ফুদ প্রোসেসিং ইন্দস্ত্রীজ মন্ত্রালয়
ওর্গানিক পোত্থোকশিং মপান্দা থাদোকপা
02 DEC 2024 11:51AM by PIB Imphal
ওর্গানিক পোত্থোকশিং মপান্দা থাদোকপা
(a). হৌখিবা চহি মঙা অমদি চৎলিবা চহি অসিদা মপান্দা থাদোকখিবা ওর্গানিক পোত্থোক্কী অপুন্বা চাং:
সেরিএল মশিং
চহি
মশিং/চাং (MT)
মমল (USD মিলিয়ন)
১.
২০১৯-২০
৬৩৮৯৯৮.৪২
৬৮৯.১০
২.
২০২০-২১
৮৮৮১৭৯.৬৮
১০৪০.৯৫
৩.
২০২১-২২
৪৬০৩২০.৪০
৭৭১.৯৬
৪.
২০২২-২৩
৩১২৮০০.৫১
৭০৮.৩৩
৫.
২০২৩-২৪
২৬১০২৯.০০
৪৯৪.৮০
৬.
২০২৪-২৫*
২৬৩০৫০.১১
৪৪৭.৭৩
সোর্স: ইনফোর্মেসন অসি নেস্নেল প্রোগ্রাম ফোর ওর্গানিক প্রদক্সন (NPOP) গী মখাদা এক্রেদিতেদ তৌবা সর্তিফিকেসন বোদীশিংনা ত্রেসনেত্তা ফংহল্লকপনি‍।
*: এক্সপোর্ত অসি ২৫.১১.২০২৪ ফাওবগীনি
(b) অমদি (c). ফুদ প্রোসেসিং ইন্দস্ত্রিজ মন্ত্রালয়না ওর্গানিক পোত্থোকশিং পুথোক্নবা ইন্দস্ত্রীশিং ইন্সেন্তিভাইজ তৌনবা অকক্নবা ফন্দ অমত্তা কাইথোক্তে‍। অদুম ওইনমক, কম্মর্স অমসুং ইন্দস্ত্রিজ মন্ত্রালয়গী মখাদা লৈবা এগ্রিকলচরেল এন্দ প্রোসেস ফুদ প্রদক্তস এক্সপোর্ত দিভেলপমেন্ত ওথোরিতী (APEDA) না ওর্গানিক চীঞ্জাক্কী পোত্থোকশিংগী এক্সপোর্তর য়াওনা মাগী মেম্বর এক্সপোর্তরশিংদা শেলগী তেংবাং মখাগী মরমশিংসিগীদমক ফংহল্লি:
(১) দিভেলপমেন্ত ওফ এক্সপোর্ত ইনফ্রাস্ত্রকচর
(২) ক্বালিতী দিভেলপমেন্ত
(৩) মার্কেত দিভেলপমেন্ত
মখা তানা, APEDA না নেস্নেল প্রোগ্রাম ফোর ওর্গানিক প্রদক্সন (NPOP) পায়খৎলি‍। প্রোগ্রাম অসিদা সর্তিফিকেসন বোদীশিং এক্রেদিতেসন তৌবা, ওর্গানিক প্রদক্সনকী স্তেন্দর্দ, ওর্গানিক ফার্মিং অমদি মার্কেতিং প্রমোত তৌবনচিংবা য়াওরি‍। নেস্নেল প্রোগ্রাম ফোর ওর্গানিক প্রদক্সসন (NPOP) কী মখাদা, ওপরেতরশিং মখোয়গী প্রদক্সন, প্রোসেসিং অমদি ত্রেদিংগী স্কোপকী মতুং ইন্না সর্তিফাইদ তৌই‍। নেস্নেল প্রোগ্রাম ফোর ওর্গানিক প্রদক্সনগী মখাদা ভারত্তা লৈরিবা অপুন্বা ওর্গানিক সর্তিফাইদ প্রোসেসিং য়ুনিৎ ১০১৬ লৈ‍। স্তেত-স্তেতকী ওইবা ওর্গানিক সর্তিফাইদ প্রোসেসিং য়ুনিৎ মশ:ইং এনেক্সচরদা পীরি‍।
ৱাফম অসি ফুদ প্রোসেসিং ইন্দস্ত্রিজকী কেন্দ্র মন্ত্রী শ্রী নবনীত সিংহ বিত্তুনা লোক সভাদা অইবা পাউখুম ওইনা পীদুনা ফোঙদোকখিবনি‍।
*****
এনেক্সচর
এনেক্সচর অসি “এক্সপোর্ত ওফ ওর্গানিক প্রদক্তস”কী মতাঙদা নবেম্বর ২৮, ২০২৪ দা পাউখুম পীগদবা লোক সভা অনস্তার্দ ৱাহং নম্বর ৬৩৫ গী পার্ত (b) অমদি (c) গী পাউখুম্নি‍
স্তেত-স্তেতকী ওইনা ২১.১১.২০২৪ ফাওবদা NPOP গী মখাদা লৈরিবা ওর্গানিক সর্তিফাইদ প্রোসেসিং য়ুনিৎ মশিং
সেরিএল মশিং
স্তেতকী মমিং
সর্তিফাইদ প্রোসেসিং য়ুনিৎ মশিং
১
কর্নাতকা
১২৭
২
গুজরাত
১২২
৩
মহারাস্ত্র
১১৩
৪
তামিল নাদু
৮৮
৫
ৱেস্ত বেঙ্গল
৮৩
৬
রাজস্থান
৭৯
৭
কেরলা
৫৯
৮
উত্তর প্রদেশ
৫০
৯
মধ্য প্রদেশ
৫০
১০
হরিয়ানা
৪৩
১১
তেলঙ্গনা
৩৭
১২
উত্তরাখন্দ
৩৪
১৩
অন্ধ্র প্রদেশ
২৫
১৪
পঞ্জাব
২০
১৫
নই দিল্লী
১৯
১৬
অসাম
১৬
১৭
হিমাচল প্রদেশ
১৩
১৮
ওরিসা
৮
১৯
ছত্তিসগর
৮
২০
জম্মু অমসুং কাস্মির
৪
২১
গোৱা
৪
২২
সিক্কিম
৩
২৩
অরুনাচল প্রদেশ
২
২৪
দামন অমসুং দিউ
২
২৫
লদাখ
২
২৬
চান্দিগর
১
২৭
ঝার্খন্দ
১
২৮
মেঘালয়
১
২৯
পোন্দিচেরী
১
৩০
ত্রিপুরা
১
অপুন্বা
১০১৬
সোর্স: ইনফোর্মেসন অসি NPOP গী মখাদা লৈবা সর্তিফিকেসন বোদীশিংনা ত্রেসনেত্তা থাগৎলকপনি‍।

Ministry of Food Processing Industries
EXPORT OF ORGANIC PRODUCTS
02 DEC 2024 11:51AM by PIB Delhi
(a). Total amount of organic food products exported during last five years and current year:
Sr. No.
Year
Quantity (MT)
Value (USD Million)
1.
2019-20
638998.42
689.10
2.
2020-21
888179.68
1040.95
3.
2021-22
460320.40
771.96
4.
2022-23
312800.51
708.33
5.
2023-24
261029.00
494.80
6.
2024-25*
263050.11
447.73
Source: Information provided by the certification bodies accredited under National Programme for Organic Production (NPOP) on Tracenet
*: Export till date 25.11.2024
(b) and (c). The Ministry of Food Processing Industries has not allocated any specific fund to incentivize the industries for producing the organic products. However, Agricultural and Processed Food Products Export Development Authority (APEDA) under Ministry of Commerce and Industries provides Financial Assistance to its member exporters, including exporters of organic food products, for:
(i) Development of Export Infrastructure
(ii) Quality Development
(iii) Market Development
Further, APEDA is implementing the National Programme for Organic Production (NPOP). The programme involves the accreditation of Certification Bodies, standards for organic production, promotion of organic farming and marketing, etc. Under the National Programme for Organic Production (NPOP), operators are certified as per their scope of operation such as production, processing and trading. The total number of organic certified processing units under National Programme for Organic Production in India are 1016. State wise number of organic certified processing units is at Annexure.
This information was given by Union Minister of Food Processing Industries shri Navneet Singh Bittu in a written reply in Lok Sabha
*****
ANNEXURE
ANNEXURE REFERRED TO IN REPLY TO PART (b) AND (c) OF LOK SABHA UNSTARRED QUESTION NO. 635 FOR REPLY ON 28TH NOVEMBER, 2024 REGARDING “EXPORT OF ORGANIC PRODUCTS”
State wise no. of organic certified processing units under the NPOP as on 21.11.2024
S. No.
Name of State
No. of certified processing units
1
Karnataka
127
2
Gujarat
122
3
Maharashtra
113
4
Tamil Nadu
88
5
West Bengal
83
6
Rajasthan
79
7
Kerala
59
8
Uttar Pradesh
50
9
Madhya Pradesh
50
10
Haryana
43
11
Telangana
37
12
Uttarakhand
34
13
Andhra Pradesh
25
14
Punjab
20
15
New Delhi
19
16
Assam
16
17
Himachal Pradesh
13
18
Odisha
8
19
Chhattisgarh
8
20
Jammu & Kashmir
4
21
Goa
4
22
Sikkim
3
23
Arunachal Pradesh
2
24
Daman & Diu
2
25
Ladakh
2
26
Chandigarh
1
27
Jharkhand
1
28
Meghalaya
1
29
Pondicherry
1
30
Tripura
1
Total
1016
Source: Information provided by the certification bodies accredited under NPOP on Tracenet