Ministry of Consumer Affairs, Food & Public Distribution
Fortified Rice: Centre’s ambitious initiative to combat micronutrient deficiencies
Scientific evidence supports safety of iron-fortified rice for all individuals
Fortification, a globally recognized practice; India following World Health Organization guidelines
Of 30,000 operational rice mills, more than 21,000 installed blending equipment, with total capacity of 223 LMT of fortified rice per month
17 OCT 2024 5:15PM by PIB Delhi
With the Union Cabinet approving continuation of initiative to provide Fortified Rice under all schemes of Government including Pradhan Mantri Garib Kalyan Anna Yojana (PMGKAY) and Other Welfare Schemes etc. in its present form, from July 2024 and up to December 2028, the Centre is continuing the ambitious initiative as a complementary strategy to combat micronutrient deficiencies in the country.
Needless to say, scientific evidence supports consumption of Fortified Rice is safe for all including for individuals suffering with haemoglobinopathies such as Thalassemia and Sickle Cell Anaemia.
Fortified rice packaging in India were initially required to carry a health advisory for individuals with Thalassemia and Sickle Cell Anaemia, as per the Food Safety and Standards (Fortification of Foods) Regulations, 2018. The necessity of this advisory was questioned by a scientific committee, noting that no other country mandates such advisory label on packaging. In response, the Department of Food and Public Distribution (DFPD), Government of India, established a working group in 2023, to assess the safety of iron-fortified rice for people with these hemoglobinopathies.
The working group’s report concluded that current evidence does not support any safety concerns for such individuals. The iron intake from fortified rice is minimal compared to the iron absorbed during blood transfusions for Thalassemia patients and are treated with chelation to manage iron overload. Furthermore, individuals with Sickle Cell Anaemia are unlikely to absorb excess iron due to naturally elevated levels of hepcidin, a hormone that regulates iron absorption.
This assessment was followed by an extensive review conducted by a committee chaired by Director General, Indian Council of Medical Research (ICMR). The committee, comprising experts in haematology, nutrition, and public health, conducted a thorough literature review on iron metabolism, the safety of iron doses from fortified rice, and global labelling practices.
Based on this global scientific review, the committee found no evidence suggesting that iron-fortified rice poses a health risk to individuals with these hemoglobinopathies. A large community study in India, involving over 8,000 participants from tribal areas, indicated that nearly two-thirds of patients with Sickle Cell Disease experienced iron deficiency. No specific evidence exists regarding harm from consuming fortified rice for sickle cell anemia or thalassemia .
It is notable that organizations like WHO and the U.S. Food and Drug Administration (FDA) also do not mandate such advisories on packaging.
In India, where large-scale distribution of fortified rice has already taken place in states like Jharkhand and Maharashtra, with more than 2,64,000 beneficiaries in each state, no adverse health outcomes related to iron overload have been reported. This further substantiates the committee’s recommendation to omit the advisory.
The committee recommended removing the advisory, which the Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI) accepted. The advisory was officially removed in July 2024, following approval by the Food Authority in its 44th meeting.
India’s rice fortification program started in 2019 as a pilot program and scaled up in a 3 phased manner. Fortification is a globally recognized practice, and India follows guidelines aligned with the World Health Organization (WHO). According to WHO’s 2018 recommendations, rice fortification with iron is essential in countries where rice is a staple food. In India, with 65% of its population consuming rice daily, iron-fortified rice is particularly relevant.
Under the Pradhan Mantri Garib Kalyan Anna Yojana (PMGKAY), 520 Lakh Metric Tons (LMT) of fortified rice is to be procured annually. There are currently 1,023 FRK manufacturers across the country, with an annual production capacity of 111 LMT, which significantly exceeds the 5.20 LMT required for the program. Additionally, there are 232 premix suppliers with a capacity of 75 LMT per annum, far surpassing the 0.104 LMT needed.
The ecosystem for rice fortification in India has expanded significantly. Of 30,000 operational rice mills, more than 21,000 have installed blending equipment, with a total capacity of 223 LMT of fortified rice per month. Testing infrastructure has also grown, with numerous NABL-accredited labs across India conducting rigorous quality checks on fortified rice.
Rice fortification is a well-established global practice. According to the Global Fortification Data Exchange, 18 countries actively allow rice fortification, 147 support salt fortification, 105 have adopted wheat flour fortification, 43 endorse oil fortification, and 21 promote fortification of maize flour. Advisory labels for individuals with Thalassemia or Sickle Cell Anaemia are not required in these countries.

ଖାଉଟି ବ୍ୟାପାର, ଖାଦ୍ୟ ଓ ସାଧାରଣ ବଣ୍ଟନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ପୋଷଣଯୁକ୍ତ ଚାଉଳ: ସୂକ୍ଷ୍ମ ପୋଷକ ତତ୍ତ୍ୱ ଅଭାବ ଦୂର କରିବା ପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ରର ମହତ୍ୱାକାଂକ୍ଷୀ ପଦକ୍ଷେପ
ସବୁ ବ୍ୟକ୍ତିବିଶେଷଙ୍କ ପାଇଁ ଲୌହସାର-ପୋଷକ ତତ୍ତ୍ୱ ଯୁକ୍ତ ଚାଉଳର ସୁରକ୍ଷାକୁ ସମର୍ଥନ କରିଥାଏ ବୈଜ୍ଞାନିକ ପ୍ରମାଣ
ଚାଉଳରେ ପୋଷକ ତତ୍ତ୍ୱ ମିଶ୍ରଣ ଏକ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ସ୍ୱୀକୃତିପ୍ରାପ୍ତ ଅଭ୍ୟାସ; ବିଶ୍ୱ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସଂଗଠନର ମାର୍ଗଦର୍ଶିକା ପାଳନ କରୁଛି ଭାରତ
କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ଥିବା ୩୦,୦୦୦ ରାଇସ୍ ମିଲ୍ ମଧ୍ୟରୁ ୨୧,୦୦୦ରୁ ଅଧିକ ମିଶ୍ରଣ ଯନ୍ତ୍ରାଂଶ ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଛି, ଯାହାର ମୋଟ୍‌ କ୍ଷମତା ଅନୁଯାୟୀ ମାସକୁ ୨୨୩ ଏଲଏମଟି ପୋଷଣଯୁକ୍ତ ଚାଉଳ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇପାରିବ
17 OCT 2024 5:15PM by PIB Bhubaneswar
ଜୁଲାଇ ୨୦୨୪ରୁ ଡିସେମ୍ବର ୨୦୨୮ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗରିବ କଲ୍ୟାଣ ଅନ୍ନ ଯୋଜନା (ପିଏମଜିକେଏୱାଇ) ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ କଲ୍ୟାଣକାରୀ ଯୋଜନା ସମେତ ସରକାରଙ୍କ ସମସ୍ତ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ଫର୍ଟିଫାଏଡ୍ ବା ପୋଷଣଯୁକ୍ତ ଚାଉଳ ଯୋଗାଇବା ପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ର କ୍ୟାବିନେଟ୍ ମଞ୍ଜୁରୀ ସହିତ ଦେଶରେ ପୋଷକ ତତ୍ତ୍ୱ ମାଇକ୍ରୋନ୍ୟୁଟ୍ରିଏଣ୍ଟ ଅଭାବକୁ ଦୂର କରିବା ପାଇଁ ଏକ ପରିପୂରକ ରଣନୀତି ଭାବରେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଏହି ମହତ୍ୱାକାଂକ୍ଷୀ ପଦକ୍ଷେପ ଜାରି ରଖିଛନ୍ତି।
ଏଠାରେ କହିବା ବାହୁଲ୍ୟ ଯେ, ପୋଷଣଯୁକ୍ତ ଚାଉଳ ସେବନ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ସୁରକ୍ଷିତ ଅଟେ ଥାଲାସେମିଆ ଏବଂ ସିକେଲ ସେଲ୍ ଆନିମିଆ ଭଳି ହେମୋଗ୍ଲୋବିନୋପାଥିରେ ପୀଡ଼ିତ ବ୍ୟକ୍ତି ମଧ୍ୟ ଏହାକୁ ଖାଇପାରିବେ ଯାକି ବୈଜ୍ଞାନିକ ପ୍ରମାଣ ଦ୍ୱାରା ସିଦ୍ଧ ହୋଇଛି।
ଖାଦ୍ୟ ନିରାପତ୍ତା ଏବଂ ମାନକ (ଫର୍ଟିଫିକେସନ୍ ଅଫ୍ ଫୁଡ୍ସ) ନିୟମାବଳୀ, ୨୦୧୮ ଅନୁଯାୟୀ ଭାରତରେ ପୋଷଣଯୁକ୍ତ ଚାଉଳ ପ୍ୟାକେଟରେ ପୂର୍ବରୁ ଥାଲାସେମିଆ ଏବଂ ସିକଲ୍ ସେଲ୍ ଆନିମିଆରେ ପୀଡ଼ିତ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ମାର୍ଗଦର୍ଶିକା ଉଲ୍ଲେଖ କରିବା ଆବଶ୍ୟକ ଥିଲା । ଏହି ପରାମର୍ଶର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଏକ ବୈଜ୍ଞାନିକ କମିଟି ପ୍ରଶ୍ନ ଉଠାଇ କହିଛି ଯେ ପ୍ୟାକେଜିଂ ଉପରେ ଅନ୍ୟ କୌଣସି ଦେଶ ଏଭଳି ମାର୍ଗଦର୍ଶିକା ଲେବଲ୍କୁ ବାଧ୍ୟତାମୂଳକ କରିନାହାନ୍ତି। ଏହାର ଜବାବରେ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ଖାଦ୍ୟ ଓ ସାଧାରଣ ବଣ୍ଟନ ବିଭାଗ (ଡିଏଫପିଡି) ୨୦୨୩ ମସିହାରେ ଏକ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ଗୋଷ୍ଠୀ ଗଠନ କରି ଏହି ହିମୋଗ୍ଲୋବିନୋପାଥୀ ରୋଗ ଥିବା ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ଲୌହ ସାରଯୁକ୍ତ ଫର୍ଟିଫାଇଡ୍ ଚାଉଳର ନିରାପତ୍ତା ଆକଳନ କରିଥିଲା।
କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ଗୋଷ୍ଠୀର ରିପୋର୍ଟରେ କୁହାଯାଇଛି ଯେ ବର୍ତ୍ତମାନର ପ୍ରମାଣ ଏଭଳି ବ୍ୟକ୍ତିବିଶେଷଙ୍କ ପାଇଁ କୌଣସି ସୁରକ୍ଷା ଚିନ୍ତାକୁ ସମର୍ଥନ କରେ ନାହିଁ। ଥାଲାସେମିଆ ରୋଗୀଙ୍କ ରକ୍ତ ସଞ୍ଚାଳନ ସମୟରେ ଶୋଷିତ ଲୌହସାର ତୁଳନାରେ ପୋଷଣଯୁକ୍ତ ଚାଉଳରୁ ମିଳୁଥିବା ଲୌହସାର ସର୍ବନିମ୍ନ ଅଟେ ଏବଂ ଅତିରିକ୍ତ ଲୌହସାର ପ୍ରଭାବ ବା ଆଇରନ୍‌ ଓଭରଲୋଡ୍‌ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରିବା ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କୁ କେଲେଶନ ଦ୍ୱାରା ଚିକିତ୍ସା କରାଯାଏ । ଏହାବ୍ୟତୀତ, ସିକଲ୍ ସେଲ୍ ଆନିମିଆରେ ପୀଡ଼ିତ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ଠାରେ ସ୍ୱାଭାବିକ ରୂପେ ହେପସିଡିନ ନାମକ ହର୍ମୋନ ସ୍ତର ବଢ଼ିଥିବା ଥିବା କାରଣରୁ ଅତିରିକ୍ତ ଲୌହସାରକୁ ଅବଶୋଷିତ କରିବାର କ୍ଷମତା ରହିନଥାଏ। ହେପସିଡିନ୍‌ ଏପରି ଏକ ହର୍ମୋନ ଯାହା ଲୌହସାର ଅବଶୋଷଣକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରିତ କରିଥାଏ।
ଏହି ଆକଳନ ପରେ ଇଣ୍ଡିଆନ୍ କାଉନସିଲ୍ ଅଫ୍ ମେଡିକାଲ୍ ରିସର୍ଚ୍ଚ (ଆଇସିଏମ୍ଆର୍)ର ମହାନିର୍ଦ୍ଦେଶକଙ୍କ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ ଗଠିତ କମିଟି ପକ୍ଷରୁ ବ୍ୟାପକ ସମୀକ୍ଷା କରାଯାଇଥିଲା। ହେମାଟୋଲୋଜି, ପୋଷଣ ଏବଂ ଜନସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ବିଶେଷଜ୍ଞଙ୍କୁ ନେଇ ଗଠିତ ଏହି କମିଟି ଲୌହସାର ମେଟାବୋଲିଜିମ୍, ଫର୍ଟିଫାଇଡ୍ ଚାଉଳରୁ ଆଇରନ୍ ଡୋଜ୍ ର ନିରାପତ୍ତା ଏବଂ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଲେବଲିଂ ଉପରେ ଏକ ଗଭୀର ବିଷୟଗତ ସମୀକ୍ଷା କରିଥିଲେ।
ଏହି ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ବୈଜ୍ଞାନିକ ସମୀକ୍ଷା ଆଧାରରେ କମିଟି କୌଣସି ପ୍ରମାଣ ପାଇନାହିଁ ଯେ ଲୌହସାର ଥିବା ପୋଷଣଯୁକ୍ତ ଚାଉଳ ଏହି ହିମୋଗ୍ଲୋବିନୋପାଥି ଥିବା ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ପାଇଁ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପ୍ରତି ବିପଦ ସୃଷ୍ଟି କରିଥାଏ । ଆଦିବାସୀ ଅଞ୍ଚଳର ୮,୦୦ ରୁ ଅଧିକ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀଙ୍କୁ ନେଇ ଭାରତରେ ହୋଇଥିବା ଏକ ବୃହତ ଗୋଷ୍ଠୀ ଅଧ୍ୟୟନରୁ ଜଣାପଡିଛି ଯେ ସିକଲ ସେଲ ରୋଗରେ ପୀଡ଼ିତ ପ୍ରାୟ ଦୁଇ ତୃତୀୟାଂଶ ରୋଗୀ ଆଇରନ୍ ଅଭାବ ଅନୁଭବ କରନ୍ତି । ସିକଲ୍ ସେଲ୍ ଆନିମିଆ ବା ଥାଲାସେମିଆ ପାଇଁ ଫର୍ଟିଫାଇଡ୍ ଚାଉଳ ଖାଇବା ଦ୍ୱାରା କ୍ଷତି ସମ୍ପର୍କରେ କୌଣସି ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ପ୍ରମାଣ ଉପଲବ୍ଧ ନାହିଁ ।
ସୂଚନାଯୋଗ୍ୟ ଯେ ଡବ୍ଲ୍ୟୁଏଚଓ ଏବଂ ଆମେରିକାର ଖାଦ୍ୟ ଏବଂ ଔଷଧ ପ୍ରଶାସନ (ଏଫଡିଏ) ଭଳି ସଂସ୍ଥା ମଧ୍ୟ ପ୍ୟାକେଜିଂ ଉପରେ ଏଭଳି ମାର୍ଗଦର୍ଶିକାକୁ ବାଧ୍ୟତାମୂଳକ କରନ୍ତି ନାହିଁ।
ଭାରତରେ, ଯେଉଁଠି ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡ ଏବଂ ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ଭଳି ରାଜ୍ୟରେ ୨,୬୪,୦୦ରୁ ଅଧିକ ହିତାଧିକାରୀ ଅଛନ୍ତି, ସେଠାରେ ବିପୁଳ ପରିମାଣରେ ଫର୍ଟିଫାଇଡ୍ ଚାଉଳ ବଣ୍ଟନ ହୋଇସାରିଛି, ସେଠାରେ ଲୌହସାର ଓଭରଲୋଡ୍ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ କୌଣସି ପ୍ରତିକୂଳ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଫଳାଫଳ ସମ୍ପର୍କରେ ଅଭିଯୋଗ ଆସିନାହିଁ। ମାର୍ଗଦର୍ଶିକାକୁ ବାଦ୍ ଦେବା ପାଇଁ କମିଟିର ସୁପାରିସକୁ ଏହା ଆହୁରି ପ୍ରମାଣିତ କରୁଛି।
ମାର୍ଗଦର୍ଶିକାକୁ ହଟାଇ ଦେବା ଲାଗି କମିଟି ସୁପାରିସ କରିଛି ଯାହାକୁ ଭାରତୀୟ ଖାଦ୍ୟ ନିରାପତ୍ତା ଓ ମାନକ ପ୍ରାଧିକରଣ (ଏଫ୍ଏସ୍ଏସ୍ଏଆଇ) ସ୍ୱୀକାର କରି ନେଇଛି। ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରାଧିକରଣର ୪୪ତମ ବୈଠକରେ ଅନୁମୋଦନ ମିଳିବା ପରେ ଜୁଲାଇ ୨୦୨୪ରେ ଏହି ମାର୍ଗଦର୍ଶିକାକୁ ଆନୁଷ୍ଠାନିକ ଭାବେ ହଟାଇ ଦିଆଯାଇଥିଲା।
୨୦୧୯ ମସିହାରେ ଭାରତର ଚାଉଳ ଫୋର୍ଟିଫିକେସନ୍‌ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ପରୀକ୍ଷାମୂଳକ ଭାବେ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇ ପରେ ଏହାକୁ ୩ଟି ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଥିଲା। ଫୋର୍ଟିଫିକେସନ୍ ହେଉଛି ଏକ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ସ୍ୱୀକୃତିପ୍ରାପ୍ତ ଅଭ୍ୟାସ ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସଂଗଠନ (ଡବ୍ଲୁଏଚଓ) ସହିତ ସଂଯୁକ୍ତ ମାର୍ଗଦର୍ଶିକାକୁ ଭାରତ ଅନୁସରଣ କରେ । ଡବ୍ଲ୍ୟୁଏଚ୍ଓର ୨୦୧୮ ସୁପାରିସ ଅନୁଯାୟୀ, ଯେଉଁ ଦେଶରେ ଭାତ ଏକ ମୁଖ୍ୟ ଖାଦ୍ୟ ଅଟେ ସେଠାରେ ଲୌହସାର ସହିତ ଚାଉଳ ଫର୍ଟିଫିକେସନ୍ ଜରୁରୀ ଅଟେ । ଭାରତରେ ୬୫% ଲୋକ ଦୈନିକ ଚାଉଳ ଖାଉଥିବା ବେଳେ ଲୌହସାର ଯୁକ୍ତ ଚାଉଳ ବିଶେଷ ଭାବେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗରିବ କଲ୍ୟାଣ ଅନ୍ନ ଯୋଜନା (ପିଏମଜିକେଏୱାଇ) ଅଧୀନରେ ବାର୍ଷିକ ୫୨୦ ଲକ୍ଷ ମେଟ୍ରିକ୍ ଟନ୍ ଫର୍ଟିଫାଏଡ୍ ଚାଉଳ କିଣାଯିବ। ବର୍ତ୍ତମାନ ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ୧,୦୨୩ ଏଫଆରକେ ଉତ୍ପାଦନକାରୀ ଅଛନ୍ତି, ଯେଉଁମାନଙ୍କର ବାର୍ଷିକ ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷମତା ୧୧୧ ଏଲଏମଟି ରହିଛି, ଯାହା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ ୫.୨୦ ଏଲଏମଟି ଠାରୁ ଯଥେଷ୍ଟ ଅଧିକ । ଏହାବ୍ୟତୀତ ବାର୍ଷିକ ୭୫ ଏଲଏମଟି କ୍ଷମତା ବିଶିଷ୍ଟ ୨୩୨ ଜଣ ପ୍ରିମିକ୍ସ ଯୋଗାଣକାରୀ ଅଛନ୍ତି, ଯାହା କି ଆବଶ୍ୟକତା ଠାରୁ ୦.୧୦୪ ଏଲଏମଟି ଠାରୁ ଅଧିକ ।
ଭାରତରେ ଚାଉଳ ଫର୍ଟିଫିକେସନ୍ ବା ପୋଷକ ତତ୍ତ୍ୱ ମିଶ୍ରଣ ପାଇଁ ଇକୋସିଷ୍ଟମ ଯଥେଷ୍ଟ ବିସ୍ତାରିତ ହୋଇଛି । ବର୍ତ୍ତମାନ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ୩୦,୦୦୦ ରାଇସ୍ ମିଲ୍ ମଧ୍ୟରୁ ୨୧,୦୦୦ରୁ ଅଧିକ ମିଶ୍ରଣ ପାଇଁ ଉପକରଣ ସ୍ଥାପନ କରିଛନ୍ତି, ଯେଉଁଥିରେ ମାସକୁ ମୋଟ ୨୨୩ ଏଲଏମଟି ଫର୍ଟିଫାଇଡ୍ ଚାଉଳ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୋଇପାରିବ । ପରୀକ୍ଷଣ ଭିତ୍ତିଭୂମି ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି, ସମଗ୍ର ଭାରତରେ ଅନେକ ଏନଏବିଏଲ୍ ସ୍ୱୀକୃତିପ୍ରାପ୍ତ ପରୀକ୍ଷାଗାର ଫର୍ଟିଫାଇଡ୍ ଚାଉଳର ଗୁଣବତ୍ତା ଭଲ ଭାବେ ଯାଞ୍ଚ କରୁଛନ୍ତି।
ଚାଉଳ ଫର୍ଟିଫିକେସନ୍ ହେଉଛି ଏକ ସୁପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ବୈଶ୍ୱିକ ପ୍ରଥା । ଗ୍ଲୋବାଲ ଫୋର୍ଟିଫିକେସନ୍ ଡାଟା ଏକ୍ସଚେଞ୍ଜ ଅନୁଯାୟୀ, ୧୮ଟି ଦେଶ ସକ୍ରିୟ ଭାବେ ଚାଉଳ ଫର୍ଟିଫିକେସନ୍, ୧୪୭ଟି ଲୁଣ ଫର୍ଟିଫିକେସନ୍, ୧୦୫ଟି ଗହମ ଅଟା ଫର୍ଟିଫିକେସନ୍, ୪୩ଟି ତୈଳ ଫର୍ଟିଫିକେସନ୍ ଏବଂ ୨୧ଟି ମକା ଅଟାର ଫର୍ଟିଫିକେସନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରୁଛନ୍ତି। ଏହି ଦେଶମାନଙ୍କରେ ଥାଲାସେମିଆ କିମ୍ବା ସିକଲ୍ ସେଲ୍ ଆନିମିଆ ଥିବା ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ପାଇଁ ପ୍ୟାକେଟ୍‌ରେ କୌଣସି ମାର୍ଗଦର୍ଶିକା ଲେବଲ୍ ଲଗାଇବା ଆବଶ୍ୟକ ନାହିଁ।