Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurates the 1st Bodoland Mohotsav at Delhi
Our Government is committed to ensuring progress and prosperity for the vibrant Bodo community:PM
A strong foundation has been laid for the bright future of the Bodo people: PM
The entire North East is the Ashtalakshmi of India: PM
15 NOV 2024 9:34PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi today inaugurated the 1st Bodoland Mohotsav, a two day mega event on language, literature, and culture to sustain peace and build a Vibrant Bodo Society.
Addressing the gathering, Shri Modi greeted the citizens of India on the auspicious occasion of Kartik Purnima and Dev Deepavali. He greeted all the Sikh brothers and sisters from across the globe on the 555th Prakash Parva of Sri Gurunanak Dev ji being celebrated today. He also added that the citizens of India were celebrating the Janjatiya Gaurav Divas, marking the 150th birth anniversary of Bhagwan Birsa Munda. He was pleased to inaugurate the 1st Bodoland Mohotsav and congratulated the Bodo people from across the country who had come to celebrate a new future of prosperity, culture and peace.
Terming the occasion as an emotional moment for him, Shri Modi remarked it was a highly opportune moment as it had ended 50 long years of violence and Bodoland was celebrating its first festival of unity. He added that the Ranachandi dance in itself displayed the strength of Bodoland. Shri Modi lauded the Bodos for creating a new history after years of struggle and mediation efforts.
Recalling his opportunity to visit Kokrajhar after the 2020 Bodo Peace accord, Shri Modi remarked that the warmth and love showered on him made him feel one amongst the Bodos. He said he was pleased to feel the same warmth and love today even after four years of his visit. Shri Modi recalled his words to the Bodos that there was a new dawn of peace and prosperity in Bodoland, after witnessing the people choosing the path of peace by giving up arms. He added that it was truly an emotional moment for him. After witnessing the happy people and bright celebrations today, the Prime Minister underlined that a strong foundation has been laid for the bright future of the Bodo people. Shri Modi remarked that the development undertaken in the last 4 years in Bodoland was extremely important. “Bodoland has witnessed a new wave of development after the peace agreement”, exclaimed Shri Modi. He added that he felt satisfied today to see the benefits of the Bodo Peace Accord and its impact on the lives of Bodos. He further added that the Bodo Peace Accord had opened new paths for many other agreements. Shri Modi emphasized that more than 10 thousand youths in Assam alone have given up weapons, deserted the path of violence to return to the mainstream of development as a result of the accord. He added that it was beyond the imagination of anyone that the Karbi Anglong Accord, the Bru-Reang Accord and the NLFT-Tripura Accord would become a reality some day. Shri Modi remarked that the mutual trust between the people and Government was respected by both and now the Central Government and the Assam Government is leaving no stone unturned in the development of Bodoland and its people.
Highlighting the priority accorded by the Central and State Governments to the needs and aspirations of the Bodo community in the Bodo Territorial Region, Shri Modi noted that the Central Government has given a special package of Rs 1500 crore for the development of Bodoland while the Assam government had granted a special development package. He added that more than Rs 700 crore had been spent to develop the infrastructure related to education, health and culture in Bodoland. The Prime Minister remarked that the Government had taken decisions with utmost sensitivity towards the people who have given up violence and returned to the mainstream. He added that more than 4 thousand former cadres of the National Democratic Front of Bodoland had been rehabilitated while many youths had been given jobs in Assam Police. He further added that the Assam government had given assistance of Rs 5 lakh to each family affected by the Bodo conflict. The Prime Minister also noted that the Assam government was spending more than Rs 800 crore every year for the development of Bodoland.
Emphasizing the importance of skill development and availability of opportunities for the youth and women for the development of any region, Shri Modi underlined that SEED Mission was started. Explaining the SEED, Shri Modi said it meant welfare of youth through skilling, entrepreneurship, employment and development and expressed confidence that the Bodo youth were getting huge benefit from this.
Shri Modi said he was pleased to see the gun wielding youth in the past were now moving ahead in the field of sports. He noted the two editions of Durand Cup being held in Kokrajhar along with participation of teams from Bangladesh, Nepal and Bhutan was historic. The Prime Minister underlined that after the peace agreement, the Bodoland Literary Festival had also been held continuously in Kokrajhar for the last three years, denoting a great service to Bodo literature. He also greeted the people on the occasion of the 73rd foundation day of Bodo Sahitya Sabha being observed today. He added that it was a day of celebration of Bodo literature and Bodo language, with a cultural rally being held tomorrow.
Narrating his experience of the visit to the exhibition at the Mohotsov, Shri Modi said he witnessed the rich Bodo art and craft like Aronnaye, Dokhona, Gamsa, Karai-Dakhini, Thorkha, Jau Gishi, Kham and other products which have received Geographical Indication (GI) tag. He added that the significance of GI Tag helped in maintaining the identity of the products to remain linked to Bodoland and Bodo culture irrespective of where it is in the world. Highlighting that sericulture had always been an important part of Bodo culture, Shri Modi underlined that the government had implemented the Bodoland Sericulture Mission. Noting that there is a tradition of weaving in every Bodo family, Shri Modi said that necessary efforts had been undertaken to promote the cultural heritage of the Bodo community through Bodoland Handloom Mission.
“Assam is a great strength of India's tourism sector, while Bodoland is the strength of Assam’s tourism”, said Shri Modi. Shri Modi was pleased that the dense forests of Manas National Park, Raimona National Park and Sikhna Jhalao National Park, which were once used as hide-outs, were now becoming a medium to fulfil the ambitions of the youth. He expressed confidence that the growing tourism in Bodoland would create many new employment opportunities for the youth.
Remembering Shri Bodofa Upendra Nath Brahma and Gurudev Kalicharan Brahma for their contributions, Shri Modi remarked that Bodofa always put forward the democratic method for the integrity of India and the constitutional rights of the Bodo people while Gurudev Kalicharan Brahma united the society by following the path of non-violence and spirituality. He was satisfied that the Bodo mothers and sisters had dreams of a bright future for their children while every Bodo family now had the aspiration to give a better future to their children. This, he said, was due to the inspiration of successful Bodo personalities in front of them, who have served the country by holding important positions like Shri Harishankar Brahma, former Chief Election Commissioner, Shri Ranjit Shekhar Mushahary, former Governor of Meghalaya who have increased the prestige of the Bodo community. Shri Modi was pleased that the youth of Bodoland were dreaming of building a good career and the governments, both centre and the state, stood with every Bodo family as a partner in their progress.
Shri Modi remarked that the entire North East, including Assam, is the Ashtalakshmi of India and the dawn of development would rise from Eastern India to give new energy to the resolve of a developed India. Therefore, he said, the Government was constantly making efforts for permanent peace in the North East by trying to find amicable solutions to the border disputes between the states of the North East.
Emphasizing that the golden era of development of Assam and North East had begun in the last decade, Shri Modi said 25 crore people have come out of poverty in 10 years due to the policies of the Government. He added that lakhs of people from Assam have also defeated poverty. Highlighting that Assam was creating new records of development during the present Government’s tenure, Shri Modi said that the government has focused especially on health infrastructure. He added that in the last one and a half years, Assam was given 4 big hospitals, namely the Guwahati AIIMS and Kokrajhar, Nalbari, Nagaon Medical College, which have reduced people’s difficulties. He added that the opening of cancer hospital in Assam had given great relief to the patients of North East. Shri Modi remarked that the number of medical colleges in Assam was increased to 12 from 6, before 2014. He added that there was work underway to open 12 more new medical colleges, which would open new doors of opportunities for the youth.
Concluding his speech, Shri Modi remarked that the path shown by the Bodo Peace Accord is the path to prosperity for the entire North East. Noting that Bodoland is considered to be a rich abode of centuries-old culture, he added that we had to continuously strengthen this culture and traditions. He thanked the Bodos and wished them on the 1st Bodoland Mohotsav.
Governor of Assam, Shri Lakshman Prasad Acharya, Chief of Bodoland Territorial Region, Shri Pramod Boro, President of All Bodo Students Union, Shri Deepen Bodo, President of Bodo Sahitya Sabha, Dr Surath Narzary were present on the occasion among others. The Chief Minister of Assam, Shri Himanta Biswa Sarma had connected virtually over video-conference to the event.
Background
The 1st Bodoland Mohotsov, is a two day event being organised on 15th and 16th November. It is a mega event on language, literature, and culture to sustain peace and build a Vibrant Bodo Society. It aims to integrate the indigenous Bodo people residing not only in Bodoland but also in other parts of Assam, West Bengal, Nepal, and other international border areas of the North East. The theme for the Mohotsov is ‘Peace and Harmony for Prosperous Bharat’ with focus on the rich culture, language and education of the Bodo community along with other communities from the Bodoland Territorial Region (BTR). It aims to capitalise on the richness of cultural and linguistic heritage, ecological biodiversity and touristic potential of Bodoland.
Significantly, the Mohotsov is also about celebrating the remarkable journey of recovery and resilience ever since the signing of the Bodo Peace Accord in 2020 under the dynamic leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi. This peace agreement not only resolved decades of conflict, violence, and loss of life in Bodoland but also served as a catalyst for other peace settlements.
The session on “The rich Bodo Culture, tradition and Literature Contributing towards Indian Heritage and Traditions” will be the highlight of the Mahotsav and will witness deliberations on a range of the rich Bodo culture, traditions, language and literature. Another session on “Challenges and Opportunities of Mother Tongue medium-of-instruction through National Education Policy, 2020” would also be held. Thematic Discussion on “Indigenous cultural meet & discussion on building ‘Vibrant Bodoland’ Region through culture & tourism” will also be organised with the objective of promoting tourism and culture of Bodoland region.
The gathering included over five thousand cultural, linguistic and art enthusiasts attending the event from Bodoland region, Assam, West Bengal, Tripura, Nagaland, Meghalaya, Arunachal Pradesh, other parts of India, and also from the neighbouring states of Nepal and Bhutan among others.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা দিল্লিদা অহানবা বোরোলেন্দ মহোৎসব হৌদোকখ্রে
বোরো ফুরুপ চাউখৎনবা অমসুং নুংঙাই-য়াইফনবা ঐখোয়গী সরকারনা থবক পায়খৎলে: প্রধান মন্ত্রী
বোরো মীয়ামগী অফবা তুংলমচৎগীদমক অকনবা য়ুম্ফম অমা থোল্লে: প্রধান মন্ত্রী
অপুনবা অৱাং-নোংপোক অসি ভারতকী অষ্টলক্ষ্মীনি: প্রধান মন্ত্রী
15 NOV 2024 9:34PM by PIB Imphal
ঙসি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা শান্তি পুরক্নবা অমসুং অফবা বোরো খুন্নাই অমা শেমগৎনবা লোল, সাহিত্য অমসুং নাতকী অচৌবা নুমিৎ নিনিগী থৌরম, অহানবা বোরোলেন্দ মহোৎসব হৌদোকখ্রে।
থৌরম অদুদা তিনখিবা মীয়ামদা শেংলবা কার্তিক পুর্নিমা, দেব দিপাৱালি অমসুং শ্রী গুরুনানক জিগী ৫৫৫শুবা প্রকাস পর্বগী ভারতকী মীয়ামদা য়াইফ-পাউজেল পীবগা লোয়ননা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ভারতকী মীয়াম্না ভগবান বিরসা মুন্দাগী ১৫০ শুবা মপোক কুমওন থৌরম পাংথোক্তুনা জনজাতিয় গৌরব দিবস পাংথোক্লি। অহানবা বোরোলেন্দ মহোৎসব হৌদোকপা অসিদা মহাক অপেনবা পোকই অমসুং নুংঙাই-য়াইফবা, নাত অমসুং শান্তিগী অফবা তুংলমচৎ অমগীদমক লৈবাক্কী মফম কয়াদগী লাক্লিবা বোরো মীয়ামদা য়াইফ-পাউজেল পীজরি।
থৌরম অসি মহাক্কী ওইনা পুক্নিং নুংশিবা মিকুপ অমনি হায়না ফোঙদোক্লদুনা, শ্রী মোদীনা হায়খি চহি ৫০ চৎথরকপা হিংশাগী থবক লোইশিনখিবা অমসুং বোরোলেন্দনা মসিগী অহানবা অপুনবগী কুহ্মৈ পাংথোকপা অসি অচৌবা খুদোংচাবা অমনি। রানাচান্দি জগোয়দা বোরোলেন্দগী থৌনা অদু উৎলে। চহি কয়া লান্থেংনরক্লবা অমসুং ৱারি শানবগী থবক কয়া পাংথোক্লবা মতুংদা বোরোশিংগী অনৌবা পুৱারি অমা শেম্লে। বোরো পিছ একোর্দ ২০২০ মতুংদা মহাক্না কোক্রাঝারদা চৎখিবা অদু নিংশিংলদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মহাক্কী মফমদা উৎখিবা নুংশিবা অমসুং অমতা ওইবা অদুনা মহাক বোরোশিংগী মরক্তা অমতা ওইখি। মহাক্কী খোঙচৎ অদুগী চহি মরিগী মতুংদা ফাওবা ঙসি মতম অদুগী নুংশিবা অমসুং হরাওবা অদু মহাক্না ফাওরি। খুৎলায়শিং থাদোক্লবা মতুংদা মীয়াম্না শান্তিগী লম্বীদা লাক্লবা মতুংদা, বোরোলেন্দা শান্তি অমসুং নুংঙাই-য়াইফবগী অনৌবা যুগ অমা লাক্লে।
মহাক্না হায়খি মসি মহাক্কী ওইনা তশেংনা পুক্নিং নুংশিবা মিকুপ অমনি। ঙসি হরাও-তয়াম্বা মীয়াম অমসুং নুংঙাইবা থৌরম উরবা মতুংদা, বোরো মীয়ামগী অফবা তুংলমচৎগীদমক অকনবা য়ুম্ফম অমা থোল্লে। হৌখিবা চহি ৪ দা বোরোলেন্দা পায়খৎখিবা চাউখৎ-থৌরাংগী থবকশিং অদু য়াম্না মরুওই। শান্তিগী য়ানচে খুৎয়েক পীনখ্রবা মতুংদা বোরোলেন্দা চাউখৎপগী অনৌবা ইথক অমা উবা ফংলে। ঙসি বোরো পিছ একোর্দকী কান্নবশিং অমসুং মসিনা বোরোশিংগী পুন্সিদা কান্নবা পীবা উবদা মহাক হরাওই। বোরো পিছ একোর্দ অসিনা অতোপ্পা য়ানবা কয়াগী অনৌবা লম্বী অমা শেম্লে। অসাম খক্তদা নহারোল লিশিং ১০ খুৎলায়শিং থাদোক্লে, একোর্দ অসিগী ফল ওইনা হিংশাগী লম্বী থাদোক্তুনা চাউখৎপগী লম্বীদা লাক্লে। কার্বি অলোং একোর্দ, ব্রু-রিয়াং একোর্দ অমসুং এন.এল.এফ.তি-ত্রিপুরা একোর্দ নোংমগী থবক ওইনা পাংথোক্কনি হায়বা কনাগুম্বা অমনা ৱাখলদা ফাওবা খল্লম্বা নত্তে। মীয়াম অমসুং সরকারগী মরক্তা লৈনরিবা থাজবা অসি অনিমক্না ইকায়খুম্নৈ অমসুং রোরোলেন্দ অমসুং মসিগী মীয়াম চাউখৎনবা হৌজিক কেন্দ্র সরকার অমসুং অসাম সরকারনা পায়খৎপা য়াবা থবকশিং পায়খৎলি।
বোরো তেরিতোরিএল রিজনদা বোরো ফুরুপকী অনিংবশিং অমসুং দরকার ওইবশিং ফংহন্নবা কেন্দ্র অমসুং রাজ্য সরকারনা মরুওইনা লৌরিবা অদুগী মতাংদা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি অসাম সরকারনা অখন্নবা চাউখৎ-থৌরাংগী পেকেজ অমা পীবগা লোয়ননা কেন্দ্র সরকারনা লুপা করোর ১৫০০ গী অখন্নবা পেকেজ অমা পীরে। বোরোলেন্দা লাইরিক-লাইশু, হকশেল অমসুং নাতকা মরি লৈনবা ইনফ্রাস্ত্রকচা শেমগৎনবা লুপা করোর ৭০০ হেন্না চাদিং তৌখ্রে। মীয়াম হিংশা থাদোক্নবা অমসুং মহৌশাগী পুন্সি ইচেলদা অমুক হল্লক্নবা সরকারনা ৱারেপশিং লৌখিবনি। নেসনেল দেমোক্রেতিক ফ্রন্ত ওফ বোরোলেন্দগী হান্নগী লান্মী লিশিং ৪ হেন্না খুন্দা-লৈতাহনবগা লোয়ননা নহারোল কয়া অসাম পুলিসতা থবকশিং পীরে। বোরোগী ইরাংনা শোকহল্লবা ইমুংশিংদা অসাম সরকারনা লুপা লাখ ৫ পীরে। বোরোলেন্দ চাউখৎনবগীদমক অসাম সরকারনা চহি খুদিংগী লুপা করোর ৮০০ চাদিং তৌরি। লমদম অমা চাউখৎনবা নহারোলশিং অমসুং নুপীশিংদা স্কিল হেনগৎহনবা অমসুং খুদোংচাবশিং ফংহনবা হায়বসি য়াম্না মরুওই। সিদ মিসন থবক পায়খৎপা হৌরে। সিদ হায়বদি স্কিল্লিং, ওন্ত্রেপ্রেনিউয়রশিপ, ইমপ্লোইমেন্ত অমসুং দিবলপমেন্তগী খুৎথাংদা নহারোলশিংগী য়াইফনবা থবক পায়খৎপা হায়বনি অমসুং মসিদগী বোরো নহারোলশিংনা কান্নবা কয়া ফংগনি হায়বগী থাজবা থম্লি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মতম অমদা নোংমৈ পায়রম্বা নহারোলশিং হৌজক শান্নবগী হিরমদা মাঙজিল থাবা উবদা মহাক অপেনবা ফাওই। বাংলাদেস, নেপাল অমসুং ভুতানগী তিমশিং শরুক য়াদুনা কোক্রাঝারদা দুরান্দ কপগী ইদিসন অনি পাংথোকখিবা অদু পুৱারিনি। শান্তিগী য়ানবা পুরক্লবা মতুংদা, হৌখিবা চহি অহুমদা কোক্রাঝারদা মখা তানা বোরোলেন্দ সাহিত্য ফেস্তিবেল পাংথোকপা অসি বোরো সাহিত্যগীদমক পাংথোকপা অচৌবা থবক অমনি। ঙসি পাংথোক্লিবা বোরো সাহিত্য সভাগী ৭৩শুবা ফাউন্দেসন দে থৌরমগীদমক তরাম্না ওকচরি। হয়েং নাতকী রেল্লি অমগা লোয়ননা বোরো সাহিত্য অমসুং বোরো লোলগী থৌরম অমা পাংথোক্কনি।
মহাক্না মহোৎসব অসিগী একজিবসন য়েংখিবগী মতাংদা, শ্রী মোদীনা হায়খি মহাক্না বোরোগী কলা অমসুং ক্রাফ হায়বদি অরোন্নয়ে, দোখোনা, গমসা, করাই-দাখিনি, থোরখা, জাউ গিসি,খাম অমসুং জি.আই তেগ ফংলবা অতোপ্পা পোৎথোক কয়া ফংলে। জি.আই তেগ ফংবা অসিনা পোৎথোক অমা মালেমগী মফম অমদা লৈখ্রবশু বোরোলেন্দ অমসুং বোরোগী নাতকা মরী লৈনহনবা ঙম্লে। সেরিকলচর অসি বোরো নাতকী মরুওইবা শরুক অমনি। সরকারনা বোরোলেন্দ সেরিকলচর মিসন পায়খৎলে। বোরো ইমুং খুদিংদা ফি শাবগী চৎনবী অমা লৈরি। বোরোলেন্দ হেন্দলুম মিসনগী মখাদা বোরো ফুরুপকী নাত য়োকখৎনবা দরকার ওইবা থবকশিং পায়খৎলে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ভারতকী তুরিজম সেক্তরদা অসাম অচৌবা মপাঙ্গল অমনি অমসুং অসামগী তুরিজমদা বোরোলেন্দ অচৌবা মপাঙ্গল অমনি। মতম অমদা নহারোলশিংগী লোৎফম ওইরম্বা মনাস নেসনেল পার্ক, রাইমোনা নেসনেল পার্ক অমসুং সিখানা ঝালাউ নেসনেল পার্কগী অশুকপা উমংশিং উবদা অপেনবা ফাওই, মসি হৌজিক নহারোলশিংগী অনিংবা থুংনবা পাম্বৈ অমা ওইরে। বোরোলেন্দা তুরিজম চাউখৎলকপা অসিনা নহারোলশিং থবক ফংনবা অনৌবা খুদোংচাবা কয়া পীরগনি।
মখোয়না পাংথোক্লম্বা থবকশিংগীদমক শ্রী বোরোফা উপেন্দ্র নাথ ব্রহ্মা অমসুং গুরুদেব কলিচারন ব্রাহ্মা নিংশিংলদুনা, শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি ভারতকী অপুনবা অমসুং বোরো মীয়াম সংবিধানগী হকশিং ফংনবা বোরোফানা মতম পুম্নমক্তা গনতন্ত্রিক ওইবা পাম্বৈশিং শীজিন্নখি অমসুং গুরুদেব কলিচারন্না অহিংশা অমসুং অধ্যতিক্কী লম্বী ইন্দুনা খুন্নাই অমতা ওইনা পুনশিনখি। মখোয়গী অঙাংশিংগী অফবা তুংলমচৎ অমা শেমগৎনবা বোরো ইমাশিং অমসুং ইচলশিংগী মাঙলানশিংগীদমক অপেনবা ফাওই অমসুং হৌজিক বোরো ইমুং খুদিংমক মখোয়গী অঙাংশিংদা অফবা তুংলমচৎ অমা ফংহন্নবা অনিংবশিং লৈরে। মসি মরুওইবা ফমশিং পায়দুনা লৈবাক অসিগী থবক তৌখিবা মাইপাক্লবা বোরো শক্নাইরবা মীওইশিং মখোয়গী মমাঙদা উবদা ইথিল পীবদগীনি। হান্নগী চীফ ইলেক্সন কম্মিসন্নর শ্রী হরিসঙ্কার ব্রাহ্মা, মেঘালয়গী হান্নগী রাজ্যপাল শ্রী রঞ্জিৎ সেখার মুসাহারেগুম্বা শক্নাইরবশিংনা বোরো ফুরুপকী মিংচৎ হেনগৎহল্লে। অফবা শীনবা অমা পায়নবা বোদোলেন্দগী নহারোলশিংনা মঙ মঙবদা অপেনবা ফাওই অমসুং মখোয় চাউখৎনবগী মরুপ ওইনা বোরো ইমুং খুদিংগা লোয়ননা থবক তৌমিন্ননবা কেন্দ্র অমসুং রাজ্য সরকার অনিমক লৈরি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি অসাম য়াওনা অপুনবা অৱাং-নোংপোক অসি ভারতকী অষ্টলক্ষ্মীনি। নোংপোক ভারত্তগী চাউখৎপগী নুমিৎ থোক্লকপা অসিনা বিকসিত ভারত অমগী পান্দম ফংনবা অনৌবা থৌনা অমা পীরে। অৱাং-নোংপোক রাজ্যশিংগী মরক্তা ঙমখৈগী মুক্নরিবশিং মরুপ-মপাং ওইনা য়ানবশিং পুরক্তুনা অৱাং-নোংপোক্তা লেংদ্রবা শান্তি পুরক্নবা সরকারনা লেপ্তনা হোৎনরি।
হৌখিবা চহি ১০দা অসাম অমসুং অৱাং-নোংপোক্কী সনাগী যুগ হৌখ্রে হায়না পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি সরকারগী থৌশিলশিংনা মরম ওইদুনা হৌখিবা চহি ১০দা মীওই করোর ২৫ লায়রবা কোক্লে। অসামগী মীওই লাখ কয়াশু লায়রবা কোক্লে। হৌজিক পাল্লিবা সরকারগী মতম মনুংদা অসামদা চাউখৎপগী অনৌবা রেকোর্দ কয়া থম্লে। হকশেলগী ইনফ্রাস্ত্রকচরদা সরকারনা অখন্নবা মীৎয়েং চঙলে। হৌখিবা চহি ১.৫ অসিদা অসামদা অচৌবা হোস্পিতালশিং হায়বদি গুৱাহাতি এ.আই.আই.এম.এস অমসুং কোক্রাঝার, নালবারি, নগাউন মেদিকেল কেলেজ লৈরে অমসুং মসিনা মীয়ামগী অৱাবশিং হন্থহল্লে। অসামদা অনৌবা কেন্সর হোস্পিতাল হাংদোকপা অসিনা অৱাং-নোংপোক্কী মীয়ামদা চাউনা কান্নবা পীরে। ২০১৪ গী মমাঙদা অসামদা মেদিকেল কলেজ ৬ লৈরম্বদগী হৌজিক কলেজ ১২ দা হেনগৎলে। অনৌবা মেদিকেল কলেজ ১২ লিংখৎনবা থবক পায়খৎলে,মসিনা নহারোলশিংদা অনৌবা খুদোংচাবশিং পীরগনি।
মহাক্কী ৱারোল লোইশিল্লকপদা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি বোরো পিছ একোর্দনা উৎলিবা লম্বী অসি অৱাং-নোংপোক শীনবা থুংনা নুংঙাই-য়াইফনবা লম্বীনি। বোরোলেন্দ অসি চহি চা কয়া শুরবা নাতকী লাইরৈবাক অমনি হায়না খন্নরি। লমদম অসিগী নাত অমসুং চৎনবীশিং মখা তানা মপাঙ্গল কনখৎহনগদবনি। অহানবা বোরোলেন্দ মহোৎসব অসিগীদমক বোরো মীয়ামদা য়াইফ-পাউজেল পীজরি।
থৌরম অদুদা শরুক য়াখিবশিংগী মনুংদা অসামগী রাজ্যপাল শ্রী লক্সমন প্রসাদ অচার্য়া, বোরোলেন্দ তেরিতোরিএল রিজনগী লুচিংবা শ্রী প্রমোদ বোরো, ওল বোরো স্তুদেন্তস য়ুনিয়নগী প্রসিদেন্ত শ্রী দিপেন বোরো, বোরো সাহিত্য সভাগী প্রসিদেন্ত দোক্তর সুরথ নরজারে য়াওখি। অসামগী চীফ মিনিস্তর শ্রী হিমান্ত বিশ্বা শর্মাশু ভিদিও-কনফরেন্সকী খুৎথাংদা থৌরম অদু ভর্চুএল ওইনা শরুক য়াখি।
নুঙগীৱারোল
নুমিৎ নিনিগী অহানবা বোরোলেন্দ মহোৎসব অসি নবেম্বর ১৫ অমসুং নবেম্বর ১৬ দা পাংথোক্কনি। মসি শান্তি পুরক্নবা অমসুং অফবা বোরো খুন্নাই অমা শেমগৎনবা লোল, সাহিত্য অমসুং নাতকী অচৌবা থৌরম অমনি। মসিনা বোরোলেন্দ খক নত্তনা অসাম, নোংচুপ বেঙ্গল, নেপাল অমসুং অৱাং-নোংপোক্কী অতোপ্পা মালেমগী ঙমখৈশিংদা লৈরিবা বোরো মীয়াম অমতা ওইনা পুনশিন্নবা পান্দম থম্লি। মোহোৎসব অসিগী থিমদি বোরো ফুরুপ অমসুং বোরোলেন্দ তেরিতোরিএল রিজন (বি তি আর)গী অতোপ্পা ফুরুপশিংগী ইনাকখুল্লবা নাত, লোল অমসুং লাইরিক-লাইশুদা মীৎয়েং থম্বগা লোয়ননা ‘নুংঙাই য়াইফবা ভারতকীদমক শান্তি অমসুং নুংশিন্না হিংমিন্নবা’ হায়বনি। কুহ্মৈ অসিনা বোরোলেন্দগী নাত, লোল, মখল কয়াগী শা-উচেক অমসুং পাম্বীশিং অমসুং তুরিজমগী খুদোংচাবশিং কান্নবা লৌনবা পান্দম থম্লি।
মশক থোকপা অমা ওইনা, প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী লমজিং মখাদা ২০২০ দা বোরো পীছ একোর্দ খুৎয়েক পীনখিবা মতুংগী মহৌশাগী ফিবমদা হঞ্জিল্লকপা অমসুং অৱাবা কয়া খাংখিবগী খোঙচৎ মহোৎসব অসিদা মশক তাক্কনি। শান্তিগী য়ানচে খুৎয়েক পীনখিবা অসিনা বোরোলেন্দদা চহি কয়া মুক্নবা, হিংসা অমসুং মীওই কয়া শিখিবা অদু ৱারোইশিন পুরকখিবা খক নত্তনা অতোপ্পা শান্তিগী য়ানবা পুরকখিবশিংগী ইনোৎ অমশু পীখি।
মহোৎসব অসিদা ভারতকী হেরিতেচ অমসুং চৎনবীশিংদা বোরোগী নাত, চৎনবী অমসুং সাহিত্যনা লৌখিবা থৌদাংশিংগী মতাংদা সেসন অমা পাংথোক্কনি অমসুং বোরোগী নাত, লোল, চৎনবীশিং অমসুং সাহিত্যগী মরমদা খন্ন-নৈনবা কয়া উবা ফংগনি। অতোপ্পা সেসন অমদা, নেসনেল ইজুকেসন পোলিসি ২০২০গী খুৎথাংদা মমালোলদা লাইরিক তাকপী-তম্বীবগী খুদোংচাদবশিং অমসুং কান্নবশিংগী মরমদা খন্নগনি। বোরোলেন্দ লমদমগী তুরিজম অমসুং নাত চাউখৎনবা পান্দমগা লোয়ননা নাত অমসুং তুরিজমগী খুৎথাংদা অফবা বোরোলেন্দ অমা শেমগৎনবা অরিবা নাতগী মীফম অমসুং খন্ন-নৈনবা পাংথোক্কনি।
থৌরম অসিদা শরুক য়াখিবশিংগী মনুংদা অসাম, নোংচুপ বেঙ্গল, ত্রিপুরা, নাগালেন্দ, মেঘালয়, অরুনাচল প্রদেস, ভারতকী অতোপ্পা মফমশিং অমসুং নেপাল অমসুং ভুতানদগী নাত, লোল অমসুং কলা পামজবা মীওই লিশিং ৫ হেন্না য়াওখি।