প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.গী বিহারগী দরভঙ্গাদা তোঙান-তোঙানবা প্রোজেক্তশিং উরেপ-উয়ুং তম্বা, শঙ্গাবা অমসুং কত্থোকপদা থমখিবা ৱারোল
13 NOV 2024 1:56PM by PIB Imphal
ভারত ইমানা য়াইফরে।
ভারত ইমানা য়াইফরে।
জনক রাজা, সীতা অমসুং কবিরাজ বিদ্যাপতিগী মফমদা ঐহাক্না ইকায় খুম্নবা উৎচরি। ঐহাক্না ময়াম পুম্নমকপু লৌশিং-চেং-ক্বা-শঙ্গোম মপানগী লমদম অসিদা তরাম্না ওকচরি।
বিহারগী রাজ্যপাল, শ্রী রাজেন্দ্র অর্লেকরজী, মফম অসিগী পাম্নরবা মুখ্য মন্ত্রী, শ্রী নীতীশ কুমারজী, কেন্দ্রগী মন্ত্রী-মন্দলগী ঐগী মরুপশিং, বিহারগী উপ মুখ্য মন্ত্রী, বিজয় কুমার সিনহা অমসুং শ্রী সম্রাত চৌধরীজী, দরভঙ্গাগী এম.পি., ভাই গোপালজী থাকুর, অতৈ এম.পিশিং, এম.এল.এ.শিং, অতৈ দিগনিতরীশিং, মিথিলাগী ঐগী নুংশিরবা ইচিল-ইনাওশিং, পুম্নমকপু ঐহাক্না খুরুমজরি।
মরুপশিং,
ঙসি, য়ুম্লোন্নরিবা ঝারখন্দ রাজ্যদা অহানবা তাঙ্কক্কী মীখল পাংথোক্লি। ঝারখন্দগী মীয়াম্না চাউখৎলবা ঝারখন্দগী মঙলান অদু মপুং ফাহন্নবগীদমক ভোৎ থাদরি। ঐহাক্না ঝারখন্দগী ভোতর পুম্নমকপু মশিং য়াম্না ভোৎ থাদবদা শরুক য়ানবা হায়জরি।
মরুপশিং,
ঐহাক্না মিথিলাগী মচানুপী স্বর কোকিলা শারদা সিনহাজীবুসু ইকায় খুম্নবা উৎচরি। শারদা সিনহা জীনা ভোজপুরি অমসুং মৈথিলি ম্যুজিক্কীদমক তৌখিবা সেবা অসি অতৈগা মান্নদবা অমনি। মরু ওইনা মহাক্না মহাক্কী ঈশৈশিংগী খুত্থাংদা মালেম পুম্বদা চাউরবা কুহ্মৈ, ছথকী মগুন অসি শন্দোকপগী মওং অসি থোইদোক হেন্দোক্না অখন্নবা অমনি।
মরুপশিং,
ঙসি, বিহার য়াওনা লৈবাক পুম্বনা চাউখৎ-থৌরাংগী অচৌবা পান্দমশিং অদু মপুং ফাহনবা উবা ফংলি। মমাংদা খন্ন-নৈনরম্বা ফেসিলিতীশিং অমসুং প্রোজেক্তশিং অসি হৌজিক রিএলিতী অমা ওইরক্লি। ঐখোয়না চাউখৎলবা ভারত অমগী মায়কৈদা খোঙজেল য়াংনা চংশিল্লি। ঐখোয়গী মীরোন অসি মসি উবদা নুংঙাইবা ফাওই অমসুং মসি মপুং ফাহনবদা মতেং পাংলি।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী সরকারনা মতম পুম্নমক্তা লৈবাক অমসুং মীয়ামগী য়াইফনবা থবক তৌনবা ফিরেপ লৌখি। সেবাগী ৱাখল্লোন অসিগা লোয়ননা, থৌরম অমখক্তদা লুপা করোর 12,000গী চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেক্ত কয়াগী উরেপ উয়ুং তমখ্রে অমসুং শঙ্গাখ্রে। লম্বী, রেল অমসুং গ্যাস ইনফ্রাস্ত্রকচরগা মরী লৈনবা প্রোজেক্ত কয়া অমা লৈরি। অমসুং খ্বাইদগী মরুওইবদি, দরভঙ্গাদা AIIMSকী মঙলান অদু মংফাওনহন্নবগী মায়কৈদা অচৌবা খোঙথাং অমা লৌখৎলে। AIIMS দরভঙ্গা শাবনা বিহারগী হকশেলগী লমদা অচৌবা অহোংবা অমা পুরক্লগনি। মিথিলা, কোসী অমসুং তিরহুতকী লমদম নত্তনা মসিনা নোংচুপ বেঙ্গল অমসুং মনাক নকপদা লৈবা মফম কয়াগী মীয়ামদা খুদোংচাবশিং ফংহল্লগনি। নেপালদগী লাকপা অনাবশিংসু হায়রিবা AIIMS হোস্পিতাল অসিদা লায়েংবা য়াগনি। AIIMSনা মফম অসিদা অনৌবা থবক ফংহল্লগনি অমসুং মশানা মশাবু থবক পীবগী খুদোংচাবা কয়া ফংহল্লগনি। ঐহাক্না দরভঙ্গা, মিথিলা অমসুং বিহার পুম্নমকপু চাউখৎ-থৌরাংগী থবকশিং অসিগীদমক থাগৎপা ফোংদোকচরি।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী লৈবাক অসিদা খ্বাইদগী চাউবা মীশিং অসি লাইরবশিং অমসুং মিদল ক্লাসকী মীওইশিংনি, অমসুং লাইনা-লাইচৎশিংনা হায়রিবা ক্লাসশিং অসিবু খ্বাইদগী শোকহল্লি। মসিনা মরম ওইদুনা, মখোয়না লায়েংবদা চংগদবা শেনফম অসিসু য়াম্না ৱাংই। ঐখোয় পুম্নমক অসি চপ মান্নবা বেকগ্রাউন্দদগীনি, লাইরবা অমসুং অচম্বা ইমুংদগীনি। মরম অদুনা, ইমুং-মনুংগী মীওই অমা শাথীনা নাবা মতমদা, ইমুং মনুং পুম্নমক অসি করম্না খুদোংচাদবা মায়োক্নরকপগে হায়বদু ঐখোয়না খংলি। অমসুং মমাংঙৈগী মতমদা, ফিভমশিং অসি য়াম্না অৱাবা ওইরম্মি। হোস্পিতাল মশিং য়াম্না লৈরমদে, দোক্তর মশিং য়াম্না লৈরমদে, হিদাক-লাংথক য়াম্না মমল তাংই, লাইনা-লাইচৎকী তেস্ত তৌবগী মফম লৈরমদে, অমসুং সরকারশিংনা ৱাশকশিং শকপা অমদি ফোংদোকপা খক্তা তৌরমখি। বিহারদা, নীতীশজীনা লৈঙাক পায়রকপা ফাওবদা, লাইরবশিংগী অৱাবা অসি লুম্না লৌরমদে। লাইরবশিংনা লায়না অসিবু তুমিন্না খাংবা নত্তনা অতোপ্পা পাম্বৈ অমত্তা লৈখিদে। অসিগুম্বা ফীভম অসিদা ঐখোয়গী লৈবাক অসি মতৌ করম্না মাংলোমদা চংশিনবা ঙমগনি, মরম অদুনা হান্নগী ৱাখল্লোন অমসুং থৌওং অনিমক হোংখ্রে।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী সরকারনা লৈবাক অসিদা হকশেলগী লমদা অপুনবা থৌওং অমদা থবক তৌরি। ঐখোয়গী অহানবা খোঙথাংদি লায়না অসি থীংবদা মীৎয়েং চংবা, ঐখোয়গী অনিশুবা মীৎয়েংদি লায়না অসি চুম্না দাইগ্নোস্ত তৌবদা মীৎয়েং চংবা, ঐখোয়গী অহুমশুবা মীৎয়েংদি মীয়ামদা লেম্না অমসুং মমল হোংদনা লায়েং অমসুং মমল হোংনা হিদাক-লাংথকশিং ফংহনবা, ঐখোয়গী মরিশুবা মীৎয়েংদি অপীকপা শহরশিংদা ফাওবা খ্বাইদগী ফবা মেদিকেল ফেসিলিতীশিং ফংহনবা। ঐখোয়গী মঙাশুবা মীৎয়েং অসি লৈবাক অসিদা দোক্তরগী অৱাৎপা কোকহনবা অমসুং হকশেলগী থবকশিংদা তেক্নোলোজী পাকথোক চাউথোকহনবনি।
ইচিল-ইনাওশিং,
ইমুং অমত্তনা কনাগুম্বা অমবু নারকপা পামদে। হকচাংবু হকচাং ফনা থম্নবগীদমক, আয়ুর্বেদ অমসুং মচি ওইবা চিঞ্জাক্কী মরুওইবশিংগী মতাংদা মীয়ামদা খঙহনখ্রে। ফিৎ ইন্দিয়া মুফমেন্ত অসি চত্থরি। য়াম্না তোইনা থোকপা লায়না অয়াম্বসি নোংম-নোংমগী, শোকহল্লবা চিঞ্জাক অমসুং ফত্তবা পুন্সি মহিংনা থোকহল্লি। মরম অদুনা, স্বচ্ছ ভারত অভিয়ান, য়ুম খুদিংদা তোইলেৎ, তোতি ঈশিংগুম্বা কেম্পেনশিং চত্থরি। অসিগুম্বা থৌরমশিং অসিনা শহর অসি শেংদোকপতা নত্তনা লায়না শন্দোকপগী ওইথোকপা হন্থহল্লি। অমসুং ঐহাক্না খঙবা ঙমখি মদুদি দরভঙ্গাদা মসিগী প্রোগ্রাম অসিগী মতুংদা ঐখোয়গী চীফ সেক্রেতরী মশামক্না লুচিংদুনা দরভঙ্গাদা হৌখিবা নুমিৎ হুমনি মরিনি অসিদা ক্লিনলিনেস কেম্পেন পাঙথোকখি। মসিগী স্বচ্ছতাগী খোঙজং অসিদা শক্তি পীরকপগীদমক ঐহাক্না মহাকপু, বিহার সরকারগী থবক তৌরিবশিং অমসুং দরভঙ্গাগী প্রজা পুম্নমকপু থাগৎপা ফোংদোকচরি। লাক্কদৌরিবা নুমিৎ 5-7-10 অসিদা থৌরম অসি হেন্না থৌনা লৈনা পাংথোক্নবা ঐহাক্না হায়জরি।
মরুপশিং,
করিগুম্বা অনাবা অয়াম্বগী লাইয়েং মতম চানা হৌরবদি, মখোয় অসি শাথীবা ওইরকপা থিংবা ঙম্মী। অদুবু মমল য়াম্লবা তেস্তশিং তৌবনা মরম ওইদুনা, মীওইশিংনা অয়াম্বনা অনাবগী মরমদা খঙদে। মরম অসিনা ঐখোয়না লৈবাক শীনবা থুংনা আয়ুশ্মান আরোগ্য মন্দির লাখ 1.5 হেন্না শঙ্গাখ্রে। মসিগী খুত্থাংদা, কেন্সর, দাইবেতিসকুম্বা লায়না কয়া অমা অঙনবা স্তেজদা খঙদোকপা ঙমহল্লি।
মরুপশিং,
আয়ুশ্মান ভারত য়োজনাগী মখাদা লৈবাক অসিদা হৌজিক ফাওবদা লায়রবা অনাবশিং করোর 4 হেন্না লায়েংখ্রে। করিগুম্বা আয়ুশ্মান ভারত য়োজনা লৈরমদ্রবদি, মীওই অয়াম্বনা হোস্পিতালদা এদমিৎ তৌবা ঙম্লম্লোই। ঐহাক্না নুংঙাইবা ফাওই মদুদি NDA সরকারগী স্কিম্না মখোয়গী পুন্সিগী মরুওইবা অৱাবা অমা কোকহনবা ঙমখ্রে। অমসুং লাইরবশিং অসি সরকারগী হোস্পিতালশিংগা লোয়ননা প্রাইবেৎ হোস্পিতালশিংদা লায়েংলি। আয়ুশ্মান য়োজনাগী খুত্থাংদা ইমুং করোর কয়াদা লুপা করোর লাখ 1.25 কনবা ঙমখ্রে। করিগুম্বা সরকারনা লুপা করোর লাখ 1.25 পীরগনি হায়না লাউথোক্লম্লবদি, স্কিম অমনা লৈবাক অসিগী প্রজাশিংগী পেকেৎতগী লুপা করোর লাখ 1.25 কনবা ঙম্লে হায়না থা অমা খন্নরমগনি।
ইচিল-ইনাওশিং,
চহি 70গী মথক্তা লৈবা অহল ওইরবা মীওই পুম্নমকপু আয়ুশ্মান য়োজনাগী মখাদা কোনশিনগনি হায়না ঐনা ইলেক্সনগী মতমদা অদোমদা গেরেন্তী পীখি। ঐহাক্না মসিগী গেরেন্তী অসি মপুং ফাহনখ্রে। বিহারদসু, চহি 70গী মথক্তা লৈবা অহল ওইরবা মীওই পুম্নমক্কীদমক, ইমুং অদুগী শেল-থুমগী থাক খেন্নদনা, লেম্না লায়েংবগী খুদোংচাবা পীবা হৌখ্রে। য়াম্না থুনা অহল ওইরবা মীওই খুদিংমক্না আয়ুশ্মান ভায়া ভন্দানা কার্দ ফংলগনি। আয়ুশ্মানগী মথক্তা, জন ঔশধী কেন্দ্রশিংদা হিদাক-লাংথকশিং মমল য়াম্না হোংনা পীরি।
মরুপশিং,
হেন্না ফবা হকশেলগী মায়কৈদা ঐখোয়গী মরিশুবা খোঙথাং অসি দোক্তরশিংগী অৱাৎপা কোকহন্নবা অপীকপা শহরশিংদা ফাওবা খ্বাইদগী ফবা মেদিকেল ফেসিলিতীশিং ফংহনবা হায়বসিনি। নীংতম্লবা মতুং চহি 60গী মনুংদা লৈবাক অসিদা অমসুং দিল্লীদা AIIMS অমখক্তমক লৈরম্মি। অরুবা লায়না পুম্নমক্কা লোয়নবা মীওইশিং দিল্লীগী AIIMSতা চৎনরম্মি। কংগ্রেস সরকারগী মতমদা, অহেনবা AIIMS মরি-মঙা শাগৎনবা লাউথোকখি অদুবু মখোয়শিং অসিদা চুনবা লাইয়েং ফংহনবা ঙমখিদে। ঐখোয়গী সরকারনা হোস্পিতালশিংগী লাইনাশিং অসি লৌথোকখি অমসুং লৈবাক অসিগী মফম খুদিংদা অনৌবা AIIMS শঙ্গাখি। ঙসিদি লৈবাক শীনবা থুংনা AIIMS 24রোম লৈরে। হৌখিবা চহি 10 অসিদা, লৈবাক অসিদা মেদিকেল কোলেজ মশিংসু শরুক অনি হেনগৎলে, মসিনা লাইয়েংগী খুদোংচাবশিং ফংহল্লে, অমসুং ঐখোয়গী নহা ওইরিবা দোক্তর মশিং য়াম্না পুথোক্লে। চহি খুদিংগী, বিহারগী নহা ওইরিবা দোক্তর কয়ানা দরভঙ্গা AIIMSতগী সর্বিস ফংনবা লাক্কনি। অমসুং অতোপ্পা মরুওইবা থবক অমা পাংথোকখ্রে, মমাংদা দোক্তর অমা ওইনবগীদমক ইংলিস খংবা মথৌ তাই। হৌজিক মিদল ক্লাস অমসুং লায়রবা ইমুংগী অঙাংশিংনা স্কুলদা ইংলিসতা করম্না তমগনি, মখোয়না শেল কদায়দগী পুথোক্কনি অমসুং মরম অদুনা ঐখোয়গী সরকারনা ৱারেপ লৌখ্রে মদুদি হৌজিক কনাগুম্বা অমনা মেদিসিন নত্ত্রগা ইঞ্জিনীয়রিং তম্বা পাম্লবদি, মহাক্না মহাক্কী মমাগী লোলদা দোক্তর ওইবা য়াই, মহাক্না মহাক্কী মমাগী লোলদা তম্নদুনা ইঞ্জিনীয়র ওইবা য়াই। অমসুং মওং অমদা, ঐহাক্কী থবক অসিনা করপুরি থাকুরজীগী খ্বাইদগী চাউবা ইকায় খুম্নবা ওইরি। মহাক্না মতম পুম্নমক্তা মসিগী মঙলান লৈরম্মি। ঐখোয়না থবক অদু পাংথোক্লে। হৌখিবা চহি 10দা ঐখোয়না অনৌবা মেদিকেল সিৎ লাখ অমা হাপচিনখ্রে। লাক্কদৌরিবা চহি 5দা লৈবাক অসিদা অনৌবা মেদিকেল সিৎ 75,000 হাপচিনবা ঐখোয়না থৌরাং তৌরি। ঐখোয়গী সরকারনা অতোপ্পা অচৌবা ৱারেপ অমা লৌখ্রে, মসিনা বিহারগী নহারোলশিংদসু কান্নবা ফংহল্লগনি। ঐখোয়না হিন্দী অমসুং অতোপ্পা ভারতকী লোলশিংদা মেদিসিন নৈনবগী ওপ্সনসু পীরি। মসিগী পান্দমদি লায়রবা, দলিত, শোত্থরবা, ত্রাইবেল ইমুংশিংগী অঙাংশিংসু দোক্তর ওইহনবা হায়বসিনি।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী সরকারনসু কেন্সরগা লান্থেংননবা অচৌবা কেম্পেন অমা হৌদোক্লে। মুজাফরপুরদা শাগৎলিবা কেন্সর হোস্পিতাল অসিনা বিহারগী কেন্সরগী অনাবশিং কান্নবা ফংহল্লগনি। কেন্সর লাইয়েংনবা ফেসিলিতী পুম্নমক অসি হোস্পিতাল অসিগী রুফ অমগী মখাদা লৈগনি। হৌজিক ফাওবদা দিল্লী, মুম্বাইদা লায়েংনবা চৎপা অনাবশিংনা মফম অসিদা হেন্না ফবা লায়েং ফংলগনি। অমসুং লাক্কদৌরিবা মতমশিংদা বিহারদা অচৌবা মীৎকী হোস্পিতাল অমা ফংলগনি হায়না ঐহাক্না নুংঙাইবা ফোংদোকচরি। ঐখোয়গী মঙ্গল জীনা ঐহাক্না নুমিৎ খরনিগী মমাংদা কাশীদা লৈরিঙৈদা কাঞ্চি কামাকোতিগী শঙ্করচার্যজীগী য়াইফ-পাউজেলগা লোয়ননা য়াম্না চাউবা মীৎকী হোস্পিতাল অমা শারি হায়না হায়রম্মি। কাশীদা শেংলবা হোস্পিতাল অমা শেম্লে। ঐহাক গুজরাত্তা লৈরিঙৈদা, মসি ঐহাক্কী গুজরাত্তা ইহান হানবা ওইনা শাখি। অদুনা ঐহাক্না খল্লি মদুদি ঐহাক্কী গুজরাত্তা ঐহাক্না উখিবা হোস্পিতাল অসি, কাশীগী এম.পি. ওইরকপা মতমদা শাখিবা হোস্পিতাল অসিসু য়াম্না ফজৈ। অমসুং মহাক্না ঐহাক্কী ৱাফম অসি য়াখি অমসুং হৌজিক্তি মুখ্য মন্ত্রীনা ঐঙোন্দা হায়রি মদুদি মসিগী প্রোসেস অসি য়াম্না থুনা চংশিল্লি, মরম অদুনা অফবা মীৎকী হোস্পিতাল অমা লৈরগনি। অনৌবা মীৎকী হোস্পিতাল অসিনা মফম অসিগী মীয়ামদা অচৌবা মতেং অমা ওইরগনি।
মরুপশিং,
নীতীশ বাবুগী লুচিং মখাদা বিহারনা শেমগৎলকখিবা অফবা লৈঙাক্কী মোদেল অসি থোইদোক হেন্দোকপা অমনি। বিহারবু জঙ্গল রাজতগী নীংতমহনবদা মহাক্না লৌখিবা থৌদাং অদু থাগৎপা ফংবা ঙম্লোই। NDAগী দবল ইঞ্জিন সরকারনা বিহারগী চাউখৎ থৌরাং য়াঙখৎহন্নবা হোৎনরি। বিহারগী খোঙজেল য়াংনা চাউখৎপা অসি মফম অসিগী অপীকপা লৌমীশিং অমসুং অপীকপা ইন্দস্ত্রীশিংদা অফবা ইনফ্রাস্ত্রকচর অমসুং পুক্নিং থৌগৎপদগী ওইথোকপা ঙমগনি। NDA সরকারনা রোদ মেপ অসিদা থবক তৌরি। ঙসি, বিহারগী শক্তম অসি মফম অসিদা শেমগৎলিবা ইনফ্রাস্ত্রকচর, এয়রপোর্তশিং, এক্সপ্রেসৱেশিংনা মপাঙ্গল কনখৎহল্লি। দরভঙ্গাদা উদান য়োজনাগী মখাদা এয়রপোর্ত অমা হৌখ্রে। মসিনা দিল্লী অমসুং মুম্বাইগুম্বা শহরশিংদা দাইরেক্ত ফ্লাইৎশিং ফংহনবা হৌরে। অথুবা মতমদা, রাঞ্চীগী ফ্লাইতশিংসু মফম অসিদগী হৌরগনি। লুপা করোর 5,500গী শেনফমগা লোয়ননা শেমগৎলিবা অমস দরভঙ্গা এক্সপ্রেসৱেগী থবকসু চত্থরি। ঙসি লুপা করোর 3,400গী শেনফমগা লোয়ননা সিতী গ্যাস দিস্ত্রিব্যুসনগী থবকশিংগী উরেপ উয়ুংসু তমখ্রে। অদুগা য়ুমদা ঈশিং অদু নাকল অমদগী লাকপগুম, গ্যাস অসিসু নাকল অমদগী লাকপা হৌরগনি অমসুং মসিসু মমল হন্থরক্কনি। চাউখৎ-থৌরাংগী চাউখৎ থৌরাং অসিনা বিহারগী ইনফ্রাস্ত্রকচরবু অনৌবা থাক অমদা পুখৎলি। মসিনা মফম অসিদা থবক ফংহন্নবগী খুদোংচাবা কয়া অমসু লৈহল্লি।
মরুপশিং,
দরভঙ্গা-পাগ-পাগ পোখারি মাচ মখান, মধুর বোল মুস্কি মুখ পানগী মতাংদা হায়রি। লমদম অসিগী লৌমীশিং, মখানা পুথোক্লিবশিং অমসুং ঙা ফার্মরশিংগী য়াইফ-থৌরাং অসি ঐখোয়গী সরকারগী খ্বাইদগী ৱাংবা মরুওইবা অমনি। পি.এম. কিসান সম্মান নিধিগী মখাদা বিহারগী লৌমীশিংনা লুপা করোর 25,000 হেন্না ফংখ্রে। মিতিলাগী লৌমীশিংসু স্কিম অসিগী কান্নবা ফংলি। ঐখোয়গী ৱান দিস্ত্রিক্ত ৱান প্রদক্ত স্কীমগী খুত্থাংদা, মফমসিদা মখানা পুথোক্লিবা মীওইশিংনা লৈবাক অসিগী অমসুং মালেমগী কৈথেলশিংদা চঙবা ফংলি। মখানা পুথোক্লিবশিংগী অপাম্বশিং থম্মোয়দা থমদুনা, মখানা রিসর্স সেন্তরবু নেস্নেল ইন্সতিত্যুৎকী থাক পীখ্রে। মখানা অসি GI তেগসু ফংখ্রে। মতৌ অসুম্না, মতস্য সম্পাদা য়োজনাগী মখাদা, ঐখোয়না ঐখোয়গী ঙামী মরুপশিংবু থাক খুদিংদা মতেং পাংলি। ঙাগী পোত্থোক পুথোক্লিবশিংনা কিসান ক্রেদিৎ কার্দকী কান্নবা ফংবা হৌখ্রে। ঙামীশিংগীসু অচৌবা কৈথেল অমা লৈরি অমসুং মখোয়না পি.এম. মতস্য সম্পাদা য়োজনাদগীসু মতেং য়াম্না ফংলি। ঐখোয়না ভারতপু মালেমগী মরুওইবা ঙা এক্সপোর্ত তৌবা লৈবাক অমা ওইনা শেমগৎলি। দরভঙ্গাগী ঙা ফার্মরশিংনা মসিদগী অচৌবা কান্নবা ফংগনি।
মরুপশিং,
কোসী অমসুং মিথিলাদা ঈশিং-ঈচাউনা থোকহনবা খুদোংচাদবশিং অসি মুত্থৎনবা ঐখোয়না থম্মোয় শেংনা হোৎনরি। চহি অসিগী বজেৎ অসিদা বিহারগী ঈশিং-ঈচাউগী সমস্যা অসি থেংননবা ঐখোয়না অকুপ্পা থৌরাং অমা লাউথোকখ্রে। ঐহাক্না থাজবা থম্লি মদুদি নেপালগা পুন্না ঐখোয়না মসিগী প্রোব্লেম অসি সোল্ব তৌবা ঙমগনি। ঐখোয়গী সরকারনা মসিগা মরী লৈনবা লুপা করোর 11,000 হেনবগী প্রোজেক্ত অমদা থবক পায়খৎলি।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী বিহার অসি ভারতকী হেরিতেজকী অচৌবা কেন্দ্র অমনি। মসিগী হেরিতেজ অসিবু ঙাক-শেন্দুনা থম্বসি ঐখোয় পুম্নমক্কী থৌদাংনি। মরম অসিনা NDA সরকার অসিনা হেরিতেজকা লোয়ননা চাউখৎ-থৌরাংগী মন্ত্রদা থবক তৌরি। ঙসি নালন্দা য়ুনিভর্সিতী অসি মাগী অরিবা মগুন অদু অমুক হন্না ফংবা ঙম্নবগী মায়কৈদা চংশিল্লি।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী লৈবাক অসিদা তোঙান তোঙানবা লোলশিং অসিসু ঐখোয়গী মমল য়াম্লবা হেরিতেজনি। মখোয়বু ঙাংবসি মরু ওই, মখোয়বু কন্নবা হোৎনবসিসু মরু ওই। ইকুই কুইদ্রিঙৈদা ঐখোয়না পালী লোলবু ক্লাসিকেল লোলগী থাক পীখ্রে। লোর্দ বুদ্ধগী পাউজেল অমসুং বিহারগী অরিবা মতমগী শক্নাইরবশিংগী অকুপ্পা ৱারোল অসি লোল অসিদা য়াওরি। মসিগী পাউ অসি নহা ওইরিবা জেনরেসনদা শন্দোকপা অসি য়াম্না মরু ওই। অমসুং ঐহাক্না অদোমদা নিংশিংহনবা পাম্মি মদুদি NDA সরকারনা সংবিধানগী নিপালশুবা সেদ্যুলদা মৈথিলী লোল য়াওহনখি। মৈথিলিবু ঝারখন্দদা অনিশুবা রাজ্যগী লোলগী থাকসু পীখ্রে।
ঐখোয়গী চৎনবীগী চাউখৎপা অসি মিথিলা লমদমগী খোঙথাং খুদিংমক্তা উবা ফংই। মমা সীতাগী ভেল্যুশিংনা লমদম অসিবু মপাঙ্গল কনখৎহল্লি। NDA সরকারনা ঐখোয়গী দরভঙ্গাসু য়াওরিবা রামায়ন সর্কিৎ অসিদা লৈবাক অসিগী শহর তরানিপাল হেন্না শম্নহল্লি। মসিনা লমদম অসিদা তুরিজম হেনগৎহনগনি। দরভঙ্গা, সিতামারহি, অয়োধ্যা রোদতা অমৃত ভারত ত্রেননা মীয়ামদা য়াম্না মতেং পাংলি।
মরুপশিং,
ঙসি অদোমগা ৱারী শানরিঙৈদা, ঐহাক্না দরভঙ্গা স্তেতকী মহারাজা কামেশ্বর সিংহজীগী থৌদাংসু নীংশিংজরি। মহাক্না ভারতকী চাউখৎ-থৌরাংদা নীংখা তম্বগী মমাং অমসুং মতুংদা অচৌবা থৌদাং লৌখি। মহাক্কী থবকশিং অসি ঐহাক্কী পার্লিয়ামেন্তরী কন্সতিত্যুএন্সী কাশীদসু খন্ন-নৈনরি। মহারাজা কামেশ্বর সিংহগী খুন্নাইগী থবকশিং অসি দরভঙ্গাগী চাউথোকচবনি, ঐখোয় পুম্নমক্কী ইথিলনি।
মরুপশিং,
দিল্লীদা লৈরিবা কেন্দ্রগী ঐহাক্কী সরকার অমসুং বিহারদা লৈরিবা নীতীশজীগী সরকারনা বিহারগী মঙলান খুদিংমক মপুং ফাহন্নবগীদমক পুন্না থবক তৌরি। ঐখোয়গী চাউখৎ-থৌরাং অমসুং মীয়ামগী য়াইফ-থৌরাংগী স্কিমশিংগী খ্বাইদগী হেন্না কান্নবা বিহারগী মীয়ামদা ফংহন্নবা ঐখোয়না হোৎনরি। অদোম পুম্নমকপু দরভঙ্গা AIIMS অমসুং অতোপ্পা চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেক্তশিংগীদমক ঐহাক্না অমুক্কা হন্না নুংঙাইবা ফোংদোকচরি। লাক্কদৌরিবা নির্মান পর্বকীদমক্তা ময়াম পুম্নমকপু য়াইফ-পাউজেল পীজরি। ঐগা লোয়ননা হায়বিয়ু-
ভারত ইমানা য়াইফরে।
ভারত ইমানা য়াইফরে।
ভারত ইমানা য়াইফরে।
হন্না-হন্না থাগৎচরি।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the laying of foundation stone, inauguration and dedication of various projects in Darbhanga, Bihar
13 NOV 2024 1:56PM by PIB Delhi
Bharat Mata Ki Jai!
Bharat Mata Ki Jai!
I salute the sacred land of King Janak and Mother Sita and the birthplace of the great poet Vidyapati. My warm greetings to all from this rich and magnificent land!
Honourable Governor of Bihar, Shri Rajendra Arlekar Ji, the esteemed Chief Minister of Bihar, Shri Nitish Kumar Ji, my cabinet colleagues, Deputy Chief Ministers of Bihar, Vijay Kumar Sinha and Shri Samrat Choudhary Ji, Darbhanga MP Gopal Thakur, all other MPs, MLAs, distinguished guests, and my dear brothers and sisters of Mithila, my greetings to you all!
Friends,
Today marks the first phase of voting in the neighbouring state of Jharkhand. The people of Jharkhand are casting their votes to realise the vision of Viksit Jharkhand (Developed Jharkhand). I appeal to all voters in Jharkhand to come out in large numbers and exercise their right to vote.
Friends,
I would also like to pay homage to the daughter of Mithila, known for her beautiful voice Sharda Sinha Ji. The unparalleled contribution Sharda Sinha Ji has made to Bhojpuri and Maithili music is remarkable. Her efforts to spread the grandeur of the great festival of Chhath across the world through her songs are extraordinary.
Friends,
Today, the entire nation, including Bihar, is witnessing the achievement of significant development milestones. Projects and facilities that were once only talked about are now becoming a reality. We are advancing swiftly towards a developed India (Viksit Bharat). Our generation is fortunate to witness these changes and to be a part of this transformative journey.
Friends,
Our government has always been dedicated to serving the nation and ensuring the welfare of its people. With this commitment to service, we have laid the foundation stone and inaugurated various development projects worth Rs 12,000 crore, all in a single event. These projects span road, rail, and gas infrastructure. Most significantly, a major step has been taken towards fulfilling the dream of establishing AIIMS in Darbhanga. The construction of AIIMS Darbhanga will transform Bihar's healthcare sector. It will provide essential medical services not only to the people of Mithila, Kosi, and Tirhut regions but also to those from West Bengal and surrounding areas. Additionally, patients from Nepal will be able to access treatment at this AIIMS hospital. This institution will also generate numerous employment and self-employment opportunities. I extend my congratulations to Darbhanga, Mithila, and the entire state of Bihar for these development projects.
Friends,
The largest demography in our country comprises the poor and the middle class, who are most affected by diseases. Consequently, the financial burden of medical treatment falls heavily on them. Many of us come from humble, ordinary backgrounds, and we understand all too well how the illness of a family member can bring immense hardship to the entire household. In the past, the situation was dire. There were very few hospitals, a severe shortage of doctors, costly medicines, and a lack of proper diagnostic facilities, while governments merely made promises and claims without meaningful action. Here in Bihar, before Nitish Ji came to power, there was little concern for the plight of the poor. People had no choice but to endure illnesses in silence. How could our country progress under such circumstances? It was crucial to change both the outdated mindset and the old approach.
Friends,
Our government is adopting a comprehensive approach to healthcare across the nation. Firstly, we emphasize disease prevention. Secondly, we prioritise accurate diagnosis. Thirdly, we are committed to offering free and affordable treatment and medicines. Fourthly, we are ensuring that top-notch medical facilities are available even in smaller cities. Lastly, our fifth focus is to address the shortage of doctors and to expand the use of technology in healthcare services.
Brothers and sisters,
No family wants any member to fall ill. To promote good health, people are being educated about the benefits of Ayurveda and nutritious diets. The Fit India Movement has been going on to encourage fitness. Many common illnesses are caused by poor hygiene, contaminated food, and unhealthy lifestyles. Therefore, initiatives such as the Swachh Bharat Abhiyan, the construction of toilets in every household, and the provision of clean tap water are being implemented. These efforts not only contribute to cleaner cities but also reduce the risk of disease outbreaks. I have heard that following this programme in Darbhanga, our Chief Secretary personally led a cleanliness drive in the city over the past three to four days. I extend my heartfelt thanks to him, all Bihar government employees, and the citizens of Darbhanga for supporting this campaign. I encourage everyone to continue this effort with even greater enthusiasm for the next 5 to 10 days.
Friends,
Most diseases, if treated early, can be prevented from becoming severe. However, costly medical tests often prevent people from diagnosing illnesses in time. To address this, we have established over 1.5 lakh Ayushman Arogya Mandirs across the country. These centres help detect conditions such as cancer and diabetes in their early stages.
Friends,
Under the Ayushman Bharat Yojana, more than 4 crore poor patients have received treatment nationwide. Without this scheme, most of these individuals would not have been able to afford hospital admission. I am pleased that the NDA government’s initiative has alleviated a significant burden for many. The scheme has facilitated treatment for these people in both government and private hospitals. Families across the country have collectively saved approximately Rs 1.25 lakh crore thanks to the Ayushman Yojana. If the government had simply announced a distribution of Rs 1.25 lakh crore, it would have dominated headlines for a month. Yet, through this scheme, that amount has quietly remained in the pockets of our citizens.
Brothers and sisters,
During the elections, I promised that all elderly individuals over the age of 70 would be included in the Ayushman Yojana. I have kept that promise. In Bihar too, we have initiated free medical treatment for all elderly citizens above 70, regardless of family income. Soon, all senior citizens will receive the Ayushman Vaya Vandana Card. In addition to Ayushman, affordable medicines are being made available at Jan Aushadhi Kendras.
Friends,
Our fourth initiative for better healthcare is to provide top-quality medical facilities even in smaller cities and to address the shortage of doctors. Consider this: for 60 years after independence, there was only one AIIMS in the entire country, and it was in Delhi. People suffering from serious illnesses had no choice but to travel to AIIMS Delhi. Although the Congress government announced the construction of four or five additional AIIMS, they never managed to make them fully functional. Our government resolved these issues and established new AIIMS throughout the country. Today, there are nearly two dozen AIIMS across Bharat. In the past decade, the number of medical colleges has almost doubled, greatly expanding treatment facilities and producing a large number of new doctors. Each year, many young doctors from Bihar will graduate from AIIMS Darbhanga to serve the community. We have also accomplished something crucial: previously, knowing English was a necessity to become a doctor. But how could children from middle-class and poor families, who cannot afford to learn in English, achieve that dream? Our government has now made it possible to study medicine and engineering in one's mother tongue. This significant reform is the greatest tribute to Karpoori Thakur Ji, who always envisioned this change. We have turned his dream into reality. In the past 10 years, we have added 100,000 new medical seats, and in the next five years, we plan to add 75,000 more. Furthermore, our government has made another monumental decision that will benefit the youth of Bihar: the option to study medicine in Hindi and other Indian languages. This step will enable children from poor, Dalit, backward, and tribal families to also become doctors.
Friends,
Our government has also launched a major initiative to combat cancer. The cancer hospital being constructed in Muzaffarpur will greatly benefit cancer patients in Bihar. This hospital will offer comprehensive cancer treatment under one roof, sparing patients the need to travel to Delhi or Mumbai for care. I am also delighted that Bihar will soon have a state-of-the-art eye hospital. A few days ago, when I was in Kashi, Mangal Ji mentioned that a significant eye hospital had been established there with the blessings of Shankaracharya Ji of Kanchi Kamakoti. This impressive hospital in Kashi follows the model first implemented in Gujarat when I was serving there. Inspired by the exceptional services offered in these hospitals, I requested that a similar eye hospital be built in Bihar. I am pleased to inform you that this proposal has been accepted, and as the Chief Minister just mentioned, the project is progressing rapidly. This new eye hospital will be a tremendous resource for the people of this region.
Friends,
The governance model developed under the leadership of Nitish Babu in Bihar is exemplary. His efforts in liberating Bihar from jungle raj are commendable. The NDA’s double-engine government remains committed to accelerating Bihar’s development. This rapid progress is achievable through world-class infrastructure and support for small farmers and local industries. The NDA government has a clear roadmap for the same. Today, Bihar’s identity is being bolstered by the infrastructure being developed, such as airports and expressways. Darbhanga now has an operational airport under the UDAN Yojana, offering direct flights to major cities like Delhi and Mumbai, with flights to Ranchi starting soon. Work is also underway on the Amas-Darbhanga Expressway, a project worth Rs 5,500 crore. Additionally, the foundation stone for the city gas distribution project, costing Rs 3,400 crore, has been laid. Soon, gas will flow to households as conveniently as water, and it will be more affordable. This monumental development effort is elevating Bihar’s infrastructure and generating numerous employment opportunities.
Friends,
Darbhanga is known for its saying, “Pag-Pag Pokhari Maach Makhan, Madhur Bol Muski Mukh Paan.” Our government prioritises the welfare of farmers, makhana producers, and fish farmers of this region. Under the PM Kisan Samman Nidhi, farmers in Bihar have received over Rs 25,000 crore, benefiting the farmers of Mithila as well. Through the One District One Product Scheme, local makhana producers are gaining access to national and international markets. To support makhana producers, the Makhana Research Centre has been granted national institute status, and makhana has received a GI tag. Similarly, under the Matsya Sampada Yojana, we are assisting fish farmers at every level. Fish farmers are now eligible for the Kisan Credit Card, and the local freshwater fish has a significant market. The PM Matsya Sampada Yojana is providing considerable support to these producers. We are working to establish Bharat as a leading fish-exporting nation, and the fish farmers of Darbhanga will greatly benefit from this.
Friends,
We are also committed to addressing the issues caused by flooding in Kosi and Mithila. This year’s budget includes a comprehensive plan to tackle Bihar’s flood problems. I am hopeful that we will find a lasting solution in collaboration with Nepal. Our government is also investing in a project worth over Rs 11,000 crore to mitigate this issue.
Friends,
Bihar is a major centre of Bharat's rich heritage, and it is our collective duty to preserve it. Therefore, the NDA government is dedicated to development alongside heritage conservation. Today, Nalanda University is striving to reclaim its former glory and prominence.
Friends,
In our diverse country, our many languages are a treasured part of our heritage. It is essential not only to speak in these languages but also to preserve them. Recently, we accorded classical language status to the Pali language, which beautifully captures the teachings of Lord Buddha and the ancient glory of Bihar. This heritage must be shared with the younger generation. Let me remind you that it was the NDA government that included the Maithili language in the Eighth Schedule of the Constitution. Additionally, Maithili has been recognised as a second state language in Jharkhand.
Friends,
The cultural richness of the Mithila region, here in Darbhanga, is evident at every turn. The values and virtues of Mother Sita bless this land. The NDA government is connecting more than a dozen cities across the country to the Ramayana Circuit, including our own Darbhanga. This initiative will significantly boost tourism in the area. Furthermore, the Amrit Bharat train service on the Darbhanga-Sitamarhi-Ayodhya route has been of great benefit to the people.
Friends,
As I address you today, I am also reminded of the immense contributions of Maharaja Kameshwar Singh Ji of Darbhanga State. His dedication to the progress of Bharat, both before and after independence, is remarkable. His efforts are well-known and highly regarded even in my parliamentary constituency, Kashi. Maharaja Kameshwar Singh’s social work is a source of pride for Darbhanga and an inspiration to all of us.
Friends,
My government at the Centre and Nitish Ji’s government here in Bihar are united in realising every aspiration of the people of Bihar. We are committed to ensuring that the people of Bihar receive the maximum benefits from our development and welfare schemes. Once again, I congratulate you all on the establishment of AIIMS Darbhanga and other development projects. I also extend my best wishes for the upcoming Nirman Parv. Join me in saying—
Bharat Mata Ki Jai!
Bharat Mata Ki Jai!
Bharat Mata Ki Jai!
Thank you very much.