Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurates the 1st Bodoland Mohotsav at Delhi
Our Government is committed to ensuring progress and prosperity for the vibrant Bodo community:PM
A strong foundation has been laid for the bright future of the Bodo people: PM
The entire North East is the Ashtalakshmi of India: PM
15 NOV 2024 9:34PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi today inaugurated the 1st Bodoland Mohotsav, a two day mega event on language, literature, and culture to sustain peace and build a Vibrant Bodo Society.
Addressing the gathering, Shri Modi greeted the citizens of India on the auspicious occasion of Kartik Purnima and Dev Deepavali. He greeted all the Sikh brothers and sisters from across the globe on the 555th Prakash Parva of Sri Gurunanak Dev ji being celebrated today. He also added that the citizens of India were celebrating the Janjatiya Gaurav Divas, marking the 150th birth anniversary of Bhagwan Birsa Munda. He was pleased to inaugurate the 1st Bodoland Mohotsav and congratulated the Bodo people from across the country who had come to celebrate a new future of prosperity, culture and peace.
Terming the occasion as an emotional moment for him, Shri Modi remarked it was a highly opportune moment as it had ended 50 long years of violence and Bodoland was celebrating its first festival of unity. He added that the Ranachandi dance in itself displayed the strength of Bodoland. Shri Modi lauded the Bodos for creating a new history after years of struggle and mediation efforts.
Recalling his opportunity to visit Kokrajhar after the 2020 Bodo Peace accord, Shri Modi remarked that the warmth and love showered on him made him feel one amongst the Bodos. He said he was pleased to feel the same warmth and love today even after four years of his visit. Shri Modi recalled his words to the Bodos that there was a new dawn of peace and prosperity in Bodoland, after witnessing the people choosing the path of peace by giving up arms. He added that it was truly an emotional moment for him. After witnessing the happy people and bright celebrations today, the Prime Minister underlined that a strong foundation has been laid for the bright future of the Bodo people. Shri Modi remarked that the development undertaken in the last 4 years in Bodoland was extremely important. “Bodoland has witnessed a new wave of development after the peace agreement”, exclaimed Shri Modi. He added that he felt satisfied today to see the benefits of the Bodo Peace Accord and its impact on the lives of Bodos. He further added that the Bodo Peace Accord had opened new paths for many other agreements. Shri Modi emphasized that more than 10 thousand youths in Assam alone have given up weapons, deserted the path of violence to return to the mainstream of development as a result of the accord. He added that it was beyond the imagination of anyone that the Karbi Anglong Accord, the Bru-Reang Accord and the NLFT-Tripura Accord would become a reality some day. Shri Modi remarked that the mutual trust between the people and Government was respected by both and now the Central Government and the Assam Government is leaving no stone unturned in the development of Bodoland and its people.
Highlighting the priority accorded by the Central and State Governments to the needs and aspirations of the Bodo community in the Bodo Territorial Region, Shri Modi noted that the Central Government has given a special package of Rs 1500 crore for the development of Bodoland while the Assam government had granted a special development package. He added that more than Rs 700 crore had been spent to develop the infrastructure related to education, health and culture in Bodoland. The Prime Minister remarked that the Government had taken decisions with utmost sensitivity towards the people who have given up violence and returned to the mainstream. He added that more than 4 thousand former cadres of the National Democratic Front of Bodoland had been rehabilitated while many youths had been given jobs in Assam Police. He further added that the Assam government had given assistance of Rs 5 lakh to each family affected by the Bodo conflict. The Prime Minister also noted that the Assam government was spending more than Rs 800 crore every year for the development of Bodoland.
Emphasizing the importance of skill development and availability of opportunities for the youth and women for the development of any region, Shri Modi underlined that SEED Mission was started. Explaining the SEED, Shri Modi said it meant welfare of youth through skilling, entrepreneurship, employment and development and expressed confidence that the Bodo youth were getting huge benefit from this.
Shri Modi said he was pleased to see the gun wielding youth in the past were now moving ahead in the field of sports. He noted the two editions of Durand Cup being held in Kokrajhar along with participation of teams from Bangladesh, Nepal and Bhutan was historic. The Prime Minister underlined that after the peace agreement, the Bodoland Literary Festival had also been held continuously in Kokrajhar for the last three years, denoting a great service to Bodo literature. He also greeted the people on the occasion of the 73rd foundation day of Bodo Sahitya Sabha being observed today. He added that it was a day of celebration of Bodo literature and Bodo language, with a cultural rally being held tomorrow.
Narrating his experience of the visit to the exhibition at the Mohotsov, Shri Modi said he witnessed the rich Bodo art and craft like Aronnaye, Dokhona, Gamsa, Karai-Dakhini, Thorkha, Jau Gishi, Kham and other products which have received Geographical Indication (GI) tag. He added that the significance of GI Tag helped in maintaining the identity of the products to remain linked to Bodoland and Bodo culture irrespective of where it is in the world. Highlighting that sericulture had always been an important part of Bodo culture, Shri Modi underlined that the government had implemented the Bodoland Sericulture Mission. Noting that there is a tradition of weaving in every Bodo family, Shri Modi said that necessary efforts had been undertaken to promote the cultural heritage of the Bodo community through Bodoland Handloom Mission.
“Assam is a great strength of India's tourism sector, while Bodoland is the strength of Assam’s tourism”, said Shri Modi. Shri Modi was pleased that the dense forests of Manas National Park, Raimona National Park and Sikhna Jhalao National Park, which were once used as hide-outs, were now becoming a medium to fulfil the ambitions of the youth. He expressed confidence that the growing tourism in Bodoland would create many new employment opportunities for the youth.
Remembering Shri Bodofa Upendra Nath Brahma and Gurudev Kalicharan Brahma for their contributions, Shri Modi remarked that Bodofa always put forward the democratic method for the integrity of India and the constitutional rights of the Bodo people while Gurudev Kalicharan Brahma united the society by following the path of non-violence and spirituality. He was satisfied that the Bodo mothers and sisters had dreams of a bright future for their children while every Bodo family now had the aspiration to give a better future to their children. This, he said, was due to the inspiration of successful Bodo personalities in front of them, who have served the country by holding important positions like Shri Harishankar Brahma, former Chief Election Commissioner, Shri Ranjit Shekhar Mushahary, former Governor of Meghalaya who have increased the prestige of the Bodo community. Shri Modi was pleased that the youth of Bodoland were dreaming of building a good career and the governments, both centre and the state, stood with every Bodo family as a partner in their progress.
Shri Modi remarked that the entire North East, including Assam, is the Ashtalakshmi of India and the dawn of development would rise from Eastern India to give new energy to the resolve of a developed India. Therefore, he said, the Government was constantly making efforts for permanent peace in the North East by trying to find amicable solutions to the border disputes between the states of the North East.
Emphasizing that the golden era of development of Assam and North East had begun in the last decade, Shri Modi said 25 crore people have come out of poverty in 10 years due to the policies of the Government. He added that lakhs of people from Assam have also defeated poverty. Highlighting that Assam was creating new records of development during the present Government’s tenure, Shri Modi said that the government has focused especially on health infrastructure. He added that in the last one and a half years, Assam was given 4 big hospitals, namely the Guwahati AIIMS and Kokrajhar, Nalbari, Nagaon Medical College, which have reduced people’s difficulties. He added that the opening of cancer hospital in Assam had given great relief to the patients of North East. Shri Modi remarked that the number of medical colleges in Assam was increased to 12 from 6, before 2014. He added that there was work underway to open 12 more new medical colleges, which would open new doors of opportunities for the youth.
Concluding his speech, Shri Modi remarked that the path shown by the Bodo Peace Accord is the path to prosperity for the entire North East. Noting that Bodoland is considered to be a rich abode of centuries-old culture, he added that we had to continuously strengthen this culture and traditions. He thanked the Bodos and wished them on the 1st Bodoland Mohotsav.
Governor of Assam, Shri Lakshman Prasad Acharya, Chief of Bodoland Territorial Region, Shri Pramod Boro, President of All Bodo Students Union, Shri Deepen Bodo, President of Bodo Sahitya Sabha, Dr Surath Narzary were present on the occasion among others. The Chief Minister of Assam, Shri Himanta Biswa Sarma had connected virtually over video-conference to the event.
Background
The 1st Bodoland Mohotsov, is a two day event being organised on 15th and 16th November. It is a mega event on language, literature, and culture to sustain peace and build a Vibrant Bodo Society. It aims to integrate the indigenous Bodo people residing not only in Bodoland but also in other parts of Assam, West Bengal, Nepal, and other international border areas of the North East. The theme for the Mohotsov is ‘Peace and Harmony for Prosperous Bharat’ with focus on the rich culture, language and education of the Bodo community along with other communities from the Bodoland Territorial Region (BTR). It aims to capitalise on the richness of cultural and linguistic heritage, ecological biodiversity and touristic potential of Bodoland.
Significantly, the Mohotsov is also about celebrating the remarkable journey of recovery and resilience ever since the signing of the Bodo Peace Accord in 2020 under the dynamic leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi. This peace agreement not only resolved decades of conflict, violence, and loss of life in Bodoland but also served as a catalyst for other peace settlements.
The session on “The rich Bodo Culture, tradition and Literature Contributing towards Indian Heritage and Traditions” will be the highlight of the Mahotsav and will witness deliberations on a range of the rich Bodo culture, traditions, language and literature. Another session on “Challenges and Opportunities of Mother Tongue medium-of-instruction through National Education Policy, 2020” would also be held. Thematic Discussion on “Indigenous cultural meet & discussion on building ‘Vibrant Bodoland’ Region through culture & tourism” will also be organised with the objective of promoting tourism and culture of Bodoland region.
The gathering included over five thousand cultural, linguistic and art enthusiasts attending the event from Bodoland region, Assam, West Bengal, Tripura, Nagaland, Meghalaya, Arunachal Pradesh, other parts of India, and also from the neighbouring states of Nepal and Bhutan among others.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
দিল্লীত প্ৰথম বড়োলেণ্ড মহোৎসৱ উদ্বোধন প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ
আমাৰ চৰকাৰে বড়োসকলৰ অগ্ৰগতি আৰু সমৃদ্ধি নিশ্চিত কৰিবলৈ প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
বড়ো জনগোষ্ঠীৰ উজ্জ্বল ভৱিষ্যতৰ বাবে সুদৃঢ় ভেটি স্থাপন কৰা হৈছেঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
সমগ্ৰ উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চল ভাৰতৰ অষ্টলক্ষ্মীঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
15 NOV 2024 9:34PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি শান্তি বৰ্তাই ৰাখিবলৈ আৰু এখন প্ৰাণোচ্ছল বড়ো সমাজ গঢ়াৰ বাবে ভাষা, সাহিত্য, সংস্কৃতিৰ ওপৰত দুদিনীয়াকৈ অনুষ্ঠিত হোৱা প্ৰথম বড়োলেণ্ড মহোৎসৱৰ শুভাৰম্ভ কৰে।
সভাত ভাষণ দি শ্ৰী মোদীয়ে কাৰ্তিক পূৰ্ণিমা আৰু দেৱ দীপাৱলী উপলক্ষে দেশৰ জনসাধাৰণক শুভেচ্ছা জনায়। আজি উদযাপন কৰা শ্ৰী গুৰুনানক দেৱ জীৰ ৫৫৫ সংখ্যক প্ৰকাশ পৰ্ব উপলক্ষে তেওঁ সমগ্ৰ বিশ্বৰ সকলো শিখ ভাতৃ-ভগ্নীক শুভেচ্ছা জনায়। তেওঁ লগতে কয় যে ভগৱান বীৰছা মুণ্ডাৰ ১৫০ সংখ্যক জয়ন্তী উপলক্ষে ভাৰতৰ নাগৰিকে জনজাতীয় গৌৰৱ দিৱস উদযাপন কৰিছে। তেওঁ প্ৰথম বড়োলেণ্ড মহোৎসৱ উদ্বোধন কৰি আনন্দিত হোৱা বুলি উল্লেখ কৰে আৰু সমৃদ্ধি, সংস্কৃতি আৰু শান্তিৰ নতুন ভৱিষ্যত উদযাপন কৰিবলৈ অহা বড়ো জনগোষ্ঠীক অভিনন্দন জনায়।
এই অনুষ্ঠানটোক তেওঁৰ বাবে আৱেগিক মুহূৰ্ত বুলি অভিহিত কৰি শ্ৰী মোদীয়ে মন্তব্য কৰে যে ই এক অতি সঠিক মুহূৰ্ত, কাৰণ ইয়াৰ ফলত ৫০ বছৰীয়া দীঘলীয়া হিংসাৰ অন্ত পৰিছে আৰু বড়োলেণ্ডে প্ৰথমটো ঐক্যৰ উৎসৱ উদযাপন কৰিছে। তেওঁ লগতে কয় যে ৰণচণ্ডী নৃত্যই নিজৰ মাজতে বড়োলেণ্ডৰ শক্তি প্ৰদৰ্শন কৰিছে। বছৰ বছৰ ধৰি সংগ্ৰাম আৰু মধ্যস্থতাকাৰী প্ৰচেষ্টাৰ অন্তত বড়োসকলক এক নতুন ইতিহাস সৃষ্টি কৰাৰ বাবে শ্ৰী মোদীয়ে প্ৰশংসা কৰে।
২০২০ চনৰ বড়ো শান্তি চুক্তিৰ পিছত কোকৰাঝাৰ ভ্ৰমণৰ সুযোগ স্মৰণ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে মন্তব্য কৰে যে তেওঁৰ ওপৰত বৰ্ষিত উত্তাপ আৰু মৰমে তেওঁক বড়োসকলৰ ভিতৰত এজন বুলি অনুভৱ কৰাইছিল। চাৰি বছৰৰ পাছতো আজিও একে উষ্ণতা আৰু মৰম অনুভৱ কৰি তেওঁ আনন্দিত হোৱা বুলি কয়। শ্ৰী মোদীয়ে জনসাধাৰণে অস্ত্ৰ ত্যাগ কৰি শান্তিৰ পথ বাছি লোৱাৰ সাক্ষী হৈ বড়োলেণ্ডত শান্তি আৰু সমৃদ্ধিৰ নতুন ধলফাটৰ কথা স্মৰণ কৰে। তেওঁ লগতে কয় যে সঁচাকৈয়ে তেওঁৰ বাবে সেয়া আছিল এক আৱেগিক মুহূৰ্ত। আজি সুখী জনসাধাৰণ আৰু উজ্জ্বল উদযাপনৰ সাক্ষী হোৱাৰ পাছত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আলোকপাত কৰে যে বড়ো জনগোষ্ঠীৰ উজ্জ্বল ভৱিষ্যতৰ বাবে এক সুদৃঢ় ভেটি স্থাপন কৰা হৈছে। শ্ৰী মোদীয়ে মন্তব্য কৰে যে বড়োলেণ্ডত যোৱা ৪ বছৰত যি উন্নয়নৰ পথ গ্ৰহণ কৰা হৈছে সেয়া অত্যন্ত গুৰুত্বপূৰ্ণ। “শান্তি চুক্তিৰ পিছত বড়োলেণ্ডে উন্নয়নৰ নতুন জোৱাৰ প্ৰত্যক্ষ কৰিছে”, শ্ৰী মোদীয়ে উল্লেখ কৰে। তেওঁ লগতে কয় যে বড়ো শান্তি চুক্তিৰ সুফল আৰু বড়োসকলৰ জীৱনত ইয়াৰ প্ৰভাৱ দেখি আজি তেওঁ সন্তুষ্টি অনুভৱ কৰিছে। তেওঁ আৰু কয় যে বড়ো শান্তি চুক্তিয়ে আন বহু চুক্তিৰ বাবে নতুন পথ মুকলি কৰিছে। শ্ৰী মোদীয়ে জোৰ দি কয় যে কেৱল অসমতে ১০ হাজাৰতকৈ অধিক যুৱকে অস্ত্ৰ-শস্ত্ৰ ত্যাগ কৰিছে, হিংসাৰ পথ পৰিত্যাগ কৰি উন্নয়নৰ মূলসুঁতিলৈ ঘূৰি আহিছে চুক্তিৰ ফলত। তেওঁ লগতে কয় যে কাৰ্বি আংলং চুক্তি, ব্ৰু-ৰিয়াং চুক্তি আৰু এন এল এফ টি-ত্ৰিপুৰা চুক্তি কোনোবাদিনা বাস্তৱত পৰিণত হ’ব, সেয়া কাৰো কল্পনাৰ বাহিৰত। শ্ৰী মোদীয়ে মন্তব্য কৰে যে জনসাধাৰণ আৰু চৰকাৰৰ মাজত থকা পাৰস্পৰিক আস্থা দুয়োৰে সন্মানৰ বিষয় আছিল আৰু এতিয়া কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰ আৰু অসম চৰকাৰে বড়োলেণ্ড আৰু ইয়াৰ জনসাধাৰণৰ উন্নয়নৰ বাবে একো নকৰাকৈ থকা নাই।
বড়ো টেৰিটৰিয়েল এলেকাত বড়ো সম্প্ৰদায়ৰ প্ৰয়োজন আৰু আকাংক্ষাক কেন্দ্ৰ তথা ৰাজ্য চৰকাৰে দিয়া অগ্ৰাধিকাৰৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি শ্ৰী মোদীয়ে উল্লেখ কৰে যে কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে বড়োলেণ্ডৰ উন্নয়নৰ বাবে ১,৫০০ কোটি টকাৰ বিশেষ পেকেজ দিয়াৰ বিপৰীতে অসম চৰকাৰে বিশেষ উন্নয়নৰ পেকেজ অনুমোদন জনাইছে। তেওঁ লগতে কয় যে বড়োলেণ্ডৰ শিক্ষা, স্বাস্থ্য আৰু সংস্কৃতিৰ সৈতে জড়িত আন্তঃগাঁথনি উন্নয়নৰ বাবে ৭০০ কোটিতকৈ অধিক টকা ব্যয় কৰা হৈছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মন্তব্য কৰে যে চৰকাৰে হিংসা ত্যাগ কৰি মূলসুঁতিলৈ ঘূৰি অহাসকলৰ প্ৰতি অত্যন্ত সংবেদনশীলতাৰে সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ কৰিছে। তেওঁ লগতে কয় যে নেচনেল ডেম’ক্ৰেটিক ফ্ৰণ্ট অব বড়োলেণ্ডৰ ৪ হাজাৰৰো অধিক প্ৰাক্তন কেডাৰক পুনৰ সংস্থাপন কৰাৰ বিপৰীতে বহু যুৱকক অসম আৰক্ষীত চাকৰি দিয়া হৈছে। তেওঁ আৰু কয় যে বড়ো সংঘাতত ক্ষতিগ্ৰস্ত হোৱা প্ৰতিটো পৰিয়ালক অসম চৰকাৰে ৫ লাখ টকাৰ সাহায্য প্ৰদান কৰিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে লগতে উল্লেখ কৰে যে অসম চৰকাৰে বড়োলেণ্ডৰ উন্নয়নৰ বাবে প্ৰতি বছৰে ৮০০ কোটিতকৈ অধিক ধন ব্যয় কৰি আহিছে।
যিকোনো অঞ্চলৰ উন্নয়নৰ বাবে যুৱক-যুৱতী আৰু মহিলাসকলৰ বাবে দক্ষতা বিকাশৰ গুৰুত্ব আৰু সুযোগৰ উপলব্ধতাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে ছীড মিছন আৰম্ভ হোৱা বুলি উল্লেখ কৰে। ছীডৰ বিষয়ে ব্যাখ্যা কৰি শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে ইয়াৰ অৰ্থ হৈছে দক্ষতা, উদ্যোগীকৰণ, কৰ্মসংস্থাপন আৰু উন্নয়নৰ জৰিয়তে যুৱক-যুৱতীসকলৰ কল্যাণ আৰু ইয়াৰ পৰা বড়ো যুৱক-যুৱতীসকলে বিপুলভাৱে উপকৃত হোৱা বুলি প্ৰকাশ কৰে।
শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে পূৰ্বৰ বন্দুকধাৰী যুৱক-যুৱতীসকলে এতিয়া ক্ৰীড়াৰ ক্ষেত্ৰত আগবাঢ়ি যোৱা দেখি তেওঁ আনন্দিত হৈছে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে কোকৰাঝাৰত অনুষ্ঠিত হৈ থকা ডুৰাণ্ড কাপৰ দুটা সংস্কৰণৰ লগতে বাংলাদেশ, নেপাল আৰু ভূটানৰ দলসমূহৰ অংশগ্ৰহণ ঐতিহাসিক আছিল। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আলোকপাত কৰে যে শান্তি চুক্তিৰ পিছত কোকৰাঝাৰত যোৱা তিনি বছৰ ধৰি বড়োলেণ্ড সাহিত্য মহোৎসৱো অবিৰতভাৱে অনুষ্ঠিত হৈ আহিছে, যিয়ে বড়ো সাহিত্যৰ এক বৃহৎ সেৱাৰ ইংগিত দিয়ে। আজি পালন কৰা বড়ো সাহিত্য সভাৰ ৭৩ সংখ্যক প্ৰতিষ্ঠা দিৱস উপলক্ষে ৰাইজক অভিনন্দন জনায়। তেওঁ লগতে কয় যে এই দিনটো বড়ো সাহিত্য আৰু বড়ো ভাষাৰ উদযাপনৰ দিন, কাইলৈ ​​সাংস্কৃতিক সমাবেশ অনুষ্ঠিত হ’ব।
মহোৎসৱত অনুষ্ঠিত হোৱা প্ৰদৰ্শনী দৰ্শনৰ অভিজ্ঞতা বৰ্ণনা কৰি শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে তেওঁ ভৌগোলিক সূচক (জি আই) টেগ লাভ কৰা আৰনাই, দখনা, গামছা, কাৰাই-ডাখিনী, থৰখা, জাউ গিছি, খাম আদি চহকী বড়ো কলা আৰু শিল্পকলাৰ সাক্ষী হৈছিল। তেওঁ লগতে কয় যে জি আই টেগৰ তাৎপৰ্য্যই বিশ্বৰ ক’ত নাথাকক কিয় বড়োলেণ্ড আৰু বড়ো সংস্কৃতিৰ সৈতে জড়িত হৈ থাকিবলৈ সামগ্ৰীসমূহৰ পৰিচয় বজাই ৰখাত সহায় কৰিছিল। ৰেচম শিল্প সদায় বড়ো সংস্কৃতিৰ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ অংশ আছিল বুলি আলোকপাত কৰি শ্ৰী মোদীয়ে আলোকপাত কৰি কয় যে চৰকাৰে বড়োলেণ্ড ছেৰিকালচাৰ মিছন ৰূপায়ণ কৰিছে। প্ৰতিটো বড়ো পৰিয়ালত বোৱা-কটাৰ পৰম্পৰা আছে বুলি উল্লেখ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে বড়োলেণ্ড হেণ্ডলুম মিছনৰ জৰিয়তে বড়ো সম্প্ৰদায়ৰ সাংস্কৃতিক ঐতিহ্যৰ প্ৰসাৰৰ বাবে প্ৰয়োজনীয় প্ৰচেষ্টা হাতত লোৱা হৈছে।
‘অসম ভাৰতৰ পৰ্যটন খণ্ডৰ এক বৃহৎ শক্তি, আনহাতে বড়োলেণ্ড অসমৰ পৰ্যটনৰ শক্তি’, শ্ৰী মোদীয়ে কয়। শ্ৰী মোদীয়ে আনন্দ প্ৰকাশ কৰি কয় যে মানস ৰাষ্ট্ৰীয় উদ্যান, ৰাইমনা ৰাষ্ট্ৰীয় উদ্যান আৰু শিখনা ঝলাও ৰাষ্ট্ৰীয় উদ্যানৰ ঘন বনাঞ্চল এসময়ত গোপন ঘাটী হিচাপে ব্যৱহাৰ হোৱাৰ বিপৰীতে এতিয়া যুৱক-যুৱতীসকলৰ উচ্চাকাংক্ষা পূৰণৰ মাধ্যমত পৰিণত হৈছে। বড়োলেণ্ডৰ ক্ৰমবৰ্ধমান পৰ্যটনে যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে বহু নতুন কৰ্মসংস্থাপনৰ সুযোগ সৃষ্টি কৰিব বুলি তেওঁ আত্মবিশ্বাস প্ৰকাশ কৰে।
বডোফা উপেন্দ্ৰ নাথ ব্ৰহ্ম আৰু গুৰুদেৱ কালিচৰণ ব্ৰহ্মক তেওঁলোকৰ অৱদানৰ বাবে স্মৰণ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে মন্তব্য কৰে যে বডোফাই সদায় ভাৰতৰ অখণ্ডতা আৰু বড়ো জনগোষ্ঠীৰ সাংবিধানিক অধিকাৰৰ বাবে গণতান্ত্ৰিক পদ্ধতি আগবঢ়াইছিল। আনহাতে গুৰুদেৱ কালিচৰণ ব্ৰহ্মই অহিংসা আৰু আধ্যাত্মিকতাৰ পথ অনুসৰণ কৰি সমাজখনক একত্ৰিত কৰিছিল। তেওঁ সন্তুষ্টি প্ৰকাশ কৰে যে বড়ো মাতৃ আৰু ভগ্নীসকলৰ সন্তানৰ উজ্জ্বল ভৱিষ্যতৰ সপোন আছিল। আনহাতে প্ৰতিটো বড়ো পৰিয়ালে এতিয়া সন্তানক উন্নত ভৱিষ্যত দিয়াৰ আকাংক্ষা গঢ়ি তুলিছে। তেওঁ কয় যে তেওঁলোকে সন্মুখত থকা সফল বড়ো ব্যক্তিসকলৰ প্ৰেৰণা লাভ কৰিছে, প্ৰাক্তন মুখ্য নিৰ্বাচন আয়ুক্ত শ্ৰীযুত হৰিশংকৰ ব্ৰহ্ম, মেঘালয়ৰ প্ৰাক্তন ৰাজ্যপাল শ্ৰীযুত ৰঞ্জিত শেখৰ মুছাহাৰীৰ দৰে গুৰুত্বপূৰ্ণ পদবীত অধিষ্ঠিত হৈ দেশৰ সেৱা আগবঢ়োৱাসকলৰ পৰা, যিসকলে বড়ো সম্প্ৰদায়ৰ প্ৰতিপত্তি বৃদ্ধি কৰিছে। শ্ৰী মোদীয়ে আনন্দ প্ৰকাশ কৰে যে বড়োলেণ্ডৰ যুৱক-যুৱতীসকলে এটা ভাল কেৰিয়াৰ গঢ়াৰ সপোন দেখিছে আৰু কেন্দ্ৰ তথা ৰাজ্য উভয় চৰকাৰে প্ৰতিটো বড়ো পৰিয়ালৰ সৈতে তেওঁলোকৰ অগ্ৰগতিৰ অংশীদাৰ হিচাপে থিয় দিছে।
শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে অসমকে ধৰি সমগ্ৰ উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চল ভাৰতৰ অষ্টলক্ষ্মী আৰু উন্নত ভাৰতৰ সংকল্পক নতুন শক্তি প্ৰদান কৰিবলৈ পূব ভাৰতৰ পৰা উন্নয়নৰ আৰম্ভণি হ’ব। সেয়েহে উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ ৰাজ্যসমূহৰ মাজত সীমান্ত বিবাদৰ সৌহাৰ্দ্যপূৰ্ণ সমাধান বিচাৰি উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ স্থায়ী শান্তিৰ বাবে চৰকাৰে অহৰহ প্ৰচেষ্টা চলাই আহিছে বুলিও তেওঁ কয়।
যোৱা দশকত অসম আৰু উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ উন্নয়নৰ সোণালী যুগ আৰম্ভ হোৱা বুলি জোৰ দি শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে চৰকাৰৰ নীতিৰ বাবেই ১০ বছৰত ২৫ কোটি লোক দৰিদ্ৰতাৰ পৰা ওলাই আহিছে। তেওঁ লগতে কয় যে অসমৰ লাখ লাখ লোকেও দৰিদ্ৰতাক পৰাভূত কৰিছে। বৰ্তমান চৰকাৰৰ কাৰ্যকালত অসমে উন্নয়নৰ নতুন অভিলেখ সৃষ্টি কৰিছে বুলি আলোকপাত কৰি শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে চৰকাৰে বিশেষকৈ স্বাস্থ্য আন্তঃগাঁথনিৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছে। তেওঁ লগতে কয় যে যোৱা ডেৰ বছৰত অসমক ৪ খন বৃহৎ চিকিৎসালয় দিয়া হৈছিল, সেই অনুসৰি গুৱাহাটী এইমছ আৰু কোকৰাঝাৰ, নলবাৰী, নগাঁও চিকিৎসা মহাবিদ্যালয়, যাৰ ফলত মানুহৰ অসুবিধা হ্ৰাস পাইছে। তেওঁ লগতে কয় যে অসমত কৰ্কট চিকিৎসালয় মুকলি হোৱাৰ ফলত উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ ৰোগীসকলক যথেষ্ট সকাহ দিয়া হৈছে। শ্ৰী মোদীয়ে মন্তব্য কৰে যে ২০১৪ চনৰ পূৰ্বে অসমত চিকিৎসা মহাবিদ্যালয়ৰ সংখ্যা ৬ৰ পৰা ১২খনলৈ বৃদ্ধি কৰা হৈছে।
ভাষণৰ সামৰণিত শ্ৰী মোদীয়ে মন্তব্য কৰে যে বড়ো শান্তি চুক্তিয়ে যি পথ দেখুৱাইছে, সেয়াই সমগ্ৰ উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ সমৃদ্ধিৰ পথ। বড়োলেণ্ডক শতিকা পুৰণি সংস্কৃতিৰ চহকী বাসস্থান হিচাপে গণ্য কৰা বুলি উল্লেখ কৰি তেওঁ লগতে কয় যে আমি এই সংস্কৃতি আৰু পৰম্পৰাক অহৰহ শক্তিশালী কৰিব লাগিব। তেওঁ বড়োসকলক ধন্যবাদ জ্ঞাপন কৰাৰ লগতে প্ৰথম বড়োলেণ্ড মহোৎসৱৰ শুভেচ্ছা জনায়।
এই উপলক্ষে অসমৰ ৰাজ্যপাল শ্ৰী লক্ষ্মণ প্ৰসাদ আচাৰ্য, বডোলেণ্ড টেৰিটৰিয়েল অঞ্চলৰ মুখ্য কাৰ্যবাহী শ্ৰী প্ৰমোদ বড়ো, সদৌ বড়ো ছাত্ৰ সন্থাৰ সভাপতি শ্ৰী দীপেন বডো, , বড়ো সাহিত্য সভাৰ সভাপতি ড সুৰথ নাৰ্জাৰীকে ধৰি অন্যান্যসকল উপস্থিত থাকে। অসমৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী হিমন্তবিশ্ব শৰ্মাই এই অনুষ্ঠানৰ সৈতে ভিডিঅ’ কনফাৰেন্সৰ জৰিয়তে ভাৰ্চুৱেলি সংযোগ স্থাপন কৰিছিল।
পৃষ্ঠভূমি
১৫ আৰু ১৬ নৱেম্বৰত প্ৰথম বড়োলেণ্ড মহোৎসৱ দুদিনীয়া কাৰ্যসূচীৰে আয়োজন কৰা হৈছে। শান্তি বৰ্তাই ৰাখিবলৈ আৰু এখন প্ৰাণোচ্ছল বড়ো সমাজ গঢ়ি তুলিবলৈ ভাষা, সাহিত্য আৰু সংস্কৃতিৰ ওপৰত এক মেগা ইভেণ্ট। ইয়াৰ লক্ষ্য কেৱল বড়োলেণ্ডতে নহয়, অসমৰ অন্যান্য প্ৰান্ত, পশ্চিমবংগ, নেপাল আৰু উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ অন্যান্য আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সীমান্ত অঞ্চলত বাস কৰা খিলঞ্জীয়া বড়ো লোকসকলক একত্ৰিত কৰা। মহোৎসৱৰ বিষয়বস্তু হৈছে ‘সমৃদ্ধিশালী ভাৰতৰ বাবে শান্তি আৰু সমন্বয়,’ য’ত বড়োলেণ্ড টেৰিটৰিয়েল অঞ্চল (বিটিআৰ)ৰ অন্যান্য সম্প্ৰদায়ৰ লগতে বড়ো সম্প্ৰদায়ৰ চহকী সংস্কৃতি, ভাষা আৰু শিক্ষাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰা হৈছে। ইয়াৰ লক্ষ্য হৈছে বড়োলেণ্ডৰ সাংস্কৃতিক আৰু ভাষিক ঐতিহ্য, পৰিবেশ জীৱ বৈচিত্ৰ্য আৰু পৰ্যটন সম্ভাৱনাৰ সমৃদ্ধিৰ মূলধন হিচাপে ব্যৱহাৰ কৰা।
তাৎপৰ্যপূৰ্ণভাৱে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ গতিশীল নেতৃত্বত ২০২০ চনত বড়ো শান্তি চুক্তি স্বাক্ষৰ হোৱাৰ পিছৰে পৰা পুনৰুদ্ধাৰ আৰু সক্ষমতাৰ উল্লেখযোগ্য যাত্ৰাক উদযাপন কৰাও মহোৎসৱৰ বিষয়। এই শান্তি চুক্তিয়ে বড়োলেণ্ডত দশক দশক ধৰি চলি অহা সংঘাত, হিংসা আৰু জীৱন হেৰুওৱাৰ সমাধান কৰাই নহয়, অন্যান্য শান্তি নিষ্পত্তিৰ বাবেও অনুঘটক হিচাপে কাম কৰিছিল।
‘ভাৰতীয় ঐতিহ্য আৰু পৰম্পৰাৰ দিশত অৰিহণা যোগোৱা চহকী বড়ো সংস্কৃতি, পৰম্পৰা আৰু সাহিত্য’ শীৰ্ষক অধিবেশনখন মহোৎসৱৰ আলোকপাত হ’ব আৰু ইয়াত চহকী বড়ো সংস্কৃতি, পৰম্পৰা, ভাষা আৰু সাহিত্যৰ এক পৰিসৰৰ ওপৰত আলোচনাৰ সাক্ষী হ’ব। ‘ৰাষ্ট্ৰীয় শিক্ষা নীতি, ২০২০ৰ জৰিয়তে মাতৃভাষা মাধ্যমৰ শিক্ষাৰ প্ৰত্যাহ্বান আৰু সুযোগ’ শীৰ্ষক আন এক অধিবেশনো অনুষ্ঠিত হ’ব। বড়োলেণ্ড অঞ্চলৰ পৰ্যটন আৰু সংস্কৃতিক প্ৰসাৰ কৰাৰ উদ্দেশ্যে ‘সংস্কৃতি আৰু পৰ্যটনৰ জৰিয়তে ‘প্ৰাণোচ্ছল বড়োলেণ্ড’ অঞ্চল গঢ়ি তোলাৰ ওপৰত খিলঞ্জীয়া সাংস্কৃতিক অনুষ্ঠান আৰু আলোচনা’ বিষয়ভিত্তিক আলোচনাৰো আয়োজন কৰা হ’ব।
এই সমাৱেশত বড়োলেণ্ড অঞ্চল, অসম, পশ্চিমবংগ, ত্ৰিপুৰা, নাগালেণ্ড, মেঘালয়, অৰুণাচল প্ৰদেশ, ভাৰতৰ অন্যান্য প্ৰান্তৰ পৰা পাঁচ হাজাৰৰো অধিক সাংস্কৃতিক, ভাষিক আৰু শিল্প অনুৰাগীয়ে অংশগ্ৰহণ কৰে।