Prime Minister's Office
English rendering of PM’s speech during inauguration of 1st Bodoland Mohotsov in New Delhi
15 NOV 2024 9:46PM by PIB Delhi
Khulumbai! (Namaste)
Governor of Assam, Shri Lakshman Prasad Acharya ji, Chief Minister Himanta Biswa Sarma ji, who has joined us virtually, and all other distinguished guests present on the stage, brothers and sisters!
Today marks the auspicious occasion of Kartik Purnima, and Dev Deepawali is being celebrated. I extend my heartfelt greetings to everyone in the country on this festival. This day also marks the 555th Prakash Parv of Guru Nanak Dev Ji. I congratulate the entire nation, particularly our Sikh brothers and sisters across the globe, on this significant day. Additionally, the whole country is celebrating Janjatiya Gaurav Divas. This morning, I attended the 150th birth anniversary celebration of Bhagwan Birsa Munda in Jamui, Bihar, and now, this evening, we are inaugurating the very first Bodo Mohotsav here. People from the Bodo community have gathered from various states, including Assam, to take part in the first Bodoland Festival. I extend my warm greetings to all the Bodo friends present here, who have come together to celebrate a new era of peace, culture, and prosperity.
My friends,
You cannot imagine how deeply emotional this occasion is for me. These moments stir my emotions, for those who sit in Delhi, crafting theories and narrating the country’s stories from their air-conditioned rooms, may not comprehend the immense significance of this occasion. Fifty years of bloodshed, fifty years of violence—three to four generations of youth were lost to this turmoil. After so many decades, the Bodo community is celebrating a festival today, and witnessing the Ranachandidance is itself a testament to the spirit of the Bodo people. I am uncertain whether those in Delhi truly understand the depth of these events. This achievement was not realised overnight; with patience, each knot of conflict was meticulously untangled and set right. Today, you have all contributed to creating a new chapter in history.
My Bodo brothers and sisters,
In 2020, following the Bodo Peace Accord, I had the privilege of visiting Kokrajhar. The warmth and affection you showered upon me made me feel as if I were truly one of your own. I will always cherish that moment. Often, occasions or the atmosphere of a place leave a lasting impact, but what I experienced here was different. Even after four years, that same love, that same enthusiasm, that same affection remains, and it is hard to describe how deeply it touches one’s heart. On that day, I told my Bodo brothers and sisters that the dawn of peace and prosperity had begun in Bodoland. Those were not empty words. The atmosphere I witnessed, the commitment you showed towards peace by renouncing violence and laying down arms, was profoundly moving. It stirred something within me, a certainty that the dawn of prosperity had indeed arrived in Bodoland. Today, witnessing your enthusiasm and the happiness on your faces, I can confidently say that a strong foundation has been laid for a bright future for the Bodo people.
The progress made in Bodoland over the past four years has been truly remarkable. Since the peace agreement, a new wave of development has swept through the region. Today, when I witness the positive effects of the Bodo Peace Accord and how it has transformed your lives, I feel an immense sense of satisfaction and joy that is difficult to describe, friends. You cannot imagine the joy it brings to my heart. Picture, for a moment, a mother and her only son. She has lovingly raised her son with great care, but he, along with his friends, has taken up arms and roams the forests, driven by a path of violence and separation from his mother. The mother spends her days in helpless despair, until one day she learns that her son has abandoned his weapons and returned home. Imagine the sheer happiness that mother would feel on that day. For the past four years, I have experienced that same joy. My own people, my young friends, heeded my call, laid down their weapons, and are now working alongside me to build a brighter future for Bharat. This is one of the most significant moments of my life, an event that fills me with deep satisfaction, and I congratulate all of you for the same. Moreover, the benefits of the Bodo Peace Accord extend far beyond just this region. The Accord has paved the way for numerous other agreements. If it had remained a mere document, perhaps others would not have believed in the possibility of peace. But you brought those words to life, making them a reality on the ground and winning over the hearts and minds of the people. It is because of your efforts, your initiative, that new avenues for peace have been opened, igniting the flame of hope across the entire Northeast. You have truly set an inspiring example, my friends.
Friends,
Thanks to these agreements, in Assam alone—let me repeat this figure, which the so-called experts in Delhi might be unaware of—more than 10,000 young people have laid down their arms, turned away from violence, and joined the path of development. Who could have imagined that the Karbi AnglongAgreement, the Bru-Reang Agreement, or the NLFT-Tripura Agreement would ever become a reality? Yet, all of this has been made possible through your support, my friends. That is why, on this day when the entire country is celebrating Janjatiya Gaurav Divas, and as we commemorate the birth anniversary of Bhagwan Birsa Munda, I am here to express my heartfelt gratitude to you all. I have come to say thank you. I have come to pay my respects to your families. When we see our dreams coming to life before our eyes, it overwhelms the heart with emotion, and I cannot thank you enough. I urge the youth of the country, especially those who are still following the path of Naxalism, to learn from my Bodo friends. Abandon the gun; the path of violence and weapons never leads to true results. The path shown by the Bodo community is the one that brings lasting outcomes.
Friends,
You honoured the trust I placed in you when I came to you, and you respected my words. You have given such power to my words that they have become a lasting commitment, carved in stone for generations. Our government, along with the Government of Assam, is working tirelessly for your development.
Friends,
Both the central and Assam governments are prioritising the needs and aspirations of the Bodo community in the Bodo Territorial Region. The central government has allocated a special package of Rs 1,500 crore for Bodoland’s development. The Assam government has also provided a special development package. Over Rs 700 crore has already been spent on improving infrastructure related to education, healthcare, and culture in Bodoland. We have made decisions with complete sensitivity towards those who have renounced violence and returned to the mainstream. More than 4,000 former members of the National Democratic Front of Bodoland have been rehabilitated, and many young people have been given jobs in the Assam Police. Additionally, the Assam government has provided financial assistance of Rs 5 lakh to each family affected by the Bodo conflict. You will be pleased to know that the Assam government is spending more than Rs 800 crore every year on Bodoland’s development.
Friends,
For the development of any region, it is crucial that the youth and women have access to skill development and ample opportunities to pursue their aspirations. Once the violence ceased, it became imperative to plant the "Banyan tree" of development in Bodoland. This vision laid the foundation for the SEED Mission. The SEED Mission, which stands for Skilling, Entrepreneurship, and Employment Development, is significantly benefiting Bodo youth.
Friends,
It gives me immense pleasure to see that young people who once held guns are now excelling in the field of sports. The two editions of the Durand Cup held in Kokrajhar, with teams from Bangladesh, Nepal, and Bhutan participating, have been historic events. Since the peace agreement, the Bodoland Literary Festival has been taking place in Kokrajhar for the past three years, and I am especially grateful to the Sahitya Parishad for this. It is a tremendous contribution to Bodo literature. Today also marks the 73rd foundation day of the Bodo Sahitya Sabha, a day to celebrate Bodo literature and language. I understand that a cultural rally is scheduled for tomorrow, 16th November. I extend my best wishes for that as well. And friends, when people in Delhi see this, the entire nation will have a chance to witness it. You have made a wise choice to come to Delhi and spread the message of peace.
Friends,
I recently visited the exhibition here, where the richness of Bodo art and craft was on full display. Many traditional items, such as Aronai, Dokhona, Gamsa, Karai-Dakhini, Thorkha, Jau Gishi, and Kham, are showcased here. These products have received GI tags, meaning that wherever they travel in the world, their identity will always be connected to Bodoland and Bodo culture. Sericulture has always been an integral part of Bodo tradition, and that is why our government is running the Bodoland Sericulture Mission. Weaving is a cherished custom in every Bodo household, and the Bodoland Handloom Mission is working to promote and preserve this rich cultural heritage.
Friends,
Assam is a significant pillar of Bharat's tourism sector, and Bodoland is an essential part of this strength. If there is any core of Assam’s tourism appeal, it lies in Bodoland. There was a time when the dense forests of Manas National Park, Raimona National Park, and Sikhna Jwhwlao National Park became sites for undesirable activities. I am pleased to see that these forests, once used as hide-outs, are now becoming avenues for fulfilling the high ambitions of our youth. The rise in tourism in Bodoland will also create numerous new employment opportunities for the young people here.
Friends,
As we celebrate this festival today, it is only natural to remember Bodofa Upendra Nath Brahma and Gurudev Kalicharan Brahma. Bodofa always advocated democratic means to uphold Bharat's integrity and secure the constitutional rights of the Bodo people. Gurudev Kalicharan Brahma united the community through non-violence and spirituality. Today, I feel a deep sense of satisfaction seeing that Bodo mothers and sisters no longer have tears in their eyes but dreams of a bright future. Every Bodo family aspires to provide a better future for their children, inspired by successful members of their community. Many distinguished individuals from the Bodo community have served the nation in prominent roles. Notable figures like Shri Harishankar Brahma, the former Chief Election Commissioner, and Ranjit Shekhar Mooshahary, the former Governor of Meghalaya, have enhanced the prestige of the Bodo people. I am delighted that the youth of Bodoland are now dreaming of successful careers. In all of this, our government—whether at the Centre or in the state—stands alongside every Bodo family as a partner.
Friends,
To me, the entire North East, including Assam, represents the Ashtalakshmi of Bharat. Now, the dawn of development will rise from the East, from Eastern India, bringing new energy to our vision of a Viksit Bharat (developed India). This is why we are tirelessly working to ensure lasting peace in the North East, and we are actively seeking amicable solutions to the border disputes between the North Eastern states.
Friends,
Over the past decade, the golden era of development in Assam and the North East has begun. Through the policies of the BJP-NDA government, 25 crore people have risen out of poverty over the last ten years. Among them, countless individuals from Assam have fought and triumphed over poverty. Under the BJP-NDA government, Assam is setting new milestones in development. We have placed special emphasis on health infrastructure. In the past one and a half years, Assam has received four major hospitals as gifts. Facilities such as Guwahati AIIMS and the medical colleges in Kokrajhar, Nalbari, and Nagaon have eased healthcare challenges for many. The opening of a cancer hospital in Assam has also provided immense relief to patients across the North East.
Before 2014, Assam had only six medical colleges. Today, that number has doubled to 12, and plans are underway to establish 12 more medical colleges. These growing numbers of medical institutions in Assam are now opening up new doors of opportunity for our youth.
Friends,
The path outlined by the Bodo Peace Accord leads to prosperity for the entire North East. I regard Bodoland as a treasure trove of a culture that is centuries old. We must continue to nurture and strengthen this rich culture and Bodo traditions. Once again, I extend my heartfelt wishes to all of you for a joyous Bodoland festival. Seeing so many of you gathered here, and having had the privilege of welcoming you in Delhi, fills me with immense happiness, and I welcome you all with open arms. Friends, the warmth and affection you have shown me, the love you have given, and the dreams I see in your eyes—trust me, I will work tirelessly to fulfil your hopes and aspirations.
Friends,
The greatest reason for my dedication is that you have won my heart. That is why I am always yours, devoted to you, and inspired by you. My best wishes to you all! Thank you very much!
Now, with all your might, say it with me—
Bharat Mata Ki Jai!
Bharat Mata Ki Jai!
Bharat Mata Ki Jai!
Thank you very much!

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
নই দিল্লীদা পাঙথোকপা ১বা বোরোলেন্দ মহোতসব হৌদোকপগী থৌরমদা পি.এম.না পীখিবা ৱারোল
15 NOV 2024 9:46PM by PIB Imphal
খুলুম্বাই! (নমস্তে)
অসামগী গভর্নর, শ্রী লক্সমন প্রসাদ অচার্য় জী, ভর্চুএল ওইনা শরুক য়ারিবা মুখ্য মন্ত্রী হিমন্ত বিস্স শর্ম জী, অমসুং ফম্পাকথক্তা লেঙশিনবিরিবা ইকায়খুম্নরবা মীথুংশিং, ইচিল ইনাও পুম্নমক!
ঙসি অসি কার্তিক পুর্নিমাগী য়াইফরবা পুংফম্নি, অমসুং দেব দিপাবলীশু পাঙথোক্লি‍। কুমহৈগী মতমসিদা লৈবাক্কী মীপুম খুদিংগী মফমদা ঐনা য়াইফ পাউজেল পীজরি‍। নুমিৎ অসি গুরু নানক দেব জীগী ৫৫৫শুবা প্রকাস পর্ব নুমিৎসু তারি‍। ঐনা লৈবাক পুম্বগী মফমদা, মরুওইনা মালেম শিন্বা থুংনা লৈরিবা ঐখোয়গী সিখ ইচিল ইনাওশিংগী মফমদা, মরুওইখ্রবা নুমিৎ অসিগী য়াইফ-পাউজেলসু পীজরি‍। মসিগীসু মথক্তা, লৈবাক পুম্বনা জঞ্জাতিয় গৌরব দিবস থৌরমসু পাঙথোক্লি‍। ঙসি অয়ুক, ঐনা জমুই, বিহারদা ভগবান বির্সা মুন্দাগী ১৫০শুবা মপোক কুমওন থৌরমদা শরুক য়াজরুই, অমসুং হৌজিক্না নুমিদাংৱাইরম অসিদা মফমসিদা ইহান হান্বা বোরোলেন্দ মহোতসব পাঙথোক্লি‍। বোরো ফুরপগী মীওইশিংনা অসাম য়াওনা তোঙান তোঙানবা স্তেতশিংদগী মফমসিদা বোরোলেন্দ কুমহৈদা শরুক য়ানবা লাক্নরি‍। ঐনা মফমসিদা তিনবিরিবা, ইং-তপ্পা, নাৎ, অমসুং নুংঙাই য়াইফবগী অনৌবা চক অমবু হরাও তয়াম্না পাঙথোক্নবা লেঙবিরক্লিবা বোরো মরূপ পুম্নমক্কী মফমদা য়াইফ-পাউজেল পীজরি‍।
মরুপশিং,
থৌরম অসি ঐগীদমক্তা কয়াগী মতিক পুক্নিং নুংশিনিংঙাই ওইরবা মীৎকুপ্নো হায়বা অদোম্না খঙলোই‍। মীৎকুপ অসিনা ঐগী পুক্নিংবু ইথক হৌহল্লি, দিল্লীদা ফমদুনা, এয়র কন্দিসন কাদগী থিওরীশিং শেম্লিবা অমসুং লৈবাক্কী ৱারী লীরিবা মীওইশিংদুনদি থৌরম অসিগী মরুওইবা অসি লৌশিন্বা ঙম্লোই‍। চহি য়াঙ্খৈ ঈমু নাইমু তানখিবা, চহি য়াঙ্খৈ তংদু লৈতাদনা লৈরকখিবা – নহা মীরোল অহুম মরি ঈরাং অসিদা মাঙখ্রবনি‍। দেকেদ কয়াগী তুংদা বোরো ফুরুপ্না কুমহৈ অসি ঙসি পাঙথোক্লি, অমসুং রানা চন্দি জগোয় মীৎয়েঙ তাবা ফংজবা অসিমক বোরো মীয়ামগী থৌনাগী খুদম অমনি‍। দিল্লীদা লৈরিবা মীওইশিংনা থৌরম অসিগগী মরুওইবা অদু তশেংনা খঙলমগনি হায়বা ঐ থাজবা ৱাৎলি‍। মায় পাক্লিবা অসি অহিং অমদা ওইরকপা নত্তে; খাঙবা কন্না, ঈরাঙ অসিগী কিশি খুদিং তপ্না তপ্না হৈ-শিংনা থোক্তুনা ফীভম অসি পুরকখিবনি‍। ঙসিদি, ময়াম পুম্নমক্না পুৱারীগী অনৌবা পন্দুপ অমা শেম্বদা থৌদাং য়ামিন্নরি‍।
ঐগী নুংশিজরবা বোরো ইচিল ইনাওশিং,
২০২০দা, বোরো পীস একোর্দকী মতুংদা, ঐ কোক্রাঝারদা চৎনবা তাঞ্জা ফংখি‍। অদোম্না ঐগী ইফমদা উৎপিখিবা মীনুংশি অদুনা ঐবু অদোমগী মরক্তা তিল্লরবা মীশাক অমগুম ফাওহনখি‍। ঐনা মতম পুম্বদা মীৎকুপ অদু থম্মোয়নুংদা থাগোন্নদুনা লৈগনি অয়াম্বা মতমদা, মফম অমগী থৌরমশিং নৎত্রগা লৈরিবা ফীভম্না তুং কোইবা মমি অমা থমহৌই, অদুবু ঐনা মফমসিদা ফাওরিবা ইহুলসিদি তোঙান্বা অমনি‍। চহি মরিগী মতুংদা ফাওবা, চপ মান্নবা মীনুংসি, চপ মান্ননা মথুম মরাং হৌবা উবা ফংলি, অমদি মসিনা কনাগুম্বা অমগী থম্মোয়দা কয়া য়াম্না চেৎপা ইহুল ফাওহনবগে হায়বদুদি ৱাহৈনা ফোঙদোকপদা ৱাৎলগনি‍। নুমিৎ অদুদা, ঐনা ঐগী নুংশিজরবা বোরো ইচিল ইনাওশিংগী মফমদা ইং-তপ্পা অমসুং নুংঙাই য়াইফবগী অয়ুক অদু বোরোলেন্দা লাক্লে হায়খি‍। ৱাহৈশিংদু চুম্নবগী হায়খিবা ৱাহৈ নত্তে‍। ঐনা থেংনখিবা ফীভম, অদোম্না হিংশা থাদোক্তুনা অমসুং খুৎলায় থাদোক্তুনা ইং=তপ্পগী লম্বীদা হল্লক্নবা লেপখিবা খোঙফম অদু তশেংনা পুক্নিংদা পেনখি‍। মদুনা ঐঙোন্দা ইহুল অমা পোকহনখি, নুংঙাই য়াইফবা কোরৌগী চিঙ্খৈ বোরোলেন্দাআ হুল্লক্লে হায়বা থাজহনখি‍। ঙসি, অদোমগী মথুম মরাং হৌবা অমসুং অদোমগী মায়থোঙদা তারিবা হরাও নুংঙাইবগী মমি উরগা, বোরো মীয়ামগী তরং তরংবা তুংলমচৎকী অচেৎপা য়ুম্ফম অমা থোল্লে হায়না ঐনা ইখৌ পোঙনা হায়বা ঙম্ম‍ি‍।
বোরোলেন্দা হৌখিবা চহি মরিসিদা লৈখিবা খোঙজেল তশেংনা শিংথানিংঙাইনি‍। পীস এগ্রীমেন্ত মতুংদগী হৌরগা, চাওখৎপগী অনৌবা ইথক ইপোম অমনা লমদম অসোমদা হুম্দুনা লাকখি‍। ঙসিদি, ঐনা বোরো পীস একোর্দকী অফবা মহৈ, অমসুং মসিনা অদোমগী পুন্সিদা কমদৌনা অওনবা পুরক্লিবগে হায়বদু উবা মতমদা, ঐঙোন্দা তশেংনা অপেন্বগী ইহুল অমা পোকহল্লি অমসুং ফোঙদোকফম খঙদবা নুংঙাইবা অমা ফাওহল্লি মরূপশিং‍। মসিনা ঐগী থম্মোয়দা ফাওহল্লিবা নুংঙাইবা অসি অদোম্না খন্বদা লাম্বা ফংলোই‍। মীৎকুপ অমগী ওইনা মমা অমগা মহাক্কী নাইতোম পোকচবা মচানুপা অমগগী শক্তম ৱাখলদা শাগৎপিয়ু‍। মহাক্না মচানুপাদু য়াম্না চেকশিন্না য়োকচরকই, অদুবু মহাক্না মাগী মরূপশিংগা লোয়ননা, খুৎলায় পায়দুনা উমংদা কোয়চৎ চত্তুনা হিংশাগী লম্বীদা চৎখিদুনা মমাগা শেৎনা খাইনখি‍। মমাদুনা নুমিৎ কয়ানি নীংবা কায়না লেনখি, অদুগা নোংমা মচানুপাদু খুৎলায় থাদোক্তুনা ময়ুমদা হল্লক্লম্মি‍। নুমিৎ অদুদা মমাদুদা ফাওরমগদবা মখৈ ফংনা নুংঙাইবগী ইথিল অদু খন্বিয়ু‍। হৌখিবা চহি মরি অসি, ঐনা অদুগুম্বা নুংঙাইবা অদুমক ফাওদুনা লাকখি‍। ঐগী মীয়াম, ঐগী নহা ওইরিবা মরূপশিংনা ঐনা হায়জবা তাবিদুনা খুৎলায় থাদোকখি, অমদি হৌজিক্তি ঐগা লোয়ননা হেন্না তরং তরংবা ভারতকী তুংলমচৎ অমা শেমগৎপদা থবক তৌমিন্নরি‍। মসিনা ঐগী পুন্সিগী খ্বায়দগী মরু ওইবা মীৎকুপশিংগী মরক্তা অমনি, ঐঙোন্দা তশেংনা অপেন্বা পোকহনখিবা থৌওং অমনি, অদুগা ঐনা ময়াম পুম্নমক্কী মফমদা মসিগীদমক নুংঙাইবা ফোঙদোকচরি‍। মসিগীসু মথক্তা, বোরো পীস একোর্দকী কান্নবশিং লমদম অসিগী ৱাংমদসু ফংলি‍। একোর্দ অসিনা অতোপ্পা মশিং য়াম্লবা য়ানচেশিংগী লম্বী য়াৎখি‍। মসিনা ইচম চম্বা চে অমা ওইরনা লৈরম্বা তারবদি, অতোপ্পনবুদি ইং-তপ্পা পুরকপগী ওইথোকপা য়াবশিংদা থাজখিবা য়াই‍। অদুবু নখোয়না ৱাহৈশিংদুদা থৱায় হাপখি, মখোয়বু অশেংবা ওইহন্দুনা মীওই কয়াগী পুক্নিং অমসুং থম্মোয়বু খুদুম চনখিবনি‍। অদোমগী হোৎনজমল অমসুং থৌশিলননি ইং-তপ্পগী অনৌবা থোঙ হাংদুনা অৱাং নোংপোক পুম্বদা থাজবগী মৈরী চুখৎলিবা‍। অদোম্না তশেংনা পুক্নিং থৌগৎনিংঙাই ওইবা খুদম অমা শেম্লে, ঐগী মরূপশিং‍।
মরূপশিং,
য়ানখিবশশিং অদুনা মরম ওইরগা, অসাম খক্তদা – দিল্লীদা ফম্লিবা অখঙ—অহৈনি হায়রিবশিং অসিনা খঙলম্লোইদবা মশিং অদু ঐ অমুক্কা হন্না হায়জগে – নহা মীওই ১০,০০০ হেন্বনা মখোয়গী খুৎলায় থাদোকখি, হিংশাগী লম্বী তুংওইনরমখি, অমসুং চাওখৎপগী লম্বীদা চঙশিল্লকখি‍। কার্বি অংলোং এগ্রীমেন্ত, ব্রু-রিয়ং এগ্রীমেন্ত, নৎত্রগা NLFT-ত্রিপুরা এগ্রীমেন্ত অশেঙবা ওইরক্কনি হায়না কনানবু থাজরুগদগে? অদুম ওইনমক, পুম্নমক অসি, ঐগী মরুপশিং, নখোয় ময়ামগী তেংবাংনা ওইহল্লকপা ঙমহল্লিবনি‍। মদুননি, লৈবাক পুম্বনা জঞ্জাতিয় গৌরব দিবস থৌরম পাঙথোক্লিবা নুমিৎ অসিদা, অমদি ঐখোয়না ভগবান বির্সা মুন্দাগী মপোক কুমওন থৌরম পাঙথোকপা নুমিৎসিদা, ঐনা ময়ামগী মফমদা থম্মোয়নুংদগী তৌবিমল খঙবা ফোঙদোকচবা লাকচরিবসি‍। ঐনা ময়ামগী মফমদা থাগৎপা ফোঙদোকচবা লাকচবনি‍। ঐনা অদোমগী ইমুংশিংগী মফমদা ইকায় খুম্নবা উৎপা লাকচবনি‍। ঐখোয়না ঐখোয়গী মীৎমাঙদা ঐখোয়গী মঙলান মঙফাওনরকপা উরকপা মতমদা, মদুনা থম্মোয়বু মথুম মরাং হৌহল্লি, অমসুং মসিগীদমক ঐনা অদোমগী থাগৎপগী লোইবা নাইররোই‍। ঐনা লৈবাকসিগী নহাশিংগী মফমদা, মরুওইনা নক্সলিজমগী লম্বীদা হৌজিকসু চঙশিল্লিবশিংগী মফমদা, ঐগী বোরো মরূপশিংগী মতৌ তমজনবা ৱাফম থমজরি‍। নোংমৈ থাদোকপিয়ু; হিংশা অমসুং খুৎলায়গী লম্বীনা কৈদৌঙৈদা অশেঙবা মহৈ পুরক্লোই‍। বোরো ফুরুপ্না উৎলিবা লম্বী অসিনা তুং কোইগদবা মহৈ পুরক্কদবা লম্বীদুনি‍।
মরূপশিং,
ঐনা লাকপা মতমদা ঐনা অদোমদা থমখিবা থাজবা অদু অদোম্না ইকায়খুম্নবিখি, অমদি অদোম্না ঐগী ৱাহৈশিংবুসু ইকায় খুম্নবিখি‍। অদোম্না ঐগী ৱাহৈশিংদা অসুক্কী মতিক মতিক ময়াই হাপখিবনা মদুনা মীরোল কয়া নুংদা হক্তুনা লৈহৌগদবা ৱাশক অমা ওইহনখিবনি‍। ঐখোয়গী লৈঙাক্না, অসাম লৈঙাক্কা লোয়ননা অদোমগী চাওখৎ থৌরাংগীদমক চোকথবা নাইদনা হোৎনরি‍।
মরূপশিং,
কেন্দ্র অমসুং অসাম লৈঙাক অনিমক্না বোরোলেন্দ তেরিতোরিএল রীজন্দা বোরো ফুরুপকী মথৌ তাবশিং অমসুং অনিংবা অপাম্বশিং ফংহন্বদা মরুওইবা মীৎয়েঙ থম্লি‍। কেন্দ্র লৈঙাক্না বোরোলেন্দগী চাওখৎ থৌরাংগী লুপা করোর ১৫০০গীঈ অখন্নবা পেকেজ অমা কাইথোক্লে‍। অসাম লৈঙাক্নসু অখন্নবা দিভেলপমেন্ত পেকেজ অমা পীরে‍। বোরোলেন্দগী মহৈ মশিং, হকশেল অমসুং নাৎকা মরী লৈনবা ইনফ্রাস্ত্রকচরশিং শেমগৎপদা লুপা করোর ৭০০ হেন্না শীজিন্নখ্রে‍। হিংশা থাদোক্তুনা নুংতিগী পুন্সিগী হঞ্জিল্লক্লবা মীওইশিংগী ইহুল মপুং ফানা য়েংদুনা থবক পায়খৎনবা ঐখোয়না ফিরেপ লৌরে‍। নেস্নেল দিমোক্রেতিক ফ্রন্ত ওফ বোরোলেন্দকী মেম্বর ৪,০০০ হেন্বা হান্নগী পুন্সিদা হঞ্জিল্লকখ্রে, অমসুং নহা কয়া অসাম পুলিসতা থবক হাপখ্রে‍। মসিগী মথক্তা, অসাম লৈঙাক্না বোরো ঈরাংনা শোকহল্লবা ইমুং খুদিংদা লুপা লাখ ৫গী শেলগী তেংবাং ফংহনখ্রে‍। অসাম লৈঙাক্না বোরোলেন্দ চাওখৎহন্নবা চহি খুদিংগী লুপা করোর ৮০০ হেন্না চাদিং তৌরি হায়বসি খঙবদা অদোম অপেন্বা পোক্কনি‍।
মরূপশিং,
মফম অমা হেক্তদা চাওখৎপা পুরক্নবগীদমক, নহা অমসুং নুপীশিং স্কিল দিভেলপমেন্ত অমসুং মখোয়গী মঙলান তান্ননবা খুদোংচাবা মরাঙ কায়না ফংহন্বা মরু ওই‍। হিংশা লোইশিনখ্রবা মতুংদা, বোরোলেন্দা চাওখৎপগী “খোঙনাং পাম্বী” থাবা মথৌ তাই‍। মঙলান অসিনা লমজিং ওইরগা SEED মিসনগী য়ুম্ফম থোনখিবনি‍। স্কিল্লিং, ওন্ত্রপ্রিন্যুরসিপ, এন্দ এমপ্লোইমেন্ত দিভেলপমেন্ত হায়রিবা SEED মিসন অসি বোরো নহাশিংগী মফমদা নীংথিনা কান্নবা পীরি‍।
মরূপশিং,
মতম অমদা নোংমৈ পায়রম্বা নহাশিংনা শান্ন-খোৎনবগী লমদা মাঙজিল থারকপা উবদা ঐঙোন্দা য়াম্না অপেন্বা পোকহল্লি‍। বঙ্গলাদেশ, নেপাল, অমসুং ভুতান্দগী তীমশিংনা শরুক য়াদুনা কোক্রাঝারদা পাঙথোকখিবা দুরান্দ কপকী ইদিসন অনি অদু পুৱারী ওইরবা থৌরমশিংনি‍। পীস এগ্রীমেন্ত খুৎয়েক পীনখিবা মতুংদগী, বোরোলেন্দ লিতরেসী ফেস্তিবেল হৌখিবা চহি অহুমসিদা কোক্রাঝারদা পাঙথোক্তুনা লাক্লি, অমসুং ঐনা মসিগীদমক সাহিত্য পরিসদকী মফমদা তৌবিমল খঙবা উৎচরি‍। মসি বোরো লিতরেচরদা চাউনা থৌদাং য়াবা অমনি‍। ঙসি অসি বোরো সাহিত্য সভাগী ৭৩শুবা মপোক কুমওন নুমিৎশু ওইদুনা বোরো লিতরেচর অমসুং লোল সেলেব্রেত তৌবা নুমিৎ অমসু ওইরি‍। হয়েং নবেম্বর ১৬তা কল্চরেল রেলী অমসু পাঙথোক্নবা থৌরাং তৌরি হায়বা ঐ খঙই‍। মদুগীদমকসু ঐনা য়াইফ-পাউজেল পীজরি‍। অদুগা মরূপশিং, দিল্লীগী মীয়াম্না মসি উবা মতমদা, লৈবাক পুম্বনা মসিবু উননবা তাঞ্জা অমসু ফংগদৌরিবনি‍। অদোম্না দিল্লীদা লাক্তুনা ইং-তপ্পগী পাউজেল শন্দোক্নবা হৈ-শিংনা তাঞ্জা অসি লৌরি‍।
মরূপশিং,
হন্দক্তা বোরো আর্ত অমসুং ক্রাফ্তশিং মপুং ফানা থেন্দুনা উৎখিবা একজিবিসন অমদা ঐ লাকখি‍। অরোনাই, দোখোনা, গমসা, করাই-দাখিনি, থোর্খা, চাউ-গিসি, অমসুং খামনচিংবা পোৎলমশিং মফমসিদা উৎখি‍। পোত্থোকশিং অদু GI তেগ ফংখি, হায়বদি মখোয়না মালেম শিন্বা থুংনা কোয়না চৎলুবা মতমদা, মখোয়গী শক্তম অদু মতম পুম্বদা বোরোলেন্দ অমসুং বোরো নাৎকা শাগোন্নদুনা লৈহৌরগনি‍। সেরিকলচরনা মতম পুম্বদা বোরো চৎনবীগী তৎন-থানবা য়াদ্রবা শরুক অমা ওইদুনা লাক্লি, মরম অসিননি ঐখোয়গী লৈঙাক্না বোরোলেন্দ সেরিকলচর মিসন পায়খৎলিবা ‍। ফিশা লোনশা হায়বসি বোরো য়ুমথোঙ খুদিংগী লুনা থমজবা মচৎ অমনি, অমসুং বোরোলেন্দ হেন্দলুম মিসন্না ইনাক খুল্লবা নাৎকী লন অসিবু য়োকখৎনবা অমসুং ঙাক শেন্দুনা থম্নবা থবক পায়খৎলি‍।
মরূপশিং,
অসাম্না ভারতকী তুরিজম সেক্তরগী মশক নাইবা য়ুম্বী অমা ওইরি, অমসুং বোরোলেন্দা মতিক অসিগী মরুওইবা শরুক অমা ওইরি‍। অসাম তুরিজম্না মীয়ামগী পুক্নিং চিংশিল্লিবা অসিগী নুংদা বোরোলেন্দ লৈরি‍। মানস নেস্নেল পার্ক, রাইমোনা নেস্নেল পার্ক, অমসুং সিখ্না জহলাও নেস্নেল পার্ক্তা পামদবা থবক থৌওংশিংগী মকোন ওইরম্বা মতম অমা লৈরম্মি‍। মতম অমদা লোৎফম ওইরম্বা উমংশিং অসি হৌজিক ঐখোয়গী নহাশিংগী অৱাংবা মঙলান মঙফাওনফম ওইরকপা উবদা ঐ অপেন্বা পোকই‍। বোরোলেন্দদা তুরিজম চাওখৎলকপনা মফমসিগী নহাশিংগী অনৌবা থবক পীনবগী খুদোংচাবা কয়াশু শেমগৎলক্কদৌরবিনি‍।
মরূপশিং,
ঙসি ঐখোয়না কুমহৈ অসি পাঙথোকপসিগা লোয়ননা, বোরোফা উপেন্দ্র নাৎ ব্রহ্মা অমসুং গুরুদেব কালিচরন ব্রহ্মাবু নীংশিংবা হায়বসি হৌনশানি‍। বোরোফানা মতম পুম্বদা ভারতকী অপুন্বগী শক্তম ঙাক্নবা অমসুং বোরো মীয়ামগী সংবিধান্না পীরিবা হক ঙাক্নবা দিমোক্রেতিক ওইবা পাম্বৈ শীজিন্নরম্মি‍। গুরুদেব কালিচরন ব্রহ্মানা হিংশা য়াওদনা অমসুং লাইনিংগী লম্বীদা চঙশিন্দুনা ফুরুপশিং পুনশিন্ননবা হোৎনরম্মি‍। ঙসি, বোরো ইমা অমসুং ইচে-ইচলশিংগী মীত্তা পিরাং শিন্থদনা, তরং তরংবা তুংলমচৎ অমগী মঙলান উবা মতমদা ঐঙোন্দা মপুং ফানা অপেন্বা পোকহল্লি‍। বোরো ইমুং খুদিংম্না মখোয়গী ফুরুপকী মায় পাক্লবা মীওইশিংনা পুক্নিং থৌগৎনফম ওইদুনা মখোয়গী অঙাংশিংদা অফবা তুংলমচৎ অমা পীননবা মঙ মঙলি‍। বোরো ফুরুপ্তগী শক্নাইরবা মীওই কয়ানা মশক নাইবা থৌদাংশিং পায়দুনা লৈবাক্কী থৌগল তৌখি‍। হান্নগী চীফ ইলেক্সন কম্মিস্নর শ্রী হরিশঙ্কর ব্রহ্মা, অমসুং মেঘালয়গী হান্নগী গভর্নর রঞ্জিৎ সেখর মুসাহারীগুম্বা মশক নাইবা মীওইশিংনা বোরো মীয়ামগী ইকায়খুম্নবগী থাক ৱাংখৎহল্লি‍। বোরোলেন্দকী নহাশিংনা মায় পাকপা করিয়াগীদমক মঙ মঙবা উবদা ঐ নুংঙাইবা ফাওই‍। পুম্নমকসিদা, ঐখোয়গী লৈঙাক্না – কেন্দ্র নৎত্রগা স্তেতকী ওইরবসু – বোওরো ইমুং খুদিংগী খোঙবু ওইনা লেপ্লি‍।
মরূপশিং,
ঐগী ইফমদদি, অসাম য়াওনা অৱাং নোংপোক লমদম পুম্বনা ভারতকী অস্তলক্সমিগী শক্তম ওইনা উই‍। হৌজিক চাওখৎপগী নমুৎ অমগী চিঙ্খৈ হুল্লকপা নোংপোকলোমদগী, নোংপোকথংবা ভারত্তগী উবা ফংলদুনা, ভিক্সিত ভারত (চাওখৎপা ভারত) অমগী মঙলান্দা অনৌবা ইনোৎ হাপ্লগনি‍। মরম অসিননি ঐখোয়না অৱাং নোংপোক লমদমদা তুং কোইনা চৎকদবা ইং-তপ্পা পুরক্নবা চোকথবা নাইদনা হোৎনরিবা, অমসুং ঐখোয়না ইচঙ থৌনা অৱাং নোংপোক স্তেতশিংগী ঙমখৈগী ৱাথোক লোইশিন্নবা ৱারোইশিন পুরক্নবা হোৎনরিবা‍।
মরূপশিং,
হৌখিবা দেকেদ অসিদা, অসাম অমসুং অৱাং নোংপোক্কী চাওখৎপগী সনা ফুদোংবা চক হৌখ্রে‍। BJP-NDA লৈঙাক্কী খুজিল থৌরাংশিংগী খুত্থাঙদা, হৌখিবা চহি তরাসিদা মীওই করোর ২৫না লাইরবগী পনখৈগী ৱাংমদা লান্থোরকখ্রে‍। মখোয়গী মনুংদা, অসামদগী মশিং থিঙমদ্রবা মীওই কয়ানা লান্থেংনদুনা লাইরববু মায়থিবা পীরমখিবনি‍।
BJP-NDA লৈঙাক্কী মখাদা, অসাম্না চাওখৎপগী অনৌবা পন্দোল খিল্লি‍। ঐখোয়না হকশেলগী ইনফ্রাস্ত্রকচরদা অখন্নবা মীৎয়েঙ থম্লি‍। হৌখিবা চহি অমগা মখায়সিদা, অসাম্না খুদোল ওইনা অচৌবা হোস্পিতাল মরি ফংখ্রে‍। গুৱাহাতী AIIMS অমসুং কোক্রাঝার, নালবারী, অমসুং নগাওগী মেদিকেল কলেজনচিংবা ফেসিলিতীশিংনা মীওই কয়াগী হকশেলগী শিংনবশিং কোকহল্লে‍। অসামদা কেন্সর হোস্পিতাল হাংদোকপনা অৱাং নোংপোক পুম্বগী অনাবা মীওইশিংদা চাওনা মতেঙ ওইহল্লে‍।
২০১৪গী মমাঙদা, অসামদা মেদিকেল কলেজ তরুকখক লৈরম্মি‍। ঙসিদি, মশিং অসি শরুক অনি হেনগৎত্তুনা ১২ শুরে, অমসুং মেদিকেল কলেজ ১২ অমগশু লিংখৎনবা থৌরাং পায়খৎলি‍। অসামদা মেদিকেল কলেজ মশিং হেনগৎলক্লিবা অসিনা ঐখোয়গী নহাশিংগী খুদোংচাবগী অনৌবা থোঙশিং হাংদোক্লি‍।
মরূপশিং,
বোরো পীস একোর্দনা য়াৎলম্বা লম্বী অদুনা অৱাং নোংপোক পুম্বদা নুংঙাই য়াইফবা পুরক্লি‍। ঐনা বোরোলেন্দবু চহিচা কয়া লিরবা নাৎকী লনগী তুংনফম অমা ওইনা লৌই‍। ঐখোয়না হায়রিবা ইনাক খুল্লবা নাৎ অমসুং বোরো চৎনবী অসিবু মখোঙ শোম্বিবা অমসুং মপাঙ্গল কনখৎহন্বা তাই‍। অমুক্কা হন্না, ঐনা ময়াম পুম্নমক্কী মফমদা নুংঙাইরবা বোরোলেন্দ ফেস্তিবেলগী য়াইফ-পাউজেল পীজরি‍। ময়াম্না মফমসিদা তিন্বা উরগা, অমসুং ময়ামবু দিল্লীদা তরাম্না ওকচনবগী তাঞ্জা ফংবসিনা ঐঙোন্দা হায়নিংঙাই লৈতনা নুংঙাইবা ফাওহল্লি, অমসুং ঐনা ময়াম পুম্নমকপু পাম্বোম ৱাংনা থাঙ্গত্তুনা তরাম্না ওকচরি‍। মরূপশিং, অদোম্না ইফমদা উৎপিরিবা তরাম তরাম্বা মতৌ অমসুং মীনুংশি অসিনা, অমসুং অদোমগী মীত্তা তারিবা মঙলানগী মমিশিং অদুনা-ঐবু থাজবিয়ু, ঐহাক্না অদোমগী থাজবা অমসুং মঙলানশিং মঙফাওনহন্নবা চোকথবা নাইদনা হোৎনগনি‍।
মরূপশিং,
ঐনা পুক্নিং লুপ্না থবক পাঙজবগী খ্বায়দগী চাওবা মরমদি অদোম্না ঐগী থম্মোয়বু খুদুম চনখিবগীনি‍। মরম অসিননি ঐনা মতম পুম্বদা অদোমগীদমক লেপ্লিবা, অদোমগীদমক পুক্নিং লুপ্না থবক তৌরিবা অমসুং অদোম্না ঐবু পুক্নিং থৌগৎলিবসু মসিননি‍। ময়াম পুম্নমক্কী মফমদা য়াইফ-পাউজেল পীজরি‍। ময়ামবু হন্না হন্না থাগৎচরি!
হৌজিক, ময়াম পুম্নমক খোঞ্জেল হৌনা ঐগা লোয়ননা লাউমিন্নসি—
ভারত ইমানা য়াইফরে!
ভারত ইমানা য়াইফরে!
ভারত ইমানা য়াইফরে!
ময়ামবু হন্না হন্না থাগৎচরি!