ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଦିଲ୍ଲୀରେ ପ୍ରଥମ ବୋଡ଼ୋଲ୍ୟାଣ୍ଡ ମହୋତ୍ସବକୁ ଉଦଘାଟନ କଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ
ଉତ୍ସାହୀ ବୋଡ଼ୋ ସମାଜ ପାଇଁ ବିକାଶ ଓ ସମୃଦ୍ଧି ଆଣିବାକୁ ଆମ ସରକାର ପ୍ରତିବଦ୍ଧ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ବୋଡ଼ୋ ଲୋକଙ୍କ ଉଜ୍ୱଳ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ଦୃଢ଼ ମୂଳଭିତ୍ତି ପଡ଼ିଛି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ସମଗ୍ର ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ଭାରତ ପାଇଁ ଅଷ୍ଟଲକ୍ଷ୍ମୀ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
15 NOV 2024 9:34PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ଦୁଇ ଦିନିଆ ପ୍ରଥମ ବୋଡ଼ୋଲ୍ୟାଣ୍ଡ ମହୋତ୍ସବକୁ ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି । ଭାଷା, ସାହିତ୍ୟ ଓ ସଂସ୍କୃତି ଉପରେ ଆଧାରିତ ଏହି ଉତ୍ସବ ଏକ ଉତ୍ସାହୀ ବୋଡ଼ୋ ସମାଜ ଗଠନ ସହ ଶାନ୍ତିି ପ୍ରତିଷ୍ଠା ପାଇଁ ଉଦ୍ଦିଷ୍ଟ ।
ଉପସ୍ଥିତ ଜନତାଙ୍କୁ ଉଦବୋଧନ ଅବସରରେ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ପବିତ୍ର କାର୍ତ୍ତିକ ପୂର୍ଣ୍ଣିମା ଓ ଦେବ ଦୀପାବଳିର ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଥିଲେ । ଆଜି ଗୁରୁ ନାନକ ଦେବ ଜୀଙ୍କ ୫୫୫ତମ ପ୍ରକାଶ ପର୍ବ ପାଳନ କରାଯାଉଥିବାରୁ ସେ ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ ଶିଖ୍ ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଇଥିଲେ । ସେ ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ, ଆଜି ଭଗବାନ ବୀର୍ସା ମୁଣ୍ଡାଙ୍କ ୧୫୦ ତମ ଜୟନ୍ତୀ ଅବସରରେ ଦେଶବାସୀ ଜନଜାତୀୟ ଗୌରବ ଦିବସ ପାଳନ କରୁଛନ୍ତି । ପ୍ରଥମ ବୋଡୋଲ୍ୟାଣ୍ଡ ମହୋତ୍ସବକୁ ଉଦଘାଟନ କରିଥିବାରୁ ସେ ସନ୍ତୋଷ ପ୍ରକାଶ କରିବା ସହ ସମୃଦ୍ଧି, ସଂସ୍କୃତି ଓ ଶାନ୍ତିର ନୂତନ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ଉତ୍ସବ ମନାଇବାକୁ ଦେଶର ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ ସ୍ଥାନରୁ ଆସିଥିବା ବୋଡ଼ୋ ଲୋକଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଥିଲେ ।
ଏହି ଅବସର ତାଙ୍କ ପାଇଁ ଆବେଗର ସମୟ ବୋଲି ବର୍ଣ୍ଣନା କରିବା ସହ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଦୀର୍ଘ ୫୦ ବର୍ଷର ହିଂସାର ସମାପ୍ତି ପରେ ବୋଡ଼ୋଲାଣ୍ଡ ପ୍ରଥମ ଏକତାର ଉତ୍ସବ ମନାଉଥିବାରୁ ଏହା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଉପଯୁକ୍ତ କ୍ଷଣ । ରଣଚଣ୍ଡୀ ନୃତ୍ୟ ବୋଡୋଲ୍ୟାଣ୍ଡର ଶକ୍ତିକୁ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରେ । ବର୍ଷ ବର୍ଷ ଧରି ସଂଘର୍ଷ ଓ ମଧ୍ୟସ୍ଥିର ପ୍ରଚେଷ୍ଟା ପରେ ଏକ ନୂତନ ଇତିହାସ ସୃଷ୍ଟି କରିଥିବାରୁ ବୋଡୋଙ୍କୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ ।
୨୦୨୦ ବୋଡୋ ଶାନ୍ତି ଚୁକ୍ତିନାମା ପରେ କୋକ୍ରାଝର ଗସ୍ତକୁ ମନେ ପକାଇ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ, ତାଙ୍କୁ ସେ ସମୟରେ ଯେଉଁ ଉଚ୍ଛ୍ୱସିତ ସମ୍ବର୍ଦ୍ଧନା ଓ ଭଲପାଇବା ମିଳିଥିଲା, ସେ ନିଜକୁ ବୋଡ଼ୋ ମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଜଣେ ବୋଲି ଭାବନା ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିଲା । ବୋଡୋ ମାନଙ୍କୁ ସେତେବେଳେ କହିଥିବା କଥାକୁ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ମନେ ପକାଇଥିଲେ । ଲୋକମାନେ ଅସ୍ତ୍ରତ୍ୟାଗ କରି ଶାନ୍ତିର ପଥ ବାଛିଥିବାରୁ ତାହା ଥିଲା ବୋଡୋଲ୍ୟାଣ୍ଡ ପାଇଁ ଶାନ୍ତି ଓ ସମୃଦ୍ଧିର ନୂତନ ସକାଳ । ଏହା ବାସ୍ତବରେ ତାଙ୍କ ପାଇଁ ଥିଲା ଏକ ଆବେଗମୟ ମୁହୂର୍ତ୍ତ । ଆଜି ବୋଡୋ ଲୋକଙ୍କ ଖୁସି ଓ ଉତ୍ସାହର ଉତ୍ସବ ଦେଖିବା ପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, ବୋଡୋ ଲୋକଙ୍କ ଉଜ୍ୱଳ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ଏକ ଦୃଢ଼ ମୂଳଦୁଆ ପଡ଼ିସାରିଛି । ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ, ବିଗତ ଚାରି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ହାତକୁ ନିଅଯାଇଥିବା ବିକାଶମୂଳକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଗୁଡ଼ିକ ବୋଡୋଲ୍ୟାଣ୍ଡ ପାଇଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ । “ଶାନ୍ତି ଚୁକ୍ତିନାମା ପରେ ବୋଡୋଲ୍ୟାଣ୍ଡ ବିକାଶର ଏକ ନୂତନ ଲହର ଦେଖିପାରିଛି” ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ । ବୋଡୋ ଶାନ୍ତି ଚୁକ୍ତିନାମାର ଫାଇଦା ଏବଂ ବୋଡୋ ଲୋକଙ୍କ ଉପରେ ଏହାର ପ୍ରଭାବ ଦେଖି ସେ ଆଜି ଖୁସି ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ । ବୋଡୋ ଶାନ୍ତି ଚୁକ୍ତିନାମା ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଶାନ୍ତି ଚୁକ୍ତି ପାଇଁ ବାଟ ଖୋଲି ଦେଇଥିଲା । ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇ କହିଥିଲେ, ଶାନ୍ତି ଚୁକ୍ତିନାମା ଫଳରେ କେବଳ ଆସାମରେ ୧୦ ହଜାରରୁ ଅଧିକ ଯୁବକ ଅସ୍ତ୍ର ଛାଡ଼ି ହିଂସାର ପଥ ପରିତ୍ୟାଗ କରି ସମାଜର ମୁଖ୍ୟଧାରାକୁ ଫେରିଛନ୍ତି । ସେ ପୁଣି କହିଥିଲେ, ଏହା ସମସ୍ତଙ୍କ ସ୍ୱପ୍ନର ବାହାରେ ଥିଲା ଯେ ଦିନେ କାର୍ବି ଅଙ୍ଗଲଙ୍ଗ ଚୁକ୍ତି, ବ୍ରୁ-ରିଆଙ୍ଗ ଚୁକ୍ତି ଏବଂ ଏନଏଲଏଫଟି-ତ୍ରିପୁରା ଚୁକ୍ତି ବାସ୍ତବ ରୂପ ନେବ । ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ, ଜନସାଧାରଣ ଓ ସରକାରଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଥିବା ପାରସ୍ପରିକ ବୁଝାମଣାକୁ ଉଭୟ ସମ୍ମାନ ଦେଉଛନ୍ତି ଏବଂ ବୋଡୋଲ୍ୟାଣ୍ଡ ଓ ତାର ଲୋକଙ୍କ ବିକାଶ ଦିଗରେ କେନ୍ଦ୍ର ଓ ଆସାମ ସରକାର କୌଣସି ସୁଯୋଗକୁ ହାତଛଡ଼ା କରୁନାହାନ୍ତି ।
ବୋଡୋ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ଏବଂ ବୋଡୋ କ୍ଷେତ୍ରୀୟ ଅଞ୍ଚଳର ଆବଶ୍ୟକତା ଓ ଆକାାଂକ୍ଷାକୁ କେନ୍ଦ୍ର ଓ ରାଜ୍ୟ ସରକାର ଅଗ୍ରାଧିକାର ଦେଉଥିବା ଉଲ୍ଳେଖ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ, କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ବୋଡୋଲ୍ୟାଣ୍ଡର ବିକାଶ ପାଇଁ ୧୫୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଏକ ପ୍ୟାକେଜ ଦେଇଥିବା ବେଳେ ଆସାମ ସରକାର ଏକ ସ୍ପେସିଆଲ ଡେଭଲପମେଣ୍ଟ ପ୍ୟାକେଜକୁ ମଂଜୁର କରିଛନ୍ତି । ବୋଡୋଲ୍ୟାଣ୍ଡର ଶିକ୍ଷା, ସଂସ୍କୃତି ଓ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟର ମୌଳିକ ଢାଞ୍ଚାର ବିକାଶ ପାଇଁ ୭୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ଖର୍ଚ୍ଚ କରାଯାଇଛି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, ହିଂସା ପରିହାର କରି ସମାଜର ମୁଖ୍ୟଧାରାକୁ ଫେରିଥିବା ଲୋକଙ୍କ ବାବଦରେ ସରକାର ସମ୍ବେଦନତାର ସହ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛନ୍ତି । ସେ କହିଥିଲେ, ନ୍ୟାସନାଲ ଡେମୋକ୍ରାଟିକ ଫ୍ରଣ୍ଟ ଅଫ ବୋଡୋଲ୍ୟାଣ୍ଡର ୪ହଜାରରୁ ଅଧିକ ପୂର୍ବତନ କ୍ୟାଡରଙ୍କୁ ଥଇଥାନ କରାଯାଇଥିବା ବେଳେ ଅନେକ ଯୁବକଙ୍କୁ ଆସାମ ପୁଲିସରେ ନିଯୁକ୍ତି ଦିଆଯାଇଛି । ଅସାମ ସରକାର ବୋଡୋ କନ୍ଦଳରେ ପ୍ରଭାବିତ ହୋଇଥିବା ପ୍ରତ୍ୟେକ ପରିବାରକୁ ୫ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ଲେଖାଏଁ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, ବୋଡୋଲ୍ୟାଣ୍ଡର ବିକାଶ ପାଇଁ ଆସାମ ସରକାର ପ୍ରତିବର୍ଷ ୭୦୦ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ କରୁଛନ୍ତି ।
ଯେକୌଣସି ଅଞ୍ଚଳର ବିକାଶ ପାଇଁ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ଏବଂ ଯୁବକ ଓ ମହିଳାମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସୁଯୋଗର ଉପଲବ୍ଧତାକୁ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ସିଡ୍ ମିଶନ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି । ସିଡ୍ ମିଶନ ସମ୍ପର୍କରେ ବୁଝାଇ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ, ଏହାର ଅର୍ଥ ସ୍କିଲିଙ୍ଗ, ଏଣ୍ଟ୍ରପ୍ରିନ୍ୟୁରସିପ୍,ଏମ୍ପ୍ଲୟମେଣ୍ଟ ଏବଂ ବିକାଶ ମାଧ୍ୟମରେ ଯୁବକମାନଙ୍କ ମଙ୍ଗଳ । ଏଥିରୁ ବୋଡୋ ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ବହୁତ ଫାଇଦା ମିଳୁଥିବା ସେ ଦୃଢ଼ତାର ସହ କହିଥିଲେ ।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ, ଅତୀତରେ ବନ୍ଧୁକ ଧରୁଥିବା ଯୁବକ ଏବେ କ୍ରୀଡ଼ା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅଗ୍ରଣୀ ହେଉଥିବା ଦେଖି ତାଙ୍କୁ ଖୁସି ଲାଗୁଛି । ସେ କହିଥିଲେ, କୋକ୍ରାଝରରେ ଡୁରାଣ୍ଡ କପର ଦୁଇଟି ସଂସ୍କରଣ ଶେଷ ହୋଇଛି ଏବଂ ବାଂଲାଦେଶ, ନେପାଳ ଓ ଭୁଟାନର ଦଳ ଏଥିରେ ସାମିଲ ହେବା ଐତିହାସିକ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, ଶାନ୍ତି ଚୁକ୍ତିନାମା ପରେ ବିଗତ ତିନି ବର୍ଷ ଧରି କ୍ରାମଗତ କୋକ୍ରାଝରରେ ବୋଡୋଲ୍ୟାଣ୍ଡ ଲିଟରାରୀ ଫେଷ୍ଟିଭାଲ ଆୟୋଜିତ ହୋଇଆସୁଛି, ଯାହାକି ବୋଡୋ ସାହିତ୍ୟ ପ୍ରତି ବହୁତ ଅବଦାନ ରଖିଛି । ଆଜି ବୋଡୋ ସାହିତ୍ୟ ସଭାର ୭୩ତମ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ଦିବସ ପାଳନ କରାଯାଉଥିବାରୁ ଏହି ଅବସରରେ ସେ ଲୋକଙ୍କୁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଇଥିଲେ । ଆସନ୍ତାକାଲି ଏକ ସାଂସ୍କୃତିକ ଶୋଭାଯାତ୍ରା ହେଉଥିବାରୁ ଆଜି ବୋଡୋ ସାହିତ୍ୟ ଓ ବୋଡୋ ସଂସ୍କୃତି ପାଇଁ ଉତ୍ସବର ଦିନ ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ ।
ମହୋତ୍ସବରେ ପ୍ରଦର୍ଶନ ବୁଲିବା ସମ୍ପର୍କରେ ଅଭିଜ୍ଞତା ଉଲ୍ଲେଖ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଲେ, ସେ ଅରୋଣାୟୀ, ଦୋଖୋନା, ଗାମସା, କାରାଇଦକ୍ଷିଣୀ, ଥୋରଖା, ଜାଉ ଗିଶି, ଖାମ ଏବଂ ଜିଓଗ୍ରାଫିକାଲ ଇଣ୍ଡିକେସନ (ଜିଆଇ) ପାଇଥିବା ଅନ୍ୟାନ୍ୟ କିଛି କଳା ଓ ଶିଳ୍ପ ଦେଖିବାକୁ ପାଇଥିଲେ । ସେ କହିଥିଲେ ଜିଆଇ ଟ୍ୟାଗର ଗୁରତ୍ୱ ଏହା ଯେ ବିଶ୍ୱର ଯେକୌଣସି ସ୍ଥାନରେ ଥିଲେ ମଧ୍ୟ ଏହି ଉତ୍ପାଦ ଗୁଡ଼ିକର ପରିଚୟ ବୋଡୋଲ୍ୟାଣ୍ଡ ଏବଂ ବୋଡୋ ସଂସ୍କୃତି ସହ ଯୋଡ଼ି ହୋଇ ରହିଥାଏ । ସେରିକଲଚର ସର୍ବଦା ବୋଡୋ ସଂସ୍କୃତିର ଏକ ଅଭିନ୍ନ ଅଂଶ ଥିବା ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରି କହିଥିଲେ, ସରକାର ବୋଡୋଲ୍ୟାଣ୍ଡ ସେରିକଲଚର ମିସନ ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି । ପ୍ରତ୍ୟେକ ବୋଡୋ ପରିବାରରେ ବୁଣାବୁଣି ସଂସ୍କୃତି ଥିବା ସୂଚାଇ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ, ବୋଡୋଲ୍ୟାଣ୍ଡ ହସ୍ତତନ୍ତ ମିସନ ଜରିଆରେ ବୋଡୋ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ସାଂସ୍କୃତିକ ଐତିହ୍ୟକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ ପ୍ରଚେଷ୍ଟା ହାତକୁ ନିଆଯାଇଛି ।
“ଆସାମ ଭାରତର ପର୍ଯ୍ୟଟନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବଡ଼ ଶକ୍ତି ଥିବା ବେଳେ ବୋଡୋଲ୍ୟାଣ୍ଡ ଆସାମ ପର୍ଯ୍ୟଟନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବଡ଼ ଶକ୍ତି” ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ । ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ସନ୍ତୋଷତାର ସହ କହିଥିଲେ, ଏକଦା ଲୁଚିବା ସ୍ଥାନ ଭାବେ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଉଥିବା ଘଞ୍ଚ ଜଙ୍ଗଲର ମାନସ ନ୍ୟାସନାଲ ପାର୍କ, ରାଇମୋନା ନ୍ୟାସନାଲ ପାର୍କ ଏବଂ ଶିଖନା ଝାଲାଓ ନ୍ୟାସନାଲ ପାର୍କ ଏବେ ଯୁବ ପିଢ଼ିଙ୍କ ଆଶା ଓ ଆକାଂକ୍ଷା ପୂରଣ କରିବାର ମାଧ୍ୟମ ପାଲଟିଛି । ସେ ଦୃଢ଼ତାର ସହ କହିଥିଲେ ବୋଡୋଲ୍ୟାଣ୍ଡର ବଢ଼ୁଥିବା ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଯୁବ ପିଢ଼ିଙ୍କ ପାଇଁ ଅନେକ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବ ।
ଶ୍ରୀ ବୋଡ଼ାଫା ଉପେନ୍ଦ୍ରନାଥ ବ୍ରହ୍ମା ଏବଂ ଗୁରୁଦେବ କାଳୀଚରଣ ବ୍ରହ୍ମାଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ଅବଦାନ ପାଇଁ ସ୍ମରଣ କରିବା ପସହ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ, ବୋଡ଼ାଫା ସର୍ବଦା ଅଖଣ୍ଡ ଭାରତ ଏବଂ ବୋଡ଼ୋ ଲୋକଙ୍କ ସାମ୍ବିଧାନିକ ଅଧିକାର ପାଇଁ ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ଅନୁସରଣ କରୁଥିଲେ । ଯେତେବେଳେ କି ଗୁରୁଦେବ କାଳୀଚରଣ ବ୍ରହ୍ମା ଅହିଂସା ଓ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକତାର ପଥ ଅନୁସରଣ କରି ସମାଜକୁ ଏକାଠି କରୁଥିଲେ । ବୋଡୋ ମା-ଭଉଣୀମାନଙ୍କର ସେମାନଙ୍କୁ ପିଲାମାନଙ୍କ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ସ୍ୱପ୍ନ ଥିଲା ଏବଂ ଏବେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ବୋଡ଼ୋ ପରିବାରର ସେମାନଙ୍କ ପିଲାମାନଙ୍କ ଉତ୍ତମ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ଆକାଂକ୍ଷା ରହିଛି । ଏହା କେବଳ ହୋଇପାରିଛି ସଫଳ ବୋଡୋ ବ୍ୟକ୍ତିତ୍ୱ ମାନଙ୍କ ଠାରୁ ପ୍ରେରଣା ପାଇ । ବୋଡୋ ସମାଜର ସମ୍ମାନ ବଢ଼ାଇଥିବା ଏହି ବ୍ୟକ୍ତିମାନେ ହେଲେ ପୂର୍ବତନ ପ୍ରଧାନ ନିର୍ବାଚନ କମିଶନର ଶ୍ରୀ ହରିଶଙ୍କର ବ୍ରହ୍ମା, ମେଘାଳୟର ପୂର୍ବତନ ରାଜ୍ୟପାଳ ଶ୍ରୀ ରଞ୍ଜିତ ଶେଖର ମୁଶାହାରୀ । ବୋଡୋଲ୍ୟାଣ୍ଡର ଯୁବକମାନେ ଏବେ ଭଲ କ୍ୟାରିଅର ଗଠନର ସ୍ୱପ୍ନ ଦେଖୁଥିବାରୁ ଏବଂ ଉଭୟ କେନ୍ଦ୍ର ଓ ରାଜ୍ୟ ପ୍ରତ୍ୟେକ ବୋଡୋ ପରିବାର ସହ ଏହି ଯାତ୍ରାରେ ସହଭାଗୀ ହୋଇଥିବାରୁ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ସନ୍ତୋଷ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ ।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ, ଆସାମ ସମେତ ସମଗ୍ର ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ଅଞ୍ଚଳ ଭାରତର ଅଷ୍ଟଲକ୍ଷ୍ମୀ । ପୂର୍ବ ଭାରତରୁ ବିକାଶର ନୂଆ ସକାଳର ସୂର୍ଯ୍ୟୋଦୟ ହେବ ଏବଂ ବିକଶିତ ଭାରତ ଗଠନକୁ ଶକ୍ତି ଯୋଗାଇବ । ସେଥିପାଇଁ ସରକାର କ୍ରମାଗତ ଭାବେ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବର ରାଜ୍ୟ ଗୁଡ଼ିକର ସୀମା ବିବାଦର ସୌହାର୍ଦ୍ଦ୍ୟପୂର୍ଣ୍ଣ ସମାଧାନ ସହ ସ୍ଥାୟୀ ଶାନ୍ତି ପ୍ରତିଷ୍ଠା ପାଇଁ ପ୍ରଚେଷ୍ଟା ଜାରି ରଖିଛନ୍ତି ।
ବିଗତ ଦଶନ୍ଧିରେ ଆସାମ ଏବଂ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳର ବିକାଶର ସ୍ୱର୍ଣ୍ଣ ଯୁଗ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ଦର୍ଶାଇ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ, ସରକାରଙ୍କ ନୀତି ଯୋଗୁ ଦଶ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ୨୫ କୋଟି ଲୋକ ଦାରିଦ୍ର୍ୟରୁ ବାହାରି ପାରିଛନ୍ତି । ଆସାମର ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଲୋକ ମଧ୍ୟ ଦାରିଦ୍ର୍ୟକୁ ହରାଇପାରିଛନ୍ତି । ଚଳିତ ସରକାରଙ୍କ ଅମଳରେ ଆସାମ ବିକାଶର ନୂଆ ରେକର୍ଡ ସୃଷ୍ଟି କରୁଥିବା ଦର୍ଶାଇ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବାର ମୌଳିକ ଢାଞ୍ଚା ଉପରେ ସରକାର ବିଶେଷ କରି ଫୋକସ୍ କରୁଛନ୍ତି । ସେ କହିଥିଲେ ଗତ ଦେଢ଼ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଆସାମକୁ ଗୁଆହାଟୀ ଏମ୍ସ, କୋକ୍ରାଝର, ନାଲବାରୀ, ନଗାଓଁରେ ନୂଆ ମେଡିକାଲ କଲେଜକୁ ମିଶାଇ ମୋଟ ୪ଟି ବଡ଼ ହସପିଟାଲ ମିଳିଛି, ଯାହାକି ଲୋକଙ୍କ ସମସ୍ୟାକୁ ଲାଘବ କରିପାରିଛି । ଆସାମରେ କ୍ୟାନ୍ସର ହସପିଟାଲ ଖୋଲିଥିବାରୁ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବର ରୋଗୀଙ୍କୁ ବହୁତ ଫାଇଦା ହୋଇଛି । ୨୦୧୪ରେ ଆସାମରେ ମେଡ଼ିକାଲ କଲେଜ ସଂଖ୍ୟା ୬ ଥିବା ବେଳେ ଏବେ ତାହା ୧୨କୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇପାରିଥିବା ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ । ସେ କହିଥିଲେ ଆସାମରେ ଆଉ ୧୨ଟି ନୂଆ ମେଡିକାଲ କଲେଜ ପ୍ରତିଷ୍ଠାର ପ୍ରକ୍ରିୟା ଚାଲିଛି, ଯାହାକି ଆସାମର ଯୁବକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ନୂତନ ସୁଯୋଗର ଦ୍ୱାର ଖୋଲିବ ।
ଉଦବୋଧନକୁ ସମାପ୍ତ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ, ବୋଡୋ ଶାନ୍ତି ଚୁକ୍ତି ଦେଖାଇଥିବା ରାସ୍ତା ସମଗ୍ର ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ପାଇଁ ସମୃଦ୍ଧିର ରାସ୍ତା । ବୋଡୋଲ୍ୟାଣ୍ଡର ଶହ ଶହ ବର୍ଷର ପ୍ରାଚୀନ ସମୃଦ୍ଧ ସଂସ୍କୃତି ଥିବା ବେଳେ ଆମକୁ ଏହି ସଂସ୍କୃତି ଓ ପରମ୍ପରାକୁ କ୍ରମାଗତ ଭାବେ ସୁଦୃଢ଼ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ । ସେ ବୋଡୋମାନଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଦେବା ସହ ପ୍ରଥମ ବୋଡୋଲ୍ୟାଣ୍ଡ ମହୋତ୍ସବ ପାଇଁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଇଥିଲେ ।
ଆସାମ ରାଜ୍ୟପାଳ ଶ୍ରୀ ଲକ୍ଷ୍ମଣ ପ୍ରସାଦ ଆଚାର୍ଯ୍ୟ, ବୋଡୋଲ୍ୟାଣ୍ଡ କ୍ଷେତ୍ରୀୟ ଅଞ୍ଚଳର ମୁଖ୍ୟ ଶ୍ରୀ ପ୍ରମୋଦ ବୋରୋ, ଅଲ୍ ବୋଡୋ ଷ୍ଟୁଡେଣ୍ଟସ ୟୁନିଅନର ସଭାପତି ଶ୍ରୀ ଦୀପେନ ବୋଡ଼ୋ, ବୋଡ଼ୋ ସାହିତ୍ୟ ସଭାର ସଭାପତି ଡ. ସୁରଥ ନରଜାରୀ ଓ ଅନ୍ୟମାନେ ଏହି ଅବସରରେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ । କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଭିଡିଓ କନଫରେନ୍ସିଂ ଜରିଆରେ ଆସାମ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ହିମନ୍ତ ବିଶ୍ୱଶର୍ମା ଯୋଡ଼ି ହୋଇ ରହିଥିଲେ ।
ପୃଷ୍ଠଭୂମି
ଦୁଇ ଦିନିଆ ପ୍ରଥମ ବୋଡୋଲ୍ୟାଣ୍ଡ ମହୋତ୍ସବ ନଭେମ୍ବର ୧୫ ଓ ୧୬ ତାରିଖରେ ଆୟୋଜନ ହୋଇଛି । ଭାଷା, ସାହିତ୍ୟ ଓ ସଂସ୍କୃତି ଉପରେ ଆଧାରିତ ଏହି ଉତ୍ସବ ଏକ ଉତ୍ସାହୀ ବୋଡୋ ସମାଜ ଗଠନ ସହ ଶାନ୍ତିି ପ୍ରତିଷ୍ଠା ପାଇଁ ଉଦ୍ଦିଷ୍ଟ । ଏହାର ଲକ୍ଷ୍ୟ କେବଳ ବୋଡୋଲ୍ୟାଣ୍ଡ ନୁହେଁ ବରଂ ଆସାମ, ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗ, ନେପାଳ ଏବଂ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବର ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ସୀମାବର୍ତ୍ତୀ ଅଞ୍ଚଳରେ ଥିବା ବୋଡୋ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଏକାଠି କରିବା । ମହୋତ୍ସବର ବିଷୟବସ୍ତୁ, ‘ସମୃଦ୍ଧ ଭାରତ ପାଇଁ ଶାନ୍ତି ଓ ସଦଭାବ’ । ବୋଡୋ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ସମେତ ବୋଡୋ କ୍ଷେତ୍ରୀୟ ଅଞ୍ଚଳ (ବିଟିଆର)ରେ ରହୁଥିବା ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ଲୋକଙ୍କ ସମୃଦ୍ଧ ସଂସ୍କୃତି, ଭାଷା ଏବଂ ଶିକ୍ଷା ପ୍ରତି ମହୋତ୍ସବର ଫୋକସ୍ । ବୋଡୋଲ୍ୟାଣ୍ଡର ସମୃଦ୍ଧ ସଂସ୍କୃତି, ଭାଷାଗତ ଐତିହ୍ୟ, ସନ୍ତୁଳିତ ଜୈବବିବିଧତା ଏବଂ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ସ୍ଥଳୀରୁ ଲାଭ ଉଠାଇବା ଏହାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଦୃଢ଼ ନେତୃତ୍ୱ ଅଧୀନରେ ୨୦୨୦ ମସିହାରେ ବୋଡ଼ୋ ଶାନ୍ତି ଚୁକ୍ତିନାମା ସ୍ୱାକ୍ଷର ହେବା ପରଠାରୁ ହୋଇଥିବା ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଯାତ୍ରାର ଉତ୍ସବ ମନାଇବା ମହୋତ୍ସବର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ । ଏହି ଶାନ୍ତି ଚୁକ୍ତିନାମା ବୋଡୋଲ୍ୟାଣ୍ଡରେ ଦଶନ୍ଧି ଧରି ଚାଲିଥିବା କନ୍ଦଳ, ହିଂସା ଏବଂ ପ୍ରାଣହାନିର ସମାଧାନ କରିବା ସହ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଶାନ୍ତି ଚୁକ୍ତିନାମା ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରେରଣା ଯୋଗାଇଛି ।
‘ଭାରତୀୟ ଐତିହ୍ୟ ଓ ପରମ୍ପରା ପ୍ରତି ସମୃଦ୍ଧ ବୋଡୋ ସଂସ୍କୃତି, ସାହିତ୍ୟ ଏବଂ ପରମ୍ପରାର ଅବଦାନ’ ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ହେଉଥିବା ଅଧିବେଶନର ମହୋତ୍ସବର ମୁଖ୍ୟ ଆକର୍ଷଣ ଏବଂ ସମୃଦ୍ଧ ବୋଡ଼ୋ ସଂସ୍କୃତି, ଭାଷା, ସାହିତ୍ୟ ଏବଂ ପରମ୍ପରା ବାବଦରେ ବିସ୍ତୃତ ବିଚାର ବିମର୍ଷ ମଧ୍ୟ ସ୍ଥାନ ପାଇବ । ‘ଜାତୀୟ ଶିକ୍ଷାନୀତି ୨୦୨୦ ଅଧୀନରେ ମାତୃଭାଷା ମାଧ୍ୟମରେ ଶିକ୍ଷାଦାନ ପ୍ରତି ଆହ୍ୱାନ ଓ ସୁଯୋଗ’ ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ଅନ୍ୟ ଏକ ଅଧିବେଶନ ମଧ୍ୟ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବ । ବୋଡୋଲ୍ୟାଣ୍ଡ ଅଞ୍ଚଳର ପର୍ଯ୍ୟଟନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ‘ସଂସ୍କୃତି ଓ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ମାଧ୍ୟମରେ ଉତ୍ସାହୀ ବୋଡୋଲ୍ୟାଣ୍ଡ ଗଠନ ଉପରେ ସ୍ୱଦେଶୀ ସାଂସ୍କୃତିକ ମିଳନ ଓ ଚର୍ଚ୍ଚା’ ସମ୍ପର୍କରେ ମଧ୍ୟ ବିସ୍ତୃତ ଆଲୋଚନା ସ୍ଥାନ ପାଇବ ।
ମହୋତ୍ସବରେ ବୋଡୋଲ୍ୟାଣ୍ଡ ଅଞ୍ଚଳ, ଆସାମ, ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗ, ତ୍ରିପୁରା, ନାଗାଲାଣ୍ଡ, ମେଘାଳୟ, ଅରୁଣାଚଳ ପ୍ରଦେଶ ଏବଂ ଭାରତର ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସ୍ଥାନ ସହିତ ପଡ଼ୋଶୀ ରାଷ୍ଟ୍ର ନେପାଳ ଓ ଭୁଟାନରୁ ୫ ହଜାରରୁ ଅଧିକ ସଂସ୍କୃତି, ଭାଷାବିତ୍ ଓ କଳାପ୍ରେମୀ ଯୋଗ ଦେଉଛନ୍ତି ।

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurates the 1st Bodoland Mohotsav at Delhi
Our Government is committed to ensuring progress and prosperity for the vibrant Bodo community:PM
A strong foundation has been laid for the bright future of the Bodo people: PM
The entire North East is the Ashtalakshmi of India: PM
15 NOV 2024 9:34PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi today inaugurated the 1st Bodoland Mohotsav, a two day mega event on language, literature, and culture to sustain peace and build a Vibrant Bodo Society.
Addressing the gathering, Shri Modi greeted the citizens of India on the auspicious occasion of Kartik Purnima and Dev Deepavali. He greeted all the Sikh brothers and sisters from across the globe on the 555th Prakash Parva of Sri Gurunanak Dev ji being celebrated today. He also added that the citizens of India were celebrating the Janjatiya Gaurav Divas, marking the 150th birth anniversary of Bhagwan Birsa Munda. He was pleased to inaugurate the 1st Bodoland Mohotsav and congratulated the Bodo people from across the country who had come to celebrate a new future of prosperity, culture and peace.
Terming the occasion as an emotional moment for him, Shri Modi remarked it was a highly opportune moment as it had ended 50 long years of violence and Bodoland was celebrating its first festival of unity. He added that the Ranachandi dance in itself displayed the strength of Bodoland. Shri Modi lauded the Bodos for creating a new history after years of struggle and mediation efforts.
Recalling his opportunity to visit Kokrajhar after the 2020 Bodo Peace accord, Shri Modi remarked that the warmth and love showered on him made him feel one amongst the Bodos. He said he was pleased to feel the same warmth and love today even after four years of his visit. Shri Modi recalled his words to the Bodos that there was a new dawn of peace and prosperity in Bodoland, after witnessing the people choosing the path of peace by giving up arms. He added that it was truly an emotional moment for him. After witnessing the happy people and bright celebrations today, the Prime Minister underlined that a strong foundation has been laid for the bright future of the Bodo people. Shri Modi remarked that the development undertaken in the last 4 years in Bodoland was extremely important. “Bodoland has witnessed a new wave of development after the peace agreement”, exclaimed Shri Modi. He added that he felt satisfied today to see the benefits of the Bodo Peace Accord and its impact on the lives of Bodos. He further added that the Bodo Peace Accord had opened new paths for many other agreements. Shri Modi emphasized that more than 10 thousand youths in Assam alone have given up weapons, deserted the path of violence to return to the mainstream of development as a result of the accord. He added that it was beyond the imagination of anyone that the Karbi Anglong Accord, the Bru-Reang Accord and the NLFT-Tripura Accord would become a reality some day. Shri Modi remarked that the mutual trust between the people and Government was respected by both and now the Central Government and the Assam Government is leaving no stone unturned in the development of Bodoland and its people.
Highlighting the priority accorded by the Central and State Governments to the needs and aspirations of the Bodo community in the Bodo Territorial Region, Shri Modi noted that the Central Government has given a special package of Rs 1500 crore for the development of Bodoland while the Assam government had granted a special development package. He added that more than Rs 700 crore had been spent to develop the infrastructure related to education, health and culture in Bodoland. The Prime Minister remarked that the Government had taken decisions with utmost sensitivity towards the people who have given up violence and returned to the mainstream. He added that more than 4 thousand former cadres of the National Democratic Front of Bodoland had been rehabilitated while many youths had been given jobs in Assam Police. He further added that the Assam government had given assistance of Rs 5 lakh to each family affected by the Bodo conflict. The Prime Minister also noted that the Assam government was spending more than Rs 800 crore every year for the development of Bodoland.
Emphasizing the importance of skill development and availability of opportunities for the youth and women for the development of any region, Shri Modi underlined that SEED Mission was started. Explaining the SEED, Shri Modi said it meant welfare of youth through skilling, entrepreneurship, employment and development and expressed confidence that the Bodo youth were getting huge benefit from this.
Shri Modi said he was pleased to see the gun wielding youth in the past were now moving ahead in the field of sports. He noted the two editions of Durand Cup being held in Kokrajhar along with participation of teams from Bangladesh, Nepal and Bhutan was historic. The Prime Minister underlined that after the peace agreement, the Bodoland Literary Festival had also been held continuously in Kokrajhar for the last three years, denoting a great service to Bodo literature. He also greeted the people on the occasion of the 73rd foundation day of Bodo Sahitya Sabha being observed today. He added that it was a day of celebration of Bodo literature and Bodo language, with a cultural rally being held tomorrow.
Narrating his experience of the visit to the exhibition at the Mohotsov, Shri Modi said he witnessed the rich Bodo art and craft like Aronnaye, Dokhona, Gamsa, Karai-Dakhini, Thorkha, Jau Gishi, Kham and other products which have received Geographical Indication (GI) tag. He added that the significance of GI Tag helped in maintaining the identity of the products to remain linked to Bodoland and Bodo culture irrespective of where it is in the world. Highlighting that sericulture had always been an important part of Bodo culture, Shri Modi underlined that the government had implemented the Bodoland Sericulture Mission. Noting that there is a tradition of weaving in every Bodo family, Shri Modi said that necessary efforts had been undertaken to promote the cultural heritage of the Bodo community through Bodoland Handloom Mission.
“Assam is a great strength of India's tourism sector, while Bodoland is the strength of Assam’s tourism”, said Shri Modi. Shri Modi was pleased that the dense forests of Manas National Park, Raimona National Park and Sikhna Jhalao National Park, which were once used as hide-outs, were now becoming a medium to fulfil the ambitions of the youth. He expressed confidence that the growing tourism in Bodoland would create many new employment opportunities for the youth.
Remembering Shri Bodofa Upendra Nath Brahma and Gurudev Kalicharan Brahma for their contributions, Shri Modi remarked that Bodofa always put forward the democratic method for the integrity of India and the constitutional rights of the Bodo people while Gurudev Kalicharan Brahma united the society by following the path of non-violence and spirituality. He was satisfied that the Bodo mothers and sisters had dreams of a bright future for their children while every Bodo family now had the aspiration to give a better future to their children. This, he said, was due to the inspiration of successful Bodo personalities in front of them, who have served the country by holding important positions like Shri Harishankar Brahma, former Chief Election Commissioner, Shri Ranjit Shekhar Mushahary, former Governor of Meghalaya who have increased the prestige of the Bodo community. Shri Modi was pleased that the youth of Bodoland were dreaming of building a good career and the governments, both centre and the state, stood with every Bodo family as a partner in their progress.
Shri Modi remarked that the entire North East, including Assam, is the Ashtalakshmi of India and the dawn of development would rise from Eastern India to give new energy to the resolve of a developed India. Therefore, he said, the Government was constantly making efforts for permanent peace in the North East by trying to find amicable solutions to the border disputes between the states of the North East.
Emphasizing that the golden era of development of Assam and North East had begun in the last decade, Shri Modi said 25 crore people have come out of poverty in 10 years due to the policies of the Government. He added that lakhs of people from Assam have also defeated poverty. Highlighting that Assam was creating new records of development during the present Government’s tenure, Shri Modi said that the government has focused especially on health infrastructure. He added that in the last one and a half years, Assam was given 4 big hospitals, namely the Guwahati AIIMS and Kokrajhar, Nalbari, Nagaon Medical College, which have reduced people’s difficulties. He added that the opening of cancer hospital in Assam had given great relief to the patients of North East. Shri Modi remarked that the number of medical colleges in Assam was increased to 12 from 6, before 2014. He added that there was work underway to open 12 more new medical colleges, which would open new doors of opportunities for the youth.
Concluding his speech, Shri Modi remarked that the path shown by the Bodo Peace Accord is the path to prosperity for the entire North East. Noting that Bodoland is considered to be a rich abode of centuries-old culture, he added that we had to continuously strengthen this culture and traditions. He thanked the Bodos and wished them on the 1st Bodoland Mohotsav.
Governor of Assam, Shri Lakshman Prasad Acharya, Chief of Bodoland Territorial Region, Shri Pramod Boro, President of All Bodo Students Union, Shri Deepen Bodo, President of Bodo Sahitya Sabha, Dr Surath Narzary were present on the occasion among others. The Chief Minister of Assam, Shri Himanta Biswa Sarma had connected virtually over video-conference to the event.
Background
The 1st Bodoland Mohotsov, is a two day event being organised on 15th and 16th November. It is a mega event on language, literature, and culture to sustain peace and build a Vibrant Bodo Society. It aims to integrate the indigenous Bodo people residing not only in Bodoland but also in other parts of Assam, West Bengal, Nepal, and other international border areas of the North East. The theme for the Mohotsov is ‘Peace and Harmony for Prosperous Bharat’ with focus on the rich culture, language and education of the Bodo community along with other communities from the Bodoland Territorial Region (BTR). It aims to capitalise on the richness of cultural and linguistic heritage, ecological biodiversity and touristic potential of Bodoland.
Significantly, the Mohotsov is also about celebrating the remarkable journey of recovery and resilience ever since the signing of the Bodo Peace Accord in 2020 under the dynamic leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi. This peace agreement not only resolved decades of conflict, violence, and loss of life in Bodoland but also served as a catalyst for other peace settlements.
The session on “The rich Bodo Culture, tradition and Literature Contributing towards Indian Heritage and Traditions” will be the highlight of the Mahotsav and will witness deliberations on a range of the rich Bodo culture, traditions, language and literature. Another session on “Challenges and Opportunities of Mother Tongue medium-of-instruction through National Education Policy, 2020” would also be held. Thematic Discussion on “Indigenous cultural meet & discussion on building ‘Vibrant Bodoland’ Region through culture & tourism” will also be organised with the objective of promoting tourism and culture of Bodoland region.
The gathering included over five thousand cultural, linguistic and art enthusiasts attending the event from Bodoland region, Assam, West Bengal, Tripura, Nagaland, Meghalaya, Arunachal Pradesh, other parts of India, and also from the neighbouring states of Nepal and Bhutan among others.