যোগাযোগ আৰু তথ্য প্ৰযুক্তি মন্ত্ৰালয়
চাইবাৰ অপৰাধ আৰু বিত্তীয় প্ৰৱঞ্চনাত টেলিকম সম্পদৰ অপব্যৱহাৰ ৰোধ কৰিবলৈ অংশীদাৰসকলৰ মাজত সমন্বয়ৰ বাবে এমঅ’চি অশ্বিনী বৈষ্ণৱে ডিঅ’টিৰ ডিজিটেল ইন্টেলিজেন্স প্লেটফৰ্ম (ডিআইপি) মুকলি কৰে
সন্দেহজনক প্ৰৱঞ্চনা যোগাযোগৰ প্ৰতিবেদন দিবলৈ সঞ্চাৰ সাথী পৰ্টেলত ‘চক্ষু (चक्षु)’ সুবিধা (https://www.sancharsaathi.gov.in)
কয়, এই সঁজুলিবোৰ হৈছে নাগৰিকসকলক সন্দেহজনক প্ৰৱঞ্চনা যোগাযোগৰ সক্ৰিয় প্ৰতিবেদন দিবলৈ ক্ষমতা প্ৰদান কৰা অগ্ৰণী পদক্ষেপ
ডিঅ’টিয়ে নাগৰিকসকলক চাইবাৰ-অপৰাধ আৰু বিত্তীয় জালিয়াতিৰ বাবে টেলিকম সম্পদৰ অপব্যৱহাৰ প্ৰতিৰোধ কৰাত ডিঅ’টিক সহায় কৰিবলৈ সঞ্চাৰ সাথীত সন্দেহজনক প্ৰৱঞ্চনা যোগাযোগৰ সক্ৰিয় ভাৱে প্ৰতিবেদন দিবলৈ উৎসাহিত কৰিছে
04 MAR 2024 7:47PM by PIB Guwahati
যোগাযোগ, ৰে’ল আৰু ইলেক্ট্ৰনিক্স আৰু তথ্য প্ৰযুক্তি মন্ত্ৰী শ্ৰীঅশ্বিনী বৈষ্ণৱে যোগাযোগ ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী শ্ৰী দেৱুসিংহ চৌহানৰ উপস্থিতিত চাইবাৰ অপৰাধ আৰু বিত্তীয় প্ৰৱঞ্চনাত টেলিকম সম্পদৰ অপব্যৱহাৰ ৰোধ কৰিবলৈ অংশীদাৰসকলৰ মাজত সমন্বয়ৰ বাবে দূৰসংযোগ বিভাগৰ ডিজিটেল ইন্টেলিজেন্স প্লেটফৰ্ম (ডিআইপি) আৰু সঞ্চাৰ সাথী পৰ্টেলত ‘চক্ষু https://sancharsaathi.gov.in (चक्षु)’ সুবিধা মুকলি কৰে, যি হৈছে সক্ৰিয়ভাৱে প্ৰৱঞ্চনাৰ প্ৰতিবেদন দিয়াৰ এক অগ্ৰণী পদক্ষেপ।
অনুষ্ঠানত মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে চৰকাৰে সুৰক্ষিত ভাৰত প্ৰকল্পৰ অধীনত, ৰাষ্ট্ৰীয়, সাংগঠনিক আৰু ব্যক্তিগত- এই তিনিটা স্তৰত, চাইবাৰ-প্ৰৱঞ্চনা নিয়ন্ত্ৰণ কৰাৰ বাবে নিৰন্তৰ প্ৰচেষ্টা চলাই আহিছে। তেওঁ কয়, দূৰসংযোগ বিভাগে সজাগতা বিয়পাবলৈ বহুতো পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছে যাতে নাগৰিকসকলে তেওঁলোকৰ অভিযোগ সমাধানৰ বাবে এনে সঁজুলি ব্যৱহাৰ কৰাৰ লগতে চাইবাৰ প্ৰৱঞ্চনাৰ পৰা নিজকে সুৰক্ষিত কৰিব পাৰে। শ্ৰী বৈষ্ণৱে এই সন্দৰ্ভত “সঞ্চাৰ সাথী” পৰ্টেলৰ কথা উল্লেখ কৰি কয় যে ই এনে আক্ৰমণৰ সফলতাৰে মোকাবিলা কৰাত সহায় কৰিছে। মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে উল্লেখ কৰে যে আজিৰ দুটা পৰ্টেল- ডিআইপি আৰু চক্ষুৰ সৈতে এই সঁজুলিসমূহে যিকোনো ধৰণৰ চাইবাৰ নিৰাপত্তাৰ ভাবুকি পৰীক্ষা কৰাৰ ক্ষমতা আৰু সামৰ্থ্য অধিক প্ৰশংসনীয়ভাৱে বৃদ্ধি কৰিব।
যোগাযোগ ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী শ্ৰী দেৱুসিংহ চৌহানে ডিঅ’টিৰ প্ৰচেষ্টাক প্ৰশংসা কৰি কয় যে চাইবাৰ-নিৰাপত্তাৰ ভাবুকিৰ মোকাবিলাৰ বাবে কেইবাটাও প্ৰকল্প সফলতাৰে সম্পূৰ্ণ কৰিছে। নতুন আৰু উদীয়মান প্ৰৱঞ্চনাৰ মোকাবিলা কৰিবলৈ এনে ধৰণৰ আৰু বহুতো প্ৰকল্পৰ বিকাশ চলি আছে, তেওঁ কয়।
টেলিকম সচিব ডঃ নীৰজ মিত্তালে তেওঁৰ প্ৰাৰম্ভিক ভাষণত কয় যে এই দুটা নতুন পৰ্টেল প্ৰতিজন নাগৰিকৰ ডিজিটেল সম্পদৰ বাবে চাইবাৰ নিৰাপত্তাৰ ভাবুকিৰ মোকাবিলা কৰাৰ বাবে আন এক পদক্ষেপ। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে এই সঁজুলিবোৰে যিকোনো ধৰণৰ প্ৰৱঞ্চনামূলক উপায় আৰু যোগাযোগ ব্যৱস্থাৰ অপব্যৱহাৰ ৰোধ কৰাত সহায় কৰিব।
ডিজিটেল ইন্টেলিজেন্স প্লেটফৰ্ম (ডিআইপি):
দূৰসংযোগ বিভাগৰ দ্বাৰা বিকশিত ডিজিটেল ইন্টেলিজেন্স প্লেটফৰ্ম (ডিআইপি) হৈছে অংশীদাৰসকল, অৰ্থাৎ টেলিকম সেৱা প্ৰদানকাৰী (টিএছপি), আইন প্ৰৱৰ্তনকাৰী সংস্থা (এলইএ), বেংক আৰু বিত্তীয় প্ৰতিষ্ঠান (এফআই), সামাজিক মাধ্যম প্লেটফৰ্ম, পৰিচয় নথি জাৰী কৰ্তৃপক্ষ ইত্যাদিৰ মাজত বাস্তৱ সময়ৰ চোৰাংচোৱা আদান-প্ৰদান, তথ্য বিনিময় আৰু সমন্বয়ৰ বাবে এক সুৰক্ষিত আৰু একত্ৰিত মঞ্চ। পৰ্টেলটোত টেলিকম সম্পদৰ অপব্যৱহাৰ হিচাপে ধৰা পৰা ঘটনা সম্পৰ্কীয় তথ্যও আছে। ভাগ বতৰা কৰা তথ্যবোৰ তেওঁলোকৰ নিজ নিজ ডমেইনৰ অংশীদাৰসকলৰ বাবে উপযোগী হ’ব পাৰে।
ই অংশীদাৰসকলৰ দ্বাৰা পদক্ষেপ লোৱাৰ বাবে সঞ্চাৰ সাথী পৰ্টেলত নাগৰিকৰ দ্বাৰা আৰম্ভ কৰা অনুৰোধৰ বাবে বেকএণ্ড ৰিপোজিটৰী হিচাপেও কাম কৰে।
সুৰক্ষিত সংযোগৰ ওপৰত অংশীদাৰসকলৰ বাবে ডিআইপি উপলব্ধ আৰু প্ৰাসঙ্গিক তথ্য তেওঁলোকৰ নিজ নিজ ভূমিকাৰ ওপৰত আধাৰিত কৰি ভাগ বতৰা কৰা হয়। উক্ত মঞ্চটো নাগৰিকসকলৰ বাবে উপলব্ধ নহয়।
সঞ্চাৰ সাথী পৰ্টেলত চক্ষু (चक्षु) সুবিধা:
চক্ষু (चक्षु) হৈছে ডিঅ’টিৰ সঞ্চাৰ সাথী পৰ্টেলত ইতিমধ্যে উপলব্ধ নাগৰিক কেন্দ্ৰিক সুবিধাসমূহত শেহতীয়া সংযোজন। ‘চক্ষু’য়ে নাগৰিকসকলক কেৱাইচিৰ ম্যাদ উকলি যোৱা বা বেংক একাউণ্ট / পেমেণ্ট ৱালেট / চিম / গেছ সংযোগ / বিদ্যুৎ সংযোগ, ধন প্ৰেৰণৰ বাবে চৰকাৰী বিষয়া / আত্মীয় হিচাপে ছদ্মবেশ, দূৰসংযোগ বিভাগৰ দ্বাৰা সকলো ম’বাইল নম্বৰৰ সংযোগ বিচ্ছিন্ন কৰা আদিৰ দৰে প্ৰৱঞ্চনাৰ উদ্দেশ্যৰে কল, এছএমএছ বা হোৱাটছএপৰ যোগেদি লাভ কৰা সন্দেহজনক প্ৰৱঞ্চনা যোগাযোগৰ প্ৰতিবেদন দিয়াত সহায় কৰে।
যদি, এজন নাগৰিক ইতিমধ্যে চাইবাৰ অপৰাধ বা বিত্তীয় প্ৰৱঞ্চনাৰ ভুক্তভোগী হয়, ইয়াক চাইবাৰ-অপৰাধ হেল্পলাইন নম্বৰ ১৯৩০ বা ভাৰত চৰকাৰৰ ৱেবছাইট https://www.cybercrime.gov.in-ত প্ৰতিবেদন দিবলৈ পৰামৰ্শ দিয়া হৈছে।
সঞ্চাৰ সাথী পৰ্টেলত (https://sancharsaathi.gov.in) ইতিমধ্যে উপলব্ধ সুবিধা:
• নিজৰ নামত জাৰী হোৱো ম’বাইল সংযোগ সম্পৰ্কে জানিবলৈ আৰু যিবোৰ হয় প্ৰয়োজন নাই বা তেওঁলোকে লোৱা নাই তেনে সংযোগ বিচ্ছিন্ন কৰাৰ বাবে ম’বাইল সংযোগবোৰ ৰিপৰ্ট কৰিবলৈ,
• অৱৰোধ আৰু ট্ৰেচিং কৰাৰ বাবে চুৰি হোৱা / হেৰুওৱা ম’বাইল হেণ্ডছেটৰ ৰিপৰ্ট দিবলৈ,
• নতুন/পুৰণি ডিভাইচ এটা ক্ৰয় কৰোঁতে ম’বাইল হেণ্ডছেটৰ প্ৰকৃততা পৰীক্ষা কৰিবলৈ,
• ভাৰতীয় টেলিফোন নম্বৰৰ সৈতে লাভ ইনকামিং ইণ্টাৰনেচনেল কলবোৰ কলিং লাইন চিনাক্তকৰণ হিচাপে ৰিপৰ্ট কৰিবলৈ,
• অনুজ্ঞাপ্ৰাপ্ত ৱায়াৰলাইন ইণ্টাৰনেট সেৱা প্ৰদানকাৰীৰ বিৱৰণ পৰীক্ষা কৰিবলৈ।
ডিঅ’টি-ৰ বিভিন্ন পদক্ষেপৰ ফলাফল:
মুঠ দৰ্শনাৰ্থী
কোটি+
মুঠ প্ৰৱঞ্চনামূলক সংযোগ সংযোগ বিচ্ছিন্ন কৰা হৈছে
৯ লাখ
ব্যৱহাৰকাৰীৰ মতামতৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি ম’বাইল সংযোগ বিচ্ছিন্ন কৰা হৈছে
৩ লাখ
সীমা অতিক্ৰম কৰাৰ বাবে ম'বাইল সংযোগ বিচ্ছিন্ন কৰা হৈছে
৭ লাখ
এলইএ, বেংক, আইআৰচিটিচি আদিৰ পৰা পোৱা ইনপুটৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি ম’বাইল সংযোগ বিচ্ছিন্ন কৰা হৈছে
লাখ
মুঠ সংযোগ বিচ্ছিন্ন কৰা হৈছে
১ কোটি+
চাইবাৰ অপৰাধত জড়িত থকাৰ বাবে মুঠ হেণ্ডছেট ব্লক কৰা হৈছে
১.৫ লাখ
পিওএছ ব্লক-তালিকাভুক্ত কৰা হৈছে
৭১ হাজাৰ
এফআইআৰ পঞ্জীয়ন কৰা হৈছে
৩৬৫+
ব্যৱহাৰকাৰীৰ অনুৰোধৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি মুঠ হেণ্ডছেট অৱৰোধ কৰা হৈছে
১৪ লাখ
মুঠ হেণ্ডছেট বিচাৰি উলিওৱা হৈছে আৰু ৰাজ্য চৰকাৰক দিয়া তথ্য
লাখ
হোৱাটছএপৰ সৈতে পিঅ’চি – মুঠ একাউণ্ট বিচ্ছিন্ন কৰা হৈছে
লাখ
বেঙ্ক/পেমেণ্ট ৱালেটৰ দ্বাৰা লোৱা পদক্ষেপ – একাউণ্ট ফ্ৰীজ কৰা হৈছে
১০ লাখ
সঞ্চয় কৰা ভাৰতীয় নাগৰিকৰ মুঠ ধন
১ হাজাৰ কোটি
ডিআইপি আৰু ‘চক্ষু (चक्षु)’ সুবিধাৰ শুভাৰম্ভে নাগৰিকসকলক সৱল কৰিবলৈ আৰু এক সুৰক্ষিত ডিজিটেল পৰিস্থিতিতন্ত্ৰ গঢ়ি তোলাৰ বাবে ডিঅ’টিৰ প্ৰতিশ্ৰুতিক প্ৰতিফলিত কৰে। সতৰ্ক প্ৰতিবেদনক উৎসাহিত কৰি আৰু সন্দেহজনক প্ৰৱঞ্চনা যোগাযোগৰ বিৰুদ্ধে সক্ৰিয় পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰি, ডিঅ’টি প্ৰতিজন নাগৰিকৰ স্বাৰ্থ আৰু কল্যাণ সুৰক্ষিত কৰাৰ বাবে সমৰ্পিত হৈ আছে।

Ministry of Communications
MoC Ashwini Vaishnaw launches DoT’s Digital Intelligence Platform (DIP) for Coordination Among the Stakeholders to Curb Misuse of Telecom Resources in Cyber-crime and Financial Fraud
‘Chakshu (चक्षु)’ Facility on Sanchar Saathi portal (https://www.sancharsaathi.gov.in) to Report Suspected Fraud Communication
Says, these tools are pioneering initiatives empowering citizens to proactively report suspected fraud communication
DoT encourages citizens to proactively report suspected fraud communications on Sanchar Saathi to help DoT in prevention of misuse of telecom resources for cyber-crime and financial fraud
04 MAR 2024 7:47PM by PIB Delhi
Minister of Communications, Railway, and Electronics & Information Technology Mr. Ashwini Vaishnaw in the presence of Minister of State for Communications, Mr. Devusinh Chauhan launched the Department of Telecommunications (DoT)’s ‘Digital Intelligence Platform (DIP)’ for coordination among the stakeholders to curb misuse of telecom resources in cyber-crime and financial frauds, and ‘Chakshu (चक्षु)’ facility on Sanchar Saathi portal (https://sancharsaathi.gov.in), a pioneering initiative empowering citizens to proactively report suspected fraud communication.
On the occasion, the Minister said the government has been persistently making efforts to check cyber-frauds under the secure India project, at three levels- National, Organisational and Individual. He said, the department of Telecommunication has taken many initiatives to spread awareness so that citizens can make use of such tools for addressing their grievances as well as protect themselves from cyber-frauds. Mr Vaishnaw mentioned “Sanchar Saathi” portal in this regard saying it has helped successfully tackle such attacks. The Minister pointed out that together with today’s two portals- DIP and Chakshu, these tools will further appreciably enhance the capacity and ability to check any kind of cyber security threat.
Minister of State for Communications, Mr. Devusinh Chauhan appreciated the efforts of DoT which he said, has successfully completed several projects for countering cyber-security threats. Many more such projects are under development to deal with new and emerging frauds, he said.
Telecom Secretary Dr. Neeraj Mittal, in his opening remarks, said these two new portals are yet another steps for dealing with cyber security threat to every citizen’s digital assets. These tools, he pointed out, will help curb any kind of fraudulent means and misuse of communications system.
Digital Intelligence Platform (DIP):
Digital Intelligence Platform (DIP) developed by the Department of Telecommunications is a secure and integrated platform for real time intelligence sharing, information exchange and coordination among the stakeholders i.e. Telecom Service Providers (TSPs), law enforcement agencies (LEAs), banks and financial institutions (FIs), social media platforms, identity document issuing authorities etc. The portal also contains information regarding the cases detected as misuse of telecom resources. The shared information could be useful to the stakeholders in their respective domains.
It also works as backend repository for the citizen-initiated requests on the Sanchar Saathi portal for action by the stakeholders.
The DIP is accessible to the stakeholders over secure connectivity and the relevant information is shared based on their respective roles. The said platform is not accessible to citizens.
Chakshu (चक्षु) facility on Sanchar Saathi portal:
Chakshu (चक्षु) is the latest addition to the citizen centric facilities already available on the Sanchar Saathi portal of DoT. ‘Chakshu’ facilitates citizens to report suspected fraud communication received over call, SMS or WhatsApp with the intention of defrauding like KYC expiry or update of bank account / payment wallet / SIM / gas connection / electricity connection, sextortion, impersonation as government official / relative for sending money, disconnection of all mobile numbers by Department of Telecommunications etc.
In case, a citizen is already a victim of cyber-crime or financial fraud, it is advised to report at cyber-crime helpline number 1930 or website https://www.cybercrime.gov.in of Government of India.
Facility already available Sanchar Saathi portal (https://sancharsaathi.gov.in)
1. To know the mobile connections issued in their name and report the mobile connections for disconnection which are either not required or not taken by them,
2. To report the stolen / lost mobile handset for blocking and tracing,
3. To check the genuineness of mobile handset while buying a new/old device,
4. To report the incoming international calls received with Indian telephone number as calling line identification,
5. To check the details of licensed wireline Internet Service Providers.
Outcome of the various initiatives of DoT:
Total visitors
4 Cr+
Total fraudulent connections disconnected
59 Lakh
Mobile connections disconnected based on user feedback
23 Lakh
Mobile connections disconnected for exceeding limit
17 Lakh
Mobile connections disconnected based on inputs from LEAs, banks, IRCTC, etc.
4 Lakh
Total disconnections
1 Cr+
Total handsets blocked for involvement in cyber crimes
1.5 Lakh
PoS blocklisted
71 thousand
FIRs registered
365+
Total handsets blocked based on user requests
14 Lakh
Total handsets traced and information given to State Governments
7 Lakh
PoC with WhatsApp – total accounts disengaged
3 Lakh
Action taken by Banks/Payment wallets – accounts frozen
10 Lakh
Total money of Indian citizens saved
1 thousand Cr
Launch of DIP and ‘Chakshu (चक्षु)’ facility underscores commitment of DoT to empower citizens and fostering a secure digital ecosystem. By encouraging vigilant reporting and taking proactive measures against suspected fraud communications, DoT remains dedicated to safeguarding the interests and well-being of every citizen.