প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
ধনবন্তারি জয়ন্তী অমসুং ৯শুবা অয়ুর্বেদ নুমিত্তা, PMনা ওক্তোবর ২৯দা লুপা করোর ১২,৮৫০ হেন্বগী হকশেলগী সেক্তরগা মরী লৈনবা মশিং য়াম্লবা প্রোজেক্তশিং হৌদোক্কদৌরি, শঙ্গাগদৌরি অমসুং উরেপ উয়ুং তমগদৌরি
PM না অয়ুস্মান ভারত PM-JAYগী মখাদা চহি ৭০ অমসুং মসিগী মথক্তা লৈবা সেনিয়র সিতিজনশিং কোনশিন্দুনা হেল্থ কভরেজ পাকথোক চাউথোকহনগদৌরি
হেল্থকেয়র ইনফ্রাস্ত্রকচরদা অচৌবা ইনোৎ পীগদবা খোঙথাং অমদা PM মশিং য়াম্লবা হেল্থকেয়র ইন্সতিত্যুসনশিং শঙ্গাগনি অমসুং উরেপ উয়ুং তমগনি
PM না ভারতকী অহান্বা ওল ইন্দিয়া ইন্সতিত্যুৎ ওফ অয়ুর্বেদকী ফেজ-২ শঙ্গাগদৌরি
হেল্থকেয়র সেক্তরদা তেক্নোলোজী ইনোভেতিব ওইনা শীজিন্নবা হেনগৎহন্নবা, PM না তর্সরী হেল্থকেয়র ইন্সতিত্যুসন ১১দা দ্রোন সর্ভিস হৌদোক্কদৌরি
হেল্থকেয়র ফেসিলিতীশিংগী ফীভম ফগৎহন্নবা দিজিতেল ইনিসিএতিবশিং হেনগৎহন্নবা, PM না মীরোনবী নুপীশিং অমসুং অঙাং মচাশিংদা কান্নবা পীদুনা ভেক্সিনেসনগী থৌওং দিজিতেলাইজ তৌরিবা U-WIN পোর্তেল হৌদোক্কদৌরি
মেক ইন ইন্দিয়াগী মঙলান পরিংদা, PM না মেদিকেল দিভাইস অমসুং বল্ক দ্রগকী লমদা PLI স্কীমগী মখাদা প্রোজেক্ত মঙা শঙ্গাগদৌরি
PM না হেল্থকেয়র সেক্তরদা R&D অমসুং তেস্তিং ইনফ্রাস্ত্রকচর মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা মশিং য়াম্লবা ইনিসিএতিবশিংসু হৌদোক্কদৌরি
28 OCT 2024 12:47PM by PIB Imphal
ধনবন্তারি জয়ন্তী অমসুং ৯শুবা অয়ুর্বেদ নুমিত্তা, PMনা ওক্তোবর ২৯গী নুংথিল পুং ১২:৩০ তাবা মতমদা নই দিল্লীদা লৈবা ওল ইন্দিয়া ইন্সতিত্যুৎ ওফ অয়ুর্বেদ (AIIA)দা লুপা করোর ১২,৮৫০ হেন্বগী হকশেলগী সেক্তরগা মরী লৈনবা মশিং য়াম্লবা প্রোজেক্তশিং হৌদোক্কদৌরি, শঙ্গাগদৌরি অমসুং উরেপ উয়ুং তমগদৌরি‍।
ফ্লেগসিপ স্কীম অয়ুস্মান ভারত প্রধান মন্ত্রী জন অরোগ্য য়োজনা (PM-JAY)দা হাপচিল্লকপা অচৌবা থৌশিল অমা ওইনা, প্রধান মন্ত্রীনা চহি ৭০ অমসুং মসিগী মথক্তা লৈবা সেনিয়র সিতিজনশিং কোনশিন্দুনা হেল্থ কভরেজ পাকথোক চাউথোকহনবগী থৌরাং হৌদোক্কদৌরি‍। মসিনা সেনিয়র সিতিজন পুম্নমক্তা মখোয়গী শেন্থোক্কী য়েংদনা হকশেলগী কভরেজ ফংহনবদা মতেঙ ওইরগনি‍।
লৈবাক শিন্বা থুংনা মতিং লৈবা হেল্থকেয়র ফংহনবা হায়বসি প্রধান মন্ত্রীনা লেপ্পা লৈতনা হোৎনরকপা থৌরাং অমনি‍। হেল্থকেয়র ইনফ্রাস্ত্রকচরদা অচৌবা ইনোৎ পীগদবা খোঙথাং অমদা PM মশিং য়াম্লবা হেল্থকেয়র ইন্সতিত্যুসনশিং শঙ্গাগনি অমসুং উরেপ উয়ুং তমগনি‍।
প্রধান মন্ত্রীনা ভারতকী অহান্বা ওল ইন্দিয়া ইন্সতিত্যুৎ ওফ অয়ুর্বেদকী ফেজ-২ শঙ্গাগদৌরি‍। মসিদা পঞ্চকর্মা হোস্পিতাল অমা, দ্রগ মেনুফেকচরিংগী অয়ুর্বেদিক ফার্মাসী অমা, স্পোর্তস মেদিসিন য়ুনিত অমা, সেন্ত্রেল লাইব্রেরী অমা, IT অমসুং স্তার্ত-অপ ইনক্যুবেসন সেন্তর অমা, অমসুং সীত ৫০০গী ওদিতোরিয়ম অমগা লোয়ননা অতৈ কয়া য়াওরি‍। মহাক্না মধ্য প্রদেশকী মন্দসৌর, নীমুচ, অমসুং সিওনীদা মেদিকেল কলেজ অহুমশু শঙ্গাগনি‍। মখা তানা, মহাক্না হিমাচল প্রদেশকী বিলাসপুর, ৱেস্ত বেঙ্গলগী কল্য়ানী, বিহারগী পত্না, উত্তর প্রদেশকী গোরখপুর, মধ্য প্রদেশকী ভোপাল, অসামগী গুৱাহাতী অমসুং নই দিল্লীদা জন ঔসধী কেন্দ্র অমমম য়াওবা তোঙান তোঙানবা AIIMS কী ফেসিলিতী অমসুং সর্ভিস এক্সতেন্সনশিংসু শঙ্গাগনি‍। প্রধান মন্ত্রীনা ছত্তিসগরগী গভর্নমেন্ত মেদিকেল কলেজতা সুপর স্পিসিএল্তী ব্লোক অমা অমসুং ওরিসাগী বর্গরদা ক্রিতিকেল কেয়র ব্লোক অমসু শঙ্গাগনি‍।
প্রধান মন্ত্রীনা মধ্য প্রদেশকী সিবপুরী, রত্লম, খন্দৱা, রাজগর অমসুং মন্দসৌরদা নর্সিং কলেজ মঙা; হিমাচল প্রদেশ, কর্নতকা, মনিপুর, তামিল নাদু অমসুং রাজস্থান্দা অয়ুস্মান ভারত হেল্থ ইনফ্রাস্ত্রকচর মিসন (PM-ABHIM)গী মখাদা ক্রিতিকেল কেয়র ব্লোক ২১, অমসুং নই দিল্লী অমসুং হিমাচল প্রদেশকী বিলাসপুরদা লৈবা AIIMSকী তোঙান তোঙানবা ফেসিলিতী অমসুং সর্ভিস এক্সতেন্সনশিংসু উরেপ উয়ুং তমগনি‍।
প্রধান মন্ত্রীনা মধ্য প্রদেশকী ইন্দোরদা ESIC হোস্পিতালসু শঙ্গাগনি, অমসুং হরিয়ানাগী ফরিদবাদ, কর্নাতকাগী বোম্মসন্দ্রা অমসুং নরসপুর, মধ্য প্রদেশকী ইন্দোর, উত্তর প্রদেশকী মীরুত, অমসুং অন্ধ্র প্রদেশকী অতচুতপুরমদা ESIC হোস্পিতালশিংগী উরেপ উয়ুংসু তমগনি‍। প্রোজেক্তশিং অসিনা ESI বেনিফিসরী লাখ ৫৫ রোমদা হকশেলগী কান্নবা পীগনি‍।
প্রধান মন্ত্রীনা মতম পুম্বদা সেক্তর পুম্বদা সর্ভিস দেলিভরীগী ফীভম ফগৎহন্নবা তেক্নোলোজী শীজিন্নবগী চাং পাকথোক চাউথোকহন্নবা কন্না হোৎনদুনা লাক্লি‍। হেল্থকেয়রবু হেন্না এসেসিবল ওইহন্নবা সর্ভিস দেলিভরী ফগৎহন্নবা দ্রোন তেক্নোলোজী ইনোভেতিব ওইনা শীজিন্ননবা, প্রধান মন্ত্রীনা তর্সরী হেল্থকেয়র ইন্সতিত্যুসন ১১দা দ্রোন সর্ভিস হৌদোক্কনি‍। হায়রিবশিং অসি উত্রাখন্দগী AIIMS রিসিকেস, তেলঙ্গনাগী AIIMS বিবিনগর, অসামগী AIIMS গুৱাহাতী, মধ্য প্রদেশকী AIIMS ভোপাল, রাজসস্থানগী AIIMS জোধপুর, বিহারগী AIIMS পত্না, হিমাচল প্রদেশকী AIIMS বিলাসপুর, উত্তর প্রদেশকী AIIMS রাইবরেলি, ছত্তিসগরগী AIIMS রাইপুর, অন্ধ্র প্রদেশকী AIIMS মঙ্গলগিরি অমসুং মনিপুরগী RIMS ইম্ফালনি‍। মহাক্না খোঙজেল য়াঙবা মেদিকেল কেয়র ফংহন্নবা AIIMS রিসিকেসতা হেলিকোপ্তর ইমর্জেন্সী সর্ভিসসু হৌদোক্কনি‍।
প্রধান মন্ত্রীনা U-WIN পোর্তেল হৌদোক্কনি‍। মসিনা মীরোন্বী নুপীশিং অমসুং অঙাং মচাশিংদা ভেক্সিনেসনগী প্রোসেস মপুং ফানা দিজিতেলাইজ তৌদুনা কান্নবা ফংহনগনি‍। মসিনা মীরোন্বী নুপীঈশিং অমসুং অঙাংশিংদা (পোকপদগী চহি ১৬ ফাওবা) ভেক্সন্না ঙাকথোকপা ঙম্বা লায়না ১২গী মায়োক্তা মতম চানা পুন্সি কন্বা ঙম্বা ভেক্সিন ফংহনগনি‍। মখা তানা, প্রধান মন্ত্রীনা এলাইদ অমসুং হেল্থকেয়র প্রোফেস্নেল অমসুং ইন্সতিত্যুৎশিংগী পোর্তেল অমসু হৌদোক্কনি‍। মসিনা হৌজিক লৈরিবা হেল্থকেয়র প্রোফেস্নেল অমসুং ইন্সতিত্যুৎশিংগী সেন্ত্রেলাইজ দেতাবেজ অমা ওইনা লৈগনি‍।
প্রধান মন্ত্রীনা লৈবাকসিগী হেল্থকেয়র ইকোসিস্তেমগী ফীভম ফগৎহন্নবগীদমকা R&D অমসুং তেস্তিং ইনফ্রাস্ত্রকচর মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা তোঙান তোঙানবা ইনিসিএতিবশিংসু শঙ্গাগনি‍। প্রধান মন্ত্রীনা ওরিসাগী ভুবনেস্বরগী গোথাপত্নাদা সেন্ত্রেল দ্রগ্স তেস্তিং লেবোরেতরী অমা শঙ্গাগনি‍।
মহাক্না ওরিসাগী খোর্ধা অমসুং ছত্তিসগরগী রাইপুরদা য়োগ অমসুং নেচরোপেথীগী সেন্ত্রেল রীছর্চ ইন্সতিত্যুৎ অনিগী উরেপ উয়ুং তমগনি‍। মহাক্না গুজরাতকী NIPER অহমদবাদতা মেদিকেল দিভাইসকী, তেলঙ্গনাগী NIPER হায়দবাদতা বল্ক দ্রগ্সকী, অসামগী NIPER গুৱাহাতীদা ফাইতোফার্মাসিউতিকেল্সকী, অমসুং পঞ্জাবকী NIPER মোহালীদা এন্তি-বেক্তরিএল এন্তি-ভাইরেল দ্রগ দিস্কভরী অমসুং দিভেলপমেন্তকী সেন্তর ওফ এক্সেলেন্স মরিগী উরেপ উয়ুংসু তমগনি‍।
প্রধান মন্ত্রীনা অয়ুস সেন্তর ওফ এক্সেলেন্স মরি, মমিং ওইনা ইন্দিয়ন ইন্সতিত্যুৎ ওফ সাইন্স, বেঙ্গলুরুদা সেন্তর ওফ এক্সেলেন্স ফোর দাইবেতিস এন্দ মেতাবোলিক দিসওর্দর্স; IIT দিল্লীদা সেন্তর ওফ এক্সেলেন্স ইন অয়ুস ফোর এদভান্স তেক্নোলোজিকেল সোলুসন্স, স্তার্ত-অপ সপ্পোর্ত এন্ত নেত জিরো সস্তেনেবল সোলুসন্স ফোর রসৌদধিস; সেন্ত্রেল দ্রগ রীছর্চ ইন্সতিত্যুৎ, লখ্নৌদা সেন্তর ওফ এক্সেলেন্স ফোর ফন্দামেন্তেল এন্দ ত্রান্সলেস্নেল রীছর্চ ইন অয়ুর্বেদ; অমসুং JNU, নই দিল্লীদা সেন্তর ওফ এক্সেলেন্স ওন অয়ুর্বেদ এন্দ সিস্তেম মেদিসিন হৌদোক্কনি‍।
হেল্থকেয়র সেক্তরদা মেক ইন ইন্দিয়া থৌশিলদা চাউনা ইনোৎ হাপ্পা ওইনা, প্রধান মন্ত্রীনা গুজরাতকী বাপী, তেলঙ্গনাগী হায়দরবাদ, কর্নতকাগীঈ বেঙ্গলুরু, অন্ধ্র প্রদেশকী কাকিনদা, অমসুং হিমাচল প্রদেশকী নলগরদা প্রদক্সন লিঙ্ক ইন্সেন্তিব (PLI) স্কীমগী মখাদা মেদিকেল দিভাইস অমসুং দ্রগ্সকী প্রোজেক্ত মঙা শঙ্গাগনি‍। য়ুনিৎশিং অসিনা মরুওইবা বল্ক দ্রগশিংগা লোয়ননা বোদী ইমপ্লান্ত অমসুং ক্রিতিকেল কেয়র ইকুইপমেন্তনচিংবা হায়-এন্দ মেদিকেল দিভাইসশিং পুথোক্কনি‍।
প্রধান মন্ত্রীনা মীয়ামগী মরক্তা হেল্থ এৱ্যারনেস হেনগৎহন্নবা পান্দম থম্লিবা “দেশ কা প্রকৃতি পরিক্সন অভিয়ান” কৌবা লৈবাক পুম্বগী কেম্পেনসু হৌদোক্কনি‍। ক্লাইমেত রেজিলিএন্ত হেল্থকেয়র সর্ভিসেস শেমগৎপগী লমদা এদাপ্তেসন স্ত্রেতেগী থমগদবা স্তেত অমসুং UT খুদিংগী স্তেত স্পেসিফিক এক্সন প্লান ওন ক্লাইমেত চেঞ্জ এন্দ হ্যুমেন হেল্থসু হৌদোক্কনি‍।

Prime Minister's Office
On the occasion of Dhanvantari Jayanti and 9th Ayurveda Day, PM to launch, inaugurate and lay the foundation stone of multiple projects related to health sector worth over Rs 12,850 crore on 29th October
PM to launch expansion of health coverage to all senior citizens aged 70 years and above under Ayushman Bharat PM-JAY
In a major boost to healthcare infrastructure, PM to inaugurate and lay foundation stone of multiple healthcare institutions
PM to inaugurate Phase-II of India’s First All India Institute of Ayurveda
Enhancing the innovative usage of technology in healthcare sector, PM to launch drone services at 11 Tertiary Healthcare Institutions
In a boost to digital initiatives to further improve healthcare facilities, PM to launch U-WIN portal that digitalises vaccination process benefiting pregnant women and infants
In line with the vision of Make in India, PM to inaugurate five projects under the PLI scheme for medical devices and bulk drugs
PM to also launch multiple initiatives to strengthen the R&D and testing infrastructure in healthcare sector
28 OCT 2024 12:47PM by PIB Delhi
On the occasion of Dhanvantari Jayanti and 9th Ayurveda Day, Prime Minister Shri Narendra Modi will launch, inaugurate and lay the foundation stone of multiple projects related to the health sector worth around Rs 12,850 crore at around 12:30 PM on 29 October at All India Institute of Ayurveda (AIIA), New Delhi.
As a major addition to the flagship scheme Ayushman Bharat Pradhan Mantri Jan Arogya Yojana (PM-JAY), Prime Minister will launch expansion of health coverage to all senior citizens aged 70 years and above. This will help provide health coverage to all senior citizens regardless of their income.
It has been the constant endeavour of the Prime Minister to provide quality healthcare services all across the country. In a major boost to healthcare infrastructure, Prime Minister will inaugurate and lay the foundation stone of multiple healthcare institutions.
Prime Minister will inaugurate Phase II of India’s First All India Institute of Ayurveda. It includes a Panchakarma hospital, an Ayurvedic pharmacy for drug manufacturing, a sports medicine unit, a central library, an IT and start-ups incubation centre and a 500-seat auditorium among others. He will also inaugurate three medical colleges at Mandsaur, Neemuch and Seoni in Madhya Pradesh. Further, he will inaugurate facility and service extensions at various AIIMS in Bilaspur in Himachal Pradesh, Kalyani in West Bengal, Patna in Bihar, Gorakhpur in Uttar Pradesh, Bhopal in Madhya Pradesh, Guwahati in Assam and in New Delhi, which will also include a Jan Aushadhi Kendra. Prime Minister will also inaugurate a Super Speciality Block in Government Medical College at Bilaspur in Chhattisgarh and a Critical Care Block in Bargarh, Odisha.
Prime Minister will also lay the foundation stone of five Nursing Colleges in Shivpuri, Ratlam, Khandwa, Rajgarh and Mandsaur in Madhya Pradesh; 21 Critical Care Blocks at Himachal Pradesh, Karnataka, Manipur, Tamil Nadu and Rajasthan under Ayushman Bharat Health Infrastructure Mission (PM-ABHIM), and several facilities and service extensions at AIIMS in New Delhi and in Bilaspur, Himachal Pradesh.
Prime Minister will also inaugurate an ESIC Hospital at Indore in Madhya Pradesh, and lay the foundation stone for ESIC hospitals at Faridabad in Haryana, Bommasandra and Narasapur in Karnataka, Indore in Madhya Pradesh, Meerut in Uttar Pradesh, and Atchutapuram in Andhra Pradesh. These projects will bring healthcare benefits to around 55 lakh ESI beneficiaries.
Prime Minister has been a strong proponent of expanding the usage of technology to enhance service delivery across sectors. In an innovative usage of drone technology to enhance service delivery to make healthcare more accessible, Prime Minister will launch drone services at 11 Tertiary Healthcare Institutions. These are AIIMS Rishikesh in Uttarakhand, AIIMS Bibinagar in Telangana, AIIMS Guwahati in Assam, AIIMS Bhopal in Madhya Pradesh, AIIMS Jodhpur in Rajasthan, AIIMS Patna in Bihar, AIIMS Bilaspur in Himachal Pradesh, AIIMS Raebareli in Uttar Pradesh, AIIMS Raipur in Chhattisgarh, AIIMS Mangalagiri in Andhra Pradesh and RIMS Imphal in Manipur. He will also launch Helicopter Emergency Medical Services from AIIMS Rishikesh, which will help deliver speedy medical care.
Prime Minister will launch the U-WIN portal. It will benefit pregnant women and infants by fully digitalizing the vaccination process. It will ensure timely administration of life-saving vaccines to pregnant women and children (from birth to 16 years) against 12 vaccine-preventable diseases. Further, Prime Minister will also launch a portal for allied and healthcare professionals and institutes. It will act as a centralised database of existing healthcare professionals and institutes.
Prime Minister will also launch several initiatives to strengthen the R&D and testing infrastructure to improve the healthcare ecosystem in the country. Prime Minister will inaugurate a Central Drugs Testing Laboratory in Gothapatna in Bhubaneswar, Odisha.
He will lay the foundation stone of two Central Research Institutes in Yoga and Naturopathy at Khordha in Odisha, Raipur in Chhattisgarh. He will also lay the foundation stone of four Centres of Excellence at NIPER Ahmedabad in Gujarat for medical devices, NIPER Hyderabad in Telangana for bulk drugs, NIPER Guwahati in Assam for phytopharmaceuticals, and NIPER Mohali in Punjab for anti-bacterial anti-viral drug discovery and development.
Prime Minister will launch four Ayush Centres of Excellence, namely Centre of Excellence for diabetes and metabolic disorders at Indian Institute of Science, Bengaluru; Centre of Excellence in sustainable Ayush for advanced technological solutions, start-up support and net zero sustainable solutions for Rasaushadhies at IIT Delhi; Centre of Excellence for fundamental and translational research in Ayurveda at Central Drug Research Institute, Lucknow; and Centre of Excellence on Ayurveda and Systems Medicine at JNU, New Delhi.
In a major boost to Make in India initiative in the healthcare sector, Prime Minister will inaugurate five projects under the Production Linked Incentive (PLI) scheme for medical devices and bulk drugs at Vapi in Gujarat, Hyderabad in Telangana, Bengaluru in Karnataka, Kakinada in Andhra Pradesh and Nalagarh in Himachal Pradesh. These units will manufacture high-end medical devices, such as body implants and critical care equipment, along with important bulk drugs.
Prime Minister will also launch a nationwide campaign, “Desh Ka Prakriti Parikshan Abhiyan,” that aims to raise health awareness among the citizens. He will also launch the State specific Action Plan on Climate Change and Human Health for each state and UT which will lay out adaptation strategies towards developing climate resilient healthcare services.