গৃহ মন্ত্ৰালয়
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী তথা সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে চৰকাৰে ১ম সৰ্ব-মহিলা চিআইএছএফ বেটেলিয়নত অনুমোদন জনাইছে
ৰাষ্ট্ৰ নিৰ্মাণৰ প্ৰতিটো ক্ষেত্ৰতে মহিলাৰ অংশগ্ৰহণ বৃদ্ধিৰ অৰ্থে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ দৃষ্টিভংগী বাস্তৱায়িতকৰণৰ দিশত এক দৃঢ় পদক্ষেপ হিচাপে মোদী চৰকাৰে চিআইএছএফৰ প্ৰথমটো সৰ্ব-মহিলা বেটেলিয়ন স্থাপনত অনুমোদন জনাইছে
শ্ৰেষ্ঠ ট্ৰুপ হিচাপে পৰিগণিত হ’বলৈ মহিলা বেটেলিয়নটোৱে বিমানবন্দৰ আৰু মেট্ৰ’ ৰে’লৰ দৰে দেশৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ আন্তঃগাঁথনি সুৰক্ষা আৰু কমাণ্ডো হিচাপে ভিআইপি নিৰাপত্তা প্ৰদানৰ দায়িত্ব গ্ৰহণ কৰিব
এই সিদ্ধান্তই ৰাষ্ট্ৰ সুৰক্ষাৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ কাম-কাজত অধিক মহিলাৰ অংশগ্ৰহণৰ আকাংক্ষা নিশ্চিতভাৱে পূৰণ কৰিব
13 NOV 2024 3:27PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী আৰু সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে চৰকাৰে কেন্দ্ৰীয় ঔদ্যোগিক সুৰক্ষা বাহিনী (CISF)ৰ ১ম সৰ্ব-মহিলা বেটেলিয়নত অনুমোদন জনাইছে।
এই সন্দৰ্ভত এক্সৰ এটা প’ষ্টত শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয়, “ৰাষ্ট্ৰ নিৰ্মাণৰ প্ৰতিটো ক্ষেত্ৰতে মহিলাৰ অংশগ্ৰহণ বৃদ্ধিৰ অৰ্থে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ দৃষ্টিভংগী বাস্তৱায়িতকৰণৰ দিশত এক দৃঢ় পদক্ষেপ হিচাপে মোদী চৰকাৰে চিআইএছএফৰ প্ৰথমটো সৰ্ব-মহিলা বেটেলিয়ন স্থাপনত অনুমোদন জনাইছে। শ্ৰেষ্ঠ ট্ৰুপ হিচাপে পৰিগণিত হ’বলৈ মহিলা বেটেলিয়নটোৱে বিমানবন্দৰ আৰু মেট্ৰ’ ৰে’লৰ দৰে দেশৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ আন্তঃগাঁথনি সুৰক্ষা আৰু কমাণ্ডো হিচাপে ভিআইপি নিৰাপত্তা প্ৰদানৰ দায়িত্ব গ্ৰহণ কৰিব। এই সিদ্ধান্তই ৰাষ্ট্ৰ সুৰক্ষাৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ কাম-কাজত অধিক মহিলাৰ অংশগ্ৰহণৰ আকাংক্ষা নিশ্চিতভাৱে পূৰণ কৰিব।”
কেন্দ্ৰীয় ঔদ্যোগিক সুৰক্ষা বাহিনী হৈছে কেন্দ্ৰীয় সশস্ত্ৰ আৰক্ষী বাহিনীৰ অংশ হৈ ৰাষ্ট্ৰখনক সেৱা কৰিব বিচৰা মহিলাসকলৰ বাবে পছন্দৰ বাহিনী। বৰ্তমান চিআইএছএফত মহিলাৰ সংখ্যা ৭%ৰো অধিক। মহিলা বেটেলিয়নৰ সংযোজনে সমগ্ৰ দেশৰ অধিক উচ্চাকাংক্ষী যুৱতীসকলক চিআইএছএফত যোগদানেৰে ৰাষ্ট্ৰখনক সেৱা কৰিবলৈ উৎসাহিত কৰিব। ই চিআইএছএফৰ মহিলাসকলক এক নতুন পৰিচয় প্ৰদান কৰিব।
চিআইএছএফৰ মুখ্য কাৰ্য্যালয়সমূহে এই নতুন বেটেলিয়নৰ মুখ্য কাৰ্য্যালয়সমূহৰ বাবে আগতীয়াকৈ নিযুক্তি, প্ৰশিক্ষণ আৰু স্থান নিৰ্বাচনৰ প্ৰস্তুতি আৰম্ভ কৰিছে। এই প্ৰশিক্ষণ বিশেষভাৱে ডিজাইন কৰা হৈছে, যাতে ভিআইপি নিৰাপত্তা আৰু লগতে বিমানবন্দৰৰ নিৰাপত্তা, দিল্লী মেট্ৰ’ ৰে’লৰ কৰ্তব্যত কমাণ্ডো হিচাপে বহুবিধ ভূমিকা পালন কৰিব পৰাকৈ এক অভিজাত বেটেলিয়ন সাজু হৈ উঠে।
৫৩ সংখ্যক চিআইএছএফ দিৱসৰ অনুষ্ঠানত কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহৰ নিৰ্দেশনা অনুসৰি চিআইএছএফত সৰ্ব-মহিলা বেটেলিয়ন স্থাপনৰ প্ৰক্ৰিয়া আৰম্ভ হৈছিল।

Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah says the government has approved 1st all-women CISF battalion
In a firm step towards realizing Prime Minister Shri Narendra Modi’s vision of enhancing women's participation in every field of nation-building, Modi government has approved the establishment of the first all-women battalion of CISF
To be raised as an elite troop, the Mahila Battalion will shoulder the responsibility of protecting the nation's critical infrastructure, like airports and metro rails, and providing VIP security as commandos
The decision will certainly fulfil the aspirations of more women to participate in the crucial task of protecting the nation
13 NOV 2024 3:27PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah has said that the government has approved 1st all-women battalion of Central Industrial Security Force (CISF).
In a post on X, Shri Amit Shah said, “In a firm step towards realizing Prime Minister Shri Narendra Modi Ji's vision of enhancing women's participation in every field of nation-building, the Modi government has approved the establishment of the first all-women battalion of the CISF. To be raised as an elite troop, the Mahila Battalion will shoulder the responsibility of protecting the nation's critical infrastructure, like airports and metro rails, and providing VIP security as commandos. The decision will certainly fulfil the aspirations of more women to participate in the crucial task of protecting the nation.”
The Central Industrial Security Force has been a preferred choice for women who wish to serve the nation in Central Armed Police Force. The number of women in CISF is more than 7% at present. The addition of a Mahila battalion would encourage more aspiring young women across the country to join CISF and serve the nation. It will give a new identity to women in CISF.
The CISF HQs has started preparations for the early recruitment, training and selection of location for the HQs of the new Battalion. The training is being specially designed to create an elite Battalion capable of performing multifarious role as Commandoes in VIP security and also security of airports, Delhi Metro Rail duties.
The proposal for creation of all-women battalions in the CISF was initiated in pursuance of the direction of Union Home Minister Shri Amit Shah, on the occasion of 53rd CISF Day function.