Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the laying of foundation stone and inauguration of development works in Amreli, Gujarat
28 OCT 2024 10:47PM by PIB Delhi
Bharat Mata ki – Jai!
Bharat Mata ki – Jai!
Present on the dais are Honorable Governor of Gujarat, Acharya Devvrat ji, Chief Minister of Gujarat, Bhupendrabhai Patel ji, my colleague in the Union government, C. R. Patil ji, my brothers and sisters of Gujarat, and especially my brothers and sisters of Amreli.
Diwali and Dhanteras are around the corner. This is a time of auspicious occasions. On one side, we have the celebration of ‘Sanskriti’ (culture); on the other, a celebration of ‘Vikas’ (progress)—this is the new mark of Bharat. The work of ‘Virasat’ (preserving heritage) and ‘Vikas’ (fostering development) goes hand in hand. Today, I had the opportunity to lay the foundation and inaugurate several development projects related to Gujarat. Before coming here, I was in Vadodara, where we inaugurated Bharat’s first factory of its kind, which will produce 'Made in India' aircraft for our Air Force right here in Gujarat, in Vadodara. Our Amreli belongs to the Gaekwads, and Vadodara also belongs to the Gaekwads. It’s a moment of pride! And today, here, I had the chance to inaugurate Bharat Mata Sarovar, and from this platform, we have laid the foundation stones and inaugurated multiple long-term projects related to water, roads, and railways. All these projects are intended to ease the lives of people in Saurashtra and Kutch and these projects will propel development forward. The projects that we inaugurated and laid the foundation for today are for the welfare of our farmers, for the prosperity of those in agriculture, and for job opportunities for our youth. My best wishes to all my brothers and sisters in Kutch, Saurashtra, and Gujarat for these many projects.
Friends,
The land of Saurashtra and Amreli has given birth to many gems. Whether historically, culturally, in literature, or politics, Amreli’s past has been glorious. This is the land that gave us Yogi ji Maharaj, the same land that gave us Bhoja Bhagat, and it is rare for a single evening to pass in Gujarat without the mention of Dula Bhaya Kag. Every folk tale and poetry remembers Kag Bapu. And today, the soil here, which holds memories of poet Kalapi and his famous line रे पंखीडा सुखथी चणजो (Fly freely, little bird), finds fulfillment with the arrival of water. This is Amreli, a magical land that has produced K. Lal, poet Rameshbhai Parekh, and our first Chief Minister of Gujarat, Jivrajbhai Mehta. The children here have faced challenges and have stood strong in the face of adversities. Those who choose the path of strength instead of bowing to natural disasters are the children of this earth. Some of them have emerged as entrepreneurs who not only made their district proud but also Gujarat and Bharat. And they have tried to do whatever they can for the society. And our Dholakia family continues to carry forward this legacy.
With the government’s 80/20 water scheme, the BJP government in Gujarat has prioritised water from the very beginning. These efforts include 80/20 scheme and public participation, building check dams, building farm ponds, deepening lakes, building water temples, digging ponds, etc. I remember when I would go to attend meetings in Delhi as Chief Minister and mention how a significant portion of our budget goes toward water resources, chief ministers and leaders from other states would look at me with surprise. I would tell them that Gujarat has many people who are awash with talents and if we get water once, Gujarat will flourish. This tradition belongs to our Gujarat. Many people have joined the 80/20 scheme. Everyone, including communities and villages, participated; my Dholakia family adopted it on a large scale, bringing the rivers to life. And this is the way to keep the rivers alive. We were connected to 20 rivers from the Narmada River. And the idea came to our minds to create small ponds in the rivers, so we could conserve water for miles. And once the water seeps into the ground, it will not remain without turning into nectar, brothers. The people of Gujarat, Saurashtra or Kutch don’t need books to explain the importance of water; they have experienced the hardships firsthand. They know exactly their problems; they know what types of problems there are. We have seen people from Saurashtra and Kutch migrating due to lack of water. We have seen the days when eight-eight people were forced to share a room in the cities. And now, we have created the country’s first Ministry of Jal Shakti because we know its importance. Today, we see the fruits of years of effort as the water from Narmada reaches every village.
I remember a time when one would gain ‘punya’ from the Narmada Parikrama (circumambulation). The era has changed, and Mother Narmada herself is going from village to village, distributing ‘punya’ and water. The water conservation schemes, such as the SAUNI Yojana, which I launched, were met with disbelief and skepticism. Nobody was ready to believe that it could be possible. Some crooked people even criticised it as a publicity stunt by Modi ahead of elections. But all these schemes have breathed new life into Kutch and Saurashtra, allowing people to witness their dreams of green fields come true. This is an example of how a resolution made with sacred spirit gets fulfilled. I remember when I talked about laying pipes large enough for a Maruti car to pass through; people were astonished. Today, those pipes carry water throughout Gujarat. This is what Gujarat has accomplished. We need to increase the depth of the river, so we have to build check dams, or at the very least, create barrages. We need to go to that extent to save water. The people of Gujarat have wholeheartedly embraced water conservation, and this has led to improvements in drinking water quality, health, and the ambitious goal of supplying water to every home and farm. This is a fact which is very satisfying. The 18-20-year-olds today may not even realize how difficult life was without water. Turning on the tap to shower is routine for them, unlike the past when mothers had to walk several kilometers with utensils to fetch water.
The work done by Gujarat is now proving to be an example for the entire country. The campaign to bring water to every home and every field in Gujarat is still being carried out with such dedication and purity. Today, projects are being inaugurated and their foundations laid with hopes of benefiting millions. The Navda-Chavand Bulk Pipeline Project will bring water to around 1,300 villages and over 35 towns. People from Amreli, Botad, Rajkot, Junagadh, and Porbandar will benefit from an additional 30 crore liters of water every day. Today the foundation stone for the second phase of the Pasvi Augmentation Water Supply Scheme has also been laid. Mahuva, Talaja, and Palitana are the three talukas which will benefit largely from this scheme. Palitana is a significant pilgrimage and tourist site that sustains the state’s economy. Over 100 villages will directly benefit from these projects.
Friends,
Today, the inauguration and foundation laying of water projects symbolize the partnership between government and society. This is a remarkable example, and we emphasize public participation because water initiatives will only succeed through collective efforts. When we celebrated 75 years of independence, the government could have organized numerous events, placing boards with Modi's name on them, but we chose not to. Instead, we launched a plan to create "Amrit Sarovars" (lakes) in villages, aiming to build 75 lakes in each district. As per the latest information, work is underway on nearly 75,000 such lakes, with over 60,000 lakes already brimming with life. Serving future generations in this way has significantly helped raise the water table in neighbouring areas. We ran the "Catch the Rain" campaign. When I went to Delhi, this experience was very useful. Today it has become a successful model. To encourage water conservation, be it at the family, village, or colony level, people must be inspired to save water. We are fortunate to have C.R. Patil in our cabinet now, who brings his expertise in water management from Gujarat. Now this is being followed in the entire country. He has made "Catch the Rain" one of his key initiatives, and thousands of recharge wells have already been constructed with public involvement in states like Gujarat, Rajasthan, MP, and Bihar. Recently, during a video conference program in Surat, South Gujarat, we saw people building recharge wells in their ancestral villages, that restores some family wealth to the village. This is an exciting new initiative: keeping the village's water within the village and the border's water within the border. These campaigns are significant steps forward. These efforts to retain local water are part of a broader mission, as seen in other countries with minimal rainfall, where they conserve every drop of water. If you visit Mahatma Gandhi's home in Porbandar, you'll find a 200-year-old underground water storage tank, showing how our ancestors valued water centuries ago.
Friends,
The availability of water has made farming easier. Our motto is "Per Drop More Crop." In Gujarat, we promoted micro-irrigation, especially sprinklers, which farmers of Gujarat welcomed. Today, wherever Narmada water has reached, farmers can reap three crops in areas where cultivating even one crop was once difficult. This has brought happiness and prosperity to households. Amreli district is advancing in agriculture, with crops like cotton, peanuts, sesame, millet, and bajra (pearl millet) from Jafrabad. I appreciate this initiative during my meetings in Delhi. Amreli's Kesari mango has now received a GI tag, giving it a unique identity worldwide. Amreli is also gaining recognition for its natural farming, and our governor is working on this mission mode. Farmers in Amreli are dedicated to this experiment, committed to producing quick, viable crops. In our Halol, different universities for natural farming have been developed. The first college for natural farming under that university has been established in Amreli. The reason for this is that the farmers here are committed to this new experiment. Therefore, if they conduct experiments here, their crops will be ready immediately. Our goal is for farmers to engage more in animal husbandry, particularly cattle farming, benefiting from natural farming. In our Amreli, regarding the dairy industry, I remember that there used to be laws that considered setting up a dairy as a crime. We removed restrictive laws on dairy farming, facilitating the establishment of the dairy industry in Amreli, leading to rapid growth through cooperative efforts. I remember when Amar Dairy was founded in 2007, only 25 cooperative societies were part of it. Today, over 700 villages have joined, collecting around 1.25 lakh liters of milk daily, reflecting a true revolution and the adoption of various development pathways.
Friends,
I have another joy; I mentioned this many years ago, said it in front of everyone, and I called for a white revolution, a green revolution, but now we need to have a sweet revolution. We need to produce honey; honey should not just be something to talk about at home, brothers. We need to produce honey in the fields so that farmers can earn more. Our Dilip Bhai and Rupala ji raised this issue in the Amreli district, and now beekeeping has started in the fields, and people have learned about it. Now, the honey here is establishing its own identity. This is a joyful thing. Environmental efforts, like tree planting under the ‘Ek Ped Maa Ke Naam’ campaign, have been embraced nationwide and even globally, with admiration for this unique approach. Everybody is associating with this campaign. This is a great effort as far as environment is concerned. And second important work relating to environment is that we are striving to eliminate electricity bills by implementing the PM Surya Ghar Muft Bijli Yojana, a free solar electricity scheme that can save families Rs. 25,000 to Rs. 30,000 annually. Not only that they are earning additional income by selling the electricity which they are saving. Nearly 1.5 crore families have registered for this initiative, and over 200,000 homes in Gujarat now have rooftop solar panels, producing electricity and selling the surplus electricity. Amreli district has also made significant progress in energy, with Dudhda village, led by Govindbhai, close to becoming a solar-powered village. Six months ago, Govindbhai told me that he has to make his village ‘Surya Ghar’ (solar-powered village) and this is nearing completion. This initiative is expected to save the village Rs. 75,000 per month in electricity bills, with each household saving Rs. 4,000 annually. Congratulations to Govindbhai and Amreli for making Dudhda the first solar village in the district.
Friends,
Water and tourism are closely linked; where there is water, tourism naturally follows. Just now, while looking at Bharat Mata Sarovar, I thought that migratory birds that usually visit Kutch may find a new address here this December. When the Flamingos start coming here, it will attract more tourists. Amreli district is blessed with several pilgrimage sites that people visit with devotion. We saw the potential in the Sardar Sarovar Dam, which was initially built for water storage. By adding the world’s tallest statue of Sardar Patel, we created a monument that attracted nearly five million visitors last year, not just for the dam but to pay homage to the statue. With Sardar Patel’s 150th birth anniversary approaching on October 31, I will return to Gujarat soon to pay my respects. I will return to Delhi today, but will come back again day after tomorrow to pay my obeisance at the feet of Sardar Sahab. As usual, we celebrate his birth anniversary with a Unity Run, but this year, as Diwali falls on October 31, we have scheduled it for October 29. I hope that the Unity Run events will be held widely across Gujarat, and I will be attending the National Unity Parade in Kevadia.
Friends,
In the coming days, the newly established Kerly Recharge Reservoir is set to become a significant centre for eco-tourism, as I predict today. I see a great potential for adventure tourism there. Kerly Bird Sanctuary will gain international recognition, attracting birdwatchers and nature lovers from across the globe. Birdwatchers often spend days with cameras in hand, immersed in forests, creating an income source through tourism. Gujarat’s coastline, once known for its salty waters and seen as a challenge, is being transformed into a gateway to prosperity. We are prioritizing work to make Gujarat’s coastline not only a regional asset but a national hub for wealth and development. Our fishing communities will benefit greatly, as will our ports, steeped in centuries of heritage, which we are revitalizing. Lothal—an ancient city, over 5,000 years old— has not gained prominence after Modi came to power. It has always held a special place in my vision since I became Chief Minister of Gujarat, and I wanted to bring it to the world map of tourism. And now we are establishing the world's largest maritime museum there. When we go from Amreli to Ahmedabad, it comes on the way, it is not very far, we have to go a little further.
Our attempt is to showcase Bharat’s maritime heritage to the world, highlighting the legacy of our ancient seafarers. Our efforts are also aligned with the Blue Revolution to enhance marine resource development, and port-led development is playing a crucial role in advancing the vision of a ‘Viksit Bharat’ (Developed India). Infrastructure in places like Jafrabad and Shiyal Bet is being enhanced, turning Amreli into a prominent regional hub. The modernization of Pipavav port has opened new avenues for thousands of jobs and increased capacity for handling over a million containers and thousands of vehicles. We aim to connect all of Gujarat's ports with the rest of the country, fostering a seamless network that benefits the economy nationwide.
On the other hand, there is equal concern about the life of a common man. Our infrastructure initiatives extend to providing affordable housing, electricity, railways, roads, gas pipelines, telecommunications, optical fibers, and hospitals. In our third term, because after 60 years the country has given an opportunity to any Prime Minister to serve as Prime Minister for the third time. I cannot be thankful enough for the cooperation with Gujarat in this. We have seen this holistic approach to connectivity has already yielded tremendous results in Saurashtra, attracting large-scale industries. As the infrastructure improves, large-scale industries come in; we have seen the benefits of the RoRo ferry service. I used to hear about it in school: 'Goga's ferry, Goga's ferry,' but no one had done anything about it. We got the opportunity, and now over 700,000 people have used this RoRo ferry service. More than 100,000 vehicles and over 75,000 trucks and buses have benefited from it. It has saved countless people time and money, and so much petrol smoke has been avoided. If you calculate that, we would all be surprised why such a significant work wasn’t done earlier. I believe such good works were destined for me.
Today, the work is underway to create the Amritsar-Bhatinda Economic Corridor from Jamnagar. The biggest benefits will be gained from it. The states from Gujarat to Punjab will also benefit from it. There are large economic zones being established along that route. Major projects are coming up, and with the inauguration of the road project, the Jamnagar-Morbi area is being developed. I have always said that the Rajkot-Morbi-Jamnagar triangle has the potential to be recognized as Bharat’s manufacturing hub. It has the power to be a mini Japan. When I mentioned this 20 years ago, everyone was mocking it. But today it is happening, and the connectivity work is now associated with it. As a result, the connectivity of the cement manufacturing area will also improve. In addition to this, the pilgrimage sites of Somnath, Dwarka, Porbandar, and the Gir Lions are set to become more accessible and magnificent as tourism destinations. Today, the rail connectivity in Kutch has expanded; this connectivity project for Saurashtra and Kutch has made Kutch a national attraction for tourism. People across the country are worried that there will be delays for tourism and industries in Kutch, and they are rushing to explore it.
As Bharat develops, its pride in the world is increasing. The entire world is looking at Bharat with new hope, and a new perspective is emerging to view Bharat. People are beginning to recognize Bharat’s potential. Today, the whole world is listening to Bharat seriously and attentively. Everyone is discussing the possibilities within Bharat. Gujarat plays a significant role in this; Gujarat has shown the world how much potential lies in the villages of Bharat’s cities. A few days ago, I attended the BRICS summit in Russia, where I had the opportunity to engage in peaceful conversations with many prime ministers and presidents from different countries. The common sentiment among all was that they want to connect with Bharat and be partners in Bharat’s journey of development. All the countries are asking about the investment possibilities in Bharat. When I returned from Russia, the Chancellor of Germany came to Delhi with a large delegation. He brought along industrialists from Germany who invest across Asia. He told them to listen to Modi ji and decide what they want to do in Bharat. This means that Germany is also eager to invest significantly in Bharat. Not only that, he made an important announcement that will benefit our youth. Previously, Germany issued 20,000 visas; he announced that they will now issue 90,000 visas and that they need young people for their factories. The strength of Indian youth is immense, and the people of Bharat are law-abiding and live peacefully together. They stated that they need 90,000 people here and have announced the issuance of 90,000 visas every year. Now it is an opportunity for our youth to prepare according to this need. Today, the President of Spain was here, and Spain plans to invest significantly in Bharat. This will greatly benefit small industries in Gujarat, especially with the establishment of a transport aircraft manufacturing factory in Vadodara. The small factories in Rajkot that produce various tools will also contribute to this aircraft production. People working on small lathe machines from every corner of Gujarat will provide small parts, as thousands of components are needed in an aircraft, and each factory specialises in specific parts. This work will be beneficial for the entire Saurashtra region, where the structure of small industries exists. This opens up numerous employment opportunities.
Friends,
When I had the opportunity to serve Gujarat, my mission was to drive both Gujarat’s and Bharat’s development. My guiding principle was that Gujarat’s progress leads to Bharat’s progress. By building a ‘Viksit Gujarat’ (Prosperous Gujarat), we pave the way for a ‘Viksit Bharat’ (Developed India).
Friends,
Today, after a long time, I find myself among many familiar faces, and it fills me with joy to see everyone smiling and happy. Once again, I encourage my dear friend Savjibhai to shift his focus from Surat and instead, focus on ensuring water reaches every corner of Gujarat. Let’s bring the full benefits of the 80/20 schemes to Gujarat. My best wishes to all of you.
Join me in saying:
Bharat Mata ki – Jai!
Bharat Mata ki – Jai!
Bharat Mata ki – Jai!
Thank you, friends.
(Disclaimer - Original speech is in Gujarati. This is the approximate translation in English language).

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଗୁଜରାଟର ଆମରେଲିରେ ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ ଏବଂ ବିକାଶ କାର୍ଯ୍ୟର ଉଦଘାଟନ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
28 OCT 2024 10:47PM by PIB Bhubaneswar
ଭାରତ ମାତା କି - ଜୟ!
ଭାରତ ମାତା କି - ଜୟ!
ମଞ୍ଚରେ ଉପସ୍ଥିତ ଅଛନ୍ତି ଗୁଜରାଟର ମାନ୍ୟବର ରାଜ୍ୟପାଳ, ଆଚାର୍ଯ୍ୟ ଦେବବ୍ରତ , ଗୁଜରାଟର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ, ଭୂପେନ୍ଦ୍ରଭାଇ ପଟେଲ , କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ମୋର ସହଯୋଗୀ, ସି. ଆର. ପାଟିଲ , ଗୁଜରାଟର ମୋର ଭାଇ ଏବଂ ଭଉଣୀମାନେ, ଏବଂ ବିଶେଷକରି ଆମରେଲିର ମୋର ଭାଇ ଏବଂ ଭଉଣୀମାନେ।
ଦୀପାବଳି ଏବଂ ଧନତେରସ ପାଖେଇ ଆସୁଛି। ଏହା ଶୁଭ ଅବସରର ସମୟ। ଗୋଟିଏ ପଟେ, ଆମର 'ସଂସ୍କୃତି' (ସଂସ୍କୃତି)ର ଉତ୍ସବ ପାଳନ ହେଉଛି; ଅନ୍ୟପଟେ, 'ବିକାଶ' (ପ୍ରଗତି)ର ଉତ୍ସବ ପାଳନ ହେଉଛି - ଏହା ଭାରତର ନୂତନ ପରିଚୟ । 'ବିରାସତ' (ଐତିହ୍ୟ ସଂରକ୍ଷଣ) ଏବଂ 'ବିକାଶ' (ବିକାଶକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା) ର କାର୍ଯ୍ୟ ହାତ ମିଳାଇ ଚାଲିଛି। ଆଜି, ମୋତେ ଗୁଜରାଟ ସହ ଜଡିତ ଅନେକ ବିକାଶମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ ଏବଂ ଉଦଘାଟନ କରିବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିଥିଲା। ଏଠାକୁ ଆସିବା ପୂର୍ବରୁ, ମୁଁ ଭଦୋଦରାରେ ଥିଲି, ଯେଉଁଠାରେ ଆମେ ଭାରତର ପ୍ରଥମ କାରଖାନାର ଉଦଘାଟନ କରିଥିଲୁ, ଯାହା ଏଠାରେ ଗୁଜରାଟରେ, ଭଦୋଦରାରେ ଆମର ବାୟୁସେନା ପାଇଁ 'ଭାରତରେ ନିର୍ମିତ' ବିମାନ ଉତ୍ପାଦନ କରିବ। ଆମର ଅମରେଲି ଗାଏକୱାଡମାନଙ୍କର, ଏବଂ ଭଦୋଦରା ମଧ୍ୟ ଗାଏକୱାଡମାନଙ୍କର। ଏହା ଗର୍ବର ମୁହୂର୍ତ୍ତ! ଆଜି, ଏଠାରେ, ମୋତେ ଭାରତ ମାତା ସରୋବର ଉଦଘାଟନ କରିବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିଥିଲା, ଏବଂ ଏହି ମଞ୍ଚରୁ, ଆମେ ଜଳ, ରାସ୍ତା ଏବଂ ରେଳ ସହିତ ଜଡିତ ଅନେକ ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ ଏବଂ ଉଦଘାଟନ କରିଛୁ। ଏହି ସମସ୍ତ ପ୍ରକଳ୍ପ ସୌରାଷ୍ଟ୍ର ଏବଂ କଚ୍ଛର ଲୋକଙ୍କ ଜୀବନକୁ ସହଜ କରିବା ପାଇଁ ଉଦ୍ଦିଷ୍ଟ ଏବଂ ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ବିକାଶକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବ। ଆଜି ଆମେ ଯେଉଁ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକର ଉଦଘାଟନ ଏବଂ ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରିଛୁ ତାହା ଆମର କୃଷକମାନଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ, କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଥିବା ଲୋକଙ୍କ ସମୃଦ୍ଧି ଏବଂ ଆମର ଯୁବକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ପାଇଁ। କଚ୍ଛ, ସୌରାଷ୍ଟ୍ର ଏବଂ ଗୁଜରାଟର ମୋର ସମସ୍ତ ଭାଇଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ ଏହି ଅନେକ ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ ମୋର ଶୁଭକାମନା।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ସୌରାଷ୍ଟ୍ର ଏବଂ ଅମରେଲିର ଭୂମି ଅନେକ ରତ୍ନକୁ ଜନ୍ମ ଦେଇଛି। ଐତିହାସିକ ଭାବରେ, ସାଂସ୍କୃତିକ ଭାବରେ, ସାହିତ୍ୟରେ କିମ୍ବା ରାଜନୀତିରେ, ଅମରେଲିର ଅତୀତ ଗୌରବମୟ। ଏହି ଭୂମି ଆମକୁ ଯୋଗୀ ଜୀ ମହାରାଜ ଦେଇଥିଲା, ସେହି ଭୂମି ଆମକୁ ଭୋଜ ଭଗତ ଦେଇଥିଲା, ଏବଂ ଗୁଜୁରାଟରେ ଦୁଲା ଭାୟା କାଗଙ୍କ ନାମ ବିନା ଗୋଟିଏ ସନ୍ଧ୍ୟା ବିତିବା ବିରଳ। ପ୍ରତ୍ୟେକ ଲୋକକଥା ଏବଂ କବିତା କାଗ ବାପୁଙ୍କୁ ମନେ ପକାଏ। ଏବଂ ଆଜି, ଏଠାକାର ମାଟି, ଯାହା କବି କଳାପି ଏବଂ ତାଙ୍କର ପ୍ରସିଦ୍ଧ ପଂକ୍ତି "रे पंखीडा सुखथी चणजो" (ସ୍ୱାଧୀନ ଭାବରେ ଉଡ଼, ଛୋଟ ପକ୍ଷୀ) ଙ୍କ ସ୍ମୃତିକୁ ବଜାୟ ରଖିଛି, ଜଳ ଆସିବା ସହିତ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣତା ପାଏ। ଏହା ହେଉଛି ଅମରେଲି, ଏକ ଯାଦୁକରୀ ଭୂମି ଯାହା କେ. ଲାଲ, କବି ରମେଶଭାଇ ପାରେଖ ଏବଂ ଆମର ଗୁଜରାଟର ପ୍ରଥମ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ, ଜିଭ୍ରାଜଭାଇ ମେହେଟ୍ଟାଙ୍କୁ ଜନ୍ମ ଦେଇଛି। ଏଠାକାର ପିଲାମାନେ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜର ସମ୍ମୁଖୀନ ହୋଇଛନ୍ତି ଏବଂ ପ୍ରତିକୂଳ ପରିସ୍ଥିତିରେ ଦୃଢ଼ ଭାବରେ ଠିଆ ହୋଇଛନ୍ତି। ଯେଉଁମାନେ ପ୍ରାକୃତିକ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ଆଗରେ ନତମସ୍ତକ ହେବା ପରିବର୍ତ୍ତେ ଶକ୍ତିର ପଥ ବାଛନ୍ତି ସେମାନେ ଏହି ପୃଥିବୀର ସନ୍ତାନ। ସେମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ କିଛି ଉଦ୍ୟୋଗୀ ଭାବରେ ଉଭା ହୋଇଛନ୍ତି ଯେଉଁମାନେ କେବଳ ସେମାନଙ୍କ ଜିଲ୍ଲାକୁ ନୁହେଁ ବରଂ ଗୁଜରାଟ ଏବଂ ଭାରତକୁ ମଧ୍ୟ ଗର୍ବିତ କରିଛନ୍ତି। ଏବଂ ସେମାନେ ସମାଜ ପାଇଁ ଯାହା କରିପାରିବେ ତାହା କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରିଛନ୍ତି। ଏବଂ ଆମର ଢୋଲକିଆ ପରିବାର ଏହି ଐତିହ୍ୟକୁ ଆଗକୁ ବହନ କରିଚାଲିଛନ୍ତି।
ସରକାରଙ୍କ ୮୦/୨୦ ଜଳ ଯୋଜନା ସହିତ, ଗୁଜରାଟର ବିଜେପି ସରକାର ଆରମ୍ଭରୁ ଜଳକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେଇଆସିଛି। ଏହି ପ୍ରୟାସଗୁଡ଼ିକରେ ୮୦/୨୦ ଯୋଜନା ଏବଂ ଜନଭାଗୀଦାରୀ, ଚେକ୍ ଡ୍ୟାମ୍ ନିର୍ମାଣ, କୃଷି ପୋଖରୀ ନିର୍ମାଣ, ହ୍ରଦ ଗଭୀର କରିବା, ଜଳ ମନ୍ଦିର ନିର୍ମାଣ, ପୋଖରୀ ଖୋଳିବା ଇତ୍ୟାଦି ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ। ମୁଁ ମନେ ରଖିଛି ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଭାବରେ ଦିଲ୍ଲୀରେ ସଭାରେ ଯୋଗ ଦେବାକୁ ଯାଉଥିଲି ଏବଂ ଉଲ୍ଲେଖ କରୁଥିଲି ଯେ ଆମର ବଜେଟର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଂଶ ଜଳ ସମ୍ପଦ ପାଇଁ କିପରି ଖର୍ଚ୍ଚ ହୁଏ, ଅନ୍ୟ ରାଜ୍ୟର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଏବଂ ନେତାମାନେ ମୋତେ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟ ସହିତ ଦେଖୁଥିଲେ। ମୁଁ ସେମାନଙ୍କୁ କହିବି ଯେ ଗୁଜରାଟରେ ଅନେକ ଲୋକ ପ୍ରତିଭାରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ ଏବଂ ଯଦି ଆମେ ଥରେ ପାଣି ପାଇଥାଉ, ତେବେ ଗୁଜରାଟ ସମୃଦ୍ଧ ହେବ। ଏହି ପରମ୍ପରା ଆମର ଗୁଜରାଟର। ଅନେକ ଲୋକ ୮୦/୨୦ ଯୋଜନାରେ ଯୋଗ ଦେଇଛନ୍ତି। ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ଏବଂ ଗ୍ରାମ ସମେତ ସମସ୍ତେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ; ମୋର ଢୋଲକିଆ ପରିବାର ଏହାକୁ ବଡ଼ ପରିମାଣରେ ଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ, ନଦୀଗୁଡ଼ିକୁ ଜୀବନ୍ତ କରିଥିଲେ। ଏବଂ ଏହି ଉପାୟରେ ନଦୀଗୁଡ଼ିକୁ ବଞ୍ଚାଇ ରଖାଯାଇପାରିବ। ଆମେ ନର୍ମଦା ନଦୀରୁ ୨୦ଟି ନଦୀ ସହିତ ଯୋଡ଼ି ହୋଇଥିଲୁ। ଏବଂ ଆମ ମନରେ ଏହି ଧାରଣା ଆସିଥିଲା ​​ଯେ ନଦୀଗୁଡ଼ିକରେ ଛୋଟ ଛୋଟ ପୋଖରୀ ତିଆରି କରି ଆମେ ମାଇଲ ମାଇଲ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପାଣି ସଂରକ୍ଷଣ କରିପାରିବା। ଏବଂ ପାଣି ମାଟିରେ ମିଶିଗଲେ, ଏହା ଅମୃତରେ ପରିଣତ ନ ହୋଇ ରହିବ ନାହିଁ, ଭାଇମାନେ। ଗୁଜରାଟ, ସୌରାଷ୍ଟ୍ର କିମ୍ବା କଚ୍ଛର ଲୋକମାନଙ୍କୁ ପାଣିର ଗୁରୁତ୍ୱ ବୁଝାଇବା ପାଇଁ ପୁସ୍ତକର ଆବଶ୍ୟକତା ନାହିଁ; ସେମାନେ କଷ୍ଟକୁ ନିଜେ ଅନୁଭବ କରିଛନ୍ତି। ସେମାନେ ସେମାନଙ୍କର ସମସ୍ୟାକୁ ଠିକ୍ ଭାବରେ ଜାଣନ୍ତି; ସେମାନେ ଜାଣନ୍ତି ଯେ କେଉଁ ପ୍ରକାରର ସମସ୍ୟା ଅଛି। ଆମେ ପାଣି ଅଭାବରୁ ସୌରାଷ୍ଟ୍ର ଏବଂ କଚ୍ଛର ଲୋକମାନଙ୍କୁ ସ୍ଥାନାନ୍ତରିତ ହେଉଥିବା ଦେଖିଛୁ। ଆମେ ସେହି ଦିନ ଦେଖିଛୁ ଯେତେବେଳେ ଆଠ-ଆଠ ଜଣ ଲୋକଙ୍କୁ ସହରରେ ଗୋଟିଏ କୋଠରୀରେ ରହିବାକୁ ବାଧ୍ୟ କରାଯାଉଥିଲା ଏବଂ ଏବେ, ଆମେ ଦେଶର ପ୍ରଥମ ଜଳ ଶକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ସୃଷ୍ଟି କରିଛୁ କାରଣ ଆମେ ଏହାର ଗୁରୁତ୍ୱ ଜାଣିଛୁ। ଆଜି, ଆମେ ନର୍ମଦାର ପାଣି ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗାଁରେ ପହଞ୍ଚିବା ସହିତ ବର୍ଷ ବର୍ଷର ପରିଶ୍ରମର ଫଳ ଦେଖୁଛୁ।
ମୁଁ ମନେ ରଖିଛି ଯେତେବେଳେ ନର୍ମଦା ପରିକ୍ରମା (ପରିକ୍ରମା) ରୁ ଜଣେ 'ପୁଣ୍ୟ' ପାଇପାରିବ। ଯୁଗ ବଦଳି ଯାଇଛି, ଏବଂ ମାତା ନର୍ମଦା ନିଜେ ଗାଁ ଗାଁ ବୁଲି 'ପୁଣ୍ୟ' ଏବଂ ପାଣି ବାଣ୍ଟୁଛନ୍ତି। ମୁଁ ଯେଉଁ ସାଊଣି ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲି, ଜଳ ସଂରକ୍ଷଣ ଯୋଜନାଗୁଡ଼ିକୁ ଅବିଶ୍ୱାସ ଏବଂ ସନ୍ଦେହର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେବାକୁ ପଡ଼ିଲା। କେହି ବିଶ୍ୱାସ କରିବାକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ନଥିଲେ ଯେ ଏହା ସମ୍ଭବ ହୋଇପାରେ। କିଛି କୁଟିଳ ଲୋକ ଏହାକୁ ନିର୍ବାଚନ ପୂର୍ବରୁ ମୋଦିଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଏକ ପ୍ରଚାର ଷ୍ଟଣ୍ଟ ବୋଲି ସମାଲୋଚନା ମଧ୍ୟ କରିଥିଲେ। କିନ୍ତୁ ଏହି ସମସ୍ତ ଯୋଜନା କଚ୍ଛ ଏବଂ ସୌରାଷ୍ଟ୍ରରେ ନୂତନ ଜୀବନ ଫୁଙ୍କି ଦେଇଛି, ଯାହା ଲୋକମାନଙ୍କୁ ସବୁଜ କ୍ଷେତର ସ୍ୱପ୍ନ ସାକାର ହେବାର ଦେଖିପାରିଛି। ଏହା ପବିତ୍ର ଆତ୍ମା ​​ସହିତ କରାଯାଇଥିବା ଏକ ସଂକଳ୍ପ କିପରି ପୂରଣ ହୁଏ ତାହାର ଏକ ଉଦାହରଣ। ମୁଁ ମନେ ରଖିଛି ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ଏକ ମାରୁତି କାର ଯିବା ପାଇଁ ଯଥେଷ୍ଟ ବଡ଼ ପାଇପ୍ ବିଛାଇବା ବିଷୟରେ କହିଥିଲି; ଲୋକମାନେ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟ ହୋଇଯାଇଥିଲେ। ଆଜି, ସେହି ପାଇପ୍ ଗୁଜୁରାଟ ସାରା ପାଣି ବହନ କରନ୍ତି। ଏହା ହେଉଛି ଗୁଜୁରାଟ ହାସଲ କରିଛି। ଆମକୁ ନଦୀର ଗଭୀରତା ବୃଦ୍ଧି କରିବାକୁ ପଡିବ, ତେଣୁ ଆମକୁ ଚେକ୍ ଡ୍ୟାମ୍ ନିର୍ମାଣ କରିବାକୁ ପଡିବ, କିମ୍ବା ଅତି କମରେ ବ୍ୟାରେଜ୍ ତିଆରି କରିବାକୁ ପଡିବ। ପାଣି ସଞ୍ଚୟ କରିବା ପାଇଁ ଆମକୁ ସେହି ସୀମା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଯିବାକୁ ପଡିବ। ଗୁଜୁରାଟର ଲୋକମାନେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହୃଦୟର ସହିତ ଜଳ ସଂରକ୍ଷଣକୁ ଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି, ଏବଂ ଏହା ପାନୀୟ ଜଳର ଗୁଣବତ୍ତା, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଘରକୁ ଏବଂ କ୍ଷେତକୁ ପାଣି ଯୋଗାଣର ମହତ୍ୱାକାଂକ୍ଷୀ ଲକ୍ଷ୍ୟରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିଛି। ଏହା ଏକ ଅତ୍ୟନ୍ତ ସନ୍ତୋଷଜନକ ସତ୍ୟ। ଆଜିର ୧୮-୨୦ ବର୍ଷ ବୟସର ଲୋକମାନେ ହୁଏତ ଅନୁଭବ କରିପାରନ୍ତି ନାହିଁ ଯେ ପାଣି ବିନା ଜୀବନ କେତେ କଷ୍ଟକର ଥିଲା। ଗାଧୋଇବା ପାଇଁ ଟ୍ୟାପ୍ ଚାଲୁ କରିବା ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ନିୟମିତ ଘଟଣା, ଅତୀତରେ ଯେତେବେଳେ ମା’ମାନଙ୍କୁ ପାଣି ଆଣିବା ପାଇଁ ବାସନକୁସନ ସହିତ ଅନେକ କିଲୋମିଟର ଚାଲିବାକୁ ପଡୁଥିଲା।
ଗୁଜୁରାଟ ଦ୍ୱାରା କରାଯାଇଥିବା କାର୍ଯ୍ୟ ଏବେ ସମଗ୍ର ଦେଶ ପାଇଁ ଏକ ଉଦାହରଣ ପ୍ରମାଣିତ ହେଉଛି। ଗୁଜୁରାଟର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଘରକୁ ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତକୁ ପାଣି ପହଞ୍ଚାଇବା ଅଭିଯାନ ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏପରି ସମର୍ପଣ ଏବଂ ପବିତ୍ରତା ସହିତ ଚାଲିଛି। ଆଜି, ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଲୋକଙ୍କୁ ଲାଭ ଦେବାର ଆଶା ନେଇ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକର ଉଦଘାଟନ ଏବଂ ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରାଯାଉଛି। ନାଭଡା-ଚାୱଣ୍ଡ ବଲ୍କ ପାଇପଲାଇନ୍ ପ୍ରକଳ୍ପ ପ୍ରାୟ ୧୩୦୦ ଗ୍ରାମ ଏବଂ ୩୫ ରୁ ଅଧିକ ସହରକୁ ପାଣି ମିଳିବ। ଆମରେଲି, ବୋଟାଡ, ରାଜକୋଟ, ଜୁନାଗଡ଼ ଏବଂ ପୋରବନ୍ଦରର ଲୋକମାନେ ପ୍ରତିଦିନ ଅତିରିକ୍ତ ୩୦କୋଟି ଲିଟର ପାଣିରୁ ଉପକୃତ ହେବେ। ଆଜି ପାସଭି ବୃଦ୍ଧି ଜଳ ଯୋଗାଣ ଯୋଜନାର ଦ୍ୱିତୀୟ ପର୍ଯ୍ୟାୟର ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ମଧ୍ୟ ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଛି। ମହୁଭା, ତଲାଜା ଏବଂ ପାଲିତାନା ହେଉଛି ତିନୋଟି ତାଲୁକା ଯାହା ଏହି ଯୋଜନାରୁ ବହୁଳ ଭାବରେ ଉପକୃତ ହେବ। ପାଲିତାନା ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ତୀର୍ଥ ଏବଂ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ସ୍ଥଳ ଯାହା ରାଜ୍ୟର ଅର୍ଥନୀତିକୁ ବଜାୟ ରଖେ। ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକରୁ୧୦୦ ଅଧିକ ଗ୍ରାମ ସିଧାସଳଖ ଉପକୃତ ହେବେ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି, ଜଳ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକର ଉଦଘାଟନ ଏବଂ ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ ସରକାର ଏବଂ ସମାଜ ମଧ୍ୟରେ ସହଭାଗୀତାର ପ୍ରତୀକ। ଏହା ଏକ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଉଦାହରଣ, ଏବଂ ଆମେ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉଛୁ କାରଣ ଜଳ ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକ କେବଳ ସାମୂହିକ ପ୍ରୟାସ ଦ୍ୱାରା ସଫଳ ହେବ। ଯେତେବେଳେ ଆମେ ସ୍ୱାଧୀନତାର ୭୫ ବର୍ଷ ପାଳନ କରିଥିଲୁ, ସରକାର ଅନେକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆୟୋଜନ କରିପାରିଥାନ୍ତେ, ସେଥିରେ ମୋଦିଙ୍କ ନାମ ଥିବା ବୋର୍ଡ ଲଗାଇ ପାରିଥାନ୍ତେ, କିନ୍ତୁ ଆମେ ତାହା ନକରିବାକୁ ବାଛିଲୁ। ଏହା ବଦଳରେ, ଆମେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଜିଲ୍ଲାରେ ୭୫ ଟି ହ୍ରଦ ନିର୍ମାଣ କରିବାକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖି ଗାଁରେ "ଅମୃତ ସରୋବର" (ହ୍ରଦ) ସୃଷ୍ଟି କରିବା ପାଇଁ ଏକ ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲୁ। ସଦ୍ୟତମ ସୂଚନା ଅନୁଯାୟୀ, ପ୍ରାୟ ୭୫୦୦୦ ଏପରି ହ୍ରଦ ଉପରେ କାମ ଚାଲିଛି, ଯେଉଁଥିରେ ୬୦୦୦୦ ରୁ ଅଧିକ ହ୍ରଦ ପୂର୍ବରୁ ଜୀବନରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଛି। ଭବିଷ୍ୟତ ପିଢ଼ିକୁ ଏହିପରି ସେବା ଯୋଗାଇବା ଦ୍ୱାରା ପଡ଼ୋଶୀ ଅଞ୍ଚଳରେ ଜଳସ୍ତର ବୃଦ୍ଧି କରିବାରେ ଯଥେଷ୍ଟ ସାହାଯ୍ୟ ହୋଇଛି। ଆମେ "କ୍ୟାଚ୍ ଦି ରେନ୍" ଅଭିଯାନ ଚଲାଇଥିଲୁ। ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ଦିଲ୍ଲୀ ଯାଇଥିଲି, ଏହି ଅଭିଜ୍ଞତା ବହୁତ ଉପଯୋଗୀ ଥିଲା। ଆଜି ଏହା ଏକ ସଫଳ ମଡେଲ୍ ପାଲଟିଛି। ପରିବାର, ଗ୍ରାମ କିମ୍ବା କଲୋନୀ ସ୍ତରରେ ଜଳ ସଂରକ୍ଷଣକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ, ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଜଳ ସଂରକ୍ଷଣ ପାଇଁ ପ୍ରେରଣା ଦେବା ଆବଶ୍ୟକ। ଆମେ ସୌଭାଗ୍ୟବାନ ଯେ ବର୍ତ୍ତମାନ ଆମ କ୍ୟାବିନେଟରେ ସି.ଆର୍. ପାଟିଲ ଅଛନ୍ତି, ଯିଏ ଗୁଜରାଟରୁ ଜଳ ପରିଚାଳନାରେ ତାଙ୍କର ବିଶେଷଜ୍ଞତା ଆଣିଛନ୍ତି। ବର୍ତ୍ତମାନ ଏହାକୁ ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ଅନୁସରଣ କରାଯାଉଛି। ସେ "କ୍ୟାଚ୍ ଦି ରେନ୍"କୁ ତାଙ୍କର ପ୍ରମୁଖ ପଦକ୍ଷେପ ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ କରିଛନ୍ତି, ଏବଂ ଗୁଜରାଟ, ରାଜସ୍ଥାନ, ଏମପି ଏବଂ ବିହାର ଭଳି ରାଜ୍ୟରେ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ସହିତ ହଜାର ହଜାର ରିଚାର୍ଜ କୂପ ନିର୍ମାଣ ହୋଇସାରିଛି। ସମ୍ପ୍ରତି, ଦକ୍ଷିଣ ଗୁଜରାଟର ସୁରଟରେ ଏକ ଭିଡିଓ କନଫରେନ୍ସ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସମୟରେ, ଆମେ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ପୈତୃକ ଗାଁରେ ରିଚାର୍ଜ କୂପ ନିର୍ମାଣ କରୁଥିବା ଦେଖିଲୁ, ଯାହା ଗାଁରେ କିଛି ପାରିବାରିକ ସମ୍ପତ୍ତି ଫେରାଇ ଆଣେ। ଏହା ଏକ ରୋମାଞ୍ଚକର ନୂତନ ପଦକ୍ଷେପ: ଗାଁର ପାଣି ଗାଁ ଭିତରେ ଏବଂ ସୀମାନ୍ତର ପାଣି ସୀମା ଭିତରେ ରଖିବା। ଏହି ଅଭିଯାନଗୁଡ଼ିକ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବାରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ। ସ୍ଥାନୀୟ ଜଳ ସଂରକ୍ଷଣ ପାଇଁ ଏହି ପ୍ରୟାସଗୁଡ଼ିକ ଏକ ବ୍ୟାପକ ମିଶନର ଅଂଶ, ଯେପରି ଅନ୍ୟ ଦେଶରେ ସର୍ବନିମ୍ନ ବର୍ଷା ଦେଖାଯାଏ, ଯେଉଁଠାରେ ସେମାନେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ବୁନ୍ଦା ପାଣି ସଂରକ୍ଷଣ କରନ୍ତି। ଯଦି ଆପଣ ପୋରବନ୍ଦରରେ ମହାତ୍ମା ଗାନ୍ଧୀଙ୍କ ଘରକୁ ଯାଆନ୍ତି, ତେବେ ଆପଣ ଏକ ୨୦୦ ବର୍ଷ ପୁରୁଣା ଭୂତଳ ଜଳ ସଂରକ୍ଷଣ ଟାଙ୍କି ପାଇବେ, ଯାହା ଦର୍ଶାଉଛି ଯେ ଆମର ପୂର୍ବପୁରୁଷମାନେ ଶତାବ୍ଦୀ ପୂର୍ବରୁ ପାଣିକୁ କିପରି ମୂଲ୍ୟ ଦେଉଥିଲେ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ପାଣିର ଉପଲବ୍ଧତା ଚାଷକୁ ସହଜ କରିଛି। ଆମର ମୂଳମନ୍ତ୍ର ହେଉଛି "ପ୍ରତି ବୁନ୍ଦା ଅଧିକ ଫସଲ"। ଗୁଜରାଟରେ, ଆମେ ସୂକ୍ଷ୍ମ-ଜଳସେଚନ, ବିଶେଷକରି ସ୍ପ୍ରିଙ୍କଲରକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିଛୁ, ଯାହାକୁ ଗୁଜରାଟର ଚାଷୀମାନେ ସ୍ୱାଗତ କରିଛନ୍ତି। ଆଜି, ଯେଉଁଠାରେ ନର୍ମଦା ଜଳ ପହଞ୍ଚିଛି, ସେଠାରେ ଚାଷୀମାନେ ତିନୋଟି ଫସଲ ଅମଳ କରିପାରିବେ ଯେଉଁଠାରେ ଥରେ ଗୋଟିଏ ଫସଲ ଚାଷ କରିବା କଷ୍ଟକର ଥିଲା। ଏହା ପରିବାରରେ ଖୁସି ଏବଂ ସମୃଦ୍ଧି ଆଣିଛି। ଆମରେଲି ଜିଲ୍ଲା କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅଗ୍ରଗତି କରୁଛି, କପା, ବାଦାମ, ତିଲ, ବାଜରା ଏବଂ ବାଜରା (ମୋତି ମିଲ୍) ଭଳି ଫସଲ ସହିତ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ମୋର ଆଉ ଏକ ଆନନ୍ଦ ଅଛି; ମୁଁ ଏହା ବହୁ ବର୍ଷ ପୂର୍ବରୁ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲି, ସମସ୍ତଙ୍କ ସମ୍ମୁଖରେ କହିଥିଲି, ଏବଂ ମୁଁ ଏକ ଧଳା ବିପ୍ଳବ, ଏକ ସବୁଜ ବିପ୍ଳବ ପାଇଁ ଆହ୍ୱାନ ଦେଇଥିଲି, କିନ୍ତୁ ଏବେ ଆମକୁ ଏକ ମଧୁର ବିପ୍ଳବ କରିବାକୁ ପଡିବ। ଆମକୁ ମହୁ ଉତ୍ପାଦନ କରିବାକୁ ପଡିବ; ଭାଇମାନେ, ମହୁ କେବଳ ଘରେ କଥା ହେବା ଉଚିତ ନୁହେଁ। ଆମକୁ କ୍ଷେତରେ ମହୁ ଉତ୍ପାଦନ କରିବାକୁ ପଡିବ ଯାହା ଦ୍ଵାରା ଚାଷୀମାନେ ଅଧିକ ରୋଜଗାର କରିପାରିବେ। ଆମର ଦିଲୀପ ଭାଇ ଏବଂ ରୂପାଲା ଜୀ ଆମରେଲି ଜିଲ୍ଲାରେ ଏହି ପ୍ରସଙ୍ଗ ଉଠାଇଥିଲେ, ଏବଂ ଏବେ କ୍ଷେତରେ ମହୁ ପାଳନ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି, ଏବଂ ଲୋକମାନେ ଏହା ବିଷୟରେ ଶିଖିଛନ୍ତି। ବର୍ତ୍ତମାନ, ଏଠାରେ ମହୁ ନିଜର ପରିଚୟ ସ୍ଥାପନ କରୁଛି। ଏହା ଏକ ଆନନ୍ଦଦାୟକ କଥା। 'ଏକ ପେଡ୍ ମା କେ ନାମ' ଅଭିଯାନ ଅଧୀନରେ ବୃକ୍ଷରୋପଣ ଭଳି ପରିବେଶଗତ ପ୍ରୟାସକୁ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରରେ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଛି, ଏହି ଅନନ୍ୟ ପଦ୍ଧତି ପାଇଁ ପ୍ରଶଂସା କରାଯାଉଛି। ସମସ୍ତେ ଏହି ଅଭିଯାନ ସହିତ ଜଡିତ ହେଉଛନ୍ତି। ପରିବେଶ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଏହା ଏକ ମହାନ ପ୍ରୟାସ। ଏବଂ ପରିବେଶ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ଦ୍ୱିତୀୟ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କାର୍ଯ୍ୟ ହେଉଛି ଆମେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୂର୍ଯ୍ୟ ଘର ମୁଫ୍ତ ବିଜ୍ଲି ଯୋଜନା କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରି ବିଦ୍ୟୁତ୍ ବିଲ୍ ଦୂର କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ କରୁଛୁ, ଏକ ମାଗଣା ସୌର ବିଦ୍ୟୁତ୍ ଯୋଜନା ଯାହା ପରିବାରକୁ ପ୍ରତିବର୍ଷ ଟଙ୍କା ସଞ୍ଚୟ କରିପାରିବ। ବାର୍ଷିକ ୨୫,୦୦୦ ରୁ ୩୦,୦୦୦ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଖର୍ଚ୍ଚ ହୁଏ। କେବଳ ଏତିକି ନୁହେଁ ସେମାନେ ସଞ୍ଚୟ କରୁଥିବା ବିଦ୍ୟୁତ୍ ବିକ୍ରୟ କରି ଅତିରିକ୍ତ ଆୟ ମଧ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି। ପ୍ରାୟ ୧.୫ କୋଟି ପରିବାର ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ପାଇଁ ପଞ୍ଜିକୃତ ହୋଇଛନ୍ତି, ଏବଂ ଗୁଜରାଟର ୨,୦୦,୦୦୦ ରୁ ଅଧିକ ଘରେ ଏବେ ଛାତ ଉପରେ ସୌର ପ୍ୟାନେଲ ଅଛି, ଯାହା ବିଦ୍ୟୁତ୍ ଉତ୍ପାଦନ କରୁଛି ଏବଂ ଅତିରିକ୍ତ ବିଦ୍ୟୁତ୍ ବିକ୍ରୟ କରୁଛି। ଆମରେଲି ଜିଲ୍ଲା ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରରେ ମଧ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଗ୍ରଗତି କରିଛି, ଗୋବିନ୍ଦଭାଇଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଦୁଧଡା ଗ୍ରାମ ଏକ ସୌରଚାଳିତ ଗ୍ରାମ ହେବାକୁ ଯାଉଛି। ଛଅ ମାସ ପୂର୍ବରୁ, ଗୋବିନ୍ଦଭାଇ ମୋତେ କହିଥିଲେ ଯେ ତାଙ୍କୁ ତାଙ୍କ ଗ୍ରାମକୁ 'ସୂର୍ଯ୍ୟ ଘର' (ସୌରଚାଳିତ ଗ୍ରାମ) କରିବାକୁ ପଡିବ ଏବଂ ଏହା ସମାପ୍ତ ହେବାକୁ ଯାଉଛି। ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରାମକୁ ପ୍ରତି ମାସରେ ବିଦ୍ୟୁତ୍ ବିଲ୍ ବାବଦକୁ ୭୫,୦୦୦ ଟଙ୍କା ସଞ୍ଚୟ କରିବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି, ଯାହା ଦ୍ୱାରା ପ୍ରତ୍ୟେକ ପରିବାର ବାର୍ଷିକ ୪,୦୦୦ ଟଙ୍କା ସଞ୍ଚୟ କରିବେ। ଦୁଧଡାକୁ ଜିଲ୍ଲାର ପ୍ରଥମ ସୌର ଗ୍ରାମ କରିବା ପାଇଁ ଗୋବିନ୍ଦଭାଇ ଏବଂ ଆମରେଲିଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଜଳ ଏବଂ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଘନିଷ୍ଠ ଭାବରେ ଜଡିତ; ଯେଉଁଠାରେ ପାଣି ଅଛି, ପର୍ଯ୍ୟଟନ ସ୍ୱାଭାବିକ ଭାବରେ ଅନୁସରଣ କରେ। ଏବେ, ଭାରତ ମାତା ସରୋବରକୁ ଦେଖୁଥିବା ସମୟରେ, ମୁଁ ଭାବିଲି ଯେ ସାଧାରଣତଃ କଚ୍ଛକୁ ଆସୁଥିବା ପ୍ରବାସୀ ପକ୍ଷୀମାନେ ଏହି ଡିସେମ୍ବରରେ ଏଠାରେ ଏକ ନୂତନ ଠିକଣା ପାଇପାରନ୍ତି। ଯେତେବେଳେ ଫ୍ଲେମିଙ୍ଗୋ ଏଠାକୁ ଆସିବା ଆରମ୍ଭ କରିବେ, ଏହା ଅଧିକ ପର୍ଯ୍ୟଟକଙ୍କୁ ଆକର୍ଷିତ କରିବ। ଅମରେଲି ଜିଲ୍ଲା ଅନେକ ତୀର୍ଥସ୍ଥଳ ସହିତ ଆଶୀର୍ବାଦପ୍ରାପ୍ତ, ଯାହାକୁ ଲୋକମାନେ ଭକ୍ତିର ସହିତ ପରିଦର୍ଶନ କରନ୍ତି। ଆମେ ସର୍ଦ୍ଦାର ସରୋବର ବନ୍ଧରେ ସମ୍ଭାବନା ଦେଖିଲୁ, ଯାହା ପ୍ରାରମ୍ଭରେ ଜଳ ସଂରକ୍ଷଣ ପାଇଁ ନିର୍ମିତ ହୋଇଥିଲା। ସର୍ଦ୍ଦାର ପଟେଲଙ୍କ ବିଶ୍ୱର ସବୁଠାରୁ ଉଚ୍ଚ ପ୍ରତିମାକୁ ଯୋଡ଼ି, ଆମେ ଏକ ସ୍ମାରକୀ ସୃଷ୍ଟି କରିଥିଲୁ ଯାହା ଗତ ବର୍ଷ ପ୍ରାୟ ପଚାଶ ଲକ୍ଷ ପର୍ଯ୍ୟଟକଙ୍କୁ ଆକର୍ଷିତ କରିଥିଲା, କେବଳ ଡ୍ୟାମ ପାଇଁ ନୁହେଁ ବରଂ ପ୍ରତିମାକୁ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଦେବା ପାଇଁ। ଅକ୍ଟୋବର ୩୧ ରେ ସର୍ଦ୍ଦାର ପଟେଲଙ୍କ ୧୫୦ ତମ ଜନ୍ମବାର୍ଷିକୀ ପାଖେଇ ଆସୁଥିବାରୁ, ମୁଁ ମୋର ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଜଣାଇବା ପାଇଁ ଶୀଘ୍ର ଗୁଜରାଟ ଫେରିବି। ମୁଁ ଆଜି ଦିଲ୍ଲୀ ଫେରିବି, କିନ୍ତୁ କାଲି ପୁଣି ଥରେ ସର୍ଦ୍ଦାର ସାହେବଙ୍କ ପାଦ ଛୁଇଁ ପ୍ରଣାମ କରିବାକୁ ଆସିବି। ସବୁଦିନ ପରି, ଆମେ ତାଙ୍କ ଜନ୍ମବାର୍ଷିକୀକୁ ଏକତା ଦୌଡ଼ ସହିତ ପାଳନ କରୁ, କିନ୍ତୁ ଏହି ବର୍ଷ, ଯେହେତୁ ଦୀପାବଳି ଅକ୍ଟୋବର ୩୧ ରେ ପଡୁଛି, ଆମେ ଏହାକୁ ଅକ୍ଟୋବର ୨୯ ପାଇଁ ସ୍ଥିର କରିଛୁ। ମୁଁ ଆଶା କରୁଛି ଯେ ଏକତା ଦୌଡ଼ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସମଗ୍ର ଗୁଜରାଟରେ ବ୍ୟାପକ ଭାବରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବ, ଏବଂ ମୁଁ କେଭାଡିଆରେ ଜାତୀୟ ଏକତା ପରେଡରେ ଯୋଗଦେବି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଗାମୀ ଦିନରେ, ନୂତନ ଭାବରେ ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ କେର୍ଲି ରିଚାର୍ଜ ଜଳଭଣ୍ଡାର ଇକୋ-ଟୁରିଜିମ୍ ପାଇଁ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କେନ୍ଦ୍ର ହେବାକୁ ଯାଉଛି, ଯେପରି ମୁଁ ଆଜି ଭବିଷ୍ୟବାଣୀ କରୁଛି। ମୁଁ ସେଠାରେ ଦୁଃସାହସିକ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ପାଇଁ ଏକ ବଡ଼ ସମ୍ଭାବନା ଦେଖୁଛି। କେର୍ଲି ପକ୍ଷୀ ଅଭୟାରଣ୍ୟ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ମାନ୍ୟତା ପାଇବ, ଯାହା ସାରା ବିଶ୍ୱରୁ ପକ୍ଷୀ ପରୀକ୍ଷକ ଏବଂ ପ୍ରକୃତି ପ୍ରେମୀଙ୍କୁ ଆକର୍ଷିତ କରିବ। ପକ୍ଷୀ ପରୀକ୍ଷକମାନେ ପ୍ରାୟତଃ ହାତରେ କ୍ୟାମେରା ଧରି ଦିନ ବିତାଇବେ, ଜଙ୍ଗଲରେ ବୁଡ଼ି ରହିବେ, ପର୍ଯ୍ୟଟନ ମାଧ୍ୟମରେ ଏକ ଆୟ ଉତ୍ସ ସୃଷ୍ଟି କରିବେ। ଗୁଜରାଟର ଉପକୂଳ, ଯାହା ଏକଦା ଏହାର ଲୁଣିଆ ପାଣି ପାଇଁ ଜଣାଶୁଣା ଏବଂ ଏକ ସମସ୍ୟା ଭାବରେ ଦେଖାଯାଉଥିଲା, ତାହାକୁ ସମୃଦ୍ଧିର ପ୍ରବେଶ ଦ୍ୱାରରେ ପରିଣତ କରାଯାଉଛି। ଆମେ ଗୁଜରାଟର ଉପକୂଳକୁ କେବଳ ଏକ ଆଞ୍ଚଳିକ ସମ୍ପତ୍ତି ନୁହେଁ ବରଂ ଧନ ଏବଂ ବିକାଶର ଏକ ଜାତୀୟ କେନ୍ଦ୍ର କରିବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେଉଛୁ। ଆମର ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟଗୁଡ଼ିକ ବହୁତ ଉପକୃତ ହେବେ, ଯେପରି ଆମର ବନ୍ଦରଗୁଡ଼ିକ, ଶତାବ୍ଦୀର ଐତିହ୍ୟରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ, ଯାହାକୁ ଆମେ ପୁନର୍ଜୀବିତ କରୁଛୁ। ଲୋଥାଲ - ଏକ ପ୍ରାଚୀନ ସହର, ୫୦୦୦ ବର୍ଷରୁ ଅଧିକ ପୁରୁଣା - ମୋଦି କ୍ଷମତାକୁ ଆସିବା ପରେ ପ୍ରମୁଖତା ପାଇନାହିଁ। ମୁଁ ଗୁଜରାଟର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ହେବା ପରଠାରୁ ଏହା ମୋର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣରେ ସର୍ବଦା ଏକ ବିଶେଷ ସ୍ଥାନ ଅଧିକାର କରିଛି, ଏବଂ ମୁଁ ଏହାକୁ ପର୍ଯ୍ୟଟନର ବିଶ୍ୱ ମାନଚିତ୍ରରେ ଆଣିବାକୁ ଚାହୁଁଥିଲି। ଏବଂ ଏବେ ଆମେ ସେଠାରେ ବିଶ୍ୱର ସର୍ବବୃହତ ସାମୁଦ୍ରିକ ସଂଗ୍ରହାଳୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରୁଛୁ। ଯେତେବେଳେ ଆମେ ଅମରେଲିରୁ ଅହମ୍ମଦାବାଦ ଯାଉ, ଏହା ରାସ୍ତାରେ ଆସେ, ଏହା ବହୁତ ଦୂର ନୁହେଁ, ଆମକୁ ଆହୁରି ଟିକିଏ ଆଗକୁ ଯିବାକୁ ପଡିବ।
ଆମର ପ୍ରୟାସ ହେଉଛି ଭାରତର ସାମୁଦ୍ରିକ ଐତିହ୍ୟକୁ ବିଶ୍ୱ ସମ୍ମୁଖରେ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିବା, ଆମର ପ୍ରାଚୀନ ନାବିକମାନଙ୍କ ଐତିହ୍ୟକୁ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ କରିବା। ଆମର ପ୍ରୟାସ ମଧ୍ୟ ନୀଳ ବିପ୍ଳବ ସହିତ ସମନ୍ୱିତ, ଯାହା ଦ୍ୱାରା ସାମୁଦ୍ରିକ ସମ୍ପଦ ବିକାଶ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ, ଏବଂ ବନ୍ଦର-ନେତୃତ୍ୱାଧୀନ ବିକାଶ 'ବିକଶିତ ଭାରତ' (ବିକଶିତ ଭାରତ) ର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ଆଗକୁ ବଢାଇବାରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରୁଛି। ଜାଫ୍ରାବାଦ ଏବଂ ଶିଆଲ ବେଟ୍ ଭଳି ସ୍ଥାନରେ ଭିତ୍ତିଭୂମିକୁ ଉନ୍ନତ କରାଯାଉଛି, ଯାହା ଅମରେଲିକୁ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଆଞ୍ଚଳିକ କେନ୍ଦ୍ରରେ ପରିଣତ କରୁଛି। ପିପାଭାଭ ବନ୍ଦରର ଆଧୁନିକୀକରଣ ହଜାର ହଜାର ନିଯୁକ୍ତି ପାଇଁ ନୂତନ ରାସ୍ତା ଖୋଲିଛି ଏବଂ ଦଶ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ କଣ୍ଟେନର ଏବଂ ହଜାର ହଜାର ଯାନବାହାନ ପରିଚାଳନା ପାଇଁ କ୍ଷମତା ବୃଦ୍ଧି କରିଛି। ଆମେ ଗୁଜରାଟର ସମସ୍ତ ବନ୍ଦରକୁ ଦେଶର ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଅଂଶ ସହିତ ସଂଯୋଗ କରିବାକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛୁ, ଏକ ନିର୍ବିଘ୍ନ ନେଟୱାର୍କକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରି ଯାହା ଦେଶବ୍ୟାପୀ ଅର୍ଥନୀତିକୁ ଲାଭ ପହଞ୍ଚାଇଥାଏ।
ଅନ୍ୟପକ୍ଷରେ, ସାଧାରଣ ଲୋକଙ୍କ ଜୀବନ ପ୍ରତି ସମାନ ଚିନ୍ତା ଅଛି। ଆମର ଭିତ୍ତିଭୂମି ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକ ସୁଲଭ ଗୃହ, ବିଦ୍ୟୁତ୍, ରେଳ, ରାସ୍ତା, ଗ୍ୟାସ୍ ପାଇପଲାଇନ୍, ଦୂରସଂଚାର, ଅପ୍ଟିକାଲ୍ ଫାଇବର୍ ଏବଂ ହସ୍ପିଟାଲ୍ ପ୍ରଦାନ କରିବା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବିସ୍ତାରିତ। ଆମର ତୃତୀୟ କାର୍ଯ୍ୟକାଳରେ, କାରଣ ୬୦ ବର୍ଷ ପରେ ଦେଶ କୌଣସି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ତୃତୀୟ ଥର ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭାବରେ ସେବା କରିବାର ସୁଯୋଗ ଦେଇଛି। ଏଥିରେ ଗୁଜରାଟ ସହିତ ସହଯୋଗ ପାଇଁ ମୁଁ ଯଥେଷ୍ଟ କୃତଜ୍ଞ ନୁହେଁ। ଆମେ ଦେଖିଛୁ ଯେ ସଂଯୋଗୀକରଣର ଏହି ସାମଗ୍ରିକ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ସୌରାଷ୍ଟ୍ରରେ ପୂର୍ବରୁ ବହୁତ ଭଲ ଫଳାଫଳ ଆଣିଛି, ବଡ଼ ବଡ଼ ଶିଳ୍ପକୁ ଆକର୍ଷିତ କରିଛି। ଭିତ୍ତିଭୂମିରେ ଉନ୍ନତି ହେବା ସହିତ, ବଡ଼ ବଡ଼ ଶିଳ୍ପ ଆସିଥାଏ; ଆମେ ରୋରୋ ଫେରି ସେବାର ଲାଭ ଦେଖିଛୁ। ମୁଁ ସ୍କୁଲରେ ଏହା ବିଷୟରେ ଶୁଣୁଥିଲି: 'ଗୋଗର ଫେରି, ଗୋଗର ଫେରି,' କିନ୍ତୁ କେହି ଏହା ବିଷୟରେ କିଛି କରିନଥିଲେ। ଆମକୁ ସୁଯୋଗ ମିଳିଥିଲା, ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନ ୭୦୦,୦୦୦ ରୁ ଅଧିକ ଲୋକ ଏହି ରୋରୋ ଫେରି ସେବା ବ୍ୟବହାର କରିଛନ୍ତି। ୧୦୦,୦୦୦ ରୁ ଅଧିକ ଯାନବାହନ ଏବଂ ୭୫,୦୦୦ ରୁ ଅଧିକ ଟ୍ରକ୍ ଏବଂ ବସ୍ ଏଥିରୁ ଉପକୃତ ହୋଇଛନ୍ତି। ଏହା ଅଗଣିତ ଲୋକଙ୍କ ସମୟ ଏବଂ ଟଙ୍କା ସଞ୍ଚୟ କରିଛି, ଏବଂ ଏତେ ପେଟ୍ରୋଲ ଧୂଆଁ ଏଡାଇ ଦିଆଯାଇଛି। ଯଦି ଆପଣ ତାହା ହିସାବ କରନ୍ତି, ତେବେ ଆମେ ସମସ୍ତେ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟ ହେବୁ ଯେ ଏତେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କାମ ପୂର୍ବରୁ କାହିଁକି କରାଯାଇ ନଥିଲା। ମୁଁ ବିଶ୍ୱାସ କରେ ଯେ ଏତେ ଭଲ କାମ ମୋ ପାଇଁ ଭାଗ୍ୟରେ ଥିଲା।
ଆଜି ଜାମନଗରରୁ ଅମୃତସର-ଭଟିଣ୍ଡା ଅର୍ଥନୈତିକ କରିଡର ତିଆରି ପାଇଁ କାମ ଚାଲିଛି। ଏଥିରୁ ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ଲାଭ ମିଳିବ। ଗୁଜରାଟରୁ ପଞ୍ଜାବ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟ ଏଥିରୁ ଲାଭ ପାଇବେ। ସେହି ରାସ୍ତାରେ ବଡ଼ ବଡ଼ ଅର୍ଥନୈତିକ କ୍ଷେତ୍ର ପ୍ରତିଷ୍ଠା ହେଉଛି। ବଡ଼ ବଡ଼ ପ୍ରକଳ୍ପ ଆସୁଛି, ଏବଂ ରାସ୍ତା ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦଘାଟନ ସହିତ, ଜାମନଗର-ମୋରବି ଅଞ୍ଚଳ ବିକଶିତ ହେଉଛି। ମୁଁ ସବୁବେଳେ କହିଆସିଛି ଯେ ରାଜକୋଟ-ମୋରବି-ଜାମନଗର ତ୍ରିକୋଣକୁ ଭାରତର ଉତ୍ପାଦନ କେନ୍ଦ୍ର ଭାବରେ ମାନ୍ୟତା ଦିଆଯିବାର ସମ୍ଭାବନା ଅଛି। ଏଥିରେ ଏକ କ୍ଷୁଦ୍ର ଜାପାନ ହେବାର ଶକ୍ତି ଅଛି। ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ୨୦ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ଏହା ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲି, ସମସ୍ତେ ଏହାକୁ ପରିହାସ କରୁଥିଲେ। କିନ୍ତୁ ଆଜି ଏହା ଘଟୁଛି, ଏବଂ ସଂଯୋଗ କାର୍ଯ୍ୟ ଏବେ ଏହା ସହିତ ଜଡିତ। ଫଳସ୍ୱରୂପ, ସିମେଣ୍ଟ ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷେତ୍ରର ସଂଯୋଗୀକରଣରେ ମଧ୍ୟ ଉନ୍ନତି ହେବ। ଏହା ସହିତ, ସୋମନାଥ, ଦ୍ୱାରକା, ପୋରବନ୍ଦର ଏବଂ ଗିର୍ ସିଂହର ତୀର୍ଥସ୍ଥଳ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ସ୍ଥାନ ଭାବରେ ଅଧିକ ସୁଗମ ଏବଂ ଚମତ୍କାର ହେବାକୁ ଯାଉଛି। ଆଜି, କଚ୍ଛରେ ରେଳ ସଂଯୋଗ ବିସ୍ତାର ହୋଇଛି; ସୌରାଷ୍ଟ୍ର ଏବଂ କଚ୍ଛ ପାଇଁ ଏହି ସଂଯୋଗ ପ୍ରକଳ୍ପ କଚ୍ଛକୁ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ପାଇଁ ଏକ ଜାତୀୟ ଆକର୍ଷଣ କରିଛି। ସାରା ଦେଶର ଲୋକମାନେ ଚିନ୍ତିତ ଯେ କଚ୍ଛରେ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଏବଂ ଶିଳ୍ପ ପାଇଁ ବିଳମ୍ବ ହେବ, ଏବଂ ସେମାନେ ଏହାକୁ ଅନୁସନ୍ଧାନ କରିବାକୁ ଧାଇଁ ଆସୁଛନ୍ତି।
ଭାରତ ବିକାଶ ହେବା ସହିତ, ବିଶ୍ୱରେ ଏହାର ଗର୍ବ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି। ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ଭାରତକୁ ନୂତନ ଆଶା ସହିତ ଦେଖୁଛି, ଏବଂ ଭାରତକୁ ଦେଖିବା ପାଇଁ ଏକ ନୂତନ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଉଭା ହେଉଛି। ଲୋକମାନେ ଭାରତର ସମ୍ଭାବନାକୁ ଚିହ୍ନିବା ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି। ଆଜି, ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ଭାରତକୁ ଗମ୍ଭୀରତାର ସହିତ ଏବଂ ଧ୍ୟାନର ସହିତ ଶୁଣୁଛି। ସମସ୍ତେ ଭାରତ ଭିତରେ ସମ୍ଭାବନା ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା କରୁଛନ୍ତି। ଏଥିରେ ଗୁଜରାଟ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରେ; ଗୁଜରାଟ ବିଶ୍ୱକୁ ଦେଖାଇଛି ଯେ ଭାରତର ସହରଗୁଡ଼ିକର ଗ୍ରାମଗୁଡ଼ିକରେ କେତେ ସମ୍ଭାବନା ରହିଛି। କିଛି ଦିନ ପୂର୍ବରୁ, ମୁଁ ଋଷରେ ବ୍ରିକ୍ସ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀରେ ଯୋଗ ଦେଇଥିଲି, ଯେଉଁଠାରେ ମୋତେ ବିଭିନ୍ନ ଦେଶର ଅନେକ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏବଂ ରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କ ସହିତ ଶାନ୍ତିପୂର୍ଣ୍ଣ ଆଲୋଚନା କରିବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିଥିଲା। ସମସ୍ତଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସାଧାରଣ ଭାବନା ଥିଲା ଯେ ସେମାନେ ଭାରତ ସହିତ ଯୋଡ଼ି ହେବାକୁ ଏବଂ ଭାରତର ବିକାଶ ଯାତ୍ରାରେ ଅଂଶୀଦାର ହେବାକୁ ଚାହାଁନ୍ତି। ସମସ୍ତ ଦେଶ ଭାରତରେ ନିବେଶ ସମ୍ଭାବନା ବିଷୟରେ ପଚାରୁଛନ୍ତି। ମୁଁ ଋଷରୁ ଫେରିବା ପରେ, ଜର୍ମାନୀର ଚାନ୍ସେଲର ଏକ ବଡ଼ ପ୍ରତିନିଧିମଣ୍ଡଳୀ ସହିତ ଦିଲ୍ଲୀ ଆସିଥିଲେ। ସେ ଜର୍ମାନୀର ଶିଳ୍ପପତିମାନଙ୍କୁ ସାଙ୍ଗରେ ଆଣିଥିଲେ ଯେଉଁମାନେ ସମଗ୍ର ଏସିଆରେ ନିବେଶ କରନ୍ତି। ସେ ସେମାନଙ୍କୁ କହିଥିଲେ ଯେ ମୋଦୀ ଜୀଙ୍କ କଥା ଶୁଣନ୍ତୁ ଏବଂ ସେମାନେ ଭାରତରେ କ'ଣ କରିବାକୁ ଚାହାଁନ୍ତି ତାହା ନିଷ୍ପତ୍ତି ନିଅନ୍ତୁଏହାର ଅର୍ଥ ହେଉଛି ଜର୍ମାନୀ ମଧ୍ୟ ଭାରତରେ ଯଥେଷ୍ଟ ନିବେଶ କରିବାକୁ ଆଗ୍ରହୀ। କେବଳ ସେତିକି ନୁହେଁ, ସେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ ଯାହା ଆମ ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କୁ ଲାଭ ଦେବ। ପୂର୍ବରୁ ଜର୍ମାନୀ ୨୦,୦୦୦ ଭିସା ଜାରି କରିଥିଲା; ସେ ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ ଯେ ସେମାନେ ଏବେ ୯୦,୦୦୦ ଭିସା ପ୍ରଦାନ କରିବେ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କର କାରଖାନା ପାଇଁ ଯୁବକଙ୍କ ଆବଶ୍ୟକତା ଅଛି। ଭାରତୀୟ ଯୁବକଙ୍କ ଶକ୍ତି ଅପାର, ଏବଂ ଭାରତର ଲୋକମାନେ ଆଇନ ପାଳନକାରୀ ଏବଂ ଶାନ୍ତିପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବରେ ଏକାଠି ବାସ କରନ୍ତି। ସେମାନେ କହିଥିଲେ ଯେ ସେମାନଙ୍କୁ ଏଠାରେ ୯୦,୦୦୦ ଲୋକଙ୍କ ଆବଶ୍ୟକତା ଅଛି ଏବଂ ପ୍ରତିବର୍ଷ ୯୦,୦୦୦ ଭିସା ପ୍ରଦାନ କରିବାର ଘୋଷଣା କରିଛନ୍ତି। ବର୍ତ୍ତମାନ ଆମ ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ପାଇଁ ଏହି ଆବଶ୍ୟକତା ଅନୁଯାୟୀ ପ୍ରସ୍ତୁତି କରିବାର ସୁଯୋଗ ଆସିଛି। ଆଜି, ସ୍ପେନର ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଏଠାରେ ଥିଲେ, ଏବଂ ସ୍ପେନ ଭାରତରେ ଯଥେଷ୍ଟ ନିବେଶ କରିବାକୁ ଯୋଜନା କରୁଛି। ଏହା ଗୁଜରାଟର କ୍ଷୁଦ୍ର ଶିଳ୍ପଗୁଡ଼ିକୁ ବହୁତ ଲାଭ ଦେବ, ବିଶେଷକରି ଭଦୋଦରାରେ ଏକ ପରିବହନ ବିମାନ ନିର୍ମାଣ କାରଖାନା ପ୍ରତିଷ୍ଠା ସହିତ। ରାଜକୋଟରେ ବିଭିନ୍ନ ଉପକରଣ ଉତ୍ପାଦନ କରୁଥିବା ଛୋଟ କାରଖାନା ମଧ୍ୟ ଏହି ବିମାନ ଉତ୍ପାଦନରେ ଯୋଗଦାନ ଦେବ। ଗୁଜରାଟର ପ୍ରତ୍ୟେକ କୋଣରୁ ଛୋଟ ଲେଦ ମେସିନରେ କାମ କରୁଥିବା ଲୋକମାନେ ଛୋଟ ଅଂଶ ଯୋଗାଇବେ, କାରଣ ଏକ ବିମାନରେ ହଜାର ହଜାର ଉପାଦାନ ଆବଶ୍ୟକ, ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟେକ କାରଖାନା ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ଅଂଶରେ ବିଶେଷଜ୍ଞ। ଏହି କାର୍ଯ୍ୟ ସମଗ୍ର ସୌରାଷ୍ଟ୍ର ଅଞ୍ଚଳ ପାଇଁ ଲାଭଦାୟକ ହେବ, ଯେଉଁଠାରେ କ୍ଷୁଦ୍ର ଶିଳ୍ପର ଗଠନ ରହିଛି। ଏହା ଅନେକ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ଖୋଲିଥାଏ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଯେତେବେଳେ ମୋତେ ଗୁଜୁରାଟର ସେବା କରିବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିଥିଲା, ମୋର ଲକ୍ଷ୍ୟ ଥିଲା ଗୁଜୁରାଟ ଏବଂ ଭାରତ ଉଭୟର ବିକାଶକୁ ଆଗେଇ ନେବା। ମୋର ମାର୍ଗଦର୍ଶକ ନୀତି ଥିଲା ଯେ ଗୁଜୁରାଟର ପ୍ରଗତି ଭାରତର ପ୍ରଗତିକୁ ନେଇଯାଏ। 'ବିକ୍ସିଟ୍ ଗୁଜୁରାଟ' (ସମୃଦ୍ଧ ଗୁଜୁରାଟ) ନିର୍ମାଣ କରି, ଆମେ 'ବିକ୍ସିଟ୍ ଭାରତ' (ବିକଶିତ ଭାରତ) ପାଇଁ ପଥ ପ୍ରଶସ୍ତ କରୁ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି, ବହୁତ ଦିନ ପରେ, ମୁଁ ନିଜକୁ ଅନେକ ପରିଚିତ ମୁହଁ ମଧ୍ୟରେ ପାଉଛି, ଏବଂ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ହସୁଥିବା ଏବଂ ଖୁସି ଦେଖି ମୋତେ ଆନନ୍ଦରେ ଭରିଦିଏ। ପୁଣି ଥରେ, ମୁଁ ମୋର ପ୍ରିୟ ବନ୍ଧୁ ସାବଜୀଭାଇଙ୍କୁ ସୁରଟରୁ ତାଙ୍କର ଧ୍ୟାନ ହଟାଇ ଗୁଜୁରାଟର ପ୍ରତ୍ୟେକ କୋଣରେ ପାଣି ପହଞ୍ଚିବା ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେବାକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରୁଛି। ଆସନ୍ତୁ ୮୦/୨୦ ଯୋଜନାର ପୂର୍ଣ୍ଣ ଲାଭ ଗୁଜୁରାଟରେ ପହଞ୍ଚାଇବା। ଆପଣମାନଙ୍କୁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ମୋର ଶୁଭକାମନା।
ମୋ ସହିତ ଯୋଗଦାନ କରନ୍ତୁ:
ଭାରତ ମାତା କି - ଜୟ!
ଭାରତ ମାତା କି - ଜୟ!
ଭାରତ ମାତା କି - ଜୟ!
ଧନ୍ୟବାଦ, ବନ୍ଧୁଗଣ।
(ଅସ୍ୱୀକୃତି - ମୂଳ ଭାଷଣ ଗୁଜୁରାଟରେ। ଏହା ଇଂରାଜୀ ଭାଷାରେ ଆନୁମାନିକ ଅନୁବାଦ)।