ସହଯୋଗ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଗୁଜରାଟର ଆନନ୍ଦଠାରେ ଜାତୀୟ ଦୁଗ୍ଧ ଉନ୍ନୟନ ବୋର୍ଡ (ଏନଡିଡିବି)ର ହୀରକ ଜୟନ୍ତୀ ଉତ୍ସବ ଏବଂ ଶ୍ରୀ ତ୍ରିଭୁବନ ପଟେଲଙ୍କ ଜୟନ୍ତୀ ଅବସରରେ କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ତଥା ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ୩୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ବିଭିନ୍ନ କୃଷକ କଲ୍ୟାଣ କାର୍ଯ୍ୟର ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଶ୍ୱେତ ବିପ୍ଳବ ପାଇଁ ଏସଓପି ୨.୦ ଜାରି କରାଯାଇଛି, ଏବେ ୧ ଲକ୍ଷ ନୂଆ ଏବଂ ପୂର୍ବରୁ ରହିଥିବା ଡାଏରୀକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରାଯିବ ଏବଂ ଦୁଗ୍ଧ ପାଇଁ ମାର୍ଗ ସମ୍ପ୍ରସାରଣ କରାଯିବ
ତ୍ରିଭୁବନ ଦାସ ଜୀ ତାଙ୍କ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ସ୍ୱାର୍ଥକୁ ବାଦ୍ ଦେଇ ଗରିବ କୃଷକଙ୍କ ସଶକ୍ତୀକରଣ ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଥିଲେ
ତ୍ରିଭୁବନ ଦାସ ଜୀ ଏକ କ୍ଷୁଦ୍ର ସମବାୟ ସଂସ୍ଥା ସୃଷ୍ଟି କରିଥିଲେ ଯାହା ଆଜି ଏହି ସମବାୟ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ୨ କୋଟି କୃଷକଙ୍କୁ ଏକାଠି ଯୋଡ଼ି ହଜାର ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ବ୍ୟବସାୟ କରୁଛି
ଗତ ୬୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଏନଡିଡିବି କୃଷକ ତଥା ମା' ଓ ଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ ଓ ସଂଗଠିତ କରିଛି, ସେମାନଙ୍କ ଉନ୍ନତି ଓ ବିକାଶରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଯୋଗଦାନ ଦେଇଛି
ସମବାୟ ଉତ୍ପାଦଗୁଡ଼ିକୁ ବ୍ରାଣ୍ଡିଂ କରିବା ଏବଂ ସେସବୁକୁ କର୍ପୋରେଟ୍ ଉତ୍ପାଦ ସହିତ ପ୍ରତିଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱିତାପୂର୍ଣ୍ଣ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା ଏହାର ସଫଳତାର ଚାବିକାଠି
ଏନଡିଡିବି କୃଷିକୁ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ କରିବା ସହିତ ଗ୍ରାମୀଣ ବିକାଶକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିଛି
ସମବାୟ ସମିତି ଦ୍ୱାରା ପଶୁପାଳନ ମାଧ୍ୟମରେ କୃଷକ ମାନଙ୍କର ସମୃଦ୍ଧି ହେବା ସହ ପୁଷ୍ଟିହୀନତା ବିରୋଧରେ ଲଢ଼େଇକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରାଯାଇଛି
ଏନଡିଡିବି ପନିପରିବା ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ଆରମ୍ଭ କରିଛି, ଯାହା କୃଷକମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଉତ୍ପାଦିତ ପନିପରିବାକୁ ବିଶ୍ୱବ୍ୟା
22 OCT 2024 5:03PM by PIB Bhubaneswar
ଗୁଜରାଟର ଆନନ୍ଦ ଠାରେ ଜାତୀୟ ଦୁଗ୍ଧ ଉନ୍ନୟନ ବୋର୍ଡ (ଏନଡିଡିବି)ର ହୀରକ ଜୟନ୍ତୀ ପାଳନ ଅବସରରେ କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ତଥା ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ଆଜି ୩୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଅନେକ କୃଷକ କଲ୍ୟାଣକାରୀ ଯୋଜନାର ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି । ଏହି ଅବସରରେ କେନ୍ଦ୍ର ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ, ମତ୍ସ୍ୟ, ପଶୁପାଳନ ଓ ଦୁଗ୍ଧ ଉତ୍ପାଦନ ମନ୍ତ୍ରୀ ରାଜୀବ ରଞ୍ଜନ ସିଂହଙ୍କ ସମେତ ବହୁ ବିଶିଷ୍ଟ ବ୍ୟକ୍ତି ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ତାଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣରେ କହିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ନିକଟରେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ଶ୍ୱେତ ବିପ୍ଳବ ୨.୦ ପାଇଁ ଷ୍ଟାଣ୍ଡାର୍ଡ ଅପରେଟିଂ ପ୍ରୋସିଜିଓର (ଏସଓପି) ଜାରି କରାଯାଇଛି, ଯେଉଁଥିରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଦର୍ଶାଯାଇଥିବା ସମସ୍ତ ପ୍ରମୁଖ କୃଷକ ଅନୁକୂଳ ପଏଣ୍ଟକୁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରାଯାଇଛି । ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ସମବାୟ କ୍ଷେତ୍ର ଏକ ଲକ୍ଷ ନୂତନ ଏବଂ ପୂର୍ବରୁ ରହିଥିବା ଡାଏରୀଗୁଡିକୁ ସଶକ୍ତ କରିବ ଏବଂ ଦ୍ୱିତୀୟ ଶ୍ୱେତ ବିପ୍ଳବ ଦୁଗ୍ଧ ପାଇଁ ମାର୍ଗକୁ ବିସ୍ତାର କରିବ ।
ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ତ୍ରିଭୁବନ ଦାସ ଜୀ ଜଣେ ଏଭଳି ବ୍ୟକ୍ତିତ୍ୱ ଥିଲେ ଯାହାଙ୍କର କଠିନ ପରିଶ୍ରମପୂର୍ଣ୍ଣ ଜୀବନ ସମ୍ପର୍କରେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିବା କଷ୍ଟକର । ନିଜର ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ସ୍ୱାର୍ଥକୁ ବାଦ୍ ଦେଇ ଶ୍ରୀ ତ୍ରିଭୁବନଦାସ ପଟେଲ ଦେଶର ଗରିବ କୃଷକଙ୍କ ସଶକ୍ତୀକରଣ ପାଇଁ ଏକ ନିଆରା ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ନେଇ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଥିଲେ । ସେ ନିଜର ଖୁସିକୁ ତ୍ୟାଗ କରି ଦେଶର ଗରିବ କୃଷକ ମାନଙ୍କର ସଶକ୍ତୀକରଣ ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଥିଲେ । ଜୀବନ ସାରା ତ୍ରିଭୁବନଦାସ ଜୀ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଲାଭରୁ ନିଜକୁ ଦୂରେଇ ରଖିଥିଲେ ଏବଂ ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ କୃଷକଙ୍କୁ ସହଯୋଗର ପ୍ରକୃତ ଭାବନା ସହିତ ଯୋଡ଼ିବା ପାଇଁ ତାଙ୍କର ପ୍ରୟାସକୁ ସମର୍ପିତ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଏହି ପ୍ରୟାସରେ ବଡ଼ ସଫଳତା ହାସଲ କରିଥିଲେ । ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ତ୍ରିଭୁବନ ଦାସଙ୍କ ଯୋଗୁଁ ଦେଶର ୫ କୋଟି ଗୋପାଳକ ଶାନ୍ତିରେ ଶୋଇଛନ୍ତି ଏବଂ ଆଜି ଦେଶର କୋଟି କୋଟି କୃଷକ, ବିଶେଷ କରି ମହିଳାମାନେ ସମୃଦ୍ଧ ହେଉଛନ୍ତି । ତ୍ରିଭୁବନ ଦାସ ଜୀ ଏକ କ୍ଷୁଦ୍ର ସମବାୟ ସମିତି ଗଠନ କରିଥିଲେ ଯାହା ଆଜି ଦେଶର ୨ କୋଟି କୃଷକଙ୍କୁ ସମବାୟ କ୍ଷେତ୍ର ସହିତ ଯୋଡ଼ି ହଜାର ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ବ୍ୟବସାୟ କରୁଛି ।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ତଥା ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ୧୯୬୪ ମସିହାରେ ପୂର୍ବତନ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଲାଲ ବାହାଦୁର ଶାସ୍ତ୍ରୀ ଅମୂଲ ଡାଏରୀ ପରିଦର୍ଶନ କରି ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଥିଲେ ଯେ କେବଳ ଗୁଜରାଟ ନୁହେଁ ସମଗ୍ର ଦେଶର ପଶୁସମ୍ପଦ ମାଲିକମାନେ ଏହି ସଫଳ ମଡେଲରୁ ଉପକୃତ ହେବା ଉଚିତ୍ । ଏହାପରେ ଶାସ୍ତ୍ରୀ ଜୀ ଏନଡିଡିବି ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବାକୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଥିଲେ । ୬୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଏନଡିଡିବି କେବଳ ସମବାୟ କ୍ଷେତ୍ର, କୃଷକ ଏବଂ ମା' ଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ ଓ ସଂଗଠିତ କରିନାହିଁ, ବରଂ ସେମାନଙ୍କ ଅଧିକାର ବିଷୟରେ ସଚେତନତା ସୃଷ୍ଟି କରିବା ପାଇଁ ମଧ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛି ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ । ସମବାୟ ମାଧ୍ୟମରେ ପଶୁପାଳନ କରାଗଲେ ଏହା କେବଳ କୃଷକଙ୍କ ପାଇଁ ସମୃଦ୍ଧି ଆଣିନଥାଏ ବରଂ ଦେଶର ପୁଷ୍ଟିହୀନ ପିଲାଙ୍କ ସମସ୍ୟାର ମଧ୍ୟ ସମାଧାନ କରିଥାଏ ବୋଲି ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ଅମୂଲ ମାଧ୍ୟମରେ ଗଠିତ ଏହି ବିଶ୍ୱାସ କେବଳ ମହିଳାମାନଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରିନାହିଁ ବରଂ ପିଲାମାନଙ୍କୁ ପୁଷ୍ଟି ଯୋଗାଇ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ନାଗରିକ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ପାଇଁ ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରିଛି ।
ଏନଡିଡିବି ଗ୍ରାମୀଣ କ୍ଷେତ୍ର ଏବଂ ଦେଶର ବିକାଶକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା ସହ କୃଷିକୁ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ କରିଛି ବୋଲି ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ ଯେ ତ୍ରିଭୁବନ ଜୀ ଏନଡିଡିବିର ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରିଥିଲେ , ଯାହା ଆଜି କେବଳ ଦେଶରେ ନୁହେଁ ବିଶ୍ୱରେ ଏକ ବହୁତ ବଡ ଅନୁଷ୍ଠାନରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି । ୧୯୮୭ରେ ଏନଡିଡିବି ଏକ ସରକାରୀ ଅନୁଷ୍ଠାନରେ ପରିଣତ ହୋଇଥିଲା ଏବଂ ୧୯୭୦ ରୁ ୧୯୯୬ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏହା ଅପରେସନ ଫ୍ଲଡ୍ ପ୍ରୋଗ୍ରାମ୍ ବିକଶିତ ତଥା କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିଥିଲା, ଯାହା ଶ୍ୱେତ ବିପ୍ଳବର କାରଣ ହୋଇଥିଲା ବୋଲି ସେ ଉଲ୍ଳେଖ କରିଥିଲେ । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଅମୂଲ ଆଜି ୬୦,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ବାର୍ଷିକ ବ୍ୟବସାୟ କରୁଛି ଯାହା ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ଭାବରେ ମହିଳାମାନଙ୍କର ଅତି ଅଳ୍ପ ଅଂଶଧନ ପୁଞ୍ଜିରେ ନିର୍ମିତ ହୋଇଥିଲା । ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଛନ୍ତି ଯେ ୧୯୬୪ ମସିହାରେ ଯେତେବେଳେ ଲାଲ ବାହାଦୁର ଶାସ୍ତ୍ରୀ ଜୀ ଏନଡିଡିବି ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବାକୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଥିଲେ, ସେତେବେଳେ କେହି ଜାଣି ନଥିଲେ ଯେ ଏହା ଦିନେ ଏକ ବିଶାଳ ବଟ ବୃକ୍ଷରେ ପରିଣତ ହେଉଥିବା ଏକ କ୍ଷୁଦ୍ର ମଞ୍ଜି ପରି ବଢିବ । ଏନଡିଡିବିର ଦୁଗ୍ଧ ବିକ୍ରି ଦୈନିକ ୪୨୭ ଲକ୍ଷ ଲିଟରରେ ପହଞ୍ଚିଥିବା ବେଳେ ଦୈନିକ ୫୮୯ ଲକ୍ଷ ଲିଟର ଦୁଗ୍ଧ କ୍ରୟ ହେଉଛି । ଏହାର ରାଜସ୍ୱ ୩୪୪ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ୪୨୬ କୋଟି ଟଙ୍କାକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି ଏବଂ ଶୁଦ୍ଧ ଲାଭ ୫୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ରହିଛି ।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ତଥା ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏନଡିଡିବି ପନିପରିବା ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ଆରମ୍ଭ କରିଛି, ଆମର କୃଷକମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଉତ୍ପାଦିତ ପନିପରିବାକୁ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ ପହଞ୍ଚାଇବାକୁ ସୁଯୋଗ ଦେଇଛି ଏବଂ ଏହାର ଲାଭ ସମବାୟ ମଡେଲ ଅଧୀନରେ ତୃଣମୂଳ ସ୍ତରରେ ବଣ୍ଟନ କରାଯିବ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଗୋବର୍ଦ୍ଧନ ଯୋଜନା ଆମ ଜମିର ସଂରକ୍ଷଣ ଏବଂ ଅଭିବୃଦ୍ଧି, ଅମଳ ବୃଦ୍ଧି, ଉନ୍ନତ କୃଷକ ସମୃଦ୍ଧି ଏବଂ ଏକ ସ୍ୱଚ୍ଛ ପରିବେଶ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି । ଗୋବରରୁ ଗ୍ୟାସ ଓ ସାର ଉତ୍ପାଦନ ହେଉଛି ଏବଂ କାର୍ବନ କ୍ରେଡିଟ୍ ଦେୟ ଆମ ମା' ଓ ଭଉଣୀଙ୍କ ପାଖରେ ପହଞ୍ଚୁଛି । ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଦୂରଦୃଷ୍ଟି ସମ୍ପନ୍ନ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇ ଗୋବର୍ଦ୍ଧନ ଯୋଜନାକୁ ତୃଣମୂଳ ସ୍ତରରେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିଛନ୍ତି । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଏନଡିଡିବି ୧୦,୦୦୦ କୃଷକ ଉତ୍ପାଦକ ସଂଗଠନ (ଏଫପିଓ) ପଞ୍ଜିକରଣ କରିଛି ।
ଏନଡିଡିବିର ପଦକ୍ଷେପ ପରେ ଏବେ ମେକ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅଧୀନରେ ଭାରତରେ ଦୁଗ୍ଧ କ୍ଷେତ୍ରର ସମସ୍ତ କାରଖାନା ନିର୍ମାଣ କରାଯିବ ବୋଲି ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ । ଆଜି ୨୧୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ମଦର ଡାଏରୀ ଫଳ ଓ ପନିପରିବା ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ୟୁନିଟର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରାଯାଇଛି । ଏହାବ୍ୟତୀତ ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡର ବଦ୍ରି ଘିଅ ଏବଂ ମଦର ଡାଏରୀର ଗିର ଘିଅ ବ୍ରାଣ୍ଡକୁ ମଧ୍ୟ ଆଜି ଉନ୍ମୋଚନ କରାଯାଇଛି । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସମବାୟ ସାମଗ୍ରୀର ବ୍ରାଣ୍ଡିଂ କରିବା ଏବଂ କର୍ପୋରେଟ୍ ସାମଗ୍ରୀ ସହିତ ବଜାରରେ ପ୍ରତିଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱିତା କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା ହେଉଛି ସଫଳତାର ଚାବିକାଠି । ଆଜି ଆମର ଅମୂଲ ବ୍ରାଣ୍ଡ ବିଶ୍ୱସ୍ତରରେ ଶୀର୍ଷ ସ୍ଥାନ ଅଧିକାର କରିଛି, ଯାହା କି ଆମ ପାଇଁ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଉପଲବ୍ଧି । ଲଦାଖରେ ଆପ୍ରିକଟ, ହିମାଚଳରେ ସେଓ ଏବଂ ମେଘାଳୟରେ ସପୁରୀ ଚାଷ କରୁଥିବା କୃଷକମାନେ ଆଜି ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ପଦକ୍ଷେପ ଦ୍ୱାରା ଉପକୃତ ହେବେ ବୋଲି ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ତଥା ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ତିନୋଟି ନୂତନ ଜାତୀୟ ସ୍ତରର ସମବାୟ ଅନୁଷ୍ଠାନ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିଛି । ନେତୃତ୍ୱ ସ୍ତରରେ ଯେତେବେଳେ ପ୍ରକୃତରେ କୃଷକଙ୍କ ପାଇଁ ଚିନ୍ତା କରାଯାଏ, ସେତେବେଳେ ଏଭଳି ନୂଆ ପଦକ୍ଷେପ ନିଆଯାଇପାରିବ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ସମବାୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅନେକ ପଦକ୍ଷେପ ଏବଂ ଯୋଜନା କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିଛନ୍ତି । ବର୍ତ୍ତମାନ ପ୍ରାୟ ୨୨ଟି ରାଜ୍ୟ ମହାସଂଘ ଓ ୨୩୧ଟି ଜିଲ୍ଲା ମହାସଂଘ ସମେତ ୨୮ଟି ମାର୍କେଟିଂ ଡାଏରୀ ଓ ୨୧ଟି ଦୁଗ୍ଧ ଉତ୍ପାଦନକାରୀ କମ୍ପାନୀ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି ।
ମୋଦୀ ସରକାର ୨ ଲକ୍ଷ ନୂତନ ପ୍ରାଥମିକ କୃଷି ଋଣ ସମିତି (ପ୍ୟାକ୍ସ) ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବାକୁ ଯାଉଛନ୍ତି, ଯାହା ଆମର ସମବାୟ ଢାଞ୍ଚାକୁ ଯଥେଷ୍ଟ ସୁଦୃଢ଼ କରିବ ବୋଲି ସେ ମତ ଦେଇଥିଲେ । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ସମବାୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସମସ୍ତ ସଂସ୍ଥାର ଶକ୍ତି ବୃଦ୍ଧି କରିବ । ୨୩୧ ନିୟୁତ ଟନ୍ ଦୁଗ୍ଧ ଉତ୍ପାଦନ ସହ ଭାରତ ଯୁକ୍ତରାଷ୍ଟ୍ର ଆମେରିକାକୁ ପଛରେ ପକାଇ ବିଶ୍ୱରେ ଶୀର୍ଷ ସ୍ଥାନ ଅଧିକାର କରିଛି ବୋଲି ସେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ । ଆମର ଦୁଗ୍ଧ ଉତ୍ପାଦନ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ହାର ୬% ଥିବା ବେଳେ ବିଶ୍ୱ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ହାର ମାତ୍ର ୨% ରହିଛି । ଆଜି ୮ କୋଟି ଗ୍ରାମୀଣ ପରିବାର ଦୈନିକ କ୍ଷୀର ଉତ୍ପାଦନ କରୁଥିବା ବେଳେ ସମବାୟ କ୍ଷେତ୍ର ସହ ମାତ୍ର ଦେଢ଼ କୋଟି ଲୋକ ଯୋଡ଼ି ହୋଇଛନ୍ତି । ଏହାର ଅର୍ଥ ବାକି ୬.୫ କୋଟି ପରିବାର ଉଚିତ ମୂଲ୍ୟ ପାଉନାହାନ୍ତି ଏବଂ ଶୋଷଣର ଶିକାର ହେଉଛନ୍ତି ବୋଲି ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି । ଭବିଷ୍ୟତରେ ଦୁଗ୍ଧ ଉତ୍ପାଦନରେ ନିୟୋଜିତ ସମସ୍ତ ୮ କୋଟି କୃଷକ ପରିବାର ଯେପରି କଠିନ ପରିଶ୍ରମ ପାଇଁ ପୂର୍ଣ୍ଣ କ୍ଷତିପୂରଣ ପାଇବେ ଏବଂ ସମବାୟ କ୍ଷେତ୍ର ସହ ଯୋଡ଼ି ହୋଇପାରିବେ ତାହା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ସରକାରଙ୍କ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେବ ବୋଲି କେନ୍ଦ୍ର ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଦୃଢ଼ୋକ୍ତି ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି ।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ଏବଂ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସମବାୟ ସମୃଦ୍ଧି ଅଭିଯାନର ଫଳସ୍ୱରୂପ, ଦେଶରେ କ୍ଷୀରର ଉପଲବ୍ଧତା ଯାହା ୧୯୭୦ ରେ ବ୍ୟକ୍ତି ପିଛା ୪୦ କିଲୋଗ୍ରାମ ଥିଲା, ୨୦୧୧ରେ ଏହା ୧୦୩ କିଲୋଗ୍ରାମକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଥିଲା ଏବଂ ୨୦୨୩ରେ ଏହା ବୃଦ୍ଧି ପାଇ ବ୍ୟକ୍ତି ପିଛା ୧୬୭ କିଲୋଗ୍ରାମରେ ପହଞ୍ଚିଛି । ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଦେଶପିଛା ହାରାହାରି ଦୁଗ୍ଧ ଉପଲବ୍ଧତା ହେଉଛି ୧୧୭ କିଲୋଗ୍ରାମ୍ ।

Ministry of Cooperation
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah inaugurates several farmer welfare activities worth ₹300 crore during the Diamond Jubilee celebrations of the National Dairy Development Board (NDDB) and the birth anniversary of Shri Tribhuvan Patel in Anand, Gujarat
Under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, the SoP for White Revolution 2.0 has been issued, now, one lakh new and existing dairies will be empowered, and milk routes will be expanded
Tribhuvan Das ji set aside his personal interests and worked for the empowerment of poor farmers
Tribhuvan Das ji created a small cooperative which is today doing business worth thousands of crores of rupees by connecting 2 crore farmers with the cooperative sector
Over the past 60 years, NDDB has empowered and organized farmers, as well as mothers and sisters, contributing significantly to their upliftment and development
Branding cooperative products and preparing them to compete with corporate products is key to success
NDDB has accelerated rural development while making agriculture self-reliant
Animal husbandry by cooperatives leads to prosperity of farmers along with strengthening fight against malnutrition
NDDB has started vegetable processing, which will allow vegetables produced by farmers to reach markets worldwide, ensuring the profits go directly to the farmers
Prime Minister Modi’s visionary scheme of Gobardhan Yojana is not only enhancing soil conservation and improving crop quality, but also contributing to a cleaner environment
22 OCT 2024 5:03PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah, today inaugurated several farmer welfare schemes worth ₹300 crore during the National Dairy Development Board's (NDDB) diamond jubilee celebration along with the commemoration of birth anniversary of Shri Tribhuvandas Patel in Anand, Gujarat. On this occasion, several dignitaries were present, including the Union Minister for Panchayati Raj, Fisheries, Animal Husbandry & Dairying, Shri Rajiv Ranjan Singh.
In his address, Shri Amit Shah said that under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, the Standard Operating Procedures (SoP) for the recently launched White Revolution 2.0 have been released, incorporating all the key farmer-friendly points outlined by the Prime Minister. He mentioned that Cooperative Sector will empower one lakh new and existing dairies, and the second white revolution will expand milk routes.
Shri Shah said that Tribhuvandas ji was a personality whose hardworking life is difficult to describe. Setting aside his personal interests, Shri Tribhuwandas Patel worked with a unique vision for the empowerment of the country's poor farmers. He worked for the empowerment of the poor farmers of the country by renouncing self. Throughout his life, Tribhuvandas ji distanced himself from personal gain and dedicated his efforts to connecting every farmer in the country with the true spirit of cooperation, achieving great success in this endeavor. Shri Shah said that it is because of Tribhuvan Das Ji that 5 crore cattle rearers of the country sleep peacefully and today crores of farmers of the country, especially women, are prospering. Tribhuvan Das Ji created a small cooperative society which today is doing business worth thousands of crores of rupees by connecting 2 crore farmers of the country with the cooperative sector.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that in 1964, former Prime Minister Shri. Lal Bahadur Shastri visited Amul Dairy and decided that not only Gujarat but livestock owners across the entire country should benefit from this successful model. Following this, Shastri ji decided to establish the NDDB. He said that in 60 years, NDDB has not only empowered and organised cooperative sector, farmers and mothers and sisters across the country, but has also worked to raise their awareness about their rights. He said that when animal husbandry is done through cooperatives, it not only brings prosperity to farmers but also addresses the issue of malnourished children in the country. The trust built through Amul has not only empowered women but also laid the foundation for creating strong citizens by providing nutrition to children.
Shri Amit Shah said that NDDB accelerated the development of the rural sector and the country as well as made agriculture self-reliant. He said Tribhuvan ji had laid the foundation of NDDB which has today become a very big institution not only in the country but in the world. He said that in 1987, NDDB became an official institution, and from 1970 to 1996, it developed and implemented the Operation Flood program, which led to the White Revolution. He noted Amul is conducting annual business worth ₹60,000 crore today which was initially built on the very small shared capital from women. Shri Shah said that in 1964, when Lal Bahadur Shastri ji decided to establish NDDB, no one knew that it will grow akin to a small seed growing one day into a massive banyan tree. NDDB's liquid milk sales have reached 427 lakh liters per day, with procurement at 589 lakh liters per day. Its revenue has increased from ₹344 crore to ₹426 crore, and the net profit stands at ₹50 crore.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that NDDB has started processing vegetables, allowing the vegetables produced by our farmers to reach the entire world, and the profits will be distributed down to the grassroots under the cooperative model. He said that the Gobardhan scheme has led to the conservation and enhancement of our land, increased yields, improved farmer prosperity, and a cleaner environment. Gas and fertilizer are being produced from cow dung, and carbon credit payments are reaching our mothers and sisters. Shri Shah stated that Prime Minister Shri Narendra Modi has implemented the Gobardhan scheme on the ground through visionary decision-making. He also mentioned that NDDB has registered 10,000 Farmer Producer Organizations (FPOs).
Shri Amit Shah mentioned that after NDDB's initiative, all plants in the dairy sector will now be built in India under the Make in India program. He mentioned that today the foundation stone was laid for a Mother Dairy fruit and vegetable processing unit worth ₹210 crore. Additionally, the Badri Ghee from Uttarakhand and the Gir Ghee brand from Mother Dairy were also launched today. He said that branding the cooperative's products and preparing them to compete in the market with corporate goods is key to success. Today, our Amul brand holds the top position globally, which is a significant achievement for us. He also mentioned that farmers of apricots from Ladakh, apples from Himachal, and pineapples from Meghalaya will benefit from the initiatives launched today.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that the Ministry of Cooperation has established three new national-level cooperative institutions. Such new initiatives can only be taken when the leadership is genuinely concerned about the farmers. He said that Prime Minister Shri Narendra Modi has implemented several initiatives and schemes in the cooperative sector. Currently, there are approximately 22 state federations and 231 district federations, along with 28 marketing dairies and 21 milk-producing companies operating in the sector.
Shri Amit Shah said that the Modi government is going to establish 2 lakh new Primary Agricultural Credit Societies (PACS), which will significantly strengthen our cooperative framework. He said that this initiative will enhance the strength of all entities in the cooperative sector. He highlighted that India has surpassed the United States of America with a milk production of 231 million tons, securing the top position in the world. Our milk production growth rate is 6%, while the global growth rate is only 2%. Today, eight crore rural families produce milk daily, but only one and a half crore are connected to the cooperative sector. He emphasized that this means the remaining 6.5 crore families are not receiving fair prices and are being exploited. Union Minister of Cooperation asserted that the government's goal will be to ensure that in the future, all eight crore farming families involved in milk production receive full compensation for their hard work and are able to connect with the cooperative sector.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that as a result of the campaign to empower cooperatives, the availability of milk in the country which was 40 kilograms per person in 1970, increased to 103 kilograms in 2011, and further rose to 167 kilograms per person in 2023. He noted that the average global milk availability per person is 117 kilograms.