Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi dedicates to the nation the successful implementation of three new criminal laws
These Laws signify the end of colonial-era laws: PM
The new criminal laws strengthen the spirit of - "of the people, by the people, for the people," which forms the foundation of democracy: PM
Nyaya Sanhita is woven with the ideals of equality, harmony and social justice: PM
The mantra of the Bharatiya Nyaya Sanhita is - Citizen First: PM
03 DEC 2024 4:03PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi dedicated to the nation the successful implementation of three transformative new criminal laws—Bharatiya Nyaya Sanhita, Bharatiya Nagarik Suraksha Sanhita and Bharatiya Sakshya Adhiniyam today at Chandigarh. Addressing the gathering, Shri Modi remarked that the identity of Chandigarh was associated with the Goddess Maa Chandi, a form of power which establishes truth and justice. He added that the same philosophy was the basis of the whole format of Bharatiya Nyaya Sanhita and Bharatiya Nagarik Suraksha Sanhita. The Prime Minister said that the coming into effect of Bharatiya Nyaya Sanhita, inspired by the spirit of the Indian Constitution, was an illustrious moment as the nation was at the important juncture of moving ahead with the resolution of Viksit Bharat as well as commemorating the completion of 75 years of Indian Constitution. He added that it was a concrete effort towards fulfilling the ideals that our Constitution envisioned for the citizens of the country. Shri Modi said that he had just got a glimpse of how the laws will be enforced by a live demonstration of the same. The Prime Minister urged the people to visit the live demo of the laws. He extended his warm greetings to all the citizens on the occasion of successful implementation of three new criminal laws. He also congratulated all the stakeholders of the administration of Chandigarh.
The Prime Minister underscored that the process of making the country's new Nyay Sanhita has been as comprehensive as the document itself. He added that it involved the hard work of the nation's many great constitution and legal experts. Shri Modi noted that the Ministry of Home Affairs had asked for suggestions in January 2020. He added that there were suggestions of many Chief Justices of the Supreme Court along with support from the Chief Justices of many High Courts of the country. He said that many stakeholders including the Supreme Court, 16 High Courts, Judicial Academies, Law Institutions, Civil Society Organizations and many intellectuals were involved in debates and discussions and used their vast experience over years to give their suggestions and ideas for the new Sanhitas. He further added that there were deliberations on the needs of the nation in today’s modern world. Shri Modi also noted that there was intensive brainstorming over the challenges faced by the Judicial System in the seven decades of Independence along with looking into the practical aspect of each and every law. He added that even the futuristic aspect of the Nyay Sanhita was worked upon. All these intensive efforts, he said, had given us the current form of the Nyay Sanhita. Shri Modi expressed his gratitude to the Honorable Supreme Court, High Courts - Punjab and Haryana High Court, in particular and all the honorable Judges for their concerted efforts towards the new Nyay Sanhita. He also thanked the Bar for coming forward and taking its ownership. Shri Modi expressed confidence that this Nyay Sanhita of India, made with everyone's cooperation, would prove to be a milestone in India's judicial journey.
Noting that the Criminal laws were made by the Britishers in the pre-Independence era as means of oppression and exploitation, Shri Modi said that Indian Penal Code (IPC) was introduced in 1860 consequent to the country's first major freedom struggle in 1857. He added that a few years later, the Indian Evidence Act was introduced and then the first structure of CRPC came into existence. Shri Modi remarked that the idea and purpose of these laws was to punish Indians and enslave them. He expressed that it was unfortunate that even decades after independence, our laws revolved around the same penal code and penal mindset. He further added that despite changes in the laws from time to time, their character remained the same. Shri Modi underscored that this mindset of slavery had impacted India's progress to a great extent.
Emphasizing that the country should now come out of that colonial mindset, the Prime Minister urged that the strength of the nation should be used in nation building, which necessitated national thinking. He recalled that during the Independence day speech this year, he had pledged to the country to get rid of the mentality of slavery. Shri Modi underlined that with the implementation of the new Nyay Sanhitas, the country had taken another step forward in that direction. He added that the Nyaya Sanhita was strengthening the spirit of 'of the people, by the people, for the people', which is the basis of democracy.
Remarking that the Nyay Sanhita was woven with the ideas of equality, harmony and social justice, Shri Modi said despite everyone being equal in the eyes of the law, the practical reality was different. He added that the poor were afraid of the laws, stepping into the court or a police station even. The Prime Minister remarked that the new Nyaya Sanhita would work to change the psychology of the society. He added that every poor person will have faith that the law of the country is a guarantee of equality. This, he said, embodied the true social justice assured in our Constitution.
The Prime Minister underlined that Bharatiya Nyaya Sanhita and Bharatiya Nagarik Suraksha Sanhita had sensitivity towards every victim. He stressed that it was imperative for the citizens of the country to know its details. Urging the gathering to see the live demo there, Shri Modi stressed that the live demo shown at Chandigarh today should be promoted and broadcast by the police of every state. The laws involved provisions such as within 90 days of the complaint, the victim will have to be given information regarding the progress of the case and this information will reach him directly through digital services like SMS. He added that a system had been created to take action against the person who obstructs the work of the police and a separate chapter was introduced to ensure the safety of women including their rights and safety at workplace, home and society. Shri Modi remarked that the Nyay Sanhitas ensured that the law stands with the victim. He added that in heinous crimes against women like rape, charges would be framed within 60 days from the first hearing and it was also made mandatory to pronounce the verdict within 45 days of the completion of the hearing along with no adjournments for more than twice in any case.
“Citizen First is the basic mantra of Nyay Sanhita”, exclaimed Shri Modi and added that these laws were becoming the protectors of civil rights and the basis of 'ease of justice'. Noting that it was very difficult to get an FIR registered earlier, Shri Modi remarked that now Zero FIR was legalized and now a case could be registered from anywhere. The Prime Minister also noted that the victim had been given the right to be given a copy of the FIR and now any case against the accused would be withdrawn only when the victim agrees. He added that now the police would not be able to detain any person on their own and informing his/her family members had been made mandatory in the Nyay Sanhita. Highlighting Humanity and Sensitivity as the other important aspects of new Nyaya Sanhita, Shri Modi said that now the accused could not be kept in jail for a very long time without punishment and now in the case of a crime punishable with less than 3 years, arrest can also be made only with the consent of the higher authority. He added that the Provision of mandatory bail was also made for minor crimes. Elaborating further, the Prime Minister noted that in ordinary crimes, the option of Community Service was also kept in place of punishment. This, he said, will give the accused new opportunities to move forward in a positive direction in the interest of society. Shri Modi underlined that the new Nyay Sanhita was also very sensitive towards first time offenders and after the implementation of the Nyay Sanhita, thousands of such prisoners were released from jails, who were imprisoned due to old laws. He added that the new Nyay Sanhitas will further strengthen the empowerment of civil rights.
Emphasising that the first criterion of justice was timely justice, the Prime Minister said that the country had taken a big leap towards speedy justice by introducing the new Nyay Sanhita. He added that priority was given to file chargesheets and give verdicts quickly in the Nyay Sanhita by setting time limits for completing each stage in any case. Remarking the newly implemented Nyay Sanhita needed time to mature, Shri Modi was pleased that in such a short span of time, the results received from different parts of the country were highly satisfactory. He cited the examples of Chandigarh where a vehicle theft case was completed in just 2 months and 11 days and accused in case of spreading unrest in an area was also sentenced by the court after a complete hearing in just 20 days. He further cited examples of speedy justice in Delhi and Bihar and added that these speedy verdicts showed the power and impact of the Bharatiya Nyay Sanhita. Shri Modi emphasised that this change showed that changes and results were ascertained when there was a government dedicated to the interests of ordinary citizens and solving their problems. He further urged that these verdicts should be discussed as much as possible in the country so that every Indian knows how his power for justice has increased. He added that this would also make the criminals wary of the old and non-existent delayed justice system.
“Rules and laws are effective only when they are relevant to the times”, said Shri Modi. Adding that today the methods of crime and criminals had changed which necessitated the introduction of new laws which are modern. Noting that digital evidence can be kept as an important evidence and Videography of the entire process had been made mandatory to ensure that evidence is not tampered with during investigation, Shri Modi said that useful tools like e-Saksha, Nyay Shruti, Nyay Setu, e-Summon Portal were developed to implement the new laws. He added that now summons can be served directly on the phone by the court and the police through electronic mediums. He further added that Audio-video recording of witness statements could also be done. Noting that the Digital evidence would also be valid in the court now, Shri Modi said it will become the basis of justice and would prevent unnecessary wastage of time till the criminal is caught. He noted that these changes were equally important for the security of the country and Integration of digital evidence and technology would also help us fight against terrorism. He added that terrorists or terrorist organizations would not be able to take advantage of the complexities of the law under the new laws.
Highlighting that the new Nyay Sanhitas will increase the productivity of every department and speed up the country's progress, Shri Modi emphasized that it will help in curbing corruption which surged due to legal hurdles. He added that most foreign investors did not want to invest in India earlier because of the fear of long and delayed justice. He further added that when this fear ends, investments would increase, thereby strengthening the country's economy.
Noting that the law of the country was for the citizens, the Prime Minister said, therefore, legal processes should also be for the convenience of the public. Highlighting the lacunae in the Indian Penal Code and the fear of the law for the honest people as against the criminals, Shri Modi said the new Nyay Sanhitas had freed the people from such troubles. He added that the Government had abolished more than 1500 old laws of British rule.
Shri Modi urged that there was a need to broaden our perspective so that the law becomes a medium of citizen empowerment in our country. He added that there were many laws which lacked discussions and deliberations. Citing the example of abrogation of Article 370 and Triple Talaq, Shri Modi said there were a lot of discussions on it. He added that these days, the law related to the Waqf Board was also being debated. The Prime Minister stressed that there was a necessity to give the same importance to those laws which were made to increase the dignity and self-respect of the citizens. He cited the example of implementation of the Rights of Persons with Disabilities Act, 2016, which not only empowered the Divyangs, but was also a campaign to make the society more inclusive and sensitive. He added that the Nari Shakti Vandan Act was going to lay the foundation for a similar kind of big change. Similarly, he added, the laws related to transgenders, Mediation Act, GST Act, were made, on which positive discussions have been necessary.
“The strength of any country is its citizens, and the law of the country is the strength of the citizens”, exclaimed the Prime Minister. This would encourage people to be law-abiding and this loyalty of the citizens towards the law is a big asset of the nation, said Shri Modi. He added that it was the responsibility of all of us to ensure that the trust of the citizens should not be shattered. Shri Modi urged every department, every agency, every officer and every policeman to know the new provisions of the Nyay Sanhita and understand their spirit. He urged the state governments to work actively to ensure that the Nyay Sanhita are implemented effectively, so that their impact was visible on ground. He also urged the citizens to be as aware of these new rights as possible. Remarking that there was a need to work together for this, the Prime Minister added that the more effectively the Nyay Sanhita are implemented, we would be able to give a better and brighter future to the country, which would determine the life of our children and determine our service satisfaction. Concluding the speech, Shri Modi expressed confidence that all of us would work together in this direction and increase our role in nation building.
Governor of Punjab and Administrator of Union Territory of Chandigarh, Shri Gulab Chand Kataria, Union Minister for Home Affairs and Cooperation, Shri Amit Shah and Rajya Sabha MP Shri Satnam Singh Sandhu were present among other dignitaries at the event.
Background
Prime Minister Narendra dedicated to the nation the successful implementation of three transformative new criminal laws—Bharatiya Nyaya Sanhita, Bharatiya Nagarik Suraksha Sanhita and Bharatiya Sakshya Adhiniyam today at Chandigarh.
The conceptualisation of the three laws was driven by the vision of the Prime Minister to remove colonial era laws which had continued to exist post independence, and to transform the judicial system by shifting focus from punishment to justice. Keeping this in mind, the theme of this programme is "Secure Society, Developed India- From Punishment to Justice".
The new criminal laws, which were implemented nationwide on July 1, 2024, aim to make India’s legal system more transparent, efficient, and adaptable to the needs of contemporary society. These landmark reforms mark a historic overhaul of India’s criminal justice system, bringing in new frameworks to tackle modern-day challenges such as cybercrime, organized crime and ensuring justice for victims of various offenses.
The programme showcased the practical application of these laws, demonstrating how they are already reshaping the criminal justice landscape. A live demonstration was also held, simulating a crime scene investigation where the new laws were put into action.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে তিনিখন নতুন অপৰাধমূলক আইন সফল ৰূপায়ণৰ বাবে দেশক উৎসৰ্গা কৰিছে
এই আইনসমূহে ঔপনিৱেশিক যুগৰ আইনসমূহৰ অন্ত পেলোৱাৰ ইংগিত দিয়ে: প্ৰধানমন্ত্ৰী
নতুন অপৰাধমূলক আইনসমূহে গণতন্ত্ৰৰ ভেটি গঠন কৰা - "জনসাধাৰণৰ, জনসাধাৰণৰ দ্বাৰা, জনসাধাৰণৰ বাবে"ৰ মনোভাৱক শক্তিশালী কৰে: প্ৰধানমন্ত্ৰী
ন্যায় সংহিতা সমতা, সম্প্ৰীতি আৰু সামাজিক ন্যায়ৰ আদৰ্শৰে গঠিত: প্ৰধানমন্ত্ৰী
ভাৰতীয় ন্যায় সংহিতাৰ মন্ত্ৰ হৈছে - নাগৰিক প্ৰথম: প্ৰধানমন্ত্ৰী
03 DEC 2024 4:03PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰীযুত নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি চণ্ডীগড়ত তিনিখন পৰিৱৰ্তনশীল নতুন অপৰাধ আইন—ভাৰতীয় ন্যায় সংহিতা, ভাৰতীয় নাগাৰিক সুৰক্ষা সংহিতা আৰু ভাৰতীয় সাক্ষ্য অধিনিয়ামৰ সফল ৰূপায়ণৰ বাবে দেশক উৎসৰ্গা কৰে। সভাত ভাষণ দি শ্ৰী মোদীয়ে মন্তব্য কৰে যে চণ্ডীগড়ৰ পৰিচয় দেৱী মা চণ্ডীৰ সৈতে জড়িত, যিটো শক্তিৰ এক ৰূপ, যিয়ে সত্য আৰু ন্যায় প্ৰতিষ্ঠা কৰে। তেওঁ লগতে কয় যে একেটা দৰ্শনেই ভাৰতীয় ন্যায় সংহিতা আৰু ভাৰতীয় নগৰিক সুৰক্ষা সংহিতাৰ সমগ্ৰ গাঁথনিটোৰ আধাৰ আছিল। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ভাৰতীয় সংবিধানৰ মনোভাৱেৰে অনুপ্ৰাণিত ভাৰতীয় ন্যায় সংহিতাৰ কাৰ্যকৰী হোৱাটো এক প্ৰসাৰিত মুহূৰ্ত, কিয়নো দেশখন বিকশিত ভাৰতৰ সংকল্পৰ সৈতে অগ্ৰসৰ হৈছে, ইয়াৰ সমান্তৰালকৈ ভাৰতীয় সংবিধানৰ ৭৫ বছৰ সম্পূৰ্ণ হোৱাৰ স্মৃতিত গুৰুত্বপূৰ্ণ সন্ধিক্ষণত উপনীত হৈছে। তেওঁ লগতে কয় যে আমাৰ সংবিধানে দেশৰ নাগৰিকৰ বাবে যি আদৰ্শ কল্পনা কৰিছিল, সেই আদৰ্শ পূৰণৰ দিশত ই এক সুনিৰ্দিষ্ট প্ৰচেষ্টা। শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে আনকেইখন কেনেদৰে বলবৎ হ’ব ইয়াৰ এটা লাইভ প্ৰদৰ্শনেৰে তেওঁ মাত্ৰ তাৰ আভাস পাইছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ৰাইজক আইনসমূহৰ লাইভ ডেমো চাবলৈ আহ্বান জনায়। তিনিখন নতুন ফৌজদাৰী আইন সফল ৰূপায়ণ উপলক্ষে সকলো নাগৰিকলৈ উষ্ম শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰে। লগতে চণ্ডীগড় প্ৰশাসনৰ সকলো অংশীদাৰক অভিনন্দন জ্ঞাপন কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আলোকপাত কৰে যে দেশৰ নতুন ন্যায় সংহিতা নিৰ্মাণৰ প্ৰক্ৰিয়াটোও নথিখনৰ দৰেই ব্যাপক হৈ পৰিছে। তেওঁ লগতে কয় যে ইয়াৰ লগত দেশখনৰ বহু মহান সংবিধান আৰু আইনী বিশেষজ্ঞৰ কঠোৰ পৰিশ্ৰম জড়িত হৈ আছে। শ্ৰী মোদীয়ে উল্লেখ কৰে যে গৃহ পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়ে ২০২০ চনৰ জানুৱাৰী মাহত পৰামৰ্শ বিচাৰিছিল। তেওঁ লগতে কয় যে দেশৰ বহু উচ্চ ন্যায়ালয়ৰ মুখ্য ন্যায়াধীশৰ সমৰ্থনৰ লগতে উচ্চতম ন্যায়ালয়ৰ বহু মুখ্য ন্যায়াধীশৰ পৰামৰ্শও আছে। তেওঁ কয় যে উচ্চতম ন্যায়ালয়, ১৬খন উচ্চ ন্যায়ালয়, ন্যায়িক একাডেমী, আইন প্ৰতিষ্ঠান, নাগৰিক সমাজ সংগঠন আৰু বহু বুদ্ধিজীৱীকে ধৰি বহু অংশীদাৰে বিতৰ্ক আৰু আলোচনাত জড়িত হৈ বছৰ বছৰ ধৰি তেওঁলোকৰ বিশাল অভিজ্ঞতা ব্যৱহাৰ কৰি নতুন সংহিতাসমূহৰ বাবে নিজৰ পৰামৰ্শ আৰু ধাৰণা আগবঢ়াইছিল। তেওঁ আৰু কয় যে আজিৰ আধুনিক পৃথিৱীত দেশৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত আলোচনা চলি আছে। শ্ৰী মোদীয়ে লগতে উল্লেখ কৰে যে স্বাধীনতাৰ সাত দশকত ন্যায়িক ব্যৱস্থাই সন্মুখীন হোৱা প্ৰত্যাহ্বানসমূহৰ ওপৰত তীব্ৰ মগজুৰ ধুমুহাৰ লগতে প্ৰতিখন আইনৰ ব্যৱহাৰিক দিশটোও চোৱা-চিতা কৰা হৈছিল। তেওঁ লগতে কয় যে ন্যায় সংহিতাৰ ভৱিষ্যতৰ দিশটোৰ ওপৰতো কাম কৰা হৈছিল। এই সকলোবোৰ নিবিড় প্ৰচেষ্টাই আমাক ন্যায় সংহিতাৰ বৰ্তমানৰ ৰূপ দিছে বুলিও তেওঁ কয়। শ্ৰী মোদীয়ে সন্মানীয় উচ্চতম ন্যায়ালয়, উচ্চ ন্যায়ালয় - বিশেষকৈ পঞ্জাব আৰু হাৰিয়ানা উচ্চ ন্যায়ালয়, আৰু সকলো সন্মানীয় ন্যায়াধীশক নতুন ন্যায় সংহিতাৰ প্ৰতি ঐক্যবদ্ধ প্ৰচেষ্টাৰ বাবে কৃতজ্ঞতা জ্ঞাপন কৰে। তেওঁ লগতে বাৰখনে আগবাঢ়ি আহি নিজৰ মালিকীস্বত্ব লোৱাৰ বাবে ধন্যবাদ জ্ঞাপন কৰে। সকলোৰে সহযোগিতাৰে নিৰ্মিত ভাৰতৰ এই ন্যায় সংহিতা ভাৰতৰ ন্যায়িক যাত্ৰাত এক মাইলৰ খুঁটি হিচাপে প্ৰমাণিত হ'ব বুলি শ্ৰী মোদীয়ে আস্থা প্ৰকাশ কৰে।
স্বাধীনতাৰ পূৰ্বৰ যুগত ব্ৰিটিছসকলে অত্যাচাৰ আৰু শোষণৰ মাধ্যম হিচাপে অপৰাধমূলক আইন প্ৰণয়ন কৰা বুলি উল্লেখ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে ১৮৫৭ চনত দেশৰ প্ৰথম বৃহৎ স্বাধীনতা সংগ্ৰামৰ পৰিণতিত ১৮৬০ চনত ভাৰতীয় দণ্ডবিধিৰ (আইপিচি) প্ৰৱৰ্তন কৰা হৈছিল। তেওঁ লগতে কয় যে কেইবছৰমানৰ পিছত ভাৰতীয় প্ৰমাণ আইন প্ৰৱৰ্তন কৰা হয় আৰু তাৰ পিছত চিআৰপিচিৰ প্ৰথম গাঁথনি অস্তিত্বলৈ আহে। শ্ৰী মোদীয়ে মন্তব্য কৰে যে এই আইনসমূহৰ ধাৰণা আৰু উদ্দেশ্য হৈছে ভাৰতীয়ক শাস্তি দিয়া আৰু তেওঁলোকক দাসত্বত ৰখা। তেওঁ প্ৰকাশ কৰে যে স্বাধীনতাৰ দশক দশক পিছতো আমাৰ আইন একে দণ্ডবিধি আৰু দণ্ড-মানসিকতাৰ ওপৰত আবদ্ধ হৈ থকাটো দুৰ্ভাগ্যজনক। তেওঁ আৰু কয় যে সময়ে সময়ে আইনৰ পৰিৱৰ্তন ঘটিলেও সিবিলাকৰ চৰিত্ৰ একেই আছে। শ্ৰী মোদীয়ে দাসত্বৰ এই মানসিকতাই ভাৰতৰ প্ৰগতিত বহু পৰিমাণে প্ৰভাৱ পেলাইছে বুলি আলোকপাত কৰে।
দেশখন এতিয়া সেই ঔপনিৱেশিক মানসিকতাৰ পৰা ওলাই আহিব লাগে বুলি গুৰুত্ব আৰোপ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আহ্বান জনায় যে দেশৰ শক্তিক জাতি গঠনত ব্যৱহাৰ কৰিব লাগে, যাৰ বাবে জাতীয় চিন্তাধাৰাৰ প্ৰয়োজন। তেওঁ এইবছৰ স্বাধীনতা দিৱসৰ ভাষণৰ সময়ত দাসত্বৰ মানসিকতাৰ পৰা মুক্তি পাবলৈ দেশক প্ৰতিশ্ৰুতি দিয়া বুলি স্মৰণ কৰে। শ্ৰী মোদীয়ে জোৰ দি কয় যে নতুন ন্যায় সংহিতাসমূহ কাৰ্যকৰী হোৱাৰ লগে লগে দেশে সেই দিশত আৰু এখোজ আগবঢ়াইছে। তেওঁ লগতে কয় যে ন্যায় সংহিতাই গণতন্ত্ৰৰ আধাৰ ‘জনসাধাৰণৰ, জনসাধাৰণৰ দ্বাৰা, জনসাধাৰণৰ বাবে’ৰ মনোভাৱক শক্তিশালী কৰি তুলিছে।
ন্যায় সংহিতাখন সমতা, সম্প্ৰীতি আৰু সামাজিক ন্যায়ৰ ধাৰণাৰে গঠিত বুলি মন্তব্য কৰি শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে আইনৰ দৃষ্টিত সকলো সমান হোৱাৰ পিছতো ব্যৱহাৰিক বাস্তৱতা বেলেগ। তেওঁ লগতে কয় যে দুখীয়াই আইনক ভয় কৰিছিল, আনকি আদালত বা কোনো থানাত ভৰি দিবলৈও। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মন্তব্য কৰে যে নতুন ন্যায় সংহিতাই সমাজৰ মনোবিজ্ঞান সলনি কৰাৰ বাবে কাম কৰিব। তেওঁ লগতে কয় যে দেশৰ আইন সমতাৰ নিশ্চয়তা বুলি প্ৰতিজন দৰিদ্ৰ লোকৰ বিশ্বাস থাকিব। ইয়াৰ দ্বাৰা আমাৰ সংবিধানত নিশ্চিত কৰা প্ৰকৃত সামাজিক ন্যায় সন্নিবিষ্ট কৰা হৈছে বুলিও তেওঁ কয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ভাৰতীয় ন্যায় সংহিতা আৰু ভাৰতীয় নাগৰিক সুৰক্ষা সংহিতাৰ প্ৰতিজন ভুক্তভোগীৰ প্ৰতি সংবেদনশীলতা থকা বুলি আলোকপাত কৰে। তেওঁ জোৰ দি কয় যে দেশৰ নাগৰিকে ইয়াৰ সবিশেষ জনাটো অতি প্ৰয়োজনীয়। ৰাইজক তাত লাইভ ডেমো চাবলৈ আহ্বান জনাই শ্ৰী মোদীয়ে জোৰ দি কয় যে আজি চণ্ডীগড়ত দেখুওৱা লাইভ ডেমো প্ৰতিখন ৰাজ্যৰ আৰক্ষীয়ে প্ৰচাৰ আৰু সম্প্ৰচাৰ কৰিব লাগে। আইনৰ লগত জড়িত বিধান যেনে অভিযোগৰ ৯০ দিনৰ ভিতৰত ভুক্তভোগীক গোচৰৰ অগ্ৰগতিৰ সন্দৰ্ভত তথ্য দিব লাগিব আৰু এই তথ্য পোনপটীয়াকৈ তেওঁৰ ওচৰত এছএমএছৰ দৰে ডিজিটেল সেৱাৰ জৰিয়তে উপলব্ধ হ’ব। তেওঁ লগতে কয় যে আৰক্ষীৰ কামত বাধাৰ সৃষ্টি কৰা ব্যক্তিজনৰ বিৰুদ্ধে ব্যৱস্থা গ্ৰহণৰ প্ৰণালী গঢ়ি তোলা হৈছে আৰু কৰ্মক্ষেত্ৰ, ঘৰ আৰু সমাজত মহিলাসকলৰ অধিকাৰ আৰু সুৰক্ষাকে ধৰি তেওঁলোকৰ নিৰাপত্তা নিশ্চিত কৰাৰ বাবে এটা সুকীয়া অধ্যায় প্ৰৱৰ্তন কৰা হৈছে। শ্ৰী মোদীয়ে মন্তব্য কৰে যে ন্যায় সংহিতাসমূহে যাতে আইন ভুক্তভোগীৰ সৈতে থিয় দিয়াটো নিশ্চিত কৰে। তেওঁ লগতে কয় যে ধৰ্ষণৰ দৰে মহিলাৰ বিৰুদ্ধে জঘন্য অপৰাধত প্ৰথম শুনানিৰ পৰা ৬০ দিনৰ ভিতৰত অভিযোগ প্ৰস্তুত কৰা হ’ব আৰু শুনানি সম্পূৰ্ণ হোৱাৰ ৪৫ দিনৰ ভিতৰত ৰায়দান কৰাটো বাধ্যতামূলক কৰাৰ লগতে যিকোনো গোচৰত দুবাৰতকৈ অধিক সময় স্থগিত নৰখাটোও বাধ্যতামূলক কৰা হৈছে।
“নাগৰিক প্ৰথমেই হৈছে ন্যায় সংহিতাৰ মৌলিক মন্ত্ৰ”, শ্ৰী মোদীয়ে ব্যাখ্যা কৰি লগতে কয় যে এই আইনসমূহ নাগৰিক অধিকাৰৰ ৰক্ষক আৰু ‘ন্যায়ৰ সহজতা’ৰ ভিত্তি হৈ পৰিছে। পূৰ্বে এফআইআৰ পঞ্জীয়ন কৰাটো অতি কঠিন আছিল বুলি উল্লেখ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে মন্তব্য কৰে যে এতিয়া জিৰ’ এফআইআৰ বৈধ কৰা হৈছে আৰু এতিয়া যিকোনো ঠাইৰ পৰা গোচৰ পঞ্জীয়ন কৰিব পৰা যাব। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে লগতে উল্লেখ কৰে যে ভুক্তভোগীক এফআইআৰৰ প্ৰতিলিপি দিয়াৰ অধিকাৰ দিয়া হৈছিল আৰু এতিয়া অভিযুক্তৰ বিৰুদ্ধে যিকোনো গোচৰ ভুক্তভোগীয়ে সন্মতি দিলেহে প্ৰত্যাহাৰ কৰা হ’ব। তেওঁ লগতে কয় যে এতিয়া আৰক্ষীয়ে কোনো ব্যক্তিক নিজাববীয়াকৈ আটক কৰিব নোৱাৰিব আৰু তেওঁৰ পৰিয়ালৰ সদস্যক জনোৱাটো ন্যায় সংহিতাত বাধ্যতামূলক কৰা হৈছে। নতুন ন্যায় সংহিতাৰ অন্যান্য গুৰুত্বপূৰ্ণ দিশ হিচাপে মানৱতা আৰু সংবেদনশীলতাক আলোকপাত কৰি শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে এতিয়া অভিযুক্তক শাস্তি অবিহনে অতি দীৰ্ঘদিন কাৰাগাৰত ৰাখিব নোৱাৰি আৰু এতিয়া ৩ বছৰৰ কম শাস্তিযোগ্য অপৰাধৰ ক্ষেত্ৰত গ্ৰেপ্তাৰ উচ্চ কৰ্তৃপক্ষৰ সন্মতি সাপেক্ষেহে কৰিব পাৰি। তেওঁ লগতে কয় যে সৰু সৰু অপৰাধৰ বাবেও বাধ্যতামূলক জামিনৰ ব্যৱস্থা কৰা হৈছে। আৰু বিশদভাৱে উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে সাধাৰণ অপৰাধত শাস্তিৰ ঠাইত সামূহিক সেৱাৰ বিকল্পও ৰখা হয়। ইয়াৰ দ্বাৰা অভিযুক্তসকলে সমাজৰ স্বাৰ্থত ইতিবাচক দিশত আগবাঢ়ি যোৱাৰ নতুন সুযোগ লাভ কৰিব বুলিও তেওঁ কয়। শ্ৰী মোদীয়ে আঙুলিয়াই দিয়ে যে নতুন ন্যায় সংহিতাও প্ৰথমবাৰৰ বাবে অপৰাধীৰ প্ৰতি অতি সংবেদনশীল আছিল আৰু ন্যায় সংহিতা কাৰ্যকৰী হোৱাৰ পিছত এনে হাজাৰ হাজাৰ কয়দী জেলৰ পৰা মুকলি কৰি দিয়া হৈছিল, যিসকলক পুৰণি আইনৰ বাবে কাৰাগাৰত বন্দী কৰা হৈছিল। তেওঁ লগতে কয় যে নতুন ন্যায় সংহিতাসমূহে নাগৰিক অধিকাৰৰ সবলীকৰণ আৰু অধিক শক্তিশালী কৰিব।
ন্যায়ৰ প্ৰথম মাপকাঠী সময়োপযোগী ন্যায় বুলি জোৰ দি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে নতুন ন্যায় সংহিতা প্ৰৱৰ্তন কৰি দেশে ক্ষিপ্ৰ ন্যায়ৰ দিশত এক বৃহৎ উত্থান লাভ কৰিছে। তেওঁ লগতে কয় যে যিকোনো গোচৰতে প্ৰতিটো পৰ্যায় সম্পূৰ্ণ কৰাৰ সময়সীমা নিৰ্ধাৰণ কৰি ন্যায় সংহিতাত চাৰ্জশ্বীট দাখিল আৰু ক্ষিপ্ৰতাৰে ৰায়দান কৰাত অগ্ৰাধিকাৰ দিয়া হৈছে। নতুনকৈ কাৰ্যকৰী হোৱা ন্যায় সংহিতাক পৰিপক্ক হ’বলৈ সময়ৰ প্ৰয়োজন বুলি মন্তব্য কৰি শ্ৰী মোদী আনন্দিত যে ইমান কম সময়ৰ ভিতৰতে দেশৰ বিভিন্ন প্ৰান্তৰ পৰা লাভ কৰা ফলাফল অতি সন্তোষজনক। তেওঁ চণ্ডীগড়ৰ উদাহৰণ দাঙি ধৰে য’ত মাত্ৰ ২ মাহ ১১ দিনত বাহন চুৰিৰ গোচৰ সম্পূৰ্ণ হৈছিল আৰু কোনো অঞ্চলত অশান্তি বিয়পোৱাৰ গোচৰত অভিযুক্তকো মাত্ৰ ২০ দিনতে সম্পূৰ্ণ শুনানিৰ অন্তত আদালতে শাস্তি প্ৰদান কৰিছিল। তেওঁ লগতে দিল্লী আৰু বিহাৰত ক্ষিপ্ৰ ন্যায়ৰ উদাহৰণ উল্লেখ কৰে আৰু কয় যে এই ক্ষিপ্ৰ ৰায়দানসমূহে ভাৰতীয় ন্যায় সংহিতাৰ শক্তি আৰু প্ৰভাৱ দেখুৱাইছে। শ্ৰী মোদীয়ে জোৰ দি কয় যে এই পৰিৱৰ্তনে দেখুৱাইছে যে সাধাৰণ নাগৰিকৰ স্বাৰ্থ আৰু তেওঁলোকৰ সমস্যা সমাধানৰ বাবে উৎসৰ্গিত চৰকাৰ এখন থাকিলে পৰিৱৰ্তন আৰু ফলাফল নিশ্চিত কৰা হয়। তেওঁ আৰু আহ্বান জনায় যে এই ৰায়দানসমূহ দেশত যিমান পাৰি আলোচনা কৰা উচিত যাতে প্ৰতিজন ভাৰতীয়ই জানে যে ন্যায়ৰ বাবে তেওঁৰ ক্ষমতা কেনেদৰে বৃদ্ধি পাইছে। তেওঁ লগতে কয় যে ইয়াৰ ফলত পুৰণি আৰু অস্তিত্বহীন পলম হোৱা ন্যায় ব্যৱস্থাৰ প্ৰতিও অপৰাধীসকল সতৰ্ক হ’ব।
“নিয়ম আৰু আইন তেতিয়াহে কাৰ্যকৰী হয় যেতিয়া সেইবোৰ সময়ৰ লগত প্ৰাসংগিক হয়”, শ্ৰী মোদীয়ে কয়। লগতে কয় যে আজি অপৰাধ আৰু অপৰাধীৰ পদ্ধতি সলনি হৈছে যাৰ বাবে নতুন আইন প্ৰৱৰ্তনৰ প্ৰয়োজন হৈছিল, যিবোৰ আধুনিক। ডিজিটেল প্ৰমাণক গুৰুত্বপূৰ্ণ প্ৰমাণ হিচাপে ৰাখিব পাৰি আৰু তদন্তৰ সময়ত যাতে প্ৰমাণৰ লগত খেলা-ধূলা কৰা নহয় তাৰ বাবে সমগ্ৰ প্ৰক্ৰিয়াটোৰ ভিডিঅ’গ্ৰাফী বাধ্যতামূলক কৰা হৈছে বুলি উল্লেখ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে নতুন আইন কাৰ্যকৰী কৰিবলৈ ই-সাক্ষ, ন্যায় শ্ৰুতি, ন্যায় সেতু, ই -চমন পৰ্টেলৰ দৰে উপযোগী আহিলা প্ৰস্তুত কৰা হয়। তেওঁ লগতে কয় যে এতিয়া ইলেক্ট্ৰনিক মাধ্যমেৰে আদালত আৰু আৰক্ষীয়ে পোনপটীয়াকৈ ফোনযোগে চমন প্ৰদান কৰিব পাৰিব। তেওঁ আৰু কয় যে সাক্ষীৰ বক্তব্যৰ Audio-video ৰেকৰ্ডিঙো কৰিব পৰা যাব। ডিজিটেল প্ৰমাণো এতিয়া আদালতত বৈধ হ’ব বুলি উল্লেখ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে ই ন্যায়ৰ ভিত্তি হৈ পৰিব আৰু অপৰাধী ধৰা পৰালৈকে অপ্ৰয়োজনীয় সময়ৰ অপচয় ৰোধ কৰিব। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে এই পৰিৱৰ্তনসমূহ দেশৰ সুৰক্ষাৰ বাবেও সমানেই গুৰুত্বপূৰ্ণ আৰু ডিজিটেল প্ৰমাণ আৰু প্ৰযুক্তিৰ একত্ৰীকৰণেও আমাক সন্ত্ৰাসবাদৰ বিৰুদ্ধে যুঁজ দিয়াত সহায় কৰিব। তেওঁ লগতে কয় যে নতুন আইনৰ অধীনত আইনখনৰ জটিলতাৰ সুযোগ সন্ত্ৰাসবাদী বা সন্ত্ৰাসবাদী সংগঠনে ল’ব নোৱাৰিব।
নতুন ন্যায় সংহিতাই প্ৰতিটো বিভাগৰ উৎপাদনশীলতা বৃদ্ধি কৰাৰ লগতে দেশৰ অগ্ৰগতি ত্বৰান্বিত কৰিব বুলি আলোকপাত কৰি শ্ৰী মোদীয়ে জোৰ দি কয় যে আইনী বাধাৰ বাবে উত্থাপিত হোৱা দুৰ্নীতি ৰোধ কৰাত ই সহায় কৰিব। তেওঁ লগতে কয় যে দীৰ্ঘদিনীয়া আৰু পলমকৈ ন্যায়ৰ ভয়ত অধিকাংশ বিদেশী বিনিয়োগকাৰীয়ে আগতে ভাৰতত বিনিয়োগ কৰিব নিবিচাৰিছিল। তেওঁ আৰু কয় যে যেতিয়া এই আশংকা শেষ হ’ব তেতিয়া বিনিয়োগ বৃদ্ধি পাব, যাৰ ফলত দেশৰ অৰ্থনীতি শক্তিশালী হ’ব।
দেশৰ আইনখন নাগৰিকৰ বাবে আছিল বুলি উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়, সেয়েহে আইনী প্ৰক্ৰিয়াসমূহো জনসাধাৰণৰ সুবিধাৰ্থে হ’ব লাগে। ভাৰতীয় দণ্ডবিধিৰ ঘাটি আৰু অপৰাধীৰ বিৰুদ্ধে সৎ লোকৰ বাবে আইনৰ ভয়ৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে নতুন ন্যায় সংহিতাসমূহে জনসাধাৰণক এনে বিপদৰ পৰা মুক্ত কৰিছে। তেওঁ লগতে কয় যে চৰকাৰে ব্ৰিটিছ শাসনৰ ১৫০০ৰো অধিক পুৰণি আইন বিলুপ্ত কৰিছে।
শ্ৰী মোদীয়ে আহ্বান জনায় যে আমাৰ দৃষ্টিকোণ বহল কৰাৰ প্ৰয়োজন আছে যাতে আইনখন আমাৰ দেশত নাগৰিক সবলীকৰণৰ মাধ্যম হৈ পৰে। তেওঁ লগতে কয় যে বহুতো আইন আছে য’ত আলোচনা আৰু বিবেচনাৰ অভাৱ আছিল। ৩৭০ অনুচ্ছেদ আৰু ট্ৰিপল তালাক বাতিলৰ উদাহৰণ দি শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে ইয়াৰ ওপৰত বহু আলোচনা হৈছে। তেওঁ লগতে কয় যে আজিকালি ৱাকফ ব’ৰ্ডৰ সৈতে জড়িত আইনৰ ওপৰতো বিতৰ্ক চলি আছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে জোৰ দি কয় যে নাগৰিকৰ মৰ্যাদা আৰু আত্মসন্মান বৃদ্ধিৰ বাবে যিবোৰ আইন প্ৰণয়ন কৰা হৈছে, সেইবোৰকো একে গুৰুত্ব দিয়াৰ প্ৰয়োজনীয়তা আছে। তেওঁ বিশেষভাৱে সক্ষম ব্যক্তিৰ অধিকাৰ আইন, ২০১৬ ৰূপায়ণৰ উদাহৰণ দাঙি ধৰে, যিয়ে কেৱল দিব্যাংসকলক ক্ষমতা প্ৰদান কৰাই নহয়, সমাজখনক অধিক সৰ্বাংগীন আৰু সংবেদনশীল কৰি তোলাৰ এক অভিযান আছিল। তেওঁ লগতে কয় যে নাৰী শক্তি বন্দন আইনখনে একেধৰণৰ এক বৃহৎ পৰিৱৰ্তনৰ ভেটি স্থাপন কৰিবলৈ ওলাইছে। একেদৰে তেওঁ লগতে কয় যে ট্ৰেন্সজেণ্ডাৰৰ সৈতে জড়িত আইন, মধ্যস্থতা আইন, জিএছটি আইন, প্ৰণয়ন কৰা হৈছিল, যাৰ ওপৰত ইতিবাচক আলোচনাৰ প্ৰয়োজন হৈছে।
“যিকোনো দেশৰ শক্তি হ’ল ইয়াৰ নাগৰিক, আৰু দেশৰ আইন নাগৰিকৰ শক্তি”, প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ব্যাখ্যা কৰে। ইয়াৰ দ্বাৰা মানুহক আইন-কানুনশীল হ’বলৈ উৎসাহিত কৰা হ’ব আৰু আইনৰ প্ৰতি নাগৰিকৰ এই আনুগত্য দেশৰ এক ডাঙৰ সম্পদ বুলি শ্ৰী মোদীয়ে কয়। তেওঁ লগতে কয় যে নাগৰিকৰ আস্থা যাতে ছিন্নভিন্ন নহয় তাৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰখাটো আমাৰ সকলোৰে দায়িত্ব। শ্ৰী মোদীয়ে প্ৰতিটো বিভাগ, প্ৰতিটো সংস্থা, প্ৰতিজন বিষয়া আৰু প্ৰতিজন আৰক্ষীক ন্যায় সংহিতাৰ নতুন বিধানসমূহ জানিবলৈ আৰু সিবিলাকৰ মূলভাব বুজিবলৈ আহ্বান জনায়। তেওঁ ৰাজ্য চৰকাৰসমূহক ন্যায় সংহিতা যাতে ফলপ্ৰসূভাৱে কাৰ্যকৰী হয়, তাৰ বাবে সক্ৰিয়ভাৱে কাম কৰিবলৈ আহ্বান জনায়, যাতে ইয়াৰ প্ৰভাৱ স্থলভাগত দেখা যায়। লগতে নাগৰিকসকলক এই নতুন অধিকাৰসমূহৰ প্ৰতি যিমান পাৰি সচেতন হ’বলৈ আহ্বান জনায়। ইয়াৰ বাবে একেলগে কাম কৰাৰ প্ৰয়োজনীয়তা আছে বুলি মন্তব্য কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে লগতে কয় যে ন্যায় সংহিতা যিমানেই ফলপ্ৰসূভাৱে কাৰ্যকৰী হ’ব সিমানেই আমি দেশক এক উন্নত আৰু উজ্জ্বল ভৱিষ্যৎ দিব পাৰিম, যিয়ে আমাৰ সন্তানৰ জীৱন নিৰ্ধাৰণ কৰিব আৰু আমাৰ সেৱাৰ সন্তুষ্টি নিৰ্ধাৰণ কৰিব। ভাষণৰ সামৰণিত শ্ৰী মোদীয়ে আস্থা প্ৰকাশ কৰে যে আমি সকলোৱে এই দিশত একেলগে কাম কৰি ৰাষ্ট্ৰ গঠনত আমাৰ ভূমিকা বৃদ্ধি কৰিম।
অনুষ্ঠানত পঞ্জাৱৰ ৰাজ্যপাল তথা চণ্ডীগড়ৰ কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ প্ৰশাসক শ্ৰী গুলাব চন্দ কাটাৰিয়া, কেন্দ্ৰীয় গৃহ পৰিক্ৰমা আৰু সহযোগিতা মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহ আৰু ৰাজ্যসভাৰ সাংসদ শ্ৰী সতনম সিং সন্ধু ডাঙৰীয়াৰ লগতে অন্যান্য বিশিষ্ট ব্যক্তিসকল উপস্থিত থাকে।
পৃষ্ঠভূমি
প্ৰধানমন্ত্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি চণ্ডীগড়ত তিনিখন পৰিৱৰ্তনশীল নতুন অপৰাধমূলক আইন—ভাৰতীয় ন্যায় সংহিতা, ভাৰতীয় নাগাৰিক সুৰক্ষা সংহিতা আৰু ভাৰতীয় সাক্ষ্য অধিনিয়মৰ সফল ৰূপায়ণৰ বাবে দেশক উৎসৰ্গা কৰে।
স্বাধীনতাৰ পিছতো অস্তিত্ব ৰক্ষা কৰি থকা ঔপনিৱেশিক যুগৰ আইনসমূহ আঁতৰাই পেলোৱা, আৰু শাস্তিৰ পৰা ন্যায়লৈ মনোনিৱেশ কৰি ন্যায়িক ব্যৱস্থাক ৰূপান্তৰিত কৰাৰ প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ দৃষ্টিভংগীৰ দ্বাৰা এই তিনিখন আইনৰ ধাৰণাকৰণ কৰা হৈছিল। এই কথা মনত ৰাখি এই কাৰ্যসূচীৰ বিষয়বস্তু হৈছে "নিৰাপদ সমাজ, উন্নত ভাৰত- শাস্তিৰ পৰা ন্যায়লৈ"।
২০২৪ চনৰ ১ জুলাইত দেশজুৰি কাৰ্যকৰী হোৱা এই নতুন অপৰাধমূলক আইনসমূহৰ লক্ষ্য হৈছে ভাৰতৰ আইনী ব্যৱস্থাক অধিক স্বচ্ছ, কাৰ্যক্ষম আৰু সমসাময়িক সমাজৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ অনুকূল কৰি তোলা। এই মাইলৰ খুঁটি সংস্কাৰসমূহে ভাৰতৰ অপৰাধমূলক ন্যায় ব্যৱস্থাক এক ঐতিহাসিক সেৱা হিচাপে চিহ্নিত কৰে, চাইবাৰ অপৰাধ, সংগঠিত অপৰাধ আৰু বিভিন্ন অপৰাধৰ বলি হোৱা লোকসকলৰ ন্যায় নিশ্চিত কৰাৰ দৰে আধুনিক যুগৰ প্ৰত্যাহ্বানসমূহ মোকাবিলা কৰিবলৈ নতুন কাঠামো আনিছে।
কাৰ্যসূচীত এই আইনসমূহৰ ব্যৱহাৰিক প্ৰয়োগ প্ৰদৰ্শন কৰা হয়, ইতিমধ্যে ইয়াৰ দ্বাৰা অপৰাধমূলক ন্যায়ৰ পৰিৱেশক কেনেকৈ নতুন ৰূপ দিয়া হৈছে সেই কথা প্ৰদৰ্শন কৰা হয়। অপৰাধস্থলীৰ তদন্তৰ অনুকৰণ কৰি লাইভ প্ৰদৰ্শনো অনুষ্ঠিত কৰা হয় য’ত নতুন আইনসমূহ কাৰ্যকৰী কৰা হয়।