ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଦ୍ୱାରା ଆଇଗଟ୍ ଲ୍ୟାବ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ଏକ ପ୍ରଶଂସନୀୟ ପଦକ୍ଷେପ : ଡ. ଏଲ୍‌. ମୁରୁଗନ୍
ଆକାଂକ୍ଷୀ ଭାରତ ପାଇଁ କୃତ୍ରିମ ବୁଦ୍ଧିମତା : ଡ. ଏଲ୍‌. ମୁରୁଗନ୍ ଉତ୍ପାଦନ ବୃଦ୍ଧି ତଥା ଶାସନକୁ ଉନ୍ନତ କରିବାକୁ ଏଆଇ ଉପକରଣ ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଛନ୍ତି
25 OCT 2024 2:23PM by PIB Bhubaneshwar
ଜାତୀୟ ଶିକ୍ଷା ସପ୍ତାହ ୨୦୨୪ ପୁରସ୍କାର ବିତରଣ ସମାରୋହ ଏବଂ ଆଇଗଟ୍ ଲ୍ୟାବ୍ ଏବଂ ଶିକ୍ଷଣ କେନ୍ଦ୍ରର ଉଦ୍ଘାଟନୀ ଉତ୍ସବରେ ମୁଖ୍ୟ ଅତିଥି ଡ. ଏଲ୍‌. ମୁରୁଗନ୍ କର୍ମଯୋଗୀ ସପ୍ତାହ ସମାପ୍ତିର ଉତ୍ସବ ପାଳନ କରିଛନ୍ତି ।
ସୂଚନା ଏବଂ ପ୍ରସାରଣ ସଚିବ ଶ୍ରୀ ସଞ୍ଜୟ ଜାଜୁ, ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ସଚିବ ଶ୍ରୀମତି ନୀରଜା ଶେଖର, ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ବରିଷ୍ଠ ଅଧିକାରୀ ତଥା ବରିଷ୍ଠ କଳାକାରମାନେ ମଧ୍ୟ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଯୋଗ ଦେଇଥିଲେ ।
କର୍ମଯୋଗୀ ସପ୍ତାହ – ଜାତୀୟ ଶିକ୍ଷା ସପ୍ତାହ (ଏନ୍ଏଲ୍ଡବ୍ଲ୍ୟୁ)
କର୍ମଯୋଗୀ ସପ୍ତାହ – ଜାତୀୟ ଶିକ୍ଷା ସପ୍ତାହ (ଏନ୍ଏଲ୍ଡବ୍ଲ୍ୟୁ) ହେଉଛି ଭାରତର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ସିଭିଲ ସର୍ଭିସ ଗଠନ କରିବାକୁ ଏବଂ ଏହି ସପ୍ତାହରେ ସମସ୍ତ ସ୍ତରରେ ସରକାରୀ କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ଦକ୍ଷତାକୁ ଦୃଢ଼ କରିବା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରାଯାଇଥିଲା, ଯାହା ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ସହିତ ଭାରତୀୟ ମୂଲ୍ୟବୋଧରେ ଗଭୀର ଭାବରେ ଗଢ଼ି ଉଠିଛି ।
ଏହି ଅବସରରେ ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ ରାଜ୍ୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଡକ୍ଟର ଏଲ୍‌. ମୁରୁଗନ୍ ୩ ମିଲିୟନ୍ରୁ ଅଧିକ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରୀ କର୍ମଚାରୀଙ୍କର ଦକ୍ଷତା ଏବଂ କୌଶଳ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ତଥା ୨୨ ମିଲିୟନରୁ ଅଧିକ ରାଜ୍ୟ ସ୍ତରୀୟ ସରକାରୀ କର୍ମଚାରୀ ଏବଂ ୫ ମିଲିୟନ୍ ସହରୀ ସ୍ଥାନୀୟ ସଂସ୍ଥା (ୟୁଏଲ୍ବି) ପାଇଁ ନିରନ୍ତର ଶିକ୍ଷା ଉପଲବ୍ଧତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ କିପରି ଉଭୟ ସ୍ଥାୟୀ ଏବଂ ଚୁକ୍ତିଭିତ୍ତିକ କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ପାଇଁ ଖୋଲା ରହିଛି, ଯାହା ଜାତୀୟ ଲକ୍ଷ୍ୟ ସହିତ ସମାନ୍ତରାଳ ଭାବରେ ଆଜୀବନ ଶିକ୍ଷାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ ବୋଲି ସେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ।
ଆଇଗେଟ୍ ଲ୍ୟାବ : ଶିଖିବାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା : ଡ. ଏଲ୍‌. ମୁରୁଗନ୍ କହିଥିଲେ ଯେ, ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ସୋସିଆଲ୍ ମିଡିଆର ଉପଯୋଗ, ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ଜ୍ଞାନର ବିକାଶ ଏବଂ ଫୋଟୋଗ୍ରାଫି କୌଶଳ ବୃଦ୍ଧି ଉପରେ ୩ଟି ୱେବିନାର ଆୟୋଜନ କରିଛି । ଏହାଛଡା, ସମସ୍ତ କର୍ମଚାରୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଆଇଗେଟ୍ କର୍ମଯୋଗୀ ପୋର୍ଟାଲରେ ଅତି କମରେ ୪ ଘଣ୍ଟାର ତାଲିମ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ କରିବାକୁ ବାଧ୍ୟତାମୂଳକ କରାଯାଇଥିଲା, ଯେଉଁଥିରେ ଅଫିସ ପ୍ରକ୍ରିୟା, ଲିଙ୍ଗ ସମ୍ବେଦନଶୀଳତା ଏବଂ ନେତୃତ୍ୱ ଭଳି ପ୍ରମୁଖ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରାଯାଇଥିଲା । ଏକ ଆଇଗଟ୍ ଲ୍ୟାବ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ସମେତ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ଅଭିନବ ଉପାୟକୁ ସେ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ, ଯାହାକୁ ସେ ନିରନ୍ତର ଶିକ୍ଷଣ ପାଇଁ ଏକ ପ୍ରଶଂସନୀୟ ପଦକ୍ଷେପ ବୋଲି ବର୍ଣ୍ଣନା କହିଛନ୍ତି ।
ଡ. ଏଲ୍‌. ମୁରୁଗନ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ପ୍ରଦର୍ଶନକାରୀଙ୍କୁ ସମ୍ମାନିତ କରିଥିଲେ
ଆକାଂକ୍ଷୀ ଭାରତ ପାଇଁ ଏଆଇ :
“ଆକାଂକ୍ଷୀ ଭାରତ” ର ଲକ୍ଷ୍ୟକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବା ପାଇଁ ଆର୍ଟିଫିସିଆଲ୍ ଇଣ୍ଟେଲିଜେନ୍ସ ବା କୃତ୍ତ୍ରିମ ବୁଦ୍ଧିମତା (ଏଆଇ)ର ଲାଭ ନେବାକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଅନୁଯାୟୀ, ଡ. ଏଲ୍‌. ମୁରୁଗନ୍ ଉତ୍ପାଦନ ବୃଦ୍ଧି ଏଆଇ ଉପକରଣକୁ ସକ୍ରିୟ ଭାବରେ ସାମିଲ କରିବାକୁ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟକୁ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଛନ୍ତି । ଏଥିସହ ସେ ଉତ୍ପାଦନ ବଢ଼ାଇବା ତଥା ପୁନରବୃତ୍ତି କାର୍ଯ୍ୟ ଭାର ହ୍ରାସ କରିବାକୁ ଚାଟ୍ଜିପିଟି ଏବଂ ଜେମିନି ପରି ଉପକରଣ ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଛନ୍ତି । ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଏଆଇ-ଚାଳିତ ତଥ୍ୟ-ସଂଚାଳିତ ନିଷ୍ପତ୍ତି ଗ୍ରହଣ ସହିତ ସରକାରୀ କର୍ମଚାରୀମାନେ ଶାସନର ଉଚ୍ଚ-ପ୍ରଭାବ କ୍ଷେତ୍ର ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେଇପାରିବେ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ବିଭାଗ ମଧ୍ୟରେ ଉନ୍ନତ ସେବା ବିତରଣ ତଥା ନୂତନତ୍ୱ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିପାରିବେ ।
ନାଗରିକ-କୈନ୍ଦ୍ରୀକ ଶାସନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ବ୍ୟବହାରିକ ପାଠ୍ୟକ୍ରମ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେବାକୁ ସେ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଉନ୍ନତ ସେବା ବିତରଣ ପାଇଁ ଦକ୍ଷ ଅଭିଯୋଗ ସମାଧାନର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ।

Ministry of Information & Broadcasting
Establishment of iGOT lab by Ministry of Information and Broadcasting a commendable step for fostering continuous learning: Dr. L. Murugan
AI for Aspirational India: Dr. L. Murugan urges adoption of AI Tools to boost productivity and enhance governance
25 OCT 2024 2:23PM by PIB Delhi
Dr. L. Murugan, Chief Guest at the National Learning Week 2024 prize distribution ceremony and inauguration of the iGOT lab and learning centre, celebrated the culmination of Karmayogi Saptah.
Sh. Sanjay Jaju, Secretary, Information and Broadcasting, Smt Neerja Shekhar Special Secretary, senior officers of Ministry and top performers were also present at the occasion.
Karmayogi Saptah – National Learning Week (NLW)
Karmayogi Saptah – National Learning Week (NLW) is a key initiative launched by the Prime Minister of India Sh. Narendra Modi for building a future-ready civil service and the week emphasized strengthening the competencies of civil servants at all levels to create a workforce that is deeply rooted in Indian values with a global perspective.
On this occasion, Dr. L. Murugan, Minister of State for Information and Broadcasting, highlighted the significance of the initiative in enhancing the skills and competencies of over 3 million central civil servants and ensuring access to continuous learning for more than 22 million state-level civil servants and 5 million Urban Local Body (ULB) officials. He also highlighted how this program is open to both permanent and contractual staff, fostering lifelong learning aligned with national goals.
iGOT lab: Fostering learning
Dr. L. Murugan highlighted that the Ministry conducted three webinars focused on social media use, the evolution of film viewing, and photography skill enhancement. Additionally, all employees were required to complete a minimum of four hours of training on the iGOT Karmayogi portal, covering key areas such as office procedures, gender sensitivity, and leadership. He also commended the Ministry’s innovative approach, including the establishment of an iGOT lab, which he described as a commendable step toward fostering continuous learning.
Dr. L. Murugan felicitating the top performers
AI for Aspirational India
In line with the Prime Minister’s vision of leveraging Artificial Intelligence (AI) to drive the vision of "Aspirational India", Dr. L. Murugan urged the Ministry to actively incorporate AI tools in the workplace to boost productivity. The Minister urged the adoption of AI tools like ChatGPT and Gemini to enhance productivity and reduce the burden of repetitive tasks. With AI-powered data-driven decision-making, civil servants can focus on high-impact areas of governance, ensuring better service delivery and innovation within their departments, he added.
He also urged to focus on behavioral courses to promote citizen-centric governance and emphasized the importance of efficient grievance resolution for improved service delivery.