প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
মহাৰাষ্ট্ৰত ৯ অক্টোবৰত ৭৬০০ কোটিৰো অধিক মূল্যৰ বিভিন্ন উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰিব প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে
নাগপুৰৰ ড° বাবাছাহেব আম্বেদকাৰ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বিমানবন্দৰ উন্নীতকৰণৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰিব প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে
শিৰদি বিমানবন্দৰত নতুন সংহত টাৰ্মিনেল ভৱনৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰিব প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে
ভাৰতীয় দক্ষতা প্ৰতিষ্ঠান মুম্বাই আৰু বিদ্যা সমিতি কেন্দ্ৰ মহাৰাষ্ট্ৰ উদ্বোধন কৰিব প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে
08 OCT 2024 7:31PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে মহাৰাষ্ট্ৰত অহা ৯ অক্টোবৰৰ দিনৰ প্ৰায় ১ বজাত, ভিডিঅ’ কনফাৰেন্সৰ জৰিয়তে ৭৬০০ কোটিৰো অধিক মূল্যৰ বিভিন্ন উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে নাগপুৰৰ ডাঃ বাবাছাহেব আম্বেদকাৰ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বিমানবন্দৰ উন্নীতকৰণৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰিব যাৰ মুঠ আনুমানিক প্ৰকল্প ব্যয় প্ৰায় ৭০০০ কোটি টকা। ই উৎপাদন, বিমান পৰিবহণ, পৰ্যটন, লজিষ্টিক আৰু স্বাস্থ্যসেৱাকে ধৰি একাধিক খণ্ডত বৃদ্ধিৰ অনুঘটক হিচাপে কাম কৰিব, যাৰ ফলত নাগপুৰ চহৰ আৰু বৃহত্তৰ বিদৰ্ভ অঞ্চল উপকৃত হ’ব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে শিৰদি বিমানবন্দৰত ৬৪৫ কোটিৰো অধিক মূল্যৰ নতুন সংহত টাৰ্মিনেল ভৱনৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰিব। ইয়াৰ জৰিয়তে শিৰদিলৈ অহা ধৰ্মীয় পৰ্যটকৰ বাবে বিশ্বমানৰ সা-সুবিধা আৰু সুবিধা প্ৰদান কৰা হ’ব। সাই বাবাৰ আধ্যাত্মিক নিম গছক কেন্দ্ৰ কৰি প্ৰস্তাৱিত টাৰ্মিনেলৰ নিৰ্মাণ সম্পন্ন কৰা হ’ব।
সকলোৰে বাবে সুলভ আৰু ব্যয়সাধ্য স্বাস্থ্যসেৱা নিশ্চিত কৰাৰ প্ৰতিশ্ৰুতিৰ সৈতে সংগতি ৰাখি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মহাৰাষ্ট্ৰৰ মুম্বাই, নাচিক, জলনা, অমৰাৱতী, গাডচিৰোলি, বুলধনা, ৱাশ্বিম, ভাণ্ডাৰা, হিংগোলী আৰু অম্বেৰনাথ (থানে)ত অৱস্থিত ১০খন চৰকাৰী চিকিৎসা মহাবিদ্যালয়ৰ কাৰ্যকৰীকৰণ আৰম্ভ কৰিব। স্নাতক আৰু স্নাতকোত্তৰ আসন বৃদ্ধি কৰাৰ সমান্তৰালকৈ মহাবিদ্যালয়সমূহে ৰাইজক বিশেষ তৃতীয় পৰ্যায়ৰ স্বাস্থ্যসেৱাও আগবঢ়াব।
ভাৰতক "বিশ্বৰ দক্ষতা ৰাজধানী" হিচাপে স্থান দিয়াৰ দৃষ্টিভংগীৰ সৈতে সংগতি ৰাখি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ভাৰতীয় দক্ষতা প্ৰতিষ্ঠান (আই আই এছ) মুম্বাইও উদ্বোধন কৰিব, যাৰ লক্ষ্য হ’ব অত্যাধুনিক প্ৰযুক্তি আৰু হাতেৰে উদ্যোগৰ বাবে প্ৰস্তুত কৰ্মশক্তি সৃষ্টি কৰা। ব্যক্তিগত-চৰকাৰী অংশীদাৰিত্ব আৰ্হিৰ অধীনত প্ৰতিষ্ঠিত এই টাটা এডুকেচন এণ্ড ডেভেলপমেণ্ট ট্ৰাষ্ট আৰু ভাৰত চৰকাৰৰ সহযোগিতাত প্ৰতিষ্ঠানটোৱে মেকাট্ৰনিক্স, কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তা, ডাটা এনালাইটিক্স, উদ্যোগিক স্বয়ংক্ৰিয়কৰণ আৰু ৰবটিক্স আদি অতি বিশেষ ক্ষেত্ৰসমূহত প্ৰশিক্ষণ প্ৰদান কৰাৰ পৰিকল্পনা কৰিছে।
তদুপৰি, প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মহাৰাষ্ট্ৰৰ বিদ্যা সমিতি কেন্দ্ৰ (ভিএছকে) উদ্বোধন কৰিব। ভিএছকে ছাত্ৰ-ছাত্ৰী, শিক্ষক আৰু প্ৰশাসকসকলক স্মাৰ্ট উপস্থিতি, স্বাধ্যায় আদিৰ দৰে লাইভ চাটবটৰ জৰিয়তে গুৰুত্বপূৰ্ণ শৈক্ষিক আৰু প্ৰশাসনিক তথ্যৰ সুবিধা প্ৰদান কৰিব। ই বিদ্যালয়সমূহক সম্পদসমূহ ফলপ্ৰসূভাৱে পৰিচালনা কৰিবলৈ, অভিভাৱক আৰু ৰাজ্যৰ মাজত সম্পৰ্ক শক্তিশালী কৰিবলৈ, আৰু সঁহাৰি জনোৱা সমৰ্থন আগবঢ়াবলৈ উচ্চমানৰ অন্তৰ্দৃষ্টি প্ৰদান কৰিব। তদুপৰি, পাঠদানৰ পদ্ধতি আৰু ছাত্ৰ-ছাত্ৰীৰ শিক্ষণ বৃদ্ধিৰ বাবে কিউৰেট কৰা নিৰ্দেশনামূলক সম্পদ যোগান ধৰিব।

Prime Minister's Office
PM to lay foundation stone of various development projects in Maharashtra worth over Rs 7600 crore on 9 October
PM to lay foundation stone of upgradation of Dr. Babasaheb Ambedkar International Airport, Nagpur
PM to lay foundation stone of New Integrated Terminal Building at Shirdi Airport
PM to inaugurate Indian Institute of Skills Mumbai and Vidya Samiksha Kendra Maharashtra
08 OCT 2024 7:31PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi will lay the foundation stone of various development projects in Maharashtra worth over Rs 7600 crore, at around 1 PM, on 9 October, through video conference.
Prime Minister will lay the foundation stone of the upgradation of Dr. Babasaheb Ambedkar International Airport, Nagpur with a total estimated project cost of around Rs 7000 crore. It will serve as a catalyst for growth across multiple sectors, including manufacturing, aviation, tourism, logistics, and healthcare, benefiting Nagpur city and the wider Vidarbha region.
Prime Minister will lay the foundation stone of the New Integrated Terminal Building at Shirdi Airport worth over Rs 645 crore. It will provide world-class facilities and amenities for the religious tourists coming to Shirdi. The construction theme of the proposed terminal is based on the spiritual neem tree of Sai Baba.
In line with his commitment to ensuring affordable and accessible healthcare for all, Prime Minister will launch operationalization of 10 Government Medical Colleges in Maharashtra located at Mumbai, Nashik, Jalna, Amravati, Gadchiroli, Buldhana, Washim, Bhandara, Hingoli and Ambernath (Thane). While enhancing the under graduate and post graduate seats, the colleges will also offer specialised tertiary healthcare to the people.
In line with his vision to position India as the "Skill Capital of the World," Prime Minister will also inaugurate the Indian Institute of Skills (IIS) Mumbai, with an aim to create an industry-ready workforce with cutting-edge technology and hands-on training. Established under a Public-Private Partnership model, it is a collaboration between the Tata Education and Development Trust and Government of India. The institute plans to provide training in highly specialised areas like mechatronics, artificial intelligence, data analytics, industrial automation and robotics among others.
Further, Prime Minister will inaugurate the Vidya Samiksha Kendra (VSK) of Maharashtra. VSK will provide students, teachers, and administrators with access to crucial academic and administrative data through live chatbots such as Smart Upasthiti, Swadhyay among others. It will offer high-quality insights to schools to manage resources effectively, strengthen ties between parents and the state, and deliver responsive support. It will also supply curated instructional resources to enhance teaching practices and student learning.