ইনফোর্মেসন অমসুং ব্রোদকাস্তিং মন্ত্রালয়
ইনফোর্মেসন অমসুং ব্রোদকাস্তিং মন্ত্রালয়না iGOT লেব লিংখৎপা অসি মখা তানা তমশিনববু য়োকখৎলিবা শীংথানীংঙাই ওইবা খোঙথাং অমনি: দা. এল মুরুগন
এস্পিরেস্নেল ইন্দিয়াগীদমক AI: দা. এল মুরুগন্না প্রদক্তিবিতী অমসুং গবর্নান্স হেনগৎহন্নবা AI তুলশিং শীজিন্ননবা হায়খ্রে
25 OCT 2024 2:23PM by PIB Imphal
নেস্নেল লর্নিং ৱীক 2024গী মনা মথুম য়েন্থোকপা অমসুং iGOT লেব অমসুং লর্নিং সেন্তর হৌদোকপগী থৌরমদা অথোইবা মীথুংলেন, দা. এল মুরুগন্না কর্মায়োগী সপতাহ লোইশিনখ্রে।
ইনফোর্মেসন অমসুং ব্রোদকাস্তিংগী সেক্রেতরী, সঞ্জয় জাজু, স্পেসিএল সেক্রেতরী, শ্রীমতী নীর্জা শেখর, মন্ত্রালয় অসিগী সেনিয়র ওফিসরশিং অমসুং মকোক থোংবা ওফিসরশিংসু থৌরম অদুদা শরুক য়াখি।
কর্মায়োগী সপতাহ – নেস্নেল লর্নিং ৱীক (NLW)
কর্মায়োগী সপতাহ - নেস্নেল লর্নিং ৱিক (NLW) অসি তুংলমচৎকীদমক শেম-শারবা সিবিল সর্বিস অমা শেমগৎপগীদমক অমসুং চয়োল অসিনা মালেমগী ওইবা মীৎয়েংগা লোয়ননা ভারতকী ভেল্যুশিংদা মপুং ফানা য়ুম্ফম ওইবা ৱার্কফোর্স অমা শেমগৎনবা থাক খুদিংমক্তা সিবিল সর্বিসশিংগী কম্পেন্সেন্সশিং মপাঙ্গল কনখৎহনবদা মরুওইবা পীরিবা ভারতকী প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা হৌদোকখিবা মরুওইবা খোঙথাং অমনি।
থৌরম অসিদা, ইনফোর্মেসন অমসুং ব্রোদকাস্তিংগী রাজ্য মন্ত্রী, শ্রী এল মুরুগন্না সেন্ত্রেল সিবিল সর্ভেন্ত মিল্লিয়ন 3 হেনবগী স্কিল অমসুং কম্পিতেন্সী হেনগৎহন্নবা অমসুং স্তেত লেবেল সিবিল সর্ভেন্ত মিল্লিয়ন 22 হেনবগী অমসুং অর্বান লোকেল বোদী (ULB) মিলিয়ন 5দা লেপ্পা লৈতনা তমহনবা মরু ওইবা থৌশিল অমনি। মহাক্না হায়খি মদুদি প্রোগ্রাম অসিনা পর্মিনেন্ত অমসুং কন্ত্রেক্তকী ওইবা স্তাফ অনিমক্তা হাংদুনা লৈবাক্কী পান্দমগা চুনবা লাইফলোং লর্নিংবু পুক্নিং থৌগৎলি।
iGOT লেব: লর্নিং য়োকখৎপা
মন্ত্রালয় অসিনা সোসিএল মীদিয়া শীজিন্নবা, ফিল্ম য়েংবগী ইভোলুসন অমসুং ফোতোগ্রাফী স্কিল হেনগৎহনবদা মীৎয়েং থমদুনা ৱেবিনার অহুম পাংথোকখ্রে হায়না শ্রী এল. মুরুগন্না ফোংদোকখি। মসিগী মথক্তা, এমপ্লোয়ী খুদিংমক্না ওফিস প্রোসিদ্যুরশিং, জেন্দর সেন্সিতিবিতী অমসুং লুচিংবা অসিনচিংবা মরুওইবা হিরমশিং কোনশিন্দুনা iGOT কর্মায়োগী পোর্তেলদা য়ামদ্রবদা পুং মরিগী ত্রেনিং লোইশিনবা মথৌ তাই। মহাক্না iGOT লেব অমা লিংখৎপা য়াওনা মন্ত্রালয়না ইনোবেতিব এপ্রোচকী থাগৎপা ফোংদোকখি মসি লেপ্পা লৈতবা তমশিনবা য়োকশিন্নবা মাইকৈদা শীংথানীংঙাই ওইবা খোঙথাং অমনি হায়খি।
তোপ পর্ফোর্মরশিংবু দা. এল. মুরুগন্না ওকপা
এস্পিরেস্নেল ইন্দিয়াগীদমক AI
প্রধান মন্ত্রীগী মীৎয়েংগী পরিং মখাদা "এস্পিরেস্নেল ইন্দিয়া"গী ভিজন শাহৌ পীনবা আর্তিফিসিএল ইন্তেলিজেন্স (AI) শীজিবা হায়বা অসিগী মতাংদা এল. মুরুগন্না মন্ত্রালয়দা প্রদক্তিবিতী হেনগৎহন্নবা থবক মফমশিংদা AIগী খুৎলাইশিং থবক ওইনা শীজিন্ননবা হায়খি। মন্ত্রীনা প্রদক্তিবিতী হেনগৎহন্নবা অমসুং হঞ্জিন-হঞ্জিন পাংথোকপা থবকশিংগী অৱাবা হন্থহন্নবগীদমক চেত GPT অমসুং জেমিনিগুম্বা AI তুলশিং শীজিন্ননবা হায়খি। AI-পাৱর ওইবা দেতা-দ্রিভন দিসিজন মেকিংগা লোয়ননা, সিবিল সর্বেন্তশিংনা মখোয়গী দিপার্তমেন্তশিংগী মনুংদা হেন্না ফবা সর্বিস দেলিভরী অমসুং ইনোবেসন ফংহন্নবা, গবর্নান্সকী ইম্পেক্ত ৱাংবা লমশিংদা মীৎয়েং চংবা ঙমগনি হায়না মহাক্না মখা তাখি।
মহাক্না সিতিজন-সেন্ত্রিক গবর্নান্স প্রমোৎ তৌনবগীদমক বিহেবিয়রেল কোর্সশিংদা মীৎয়েং চংবা অমসুং সর্বিস দেলিভরী ফগৎহন্নবগীদমক ইফিসেন্ত গ্রিভান্স রিজোলুসনগী মরুওইবা অদুসু পনখি।

Ministry of Information & Broadcasting
Establishment of iGOT lab by Ministry of Information and Broadcasting a commendable step for fostering continuous learning: Dr. L. Murugan
AI for Aspirational India: Dr. L. Murugan urges adoption of AI Tools to boost productivity and enhance governance
25 OCT 2024 2:23PM by PIB Delhi
Dr. L. Murugan, Chief Guest at the National Learning Week 2024 prize distribution ceremony and inauguration of the iGOT lab and learning centre, celebrated the culmination of Karmayogi Saptah.
Sh. Sanjay Jaju, Secretary, Information and Broadcasting, Smt Neerja Shekhar Special Secretary, senior officers of Ministry and top performers were also present at the occasion.
Karmayogi Saptah – National Learning Week (NLW)
Karmayogi Saptah – National Learning Week (NLW) is a key initiative launched by the Prime Minister of India Sh. Narendra Modi for building a future-ready civil service and the week emphasized strengthening the competencies of civil servants at all levels to create a workforce that is deeply rooted in Indian values with a global perspective.
On this occasion, Dr. L. Murugan, Minister of State for Information and Broadcasting, highlighted the significance of the initiative in enhancing the skills and competencies of over 3 million central civil servants and ensuring access to continuous learning for more than 22 million state-level civil servants and 5 million Urban Local Body (ULB) officials. He also highlighted how this program is open to both permanent and contractual staff, fostering lifelong learning aligned with national goals.
iGOT lab: Fostering learning
Dr. L. Murugan highlighted that the Ministry conducted three webinars focused on social media use, the evolution of film viewing, and photography skill enhancement. Additionally, all employees were required to complete a minimum of four hours of training on the iGOT Karmayogi portal, covering key areas such as office procedures, gender sensitivity, and leadership. He also commended the Ministry’s innovative approach, including the establishment of an iGOT lab, which he described as a commendable step toward fostering continuous learning.
Dr. L. Murugan felicitating the top performers
AI for Aspirational India
In line with the Prime Minister’s vision of leveraging Artificial Intelligence (AI) to drive the vision of "Aspirational India", Dr. L. Murugan urged the Ministry to actively incorporate AI tools in the workplace to boost productivity. The Minister urged the adoption of AI tools like ChatGPT and Gemini to enhance productivity and reduce the burden of repetitive tasks. With AI-powered data-driven decision-making, civil servants can focus on high-impact areas of governance, ensuring better service delivery and innovation within their departments, he added.
He also urged to focus on behavioral courses to promote citizen-centric governance and emphasized the importance of efficient grievance resolution for improved service delivery.