Prime Minister's Office
English Translation of Prime Minister Shri Narendra Modi's Press Statement at the Joint Press Conference with the President of Maldives (October 7, 2024)
07 OCT 2024 2:25PM by PIB Delhi
Your Excellency, President Muizzu,
Delegates of both the nation,
Our Friends from Media,.
Namaskar to all!
First of all, I would like to extend a warm welcome to President Muizzu and his delegation.
India and Maldives share relations that spans centuries.
And India is the Maldives' closest neighbour and a steadfast friend.
The Maldives holds a significant place in both our 'Neighbourhood First' policy and the 'SAGAR' vision.
India has consistently acted as the first responder for the Maldives.
Be it essential commodities for the people of the Maldives, providing drinking water during natural disasters, delivering vaccines during the COVID pandemic, India has consistently upheld its responsibilities as a neighbour.
And today, to provide strategic direction to our mutual cooperation, we have adopted the vision of "Comprehensive Economic and Maritime Security Partnership”.
Friends,
Development partnership is a key pillar of our relationship.And we always give preference to the priorities of Maldivian people in this context.
This year SBI has rolled over USD 100 million of Treasury Bills for Maldives. Today, as per the need of Maldives, a currency swap agreement of USD 400 million and INR 3000 crore (INR 30 billion) has also been concluded.
We have discussed about comprehensive cooperation for infrastructure development in the Maldives.Today, we inaugurated a runway at the Hanimadhoo International Airport.Now, the ‘Greater Male’ Connectivity Project will also be expedited. Support will also be provided in the development of a new commercial port in Thilafushi.
Today, over 700 social housing units constructed with India’s assistance have been handed over.Water and sewerage projects have been completed on 28 islands of the Maldives.Work on six other islands will soon be completed.These projects will ensure supply of clean water to thirty thousand people.
Assistance will also be provided in setting up Agriculture Economic Zone in "Haa Dhaalu” and fish processing facility in "Haa Alifu”.
We will also work together in the fields of oceanography and blue economy.
Friends,
To strengthen our economic ties, we have decided to initiate discussions on a Free Trade Agreement. We will also work on trade settlements in local currencies.
We have also focused on digital connectivity.Earlier today, the RuPay card was launched in the Maldives. In future, we will work to connect India and the Maldives through UPI as well.
We have discussed opening a new Indian consulate in Addu and a new Maldivian consulate in Bengaluru.
All these initiatives will strengthen our people-to-people ties.
Friends,
We have engaged in comprehensive discussions on various aspects of defence and security cooperation.
The Ekatha Harbor project is progressing swiftly.
We will continue our cooperation in training and capacity building of the Maldives National Defence Forces. Together, we will strive for stability and prosperity in the Indian Ocean Region.We will enhance our cooperation in hydrography and disaster response.
We also welcome Maldives joining the Colombo Security Conclave as a founding member.
Climate Change poses a big challenge for both the countries. In this regard, India is prepared to share its expertise in solar energy and energy efficiency with Maldives.
Excellency,
Once again, I welcome you and your delegation to India.
Your visit is adding a new chapter to our relationship.
We will continue to provide all possible support for the progress and prosperity of the people of Maldives.
Thank you very much.
DISCLAIMER - This is the approximate translation of Prime Minister's remarks. Original remarks were delivered in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
মালদিবসকী রাস্ত্রপতি মোহমদ মোইজুগা লোয়ননা পাংথোকখিবা অপুনবা পাউগী মীফমদা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ফোঙদোকখিবা ৱারোল
07 OCT 2024 2:25PM by PIB Imphal
ইকায়খুম্নরবা, রাস্ত্রপতি মোইজু,
লৈবাক অনিমক্কী মীহুৎ কাংবুশিং.
মেদিয়াগী মরুপ-মপাংশিং,
পুম্নমক তরাম্না ওকচরি!
অহানবদা, ঐনা রাস্ত্রপতি মোইজু অমসুং মহাক্কী মীহুৎ কাংবু তরাম্না ওকচরি।
ভারত অমসুং মালদিবস চহি চা কয়া শুরবা মরীশিং লৈনরক্লি।
ভারত অসি মালদিবসকী খ্বাইদগী নক্নবা য়ুম্লোন্নবা লৈবাক অমসুং খ্বাইদগী নক্নবা মরুপনি।
ঐখোয়গী “য়ুম্নোন্নবনা অহানবা” থৌশিল অমসুং “সাগার” ভিজন অনিমক্তা মালদিবসনা মরুওইবা মফম অমা কল্লি।
মালদিবসনা অৱা-অনা তারকপদা অহানবা ওইনা মতেং পাংবা লৈবাক অমগী থৌদাং মতম পুম্নমক্তা ভারতনা লৌরি।
মসি মালদিবসকী মীয়ামগী তঙাইফদবা পোৎলমশিং ফংহনবদা ওইবা য়াই,
মহৌশানা থোকহনবা অৱা-অনা মনুংদা অফবা থক্নবা ঈশিং পীবা,
কোবিদ মনুংদা ভেক্সিন পীবদা ওইবা য়াই,
য়ুমথংনবা লৈবাক অমা ওইনা ভারতনা মতম পুম্নমক্তা লৈবাক অসিনা পাংথোকফম থোকপা থবকশিং পাংথোক্লি।
লৈবাক অমগা অমগ মতেং পাংন্নবগী মরুওইবা মাইকৈ অমা তাক্নবা ঙসি ঐখোয়না “কমপ্রেহন্সিপ ইকোনোমিক এন্দ মেরিতাইম সেকুরিতি পার্তনরশিপ” কী ভিজন চৎনবা হৌরে।
মরুপশিং,
চাউখৎ-থৌরাংগী মতেং পাংনবা অসি ঐখোয়গী মরীশিংগী মরুওইবা য়ুম্বী অমনি।
মালদিবসকী মীয়ামগী য়াইফনবা থবকশিংদা ঐখোয়না মতম পুম্নমক্তা মরুওইনা লৌরি।
চহি অসিদা, এস.বি.আইনা মালদিবসতা দোল্লর মিল্লিয়ন ১০০গী “ত্রেজুরি বিল্ল’ পীরে।
ঙসি, মালদিবসকী দরকার ওইবা মতুংইন্না, দোল্লর মিল্লিয়ন ৪০০ অমসুং লুপা করোর ৩০০০গী করেন্সি শ্বাপ এগ্রিমেন্ত অমা য়ানরে।
মালদিবসদা ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎনবগী মতাংদা মতেং পীন্নবা ৱাফম ঐখোয়না খন্নরে।
ঙসি, ঐখোয়না নৌনা শেমগৎলবা হানিমাধু এয়রপোর্ত শঙ্গারে।
হৌজিক, গ্রেতর মালে কন্নেক্তিবিতি প্রোজেকশু য়াংখৎহল্লগনি। থিলাফুসিদা অনৌবা হিথাংফম অমা শেমগৎনবা মতেংশু পীরগনি।
ঙসি, ভারতকী মতেংগা লোয়ননা শাখিবা সোসিএল হাওসিং য়ুনিত ৭০০ হেন্না খুৎশীন্নখ্রে।
মালদিবসকী ইথৎ ২৮ দা ঈশিং অমসুং সিৱরেজ প্রোজেকশিং লোইশিনখ্রে।
অতোপ্পা ইথৎ ৬ তা থবকশিং অথুবা মতমদা লোইশিল্লগনি।
হায়রিবা প্রোজেকশিং অসিনা মীওই লিশিং ৩০ দা অফবা থক্নবা ঈশিং ফংহনগনি।
“হা দালু” দা এগ্রিকলচর ইকোনোমিক জোন অমা শেমগৎনবা অমসুং “হা অলিফু”দা ঙা শেম-শানবা য়ুনিত অমা লিংখৎনবা মতেংশু পীরগনি।
ঐখোয়না ওসিনোগ্রাফি অমসুং ব্লু ইকোনোমিদা পুন্না থবক তৌমিন্নগনি।
মরুপশিং,
শেন-থুমগী মরীশিং হেন্না ফগৎনবা, ফ্রি ত্রেদ এগ্রিমেন্ত অমগী মতাংদা খন্নবা হৌনবা ঐখোয়না ৱারেপ লৌরে।
লোকেল করেন্সিদা ললোন-ইতিক পাংথোকপা য়ানবা থবকশু পায়খৎলগনি।
ঐখোয়না দিজিতেল কন্নেক্তিবিতিদশু মীৎয়েং চঙলে।
ঙাইহাক্কী মমাংদা, মালদিবসতা রুপে কার্দ হৌদোকখ্রে।
তুংদা, ভারত অমসুং মালদিবস য়ু.পি.আইনা শম্ননবা থবক পায়খৎলগনি। ভারতকী অনৌবা কন্সুলেত অমা অদুদা লিংখৎনবা অমসুং মালদিবসনা কন্সুলেত অমা বেঙ্গালুরুদা লিংখৎনবা ঐখোয়না ৱারি শান্নরে।
হায়রিবা থবকশিং অসিনা মীগা মীগা লৈনবা মরীশিং হেন্না মপাঙ্গল কনখৎহনগনি।
মরুপশিং,
দিফেন্স অমসুং সেকুরিতি লমশিংদা মতেং পাংনবগী মতাংদা ৱাফম কয়া ঐখোয় কুপ্না খন্নরে।
য়ুনিতি হার্বর প্রোজেক্কী থবক য়াংনা খুমাঙচাউশিল্লে।
মালদিবস নেসনেল দিফেন্স ফোর্সশিংগী ত্রেনিং অমসুং কেপাসিতি বিল্দিংদা ঐখোয় মখা তানা মতেং পাংনগনি।
ভারত মহাসাগর লমদমদা তুংদু-লৈতাবা অমসুং শান্তি পুরক্নবা ঐখোয় পুন্না থবক তৌমিন্নগনি।
হায়দ্রোগ্রাফি অমসুং অৱা-অনাদা মতেং পাংনবা মখা তানা হেনগৎহনগনি।
ফাউন্দিং মেম্বর অমা ওইনা কলম্বো সেকুরিতি কনক্লেপতা শরুক য়ানবা মালদিবস তরাম্না ওক্লি।
অইং-অশাগী খল হোংলকপা অসি লৈবাক অনিমক্না মায়োক্নরিবা অচৌবা শিংনবা অমনি।
হিরম অসিগী মতাংদা, ভারতনা সোলার ইনর্জি অমসুং ইনর্জি লিক্না শীজিন্নবগী মতাংদা লৈবাক অসিনা খঙজবশিং মালদিবসদা পীনবা থৌরাং তৌদুনা লৈরি।
ইকায়খুম্নরবা,
অদোম অমসুং অদোমগী মীহুৎ কাংবু অমুক হন্না ভারত্তা তরাম্না ওকচরি।
অদোমগী খোঙচৎ অসি ঐখোয়গী মরীশিংদা অনৌবা পন্দুব অমা হাংদোকপনি।
মালদিবসকী মীয়াম চাউখৎনবা অমসুং নুংঙাই-য়াইফনবা ঐখোয়না মখা তানা ঐখোয়গী পাংবা য়াবা মতেং পাংগনি।
অদোম ঙমখৈ লৈতনা থাগৎচরি।