প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
১৬ সংখ্যক ব্ৰিকছ সন্মিলনৰ মুকলি পূৰ্ণাংগ সভাত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ বক্তব্যৰ অসমীয়া অনুবাদ
23 OCT 2024 5:22PM by PIB Guwahati
মহামহিম,
ভদ্ৰলোকসকল,
১৬ সংখ্যক ব্ৰিকছ সন্মিলনৰ সফল আয়োজনৰ বাবে মই ৰাষ্ট্ৰপতি পুটিনক অভিনন্দন জনাইছোঁ।
আৰু, আকৌ এবাৰ ব্ৰিকছত যোগদান কৰা সকলো নতুন বন্ধু ৰাষ্ট্ৰক উষ্ম আদৰণি জনাইছোঁ। নতুন ৰূপত ব্ৰিকছে বিশ্বৰ মানৱতাৰ ৪০ শতাংশ আৰু বিশ্ব অৰ্থনীতিৰ প্ৰায় ৩০ শতাংশ অংশ গ্ৰহণ কৰিছে।
যোৱা প্ৰায় দুটা দশকত ব্ৰিকছে একাধিক মাইলৰ খুঁটি অৰ্জন কৰিছে। মই নিশ্চিত যে অনাগত সময়তো এই সংস্থাটোৱে বৈশ্বিক প্ৰত্যাহ্বানৰাজিৰ সন্মুখীন হ’বলৈ অধিক ফলপ্ৰসূ মাধ্যম হিচাপে আত্মপ্ৰকাশ কৰিব।
নিউ ডেভেলপমেন্ট বেংকৰ অধ্যক্ষা মহামহিম ডিলমা ৰাউছেফকো মই আন্তৰিক শুভেচ্ছা জনাইছোঁ।
বন্ধুসকল,
যোৱা দহ বছৰত এই বেংকটোৱে গ্ল’বেল চাউথৰ দেশসমূহৰ উন্নয়নৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ বাবে এক গুৰুত্বপূৰ্ণ বিকল্প হিচাপে আত্মপ্ৰকাশ কৰিছে। ভাৰতত জিআইএফটি বা গুজৰাট আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় ফিন টেক চিটিৰ লগতে আফ্ৰিকা আৰু ৰাছিয়াত আঞ্চলিক কেন্দ্ৰ মুকলি হোৱাৰ ফলত এই বেংকৰ কাৰ্য্যকলাপৰ বৰ্ধন ঘটিব। আৰু, প্ৰায় ৩৫ বিলিয়ন মাৰ্কিন ডলাৰ মূল্যৰ উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পৰাজিত অনুমোদন জনোৱা হৈছে। চাহিদা-চালিত নীতিৰ ভিত্তিত এনডিবিয়ে কাম কৰি যাব লাগে। আৰু, বেংকটোৰ সম্প্ৰসাৰণৰ সময়তে দীৰ্ঘম্যাদী বিত্তীয় বহনক্ষমতা, সুস্থ ঋণ ৰেটিং আৰু বজাৰত প্ৰৱেশ নিশ্চিতকৰণ অগ্ৰাধিকাৰ হৈ থাকিব লাগে।
বন্ধুসকল,
নতুন সম্প্ৰসাৰিত ৰূপেৰে ব্ৰিকছে ৩০ ট্ৰিলিয়ন মাৰ্কিন ডলাৰৰো অধিক মূল্যৰ অৰ্থনীতি হিচাপে আত্মপ্ৰকাশ কৰিছে। ব্ৰিকছ ব্যৱসায়িক পৰিষদ আৰু ব্ৰিকছ মহিলা ব্যৱসায়িক মিত্ৰতাই আমাৰ অৰ্থনৈতিক সহযোগিতা বৃদ্ধিত বিশেষ ভূমিকা গ্ৰহণ কৰিছে।
এইবাৰ ব্ৰিকছত বিশ্ব বাণিজ্য সংস্থাৰ (WTO) সংস্কাৰ সাধন, কৃষিৰ ক্ষেত্ৰত বাণিজ্যৰ সুবিধা, স্থিতিস্থাপক যোগান শৃংখল, ই-কমাৰ্চ আৰু বিশেষ অৰ্থনৈতিক মণ্ডলৰ ওপৰত যি ঐক্যমতত উপনীত হোৱা গৈছে, সেই কাৰ্য্যই আমাৰ অৰ্থনৈতিক সহযোগিতাক সুদৃঢ় কৰিব। এই সকলোবোৰ পদক্ষেপৰ মাজত আমি ক্ষুদ্ৰ আৰু মজলীয়া উদ্যোগসমূহৰ স্বাৰ্থতো গুৰুত্ব প্ৰদান কৰা উচিত।
মই আনন্দিত যে ২০২১ত ভাৰতৰ অধ্যক্ষতাৰ সময়ত প্ৰস্তাৱিত ব্ৰিকছ ষ্টাৰ্টআপ ফ’ৰাম এইবাৰ মুকলি কৰা হ’ব। ভাৰতে গ্ৰহণ কৰা ৰেলৱে ৰিচাৰ্চ নেটৱৰ্কৰ পদক্ষেপে ব্ৰিকছ দেশসমূহৰ মাজত লজিষ্টিক আৰু যোগান শৃংখলৰ সংযোগ বৃদ্ধিৰ ক্ষেত্ৰতো এটি গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰি আছে। এই বছৰ ব্ৰিকছ দেশসমূহে ইউনিড’ৰ সহযোগত উদ্যোগ ৪.০ৰ বাবে দক্ষ কৰ্মশক্তি সাজুকৰণৰ বাবে যি সহমতত উপনীত হৈছে, সেয়া যথেষ্ট উল্লেখযোগ্য কথা।
২০২২ত আৰম্ভ হোৱা ব্ৰিকছ ভেকচিন আৰএণ্ডডি চেন্টাৰে সকলো দেশতে স্বাস্থ্য সুৰক্ষা বৃদ্ধিত সহায় কৰিছে। ডিজিটেল স্বাস্থ্যৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰতৰ সফল অভিজ্ঞতা ব্ৰিকছৰ অংশীদাৰসকলৰ সৈতে ভাগ-বতৰা কৰিবলৈ পালে আমি আনন্দিত হ’ম।
বন্ধুসকল,
জলবায়ু পৰিৱৰ্তন আমাৰ উমৈহতীয়া অগ্ৰাধিকাৰৰ বিষয় হৈ আহিছে।
ৰাছিয়াৰ অধ্যক্ষতাত ব্ৰিকছ যি মুক্ত কাৰ্বন বজাৰ অংশীদাৰিত্বৰ বাবে সহমতত উপনীত হৈছে, সেয়া আদৰণীয়। ভাৰততো সেউজ বিকাশ, জলবায়ু স্থিতিস্থাপক আন্তঃগাঁথনি আৰু সেউজ পৰিৱৰ্তনত বিশেষ গুৰুত্ব আৰোপ কৰা হৈছে। সঁচাকৈয়ে ভাৰতে আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সৌৰ মিত্ৰতা, দুৰ্য্যোগ প্ৰতিৰোধী আন্তঃগাঁথনিৰ বাবে মিত্ৰজোঁট, মিছন লাইফ অৰ্থাৎ পৰিবেশৰ বাবে জীৱনশৈলী, এক পেড় মা কে নাম বা মাতৃৰ নামত এজোপা গছ আদি কেইবাটাও পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছে।
যোৱা বছৰ চিঅ’পি-২৮ৰ সময়ত আমি গ্ৰীন ক্ৰেডিট নামৰ এটা গুৰুত্বপূৰ্ণ পদক্ষেপ আৰম্ভ কৰিছিলোঁ। মই ব্ৰিকছৰ অংশীদাৰসকলক এই পদক্ষেপসমূহত যোগদান কৰিবলৈ আমন্ত্ৰণ জনাইছোঁ।
ব্ৰিকছৰ সকলো দেশতে আন্তঃগাঁথনি নিৰ্মাণত বিশেষ গুৰুত্ব আৰোপ কৰা হৈছে।
ভাৰতত বহু-মডেল সংযোগৰ দ্ৰুত সম্প্ৰসাৰণৰ অৰ্থে আমি গতি-শক্তি পৰ্টেল নামৰ এটা ডিজিটেল প্লেটফৰ্ম স্থাপন কৰিছোঁ। ইয়াৰ ফলত সংহত আন্তঃগাঁথনি উন্নয়ন পৰিকল্পনা আৰু ৰূপায়ণত সহায়ক হৈছে তথা লজিষ্টিক ব্যয় হ্ৰাস পাইছে।
আমি আমাৰ অভিজ্ঞতা আপোনালোক সকলোৰে সৈতে শ্বেয়াৰ কৰিব পাৰিলে সুখী হ’ম।
বন্ধুসকল,
ব্ৰিকছ দেশসমূহৰ মাজত বিত্তীয় সংহতি বৃদ্ধিৰ প্ৰচেষ্টাক আমি আদৰণি জনাইছোঁ।
স্থানীয় মুদ্ৰাৰ ব্যৱসায় আৰু সীমা অতিক্ৰম কৰি মসৃণ ধন পৰিশোধে আমাৰ অৰ্থনৈতিক সহযোগিতাক সুদৃঢ় কৰিব। ভাৰতে প্ৰস্তুত কৰা ইউনিফাইড পেমেন্টছ ইন্টাৰফেচ (UPI) এক বৃহৎ সফলতাৰ কাহিনী আৰু বহু দেশত ইয়াৰ অভিযোজনা কৰা হৈছে।
যোৱা বছৰ মহামহিম শ্বেখ মহম্মদৰ সৈতে মিলি ইউএইতো ইয়াক মুকলি কৰা হৈছিল। এই ক্ষেত্ৰত আমি ব্ৰিকছৰ আন দেশসমূহৰ সৈতেও সহযোগিতা কৰিব পাৰোঁ।
বন্ধুসকল,
ব্ৰিকছৰ অধীনত সহযোগিতা বৃদ্ধিৰ বাবে ভাৰত সম্পূৰ্ণৰূপে প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ।
আমাৰ বৈচিত্ৰ্য আৰু বহুমেৰুত্বৰ ওপৰত আমাৰ দৃঢ় বিশ্বাসেই হৈছে আমাৰ শক্তি। আমাৰ এই শক্তি আৰু মানৱতাৰ প্ৰতি আমাৰ সহভাজিত বিশ্বাসে আগন্তুক প্ৰজন্মৰ বাবে এক সমৃদ্ধিশালী আৰু উজ্জ্বল ভৱিষ্যতক এক অৰ্থপূৰ্ণ ৰূপ প্ৰদানত সহায় কৰিব।
আজিৰ অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ আৰু মূল্যৱান আলোচনাৰ বাবে সকলোকে ধন্যবাদ জনাইছোঁ।
ব্ৰিকছৰ পৰৱৰ্তী অধ্যক্ষ হিচাপে ৰাষ্ট্ৰপতি লুলালৈ মোৰ আন্তৰিক শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰিছোঁ। ব্ৰিকছত আপোনাৰ অধ্যক্ষতাৰ সফলতাৰ বাবে ভাৰতে সম্পূৰ্ণ সমৰ্থন আগবঢ়াব।
আকৌ এবাৰ ৰাষ্ট্ৰপতি পুটিন আৰু সকলো নেতাকে বহু-বহু ধন্যবাদ জনাইছোঁ।

Prime Minister's Office
English Translation of Prime Minister's Remarks at the Open Plenary of the 16th BRICS Summit
23 OCT 2024 5:22PM by PIB Delhi
Your Highness,
Excellencies,
Ladies and Gentlemen,
Congratulations to President Putin for the excellent organisation of the 16th BRICS Summit.
And, once again, a warm welcome to all the new friends who have joined BRICS. In its new avatar, BRICS accounts for 40 per cent of the world’s humanity and about 30 per cent of the global economy.
In the last nearly two decades, BRICS has achieved many milestones.I am confident that in the times to come, this organisation will emerge as a more effective medium to face global challenges.
I would also like to convey warm greetings to Her Excellency Dilma Rousseff, President of the New Development Bank.
Friends,
In the last ten years, this bank has emerged as an important option for the development needs of the countries of the Global South.The opening of GIFT or Gujarat International Finance Tech City in India as well as regional centres in Africa and Russia has boosted the activities of this bank. And, development projects worth about USD 35 billion have been sanctioned. NDB should continue to work on the basis of the demand driven principle. And, while expanding the bank, ensuring long-term financial sustainability, healthy credit rating and market access should remain a priority.
Friends,
In its new expanded avatar, BRICS has emerged as an economy of more than USD 30 trillion dollars.The BRICS Business Council and the BRICS Women Business Alliance have played a special role in increasing our economic cooperation.
This year, the consensus reached within BRICS on WTO reforms, trade facilitation in Agriculture, resilient supply chains, e-commerce and Special Economic Zones will strengthen our economic cooperation.Amidst all these initiatives, we should also focus on the interests of small and medium scale industries.
I am pleased that the BRICS Startup Forum proposed during India's presidency in 2021 will be launched this year. The Railway Research Network initiative taken by India is also playing an important role in increasing logistics and supply chain connectivity among BRICS countries. This year, the consensus reached by BRICS countries, in collaboration with UNIDO, to prepare a skilled work force for Industry 4.0 is quite significant.
The BRICS Vaccine R&D Centre launched in 2022 is helping increase health security in all the countries. We would be happy to share India's successful experience in Digital Health with BRICS partners.
Friends,
Climate Change has been a subject of our common priority.
The consensus reached for the BRICS Open Carbon Market Partnership under Russia’s presidency is welcome. In India too, special emphasis is being laid on green growth, climate resilient infrastructure and green transition. Indeed, India has taken up several initiatives like the International Solar Alliance, Coalition for Disaster Resilient Infrastructure, Mission LiFE i.e. Lifestyle for Environment, Ek Ped Maa Ke Naam or a Tree in the name of mother.
Last year, during COP-28, we started an important initiative called Green Credit.I invite BRICS partners to join these initiatives.
Special emphasis is being laid on the construction of infrastructure in all BRICS countries.
We have established a digital platform called the Gati-Shakti portal to rapidly expand multi-modal connectivity in India. This has helped in integrated infrastructure development planning and implementation and has reduced logistics costs.
We will be happy to share our experiences with all of you.
Friends,
We welcome efforts to increase financial integration among BRICS countries.
Trade in local currencies and smooth cross-border payments will strengthen our economic cooperation. The Unified Payments Interface (UPI) developed by India is a huge success story and has been adopted in many countries.
Last year, together with His Highness Sheikh Mohamed, it was launched in the UAE as well. We can also cooperate with other BRICS countries in this area.
Friends,
India is fully committed to increasing cooperation under BRICS.
Our strong belief in our diversity and multipolarity is our strength. This strength of ours, and our shared belief in humanity, will help in giving a meaningful shape to a prosperous and a bright future for the generations to come.
I thank everyone for today's very important and valuable discussions.
As the next President of BRICS, I extend my heartfelt best wishes to President Lula. India will give its full support for the success of your BRICS presidency.
Once again, many thanks to President Putin and all the leaders.
DISCLAIMER - This is the approximate translation of Prime Minister's remarks. Original remarks were delivered in Hindi.