Ministry of Cooperation
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah inaugurates a state-of-the-art animal feed plant in Himatnagar, Sabarkantha district, with a production capacity of 800 metric tons
The seed sown in the form of establishment of Sabarkantha Dairy has today grown into a banyan tree, providing livelihood to more than 3.5 lakh families
Prime Minister Shri Narendra Modi established NCOL and NCEL to ensure that farmers practicing natural farming get a fair price for their produce and facilitate the export of these products
The cooperative dairy movement has not only empowered women but has also played a significant role in bringing prosperity to villages and providing nutrition
Natural farming will open up a global market worth ₹10 lakh crores for Indian farmers and will lead to prosperity in the country
This state-of-the-art animal feed plant with a capacity of 800 metric tons will not only meet the fodder-related needs of farmers in Sabarkantha and Aravalli but will also create new employment opportunities
19 NOV 2024 7:10PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah inaugurated a state-of-the-art cattle feed plant with a production capacity of 800 MT at Himmatnagar in Sabarkantha district of Gujarat today. Several dignitaries, including the Speaker of the Gujarat Legislative Assembly, Shri Shankar Chaudhary, were present on the occasion.
In his address, Shri Amit Shah mentioned that the seed planted in the form of establishment of Sabar Dairy has now grown into a banyan tree, providing livelihood to over three and a half lakh families. Shri Shah shared that he also met some women associated with animal husbandry today, who told him that it is because of Sabar Dairy and its milk business that they are now able to live with dignity.
Union Minister of Cooperation said that the two cooperatives honored today for their excellent performance in milk production include those that have earned cheque of over one crore rupees from the milk trade. He mentioned that the cooperative dairy movement has not only empowered women but also brought prosperity to villages and provided nutrition. Shri Shah emphasized that this success is a result of the White Revolution initiated by Amul.
Shri Amit Shah stated that a Rs. 210 crore animal feed plant has been established at Sabarkantha Dairy to provide nutritious feed to the local livestock. He mentioned that since its inception in 1976, Sabarkantha Dairy has achieved a capacity of 2,050 metric tons of animal feed by the time the feed plant was inaugurated. He said that in 1970, India produced only 40 kilo grams of milk per person per year, while in 2023, the country produced 167 kilo grams of milk per person per year.
Shri Shah emphasized that this means India has the highest per capita milk production average among all countries, and the cooperative movement has played a significant role in this achievement.
Union Home Minister and Minister of Cooperation appealed to farmers to adopt natural farming, stating that in the coming days, it will be a cause of prosperity for farmers and will also serve as a means to free citizens of the country and the world from cancer, diabetes, and high blood pressure. He mentioned that natural farming is quite simple and can greatly help in improving both the health and income of society. To ensure that farmers practicing natural farming get a good price for their produce, Prime Minister Shri Narendra Modi has established the National Cooperative Organic Limited (NCOL) and the National Cooperative Export Limited (NCEL), which will purchase products grown through natural farming from farmers and export them.
Shri Amit Shah stated that while the yield in the first year of natural farming may be slightly lower, there will be profits in the second and third years. He mentioned that natural farming enriches the soil through earthworms, and there will be no need for pesticides. He noted that this practice has been widely adopted in Gujarat and emphasized that the dairy sector should incorporate training on natural farming into its programs.
Union Home Minister and Minister of Cooperation noted that Prime Minister Shri Narendra Modi launched the Gobardhan Yojana for those with large livestock holdings. Many dairies in Gujarat have successfully implemented the concept of Gobardhan. He said that the manure produced through Gobardhan enriches the soil.
He pointed out that when the cooperative movement began with dairies, no one could have imagined that Amul would become a vast network worth ₹60,000 crores. He further said that while the concept of natural farming might seem impractical at the start, but eventually, it will lead to opening up of a global market worth ₹10 lakh crores for Indian farmers and will lead to prosperity in the country.
Shri Amit Shah today inaugurated the Fila Vista-2024 Stamp Exhibition in Gandhinagar and paid homage to the great leaders of the Dandi March at the Dandi Kutir Museum, a significant cultural and historical site.
Furthermore, the Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah, also inaugurated the Shela Lake and Park in Sanand.

ସହଯୋଗ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ତଥା ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ଆଜି ଗୁଜରାଟର ସାବରକାଣ୍ଠା ଜିଲ୍ଲାର ହିମ୍ମତନଗରରେ ୮୦୦ ମେଟ୍ରିକ୍ ଟନ୍ ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷମତା ବିଶିଷ୍ଟ ଏକ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ଗୋଖାଦ୍ୟ କାରଖାନାକୁ କଲେ ଉଦଘାଟନ
ସାବର ଡାଏରୀ ଆକାରରେ ରୋପଣ କରାଯାଇଥିବା ବୀଜ ଆଜି ଏକ ବଟବୃକ୍ଷରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି, ଯାହା ସାଢ଼େ ୩ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ପରିବାରକୁ ଜୀବିକା ପ୍ରଦାନ କରୁଛି
ଜୈବିକ ଚାଷ କରୁଥିବା କୃଷକମାନେ ସେମାନଙ୍କ ଉତ୍ପାଦର ଉଚିତ ମୂଲ୍ୟ ପାଇବାକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଏବଂ ଏସବୁ ଉତ୍ପାଦର ରପ୍ତାନିକୁ ସୁଗମ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଏନସିଓଏଲ ଏବଂ ଏନସିଇଏଲ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିଛନ୍ତି
ସମବାୟ ଦୁଗ୍ଧ ଆନ୍ଦୋଳନ କେବଳ ମହିଳାମାନଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରିନାହିଁ ବରଂ ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳରେ ସମୃଦ୍ଧି ଆଣିବା ଏବଂ ପୋଷଣ ଯୋଗାଇବାରେ ମଧ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଛି
ଜୈବିକ କୃଷି ଭାରତୀୟ କୃଷକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ୧୦ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ବିଶ୍ୱ ବଜାର ଖୋଲିବ ଏବଂ ଦେଶରେ ସମୃଦ୍ଧି ଆଣିବ
୮୦୦ ମେଟ୍ରିକ୍ ଟନ୍ କ୍ଷମତା ବିଶିଷ୍ଟ ଏହି ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ଗୋଖାଦ୍ୟ କାରଖାନା କେବଳ ସାବରକାଣ୍ଠା ଏବଂ ଆରାବଳୀର କୃଷକମାନଙ୍କର ଗୋଖାଦ୍ୟ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ କରିବ ନାହିଁ ବରଂ ଏହା ମଧ୍ୟ ନୂତନ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବ।
19 NOV 2024 7:10PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ତଥା ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ଆଜି ଗୁଜରାଟର ସାବରକାଣ୍ଠା ଜିଲ୍ଲାର ହିମ୍ମତନଗରଠାରେ ୮୦୦ ମେଟ୍ରିକ୍ ଟନ୍ ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷମତା ବିଶିଷ୍ଟ ଏକ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ଗୋଖାଦ୍ୟ ପ୍ଲାଣ୍ଟକୁ ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି। ଏହି ଅବସରରେ ଗୁଜରାଟ ବିଧାନସଭାର ବାଚସ୍ପତି ଶ୍ରୀ ଶଙ୍କର ଚୌଧୁରୀଙ୍କ ସମେତ ବହୁ ବିଶିଷ୍ଟ ବ୍ୟକ୍ତି ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ତାଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଶାବର ଡାଏରୀ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ଆକାରରେ ରୋପଣ କରାଯାଇଥିବା ବୀଜ ଏବେ ବଟବୃକ୍ଷରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି, ଯାହା ସାଢେ ତିନି ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ପରିବାରକୁ ଜୀବିକା ପ୍ରଦାନ କରୁଛି । ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସେ ଆଜି ପ୍ରାଣୀପାଳନ ସହ ଜଡିତ କିଛି ମହିଳାଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଭେଟିଥିଲେ, ଯେଉଁମାନେ ତାଙ୍କୁ ଶାବର ଡାଏରୀ ଏବଂ ଏହାର ଦୁଗ୍ଧ ବ୍ୟବସାୟ ଯୋଗୁଁ ସେମାନେ ବର୍ତ୍ତମାନ ସମ୍ମାନର ସହ ବଞ୍ଚିବାରେ ସକ୍ଷମ ହୋଇଛନ୍ତି ବୋଲି କହିଛନ୍ତି ।
ଦୁଗ୍ଧ ଉତ୍ପାଦନରେ ଉନ୍ନତ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିବା ପାଇଁ ଆଜି ସମ୍ମାନିତ ହୋଇଥିବା ସମବାୟ ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ଦୁଗ୍ଧ ବ୍ୟବସାୟରୁ ଏକ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କାର ଚେକ୍ ହାସଲ କରିଥିବା ଦୁଇଟି ସମବାୟ ସଂସ୍ଥା ରହିଥିବା କେନ୍ଦ୍ର ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି। ସମବାୟ ଦୁଗ୍ଧ ଆନ୍ଦୋଳନ କେବଳ ମହିଳାମାନଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରିନାହିଁ ବରଂ ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳରେ ସମୃଦ୍ଧି ଆଣିଛି ଏବଂ ପୋଷଣ ପ୍ରଦାନ କରିଛି ବୋଲି ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ଏହି ସଫଳତା ଅମୁଲ ଦ୍ୱାରା ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ଶ୍ୱେତ ବିପ୍ଳବର ପରିଣାମ ବୋଲି ଶ୍ରୀ ଶାହ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ସ୍ଥାନୀୟ ଗୃହପାଳିତ ପ୍ରାଣୀମାନଙ୍କୁ ପୁଷ୍ଟିଯୁକ୍ତ ଖାଦ୍ୟ ଯୋଗାଇବା ପାଇଁ ସାବରକାଣ୍ଠା ଡାଏରୀରେ ୨୧୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଗୋଖାଦ୍ୟ କାରଖାନା ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଛି । ୧୯୭୬ ମସିହାରେ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ହେବା ପରଠାରୁ ସାବରକାଣ୍ଠା ଡାଏରୀ ଏହି ଗୋଖାଦ୍ୟ ପ୍ଲାଣ୍ଟ ଉଦଘାଟନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ୨୦୫୦ ମେଟ୍ରିକ୍ ଟନ୍ ଗୋଖାଦ୍ୟ ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷମତା ହାସଲ କରିପାରିଛି। ୧୯୭୦ ମସିହାରେ ଭାରତ ବର୍ଷକୁ ବ୍ୟକ୍ତି ପିଛା ମାତ୍ର ୪୦ କିଲୋଗ୍ରାମ କ୍ଷୀର ଉତ୍ପାଦନ କରୁଥିବା ବେଳେ ୨୦୨୩ରେ ଦେଶରେ ବର୍ଷକୁ ବ୍ୟକ୍ତି ପିଛା ୧୬୭ କିଲୋ ଗ୍ରାମ କ୍ଷୀର ଉତ୍ପାଦନ ହୋଇଥିଲା।
ଶ୍ରୀ ଶାହ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି କହିଥିଲେ ଯେ ଏହାର ଅର୍ଥ ହେଉଛି ସମସ୍ତ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତର ମୁଣ୍ଡପିଛା ଦୁଗ୍ଧ ଉତ୍ପାଦନ ହାରାହାରୀ ସର୍ବାଧିକ ଏବଂ ସମବାୟ ଆନ୍ଦୋଳନ ଏହି ସଫଳତାରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଛି ।
ଆଗାମୀ ଦିନରେ ଏହା କୃଷକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସମୃଦ୍ଧିର କାରଣ ହେବା ସହ ଦେଶ ଓ ବିଶ୍ୱର ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ କର୍କଟ, ମଧୁମେହ ଓ ଉଚ୍ଚ ରକ୍ତଚାପରୁ ମୁକ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ଏହା ଏକ ମାଧ୍ୟମ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ ବୋଲି କହିବା ସହିତ କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ତଥା ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ପ୍ରାକୃତିକ ଚାଷ କରିବାକୁ ନିବେଦନ କରିଛନ୍ତି। ଜୈବିକ କୃଷି ଅତ୍ୟନ୍ତ ସରଳ ଏବଂ ଏହା ସମାଜର ଉଭୟ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ଆୟରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବାରେ ବହୁତ ସହାୟକ ହୋଇପାରିବ ବୋଲି ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ଜୈବିକ କୃଷି କରୁଥିବା କୃଷକମାନେ ଯେପରି ସେମାନଙ୍କ ଉତ୍ପାଦର ଉତ୍ତମ ମୂଲ୍ୟ ପାଇପାରିବେ ତାହା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଜାତୀୟ ସମବାୟ ଜୈବିକ ଲିମିଟେଡ୍ (ଏନସିଓଏଲ୍) ଏବଂ ଜାତୀୟ ସମବାୟ ରପ୍ତାନି ଲିମିଟେଡ୍ (ଏନସିଇଏଲ୍) ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିଛନ୍ତି, ଯାହା କୃଷକମାନଙ୍କ ଠାରୁ ଜୈବିକ ଚାଷ ମାଧ୍ୟମରେ ଉତ୍ପାଦିତ ସାମଗ୍ରୀ କ୍ରୟ କରିବ ଏବଂ ରପ୍ତାନି କରିବ ।
ଜୈବିକ କୃଷିର ପ୍ରଥମ ବର୍ଷରେ ଅମଳ ସାମାନ୍ୟ କମ୍ ହୋଇପାରେ, କିନ୍ତୁ ଦ୍ୱିତୀୟ ଓ ତୃତୀୟ ବର୍ଷରେ ଲାଭ ମିଳିବ ବୋଲି ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଜୈବିକ କୃଷି ଜିଆ ମାଧ୍ୟମରେ ମାଟିକୁ ସମୃଦ୍ଧ କରିଥାଏ ଏବଂ ଏଥିପାଇଁ କୀଟନାଶକର ଆବଶ୍ୟକତା ପଡିବ ନାହିଁ । ଗୁଜରାଟରେ ଏହି ପଦ୍ଧତିକୁ ବ୍ୟାପକ ଭାବେ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ଦୁଗ୍ଧ କ୍ଷେତ୍ର ଏହାର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଜୈବିକ କୃଷି ଉପରେ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣକୁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରିବା ଉପରେ ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ଏବଂ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ବୃହତ ପ୍ରାଣୀସମ୍ପଦ ଥିବା ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ଗୋବର୍ଦ୍ଧନ ଯୋଜନାର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି । ଗୁଜରାଟର ଅନେକ ଡାଏରୀ ଗୋବର୍ଦ୍ଧନ ଯୋଜନାକୁ ସଫଳତାର ସହ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିଛନ୍ତି। ଗୋବର୍ଦ୍ଧନ ଯୋଜନା ମାଧ୍ୟମରେ ଉତ୍ପାଦିତ ଖତ ମାଟିକୁ ସମୃଦ୍ଧ କରିଥାଏ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି।
ସେ ଦର୍ଶାଇଥିଲେ ଯେ ଯେତେବେଳେ ଡାଏରୀରୁ ସମବାୟ ଆନ୍ଦୋଳନ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା, ସେତେବେଳେ କେହି ଭାବି ନଥିଲେ ଯେ ଅମୁଲ ୬୦,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଏକ ବିଶାଳ ନେଟୱର୍କରେ ପରିଣତ ହେବ । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଜୈବିକ କୃଷି ପଦ୍ଧତି ପ୍ରାରମ୍ଭରେ ବ୍ୟର୍ଥ ମନେ ହେଉଥିଲେ ମଧ୍ୟ ଶେଷରେ ଏହା ଭାରତୀୟ କୃଷକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ୧୦ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ବିଶ୍ୱ ବଜାର ଖୋଲିବ ଏବଂ ଦେଶରେ ସମୃଦ୍ଧି ଆଣିବ ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ଆଜି ଗାନ୍ଧୀନଗରରେ ଫିଲା ଭିଷ୍ଟା-୨୦୨୪ ଡାକ ଟିକଟ ପ୍ରଦର୍ଶନୀକୁ ଉଦଘାଟନ କରିବା ସହ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସାଂସ୍କୃତିକ ଓ ଐତିହାସିକ ସ୍ଥଳ ଦାଣ୍ଡି କୁଟୀର ସଂଗ୍ରହାଳୟରେ ଦାଣ୍ଡି ଯାତ୍ରାର ମହାନ ନେତାମାନଙ୍କୁ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଅର୍ପଣ କରିଛନ୍ତି।
ଏହାବ୍ୟତୀତ କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ତଥା ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ସାନନ୍ଦରେ ଥିବା ଶେଲା ହ୍ରଦ ଏବଂ ପାର୍କକୁ ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି ।