প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে নতুন দিল্লীত আই টি ইউ বিশ্ব দূৰসংযোগ মানককৰণ সভা ২০২৪ উদ্বোধন কৰে
ইণ্ডিয়া ম'বাইল কংগ্ৰেছ ২০২৪ৰ অষ্টম সংস্কৰণ উদ্বোধন কৰে
ভাৰতত আমি টেলিকমক কেৱল সংযোগৰ মাধ্যম নহয়, ইকুইটি আৰু সুযোগৰ এক মাধ্যম কৰিছো: প্ৰধানমন্ত্ৰী
আমি ডিজিটেল ইণ্ডিয়াৰ চাৰিটা স্তম্ভ চিনাক্ত কৰিছো আৰু চাৰিওটা স্তম্ভৰ ওপৰত একেলগে কাম কৰি আমি ফলাফল লাভ কৰিছো : প্ৰধানমন্ত্ৰী
আমি বিশ্বক চিপৰ পৰা সমাপ্ত সামগ্ৰীলৈকে সম্পূৰ্ণ মেড ইন ইণ্ডিয়া ফোন দিয়াৰ দিশত কাম কৰি আছো: প্ৰধানমন্ত্ৰী
ভাৰতে মাত্ৰ ১০ বছৰত স্থাপন কৰা অপ্টিকেল ফাইবাৰৰ দৈৰ্ঘ্য পৃথিৱী আৰু চন্দ্ৰৰ মাজৰ দূৰত্বৰ আঠ গুণ: প্ৰধানমন্ত্ৰী
ভাৰতে ডিজিটেল প্ৰযুক্তিক গণতান্ত্ৰিক কৰিছে: প্ৰধানমন্ত্ৰী
আজি ভাৰতৰ ওচৰত এনে এক ডিজিটেল প্ৰক্ৰিয়াৰ গোট আছে, যিয়ে কল্যাণমূলক আঁচনিসমূহক বিশ্বৰ নতুন উচ্চতালৈ লৈ যাব পাৰে: প্ৰধানমন্ত্ৰী
ভাৰতে প্ৰযুক্তি খণ্ডক অন্তৰ্ভুক্ত কৰা আৰু প্ৰযুক্তি মঞ্চৰ জৰিয়তে মহিলাসকলক শক্তিশালী কৰাৰ লক্ষ্যত কাম কৰি আছে: প্ৰধানমন্ত্ৰী
গোলকীয় প্ৰতিষ্ঠানসমূহে ডিজিটেল প্ৰযুক্তিৰ বাবে গোলকীয় পৰিকাঠামোৰ গুৰুত্ব, গোলকীয় শাসনৰ বাবে গোলকীয় নিৰ্দেশনা গ্ৰহণ কৰাৰ সময় আহি পৰিছে: প্ৰধানমন্ত্ৰী
15 OCT 2024 1:07PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি নতুন দিল্লীৰ ভাৰত মণ্ডপমত আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় দূৰসংযোগ সংঘ- বিশ্ব দূৰসংযোগ মানকৰণ সভা (ডব্লিউটিএছএ) ২০২৪ উদ্বোধন কৰে। শ্ৰী মোদীয়ে এই কাৰ্যসূচীৰ লগতে ইণ্ডিয়া ম'বাইল কংগ্ৰেছ ২০২৪ৰ অষ্টম সংস্কৰণো উদ্বোধন কৰে। তেওঁ অনুষ্ঠানটোৰ লগতে সংগতি ৰাখি আয়োজিত প্ৰদৰ্শনীখন কিছু দূৰ পদব্ৰজে ভ্ৰমণ কৰে।
সমবেত লোকসকলক সম্বোধন কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কেন্দ্ৰীয় যোগাযোগ মন্ত্ৰী শ্ৰী জ্যোতিৰাদিত্য সিন্ধিয়া, যোগাযোগ ৰাজ্য মন্ত্ৰী শ্ৰী চন্দ্ৰশেখৰ পেম্মাছানী, আই টি ইউৰ মহাসচিব শ্ৰী ডৰিন বোগদান-মাৰ্টিন, বিভিন্ন ৰাষ্ট্ৰৰ মন্ত্ৰী আৰু বিশিষ্ট ব্যক্তি, উদ্যোগৰ মুৰব্বী, টেলিকম বিশেষজ্ঞ, ষ্টাৰ্টআপ জগতৰ যুৱক-যুৱতীক বিশ্ব বাণিজ্য সংস্থা আৰু ম'বাইল ইণ্ডিয়া কংগ্ৰেছলৈ আদৰণি জনায়। আই টি ইউৰ বিশিষ্ট ব্যক্তিসকলক আদৰণি জনাই শ্ৰী মোদীয়ে প্ৰথম ডব্লিউ টি এছ এ বৈঠকৰ বাবে ভাৰতক গন্তব্য স্থান হিচাপে বাছনি কৰাৰ বাবে তেওঁলোকক ধন্যবাদ জ্ঞাপন কৰে আৰু প্ৰশংসা কৰে। "টেলিকম আৰু ইয়াৰ সম্পৰ্কিত প্ৰযুক্তিৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰত হৈছে আটাইতকৈ উৎসাহী দেশসমূহৰ ভিতৰত এখন", শ্ৰী মোদীয়ে কয়। ভাৰতৰ সাফল্যৰ তালিকা প্ৰস্তুত কৰি শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে ভাৰতৰ মোবাইল ফোন ব্যৱহাৰকাৰীৰ আধাৰ আছিল ১২০ কোটি বা ১,২০০ নিযুত, ৯৫ কোটি বা ৯৫০ নিযুত ইণ্টাৰনেট ব্যৱহাৰকাৰী আৰু বাস্তৱ সময়ত সমগ্ৰ বিশ্বৰ ৪০% তকৈও অধিক ডিজিটেল লেনদেন। তেওঁ লগতে কয় যে ভাৰতে প্ৰদৰ্শন কৰিছে যে কেনেকৈ ডিজিটেল সংযোগ শেষ সীমালৈ বিতৰণৰ বাবে এক কাৰ্যকৰী সঁজুলি হৈ পৰিছে। তেওঁ গোলকীয় দূৰসংযোগমান আৰু টেলিকমৰ ভৱিষ্যতক এক বিশ্বব্যাপী কল্যাণ হিচাপে আলোচনা কৰাৰ বাবে ভাৰতক গন্তব্য স্থান হিচাপে বাছনি কৰাৰ বাবে সকলোকে অভিনন্দন জনায়।
ডব্লিউ টি এছ এ আৰু ইণ্ডিয়া ম'বাইল কংগ্ৰেছৰ মিলিত সংগঠনৰ তাৎপৰ্যৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ডব্লিউ টি এছ এৰ উদ্দেশ্য হৈছে বিশ্ব পৰ্যায়ৰ মানৰ ওপৰত কাম কৰা, আনহাতে ইণ্ডিয়া ম'বাইল কংগ্ৰেছৰ ভূমিকা সেৱাৰ সৈতে জড়িত হৈ আছে। তেওঁ কয় যে আজিৰ এই অনুষ্ঠানে একক মঞ্চত গোলকীয় মান আৰু সেৱা কঢ়িয়াই আনিছে। মান সেৱাৰ ওপৰত ভাৰতৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ বিষয়ে গুৰুত্ব আৰোপ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ডব্লিউ টি এছ এৰ অভিজ্ঞতাই ভাৰতক নতুন শক্তি প্ৰদান কৰিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে ডব্লিউ টি এছ এই সহমতৰ জৰিয়তে বিশ্বক শক্তিশালী কৰে আৰু আনহাতে ইণ্ডিয়া ম'বাইল কংগ্ৰেছে সংযোগৰ জৰিয়তে বিশ্বক শক্তিশালী কৰে। সেয়েহে শ্ৰী মোদীয়ে কয়, এই অনুষ্ঠানত সহমত আৰু সংযোগ সংযুক্ত কৰা হৈছে। তেওঁ আজিৰ পৃথিৱীত সংমিশ্ৰণৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যিটো সংঘৰ্ষৰ দ্বাৰা ক্ষতিগ্ৰস্ত হয় আৰু কয় যে ভাৰত বসুধৈৱ কুটুম্বকমৰ অমৰ বাৰ্তাৰ জৰিয়তে জীয়াই আছে। তেওঁ ভাৰতৰ অধ্যক্ষতাত অনুষ্ঠিত জি-২০ সন্মিলনৰ কথা উল্লেখ কৰে আৰু 'এখন পৃথিৱী এটা পৰিয়াল এটা ভৱিষ্যত'ৰ বাৰ্তা প্ৰচাৰ কৰাৰ বিষয়ে কয়। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে বিশ্বক সংঘাতৰ পৰা উলিয়াই আনি সংযোগ স্থাপনত নিয়োজিত থকাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। "প্ৰাচীন মসৃণ পথ হওঁক বা আজিৰ প্ৰযুক্তিৰ পথ হওঁক, ভাৰতৰ একমাত্ৰ লক্ষ্য হৈছে বিশ্বক সংযোগ কৰা আৰু প্ৰগতিৰ নতুন দুৱাৰ মুকলি কৰা", প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মন্তব্য কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে লগতে কয়, ডব্লিউ টি এছ এ আৰু আই এম চিৰ এই অংশীদাৰীত্ব এক মহান বাৰ্তা, য'ত স্থানীয় আৰু গোলকীয়ভাৱে একত্ৰিত হৈ কেৱল এখন দেশতে নহয়, সমগ্ৰ বিশ্বৰ বাবে লাভালাভ আনিব পাৰি।
"একবিংশ শতিকাত ভাৰতৰ মোবাইল আৰু টেলিকম যাত্ৰা সমগ্ৰ বিশ্বৰ বাবে অধ্যয়নৰ বিষয়", শ্ৰী মোদীয়ে কয়। তেওঁ লগতে কয় যে যদিও সমগ্ৰ বিশ্বতে মোবাইল আৰু টেলিকমক এক সুবিধা হিচাপে দেখা গৈছে, অৱশ্যে টেলিকম কেৱল সংযোগৰ মাধ্যম নহয়, ভাৰতত ইকুইটি আৰু সুযোগৰ এক মাধ্যমহে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মন্তব্য কৰে যে এক মাধ্যম হিচাপে টেলিকমে আজি উন্নত আৰু অনুন্নত গাওঁ আৰু চহৰসমূহৰ মাজৰ ব্যৱধান দূৰ কৰাত সহায় কৰিছে। এটা দশক পূৰ্বে ডিজিটেল ইণ্ডিয়াৰ দৃষ্টিভংগীৰ সন্দৰ্ভত তেওঁৰ উপস্থাপনৰ কথা স্মৰণ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে ভাৰতে এক সামগ্ৰিক দৃষ্টিভংগীৰে আগবাঢ়িব লাগিব। শ্ৰী মোদীয়ে ডিজিটেল ইণ্ডিয়াৰ চাৰিটা স্তম্ভৰ তালিকা তৈয়াৰ কৰে- কম মূল্যৰ সঁজুলি, দেশৰ প্ৰতিটো কোণলৈ ডিজিটেল সংযোগৰ ব্যাপক প্ৰসাৰ, সহজে উপলব্ধ তথ্য আৰু 'ডিজিটেল ফাৰ্ষ্ট'ৰ লক্ষ্য, যাক একেলগে চিনাক্ত কৰি ভাল ফলাফল লাভ কৰা হয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে সংযোগ আৰু টেলিকম সংস্কাৰৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰতৰ পৰিৱৰ্তনশীল সাফল্যৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে আৰু দেশখনে কেনেদৰে দূৰৱৰ্তী জনজাতীয়, পাহাৰীয়া আৰু সীমান্ত অঞ্চলত হাজাৰ হাজাৰ মোবাইল টাৱাৰৰ এক শক্তিশালী নেটৱৰ্ক গঢ়ি তুলিছে, প্ৰতিটো পৰিয়ালৰ বাবে সংযোগ নিশ্চিত কৰাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছে, সেই বিষয়ে উল্লেখ কৰে। তেওঁ কয় যে চৰকাৰে সমগ্ৰ দেশতে মোবাইল টাৱাৰৰ এক শক্তিশালী নেটৱৰ্কৰ সৃষ্টি কৰিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ৰে'ল ষ্টেচনৰ দৰে ৰাজহুৱা স্থানত দ্ৰুতগতিত ৱাই-ফাই সুবিধা স্থাপন আৰু সাগৰৰ তলীৰে যোৱা তাঁৰৰ জৰিয়তে আন্দামান-নিকোবৰ আৰু লাক্ষাদ্বীপৰ দৰে দ্বীপসমূহৰ সংযোগকে ধৰি আন্তঃগাঁথনিৰ ক্ষেত্ৰত উল্লেখনীয় অগ্ৰগতিৰ বিষয়েও উল্লেখ কৰে। "মাত্ৰ ১০ বছৰত ভাৰতে অপ্টিকেল ফাইবাৰ স্থাপন কৰিছে যি পৃথিৱী আৰু চন্দ্ৰৰ মাজৰ দূৰত্বৰ আঠগুণ", তেওঁ লগতে কয়। শ্ৰী মোদীয়ে ভাৰতৰ দ্ৰুত গতিত ৫জি প্ৰযুক্তি গ্ৰহণৰ কথা উল্লেখ কৰি কয় যে ৫জি প্ৰযুক্তি দুবছৰ পূৰ্বে মুকলি কৰা হৈছিল আৰু আজি প্ৰায় প্ৰতিখন জিলা সংযুক্ত হৈ আছে, যাৰ ফলত ভাৰত বিশ্বৰ দ্বিতীয় সৰ্ববৃহৎ ৫জি বজাৰ হিচাপে পৰিগণিত হৈছে। তেওঁ লগতে উল্লেখ কৰে যে ভাৰতে ইতিমধ্যে ৬জি প্ৰযুক্তিৰ দিশত আগবাঢ়িছে আৰু ভৱিষ্যতৰ বাবে আন্তঃগাঁথনি নিশ্চিত কৰিছে।
টেলিকম খণ্ডৰ সংস্কাৰ সন্দৰ্ভত আলোচনা কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে তথ্য ব্যয় হ্ৰাস কৰাৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰতৰ প্ৰচেষ্টাৰ কথা উল্লেখ কৰে। তেওঁ কয় যে বিশ্বৰ বহুতো দেশৰ তুলনাত ভাৰতত ইণ্টাৰনেট ডাটাৰ ব্যয় এতিয়া প্ৰতি জিবিত ১২ চেণ্টৰ কম, য'ত এক জিবি ডাটা ১০ ৰ পৰা ২০ গুণ অধিক ব্যয়বহুল। "আজি, প্ৰতিজন ভাৰতীয়ই প্ৰতি মাহে গড়ে প্ৰায় ৩০ জিবি ডাটা ব্যৱহাৰ কৰে", তেওঁ কয়।
শ্ৰী মোদীয়ে উল্লেখ কৰে যে এনে সকলো প্ৰচেষ্টাক চতুৰ্থ স্তম্ভ অৰ্থাৎ প্ৰথমে ডিজিটেলৰ মনোভাৱৰ দ্বাৰা এক নতুন স্তৰলৈ লৈ যোৱা হৈছে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে ভাৰতে ডিজিটেল প্ৰযুক্তিক গণতান্ত্ৰিক কৰি তুলিছে আৰু ডিজিটেল প্লেটফৰ্ম সৃষ্টি কৰিছে, য'ত এই মঞ্চসমূহৰ উদ্ভাৱনে লাখ লাখ নতুন সুযোগ সৃষ্টি কৰিছে। শ্ৰী মোদীয়ে জেএএম ত্ৰিমূৰ্তিৰ পৰিৱৰ্তনশীল শক্তি- জন ধন, আধাৰ আৰু ম'বাইলৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি কয় যে ই অগণন উদ্ভাৱনৰ ভেটি স্থাপন কৰিছে। তেওঁ ইউনিফাইড পেমেণ্টছ ইণ্টাৰফেচ (ইউ পি আই)ৰ কথা উল্লেখ কৰে, যিয়ে বহুতো কোম্পানীৰ বাবে নতুন সুযোগ প্ৰদান কৰিছে আৰু অ' এন ডি চিৰ বিষয়ে উল্লেখ কৰি ই ডিজিটেল বাণিজ্যত বৈপ্লৱিক পৰিবৰ্তন আনিব বুলি মন্তব্য কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কোভিড-১৯ মহামাৰীৰ সময়ত ডিজিটেল প্লেটফৰ্মৰ ভূমিকাৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰয়োজনীয় লোকসকললৈ বিত্তীয় স্থানান্তৰ, নিৰ্দেশনাৰ বাস্তৱ-সময়ৰ যোগাযোগ, টিকাকৰণ অভিযান আৰু ডিজিটেল প্ৰতিষেধকৰ প্ৰমাণপত্ৰ প্ৰদানৰ দৰে নিৰৱচ্ছিন্ন প্ৰক্ৰিয়াৰ বিষয়ে উল্লেখ কৰে। ভাৰতৰ সফলতাৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে গোলকীয়ভাৱে ইয়াৰ ডিজিটেল ৰাজহুৱা আন্তঃগাঁথনিৰ অভিজ্ঞতা ভাগ বাটোৱাৰা কৰিবলৈ দেশৰ ইচ্ছাৰ বিষয়ে প্ৰকাশ কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ভাৰতৰ ডিজিটেল প্ৰক্ৰিয়াবোৰে জি-২০ অধ্যক্ষতাৰ সময়ত ডিজিটেল ৰাজহুৱা আন্তঃগাঁথনিৰ ওপৰত ভাৰতৰ গুৰুত্বৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি বিশ্বজুৰি কল্যাণমূলক আঁচনিসমূহক উন্নত কৰিব পাৰে।
ডব্লিউ টি এছ এৰ সময়ত মহিলাৰ নেটৱৰ্ক উদ্যোগৰ গুৰুত্বৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে উল্লেখ কৰে যে ভাৰতে মহিলা নেতৃত্বাধীন উন্নয়নৰ ক্ষেত্ৰত অতি গুৰুত্বসহকাৰে কাম কৰি আছে। তেওঁ লগতে কয় যে ভাৰতৰ জি-২০ৰ অধ্যক্ষতাৰ কালত এই প্ৰতিশ্ৰুতি আগবঢ়োৱা হৈছিল। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে ভাৰতে প্ৰযুক্তি মঞ্চৰ জৰিয়তে মহিলাসকলক শক্তিশালী কৰি প্ৰযুক্তি খণ্ডক অন্তৰ্ভুক্ত কৰাৰ লক্ষ্যত কাম কৰি আছে। তেওঁ ভাৰতৰ মহাকাশ অভিযানত মহিলা বিজ্ঞানীসকলৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা, ভাৰতৰ ষ্টাৰ্ট-আপসমূহত মহিলা সহ-প্ৰতিষ্ঠাপকৰ সংখ্যা বৃদ্ধিৰ ওপৰতো আলোকপাত কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে লগতে উল্লেখ কৰে যে ভাৰতৰ এছ টি ই এম শিক্ষাত মহিলা শিক্ষাৰ্থীৰ ৪০ শতাংশ অংশ আছে আৰু ভাৰতে প্ৰযুক্তিৰ নেতৃত্বত মহিলাসকলৰ বাবে যথেষ্ট সুযোগ সৃষ্টি কৰিছে। শ্ৰী মোদীয়ে ভাৰতৰ গাওঁসমূহৰ মহিলাসকলে কৃষিক্ষেত্ৰত ড্ৰোন বিপ্লৱৰ প্ৰচাৰৰ বাবে চৰকাৰৰ নমো ড্ৰোন দিদি কাৰ্যসূচীৰ ওপৰতো আলোকপাত কৰে। তেওঁ লগতে কয় যে ভাৰতে প্ৰতিটো ঘৰলৈ ডিজিটেল বেংকিং আৰু ডিজিটেল পৰিশোধ ৰখাৰ বাবে বেংক সখী কাৰ্যসূচীও আৰম্ভ কৰিছে, যাৰ ফলত ডিজিটেল সজাগতা বৃদ্ধি পাইছে। ভাৰতৰ প্ৰাথমিক স্বাস্থ্যসেৱা, প্ৰসূতি আৰু শিশু যত্নৰ ক্ষেত্ৰত আশা আৰু অংগনৱাড়ী কৰ্মীৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকাৰ কথা উল্লেখ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে মন্তব্য কৰে যে আজি এই কৰ্মীসকলে টেব আৰু এপৰ জৰিয়তে সকলো কাম সমাধান কৰি আছে। তেওঁ লগতে কয় যে ভাৰতে মহিলা উদ্যোগীসকলৰ বাবে এক অনলাইন বিপণন মঞ্চ মহিলা ই-হাট কাৰ্যসূচীও চলাই আছে। তেওঁ লগতে কয় যে আজি প্ৰতিখন গাঁৱতে ভাৰতৰ মহিলাসকলে এনে প্ৰযুক্তিৰ ওপৰত কাম কৰি থকাটো অকল্পনীয়। শ্ৰী মোদীয়ে আশা ব্যক্ত কৰে যে আগন্তুক সময়ত ভাৰতে ইয়াৰ পৰিসৰ আৰু অধিক সম্প্ৰসাৰিত কৰিব, য'ত ভাৰতৰ প্ৰতিগৰাকী কন্যা একোগৰাকী প্ৰযুক্তিৰ নেতা হ'ব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ডিজিটেল প্ৰযুক্তিৰ বাবে এক গোলকীয় পৰিকাঠামো স্থাপনৰ গুৰুত্বৰ কথা দোহাৰে। তেওঁ গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যে এই বিষয়টো ভাৰতে ইয়াৰ জি-২০ অধ্যক্ষতাৰ সময়ত উত্থাপন কৰিছিল আৰু বিশ্বব্যাপী শাসনৰ বাবে ইয়াৰ গুৰুত্ব কঢ়িয়াই অনাৰ বাবে গোলকীয় প্ৰতিষ্ঠানসমূহক আহ্বান জনায়। প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে কয়, "গোলকীয় প্ৰতিষ্ঠানসমূহে বিশ্বব্যাপী শাসনৰ গুৰুত্ব স্বীকাৰ কৰাৰ সময় আহি পৰিছে"। বিশ্ব স্তৰত প্ৰযুক্তিৰ বাবে 'কৰিবলগীয়া আৰু নকৰিবলগীয়া' সৃষ্টি কৰাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ডিজিটেল সঁজুলি আৰু প্ৰয়োগৰ সীমাহীন প্ৰকৃতিৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে আৰু গোলকীয় প্ৰতিষ্ঠানসমূহৰ দ্বাৰা চাইবাৰ ভাবুকি আৰু সামূহিক পদক্ষেপৰ বিৰুদ্ধে যুঁজিবলৈ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সহযোগিতাৰ আহ্বান জনায়। প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে ডব্লিউ টি এছ এ-ক এক সুৰক্ষিত ডিজিটেল পৰিস্থিতিতন্ত্ৰ আৰু দূৰসংযোগৰ বাবে সুৰক্ষিত চেনেল সৃষ্টিত সক্ৰিয় ভূমিকা ল'বলৈ আহ্বান জনায়। "এক আন্তঃসংযোগযুক্ত পৃথিৱীত, নিৰাপত্তা এক পৰৱৰ্তী চিন্তা হ'ব নোৱাৰে। ভাৰতৰ তথ্য সুৰক্ষা আইন আৰু ৰাষ্ট্ৰীয় চাইবাৰ সুৰক্ষা ৰণনীতিয়ে এক সুৰক্ষিত ডিজিটেল পৰিৱেশ গঢ়ি তোলাৰ প্ৰতি আমাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি প্ৰতিফলিত কৰে", তেওঁ কয়। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে সভাৰ সদস্যসকলক ভৱিষ্যতৰ প্ৰত্যাহ্বানসমূহৰ সৈতে সামগ্ৰিক, সুৰক্ষিত আৰু খাপ খোৱা মান সৃষ্টি কৰিবলৈ আহ্বান জনায়, যাৰ ভিতৰত আছে নৈতিক কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তা আৰু ৰাষ্ট্ৰসমূহৰ বৈচিত্ৰ্যক সন্মান কৰা ডাটাৰ গোপনীয়তাৰ মান ৰক্ষা।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে চলিত প্ৰযুক্তিগত বিপ্লৱৰ বাবে মানৱকেন্দ্ৰিক প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি দায়িত্বশীল আৰু বহনক্ষম উদ্ভাৱনৰ আহ্বান জনায়। আজি নিৰ্ধাৰিত মানে ভৱিষ্যতৰ দিশ নিৰ্ধাৰণ কৰিব আৰু সুৰক্ষা, মৰ্যাদা আৰু সমতাৰ নীতিসমূহ আমাৰ আলোচনাৰ কেন্দ্ৰবিন্দু হ'ব লাগে বুলি তেওঁ জোৰ দি কয়। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে আমাৰ লক্ষ্য হ'ব লাগে যে এই ডিজিটেল পৰিবৰ্তনত কোনো দেশ, কোনো অঞ্চল আৰু কোনো সম্প্ৰদায় পিছ পৰি নাথাকে আৰু অন্তৰ্ভুক্তিৰ সৈতে সন্তুলিত উদ্ভাৱনৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। তেওঁ ভৱিষ্যত কাৰিকৰীভাৱে শক্তিশালী হোৱাৰ লগতে উদ্ভাৱনৰ লগতে অন্তৰ্ভুক্তিৰ সৈতে নৈতিকভাৱে সুস্থ হোৱাটো নিশ্চিত কৰিবলৈ আহ্বান জনায়। ভাষণ সমাপ্ত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ডব্লিউ টি এছ এৰ সফলতাৰ বাবে শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰাৰ লগতে তেওঁৰ সমৰ্থন আগবঢ়ায়।
কেন্দ্ৰীয় যোগাযোগ মন্ত্ৰী শ্ৰী জ্যোতিৰাদিত্য সিন্ধিয়া আৰু কেন্দ্ৰীয় যোগাযোগ ৰাজ্য মন্ত্ৰী শ্ৰী চন্দ্ৰশেখৰ পেম্মাছানী বিভিন্ন উদ্যোগৰ নেতৃবৃন্দৰ সৈতে অনুষ্ঠানটোত উপস্থিত আছিল।

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurates ITU World Telecommunication Standardization Assembly 2024 in New Delhi
PM inaugurates 8th edition of India Mobile Congress
In India, we have made telecom not just a medium of connectivity, but also a medium of equity and opportunity: PM
We identified four pillars of Digital India and started working on all four pillars simultaneously and we got results: PM
We are working towards giving the world a complete Made in India phone, from chip to finished product: PM
The length of optical fiber that India has laid in just 10 years is eight times the distance between the Earth and the Moon: PM
India democratized digital technology: PM
Today India has such a digital bouquet which can take welfare schemes to new heights in the world: PM
India is working towards the goal of making technology sector inclusive, empowering women through technology platforms: PM
The time has come for global institutions to accept importance of Global framework for digital technology, global guidelines for global governance: PM
We have to ensure that our future is both technically strong and ethically sound, Our future should have innovation as well as inclusion: PM
15 OCT 2024 1:07PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi inaugurated the International Telecommunication Union - World Telecommunication Standardization Assembly (WTSA) 2024 at Bharat Mandapam in New Delhi today. Shri Modi also inaugurated the 8th edition of India Mobile Congress during the programme. He took a walkthrough of the exhibition showcased on the occasion.
Addressing the gathering, the Prime Minister welcomed the Union Minister for Communication Shri Jyotiradiya Scindia, Minister of State for Communication Shri Chandrasekhar Pemmasani, Secretary General of ITU Ms. Doreen Bogdan-Martin, Ministers & dignitaries of various foreign countries, industry leaders, telecom experts, youths from the Startup world and ladies and gentlemen to the WTSA and India Mobile Congress (IMC). Welcoming the dignitaries of ITU, Shri Modi thanked and appreciated them for choosing India as the destination for the first WTSA meeting. “India is one among the most happening countries when it comes to telecom and its related technologies”, exclaimed Shri Modi. Listing the achievements of India, Shri Modi said that India had a mobile phone user base of 120 crores or 1200 million, 95 crore or 950 million internet users and digital transactions of more than 40% of the entire world in real-time. He further added that India had showcased how digital connectivity had become an effective tool for the last mile delivery. He congratulated everyone for choosing India as the destination for discussing the global telecommunication standard and discussion on the future for telecom as a global good.
Highlighting the significance of the combined organization of WTSA and India Mobile Congress, the Prime Minister said that WTSA’s objective is to work on global standards while the role of India Mobile Congress is associated with services. He said that today’s event brings global standards and services on a single platform. Emphasizing India’s focus on quality service and standards, the Prime Minister said that WTSA’s experience would provide new energy to India.
The Prime Minister underlined that WTSA empowers the world via consensus and while India Mobile Congress strengthens the world through connectivity. Therefore, Shri Modi said, consensus and connectivity are conjoined in this event. He stressed the need for the combination in today’s world which is marred by conflict and said that India has been living through the immortal message of Vasudhaiva Kutumbakam. He mentioned the G20 Summit presided by India and spoke about relaying the message of ‘One Earth One Family One Future’. The Prime Minister emphasized that India is engaged in bringing the world out of conflict and connecting it. “Be it the ancient silk route or today’s technology route, India’s only mission is to connect the world and open new doors of progress”, the Prime Minister remarked. In such a situation, said the Prime Minister, this partnership of WTSA and IMC is a great message where local and global combine to bring the benefits not to just one country but the entire world.
“India's mobile and telecom journey in the 21st century is a subject of study for the whole world”, exclaimed Shri Modi. He added that while mobile and telecom were seen as a facility across the world, however, telecom was not just a medium of connectivity, but a medium of equity and opportunity in India. The Prime Minister remarked that telecom as a medium was helping in bridging the gap between villages and cities, rich and poor today. Reminiscing his presentation, a decade ago, on vision of Digital India, Shri Modi remarked that he had stated that India had to move forward with a holistic approach as against a piece-meal approach. Shri Modi listed out the four pillars of Digital India - Low-priced devices, extensive reach of digital connectivity to every nook and corner of the country, easily accessible data and goal of ‘Digital First’, which were identified and worked upon simultaneously, leading to good results.
The Prime Minister highlighted India's transformative achievements in connectivity and telecom reforms and emphasized how the country has built a robust network of thousands of mobile towers across remote tribal, hilly, and border areas, ensuring connectivity for every household. He said that the government has created a strong network of mobile towers across the country. The Prime Minister underscored the remarkable advancements in infrastructure, including the rapid installation of Wi-Fi facilities at public places like railway stations and the connection of islands like Andaman-Nicobar and Lakshadweep through undersea cables. “In just 10 years, India has laid optical fiber which is eight times the distance between Earth and the Moon”, he added. Shri Modi also pointed out India's rapid adoption of 5G technology and said that 5G technology was launched two years ago and today nearly every district is connected, making India the world's second-largest 5G market. He further mentioned that India is already progressing towards 6G technology, ensuring a future-ready infrastructure.
Discussing telecom sector reforms, the Prime Minister noted India's efforts in lowering data costs. He said that the cost of internet data in India is now as low as 12 cents per GB compared to many countries in the world where one GB of data is 10 to 20 times more expensive. “Today, every Indian consumes about 30 GB of data on an average every month”, he said.
Shri Modi noted that all such efforts have been taken to a new scale by the fourth pillar i.e. the spirit of digital first. He underlined that India democratized digital technology and created digital platforms where innovations on these platforms created millions of new opportunities. Shri Modi highlighted the transformative power of the JAM Trinity—Jan Dhan, Aadhaar, and Mobile—saying it has laid the foundation for countless innovations. He mentioned Unified Payments Interface (UPI) which has provided new opportunities for many companies and also spoke about ONDC which will revolutionize digital commerce. The Prime Minister pointed out the role of digital platforms during the COVID-19 pandemic ensuring seamless processes such as financial transfers to those in need, real-time communication of guidelines, vaccination drive and handing out digital vaccine certificates. Reflecting on India’s success, the Prime Minister expressed the nation's willingness to share its digital public infrastructure experience globally. The Prime Minister said India's digital bouquet can elevate welfare schemes worldwide highlighting India’s emphasis on Digital Public Infrastructure during G20 Presidency. He underlined that the nation is happy to share its DPI knowledge with all countries.
Emphasizing the importance of Network of women initiative during the WTSA, Shri Modi highlighted that India was working very seriously on women led development. He added that the commitment was taken forward during India’s presidency of G-20. The Prime Minister underlined that India was working towards the goal of making the technology sector inclusive by empowering the women through technology platforms. He highlighted the crucial role of women scientists in India’s Space missions, rising number of women co-founders in India’s start-ups. The Prime minister also noted that there was a 40 percent share of women students in India's STEM education and India was creating umpteen opportunities for women in technology leadership. Shri Modi also highlighted the Namo Drone Didi program of the Government, to promote drone revolution in agriculture, was being led by women from villages in India. He added that India also started the Bank Sakhi program to take digital banking and digital payments to every home which had led to digital awareness. Highlighting the critical role of Asha and Anganwadi workers in India’s primary healthcare, maternity and child care, Shri Modi remarked that today these workers were tracking all the work through tabs and apps. He added that India was also running the Mahila E-Haat program, an online marketing platform for women entrepreneurs. He further added that it was unimaginable that today women of India in every village were working on such technology. Shri Modi expressed hope that in the times to come, India will expand its scope further where every daughter of India would be a tech leader.
The Prime Minister reiterated the importance of establishing a global framework for digital technology. He emphasized that this topic was raised by India during its G-20 Presidency and urged global institutions to recognize its significance for global governance. “The time has come for global institutions to accept the importance of global governance”, PM Modi stated. Stressing the need to create a ‘Do’s and Don'ts’ for technology on the global level, the Prime Minister highlighted the borderless nature of digital tools and applications and urged for international collaboration in combating cyber threats and collective action by global institutions. He drew parallels with the aviation sector which already has well-established frameworks. PM Modi called upon the WTSA to take a proactive role in creating a secure digital ecosystem and safe channel for telecommunication. “In an interconnected world, security cannot be an afterthought. India's Data Protection Act and National Cyber Security Strategy reflect our commitment to building a safe digital environment”, he noted. The Prime Minister urged the members of the assembly to create standards that are inclusive, secure, and adaptable to future challenges, including ethical AI and data privacy standards that respect the diversity of nations.
The Prime Minister emphasized the need for a human-centric dimension to the ongoing technological revolution, calling for responsible and sustainable innovation. He said that the standards set today will determine the direction of the future, stressing that principles of security, dignity and equity should be at the center of our discussions. He said our goal should be that no country, no region and no community is left behind in this digital transformation and underscored the need for innovation balanced with inclusion. He urged to ensure that the future is technically strong as well as ethically sound with innovation as well as inclusion. Concluding the address, the Prime Minister conveyed his best wishes for the success of WTSA and also extended his support.
Union Minister for Communication, Shri Jyotiraditya Scindia and Union Minister of State for Communication, Shri Chandrasekhar Pemmasani were present on the occasion along with various industry leaders.
Background
World Telecommunication Standardization Assembly or WTSA is the governing conference for the standardization work of International Telecommunication Union, the United Nations Agency for Digital Technologies, organized every four years. It is for the first time that the ITU-WTSA will be hosted in India and the Asia-Pacific. It is a pivotal global event that will bring together more than 3,000 industry leaders, policy-makers and tech experts from over 190 countries, representing telecom, digital and ICT sectors.
WTSA 2024 will provide a platform for countries to discuss and decide the future of standards of next-generation critical technologies like 6G, AI, IoT, Big Data, cybersecurity, etc. Hosting this event in India will provide the country an opportunity to play a key role in shaping the global telecom agenda and to set the course for future technologies. Indian startups and research institutions are set to gain critical insights into developing Intellectual Property Rights and Standard Essential Patents.
India Mobile Congress will showcase India’s innovation ecosystem, where leading telecom companies and innovators will highlight advancements in Quantum technology and Circular Economy along with spotlight on 6G, 5G use-case showcase, cloud & edge computing, IoT, semiconductors, cybersecurity, green tech, satcom and electronics manufacturing.
India Mobile Congress, Asia’s largest digital technology forum, has become a well-known platform across the globe for showcasing innovative solutions, services and state-of-the-art use cases for industry, government, academics, startups and other key stakeholders in the technology and telecom ecosystem. The India Mobile Congress will showcase over 400 exhibitors, about 900 startups, and participation from over 120 countries. The event also aims to showcase more than 900 technology use case scenarios, host more than 100 sessions and discussion with over 600 global and Indian speakers.