Prime Minister's Office
English rendering of PM’s speech during inauguration of 1st Bodoland Mohotsov in New Delhi
15 NOV 2024 9:46PM by PIB Delhi
Khulumbai! (Namaste)
Governor of Assam, Shri Lakshman Prasad Acharya ji, Chief Minister Himanta Biswa Sarma ji, who has joined us virtually, and all other distinguished guests present on the stage, brothers and sisters!
Today marks the auspicious occasion of Kartik Purnima, and Dev Deepawali is being celebrated. I extend my heartfelt greetings to everyone in the country on this festival. This day also marks the 555th Prakash Parv of Guru Nanak Dev Ji. I congratulate the entire nation, particularly our Sikh brothers and sisters across the globe, on this significant day. Additionally, the whole country is celebrating Janjatiya Gaurav Divas. This morning, I attended the 150th birth anniversary celebration of Bhagwan Birsa Munda in Jamui, Bihar, and now, this evening, we are inaugurating the very first Bodo Mohotsav here. People from the Bodo community have gathered from various states, including Assam, to take part in the first Bodoland Festival. I extend my warm greetings to all the Bodo friends present here, who have come together to celebrate a new era of peace, culture, and prosperity.
My friends,
You cannot imagine how deeply emotional this occasion is for me. These moments stir my emotions, for those who sit in Delhi, crafting theories and narrating the country’s stories from their air-conditioned rooms, may not comprehend the immense significance of this occasion. Fifty years of bloodshed, fifty years of violence—three to four generations of youth were lost to this turmoil. After so many decades, the Bodo community is celebrating a festival today, and witnessing the Ranachandidance is itself a testament to the spirit of the Bodo people. I am uncertain whether those in Delhi truly understand the depth of these events. This achievement was not realised overnight; with patience, each knot of conflict was meticulously untangled and set right. Today, you have all contributed to creating a new chapter in history.
My Bodo brothers and sisters,
In 2020, following the Bodo Peace Accord, I had the privilege of visiting Kokrajhar. The warmth and affection you showered upon me made me feel as if I were truly one of your own. I will always cherish that moment. Often, occasions or the atmosphere of a place leave a lasting impact, but what I experienced here was different. Even after four years, that same love, that same enthusiasm, that same affection remains, and it is hard to describe how deeply it touches one’s heart. On that day, I told my Bodo brothers and sisters that the dawn of peace and prosperity had begun in Bodoland. Those were not empty words. The atmosphere I witnessed, the commitment you showed towards peace by renouncing violence and laying down arms, was profoundly moving. It stirred something within me, a certainty that the dawn of prosperity had indeed arrived in Bodoland. Today, witnessing your enthusiasm and the happiness on your faces, I can confidently say that a strong foundation has been laid for a bright future for the Bodo people.
The progress made in Bodoland over the past four years has been truly remarkable. Since the peace agreement, a new wave of development has swept through the region. Today, when I witness the positive effects of the Bodo Peace Accord and how it has transformed your lives, I feel an immense sense of satisfaction and joy that is difficult to describe, friends. You cannot imagine the joy it brings to my heart. Picture, for a moment, a mother and her only son. She has lovingly raised her son with great care, but he, along with his friends, has taken up arms and roams the forests, driven by a path of violence and separation from his mother. The mother spends her days in helpless despair, until one day she learns that her son has abandoned his weapons and returned home. Imagine the sheer happiness that mother would feel on that day. For the past four years, I have experienced that same joy. My own people, my young friends, heeded my call, laid down their weapons, and are now working alongside me to build a brighter future for Bharat. This is one of the most significant moments of my life, an event that fills me with deep satisfaction, and I congratulate all of you for the same. Moreover, the benefits of the Bodo Peace Accord extend far beyond just this region. The Accord has paved the way for numerous other agreements. If it had remained a mere document, perhaps others would not have believed in the possibility of peace. But you brought those words to life, making them a reality on the ground and winning over the hearts and minds of the people. It is because of your efforts, your initiative, that new avenues for peace have been opened, igniting the flame of hope across the entire Northeast. You have truly set an inspiring example, my friends.
Friends,
Thanks to these agreements, in Assam alone—let me repeat this figure, which the so-called experts in Delhi might be unaware of—more than 10,000 young people have laid down their arms, turned away from violence, and joined the path of development. Who could have imagined that the Karbi AnglongAgreement, the Bru-Reang Agreement, or the NLFT-Tripura Agreement would ever become a reality? Yet, all of this has been made possible through your support, my friends. That is why, on this day when the entire country is celebrating Janjatiya Gaurav Divas, and as we commemorate the birth anniversary of Bhagwan Birsa Munda, I am here to express my heartfelt gratitude to you all. I have come to say thank you. I have come to pay my respects to your families. When we see our dreams coming to life before our eyes, it overwhelms the heart with emotion, and I cannot thank you enough. I urge the youth of the country, especially those who are still following the path of Naxalism, to learn from my Bodo friends. Abandon the gun; the path of violence and weapons never leads to true results. The path shown by the Bodo community is the one that brings lasting outcomes.
Friends,
You honoured the trust I placed in you when I came to you, and you respected my words. You have given such power to my words that they have become a lasting commitment, carved in stone for generations. Our government, along with the Government of Assam, is working tirelessly for your development.
Friends,
Both the central and Assam governments are prioritising the needs and aspirations of the Bodo community in the Bodo Territorial Region. The central government has allocated a special package of Rs 1,500 crore for Bodoland’s development. The Assam government has also provided a special development package. Over Rs 700 crore has already been spent on improving infrastructure related to education, healthcare, and culture in Bodoland. We have made decisions with complete sensitivity towards those who have renounced violence and returned to the mainstream. More than 4,000 former members of the National Democratic Front of Bodoland have been rehabilitated, and many young people have been given jobs in the Assam Police. Additionally, the Assam government has provided financial assistance of Rs 5 lakh to each family affected by the Bodo conflict. You will be pleased to know that the Assam government is spending more than Rs 800 crore every year on Bodoland’s development.
Friends,
For the development of any region, it is crucial that the youth and women have access to skill development and ample opportunities to pursue their aspirations. Once the violence ceased, it became imperative to plant the "Banyan tree" of development in Bodoland. This vision laid the foundation for the SEED Mission. The SEED Mission, which stands for Skilling, Entrepreneurship, and Employment Development, is significantly benefiting Bodo youth.
Friends,
It gives me immense pleasure to see that young people who once held guns are now excelling in the field of sports. The two editions of the Durand Cup held in Kokrajhar, with teams from Bangladesh, Nepal, and Bhutan participating, have been historic events. Since the peace agreement, the Bodoland Literary Festival has been taking place in Kokrajhar for the past three years, and I am especially grateful to the Sahitya Parishad for this. It is a tremendous contribution to Bodo literature. Today also marks the 73rd foundation day of the Bodo Sahitya Sabha, a day to celebrate Bodo literature and language. I understand that a cultural rally is scheduled for tomorrow, 16th November. I extend my best wishes for that as well. And friends, when people in Delhi see this, the entire nation will have a chance to witness it. You have made a wise choice to come to Delhi and spread the message of peace.
Friends,
I recently visited the exhibition here, where the richness of Bodo art and craft was on full display. Many traditional items, such as Aronai, Dokhona, Gamsa, Karai-Dakhini, Thorkha, Jau Gishi, and Kham, are showcased here. These products have received GI tags, meaning that wherever they travel in the world, their identity will always be connected to Bodoland and Bodo culture. Sericulture has always been an integral part of Bodo tradition, and that is why our government is running the Bodoland Sericulture Mission. Weaving is a cherished custom in every Bodo household, and the Bodoland Handloom Mission is working to promote and preserve this rich cultural heritage.
Friends,
Assam is a significant pillar of Bharat's tourism sector, and Bodoland is an essential part of this strength. If there is any core of Assam’s tourism appeal, it lies in Bodoland. There was a time when the dense forests of Manas National Park, Raimona National Park, and Sikhna Jwhwlao National Park became sites for undesirable activities. I am pleased to see that these forests, once used as hide-outs, are now becoming avenues for fulfilling the high ambitions of our youth. The rise in tourism in Bodoland will also create numerous new employment opportunities for the young people here.
Friends,
As we celebrate this festival today, it is only natural to remember Bodofa Upendra Nath Brahma and Gurudev Kalicharan Brahma. Bodofa always advocated democratic means to uphold Bharat's integrity and secure the constitutional rights of the Bodo people. Gurudev Kalicharan Brahma united the community through non-violence and spirituality. Today, I feel a deep sense of satisfaction seeing that Bodo mothers and sisters no longer have tears in their eyes but dreams of a bright future. Every Bodo family aspires to provide a better future for their children, inspired by successful members of their community. Many distinguished individuals from the Bodo community have served the nation in prominent roles. Notable figures like Shri Harishankar Brahma, the former Chief Election Commissioner, and Ranjit Shekhar Mooshahary, the former Governor of Meghalaya, have enhanced the prestige of the Bodo people. I am delighted that the youth of Bodoland are now dreaming of successful careers. In all of this, our government—whether at the Centre or in the state—stands alongside every Bodo family as a partner.
Friends,
To me, the entire North East, including Assam, represents the Ashtalakshmi of Bharat. Now, the dawn of development will rise from the East, from Eastern India, bringing new energy to our vision of a Viksit Bharat (developed India). This is why we are tirelessly working to ensure lasting peace in the North East, and we are actively seeking amicable solutions to the border disputes between the North Eastern states.
Friends,
Over the past decade, the golden era of development in Assam and the North East has begun. Through the policies of the BJP-NDA government, 25 crore people have risen out of poverty over the last ten years. Among them, countless individuals from Assam have fought and triumphed over poverty. Under the BJP-NDA government, Assam is setting new milestones in development. We have placed special emphasis on health infrastructure. In the past one and a half years, Assam has received four major hospitals as gifts. Facilities such as Guwahati AIIMS and the medical colleges in Kokrajhar, Nalbari, and Nagaon have eased healthcare challenges for many. The opening of a cancer hospital in Assam has also provided immense relief to patients across the North East.
Before 2014, Assam had only six medical colleges. Today, that number has doubled to 12, and plans are underway to establish 12 more medical colleges. These growing numbers of medical institutions in Assam are now opening up new doors of opportunity for our youth.
Friends,
The path outlined by the Bodo Peace Accord leads to prosperity for the entire North East. I regard Bodoland as a treasure trove of a culture that is centuries old. We must continue to nurture and strengthen this rich culture and Bodo traditions. Once again, I extend my heartfelt wishes to all of you for a joyous Bodoland festival. Seeing so many of you gathered here, and having had the privilege of welcoming you in Delhi, fills me with immense happiness, and I welcome you all with open arms. Friends, the warmth and affection you have shown me, the love you have given, and the dreams I see in your eyes—trust me, I will work tirelessly to fulfil your hopes and aspirations.
Friends,
The greatest reason for my dedication is that you have won my heart. That is why I am always yours, devoted to you, and inspired by you. My best wishes to you all! Thank you very much!
Now, with all your might, say it with me—
Bharat Mata Ki Jai!
Bharat Mata Ki Jai!
Bharat Mata Ki Jai!
Thank you very much!

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ନୂଆଦିଲ୍ଲୀରେ ପ୍ରଥମ ବୋଡୋଲ୍ୟାଣ୍ଡ ମହୋତ୍ସବ ଉଦଘାଟନ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
15 NOV 2024 9:46PM by PIB Bhubaneshwar
ଖୋଲୋମବାୟ!
ଆସାମର ରାଜ୍ୟପାଳ ଶ୍ରୀମାନ ପ୍ରସାଦ ଆଚାର୍ଯ୍ୟ ଜୀ, ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ମାଧ୍ୟମରେ ଆମ ସହ ଯୋଡ଼ି ହୋଇଥିବା ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ହେମନ୍ତ ବିଶ୍ୱ ଶର୍ମା ଜୀ, ମଞ୍ଚରେ ଉପସ୍ଥିତ ଅନ୍ୟ ସମସ୍ତ ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତି ଏବଂ ଭାଇ ଭଉଣୀ!
ଆଜି କାର୍ତ୍ତିକ ପୂର୍ଣ୍ଣିମାର ପବିତ୍ର ଅବସର । ଆଜି ଦେବ ଦୀପାବଳି ପାଳନ କରାଯାଉଛି। ମୁଁ ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ଏହି ପର୍ବର ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି । ଆଜି ହେଉଛି ଗୁରୁ ନାନକ ଦେବଜୀଙ୍କର ୫୮୮ତମ ପ୍ରକାଶ ପର୍ବ ମଧ୍ୟ ଅଟେ। ଏହି ଅବସରରେ ମୁଁ ସମଗ୍ର ଦେଶକୁ, ବିଶେଷ କରି ବିଶ୍ୱର ଶିଖ୍ ଭାଇ ଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି । ଆଜି ସମଗ୍ର ଦେଶ ଜନଜାତୀୟ ଗୌରବ ଦିବସ ପାଳନ କରୁଛି। ଆଜି ସକାଳେ ମୁଁ ବିହାରର ଜମୁଇଠାରେ ଭଗବାନ ବିର୍ସା ମୁଣ୍ଡାଙ୍କ ୧୫୦ତମ ଜୟନ୍ତୀ ଉତ୍ସବରେ ଯୋଗ ଦେଇଥିଲି ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନ ସନ୍ଧ୍ୟାରେ ଏଠାରେ ପ୍ରଥମ ବୋଡୋ ମହୋତ୍ସବ ଆରମ୍ଭ ହେବ । ପ୍ରଥମ ବୋଡୋଲ୍ୟାଣ୍ଡ ଫେଷ୍ଟିଭାଲରେ ଆସାମ ସମେତ ଦେଶର ବିଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟରୁ ବୋଡ଼ୋ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ଲୋକ ଆସିଛନ୍ତି। ଶାନ୍ତି, ସଂସ୍କୃତି ଏବଂ ସମୃଦ୍ଧିର ନୂତନ ଭବିଷ୍ୟତ କୁ ପାଳନ କରିବା ପାଇଁ ଏଠାରେ ଏକାଠି ହୋଇଥିବା ସମସ୍ତ ବୋଡ଼ୋ ବନ୍ଧୁମାନଙ୍କୁ ମୁଁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି ।
ସାଥୀମାନେ
ଆଜି ଏହି ଅବସର ମୋ ପାଇଁ କେତେ ଭାବପ୍ରବଣ ତାହା ଆପଣମାନେ କଳ୍ପନା କରିପାରିବେ ନାହିଁ । ଏହି ମୁହୂର୍ତ୍ତଗୁଡ଼ିକ ଏକ ଭାବପ୍ରବଣ ମୁହୂର୍ତ୍ତ, କାରଣ ବୋଧହୁଏ ଯେଉଁମାନେ ଦିଲ୍ଲୀର ଏୟାରକଣ୍ଡିସନ୍ ରୁମ୍ ରେ ବସି ବିଭିନ୍ନ ଥିଓରି ଲେଖୁଛନ୍ତି ସେମାନେ ଅନୁଭବ କରିପାରିବେ ନାହିଁ ଯେ ଏହା କେତେ ବଡ଼ ସୁଯୋଗ। ୫୦ ବର୍ଷର ରକ୍ତପାତ, ୫୦ ବର୍ଷର ହିଂସା, ତିନି-ଚାରି ପିଢ଼ିର ଯୁବକ ଏହି ହିଂସାରେ ପ୍ରାଣ ହରାଇଛନ୍ତି। ଏତେ ଦଶନ୍ଧି ପରେ ବୋଡ଼ୋ ଆଜି ଏହି ପର୍ବ ପାଳନ କରୁଛି ଏବଂ ରଣଚଣ୍ଡୀ ନୃତ୍ୟ ନିଜେ ବୋଡ଼ୋମାନଙ୍କ ର ସାମର୍ଥ୍ୟକୁ ମଧ୍ୟ ଦର୍ଶାଉଛି ଏବଂ ମୁଁ ଜାଣେ ନାହିଁ ଯେ ଦିଲ୍ଲୀରେ ବସିଥିବା ଲୋକମାନେ ଏହି ଜିନିଷଗୁଡ଼ିକର ମହତ୍ତ୍ୱ ବୁଝିଥାନ୍ତେ ଏବଂ ଏହା ସେପରି ହୋଇନାହିଁ । ଧୈର୍ଯ୍ୟର ସହ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗଣ୍ଠିକୁ ବାହାର କରି ଠିକ୍ କରି ଆଜି ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ଏକ ନୂଆ ଇତିହାସ ରଚିଛନ୍ତି ।
ମୋର ବୋଡୋ ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
୨୦୨୦ ମସିହାରେ ବୋଡୋ ଶାନ୍ତି ଚୁକ୍ତି ପରେ ମୋତେ କୋକରଝାର ଗସ୍ତ କରିବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିଥିଲା। ସେଠାରେ ଆପଣମାନେ ମୋତେ ଯେଉଁ ସ୍ନେହ ଦେଇଛନ୍ତି, ମୋତେ ଯେଉଁ ସ୍ନେହ ମିଳିଛି, ଲାଗୁଥିଲା ଯେ ଆପଣ ମୋତେ ନିଜର ବୋଲି ଜଣେ ମାନୁଛନ୍ତି, ଆପଣ ନିଜର ବୋଲି ଭାବୁଛନ୍ତି । ମୁଁ ସେହି ମୁହୂର୍ତ୍ତକୁ ସବୁବେଳେ ମନେ ରଖିବି, କିନ୍ତୁ ଏହାଠାରୁ ଅଧିକ, ବେଳେବେଳେ ଏକ ବଡ଼ ସୁଯୋଗ, ଏକ ବାତାବରଣ, ତାହାର ପ୍ରଭାବ ପଡିଥାଏ। କିନ୍ତୁ ଏଠାରେ ଏମିତି କିଛି ହେଲା ନାହିଁ, ଆଜି ଚାରି ବର୍ଷ ପରେ ମଧ୍ୟ ସମାନ ପ୍ରେମ, ସମାନ ଉତ୍ସାହ, ସମାନ ଆପଣାପଣ, ତାହା କେତେ ଭାବପ୍ରବଣ କେହି କଳ୍ପନା କରିପାରିବେ ନାହିଁ ସାଥିମାନେ ମନରେ କେତେ ଆବେଗ ଭରି ଯାଇଥାଏ, ଏବଂ ସେଦିନ ମୁଁ ମୋର ବୋଡୋ ଭାଇ ଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ କହିଥିଲି ଯେ ବୋଡୋଲାଣ୍ଡ ଏବଂ ବନ୍ଧୁମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଶାନ୍ତି ଏବଂ ସମୃଦ୍ଧିର ପ୍ରଭାତ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି, ତାହା କେବଳ ମୋର କଥା ନୁହେଁ । ସେଦିନ ମୁଁ ଯେଉଁ ପରିବେଶ ଦେଖିଥିଲି ଏବଂ ଶାନ୍ତି ପାଇଁ ଆପଣମାନେ ହିଂସାର ବାଟ ଛାଡିଦେଇ ବାହାର ଆସିଥିଲେ, ଶସ୍ତ୍ର ଦେଇ ଦେଉଥିଲେ । ସେହି ମୁହୂର୍ତ୍ତ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଭାବପ୍ରବଣ ଥିଲା ଏବଂ ସାଥୀଗଣ ସେହି ସମୟରେ ମୋ ଭିତରୁ ଏକ ସ୍ୱର ଆସିଲା ଯେ ବର୍ତ୍ତମାନ ମୋ ବୋଡୋଲ୍ୟାଣ୍ଡରେ ସମୃଦ୍ଧିର ସକାଳ । ଆଜି ଆପଣଙ୍କ ମୁହଁରେ ଥିବା ଉତ୍ସାହ ଓ ଖୁସିକୁ ଦେଖି ମୁଁ କହିପାରିବି ଯେ ବୋଡ଼ୋ ଲୋକଙ୍କ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ଏକ ମଜବୁତ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୋଇସାରିଛି ।
ଗତ ୪ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ବୋଡୋଲ୍ୟାଣ୍ଡରେ ହୋଇଥିବା ଅଗ୍ରଗତି ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ । ଶାନ୍ତି ଚୁକ୍ତି ପରେ ବୋଡ଼ୋଲ୍ୟାଣ୍ଡରେ ବିକାଶର ଏକ ନୂଆ ଲହର ଦେଖିବାକୁ ମିଳିଛି। ଆଜି ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ବୋଡ଼ୋ ଶାନ୍ତି ଚୁକ୍ତିର ଲାଭ, ଆପଣଙ୍କ ଜୀବନ ଉପରେ ଏହାର ପ୍ରଭାବ ଦେଖୁଛି, ଏହା ହୃଦୟକୁ ଏତେ ମାତ୍ରାରେ ସାନ୍ତ୍ୱନା ଦେଇଥାଏ ଏବଂ ହୃଦୟର ସୁଖକୁ ଏତେ ମାତ୍ରାରେ ଆଶ୍ୱସ୍ତି ଦେଇଥାଏ । ସାଥିମାନେ, ଆପଣ କଳ୍ପନା କରିପାରିବେ ନାହିଁ, ଗୋଟିଏ ମୁହୂର୍ତ୍ତ ପାଇଁ ଚିନ୍ତା କରନ୍ତୁ, ଜଣେ ମା' ଏବଂ ତାଙ୍କର ଏକମାତ୍ର ପୁତ୍ର ଏବଂ ସେହି ମା' ତା’ ନିଜ ହାତରେ ବହୁତ ଲାଳନ-ପାଳନ କରି ତାକୁ ବଡ କରିଛି । ପୁଅକୁ ଏବଂ ପୁଅ ଅନ୍ୟ ସାଥିମାନେ ସହ ମିଶି ହାତରେ ହତିଆର ଧରି କାହାକୁ ମାରିବାକୁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି, ମା' ଅସହାୟ ଭାବରେ ନିରାଶାରେ ଦିନ କାଟୁଛନ୍ତି ଏବଂ ଦିନେ ସେ ଜାଣିବାକୁ ପାଇବେ ଯେ ମା, ତୁମ ପୁଅ ସେହି ଅସ୍ତ୍ରଶସ୍ତ୍ର ଛାଡି ଏବେ ତାଙ୍କ ପାଖକୁ ଫେରିଆସିଛି । କଳ୍ପନା କରନ୍ତୁ ସେ ଦିନ ସେହି ମା' କେତେ ଖୁସି ହେବେ । ଗତ ୪ ବର୍ଷ ଧରି ଆଜି ମୁଁ ସେହି ଆନନ୍ଦ ଅନୁଭବ କରୁଛି। ମୋର ନିଜର ଯୁବ ବନ୍ଧୁମାନେ ମୋର ପ୍ରାର୍ଥନାକୁ ଗ୍ରହଣ କରି ଫେରି ଆସିଛନ୍ତି ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନ ଭାରତର ଭବିଷ୍ୟତ ନିର୍ମାଣ ରେ ମୋ ସହିତ କାନ୍ଧରେ କାନ୍ଧ ମିଳାଇ କାମ କରୁଛନ୍ତି । ସାଥିମାନେ, ମୋ ମନରେ ଏହା ଏକ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଆରାମଦାୟକ ଘଟଣା ଏବଂ ତେଣୁ ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଯେତେ ଅଧିକ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇ ତାହା ସେତେ କମ୍ ହେବ । ଏବଂ ସାଥିମାନେ, ବୋଡୋ ଶାନ୍ତି ଚୁକ୍ତିରୁ କେବଳ ଆପଣମାନେ ଲାଭବାନ ହୋଇଛନ୍ତି ତାହା ନୁହେଁ । ବୋଡ଼ୋ ଶାନ୍ତି ଚୁକ୍ତି ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଅନେକ ଚୁକ୍ତି ପାଇଁ ନୂଆ ବାଟ ଖୋଲିଥିଲା। ଯଦି ଏହା କାଗଜରେ ରହିଥାନ୍ତା, ତେବେ ବୋଧହୁଏ ଅନ୍ୟ ଲୋକମାନେ ମୋ କଥା ଶୁଣି ନଥାନ୍ତେ, କିନ୍ତୁ କାଗଜପତ୍ରରେ ଯାହା ଥିଲା, ତାହାକୁ ଆପଣ ନିଜ ଜୀବନରେ ଏବଂ ଭୂମିରେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିଥାନ୍ତେ ଏବଂ ଆପଣ ମଧ୍ୟ ଲୋକଙ୍କ ମନ ଓ ମନକୁ ବିଶ୍ୱାସ କରାଇଥିଲେ ଏବଂ ସେଥିପାଇଁ ଆପଣଙ୍କର ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ଏବଂ ସମସ୍ତ ବୁଝାମଣାର ବାଟ ଖୋଲିଯାଇଥିଲା ଏବଂ ତେଣୁ ଏକ ପ୍ରକାରରେ ଆପଣ ସମଗ୍ର ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବରେ ଶାନ୍ତିର ଜ୍ୟୋତି ପ୍ରଜ୍ୱଳିତ କରିଛନ୍ତି ।
ସାଥୀମାନେ
ଏହି ବୁଝାମଣା ଯୋଗୁଁ କେବଳ ଆସାମରେ, ମୁଁ ପୁଣି ଥରେ କହିବି ଯେ ଦିଲ୍ଲୀରେ ବସିଥିବା ମହାରଥୀମାନେ ଏ ବିଷୟରେ ଅବଗତ ହେବେ ନାହିଁ । କେବଳ ଆସାମରେ ୧୦ ହଜାରରୁ ଅଧିକ ଯୁବକ ଅସ୍ତ୍ରଶସ୍ତ୍ର ତ୍ୟାଗ କରି ହିଂସାର ବାଟ ଛାଡି ବିକାଶର ମୁଖ୍ୟ ସ୍ରୋତକୁ ଫେରିଛନ୍ତି । କେହି କେବେ କଳ୍ପନା କରି ନ ଥିବେ ଯେ କାର୍ବି ଏଙ୍ଗଲୋଗ ଚୁକ୍ତି, ବ୍ରୁ-ରିଆଙ୍ଗ ଚୁକ୍ତି, ଏନଏଲଏଫଟି-ତ୍ରିପୁରା ଚୁକ୍ତି, ଏସବୁ କଥା ଦିନେ ବାସ୍ତବରୂପ ନେବ ବୋଲି କେହି କଳ୍ପନା କରିନଥିଲେ। ଏବଂ ଏସବୁ ଆପଣଙ୍କ ସହଯୋଗ ଯୋଗୁଁ ସମ୍ଭବ ହୋଇପାରିଛି ସାଥିମାନେ, ଏବଂ ସେଥିପାଇଁ ସାରା ଦେଶ ଯେତେବେଳେ ଜନଜାତୀୟ ଗୌରବ ଦିବସ ପାଳନ କରୁଛି, ଯେତେବେଳେ ଆଜି ଭଗବାନ ବିର୍ସା ମୁଣ୍ଡାଙ୍କ ଜୟନ୍ତୀ, ମୁଁ ଆଜି ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଇବା ପାଇଁ ଏଠାକୁ ଆସିଛି । ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଇବା ପାଇଁ ମୁଁ ଏଠାକୁ ଆସିଛି । ମୁଁ ଆପଣଙ୍କ ପରିବାର ସଦସ୍ୟଙ୍କୁ ସଲାମ କରିବାକୁ ଆସିଛି । ବୋଧହୁଏ ଆପଣ ଯେଉଁ ସ୍ୱପ୍ନ ସଜେଇଛନ୍ତି, ତାହାକୁ ସାକାର କରି ଆଖି ସାମ୍ନାରେ ଦେଖୁଛନ୍ତି, ତା'ପରେ ହୃଦୟ... ହୃଦୟ ଭାବନାରେ ଭରି ଯାଉଛି ସାଥିମାନେ ଏବଂ ସେଥିପାଇଁ ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଯେତେ ଧନ୍ୟବାଦ ଦେବି, ତାହା କମ୍ ହେ, ଏବଂ ମୁଁ ଦେଶର ଯୁବକମାନଙ୍କୁ କହୁଛି ଯେ ଆଜି ବି ଯେଉଁମାନେ ନକ୍ସଲବାଦର ମାର୍ଗରେ ଅଛନ୍ତି, ମୁଁ ସେମାନଙ୍କୁ ମୋର ବୋଡୋ ବନ୍ଧୁମାନଙ୍କଠାରୁ କିଛି ଶିଖିବାକୁ କହୁଛି, ବନ୍ଧୁକ ଛାଡି ଦିଅ, ବୋମା-ବନ୍ଧୁକ-ପିସ୍ତଲର ମାର୍ଗ କେବେ ବି ଫଳାଫଳ ଆଣିନଥାଏ । ଏହାର ପରିଣାମ ହେଉଛି ବୋଡୋ ଯାହା ଦେଖାଇଛନ୍ତି, ତାହା ହିଁ ବାଟ ଆଣିଥାଏ।
ସାଥୀମାନେ
ବିଶ୍ୱାସ ଯେଉଁ ପୁଞ୍ଜିକୁ ନେଇ ରାଜଧାନୀ ରେ ମୁଁ ଆପଣଙ୍କ ପାଖକୁ ଆସିଥିଲି, ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ମୋ ବିଶ୍ୱାସକୁ ସମ୍ମାନ ଦେଇଛନ୍ତି, ମୋ କଥାକୁ ସମ୍ମାନ ଦେଇଛନ୍ତି ଏବଂ ଆପଣମାନେ ମୋ ଶବ୍ଦର ଶକ୍ତିକୁ ଏତେ ବଢାଇଛନ୍ତି ଯେ ଏହା ଶତାବ୍ଦୀ ଧରି ପଥରରେ ଏକ ଧାଡ଼ିରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି । ସାଥିମାନେ, ଆମ ସରକାର, ଆସାମ ସରକାର, ଆପଣଙ୍କ ବିକାଶରେ କୌଣସି କସରତ ଛାଡୁନାହାନ୍ତି ।
ସାଥୀମାନେ
ଆସାମ ସରକାର ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ବୋଡୋ ଟେରିଟୋରିଆଲ ଅଞ୍ଚଳରେ ବୋଡୋ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ଆବଶ୍ୟକତା ଏବଂ ଆକାଂକ୍ଷାକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେଉଛନ୍ତି । ବୋଡୋଲ୍ୟାଣ୍ଡର ବିକାଶ ପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ୧୫୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ପ୍ୟାକେଜ୍ ଦେଇଛନ୍ତି। ଆସାମ ସରକାର ମଧ୍ୟ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ବିକାଶ ପ୍ୟାକେଜ୍ ଦେଇଛନ୍ତି। ବୋଡୋଲ୍ୟାଣ୍ଡରେ ଶିକ୍ଷା, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ସାଂସ୍କୃତିକ ଭିତ୍ତିଭୂମିର ବିକାଶ ପାଇଁ ୭୦୦ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ ହୋଇଛି। ଯେଉଁମାନେ ହିଂସା ତ୍ୟାଗ କରି ମୁଖ୍ୟସ୍ରୋତକୁ ଫେରିଛନ୍ତି ସେମାନଙ୍କ ପ୍ରତି ଆମେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସମ୍ବେଦନଶୀଳତାର ସହ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛୁ। ନ୍ୟାସନାଲ ଡେମୋକ୍ରାଟିକ୍ ଫ୍ରଣ୍ଟ ଅଫ୍ ବୋଡୋଲ୍ୟାଣ୍ଡର ୪ ହଜାରରୁ ଅଧିକ ପୂର୍ବତନ କ୍ୟାଡରଙ୍କୁ ଥଇଥାନ କରାଯାଇଛି। ଏତେ ସଂଖ୍ୟକ ଯୁବକଙ୍କୁ ଆସାମ ପୋଲିସରେ ଚାକିରି ଦିଆଯାଇଛି । ଆସାମ ସରକାର ବୋଡୋ ସଂଘର୍ଷରେ ପ୍ରଭାବିତ ପ୍ରତି ପରିବାରକୁ ୫ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି। ଆପଣ ଜାଣି ଖୁସି ହେବେ ଯେ ଆସାମ ସରକାର ବୋଡୋଲ୍ୟାଣ୍ଡର ବିକାଶ ପାଇଁ ପ୍ରତିବର୍ଷ ୮୦୦ କୋଟି ରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ କରୁଛନ୍ତି ।
ସାଥୀମାନେ
ଯେ କୌଣସି ଅଞ୍ଚଳର ବିକାଶ ପାଇଁ ସେଠାକାର ଯୁବକ ଓ ମହିଳାଙ୍କର ମଧ୍ୟ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ହେବା ସହ ସେମାନଙ୍କୁ ନିଜ କାମ କରିବାର ପୂର୍ଣ୍ଣ ସୁଯୋଗ ମିଳିବା ଜରୁରୀ। ଯେତେବେଳେ ହିଂସା ବନ୍ଦ ହେଲା, ବୋଡ଼ୋଲ୍ୟାଣ୍ଡରେ ବିକାଶର ଏକ ବଟ ଗଛ ଲଗାଇବା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଜରୁରୀ ଥିଲା । ଏବଂ ଏହି ଭାବନା ସିଡ୍ ମିଶନର ଆଧାର ପାଲଟିଥିଲା । ସିଡ୍ ମିଶନ ଅର୍ଥାତ୍ ଦକ୍ଷତା, ଉଦ୍ୟୋଗ ଓ ନିଯୁକ୍ତି ବିକାଶ ମାଧ୍ୟମରେ ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ବୋଡ଼ୋ ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ବ୍ୟାପକ ଭାବେ ଉପକୃତ କରୁଛି।
ସାଥୀମାନେ
ମୁଁ ଖୁସି ଯେ କିଛି ବର୍ଷ ତଳେ ବନ୍ଧୁକ ଧରିଥିବା ଯୁବକମାନେ ଏବେ କ୍ରୀଡ଼ା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛନ୍ତି। କୋକରାଝରରେ ଡୁରାଣ୍ଡ କପ୍ ର ଦୁଇଟି ସଂସ୍କରଣ ଥିବାରୁ ବାଂଲାଦେଶ, ନେପାଳ ଓ ଭୁଟାନର ଦଳ ଙ୍କ ଆଗମନ ନିଜେ ଐତିହାସିକ। ଏହି ଶାନ୍ତି ଚୁକ୍ତି ପରେ କୋକରାଝରରେ ଗତ ତିନି ବର୍ଷ ଧରି ଲଗାତାର ବୋଡ଼ୋଲ୍ୟାଣ୍ଡ ସାହିତ୍ୟ ମହୋତ୍ସବ ମଧ୍ୟ ଆୟୋଜନ କରାଯାଉଛି। ତେଣୁ ସାହିତ୍ୟ ପରିଷଦ ପ୍ରତି ମୁଁ ବିଶେଷ ଭାବେ କୃତଜ୍ଞ। ବୋଡ଼ୋ ସାହିତ୍ୟ ପାଇଁ ଏହା ଏକ ମହାନ ସେବା । ଆଜି ବୋଡ଼ୋ ସାହିତ୍ୟ ସଭାର ୭୩ତମ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ଦିବସ। ଏହା ବୋଡ଼ୋ ସାହିତ୍ୟ ଏବଂ ବୋଡ଼ୋ ଭାଷାର ଏକ ଉତ୍ସବର ଦିନ ଅଟେ । ନଭେମ୍ବର ୧୬ରେ ଏକ ସାଂସ୍କୃତିକ ସମାବେଶ ମଧ୍ୟ ବାହାରିବ ବୋଲି ମୋତେ କୁହାଯାଇଛି। ଏଥିପାଇଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ମୋର ଶୁଭେଚ୍ଛା । ଆଉ ସାଥିମାନେ, ଯେତେବେଳେ ଦିଲ୍ଲୀ ଏହା ଦେଖିବ, ସେତେବେଳେ ପୂରା ଦେଶକୁ ଦେଖିବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିବ । ତେଣୁ ଏହା ଭଲ ଯେ ଆପଣ ଦିଲ୍ଲୀର ମାଟିକୁ ଆସି ଶାନ୍ତିର ଗୀତ ଗାଇବାକୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛନ୍ତି ।
ସାଥୀମାନେ
ମୁଁ ମଧ୍ୟ ଏଠାରେ ପ୍ରଦର୍ଶନୀକୁ ଯାଇଥିଲି । ଏହି ପ୍ରଦର୍ଶନୀରେ ଆମେ ସମୃଦ୍ଧ ବୋଡୋ ଆର୍ଟ ଆଣ୍ଡ କ୍ରାଫ୍ଟ ଦେଖିବାକୁ ପାଇଥାଉ । ଅରୋନୟେ, ଡୋଖୋନା, ଗାମସା, କରେ-ଡାକଖିନି, ଥୋରଖା, ଜୋ-ଗିଶି, ଖାମ୍ ଆଦି ଅନେକ ଜିନିଷ ସେଠାରେ ଉପଲବ୍ଧ ଅଛି ଏବଂ ଏଗୁଡ଼ିକ ହେଉଛି ସେହି ପ୍ରଡକ୍ଟ ଯାହାକୁ ଜିଆଇ ଟ୍ୟାଗ୍ ମିଳିଛି । ଅର୍ଥାତ୍ ଦୁନିଆରେ ଯେଉଁଠି ବି ଏହି ପ୍ରଡକ୍ଟ ଯିବ, ସେମାନଙ୍କ ପରିଚୟ ବୋଡୋଲ୍ୟାଣ୍ଡ, ବୋଡୋ ସଂସ୍କୃତି ସହ ଜଡିତ ରହିବ । ଏବଂ ରେଶମ ଚାଷ ସର୍ବଦା ବୋଡ଼ୋ ସଂସ୍କୃତିର ଏକ ଅବିଚ୍ଛେଦ୍ୟ ଅଙ୍ଗ । ସେଥିପାଇଁ ଆମ ସରକାର ବୋଡୋଲ୍ୟାଣ୍ଡ ରେଶମ ଚାଷ ମିଶନ ଚଳାଉଛନ୍ତି । ପ୍ରତ୍ୟେକ ବୋଡ଼ୋ ପରିବାରରେ ବୁଣାକାମ କରିବାର ପରମ୍ପରା ମଧ୍ୟ ରହିଛି। ବୋଡ଼ୋଲ୍ୟାଣ୍ଡ ହସ୍ତତନ୍ତ ମିଶନ ମାଧ୍ୟମରେ ବୋଡ଼ୋ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ସାଂସ୍କୃତିକ ଐତିହ୍ୟକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବାକୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରୟାସ କରାଯାଇଛି ।
ସାଥୀମାନେ
ଆସାମ ମଧ୍ୟ ଭାରତର ପର୍ଯ୍ୟଟନ କ୍ଷେତ୍ରର ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଶକ୍ତି । ଏବଂ ଆସାମ ଭଳି ଆମର ବୋଡୋଲାଣ୍ଡ ମଧ୍ୟ ଭାରତର ପର୍ଯ୍ୟଟନର ଶକ୍ତି । ଯଦି ଆସାମର ପର୍ଯ୍ୟଟନର କିଛି ଶକ୍ତି ଅଛି, ତେବେ ତାହା ହେଉଛି ବୋଡୋଲ୍ୟାଣ୍ଡ । ଏକ ସମୟ ଥିଲା ଯେତେବେଳେ ମାନସ ଜାତୀୟ ଉଦ୍ୟାନ, ରାଇମୋନା ଜାତୀୟ ଉଦ୍ୟାନ ଏବଂ ଶିଖନା ଝାଲାଓ ଜାତୀୟ ଉଦ୍ୟାନର ଘଞ୍ଚ ଜଙ୍ଗଲ ଅନ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ପାଇଁ ଏକ ସ୍ଥାନ ପାଲଟିଥିଲା । ମୁଁ ଖୁସି ଯେ ଯେଉଁ ଜଙ୍ଗଲ ଲୁଚି ରହିଥିଲା, ଏବେ ତାହା ମଧ୍ୟ ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ଉଚ୍ଚ ଅଭିଳାଷ ପୂରଣ କରିବାର ମାଧ୍ୟମ ପାଲଟିଛି। ବୋଡୋଲ୍ୟାଣ୍ଡରେ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ବୃଦ୍ଧି ଯୋଗୁଁ ଏଠାକାର ଯୁବକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଅନେକ ନୂତନ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି ହେବାକୁ ଯାଉଛି ।
ସାଥୀମାନେ
ଆଜି ଯେତେବେଳେ ଆମେ ଏହି ପର୍ବ ପାଳନ କରୁଛୁ, ସେତେବେଳେ ବୋଡ଼ୋଫ ଉପେନ୍ଦ୍ର ନାଥ ବ୍ରହ୍ମା ଏବଂ ଗୁରୁଦେବ କାଳୀଚରଣ ବ୍ରହ୍ମାଙ୍କ କଥା ମନେ ପଡ଼ିବା ସ୍ୱାଭାବିକ। ବୋଡୋଫା ସର୍ବଦା ଭାରତର ଅଖଣ୍ଡତା ଏବଂ ବୋଡ଼ୋ ଲୋକଙ୍କ ସାମ୍ବିଧାନିକ ଅଧିକାର ପାଇଁ ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ଜୀବନଶୈଳୀକୁ ଆଗେଇ ନେଇଥିଲେ। ଗୁରୁଦେବ କାଳୀଚରଣ ବ୍ରହ୍ମା ଅହିଂସା ଓ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକତା ମାର୍ଗଅନୁସରଣ କରି ସମାଜକୁ ଏକଜୁଟ କରିଥିଲେ। ଆଜି ମୁଁ ସନ୍ତୁଷ୍ଟ ଯେ ବୋଡ଼ୋର ମା' ଭଉଣୀମାନଙ୍କ ଆଖିରେ ଲୁହ ନାହିଁ ବରଂ ସେମାନେ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ଭବିଷ୍ୟତର ସ୍ୱପ୍ନ ଦେଖୁଛନ୍ତି। ପ୍ରତ୍ୟେକ ବୋଡ଼ୋ ପରିବାର ଏବେ ନିଜ ପିଲାମାନଙ୍କୁ ଉନ୍ନତ ଭବିଷ୍ୟତ ଦେବାର ଆକାଂକ୍ଷା ରଖିଛନ୍ତି। ସେମାନଙ୍କ ସମ୍ମୁଖରେ ରହିଛି ସଫଳ ବୋଡ଼ୋ ଲୋକଙ୍କ ପ୍ରେରଣା। ବୋଡ଼ୋ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ଅନେକ ଲୋକ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଭାବେ ଦେଶର ସେବା କରିଛନ୍ତି। ଆମ ଦେଶରେ ମୁଖ୍ୟ ନିର୍ବାଚନ କମିଶନର ଶ୍ରୀ ହରିଶଙ୍କର ବ୍ରହ୍ମା, ମେଘାଳୟର ରାଜ୍ୟପାଳ ରଣଜିତ ଶେଖର ମୁସାହିଙ୍କ ଭଳି ଅନେକ ବ୍ୟକ୍ତିତ୍ୱ ବୋଡୋ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ସମ୍ମାନ ବୃଦ୍ଧି କରିଛନ୍ତି । ମୁଁ ଖୁସି ଯେ ବୋଡୋଲ୍ୟାଣ୍ଡର ଯୁବକମାନେ ଏକ ଭଲ କ୍ୟାରିୟର ତିଆରି କରିବାର ସ୍ୱପ୍ନ ଦେଖୁଛନ୍ତି । ଆଉ ଏସବୁ ଭିତରେ ଆମ ସରକାର, କେନ୍ଦ୍ର ହେଉ କି ରାଜ୍ୟ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ବୋଡ଼ୋ ପରିବାରର ଅଂଶୀଦାର ଭାବେ ସେମାନଙ୍କ ସହ ଛିଡ଼ା ହୋଇଛି।
ସାଥୀମାନେ
ମୋ ପାଇଁ ଆସାମ ସମେତ ସମଗ୍ର ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ହେଉଛି ଭାରତର ଅଷ୍ଟଲକ୍ଷ୍ମୀ। ଏବେ ପୂର୍ବ ଭାରତ, ପୂର୍ବ ଭାରତରୁ ବିକାଶର ସୂର୍ଯ୍ୟ ଉଦୟ ହେବ, ଯାହା ବିକଶିତ ଭାରତର ସଂକଳ୍ପକୁ ନୂତନ ଶକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରିବ। ସେଥିପାଇଁ ଆମେ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବରେ ସ୍ଥାୟୀ ଶାନ୍ତି ପାଇଁ ନିରନ୍ତର ପ୍ରୟାସ କରୁଛୁ। ଆମେ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବର ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସୀମା ବିବାଦର ଆପୋଷ ସମାଧାନ ଖୋଜୁଛୁ ।
ସାଥୀମାନେ
ବିଗତ ଦଶନ୍ଧିରେ ଆସାମର ବିକାଶ ଓ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବର ବିକାଶର ସୁବର୍ଣ୍ଣ ଯୁଗ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି। ବିଜେପି-ଏନଡିଏ ସରକାରଙ୍କ ନୀତି ଯୋଗୁଁ ୧୦ ବର୍ଷରେ ୨୫ କୋଟି ଲୋକ ଦାରିଦ୍ର‌୍ୟମୁକ୍ତ ହୋଇଛନ୍ତି । ସେମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଆସାମର ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ବନ୍ଧୁ ଦାରିଦ୍ର‌୍ୟ ଦୂର କରିବା ପାଇଁ ଦାରିଦ୍ର‌୍ୟ ସହ ସଂଘର୍ଷ କରୁଥିବା ବେଳେ ଦାରିଦ୍ର‌୍ୟ ଦୂର କରିଛନ୍ତି। ବିଜେପି-ଏନଡିଏ ସରକାର ସମୟରେ ଆସାମ ବିକାଶର ନୂଆ ରେକର୍ଡ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି । ଆମ ସରକାର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଉପରେ ବିଶେଷ ଧ୍ୟାନ ଦେଇଛନ୍ତି। ଗତ ଦେଢ଼ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଆସାମକୁ ୪ଟି ବଡ଼ ଡାକ୍ତରଖାନାର ଉପହାର ମିଳିଛି। ଗୌହାଟୀ ଏମ୍ସ ଏବଂ କୋକରାଝର, ନଲବାରୀ, ନଗାଓଁ ମେଡିକାଲ କଲେଜ ସୁବିଧା ସମସ୍ତଙ୍କ ସମସ୍ୟାକୁ ହ୍ରାସ କରିଛି। ଆସାମରେ କ୍ୟାନସର ହସ୍ପିଟାଲ ଖୋଲିବା ଦ୍ୱାରା ଉତ୍ତର ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳର ରୋଗୀଙ୍କୁ ବଡ଼ ଆଶ୍ୱସ୍ତି ମିଳିଛି। ୨୦୧୪ ପୂର୍ବରୁ ଆସାମରେ ୬ଟି ମେଡିକାଲ କଲେଜ ଥିବା ବେଳେ ଆଜି ଏହି ସଂଖ୍ୟା ୧୨କୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ଏହାବ୍ୟତୀତ ଆଉ ୧୨ଟି ମେଡିକାଲ କଲେଜ ଖୋଲିବାକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତି ଚାଲିଛି। ଆସାମରେ ବଢୁଥିବା ଏହି ମେଡିକାଲ କଲେଜ ଏବେ ଯୁବକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସୁଯୋଗର ନୂଆ ଦ୍ୱାର ଖୋଲିଛି ।
ସାଥୀମାନେ
ବୋଡୋ ଶାନ୍ତି ଚୁକ୍ତି ସମଗ୍ର ଉତ୍ତର ପୂର୍ବର ସମୃଦ୍ଧିର ମାର୍ଗ ଦେଖାଇଛି । ମୁଁ ବୋଡୋ ଜମିକୁ ଶହ ଶହ ବର୍ଷ ପୁରୁଣା ସଂସ୍କୃତିର ଏକ ସମୃଦ୍ଧ ଘର ଭାବରେ ବିବେଚନା କରେ । ଆମକୁ ଏହି ସଂସ୍କୃତି ଏବଂ ବୋଡ଼ୋ ସଂସ୍କୃତିକୁ କ୍ରମାଗତ ଭାବେ ସୁଦୃଢ଼ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ। ଏବଂ ସାଥିମାନେ, ପୁଣି ଥରେ ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ବୋଡୋଲ୍ୟାଣ୍ଡ ମହୋତ୍ସବ ପାଇଁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି । ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ଏତେ ସଂଖ୍ୟାରେ ଏଠାକୁ ଆସିଛନ୍ତି, ଦିଲ୍ଲୀରେ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ସ୍ୱାଗତ କରିବାର ସୁଯୋଗ ମଧ୍ୟ ମୁଁ ପାଇଛି, ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ହୃଦୟରୁ ସ୍ୱାଗତ ଜିତି ଯାଇଛନ୍ତି । ଏବଂ ସାଥିମାନେ, ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ମୋ ପ୍ରତି ଯେଉଁ ସ୍ନେହ ଦେଖାଇଛନ୍ତି, ଆପଣମାନେ ମୋତେ ଯେଉଁ ଭଲପାଇବା ଦେଇଛନ୍ତି, ଆପଣଙ୍କ ଆଖିରେ ମୁଁ ଯେଉଁ ସ୍ୱପ୍ନ ଦେଖୁଛି, ବୋଡ଼ୋର ମୋର ସମସ୍ତ ଭାଇ ଭଉଣୀ, ମୁଁ ଆପଣଙ୍କ ଆଶା ଏବଂ ଆକାଂକ୍ଷା ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ କରିବାରେ କୌଣସି କସରତ ଛାଡ଼ିବି ନାହିଁ ।
ସାଥୀମାନେ
ଆଉ ଏହାର ସବୁଠାରୁ ବଡ କାରଣ ହେଉଛି ଆପଣମାନେ ମୋତେ ଜିତି ଯାଇଛନ୍ତି । ତେଣୁ ମୁଁ ସବୁଦିନ ପାଇଁ ଆପଣମାନଙ୍କର, ଆପଣଙ୍କ ପାଇଁ ଓ ଆପଣଙ୍କ କାରଣରୁ । ମୋର ବହୁତ ବହୁତ ଶୁଭକାମନା । ଆପଣଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ!
ମୋ ସହିତ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଶକ୍ତିର ସହ କୁହନ୍ତୁ
ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ !
ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ !
ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ !
ଆପଣଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ!