প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
বিহাৰৰ দাৰভাঙ্গাত বিভিন্ন প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন, উদ্বোধন আৰু উৎসৰ্গা অনুষ্ঠানত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ পাঠ
13 NOV 2024 1:56PM by PIB Guwahati
ভাৰত মাতা কী জয়।
ভাৰত মাতা কী জয়।
ৰজা জনক, সীতা মাইয়াই মিথিলা বিদ্যাপতিৰ এই পবিত্ৰ ভূমিলৈ নমস্কাৰ জনাইছো। জ্ঞান-ধন-পান-মাখানা... আপুনি এই সমৃদ্ধ গৌৰৱময় ভূমিত আপোনালোক সকলোকে শুভেচ্ছা জনাইছো।
বিহাৰৰ ৰাজ্যপাল শ্ৰী ৰাজেন্দ্ৰ আৰলেকাৰজী, বিহাৰৰ জনপ্ৰিয় মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী নীতিশ কুমাৰজী, কেন্দ্ৰীয় কেবিনেটত মোৰ সহকৰ্মী, বিহাৰৰ উপ মুখ্যমন্ত্ৰী বিজয় কুমাৰ সিনহা আৰু শ্ৰী সম্ৰাট চৌধুৰীজী, দাৰভাঙ্গাৰ সাংসদ গোপাল জী ঠাকুৰ, আন সকলো সাংসদ, বিধায়ক, অন্যান্য গণ্যমান্য ব্যক্তি, মোৰ মৰমৰ মিথিলাৰ ভাতৃ আৰু ভগ্নীসকলক শুভেচ্ছা জনাইছো।
বন্ধুসকল,
আজি চুবুৰীয়া ঝাৰখণ্ডত প্ৰথম পৰ্যায়ৰ ভোটগ্ৰহণ চলি আছে। ঝাৰখণ্ডৰ ৰাইজে উন্নত ঝাৰখণ্ডৰ সপোন পূৰণ কৰিবলৈ ভোট দান কৰিছে। মই ঝাৰখণ্ডৰ সকলো ভোটাৰক সৰ্বাধিক সংখ্যাত ভোটদানত অংশগ্ৰহণ কৰিবলৈ অনুৰোধ জনাইছো।
বন্ধুসকল,
মই মিথিলাৰ মাটিৰ জীয়ৰী শাৰদা সিনহাজীকো শ্ৰদ্ধাঞ্জলি জ্ঞাপন কৰিছো। ভোজপুৰী আৰু মৈথিলী সংগীতৰ প্ৰতি শাৰদা সিনহাজীৰ সেৱা অতুলনীয়। বিশেষকৈ তেওঁ সংগীতেৰে সমগ্ৰ বিশ্বলৈ মহান উৎসৱ ষটৰ মহিমা কঢ়িয়াই অনাটো আশ্চৰ্যজনক।
বন্ধুসকল,
আজি বিহাৰকে ধৰি সমগ্ৰ দেশে উন্নয়নৰ বৃহৎ লক্ষ্য সম্পূৰ্ণ হোৱা দেখিছে। পূৰ্বতে কেৱল আলোচনা কৰা প্ৰকল্পবোৰ এতিয়া বাস্তৱত পৰিণত হৈছে। আমি এখন উন্নত ভাৰতৰ দিশে দ্ৰুতগতিত আগবাঢ়িছো। আমাৰ প্ৰজন্ম সৌভাগ্যৱান যে আমি এইটো প্ৰত্যক্ষ কৰি আছো আৰু ই পূৰ্ণ হোৱাত অৰিহণা যোগাই আছো।
বন্ধুসকল,
আমাৰ চৰকাৰ সদায় দেশৰ সেৱাৰ বাবে, জনসাধাৰণৰ কল্যাণৰ বাবে প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ। সেৱাৰ এই মনোভাৱৰ সৈতে, ১২,০০০ কোটি টকাৰ উন্নয়ন সম্পৰ্কীয় একক কাৰ্যসূচীত ১২,০০০ কোটি টকাৰ বিভিন্ন প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন আৰু উৎসৰ্গা কৰা হৈছে। ইয়াৰ পথ, ৰেল আৰু গেছ আন্তঃগাঁথনি সম্পৰ্কীয় বহুতো প্ৰকল্প আছে। আটাইতকৈ গুৰুত্বপূৰ্ণ কথাটো হ'ল, দাৰভাঙ্গাৰ এইমছৰ সপোন বাস্তৱায়িত কৰাৰ দিশত এক ডাঙৰ পদক্ষেপ লোৱা হৈছে। দাৰভাঙ্গা এইমছ নিৰ্মাণে বিহাৰৰ স্বাস্থ্য খণ্ডত এক বৃহৎ পৰিৱৰ্তন আনিব। এইটো পশ্চিম বংগ আৰু ইয়াৰ আশে-পাশে থকা বহুতো অঞ্চলৰ উপৰি মিথিলা, কোচি আৰু তিৰহুত অঞ্চলৰ লোকসকলৰ বাবে সুবিধাজনক হ'ব। নেপালৰ পৰা অহা ৰোগীসকলেও এইমছ চিকিৎসালয়ত চিকিৎসা ল'বলৈ সক্ষম হ'ব। এইমছে ইয়াত নিযুক্তি আৰু স্ব-নিযুক্তিৰ বাবে বহুতো নতুন সুযোগ সৃষ্টি কৰিব। এই উন্নয়নমূলক কামবোৰৰ বাবে মই দাৰভাঙ্গা, মিথিলা আৰু সমগ্ৰ বিহাৰক অভিনন্দন জনাইছো।
বন্ধুসকল,
আমাৰ দেশৰ সৰ্বাধিক জনসংখ্যা হৈছে দৰিদ্ৰ আৰু মধ্যবিত্ত, আৰু বিভিন্ন ৰোগে এই এওঁলোকক আটাইতকৈ বেছি প্ৰভাৱিত কৰে। ইয়াৰ বাবে, চিকিৎসাৰ ওপৰত তেওঁলোকৰ ব্যয়ো যথেষ্ট বেছি। আমি সকলোৱে একে পৃষ্ঠভূমিৰ পৰা আহিছোঁ, দৰিদ্ৰ আৰু সাধাৰণ পৰিয়ালৰ পৰা। সেয়েহে, যদি কোনোবাই ঘৰত গুৰুতৰভাৱে অসুস্থ হৈ পৰে, তেন্তে গোটেই ঘৰটো কেনেকৈ সংকটত পৰে, আমি এই বিষয়ে ভালদৰে বুজি পাওঁ। পূৰ্বতে, পৰিস্থিতিবোৰ অতি কঠিন আছিল। চিকিৎসালয়ৰ সংখ্যা অতি কম আছিল, চিকিৎসকৰ সংখ্যাও সীমিত আছিল, ঔষধ ব্যয়বহুল আছিল, ৰোগ নিৰ্ণয় কৰাৰ কোনো স্থান নাছিল আৰু চৰকাৰবোৰো প্ৰতিশ্ৰুতি আৰু দাবীৰ মাজতে সীমাবদ্ধ হৈ আছিল। বিহাৰত, নীতিশজী শাসনলৈ অহালৈকে দৰিদ্ৰ লোকৰ বিষয়ে কোনো গুৰুত্ব দিয়া হোৱা নাছিল। দৰিদ্ৰসকলৰ ওচৰত নিঃশব্দে ৰোগটো বহন কৰাৰ বাহিৰে আন কোনো উপায় নাছিল। এনে পৰিস্থিতিত, আমাৰ দেশ কেনেকৈ আগবাঢ়িব, সেয়েহে পুৰণি চিন্তা আৰু দৃষ্টিভংগী দুয়োটাই সলনি হ'ল।
বন্ধুসকল,
আমাৰ চৰকাৰে দেশত স্বাস্থ্যৰ প্ৰতি এক সামগ্ৰিক দৃষ্টিভংগীৰে কাম কৰি আছে। আমাৰ প্ৰথম পদক্ষেপ আৰু গুৰুত্ব হৈছে ৰোগ প্ৰতিৰোধৰ ওপৰত, দ্বিতীয়টো ৰোগৰ সঠিক অনুসন্ধানৰ ওপৰত গুৰুত্ব দিয়া তথা তৃতীয় গুৰুত্ব হৈছে মানুহক বিনামূলীয়া আৰু সুলভ চিকিৎসা প্ৰদান কৰাৰ লগতে সুলভ ঔষধ যোগান ধৰা। আনহাতে, আমাৰ চতুৰ্থ গুৰুত্ব হৈছে সৰু চহৰবোৰতো সৰ্বশ্ৰেষ্ঠ চিকিৎসা সুবিধা প্ৰদান কৰা, দেশত চিকিৎসকৰ অভাৱ দূৰ কৰা আৰু আমাৰ পঞ্চম লক্ষ্য হৈছে স্বাস্থ্য সেৱাত প্ৰযুক্তিৰ সম্প্ৰসাৰণ কৰা।
ভাই-ভনীসকল,
কোনো পৰিয়ালে তেওঁলোকৰ ঘৰৰ সদস্যক বেমাৰে আক্ৰমণ কৰাটো নিবিচাৰে। সুস্থ শৰীৰৰ বাবে লোকসকলক আয়ুৰ্বেদ, পুষ্টিকৰ খাদ্যৰ গুৰুত্ব দিবলৈ কোৱা হৈছে। ফিট ইণ্ডিয়া মুভমেণ্ট চলি আছে। বেছিভাগ সচৰাচৰ হোৱা ৰোগৰ কাৰণ হৈছে লেতেৰা, দূষিত খাদ্যাভ্যাস, দুৰ্বল জীৱনশৈলী। সেয়েহে, স্বচ্ছ ভাৰত অভিযান, হৰ ঘৰ টয়লেট, নল চে জলৰ দৰে অভিযান চলি আছে। এনে ধৰণৰ ঘটনাই কেৱল চহৰখন পৰিষ্কাৰ কৰাই নহয় কিন্তু ৰোগ বিয়পাৰ পৰিসৰো হ্ৰাস কৰে। মই জানিব পাৰিছো যে দাৰভাঙ্গাৰ এই কাৰ্যসূচীৰ পাছত, আমাৰ মুখ্য সচিবে নিজেই ইয়াত নেতৃত্ব লৈ যোৱা তিনি-চাৰি দিন ধৰি দাৰভাঙ্গাত এক পৰিচ্ছন্নতা অভিযান আৰম্ভ কৰিছে। এই পৰিচ্ছন্নতা অভিযানক শক্তি প্ৰদান কৰাৰ বাবে মই তেওঁলৈ, বিহাৰ চৰকাৰৰ সকলো কৰ্মচাৰী আৰু দাৰভাঙ্গাৰ নাগৰিকসকলৰ প্ৰতি আন্তৰিক কৃতজ্ঞতা জ্ঞাপন কৰিছো। মই বিচাৰো যে এই কাৰ্যসূচী পৰৱৰ্তী ৫-৭-১০ দিনৰ বাবে দ্ৰুত গতিত চলাব লাগে।
বন্ধুসকল,
যদি বেছিভাগ ৰোগৰ চিকিৎসা সময় মতে আৰম্ভ কৰা হয়, সেইবোৰ গুৰুতৰ হোৱা প্ৰতিহত কৰিব পাৰি, কিন্তু ব্যয়বহুল পৰীক্ষণ ব্যৱস্থাৰ বাবে, মানুহে প্ৰায়ে ৰোগটোৰ বিষয়ে গম নাপায়, সেয়েহে আমি সমগ্ৰ দেশত ডেৰ লাখতকৈও অধিক আয়ুষ্মান আৰোগ্য মন্দিৰ নিৰ্মাণ কৰিছো। ইয়াৰ দ্বাৰা, আৰম্ভণিতে কৰ্কট ৰোগ, ডায়েবেটিচৰ দৰে বহুতো ৰোগ চিনাক্ত কৰিব পাৰি।
বন্ধুসকল,
এতিয়ালৈকে, আয়ুষ্মান ভাৰত আঁচনিৰ অধীনত দেশত ৪ কোটিৰো অধিক দৰিদ্ৰ ৰোগীৰ চিকিৎসা কৰা হৈছে। যদি আয়ুষ্মান ভাৰত আঁচনি নাথাকিলহেঁতেন, তেন্তে এই লোকসকলৰ বেছিভাগেই চিকিৎসালয়ত ভৰ্তি হ'ব নোৱাৰিলেহেঁতেন। মই সন্তুষ্ট যে এন ডি এ চৰকাৰৰ আঁচনিৰ দ্বাৰা তেওঁলোকৰ জীৱনৰ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ চিন্তা দূৰ কৰা হৈছে। এই দৰিদ্ৰ লোকসকলক চৰকাৰী চিকিৎসালয়ৰ লগতে ব্যক্তিগত চিকিৎসালয়ত চিকিৎসা কৰোৱা হৈছে। কোটি কোটি পৰিয়ালে আয়ুষ্মান আঁচনিৰ পৰা প্ৰায় ১.২৫ লাখ কোটি টকা ৰাহি কৰিছে।
ভাই-ভনীসকল,
নিৰ্বাচনৰ সময়ত, মই আপোনালোকক গেৰাণ্টি দিছিলো যে ৭০ বছৰৰ অধিক বয়সৰ সকলো লোককো আয়ুষ্মান আঁচনিৰ আওতালৈ অনা হ'ব। মই মোৰ গেৰাণ্টি পূৰণ কৰিছো। বিহাৰতো, পৰিয়ালৰ উপাৰ্জন নিৰ্বিশেষে ৭০ বছৰৰ অধিক বয়সৰ সকলো লোকৰ বাবে বিনামূলীয়া চিকিৎসা সুবিধা আৰম্ভ কৰা হৈছে। অতি সোনকালেই সকলো হিতাধিকাৰী ওচৰত আয়ুষ্মান বয় বন্দনা কাৰ্ড থাকিব। আয়ুষ্মানৰ সৈতে, জন ঔষধি কেন্দ্ৰত অতি কম মূল্যত ঔষধ প্ৰদান কৰা হৈছে।
বন্ধুসকল,
উন্নত স্বাস্থ্যৰ দিশত আমাৰ চতুৰ্থ পদক্ষেপ হৈছে সৰু চহৰবোৰতো সৰ্বশ্ৰেষ্ঠ চিকিৎসা সুবিধা প্ৰদান কৰা আৰু চিকিৎসকৰ অভাৱ দূৰ কৰা। আপুনি দেখিছে, স্বাধীনতাৰ ৬০ বছৰ ধৰি, দেশত মাত্ৰ এখন এইমছ আছিল আৰু সেয়াও দিল্লীত আছিল। প্ৰতিজন গুৰুতৰ ৰোগীক দিল্লী এইমছলৈ লৈ যাব লগা হৈছিল। কংগ্ৰেছ চৰকাৰৰ সময়ত, আৰু চাৰি বা পাঁচখন এইমছ স্থাপনৰ ঘোষণা কেতিয়াও সঠিকভাৱে আৰম্ভ হোৱা নাছিল। আমাৰ চৰকাৰে চিকিৎসালয়ৰ এই অভাৱ আঁতৰ কৰি দেশৰ প্ৰতিটো কোণত নতুন এইমছ নিৰ্মাণ কৰিছে। আজি সমগ্ৰ দেশতে প্ৰায় দুই ডজন এইমছ আছে। যোৱা ১০ বছৰত, দেশৰ চিকিৎসা মহাবিদ্যালয়ৰ সংখ্যা প্ৰায় দুগুণ হৈছে, ই চিকিৎসাৰ সুবিধা প্ৰদান কৰিছে আৰু আমি বহু সংখ্যক যুৱ চিকিৎসকো লাভ কৰিছো। প্ৰতি বছৰে বিহাৰৰ বহুতো যুৱক চিকিৎসক হিচাপে সেৱা আগবঢ়াবলৈ দাৰভাঙ্গা এইমছৰ পৰা ওলাই আহিব। এটা গুৰুত্বপূৰ্ণ কাম কৰা হৈছে, যদি আপুনি প্ৰথমে চিকিৎসক হ'ব বিচাৰে, তেন্তে ইংৰাজী জনাটো প্ৰয়োজনীয় আছিল। এতিয়া মধ্যবিত্ত দৰিদ্ৰ পৰিয়ালৰ ল'ৰা-ছোৱালীয়ে ইংৰাজী মাধ্যমত কেনেকৈ পঢ়িব, তেওঁলোকে ইমান টকা ক'ৰ পৰা পাব। সেইকাৰণে আমাৰ চৰকাৰে সিদ্ধান্ত লৈছে যে এতিয়াৰ পৰা চিকিৎসক বা অভিযান্ত্ৰিক পাঠ্যক্ৰম মাতৃভাষাত পঢ়িব পাৰে। এক প্ৰকাৰে, মোৰ এই কামটো হৈছে কৰ্পুৰী ঠাকুৰজীৰ প্ৰতি আটাইতকৈ ডাঙৰ শ্ৰদ্ধাঞ্জলি, তেওঁ সদায় এই সপোন দেখিছিল। আমি সেই কামটো কৰিছো। যোৱা ১০ বছৰত, আমি এক লাখ নতুন চিকিৎসা আসন বৃদ্ধি দিছো। আমি অহা ৫ বছৰত দেশত ৭৫,০০০ নতুন চিকিৎসা আসন বৃদ্ধি কৰিবলৈ গৈ আছো। আমাৰ চৰকাৰে আন এটা ডাঙৰ সিদ্ধান্ত লৈছে, যাৰ ফলত বিহাৰৰ যুৱপ্ৰজন্মও লাভান্বিত হ'ব। আমি হিন্দী আৰু অন্যান্য ভাৰতীয় ভাষাত চিকিৎসা শিকোৱাৰ বিকল্পও আগবঢ়াইছো। ইয়াৰ উদ্দেশ্য হৈছে দৰিদ্ৰ, দলিত, পিছপৰা আৰু জনজাতীয় পৰিয়ালৰ সন্তানো চিকিৎসক হ'ব পাৰে।
বন্ধুসকল,
আমাৰ চৰকাৰেও কৰ্কট ৰোগৰ বিৰুদ্ধে যুঁজিবলৈ এটা ডাঙৰ অভিযান আৰম্ভ কৰিছে। মুজাফ্ফৰপুৰত নিৰ্মাণ কৰা কৰ্কট চিকিৎসালয়খনে বিহাৰৰ কৰ্কট ৰোগীসকলক যথেষ্ট উপকৃত কৰিব। কৰ্কট ৰোগৰ চিকিৎসাৰ সকলো সুবিধা এই চিকিৎসালয়ত একেলগে উপলব্ধ হ'ব। এতিয়ালৈকে, চিকিৎসাৰ বাবে দিল্লী, মুম্বাইলৈ যাব লগা ৰোগীসকলে ইয়াত উন্নত চিকিৎসা লাভ কৰিব। মই সুখী যে বিহাৰে আগন্তুক সময়ত এখন ডাঙৰ চকু চিকিৎসালয় পাবলৈ গৈ আছে। এইমাত্ৰ আমাৰ মঙ্গলজীয়ে কৈ আছিল যে কেইদিনমান আগতে যেতিয়া মই কাশীত আছিলো, কাঞ্চী কামাকোটিৰ শংকৰাচাৰ্য জীৰ আশীৰ্বাদত তাত এখন অতি ডাঙৰ চকু চিকিৎসালয় নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। যেতিয়া মই গুজৰাটত আছিলো, ইয়াক প্ৰথমবাৰৰ বাবে মোৰ গুজৰাটত নিৰ্মাণ কৰা হৈছিল। সেয়েহে মই অনুভৱ কৰিছিলো যে মই মোৰ গুজৰাটত যি চিকিৎসালয় দেখিছিলো, মই কাশীৰ সাংসদ হোৱাৰ সময়তো সেইখন হৈছিল। গতিকে মই তেওঁক অনুৰোধ কৰিছিলো যে মই মোৰ বিহাৰত এনেকুৱা এখন চকু চিকিৎসালয় বিচাৰো। তেওঁ মোৰ প্ৰস্তাৱ গ্ৰহণ কৰিছে আৰু এতিয়াই মুখ্যমন্ত্ৰীয়ে মোক কৈছে যে প্ৰক্ৰিয়াটো অতি দ্ৰুতগতিত আগবাঢ়িব লাগে।
বন্ধুসকল,
নীতিশ বাবুৰ নেতৃত্বত বিহাৰে বিকশিত কৰা সুশাসনৰ আৰ্হি আশ্চৰ্যজনক। বিহাৰক জংঘল ৰাজৰ পৰা মুক্ত কৰাত তেওঁৰ ভূমিকা প্ৰশংসনীয়। এন ডি এৰ দ্বৈত ইঞ্জিন চৰকাৰ বিহাৰত উন্নয়নৰ গতি বৃদ্ধি কৰিবলৈ প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ। বিহাৰৰ দ্ৰুত বিকাশ কেৱল সৰ্বশ্ৰেষ্ঠ আন্তঃগাঁথনি আৰু ইয়াত ক্ষুদ্ৰ কৃষক আৰু ক্ষুদ্ৰ উদ্যোগসমূহক উৎসাহিত কৰিহে সম্ভৱ হ'ব। এন ডি এ চৰকাৰে এই পথ মানচিত্ৰত কাম কৰি আছে। আজি ইয়াত নিৰ্মাণ কৰা আন্তঃগাঁথনি নিৰ্মাণ, বিমানবন্দৰ আৰু এক্সপ্ৰেছৱেৰ দ্বাৰা বিহাৰৰ পৰিচয় শক্তিশালী কৰা হৈছে। পানী দাতা হিচাপে 'দাতা'ৰ অৰ্থ প্ৰদান কৰিবলৈ যোগ কৰা হৈছে। উড়ান আঁচনিৰ অধীনত দাৰভাঙ্গাত এটা বিমানবন্দৰ আৰম্ভ কৰা হৈছে, যাৰ বাবে দিল্লী-মুম্বাইৰ দৰে চহৰলৈ পোনপটীয়া বিমানে এই সুবিধা লাভ কৰা আৰম্ভ কৰিছে। অতি সোনকালেই বিমানখন ইয়াৰ পৰা ৰাঁচীলৈও আৰম্ভ হ'ব। ৫,৫০০ কোটি টকা ব্যয়েৰে নিৰ্মাণ হ'ব লগা আমস দাৰভাঙ্গা এক্সপ্ৰেছৱেতো কাম চলি আছে। আজি ৩,৪০০ কোটি টকা ব্যয়ৰ মহানগৰ গেছ বিতৰণৰ কামৰ আধাৰশিলাও স্থাপন কৰা হৈছে। যিদৰে ঘৰৰ টেপৰ পৰা পানী আহে, একেধৰণে টেপৰ পৰা গেছ আহিবলৈ আৰম্ভ কৰিব আৰু ই সুলভ হ'ব। উন্নয়নৰ এই মহাযজ্ঞই বিহাৰৰ আন্তঃগাঁথনিক এক নতুন উচ্চতালৈ লৈ গৈছে। এইটোৱে ইয়াত বৃহৎ সংখ্যক নিযুক্তিৰ সুযোগো সৃষ্টি কৰিছে।
বন্ধুসকল,
দাৰভাঙ্গাৰ বিষয়ে কোৱা হয় - পাগ-পাগ পোখাৰী মাচ মাখন, মধুৰ বোল মুস্কি মুখ পান। এই অঞ্চলৰ কৃষক, মখানা খেতিয়ক আৰু মাছ খেতিয়কসকলৰ কল্যাণো আমাৰ চৰকাৰৰ সৰ্বোচ্চ অগ্ৰাধিকাৰ। প্ৰধানমন্ত্ৰী কিষাণ সন্মান নিধিৰ অধীনত বিহাৰৰ কৃষকসকলে ২৫,০০০ কোটি টকাতকৈও অধিক লাভ কৰিছে। মিথিলাৰ কৃষকসকলেও এই আঁচনিৰ পৰা লাভান্বিত হৈছে। আমাৰ এখন জিলা এটা সামগ্ৰী আঁচনিৰ সৈতে, ইয়াত থকা মখনা খেতিয়কসকলে দেশ আৰু বিশ্বৰ বজাৰত প্ৰৱেশাধিকাৰ লাভ কৰিছে। মখানা উৎপাদকসকলৰ স্বাৰ্থৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি মখানা গৱেষণা কেন্দ্ৰক ৰাষ্ট্ৰীয় প্ৰতিষ্ঠানৰ মৰ্যাদা দিয়া হৈছে। মখানাই এটা জিআই টেগও পাইছে। একেদৰে, মৎস্য সম্পদ যোজনাৰ অধীনত, আমি আমাৰ মাছ খেতিয়কসকলক প্ৰতিটো স্তৰত সহায় কৰি আছো। মাছ উৎপাদকসকলে কিষাণ ক্ৰেডিট কাৰ্ডৰ সুবিধা লাভ কৰিবলৈ আৰম্ভ কৰিছে। ইয়াত উপলব্ধ মিঠা পানীৰ মাছবোৰৰো এক বিশাল বজাৰ আছে, তেওঁলোকে প্ৰধানমন্ত্ৰী মৎস্য সম্পদ যোজনাৰ পৰাও যথেষ্ট সহায় লাভ কৰিছে। আমি ভাৰতক বিশ্বৰ এক মুখ্য মাছ ৰপ্তানিকৰ্তা হিচাপে বিকশিত কৰি আছো। দাৰভাঙ্গাৰ মাছ খেতিয়কসকলেও ইয়াৰ পৰা যথেষ্ট লাভান্বিত হোৱাটো নিশ্চিত।
বন্ধুসকল,
বানৰ ফলত কোচি আৰু মিথিলাই সন্মুখীন হোৱা সমস্যাবোৰ আঁতৰাবলৈ আমি সততাৰে কাম কৰি আছো। এই বছৰৰ বাজেটত, আমি বিহাৰৰ বান সমস্যাৰ মোকাবিলা কৰাৰ বাবে এক ব্যাপক পৰিকল্পনা ঘোষণা কৰিছো। মই নিশ্চিত যে নেপালৰ সৈতে একেলগে আমি এই সমস্যা সমাধান কৰিবলৈ সক্ষম হ'ম। আমাৰ চৰকাৰে ইয়াৰ সৈতে সম্পৰ্কিত ১১,০০০ কোটি টকাৰ অধিক মূল্যৰ প্ৰকল্পৰ ওপৰতো কাম কৰি আছে।
বন্ধুসকল,
আমাৰ বিহাৰ ভাৰতৰ ঐতিহ্যৰ এক মহান কেন্দ্ৰ। এই ঐতিহ্যক উচ্চতালৈ নিয়াটো আমাৰ সকলোৰে দায়িত্ব। সেইকাৰণে এন ডি এ চৰকাৰে উন্নয়ন আৰু ঐতিহ্যৰ মন্ত্ৰৰ ওপৰতো চলি আছে। আজি নালন্দা বিশ্ববিদ্যালয়ে ইয়াৰ পুৰণি গৌৰৱ পুনৰ প্ৰাপ্ত কৰাৰ দিশে আগবাঢ়িছে।
বন্ধুসকল,
আমাৰ দেশত বৈচিত্ৰ্যৰে পৰিপূৰ্ণ, বিভিন্ন ভাষাও আমাৰ অতি মূল্যৱান ঐতিহ্য। শেহতীয়াকৈ, আমি পালিক শাস্ত্ৰীয় ভাষাৰ মৰ্যাদা দিছো। এই ভাষাত ভগৱান বুদ্ধৰ বাৰ্তা আৰু বিহাৰৰ প্ৰাচীন গৌৰৱৰ বিতং বৰ্ণনা আছে। এই তথ্য যুৱ প্ৰজন্মক জনোৱাটো প্ৰয়োজনীয় আৰু মই আপোনাক মনত পেলাই দিব বিচাৰিছো যে এন ডি এ চৰকাৰেই সংবিধানৰ অষ্টম অনুসূচীত মৈথিলী ভাষাক অন্তৰ্ভুক্ত কৰিছিল। ঝাৰখণ্ডতো মৈথিলীক দ্বিতীয় ৰাজ্যিক ভাষাৰ মৰ্যাদা দিয়া হৈছে।
বন্ধুসকল,
আমাৰ সাংস্কৃতিক সমৃদ্ধি দাৰভাঙ্গাৰ মিথিলা অঞ্চলৰ প্ৰতিটো পদক্ষেপতে দেখা যায়। মাতৃ সীতাৰ সংস্কাৰে এই পৃথিৱীখন সমৃদ্ধ কৰে। এন ডি এ চৰকাৰে আমাৰ দাৰভাঙ্গাকে ধৰি সমগ্ৰ দেশৰ এক ডজনৰো অধিক চহৰক ৰামায়ণ বৰ্তনীৰ সৈতে সংযোগ কৰিছে। ই অঞ্চলটোত পৰ্যটন বৃদ্ধি কৰিব। দাৰভাঙ্গা, সীতামাঢ়ী, অযোধ্যা পথৰ অমৃত ভাৰত ৰে'লে মানুহক যথেষ্ট সহায় কৰিছে।
বন্ধুসকল,
আজি আপোনালোকৰ সৈতে কথা পাতি থাকোতে, মই দাৰভাঙ্গা ৰাজ্যৰ মহাৰাজা কামেশ্বৰ সিংজীৰ অৱদানকো স্মৰণ কৰিছো। স্বাধীনতাৰ আগতে আৰু পিছত ভাৰতৰ বিকাশত তেওঁ গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰি আহিছে। মোৰ কাশী সমষ্টিত, তেওঁৰ কামৰ বিষয়ে যথেষ্ট আলোচনা হৈছে। মহাৰাজা কামেশ্বৰ সিঙৰ সামাজিক কাম হৈছে দাৰভাঙ্গাৰ গৌৰৱ, যি আমাৰ সকলোৰে বাবে অনুপ্ৰেৰণা।
বন্ধুসকল,
দিল্লীৰ কেন্দ্ৰত মোৰ চৰকাৰ আৰু বিহাৰত নীতিশজীৰ চৰকাৰে বিহাৰৰ প্ৰতিটো সপোন পূৰণ কৰিবলৈ একেলগে কাম কৰি আছে। বিহাৰৰ জনসাধাৰণক আমাৰ উন্নয়ন আৰু জনকল্যাণমূলক আঁচনিৰ সৰ্বাধিক লাভালাভ প্ৰদান কৰাটো আমাৰ প্ৰয়াস। দাৰভাঙ্গা এইমছ আৰু অন্যান্য উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পৰ বাবে মই আপোনালোক সকলোকে আকৌ এবাৰ অভিনন্দন জনাইছো। আগন্তুক নিৰ্মাণ উৎসৱৰ বাবে আপোনালোক সকলোকে মোৰ শুভেচ্ছা। মোৰ সৈতে কওক –
ভাৰত মাতা কী জয়।
ভাৰত মাতা কী জয়।
ভাৰত মাতা কী জয়।
বহুত ধন্যবাদ

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the laying of foundation stone, inauguration and dedication of various projects in Darbhanga, Bihar
13 NOV 2024 1:56PM by PIB Delhi
Bharat Mata Ki Jai!
Bharat Mata Ki Jai!
I salute the sacred land of King Janak and Mother Sita and the birthplace of the great poet Vidyapati. My warm greetings to all from this rich and magnificent land!
Honourable Governor of Bihar, Shri Rajendra Arlekar Ji, the esteemed Chief Minister of Bihar, Shri Nitish Kumar Ji, my cabinet colleagues, Deputy Chief Ministers of Bihar, Vijay Kumar Sinha and Shri Samrat Choudhary Ji, Darbhanga MP Gopal Thakur, all other MPs, MLAs, distinguished guests, and my dear brothers and sisters of Mithila, my greetings to you all!
Friends,
Today marks the first phase of voting in the neighbouring state of Jharkhand. The people of Jharkhand are casting their votes to realise the vision of Viksit Jharkhand (Developed Jharkhand). I appeal to all voters in Jharkhand to come out in large numbers and exercise their right to vote.
Friends,
I would also like to pay homage to the daughter of Mithila, known for her beautiful voice Sharda Sinha Ji. The unparalleled contribution Sharda Sinha Ji has made to Bhojpuri and Maithili music is remarkable. Her efforts to spread the grandeur of the great festival of Chhath across the world through her songs are extraordinary.
Friends,
Today, the entire nation, including Bihar, is witnessing the achievement of significant development milestones. Projects and facilities that were once only talked about are now becoming a reality. We are advancing swiftly towards a developed India (Viksit Bharat). Our generation is fortunate to witness these changes and to be a part of this transformative journey.
Friends,
Our government has always been dedicated to serving the nation and ensuring the welfare of its people. With this commitment to service, we have laid the foundation stone and inaugurated various development projects worth Rs 12,000 crore, all in a single event. These projects span road, rail, and gas infrastructure. Most significantly, a major step has been taken towards fulfilling the dream of establishing AIIMS in Darbhanga. The construction of AIIMS Darbhanga will transform Bihar's healthcare sector. It will provide essential medical services not only to the people of Mithila, Kosi, and Tirhut regions but also to those from West Bengal and surrounding areas. Additionally, patients from Nepal will be able to access treatment at this AIIMS hospital. This institution will also generate numerous employment and self-employment opportunities. I extend my congratulations to Darbhanga, Mithila, and the entire state of Bihar for these development projects.
Friends,
The largest demography in our country comprises the poor and the middle class, who are most affected by diseases. Consequently, the financial burden of medical treatment falls heavily on them. Many of us come from humble, ordinary backgrounds, and we understand all too well how the illness of a family member can bring immense hardship to the entire household. In the past, the situation was dire. There were very few hospitals, a severe shortage of doctors, costly medicines, and a lack of proper diagnostic facilities, while governments merely made promises and claims without meaningful action. Here in Bihar, before Nitish Ji came to power, there was little concern for the plight of the poor. People had no choice but to endure illnesses in silence. How could our country progress under such circumstances? It was crucial to change both the outdated mindset and the old approach.
Friends,
Our government is adopting a comprehensive approach to healthcare across the nation. Firstly, we emphasize disease prevention. Secondly, we prioritise accurate diagnosis. Thirdly, we are committed to offering free and affordable treatment and medicines. Fourthly, we are ensuring that top-notch medical facilities are available even in smaller cities. Lastly, our fifth focus is to address the shortage of doctors and to expand the use of technology in healthcare services.
Brothers and sisters,
No family wants any member to fall ill. To promote good health, people are being educated about the benefits of Ayurveda and nutritious diets. The Fit India Movement has been going on to encourage fitness. Many common illnesses are caused by poor hygiene, contaminated food, and unhealthy lifestyles. Therefore, initiatives such as the Swachh Bharat Abhiyan, the construction of toilets in every household, and the provision of clean tap water are being implemented. These efforts not only contribute to cleaner cities but also reduce the risk of disease outbreaks. I have heard that following this programme in Darbhanga, our Chief Secretary personally led a cleanliness drive in the city over the past three to four days. I extend my heartfelt thanks to him, all Bihar government employees, and the citizens of Darbhanga for supporting this campaign. I encourage everyone to continue this effort with even greater enthusiasm for the next 5 to 10 days.
Friends,
Most diseases, if treated early, can be prevented from becoming severe. However, costly medical tests often prevent people from diagnosing illnesses in time. To address this, we have established over 1.5 lakh Ayushman Arogya Mandirs across the country. These centres help detect conditions such as cancer and diabetes in their early stages.
Friends,
Under the Ayushman Bharat Yojana, more than 4 crore poor patients have received treatment nationwide. Without this scheme, most of these individuals would not have been able to afford hospital admission. I am pleased that the NDA government’s initiative has alleviated a significant burden for many. The scheme has facilitated treatment for these people in both government and private hospitals. Families across the country have collectively saved approximately Rs 1.25 lakh crore thanks to the Ayushman Yojana. If the government had simply announced a distribution of Rs 1.25 lakh crore, it would have dominated headlines for a month. Yet, through this scheme, that amount has quietly remained in the pockets of our citizens.
Brothers and sisters,
During the elections, I promised that all elderly individuals over the age of 70 would be included in the Ayushman Yojana. I have kept that promise. In Bihar too, we have initiated free medical treatment for all elderly citizens above 70, regardless of family income. Soon, all senior citizens will receive the Ayushman Vaya Vandana Card. In addition to Ayushman, affordable medicines are being made available at Jan Aushadhi Kendras.
Friends,
Our fourth initiative for better healthcare is to provide top-quality medical facilities even in smaller cities and to address the shortage of doctors. Consider this: for 60 years after independence, there was only one AIIMS in the entire country, and it was in Delhi. People suffering from serious illnesses had no choice but to travel to AIIMS Delhi. Although the Congress government announced the construction of four or five additional AIIMS, they never managed to make them fully functional. Our government resolved these issues and established new AIIMS throughout the country. Today, there are nearly two dozen AIIMS across Bharat. In the past decade, the number of medical colleges has almost doubled, greatly expanding treatment facilities and producing a large number of new doctors. Each year, many young doctors from Bihar will graduate from AIIMS Darbhanga to serve the community. We have also accomplished something crucial: previously, knowing English was a necessity to become a doctor. But how could children from middle-class and poor families, who cannot afford to learn in English, achieve that dream? Our government has now made it possible to study medicine and engineering in one's mother tongue. This significant reform is the greatest tribute to Karpoori Thakur Ji, who always envisioned this change. We have turned his dream into reality. In the past 10 years, we have added 100,000 new medical seats, and in the next five years, we plan to add 75,000 more. Furthermore, our government has made another monumental decision that will benefit the youth of Bihar: the option to study medicine in Hindi and other Indian languages. This step will enable children from poor, Dalit, backward, and tribal families to also become doctors.
Friends,
Our government has also launched a major initiative to combat cancer. The cancer hospital being constructed in Muzaffarpur will greatly benefit cancer patients in Bihar. This hospital will offer comprehensive cancer treatment under one roof, sparing patients the need to travel to Delhi or Mumbai for care. I am also delighted that Bihar will soon have a state-of-the-art eye hospital. A few days ago, when I was in Kashi, Mangal Ji mentioned that a significant eye hospital had been established there with the blessings of Shankaracharya Ji of Kanchi Kamakoti. This impressive hospital in Kashi follows the model first implemented in Gujarat when I was serving there. Inspired by the exceptional services offered in these hospitals, I requested that a similar eye hospital be built in Bihar. I am pleased to inform you that this proposal has been accepted, and as the Chief Minister just mentioned, the project is progressing rapidly. This new eye hospital will be a tremendous resource for the people of this region.
Friends,
The governance model developed under the leadership of Nitish Babu in Bihar is exemplary. His efforts in liberating Bihar from jungle raj are commendable. The NDA’s double-engine government remains committed to accelerating Bihar’s development. This rapid progress is achievable through world-class infrastructure and support for small farmers and local industries. The NDA government has a clear roadmap for the same. Today, Bihar’s identity is being bolstered by the infrastructure being developed, such as airports and expressways. Darbhanga now has an operational airport under the UDAN Yojana, offering direct flights to major cities like Delhi and Mumbai, with flights to Ranchi starting soon. Work is also underway on the Amas-Darbhanga Expressway, a project worth Rs 5,500 crore. Additionally, the foundation stone for the city gas distribution project, costing Rs 3,400 crore, has been laid. Soon, gas will flow to households as conveniently as water, and it will be more affordable. This monumental development effort is elevating Bihar’s infrastructure and generating numerous employment opportunities.
Friends,
Darbhanga is known for its saying, “Pag-Pag Pokhari Maach Makhan, Madhur Bol Muski Mukh Paan.” Our government prioritises the welfare of farmers, makhana producers, and fish farmers of this region. Under the PM Kisan Samman Nidhi, farmers in Bihar have received over Rs 25,000 crore, benefiting the farmers of Mithila as well. Through the One District One Product Scheme, local makhana producers are gaining access to national and international markets. To support makhana producers, the Makhana Research Centre has been granted national institute status, and makhana has received a GI tag. Similarly, under the Matsya Sampada Yojana, we are assisting fish farmers at every level. Fish farmers are now eligible for the Kisan Credit Card, and the local freshwater fish has a significant market. The PM Matsya Sampada Yojana is providing considerable support to these producers. We are working to establish Bharat as a leading fish-exporting nation, and the fish farmers of Darbhanga will greatly benefit from this.
Friends,
We are also committed to addressing the issues caused by flooding in Kosi and Mithila. This year’s budget includes a comprehensive plan to tackle Bihar’s flood problems. I am hopeful that we will find a lasting solution in collaboration with Nepal. Our government is also investing in a project worth over Rs 11,000 crore to mitigate this issue.
Friends,
Bihar is a major centre of Bharat's rich heritage, and it is our collective duty to preserve it. Therefore, the NDA government is dedicated to development alongside heritage conservation. Today, Nalanda University is striving to reclaim its former glory and prominence.
Friends,
In our diverse country, our many languages are a treasured part of our heritage. It is essential not only to speak in these languages but also to preserve them. Recently, we accorded classical language status to the Pali language, which beautifully captures the teachings of Lord Buddha and the ancient glory of Bihar. This heritage must be shared with the younger generation. Let me remind you that it was the NDA government that included the Maithili language in the Eighth Schedule of the Constitution. Additionally, Maithili has been recognised as a second state language in Jharkhand.
Friends,
The cultural richness of the Mithila region, here in Darbhanga, is evident at every turn. The values and virtues of Mother Sita bless this land. The NDA government is connecting more than a dozen cities across the country to the Ramayana Circuit, including our own Darbhanga. This initiative will significantly boost tourism in the area. Furthermore, the Amrit Bharat train service on the Darbhanga-Sitamarhi-Ayodhya route has been of great benefit to the people.
Friends,
As I address you today, I am also reminded of the immense contributions of Maharaja Kameshwar Singh Ji of Darbhanga State. His dedication to the progress of Bharat, both before and after independence, is remarkable. His efforts are well-known and highly regarded even in my parliamentary constituency, Kashi. Maharaja Kameshwar Singh’s social work is a source of pride for Darbhanga and an inspiration to all of us.
Friends,
My government at the Centre and Nitish Ji’s government here in Bihar are united in realising every aspiration of the people of Bihar. We are committed to ensuring that the people of Bihar receive the maximum benefits from our development and welfare schemes. Once again, I congratulate you all on the establishment of AIIMS Darbhanga and other development projects. I also extend my best wishes for the upcoming Nirman Parv. Join me in saying—
Bharat Mata Ki Jai!
Bharat Mata Ki Jai!
Bharat Mata Ki Jai!
Thank you very much.