Ministry of Cooperation
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah inaugurates several farmer welfare activities worth ₹300 crore during the Diamond Jubilee celebrations of the National Dairy Development Board (NDDB) and the birth anniversary of Shri Tribhuvan Patel in Anand, Gujarat
Under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, the SoP for White Revolution 2.0 has been issued, now, one lakh new and existing dairies will be empowered, and milk routes will be expanded
Tribhuvan Das ji set aside his personal interests and worked for the empowerment of poor farmers
Tribhuvan Das ji created a small cooperative which is today doing business worth thousands of crores of rupees by connecting 2 crore farmers with the cooperative sector
Over the past 60 years, NDDB has empowered and organized farmers, as well as mothers and sisters, contributing significantly to their upliftment and development
Branding cooperative products and preparing them to compete with corporate products is key to success
NDDB has accelerated rural development while making agriculture self-reliant
Animal husbandry by cooperatives leads to prosperity of farmers along with strengthening fight against malnutrition
NDDB has started vegetable processing, which will allow vegetables produced by farmers to reach markets worldwide, ensuring the profits go directly to the farmers
Prime Minister Modi’s visionary scheme of Gobardhan Yojana is not only enhancing soil conservation and improving crop quality, but also contributing to a cleaner environment
22 OCT 2024 5:03PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah, today inaugurated several farmer welfare schemes worth ₹300 crore during the National Dairy Development Board's (NDDB) diamond jubilee celebration along with the commemoration of birth anniversary of Shri Tribhuvandas Patel in Anand, Gujarat. On this occasion, several dignitaries were present, including the Union Minister for Panchayati Raj, Fisheries, Animal Husbandry & Dairying, Shri Rajiv Ranjan Singh.
In his address, Shri Amit Shah said that under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, the Standard Operating Procedures (SoP) for the recently launched White Revolution 2.0 have been released, incorporating all the key farmer-friendly points outlined by the Prime Minister. He mentioned that Cooperative Sector will empower one lakh new and existing dairies, and the second white revolution will expand milk routes.
Shri Shah said that Tribhuvandas ji was a personality whose hardworking life is difficult to describe. Setting aside his personal interests, Shri Tribhuwandas Patel worked with a unique vision for the empowerment of the country's poor farmers. He worked for the empowerment of the poor farmers of the country by renouncing self. Throughout his life, Tribhuvandas ji distanced himself from personal gain and dedicated his efforts to connecting every farmer in the country with the true spirit of cooperation, achieving great success in this endeavor. Shri Shah said that it is because of Tribhuvan Das Ji that 5 crore cattle rearers of the country sleep peacefully and today crores of farmers of the country, especially women, are prospering. Tribhuvan Das Ji created a small cooperative society which today is doing business worth thousands of crores of rupees by connecting 2 crore farmers of the country with the cooperative sector.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that in 1964, former Prime Minister Shri. Lal Bahadur Shastri visited Amul Dairy and decided that not only Gujarat but livestock owners across the entire country should benefit from this successful model. Following this, Shastri ji decided to establish the NDDB. He said that in 60 years, NDDB has not only empowered and organised cooperative sector, farmers and mothers and sisters across the country, but has also worked to raise their awareness about their rights. He said that when animal husbandry is done through cooperatives, it not only brings prosperity to farmers but also addresses the issue of malnourished children in the country. The trust built through Amul has not only empowered women but also laid the foundation for creating strong citizens by providing nutrition to children.
Shri Amit Shah said that NDDB accelerated the development of the rural sector and the country as well as made agriculture self-reliant. He said Tribhuvan ji had laid the foundation of NDDB which has today become a very big institution not only in the country but in the world. He said that in 1987, NDDB became an official institution, and from 1970 to 1996, it developed and implemented the Operation Flood program, which led to the White Revolution. He noted Amul is conducting annual business worth ₹60,000 crore today which was initially built on the very small shared capital from women. Shri Shah said that in 1964, when Lal Bahadur Shastri ji decided to establish NDDB, no one knew that it will grow akin to a small seed growing one day into a massive banyan tree. NDDB's liquid milk sales have reached 427 lakh liters per day, with procurement at 589 lakh liters per day. Its revenue has increased from ₹344 crore to ₹426 crore, and the net profit stands at ₹50 crore.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that NDDB has started processing vegetables, allowing the vegetables produced by our farmers to reach the entire world, and the profits will be distributed down to the grassroots under the cooperative model. He said that the Gobardhan scheme has led to the conservation and enhancement of our land, increased yields, improved farmer prosperity, and a cleaner environment. Gas and fertilizer are being produced from cow dung, and carbon credit payments are reaching our mothers and sisters. Shri Shah stated that Prime Minister Shri Narendra Modi has implemented the Gobardhan scheme on the ground through visionary decision-making. He also mentioned that NDDB has registered 10,000 Farmer Producer Organizations (FPOs).
Shri Amit Shah mentioned that after NDDB's initiative, all plants in the dairy sector will now be built in India under the Make in India program. He mentioned that today the foundation stone was laid for a Mother Dairy fruit and vegetable processing unit worth ₹210 crore. Additionally, the Badri Ghee from Uttarakhand and the Gir Ghee brand from Mother Dairy were also launched today. He said that branding the cooperative's products and preparing them to compete in the market with corporate goods is key to success. Today, our Amul brand holds the top position globally, which is a significant achievement for us. He also mentioned that farmers of apricots from Ladakh, apples from Himachal, and pineapples from Meghalaya will benefit from the initiatives launched today.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that the Ministry of Cooperation has established three new national-level cooperative institutions. Such new initiatives can only be taken when the leadership is genuinely concerned about the farmers. He said that Prime Minister Shri Narendra Modi has implemented several initiatives and schemes in the cooperative sector. Currently, there are approximately 22 state federations and 231 district federations, along with 28 marketing dairies and 21 milk-producing companies operating in the sector.
Shri Amit Shah said that the Modi government is going to establish 2 lakh new Primary Agricultural Credit Societies (PACS), which will significantly strengthen our cooperative framework. He said that this initiative will enhance the strength of all entities in the cooperative sector. He highlighted that India has surpassed the United States of America with a milk production of 231 million tons, securing the top position in the world. Our milk production growth rate is 6%, while the global growth rate is only 2%. Today, eight crore rural families produce milk daily, but only one and a half crore are connected to the cooperative sector. He emphasized that this means the remaining 6.5 crore families are not receiving fair prices and are being exploited. Union Minister of Cooperation asserted that the government's goal will be to ensure that in the future, all eight crore farming families involved in milk production receive full compensation for their hard work and are able to connect with the cooperative sector.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that as a result of the campaign to empower cooperatives, the availability of milk in the country which was 40 kilograms per person in 1970, increased to 103 kilograms in 2011, and further rose to 167 kilograms per person in 2023. He noted that the average global milk availability per person is 117 kilograms.

কোওপরেসন মন্ত্রালয়
কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রী অমসুং কোওপরেসন মন্ত্রী শ্রী অমিত শাহনা গুজরাতকী অনন্দদা পাংথোকপা নেস্নেল দাইরী দিবেলপমেন্ত বোর্দ (NDDB)গী দাইমন্দ জুবিলী অমসুং শ্রী ত্রিভুবন পতেলগী মপোক কুমওনগী থৌরমদা লুপা করোর 300 রোম ওইবা লৌমীশিংগী য়াইফ-থৌরাংগী থবক কয়ামরুম হৌদোকখ্রে
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী লুচিং মখাদা হ্বাইৎ রিভোল্যুসন 2.0গী SoP ফোংখ্রে, হৌজিক অনৌবা লাখ অমা অমসুং হান্নগী দাইরীশিংবু শক্তি পীরগনি অমসুং শঙ্গোমগী রুতশিং পাকথোক চাউথোক্লগনি
ত্রিভুবন দাসজীনা মহাক্কী লনাইগী অপাম্বশিং নাথৈদুনা থমখি অমসুং লায়রবা লৌমীশিং শক্তি পীনবা থবক তৌখি
ত্রিভুবন দাসজীনা অপীকপা কোওপরেতিব অমা শেমখি মসি ঙসিদি কোওপরেতিব সেক্তরদা লোয়ননা লৌমী করোর 2 শম্নহন্দুনা লুপা করোর লিশিং কয়াগী ললোন-ইতিক তৌরি
হৌখিবা চহি 60 অসিদা NDDBনা লৌমীশিং লোয়ননা ইমা অমদি ইচে-ইচলশিংবু শক্তি পীখি অমসুং ওর্গনাইজ তৌদুনা মখোয়গী চাউখৎ থৌরাংদা চাউনা শরুক তম্মি
কোওপরেতিব প্রদক্তশিং ব্রান্দিং তৌবা অমসুং মখোয়বু কোর্পোরেৎ প্রদক্তশিংগা চাংদম্বা য়ানবা শেম শাবা হায়বা অসি মায়পাকপগী লম্বীনি
NDDBনা খুঙ্গংগী চাউখৎ-থৌরাংদা খোঙজেল য়াংশিনহনখি অমরোমদা লৌউ-শিংউবু মরোমদোম লেপ্পা ঙমহনখি
কোওপরেতিবশিংগী এনিমেল হসবেন্দ্রীনা মালন্যুত্রিসনগী মায়োক্তা লান্থেংনবা মপাঙ্গল কনখৎহনবগা লোয়ননা লৌমীশিংবু চাউখৎহল্লি
NDDBনা মনা-মশিং প্রোসেসিং তৌবা হৌখ্রে, মসিনা লৌমীশিংনা পুথোকপা মনা-মশিং অসি মালেম শিনবা থুংবদা লৈরিবা কৈথেলশিংদা য়ৌহন্দুনা লৌমিশিংদা শেন্দোংশিং হকথেংননা ফংহনগনি
প্রধান মন্ত্রী মোদীগী ভিজিনরী স্কিম ওইরিবা গোবর্ধন য়োজনা অসিনা লৈহাও ঙাকশেনবা হেনগৎহনবা অমসুং মহৈ-মরোংগী ক্বালিতী ফগৎহনবা খক্তা নত্তনা হেন্না ক্লীন ওইবা এনভাইর্নমেন্ত অমগীদমক শরুকসু তম্মি
22 OCT 2024 5:03PM by PIB Imphal
কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রী অমসুং কোওপরেসন মন্ত্রী শ্রী অমিত শাহনা ঙসি গুজরাতকী অনন্দদা শ্রী ত্রিভুবন দাস পতেলগী মপোক কুমওনগা লোয়ননা নেস্নেল দাইরী দিবেলপমেন্ত বোর্দ (NDDB) গী দাইমন্দ জুবিলীগী পালন থৌরম মনুংদা লুপা করোর 300রোম ওইবা লৌমীশিংগী য়াইফ-থৌরাং কয়া হৌদোকখ্রে। থৌরম অদুদা কেন্দ্রগী পঞ্চায়তী রাজ, ফিশরিজ অমসুং অনিমেল হসবেন্দ্রী অমসুং দাইরীয়িং মন্ত্রী, শ্রী রাজীব রঞ্জন সিংহ য়াওনা শক্নাইরবা মীওই কয়া শরুক য়াখি।
মহাক্কী ৱারোলদা, শ্রী অমিত শাহনা হায়খি মদুদি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী লুচিং মখাদা, প্রধান মন্ত্রীনা পনখিবা মরুওইবা লৌমীশিংগীদমক মরুওইবা পোইন্ত পুম্নমক য়াওহন্দুনা, হ্বাইৎ রিভোলুসন 2.0 হৌদোকখিবা অসিগী স্তেন্দর্দ ওপরেতিং প্রোসিদ্যুর (SoP) রিলিজ তৌখ্রে। কোওপরেতিব সেক্তরনা অনৌবা অমসুং হৌজিক লৈরিবা দাইরী লাখ অমা শক্তি পীরগনি অমসুং অনিশুবা হ্বাইৎ রিভোলুসন অসিনা শঙ্গোমগী রুতশিং পাকথোক চাউথোকহল্লগনি হায়না মহাক্না হায়খি।
শ্রী শাহনা হায়খি মদুদি ত্রিভুবন দাসজী অসি কন্না হোৎনজবা মীশক অমা ওইরম্মি। শ্রী ত্রিভুবন দাস পতেলনা মহাক্কী মশাগী ইন্তরেস্ত থাদোক্তুনা, লৈবাক অসিগী লায়রবা লৌমীশিং শক্তি লৈহন্নবগীদমক্তা অখন্নবা মীৎয়েং অমগা লোয়ননা থবক তৌখি। মহাক্না মশানা মশাবু থাদোক্তুনা লৈবাক অসিগী লায়রবা লৌমীশিংগী শক্তি লৈহন্নবা হোৎনখি। মহাক্কী পুন্সি চুপ্পদা, ত্রিভুবন্দাজজীনা মশানা মশাবু লন্নাইগী কান্নবদগী লাপথোকখি অমসুং লৈবাক অসিগী লৌমী খুদিংমকপু অশেংবা কোওপরেসন স্পিরিৎকা শম্নহন্নবা হোৎনখি অমসুং মসিগী হোৎনবদা চাউনা মাই পাকখি। শ্রী শাহনা হায়খি মদুদি ত্রিভুবন দাসজীনা মরম ওইদুনা লৈবাক অসিগী শা-শন য়োক্লিবা করোর মঙানা নুংঙাইনা লৈরি অমসুং ঙসি লৈবাক অসিগী লৌমী করোর কয়া, মরু ওইনা নুপীশিংনা চাউখৎলি। ত্রিভুবন দাস জীনা অপীকপা কোওপরেতিব সোসাইতী অমা শেমখি অমসুং ঙসিদি লৈবাক অসিগী লৌমী করোর অনি কোওপরেতিব সেক্তরগা শম্নহন্দুনা লুপা করোর লিশিং কয়াগী ললোন-ইতিক তৌরি।
কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রী অমসুং কোওপরেসন মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি 1964দা, হান্নগী প্রধান মন্ত্রী শ্রী লাল বাহাদুর শাস্ত্রীনা অমুল দাইরীদা চৎখি অমসুং গুজরাত খক্তদা নত্তনা লৈবাক পুম্বগী শা-শন য়োক্লিবশিংনা মসিগী মায় পাক্লবা মোদেল অসিদগী কান্নবা ফংগদবনি হায়না ৱারেপ লৌখি। মসিগী মতুংদা, শাস্ত্রীজীনা NDDB লিংখৎনবা ৱারেপ লৌখি। মহাক্না হায়খি মদুদি চহি 60 অসিদা, NDDBনা কোওপরেতিব সেক্তর, লৈবাক শিনবা থুংনা লৈরিবা লৌমীশিং অমসুং ইমা অমসুং ইচে-ইচলশিংবু মপাঙ্গল কনখৎহনবতা নত্তনা মখোয়গী হকশিংগী মতাংদা মখোয়বু খঙহন্নবা থবক তৌরি। কোওপরেতিবশিংগী খুত্থাংদা শা-শন য়োকপা মতমদা, মসিনা লৌমীশিংদা চাউখৎপা পুরকপতা নত্তনা লৈবাক অসিদা মচি ওইবা চিঞ্জাক ফংদ্রিবা অঙাংশিংগী অৱাৎপসু কোকহল্লি হায়না মহাক্না হায়খি। অমুলগী খুত্থাংদা শেমখিবা ত্রস্ত অসিনা নুপীশিংবু শক্তি লৈহনবতা নত্তনা অঙাংশিংদা ন্যুত্রিসন পীদুনা মপাঙ্গল লৈবা নাগরিকশিং শেমগৎনবগী য়ুম্ফমসু শেম্লে।
শ্রী অমিৎ শাহনা হায়খি মদুদি NDDBনা খুঙ্গংগী সেক্তর অমসুং লৈবাক অসিগী চাউখৎ থৌরাং য়াঙখৎহনখি অমসুং লৌউ-শিংউদা মশা-মরোমদোম লেপচবা ঙমহনখি। মহাক্না হায়খি মদুদি ত্রিভুবন জীনা NDDB গী ফাউন্দেসন থোলমখি অমসুং ঙসিদি মসিনা লৈবাক অসিদা নত্তনা মালেমদা য়াম্না চাউরবা ইন্সতিত্যুসন অমা ওইরে। মহাক্না হায়খি মদুদি 1987দা NDDB না ওফিসিএল ইন্সতিত্যুসন অমা ওইখি, অমসুং 1970দগী 1996 ফাওবদা, মসিনা ওপরেসন ফ্লোদ প্রোগ্রাম শেমগৎখি অমসুং ইমপ্লিমেন্ত তৌখি, মসিনা হ্বাইৎ রিভোলুসন থোকহনখি। মহাক্না পনখি মদুদি অমুলনা ঙসিদি লুপা করোর 60,000গী চহিগী ওইবা বিজিনেস পায়খৎলি। মসি অহানবদা নুপীশিংগী শেয়র কেপিতেল য়াম্না পীকপা ওইনা শেমগৎখি। শ্রী শাহনা হায়খি মদুদি 1964দা লাল বাহাদুর শাস্ত্রীজীনা NDDB লিংখৎনবা ৱারেপ লৌখি, কনাগুম্বা অমদতনা অপীকপা মরু অমা হুনবা অসিনা অচৌবা খোঙনাং অমা ওইরক্কনি খুল্লুদে। NDDB গী লিক্বিদ মিল্ক সেল্স অসি নোংমদা লিতর লাখ 427 য়ৌখ্রে। মসিগী রেভিন্যু অসি লুপা করোর 344দগী লুপা করোর 426দা হেনগৎখ্রে, অমসুং নেৎ প্রফিৎ অসি লুপা করোর 50দা লৈরি।
কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রী অমসুং কোওপরেসন মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি NDDB না মহৈ-মরোংশিং প্রোসেসিং তৌবা হৌখ্রে, মসিনা ঐখোয়গী লৌমীশিংনা পুথোকপা মহৈ-মরোংশিং অসি মালেম পুম্বদা য়ৌহল্লগনি অমসুং কান্নবশিং অসি কোওপরেতিব মোদেলগী মখাদা তপ্না য়েন্থোক্কনি। মহাক্না হায়খি মদুদি গোবর্ধন স্কিম্না ঐখোয়গী লমগী কঞ্জার্বেসন অমসুং হেনহেন্সমেন্ত, মহৈ-মরোং হেনগৎলকপা, লৌমীশিংগী শেন্থোক হেনগৎলকপা অমসুং ক্লিনর এনভাইর্নমেন্ত অমা পুরক্লে। গ্যাস অমসুং ফর্তিলাইজর অসি সনথীদগী পুথোক্লি, অমসুং কার্বোন ক্রেদিত পেমেন্তশিং অসি ঐখোয়গী ইমা অমসুং ইচে-ইচলশিংদা য়ৌহল্লি। শ্রী শাহনা হায়খি মদুদি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা গোবর্ধন স্কিম অসি ভিজনরী দিসিজন-মেকিংগী খুত্থাংদা পায়খৎখি। NDDB না ফার্মর প্রদ্যুসর ওর্গনাইজেসন (FPO) 10,000 রেজিস্তর তৌখ্রে হায়নসু মহাক্না পনখি।
শ্রী অমিত শাহনা হায়খি মদুদি NDDBগী খোঙথাং অসিগী মতুং ইন্না দাইরী সেক্তরদা লৈরিবা প্লান্ত পুম্নমক মেক ইন ইন্দিয়া প্রোগ্রামগী মখাদা ভারত্তা শেমগৎলগনি। মহাক্না হায়খি মদুদি ঙসি লুপা করোর 210গী মমল ওইগদবা মাদর দাইরীগী মহৈ-মরোং অমসুং মনা-মশিংগী প্রোসেসিং য়ুনিৎ অমগী উরেপ উয়ুং তমখ্রে। মসিগী মথক্তা, উত্তরাখন্দদগী বদ্রি ঘী অমসুং মাদর দাইরীদগী গির ঘী ব্রান্দসু ঙসি হৌদোকখ্রে। মহাক্না হায়খি মদুদি কোওপরেতিবকী পোত্থোকশিংবু ব্রান্দিং তৌবা অমসুং কৈথেলদা কোর্পোরেত পোৎলমশিংগা চাংদম্ননবা শেম-শাবা অসি মায় পাকপগী মরুওইবা অমনি। ঙসিদি ঐখোয়গী অমুল ব্রান্দ অসি মালেমগী ওইনা খ্বাইদগী ৱাংবা মফমদা লৈরে, মসি ঐখোয়গী য়াম্না মরু ওইবা মায় পাকপা অমনি। ঙসি হৌদোকখিবা খোঙথাংশিং অসিদগী লদাখকী এপ্রিকোৎ, হিমাচলগী সেম অমসুং মেঘালয়াগী কিহোমগী লৌমীশিংনা কান্নবা ফংগনি হায়নসু মহাক্না পনখি।
কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রী অমসুং কোওপরেসন মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি কোওপরেসন মন্ত্রালয়না নেস্নেল লেভেলগী অনৌবা কোওপরেতিব ইন্সতিত্যুসন অহুম লিংখৎলে। অসিগুম্বা অনৌবা খোঙথাংশিং অসি লুচিংবশিংনা লৌমীশিংগী মরমদা তশেংনা পুক্নিং চিংশিল্লবদি লৌখৎপা ঙম্মি। মহাক্না হায়খি মদুদি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা কোওপরেতিব সেক্তরদা খোঙথাং অমসুং স্কিম কয়া অমা পায়খৎলে। হৌজিক্কী ওইনা, স্তেত ফেদরেসন 22 অমসুং দিস্ত্রিক্ত ফেদরেসন 231, মার্কেতিং দাইরী 28 অমসুং সেক্তর অসিদা থবক তৌরিবা মিল্ক পুথোকপা কম্পনী 21 লৈরি।
শ্রী অমিৎ শাহনা হায়খি মদুদি মোদী সরকারনা অনৌবা প্রাইমরী এগ্রিকলচরেল ক্রেদিৎ সোসাইতী (PACS) লাখ 2 লিংখৎকনি। মসিনা ঐখোয়গী কোওপরেতিব ফ্রেমৱার্কবু মপাঙ্গল কনখৎহল্লগনি। মহাক্না হায়খি মদুদি খোঙথাং অসিনা কোওপরেতিব সেক্তরদা লৈরিবা এন্তিতী পুম্নমক্কী শক্তি হেনগৎহনগনি। মহাক্না হায়খি মদুদি ভারতনা য়ুনাইতেদ স্তেৎস ওফ অমেরিকাবু মিল্লিয়ন তন 231গী শঙ্গোম পুথোক্তুনা মালেমগী খ্বাইদগী মকোক থোংবা মফমদা লৈরে। ঐখোয়গী শঙ্গোম পুথোকপগী হেনগৎলকপগী চাং অসি চাদা 6 ওইরি, অদুগা মালেমগী ওইনা হেনগৎলকপগী চাং অসি চাদা 2 খক্তনি। ঙসিদি, খুঙ্গংগী ইমুং করোর 8না নোংমগী খোম্লাং পুথোক্লি, অদুবু কোওপরেতিব সেক্তরগা শম্নরিবা অসি করোর অমা অমসুং মঙা খক্তনি। মসিনা তাক্লিবদি লেমহৌরিবা ইমুং করোর 6.5না অচুম্বা মমল ফংদ্রে অমসুং মখোয় অসি শেন-থুমগী লান্না শীজিন্নরি। কেন্দ্রগী কোওপরেসন মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি সরকারগী পান্দমদি তুংলমচৎতা শঙ্গোম পুথোকপদা শরুক য়াবা লৌমী ইমুং করোর 8না মখোয়গী কন্না হোৎনবগীদমক মপুং ফানা কম্পেন্সেসন ফংহন্নবা অমসুং কোওপরেতিব সেক্তরগা শম্নবা ঙমহন্নবা হোৎনবনি।
কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রী অমসুং কোওপরেসন মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি কোওপরেতিবশিংবু মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা কেম্পেনগী মহৈ ওইনা লৈবাক অসিদা শঙ্গোম ফংবগী চাং অসি 1970দা মীওই অমদা কেজি 40 ওইরম্বা অদু 2011দা কেজি 103 ওইখি অমসুং 2023দা মীওই অমদা কেজি 167 ওইখি। মহাক্না হায়খি মদুদি গ্লোবেলগী ওইনা মী অমদা পীরিবা শঙ্গোমগী চাংচৎকী চাং অসি কিলোগ্রাম 117নি।