Prime Minister's Office
Prime Minister Narendra Modi addresses the News9 Global Summit
Summit is an addition of a new chapter to the Indo-German Partnership: PM
Year 2024 marks the 25th anniversary of the Indo-German Strategic Partnership, making it a historic year: PM
Germany's "Focus on India" document reflects the world recognising the strategic importance of India: PM
India has made significant strides, becoming a leading country in mobile and electronics manufacturing: PM
India is making rapid advancements in physical, social, and digital infrastructure: PM
Prime Minister calls for a partnership between India's dynamism and Germany's precision
22 NOV 2024 11:23PM by PIB Delhi
The Prime Minister Shri Narendra Modi addressed the News 9 Global Summit in Stuttgart, Germany, today, through video conference. Addressing the gathering, PM Modi said that this summit is an addition of a new chapter to the Indo-German Partnership. The Prime Minister said, “I am happy that a media group from India is trying to connect with Germany and the German people in today's information age. This will also provide a platform to the people of India to understand Germany and the people of Germany.”
The Prime Minister stated that the summit is organized by India's TV 9 in collaboration with F.A.U. Stuttgart and Baden-Württemberg in Germany. The theme of the summit is "India-Germany: A Roadmap for Sustainable Growth," reflecting the responsible partnership between India and Germany, the PM remarked. The Prime Minister noted that over the past two days, the attendees have engaged in productive discussions on economic issues as well as topics related to sports and entertainment, highlighting the broad scope of collaboration between the two nations.
The Prime Minister Shri Narendra Modi emphasised Europe's strategic importance to India, particularly in terms of geopolitical relations, trade, and investment, with Germany being one of India’s key partners. The year 2024 marks the 25th anniversary of the Indo-German Strategic Partnership, making it a historic year. The Prime Minister highlighted the notable events including Chancellor Scholz’s third visit to India and the Asia-Pacific Conference of German Businesses being held in Delhi after 12 years. Germany also released the "Focus on India" document and its first country-specific "Skilled Labor Strategy for India," further strengthening bilateral ties, the Prime Minister added.
The Prime Minister noted that while the Indo-German Strategic Partnership has existed for 25 years, the relationship between the two countries dates back centuries. Notably, a German created Europe's first Sanskrit grammar books, and German merchants introduced Tamil and Telugu printing to Europe. The Prime Minister said, “today, nearly 300,000 Indians live in Germany, with 50,000 Indian students studying there. In India, over 1,800 German companies have invested $15 billion in the last 3-4 years.” Bilateral trade between the countries stands at around $34 billion, and this trade will continue to grow in the coming years due to the strengthening partnership, the Prime Minister added.
The Prime Minister emphasised India as the world's fastest-growing large economy, with which the world has an interest in partnering for growth. Germany's "Focus on India" document reflects the world recognising the strategic importance of India. This shift is attributed to India’s reforms over the past decade, which have improved business conditions, reduced bureaucracy, and modernised policies across sectors. Key reforms include simplifying the tax system with GST, eliminating over 30,000 compliances, and stabilising the banking sector, the Prime Minister elaborated. Prime Minister Modi added that these efforts have laid a strong foundation for India’s future development, with Germany continuing to be a key partner in this journey.
The Prime Minister highlighted the India's progress towards becoming a major global manufacturing hub, drawing parallels to Germany’s own development in manufacturing and engineering. Under the "Make in India" initiative, the country is offering production-linked incentives to manufacturers. India has made significant strides, becoming a leading country in mobile and electronics manufacturing, the world's largest producer of two-wheelers, and the second-largest producer of steel and cement. This transformation marks India's growing importance in global manufacturing.
The Prime Minister added that India is also the fourth-largest manufacturer of four-wheelers, and its semiconductor industry is poised for global success. This progress is attributed to recent government policies aimed at improving infrastructure, reducing logistics costs, easing business operations, and ensuring stable governance. India is making rapid advancements in physical, social, and digital infrastructure, with a notable global impact from its innovative digital technologies. India now boasts the world's most unique digital public infrastructure.
The Prime Minister Shri Narendra Modi encouraged German companies already established in India to increase their investments and invited those not yet present to consider entering the Indian market. Emphasising that this is the right time to align with India's growth, the Prime Minister called for the partnership between India's dynamism and Germany's precision, engineering, and innovation. The Prime Minister Shri Narendra Modi concluded his address by highlighting how as an ancient civilization India has always welcomed global partnerships and invited all to join in building a prosperous future for the world.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ନୂଆଦିଲ୍ଲୀରେ ଆୟୋଜିତ ନ୍ୟୁଜ୍ ୯ ଗ୍ଲୋବାଲ୍ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଛନ୍ତି।
ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ଭାରତ-ଜର୍ମାନୀ ଭାଗିଦାରୀରେ ଏକ ନୂଆ ଅଧ୍ୟାୟ ଯୋଡ଼ିବ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
୨୦୨୪ ମସିହାରେ ଭାରତ-ଜର୍ମାନୀ ରଣନୈତିକ ଭାଗିଦାରୀର ୨୫ତମ ବାର୍ଷିକୀ ପାଳନ କରାଯାଉଛି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଜର୍ମାନୀର 'ଫୋକସ୍ ଅନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ' ଦସ୍ତାବିଜ ଦର୍ଶାଉଛି ଯେ ବିଶ୍ୱ ଭାରତର ରଣନୈତିକ ଗୁରୁତ୍ୱକୁ ସ୍ୱୀକାର କରୁଛି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ମୋବାଇଲ ଓ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତ ଏକ ଅଗ୍ରଣୀ ଦେଶରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଭୌତିକ, ସାମାଜିକ ଏବଂ ଡିଜିଟାଲ ଭିତ୍ତିଭୂମିକ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଅଗ୍ରଗତି କରୁଛି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭାରତର ଗତିଶୀଳତା ଏବଂ ଜର୍ମାନୀର ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟତା ମଧ୍ୟରେ ଭାଗିଦାରୀ ପାଇଁ ଆହ୍ୱାନ ଦେଇଛନ୍ତି
22 NOV 2024 11:23PM by PIB Bhubaneshwar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ଜର୍ମାନୀର ଷ୍ଟୁଟଗାର୍ଟଠାରେ ଆୟୋଜିତ ନ୍ୟୁଜ୯ ଗ୍ଲୋବାଲ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀକୁ ଭିଡିଓ କନଫରେନ୍ସିଂ ମାଧ୍ୟମରେ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଛନ୍ତି । ଏହି ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ଭାରତ-ଜର୍ମାନୀ ଭାଗିଦାରୀରେ ଏକ ନୂତନ ଅଧ୍ୟାୟ ଯୋଡ଼ିବ । ଆଜିର ସୂଚନା ଯୁଗରେ ଭାରତର ଏକ ଗଣମାଧ୍ୟମ ସଂସ୍ଥା ଜର୍ମାନୀ ଓ ଜର୍ମାନୀ ଲୋକଙ୍କ ସହ ଯୋଗାଯୋଗ କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରୁଥିବାରୁ ମୁଁ ଖୁସି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। ଏହା ଜର୍ମାନୀ ଏବଂ ଜର୍ମାନୀବାସୀଙ୍କୁ ବୁଝିବା ପାଇଁ ଭାରତବାସୀଙ୍କୁ ଏକ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ପ୍ରଦାନ କରିବ । "
ଜର୍ମାନୀର ଏଫ୍ ଏୟୁଠାରେ ଭାରତର ଟିଭି୯ ପକ୍ଷରୁ ଏହି ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ଆୟୋଜନ କରାଯାଇଥିଲା ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ। ଷ୍ଟୁଟଗାର୍ଟ ଏବଂ ବାଡେନ-ୱାର୍ଟେମବର୍ଗଙ୍କ ସହଯୋଗରେ ଏହା କରାଯାଉଛି । 'ଭାରତ-ଜର୍ମାନୀ: ସ୍ଥାୟୀ ବିକାଶ ପାଇଁ ଏକ ରୋଡ୍ ମ୍ୟାପ୍' ଶୀର୍ଷକ ଏହି ସମ୍ମିଳନୀର ବିଷୟବସ୍ତୁ ଭାରତ ଓ ଜର୍ମାନୀ ମଧ୍ୟରେ ଦାୟିତ୍ବପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାଗିଦାରୀକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରୁଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଗତ ଦୁଇ ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀମାନେ ଅର୍ଥନୈତିକ ପ୍ରସଙ୍ଗ ସହିତ କ୍ରୀଡା ଏବଂ ମନୋରଞ୍ଜନ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ବିଷୟଉପରେ ଫଳପ୍ରଦ ଆଲୋଚନା କରିଛନ୍ତି, ଯାହା ଦୁଇ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ସହଯୋଗର ବ୍ୟାପକ ସମ୍ଭାବନା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଛି ।
ବିଶେଷ କରି ଭୂ-ରାଜନୈତିକ ସମ୍ପର୍କ, ବାଣିଜ୍ୟ ଓ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଜର୍ମାନୀ ଭାରତର ଅନ୍ୟତମ ପ୍ରମୁଖ ସହଯୋଗୀ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ୨୦୨୪ ମସିହାରେ ଭାରତ-ଜର୍ମାନୀ ରଣନୈତିକ ଭାଗିଦାରୀର ୨୫ତମ ବାର୍ଷିକୀ ପାଳନ କରାଯାଉଛି। ଚାନ୍ସେଲର ସ୍କୋଲ୍ଜଙ୍କ ତୃତୀୟ ଭାରତ ଗସ୍ତ ଏବଂ ୧୨ ବର୍ଷ ପରେ ଦିଲ୍ଲୀରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ଜର୍ମାନ ବ୍ୟବସାୟର ଏସିଆ-ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗରୀୟ ସମ୍ମିଳନୀ ସମେତ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଉପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଜର୍ମାନୀ ମଧ୍ୟ "ଫୋକସ୍ ଅନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ" ଦସ୍ତାବିଜ ଏବଂ ଏହାର ପ୍ରଥମ ଦେଶ-ବିଶିଷ୍ଟ"ଭାରତ ପାଇଁ କୁଶଳୀ ଶ୍ରମ ରଣନୀତି" ମଧ୍ୟ ଜାରି କରିଛି, ଯାହା ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସମ୍ପର୍କକୁ ଆହୁରି ସୁଦୃଢ଼ କରିବ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତ-ଜର୍ମାନୀ ରଣନୈତିକ ଭାଗିଦାରୀ ୨୫ ବର୍ଷ ଧରି ଚାଲିଆସୁଛି, କିନ୍ତୁ ଦୁଇ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ସମ୍ପର୍କ ଶତାବ୍ଦୀ ପୁରୁଣା । ବିଶେଷକରି ଜଣେ ଜର୍ମାନ ୟୁରୋପର ପ୍ରଥମ ସଂସ୍କୃତ ବ୍ୟାକରଣ ପୁସ୍ତକ ଲେଖିଥିଲେ ଏବଂ ଜର୍ମାନ ବ୍ୟବସାୟୀମାନେ ୟୁରୋପରେ ତାମିଲ ଏବଂ ତେଲୁଗୁ ମୁଦ୍ରଣ ପ୍ରଚଳନ କରିଥିଲେ । ଜର୍ମାନୀରେ ଆଜି ପ୍ରାୟ ୩ ଲକ୍ଷ ଭାରତୀୟ ବସବାସ କରୁଥିବା ବେଳେ ସେମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ୫୦ ହଜାର ଭାରତୀୟ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ ଜର୍ମାନୀରେ ପାଠ ପଢୁଛନ୍ତି। ଭାରତରେ ଗତ ୩-୪ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଜର୍ମାନୀର ୧୮୦୦ରୁ ଅଧିକ କମ୍ପାନି ୧୫ ବିଲିୟନ ଡଲାର ନିବେଶ କରିଛନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଦୁଇ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ବାଣିଜ୍ୟ ପ୍ରାୟ ୩୪ ବିଲିୟନ ଡଲାର ଏବଂ ଭାଗିଦାରୀକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା କାରଣରୁ ଆଗାମୀ ବର୍ଷଗୁଡ଼ିକରେ ଏହା ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ଵ ଦେଇ କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତ ହେଉଛି ବିଶ୍ୱର ଦ୍ରୁତ ଅଭିବୃଦ୍ଧିଶୀଳ ବୃହତ ଅର୍ଥନୀତି, ଯାହା ସହିତ ବିକାଶ ପାଇଁ ଭାଗିଦାରୀ କରିବାକୁ ବିଶ୍ୱ ଆଗ୍ରହୀ । ଜର୍ମାନୀର 'ଫୋକସ୍ ଅନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ' ଦସ୍ତାବିଜ୍ ଦର୍ଶାଉଛି ଯେ ବିଶ୍ୱ ଭାରତର ରଣନୈତିକ ଗୁରୁତ୍ୱକୁ ସ୍ୱୀକାର କରୁଛି। ଗତ ଦଶନ୍ଧିରେ ଭାରତର ସଂସ୍କାର ଯୋଗୁଁ ଏହି ପରିବର୍ତ୍ତନ ଘଟିଛି, ଯାହା ବ୍ୟବସାୟୀକ ସ୍ଥିତିରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିଛି, ଅମଲାତନ୍ତ୍ର ହ୍ରାସ କରିଛି ଏବଂ ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନୀତିକୁ ଆଧୁନିକୀକରଣ କରିଛି । ଜିଏସଟି ସହିତ ଟିକସ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ସରଳ କରିବା, ୩୦,୦୦୦ରୁ ଅଧିକ ଅନୁପାଳନ କୁ ଦୂର କରିବା ଏବଂ ବ୍ୟାଙ୍କିଂ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ସ୍ଥିର କରିବା ପ୍ରମୁଖ ସଂସ୍କାର ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବିସ୍ତୃତ ଭାବରେ କହିଥିଲେ । ଏହି ପ୍ରୟାସ ଭାରତର ଭବିଷ୍ୟତ ବିକାଶ ପାଇଁ ଏକ ମଜଭୁତ ଭିତ୍ତିଭୂମି ସ୍ଥାପନ କରିଛି ଏବଂ ଏହି ଯାତ୍ରାରେ ଜର୍ମାନୀ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଅଂଶୀଦାର ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଉତ୍ପାଦନ ଏବଂ ଇଞ୍ଜିନିୟରିଂ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଜର୍ମାନୀ ର ସମାନ୍ତରାଳ ଭାବେ ଭାରତ ଏକ ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରୀୟ ଉତ୍ପାଦନ କେନ୍ଦ୍ର ରେ ପରିଣତ ହେବା ଦିଗରେ ଅଗ୍ରସର ହୋଇଛି । 'ମେକ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ' ଅଭିଯାନ ଅଧୀନରେ ଦେଶ ନିର୍ମାତାମାନଙ୍କୁ ଉତ୍ପାଦନ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେଉଛି। ମୋବାଇଲ ଓ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତ ଏକ ଅଗ୍ରଣୀ ଦେଶ ହେବା ସହ ବିଶ୍ୱର ସର୍ବବୃହତ ଦୁଇ ଚକିଆ ଯାନ ଉତ୍ପାଦନକାରୀ ଏବଂ ଇସ୍ପାତ ଓ ସିମେଣ୍ଟର ଦ୍ବିତୀୟ ବୃହତ୍ତମ ଉତ୍ପାଦନକାରୀ ରାଷ୍ଟ୍ର ରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି। ଏହି ପରିବର୍ତ୍ତନ ବିଶ୍ୱ ଉତ୍ପାଦନରେ ଭାରତର ବଢୁଥିବା ଗୁରୁତ୍ୱକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତ ମଧ୍ୟ ଚାରି ଚକିଆ ଯାନର ଚତୁର୍ଥ ବୃହତ୍ତମ ଉତ୍ପାଦନକାରୀ ଏବଂ ଏହାର ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ଉଦ୍ୟୋଗ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ସଫଳତା ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ । ଏହି ଅଗ୍ରଗତିର ଶ୍ରେୟ ଭିତ୍ତିଭୂମିରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବା, ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ ଖର୍ଚ୍ଚ ହ୍ରାସ କରିବା, ବ୍ୟବସାୟିକ କାର୍ଯ୍ୟକୁ ସହଜ କରିବା ଏବଂ ସ୍ଥିର ଶାସନ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ସାମ୍ପ୍ରତିକ ସରକାରୀ ନୀତିକୁ ଯାଉଛି। ଭୌତିକ, ସାମାଜିକ ଏବଂ ଡିଜିଟାଲ ଭିତ୍ତିଭୂମିକ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଅଗ୍ରଗତି କରୁଛି, ଯାହାଏହାର ଅଭିନବ ଡିଜିଟାଲ ଜ୍ଞାନକୌଶଳଦ୍ୱାରା ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ପ୍ରଭାବ ପକାଇଛି । ଭାରତ ରେ ଏବେ ବିଶ୍ୱର ସବୁଠାରୁ ଅନନ୍ୟ ଡିଜିଟାଲ ସାର୍ବଜନୀନ ଭିତ୍ତିଭୂମି ରହିଛି ବୋଲି ଦୃଢୋକ୍ତି ପ୍ରକାଶ କରୁଛି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଭାରତରେ ପୂର୍ବରୁ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ହୋଇଥିବା ଜର୍ମାନୀ କଂପାନିଗୁଡ଼ିକୁ ସେମାନଙ୍କର ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ ବୃଦ୍ଧି କରିବାକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିଥିଲେ ଏବଂ ପୂର୍ବରୁ ଉପସ୍ଥିତ ନଥିବା ଲୋକଙ୍କୁ ଭାରତୀୟ ବଜାରରେ ପ୍ରବେଶ କରିବାକୁ ବିଚାର କରିବାକୁ ଆମନ୍ତ୍ରଣ କରିଥିଲେ । ଭାରତର ବିକାଶ ସହିତ ତାଳ ମିଳାଇବା ପାଇଁ ଏହା ଉପଯୁକ୍ତ ସମୟ ବୋଲି ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭାରତର ଗତିଶୀଳତା ଏବଂ ଜର୍ମାନୀର ସଠିକତା, ଇଞ୍ଜିନିୟରିଂ ଏବଂ ଉଦ୍ଭାବନ ମଧ୍ୟରେ ଭାଗିଦାରୀ ପାଇଁ ଆହ୍ୱାନ ଦେଇଥିଲେ । ଏକ ପ୍ରାଚୀନ ସଭ୍ୟତା ଭାବରେ ଭାରତ କିପରି ସର୍ବଦା ବୈଶ୍ୱିକ ଭାଗିଦାରୀକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଆସିଛି ଏବଂ ବିଶ୍ୱପାଇଁ ଏକ ସମୃଦ୍ଧ ଭବିଷ୍ୟତ ନିର୍ମାଣରେ ସାମିଲ ହେବାକୁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଆମନ୍ତ୍ରଣ କରିଛି ସେ ବିଷୟରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ତାଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ ଶେଷ କରିଥିଲେ ।