প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
চি-২৯৫ এয়াৰক্ৰাফ্ট ফেক্টৰীৰ উদ্বোধনী অনুষ্ঠানত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দিয়া ভাষণৰ অসমীয়া অনুবাদ
28 OCT 2024 4:58PM by PIB Guwahati
মহামহিম পেড্ৰ’ ছানচেজ, গুজৰাটৰ ৰাজ্যপাল আচাৰ্য দেৱব্ৰত জী, ভাৰতৰ প্ৰতিৰক্ষা মন্ত্ৰী শ্ৰী ৰাজনাথ সিং জী, বৈদেশিক পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰী শ্ৰী এছ জয়শংকৰ জী, ইয়াৰ জনপ্ৰিয় মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী ভূপেন্দ্ৰভাই পেটেল, স্পেইন আৰু ৰাজ্য চৰকাৰৰ মন্ত্ৰীগণ, এয়াৰবাছ আৰু টাটা টিমৰ সকলো বন্ধু, দেৱী আৰু সজ্জনসকল!
নমস্কাৰ!
বুয়েনছ ডিয়াছ!
মোৰ বন্ধু পেড্ৰ’ ছানচেজ জী, এয়া তেওঁৰ প্ৰথম ভাৰত ভ্ৰমণ। আজিৰ পৰা আমি ভাৰত আৰু স্পেইনৰ অংশীদাৰিত্বক এক নতুন দিশ দিছোঁ। আমি C-295 Transport Aircraftৰ উৎপাদনৰ ফেক্টৰীৰ শুভাৰম্ভ কৰিছোঁ। এই ফেক্টৰীয়ে ভাৰত-স্পেইনৰ সম্পৰ্ক শক্তিশালী কৰাৰ উপৰিও মেক ইন ইণ্ডিয়া, মেক ফৰ দ্য ৱৰ্ল্ডৰ মিছনকো শক্তিশালী কৰিবলৈ গৈ আছে। মই এয়াৰবাছ আৰু সমগ্ৰ টাটা টিমক আন্তৰিক শুভেচ্ছা জনাইছোঁ। কিছুদিনৰ আগতে আমি দেশৰ মহান পুত্ৰ ৰতন টাটা জীক হেৰুৱাইছোঁ। আজি যদি আমাৰ মাজত ৰতন টাটা জী থাকিলহেঁতেন তেন্তে আজি হয়তো তেওঁ আটাইতকৈ বেছি সুখী অনুভৱ কৰিলেহেঁতেন। কিন্তু তেওঁৰ আত্মা য’তেই নাথাকক কিয়, আজি নিশ্চয় তেওঁ সুখী অনুভৱ কৰিছে।
বন্ধুসকল,
চি-২৯৫ এয়াৰক্ৰাফ্টৰ এই ফেক্টৰীয়ে নতুন ভাৰতৰ নতুন কৰ্মসংস্কৃতিৰ প্ৰতিফলন ঘটায়। আজি যিকোনো আঁচনিৰ কাম, ধাৰণাৰ পৰা কাৰ্যকৰী হোৱালৈকে যি গতিৰে ভাৰতে কাম কৰি আছে, সেয়া ইয়াত দেখা গৈছে। দুবছৰ পূৰ্বে অক্টোবৰ মাহতে এই কাৰখানা নিৰ্মাণৰ কাম আৰম্ভ হৈছিল। আজি অক্টোবৰ মাহতে এই কাৰখানাটো এতিয়া বিমান উৎপাদনৰ বাবে সাজু হৈছে। মোৰ সদায় এইটোৱেই গুৰুত্ব আছিল যে পৰিকল্পনা আৰু কাৰ্যকৰী কৰণত যাতে অপ্ৰয়োজনীয় পলম নহয়। মই যেতিয়া গুজৰাটৰ মুখ্যমন্ত্ৰী আছিলোঁ তেতিয়া এই ভদোদৰাতে বম্বাৰ্ডিয়াৰ ৰে’লৰ ডবা নিৰ্মাণৰ বাবে এটা কাৰখানা স্থাপন কৰাৰ সিদ্ধান্ত লোৱা হৈছিল। এই কাৰখানাটোও অভিলেখ সময়ৰ ভিতৰতে উৎপাদনৰ বাবে সাজু কৰা হৈছিল। আজি আমি সেই কাৰখানাত নিৰ্মিত মেট্ৰ’ ডবাবোৰ আন দেশলৈও ৰপ্তানি কৰিছোঁ। মোৰ বিশ্বাস যে ভৱিষ্যতে এই বিমান কাৰখানাত নিৰ্মিত বিমানসমূহ আন দেশলৈও ৰপ্তানি কৰা হ’ব।
বন্ধুসকল,
বিখ্যাত স্পেনিছ কবি এণ্টনিঅ’ মাচাডোৱে লিখিছে: Traveler, there is no path… The path is made by walking… ইয়াৰ অৰ্থ হ’ল আমি লক্ষ্যত উপনীত হ’বলৈ প্ৰথম খোজ দিয়াৰ লগে লগে পথটো স্বয়ংক্ৰিয়ভাৱে তৈয়াৰ হয়। আজি আপোনালোকে দেখিছে, ভাৰতৰ প্ৰতিৰক্ষা উৎপাদন পৰিৱেশ তন্ত্ৰই নতুন উচ্চতা লাভ কৰিছে। ১০ বছৰ আগতে আমি সুনিৰ্দিষ্ট পদক্ষেপ নোলোৱা হ’লহেঁতেন, আজি এই গন্তব্যস্থানত উপনীত হোৱাটো অসম্ভৱ হ’লহেঁতেন৷ সেই সময়ত কোনেও কল্পনাও কৰিব পৰা নাছিল যে ভাৰতত ইমান বৃহৎ পৰিসৰত প্ৰতিৰক্ষা উৎপাদন হ’ব পাৰে। সেই সময়ত অগ্ৰাধিকাৰ আৰু পৰিচয় দুয়োটা আমদানিৰেই আছিল। কিন্তু আমি এটা নতুন পথত খোজ দি নিজৰ বাবে নতুন লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ কৰাৰ সিদ্ধান্ত লৈছিলোঁ। আৰু আজি আমি ইয়াৰ ফল দেখিবলৈ পাইছোঁ।
বন্ধুসকল,
যিকোনো সম্ভাৱনাক সমৃদ্ধিলৈ ৰূপান্তৰিত কৰিবলৈ সঠিক পৰিকল্পনা আৰু সঠিক অংশীদাৰিত্বৰ প্ৰয়োজন। ভাৰতৰ প্ৰতিৰক্ষা খণ্ডৰ পৰিৱৰ্তন সঠিক পৰিকল্পনা আৰু সঠিক অংশীদাৰিত্বৰ উদাহৰণ। যোৱা দশকত দেশখনে এনে বহু সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ কৰিছিল, যাৰ ফলত ভাৰতত এক সজীৱ প্ৰতিৰক্ষা উদ্যোগৰ বিকাশ ঘটিল। আমি প্ৰতিৰক্ষা উৎপাদনত ব্যক্তিগত খণ্ডৰ অংশগ্ৰহণক সম্প্ৰসাৰিত কৰিলোঁ, ৰাজহুৱা খণ্ডক দক্ষ কৰি তুলিলোঁ, অধ্যাদেশৰ কাৰখানাসমূহক সাতটা ডাঙৰ কোম্পানীলৈ ৰূপান্তৰিত কৰিলোঁ, ডিআৰডিঅ’ আৰু এইচএএলক শক্তিশালী কৰিলোঁ, ইউপি আৰু তামিলনাডুত দুটা ডাঙৰ প্ৰতিৰক্ষা কৰিডৰ সৃষ্টি কৰিলোঁ, এনে বহু সিদ্ধান্তই প্ৰতিৰক্ষা খণ্ডক নতুন শক্তিৰে ভৰাই দিলে। iDEX অৰ্থাৎ Innovation for Defence Excellenceৰ দৰে আঁচনিয়ে ষ্টাৰ্টআপক গতি প্ৰদান কৰিলে, যোৱা ৫-৬ বছৰতে ভাৰতত প্ৰায় ১০০০টা নতুন ডিফেন্স ষ্টাৰ্টআপ গঠন হৈছে। ভাৰতৰ প্ৰতিৰক্ষা ৰপ্তানি বিগত ১০ বছৰত ৩০গুণ বৃদ্ধি পাইছে। আজি আমি বিশ্বৰ ১০০খনতকৈও অধিক দেশলৈ প্ৰতিৰক্ষা সঁজুলি ৰপ্তানি কৰিছোঁ।
বন্ধুসকল,
আজি আমি ভাৰতত দক্ষতা আৰু চাকৰি সৃষ্টিৰ ওপৰত বহুত গুৰুত্ব দিছোঁ। এয়াৰবাছ আৰু টাটাৰ এই কাৰখানাটোৱে ভাৰততো হাজাৰ হাজাৰ চাকৰিৰ সৃষ্টি কৰিব। এই প্ৰকল্পৰ বাবে বিমানখনৰ ১৮ হাজাৰ অংশ থলুৱাভাৱে নিৰ্মাণ হ’বলৈ গৈ আছে। যদি দেশৰ কোনো এটা অংশত এটা অংশ নিৰ্মাণ কৰা হ’ব, তেন্তে দেশৰ কোনো এটা অংশত আন এটা অংশ নিৰ্মাণ কৰা হ’ব, আৰু এই অংশবোৰ কোনে নিৰ্মাণ কৰিব? আমাৰ অতি ক্ষুদ্ৰ আৰু ক্ষুদ্ৰ উদ্যোগসমূহে এই কাম কৰিবলৈ ওলাইছে, আমাৰ এমএছএমইসমূহে এই কামৰ নেতৃত্ব দিব। আজিও আমি বিশ্বৰ বৃহৎ বিমান কোম্পানীসমূহৰ অন্যতম বৃহৎ অংশ যোগানকাৰী। এই নতুন বিমান কাৰখানাই ভাৰতৰ নতুন দক্ষতা আৰু নতুন উদ্যোগক যথেষ্ট গতি প্ৰদান কৰিব।
বন্ধুসকল,
আজি মই এই কাৰ্যসূচীক পৰিবহণ বিমান নিৰ্মাণৰ আগলৈও যোৱা দেখি আছোঁ। যোৱা দশকত ভাৰতৰ বিমান পৰিবহণ খণ্ডৰ অভূতপূৰ্ব বৃদ্ধি আৰু ৰূপান্তৰ আপোনালোক সকলোৱে দেখিছে। আমি দেশৰ শ শ সৰু চহৰলৈ বিমান সংযোগৰ ব্যৱস্থা কৰিছোঁ। আমি ইতিমধ্যে ভাৰতক বিমান পৰিবহণ আৰু এমআৰঅ’ ডমেইনৰ হাব হিচাপে গঢ়ি তুলিবলৈ কাম কৰি আছোঁ। এই পৰিৱেশ তন্ত্ৰই ভৱিষ্যতে মেড ইন ইণ্ডিয়া অসামৰিক বিমানৰ পথো মুকলি কৰিব। আপোনালোকে জানে যে বিভিন্ন ভাৰতীয় বিমান সংস্থাই ১২০০খন নতুন বিমান ক্ৰয়ৰ অৰ্ডাৰ দিছে। এতিয়া হয়তো বিশ্বৰ কোম্পানীটোৱে আন কোনো দেশৰ পৰা অৰ্ডাৰ ল’ব নোৱাৰিব, অৰ্থাৎ ভৱিষ্যতে এই কাৰখানাটোৱে ভাৰত আৰু বিশ্বৰ প্ৰয়োজনীয়তা পূৰণৰ ক্ষেত্ৰত ডাঙৰ ভূমিকা ল’বলৈ গৈ আছে, ডিজাইনৰ পৰা আৰম্ভ কৰি অসামৰিক বিমান নিৰ্মাণলৈকে।
বন্ধুসকল,
ভাৰতৰ এই প্ৰচেষ্টাসমূহত ভদোদৰা চহৰে অনুঘটক হিচাপে কাম কৰিব। এই চহৰখন ইতিমধ্যে এমএছএমইৰ এক শক্তিশালী কেন্দ্ৰ। আমাৰ ইয়াত গতিশক্তি বিশ্ববিদ্যালয়ো আছে এই বিশ্ববিদ্যালয়ে আমাৰ বিভিন্ন খণ্ডৰ বাবে পেছাদাৰী ব্যক্তিক প্ৰস্তুত কৰি আছে। ভদোদৰাত ফাৰ্মা ছেক্টৰ, ইঞ্জিনিয়াৰিং আৰু গধুৰ মেচিন, কেমিকেল আৰু পেট্ৰ’কেমিকেল, পাৱাৰ এণ্ড এনাৰ্জি ইকুইপমেণ্ট আদি খণ্ডৰ লগত জড়িত বহুতো কোম্পানী আছে। এতিয়া এই সমগ্ৰ অঞ্চলটো ভাৰতৰ বিমান নিৰ্মাণৰ এটা ডাঙৰ হাবো হ’বলৈ গৈ আছে। আৰু ইয়াৰ বাবে আজি মই গুজৰাট চৰকাৰ, ইয়াৰ মুখ্যমন্ত্ৰী ভূপেন্দ্ৰ ভাই ডাঙৰীয়া আৰু তেওঁৰ সমগ্ৰ দলটোক তেওঁলোকৰ আধুনিক ঔদ্যোগিক নীতি আৰু সিদ্ধান্তৰ বাবে অভিনন্দন জনাইছোঁ, আৰু তেওঁলোকৰ শলাগ লৈছোঁ।
বন্ধুসকল,
ভদোদৰাৰ আন এক বিশেষ কথা। ভাৰতৰ এখন গুৰুত্বপূৰ্ণ সাংস্কৃতিক চহৰ। এইখন আমাৰ সাংস্কৃতিক চহৰ। সেয়েহে আজি স্পেইনৰ পৰা অহা আপোনালোক সকলো বন্ধু-বান্ধৱীক ইয়াত আদৰণি জনাই মোৰ বিশেষ আনন্দৰ সৃষ্টি হৈছে। ভাৰত আৰু স্পেইনৰ মাজৰ সাংস্কৃতিক সংযোগৰ নিজস্ব গুৰুত্ব আছে। মোৰ মনত আছে, ফাদাৰ কাৰ্লোছ ৱেলে স্পেইনৰ পৰা আহি ইয়াত গুজৰাটত বসতি স্থাপন কৰিছিল। তেওঁ নিজৰ জীৱনৰ পঞ্চাশ বছৰ ইয়াতেই কটালে। তেওঁৰ চিন্তা আৰু লেখাৰে আমাৰ সংস্কৃতিক সমৃদ্ধ কৰিলে। মোৰ তেখেতক কেইবাবাৰো লগ পোৱাৰ সৌভাগ্যও হৈছিল। তেখেতৰ এই মহান অৱদানৰ বাবে আমিও পদ্মশ্ৰীৰে সন্মানিত কৰিলোঁ। কিন্তু ইয়াত গুজৰাটত আমি তেওঁক ফাদাৰ ৱালেছ বুলি মাতিছিলোঁ, আৰু তেওঁ গুজৰাটী ভাষাত লিখিছিল। বহু গুজৰাটী সাহিত্যত তেওঁৰ বহু গ্ৰন্থ আমাৰ চহকী সাংস্কৃতিক ঐতিহ্য।
বন্ধুসকল,
মই শুনিছোঁ স্পেইনতো যোগাসন অতি জনপ্ৰিয়। স্পেইনৰ ফুটবলকো ভাৰতত বহুত পছন্দ কৰা হয়। কালি ৰিয়েল মাদ্রিদ আৰু বার্চিলোনাৰ মাজৰ খেলখনৰ বিষয়ে ভাৰততো আলোচনা কৰা হৈছিল৷ বাৰ্চিলোনাৰ এই দৰ্শনীয় জয় ইয়াতো আলোচনাৰ বিষয় আছিল। আৰু মই আপোনালোকক নিশ্চয়তাসহ ক’ব পাৰোঁ যে দুয়োটা ক্লাবৰ অনুৰাগীৰ মাজত ভাৰতত সিমানেই তৰ্ক-বিতৰ্কও হ’ল যিমান হস্পেইনত হৈছে।
বন্ধুসকল,
খাদ্য, চলচ্চিত্ৰ আৰু ফুটবল সকলোতে আমাৰ সম্পৰ্ক ষ্ট্ৰং পিপল টু পিপল কানেক্টৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি গঢ় লৈ উঠিছে। মই সুখী যে ভাৰত আৰু স্পেইনে ২০২৬ বৰ্ষক ভাৰত-স্পেইনৰ সংস্কৃতি, পৰ্যটন আৰু এ আই বৰ্ষ হিচাপে উদযাপন কৰাৰ সিদ্ধান্ত লৈছে।
বন্ধুসকল,
ভাৰত আৰু স্পেইনৰ মাজৰ অংশীদাৰিত্ব এক এনেকুৱা প্ৰিজমৰ দৰে যি বহুমাত্ৰিক, সজীৱ আৰু নিত্য বিকাশশীল। মোৰ বিশ্বাস যে আজিৰ এই অনুষ্ঠানে ভাৰত আৰু স্পেইনৰ যৌথ সহযোগিতাৰ বহু নতুন প্ৰকল্পক অনুপ্ৰাণিত কৰিব। মই স্পেনিছ উদ্যোগ আৰু উদ্ভাৱকসকলকো ভাৰতলৈ আমন্ত্ৰণ জনাম যাতে তেওঁলোক ভাৰতলৈ আহক আৰু আমাৰ উন্নয়ন যাত্ৰাত আমাৰ অংশীদাৰ হওক। আকৌ এবাৰ এয়াৰবাছ আৰু টাটাৰ টিমক এই প্ৰকল্পৰ বাবে বহুত বহুত শুভকামনা।
ধন্যবাদ।

Prime Minister's Office
English rendering of Prime Minister's Speech at the Inauguration Ceremony of the C-295 Aircraft Factory
28 OCT 2024 4:58PM by PIB Delhi
Excellency Pedro Sanchez, Governor of Gujarat Acharya Devvrat ji, Bharat’s Defence Minister Shri Rajnath Singh ji, Foreign Minister Shri S. Jaishankar ji, the popular Chief Minister of Gujarat Shri Bhupendrabhai Patel, Ministers from Spain and the State Government, all members of the Airbus and Tata teams, ladies and gentlemen!
Namaskar!
Buenos Días!
My friend, Mr. Pedro Sanchez, is visiting Bharat for the first time. From today, we are giving a new direction to the partnership between Bharat and Spain. We are inaugurating the factory for the production of the C-295 Transport Aircraft. This factory will not only strengthen Bharat-Spain relations but also empower our mission, ‘Make in India, Make for the World’. My best wishes to the entire Airbus and Tata teams. Recently, we lost the great son of the nation, Ratan Tata ji. Had Ratan Tata ji been with us today, he would have been the happiest among us. Wherever his soul may be, I am sure he would be feeling immense joy today.
Friends,
The C-295 aircraft factory reflects the new work culture of New Bharat. From idea to execution, the speed with which Bharat operates today is evident here. The construction of this factory began two years ago in October. And this factory is ready for aircraft production in October itself. I have always focused on avoiding unnecessary delays in planning and execution. When I was the Chief Minister of Gujarat, a decision was taken to set up a factory to manufacture Bombardier train coaches in Vadodara. That factory was also set up for production within a record time. Today, we are exporting metro coaches made in that factory to other countries. I am confident that aircraft produced in this factory will also be exported worldwide in the future.
Friends,
The famous Spanish poet Antonio Machado once wrote:
"Traveler, there is no path... The path is made by walking."
It implies that the moment we take the first step towards our goal, paths begin to form. Today, Bharat’s defence manufacturing ecosystem is reaching new heights. Had we not taken solid steps a decade ago, it would have been impossible to reach this milestone today. At that time, no one could imagine large-scale defence manufacturing in Bharat. Priorities and identity then were centred on imports. But we chose to tread a new path, setting new goals, and today we can see the results.
Friends,
To transform any possibility into prosperity, the right plan and the right partnership are essential. The transformation of Bharat’s defence sector is an example of the right plan and the right partnership. In the past decade, the country has made decisions that fostered a vibrant defence industry in Bharat. We expanded private sector participation in defence manufacturing, made public sector units efficient, converted ordnance factories into seven large companies, empowered DRDO and HAL, and developed two major defence corridors in UP and Tamil Nadu. These initiatives have infused the defence sector with new energy. Schemes like iDEX (Innovation for Defence Excellence) have fuelled start-ups, and in the last 5-6 years, nearly 1,000 new defence start-ups have emerged in Bharat. In the past 10 years, Bharat’s defence exports have increased by 30 times. Today, we are exporting defence equipment to over 100 countries in the world.
Friends,
Today, we are highly focused on skills and job creation in Bharat. This factory by Airbus and Tata will also generate thousands of jobs in Bharat. The indigenous manufacturing of 18,000 aircraft parts is set to begin due to this project. One part may be manufactured in one part of the country, while another part may be produced elsewhere, and who will manufacture these parts? Our micro and small enterprises (MSMEs) are going to lead this work. We are already one of the largest suppliers of parts to major aircraft companies worldwide. This new aircraft factory will give a boost to new skills and new industries in Bharat.
Friends,
I see this event as going beyond just manufacturing transport aircraft. Over the past decade, you have seen unprecedented growth and transformation in Bharat’s aviation sector. We are expanding air connectivity to hundreds of smaller cities across the country. We are working to make Bharat a hub for aviation and MRO (Maintenance, Repair, and Overhaul). This ecosystem will pave the way for ‘Made in India’ civil aircraft in the future. You must be aware that various Indian airlines have placed orders for 1,200 new aircraft. This means that in the future, this factory will play a crucial role in the design and manufacturing of civil aircraft to meet the needs of both Bharat and the world.
Friends,
Vadodara city will act as a catalyst in these efforts of Bharat. This city is already a strong centre for MSMEs, and we also have the Gati Shakti University here. This university is preparing professionals for various sectors. Vadodara has numerous companies related to the pharma sector, engineering and heavy machinery, chemicals and petrochemicals, and power and energy equipment. Now, this entire region is set to become a major hub for aviation manufacturing in Bharat. I congratulate the Gujarat government, Chief Minister Bhupendra Bhai, and his entire team for their modern industrial policies and decisions.
Friends,
Vadodara has another special characteristic. It is an important cultural city in Bharat, a city of heritage. Hence, I am especially pleased to welcome all of you from Spain here. Cultural connections hold a special significance between Bharat and Spain. I recall Father Carlos Valles, who came from Spain and settled in Gujarat, dedicating fifty years of his life here and enriching our culture through his thoughts and writings. I was fortunate to meet him several times. We honoured him with the Padma Shri for his remarkable contributions. In Gujarat, we lovingly called him Father Valles, and he used to write in Gujarati. His books have enriched Gujarati literature and our cultural heritage.
Friends,
I have heard that yoga is very popular in Spain. Indian fans also admire Spain’s football. Yesterday’s match between Real Madrid and Barcelona was widely discussed in Bharat, and Barcelona’s stunning victory became a topic of discussion here too. I guarantee that fans of both clubs in Bharat engage in banter just as passionately as those in Spain.
Friends,
Food, films, and football—all these elements are part of a strong people-to-people connection between our nations. I am delighted that Bharat and Spain have decided to celebrate 2026 as the India-Spain Year of Culture, Tourism, and AI.
Friends,
The partnership between Bharat and Spain is like a prism, which is multidimensional, vibrant, and ever-evolving. I am confident that today’s event will inspire many new joint collaboration projects between Bharat and Spain. I also invite the Spanish industry and innovators to come to Bharat and become part of our development journey. Once again, my best wishes to the Airbus and Tata teams for this project.
Thank you.