিনা চৈরাক পীবগী চৎনবীদগী আচুম্বা ৱায়েল ফংহনবদা মীৎয়েং হোংনবা ৱায়েল-কাংলোনগী থবকশিংদা অওনবা পুরক্নবা হোৎনবনি। থৌরম অসিগী থিম: “অশোই-অঙাম লৈতবা খুন্নাই, চাউখৎলবা ভারত- চৈরাক্তগী অচুম্বা ৱায়েল ফাওবা” হায়বা অসিনি।
ভারতকী আইনগী থবকশিং অসি হেন্না মনুং-মপান ফাওনা উবা ঙম্নবা, মতিক চানবা অমসুং হৌজিক্কী খুন্নাইগী দরকার ওইবশিং ফংহনবা ঙম্নবা অনৌবা ক্রিমিনেল লো অহুম অসি জুলাই ১,২০২৪ দগী লৈবাক শীনবা থুংনা চৎনবা হৌখিবনি। হায়রিবা শিংথানিঙাই ওইবা অওনবশিং অসিনা ভারতকী ক্রিমিনেল ৱায়েনবগী থবকশিংদা পুৱারি ওইনা অহোংবা অমা পুরক্লে অমসুং মসিনা সাইবর ক্রাইম, ওর্গনাইজ ক্রাইমশিংগুম্বা অনৌবা মতমগী খুদোংচাদবশিং থেংন্নবা অনৌবা ঙাক্লৌ অমা পুরক্লে অমসুং তোঙান-তোঙানবা ফত্তবা থবকশিংগী অৱাবা ফংলবশিংদা অচূম্বা ৱায়েল ফংহল্লে।
থৌরম অদুদা হায়রিবা লোশিং অসি শীজিন্নবা উৎকনি, মখোয়না কমদৌনা ৱায়েল-থৌদাগী থবকশিংদা অওনবা পুরকপগে হায়বা উৎখ্রে। অনৌবা আইনশিং শীজিন্নবা য়াবা ক্রাইম সিন অমা থিজিনবগী থৌদোক অমা শাগৎতুনা লাইভ দেমোন্সত্রেসন অমা উৎখি।

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi dedicates to the nation the successful implementation of three new criminal laws
These Laws signify the end of colonial-era laws: PM
The new criminal laws strengthen the spirit of - "of the people, by the people, for the people," which forms the foundation of democracy: PM
Nyaya Sanhita is woven with the ideals of equality, harmony and social justice: PM
The mantra of the Bharatiya Nyaya Sanhita is - Citizen First: PM
03 DEC 2024 4:03PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi dedicated to the nation the successful implementation of three transformative new criminal laws—Bharatiya Nyaya Sanhita, Bharatiya Nagarik Suraksha Sanhita and Bharatiya Sakshya Adhiniyam today at Chandigarh. Addressing the gathering, Shri Modi remarked that the identity of Chandigarh was associated with the Goddess Maa Chandi, a form of power which establishes truth and justice. He added that the same philosophy was the basis of the whole format of Bharatiya Nyaya Sanhita and Bharatiya Nagarik Suraksha Sanhita. The Prime Minister said that the coming into effect of Bharatiya Nyaya Sanhita, inspired by the spirit of the Indian Constitution, was an illustrious moment as the nation was at the important juncture of moving ahead with the resolution of Viksit Bharat as well as commemorating the completion of 75 years of Indian Constitution. He added that it was a concrete effort towards fulfilling the ideals that our Constitution envisioned for the citizens of the country. Shri Modi said that he had just got a glimpse of how the laws will be enforced by a live demonstration of the same. The Prime Minister urged the people to visit the live demo of the laws. He extended his warm greetings to all the citizens on the occasion of successful implementation of three new criminal laws. He also congratulated all the stakeholders of the administration of Chandigarh.
The Prime Minister underscored that the process of making the country's new Nyay Sanhita has been as comprehensive as the document itself. He added that it involved the hard work of the nation's many great constitution and legal experts. Shri Modi noted that the Ministry of Home Affairs had asked for suggestions in January 2020. He added that there were suggestions of many Chief Justices of the Supreme Court along with support from the Chief Justices of many High Courts of the country. He said that many stakeholders including the Supreme Court, 16 High Courts, Judicial Academies, Law Institutions, Civil Society Organizations and many intellectuals were involved in debates and discussions and used their vast experience over years to give their suggestions and ideas for the new Sanhitas. He further added that there were deliberations on the needs of the nation in today’s modern world. Shri Modi also noted that there was intensive brainstorming over the challenges faced by the Judicial System in the seven decades of Independence along with looking into the practical aspect of each and every law. He added that even the futuristic aspect of the Nyay Sanhita was worked upon. All these intensive efforts, he said, had given us the current form of the Nyay Sanhita. Shri Modi expressed his gratitude to the Honorable Supreme Court, High Courts - Punjab and Haryana High Court, in particular and all the honorable Judges for their concerted efforts towards the new Nyay Sanhita. He also thanked the Bar for coming forward and taking its ownership. Shri Modi expressed confidence that this Nyay Sanhita of India, made with everyone's cooperation, would prove to be a milestone in India's judicial journey.
Noting that the Criminal laws were made by the Britishers in the pre-Independence era as means of oppression and exploitation, Shri Modi said that Indian Penal Code (IPC) was introduced in 1860 consequent to the country's first major freedom struggle in 1857. He added that a few years later, the Indian Evidence Act was introduced and then the first structure of CRPC came into existence. Shri Modi remarked that the idea and purpose of these laws was to punish Indians and enslave them. He expressed that it was unfortunate that even decades after independence, our laws revolved around the same penal code and penal mindset. He further added that despite changes in the laws from time to time, their character remained the same. Shri Modi underscored that this mindset of slavery had impacted India's progress to a great extent.
Emphasizing that the country should now come out of that colonial mindset, the Prime Minister urged that the strength of the nation should be used in nation building, which necessitated national thinking. He recalled that during the Independence day speech this year, he had pledged to the country to get rid of the mentality of slavery. Shri Modi underlined that with the implementation of the new Nyay Sanhitas, the country had taken another step forward in that direction. He added that the Nyaya Sanhita was strengthening the spirit of 'of the people, by the people, for the people', which is the basis of democracy.
Remarking that the Nyay Sanhita was woven with the ideas of equality, harmony and social justice, Shri Modi said despite everyone being equal in the eyes of the law, the practical reality was different. He added that the poor were afraid of the laws, stepping into the court or a police station even. The Prime Minister remarked that the new Nyaya Sanhita would work to change the psychology of the society. He added that every poor person will have faith that the law of the country is a guarantee of equality. This, he said, embodied the true social justice assured in our Constitution.
The Prime Minister underlined that Bharatiya Nyaya Sanhita and Bharatiya Nagarik Suraksha Sanhita had sensitivity towards every victim. He stressed that it was imperative for the citizens of the country to know its details. Urging the gathering to see the live demo there, Shri Modi stressed that the live demo shown at Chandigarh today should be promoted and broadcast by the police of every state. The laws involved provisions such as within 90 days of the complaint, the victim will have to be given information regarding the progress of the case and this information will reach him directly through digital services like SMS. He added that a system had been created to take action against the person who obstructs the work of the police and a separate chapter was introduced to ensure the safety of women including their rights and safety at workplace, home and society. Shri Modi remarked that the Nyay Sanhitas ensured that the law stands with the victim. He added that in heinous crimes against women like rape, charges would be framed within 60 days from the first hearing and it was also made mandatory to pronounce the verdict within 45 days of the completion of the hearing along with no adjournments for more than twice in any case.
“Citizen First is the basic mantra of Nyay Sanhita”, exclaimed Shri Modi and added that these laws were becoming the protectors of civil rights and the basis of 'ease of justice'. Noting that it was very difficult to get an FIR registered earlier, Shri Modi remarked that now Zero FIR was legalized and now a case could be registered from anywhere. The Prime Minister also noted that the victim had been given the right to be given a copy of the FIR and now any case against the accused would be withdrawn only when the victim agrees. He added that now the police would not be able to detain any person on their own and informing his/her family members had been made mandatory in the Nyay Sanhita. Highlighting Humanity and Sensitivity as the other important aspects of new Nyaya Sanhita, Shri Modi said that now the accused could not be kept in jail for a very long time without punishment and now in the case of a crime punishable with less than 3 years, arrest can also be made only with the consent of the higher authority. He added that the Provision of mandatory bail was also made for minor crimes. Elaborating further, the Prime Minister noted that in ordinary crimes, the option of Community Service was also kept in place of punishment. This, he said, will give the accused new opportunities to move forward in a positive direction in the interest of society. Shri Modi underlined that the new Nyay Sanhita was also very sensitive towards first time offenders and after the implementation of the Nyay Sanhita, thousands of such prisoners were released from jails, who were imprisoned due to old laws. He added that the new Nyay Sanhitas will further strengthen the empowerment of civil rights.
Emphasising that the first criterion of justice was timely justice, the Prime Minister said that the country had taken a big leap towards speedy justice by introducing the new Nyay Sanhita. He added that priority was given to file chargesheets and give verdicts quickly in the Nyay Sanhita by setting time limits for completing each stage in any case. Remarking the newly implemented Nyay Sanhita needed time to mature, Shri Modi was pleased that in such a short span of time, the results received from different parts of the country were highly satisfactory. He cited the examples of Chandigarh where a vehicle theft case was completed in just 2 months and 11 days and accused in case of spreading unrest in an area was also sentenced by the court after a complete hearing in just 20 days. He further cited examples of speedy justice in Delhi and Bihar and added that these speedy verdicts showed the power and impact of the Bharatiya Nyay Sanhita. Shri Modi emphasised that this change showed that changes and results were ascertained when there was a government dedicated to the interests of ordinary citizens and solving their problems. He further urged that these verdicts should be discussed as much as possible in the country so that every Indian knows how his power for justice has increased. He added that this would also make the criminals wary of the old and non-existent delayed justice system.
“Rules and laws are effective only when they are relevant to the times”, said Shri Modi. Adding that today the methods of crime and criminals had changed which necessitated the introduction of new laws which are modern. Noting that digital evidence can be kept as an important evidence and Videography of the entire process had been made mandatory to ensure that evidence is not tampered with during investigation, Shri Modi said that useful tools like e-Saksha, Nyay Shruti, Nyay Setu, e-Summon Portal were developed to implement the new laws. He added that now summons can be served directly on the phone by the court and the police through electronic mediums. He further added that Audio-video recording of witness statements could also be done. Noting that the Digital evidence would also be valid in the court now, Shri Modi said it will become the basis of justice and would prevent unnecessary wastage of time till the criminal is caught. He noted that these changes were equally important for the security of the country and Integration of digital evidence and technology would also help us fight against terrorism. He added that terrorists or terrorist organizations would not be able to take advantage of the complexities of the law under the new laws.
Highlighting that the new Nyay Sanhitas will increase the productivity of every department and speed up the country's progress, Shri Modi emphasized that it will help in curbing corruption which surged due to legal hurdles. He added that most foreign investors did not want to invest in India earlier because of the fear of long and delayed justice. He further added that when this fear ends, investments would increase, thereby strengthening the country's economy.
Noting that the law of the country was for the citizens, the Prime Minister said, therefore, legal processes should also be for the convenience of the public. Highlighting the lacunae in the Indian Penal Code and the fear of the law for the honest people as against the criminals, Shri Modi said the new Nyay Sanhitas had freed the people from such troubles. He added that the Government had abolished more than 1500 old laws of British rule.
Shri Modi urged that there was a need to broaden our perspective so that the law becomes a medium of citizen empowerment in our country. He added that there were many laws which lacked discussions and deliberations. Citing the example of abrogation of Article 370 and Triple Talaq, Shri Modi said there were a lot of discussions on it. He added that these days, the law related to the Waqf Board was also being debated. The Prime Minister stressed that there was a necessity to give the same importance to those laws which were made to increase the dignity and self-respect of the citizens. He cited the example of implementation of the Rights of Persons with Disabilities Act, 2016, which not only empowered the Divyangs, but was also a campaign to make the society more inclusive and sensitive. He added that the Nari Shakti Vandan Act was going to lay the foundation for a similar kind of big change. Similarly, he added, the laws related to transgenders, Mediation Act, GST Act, were made, on which positive discussions have been necessary.
“The strength of any country is its citizens, and the law of the country is the strength of the citizens”, exclaimed the Prime Minister. This would encourage people to be law-abiding and this loyalty of the citizens towards the law is a big asset of the nation, said Shri Modi. He added that it was the responsibility of all of us to ensure that the trust of the citizens should not be shattered. Shri Modi urged every department, every agency, every officer and every policeman to know the new provisions of the Nyay Sanhita and understand their spirit. He urged the state governments to work actively to ensure that the Nyay Sanhita are implemented effectively, so that their impact was visible on ground. He also urged the citizens to be as aware of these new rights as possible. Remarking that there was a need to work together for this, the Prime Minister added that the more effectively the Nyay Sanhita are implemented, we would be able to give a better and brighter future to the country, which would determine the life of our children and determine our service satisfaction. Concluding the speech, Shri Modi expressed confidence that all of us would work together in this direction and increase our role in nation building.
Governor of Punjab and Administrator of Union Territory of Chandigarh, Shri Gulab Chand Kataria, Union Minister for Home Affairs and Cooperation, Shri Amit Shah and Rajya Sabha MP Shri Satnam Singh Sandhu were present among other dignitaries at the event.
Background
Prime Minister Narendra dedicated to the nation the successful implementation of three transformative new criminal laws—Bharatiya Nyaya Sanhita, Bharatiya Nagarik Suraksha Sanhita and Bharatiya Sakshya Adhiniyam today at Chandigarh.
The conceptualisation of the three laws was driven by the vision of the Prime Minister to remove colonial era laws which had continued to exist post independence, and to transform the judicial system by shifting focus from punishment to justice. Keeping this in mind, the theme of this programme is "Secure Society, Developed India- From Punishment to Justice".
The new criminal laws, which were implemented nationwide on July 1, 2024, aim to make India’s legal system more transparent, efficient, and adaptable to the needs of contemporary society. These landmark reforms mark a historic overhaul of India’s criminal justice system, bringing in new frameworks to tackle modern-day challenges such as cybercrime, organized crime and ensuring justice for victims of various offenses.
The programme showcased the practical application of these laws, demonstrating how they are already reshaping the criminal justice landscape. A live demonstration was also held, simulating a crime scene investigation where the new laws were put into action.