Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi participates in 200th year celebrations of Shree Swaminarayan Mandir in Vadtal, Gujarat
The saints have made huge contribution to our society, when the whole society and country comes together to fulfil a purpose, it definitely gets accomplished:PM
The whole country is moving forward with a definite goal, This is the goal of developed India:PM
The yearning and the consciousness which was there during the freedom movement has to be there, every moment, among the 140 crore countrymen for a Developed India:PM
The first condition for becoming a Developed India is to become “Atmanirbhar” by being Vocal for Local: PM
The whole world is attracted by the potential of India's youth , These skilled youth will be ready to meet the needs of not only the country but also the world: PM
Any country can move forward only by being proud of its heritage and preserving it , Our mantra is development as well as heritage: PM
11 NOV 2024 1:31PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi today participated in the 200th anniversary celebration of Shree Swaminarayan Mandir in Vadtal, Gujarat. Addressing the gathering through video conferencing, he said it was with the grace of Shree Swaminarayan that the 200th anniversary celebrations were being held. Welcoming all the disciples from across the globe, Shri Modi remarked that service is foremost in the tradition of Swaminarayan Mandir and the disciples were immersed in the service today. The Prime Minister said he was pleased to see the celebrations in the media recently.
Noting that the 200th year celebrations in Vadtal dham was not mere history, Shri Modi remarked that it was an event of a huge importance for many disciples including him who had grown up with utmost faith in Vadtal Dham. He added that this occasion was a testimony to the eternal flow of Indian culture. Shri Modi underlined that even after 200 years of establishing the Vadtal Dham by Shree Swaminarayan, the spiritual consciousness has been kept alive and the teachings and energy of Shree Swaminarayan can be experienced, even till date. Shri Modi extended his warm greetings to all the saints and the disciples on the 200th year celebrations of the Mandir. The Prime Minister was pleased that the Government of India had released a silver coin of Rupees Two hundred (200) and a postal stamp of the memorial. He added that these symbols will keep the memories of this great occasion alive in the minds of generations to come.
The Prime Minister underlined that every individual related to the Swaminarayan is aware of his strong personal, spiritual and social relationship with this tradition. He added that he enjoyed the divine company of the saints in the past as well as now along with the opportunity for meaningful reflection for the development of the nation. The Prime Minister remarked that he could not attend the event in person due to other engagements, however, he was mentally present at Vadtal dham.
Shri Modi remarked that revered saint tradition has been the specialty of India and a sage or saint or Mahatma had always appeared during difficult times. He added that Lord Swaminarayan had also come at a time when the country had become weak after hundreds of years of slavery and had lost faith in itself. Shri Modi highlighted that Lord Swaminarayan and all the saints of that period not only gave a new spiritual energy, but also awakened our self-respect and revived our identity. He emphasised the contribution of ShikshaPatri and Vachanamrit was huge in this direction and it was the duty of all of us to imbibe their teachings and take them forward. Shri Modi said he was pleased that Vadtal Dham had become a great inspiration with a huge contribution to the service of humanity and building of a new era. He added that the same Vadtal Dham had given great disciples like Sagaram ji from the deprived society. Shri Modi underlined that today many children were given food, shelter, education along with services and projects in the far-flung tribal areas were being undertaken by the Vadthal Dham. He added that important campaigns like female education in the tribal areas were being undertaken. Shri Modi highlighted the other services of Vadtal Dham like serving the poor, building a new generation, preserving the Indian culture by combining modernity and spirituality. Shri Modi lauded the saints and devotees of Vadtal Dham for never disappointing him and undertaking the campaigns ranging from cleanliness to environment for a better future. He added that they had accepted it as their own responsibility and engaged in fulfilling it with all their heart and soul. Shri Modi also noted that the disciples of Swaminarayan tradition have planted more than one lakh trees under the Ek Ped Maa ke Naam campaign.
The Prime Minister remarked that every person has a purpose in life which also determines one’s life. He added that this purpose influences our mind, action and words and when one finds the purpose of life, then the whole life changes. He said that saints and sages have made people aware of the purpose of their life in every era. Shri Modi highlighted the huge contribution of saints and sages to our society and added that when the whole society and country unites to fulfil a purpose, it would definitely be accomplished. He added that there were many examples of the same. The Prime Minister underlined that the religious institutions had today given a huge purpose to the youth and the whole country was moving forward with a defined goal of developed India. Shri Modi urged the saints and sages of Vadtal and the entire Swaminarayan family to take this sacred purpose of developed India to the people.Citing a reference of the freedom movement, the Prime Minister said that the desire for freedom, the spark of freedom kept inspiring the countrymen from different corners of the society for a century and not a single day or single moment passed when people gave up their intentions of freedom, their dreams, their resolutions. He added that the same kind of desire which was found in the freedom movement, was necessary for 140 crore countrymen every moment for a developed India. He urged all the saints and disciples to inspire people that for the coming 25 years to live the goal of a developed India and keep ourselves connected to it every moment. The Prime Minister further emphasised that everyone should contribute to developed India irrespective of their place. He added that the first condition for a developed India was to make it a self-reliant India and no outsider was needed to achieve this but for the 140 crore citizens of India. Shri Modi urged the disciples present at the event to contribute by promoting Vocal for Local. Highlighting the importance of unity & integrity of the country for a developed India, Shri Modi remarked that vested interests were conspiring to destroy the society. He added that it was imperative to understand the seriousness of this attempt to defeat such attempts in an united manner.
Shri Modi emphasised Lord Shri Swaminarayan’s teachings of how big goals are achieved through hard penance, how a young mind has the ability to take a decisive direction to build the nation and how the youth can and will build the nation. He added that for this, it was necessary to create competent, capable and educated youth. Shri Modi underlined that empowered and skilled youth is the biggest strength for a developed India. He also added that the global demand for India’s youth will increase further. The Prime Minister highlighted that the demand of skilled manpower of India in the world was huge and the whole world was attracted by the strong youth power of India. He expressed confidence that these youth will not only be ready to fulfil the needs of the country but also the world .Highlighting the efforts of Swaminarayan sect on de-addiction, Shri Modi urged the saints and disciples to contribute in keeping the youth away from addiction and making them drug-free. He added that campaigns and efforts to save the youth from drug addiction are always necessary not just in India but across the globe and had to be done continuously.
Remarking that any country can progress only when it's proud of its heritage and preserving it, Shri Modi said “India’s mantra is development as well as its heritage”. Shri Modi was pleased that the glory of thousands of years old India’s heritage centres was being redeveloped which was once considered destroyed, citing the example of Ayodhya. He also cited the examples of the transformation of Kashi, Kedarnath, Pavgadh, Sun temple of Modhera, Somnath. He added that a new consciousness and a new revolution was evident all around. Shri Modi also noted that hundreds of years old stolen idols of Gods and Goddesses were being returned to India. Citing the re-development project of Lothal, the Prime Minister remarked that the campaign of cultural consciousness was not only the Government's responsibility but of all the citizens who love this land, this country, who love its traditions, who take pride in its culture, who praise our heritage. Shri Modi was pleased that Akshar Bhuvan, a museum of artefacts of Lord Swaminarayan in Vadtal Dham, was also a part of this campaign. Congratulating the congregation, Shri Modi expressed confidence that Akshar Bhuvan will become a grand temple of India's immortal spiritual heritage.
Shri Modi remarked that the objective of a developed India will be achieved easily only when 140 crore Indians join together to fulfil a common objective. He added that the guidance of our saints was very important in completing this journey. The Prime Minister urged all the saints, who had come from across the globe, to spread the word about Purna Kumbh, held every 12 years and a beacon of India’s heritage, to the world. He requested the saints to educate the people across the world and explain it to the foreigners of non- Indian origin about the Purna Kumbh to be held in Prayagraj. He urged them to try to get at least 100 foreigners from each of their branches abroad to visit the upcoming Kumbh Mela with great reverence. He added that this will be a task of spreading awareness in the whole world which could be done with ease by the saints.
Concluding the speech, Shri Modi apologised for being unable to be present in person and wished all the saints and disciples of Swaminarayan Mandir for the bicentenary celebrations.
Background
Prime Minister Shri Narendra Modi participated in the 200th anniversary celebration of Shree Swaminarayan Mandir in Vadtal, Gujarat on 11th November 2024, through video conferencing. Shree Swaminarayan Mandir in Vadtal has been influencing the social and spiritual life of people for many decades.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଗୁଜରାଟ, ଭଡ଼ତାଳସ୍ଥିତ ଶ୍ରୀ ସ୍ୱାମୀନାରାୟଣ ମନ୍ଦିରର ୨୦୦ତମ ବାର୍ଷିକୀ ଉତ୍ସବରେ ଅଂଶ ଗ୍ରହଣ କଲେ
ସନ୍ଥମାନେ ଆମ ସମାଜକୁ ବହୁତ ଅବଦାନ ଦେଇଛନ୍ତି,ଯେତେବେଳେ ସମଗ୍ର ସମାଜ ଏବଂ ଦେଶ ଏକ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ ପାଇଁ ମିଳିତ ଭାବେ ଉଦ୍ୟମ କରନ୍ତି, ତାହା ପୂରଣ ହୋଇଥାଏ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ସମଗ୍ର ଦେଶ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ ଦିଗରେ ଅଗ୍ରସର ହେଉଛି, ଏହା ହିଁ ବିକଶିତ ଭାରତର ଲକ୍ଷ୍ୟ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମ ସମୟରେ ଯେଉଁ ଇଚ୍ଛାଶକ୍ତି ଓ ଚେତନା ଥିଲା ଏବେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ମୁହୂର୍ତ୍ତରେ ବିକଶିତ ଭାରତ ଗଠନ ପାଇଁ ୧୪୦ କୋଟି ଦେଶବାସୀଙ୍କ ପାଖରେ ତାହା ପରିଲକ୍ଷିତ ହେବା ଉଚିତ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ବିକଶିତ ଭାରତ ପାଇଁ ପ୍ରଥମ ସର୍ତ୍ତ ଭୋକାଲ ଫର ଲୋକାଲ ଜରିଆରେ ‘ଆତ୍ମନିର୍ଭର’ ହେବା: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଭାରତର ଯୁବଶକ୍ତିଙ୍କ କ୍ଷମତା ପ୍ରତି ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ଆକର୍ଷିତ ହୋଇଛି, ଏହି ଦକ୍ଷ ଯୁବଶକ୍ତି କେବଳ ଦେଶର ନୁହେଁ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱର ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହେବେ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଯେକୌଣସି ଦେଶ ତାର ଐତିହ୍ୟ ପାଇଁ ଗର୍ବ କରି ଏବଂ ଏହାର ସଂରକ୍ଷଣ କରି ଆଗେଇ ପାରିବ, ଆମର ମନ୍ତ୍ର ବିକାଶ ସହିତ ଐତିହ୍ୟ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
11 NOV 2024 1:31PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ଗୁଜରାଟର ଭଡ଼ତାଳସ୍ଥିତ ଶ୍ରୀ ସ୍ୱାମୀନାରାୟଣ ମନ୍ଦିରର ୨୦୦ତମ ବାର୍ଷିକୀ ଉତ୍ସବରେ ଅଂଶ ଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି । ଭିଡିଓ କନଫରେନ୍ସିଂ ଜରିଆରେ ସମବେତ ଜନତାକୁ ଉଦବୋଧନ ଦେଇ ସେ କହିଥିଲେ, ୨୦୦ତମ ବାର୍ଷିକୀ ଉତ୍ସବ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବା ଶ୍ରୀ ସ୍ୱାମୀନାରାୟଣଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦ । ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱର ଭକ୍ତମାନଙ୍କୁ ସେ ସ୍ୱାଗତ କରି କହିଥିଲେ, ସେବା ହିଁ ସ୍ୱାମୀନାରାୟଣ ମନ୍ଦିରର ମୂଳ ପରମ୍ପରା ଏବଂ ଭକ୍ତମାନେ ଆଜି ସେବାରେ ହିଁ ତଲ୍ଲୀନ ହୋଇଛନ୍ତି । ଗଣମାଧ୍ୟମରେ ଏବେ ଉତ୍ସବକୁ ଦେଖି ସେ ଅତ୍ୟନ୍ତ ପ୍ରସନ୍ନ ହୋଇଥିବା କହିଥିଲେ ।
ସେ କହିଥିଲେ, ଭଡ଼ତାଳ ଧାମରେ ୨୦୦ତମ ବାର୍ଷିକୀ ଉତ୍ସବ କେବଳ ଏକ ଇତିହାସ ନୁହେଁ, ଭଡ଼ତାଳ ଧାମ ପ୍ରତି ବିଶ୍ୱାସ ରଖି ବଢ଼ି ଆସିଥିବା ତାଙ୍କ ସମେତ ଅନେକ ଭକ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ଏହା ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ । ସେ କହିଥିଲେ, ଏହି ମୁହୂର୍ତ୍ତ ଭାରତୀୟ ସଂସ୍କୃତିର ଶାଶ୍ୱତ ପ୍ରବାହର ଏକ ପ୍ରମାଣ । ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ, ଏପରିକି ଶ୍ରୀ ସ୍ୱାମୀନାରାୟଣଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଭଡ଼ତାଳ ଧାମ ପ୍ରତିଷ୍ଠାର ୨୦୦ ବର୍ଷ ପରେ ମଧ୍ୟ ତାଙ୍କ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ଚେତନା ଜାଗୃତ ହୋଇ ରହିଛି । ଆଜି ମଧ୍ୟ ଭଗବାନ ଶ୍ରୀ ସ୍ୱାମୀନାରାୟଣଙ୍କ ଶିକ୍ଷା ଓ ଶକ୍ତିକୁ ଅନୁଭବ କରିହୁଏ । ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ମନ୍ଦିରର ୨୦୦ ତମ ବାର୍ଷିକୀ ଉତ୍ସବରେ ସମସ୍ତ ଭକ୍ତ ଓ ଶିଷ୍ୟମାନଙ୍କୁ ହାର୍ଦ୍ଦିକ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଇଥିଲେ । ଭାରତ ସରକାର ଏକ ୨୦୦ ଟଙ୍କାର ରୌପ୍ୟ ମୁଦ୍ରା ଏବଂ ସ୍ମାରକୀ ଡାକ ଟିକଟ ପ୍ରକାଶ କରିଥିବାରୁ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ସନ୍ତୋଷ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ । ସେ କହିଥିଲେ ଏହି ପ୍ରତୀକ ଗୁଡ଼ିକ ବର୍ତ୍ତମାନର ମହାନ ମୁହୂର୍ତ୍ତକୁ ଆଗାମୀ ପିଢ଼ିଙ୍କ ମନରେ ଜୀବନ୍ତ କରି ରଖିବ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, ସ୍ୱାମୀନାରାୟଣଙ୍କ ସହ ଯୋଡ଼ି ହୋଇ ରହିଥିବା ପ୍ରତ୍ୟେକ ବ୍ୟକ୍ତି ଜାଣନ୍ତ ଏହି ପରମ୍ପରା ସହ ତାଙ୍କର ଦୃଢ଼ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ, ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ଓ ସାମାଜିକ ସମ୍ପର୍କ କେତେ । ସେ କହିଥିଲେ, ସେ ଅତୀତରେ ସନ୍ଥମାନଙ୍କ ସତସଙ୍ଗ ଓ ସାନିଧ୍ୟ ପାଇଛନ୍ତି । ଏବେ ମଧ୍ୟ ଦେଶର ବିକାଶରେ ଫଲପ୍ରଦ ପ୍ରତିଫଳନ ସହ ତାହା ସେ ଅନୁଭବ କରିପାରୁଛନ୍ତି । ଅନ୍ୟାନ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ବ୍ୟସ୍ତତା ଯୋଗୁ ସେ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଉପସ୍ଥିତ ହୋଇପାରିନଥିଲେ ମଧ୍ୟ ମାନସିକ ଭାବେ ଭଡ଼ତାଳରେ ଅଛନ୍ତି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ, ସନ୍ଥ ପରମ୍ପରା ଭାରତର ବିଶେଷତ୍ୱ ଏବଂ ଯେତେବେଳେ ଦେଶର କଠିନ ସମୟ ଆସିଛି ସନ୍ଥ, ଋଷି ଓ ମହାତ୍ମାଙ୍କ ଆବିର୍ଭାବ ହୋଇଛି । ସେହିପରି ଦେଶ ଯେତେବେଳେ ଶତାଧିକ ବର୍ଷ ଧରି ଦାସତ୍ୱ ଯୋଗୁ ଦୁର୍ବଳ ହୋଇଥିଲା ଏବଂ ନିଜ ଉପରେ ବିଶ୍ୱାସ ହରାଇଥିଲା, ସେହି ସମୟରେ ଭଗବାନ ସ୍ୱାମୀନାରାୟଣଙ୍କ ଅବିର୍ଭାବ ହୋଇଥିଲା । ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଭଗବାନ ସ୍ୱାମୀନାରାୟଣ ଏବଂ ସେ ସମୟରେ ଆବିର୍ଭାବ ହୋଇଥିବା ସମସ୍ତ ସନ୍ଥ ଯେ କେବଳ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ଶକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି କରିଥିଲେ ତାହା ନୁହେଁ, ବରଂ ଆମର ଆତ୍ମସମ୍ମାନକୁ ଜାଗ୍ରତ କରିବା ସହ ପରିଚୟକୁ ପୁନଃସ୍ଥାପନ କରିଥିଲେ । ଏ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଶିକ୍ଷାପତ୍ରୀ ଏବଂ ବଚନାମୃତର ଯୋଗଦାନ ବିସ୍ତୃତ । ଏବେ ତାଙ୍କର ଏହି ଶିକ୍ଷାକୁ ଆଗେଇ ନେବା ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କ ଦାୟିତ୍ୱ । ଭଡ଼ତାଳ ଧାମ ମାନବତାର ସେବା ଦିଗରେ ବୃହତ ଅବଦାନ ସହିତ ଏବଂ ନୂତନ ଯୁଗ ଗଠନ ପାଇଁ ପ୍ରେରଣାଦାୟକ ହୋଇଥିବାରୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସନ୍ତୋଷ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ । ଏହି ଭଡ଼ତାଳ ଧାମରୁ ବଂଚିତ ସମାଜରୁ ସଗରାମ ଜୀଙ୍କ ଭଳି ମହାନ ଶିଷ୍ୟ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିବା ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ । ସେ ଏହା ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ, ଆଜି ଦୂରଦୂରାନ୍ତର ଆଦିବାସୀ ଅଞ୍ଚଳରେ ଭଡ଼ତାଳ ଧାମ ଦ୍ୱାରା ଅନେକ ଶିଶୁଙ୍କୁ ଖାଦ୍ୟ, ଆଶ୍ରୟ ଓ ଶିକ୍ଷା ଭଳି ସେବା ସହ ବହୁ ପ୍ରକଳ୍ପ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଉଛି । ଆଦିବାସୀ ଅଞ୍ଚଳରେ ମହିଳା ଶିକ୍ଷା ଭଳି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଭିଯାନ କରାଯାଉଛି । ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ, ଭଡ଼ତାଳ ଧାମ ଦ୍ୱାରା କରାଯାଉଥିବା ଅନ୍ୟାନ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟ ମଧ୍ୟରେ ଅଛି ଗରିବଙ୍କ ସେବା, ନୂତନ ପିଢ଼ି ଗଠନ ଏବଂ ଆଧୁନିକତା ଓ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକତାର ସମ୍ମିଶ୍ରଣରେ ଭାରତୀୟ ସଂସ୍କୃତିର ସଂରକ୍ଷଣ । ଉତ୍ତମ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଓ ପରିବେଶ ଆଦି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅଭିଯାନ ପାଇଁ ଭଡ଼ତାଳ ଧାମର ସନ୍ଥ ଏବଂ ଭକ୍ତମାନେ ତାଙ୍କୁ କେବେ ନିରାଶ କରିନଥିବାରୁ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ । ସେମାନେ ଏହାକୁ ନିଜର ଦାୟିତ୍ୱ ଭାବେ ଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଆପ୍ରାଣ ଉଦ୍ୟମ କରି ତାହାକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ କରିଛନ୍ତି । ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଏହା ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ, ‘ମାଆଙ୍କ ନାମରେ ଗୋଟିଏ ଗଛ’ ଅଭିଯାନରେ ସ୍ୱାମୀନାରାୟଣ ପରମ୍ପରାର ଶିଷ୍ୟମାନେ ଏକ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ବୃକ୍ଷରୋପଣ କରିଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ଜୀବନର ଏକ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ଥାଏ, ଯାହାକି ଜୀବନର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହୋଇଥାଏ । ଏହା ଆମର ମନ, କାର୍ଯ୍ୟ ଓ ଭାଷାକୁ ପ୍ରଭାବିତ କରିଥାଏ । ଯେତେବେଳେ ଜଣେ ଜୀବନର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ଜାଣିପାରେ, ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଜୀବନ ପରିବର୍ତ୍ତନ ହୋଇଯାଇଥାଏ । ସେ କହିଥିଲେ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ଯୁଗରେ ସନ୍ଥ ଓ ଋଷିମାନେ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଜୀବନର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ବାବଦରେ ସଚେତ କରାଇଥାଆନ୍ତି । ଆମ ସମାଜ ପ୍ରତି ସନ୍ଥ ଓ ଋଷିମାନଙ୍କର ଥିବା ମହାନ ଅବଦାନକୁ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ସେ କହିଥିଲେ, ଯେତେବେଳେ ସମଗ୍ର ସମାଜ ଓ ଦେଶ ଏକ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ପୂରଣ ପାଇଁ ମିଳିତ ଉଦ୍ୟମ କରିଥାଆନ୍ତି, ଏହା ନିଶ୍ଚିତ ଭାବେ ହାସଲ ହୋଇଥାଏ । ଏ ସମ୍ପର୍କରେ ଅନେକ ଉଦାହରଣ ଥିବା ସେ କହିଥିଲେ । ସେ କହିଥିଲେ, ଧାର୍ମିକ ଅନୁଷ୍ଠାନ ଗୁଡ଼ିକ ବର୍ତ୍ତମାନ ସମୟରେ ଯୁବ ପିଢ଼ିଙ୍କୁ ଏକ ବୃହତ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ସୂଚିତ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ସମଗ୍ର ଦେଶ ବିକଶିତ ଭାରତ ଗଠନର ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ଲକ୍ଷ୍ୟରେ ଆଗେଇ ଚାଲିଛି । ଭଡ଼ତାଳ ମୁନିଋଷି ଓ ସ୍ୱାମୀନାରାୟଣ ପରିବାରକୁ ବିକଶିତ ଭାରତର ପବିତ୍ର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ଲୋକମାନଙ୍କ ନିକଟରେ ପହଞ୍ଚାଇବାକୁ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଆହ୍ୱାନ ଦେଇଥିଲେ । ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମର ଉଦାହରଣ ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, ସ୍ୱାଧୀନତା ପାଇବାର ଇଚ୍ଛା, ସ୍ୱାଧୀନତାର ସ୍ଫୁଲିଙ୍ଗ ଶତାବ୍ଦୀ ଧରି ଦେଶର ଗୋଟିଏ କୋଣରୁ ଅନ୍ୟ କୋଣର ଲୋକଙ୍କୁ ପ୍ରେରଣା ଦେଇ ଚାଲିଥିଲା । ଏପରି ଗୋଟିଏ ଦିନ କିମ୍ବା ଗୋଟିଏ ମୁହୂର୍ତ୍ତ ନଥିଲା ଯେତେବେଳେ ଲୋକମାନେ ସ୍ୱାଧୀନତା ପାଇବାର ଇଚ୍ଛା, ସ୍ୱପ୍ନ ଏବଂ ପ୍ରସ୍ତାବକୁ ଭୁଲି ଯାଇଥିଲେ । ସେ କହିଥିଲେ, ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମ ସମୟରେ ଲୋକଙ୍କର ଯେଭଳି ଇଚ୍ଛାଶକ୍ତି ଥିଲା ଏବେ ବିକଶିତ ଭାରତ ଗଠନ ପାଇଁ ୧୪୦ କୋଟି ଲୋକଙ୍କ ନିକଟରେ ସେହିପରି ଇଚ୍ଛାଶକ୍ତି ଆବଶ୍ୟକ । ଆଗାମୀ ୨୫ ବର୍ଷ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବିକଶିତ ଭାରତ ଲକ୍ଷ୍ୟରେ ଲୋକଙ୍କୁ ପ୍ରେରଣା ଦେବା ସହ ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଏଥିସହ ଜଡ଼ିତ କରିବା ଦିଗରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାକୁ ସନ୍ଥ ଓ ଋଷିମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆହ୍ୱାନ ଦେଇଥିଲେ । ଯେକୌଣସି ସ୍ଥାନରେ ଥିଲେ ବି ବିକଶିତ ଭାରତ ଗଠନ ଦିଗରେ ସମସ୍ତେ ଅବଦାନ ଦେବାକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇଥିଲେ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ବିକଶିତ ଭାରତ ଗଠନର ପ୍ରଥମ ସର୍ତ୍ତ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ଗଠନ ଏବଂ କୌଣସି ବାହ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତି ନୁହଁନ୍ତି ବରଂ ୧୪୦ କୋଟି ଲୋକ ଏହାକୁ ନିଜେ ହାସଲ କରିବା । କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଉପସ୍ଥିତ ଶିଷ୍ୟମାନଙ୍କୁ ଭୋକାଲ ଫର ଲୋକାଲକୁ ଅବଦାନ ସହ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବାକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ । ବିକଶିତ ଭାରତ ଗଠନ ପାଇଁ ଦେଶର ଏକତା ଓ ଅଖଣ୍ଡତା ସମ୍ପର୍କରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ, କିଛି ନ୍ୟସ୍ତସ୍ୱାର୍ଥ ବ୍ୟକ୍ତି ସମାଜକୁ ଖଣ୍ଡବିଖଣ୍ଡ କରିବାକୁ ଉଦ୍ୟମ କରୁଛନ୍ତି, ସେମାନଙ୍କର ଏହି ଷଡ଼ଯନ୍ତ୍ରର ଗମ୍ଭୀରତାକୁ ବୁଝିବା ସହ ଏଭଳି ପ୍ରୟାସକୁ ବିଫଳ କରିବା ଆବଶ୍ୟକ ।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଏହା କହିଥିଲେ କି, ଭଗବାନ ଶ୍ରୀ ସ୍ୱାମୀନାରାୟଣଙ୍କ ଶିକ୍ଷା ଏହା ସୂଚିତ କରୁଛି, କିପରି କଠିନ ତପସ୍ୟା ବଳରେ ବଡ଼ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିହେବ, କିପରି ଯୁବ ଶକ୍ତିଙ୍କ ମନରେ ରାଷ୍ଟ୍ର ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ନିର୍ଣ୍ଣାୟକ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେବାର କ୍ଷମତା ଥାଏ ଏବଂ କିପରି ଯୁବଶକ୍ତି ରାଷ୍ଟ୍ର ନିର୍ମାଣ କରିପାରିବେ ଏବଂ କରୁଛନ୍ତି । ଏଥିପାଇଁ ଯୁବ ଶକ୍ତିଙ୍କୁ ସକ୍ଷମ ଏବଂ ଯୋଗ୍ୟ କରିବା ପାଇଁ ଶିକ୍ଷିତ କରିବା ଆବଶ୍ୟକ । ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ, ସଶକ୍ତ ଓ କୁଶଳ ଯୁବଶକ୍ତି ବିକଶିତ ଭାରତର ସବୁଠୁ ବଡ଼ ଶକ୍ତି ଏବଂ ଏହି ସୁଦକ୍ଷ ଯୁବଶକ୍ତିର ଆବଶ୍ୟକତା ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ । ଏହା ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ, ଭାରତର ଯୁବଶକ୍ତିଙ୍କ କ୍ଷମତା ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱକୁ ଆକର୍ଷିତ କରିଛି ଏବଂ ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ ଭାରତର କୁଶଳୀ ଜନଶକ୍ତିର ଚାହିଦା ବହୁତ ରହିଛି । ଏହି ଯୁବ ଶକ୍ତି କେବଳ ଦେଶ ନୁହେଁ, ବରଂ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱର ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ କରିବାକୁ ସକ୍ଷମ ହେବେ ବୋଲି ସେ ବିଶ୍ୱାସ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ । ନିଶା ନିବାରଣ ଦିଗରେ ସ୍ୱାମୀନାରାୟଣ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ପ୍ରଚେଷ୍ଟା ସମ୍ପର୍କରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଯୁବଶକ୍ତିଙ୍କୁ ନିଶା ଠାରୁ ଦୂରରେ ରଖିବା ସହ ସେମାନଙ୍କୁ ନିଶାମୁକ୍ତ ରଖିବା ଦିଗରେ କାମ କରିବାକୁ ସନ୍ଥ ଓ ଶିଷ୍ୟମାନଙ୍କୁ ଆହ୍ୱାନ ଦେଇଥିଲେ । ସେ କହିଥିଲେ, ନିଶାରୁ ପ୍ରଭାବରୁ ଯୁବଶକ୍ତିଙ୍କୁ ବଞ୍ଚାଇବାର ଅଭିଯାନ ଓ ପ୍ରଚେଷ୍ଟା କେବଳ ଭାରତ ନୁହେଁ ବରଂ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ ଆବଶ୍ୟକ ଏବଂ ଏହି ଅଭିଯାନ ନିରନ୍ତର ଚାଲିବା ଉଚିତ ।
କୌଣସି ଦେଶର ପ୍ରଗତି ସମ୍ଭବ, ଯେତେବେଳେ ଉକ୍ତ ଦେଶ ତାହାର ଐତିହ୍ୟକୁ ନେଇ ଗର୍ବ କରିବ ଏବଂ ତାହାକୁ ସଂରକ୍ଷିତ କରି ରଖିବ । ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ, ଭାରତର ମନ୍ତ୍ର ବିକାଶ ସହିତ ଐତିହ୍ୟ । ଅଯୋଧ୍ୟାର ଉଦାହରଣ ଦେଇ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ପ୍ରସନ୍ନତାର ସହ କହିଥିଲେ କି, ସହସ୍ରାଧିକ ବର୍ଷ ପୁରୁଣା ଭାରତର ଏହି ଗୌରବମୟ ଐତିହ୍ୟର ପୁଣି ବିକାଶ କରାଯାଉଛି, ଯାହାକୁ ଦିନଥିଲା ଧ୍ୱଂସ ପାଇ ଯାଇଥିବା କୁହାଯାଉଥିଲା । ସେ କାଶୀ, କେଦାରନାଥ, ପାଓଗଡ଼, ମୋଢ଼େରାର ସୂର୍ଯ୍ୟମନ୍ଦିର ଏବଂ ସୋମନାଥ ମନ୍ଦିରରେ ହୋଇଥିବା ପରିବର୍ତ୍ତନର ଉଦାହରଣ ମଧ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ । ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ, ଚତୁର୍ଦ୍ଦିଗରେ ଏକ ନୂତନ କ୍ରାନ୍ତି ଓ ଚେତନାର ପରିପ୍ରକାଶ ଦେଖାଦେଇଛି । ସେ ଏହା ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ ଯେ, ଭାରତରୁ ଚୋରି ହୋଇଯାଇଥିବା ଦେବୀ ଦେବତାଙ୍କୁ ଶତାଧିକ ବର୍ଷ ତଳର ମୂର୍ତ୍ତି ଏବେ ଫେରାଇ ଅଣାଯାଉଛି । ଗୁଜରାଟର ଲୋଥଲରେ ଚାଲିଥିବା ପୁନର୍ବିକାଶ ପ୍ରକଳ୍ପ ସମ୍ପର୍କରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, ସାଂସ୍କୃତିକ ଚେତନାର ଅଭିଯାନ କେବଳ ସରକାରଙ୍କ ଦାୟିତ୍ୱ ନୁହେଁ, ଏହି ଭୂମି, ଏହି ଦେଶ ଏବଂ ଏହାର ପରମ୍ପରାକୁ ଭଲ ପାଉଥିବା, ଏହାର ସଂସ୍କୃତିକୁ ନେଇ ଗର୍ବ କରୁଥିବା ଏବଂ ଆମର ଐତିହ୍ୟକୁ ପ୍ରଶଂସା କରୁଥିବା ପ୍ରତ୍ୟେକ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କର ମଧ୍ୟ ଏହା ଏକ ଦାୟିତ୍ୱ । ଭଡ଼ତାଳ ଧାମରେ ଥିବା ଭଗବାନ ସ୍ୱାମୀନାରାୟଣଙ୍କ କଳାକୃତିର ସଂଗ୍ରହାଳୟ ଅକ୍ଷର ଭୁବନ ମଧ୍ୟ ଏହି ଅଭିଯାନର ଅଂଶ ବିଶେଷ ହୋଇଥିବାରୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସନ୍ତୋଷ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ । ଉପସ୍ଥିତ ଜନସାଧାରଣଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଏହି ବିଶ୍ୱାସ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ କି ଅକ୍ଷର ଭୁବନ ଭାରତର ଅମର ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ଐତିହ୍ୟର ଏକ ଭବ୍ୟ ମନ୍ଦିରରେ ପରିଣତ ହେବ ।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ, ବିକଶିତ ଭାରତର ଲକ୍ଷ୍ୟ ସେତେବେଳେ ହାସଲ ହୋଇପାରିବ, ଯେତେବେଳେ ୧୪୦ କୋଟି ଭାରତୀୟ ଏହି ଲକ୍ଷ୍ୟକୁ ହାସଲ କରିବାକୁ ଏକଜୁଟ ହୋଇ ଉଦ୍ୟମ କରିବେ । ସେ କହିଥିଲେ, ଏହି ଅଭିଯାନକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ କରିବାକୁ ଆମ ସନ୍ଥମାନଙ୍କ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ ବହୁତ ମହତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ । ପ୍ରତି ୧୨ ବର୍ଷରେ ଥରେ ଆୟୋଜନ କରାଯାଉଥିବା ଭାରତର ଐତିହ୍ୟର ପ୍ରତୀକ ପୂର୍ଣ୍ଣ କୁମ୍ଭର ପ୍ରଚାର ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ କରିବାକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବିଭିନ୍ନ ଦେଶରୁ ଆସିଥିବା ସନ୍ଥମାନଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ । ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ ଲୋକ ଏବଂ ଅଣ-ଭାରତୀୟ ମୂଳ ବିଦେଶୀମାନଙ୍କୁ ପ୍ରୟାଗରାଜରେ ଆୟୋଜିତ ହେବାକୁ ଥିବା ପୂର୍ଣ୍ଣ କୁମ୍ଭ ବାବଦରେ ଶିକ୍ଷିତ କରିବାକୁ ସନ୍ଥମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆହ୍ୱାନ ଦେଇଥିଲେ । ବିଦେଶରେ ଥିବା ପ୍ରତ୍ୟେକ ଶାଖା ମାଧ୍ୟମରେ ଅତି କମରେ ଶହେ ଜଣ ଲେଖାଏ ବିଦେଶୀଙ୍କୁ ଆଗାମୀ କୁମ୍ଭ ମେଳାକୁ ଶ୍ରଦ୍ଧାର ସହ ଆଣିବାକୁ ସନ୍ଥମାନଙ୍କ ନିକଟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଗ୍ରହ ପ୍ରକାଶ କରି କହିଥିଲେ । ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ ଏ ନେଇ ଜାଗରୁକତା ସୃଷ୍ଟି କାର୍ଯ୍ୟ ଆମ ସନ୍ଥମାନେ ସହଜରେ କରିପାରିବେ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ।
ଉଦବୋଧନ ସମାପ୍ତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ସ୍ୱାମୀନାରାୟଣ ମନ୍ଦିରର ୨୦୦ତମ ବାର୍ଷିକୀ ଉତ୍ସବରେ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଭାବେ ଯୋଗ ଦେଇ ନ ପାରିଥିବାରୁ କ୍ଷମା ପ୍ରାର୍ଥନା କରିଥିଲେ ଏବଂ ସମସ୍ତ ସନ୍ଥ ଓ ଶିଷ୍ୟଙ୍କୁ ମନ୍ଦିରର ୨୦୦ତମ ବାର୍ଷିକୀ ସମାରୋହର ଶୁଭକାମନା ଜଣାଇଥିଲେ ।
ପୃଷ୍ଠଭୂମି
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ୨୦୨୪ ନଭେମ୍ବର ୧୧ ତାରିଖରେ ଗୁଜରାଟର ଭଡ଼ତଳାସ୍ଥିତ ଶ୍ରୀ ସ୍ୱାମୀନାରାୟଣ ମନ୍ଦିରର ୨୦୦ତମ ବାର୍ଷିକୀ ସମାରୋହରେ ଭିଡିଓ କନଫରେନ୍ସିଂ ମାଧ୍ୟମରେ ଯୋଗ ଦେଇଥିଲେ । ବିଗତ କେଇ ଦଶନ୍ଧି ଧରି ଭଡ଼ତଳାସ୍ଥିତ ଶ୍ରୀ ସ୍ୱାମୀନାରାୟଣ ମନ୍ଦିର ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ଓ ସାମାଜିକ ଜୀବନକୁ ପ୍ରଭାବିତ କରିଆସୁଛି ।