Ministry of Consumer Affairs, Food & Public Distribution
Union Food and Consumer Affairs Minister Shri Pralhad Joshi launches retail of Bharat Chana Dal Phase – II in Delhi-NCR by flagging off mobile vans
Chana Dal at MRP Rs.70 per kg and Chana Whole at Rs.58 per kg is made available to consumers from 3 lakh ton of Chana stock
Government of India committed towards ensuring availability of essential food items to consumers at affordable prices: Shri Pralhad Joshi
23 OCT 2024 1:38PM by PIB Delhi
Union Minister of Consumer Affairs, Food and Public Distribution & New and Renewable Energy, Shri Pralhad Joshi, launched the retail of Bharat Chana Dal Phase – II in Delhi-NCR by flagging off mobile vans of NCCF, NAFED and Kendriya Bhandar here today, in the presence of Ministers of State, Shri B.L. Verma and Smt. Nimuben Jayantibhai Bambhaniya.
In Phase - II of Bharat Chana Dal, 3 lakh tons of Chana stock from the price stabilisation buffer is being converted to Chana Dal and Chana Whole for retail sale to consumers at MRP of Rs.70 per kg and Rs.58 per kg, respectively. Apart from Chana, the government had also expanded the Bharat brand to Moong and Masur Dals. The Bharat Moong Dal is retailed at Rs.107 per kg, Bharat Moong Sabut at Rs.93 per kg and Bharat Masur Dal at Rs.89 per kg. The resumption of Bharat Chana Dal at this time will enhance the supplies to consumers of Delhi-NCR in this festive season.
While interacting with media persons during the event, Shri Joshi stated that the initiative is an affirmation of the Government of India’s commitment to ensuring the availability of essential food to the consumers at affordable prices. Direct interventions through retail sale of basic food items such as rice, atta, dals and onion have also helped in maintaining stable price regime.
The Centre has taken various policy measures to ensure availability of pulses. In order to encourage domestic production, the government has raised the MSP of pulses year after year, and also announced the policy to procure Tur, Urad and Masur without ceiling for 2024-25 season. During Kharif 2024-25 sowing season, NCCF and NAFED had conducted awareness campaigns, seed distribution and pre-registration of farmers for assured procurement, and the same activities are being continued in upcoming Rabi sowing season. To augment domestic production and facilitate seamless import, the government has allowed duty free import of Tur, Urad, Masur and Chana till 31st March, 2025 and Yellow Peas import till 31st December, 2024. Enhanced area coverage of Kharif pulses this year, together with continuous inflow of imports have led to declining trend in the prices of most pulses since July, 2024. The retail prices of Tur dal, Urad dal, Moong dal and Masur dal have either declined or remained stable during the past three months.
In respect of vegetables, the government had procured 4.7 lakh tonnes onions from the rabi crop for price stabilisation buffer through NCCF and NAFED. The government started the disposal of onions from the buffer from 5th September, 2024 and till date, 1.15 lakh tonnes has been disposed. NCCF has disposed onions in 77 centres across 21 States and NAFED in 43 centres in 16 States. To augment the pace of disposal, bulk transportation of onions by rail rakes have been adopted for the first time. NCCF had transported 1,600 MT (42 BCN wagons i.e. approximately 53 trucks) by Kanda Express from Nashik which arrived at Delhi on 20th October, 2024. NAFED has also arranged the transportation of 800 – 840 MT of onions to Chennai by rail rake. The rail rake to Chennai has left Nashik on 22nd October, 2024.
Indent for shipments by rail rake to Lucknow and Varanasi has been placed by NCCF. The Department of Consumer affairs has also requested Indian Railways to allow transportation of onion rakes from Nashik to multiple locations across the North-eastern region which would include (i) NJP: New Jalpaiguri (Siliguri), (ii) DBRG- Dibrugarh, (iii) NTSK- New Tinsukia, and (iv) CGS: Changsari. This will ensure wider availability of onions in different regions of India ensuring its availability at a very reasonable price to consumers.

কঞ্জ্যুমর এফিয়র্স, ফুদ প্রোসেসিং অমসুং পাব্লিক দিস্ত্রিব্যুসন মন্ত্রালয়
কেন্দ্রগী ফুদ অমসুং কঞ্জুমর এফিয়র্স মন্ত্রী শ্রী প্রলহাদ জোশিনা ভারত চনা দাল রিতেলগী ফেজ –II দিল্লী-NCR দা মোবাইল ভেনশিং লম্থাদুনা হৌদোকখ্রে
কিলোদা লুপা ৭০ পীবা চনা দাল অমসুং কিলোদা লুপা ৫ পীবা চনা হোল কঞ্জুমরশিংদা পৈদুনা লৈবা চনা তন লাখ ৩ দগী ফংহল্লি
ভারত সরকারনা কঞ্জুমরশিংদা তঙাইফদবা চীঞ্জাক্কী পোৎলমশিং অহোংবা মমলদা ফংহন্নবা লেপ্লিঃ শ্রী প্রলহাদ জোশি
23 OCT 2024 1:38PM by PIB Imphal
এন্দ্রগী কঞ্জুমর এফিয়র্স, ফুদ অমসুং পব্লিক দিস্ত্রিব্যুসন অমসুং ন্যু অমসুং রিন্যুএবল এনর্জী মন্ত্রী শ্রী প্রলহাদ জোশিনা NCCF, NAFED অমসুং কেন্দ্রিয় ভান্দরগী মোবাইল ভেনশিং লম্থাদুনা ভারত চনা দাল রিতেলগী ফেজ –II দিল্লী-NCR দা রাজ্যগী মন্ত্রী শ্রী বি.এল. ভর্ম অমসুং শ্রীমতি নিমুবেন জয়ন্তিভাই বাম্ভনিয়া য়াওনা হৌদোকখ্রে।
ভারত চনা দালগী ফেজ-II অসিদা মমল তাহন্নবগী বফরদগী চনা স্তোক লাখ তন ৩ লোম চনা দাল অমসুং চনা হোল ওইনা কঞ্জুমরশিংদা মথং শিৎনা কিলোদা লুপা ৭০ অমসুং লুপা ৫৮দা রিতেলদা য়োন্নবগীদমক ওন্থোক্লে। চনাদগী হেন্দোক্তুনা লৈঙাক অসিনা ভারত ব্রান্দ অসি মুং অমসুং মসুর দালশিংদসু পাকথোক চাউথোক্লে। ভারত মুং দাল অসি কিলোদা লুপা ১০৭ তা, ভারত মুং সবুত্না কিলোদা লুপা ৯৩দা অমসুং ভারত মসুর দালনা কিলোদা লুপা ৮৯দা রিতেল তৌরি। ভারত চনা দাল মখা চত্থবনা হন্দক্কী কুমহৈগী মতমদা দিল্লী NCR গী কঞ্জুমরশিংদা থাবগী চাং হেনগৎলগনি।
থৌরম অসিগী মনুংদা মীদিয়াগী মীওইশিংগা ৱারী শানবদা শ্রী জোশিনা ফোঙদোকখি মদুদি থৌরাং অসি ভারত সরকারনা কঞ্জুমরশিংদা তঙাইফদবা চীঞ্জাক্কী পোৎলমশিং অহোংবা মমলদা ফংহন্নবা লেপ্লি হায়বদু তাকপনি। তঙাইফদবা চীঞ্জাক্কী পোৎলমশিং হায়বদি চেঙ, আতা, দাল, অমসুং তিলহৌ রিতেল তৌবনা মমল খল চানা থম্বা ঙমগনি।
কেন্দ্রনা তোঙান-তোঙানবা পোলিসীগী থৌরাংশিং লৌখৎতুনা হৱাই চেঙৱাই ফংহন্নবা হোৎনরি। লমদম অসিগী ওইবা পোত্থোকশিং পুথোকপা হেনগৎনবগীদমক, লৈঙাক অসিনা হৱাই চেঙৱাইগী MSP অসি চহি চহিগী ওইনা হেনগৎলি, অমসুং তুর, উরাদ, অমসুং মসুর ২০২৪-২৫ কুমগী সিলিং য়াওদনা লৈনবা থৌরাং লাউথোকখ্রে। খরিফ ২০২৪-২৫কী মনুংদা, NCCF অমসুং NAFED না তোঙান-তোঙানবা মীয়াম ভাপ তাহন্নবা, মরু য়েন্থোক্নবা অমসুং লৌমীশিংদা শোইদনা লৈহন্নবগীদমক মাংজৌননা মিং চলহন্নবগী থৌরাংশিং পায়খৎখ্রে। অমসুং হায়রিবা থৌরাংশিং অসি লাক্কদৌরিবা রবিগী হুনবগী মতমদসু মখা চত্থরি। লমদম অসিদগী পুথোক্নবা অমসুং তুর, উরাদ, মসুর অমসুং চনা মপান্দগী পুশিল্লকপদা অতৎ অখম লৈতনবগীদমক লৈঙাক অসিনা মার্চ ৩১, ২০২৫ ফাওবা দ্যুতি ফ্রী পীখ্রে অমসুং য়েলো পিগীনা দিসেম্বর ৩১, ২০২৪ ফাওবা পীখ্রে। খরিফকী হৱাই চেঙৱাই চহি অসিগী ওইনা হুনবগী চাং হেনগৎপা অমসুং মপান্দগী পুশিল্লকপগী চাং লেপতবনা জুলাই ২০২৪ দগী হৌদুনা মমল তাথরক্লি। তুর দাল, উরাদ দাল, মুং দাল অমসুং মসুর দালগী রিতেল প্রাইস অসি হৌখিবা থা অহুম্লোম অসিদা হন্থরে অমসুং চাং অমদা লৈরে।
মনা মশীংগী ওইনা, লৈঙাক অসিনা NCCF অমসুং নাফেদকী খুত্থাংদা রবি ক্রোপ্তগী তিলহৌ তন লাখ ৪.৭ লৈশিনখ্রে। লৈঙাক অসিনা বফরদগী সেপ্তেম্বর ৫, ২০২দগী হৌদুনা হৌজিক ফাওবা তিলহৌ তন লাখ ১.১৫ থাদোকপা হৌখ্রে। NCCF না রাজ্য ২১ দা লৈবা সেন্তর ৭৭তা তিলহৌ থাদোকখ্রে অমসুং নাফেদনা রাজ্য ১৬কী সেন্তর ৪৩দা থাদোকখ্রে। থাদোকপগী চাং হেনগৎনবগীদমক, ইহান হানবা ওইনা রেল রেকশিংদা তিলহৌ বল্ক ওইনা পুবগী থবক হৌখ্রে। NCCF না নাশিক্তগী কান্দা এক্সপ্রেসনা এম.তি. ১৬০০ পুদুনা দিল্লীদা ওক্তোবর ২০, ২০২৪দা য়ৌখি। নাফেদনা চেন্নৈদা রেল রেক্তা এম.তি. ৮০০-৮৪০ গী তিলহৌ পুনবা শেম শাখ্রে। চেন্নৈগী রেল রেক অসি ওক্তোবর ২২, ২০২৪ দা নাশিক থাদোকখি।
রেল রেক্না লখনৌ অমসুং ভরানসিদা পুবগী চাং থবক অসি NCCFনা মহুৎ শিনখ্রে। কঞ্জুমর এফিয়র্স বিভাগনসু ইন্দিয়ন রেলৱেদা নাশিক্তগী তিলহৌগী রেকশিং অৱাং নোংপোক লমদমগী তোঙান-তোঙানবা মফমশিংদা পুউবগী অয়াবা পীবীনবা হায়জখ্রে মসিদা (ক) এন.জে.পিঃ ন্যু জল্পাইগুরি (সিলিগুরি), (খ) দি.বি.আর.জি. – দিব্রুগর, (গ) এন.তি.এস.কে. ০ ন্যু তিনসুকিয়া অমসুং (ঘ) সি.জি.এস.; চংসারি য়াওরি। মসিনা ভারতকী তোঙান-তোঙানবা মফমশিংদা মমল হোংনা অমসুং পাক চাউনা তিলহৌ কঞ্জুমরশিংদা ফংহনবা ঙমগনি।