ଗ୍ରାମ୍ୟ ଉନ୍ନୟନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଆବାସ ଦିବସ ୨୦୨୪ ପାଳନ : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆବାସ ଯୋଜନା-ଗ୍ରାମୀଣ ମାଧ୍ୟମରେ ଗ୍ରାମୀଣ ଭାରତକୁ ସଶକ୍ତ କରିବା
ପିଏମଏୱାଇ- ଜି ୨୦୨୪ - ୨୯ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ପାଇଁ ୨ କୋଟି ଅଧିକ ଘର ଏବଂ ୩.୦୬ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ବ୍ୟୟବରାଦ ସହିତ ଏହାର ପରିସରକୁ ବ୍ୟାପକ କରିଛି
ମହିଳା ସଶକ୍ତୀକରଣ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦିଆଯାଇଛି : ପିଏମଏୱାଇ- ଜି ଗୃହଗୁଡିକର ୭୪% ମାଲିକାନା ମହିଳାମାନଙ୍କ ନାମରେ ଅଛି, ୧୦୦% ମାଲିକାନା ପାଇଁ ଲକ୍ଷ୍ୟ
ରହିଛି
ପାଖାପାଖି ୩ ଲକ୍ଷ ଗ୍ରାମୀଣ ରାଜମିସ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପ୍ରତିରୋଧୀ ନିର୍ମାଣରେ ତାଲିମ ଦିଆଯାଇଛି, ଯାହାଦ୍ୱାରା ସେମାନଙ୍କ ନିଯୁକ୍ତି କ୍ଷମତା ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି
ଆବାସ+ ୨୦୨୪ ମୋବାଇଲ ଆପ୍ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଭବନ ଗବେଷଣା ପ୍ରତିଷ୍ଠାନର ସହଯୋଗରେ ଆଧାର ଭିତ୍ତିକ ଚେହେରା ପ୍ରମାଣୀକରଣ ଏବଂ ୩ଡି ହାଉସ ଡିଜାଇନ୍ ସହିତ ସ୍ୱଚ୍ଛ ହିତାଧିକାରୀ ଚିହ୍ନଟ ସୁନିଶ୍ଚିତ ହେଉଛି
20 NOV 2024 6:13PM by PIB Bhubaneswar
ଗ୍ରାମ୍ୟ ଉନ୍ନୟନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆବାସ ଯୋଜନା- ଗ୍ରାମୀଣ (ପିଏମଏୱାଇ- ଜି)ର ଅଷ୍ଟମ ବାର୍ଷିକୀ ଅବସରରେ ଆଜି ଆବାସ ଦିବସ ୨୦୨୪ ପାଳନ କରାଯାଉଛି। ୨୦୧୬ ନଭେମ୍ବର ୨୦ରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶର ଆଗ୍ରା ଠାରେ ଦୂରଦର୍ଶୀ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆବାସ ଯୋଜନା-ଗ୍ରାମୀଣ (ପିଏମଏୱାଇ- ଜି)ର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଥିଲେ । ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ଆବାସ ହାସଲ କରିବା ଦିଗରେ ସରକାରଙ୍କ ଅତୁଟ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ଏହି ପ୍ରମୁଖ ଯୋଜନା ଦର୍ଶାଉଛି।
ପିଏମଏୱାଇ- ଜିର ପ୍ରମୁଖ ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟ ଏବଂ ଉପଲବ୍ଧି
• ପିଏମଏୱାଇ- ଜି ମାର୍ଚ୍ଚ ୨୦୨୯ ସୁଦ୍ଧା ସମସ୍ତ ଯୋଗ୍ୟ ଗୃହହୀନ ପରିବାର ଏବଂ କଚ୍ଚା କିମ୍ବା ଜରାଜୀର୍ଣ୍ଣ ଘରେ ରହୁଥିବା ଲୋକଙ୍କୁ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ସୁବିଧା ସହିତ ପକ୍କା ଘର ଯୋଗାଇଦେବାକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛି । ୨୦୨୪- ୨୯ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ପାଇଁ ମୋଟ ୩,୦୬,୧୩୭ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟ ବରାଦ ସହ ଏହି ଯୋଜନାକୁ ସମ୍ପ୍ରସାରଣ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ଏହି ଯୋଜନାକୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା ପାଇଁ ୨୦୨୪- ୨୫ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ପାଇଁ ୫୪,୫୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟବରାଦ କରାଯାଇଛି, ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରାମୀଣ ଗୃହ ନିର୍ମାଣରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିବାରେ ଲାଗିଛି ।
• ପ୍ରଥମେ ୨୦୨୩- ୨୪ ସୁଦ୍ଧା ୨.୯୫ କୋଟି ଗୃହ ନିର୍ମାଣ କରିବାକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖାଯାଇଥିବା ବେଳେ ଏବେ ଗ୍ରାମୀଣ ଆବାସ ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ଅତିରିକ୍ତ ୨ କୋଟି ଘର ନିର୍ମାଣ କରିବାକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖାଯାଇଛି। ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତିକରଣକୁ ବଢ଼ାଇବା ପାଇଁ ବାଦ୍ ଦିଆଯିବାର ମାନଦଣ୍ଡକୁ ୧୩ ରୁ ୧୦କୁ ହ୍ରାସ କରାଯାଇଛି, ଯେଉଁଥିରେ ମାଛଧରା ଡଙ୍ଗା କିମ୍ବା ମୋଟରଚାଳିତ ଦୁଇ ଚକିଆ ଯାନର ମାଲିକାନା ଭଳି ସର୍ତ୍ତକୁ ହଟାଇ ଦିଆଯାଇଛି ଏବଂ ଆୟ ସୀମାକୁ ମାସିକ ୧୫,୦୦୦ ଟଙ୍କାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଛି ।
• ସ୍ୱଚ୍ଛ ରୋଷେଇ ସ୍ଥାନକୁ ମିଶାଇ ଗୃହର ସର୍ବନିମ୍ନ ଆକାର ୨୫ ବର୍ଗ ମିଟର ଧାର୍ଯ୍ୟ କରାଯାଇଥିବା ବେଳେ ସମତଳ ଅଞ୍ଚଳରେ ୧.୨୦ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ଏବଂ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ଏବଂ ପାହାଡିଆ ରାଜ୍ୟରେ ୧.୩୦ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି। ଡାଇରେକ୍ଟ ବେନିଫିଟ୍ ଟ୍ରାନ୍ସଫର (ଡିବିଟି) ଜରିଆରେ ଦକ୍ଷତାର ସହ ଦେୟ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଉଥିବା ବେଳେ ଭୁବନେଶ୍ୱରରେ ମାନ୍ୟବର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଗୋଟିଏ କ୍ଲିକ୍ ଜରିଆରେ ଚଳିତ ବର୍ଷ ୧୦ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ହିତାଧିକାରୀ ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରଥମ କିସ୍ତି ପାଇଛନ୍ତି।
• ଏହି ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ଏସଇସିସି ୨୦୧୧ ଏବଂ ଆବାସ+ (୨୦୧୮) ସର୍ଭେ ମାଧ୍ୟମରେ ହିତାଧିକାରୀ ଚିହ୍ନଟ କରାଯାଏ, ଯାହା ଗ୍ରାମସଭା ଦ୍ୱାରା ଯାଞ୍ଚ କରାଯାଏ । ଗତ ଏକ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ, ଏସଇସିସି ୨୦୧୧ର ସ୍ଥାୟୀ ପ୍ରତୀକ୍ଷା ତାଲିକା ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇଛି ଏବଂ ୨୦ରୁ ଅଧିକ ରାଜ୍ୟର ଆବାସ + ୨୦୧୮ ତାଲିକା ମଧ୍ୟ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇଛି । ୨୦୨୪ ନଭେମ୍ବର ୩୦ ସୁଦ୍ଧା ସର୍ଭେ ଶେଷ କରିବା ଏବଂ ୨୦୨୪ ଡିସେମ୍ବର ୩୧ ସୁଦ୍ଧା ଯୋଗ୍ୟ ପରିବାରମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଘର ମଞ୍ଜୁର କରିବାକୁ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କୁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦେଇଛି।
• ବୈଷୟିକ ଉଦ୍ଭାବନ ଏଠାରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଥାଏ । ଆବାସ+ ୨୦୨୪ ମୋବାଇଲ ୍ ଆପ୍ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ବିଲ୍ଡିଂ ରିସର୍ଚ୍ଚ ଇନଷ୍ଟିଚ୍ୟୁଟ୍ (ସିବିଆରଆଇ) ସହଯୋଗରେ ଆଧାର ଭିତ୍ତିକ ଚେହେରା ପ୍ରମାଣୀକରଣ ଏବଂ ୩ଡି ହାଉସ୍ ଡିଜାଇନ୍ ସହିତ ସ୍ୱଚ୍ଛ ହିତାଧିକାରୀ ଚିହ୍ନଟ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରେ, ଯାହା ଦ୍ୱାରା ହିତାଧିକାରୀମାନେ ଉପଯୁକ୍ତ ଡିଜାଇନ୍ ଚୟନ କରିପାରିବେ।
• ଏହି ଯୋଜନାରେ ମହିଳା ସଶକ୍ତୀକରଣ ଉପରେ ବିଶେଷ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯାଇଛି, ମଞ୍ଜୁରୀପ୍ରାପ୍ତ ଘରର ୭୪% କେବଳ କିମ୍ବା ମିଳିତ ଭାବେ ମହିଳାଙ୍କ ମାଲିକାନାରେ ରହିଛି । ଏହି ଯୋଜନାରେ ଏବେ ମହିଳାଙ୍କୁ ଶତ ପ୍ରତିଶତ ମାଲିକାନା ପ୍ରଦାନ କରିବାକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖାଯାଇଛି। କୁଶଳୀ ନିଯୁକ୍ତିକୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରାଥମିକତା ଦିଆଯାଇଛି, ପ୍ରାୟ ୩ ଲକ୍ଷ ଗ୍ରାମୀଣ ରାଜମିସ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ମୁକାବିଲା ନିର୍ମାଣରେ ତାଲିମ ଦିଆଯାଇଛି, ଯାହା ସେମାନଙ୍କ ନିଯୁକ୍ତି କ୍ଷମତାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରୁଛି ।
• ପିଏମଏୱାଇ- ଜି ମନରେଗା, ଏସବିଏମ୍ - ଜି, ଜଳ ଜୀବନ ମିଶନ ଏବଂ ସୂର୍ଯ୍ୟ ଘର ପରି ଯୋଜନା ସହିତ ସମନ୍ଵିତ ହୋଇଛି, ଯାହା ହିତାଧିକାରୀଙ୍କୁ ଜଳ, ଶୌଚାଳୟ, ଏଲପିଜି, ବିଜୁଳି ଏବଂ ସୌର ଶକ୍ତି ଉପଲବ୍ଧ କରାଇବା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରେ । ଗତ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ୨.୮୮ ଲକ୍ଷ ଘର ଓ ଜମି ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଇଥିବା ବେଳେ ଭୂମିହୀନ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ଉପରେ ବିଶେଷ ଧ୍ୟାନ ଦିଆଯାଇଛି।
• ଏହି ଯୋଜନାରେ ଏସସି/ଏସଟି ପରିବାର ପାଇଁ ସର୍ବନିମ୍ନ ୬୦% ଲକ୍ଷ୍ୟ ସଂରକ୍ଷିତ ରଖାଯାଇଛି, ଯେଉଁଥିରେ ୫୯.୫୮ ଲକ୍ଷ ଏସସି ଘର ଏବଂ ୫୮.୫୭ ଲକ୍ଷ ଏସଟି ଘର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇଛି । ଲକ୍ଷ୍ୟର ୫% ଦିବ୍ୟାଙ୍ଗ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ପାଇଁ ସଂରକ୍ଷିତ ରଖାଯାଇଥିବା ବେଳେ ଆଉ ୫% ଓଡ଼ିଶାରେ ଫନି ବାତ୍ୟା ଭଳି ପ୍ରାକୃତିକ ବିପର୍ଯ୍ୟୟରେ କ୍ଷତିଗ୍ରସ୍ତ ପରିବାର ପାଇଁ ଘର ନିର୍ମାଣକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦିଆଯାଉଛି।
• "ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ବାସଗୃହ"ର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ପୂରଣ ପାଇଁ ଆଉ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ ହେଉଛି ଧରତୀ ଆବା ଆଦିବାସୀ ଗ୍ରାମ ଉତ୍କର୍ଷ ଅଭିଯାନ ଯାହା ୬୩,୮୪୩ ଟି ଗ୍ରାମକୁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରି ଆଦିବାସୀ ବିକାଶ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇଥାଏ, ଯାହା ୩୦ଟି ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳର ୫ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଆଦିବାସୀ ଲୋକ ଉପକୃତ ହୋଇଥିଲେ । ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ସାମାଜିକ ଭିତ୍ତିଭୂମି, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ, ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ଜୀବିକାରେ ଆବାସ ଏବଂ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଭାବକୁ ଦୂର କରିଛି ଏବଂ ୭୨.୩୧ ଲକ୍ଷ ଆଦିବାସୀ ପରିବାର ଉପକୃତ ହୋଇ ସାରିଛନ୍ତି ।
ପିଏମଏୱାଇ- ଜି କେବଳ ଏକ ଆବାସ ଯୋଜନା ନୁହେଁ, ଏହା ଗ୍ରାମୀଣ ଭାରତକୁ ସଶକ୍ତ କରିବା, ସାମାଜିକ ସମାନତାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଏବଂ ଅବହେଳିତ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ଉନ୍ନତି ପାଇଁ ଏକ ଆନ୍ଦୋଳନ । କେବଳ ଘର ନୁହେଁ ବରଂ ଅଧିକ ସୁଦୃଢ଼, ନମନୀୟ ଜୀବନଯାପନ ପ୍ରଦାନ କରି ଏହି ଯୋଜନା ଏକ ସମୃଦ୍ଧ ଓ ସାମଗ୍ରିକ ଭବିଷ୍ୟତର ମୂଳଦୁଆ ପକାଇ ଚାଲିଛି।

Ministry of Rural Development
Celebrating Awaas Diwas 2024: Empowering Rural India through Pradhan Mantri Awaas Yojana-Gramin
PMAY-G expands scope with 2 crore more houses and ₹3.06 lakh crore outlay for FY 2024-29
Focus on Women empowerment: 74% of PMAY-G houses are owned by Women, aiming for 100% Ownership
Nearly 3 lakh rural masons were trained in disaster-resilient construction thereby increasing their employability
The Awaas+ 2024 mobile app ensures transparent beneficiary identification with Aadhaar-based face authentication and 3D house designs in collaboration with the Central Building Research Institute
20 NOV 2024 6:13PM by PIB Delhi
The Ministry of Rural Development is celebrating Awaas Diwas 2024, the 8th anniversary of Pradhan Mantri Awas Yojana – Gramin (PMAY-G) today. The visionary Pradhan Mantri Awas Yojana-Gramin (PMAY-G) was launched by Prime Minister Shri Narendra Modi on 20 November 2016 in Agra, Uttar Pradesh. This flagship scheme underscores the government’s unwavering commitment to achieving Housing for All.
Key Features and Achievements of PMAY-G
• PMAY-G aims to provide pucca houses with essential amenities to all eligible houseless households and those living in kutcha or dilapidated houses by March 2029. The scheme got extension with 2 crore more houses with a total outlay of ₹3,06,137 crore for FY 2024-29 and ₹54,500 crore allocated for FY 2024-25 to implement the scheme, this initiative continues to transform rural housing.
• Originally targeting 2.95 crore houses to be completed by 2023-24, the scheme now aims to construct an additional 2 crore houses, addressing evolving rural housing needs. To enhance inclusivity, exclusion criteria have been reduced from 13 to 10, removing conditions such as ownership of a fishing boat or motorized two-wheeler, and raising the income threshold to ₹15,000 per month.
• The minimum house size is set at 25 sq. mt., including a hygienic cooking space, with ₹1.20 lakh assistance in plain areas and ₹1.30 lakh in North-Eastern and Hill States. Payments are made efficiently through Direct Benefit Transfer (DBT), with over 10 lakh beneficiaries receiving their first instalment this year via a single click by the Hon’ble Prime Minister in Bhubaneswar.
• Under this scheme, the beneficiaries are identified through SECC 2011 and Awaas+ (2018) surveys, verified by Gram Sabhas. Over the last decade, the permanent waiting list of SECC 2011 has been saturated, and more than 20 states’ Awaas+ 2018 lists are also completed. The Ministry has directed states to finish surveys by November 30, 2024, and sanction housing for eligible families by December 31st, 2024, with targeted houses to be completed within a year.
• Technological innovation plays a pivotal role here. The Awaas+ 2024 mobile app ensures transparent beneficiary identification with Aadhaar-based face authentication and 3D house designs in collaboration with the Central Building Research Institute (CBRI), enabling beneficiaries to choose suitable designs.
• Scheme has placed a special focus on women empowerment, with 74% of sanctioned houses owned by women solely or jointly. The scheme now aspires to provide 100% ownership to women. Skilled employment has also been a priority, with almost 3 lakh rural masons trained in disaster-resilient construction, boosting their employability.
• PMAY-G converges with schemes like MGNREGA, SBM-G, Jal Jeevan Mission, and Surya Ghar, ensuring beneficiaries access water, toilets, LPG, electricity, and solar energy. Special focus is given to landless beneficiaries, with 2.88 lakh houses and land provided in the past decade.
• The scheme reserves minimum 60% of targets for SC/ST households, with 59.58 lakh SC houses and 58.57 lakh ST houses completed. 5% of the target is reserved for differently-abled beneficiaries, and another 5% prioritizes housing for families affected by natural disasters, such as the Fani Cyclone in Odisha.
• Another crucial initiative for fulfilling the objective of “Housing for All” is the DharatiAaba Tribal Village Utkarsh Abhiyan which focuses on tribal development, covering 63,843 villages, benefiting over 5 crore tribal people across 30 States/UTs. This initiative addresses housing and critical gaps in social infrastructure, health, education, and livelihoods, with 72.31 lakh tribal families already benefitting.
PMAY-G is more than just a housing scheme, it is a movement to empower rural India, promote social equity and uplift marginalized communities. By building not just houses but stronger, more resilient lives, the scheme continues to lay the foundation for a prosperous and inclusive future.