Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi dedicates to the nation the successful implementation of three new criminal laws
These Laws signify the end of colonial-era laws: PM
The new criminal laws strengthen the spirit of - "of the people, by the people, for the people," which forms the foundation of democracy: PM
Nyaya Sanhita is woven with the ideals of equality, harmony and social justice: PM
The mantra of the Bharatiya Nyaya Sanhita is - Citizen First: PM
03 DEC 2024 4:03PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi dedicated to the nation the successful implementation of three transformative new criminal laws—Bharatiya Nyaya Sanhita, Bharatiya Nagarik Suraksha Sanhita and Bharatiya Sakshya Adhiniyam today at Chandigarh. Addressing the gathering, Shri Modi remarked that the identity of Chandigarh was associated with the Goddess Maa Chandi, a form of power which establishes truth and justice. He added that the same philosophy was the basis of the whole format of Bharatiya Nyaya Sanhita and Bharatiya Nagarik Suraksha Sanhita. The Prime Minister said that the coming into effect of Bharatiya Nyaya Sanhita, inspired by the spirit of the Indian Constitution, was an illustrious moment as the nation was at the important juncture of moving ahead with the resolution of Viksit Bharat as well as commemorating the completion of 75 years of Indian Constitution. He added that it was a concrete effort towards fulfilling the ideals that our Constitution envisioned for the citizens of the country. Shri Modi said that he had just got a glimpse of how the laws will be enforced by a live demonstration of the same. The Prime Minister urged the people to visit the live demo of the laws. He extended his warm greetings to all the citizens on the occasion of successful implementation of three new criminal laws. He also congratulated all the stakeholders of the administration of Chandigarh.
The Prime Minister underscored that the process of making the country's new Nyay Sanhita has been as comprehensive as the document itself. He added that it involved the hard work of the nation's many great constitution and legal experts. Shri Modi noted that the Ministry of Home Affairs had asked for suggestions in January 2020. He added that there were suggestions of many Chief Justices of the Supreme Court along with support from the Chief Justices of many High Courts of the country. He said that many stakeholders including the Supreme Court, 16 High Courts, Judicial Academies, Law Institutions, Civil Society Organizations and many intellectuals were involved in debates and discussions and used their vast experience over years to give their suggestions and ideas for the new Sanhitas. He further added that there were deliberations on the needs of the nation in today’s modern world. Shri Modi also noted that there was intensive brainstorming over the challenges faced by the Judicial System in the seven decades of Independence along with looking into the practical aspect of each and every law. He added that even the futuristic aspect of the Nyay Sanhita was worked upon. All these intensive efforts, he said, had given us the current form of the Nyay Sanhita. Shri Modi expressed his gratitude to the Honorable Supreme Court, High Courts - Punjab and Haryana High Court, in particular and all the honorable Judges for their concerted efforts towards the new Nyay Sanhita. He also thanked the Bar for coming forward and taking its ownership. Shri Modi expressed confidence that this Nyay Sanhita of India, made with everyone's cooperation, would prove to be a milestone in India's judicial journey.
Noting that the Criminal laws were made by the Britishers in the pre-Independence era as means of oppression and exploitation, Shri Modi said that Indian Penal Code (IPC) was introduced in 1860 consequent to the country's first major freedom struggle in 1857. He added that a few years later, the Indian Evidence Act was introduced and then the first structure of CRPC came into existence. Shri Modi remarked that the idea and purpose of these laws was to punish Indians and enslave them. He expressed that it was unfortunate that even decades after independence, our laws revolved around the same penal code and penal mindset. He further added that despite changes in the laws from time to time, their character remained the same. Shri Modi underscored that this mindset of slavery had impacted India's progress to a great extent.
Emphasizing that the country should now come out of that colonial mindset, the Prime Minister urged that the strength of the nation should be used in nation building, which necessitated national thinking. He recalled that during the Independence day speech this year, he had pledged to the country to get rid of the mentality of slavery. Shri Modi underlined that with the implementation of the new Nyay Sanhitas, the country had taken another step forward in that direction. He added that the Nyaya Sanhita was strengthening the spirit of 'of the people, by the people, for the people', which is the basis of democracy.
Remarking that the Nyay Sanhita was woven with the ideas of equality, harmony and social justice, Shri Modi said despite everyone being equal in the eyes of the law, the practical reality was different. He added that the poor were afraid of the laws, stepping into the court or a police station even. The Prime Minister remarked that the new Nyaya Sanhita would work to change the psychology of the society. He added that every poor person will have faith that the law of the country is a guarantee of equality. This, he said, embodied the true social justice assured in our Constitution.
The Prime Minister underlined that Bharatiya Nyaya Sanhita and Bharatiya Nagarik Suraksha Sanhita had sensitivity towards every victim. He stressed that it was imperative for the citizens of the country to know its details. Urging the gathering to see the live demo there, Shri Modi stressed that the live demo shown at Chandigarh today should be promoted and broadcast by the police of every state. The laws involved provisions such as within 90 days of the complaint, the victim will have to be given information regarding the progress of the case and this information will reach him directly through digital services like SMS. He added that a system had been created to take action against the person who obstructs the work of the police and a separate chapter was introduced to ensure the safety of women including their rights and safety at workplace, home and society. Shri Modi remarked that the Nyay Sanhitas ensured that the law stands with the victim. He added that in heinous crimes against women like rape, charges would be framed within 60 days from the first hearing and it was also made mandatory to pronounce the verdict within 45 days of the completion of the hearing along with no adjournments for more than twice in any case.
“Citizen First is the basic mantra of Nyay Sanhita”, exclaimed Shri Modi and added that these laws were becoming the protectors of civil rights and the basis of 'ease of justice'. Noting that it was very difficult to get an FIR registered earlier, Shri Modi remarked that now Zero FIR was legalized and now a case could be registered from anywhere. The Prime Minister also noted that the victim had been given the right to be given a copy of the FIR and now any case against the accused would be withdrawn only when the victim agrees. He added that now the police would not be able to detain any person on their own and informing his/her family members had been made mandatory in the Nyay Sanhita. Highlighting Humanity and Sensitivity as the other important aspects of new Nyaya Sanhita, Shri Modi said that now the accused could not be kept in jail for a very long time without punishment and now in the case of a crime punishable with less than 3 years, arrest can also be made only with the consent of the higher authority. He added that the Provision of mandatory bail was also made for minor crimes. Elaborating further, the Prime Minister noted that in ordinary crimes, the option of Community Service was also kept in place of punishment. This, he said, will give the accused new opportunities to move forward in a positive direction in the interest of society. Shri Modi underlined that the new Nyay Sanhita was also very sensitive towards first time offenders and after the implementation of the Nyay Sanhita, thousands of such prisoners were released from jails, who were imprisoned due to old laws. He added that the new Nyay Sanhitas will further strengthen the empowerment of civil rights.
Emphasising that the first criterion of justice was timely justice, the Prime Minister said that the country had taken a big leap towards speedy justice by introducing the new Nyay Sanhita. He added that priority was given to file chargesheets and give verdicts quickly in the Nyay Sanhita by setting time limits for completing each stage in any case. Remarking the newly implemented Nyay Sanhita needed time to mature, Shri Modi was pleased that in such a short span of time, the results received from different parts of the country were highly satisfactory. He cited the examples of Chandigarh where a vehicle theft case was completed in just 2 months and 11 days and accused in case of spreading unrest in an area was also sentenced by the court after a complete hearing in just 20 days. He further cited examples of speedy justice in Delhi and Bihar and added that these speedy verdicts showed the power and impact of the Bharatiya Nyay Sanhita. Shri Modi emphasised that this change showed that changes and results were ascertained when there was a government dedicated to the interests of ordinary citizens and solving their problems. He further urged that these verdicts should be discussed as much as possible in the country so that every Indian knows how his power for justice has increased. He added that this would also make the criminals wary of the old and non-existent delayed justice system.
“Rules and laws are effective only when they are relevant to the times”, said Shri Modi. Adding that today the methods of crime and criminals had changed which necessitated the introduction of new laws which are modern. Noting that digital evidence can be kept as an important evidence and Videography of the entire process had been made mandatory to ensure that evidence is not tampered with during investigation, Shri Modi said that useful tools like e-Saksha, Nyay Shruti, Nyay Setu, e-Summon Portal were developed to implement the new laws. He added that now summons can be served directly on the phone by the court and the police through electronic mediums. He further added that Audio-video recording of witness statements could also be done. Noting that the Digital evidence would also be valid in the court now, Shri Modi said it will become the basis of justice and would prevent unnecessary wastage of time till the criminal is caught. He noted that these changes were equally important for the security of the country and Integration of digital evidence and technology would also help us fight against terrorism. He added that terrorists or terrorist organizations would not be able to take advantage of the complexities of the law under the new laws.
Highlighting that the new Nyay Sanhitas will increase the productivity of every department and speed up the country's progress, Shri Modi emphasized that it will help in curbing corruption which surged due to legal hurdles. He added that most foreign investors did not want to invest in India earlier because of the fear of long and delayed justice. He further added that when this fear ends, investments would increase, thereby strengthening the country's economy.
Noting that the law of the country was for the citizens, the Prime Minister said, therefore, legal processes should also be for the convenience of the public. Highlighting the lacunae in the Indian Penal Code and the fear of the law for the honest people as against the criminals, Shri Modi said the new Nyay Sanhitas had freed the people from such troubles. He added that the Government had abolished more than 1500 old laws of British rule.
Shri Modi urged that there was a need to broaden our perspective so that the law becomes a medium of citizen empowerment in our country. He added that there were many laws which lacked discussions and deliberations. Citing the example of abrogation of Article 370 and Triple Talaq, Shri Modi said there were a lot of discussions on it. He added that these days, the law related to the Waqf Board was also being debated. The Prime Minister stressed that there was a necessity to give the same importance to those laws which were made to increase the dignity and self-respect of the citizens. He cited the example of implementation of the Rights of Persons with Disabilities Act, 2016, which not only empowered the Divyangs, but was also a campaign to make the society more inclusive and sensitive. He added that the Nari Shakti Vandan Act was going to lay the foundation for a similar kind of big change. Similarly, he added, the laws related to transgenders, Mediation Act, GST Act, were made, on which positive discussions have been necessary.
“The strength of any country is its citizens, and the law of the country is the strength of the citizens”, exclaimed the Prime Minister. This would encourage people to be law-abiding and this loyalty of the citizens towards the law is a big asset of the nation, said Shri Modi. He added that it was the responsibility of all of us to ensure that the trust of the citizens should not be shattered. Shri Modi urged every department, every agency, every officer and every policeman to know the new provisions of the Nyay Sanhita and understand their spirit. He urged the state governments to work actively to ensure that the Nyay Sanhita are implemented effectively, so that their impact was visible on ground. He also urged the citizens to be as aware of these new rights as possible. Remarking that there was a need to work together for this, the Prime Minister added that the more effectively the Nyay Sanhita are implemented, we would be able to give a better and brighter future to the country, which would determine the life of our children and determine our service satisfaction. Concluding the speech, Shri Modi expressed confidence that all of us would work together in this direction and increase our role in nation building.
Governor of Punjab and Administrator of Union Territory of Chandigarh, Shri Gulab Chand Kataria, Union Minister for Home Affairs and Cooperation, Shri Amit Shah and Rajya Sabha MP Shri Satnam Singh Sandhu were present among other dignitaries at the event.
Background
Prime Minister Narendra dedicated to the nation the successful implementation of three transformative new criminal laws—Bharatiya Nyaya Sanhita, Bharatiya Nagarik Suraksha Sanhita and Bharatiya Sakshya Adhiniyam today at Chandigarh.
The conceptualisation of the three laws was driven by the vision of the Prime Minister to remove colonial era laws which had continued to exist post independence, and to transform the judicial system by shifting focus from punishment to justice. Keeping this in mind, the theme of this programme is "Secure Society, Developed India- From Punishment to Justice".
The new criminal laws, which were implemented nationwide on July 1, 2024, aim to make India’s legal system more transparent, efficient, and adaptable to the needs of contemporary society. These landmark reforms mark a historic overhaul of India’s criminal justice system, bringing in new frameworks to tackle modern-day challenges such as cybercrime, organized crime and ensuring justice for victims of various offenses.
The programme showcased the practical application of these laws, demonstrating how they are already reshaping the criminal justice landscape. A live demonstration was also held, simulating a crime scene investigation where the new laws were put into action.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ତିନୋଟି ନୂତନ ଅପରାଧିକ ଆଇନର ସଫଳ ରୂପାୟନକୁ ରାଷ୍ଟ୍ର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଛନ୍ତି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ
ଏହି ଆଇନଗୁଡ଼ିକ ଉପନିବେଶବାଦ ଯୁଗ ଆଇନର ପରିସମାପ୍ତିକୁ ସୂଚାଉଛି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ନୂତନ ଅପରାଧିକ ଆଇନ ଗଣତନ୍ତ୍ରର ମୂଳଦୁଆ " ଲୋକଙ୍କର, ଲୋକଙ୍କ ଦ୍ୱାରା, ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ" ଭାବନାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିଥାଏ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ନ୍ୟାୟ ସଂହିତା ସମାନତା, ସଦ୍ଭାବ ଓ ସାମାଜିକ ନ୍ୟାୟର ଆଦର୍ଶରେ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୋଇଛି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଭାରତୀୟ ନ୍ୟାୟ ସଂହିତାର ମନ୍ତ୍ର ହେଉଛି- ନାଗରିକ ପ୍ରଥମ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
03 DEC 2024 4:03PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ଚଣ୍ଡିଗଡ଼ଠାରେ ତିନୋଟି ରୂପାନ୍ତରିତ ନୂତନ ଅପରାଧିକ ଆଇନ- ଭାରତୀୟ ନ୍ୟାୟ ସଂହିତା, ଭାରତୀୟ ନାଗରିକ ସୁରକ୍ଷା ସଂହିତା ଏବଂ ଭାରତୀୟ ସାକ୍ଷ୍ୟ ଅଧିନିୟମର ସଫଳ ରୂପାୟନକୁ ଦେଶ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଛନ୍ତି । ସମବେତ ଜନତାଙ୍କୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଚଣ୍ଡିଗଡ଼ର ପରିଚୟ ଦେବୀ ମା' ଚଣ୍ଡୀଙ୍କ ସହ ଜଡ଼ିତ, ଯିଏ ସତ୍ୟ ଓ ନ୍ୟାୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରୁଥିବା ଶକ୍ତିର ଏକ ରୂପ । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସମାନ ଦର୍ଶନ ଭାରତୀୟ ନ୍ୟାୟ ସଂହିତା ଏବଂ ଭାରତୀୟ ନାଗରିକ ସୁରକ୍ଷା ସଂହିତାର ସମଗ୍ର ଫର୍ମାଟର ଆଧାର ଥିଲା । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତୀୟ ସମ୍ବିଧାନର ଭାବନାରେ ଅନୁପ୍ରାଣିତ ହୋଇ ଭାରତୀୟ ନ୍ୟାୟ ସଂହିତା କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେବା ଏକ ଚମତ୍କାର ମୁହୂର୍ତ୍ତ, କାରଣ ଦେଶ ବିକଶିତ ଭାରତର ସଂକଳ୍ପ ସହିତ ଭାରତୀୟ ସମ୍ବିଧାନର ୭୫ ବର୍ଷ ପୂର୍ତ୍ତି ଅବସରରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବାର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ମୁହୂର୍ତ୍ତରେ ରହିଛି । ଦେଶର ନାଗରିକଙ୍କ ପାଇଁ ଆମ ସମ୍ବିଧାନ ଯେଉଁ ଆଦର୍ଶର ପରିକଳ୍ପନା କରିଛି ତାହାକୁ ପୂରଣ କରିବା ଦିଗରେ ଏହା ଏକ ଠୋସ୍ ପ୍ରୟାସ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହାର ସିଧା ପ୍ରଦର୍ଶନ ଦ୍ୱାରା କିପରି ଆଇନ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେବ ତାହାର ଝଲକ ସେ ନିକଟରେ ପାଇଛନ୍ତି। ଏହି ଆଇନର ସିଧା ପ୍ରଦର୍ଶନ ପରିଦର୍ଶନ କରିବାକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜନସାଧାରଣଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ। ତିନୋଟି ନୂତନ ଅପରାଧିକ ଆଇନର ସଫଳ ରୂପାୟନ ଅବସରରେ ସେ ସମସ୍ତ ନାଗରିକଙ୍କୁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଇଛନ୍ତି। ସେ ଚଣ୍ଡିଗଡ଼ ପ୍ରଶାସନର ସମସ୍ତ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଛନ୍ତି।
ଦେଶର ନୂତନ ନ୍ୟାୟ ସଂହିତା ନିର୍ମାଣ ପ୍ରକ୍ରିୟା ଯେତିକି ବ୍ୟାପକ ହୋଇଛି ତାହା ସେତିକି ତଥ୍ୟଭିତ୍ତିକ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ଏଥିରେ ଦେଶର ଅନେକ ମହାନ ସମ୍ବିଧାନ ଏବଂ ଆଇନ ବିଶେଷଜ୍ଞଙ୍କ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ ସାମିଲ ଥିବା ସେ କହିଛନ୍ତି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଜାନୁଆରୀ ୨୦୨୦ରେ ପରାମର୍ଶ ମାଗିଥିଲା। ଦେଶର ଅନେକ ହାଇକୋର୍ଟର ମୁଖ୍ୟ ବିଚାରପତିଙ୍କ ସମର୍ଥନ ସହ ସୁପ୍ରିମକୋର୍ଟର ଅନେକ ମୁଖ୍ୟ ବିଚାରପତିଙ୍କ ପରାମର୍ଶ ରହିଛି । ସୁପ୍ରିମକୋର୍ଟ, ୧୬ଟି ହାଇକୋର୍ଟ, ନ୍ୟାୟିକ ଏକାଡେମୀ, ଆଇନ ଅନୁଷ୍ଠାନ, ନାଗରିକ ସମାଜ ସଂଗଠନ ଏବଂ ଅନେକ ବୁଦ୍ଧିଜୀବୀଙ୍କ ସମେତ ଅନେକ ଅଂଶୀଦାର ବିତର୍କ ଓ ଆଲୋଚନାରେ ସାମିଲ ହୋଇଥିଲେ ଏବଂ ବର୍ଷ ବର୍ଷ ଧରି ସେମାନଙ୍କର ବିଶାଳ ଅଭିଜ୍ଞତାକୁ ବ୍ୟବହାର କରି ନୂତନ ସଂହିତା ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କର ପରାମର୍ଶ ଏବଂ ଧାରଣା ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲେ। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆଜିର ଆଧୁନିକ ଦୁନିଆରେ ଦେଶର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଆଲୋଚନା ହୋଇଛି । ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଏହା ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ସ୍ୱାଧୀନତାର ସାତ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ନ୍ୟାୟିକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସମ୍ମୁଖୀନ ହୋଇଥିବା ଆହ୍ୱାନ ଗୁଡ଼ିକ ଉପରେ ଗଭୀର ବିଚାର ବିମର୍ଶ କରିବା ସହିତ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଆଇନର ବ୍ୟବହାରିକ ଦିଗକୁ ଅନୁଧ୍ୟାନ କରାଯାଇଥିଲା । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ନ୍ୟାୟ ସଂହିତାର ଭବିଷ୍ୟତ ଦିଗ ଉପରେ ମଧ୍ୟ କାମ କରାଯାଇଥିଲା। ଏହି ସବୁ ପ୍ରୟାସ ଆମକୁ ନ୍ୟାୟ ସଂହିତାର ବର୍ତ୍ତମାନର ରୂପ ଦେଇଛି ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ। ନୂତନ ନ୍ୟାୟ ସଂହିତା ଦିଗରେ ମିଳିତ ପ୍ରୟାସ ପାଇଁ ମାନ୍ୟବର ସୁପ୍ରିମ୍ କୋର୍ଟ, ହାଇକୋର୍ଟ- ପଞ୍ଜାବ ଓ ହରିୟାଣା ହାଇକୋର୍ଟ ଏବଂ ସମସ୍ତ ସମ୍ମାନିତ ବିଚାରପତିଙ୍କୁ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କୃତଜ୍ଞତା ଜ୍ଞାପନ କରିଥିଲେ। ବାର୍ ଆଗେଇ ଆସି ଏହାର ମାଲିକାନା ନେଇଥିବାରୁ ସେ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଇଛନ୍ତି। ସମସ୍ତଙ୍କ ସହଯୋଗରେ ନିର୍ମିତ ଭାରତର ଏହି ନ୍ୟାୟ ସଂହିତା ଭାରତର ନ୍ୟାୟିକ ଯାତ୍ରାରେ ଏକ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ସାବ୍ୟସ୍ତ ହେବ ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ବିଶ୍ୱାସ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ ।
ସ୍ୱାଧୀନତା ପୂର୍ବ ଯୁଗରେ ବ୍ରିଟିଶମାନେ ଅତ୍ୟାଚାର ଏବଂ ଶୋଷଣର ମାଧ୍ୟମ ଭାବରେ ଅପରାଧିକ ଆଇନ ପ୍ରଣୟନ କରିଥିଲେ ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ୧୮୫୭ ମସିହାରେ ଦେଶର ପ୍ରଥମ ବୃହତ ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମ ପରେ ୧୮୬୦ ମସିହାରେ ଭାରତୀୟ ଦଣ୍ଡ ବିଧି (ଆଇପିସି) ପ୍ରଣୟନ କରାଯାଇଥିଲା । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ କିଛି ବର୍ଷ ପରେ ଭାରତୀୟ ପ୍ରମାଣ ଆଇନ ପ୍ରଣୟନ କରାଯାଇଥିଲା ଏବଂ ଏହାପରେ ସିଆରପିସିର ପ୍ରଥମ ଢାଞ୍ଚା ଅସ୍ତିତ୍ୱକୁ ଆସିଥିଲା । ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ଆଇନଗୁଡ଼ିକର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ଏବଂ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ଭାରତୀୟମାନଙ୍କୁ ଦଣ୍ଡଦେବା ଏବଂ ସେମାନଙ୍କୁ ଦାସ କରିବା । ଏହା ଦୁର୍ଭାଗ୍ୟଜନକ ଯେ ସ୍ୱାଧୀନତାର ଦଶନ୍ଧି ପରେ ମଧ୍ୟ ଆମର ଆଇନ ସମାନ ଦଣ୍ଡବିଧାନ ସଂହିତା ଏବଂ ଦଣ୍ଡନୀୟ ମାନସିକତାକୁ ନେଇ ବୁଲୁଛି । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସମୟ ସମୟରେ ଆଇନରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ସତ୍ତ୍ୱେ ସେମାନଙ୍କ ଚରିତ୍ର ସମାନ ରହିଛି। ଦାସତ୍ୱର ଏହି ମାନସିକତା ଭାରତର ପ୍ରଗତିକୁ ବହୁ ମାତ୍ରାରେ ପ୍ରଭାବିତ କରିଛି ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ।
ଦେଶ ଏବେ ସେହି ଉପନିବେଶବାଦ ମାନସିକତାରୁ ବାହାରକୁ ଆସିବା ଉଚିତ ବୋଲି ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦେଶର ଶକ୍ତିକୁ ରାଷ୍ଟ୍ର ନିର୍ମାଣରେ ବ୍ୟବହୃତ କରିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ, ଯାହା ଜାତୀୟ ଚିନ୍ତାଧାରାର ଆବଶ୍ୟକତା ଥିଲା । ଚଳିତ ବର୍ଷ ସ୍ୱାଧୀନତା ଦିବସ ଭାଷଣରେ ସେ ଦେଶକୁ ଦାସତ୍ୱର ମାନସିକତାରୁ ମୁକ୍ତି ପାଇବା ପାଇଁ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଦେଇଥିଲେ ବୋଲି ସେ ମନେ ପକାଇଥିଲେ । ନୂଆ ନ୍ୟାୟ ସଂହିତା କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେବା ସହ ଦେଶ ସେହି ଦିଗରେ ଆଉ ଏକ ପାଦ ଆଗେଇଛି ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ନ୍ୟାୟ ସଂହିତା ଗଣତନ୍ତ୍ରର ଆଧାର 'ଲୋକଙ୍କର, ଲୋକଙ୍କ ଦ୍ୱାରା, ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ' ଭାବନାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରୁଛି।
ନ୍ୟାୟ ସଂହିତା ସମାନତା, ସଦ୍ଭାବ ଓ ସାମାଜିକ ନ୍ୟାୟର ଚିନ୍ତାଧାରାରେ ବୁଣାଯାଇଛି ବୋଲି ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆଇନ ଦୃଷ୍ଟିରେ ସମସ୍ତେ ସମାନ ହୋଇଥିଲେ ମଧ୍ୟ ବ୍ୟବହାରିକ ବାସ୍ତବତା ଭିନ୍ନ। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଗରିବ ଲୋକମାନେ ଆଇନକୁ ଭୟ କରୁଛନ୍ତି, ଏପରିକି କୋର୍ଟ କିମ୍ବା ଥାନାରେ ପାଦ ରଖିଛନ୍ତି। ନୂଆ ନ୍ୟାୟ ସଂହିତା ସମାଜର ମନୋବିଜ୍ଞାନକୁ ବଦଳାଇବା ପାଇଁ କାମ କରିବ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ । ଦେଶର ଆଇନ ସମାନତାର ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ବୋଲି ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗରିବ ଲୋକଙ୍କର ବିଶ୍ୱାସ ରହିବ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। ଏହା ଆମ ସମ୍ବିଧାନରେ ସୁନିଶ୍ଚିତ ପ୍ରକୃତ ସାମାଜିକ ନ୍ୟାୟକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରୁଛି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି।
ପ୍ରତ୍ୟେକ ପୀଡ଼ିତାଙ୍କ ପ୍ରତି ଭାରତୀୟ ନ୍ୟାୟ ସଂହିତା ଏବଂ ଭାରତୀୟ ନାଗରିକ ସୁରକ୍ଷା ସଂହିତାର ସମ୍ବେଦନଶୀଳତା ରହିଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ଦେଶର ନାଗରିକମାନେ ଏହାର ବିବରଣୀ ଜାଣିବା ଜରୁରୀ ବୋଲି ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ସେଠାରେ ସିଧା ପ୍ରଦର୍ଶନ ଦେଖିବାକୁ ଜନସାଧାରଣଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଆଜି ଚଣ୍ଡିଗଡ଼ରେ ପ୍ରଦର୍ଶିତ ହୋଇଥିବା ସିଧା ପ୍ରଦର୍ଶନକୁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ରାଜ୍ୟର ପୋଲିସ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ ଏବଂ ପ୍ରସାରଣ କରିବା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ଅଭିଯୋଗର ୯୦ ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ପୀଡ଼ିତାଙ୍କୁ ମାମଲାର ଅଗ୍ରଗତି ସମ୍ପର୍କରେ ସୂଚନା ଦେବାକୁ ପଡ଼ିବ ଏବଂ ଏସ୍ଏମ୍ଏସ୍ ଭଳି ଡିଜିଟାଲ୍ ସେବା ମାଧ୍ୟମରେ ସିଧାସଳଖ ତାଙ୍କ ପାଖରେ ଏହି ସୂଚନା ପହଞ୍ଚିବ। ପୁଲିସର କାର୍ଯ୍ୟରେ ବାଧା ସୃଷ୍ଟି କରୁଥିବା ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ବିରୋଧରେ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ପାଇଁ ଏକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସୃଷ୍ଟି କରାଯାଇଛି ଏବଂ କର୍ମକ୍ଷେତ୍ର, ଘର ଓ ସମାଜରେ ମହିଳାଙ୍କ ଅଧିକାର ଓ ନିରାପତ୍ତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ପୃଥକ ଅଧ୍ୟାୟ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି। ନ୍ୟାୟ ସଂହିତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିଛି ଯେ ଆଇନ ପୀଡ଼ିତାଙ୍କ ସହିତ ଛିଡ଼ା ହୋଇଛି ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ। ଦୁଷ୍କର୍ମ ଭଳି ଜଘନ୍ୟ ଅପରାଧରେ ପ୍ରଥମ ଶୁଣାଣିର ୬୦ ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ଦୋଷୀ ସାବ୍ୟସ୍ତ କରାଯିବ ଏବଂ ଶୁଣାଣି ଶେଷ ହେବାର ୪୫ ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ରାୟ ପ୍ରକାଶ କରିବା ବାଧ୍ୟତାମୂଳକ କରାଯିବା ସହ କୌଣସି ମାମଲାରେ ଦୁଇ ଥରରୁ ଅଧିକ ସମୟ ପାଇଁ ମୁଲତବୀ ରଖାଯିବ ନାହିଁ।
"ନାଗରିକ ପ୍ରଥମ ହେଉଛି ନ୍ୟାୟ ସଂହିତାର ମୌଳିକ ମନ୍ତ୍ର", ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ଆଇନଗୁଡ଼ିକ ନାଗରିକ ଅଧିକାରର ରକ୍ଷକ ଏବଂ 'ସହଜ ନ୍ୟାୟ'ର ଆଧାର ପାଲଟିଛି। ପୂର୍ବରୁ ଏଫଆଇଆର ରୁଜୁ କରିବା ଅତ୍ୟନ୍ତ କଷ୍ଟକର ଥିଲା ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ବର୍ତ୍ତମାନ ଜିରୋ ଏଫଆଇଆରକୁ ବୈଧ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନ ଯେକୌଣସି ସ୍ଥାନରୁ ମାମଲା ରୁଜୁ କରାଯାଇପାରିବ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହା ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ପୀଡିତାଙ୍କୁ ଏଫଆଇଆରର ନକଲ ଦେବାର ଅଧିକାର ଦିଆଯାଇଛି ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନ ପୀଡ଼ିତା ରାଜି ହେଲେ ହିଁ ଅଭିଯୁକ୍ତଙ୍କ ବିରୋଧରେ କୌଣସି ମାମଲା ପ୍ରତ୍ୟାହାର କରାଯିବ । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ବର୍ତ୍ତମାନ ପୋଲିସ ନିଜେ କୌଣସି ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କୁ ଅଟକ ରଖିପାରିବ ନାହିଁ ଏବଂ ନ୍ୟାୟ ସଂହିତାରେ ତାଙ୍କ ପରିବାର ଲୋକଙ୍କୁ ସୂଚନା ଦେବା ବାଧ୍ୟତାମୂଳକ କରାଯାଇଛି । ମାନବିକତା ଓ ସମ୍ବେଦନଶୀଳତାକୁ ନୂଆ ନ୍ୟାୟ ସଂହିତାର ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଦିଗ ବୋଲି ଆଲୋକପାତ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ବର୍ତ୍ତମାନ ଅଭିଯୁକ୍ତଙ୍କୁ ବିନା ଦଣ୍ଡରେ ଅଧିକ ଦିନ ଜେଲରେ ରଖାଯାଇପାରିବ ନାହିଁ ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନ ୩ ବର୍ଷରୁ କମ୍ ଦଣ୍ଡନୀୟ ଅପରାଧ କ୍ଷେତ୍ରରେ କେବଳ ଉଚ୍ଚ କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷଙ୍କ ସହମତିରେ ଗିରଫ କରାଯାଇପାରିବ । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସାମାନ୍ୟ ଅପରାଧ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ବାଧ୍ୟତାମୂଳକ ଜାମିନର ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଇଛି। ଆହୁରି ବିସ୍ତୃତ ବିବରଣୀ ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ସାଧାରଣ ଅପରାଧରେ ଦଣ୍ଡ ବଦଳରେ ଗୋଷ୍ଠୀ ସେବାର ବିକଳ୍ପ ମଧ୍ୟ ରଖାଯାଇଥିଲା । ଏହା ଦ୍ବାରା ସମାଜର ସ୍ୱାର୍ଥ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ସକାରାତ୍ମକ ଦିଗରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବା ପାଇଁ ଅଭିଯୁକ୍ତଙ୍କୁ ନୂଆ ସୁଯୋଗ ମିଳିବ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ନୂତନ ନ୍ୟାୟ ସଂହିତା ମଧ୍ୟ ପ୍ରଥମ ଥର ଅପରାଧୀଙ୍କ ପ୍ରତି ଅତ୍ୟନ୍ତ ସମ୍ବେଦନଶୀଳ ଥିଲା ଏବଂ ନ୍ୟାୟ ସଂହିତା କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେବା ପରେ ଏଭଳି ହଜାର ହଜାର କଏଦୀଙ୍କୁ ଜେଲରୁ ମୁକ୍ତ କରାଯାଇଥିଲା, ଯେଉଁମାନେ ପୁରୁଣା ଆଇନ ଯୋଗୁଁ ଜେଲରେ ଥିଲେ । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ନୂତନ ନ୍ୟାୟ ସଂହିତା ନାଗରିକ ଅଧିକାରର ସଶକ୍ତୀକରଣକୁ ଆହୁରି ସୁଦୃଢ଼ କରିବ।
ନ୍ୟାୟର ପ୍ରଥମ ମାନଦଣ୍ଡ ସମୟୋପଯୋଗୀ ନ୍ୟାୟ ବୋଲି ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ନୂତନ ନ୍ୟାୟ ସଂହିତା ପ୍ରଚଳନ କରି ଦେଶ ତ୍ୱରିତ ନ୍ୟାୟ ଦିଗରେ ଏକ ବଡ଼ ପଦକ୍ଷେପ ନେଇଛି । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ କୌଣସି ମାମଲାରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ଶେଷ କରିବା ପାଇଁ ସମୟ ସୀମା ଧାର୍ଯ୍ୟ କରି ନ୍ୟାୟ ସଂହିତାରେ ଚାର୍ଜସିଟ୍ ଦାଖଲ କରିବା ଏବଂ ଶୀଘ୍ର ରାୟ ଦେବାକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦିଆଯାଇଛି। ନୂତନ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହୋଇଥିବା ନ୍ୟାୟ ସଂହିତାକୁ ପରିପକ୍ୱ ହେବା ପାଇଁ ସମୟ ଦରକାର ବୋଲି ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଖୁସି ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ ଯେ ଏତେ କମ୍ ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ଦେଶର ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରାନ୍ତରୁ ମିଳିଥିବା ଫଳାଫଳ ଅତ୍ୟନ୍ତ ସନ୍ତୋଷଜନକ ଥିଲା। ସେ ଚଣ୍ଡିଗଡ଼ର ଉଦାହରଣ ଦେଇ କହିଥିଲେ ଯେ, ମାତ୍ର ୨ ମାସ ୧୧ ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ଗାଡ଼ି ଚୋରି ମାମଲା ଶେଷ ହୋଇଥିଲା ଏବଂ ମାତ୍ର ୨୦ ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଶୁଣାଣି ପରେ ଏକ ଅଞ୍ଚଳରେ ଅଶାନ୍ତି ସୃଷ୍ଟି କରିଥିବା ମାମଲାରେ ଅଭିଯୁକ୍ତଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ କୋର୍ଟ ଦଣ୍ଡାଦେଶ ଶୁଣାଇଛନ୍ତି। ଦିଲ୍ଲୀ ଓ ବିହାରରେ ତ୍ୱରିତ ନ୍ୟାୟର ଉଦାହରଣ ଦେଇ ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ତ୍ୱରିତ ରାୟ ଭାରତୀୟ ନ୍ୟାୟ ସଂହିତାର ଶକ୍ତି ଏବଂ ପ୍ରଭାବକୁ ଦର୍ଶାଉଛି। ସାଧାରଣ ନାଗରିକଙ୍କ ସ୍ୱାର୍ଥ ଓ ସେମାନଙ୍କ ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ପାଇଁ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ସରକାର ଥିବା ବେଳେ ଏହି ପରିବର୍ତ୍ତନ ଦର୍ଶାଉଛି ଯେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଓ ଫଳାଫଳ ଜଣାପଡ଼ିଥାଏ ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ ଅନୁରୋଧ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ରାୟଗୁଡ଼ିକ ଉପରେ ଦେଶରେ ଯଥାସମ୍ଭବ ଆଲୋଚନା ହେବା ଉଚିତ ଯାହା ଦ୍ୱାରା ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାରତୀୟ ଜାଣିପାରିବେ ଯେ ନ୍ୟାୟ ପାଇଁ ତାଙ୍କର କ୍ଷମତା କିପରି ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି । ଏହାଦ୍ୱାରା ଅପରାଧୀମାନେ ପୁରୁଣା ଓ ଅନାବଶ୍ୟକ ବିଳମ୍ବିତ ନ୍ୟାୟ ବ୍ୟବସ୍ଥା ପ୍ରତି ସତର୍କ ରହିବେ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି।
"ନିୟମ ଏବଂ ଆଇନ କେବଳ ସେତେବେଳେ ଫଳପ୍ରଦ ହୁଏ ଯେତେବେଳେ ସେମାନେ ସମୟ ସହିତ ପ୍ରାସଙ୍ଗିକ ହୁଅନ୍ତି", ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ । ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆଜି ଅପରାଧ ପଦ୍ଧତି ଏବଂ ଅପରାଧୀଙ୍କ ପଦ୍ଧତି ବଦଳିଯାଇଛି ଯାହା ଆଧୁନିକ ନୂତନ ଆଇନ ପ୍ରଣୟନ କରିବା ର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି । ଡିଜିଟାଲ ପ୍ରମାଣକୁ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରମାଣ ଭାବରେ ରଖାଯାଇପାରିବ ଏବଂ ତଦନ୍ତ ସମୟରେ ପ୍ରମାଣରେ ଯେପରି କୌଣସି ତ୍ରୁଟି ନ ହୁଏ ସେଥିପାଇଁ ସମଗ୍ର ପ୍ରକ୍ରିୟାର ଭିଡିଓଗ୍ରାଫିକୁ ବାଧ୍ୟତାମୂଳକ କରାଯାଇଛି ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ନୂତନ ଆଇନ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା ପାଇଁ ଇ-ସାକ୍ଷ୍ୟ, ନ୍ୟାୟ ଶ୍ରୁତି, ନ୍ୟାୟ ସେତୁ, ଇ-ସମନ ପୋର୍ଟାଲ ଭଳି ଉପଯୋଗୀ ଉପକରଣ ବିକଶିତ କରାଯାଇଥିଲା। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଏବେ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ ମାଧ୍ୟମରେ କୋର୍ଟ ଓ ପୁଲିସ ସିଧାସଳଖ ଫୋନରେ ସମନ ଦେଇପାରିବେ। ସାକ୍ଷୀଙ୍କ ବୟାନର ଅଡିଓ-ଭିଡିଓ ରେକର୍ଡିଂ ମଧ୍ୟ କରାଯାଇପାରିବ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। ଡିଜିଟାଲ ପ୍ରମାଣ ଏବେ କୋର୍ଟରେ ମଧ୍ୟ ବୈଧ ହେବ ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହା ନ୍ୟାୟର ଆଧାର ହେବ ଏବଂ ଅପରାଧୀ ଧରାପଡ଼ିବା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଅନାବଶ୍ୟକ ସମୟ ନଷ୍ଟକୁ ରୋକିବ। ଦେଶର ନିରାପତ୍ତା ପାଇଁ ଏହି ପରିବର୍ତ୍ତନ ଗୁଡ଼ିକ ସମାନ ଭାବରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଏବଂ ଡିଜିଟାଲ ପ୍ରମାଣ ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାର ସମନ୍ୱୟ ଆମକୁ ଆତଙ୍କବାଦ ବିରୋଧରେ ଲଢ଼ିବାରେ ମଧ୍ୟ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ ବୋଲି ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ନୂଆ ଆଇନ ଅନୁଯାୟୀ ଆତଙ୍କବାଦୀ କିମ୍ବା ଆତଙ୍କବାଦୀ ସଂଗଠନ ଆଇନର ଜଟିଳତାର ଫାଇଦା ଉଠାଇ ପାରିବେ ନାହିଁ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି।
ନୂତନ ନ୍ୟାୟ ସଂହିତା ପ୍ରତ୍ୟେକ ବିଭାଗର ଉତ୍ପାଦକତା ବୃଦ୍ଧି କରିବ ଏବଂ ଦେଶର ପ୍ରଗତିକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବ ବୋଲି ଆଲୋକପାତ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଆଇନଗତ ପ୍ରତିବନ୍ଧକ କାରଣରୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଥିବା ଦୁର୍ନୀତିକୁ ରୋକିବାରେ ଏହା ସହାୟକ ହେବ । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଅଧିକାଂଶ ବିଦେଶୀ ନିବେଶକ ଦୀର୍ଘ ଏବଂ ବିଳମ୍ବିତ ନ୍ୟାୟ ଭୟରେ ପୂର୍ବରୁ ଭାରତରେ ନିବେଶ କରିବାକୁ ଚାହୁଁନଥିଲେ। ଏହି ଭୟ ଦୂର ହେଲେ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ ଏବଂ ଦେଶର ଅର୍ଥନୀତି ସୁଦୃଢ଼ ହେବ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି।
ଦେଶର ଆଇନ ନାଗରିକଙ୍କ ପାଇଁ ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ଆଇନଗତ ପ୍ରକ୍ରିୟା ମଧ୍ୟ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ସୁବିଧା ପାଇଁ ହେବା ଉଚିତ୍ । ଭାରତୀୟ ଦଣ୍ଡବିଧି ସଂହିତାରେ ଥିବା ତ୍ରୁଟି ଏବଂ ଅପରାଧୀଙ୍କ ବିରୋଧରେ ସଚ୍ଚୋଟ ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ଆଇନର ଭୟ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ନୂଆ ନ୍ୟାୟ ସଂହିତା ଲୋକଙ୍କୁ ଏଭଳି ଅସୁବିଧାରୁ ମୁକ୍ତ କରିଛି। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ବ୍ରିଟିଶ ଶାସନର ୧୫୦୦ରୁ ଅଧିକ ପୁରୁଣା ଆଇନକୁ ସରକାର ଉଚ୍ଛେଦ କରିଛନ୍ତି।
ଆଇନ ଯେପରି ଆମ ଦେଶରେ ନାଗରିକ ସଶକ୍ତୀକରଣର ମାଧ୍ୟମ ହୋଇପାରିବ ସେଥିପାଇଁ ଆମର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ବ୍ୟାପକ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଅନେକ ଆଇନ ଅଛି ଯେଉଁଥିରେ ଆଲୋଚନା ଏବଂ ବିଚାର ବିମର୍ଶର ଅଭାବ ରହିଛି । ଧାରା ୩୭୦ ଉଚ୍ଛେଦ ଏବଂ ତିନି ତଲାକ୍ ର ଉଦାହରଣ ଦେଇ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହାକୁ ନେଇ ଅନେକ ଆଲୋଚନା ହୋଇଥିଲା। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆଜିକାଲି ଓ୍ଵାକଫ୍ ବୋର୍ଡ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ଆଇନ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ବିତର୍କ ଚାଲିଛି। ନାଗରିକଙ୍କ ମର୍ଯ୍ୟାଦା ଓ ସ୍ୱାଭିମାନ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ଯେଉଁ ଆଇନ ପ୍ରଣୟନ କରାଯାଇଥିଲା, ସେହି ଆଇନଗୁଡ଼ିକୁ ମଧ୍ୟ ସମାନ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ଭିନ୍ନକ୍ଷମ ଅଧିକାର ଆଇନ, ୨୦୧୬ ର କାର୍ଯ୍ୟକାରିତାର ଉଦାହରଣ ଦେଇ ସେ କହିଥିଲେ, ଯାହା କେବଳ ଦିବ୍ୟାଙ୍ଗମାନଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରିନଥିଲା, ବରଂ ସମାଜକୁ ଅଧିକ ସମାବେଶୀ ଏବଂ ସମ୍ବେଦନଶୀଳ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ଅଭିଯାନ ଥିଲା । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ନାରୀ ଶକ୍ତି ବନ୍ଦନ ଆଇନ ସମାନ ପ୍ରକାରର ଏକ ବଡ ପରିବର୍ତ୍ତନର ମୂଳଦୁଆ ପକାଇବାକୁ ଯାଉଛି । ସେହିପରି କିନ୍ନରଙ୍କ ସହ ଜଡ଼ିତ ଆଇନ, ମଧ୍ୟସ୍ଥତା ଆଇନ, ଜିଏସଟି ଆଇନ ପ୍ରଣୟନ କରାଯାଇଛି, ଯାହା ଉପରେ ସକାରାତ୍ମକ ଆଲୋଚନାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି।
ଯେକୌଣସି ଦେଶର ଶକ୍ତି ହେଉଛି ଏହାର ନାଗରିକ ଏବଂ ଦେଶର ଆଇନ ହିଁ ନାଗରିକଙ୍କ ଶକ୍ତି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ । ଏହା ଦ୍ୱାରା ଲୋକମାନେ ଆଇନ ପାଳନ କରିବାକୁ ଉତ୍ସାହିତ ହେବେ ଏବଂ ଆଇନ ପ୍ରତି ନାଗରିକଙ୍କ ଏହି ଆନୁଗତ୍ୟ ଦେଶର ଏକ ବଡ଼ ସମ୍ପତ୍ତି ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି। ନାଗରିକଙ୍କ ବିଶ୍ୱାସ ଯେପରି ଭାଙ୍ଗି ନଯାଏ ତାହା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କ ଦାୟିତ୍ୱ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। ନ୍ୟାୟ ସଂହିତାର ନୂତନ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ଜାଣିବା ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ଭାବନାକୁ ବୁଝିବା ପାଇଁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ବିଭାଗ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ଏଜେନ୍ସି, ପ୍ରତ୍ୟେକ ଅଧିକାରୀ ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟେକ ପୋଲିସ କର୍ମଚାରୀଙ୍କୁ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ । ନ୍ୟାୟ ସଂହିତାକୁ ଯେପରି ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରାଯାଇପାରିବ ସେଥିପାଇଁ ସକ୍ରିୟ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାକୁ ସେ ରାଜ୍ୟ ସରକାରମାନଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ। ଏହି ନୂଆ ଅଧିକାର ପ୍ରତି ଯଥାସମ୍ଭବ ସଚେତନ ହେବାକୁ ସେ ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରିଛନ୍ତି। ଏଥିପାଇଁ ମିଳିତ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି ବୋଲି ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ନ୍ୟାୟ ସଂହିତା ଯେତେ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେବ, ଆମେ ଦେଶକୁ ଏକ ଉନ୍ନତ ଏବଂ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ଭବିଷ୍ୟତ ଦେବାରେ ସକ୍ଷମ ହୋଇପାରିବୁ, ଯାହା ଆମ ପିଲାମାନଙ୍କ ଜୀବନ ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ କରିବ ଏବଂ ଆମର ସେବା ସନ୍ତୋଷ ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ କରିବ । ଅଭିଭାଷଣ ଶେଷ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ବିଶ୍ୱାସ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ ଯେ ଆମେ ସମସ୍ତେ ଏହି ଦିଗରେ ଏକାଠି କାମ କରିବୁ ଏବଂ ରାଷ୍ଟ୍ର ନିର୍ମାଣରେ ଆମର ଭୂମିକା ବୃଦ୍ଧି କରିବୁ ।
ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ପଞ୍ଜାବର ରାଜ୍ୟପାଳ ତଥା କେନ୍ଦ୍ର ଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ ଚଣ୍ଡିଗଡ଼ର ପ୍ରଶାସକ ଶ୍ରୀ ଗୁଲାବ ଚାନ୍ଦ କଟାରିଆ, କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ଓ ସହଯୋଗ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହା ଏବଂ ରାଜ୍ୟସଭା ସାଂସଦ ଶ୍ରୀ ସତନାମ ସିଂହ ସାନ୍ଧୁ ପ୍ରମୁଖ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।
ପୃଷ୍ଠଭୂମି
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ଚଣ୍ଡିଗଡ଼ଠାରେ ତିନୋଟି ରୂପାନ୍ତରିତ ନୂତନ ଅପରାଧିକ ଆଇନ- ଭାରତୀୟ ନ୍ୟାୟ ସଂହିତା, ଭାରତୀୟ ନାଗରିକ ସୁରକ୍ଷା ସଂହିତା ଏବଂ ଭାରତୀୟ ସାକ୍ଷ୍ୟ ଅଧିନୟମର ସଫଳ ରୂପାୟନକୁ ଦେଶ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଛନ୍ତି।
ସ୍ୱାଧୀନତା ପରେ ଯେଉଁ ଉପନିବେଶକାଳୀନ ଆଇନ ରହିଥିଲା ତାହାକୁ ହଟାଇବା ଏବଂ ଦଣ୍ଡରୁ ନ୍ୟାୟ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେଇ ନ୍ୟାୟିକ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ପରିବର୍ତନ ଆଣିବା ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣରୁ ଏହି ତିନୋଟି ଆଇନର ପରିକଳ୍ପନା କରାଯାଇଥିଲା । ଏହାକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ବିଷୟବସ୍ତୁ ରହିଛି 'ସୁରକ୍ଷିତ ସମାଜ, ବିକଶିତ ଭାରତ- ଦଣ୍ଡରୁ ନ୍ୟାୟ'।
ଜୁଲାଇ ୧, ୨୦୨୪ରେ ଦେଶବ୍ୟାପୀ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହୋଇଥିବା ଏହି ନୂତନ ଅପରାଧିକ ଆଇନର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ଭାରତର ଆଇନ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ଅଧିକ ସ୍ୱଚ୍ଛ, ଦକ୍ଷ ଏବଂ ସମସାମୟିକ ସମାଜର ଆବଶ୍ୟକତା ଅନୁଯାୟୀ ଅନୁକୂଳ କରିବା । ଏହି ଐତିହାସିକ ସଂସ୍କାର ଗୁଡ଼ିକ ଭାରତର ଅପରାଧିକ ନ୍ୟାୟ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଏକ ଐତିହାସିକ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିଛି, ଯାହା ସାଇବର ଅପରାଧ, ସଂଗଠିତ ଅପରାଧ ଏବଂ ବିଭିନ୍ନ ଅପରାଧର ପୀଡ଼ିତାଙ୍କ ପାଇଁ ନ୍ୟାୟ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଭଳି ଆଧୁନିକ ଆହ୍ୱାନର ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ନୂତନ ଢାଞ୍ଚା ଆଣିଛି ।
ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଆଇନଗୁଡ଼ିକର ବ୍ୟବହାରିକ ପ୍ରୟୋଗ କୁ ପ୍ରଦର୍ଶିତ କରାଯାଇଥିଲା, ଯେଉଁଥିରେ ଦର୍ଶାଯାଇଥିଲା ଯେ ସେମାନେ କିପରି ଅପରାଧିକ ନ୍ୟାୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନୂତନ ରୂପ ନେଉଛନ୍ତି । କ୍ରାଇମ୍ ସିନ୍ ତଦନ୍ତକୁ ଅନୁକରଣ କରି ଏକ ଲାଇଭ୍ ପ୍ରଦର୍ଶନ ମଧ୍ୟ କରାଯାଇଥିଲା, ଯେଉଁଠାରେ ନୂତନ ଆଇନ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରାଯାଇଥିଲା।