ক'অপাৰেশ্বন মন্ত্ৰালয়
সৱৰকান্ত জিলাৰ হিম্মটনগৰত ৮০০ মেট্ৰিক টন উৎপাদনক্ষম অত্যাধুনিক পশু খাদ্য উদ্যোগ উদ্বোধন কেন্দ্ৰীয় গৃহ তথা সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহৰ
সবৰকান্ত দুগ্ধ প্ৰতিষ্ঠান স্থাপনৰ ৰূপত সিঁচা বীজ আজি এজোপা বটবৃক্ষত পৰিণত হৈছে, যাৰ ফলত ৩.৫ লাখৰো অধিক পৰিয়ালক জীৱিকাৰ ব্যৱস্থা কৰা হৈছে
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে প্ৰাকৃতিক কৃষি চৰ্চা কৰা কৃষকসকলে যাতে তেওঁলোকৰ উৎপাদিত সামগ্ৰীৰ উচিত মূল্য লাভ কৰে আৰু এই সামগ্ৰীসমূহৰ ৰপ্তানিৰ সুবিধা লাভ কৰে তাৰ বাবে এনচিঅ’এল আৰু এনচিইএল স্থাপন কৰে
সমবায় দুগ্ধ আন্দোলনে কেৱল নাৰীক সৱলীকৰণ কৰাই নহয়, গাঁৱলৈ সমৃদ্ধি কঢ়িয়াই অনা আৰু পুষ্টি যোগানৰ ক্ষেত্ৰতো উল্লেখযোগ্য ভূমিকা পালন কৰিছে
প্ৰাকৃতিক কৃষিয়ে ভাৰতীয় কৃষকৰ বাবে ১০ লাখ কোটি টকাৰ বৈশ্বিক বজাৰ মুকলি কৰিব আৰু দেশত সমৃদ্ধিৰ সূচনা কৰিব
৮০০ মেট্ৰিক টন ক্ষমতাসম্পন্ন এই অত্যাধুনিক পশুখাদ্য উদ্যোগটোৱে সবৰকান্ত আৰু আৰাৱলীৰ কৃষকৰ পশুখাদ্য সম্পৰ্কীয় প্ৰয়োজনীয়তা পূৰণ কৰাই নহয়, নতুন কৰ্মসংস্থাপনৰ সুযোগো সৃষ্টি কৰিব
19 NOV 2024 7:10PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় গৃহ তথা সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে আজি গুজৰাটৰ সবৰকান্ত জিলাৰ হিম্মটনগৰত ৮০০ মেট্ৰিক টন উৎপাদন ক্ষমতাৰে অত্যাধুনিক পশু খাদ্য উদ্যোগ উদ্বোধন কৰে। এই উপলক্ষে গুজৰাট বিধানসভাৰ অধ্যক্ষ শ্ৰী শংকৰ চৌধুৰীকে ধৰি কেইবাজনো বিশিষ্ট ব্যক্তি উপস্থিত থাকে।
ভাষণ প্ৰসংগত শ্ৰী অমিত শ্বাহে উল্লেখ কৰে যে সবৰকান্তত দুগ্ধ প্ৰতিষ্ঠান স্থাপনৰ ৰূপত ৰোপণ কৰা বীজ এতিয়া বটবৃক্ষত পৰিণত হৈছে, যাৰ ফলত চাড়ে তিনি লাখৰো অধিক পৰিয়ালক জীৱিকাৰ ব্যৱস্থা কৰা হৈছে। শ্ৰী শ্বাহে আজি তেওঁ পশুপালনৰ সৈতে জড়িত একাংশ মহিলাক লগ পায়, যিসকলে তেওঁক সবৰকান্ত দুগ্ধপাম আৰু ইয়াৰ গাখীৰৰ ব্যৱসায়ৰ বাবেই এতিয়া মৰ্যাদাৰে জীয়াই থাকিবলৈ সক্ষম হৈছে বুলি কয়।
কেন্দ্ৰীয় সমবায় মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে গাখীৰ উৎপাদনত উৎকৃষ্ট প্ৰদৰ্শনৰ বাবে আজি সন্মানিত সমবায়ৰ ভিতৰত গাখীৰৰ ব্যৱসায়ৰ পৰা এক কোটিৰো অধিক টকাৰ চেক উপাৰ্জন কৰা দুখন সমবায়ো আছে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে সমবায় দুগ্ধ আন্দোলনে কেৱল নাৰীক সৱলীকৰণ কৰাই নহয়, গাঁৱলৈ সমৃদ্ধি কঢ়িয়াই আনিছে আৰু পুষ্টিৰ যোগান ধৰিছে। শ্ৰী শ্বাহে এই সফলতা আমুলৰ দ্বাৰা আৰম্ভ কৰা শ্বেত বিপ্লৱৰ ফল বুলি দৃঢ়তাৰে কয়।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে উল্লেখ কৰে যে স্থানীয় পশুধনক পুষ্টিকৰ খাদ্য যোগান ধৰাৰ বাবে সবৰকান্ত দুগ্ধ শাখাত ২১০ কোটি পশুখাদ্যৰ উদ্ভিদ ৰোপণ কৰা হৈছে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে ১৯৭৬ চনত আৰম্ভ হোৱাৰ পৰাই সবৰকান্ত দুগ্ধ উদ্যোগে খাদ্য উদ্যোগটো উদ্বোধন কৰাৰ সময়লৈকে ২০৫০ মেট্ৰিক টন পশু খাদ্যৰ উৎপাদন সক্ষমতা অৰ্জন কৰিবলৈ সক্ষম হৈছে। তেওঁ কয় যে ১৯৭০ চনত ভাৰতত প্ৰতিজন ব্যক্তিৰ বাবে বছৰি মাত্ৰ ৪০ কিলোগ্ৰাম গাখীৰ উৎপাদন হোৱাৰ বিপৰীতে ২০২৩ চনত দেশত প্ৰতিজন ব্যক্তিৰ বাবে বছৰি ১৬৭ কিলোগ্ৰাম গাখীৰ উৎপাদন হৈছিল।
শ্ৰী শ্বাহে দৃঢ়তাৰে কয় যে ইয়াৰ অৰ্থ হ’ল ভাৰতৰ জনমূৰি গাখীৰ উৎপাদনৰ গড় সকলো দেশৰ ভিতৰত সৰ্বাধিক আৰু এই সাফল্যত সমবায় আন্দোলনে উল্লেখযোগ্য ভূমিকা পালন কৰিছে।
কেন্দ্ৰীয় গৃহ তথা সমবায় মন্ত্ৰীয়ে কৃষকসকলক প্ৰাকৃতিক কৃষি পদ্ধতি গ্ৰহণ কৰিবলৈ আহ্বান জনাই কয় যে অনাগত দিনত ই কৃষকৰ বাবে সমৃদ্ধিৰ কাৰণ হ’ব আৰু লগতে দেশৰ লগতে বিশ্বৰ নাগৰিকসকলক কৰ্কট, মধুমেহ আৰু উচ্চ ৰক্তচাপজনিত ৰোগৰ পৰা মুক্ত কৰাৰ মাধ্যম হিচাপেও কাম কৰিব। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে প্ৰাকৃতিক কৃষি যথেষ্ট সহজ আৰু ই সমাজৰ স্বাস্থ্য আৰু আয় দুয়োটা উন্নত কৰাত বহুখিনি সহায় কৰিব পাৰে। প্ৰাকৃতিক খেতি কৰা কৃষকসকলে যাতে তেওঁলোকৰ উৎপাদিত সামগ্ৰীৰ উচিত মূল্য পায় তাৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে ৰাষ্ট্ৰীয় সমবায় জৈৱিক লিমিটেড (এনচিঅ’এল) আৰু ৰাষ্ট্ৰীয় সমবায় ৰপ্তানি লিমিটেড (এনচিইএল) স্থাপন কৰিছে, যিয়ে কৃষকৰ পৰা প্ৰাকৃতিক কৃষিৰ জৰিয়তে উৎপাদিত সামগ্ৰী ক্ৰয় কৰিব আৰু সেইবোৰ ৰপ্তানি কৰা।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে উল্লেখ কৰে যে প্ৰাকৃতিক কৃষিৰ প্ৰথম বছৰত উৎপাদন কিছু কম হ’ব পাৰে যদিও দ্বিতীয় আৰু তৃতীয় বছৰত লাভ অধিক হয়। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে প্ৰাকৃতিক কৃষিয়ে কেঁচুৰ জৰিয়তে মাটি চহকী কৰে আৰু ইয়াত কীটনাশকৰ প্ৰয়োজন নহয়। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে গুজৰাটত এই প্ৰথা ব্যাপকভাৱে গ্ৰহণ কৰা হৈছে আৰু দুগ্ধ খণ্ডই নিজৰ কাৰ্যসূচীত প্ৰাকৃতিক কৃষিৰ প্ৰশিক্ষণ অন্তৰ্ভুক্ত কৰা উচিত বুলি গুৰুত্ব আৰোপ কৰে।
কেন্দ্ৰীয় গৃহ আৰু সমবায় মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে উল্লেখ কৰে যে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে যথেষ্ঠ পৰিমাণে পশুধন থকাসকলৰ বাবে গোবৰ্ধন যোজনা আৰম্ভ কৰে। গুজৰাটৰ বহু দুগ্ধ প্ৰতিষ্ঠানে গোবৰ্ধনৰ ধাৰণা সফলতাৰে ৰূপায়ণ কৰিছে। তেওঁ কয় যে গোবৰ্ধনৰ জৰিয়তে উৎপাদিত গোবৰে মাটি উৰ্বৰা কৰে।
তেওঁ উল্লেখ কৰে যে যেতিয়া দুগ্ধ সমবায় আন্দোলন আৰম্ভ হৈছিল, তেতিয়া আমুল ৬০,০০০ কোটি টকাৰ বিশাল নেটৱৰ্কত পৰিণত হ’ব বুলি কোনেও কল্পনা কৰিব পৰা নাছিল। তেওঁ লগতে কয় যে প্ৰাকৃতিক কৃষিৰ ধাৰণাটো আৰম্ভণিতে অবাস্তৱ যেন লাগিব পাৰে যদিও শেষত ইয়াৰ ফলত ভাৰতীয় কৃষকৰ বাবে ১০ লাখ কোটি টকাৰ বিশ্বব্যাপী বজাৰ মুকলি হ’ব আৰু দেশখনত সমৃদ্ধিৰ সূচনা হ’ব।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে আজি গান্ধীনগৰত ফিলা ভিষ্টা-২০২৪ ডাকটিকট প্ৰদৰ্শনী উদ্বোধন কৰি উল্লেখযোগ্য সাংস্কৃতিক আৰু ঐতিহাসিক স্থান দাণ্ডি কুটিৰ সংগ্ৰহালয়ত দাণ্ডি মাৰ্চৰ মহান নেতাসকলৰ প্ৰতি শ্ৰদ্ধাঞ্জলি জ্ঞাপন কৰে। মন্ত্ৰী শ্বাহে লগতে সানন্দৰ শ্বেলা হ্ৰদ আৰু উদ্যানো উদ্বোধন কৰে।

Ministry of Cooperation
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah inaugurates a state-of-the-art animal feed plant in Himatnagar, Sabarkantha district, with a production capacity of 800 metric tons
The seed sown in the form of establishment of Sabarkantha Dairy has today grown into a banyan tree, providing livelihood to more than 3.5 lakh families
Prime Minister Shri Narendra Modi established NCOL and NCEL to ensure that farmers practicing natural farming get a fair price for their produce and facilitate the export of these products
The cooperative dairy movement has not only empowered women but has also played a significant role in bringing prosperity to villages and providing nutrition
Natural farming will open up a global market worth ₹10 lakh crores for Indian farmers and will lead to prosperity in the country
This state-of-the-art animal feed plant with a capacity of 800 metric tons will not only meet the fodder-related needs of farmers in Sabarkantha and Aravalli but will also create new employment opportunities
19 NOV 2024 7:10PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah inaugurated a state-of-the-art cattle feed plant with a production capacity of 800 MT at Himmatnagar in Sabarkantha district of Gujarat today. Several dignitaries, including the Speaker of the Gujarat Legislative Assembly, Shri Shankar Chaudhary, were present on the occasion.
In his address, Shri Amit Shah mentioned that the seed planted in the form of establishment of Sabar Dairy has now grown into a banyan tree, providing livelihood to over three and a half lakh families. Shri Shah shared that he also met some women associated with animal husbandry today, who told him that it is because of Sabar Dairy and its milk business that they are now able to live with dignity.
Union Minister of Cooperation said that the two cooperatives honored today for their excellent performance in milk production include those that have earned cheque of over one crore rupees from the milk trade. He mentioned that the cooperative dairy movement has not only empowered women but also brought prosperity to villages and provided nutrition. Shri Shah emphasized that this success is a result of the White Revolution initiated by Amul.
Shri Amit Shah stated that a Rs. 210 crore animal feed plant has been established at Sabarkantha Dairy to provide nutritious feed to the local livestock. He mentioned that since its inception in 1976, Sabarkantha Dairy has achieved a capacity of 2,050 metric tons of animal feed by the time the feed plant was inaugurated. He said that in 1970, India produced only 40 kilo grams of milk per person per year, while in 2023, the country produced 167 kilo grams of milk per person per year.
Shri Shah emphasized that this means India has the highest per capita milk production average among all countries, and the cooperative movement has played a significant role in this achievement.
Union Home Minister and Minister of Cooperation appealed to farmers to adopt natural farming, stating that in the coming days, it will be a cause of prosperity for farmers and will also serve as a means to free citizens of the country and the world from cancer, diabetes, and high blood pressure. He mentioned that natural farming is quite simple and can greatly help in improving both the health and income of society. To ensure that farmers practicing natural farming get a good price for their produce, Prime Minister Shri Narendra Modi has established the National Cooperative Organic Limited (NCOL) and the National Cooperative Export Limited (NCEL), which will purchase products grown through natural farming from farmers and export them.
Shri Amit Shah stated that while the yield in the first year of natural farming may be slightly lower, there will be profits in the second and third years. He mentioned that natural farming enriches the soil through earthworms, and there will be no need for pesticides. He noted that this practice has been widely adopted in Gujarat and emphasized that the dairy sector should incorporate training on natural farming into its programs.
Union Home Minister and Minister of Cooperation noted that Prime Minister Shri Narendra Modi launched the Gobardhan Yojana for those with large livestock holdings. Many dairies in Gujarat have successfully implemented the concept of Gobardhan. He said that the manure produced through Gobardhan enriches the soil.
He pointed out that when the cooperative movement began with dairies, no one could have imagined that Amul would become a vast network worth ₹60,000 crores. He further said that while the concept of natural farming might seem impractical at the start, but eventually, it will lead to opening up of a global market worth ₹10 lakh crores for Indian farmers and will lead to prosperity in the country.
Shri Amit Shah today inaugurated the Fila Vista-2024 Stamp Exhibition in Gandhinagar and paid homage to the great leaders of the Dandi March at the Dandi Kutir Museum, a significant cultural and historical site.
Furthermore, the Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah, also inaugurated the Shela Lake and Park in Sanand.