কেবিনেট
অটল ইনোভেচন মিচন অব্যাহত ৰখাত কেবিনেটৰ অনুমোদন
ই ভাৰতত এক শক্তিশালী উদ্ভাৱন আৰু উদ্যোগীকৰণৰ পৰিৱেশ গঢ়ি তোলাৰ বাবে চৰকাৰৰ দায়বদ্ধতাক প্ৰতিপন্ন কৰে
ভাৰতৰ বৈশ্বিক প্ৰতিযোগিতামূলক ক্ষমতা বৃদ্ধি কৰা
25 NOV 2024 8:45PM by PIB Guwahati
• প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ অধ্যক্ষতাত কেন্দ্ৰীয় কেবিনেটে নিটি আয়োগৰ তত্বাৱধানত ইয়াৰ প্ৰধান পদক্ষেপ অটল ইনোভেচন মিছন (এআইএম)ৰ কামৰ পৰিসৰ বৃদ্ধি আৰু ২০২৮ চনৰ ৩১ মাৰ্চলৈকে ২,৭৫০ কোটি টকাৰ আবণ্টিত বাজেটেৰে এই পদক্ষেপ অব্যাহত ৰখাত অনুমোদন জনাইছে।
• এআইএম ২.০ হৈছে বিকশিত ভাৰতৰ দিশত এক পদক্ষেপ যিয়ে ভাৰতৰ ইতিমধ্যে সজীৱ উদ্ভাৱন আৰু উদ্যোগীকৰণ পৰিস্থিতিতন্ত্ৰক সম্প্ৰসাৰণ, শক্তিশালী আৰু গভীৰ কৰাৰ লক্ষ্য ৰাখিছে।
• এই অনুমোদনে ভাৰতত এক শক্তিশালী উদ্ভাৱন আৰু উদ্যোগীকৰণৰ পৰিস্থিতিতন্ত্ৰ গঢ়ি তোলাৰ বাবে চৰকাৰৰ প্ৰতিশ্ৰুতিৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছে। গ্ল’বেল ইনোভেচন ইনডেক্সত ভাৰত ৩৯নম্বৰ স্থানত থকাৰ লগতে বিশ্বৰ তৃতীয় বৃহত্তম ষ্টাৰ্ট-আপ ইক’চিষ্টেমৰ গৃহ হোৱাৰ বাবে অটল ইনোভেচন মিছনৰ (এআইএম ২.০) পৰৱৰ্তী পৰ্যায়ে ভাৰতৰ বিশ্ব প্ৰতিযোগিতামূলক ক্ষমতা আৰু অধিক বৃদ্ধি কৰিব বুলি আশা কৰা হৈছে। এআইএমৰ ধাৰাবাহিকতাই প্ৰত্যক্ষভাৱে বিভিন্ন খণ্ডত উন্নত চাকৰি, উদ্ভাৱনীমূলক সামগ্ৰী আৰু উচ্চ প্ৰভাৱৰ সেৱা সৃষ্টি কৰাত অৰিহণা যোগাব।
• এআইএম ১.০ৰ সাফল্যৰ ওপৰত নিৰ্মাণ কৰি, যেনে অটল টিংকাৰিং লেবছ (এটিএল) আৰু অটল ইনকিউবেচন চেণ্টাৰ (এআইচি), এআইএম ২.০-এ মিছনৰ পদ্ধতিত গুণগত পৰিৱৰ্তন ঘটায়। য’ত এআইএম ১.০ত ভাৰতৰ তেতিয়াৰ নৱজাত পৰিস্থিতিতন্ত্ৰক শক্তিশালী কৰিবলৈ নতুন উদ্ভাৱন আন্তঃগাঁথনি নিৰ্মাণ কৰা কাৰ্যসূচী ৰূপায়ণ কৰাটো জড়িত আছিল। এআইএম ২.০ত পৰিস্থিতিতন্ত্ৰৰ ব্যৱধান পূৰণৰ বাবে ডিজাইন কৰা নতুন পদক্ষেপৰ পাইলটিং আৰু কেন্দ্ৰীয় আৰু ৰাজ্য চৰকাৰ, উদ্যোগ, শিক্ষা আৰু সম্প্ৰদায়ৰ জৰিয়তে সফলতা বৃদ্ধি কৰাটো জড়িত হৈ আছে।
• এআইএম ২.০ ভাৰতৰ উদ্ভাৱন আৰু উদ্যোগীকৰণৰ পৰিস্থিতিতন্ত্ৰক তিনিটা দিশত শক্তিশালী কৰাৰ বাবে ডিজাইন কৰা হৈছে: (ক) ইনপুট বৃদ্ধি কৰি (অৰ্থাৎ, অধিক উদ্ভাৱক আৰু উদ্যোগীক আৱিষ্কাৰ কৰা), (খ) সফলতাৰ হাৰ বা ‘থ্ৰুপুট’ উন্নত কৰি (অৰ্থাৎ, অধিক ষ্টাৰ্টআপক সফলতা লাভ কৰাত সহায় কৰা) আৰু (গ) ‘আউটপুট’ৰ মান উন্নত কৰা (অৰ্থাৎ উন্নত উৎপাদন কৰি চাকৰি, পণ্য আৰু সেৱা)।
• দুটা কাৰ্যসূচীয়ে পৰিস্থিতিতন্ত্ৰলৈ ইনপুট বৃদ্ধিৰ লক্ষ্য ৰাখে:
• ইংৰাজী নজনা উদ্ভাৱক, উদ্যোগী আৰু বিনিয়োগকাৰীৰ সন্মুখীন হোৱা প্ৰৱেশৰ বাধা হ্ৰাস কৰাৰ বাবে ভাৰতৰ ২২টা নিৰ্ধাৰিত ভাষাত উদ্ভাৱন আৰু উদ্যোগীকৰণৰ পৰিস্থিতিতন্ত্ৰ গঢ়ি তোলাৰ বাবে ভাষা অন্তৰ্ভুক্ত উদ্ভাৱন কাৰ্যসূচী (এলআইপিআই) গ্ৰহণ কৰা হৈছে। বৰ্তমানৰ ইনকিউবেটৰত ৩০টা ভাৰ্নেকুলাৰ ইনোভেচন চেণ্টাৰ স্থাপন কৰা হ’ব।
• ভাৰতৰ ১৫% নাগৰিক বাস কৰা জম্মু-কাশ্মীৰ (জে এণ্ড কে), লাডাখ, উত্তৰ-পূবৰ ৰাজ্য (এনই), আকাংক্ষিত জিলা আৰু ব্লকৰ উদ্ভাৱন আৰু ঔদ্যোগীকৰণৰ পৰিস্থিতিতন্ত্ৰৰ বাবে কাষ্টমাইজড টেমপ্লেট তৈয়াৰ কৰাৰ বাবে সীমান্ত কাৰ্যসূচী। টেমপ্লেট বিকাশৰ বাবে ২৫০০ নতুন এটিএল স্থাপন কৰা হ'ব।
চাৰিটা কাৰ্যসূচীয়ে পৰিস্থিতিতন্ত্ৰৰ থ্ৰুপুট উন্নত কৰাৰ লক্ষ্য লোৱা হৈছেঃ
• ভাৰতৰ উদ্ভাৱন আৰু ঔদ্যোগীকৰণৰ পৰিস্থিতিতন্ত্ৰ গঢ়ি তুলিবলৈ, পৰিচালনা কৰিবলৈ আৰু বজাই ৰাখিবলৈ পেছাদাৰী (পৰিচালক, শিক্ষক, প্ৰশিক্ষক) উৎপাদনৰ বাবে এক ব্যৱস্থা সৃষ্টি কৰা মানৱ মূলধন উন্নয়ন কাৰ্যসূচী। এই পাইলটে ৫৫০০ এনে পেছাদাৰী উৎপাদন কৰিব।
• বজাৰলৈ যাবলৈ যথেষ্ট বেছি সময় আৰু গভীৰ বিনিয়োগৰ প্ৰয়োজন হোৱা গৱেষণা ভিত্তিক ডিপ টেক ষ্টাৰ্টআপসমূহক বাণিজ্যিকীকৰণৰ উপায় পৰীক্ষাৰ বাবে এটা গৱেষণা বালিৰ বাকচ সৃষ্টি কৰিবলৈ ডিপটেক ৰিয়েক্টৰ। ন্যূনতম ১টা ডিপটেক ৰিয়েক্টৰ পাইলট আয়োজন কৰা হ’ব।
• ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহক তেওঁলোকৰ শক্তিৰ ক্ষেত্ৰসমূহৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰা এক শক্তিশালী উদ্ভাৱন আৰু ঔদ্যোগীকৰণ পৰিস্থিতিতন্ত্ৰ গঢ়ি তোলাত সহায় কৰা ৰাজ্যিক উদ্ভাৱন অভিযান (ছিম)। ছিম হ’ব নিটি আয়োগৰ ৰাজ্যিক সহায় অভিযানৰ এক উপাদান।
• ভাৰতৰ উদ্ভাৱন আৰু ঔদ্যোগীকৰণ পৰিস্থিতিতন্ত্ৰক আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয়ভাৱে লৈ যোৱাৰ বাবে আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় উদ্ভাৱন সহযোগিতা কাৰ্যসূচী। ইয়াৰ চাৰিটা ক্ষেত্ৰ চিনাক্ত কৰা হৈছে: (ক) বাৰ্ষিক গ্ল’বেল টিংকাৰিং অলিম্পিয়াড (খ) উন্নত ৰাষ্ট্ৰৰ সৈতে ১০টা দ্বিপাক্ষিক, বহুপক্ষীয় সংযোগৰ সৃষ্টি (গ) জ্ঞানৰ অংশীদাৰ হিচাপে, যিয়ে ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ বিশ্ব বৌদ্ধিক সম্পত্তি সংস্থা (ডব্লিউ আই পি অ’)ক বিয়পি পৰাত সহায় কৰে গোলকীয় দক্ষিণৰ দেশসমূহলৈ এআইএম আৰু ইয়াৰ প্ৰগ্ৰেমসমূহৰ (এটিএল, এআইচি) মডেলসমূহ, আৰু (ঘ) ষ্টাৰ্টআপ ২.০ৰ লংঘন কৰা ভাৰতৰ বাবে জি-২০ৰ এংগেজমেণ্ট গ্ৰুপ।
দুটা প্ৰগ্ৰেমে আউটপুটৰ মান উন্নত কৰাৰ লক্ষ্য লোৱা হৈছে (চাকৰি, পণ্য, আৰু সেৱা):
• উন্নত ষ্টাৰ্টআপসমূহৰ গতি বৃদ্ধি কৰাত উদ্যোগৰ জড়িততা বৃদ্ধিৰ বাবে ঔদ্যোগিক ত্বৰক কাৰ্যসূচী গ্ৰহণ। জটিল খণ্ডসমূহত ন্যূনতম ১০টা উদ্যোগ ত্বৰক ৰাজহুৱা ব্যক্তিগত অংশীদাৰিত্ব (পিপিপি) মোডত সৃষ্টি কৰা হ’ব।
• মূল উদ্যোগ খণ্ডৰ ষ্টাৰ্টআপসমূহৰ পৰা একত্ৰিত আৰু ক্ৰয়ৰ বাবে কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰালয়সমূহত আইডেক্সৰ দৰে প্লেটফৰ্ম নিৰ্মাণৰ বাবে অটল খণ্ডৰ উদ্ভাৱন লঞ্চপেড (এএছআইএল) কাৰ্যসূচী হাতত লোৱা হৈছে। মূল মন্ত্ৰালয়সমূহৰ ভিতৰত ন্যূনতম ১০টা লঞ্চপেড নিৰ্মাণ কৰা হ’ব।

Cabinet
Cabinet approves continuation of the Atal Innovation Mission
Stamps government’s commitment to fostering a robust innovation and entrepreneurship ecosystem in India
Enhance India’s global competitiveness
25 NOV 2024 8:45PM by PIB Delhi
The Union Cabinet, chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi, has approved the continuation of its flagship initiative, the Atal Innovation Mission (AIM), under the aegis of NITI Aayog, with an enhanced scope of work and an allocated budget of Rs.2,750 crore for the period till March 31, 2028.
AIM 2.0 is a step towards Viksit Bharat that aims to expand, strengthen, and deepen India’s already vibrant innovation and entrepreneurship ecosystem.
The approval underscores the government’s commitment to fostering a robust innovation and entrepreneurship ecosystem in India. With India at rank 39 on the Global Innovation Index and home to world's third-largest start-up ecosystem, the next phase of Atal Innovation Mission (AIM 2.0) is expected to further enhance India’s global competitiveness. The continuation of AIM will directly contribute to creating better jobs, innovative products, and high-impact services across sectors.
While building on the accomplishments of AIM 1.0, such as Atal Tinkering Labs (ATL) and Atal Incubation Centers (AIC), AIM 2.0 marks a qualitative shift in the mission’s approach. Whereas AIM 1.0 involved implementing programs that built new innovation infrastructure to strengthen India’s then nascent ecosystem, AIM 2.0 involves piloting new initiatives designed to fill gaps in the ecosystem and scaling successes through central and state governments, industry, academia and community.
AIM 2.0 is designed to strengthen India’s innovation and entrepreneurship ecosystem in three ways: (a) by increasing input (i.e., ushering more innovators and entrepreneurs), (b) by improving the success rate or ‘throughput’ (i.e., helping more startups succeed) and (c) by improving the quality of ‘output’ (i.e., producing better jobs, products and services).
Two programs target increasing input to the ecosystem:
- The Language Inclusive Program of Innovation (LIPI) to build innovation and entrepreneurship ecosystems in India’s 22 scheduled languages for lowering entry barrier confronting innovators, entrepreneurs and investors who don’t speak English. 30 Vernacular Innovation Centers will be established in existing incubators.
- The Frontier Program to create customized templates for the innovation and entrepreneurship ecosystems of Jammu and Kashmir (J&K), Ladakh, the North Eastern states (NE), Aspirational Districts and Blocks where 15% of India’s citizens live. 2500 new ATLs will be created for template development.
Four programs target improving the throughput of the ecosystem:
- The Human Capital Development Program to create a system for producing professionals (managers, teachers, trainers) to build, operate, and maintain India’s innovation and entrepreneurship ecosystem. The pilot will produce 5500 such professionals.
- The Deeptech Reactor to create a research sandbox for testing ways of commercializing research-based deep tech startups that require significantly longer time and deeper investment to get to market. Minimum 1 Deeptech Reactor will be piloted.
- The State Innovation Mission (SIM) to assist states/UTs with building a strong innovation and entrepreneurship ecosystem that focuses on their areas of strength. SIM will be a component of the NITI Aayog’s State Support Mission.
- The International Innovation Collaborations program to take India’s innovation and entrepreneurship ecosystem international. Four areas of intervention are identified: (a) an Annual Global Tinkering Olympiad (b) creation of 10 Bi-lateral, multilateral engagements with advanced nations (c) as a knowledge partner, helping the United Nation’s World Intellectual Property Organization (WIPO) spread the models of AIM and its programs (ATL, AIC) to the countries of the global south, and (d) anchoring the Startup20 Engagement Group of the G20 for India.
Two programs target improving the quality of output (jobs, products, and services):
- The Industrial Accelerator program to increase industry involvement in scaling-up advanced startups. Minimum 10 Industry Accelerators in critical sectors will be created in Public Private Partnership (PPP) mode.
- The Atal Sectoral Innovation Launchpads (ASIL) program to build iDEX-like platforms in central ministries for integrating and procuring from startups in key industry sectors. Minimum 10 launchpads will be built across key ministries.