প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে ‘ভিডিঅ' কনফাৰেন্সিং’ ব্যৱস্থাৰ জৰিয়তে মহাৰাষ্ট্ৰত ৭৬০০ কোটি টকাৰো অধিক মূল্যৰ বিভিন্ন উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰে
মহাৰাষ্ট্ৰত ১০ খন চৰকাৰী চিকিৎসা মহাবিদ্যালয় উদ্বোধন কৰে
নাগপুৰৰ ‘ড০ বাবাচাহেব আম্বেদকাৰ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বিমানবন্দৰ’ৰ উন্নীতকৰণ প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰে
‘শিৰডী বিমানবন্দৰ’ত নতুন ‘ইণ্টিগ্ৰেটেড টাৰ্মিনেল ভৱন’ৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰে
‘ভাৰতীয় দক্ষতা প্ৰতিষ্ঠান মুম্বাই’ আৰু ‘বিদ্যা সমীক্ষা কেন্দ্ৰ, মহাৰাষ্ট্ৰ’ উদ্বোধন কৰে
শুভাৰম্ভ কৰা প্ৰকল্পসমূহে মহাৰাষ্ট্ৰত আন্তঃগাঁথনিৰ সম্প্ৰসাৰণ, সংযোগ বৃদ্ধি আৰু যুৱসকলক শক্তিসমৃদ্ধ কৰিব: প্ৰধানমন্ত্ৰী
09 OCT 2024 3:06PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি ‘ভিডিঅ' কনফাৰেন্সিং’ ব্যৱস্থাৰ জৰিয়তে মহাৰাষ্ট্ৰত ৭৬০০ কোটি টকাৰো অধিক বিভিন্ন উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰাৰ লগতে বহুকেইটা প্ৰকল্প উদ্বোধন কৰে। আজিৰ প্ৰকল্পসমূহৰ ভিতৰত আছে ‘ড০ বাবাচাহেব আম্বেদকাৰ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বিমানবন্দৰ, নাগপুৰ’ৰ উন্নীতকৰণ প্ৰকল্প আৰু ‘শিৰডী বিমানবন্দৰৰ নতুন ইণ্টিগ্ৰেটেড টাৰ্মিনেল ভৱন’ৰ আধাৰশিলা স্থাপন। শ্ৰী মোদীয়ে মহাৰাষ্ট্ৰৰ ১০ খন চৰকাৰী চিকিৎসা মহাবিদ্যালয়ৰ কাৰ্যাৰম্ভৰ শুভাৰম্ভ ঘোষণা কৰাৰ লগতে মুম্বাইৰ ‘ভাৰতীয় দক্ষতা প্ৰতিষ্ঠান’ (আইআইএছ) আৰু মহাৰাষ্ট্ৰৰ ‘বিদ্যা সমীক্ষা কেন্দ্ৰ’ (ভিএছকে) উদ্বোধন কৰে।
সমবেত লোকসকলক সম্বোধন কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে মহাৰাষ্ট্ৰক ‘নাগপুৰ বিমানবন্দৰ’ৰ আধুনিকীকৰণ আৰু সম্প্ৰসাৰণ আৰু ‘শিৰডী বিমানবন্দৰ’ৰ বাবে এটা নতুন ‘টাৰ্মিনেল ভৱন’ নিৰ্মাণকে ধৰি ১০খন নতুন চিকিৎসা মহাবিদ্যালয় আৰু গুৰুত্বপূৰ্ণ আন্তঃগাঁথনি প্ৰকল্প প্ৰদান কৰা হৈছে। তেওঁ আজিৰ উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পৰ বাবে মহাৰাষ্ট্ৰৰ জনসাধাৰণক অভিনন্দন জনায়।
৩০,০০০ কোটি টকাৰ প্ৰকল্প উদ্বোধনৰ বাবে মুম্বাই আৰু থানে ভ্ৰমণৰ কথা স্মৰণ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে ইয়াৰ পূৰ্বে বিভিন্ন জিলাত ‘মেট্ৰ' নেটৱৰ্ক’ৰ সম্প্ৰসাৰণ, বিমানবন্দৰৰ উন্নীতকৰণ, ঘাইপথ প্ৰকল্প, আন্তঃগাঁথনি, সৌৰ শক্তি আৰু বস্ত্ৰ উদ্যানৰ দৰে হাজাৰ হাজাৰ কোটি টকাৰ উন্নয়নমূলক প্ৰকল্প আৰম্ভ কৰা হৈছে। শ্ৰী মোদীয়ে উল্লেখ কৰে যে কৃষক, মাছমৰীয়া আৰু পশু ৰক্ষকসকলৰ বাবে নতুন পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰা হৈছে, আনহাতে মহাৰাষ্ট্ৰত ভাৰতৰ সৰ্ববৃহৎ কন্টেইনাৰ বন্দৰ ৱাধাৱান বন্দৰৰ আধাৰশিলাও স্থাপন কৰা হৈছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মন্তব্য কৰে, "মহাৰাষ্ট্ৰৰ ইতিহাসত কেতিয়াও ইমান দ্ৰুত গতিত, ইমান বৃহৎ পৰিমাণত, বিভিন্ন ক্ষেত্ৰত উন্নয়ন হোৱা নাছিল।"
শেহতীয়াকৈ মাৰাঠীক ‘ধ্ৰুপদী ভাষা’ হিচাপে স্বীকৃতি দিয়াৰ কথা স্মৰণ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মন্তব্য কৰে যে যেতিয়া এটা ভাষাই ইয়াৰ উপযুক্ত সন্মান লাভ কৰে, তেতিয়া কেৱল শব্দই নহয়, সমগ্ৰ প্ৰজন্মই কণ্ঠস্বৰ লাভ কৰে। তেওঁ লগতে কয় যে কোটি কোটি মাৰাঠী ভাই-ভনীৰ সপোন ইয়াৰ দ্বাৰা পূৰণ হৈছে। শ্ৰী মোদীয়ে উল্লেখ কৰে যে মহাৰাষ্ট্ৰৰ জনসাধাৰণে মাৰাঠীক ‘ধ্ৰুপদী ভাষা’ হিচাপে স্বীকৃতি দিয়াৰ সিদ্ধান্তক আনন্দৰে উদযাপন কৰিছে। প্ৰসংগক্ৰমে তেওঁ কয় যে তেওঁ মহাৰাষ্ট্ৰৰ গাঁওসমূহৰ মানুহৰ পৰা আনন্দ আৰু কৃতজ্ঞতাৰ বাৰ্তা লাভ কৰি আছে। শ্ৰী মোদীয়ে মন্তব্য কৰে যে মাৰাঠীক ধ্ৰুপদী ভাষা হিচাপে স্বীকৃতি দিয়াটো তেওঁৰ কাম নহয়, এয়া দৰাচলচে মহাৰাষ্ট্ৰৰ জনসাধাৰণৰ আশীৰ্বাদৰহে ফল। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে চত্ৰপতি শিৱাজী মহাৰাজ, বাবা চাহেব আম্বেদকাৰ, জ্যোতিবা ফুলে আৰু সাবিত্ৰীবাই ফুলেৰ দৰে বিশিষ্ট ব্যক্তিসকলৰ আশীৰ্বাদৰ বাবেহে মহাৰাষ্ট্ৰত প্ৰগতিৰ কাম চলি আছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে হাৰিয়ানা আৰু জম্মু-কাশ্মীৰৰ ভোটাৰসকলৰ বাবে কালি ঘোষিত বিধানসভা নিৰ্বাচনৰ ফলাফলে দেশৰ জনসাধাৰণৰ মনোভাৱ স্পষ্টভাৱে প্ৰকাশ কৰিছে। তেওঁ লগতে কয় যে দুটা কাৰ্যকাল সফলতাৰে সম্পূৰ্ণ হোৱাৰ পিছত হাৰিয়ানাত একেৰাহে তৃতীয়বাৰৰ বাবে লাভ কৰা জয় ঐতিহাসিক আছিল।
প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে বিভাজনমূলক ৰাজনীতি কৰা আৰু ব্যক্তিগত লাভৰ বাবে ভোটাৰসকলক বিপথে পৰিচালিত কৰা সকলৰ বিৰুদ্ধে সতৰ্ক হ’বলৈ ৰাইজক আহ্বান জনায়। তেওঁ ভাৰতৰ মুছলমানসকলৰ মাজত ভয় সৃষ্টি কৰা আৰু তেওঁলোকক ভোটবেংকলৈ ৰূপান্তৰ কৰাৰ প্ৰয়াসৰ কথাও উল্লেখ কৰাৰ লগতে নিজৰ স্বাৰ্থ সিদ্ধিৰ বাবে হিন্দুসকলৰ মাজত জাতি-বৰ্ণৰ বিভেদ অনাৰ অপচেষ্টাত লিপ্ত হোৱাসকলৰ প্ৰতি ক্ষোভ প্ৰকাশ কৰে। শ্ৰী মোদীয়ে ৰাজনৈতিক লাভালাভৰ বাবে ভাৰতত হিন্দুসমাজ ভাঙিবলৈ অপচেষ্টা কৰাসকলৰ বিৰুদ্ধে সকলোকে সতৰ্ক হৈ থাকিবলৈ আহ্বান জনায়। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে বিশ্বাস ব্যক্ত কৰে যে মহাৰাষ্ট্ৰৰ জনসাধাৰণে সমাজ ভাঙিবলৈ কৰা প্ৰচেষ্টাক প্ৰত্যাখ্যান কৰিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে বিগত ১০ বছৰত চৰকাৰে দেশৰ উন্নয়নৰ বাবে আধুনিক আন্তঃগাঁথনি সৃষ্টিৰ 'মহা যজ্ঞ' আৰম্ভ কৰিছে। "আজি আমি কেৱল অট্টালিকা নিৰ্মাণ কৰাই নহয়, এক স্বাস্থ্যৱান আৰু সমৃদ্ধ মহাৰাষ্ট্ৰৰ ভেটি স্থাপন কৰিছোঁ", লাখ লাখ লোকৰ জীৱন উন্নত কৰাৰ বাবে ৰাজ্যখনত ১০খন নতুন চিকিৎসা মহাবিদ্যালয় উদ্বোধনৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়। তেওঁ কয় যে থানে, অম্বৰনাথ, মুম্বাই, নাছিক, জালনা, বুলধানা, হিঙ্গোলী, ৱাছিম, অমৰাৱতী, ভংকদাৰা আৰু গড়চিৰোলী জিলা লাখ লাখ লোকৰ সেৱাৰ কেন্দ্ৰ হৈ উঠিব। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে ১০খন নতুন চিকিৎসা মহাবিদ্যালয়ে মহাৰাষ্ট্ৰত আৰু ৯০০খন চিকিৎসা বিজ্ঞান পাঠ্যক্ৰমৰ আসন যোগ দিব যাৰ ফলত ৰাজ্যখনৰ চিকিৎসা মহাবিদ্যালয়সমূহৰ মুঠ আসনৰ সংখ্যা প্ৰায় ৬০০০ হ'বগৈ। লালকিল্লাত প্ৰদান কৰা ভাষণত দেশৰ চিকিৎসা মহাবিদ্যালয়সমূহত ৭৫,০০০ নতুন আসন যোগ দিয়াৰ সংকল্পৰ কথা স্মৰণ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে আজিৰ অনুষ্ঠানটো হৈছে এই দিশত এক ডাঙৰ পদক্ষেপ।
চৰকাৰে চিকিৎসা শিক্ষা সহজ কৰি তুলিছে বুলি উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মন্তব্য কৰে যে মহাৰাষ্ট্ৰৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে নতুন পথৰ দুৱাৰ মুকলি কৰা হৈছে। তেওঁ লগতে কয় যে চৰকাৰৰ প্ৰাথমিকতা আছিল দৰিদ্ৰ আৰু মধ্যবিত্ত পৰিয়ালসমূহৰ বহুতো শিশু যাতে চিকিৎসক হব পাৰে আৰু তেওঁলোকৰ সপোন পূৰণ হয় সেয়া নিশ্চিত কৰা। শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে এটা সময়ত এনে বিশেষ অধ্যয়নৰ বাবে মাতৃভাষাত কিতাপ উপলব্ধ নোহোৱাৰ এক বৃহৎ প্ৰত্যাহ্বান আছিল। চৰকাৰে এই বৈষম্যৰ অৱসান ঘটাইছে আৰু মহাৰাষ্ট্ৰৰ যুৱক-যুৱতীসকলে মাৰাঠী ভাষাত চিকিত্সা বিজ্ঞানৰ পাঠ্যক্ৰম অধ্যয়ন কৰিবলৈ সক্ষম হ'ব প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মন্তব্য কৰে। তেওঁ লগতে কয় যে যুৱক-যুৱতীসকলে মাতৃভাষাত অধ্যয়ন কৰি চিকিৎসক হোৱাৰ সপোন পূৰণ কৰিব পাৰিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে জীৱনক স্বাচ্ছন্দ্যপূৰ্ণ কৰি তোলাৰ বাবে চৰকাৰে গ্ৰহণ কৰা প্ৰচেষ্টা দৰিদ্ৰতাৰ বিৰুদ্ধে যুঁজ দিয়াৰ এক ডাঙৰ মাধ্যম। দৰিদ্ৰতাক তেওঁলোকৰ ৰাজনীতিৰ ইন্ধন হিচাপে গঢ়ি তোলাৰ বাবে পূৰ্বৰ চৰকাৰসমূহক সমালোচনা কৰি তেওঁ লগতে কয় যে তেওঁৰ চৰকাৰে এটা দশকৰ ভিতৰত ২৫ কোটি লোকক দৰিদ্ৰতাৰ পৰা উলিয়াই আনিছে। দেশত স্বাস্থ্যসেৱাৰ পৰিৱৰ্তনৰ বিষয়ে বৰ্ণনা কৰি শ্ৰী মোদীয়ে কয়, "আজি প্ৰতিগৰাকী দৰিদ্ৰ লোকৰ ওচৰত বিনামূলীয়া চিকিৎসাৰ বাবে ‘আয়ুষ্মান কাৰ্ড’ আছে"। তেওঁ যোগ দিয়ে যে শেহতীয়াকৈ ৭০ বছৰৰ অধিক বয়সৰ বৃদ্ধসকলেও বিনামূলীয়া চিকিৎসা লাভ কৰি আছে। শ্ৰী মোদীয়ে উল্লেখ কৰে যে ‘জন ঔষধী কেন্দ্ৰ’সমূহত অতি কম মূল্যত অত্যাৱশ্যকীয় ঔষধ উপলব্ধ কৰা হৈছে আৰু হৃদৰোগীসকলৰ বাবে ষ্টেণ্টসমূহ ৮০-৮৫ শতাংশ সস্তা কৰা হৈছে। তেওঁ লগতে কয় যে চৰকাৰে কৰ্কট ৰোগৰ চিকিৎসাৰ বাবে প্ৰয়োজনীয় ঔষধৰ মূল্যও হ্ৰাস কৰিছে। চৰকাৰী চিকিৎসা মহাবিদ্যালয় আৰু চিকিৎসালয়ৰ সংখ্যা বৃদ্ধি হোৱাৰ বাবে চিকিৎসাসেৱা সুলভ হৈছে বুলি উল্লেখ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে কয়, "আজি মোদী চৰকাৰে দৰিদ্ৰতম লোকসকলক সামাজিক সুৰক্ষাৰ এক শক্তিশালী ঢাল প্ৰদান কৰিছে।"
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যে বিশ্বই কেৱল তেনে এখন দেশক বিশ্বাস কৰে যেতিয়া ইয়াৰ যুৱপ্ৰজন্ম আত্মবিশ্বাসেৰে ভৰি উঠে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে আজিৰ যুৱ ভাৰতৰ আত্মবিশ্বাসে দেশৰ বাবে এক নতুন ভৱিষ্যতৰ কাহিনী লিখি আছে আৰু বিশ্ব সম্প্ৰদায়ে ভাৰতক মানৱ সম্পদৰ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ কেন্দ্ৰ হিচাপে গণ্য কৰিছে, যাৰ হাতত সমগ্ৰ বিশ্বতে শিক্ষা, স্বাস্থ্যসেৱা আৰু ‘ছফ্টৱে’ৰ’ বিকাশৰ বিশাল সুযোগ আছে। এই সুযোগসমূহৰ বাবে ভাৰতৰ যুৱপ্ৰজন্মক প্ৰস্তুত কৰাৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে চৰকাৰে তেওঁলোকৰ দক্ষতাক গোলকীয় মানৰ সৈতে সংৰেখিত কৰি আছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে শিক্ষাগত পৰিকাঠামো আগবঢ়োৱাৰ লক্ষ্যৰে বিদ্যা সমীক্ষা কেন্দ্ৰ আৰু মুম্বাইত ভাৰতীয় দক্ষতা প্ৰতিষ্ঠানৰ উদ্বোধনকে ধৰি মহাৰাষ্ট্ৰত বিভিন্ন প্ৰকল্পৰ শুভাৰম্ভ কৰাৰ কথা উল্লেখ কৰে, য'ত যুৱ সকলৰ প্ৰতিভাক বজাৰৰ চাহিদাৰ সৈতে সংৰেখিত কৰাৰ বাবে ভৱিষ্যতমুখী প্ৰশিক্ষণ প্ৰদান কৰা হ'ব। তদুপৰি, শ্ৰী মোদীয়ে ভাৰতত এই প্ৰথমবাৰৰ বাবে যুৱপ্ৰজন্মক ‘পেইড ইণ্টাৰ্নশ্বিপ’ আগবঢ়োৱাৰ বাবে চৰকাৰে গ্ৰহণ কৰা পদক্ষেপ সন্দৰ্ভত আলোকপাত কৰে, য'ত শিক্ষাৰ্থীসকলে তেওঁলোকৰ ‘ইণ্টাৰ্নশ্বিপ’ৰ সময়ত ৫,০০০ টকাৰ বৃত্তি লাভ কৰিব। তেওঁ আনন্দ প্ৰকাশ কৰে যে হাজাৰ হাজাৰ কোম্পানীয়ে এই পদক্ষেপৰ অংশীদাৰ হ'বলৈ তেওঁলোকৰ নাম পঞ্জীয়ন কৰিছে যিয়ে যুৱসকলক মূল্যৱান অভিজ্ঞতা লাভ কৰাত সহায় কৰিব আৰু তেওঁলোকৰ বাবে নতুন সুযোগ মুকলি কৰিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে দেশৰ যুৱপ্ৰজন্মৰ বাবে ভাৰতৰ প্ৰচেষ্টাই গুৰুত্বপূৰ্ণ ফলাফল লাভ কৰিছে। তেওঁ কয় যে ভাৰতৰ শিক্ষানুষ্ঠানসমূহ গোলকীয় শীৰ্ষ প্ৰতিষ্ঠানসমূহৰ সমতুল্য হৈ আছে আৰু কালি ‘বিশ্ব বিশ্ববিদ্যালয় ৰেংকিং’-য়ে প্ৰকাশ কৰা অনুসৰি ভাৰতত উচ্চ শিক্ষা আৰু গৱেষণাৰ বৰ্ধিত মানত আলোকপাত কৰে।
শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে দেশখন পঞ্চম সৰ্ববৃহৎ অৰ্থনীতি হৈ উঠাৰ বাবে বিশ্বৰ দৃষ্টি এতিয়া ভাৰতৰ ওপৰত নিবদ্ধ হৈছে। "বিশ্ব অৰ্থনীতিৰ ভৱিষ্যত ভাৰতত আছে", প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে অৰ্থনৈতিক প্ৰগতিৰ দ্বাৰা অনা নতুন সুযোগৰ কথা উল্লেখ কৰি মন্তব্য কৰে, বিশেষকৈ দশকজুৰি অৱহেলিত হৈ থকা ক্ষেত্ৰসমূহত। তেওঁ পৰ্যটনৰ উদাহৰণ দিয়ে আৰু ৰাজ্যখনক এক বিলিয়ন ডলাৰৰ অৰ্থনীতিলৈ বিকশিত কৰাৰ বাবে মহাৰাষ্ট্ৰৰ অমূল্য ঐতিহ্য, সুন্দৰ প্ৰাকৃতিক স্থান আৰু আধ্যাত্মিক কেন্দ্ৰসমূহক সম্পূৰ্ণৰূপে ব্যৱহাৰ কৰাৰ ক্ষেত্ৰত অতীতত হেৰুওৱা সুযোগসমূহৰ কথা উল্লেখ কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে জোৰ দি কয় যে বৰ্তমানৰ চৰকাৰত উন্নয়ন আৰু ঐতিহ্য দুয়োটা অন্তৰ্ভুক্ত আছে। ভাৰতৰ সমৃদ্ধ অতীতৰ দ্বাৰা অনুপ্ৰাণিত এক উজ্জ্বল ভৱিষ্যত গঢ়ি তোলাৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ‘শিৰডী বিমানবন্দৰৰ নতুন টাৰ্মিনেল’, ‘নাগপুৰ বিমানবন্দৰ’ৰ আধুনিকীকৰণ আৰু মহাৰাষ্ট্ৰত চলি থকা অন্যান্য উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পসমূহৰ কথা উল্লেখ কৰে। তেওঁ কয় যে শিৰডী বিমানবন্দৰৰ নতুন টাৰ্মিনেলে সাই বাবাৰ ভক্তসকলক দেশ আৰু বিদেশৰ পৰা অধিক দৰ্শনাৰ্থীক সেৱা আগবঢ়াই যথেষ্ট উপকৃত হ'ব। তেওঁ উন্নীত চোলাপুৰ বিমানবন্দৰ উদ্বোধন কৰাৰ কথাও কয়, যিয়ে এতিয়া ভক্তসকলক ওচৰৰ আধ্যাত্মিক গন্তব্যস্থান যেনে শনি শিংনাপুৰ, তুলজা ভৱানী আৰু কৈলাস মন্দিৰ ভ্ৰমণ কৰিবলৈ সক্ষম কৰিব, যাৰ ফলত মহাৰাষ্ট্ৰৰ পৰ্যটন অৰ্থনীতি বৃদ্ধি পাব আৰু নিযুক্তিৰ সুযোগ সৃষ্টি হ'ব।
"আমাৰ চৰকাৰৰ প্ৰতিটো সিদ্ধান্ত আৰু প্ৰতিটো নীতি কেৱল এটা লক্ষ্যৰ বাবে সমৰ্পিত, সেয়া হৈছে- বিকশিত ভাৰত!", শ্ৰী মোদীয়ে কয়। তেওঁ লগতে কয় যে ইয়াৰ বাবে চৰকাৰৰ দৃষ্টিভংগী হৈছে দৰিদ্ৰ, কৃষক, যুৱ আৰু মহিলাসকলৰ কল্যাণ। সেয়েহে, তেওঁ লগতে কয় যে প্ৰতিটো উন্নয়নমূলক প্ৰকল্প দৰিদ্ৰ গাঁওবাসী, শ্ৰমিক আৰু কৃষকসকলৰ বাবে উৎসৰ্গিত। শ্ৰী মোদীয়ে উল্লেখ কৰে যে শিৰডী বিমানবন্দৰত নিৰ্মাণ কৰা পৃথক কাৰ্গো কমপ্লেক্স-য়ে কৃষকসকলক যথেষ্ট সহায় কৰিব, কিয়নো দেশ-বিদেশলৈ বিভিন্ন ধৰণৰ কৃষিজাত সামগ্ৰী ৰপ্তানি কৰিব পৰা যাব। তেওঁ লগতে কয় যে শিৰডী, লাচালগাঁও, অহিল্যানগৰ আৰু নাছিকৰ কৃষকসকলে পিঁয়াজ, আঙুৰ, মধুৰিআম আৰু ডালিমৰ দৰে সামগ্ৰী সহজে ডাঙৰ ডাঙৰ বজাৰসমূহলৈ পৰিবহন কৰিবলৈ সক্ষম হৈ ‘কাৰ্গো কমপ্লেক্স’ৰ পৰা লাভান্বিত হ'ব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মন্তব্য কৰে যে চৰকাৰে কৃষকসকলৰ স্বাৰ্থত নিৰন্তৰ প্ৰয়োজনীয় পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰি আহিছে যেনে ‘বাচমতী চাউল’ৰ ন্যূনতম ৰপ্তানি মূল্য বাতিল কৰা, অ-বাচমতী চাউল ৰপ্তানিৰ ক্ষেত্ৰত থকা নিষেধাজ্ঞা আঁতৰোৱা, ‘পাৰব'ল্ড’ চাউলৰ ৰপ্তানি শুল্ক আধালৈ হ্ৰাস কৰা। তেওঁ যোগ দিয়ে যে চৰকাৰে মহাৰাষ্ট্ৰৰ কৃষকসকলৰ উপাৰ্জন বৃদ্ধি কৰিবলৈ পিঁয়াজৰ ক্ষেত্ৰত ৰপ্তানি কৰ আধালৈ হ্ৰাস কৰিছে। শ্ৰী মোদীয়ে লগতে কয় যে চৰকাৰে খোৱাতেলৰ আমদানিৰ ক্ষেত্ৰত ২০ শতাংশ কৰ আৰোপ কৰাৰ সিদ্ধান্ত লৈছে আৰু সৰিয়হ, চয়াবীন আৰু সূৰ্যমুখী ফুলৰ দৰে শস্যৰ উচ্চ মূল্যৰ জৰিয়তে ভাৰতৰ কৃষকসকলক লাভান্বিত হোৱাত সহায় কৰিবলৈ পৰিশোধিত চয়াবীন, সূৰ্যমুখী ফুল আৰু পাম তেলৰ ক্ষেত্ৰত শুল্ক যথেষ্ট বৃদ্ধি কৰাৰ সিদ্ধান্ত লৈছে। শ্ৰী মোদীয়ে লগতে কয় যে চৰকাৰে যিধৰণে বস্ত্ৰ উদ্যোগক সহযোগিতা আগবঢ়াই আহিছে, মহাৰাষ্ট্ৰৰ কপাহ খেতিয়কসকল যথেষ্ট উপকৃত হ'ব।
ভাষণৰ সামৰণি মাৰিবলৈ গৈ প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে বৰ্তমানৰ চৰকাৰৰ সংকল্প হৈছে মহাৰাষ্ট্ৰক শক্তিশালী কৰা। তেওঁ ৰাজ্যখনৰ প্ৰগতিৰ গতিত আনন্দ প্ৰকাশ কৰে আৰু আজিৰ সকলো উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পৰ বাবে মহাৰাষ্ট্ৰৰ জনসাধাৰণক অভিনন্দন জনায়।
মহাৰাষ্ট্ৰৰ ৰাজ্যপাল শ্ৰী চি পি ৰাধাকৃষ্ণণ, কেন্দ্ৰীয় পথ পৰিবহণ আৰু ঘাইপথ মন্ত্ৰী শ্ৰী নীতীন গাড়কাৰী, মহাৰাষ্ট্ৰৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী একনাথ চিন্দে আৰু মহাৰাষ্ট্ৰৰ উপ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী দেৱেন্দ্ৰ ফড়নৱিশ অনুষ্ঠানটোত ভাৰ্চুৱেল মাধ্যমেৰে উপস্থিত আছিল।
পটভূমি
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে নাগপুৰৰ ড০ বাবাচাহেব আম্বেদকাৰ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বিমানবন্দৰৰ উন্নীতকৰণ প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰে। ইয়াৰ মুঠ আনুমানিক প্ৰকল্প ব্যয় প্ৰায় ৭০০০ কোটি টকা হ'ব। ই উৎপাদন, বিমান, পৰ্যটন, লজিষ্টিক আৰু স্বাস্থ্যসেৱাকে ধৰি বিভিন্ন ক্ষেত্ৰত বিকাশৰ বাবে অনুঘটক হিচাপে কাম কৰিব, যাৰ ফলত নাগপুৰ চহৰ আৰু বিস্তৃত বিদৰ্ভ অঞ্চল লাভান্বিত হ'ব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে শিৰডী বিমানবন্দৰত ৬৪৫ কোটি টকাৰ নতুন ইণ্টিগ্ৰেটেড টাৰ্মিনেল ভৱনৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰে। ই শিৰডীলৈ অহা ধৰ্মীয় পৰ্যটকসকলৰ বাবে বিশ্বমানৰ সা- সুবিধা প্ৰদান কৰিব। প্ৰস্তাৱিত টাৰ্মিনেলটোৰ নিৰ্মাণ সংক্ৰান্তীয় বিষয়বস্তুৰ আধাৰ হৈছে সাই বাবাৰ আধ্যাত্মিক নিম গছ।
সকলোৰে বাবে সুলভ আৰু প্ৰৱেশানুকূল স্বাস্থ্যসেৱা নিশ্চিত কৰাৰ প্ৰতিশ্ৰুতিৰ সৈতে সংগতি ৰাখি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মুম্বাই, নাছিক, জালনা, অমৰাৱতী, গড়চিৰোলী, বুলধানা, ৱাছিম, ভাণ্ডাৰা, হিঙ্গোলী আৰু অম্বৰনাথ (থানে)ত অৱস্থিত মহাৰাষ্ট্ৰৰ ১০খন চৰকাৰী চিকিৎসা মহাবিদ্যালয়ৰ কাৰ্যাৰম্ভ ঘোষণা কৰে। স্নাতক আৰু স্নাতকোত্তৰ আসন বৃদ্ধি কৰাৰ লগতে মহাবিদ্যালয়সমূহে ৰাইজলৈ তৃতীয় স্তৰৰ বিশেষ স্বাস্থ্যসেৱাও আগবঢ়াব।
ভাৰতক 'বিশ্বৰ দক্ষতাৰ ৰাজধানী' হিচাপে স্থান দিয়াৰ বাবে তেওঁ গ্ৰহণ কৰা দৃষ্টিভংগীৰ সৈতে সংগতি ৰাখি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ভাৰতীয় দক্ষতা প্ৰতিষ্ঠান (আইআইএছ) মুম্বাইৰো শুভ উদ্বোধন ঘোষণা কৰে, যাৰ উদ্দেশ্য হৈছে অত্যাধুনিক প্ৰযুক্তি আৰু হাতৰ প্ৰশিক্ষণৰ সৈতে এক উদ্যোগ-প্ৰস্তুত কৰ্মবাহিনী গঢ়ি তোলা। ৰাজহুৱা-ব্যক্তিগত খণ্ডৰ অংশীদাৰিত্ব আৰ্হিত স্থাপিত ই হৈছে টাটা শিক্ষা আৰু উন্নয়ন ন্যাস আৰু ভাৰত চৰকাৰৰ মাজত এক সহযোগিতা। প্ৰতিষ্ঠানটোৱে মেকাট্ৰনিক্স, কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তা, ডাটা বিশ্লেষণ, ঔদ্যোগিক স্বয়ংক্ৰিয়কৰণ আৰু ৰবটিক্সৰ দৰে উচ্চ বিশেষ ক্ষেত্ৰসমূহত প্ৰশিক্ষণ প্ৰদান কৰাৰ পৰিকল্পনা কৰিছে।
তদুপৰি, প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মহাৰাষ্ট্ৰৰ ‘বিদ্যা সামীক্ষ কেন্দ্ৰ’ (ভিএছকে) উদ্বোধন কৰে। ভিএছকে-ই শিক্ষাৰ্থী, শিক্ষক আৰু প্ৰশাসকসকলক ‘স্মাৰ্ট উপস্থিতি’, ‘স্বধ্যায়’ৰ দৰে ‘লাইভ চেটবট’-ৰ জৰিয়তে গুৰুত্বপূৰ্ণ শৈক্ষিক আৰু প্ৰশাসনিক তথ্য প্ৰাপ্ত কৰাব। ই বিদ্যালয়সমূহক সম্পদসমূহ কাৰ্যকৰীভাৱে পৰিচালনা কৰিবলৈ, অভিভাৱক আৰু ৰাজ্যৰ মাজৰ সম্পৰ্ক শক্তিশালী কৰিবলৈ আৰু উত্তৰদায়ী সহযোগিতা আগবঢ়াবলৈ উচ্চ মানৰ অন্তৰ্দৃষ্টি প্ৰদান কৰিব। ই শিক্ষাদানৰ পদ্ধতি আৰু শিক্ষাৰ্থীসকলৰ শিকণ বৃদ্ধি কৰিবলৈ ‘কিউৰেটেড’ নিৰ্দেশনামূলক সমলো যোগান ধৰিব।

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi lays foundation stone for various development projects in Maharashtra worth over Rs 7600 crore via video conferencing
Inaugurates 10 Government Medical Colleges in Maharashtra
Lays foundation stone for upgradation of Dr Babasaheb Ambedkar International Airport, Nagpur
Lays foundation stone for New Integrated Terminal Building at Shirdi Airport
Inaugurates Indian Institute of Skills Mumbai and Vidya Samiksha Kendra, Maharashtra
Launch of projects in Maharashtra will enhance infrastructure, boost connectivity and empower the youth: PM
09 OCT 2024 3:06PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi laid the foundation stone for various development projects in Maharashtra worth over Rs 7600 crore via video conference today. The projects of today include the foundation stone laying of the upgradation of Dr Babasaheb Ambedkar International Airport, Nagpur and the New Integrated Terminal Building at Shirdi Airport. Shri Modi also launched the operationalization of 10 Government Medical Colleges in Maharashtra and inaugurated the Indian Institute of Skills (IIS), Mumbai and Vidya Samiksha Kendra (VSK) of Maharashtra.
Addressing the gathering, the Prime Minister said that Maharashtra is being presented with 10 new Medical colleges and important infrastructure projects including the modernization and expansion of Nagpur Airport and construction of a new terminal building for Shirdi Airport. He congratulated the people of Maharashtra for the development projects of today.
Recalling his visit to Mumbai and Thane to inaugurate projects worth Rs 30,000 crore, the Prime Minister mentioned that development projects worth thousands of crores such as the expansion of Metro network, upgradation of airports, highway projects, infrastructure, solar energy and textile parks have been initiated in various districts earlier. Shri Modi underlined that new initiatives have been undertaken for farmers, fishermen and animal keepers while the foundation stone for Wadhawan Port - India’s largest container port has also been laid in Maharashtra. The Prime Minister remarked, “Never in the history of Maharashtra has development taken place at such a fast pace, on such a large scale, in different sectors.”
Recalling the recent recognition of Marathi as a classical language, the Prime Minister remarked that when a language gets its due respect, it's not just the words but the entire generation gets a voice. He added that the dream of crores of Marathi brethren was fulfilled with this. Shri Modi noted that the people of Maharashtra celebrated the recognition of Marathi as a classical language. He added that he was receiving messages of happiness and gratitude from people across the villages of Maharashtra. Shri Modi remarked that the recognition of Marathi as a classical language was not his work but a result of the blessings of people of Maharashtra. The Prime Minister underlined that the works of progress in Maharashtra were underway due to the blessings of luminaries like Chattrapati Shivaji Maharaj, Baba Saheb Ambedkar, Jyothiba Phule and Savitribai Phule.
The Prime Minister noted that the results of the assembly elections published yesterday for Haryana and Jammu and Kashmir and the voters of Haryana had clearly revealed the mood of the people of the country. He added that the victory in Haryana for the third consecutive time after successful completion of two terms was historic.
Prime Minister Modi cautioned against those who play divisive politics and mislead the voters for personal gains. He also pointed out attempts to induce fear among Muslims in India and convert them into votebank and also expressed disdain towards those indulging in casteism in Hinduism for their benefit. Shri Modi warned against those trying to break Hindu society in India for political gains. The Prime Minister expressed confidence that the people of Maharashtra would reject efforts to break the society.
In the last 10 years, the Prime Minister said that the government has begun a ‘Maha Yajna’ of creating modern infrastructure for the development of the nation. “Today, we are not only constructing buildings but laying the foundation of a healthy and prosperous Maharashtra”, the Prime Minister said, referring to the inauguration of 10 new Medical colleges in the state to improve the lives of lakhs of people. He said that Thane, Ambernath, Mumbai, Nashik, Jalna, Buldhana, Hingoli, Washim, Amravati, Bhankdara and Gadchiroli districts would become centers of service for lakhs of people. The Prime Minister underscored that the 10 new Medical colleges would further add 900 medical seats in Maharashtra taking the total number of medical seats in the state to about 6000. Recalling his resolve to add 75,000 new medical seats from the Red Fort, the Prime Minister said that today's event is a big step in this direction.
Adding that the Government had eased the Medical Education, the Prime Minister remarked that the doors to new avenues were opened for the youth of Maharashtra. He added that the priority of the government was to ensure that as many children from poor and middle class families become doctors and their dreams are fulfilled. Shri Modi said that at one point of time, there was a huge challenge of non-availability of books in mother tongue for such specialized studies. The Prime Minister said that the Government ended this discrimination and the youth of Maharashtra would be able to study medicine in Marathi language. He added that the youth will fulfill their dream of becoming doctors, by studying in their mother-tongue.
The Prime Minister remarked that the Government’s effort to make life comfortable was a big medium to fight against poverty. Lambasting the previous Governments for making poverty the fuel of their politics, he added that his government has lifted 25 crore people out of poverty within a decade. Elaborating on the transformation of health services in the country, Shri Modi said “Today, every poor person has an Ayushman card for free medical treatment”. He added that recently the elderly aged above 70 years were also getting free medical treatment. Shri Modi noted that the Essential medicines were available at very low prices at Jan Aushadhi Kendras and the stents for heart patients were made cheaper by 80-85 percent. He added that the Government had also reduced the prices of medicines necessary for cancer treatment. Adding that medical treatment had become cheaper due to the increase in the number of government medical colleges and hospitals, Shri Modi said “Today the Modi government has given a strong shield of social security to the poorest of the poor.”
The Prime Minister emphasized that the world only trusts a country when its youth is filled with confidence. He noted that the confidence of today’s young India is writing the story of a new future for the nation and highlighted that the global community sees India as a significant hub for human resources, with vast opportunities in education, healthcare, and software development across the globe. To prepare India’s youth for these opportunities, the Prime Minister informed that the government is aligning their skills with global standards. The Prime Minister mentioned the launch of various projects in Maharashtra, including the Vidya Samiksha Kendra, aimed at advancing the educational framework and the inauguration of the Indian Institute of Skills in Mumbai, where future-oriented training will be provided to align the talent of young individuals with market demands. Further, Shri Modi highlighted the government’s initiative of offering paid internships to youth, a first in India's history, where students will receive a stipend of Rs 5,000 during their internship. He expressed happiness that thousands of companies are registering to be a part of this initiative thereby helping young individuals gain valuable experience and opening new opportunities for them.
The Prime Minister said India's efforts for its youth are yielding significant results. He said that India’s educational institutions are standing on par with the top institutes globally and highlighted the growing quality of higher education and research in India as released by World University Rankings only yesterday.
Shri Modi said that the world’s eyes are now on India as the country has become the fifth-largest economy. “Future of the global economy is in India”, the Prime Minister remarked, noting the new opportunities brought by economic progress, especially in sectors that were once neglected for decades. He gave the example of tourism and pointed out the lost opportunities in the past to fully utilize Maharashtra’s invaluable heritage, beautiful natural sites and spiritual centers to develop the state into a billion-dollar economy.
The Prime Minister stressed that the present government includes both development and heritage. Touching upon building a bright future inspired by India’s rich past, the Prime Minister mentioned the new terminal at Shirdi Airport, the modernization of Nagpur Airport and other development projects underway in Maharashtra. He said that the new terminal at Shirdi Airport will greatly benefit devotees of Sai Baba allowing more visitors from across the country and abroad. He also spoke about inaugurating the upgraded Solapur Airport which will now enable devotees to visit nearby spiritual destinations such as Shani Shingnapur, Tulja Bhavani and Kailas Temple thereby, boosting Maharashtra’s tourism economy and creating employment opportunities.
“Every decision and every policy of our government is dedicated to only one goal - Viksit Bharat!”, exclaimed Shri Modi. He added that the Government’s vision for the same was welfare of the poor, farmers, youth and women. Therefore, he added that every development project was dedicated to the poor villagers, laborers and farmers. Shri Modi highlighted that the separate cargo complex being built at Shirdi Airport would help the farmers a lot as various types of agricultural products could be exported across the country and abroad. He added that farmers of Shirdi, Lasalgaon, Ahilyanagar and Nashik would benefit from the cargo complex by easily being able to transport products like onion, grapes, guava and pomegranate to the big market.
The Prime Minister remarked that the government was constantly taking necessary steps in the interest of farmers such as abolishing the minimum export price on Basmati rice, removal of ban on export of non-Basmati rice, reducing the export duty on parboiled rice by half. He added that the government has also reduced the export tax on onions by half to increase the income of farmers of Maharashtra. Shri Modi also added that the Government had decided to impose a 20 percent tax on the import of edible oils and significantly increase the custom duty on refined soybean, sunflower and palm oil to help the farmers of India to benefit with higher prices for crops like mustard, soybean and sunflower. Shri Modi also added that the way the government was supporting the textile industry the cotton farmers of Maharashtra would be greatly benefitted.
Concluding the address, the Prime Minister said that the resolve of the present government is to strengthen Maharashtra. He expressed happiness with the state’s pace of progress and congratulated the people of Maharashtra for all the development projects of today.
Governor of Maharashtra, Shri C P Radhakrishnan, Union Minister for Road Transport and Highways Shri Nitin Gadkari, Chief Minister of Maharashtra, Shri Eknath Shinde and Deputy Chief Minister of Maharashtra, Shri Devendra Fadnavis were virtually present on the occasion.
Background
The Prime Minister laid the foundation stone of the upgradation of Dr. Babasaheb Ambedkar International Airport, Nagpur with a total estimated project cost of around Rs 7000 crore. It will serve as a catalyst for growth across multiple sectors, including manufacturing, aviation, tourism, logistics, and healthcare, benefiting Nagpur city and the wider Vidarbha region.
The Prime Minister laid the foundation stone for the New Integrated Terminal Building at Shirdi Airport worth over Rs 645 crore. It will provide world-class facilities and amenities for the religious tourists coming to Shirdi. The construction theme of the proposed terminal is based on the spiritual neem tree of Sai Baba.
In line with his commitment to ensuring affordable and accessible healthcare for all, the Prime Minister launched the operationalization of 10 Government Medical Colleges in Maharashtra located at Mumbai, Nashik, Jalna, Amravati, Gadchiroli, Buldhana, Washim, Bhandara, Hingoli and Ambernath (Thane). While enhancing the undergraduate and postgraduate seats, the colleges will also offer specialized tertiary healthcare to the people.
In line with his vision to position India as the ‘Skill Capital of the World’, the Prime Minister also inaugurated the Indian Institute of Skills (IIS) Mumbai, with an aim to create an industry-ready workforce with cutting-edge technology and hands-on training. Established under a Public-Private Partnership model, it is a collaboration between the Tata Education and Development Trust and Government of India. The institute plans to provide training in highly specialized areas like mechatronics, artificial intelligence, data analytics, industrial automation and robotics among others.
Further, the Prime Minister inaugurated the Vidya Samiksha Kendra (VSK) of Maharashtra. VSK will provide students, teachers, and administrators with access to crucial academic and administrative data through live chatbots such as Smart Upasthiti, Swadhyay among others. It will offer high-quality insights to schools to manage resources effectively, strengthen ties between parents and the state, and deliver responsive support. It will also supply curated instructional resources to enhance teaching practices and student learning.