ଆର୍ଥିକ ବ୍ୟାପାର ସଂକ୍ରାନ୍ତ କ୍ୟାବିନେଟ କମିଟି
ପ୍ୟାନ୍ ୨.୦ ପ୍ରକଳ୍ପକୁ କ୍ୟାବିନେଟ୍ ଅନୁମୋଦନ
25 NOV 2024 8:47PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ଆର୍ଥିକ ବ୍ୟାପାର ସଂକ୍ରାନ୍ତ କ୍ୟାବିନେଟ୍ କମିଟି (ସିସିଇଏ) ଆୟକର ବିଭାଗର ପାନ୍ ୨.୦ ପ୍ରକଳ୍ପକୁ ଅନୁମୋଦନ ଦେଇଛି।
ପ୍ୟାନ୍ ୨.୦ ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ ଆର୍ଥିକ ପ୍ରଭାବ ୧୪୩୫ କୋଟି ଟଙ୍କା ହେବ।
ପ୍ୟାନ୍ ୨.୦ ପ୍ରକଳ୍ପ ଟିକସଦାତା ପଞ୍ଜୀକରଣ ସେବାଗୁଡ଼ିକର ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ ପରିବର୍ତ୍ତନକୁ ସକ୍ଷମ କରେ ଏବଂ ଏହାର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଲାଭ ରହିଛି:
· ଉନ୍ନତ ଗୁଣବତ୍ତା ସହିତ ଆକସେସ୍ ଏବଂ ଦ୍ରୁତ ସେବା ପ୍ରଦାନର ସହଜତା;
· ସତ୍ୟର ଏକକ ଉତ୍ସ ଏବଂ ଡାଟା ସ୍ଥିରତା
· ପରିବେଶ ଅନୁକୂଳ ପ୍ରକ୍ରିୟା ଏବଂ ବ୍ୟୟ ସଦୁପଯୋଗ; ଏବଂ
· ଅଧିକ ଶୀଘ୍ରତା ପାଇଁ ଭିତ୍ତିଭୂମିର ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ଅପ୍ଟିମାଇଜେସନ୍ ।
ପ୍ୟାନ୍ ୨.୦ ପ୍ରୋଜେକ୍ଟ ହେଉଛି ଟିକସଦାତାଙ୍କ ଡିଜିଟାଲ୍ ଅଭିଜ୍ଞତାରେ ସୁଧାର ପାଇଁ ପ୍ୟାନ୍ / ଟ୍ୟାନ୍‌ ସେବାର ପ୍ରଯୁକ୍ତି ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ ପରିବର୍ତ୍ତନ ମାଧ୍ୟମରେ ଟିକସଦାତା ପଞ୍ଜୀକରଣ ସେବାର ବ୍ୟବସାୟ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ପୁନଃ ବ୍ୟବସ୍ଥିତ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ଇ-ଗଭର୍ଣ୍ଣାନ୍ସ ପ୍ରକଳ୍ପ । ଏହା ବର୍ତ୍ତମାନର ପ୍ୟାନ୍ /ଟ୍ୟାନ ୧.୦ ଇକୋ-ସିଷ୍ଟମର ଅପଗ୍ରେଡ୍ ହେବ ଯାହା କୋର୍ ଏବଂ ଅଣ-କୋର୍ ପ୍ୟାନ୍ / ଟ୍ୟାନ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ତଥା ପ୍ୟାନ୍ ବୈଧତା ସେବାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବ।
ପ୍ୟାନ୍ ୨.୦ ପ୍ରକଳ୍ପ ଡିଜିଟାଲ ଇଣ୍ଡିଆରେ ସ୍ଥାପିତ ସରକାରଙ୍କ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଅନୁକୂଳ ଅଟେ ଯାହା ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ସରକାରୀ ଏଜେନ୍ସିଗୁଡ଼ିକର ସମସ୍ତ ଡିଜିଟାଲ ବ୍ୟବସ୍ଥା ପାଇଁ ସାଧାରଣ ପରିଚୟକାରୀ ଭାବରେ ପ୍ୟାନ୍ ର ବ୍ୟବହାରକୁ ସକ୍ଷମ କରିଥାଏ ।

Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA)
Cabinet approves the PAN 2.0 Project
25 NOV 2024 8:47PM by PIB Delhi
The Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA), chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi, has given its approval for the PAN 2.0 Project of the Income Tax Department.
The financial implications for the PAN 2.0 Project will Rs.1435 crore.
The PAN 2.0 Project enables technology driven transformation of Taxpayer registration services and has significant benefits including:
i. Ease of access and speedy service delivery with improved quality;
ii. Single Source of Truth and data consistency
iii. Eco-friendly processes and cost optimization; and
iv. Security and optimization of infrastructure for greater agility.
PAN 2.0 Project is an e-Governance project for re-engineering the business processes of taxpayer registration services through technology driven transformation of PAN/TAN services for enhanced digital experience of the taxpayers. This will be an upgrade of the current PAN/TAN 1.0 eco-system consolidating the core and non-core PAN/TAN activities as well as PAN validation service.
The PAN 2.0 Project resonates with the vision of the Government enshrined in Digital India by enabling the use of PAN as Common Identifier for all digital systems of specified government agencies.