ଯୁବ ବ୍ୟାପାର ଓ କ୍ରୀଡା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
୭୫ତମ ସମ୍ବିଧାନ ଦିବସ ଅବସରରେ ମାଇଁ ଭାରତ ଯୁବ ସ୍ୱେଚ୍ଛାସେବୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଆୟୋଜିତ 'ହମାରା ସମ୍ବିଧାନ ହମାରା ସ୍ୱାଭିମାନ' ପଦଯାତ୍ରାର ଶୁଭାରମ୍ଭ କଲେ ଡ. ମନସୁଖ ମାଣ୍ଡଭିୟ
ନୂଆ ଭାରତର ଯୁବପିଢ଼ି 'ବିକଶିତ ଭାରତ' ଗଠନ ଦିଗରେ ଅଗ୍ରଗତି କରୁଛନ୍ତି: ଡ. ମାଣ୍ଡଭିୟ
ଦିଲ୍ଲୀରେ 'ହମାରା ସମ୍ବିଧାନ ହମାରା ସ୍ୱାଭିମାନ' ପଦଯାତ୍ରାରେ ୧୦,୦୦୦ ରୁ ଅଧିକ ମାଇଁ ଭାରତ ଯୁବ ସ୍ୱେଚ୍ଛାସେବୀଙ୍କ ଅଂଶଗ୍ରହଣ
୭୫ତମ ସମ୍ବିଧାନ ଦିବସ ପାଳନ ଅବସରରେ ଇଣ୍ଡିଆ ଗେଟ୍ ଠାରେ ଐତିହାସିକ ମୁଖବନ୍ଧ ପାଠରେ କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀମାନେ ମାଇଁ ଭାରତ ସ୍ୱେଚ୍ଛାସେବୀଙ୍କ ସହ ସାମିଲ୍
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ପରିକଳ୍ପନା ସହ ମିଶି ସମ୍ବିଧାନ ଦିବସ ପଦଯାତ୍ରାରେ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଅଭିଯାନର ନେତୃତ୍ୱ ନେଉଛନ୍ତି ମାଇଁ ଭାରତ ଯୁବ ସ୍ୱେଚ୍ଛାସେବୀ
25 NOV 2024 2:45PM by PIB Bhubaneswar
୭୫ତମ ସମ୍ବିଧାନ ଦିବସ ପାଳନ ଅବସରରେ ଆଜି ନୂଆଦିଲ୍ଲୀରେ ମାଇଁ ଭାରତ ସ୍ୱେଚ୍ଛାସେବୀମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଆୟୋଜିତ ୬ କିଲୋମିଟର ଲମ୍ବା ପଦଯାତ୍ରାରେ କେନ୍ଦ୍ର ଯୁବ ବ୍ୟାପାର ଏବଂ କ୍ରୀଡ଼ା ତଥା ଶ୍ରମ ଓ ନିଯୁକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରୀ ଡ. ମନସୁଖ ମାଣ୍ଡଭିୟ ଯୋଗ ଦେଇଥିଲେ। ମେଜର ଧ୍ୟାନଚାନ୍ଦ ଷ୍ଟାଡିୟମରେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା 'ହମାରା ସମ୍ବିଧାନ ହମାରା ସ୍ୱାଭିମାନ' ଶୀର୍ଷକ ଏହି ପଦଯାତ୍ରା କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ପଥ ଓ ଇଣ୍ଡିଆ ଗେଟ୍ ଦେଇ ଯାଇଥିଲା। ଏହି ପଦଯାତ୍ରାରେ ୧୦,୦୦୦ ରୁ ଅଧିକ ମାଇଁ ଭାରତ ଯୁବ ସ୍ୱେଚ୍ଛାସେବୀଙ୍କ ସମେତ ବିଶିଷ୍ଟ ଯୁବ ନେତା, କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଏବଂ ସାଂସଦ ମାନେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ ।
କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ 'ଏକ ପେଡ୍ ମା କେ ନାମ' ଅଭିଯାନରେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା, ଯେଉଁଥିରେ ଡ. ମନସୁଖ ମାଣ୍ଡଭିୟ ତାଙ୍କ ସଂସଦୀୟ ସହଯୋଗୀଙ୍କ ସହ ମିଶି ଏକ ବୃକ୍ଷରୋପଣ କରିଥିଲେ | କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ପୀୟୂଷ ଗୋୟଲ, ଶ୍ରୀ ଧର୍ମେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରଧାନ, ଶ୍ରୀ ଗଜେନ୍ଦ୍ର ସିଂ ଶେଖାୱତ, ଶ୍ରୀ କିରଣ ରିଜିଜୁ, ଶ୍ରୀ ଅର୍ଜୁନ ରାମ ମେଘୱାଲ, ଶ୍ରୀମତୀ ରକ୍ଷା ନିଖିଲ ଖଡ଼ସେ ପଦଯାତ୍ରାରେ ସାମିଲ୍ ହେବା ସହିତ ସହ ଅନ୍ୟ ସାଂସଦମାନେ ମଧ୍ୟ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ | ଯୋଗେଶ୍ୱର ଦତ୍ତ, ମୀରାବାଇ ଚାନୁ, ରବି ଦହିଆ, ଯୋଗେଶ କାଥୁନିଆଙ୍କ ଭଳି ବିଶିଷ୍ଟ ଯୁବ ଆଇକନ୍ ଏବଂ ଅଲିମ୍ପିକ୍ସ ପଦକ ବିଜେତା ମଧ୍ୟ ପଦଯାତ୍ରାରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ |
ପଦଯାତ୍ରା ସମୟରେ ଗଣମାଧ୍ୟମକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ଡ. ମାଣ୍ଡଭିୟ ୧୦,୦୦୦ ରୁ ଅଧିକ 'ମାଇଁ ଭାରତ' ଯୁବ ସ୍ବେଚ୍ଛାସେବୀଙ୍କ ଅଂଶଗ୍ରହଣରେ ଆନନ୍ଦ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ । ସେ ଏହା ମଧ୍ୟ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଯେ ଦେଶର ଯୁବକମାନେ କେବଳ ସମ୍ବିଧାନର ପ୍ରସ୍ତାବନା ପଢ଼ିନାହାନ୍ତି ବରଂ ଏହା ପ୍ରତି ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ମଧ୍ୟ ଦୋହରାଇଛନ୍ତି | ନୂଆ ଭାରତର ଯୁବପିଢ଼ି 'ବିକଶିତ ଭାରତ' ନିର୍ମାଣ ଦିଗରେ ଅଗ୍ରଗତି କରୁଛନ୍ତି ବୋଲି ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ।
ପ୍ରାରମ୍ଭରେ ଏକ ବିସ୍ତୃତ ପ୍ରଦର୍ଶନୀ ଭାରତୀୟ ସମ୍ବିଧାନର ଯାତ୍ରାକୁ ପ୍ରଦର୍ଶିତ କରିବା ସହ ପ୍ରମୁଖ ବ୍ୟକ୍ତିବିଶେଷଙ୍କ ଅବଦାନ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲା। ଯୁବକମାନେ ଡ. ବିଆର୍ ଆମ୍ବେଦକର ଓ ସର୍ଦ୍ଦାର ବଲ୍ଲଭଭାଇ ପଟେଲଙ୍କ ଭଳି ନେତାଙ୍କୁ ଚିତ୍ରିତ କରି ଇତିହାସକୁ ଜୀବନ୍ତ କରିଥିଲେ। ଏହି ପଦଯାତ୍ରାରେ ବିଭିନ୍ନ ସ୍ଥାନରେ ଜୀବନ୍ତ ସାଂସ୍କୃତିକ ପ୍ରଦର୍ଶନୀ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିଲା ପ୍ରତିଯୋଗୀମାନେ ପାରମ୍ପରିକ ଗୁଜରାଟୀ ନୃତ୍ୟ, ରାଜସ୍ଥାନୀ ଲୋକନୃତ୍ୟ ଏବଂ ପଞ୍ଜାବୀ ଭାଙ୍ଗଡ଼ା ସମେତ ଆକର୍ଷଣୀୟ ସାଂସ୍କୃତିକ ପରିବେଷଣର ମଜା ନେଇଥିଲେ।
ଯୁବବର୍ଗଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସାମ୍ବିଧାନିକ ମୂଲ୍ୟବୋଧକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଆୟୋଜିତ ଏହି ପଦଯାତ୍ରାରେ ଇଣ୍ଡିଆ ଗେଟ୍ ଠାରେ ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ସମାରୋହ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିଲା, ଯେଉଁଠାରେ ଯୁବକମାନେ ମିଳିତ ଭାବେ ପ୍ରସ୍ତାବନା ପାଠ କରିଥିଲେ। ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ଭାରତର ସମ୍ବିଧାନର ଭିତ୍ତିଭୂମି ଭାବରେ ପ୍ରସ୍ତାବନାର ଭୂମିକା ଏବଂ ନ୍ୟାୟ, ସ୍ୱାଧୀନତା, ସମାନତା ଏବଂ ଭାଇଚାରାର ମୂଳ ମୂଲ୍ୟବୋଧ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲା । କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଓ ସାଂସଦମାନେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିବା ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଭାରତୀୟ ଗଣତନ୍ତ୍ରରେ ଏହି ନୀତିର ମହତ୍ତ୍ୱ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରାଯାଇଥିଲା। ଜାତୀୟ ଏକତାର ପ୍ରତୀକ ଇଣ୍ଡିଆ ଗେଟ୍ ର ଅବସ୍ଥିତି ସମାରୋହର ପ୍ରଭାବକୁ ଆହୁରି ବଢ଼ାଇ ଦେଇଥିଲା। ପ୍ରସ୍ତାବନା ପଢ଼ିବା ପରେ ଡ. ମାଣ୍ଡଭିୟ ନେତାଜୀ ସୁଭାଷ ଚନ୍ଦ୍ର ବୋଷଙ୍କ ସହ ତାଙ୍କ ସଂସଦୀୟ ସହଯୋଗୀମାନଙ୍କୁ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଅର୍ପଣ କରିଥିଲେ।
ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର କେନ୍ଦ୍ରବିନ୍ଦୁ ଥିଲା ଯୁବ ସଂପୃକ୍ତି, ସମଗ୍ର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ମାଇଁ ଭାରତ ପଞ୍ଜୀକରଣ ଅଭିଯାନ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିଲା। ପ୍ରତିଯୋଗୀମାନେ ପ୍ରସ୍ତାବନା ଥିମ୍ ବିଶିଷ୍ଟ ସେଲ୍ଫି ପଏଣ୍ଟ ସହିତ ଦିନଟିକୁ ସ୍ମରଣୀୟ କରିପାରିବେ। ଏହି ରାସ୍ତାରେ ମାଇଁ ଭାରତ ସ୍ୱେଚ୍ଛାସେବୀମାନେ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀଙ୍କ ପାଇଁ ରିଫ୍ରେସମେଣ୍ଟ ଷ୍ଟଲ ସ୍ଥାପନ କରି ଏବଂ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ଅଭିଯାନରେ ସକ୍ରିୟ ଭାବରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରି ପଦଯାତ୍ରାର ମାର୍ଗରେ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବାରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଯୋଗଦାନ ଦେଇଥିଲେ ।
ଏହି ପଦଯାତ୍ରାରେ ଏନସିଆର ଅଞ୍ଚଳର ୧୨୫ରୁ ଅଧିକ କଲେଜ ଏବଂ ଏନୱାଇକେଏସ, ଏନଏସଏସ, ଏନସିସି ଏବଂ ଭାରତ ସ୍କାଉଟ୍ସ ଆଣ୍ଡ ଗାଇଡ ସମେତ ବିଭିନ୍ନ ସଂଗଠନର ଯୁବ ପ୍ରତିଯୋଗୀମାନଙ୍କୁ ସଫଳତାର ସହ ନିୟୋଜିତ କରାଯାଇଥିଲା । ଏହା ସମ୍ବିଧାନର ୭୫ତମ ବାର୍ଷିକୀ ପାଳନରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଥିଲା। ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ବିକଶିତ ଭାରତର ସାମ୍ବିଧାନିକ ମୂଲ୍ୟବୋଧ ସଂରକ୍ଷଣ ଓ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦିଗରେ ଯୁବବର୍ଗଙ୍କ ଭୂମିକା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରାଯାଇଥିଲା।

Ministry of Youth Affairs and Sports
Dr. Mansukh Mandaviya Undertakes ‘Humara Samvidhan Humara Swabhiman’ Padyatra Organised by MY Bharat Youth Volunteers Ahead Of 75th Constitution Day
Youth of New India are Progressing towards Building a 'Viksit Bharat': Dr. Mandaviya
Over 10,000 MY Bharat Youth Volunteers Participate in ‘Humara Samvidhan Humara Swabhiman’ Padyatra in Delhi
Union Ministers Join MY Bharat Volunteers in Historic Preamble Reading at India Gate to Commemorate 75th Constitution Day
Aligning with Prime Minister's Vision of Swachh Bharat, MY Bharat Youth Volunteers Lead Cleanliness Drive in Constitution Day Padyatra
25 NOV 2024 2:45PM by PIB Delhi
Dr. Mansukh Mandaviya, Union Minister of Youth Affairs & Sports and Labour & Employment, participated in a 6 km long Padyatra (foot march) organised by MY Bharat volunteers to commemorate the 75th Constitution Day in New Delhi today. The Padyatra, themed “Humara Samvidhan Humara Swabhiman”, began at Major Dhyan Chand Stadium, passed through Kartavya Path and India Gate. The padayatra witnessed the participation of over 10,000 MY Bharat youth volunteers, along with prominent youth icons, Union Ministers and Member of Parliaments.
The event commenced with the ‘Ek Ped Maa Ke Naam’ initiative, during which Dr. Mansukh Mandaviya, alongside his parliamentary colleagues, planted a tree. Union Ministers such as Shri Piyush Goyal, Shri Dharmendra Pradhan, Shri Gajendra Singh Shekhawat, Shri Kiren Rijiju, Shri Arjun Ram Meghwal, Ms. Raksha Nikhil Khadse along with other MPs participated in the Padyatra. Prominent youth icons and Olympics medalist such as Yogeshwar Dutt, Mirabai Chanu, Ravi Dahiya, Yogesh Kathunia also participated in the Padyatra.
Speaking to the media during the Padyatra, Dr. Mandaviya expressed his delight at the participation of over 10,000 'MY Bharat' youth volunteers. He also highlighted that the youth of the country had not only read the Preamble of the Constitution but had also reaffirmed their commitment to it. He emphasised that the youth of New India are progressing towards building a 'Viksit Bharat'.
At the starting point, a comprehensive exhibition showcased the journey of the Indian Constitution and highlighted the contributions of key figures. Youth dressed in period costumes brought history to life by portraying leaders such as Dr. B.R. Ambedkar and Sardar Vallabhbhai Patel, providing an immersive experience. Along the route, the Padyatra featured vibrant cultural exhibitions at various locations. Participants enjoyed mesmerising cultural performances, including traditional Gujarati dances, Rajasthani folk dances, and energetic Punjabi Bhangra.
The Padyatra, aimed at promoting constitutional values among youth, featured a special ceremony at India Gate where youth collectively read the Preamble. This activity highlighted the Preamble’s role as the foundation of India’s Constitution and its core values of justice, liberty, equality, and fraternity. With Union Ministers and MPs present, the event underscored the significance of these principles in Indian democracy. The location of India Gate, a symbol of national unity, further amplified the ceremony’s impact. Following the Preamble reading, Dr. Mandaviya paid floral tribute to Netaji Subhash Chandra Bose alongside his parliamentary colleagues.
Youth engagement was central part of the event, with MY Bharat registration drives held throughout the program. Participants could capture the day with Preamble themed selfie points. Along the route, MY Bharat volunteers contributed significantly by setting up refreshment stalls for participants and actively participating in the Swachh Bharat Abhiyan, ensuring cleanliness throughout the route of the Padayatra.
The Padyatra successfully engaged youth participants from over 125 colleges in NCR Region and various organisations including NYKS, NSS, NCC, and Bharat Scouts & Guides. It served as a significant milestone in the celebration of the Constitution’s 75th year. The event emphasised the role of youth in preserving and promoting constitutional values for Viksit Bharat.
To watch the ‘Humara Samvidhan Humara Swabhiman’ Padyatra: