Prime Minister's Office
Prime Minister addresses the Parliament of Guyana
21 NOV 2024 9:27PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi addressed the National Assembly of the Parliament of Guyana today. He is the first Indian Prime Minister to do so. A special session of the Parliament was convened by Hon’ble Speaker Mr. Manzoor Nadir for the address.
In his address, Prime Minister recalled the longstanding historical ties between India and Guyana. He thanked the Guyanese people for the highest Honor of the country bestowed on him. He noted that in spite of the geographical distance between India and Guyana, shared heritage and democracy brought the two nations close together. Underlining the shared democratic ethos and common human-centric approach of the two countries, he noted that these values helped them to progress on an inclusive path.
Prime Minister noted that India’s mantra of ‘Humanity First’ inspires it to amplify the voice of the Global South, including at the recent G-20 Summit in Brazil. India, he further noted, wants to serve humanity as VIshwabandhu, a friend to the world, and this seminal thought has shaped its approach towards the global community where it gives equal importance to all nations-big or small.
Prime Minister called for giving primacy to women-led development to bring greater global progress and prosperity. He urged for greater exchanges between the two countries in the field of education and innovation so that the potential of the youth could be fully realized. Conveying India’s steadfast support to the Caribbean region, he thanked President Ali for hosting the 2nd India-CARICOM Summit. Underscoring India’s deep commitment to further strengthening India-Guyana historical ties, he stated that Guyana could become the bridge of opportunities between India and the Latin American continent. He concluded his address by quoting the great son of Guyana Mr. Chhedi Jagan who had said, "We have to learn from the past and improve our present and prepare a strong foundation for the future.” He invited Guyanese Parliamentarians to visit India.
Full address of Prime Minister may be seen here.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଗୁୟାନାର ସଂସଦକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
21 NOV 2024 9:27PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ଗୁୟାନା ସଂସଦର ଜାତୀୟ ଆସେମ୍ବଲିକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଛନ୍ତି । ଏପରି କରିବାରେ ସେ ହେଉଛନ୍ତି ପ୍ରଥମ ଭାରତୀୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ। ଅଭିଭାଷଣ ପାଇଁ ମାନ୍ୟବର ବାଚସ୍ପତି ମଞ୍ଜୁର ନାଦିର ସଂସଦର ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଅଧିବେଶନ ଡାକିଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ତାଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣରେ ଭାରତ ଓ ଗୁୟାନା ମଧ୍ୟରେ ଦୀର୍ଘଦିନର ଐତିହାସିକ ସମ୍ପର୍କକୁ ମନେ ପକାଇଥିଲେ । ତାଙ୍କୁ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିବା ଦେଶର ସର୍ବୋଚ୍ଚ ସମ୍ମାନ ପାଇଁ ସେ ଗୁୟାନାବାସୀଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଇଛନ୍ତି। ଭାରତ ଓ ଗୁୟାନା ମଧ୍ୟରେ ଭୌଗୋଳିକ ଦୂରତା ସତ୍ତ୍ୱେ ମିଳିତ ଐତିହ୍ୟ ଓ ଗଣତନ୍ତ୍ର ଦୁଇ ଦେଶକୁ ନିକଟତର କରିଛି ବୋଲି ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ଦୁଇ ଦେଶର ମିଳିତ ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ମୂଲ୍ୟବୋଧ ଏବଂ ସାଧାରଣ ମାନବ-କେନ୍ଦ୍ରୀତ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଏହି ମୂଲ୍ୟବୋଧ ସେମାନଙ୍କୁ ଏକ ସମାବେଶୀ ମାର୍ଗରେ ଅଗ୍ରଗତି କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତର 'ହ୍ୟୁମାନିଟି ଫାର୍ଷ୍ଟ' ମନ୍ତ୍ର ନିକଟରେ ବ୍ରାଜିଲରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ଜି-୨୦ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ସମେତ ଗ୍ଲୋବାଲ୍ ସାଉଥର ସ୍ୱରକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବାକୁ ପ୍ରେରଣା ଦେଇଛି । ବିଶ୍ୱର ବନ୍ଧୁ ବିଶ୍ୱବନ୍ଧୁ ଭାବରେ ଭାରତ ମାନବିକତାର ସେବା କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛି ଏବଂ ଏହି ମୌଳିକ ଚିନ୍ତାଧାରା ବିଶ୍ୱ ସମୁଦାୟ ପ୍ରତି ନିଜର ଆଭିମୁଖ୍ୟକୁ ଆକାର ଦେଇଛି ଯେଉଁଠାରେ ଏହା ଛୋଟ ବଡ଼ ସମସ୍ତ ରାଷ୍ଟ୍ରକୁ ସମାନ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇଥାଏ ।
ବିଶ୍ଵର ପ୍ରଗତି ଓ ସମୃଦ୍ଧି ଆଣିବା ପାଇଁ ମହିଳାଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱାଧୀନ ବିକାଶକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେବାକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆହ୍ୱାନ ଦେଇଥିଲେ। ଶିକ୍ଷା ଓ ଉଦ୍ଭାବନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦୁଇ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ଅଧିକ ଆଦାନ ପ୍ରଦାନ ପାଇଁ ସେ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ ଯାହାଦ୍ୱାରା ଯୁବକମାନଙ୍କ ର ସାମର୍ଥ୍ୟସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବରେ ଉପଲବ୍ଧ ହୋଇପାରିବ । କ୍ୟାରିବିଆନ୍ ଅଞ୍ଚଳକୁ ଭାରତର ଦୃଢ଼ ସମର୍ଥନ ଜଣାଇ ସେ ଦ୍ୱିତୀୟ ଭାରତ-କାରିକମ୍ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ଆୟୋଜନ କରିଥିବାରୁ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଅଲ୍ଲୀଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଇଥିଲେ। ଭାରତ-ଗୁୟାନା ଐତିହାସିକ ସମ୍ପର୍କକୁ ଆହୁରି ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ଭାରତର ଗଭୀର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଗୁୟାନା ଭାରତ ଏବଂ ଲାଟିନ ଆମେରିକୀୟ ମହାଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ସୁଯୋଗର ସେତୁ ହୋଇପାରିବ । ଗୁୟାନା ଶ୍ରୀ ଛେଦି ଜଗନଙ୍କ ମହାନ ପୁତ୍ରଙ୍କ ଉଦାହରଣ ଦେଇ ସେ ତାଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ ଶେଷ କରି କହିଥିଲେ, ଆମକୁ ଅତୀତରୁ ଶିଖିବାକୁ ହେବ ଏବଂ ଆମର ବର୍ତ୍ତମାନକୁ ସୁଧାରିବାକୁ ହେବ ଏବଂ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ଏକ ମଜବୁତ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବାକୁ ହେବ। ସେ ଗୁୟାନାର ସାଂସଦମାନଙ୍କୁ ଭାରତ ଗସ୍ତ ପାଇଁ ନିମନ୍ତ୍ରଣ କରିଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଭିଭାଷଣ ଏଠାରେ ଦେଖାଯାଇପାରିବ।