Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi participates in 200th year celebrations of Shree Swaminarayan Mandir in Vadtal, Gujarat
The saints have made huge contribution to our society, when the whole society and country comes together to fulfil a purpose, it definitely gets accomplished:PM
The whole country is moving forward with a definite goal, This is the goal of developed India:PM
The yearning and the consciousness which was there during the freedom movement has to be there, every moment, among the 140 crore countrymen for a Developed India:PM
The first condition for becoming a Developed India is to become “Atmanirbhar” by being Vocal for Local: PM
The whole world is attracted by the potential of India's youth , These skilled youth will be ready to meet the needs of not only the country but also the world: PM
Any country can move forward only by being proud of its heritage and preserving it , Our mantra is development as well as heritage: PM
11 NOV 2024 1:31PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi today participated in the 200th anniversary celebration of Shree Swaminarayan Mandir in Vadtal, Gujarat. Addressing the gathering through video conferencing, he said it was with the grace of Shree Swaminarayan that the 200th anniversary celebrations were being held. Welcoming all the disciples from across the globe, Shri Modi remarked that service is foremost in the tradition of Swaminarayan Mandir and the disciples were immersed in the service today. The Prime Minister said he was pleased to see the celebrations in the media recently.
Noting that the 200th year celebrations in Vadtal dham was not mere history, Shri Modi remarked that it was an event of a huge importance for many disciples including him who had grown up with utmost faith in Vadtal Dham. He added that this occasion was a testimony to the eternal flow of Indian culture. Shri Modi underlined that even after 200 years of establishing the Vadtal Dham by Shree Swaminarayan, the spiritual consciousness has been kept alive and the teachings and energy of Shree Swaminarayan can be experienced, even till date. Shri Modi extended his warm greetings to all the saints and the disciples on the 200th year celebrations of the Mandir. The Prime Minister was pleased that the Government of India had released a silver coin of Rupees Two hundred (200) and a postal stamp of the memorial. He added that these symbols will keep the memories of this great occasion alive in the minds of generations to come.
The Prime Minister underlined that every individual related to the Swaminarayan is aware of his strong personal, spiritual and social relationship with this tradition. He added that he enjoyed the divine company of the saints in the past as well as now along with the opportunity for meaningful reflection for the development of the nation. The Prime Minister remarked that he could not attend the event in person due to other engagements, however, he was mentally present at Vadtal dham.
Shri Modi remarked that revered saint tradition has been the specialty of India and a sage or saint or Mahatma had always appeared during difficult times. He added that Lord Swaminarayan had also come at a time when the country had become weak after hundreds of years of slavery and had lost faith in itself. Shri Modi highlighted that Lord Swaminarayan and all the saints of that period not only gave a new spiritual energy, but also awakened our self-respect and revived our identity. He emphasised the contribution of ShikshaPatri and Vachanamrit was huge in this direction and it was the duty of all of us to imbibe their teachings and take them forward. Shri Modi said he was pleased that Vadtal Dham had become a great inspiration with a huge contribution to the service of humanity and building of a new era. He added that the same Vadtal Dham had given great disciples like Sagaram ji from the deprived society. Shri Modi underlined that today many children were given food, shelter, education along with services and projects in the far-flung tribal areas were being undertaken by the Vadthal Dham. He added that important campaigns like female education in the tribal areas were being undertaken. Shri Modi highlighted the other services of Vadtal Dham like serving the poor, building a new generation, preserving the Indian culture by combining modernity and spirituality. Shri Modi lauded the saints and devotees of Vadtal Dham for never disappointing him and undertaking the campaigns ranging from cleanliness to environment for a better future. He added that they had accepted it as their own responsibility and engaged in fulfilling it with all their heart and soul. Shri Modi also noted that the disciples of Swaminarayan tradition have planted more than one lakh trees under the Ek Ped Maa ke Naam campaign.
The Prime Minister remarked that every person has a purpose in life which also determines one’s life. He added that this purpose influences our mind, action and words and when one finds the purpose of life, then the whole life changes. He said that saints and sages have made people aware of the purpose of their life in every era. Shri Modi highlighted the huge contribution of saints and sages to our society and added that when the whole society and country unites to fulfil a purpose, it would definitely be accomplished. He added that there were many examples of the same. The Prime Minister underlined that the religious institutions had today given a huge purpose to the youth and the whole country was moving forward with a defined goal of developed India. Shri Modi urged the saints and sages of Vadtal and the entire Swaminarayan family to take this sacred purpose of developed India to the people.Citing a reference of the freedom movement, the Prime Minister said that the desire for freedom, the spark of freedom kept inspiring the countrymen from different corners of the society for a century and not a single day or single moment passed when people gave up their intentions of freedom, their dreams, their resolutions. He added that the same kind of desire which was found in the freedom movement, was necessary for 140 crore countrymen every moment for a developed India. He urged all the saints and disciples to inspire people that for the coming 25 years to live the goal of a developed India and keep ourselves connected to it every moment. The Prime Minister further emphasised that everyone should contribute to developed India irrespective of their place. He added that the first condition for a developed India was to make it a self-reliant India and no outsider was needed to achieve this but for the 140 crore citizens of India. Shri Modi urged the disciples present at the event to contribute by promoting Vocal for Local. Highlighting the importance of unity & integrity of the country for a developed India, Shri Modi remarked that vested interests were conspiring to destroy the society. He added that it was imperative to understand the seriousness of this attempt to defeat such attempts in an united manner.
Shri Modi emphasised Lord Shri Swaminarayan’s teachings of how big goals are achieved through hard penance, how a young mind has the ability to take a decisive direction to build the nation and how the youth can and will build the nation. He added that for this, it was necessary to create competent, capable and educated youth. Shri Modi underlined that empowered and skilled youth is the biggest strength for a developed India. He also added that the global demand for India’s youth will increase further. The Prime Minister highlighted that the demand of skilled manpower of India in the world was huge and the whole world was attracted by the strong youth power of India. He expressed confidence that these youth will not only be ready to fulfil the needs of the country but also the world .Highlighting the efforts of Swaminarayan sect on de-addiction, Shri Modi urged the saints and disciples to contribute in keeping the youth away from addiction and making them drug-free. He added that campaigns and efforts to save the youth from drug addiction are always necessary not just in India but across the globe and had to be done continuously.
Remarking that any country can progress only when it's proud of its heritage and preserving it, Shri Modi said “India’s mantra is development as well as its heritage”. Shri Modi was pleased that the glory of thousands of years old India’s heritage centres was being redeveloped which was once considered destroyed, citing the example of Ayodhya. He also cited the examples of the transformation of Kashi, Kedarnath, Pavgadh, Sun temple of Modhera, Somnath. He added that a new consciousness and a new revolution was evident all around. Shri Modi also noted that hundreds of years old stolen idols of Gods and Goddesses were being returned to India. Citing the re-development project of Lothal, the Prime Minister remarked that the campaign of cultural consciousness was not only the Government's responsibility but of all the citizens who love this land, this country, who love its traditions, who take pride in its culture, who praise our heritage. Shri Modi was pleased that Akshar Bhuvan, a museum of artefacts of Lord Swaminarayan in Vadtal Dham, was also a part of this campaign. Congratulating the congregation, Shri Modi expressed confidence that Akshar Bhuvan will become a grand temple of India's immortal spiritual heritage.
Shri Modi remarked that the objective of a developed India will be achieved easily only when 140 crore Indians join together to fulfil a common objective. He added that the guidance of our saints was very important in completing this journey. The Prime Minister urged all the saints, who had come from across the globe, to spread the word about Purna Kumbh, held every 12 years and a beacon of India’s heritage, to the world. He requested the saints to educate the people across the world and explain it to the foreigners of non- Indian origin about the Purna Kumbh to be held in Prayagraj. He urged them to try to get at least 100 foreigners from each of their branches abroad to visit the upcoming Kumbh Mela with great reverence. He added that this will be a task of spreading awareness in the whole world which could be done with ease by the saints.
Concluding the speech, Shri Modi apologised for being unable to be present in person and wished all the saints and disciples of Swaminarayan Mandir for the bicentenary celebrations.
Background
Prime Minister Shri Narendra Modi participated in the 200th anniversary celebration of Shree Swaminarayan Mandir in Vadtal, Gujarat on 11th November 2024, through video conferencing. Shree Swaminarayan Mandir in Vadtal has been influencing the social and spiritual life of people for many decades.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে গুজৰাটৰ ভাড়টালত শ্ৰী স্বামীনাৰায়ণ মন্দিৰৰ ২০০ সংখ্যক বৰ্ষ উদযাপনত অংশগ্ৰহণ কৰে
সাধুসকলে আমাৰ সমাজলৈ বৃহৎ অৱদান আগবঢ়াইছে, যেতিয়া সমগ্ৰ দেশ আৰু সমাজ একত্ৰিত হৈ এটা উদ্দেশ্য পূৰণ কৰে, ই নিশ্চিতভাৱে সম্পূৰ্ণ হয় : প্ৰধানমন্ত্ৰী
সমগ্ৰ দেশ এটা নিৰ্দিষ্ট লক্ষ্যৰে আগবাঢ়িছে, এয়া হৈছে উন্নত ভাৰতৰ লক্ষ্য : প্ৰধানমন্ত্ৰী
উন্নত ভাৰতৰ বাবে স্বাধীনতা আন্দোলনৰ সময়ত থকা ব্যাকুলতা আৰু সচেতনতা প্ৰতিটো মুহূৰ্ততে ১৪০ কোটি দেশবাসীৰ মাজত থাকিব লাগিব : প্ৰধানমন্ত্ৰী
উন্নত ভাৰতৰ লক্ষ্যত উপনীত হোৱাৰ প্ৰথম চৰ্ত হৈছে ভোকেল ফৰ লোকেল হৈ "আত্মনিৰ্ভৰ" হোৱা : প্ৰধানমন্ত্ৰী
সমগ্ৰ বিশ্ব ভাৰতৰ যুৱপ্ৰজন্মৰ সম্ভাৱনাৰ দ্বাৰা আকৰ্ষিত হৈছে, এই দক্ষ যুৱক-যুৱতীসকলে কেৱল দেশেই নহয়, বিশ্বৰ প্ৰয়োজনীয়তা পূৰণ কৰিবলৈ সাজু হ'ব : প্ৰধানমন্ত্ৰী
যিকোনো দেশে কেৱল ইয়াৰ ঐতিহ্যৰ বাবে গৌৰৱান্বিত হৈ আৰু ইয়াক সংৰক্ষণ কৰিহে আগবাঢ়িব পাৰে, আমাৰ মন্ত্ৰ হৈছে উন্নয়নৰ লগতে ঐতিহ্য : প্ৰধানমন্ত্ৰী
11 NOV 2024 1:31PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি গুজৰাটৰ ভাড়টালত শ্ৰী স্বামীনাৰায়ণ মন্দিৰৰ ২০০ সংখ্যক বাৰ্ষিকী উদযাপনত অংশগ্ৰহণ কৰে। ভিডিঅ' কনফাৰেন্সৰ জৰিয়তে সমবেত লোকসকলক সম্বোধন কৰি তেওঁ কয় যে শ্ৰী স্বামীনাৰায়ণৰ কৃপাৰে ২০০ সংখ্যক বাৰ্ষিকী উদযাপন অনুষ্ঠিত কৰা হৈছে। সমগ্ৰ বিশ্বৰ সকলো অনুগামীক আদৰণি জনাই শ্ৰী মোদীয়ে মন্তব্য কৰে যে স্বামীনাৰায়ণ মন্দিৰৰ পৰম্পৰা অনুসৰি সেৱাক সৰ্বাধিক গুৰুত্ব দিয়া হয় আৰু অনুগামীসকল আজি সেৱাত নিমজ্জিত হৈ আছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে শেহতীয়াকৈ সংবাদ মাধ্যমত উদযাপন দেখি তেওঁ আনন্দিত হৈছে।
ভাড়টাল ধামত ২০০ সংখ্যক বাৰ্ষিকী উদযাপন কেৱল ইতিহাস নহয় বুলি উল্লেখ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে মন্তব্য কৰে যে ভাড়টাল ধামৰ ওপৰত পৰম বিশ্বাসেৰে ডাঙৰ দীঘল হোৱা তেওঁকে ধৰি বহুতো শিষ্যৰ বাবে ই এক গুৰুত্বপূৰ্ণ ঘটনা। তেওঁ লগতে কয় যে এই অনুষ্ঠানটো ভাৰতীয় সংস্কৃতিৰ চিৰন্তন প্ৰবাহৰ প্ৰমাণ। শ্ৰী মোদীয়ে উল্লেখ কৰে যে শ্ৰী স্বামীনাৰায়ণৰ দ্বাৰা ভাড়টাল ধাম প্ৰতিষ্ঠা কৰাৰ ২০০ বছৰ পাছতো আধ্যাত্মিক চেতনাক জীয়াই ৰখা হৈছে আৰু শ্ৰী স্বামীনাৰায়ণৰ শিক্ষা আৰু শক্তি আজিলৈকে অনুভৱ কৰিব পাৰি। শ্ৰী মোদীয়ে মন্দিৰৰ ২০০ সংখ্যক বৰ্ষ উদযাপনত সাধু-সন্ন্যাসী আৰু অনুগামীসকলক উষ্ম শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰে। ভাৰত চৰকাৰে দুশ টকীয়া ৰূপৰ মুদ্ৰা আৰু স্মাৰকৰ এটা ডাক টিকট মুকলি কৰাত প্ৰধানমন্ত্ৰী আনন্দিত হয়। তেওঁ লগতে কয় যে এই প্ৰতীকসমূহে এই মহান অনুষ্ঠানটোৰ স্মৃতি অনাগত প্ৰজন্মৰ মনত জীয়াই ৰাখিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে স্বামীনাৰায়ণৰ সৈতে সম্পৰ্কিত প্ৰতিজন ব্যক্তিয়ে এই পৰম্পৰাৰ সৈতে তেওঁৰ শক্তিশালী ব্যক্তিগত, আধ্যাত্মিক আৰু সামাজিক সম্পৰ্কৰ বিষয়ে অৱগত। শ্ৰী মোদীয়ে লগতে কয় যে তেওঁ অতীতৰ লগতে এতিয়াও সাধুসকলৰ ঐশ্বৰিক সংগ উপভোগ কৰে আৰু লগতে ৰাষ্ট্ৰৰ বিকাশৰ বাবে অৰ্থপূৰ্ণ প্ৰতিফলনৰ সুযোগ লাভ কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মন্তব্য কৰে যে ব্যস্ততাৰ বাবে তেওঁ ব্যক্তিগতভাৱে অনুষ্ঠানটোত উপস্থিত থাকিব নোৱাৰিলে যদিও মানসিকভাৱে তেওঁ ভাড়টাল ধামত উপস্থিত আছে।
শ্ৰী মোদীয়ে মন্তব্য কৰে যে সাধু পৰম্পৰা ভাৰতৰ বিশেষত্ব আৰু কঠিন সময়ত এজন ঋষি বা সাধু বা মহাত্মা সদায় উপস্থিত আছিল। তেওঁ লগতে কয় যে ভগৱান স্বামীনাৰায়ণো এনে এটা সময়ত আহিছিল যেতিয়া শ শ বছৰৰ দাসত্বৰ পাছত দেশখন দুৰ্বল হৈ পৰিছিল আৰু নিজৰ ওপৰত বিশ্বাস হেৰুৱাইছিল। শ্ৰী মোদীয়ে উল্লেখ কৰে যে ভগৱান স্বামীনাৰায়ণ আৰু সেই সময়ৰ সকলো সাধুয়ে কেৱল এক নতুন আধ্যাত্মিক শক্তি প্ৰদান কৰাই নহয়, লগতে আমাৰ আত্মসন্মান জাগ্ৰত কৰে আৰু আমাৰ পৰিচয় পুনৰুজ্জীৱিত কৰে। তেওঁ শিক্ষাপত্ৰী আৰু বচনামৃতৰ অৱদান এই দিশত যথেষ্ট গুৰুত্বপূৰ্ণ বুলি মন্তব্য কৰি তেওঁ কয় যে তেওঁলোকৰ শিক্ষাগ্ৰহণ আত্মস্থ কৰা আৰু তেওঁলোকক আগুৱাই নিয়াটো আমাৰ সকলোৰে কৰ্তব্য। শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে মানৱতাৰ সেৱা আৰু এক নতুন যুগ গঢ়ি তোলাত ভাড়টাল ধাম এক বৃহৎ অনুপ্ৰেৰণা হৈ পৰাত তেওঁ আনন্দিত। তেওঁ লগতে কয় যে একেটা ভাড়টাল ধামে বঞ্চিত সমাজৰ পৰা সাগৰাম জীৰ দৰে মহান শিষ্য দিছিল। শ্ৰী মোদীয়ে উল্লেখ কৰে যে আজি বহুতো শিশুক খাদ্য, আশ্ৰয়, শিক্ষাৰ লগতে দূৰৱৰ্তী জনজাতীয় অঞ্চলসমূহত সেৱা আৰু প্ৰকল্পসমূহ ভাড়টাল ধামৰ দ্বাৰা হাতত লোৱা হৈছে। তেওঁ লগতে কয় যে জনজাতীয় অঞ্চলসমূহত মহিলা শিক্ষাৰ দৰে গুৰুত্বপূৰ্ণ অভিযান চলোৱা হৈছে। শ্ৰী মোদীয়ে দৰিদ্ৰ লোকসকলৰ সেৱা, নতুন প্ৰজন্ম গঢ়ি তোলা, আধুনিকতা আৰু আধ্যাত্মিকতাৰ সংমিশ্ৰণৰ দ্বাৰা ভাৰতীয় সংস্কৃতি ৰক্ষা কৰাৰ দৰে ভাড়টাল ধামৰ অন্যান্য সেৱাসমূহৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে। শ্ৰী মোদীয়ে ভাড়টাল ধামৰ সাধু-সন্ন্যাসী আৰু অনুগামীসকলক কেতিয়াও নিৰাশ নকৰাৰ বাবে আৰু এক উন্নত ভৱিষ্যতৰ বাবে পৰিষ্কাৰ পৰিচ্ছন্নতাৰ পৰা পৰিৱেশলৈকে অভিযান চলোৱা বাবে প্ৰশংসা কৰে। তেওঁ লগতে কয় যে তেওঁলোকে ইয়াক তেওঁলোকৰ নিজৰ দায়িত্ব হিচাপে গ্ৰহণ কৰিছিল আৰু তেওঁলোকৰ হৃদয় আৰু আত্মাৰ সৈতে ইয়াক পূৰণ কৰাত নিয়োজিত আছিল। শ্ৰী মোদীয়ে লগতে উল্লেখ কৰে যে স্বামীনাৰায়ণৰ অনুগামীসকলে এক পেড় মা কে নাম অভিযানৰ অধীনত এক লাখতকৈও অধিক গছপুলি ৰোপণ কৰিছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মন্তব্য কৰে যে প্ৰতিজন ব্যক্তিৰ জীৱনৰ এটা উদ্দেশ্য আছে যিয়ে নিজৰ জীৱনো নিৰ্ধাৰণ কৰে। তেওঁ লগতে কয় যে এই উদ্দেশ্যই আমাৰ মন, কাৰ্য্য আৰু শব্দক প্ৰভাৱিত কৰে আৰু যেতিয়া এজনে জীৱনৰ উদ্দেশ্য বিচাৰি পায়, তেতিয়া গোটেই জীৱনটোৱে সলনি হয়। তেওঁ কয় যে সাধু আৰু ঋষিসকলে প্ৰতিটো যুগতে মানুহক তেওঁলোকৰ জীৱনৰ উদ্দেশ্যৰ বিষয়ে সজাগ কৰি তুলিছে। শ্ৰী মোদীয়ে আমাৰ সমাজলৈ সাধু-ঋষিসকলৰ বিশাল অৱদানৰ কথা উল্লেখ কৰি লগতে কয় যে যেতিয়া সমগ্ৰ দেশ আৰু সমাজ একত্ৰিত হৈ এটা উদ্দেশ্য পূৰণ কৰিব, তেতিয়া ই নিশ্চিতভাৱে সম্পূৰ্ণ হ'ব। তেওঁ যোগ দিছিল যে ইয়াৰ বহুতো উদাহৰণ আছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে ধৰ্মীয় প্ৰতিষ্ঠানসমূহে আজি যুৱসকলক এক বৃহৎ উদ্দেশ্য প্ৰদান কৰিছে আৰু সমগ্ৰ দেশ উন্নত ভাৰতৰ এক নিৰ্ধাৰিত লক্ষ্যৰে আগবাঢ়িছে। শ্ৰী মোদীয়ে ভাড়টালৰ সাধু-সন্ন্যাসী আৰু ঋষিসকলক উন্নত ভাৰতৰ এই পবিত্ৰ উদ্দেশ্য জনসাধাৰণৰ ওচৰলৈ লৈ যাবলৈ আহ্বান জনায়। স্বাধীনতা আন্দোলনৰ প্ৰসংগ উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে স্বাধীনতাৰ আকাংক্ষাই সমাজৰ বিভিন্ন কোণৰ দেশবাসীক শতিকাৰ বাবে অনুপ্ৰেৰণা যোগাই আহিছে আৰু এটা দিন বা এটা মুহূৰ্তও পাৰ হোৱা নাছিল যেতিয়া মানুহে তেওঁলোকৰ স্বাধীনতাৰ অভিপ্ৰায়, তেওঁলোকৰ সপোন, তেওঁলোকৰ সংকল্প ত্যাগ কৰিছিল। তেওঁ লগতে কয় যে স্বাধীনতা আন্দোলনত পোৱা একেই ধৰণৰ আকাংক্ষা উন্নত ভাৰতৰ বাবে প্ৰতিটো মুহূৰ্ততে ১৪০ কোটি দেশবাসীৰ বাবে প্ৰয়োজনীয়। তেওঁ সকলো সাধু আৰু অনুগামীসকলক অহা ২৫ বছৰ ধৰি এখন উন্নত ভাৰতৰ লক্ষ্য তৈয়াৰ কৰিবলৈ আৰু প্ৰতি মুহূৰ্তত ইয়াৰ সৈতে নিজকে সংযুক্ত কৰি ৰাখিবলৈ আহ্বান জনায়। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে লগতে গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যে সকলোৱে তেওঁলোকৰ স্থান নিৰ্বিশেষে উন্নত ভাৰতলৈ অৱদান আগবঢ়াব লাগে। তেওঁ লগতে কয় যে উন্নত ভাৰতৰ বাবে প্ৰথম চৰ্ত আছিল ইয়াক স্বাৱলম্বী ভাৰত হিচাপে গঢ়ি তোলা আৰু ইয়াক প্ৰাপ্ত কৰাৰ বাবে ভাৰতৰ ১৪০ কোটি নাগৰিকৰ কোনো বাহিৰৰ লোকৰ প্ৰয়োজন নাছিল। শ্ৰী মোদীয়ে অনুষ্ঠানটোত উপস্থিত থকা শিষ্যসকলক ভোকেল ফৰ লোকেল প্ৰচাৰ কৰি অৱদান আগবঢ়াবলৈ আহ্বান জনায়। উন্নত ভাৰতৰ বাবে দেশৰ ঐক্য আৰু অখণ্ডতাৰ গুৰুত্বৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি শ্ৰী মোদীয়ে মন্তব্য কৰে যে নিহিত স্বাৰ্থই সমাজখন ধ্বংস কৰাৰ ষড়যন্ত্ৰ কৰিছে। তেওঁ লগতে কয় যে ঐক্যবদ্ধভাৱে এনে প্ৰচেষ্টাক পৰাস্ত কৰাৰ এই প্ৰচেষ্টাৰ গুৰুত্ব বুজি পোৱাটো অতি প্ৰয়োজনীয়।
শ্ৰী মোদীয়ে কঠোৰ তপস্যাৰ জৰিয়তে কেনেদৰে ডাঙৰ লক্ষ্য প্ৰাপ্ত কৰা হয়, কেনেকৈ যুৱ মনৰ দেশ গঢ়ি তুলিবলৈ নিৰ্ণায়ক দিশ লোৱাৰ ক্ষমতা আছে আৰু যুৱসকলে কেনেদৰে ৰাষ্ট্ৰ গঢ়ি তুলিব পাৰে আৰু কৰিব পাৰে সেই বিষয়ে ভগৱান শ্ৰী স্বামীনাৰায়ণৰ শিক্ষাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। তেওঁ লগতে কয় যে ইয়াৰ বাবে দক্ষ, সক্ষম আৰু শিক্ষিত যুৱক-যুৱতী সৃষ্টি কৰাটো প্ৰয়োজনীয়। শ্ৰী মোদীয়ে উল্লেখ কৰে যে শক্তিশালী আৰু দক্ষ যুৱপ্ৰজন্ম হৈছে উন্নত ভাৰতৰ বাবে আটাইতকৈ ডাঙৰ শক্তি। তেওঁ লগতে কয় যে ভাৰতৰ যুৱ প্ৰজন্মৰ গোলকীয় চাহিদা আৰু বৃদ্ধি পাব। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে বিশ্বত ভাৰতৰ দক্ষ জনশক্তিৰ চাহিদা যথেষ্ট আৰু সমগ্ৰ বিশ্ব ভাৰতৰ শক্তিশালী যুৱ শক্তিৰ দ্বাৰা আকৰ্ষিত হৈছে। তেওঁ বিশ্বাস ব্যক্ত কৰে যে এই যুৱক-যুৱতীসকলে কেৱল দেশৰ প্ৰয়োজনীয়তা পূৰণ কৰিবলৈয়ে নহয়, বিশ্বৰ প্ৰয়োজনীয়তা পূৰণৰ বাবেও সাজু থাকিব। নিচামুক্তকৰণৰ ক্ষেত্ৰত স্বামীনাৰায়ণ সম্প্ৰদায়ৰ প্ৰচেষ্টাৰ কথা উল্লেখ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে সাধু-অনুগামীসকলক যুৱক-যুৱতীসকলক আসক্তিৰ পৰা আঁতৰাই ৰাখি নিচামুক্ত কৰি ৰখাত অৰিহণা যোগাবলৈ আহ্বান জনায়। তেওঁ লগতে কয় যে যুৱসকলক নিচাৰ আসক্তিৰ পৰা ৰক্ষা কৰাৰ বাবে অভিযান আৰু প্ৰচেষ্টা সদায় কেৱল ভাৰততে নহয়, সমগ্ৰ বিশ্বতে প্ৰয়োজনীয় আৰু একেৰাহে কৰিব লাগিব।
যিকোনো দেশে ইয়াৰ ঐতিহ্যক লৈ গৌৰৱান্বিত হ'লেহে উন্নতি কৰিব পাৰে বুলি মন্তব্য কৰি শ্ৰী মোদীয়ে কয়, "ভাৰতৰ মন্ত্ৰ হৈছে উন্নয়নৰ লগতে ইয়াৰ ঐতিহ্য"। শ্ৰী মোদীয়ে অযোধ্যাৰ উদাহৰণ দাঙি ধৰি এসময়ত ধ্বংস হোৱা বুলি গণ্য কৰা হাজাৰ হাজাৰ বছৰ পুৰণি ভাৰতৰ ঐতিহ্য কেন্দ্ৰসমূহৰ গৌৰৱ পুনৰ বিকশিত কৰাত আনন্দ প্ৰকাশ কৰে। তেওঁ সোমনাথৰ মোধেৰাৰ সূৰ্য মন্দিৰ, কাশী, কেদাৰনাথ, পাভগড়ৰ ৰূপান্তৰকৰণৰ উদাহৰণো দাঙি কৰে। তেওঁ লগতে কয় যে চাৰিওদিশে এটা নতুন চেতনা আৰু নতুন বিপ্লৱ স্পষ্ট হৈ পৰিছে। শ্ৰী মোদীয়ে লগতে উল্লেখ কৰে যে দেৱ-দেৱীৰ শ শ বছৰ পুৰণি চুৰি হোৱা মূৰ্তি ভাৰতলৈ ঘূৰাই অনা হৈছে। লোথালৰ পুনৰ উন্নয়ন প্ৰকল্পৰ উদ্ধৃতি দি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মন্তব্য কৰে যে সাংস্কৃতিক চেতনাৰ প্ৰচাৰ কেৱল চৰকাৰৰ নহয়, এই দেশৰ ভূমিক ভাল পোৱা, পৰম্পৰাক ভাল পোৱা আৰু যিসকলে ইয়াৰ সংস্কৃতিক লৈ গৌৰৱ কৰে তথা যিসকলে আমাৰ ঐতিহ্যৰ প্ৰশংসা কৰে, সেই সকলো নাগৰিকৰে দায়িত্ব। শ্ৰী মোদীয়ে ভাড়টাল ধামৰ ভগৱান স্বামীনাৰায়ণৰ শিল্পকলাৰ সংগ্ৰহালয় অক্ষৰ ভুৱনো এই অভিযানৰ অংশ হোৱা বাবে আনন্দ প্ৰকাশ কৰে। ইয়াৰ লগত জড়িত সকলোকে অভিনন্দন জনাই শ্ৰী মোদীয়ে বিশ্বাস ব্যক্ত কৰে যে অক্ষৰ ভুৱন ভাৰতৰ অমৰ আধ্যাত্মিক ঐতিহ্যৰ এক বিশাল মন্দিৰ হৈ পৰিব।
শ্ৰী মোদীয়ে মন্তব্য কৰে যে এক উমৈহতীয়া উদ্দেশ্য পূৰণৰ বাবে ১৪০ কোটি ভাৰতীয় একেলগে যোগদান কৰিলেহে উন্নত ভাৰতৰ উদ্দেশ্য সহজে প্ৰাপ্ত হ'ব। তেওঁ লগতে কয় যে এই যাত্ৰা সম্পূৰ্ণ কৰাৰ ক্ষেত্ৰত আমাৰ সাধুসকলৰ নিৰ্দেশনা অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে সমগ্ৰ বিশ্বৰ পৰা অহা সকলো সাধু-সন্ন্যাসীক প্ৰতি ১২ বছৰৰ মূৰে মূৰে অনুষ্ঠিত পূৰ্ণ কুম্ভৰ বিষয়ে বিশ্বৰ আগত প্ৰচাৰ কৰিবলৈ আহ্বান জনায়। তেওঁ সাধুসকলক সমগ্ৰ বিশ্বৰ লোকসকলক শিক্ষিত কৰিবলৈ আৰু প্ৰয়াগৰাজত অনুষ্ঠিত হ'বলগীয়া পূৰ্ণকুম্ভৰ বিষয়ে অ-ভাৰতীয় মূলৰ বিদেশীসকলক বুজাবলৈ অনুৰোধ জনায়। বিদেশৰ প্ৰতিটো শাখাৰ পৰা কমেও ১০০ জন বিদেশী লোকক অতি শ্ৰদ্ধাৰে আগন্তুক কুম্ভ মেলা ভ্ৰমণ কৰাৰ বাবে চেষ্টা কৰিবলৈও তেওঁ আহ্বান জনায়। শ্ৰী মোদীয়ে লগতে কয় যে এইটো সমগ্ৰ বিশ্বত সজাগতা সৃষ্টিৰ কাম হ'ব, যিটো সাধুসকলে সহজে কৰিব পাৰিব।
ভাষণ সমাপ্ত কৰি শ্ৰী মোদীয়ে ব্যক্তিগতভাৱে উপস্থিত থাকিব নোৱাৰাৰ বাবে ক্ষমা বিচাৰে আৰু স্বামীনাৰায়ণ মন্দিৰৰ সকলো সাধু-অনুগামীক দ্বিশতবাৰ্ষিকী উদযাপনৰ বাবে শুভেচ্ছা জনায়।