Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the laying of foundation stone and inauguration of development works in Amreli, Gujarat
28 OCT 2024 10:47PM by PIB Delhi
Bharat Mata ki – Jai!
Bharat Mata ki – Jai!
Present on the dais are Honorable Governor of Gujarat, Acharya Devvrat ji, Chief Minister of Gujarat, Bhupendrabhai Patel ji, my colleague in the Union government, C. R. Patil ji, my brothers and sisters of Gujarat, and especially my brothers and sisters of Amreli.
Diwali and Dhanteras are around the corner. This is a time of auspicious occasions. On one side, we have the celebration of ‘Sanskriti’ (culture); on the other, a celebration of ‘Vikas’ (progress)—this is the new mark of Bharat. The work of ‘Virasat’ (preserving heritage) and ‘Vikas’ (fostering development) goes hand in hand. Today, I had the opportunity to lay the foundation and inaugurate several development projects related to Gujarat. Before coming here, I was in Vadodara, where we inaugurated Bharat’s first factory of its kind, which will produce 'Made in India' aircraft for our Air Force right here in Gujarat, in Vadodara. Our Amreli belongs to the Gaekwads, and Vadodara also belongs to the Gaekwads. It’s a moment of pride! And today, here, I had the chance to inaugurate Bharat Mata Sarovar, and from this platform, we have laid the foundation stones and inaugurated multiple long-term projects related to water, roads, and railways. All these projects are intended to ease the lives of people in Saurashtra and Kutch and these projects will propel development forward. The projects that we inaugurated and laid the foundation for today are for the welfare of our farmers, for the prosperity of those in agriculture, and for job opportunities for our youth. My best wishes to all my brothers and sisters in Kutch, Saurashtra, and Gujarat for these many projects.
Friends,
The land of Saurashtra and Amreli has given birth to many gems. Whether historically, culturally, in literature, or politics, Amreli’s past has been glorious. This is the land that gave us Yogi ji Maharaj, the same land that gave us Bhoja Bhagat, and it is rare for a single evening to pass in Gujarat without the mention of Dula Bhaya Kag. Every folk tale and poetry remembers Kag Bapu. And today, the soil here, which holds memories of poet Kalapi and his famous line रे पंखीडा सुखथी चणजो (Fly freely, little bird), finds fulfillment with the arrival of water. This is Amreli, a magical land that has produced K. Lal, poet Rameshbhai Parekh, and our first Chief Minister of Gujarat, Jivrajbhai Mehta. The children here have faced challenges and have stood strong in the face of adversities. Those who choose the path of strength instead of bowing to natural disasters are the children of this earth. Some of them have emerged as entrepreneurs who not only made their district proud but also Gujarat and Bharat. And they have tried to do whatever they can for the society. And our Dholakia family continues to carry forward this legacy.
With the government’s 80/20 water scheme, the BJP government in Gujarat has prioritised water from the very beginning. These efforts include 80/20 scheme and public participation, building check dams, building farm ponds, deepening lakes, building water temples, digging ponds, etc. I remember when I would go to attend meetings in Delhi as Chief Minister and mention how a significant portion of our budget goes toward water resources, chief ministers and leaders from other states would look at me with surprise. I would tell them that Gujarat has many people who are awash with talents and if we get water once, Gujarat will flourish. This tradition belongs to our Gujarat. Many people have joined the 80/20 scheme. Everyone, including communities and villages, participated; my Dholakia family adopted it on a large scale, bringing the rivers to life. And this is the way to keep the rivers alive. We were connected to 20 rivers from the Narmada River. And the idea came to our minds to create small ponds in the rivers, so we could conserve water for miles. And once the water seeps into the ground, it will not remain without turning into nectar, brothers. The people of Gujarat, Saurashtra or Kutch don’t need books to explain the importance of water; they have experienced the hardships firsthand. They know exactly their problems; they know what types of problems there are. We have seen people from Saurashtra and Kutch migrating due to lack of water. We have seen the days when eight-eight people were forced to share a room in the cities. And now, we have created the country’s first Ministry of Jal Shakti because we know its importance. Today, we see the fruits of years of effort as the water from Narmada reaches every village.
I remember a time when one would gain ‘punya’ from the Narmada Parikrama (circumambulation). The era has changed, and Mother Narmada herself is going from village to village, distributing ‘punya’ and water. The water conservation schemes, such as the SAUNI Yojana, which I launched, were met with disbelief and skepticism. Nobody was ready to believe that it could be possible. Some crooked people even criticised it as a publicity stunt by Modi ahead of elections. But all these schemes have breathed new life into Kutch and Saurashtra, allowing people to witness their dreams of green fields come true. This is an example of how a resolution made with sacred spirit gets fulfilled. I remember when I talked about laying pipes large enough for a Maruti car to pass through; people were astonished. Today, those pipes carry water throughout Gujarat. This is what Gujarat has accomplished. We need to increase the depth of the river, so we have to build check dams, or at the very least, create barrages. We need to go to that extent to save water. The people of Gujarat have wholeheartedly embraced water conservation, and this has led to improvements in drinking water quality, health, and the ambitious goal of supplying water to every home and farm. This is a fact which is very satisfying. The 18-20-year-olds today may not even realize how difficult life was without water. Turning on the tap to shower is routine for them, unlike the past when mothers had to walk several kilometers with utensils to fetch water.
The work done by Gujarat is now proving to be an example for the entire country. The campaign to bring water to every home and every field in Gujarat is still being carried out with such dedication and purity. Today, projects are being inaugurated and their foundations laid with hopes of benefiting millions. The Navda-Chavand Bulk Pipeline Project will bring water to around 1,300 villages and over 35 towns. People from Amreli, Botad, Rajkot, Junagadh, and Porbandar will benefit from an additional 30 crore liters of water every day. Today the foundation stone for the second phase of the Pasvi Augmentation Water Supply Scheme has also been laid. Mahuva, Talaja, and Palitana are the three talukas which will benefit largely from this scheme. Palitana is a significant pilgrimage and tourist site that sustains the state’s economy. Over 100 villages will directly benefit from these projects.
Friends,
Today, the inauguration and foundation laying of water projects symbolize the partnership between government and society. This is a remarkable example, and we emphasize public participation because water initiatives will only succeed through collective efforts. When we celebrated 75 years of independence, the government could have organized numerous events, placing boards with Modi's name on them, but we chose not to. Instead, we launched a plan to create "Amrit Sarovars" (lakes) in villages, aiming to build 75 lakes in each district. As per the latest information, work is underway on nearly 75,000 such lakes, with over 60,000 lakes already brimming with life. Serving future generations in this way has significantly helped raise the water table in neighbouring areas. We ran the "Catch the Rain" campaign. When I went to Delhi, this experience was very useful. Today it has become a successful model. To encourage water conservation, be it at the family, village, or colony level, people must be inspired to save water. We are fortunate to have C.R. Patil in our cabinet now, who brings his expertise in water management from Gujarat. Now this is being followed in the entire country. He has made "Catch the Rain" one of his key initiatives, and thousands of recharge wells have already been constructed with public involvement in states like Gujarat, Rajasthan, MP, and Bihar. Recently, during a video conference program in Surat, South Gujarat, we saw people building recharge wells in their ancestral villages, that restores some family wealth to the village. This is an exciting new initiative: keeping the village's water within the village and the border's water within the border. These campaigns are significant steps forward. These efforts to retain local water are part of a broader mission, as seen in other countries with minimal rainfall, where they conserve every drop of water. If you visit Mahatma Gandhi's home in Porbandar, you'll find a 200-year-old underground water storage tank, showing how our ancestors valued water centuries ago.
Friends,
The availability of water has made farming easier. Our motto is "Per Drop More Crop." In Gujarat, we promoted micro-irrigation, especially sprinklers, which farmers of Gujarat welcomed. Today, wherever Narmada water has reached, farmers can reap three crops in areas where cultivating even one crop was once difficult. This has brought happiness and prosperity to households. Amreli district is advancing in agriculture, with crops like cotton, peanuts, sesame, millet, and bajra (pearl millet) from Jafrabad. I appreciate this initiative during my meetings in Delhi. Amreli's Kesari mango has now received a GI tag, giving it a unique identity worldwide. Amreli is also gaining recognition for its natural farming, and our governor is working on this mission mode. Farmers in Amreli are dedicated to this experiment, committed to producing quick, viable crops. In our Halol, different universities for natural farming have been developed. The first college for natural farming under that university has been established in Amreli. The reason for this is that the farmers here are committed to this new experiment. Therefore, if they conduct experiments here, their crops will be ready immediately. Our goal is for farmers to engage more in animal husbandry, particularly cattle farming, benefiting from natural farming. In our Amreli, regarding the dairy industry, I remember that there used to be laws that considered setting up a dairy as a crime. We removed restrictive laws on dairy farming, facilitating the establishment of the dairy industry in Amreli, leading to rapid growth through cooperative efforts. I remember when Amar Dairy was founded in 2007, only 25 cooperative societies were part of it. Today, over 700 villages have joined, collecting around 1.25 lakh liters of milk daily, reflecting a true revolution and the adoption of various development pathways.
Friends,
I have another joy; I mentioned this many years ago, said it in front of everyone, and I called for a white revolution, a green revolution, but now we need to have a sweet revolution. We need to produce honey; honey should not just be something to talk about at home, brothers. We need to produce honey in the fields so that farmers can earn more. Our Dilip Bhai and Rupala ji raised this issue in the Amreli district, and now beekeeping has started in the fields, and people have learned about it. Now, the honey here is establishing its own identity. This is a joyful thing. Environmental efforts, like tree planting under the ‘Ek Ped Maa Ke Naam’ campaign, have been embraced nationwide and even globally, with admiration for this unique approach. Everybody is associating with this campaign. This is a great effort as far as environment is concerned. And second important work relating to environment is that we are striving to eliminate electricity bills by implementing the PM Surya Ghar Muft Bijli Yojana, a free solar electricity scheme that can save families Rs. 25,000 to Rs. 30,000 annually. Not only that they are earning additional income by selling the electricity which they are saving. Nearly 1.5 crore families have registered for this initiative, and over 200,000 homes in Gujarat now have rooftop solar panels, producing electricity and selling the surplus electricity. Amreli district has also made significant progress in energy, with Dudhda village, led by Govindbhai, close to becoming a solar-powered village. Six months ago, Govindbhai told me that he has to make his village ‘Surya Ghar’ (solar-powered village) and this is nearing completion. This initiative is expected to save the village Rs. 75,000 per month in electricity bills, with each household saving Rs. 4,000 annually. Congratulations to Govindbhai and Amreli for making Dudhda the first solar village in the district.
Friends,
Water and tourism are closely linked; where there is water, tourism naturally follows. Just now, while looking at Bharat Mata Sarovar, I thought that migratory birds that usually visit Kutch may find a new address here this December. When the Flamingos start coming here, it will attract more tourists. Amreli district is blessed with several pilgrimage sites that people visit with devotion. We saw the potential in the Sardar Sarovar Dam, which was initially built for water storage. By adding the world’s tallest statue of Sardar Patel, we created a monument that attracted nearly five million visitors last year, not just for the dam but to pay homage to the statue. With Sardar Patel’s 150th birth anniversary approaching on October 31, I will return to Gujarat soon to pay my respects. I will return to Delhi today, but will come back again day after tomorrow to pay my obeisance at the feet of Sardar Sahab. As usual, we celebrate his birth anniversary with a Unity Run, but this year, as Diwali falls on October 31, we have scheduled it for October 29. I hope that the Unity Run events will be held widely across Gujarat, and I will be attending the National Unity Parade in Kevadia.
Friends,
In the coming days, the newly established Kerly Recharge Reservoir is set to become a significant centre for eco-tourism, as I predict today. I see a great potential for adventure tourism there. Kerly Bird Sanctuary will gain international recognition, attracting birdwatchers and nature lovers from across the globe. Birdwatchers often spend days with cameras in hand, immersed in forests, creating an income source through tourism. Gujarat’s coastline, once known for its salty waters and seen as a challenge, is being transformed into a gateway to prosperity. We are prioritizing work to make Gujarat’s coastline not only a regional asset but a national hub for wealth and development. Our fishing communities will benefit greatly, as will our ports, steeped in centuries of heritage, which we are revitalizing. Lothal—an ancient city, over 5,000 years old— has not gained prominence after Modi came to power. It has always held a special place in my vision since I became Chief Minister of Gujarat, and I wanted to bring it to the world map of tourism. And now we are establishing the world's largest maritime museum there. When we go from Amreli to Ahmedabad, it comes on the way, it is not very far, we have to go a little further.
Our attempt is to showcase Bharat’s maritime heritage to the world, highlighting the legacy of our ancient seafarers. Our efforts are also aligned with the Blue Revolution to enhance marine resource development, and port-led development is playing a crucial role in advancing the vision of a ‘Viksit Bharat’ (Developed India). Infrastructure in places like Jafrabad and Shiyal Bet is being enhanced, turning Amreli into a prominent regional hub. The modernization of Pipavav port has opened new avenues for thousands of jobs and increased capacity for handling over a million containers and thousands of vehicles. We aim to connect all of Gujarat's ports with the rest of the country, fostering a seamless network that benefits the economy nationwide.
On the other hand, there is equal concern about the life of a common man. Our infrastructure initiatives extend to providing affordable housing, electricity, railways, roads, gas pipelines, telecommunications, optical fibers, and hospitals. In our third term, because after 60 years the country has given an opportunity to any Prime Minister to serve as Prime Minister for the third time. I cannot be thankful enough for the cooperation with Gujarat in this. We have seen this holistic approach to connectivity has already yielded tremendous results in Saurashtra, attracting large-scale industries. As the infrastructure improves, large-scale industries come in; we have seen the benefits of the RoRo ferry service. I used to hear about it in school: 'Goga's ferry, Goga's ferry,' but no one had done anything about it. We got the opportunity, and now over 700,000 people have used this RoRo ferry service. More than 100,000 vehicles and over 75,000 trucks and buses have benefited from it. It has saved countless people time and money, and so much petrol smoke has been avoided. If you calculate that, we would all be surprised why such a significant work wasn’t done earlier. I believe such good works were destined for me.
Today, the work is underway to create the Amritsar-Bhatinda Economic Corridor from Jamnagar. The biggest benefits will be gained from it. The states from Gujarat to Punjab will also benefit from it. There are large economic zones being established along that route. Major projects are coming up, and with the inauguration of the road project, the Jamnagar-Morbi area is being developed. I have always said that the Rajkot-Morbi-Jamnagar triangle has the potential to be recognized as Bharat’s manufacturing hub. It has the power to be a mini Japan. When I mentioned this 20 years ago, everyone was mocking it. But today it is happening, and the connectivity work is now associated with it. As a result, the connectivity of the cement manufacturing area will also improve. In addition to this, the pilgrimage sites of Somnath, Dwarka, Porbandar, and the Gir Lions are set to become more accessible and magnificent as tourism destinations. Today, the rail connectivity in Kutch has expanded; this connectivity project for Saurashtra and Kutch has made Kutch a national attraction for tourism. People across the country are worried that there will be delays for tourism and industries in Kutch, and they are rushing to explore it.
As Bharat develops, its pride in the world is increasing. The entire world is looking at Bharat with new hope, and a new perspective is emerging to view Bharat. People are beginning to recognize Bharat’s potential. Today, the whole world is listening to Bharat seriously and attentively. Everyone is discussing the possibilities within Bharat. Gujarat plays a significant role in this; Gujarat has shown the world how much potential lies in the villages of Bharat’s cities. A few days ago, I attended the BRICS summit in Russia, where I had the opportunity to engage in peaceful conversations with many prime ministers and presidents from different countries. The common sentiment among all was that they want to connect with Bharat and be partners in Bharat’s journey of development. All the countries are asking about the investment possibilities in Bharat. When I returned from Russia, the Chancellor of Germany came to Delhi with a large delegation. He brought along industrialists from Germany who invest across Asia. He told them to listen to Modi ji and decide what they want to do in Bharat. This means that Germany is also eager to invest significantly in Bharat. Not only that, he made an important announcement that will benefit our youth. Previously, Germany issued 20,000 visas; he announced that they will now issue 90,000 visas and that they need young people for their factories. The strength of Indian youth is immense, and the people of Bharat are law-abiding and live peacefully together. They stated that they need 90,000 people here and have announced the issuance of 90,000 visas every year. Now it is an opportunity for our youth to prepare according to this need. Today, the President of Spain was here, and Spain plans to invest significantly in Bharat. This will greatly benefit small industries in Gujarat, especially with the establishment of a transport aircraft manufacturing factory in Vadodara. The small factories in Rajkot that produce various tools will also contribute to this aircraft production. People working on small lathe machines from every corner of Gujarat will provide small parts, as thousands of components are needed in an aircraft, and each factory specialises in specific parts. This work will be beneficial for the entire Saurashtra region, where the structure of small industries exists. This opens up numerous employment opportunities.
Friends,
When I had the opportunity to serve Gujarat, my mission was to drive both Gujarat’s and Bharat’s development. My guiding principle was that Gujarat’s progress leads to Bharat’s progress. By building a ‘Viksit Gujarat’ (Prosperous Gujarat), we pave the way for a ‘Viksit Bharat’ (Developed India).
Friends,
Today, after a long time, I find myself among many familiar faces, and it fills me with joy to see everyone smiling and happy. Once again, I encourage my dear friend Savjibhai to shift his focus from Surat and instead, focus on ensuring water reaches every corner of Gujarat. Let’s bring the full benefits of the 80/20 schemes to Gujarat. My best wishes to all of you.
Join me in saying:
Bharat Mata ki – Jai!
Bharat Mata ki – Jai!
Bharat Mata ki – Jai!
Thank you, friends.
(Disclaimer - Original speech is in Gujarati. This is the approximate translation in English language).

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
গুজৰাটৰ আমৰেলীত বিভিন্ন উন্নয়নমূলক কামৰ আধাৰশিলা স্থাপন আৰু উদ্বোধনী অনুষ্ঠানত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ অসমীয়া অনুবাদ
28 OCT 2024 10:47PM by PIB Guwahati
ভাৰত মাতা কী জয়।
ভাৰত মাতা কী জয়।
মঞ্চত উপবিষ্ট গুজৰাটৰ ৰাজ্যপাল আচাৰ্য দেৱব্ৰত জী, গুজৰাটৰ মুখ্যমন্ত্ৰী ভূপেন্দ্ৰভাই পেটেল জী, কেন্দ্ৰৰ মোৰ সহকৰ্মী চি.আৰ. পাটিল জী আৰু গুজৰাটৰ ভাই-ভনী আৰু আজি বিশেষকৈ আমৰেলীৰ ভাই-ভনীসকল।
দীপাৱলী আৰু ধনতেৰাছ নিচেই সমাগত, এয়া শুভ কামৰ সময়। এফালে সংস্কৃতিৰ উদযাপন, আনফালে উন্নয়নৰ উদযাপন আৰু এয়াই হৈছে ভাৰতৰ নতুন প্ৰতীক। ঐতিহ্য আৰু উন্নয়নৰ ভাগ-বতৰা কৰাৰ কাম চলি আছে। আজি গুজৰাটৰ উন্নয়নৰ লগত জড়িত বহু প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপনৰ লগতে উদ্বোধন কৰাৰ সুযোগ পাইছো। আজি ইয়ালৈ অহাৰ আগতে মই বদোদৰাত আছিলো, ভাৰতৰ এনে প্ৰথমটো কাৰখানা উদ্বোধন কৰা হৈছে। আমাৰ নিজৰ গুজৰাট, আমাৰ বদোদৰা আৰু আমাৰ আমৰেলী গায়কোৱাডৰ আৰু বদোদৰাও গায়কোৱাডৰ। আৰু এই উদ্বোধনী অনুষ্ঠানত আমাৰ বায়ুসেনাৰ বাবে মেড ইন ইণ্ডিয়া বিমান নিৰ্মাণৰ বাবে এটা কাৰখানাও উদ্বোধন কৰা হৈছিল। সঁচাকৈয়ে বুকুখন উঠলি উঠিছে। আমৰেলীবাসী কওক, নহলে আমাৰ ৰূপলাৰ ডায়েৰীখন পঢ়িব লাগিব। আৰু ইয়ালৈ অহাৰ পিছত ভাৰত মাতা সৰোবৰ উদ্বোধন কৰাৰ সুযোগ পালো। এই মঞ্চৰ পৰাই পানী, পথ আৰু ৰে’ল পথৰ বহু দীৰ্ঘম্যাদী প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন আৰু উদ্বোধন কৰা হয়। এই সকলোবোৰ প্ৰকল্প সৌৰাষ্ট্ৰ আৰু কচ্চৰ জীৱন সহজ কৰি তোলাৰ প্ৰকল্প। আৰু উন্নয়নক নতুন গতি প্ৰদান কৰা প্ৰকল্প আছে। যিবোৰ প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন আৰু উদ্বোধন কৰা হৈছে সেইবোৰ আমাৰ কৃষকৰ কল্যাণৰ বাবে, কৃষি কাম কৰা ৰাইজৰ সমৃদ্ধিৰ বাবে। আৰু আমাৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে কৰ্মসংস্থাপন...এইটোৱেই ইয়াৰ বাবেও বহু সুযোগৰ আধাৰ। কচ্ছ, সৌৰাষ্ট্ৰ, গুজৰাটৰ সকলো ভাই-ভনীলৈ এই প্ৰকল্পসমূহৰ বাবে মোৰ শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰিলোঁ।
বন্ধুসকল,
সৌৰাষ্ট্ৰ আৰু আমৰেলীৰ এই ভূমিয়ে বহু ৰত্ন দিছে। ঐতিহাসিক, সাংস্কৃতিক, সাহিত্যিক আৰু ৰাজনৈতিক সকলো দিশতে গৌৰৱময় অতীত আছে আমৰেলীৰ। এইখনেই সেই ভূমি যিয়ে যোগীজী মহাৰাজক দিছিল, এইখনেই সেই মাটি যি ভোজ ভগতক দিছিল। আৰু গুজৰাটৰ জনজীৱনত এনে কোনো সন্ধিয়া প্ৰায়েই নাথাকিব যেতিয়া গুজৰাটৰ কোনোবা এটা চুকত দোলা ভায়া কাগক মনত নেপেলায়। এনে এখনো ডায়েৰী বা লোককথা নাথাকিব, য’ত কাগ বাপুৰ আলোচনা নহয়। আৰু আজি যি মাটিত আজিও ছাত্ৰ দিনৰ পৰা জীৱনৰ শেষলৈকে ৰে পংকিদা সুখাথি চানজোৰ কোনো স্মৃতি নাই... কবি কালাপী আৰু হয়তো কালাপীৰ আত্মাই আজি তৃপ্ত হ'ব যে পানী আহিল৷ আৰু এইখন আমৰেলী, এয়া যাদুকৰী ভূমি। লালো ইয়াৰ পৰা আহিছে আৰু আমাৰ আধুনিক কবিতাৰ পথ প্ৰদৰ্শক ৰমেশভাই পাৰেখ আৰু গুজৰাটৰ প্ৰথম মুখ্যমন্ত্ৰী জীৱৰাজভাই মেহতাৰ কথা মনত পেলাইছে, যাক এই মাটিয়েও আমাক দিছিল। ইয়াৰ শিশুসকলে প্ৰতিকূল পৰিস্থিতিৰ সন্মুখীন হৈছে আৰু প্ৰত্যাহ্বানৰ সন্মুখীন হৈছে। প্ৰাকৃতিক দুৰ্যোগৰ আগত প্ৰণাম কৰাৰ পৰিৱৰ্তে শক্তিৰ পথ বাছি লোৱাসকল এই পৃথিৱীৰ সন্তান। আৰু ইয়াৰ পৰাই একাংশ উদ্যোগপতিৰ উন্মেষ ঘটিছে। এই ভূমিয়ে এনে ৰত্ন দিছে যিয়ে কেৱল জিলাখনকে নহয় গুজৰাট আৰু দেশলৈও গৌৰৱ কঢ়িয়াই আনিছে। আৰু সমাজৰ বাবে যি পাৰে কৰিবলৈ চেষ্টা কৰিছে। আৰু আমাৰ ঢোলাকীয়া পৰিয়ালেও একে প্ৰক্ৰিয়া আগুৱাই লৈ গৈছে। গুজৰাট চৰকাৰৰ ৮০/২০ পৰিকল্পনা গুজৰাটত ক্ষমতালৈ অহাৰ পৰাই আমি পানীক অগ্ৰাধিকাৰ দিছো। ৮০/২০ আঁচনি আৰু জনসাধাৰণৰ অংশগ্ৰহণ, চেক বান্ধ নিৰ্মাণ, পামৰ পুখুৰী নিৰ্মাণ, হ্ৰদ গভীৰ কৰা, পানী মন্দিৰ নিৰ্মাণ, তালাৱাড়ী খন্দা, যিয়েই নহওক প্ৰচেষ্টা...মোৰ মনত আছে যেতিয়া মই মুখ্যমন্ত্ৰী হিচাপে সমগ্ৰ ভাৰতৰ সভালৈ গৈছিলো আৰু আগতে যেতিয়া গৈছিলো কওক যে আমাৰ গুজৰাটৰ বাজেটৰ এটা বৃহৎ অংশ আমি পানীৰ বাবে খৰচ কৰিব লাগিব, তেতিয়া ভাৰতৰ বহু চৰকাৰৰ মুখ্যমন্ত্ৰী আৰু মুৰব্বীসকলে মোক এনেদৰে চাইছিল যেন আপুনি এইটো ক’ৰ পৰা পালে। মই তেওঁলোকক কৈছিলোঁ যে মোৰ গুজৰাটত পানীদাৰ মানুহ বহুত আছে আৰু এবাৰ পানী পালে মোৰ সমগ্ৰ গুজৰাট পানী সমৃদ্ধ হ’ব। এই সংস্কৃতি আমাৰ গুজৰাটৰ। আৰু বহুতে ৮০/২০ পৰিকল্পনাত যোগদান কৰিলে। সমাজ, গাওঁ সকলোৱে অংশগ্ৰহণ কৰিছিল, মোৰ ঢোলাকীয়া পৰিয়ালে ইয়াক বৃহৎ পৰিসৰত তুলি লৈছিল, নদীবোৰক সজীৱ কৰি তুলিছিল। আৰু এইটোৱেই হৈছে নদীবোৰক জীয়াই ৰখাৰ উপায়। ২০ খন নদীৰে নৰ্মদা নদীৰ লগত আমাৰ সংযোগ ঘটিছিল। আৰু নদীবোৰত সৰু সৰু পুখুৰী বনোৱাৰ ধাৰণাটো আমাৰ মনলৈ আহিল। যাতে আমি মাইলৰ পিছত মাইল পানী সংৰক্ষণ কৰিব পাৰো। আৰু পানী মাটিত ডুব যোৱাৰ পিছত অমৃত নহাকৈ নাথাকিব ভাই। গুজৰাটৰ ৰাইজক বা সৌৰাষ্ট্ৰৰ ৰাইজক বা কচ্চৰ বাবে পানীৰ গুৰুত্ব বুজাব নালাগে, কোনো কিতাপত পঢ়াৰ প্ৰয়োজন নাই কাৰণ তেওঁলোকে পুৱা সাৰ পাই সমস্যাৰ মাজেৰে পাৰ হৈ গ'লহেঁতেন, তেওঁলোকে নিজৰ সমস্যাবোৰ সঠিকভাৱে জানে, তেওঁলোকে জানে সমস্যাৰ প্ৰকাৰ কি? আৰু লগতে আমাৰ মনত আছে যে এই পানীৰ অভাৱৰ বাবে আমাৰ সমগ্ৰ সৌৰাষ্ট্ৰ প্ৰব্ৰজন হৈছিল, কচ্চত প্ৰব্ৰজন হৈছিল। আৰু আমি সেই দিনবোৰো দেখিছো যেতিয়া চহৰবোৰত ৮-৮ জন লোকে এটা কোঠাত থাকিবলৈ বাধ্য হৈছিল আৰু আজি আমি দেশত প্ৰথমবাৰৰ বাবে জল শক্তি মন্ত্ৰালয়ৰ সৃষ্টি কৰিছো, কাৰণ আমি ইয়াৰ গুৰুত্ব জানো। আৰু আজি এই সকলো প্ৰচেষ্টা অনুযায়ী পৰিস্থিতি সলনি হৈছে, এতিয়া প্ৰতিখন গাঁৱলৈ নৰ্মাদা পানী যোগান ধৰাৰ আমাৰ অক্লান্ত প্ৰচেষ্টাই আমাক সফলতা প্ৰদান কৰিছে। মনত আছে এটা সময় আছিল যেতিয়া এজনে নৰ্মদা প্ৰদক্ষিণ কৰি গুণ লাভ কৰিছিল, যুগ সলনি হৈছে আৰু মা নৰ্মদাই নিজেই গাঁৱে গাঁৱে ঘূৰি ফুৰি গুণ বিতৰণ কৰি আছে আৰু পানীও বিতৰণ কৰি আছে। চৰকাৰৰ পানী সংগ্ৰহৰ আঁচনি হৈছে ছেউনী যোজনা। মোৰ মনত আছে যেতিয়া মই প্ৰথমবাৰৰ বাবে ছেউনী আঁচনিখন আৰম্ভ কৰিছিলো তেতিয়া কোনেও বিশ্বাস কৰিবলৈ সাজু নাছিল যে এনেকুৱা হ’ব। আৰু একাংশ বিৰোধী লোকে আনকি মোদীৰ নিৰ্বাচনৰ সন্মুখত আছে বুলিও শিৰোনাম দখল কৰিছিল। কিন্তু এই সকলোবোৰ আঁচনিয়ে সৌৰাষ্ট্ৰৰ কচ্চক এক নতুন জীৱন দিছে আৰু লগতে আপোনাৰ সপোন পূৰণ কৰি সন্মুখৰ সেউজীয়া ভূমি দেখাৰ আনন্দও দিছে। বিশুদ্ধ অনুভূতিৰে কৰা সংকল্প কেনেকৈ পূৰণ হয় তাৰ উদাহৰণ এইটোৱেই। আৰু যেতিয়া মই দেশবাসীক ক’লো যে মই ইমান ডাঙৰ পাইপ পাতিছো যে পাইপৰ মাজেৰে মাৰুতি গাড়ী চলাব পাৰিব, তেতিয়া মানুহ আচৰিত হ’ল। আজি গুজৰাটৰ প্ৰতিটো চুকতে মাটিৰ তলৰ পাইপ আছে যিবোৰ পানী লৈ ওলাই আহে। গুজৰাটে এই কাম কৰিছে। যদি আমি নদীৰ গভীৰতা বঢ়াব বিচাৰো তেন্তে আমি এটা বান্ধ বনাব লাগিব, যদি আন একো নাই আমি মথাউৰি বনাব লাগিব, আমি ইমান দূৰলৈ যাব লাগিব কিন্তু আমি পানী ৰাহি কৰিব লাগিব। গুজৰাটে এই অভিযান ভালদৰে ধৰিলে, জনসাধাৰণৰ অংশগ্ৰহণেৰে ধৰিলে। যাৰ বাবে আশে-পাশে থকা অঞ্চলৰ খোৱাপানীও বিশুদ্ধ হ’বলৈ ধৰিলে, স্বাস্থ্যও উন্নত হ’বলৈ ধৰিলে আৰু নতুন নতুন প্ৰকল্পৰ বাবে দুটা দশকত প্ৰতিটো ঘৰতে পানী যোগান ধৰাৰ সপোন আৰু খেতিপথাৰৰ পৰা খেতিলৈ পানী যোগান ধৰাৰ ইচ্ছাই বহুত গতিবেগ লাভ কৰিলে। এইটো সঁচা যে সন্তুষ্টিৰ অনুভৱ এটা থাকে। আজি ১৮-২০ বছৰীয়া লাবৰমুচীয়াই হয়তো গম নাপাব যে আগতে পানী নোহোৱাকৈ কিমান অসুবিধাৰ সন্মুখীন হৈছিল, আজি সি টেপটো খুলি গা ধুব, মাকে কিমান বাচন-বৰ্তন কঢ়িয়াই লৈ গৈ ৩-৪ কিলোমিটাৰত দূৰৈত ধুব লগীয়া হৈছিল৷ গুজৰাটে কৰা কাম আজি দেশৰ সন্মুখত নিদৰ্শন হিচাপে প্ৰমাণিত হৈছে। গুজৰাটত আজিও এনে ভক্তি আৰু পবিত্ৰতাৰে প্ৰতিখন ঘৰ-খেতিলৈ পানী যোগান ধৰাৰ অভিযান চলি আছে। আজি এই প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন আৰু উদ্বোধনী অনুষ্ঠানতো লাখ লাখ লোক উপকৃত হোৱাৰ সম্ভাৱনা আছে, প্ৰায় ১৩০০ খন গাঁও আৰু ৩৫ খনতকৈও অধিক চহৰ নৱদ-চাৱন্দ বাল্ক পাইপলাইন প্ৰকল্পৰ পানীৰ দ্বাৰা উপকৃত হ’ব। আমৰেলী, বোটাড, ৰাজকোট, জুনাগধ, পোৰবন্দৰ জিলাৰ লাখ লাখ লোকে এই পানীৰ অধিকাৰী হ’বলৈ গৈ আছে আৰু প্ৰতিদিনে প্ৰায় ৩০ কোটি লিটাৰ অতিৰিক্ত পানী এই অঞ্চলসমূহত লাভ কৰিব। আজি পঞ্চম গোটৰ প্ৰচাৰ জল যোগান আঁচনিৰ দ্বিতীয় পৰ্যায়ৰো আধাৰশিলা স্থাপন কৰা হয়। মাহুভা, তালাজা, পালিতানা এই প্ৰকল্পৰ তিনিটা তালুকা আৰু পালিতানা তীৰ্থযাত্ৰা আৰু পৰ্যটকৰ বাবে এক গুৰুত্বপূৰ্ণ স্থান যিয়ে সমগ্ৰ ডাইচৰ অৰ্থনীতিক আগুৱাই লৈ যায়। এই প্ৰকল্পসমূহ সম্পূৰ্ণ হোৱাৰ ফলত ১০০ খনতকৈও অধিক গাঁও প্ৰত্যক্ষভাৱে লাভৱান হ’ব।
বন্ধুসকল,
আজি জল প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন আৰু উদ্বোধনী চৰকাৰ-ব্যক্তিগত খণ্ডৰ অংশীদাৰিত্বৰ সৈতে জড়িত। এইটো এটা ডাঙৰ উদাহৰণ আৰু আমি জনসাধাৰণৰ অংশগ্ৰহণৰ ওপৰত গুৰুত্ব দিওঁ। কাৰণ পানীৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ অনুষ্ঠানটো যদি সম্পন্ন কৰা হ’ব তেন্তে জনসাধাৰণৰ অংশগ্ৰহণেৰে সম্পন্ন কৰা হ’ব। স্বাধীনতাৰ ৭৫ বছৰ সম্পূৰ্ণ হ’লে চৰকাৰে বহু কাৰ্যসূচী আয়োজন কৰিব পাৰিলেহেঁতেন। মোদীৰ নামেৰে বৰ্ড লগোৱাৰ বহু কাৰ্যসূচী হ'লহেঁতেন কিন্তু আমি তেনেকুৱা নকৰিলো, প্ৰতিখন গাঁৱতে অমৃত সৰোবৰ বনোৱাৰ পৰিকল্পনা কৰিছিলো আৰু প্ৰতিখন জিলাতে ৭৫টা অমৃত সৰোবৰ বনোৱাৰ পৰিকল্পনা কৰিছিলো আৰু শেষৰ তথ্যটো হ'ল কিছুমান ঠাইত, প্ৰায় ৭৫ হাজাৰ ঠাইত পুখুৰী নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। আজিও ৬০ হাজাৰৰো অধিক হ্ৰদ পানীৰে ভৰি আছে। এই ভৱিষ্যত প্ৰজন্মক সেৱা আগবঢ়োৱাটো এক বৃহৎ কাম হৈ আহিছে আৰু ইয়াৰ ফলত চুবুৰীটোৰ পানীৰ স্তৰ বৃদ্ধি পাইছে। বৰষুণৰ পানী ধৰক অভিযান আৰম্ভ কৰিলোঁ আৰু দিল্লীলৈ যোৱাৰ সময়ত ইয়াৰ অভিজ্ঞতা কামত আহিল। আৰু ইয়াৰ সফলতাও এক ডাঙৰ নিদৰ্শন হৈ পৰিছে। পৰিয়ালেই হওক, গাঁৱেই হওক বা কলনীয়েই হওক, প্ৰতিটো টোপাল পানী ধৰিবলৈ, পানী ৰাহি কৰিবলৈ মানুহ অনুপ্ৰাণিত হ’ব লাগিব আৰু সৌভাগ্যক্ৰমে চি.আৰ. পাটিল এতিয়া আমাৰ কেবিনেটত। তেওঁৰ গুজৰাটৰ পানীৰ অভিজ্ঞতা আছে। এতিয়া গোটেই দেশতে লিখা হৈছে। আৰু পাটিল জীয়ে বৰষুণৰ পানী ধৰক কামক তেওঁৰ অন্যতম গুৰুত্বপূৰ্ণ অনুষ্ঠান হিচাপে লৈছে। গুজৰাটৰ সমান্তৰালকৈ ৰাজস্থান, মধ্যপ্ৰদেশ, বিহাৰৰ দৰে দেশৰ বহু ৰাজ্যত জনসাধাৰণৰ অংশগ্ৰহণেৰে হাজাৰ হাজাৰ ৰিচাৰ্জ কূপৰ নিৰ্মাণ আৰম্ভ হৈছে। কিছুদিনৰ আগতে আমি দক্ষিণ গুজৰাটৰ চুৰাটত ভিডিঅ’ কনফাৰেন্সৰ জৰিয়তে এক কাৰ্যসূচীত অংশগ্ৰহণ কৰাৰ সুযোগ পাইছিলোঁ, য’ত মানুহে নিজৰ পূৰ্বপুৰুষৰ গাঁৱত ৰিচাৰ্জ কূপ নিৰ্মাণৰ কাম কৰি আছে, যাৰ ফলত পৰিয়ালৰ কিছু ধন-সম্পত্তি গাঁওখনলৈ ঘূৰি আহিব। এয়া এক নতুন ৰোমাঞ্চকৰ উন্নয়ন, গাঁৱৰ পানী গাঁৱত থাকিব লাগে, সীমান্তৰ পানী সীমান্তৰ ভিতৰতে থাকিব লাগে, এই অভিযান আন এক ডাঙৰ পদক্ষেপ। আৰু পৃথিৱীৰ বহু দেশত বৰষুণ খুব কম হয় আৰু তেওঁলোকে পানী ৰাহি কৰে আৰু সেই ৰাহি পানীৰেই চলি থাকে। যদি কেতিয়াবা পোৰবন্দৰ মহাত্মা গান্ধীৰ ঘৰলৈ যায়, তেন্তে মাটিৰ তলত ২০০ বছৰ পুৰণি পানী সংৰক্ষণৰ টেংকি এটা পাব। আমাৰ মানুহে ইতিমধ্যে ২০০-২০০ বছৰ আগতেই পানীৰ গুৰুত্ব বুজি পাইছে।
বন্ধুসকল,
এতিয়া পানীৰ এই উপলব্ধতাৰ বাবে খেতি কৰাটো সহজ হৈ পৰিছে, কিন্তু আমাৰ মূল মন্ত্ৰ হ’ল–প্ৰতি টোপাল পানীত, অধিক শস্য উৎপাদন কৰা, অৰ্থাৎ গুজৰাটত আমি ক্ষুদ্ৰ জলসিঞ্চন অৰ্থাৎ স্প্ৰিংকলাৰৰ ওপৰতো গুৰুত্ব দিলোঁ। গুজৰাটৰ কৃষকসকলেও ইয়াক আদৰণি জনায়। আজি নৰ্মদাৰ পানী য’তেই গৈছে তাতেই তিনিটা শস্যৰ খেতি হৈছে, আগতে এটা শস্য খেতি কৰাত অসুবিধাৰ সন্মুখীন হোৱা কৃষকজনে তিনিটা শস্যৰ খেতি আৰম্ভ কৰিছে। এনে পৰিস্থিতিত তেওঁলোকৰ ঘৰত সুখ আৰু আনন্দৰ পৰিবেশ বিৰাজ কৰে। আজি আমৰেলী জিলা আমাৰ কৃষি খণ্ডত আগবাঢ়ি আহিছে, কপাহ, মাটিমাহ, তিল, বাজৰা, জাফৰাবাদ বাজৰাত, দিল্লীত ইয়াৰ প্ৰশংসা কৰিছো। আমাৰ হীৰা ভাইটিয়ে মোক পঠিয়াইছে। আৰু আমাৰ আমৰেলীৰ কেশৰ আম, কেছাৰ আম এতিয়া জি আই টেগ পাইছে। আৰু তাৰ বাবেই আমৰেলীৰ কেশৰ আমক জি আই টেগৰে সমগ্ৰ বিশ্বতে স্বীকৃতি লাভ কৰিছে। প্ৰাকৃতিক কৃষি আমৰেলীৰ পৰিচয় হৈ পৰিছে। আমাৰ ৰাজ্যপালে মিছন মোডত ইয়াৰ কাম কৰি আছে। তাতো আমৰেলীৰ প্ৰগতিশীল কৃষকসকলে নিজৰ দায়িত্ব লৈ আগবাঢ়িছে। হালোলত প্ৰাকৃতিক কৃষিৰ এখন সুকীয়া বিশ্ববিদ্যালয় গঢ়ি তোলা হৈছে। সেই বিশ্ববিদ্যালয়ৰ অধীনত আমৰেলীয়ে প্ৰথমখন প্ৰাকৃতিক কৃষি মহাবিদ্যালয় লাভ কৰিছে। ইয়াৰ কাৰণ হ’ল ইয়াৰ কৃষকসকল এই নতুন পৰীক্ষাৰ প্ৰতি দায়বদ্ধ। গতিকে ইয়াত ব্যৱহাৰ কৰিলে ইয়াৰ শস্য তৎক্ষণাত পকিব আৰু প্ৰচেষ্টা হৈছে যে অধিক সংখ্যক কৃষকে পশুপালন কৰক আৰু লগতে ইয়াত গৰু পালন কৰক, লগতে প্ৰাকৃতিক খেতিৰ সুবিধাও লওক। ইয়াত আমৰেলীত দুগ্ধ উদ্যোগ, মোৰ মনত আছে আগতে এনেকুৱা আইন আছিল যে যদি আপুনি দুগ্ধ আহৰণ কৰে তেন্তে অপৰাধ বুলি গণ্য কৰা হৈছিল। সেই সকলোবোৰ একাষৰীয়া কৰি ইয়াত আমৰেলীত দুগ্ধ উদ্যোগ এটা আৰম্ভ কৰিলোঁ। ই অতি কম সময়ৰ ভিতৰতে বিকশিত হৈছিল আৰু সহযোগিতা আৰু সহযোগিতাৰ এই যৌথ প্ৰচেষ্টাৰ ফল। মনত আছে, ২০০৭ চনত যেতিয়া আপনি অমৰ দুগ্ধ উদ্যোগ আৰম্ভ হৈছিল, তেতিয়া ২৫ খন গাঁৱত সমবায় সমিতি আছিল। আজি আচলতে ৭০০ৰো অধিক গাঁও আছে। দিলীপভাই মোৰ কথা যে এই দুগ্ধ সমিতিসমূহ ৭০০ৰো অধিক গাঁৱৰ এই দুগ্ধ প্ৰতিষ্ঠানৰ সৈতে জড়িত হৈ আছে। আৰু এই দুগ্ধশালাত পোৱা শেষ তথ্য অনুসৰি দৈনিক ১.২৫ লিটাৰ গাখীৰ ভৰোৱা হয়। এয়া সম্পূৰ্ণ বিপ্লৱ, ভাই, আৰু কেৱল এটা পথ নহয়, আমি উন্নয়নৰ বহু পথ ধৰি ৰাখিছো ভাই।
বন্ধুসকল,
দ্বিতীয় কথাটোৰ বাবেও মই সুখী, কেইবা বছৰৰ আগতে এই কথা কৈছিলোঁ, সকলোৰে সন্মুখত কৈছিলোঁ আৰু সেয়া হৈছে আমি শ্বেত বিপ্লৱ, সেউজ বিপ্লৱ কৰিব লাগে, কিন্তু এতিয়া আমি মৌৰ বিপ্লৱ কৰিব লাগিব। মৌ উৎপাদন কৰিব লাগে, মৌ কেৱল ঘৰতে কথা কোৱাৰ বাবে নহয় ভাই, পথাৰত মৌ উৎপাদন কৰিব লাগে আৰু ইয়াৰ পৰা কৃষকে অধিক উপাৰ্জন কৰিব লাগে, আমাৰ দিলীপভাই আৰু ৰূপালা জীয়ে এই বিষয়টো হাতত লৈছে। বহুলোকে এই প্ৰশিক্ষণ গ্ৰহণ কৰিছে। আৰু এতিয়া ইয়াৰ মৌৱেও নিজস্ব পৰিচয় সৃষ্টি কৰিছে। সুখৰ কথা। পৰিৱেশৰ লগত জড়িত কাম যিয়েই নহওক কিয়, ইয়াত গছপুলি ৰোপণৰ কথা আহিলে গুজৰাটে ‘এজোপা গছ মাতৃৰ নামত’ অভিযানটো হাতত লৈছিল, গোটেই দেশখনে গ্ৰহণ কৰিছে আৰু পৃথিৱীত ‘এজোপা গছ মাতৃৰ নাম', যদি মই কওঁ, তেন্তে পৃথিৱীৰ মানুহ সজাগ হৈছে। সকলোৱে তেওঁৰ লগত যোগ দিছে। এটা ডাঙৰ পৰিৱেশৰ কাম চলি আছে আৰু দ্বিতীয়টো ডাঙৰ পৰিৱেশৰ কাম হৈছে আমাৰ বিদ্যুতৰ বিল শূন্যলৈ হ্ৰাস কৰাৰ দিশত কাম কৰা। সূৰ্য ঘৰ যোজনা, এই পিএম সূৰ্য ঘৰ বিনামূলীয়া বিদ্যুৎ আঁচনি, আমি ইমান ডাঙৰ কাম হাতত লৈছো যে সকলো পৰিয়ালে এবছৰত ২৫ৰ পৰা ৩০ হাজাৰ টকা বিদ্যুতৰ বিল ৰাহি কৰিব পাৰিব আৰু কেৱল ইমানেই নহয়, একাংশই সঞ্চয় কৰাখিনি বিক্ৰী কৰি উপাৰ্জন কৰে। আৰু এই আঁচনিখন মই এতিয়াই আৰম্ভ কৰিছো, তৃতীয়বাৰৰ বাবেহে আপুনি মোক কামৰ দায়িত্ব অৰ্পণ কৰিছে। আৰু এতিয়ালৈকে প্ৰায় ১.৫০ কোটি পৰিয়ালে পঞ্জীয়ন কৰিছে। আৰু আমাৰ গুজৰাটত ২ লাখ ঘৰৰ ছাদত সৌৰ পেনেল লগোৱা হৈছে, তেওঁলোকে বিদ্যুৎ উৎপাদন কৰি বিদ্যুৎ বিক্ৰী কৰি আছে। আৰু শক্তিৰ ক্ষেত্ৰত আমৰেলী জিলাতো নতুন পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছে। আজি আমাৰ এই দুধাড়া গাঁৱত গোবিন্দভায়ে ছমাহ আগতে মোক কৈছিল যে মোৰ গোটেই গাঁওখন সূৰ্য্য ঘৰ বনাব লাগিব আৰু এতিয়া কামটো প্ৰায় সমাপ্ত হৈছে। আৰু তাৰ বাবেই গাঁৱৰ মানুহে প্ৰতিমাহে প্ৰায় ৭৫ হাজাৰ টকা বিদ্যুত ৰাহি কৰিবলৈ গৈ আছে। দুধাড়া গাঁৱত যিবোৰ ঘৰত সৌৰ উদ্যোগ স্থাপন কৰা হৈছে সেইবোৰে প্ৰতি বছৰে ৪০০০ টকা ৰাহি কৰিবলৈ গৈ আছে। দুধাড়া গাঁও আমৰেলীৰ প্ৰথম সৌৰ গাঁও হিচাপে পৰিগণিত হৈছে তাৰ বাবে গোবিন্দভাই আৰু আমৰেলীবাসীক অভিনন্দন জনাইছোঁ।
বন্ধুসকল,
পানী আৰু পৰ্যটনৰ মাজত প্ৰত্যক্ষ সম্পৰ্ক আছে, য’ত পানী আছে তাতেই পৰ্যটন হোৱাটো নিশ্চিত। মাত্ৰ এতিয়া মই ভাৰত মাতা সৰোবৰলৈ চাই আছিলো, তাৰ পিছত লগে লগে ভাবিলোঁ যে সম্ভৱ যে এই ডিচেম্বৰ মাহত কচ্চলৈ অহা পৰিভ্ৰমী চৰাইবোৰে, মই ভাবো এতিয়া ইয়াত নতুন ঠিকনা বিচাৰি পাব। আৰু এই নতুন ঠিকনাটো পোৱাৰ লগে লগে ইয়াত পৰ্যটকৰ ভিৰ বাঢ়িব। পৰ্যটনৰ এটা ডাঙৰ কেন্দ্ৰ ইয়াৰ সৈতে সংযোগ হৈ পৰে। আৰু আমাৰ আমৰেলী জিলাত তীৰ্থযাত্ৰা আৰু বিশ্বাসৰ বহুতো ডাঙৰ ডাঙৰ ঠাই আছে। য'ত মানুহে প্ৰণাম জনাবলৈ আহে। আমি দেখিছোঁ যে চৰ্দাৰ সৰোৱৰ বান্ধটো পানীৰ বাবে নিৰ্মাণ কৰা হৈছিল, ই কাম কৰে, কিন্তু ইয়াৰ মূল্য বৃদ্ধি কৰি আমি ইয়াক চৰ্দাৰ চাহেবৰ সৰ্বোচ্চ প্ৰতিমূৰ্তি হিচাপে গঢ়ি তুলিলোঁ আৰু আজি লাখ লাখ লোক এই প্ৰতিমূৰ্তি চাবলৈ আহে। চৰ্দাৰ চাহেবৰ মূৰ্তিটোৰ লগতে নৰ্মদাৰ দৰ্শন কৰে। ৩১ অক্টোবৰ, অৰ্থাৎ, দুদিন পিছত চৰ্দাৰ চাহেবৰ জন্ম বাৰ্ষিকী আৰু এইবাৰ বিশেষ ১৫০ বছৰ। আৰু মই আজি পুনৰ দিল্লীলৈ যাম আৰু পিছদিনা আকৌ আহিম চৰ্দাৰ চাহেবৰ চৰণত মূৰ দোৱাবলৈ। প্ৰতি বছৰৰ দৰে আমিও চৰ্দাৰ চাহেবৰ জন্মদিনত জাতীয় ঐক্যৰ দৌৰ মাৰো। কিন্তু এইবাৰ ৩১ তাৰিখে দীপাৱলী, সেয়েহে ২৯ তাৰিখে এই কাৰ্যসূচী ৰখা হৈছে। আৰু মই বিচাৰো যে সমগ্ৰ গুজৰাটতে বৃহৎ পৰিসৰত একতাৰ বাবে দৌৰৰ কাৰ্যসূচী আয়োজন কৰা হওক আৰু তাতো কেৱাদিয়াত অনুষ্ঠিত ৰাষ্ট্ৰীয় ঐক্য পেৰেডত মই উপস্থিত থাকিম।
বন্ধুসকল,
ভৱিষ্যতে নিৰ্মাণ কৰা এই কেৰেলা ৰিচাৰ্জ জলাশয় ইক’ টুৰিজিমৰ এক ডাঙৰ কেন্দ্ৰ হৈ পৰিব, আজি মই এই কথা ভৱিষ্যদ্বাণী কৰিছো। তাত দুঃসাহসিক পৰ্যটনৰ সম্ভাৱনা দেখিছোঁ। আৰু কেৰালাৰ জন্মৰ শতবৰ্ষ গৰকিব আৰু আপোনালোক সকলোৱে ইয়াক চাবলৈ যিমান পাৰি সিমান যোৱা উচিত। ক’ত আহিব এনে পৰ্যটক যিজন চৰাই চোৱাচিতা, চৰাই চাবলৈ অহা মানুহ, তেওঁলোকে আহি বহু সময় কেমেৰা লৈ হাবিত বহি থাকে, দিনৰ পাছত দিন বহি থাকে। গতিকে পৰ্যটন আয়ৰ এক প্ৰধান উৎস হৈ পৰে। আমাৰ গুজৰাটৰ সৌভাগ্য যে ইমান ডাঙৰ বিল আছে, আগতে এনে লাগিছিল যে এই সাগৰখনে নিজকে নিমখীয়া পানী আৰু দুখ দিব। আজি আমি সেইটোকো সমৃদ্ধিৰ দুৱাৰমুখলৈ ৰূপান্তৰিত কৰিছো। তেওঁ গুজৰাটৰ উপকূলকে কেৱল গুজৰাটৰ নহয়, দেশৰ সমৃদ্ধিৰ দুৱাৰমুখ হিচাপে গঢ়ি তোলাৰ বাবে নিজৰ অগ্ৰাধিকাৰৰ ওপৰত কাম কৰি আছে। মৎস্য সম্পাদ মাছমৰীয়া ভাইসকলে নিজৰ বন্দৰৰ লগত জড়িত হাজাৰ হাজাৰ বছৰৰ ঐতিহ্যৰ দ্বাৰা উপকৃত হোৱা উচিত। সেইবোৰক পুনৰুজ্জীৱিত কৰি তোলা হৈছে। লোথাল, মোদী অহাৰ পিছত যে এই লোথাল আহিছিল এনে নহয়, ৫ হাজাৰ বছৰ পুৰণি। মই যেতিয়া মুখ্যমন্ত্ৰী আছিলো তেতিয়া এই লোথালক বিশ্বৰ পৰ্যটন মানচিত্ৰত স্থান দিয়াটো মোৰ সপোন আছিল। আৰু বিশ্বৰ মানচিত্ৰত নিজকে সৰু কৰি ৰাখি ভাল নালাগে। আৰু এতিয়া লোথালত বিশ্বৰ সৰ্ববৃহৎ সামুদ্ৰিক সংগ্ৰহালয় মেৰী টাইম হেৰিটেজ কমপ্লেক্স নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। আমি আমৰেলীৰ পৰা আহমেদাবাদলৈ যাওঁতে বাটত দেখা পাও, বৰ বেছি দূৰ নহয়, অলপ আগুৱাই যাব লাগে।
ভাৰতৰ সামুদ্ৰিক ঐতিহ্যৰ প্ৰতি দেশ আৰু বিশ্বক সজাগ কৰাৰ এক প্ৰয়াস চলোৱা হৈছে। হাজাৰ হাজাৰ বছৰ ধৰি এই মানুহবোৰে সাগৰ পাৰ হৈ গৈছিল। আৰু আমাৰ প্ৰচেষ্টা নীলা বিপ্লৱ, নীলা পানী, নীলা বিপ্লৱক গতি প্ৰদান কৰা। বন্ধৰভিত্তি উন্নয়ন হৈছে এখন উন্নত ভাৰতৰ সংকল্প শক্তিশালী কৰাৰ দিশত আমাৰ কাম। জাফৰাবাদ, শ্বিয়াল বেটত ইয়াৰ মাছমৰীয়া ভাইসকলৰ বাবে উত্তম আন্তঃগাঁথনি প্ৰস্তুত কৰা হৈছে আৰু ই আমৰেলীৰ গৌৰৱৰ বিষয় হৈ পৰিছে। পিপাবাৱ বন্ধ হোৱা আৰু ইয়াৰ আধুনিকীকৰণৰ বাবে ইয়াৰ বাবে নতুন সুযোগৰ সৃষ্টি হৈছে। আজি এই বন্দৰটো হাজাৰ হাজাৰ লোকৰ কৰ্মসংস্থাপনৰ কেন্দ্ৰবিন্দু হৈ পৰিছে। আজি পিপাবাৱ বন্দৰৰ বহনক্ষমতা ১০ লাখতকৈ অধিক কণ্টেইনাৰ আৰু হাজাৰ হাজাৰ বাহন চম্ভালিব পৰা। আৰু এতিয়া আমাৰ প্ৰচেষ্টা গুজৰাটৰ সকলো বন্দৰ আৰু দেশৰ সকলো অঞ্চলৰ সৈতে বন্দৰসমূহক সংযোগ কৰাৰ অভিযান আৰম্ভ কৰা। সমগ্ৰ ভাৰতৰ বন্দৰসমূহক গুজৰাটৰ বন্দৰসমূহৰ সৈতে সংযোগ কৰাৰ প্ৰয়াস কৰা হৈছে। আনহাতে, সাধাৰণ মানুহৰ জীৱনৰ প্ৰতিও সমানেই চিন্তা। দুখীয়াৰ বাবে স্থায়ী ঘৰ হ’ব লাগে, বিদ্যুৎ হ’ব লাগে, ৰে’ল হ’ব লাগে, ৰাস্তা হ’ব লাগে, গেছ পাইপলাইন থাকিব লাগে, টেলিফোনৰ তাঁৰ থাকিব লাগে, অপটিক ফাইবাৰ লগাব লাগে, এই সকলোবোৰ আন্তঃগাঁথনিৰ কাম নির্মাণ কৰিব লাগে, চিকিৎসালয় নিৰ্মাণ কৰা উচিত আৰু আমাৰ তৃতীয় কাৰ্যকালত কাৰণ ৬০ বছৰৰ পাছতো দেশখনে একো দেখা নাই। সেইবাবে প্ৰধানমন্ত্ৰী পদত মোক তৃতীয়বাৰলৈ অধিষ্ঠিত হোৱাৰ সুযোগ দিছে। গুজৰাটবাসীৰ সহযোগিতাৰ বাবে তেওঁলোকক যিমানেই কৃতজ্ঞতা নজনাই, সেয়া কম হৈ পৰিব। আমি সৌৰাষ্ট্ৰত দেখিছো যে উন্নত সংযোগৰ বাবে আন্তঃগাঁথনি কিমান মহান। আন্তঃগাঁথনি উন্নত হোৱাৰ লগে লগে উদ্যোগসমূহ বৃহৎ পৰিসৰত, আমি ৰে’ল-ফেৰী সেৱাৰ সুবিধা দেখিবলৈ পাইছো। স্কুলত পঢ়ি থাকোঁতে শুনিছিলোঁ। গগৰ ফেৰী, গগৰ ফেৰী, কৰিলে কোনোবাই...নাই। আমি এই সুযোগ পাইছিলোঁ আৰু আমি কৰিছিলোঁ ৭ লাখৰো অধিক লোক এই ৰ’ৰ’-ফেৰী সেৱালৈ আহিছে। ১ লাখৰো অধিক বাহন, ৭৫ হাজাৰৰো অধিক ট্ৰাক, বাছ, কিমান মানুহৰ সময় তাৰ বাবেই ৰাহি হৈছে। কিমান মানুহৰ টকা বাকী আছে আৰু কিমান পেট্ৰ’লৰ ধোঁৱা বাকী আছে সেইটো হিচাপ কৰিলে আমি সকলোৱে আচৰিত হ’ম যে ইমান ডাঙৰ কাম আগতে কিয় কৰা নহ’ল। এনে ভাল কাম মোৰ ভাগ্যত আছিল বুলি অনুভৱ কৰোঁ।
বন্ধুসকল,
বৰ্তমান জামনগৰৰ পৰা অমৃতসৰ ভাটিণ্ডা অৰ্থনীতি কৰিডৰ নিৰ্মাণৰ কাম চলি আছে। ইয়াৰ পৰাও তেওঁ সৰ্বাধিক লাভ পাব। ইয়াৰ লগতে গুজৰাটৰ পৰা পঞ্জাৱলৈকে ৰাজ্যসমূহো কম লাভজনক হ’বলৈ গৈ আছে। সেই পথত বহুত ডাঙৰ অৰ্থনৈতিক খণ্ড আহি আছে। ডাঙৰ ডাঙৰ মন্থন আহি আছে। আৰু যিটো পথ প্ৰকল্প উদ্বোধন কৰা হৈছে, তাৰ লগে লগে জামনগৰ মৰ্বি আৰু মই সদায় কৈছিলোঁ যে ৰাজকোট-মৰ্বি-জামনগৰ ইমানেই ত্ৰিভুজ যে ইয়াৰ ভাৰতৰ উৎপাদন কেন্দ্ৰ হিচাপে নামকৰণ কৰাৰ ক্ষমতা আছে। ইয়াৰ মিনি জাপান হোৱাৰ ক্ষমতা আছে, যিটো মই ২০ বছৰ আগতে যেতিয়া কৈছিলো, তেতিয়া এই লোকসকলে মোক ঠাট্টা কৰিছিল। আজি সেইবোৰেই হৈছে আৰু ইয়াৰ সংযোগৰ কাম আজি ইয়াৰ লগত জড়িত হৈ আছে। ইয়াৰ বাবে চিমেণ্ট কাৰখানা এলেকাৰ সংযোগ ক্ষমতাও উন্নত হ’বলৈ গৈ আছে। ইয়াৰ বাহিৰেও সোমনাথা, দ্বাৰকা, পোৰবন্দৰ, গীৰ সিংহৰ তীৰ্থস্থান সুবিধাজনক আৰু আচৰিত পৰ্যটন ক্ষেত্ৰলৈ পৰিণত হ’বলৈ গৈ আছে। আজি কচ্চৰ ৰে’ল সংযোগো সম্প্ৰসাৰিত হৈছে, সৌৰাষ্ট্ৰ, কচ্চ আৰু কচ্চৰ এই সংযোগ প্ৰকল্প এতিয়া পৰ্যটনৰ বাবে দেশজোৰা আকৰ্ষণৰ কেন্দ্ৰবিন্দু হৈ পৰিছে। সমগ্ৰ দেশৰ মানুহ চিন্তিত যে কচ্চৰ পৰ্যটন আৰু কচ্চৰ উদ্যোগৰ বাবে বিলম্ব হ’ব আৰু মানুহ দৌৰিছে।
বন্ধুসকল,
ভাৰতৰ বিকাশৰ লগে লগে বিশ্বৰ প্ৰতি ভাৰতৰ গৌৰৱ বাঢ়িছে। সমগ্ৰ বিশ্বই ভাৰতক নতুন আশাৰে চাইছে, ভাৰতক বিশ্বত চাবলৈ নতুন দৃষ্টিভংগী গঢ় লৈ উঠিছে। ভাৰতৰ সম্ভাৱনাক ৰাইজৰ মাজত স্বীকৃতি পাবলৈ আৰম্ভ কৰিছে। আৰু আজি সমগ্ৰ বিশ্বই ভাৰতৰ কথা গুৰুত্বসহকাৰে, সাৱধানে শুনি আছে। আৰু সকলোৱে আলোচনা কৰি আছে ভাৰতত কি কি সম্ভাৱনা আছে। আৰু ইয়াত গুজৰাটৰ ভূমিকা আছে, ভাৰতৰ চহৰবোৰৰ গাঁওবোৰ কিমান সম্ভাৱনাৰে ভৰি আছে গুজৰাটে বিশ্ববাসীক দেখুৱাইছে। কিছুদিন আগতে যোৱা সপ্তাহত ব্ৰিকছ সন্মিলনত অংশগ্ৰহণ কৰিবলৈ ৰাছিয়ালৈ গৈছিলো বিশ্বৰ বহু দেশৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী আৰু ৰাষ্ট্ৰপতি আছিল, তেওঁলোকৰ সৈতে শান্তিপূৰ্ণভাৱে কথা পতাৰ সুযোগ পাইছিলোঁ আৰু সকলোৰে একেই কথা আছিল, আমাৰ সৈতে ভাৰতৰ মিলাপ্ৰীতি আছে। ভাৰতৰ উন্নয়ন যাত্ৰাত আমি অংশীদাৰ হ’ব লাগিব। সকলো দেশেই প্ৰশ্ন কৰিছে ভাৰতত বিনিয়োগৰ সম্ভাৱনা কি? ৰাছিয়াৰ পৰা উভতি আহোঁতে জাৰ্মানীৰ চেন্সেলৰ দিল্লীলৈ আহি ডাঙৰ প্ৰতিনিধি দল এটা লৈ আহিছিল, সমগ্ৰ এছিয়াত বিনিয়োগ কৰা জাৰ্মান উদ্যোগপতিসকলে সকলোকে দিল্লীলৈ লৈ আহিছিল। আৰু সকলোকে ক’লে যে ছাৰ, আপোনালোক সকলোৱে মোদী চাহাবৰ কথা শুনি ভাৰতত কি কৰিব লাগিব সেইটো সিদ্ধান্ত লওক। অৰ্থাৎ জাৰ্মানীয়েও ভাৰতত বৃহৎ পৰিসৰত বিনিয়োগ কৰিবলৈ আগ্ৰহী। কেৱল ইমানেই নহয়, তেওঁ এটা গুৰুত্বপূৰ্ণ কথা কৈছে যিটো তেওঁৰ যৌৱনৰ বাবে উপযোগী হ’ব। আগতে জাৰ্মানীয়ে ২০ হাজাৰ ভিছা দিছিল, তেওঁলোকে আহি ঘোষণা কৰিছিল যে তেওঁলোকে ৯০ হাজাৰ ভিছা দিব আৰু আমাক যুৱক-যুৱতীৰ প্ৰয়োজন, আমাৰ কাৰখানাত জনশক্তিৰ প্ৰয়োজন। আৰু ভাৰতৰ যুৱ প্ৰজন্মৰ শক্তি ইমানেই আৰু ভাৰতৰ জনসাধাৰণ আইন পালনকাৰী মানুহ, তেওঁলোক সুখ আৰু শান্তিৰে একেলগে বাস কৰা মানুহ। আমাক ইয়াত ৯০ হাজাৰ মানুহৰ প্ৰয়োজন, আৰু তেওঁলোকে প্ৰতি বছৰে ৯০ হাজাৰ লোকক ভিছা দিয়াৰ কথা ঘোষণা কৰিছে। এতিয়া আমাৰ ৰাইজৰ প্ৰয়োজন অনুযায়ী সাজু হোৱাৰ সুযোগ আমাৰ হাতত। আজি স্পেইনৰ ৰাষ্ট্ৰপতি ইয়াত আছিল, স্পেইনে ভাৰতত ইমান ডাঙৰ বিনিয়োগ কৰা উচিত, আজি বৰোদাত পৰিবহণ কাৰখানাৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰা হ'ব, ইয়াৰ বাবে গুজৰাটৰ ক্ষুদ্ৰ উদ্যোগবোৰে বিপুল সুবিধা লাভ কৰিব। সৰু সৰু সঁজুলি নিৰ্মাণ কৰা ৰাজকোটৰ সৰু সৰু কাৰখানাবোৰো তাতেই এই বিমানত নিৰ্মাণ কৰা হ’ব। গুজৰাটৰ চুক-কোণৰ ​​পৰা সৰু সৰু লেথ মেচিনত কাম কৰা লোকসকলেও সৰু সৰু অংশ বনাই দিব, কাৰণ এখন বিমানত হাজাৰ হাজাৰ অংশ ব্যৱহাৰ কৰা হয় আৰু প্ৰতিটো কাৰখানাই প্ৰতিটো অংশৰ আয়ত্ত ৰাখে। এই কামটো সমগ্ৰ সৌৰাষ্ট্ৰতে কৰা হয়, য'ত ক্ষুদ্ৰ উদ্যোগৰ গাঁথনি আছে... ভাই, পাঁচোটা আঙুলি ঘিত আছে, ইয়াৰ বাবেই বহুতো কৰ্মসংস্থাপনৰ সুযোগ আহিব।
आज काफी समय के बाद पुराने कई साथियों के बीच आना हुआ है। सभी पुराने चेहरे देख रहा हूं, सभी मुस्कुरा रहे हैं, आनंद-आनंद आ रहा है। फिर एक बार, और मैं अपने सवजीभाई को कहता हूं कि आपने अब सूरत जाना बंद करों और यह पानी-पानी ही कहा करो बहु सुरत किया अब माटी उठाओ और गुजरात के कोने-कोने में पानी पहुचाओं। 80/20 की योजनाओं का पूरा लाभ गुजरात को दो, मेरी आप सभी को बहुत- बहुत शुभकामनाएँ।
বন্ধুসকল,
যেতিয়া মই ইয়াত গুজৰাটত থকাৰ সুযোগ পাইছিলো, যেতিয়া মই আপোনালোকৰ সেৱাত ব্যস্ত আছিলো, তেতিয়া গুজৰাটৰ উন্নয়নৰ লগতে দেশৰ উন্নয়ন আৰু মোৰ মন্ত্ৰ আছিল। ভাৰতৰ উন্নয়নৰ বাবে গুজৰাটৰ উন্নয়ন, গুজৰাটৰ উন্নয়ন, ভাৰতৰ উন্নয়ন এই সপোন বাস্তৱায়িত কৰিবলৈ পথ শক্তিশালী কৰাৰ কাম কৰে।
বন্ধুসকল,
আজি বহুদিনৰ মূৰত বহু পুৰণি বন্ধু-বান্ধৱীৰ সৈতে একত্ৰিত হৈছো। সকলো পুৰণি মুখ দেখিছোঁ, সকলোৱে হাঁহিছে, মই সুখী অনুভৱ কৰিছো। আকৌ এবাৰ, আৰু মই মোৰ চবজিভাইক কওঁ যে আপুনি ছুৰাটলৈ যোৱা বন্ধ কৰি কেৱল পানী বুলি কৈ থাকক, ছুৰাটতে কৰিলে, এতিয়া গুজৰাটৰ চুক-কোণে পানী যোগান ধৰিব লাগে। গুজৰাটক ৮০/২০ আঁচনিৰ সম্পূৰ্ণ সুবিধা দিয়ক, সকলোকে পুনৰ শুভেচ্ছা জনাইছো।
মোৰ লগত সমস্বৰে কওক
ভাৰত মাতা কী জয়।৷
ভাৰত মাতা কী জয়।৷
ভাৰত মাতা কী জয়।৷
ধন্যবাদ বন্ধুসকল।