Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the laying of foundation stone, inauguration and dedication of various projects in Thane, Maharashtra
05 OCT 2024 6:50PM by PIB Delhi
Bharat Mata ki – Jai!
Bharat Mata ki – Jai!
Governor of Maharashtra, Shri C.P. Radhakrishnan ji, the popular Chief Minister of Maharashtra, Shri Eknath Shinde ji, Deputy Chief Ministers Shri Devendra Fadnavis ji and Shri Ajit Pawar ji, ministers of the state government, Members of Parliament, Members of the Legislative Assembly, other senior dignitaries, and my dear brothers and sisters of Maharashtra!
I bow countless times to the divine powers of Maharashtra, the three and a half Shakti Peethas: Goddess Bhavani of Tuljapur, Goddess Mahalakshmi of Kolhapur, Goddess Renuka of Mahur, and Goddess Saptashrungi of Vani. I also offer my respects at the feet of Lord Kopineshwar on the land of Thane. I also bow to Chhatrapati Shivaji Maharaj and Babasaheb Ambedkar as well.
Brothers and sisters,
Today, I have come to Maharashtra to share great news with you. The central government has granted the Marathi language the status of a classical language. This is not just an honour for Marathi or Maharashtra. It is an honour for the tradition that has given the country a rich culture of knowledge, philosophy, spirituality, and literature. I congratulate all Marathi-speaking people in Bharat and around the world for this.
Friends,
I am blessed to inaugurate and lay the foundation stones for numerous developmental projects during Navratri. Before arriving in Thane, I was in Washim, where I had the opportunity to release the Kisan Samman Nidhi for 9.5 crore farmers in the country and inaugurate several developmental projects. Now, in Thane, we are setting milestones for the modern development of Maharashtra. The superfast speed of development in Maharashtra, the Mumbai-MMR (Mumbai Metropolitan Region), today showcases the bright future of the state. The Mahayuti government has started projects worth more than 30,000 crore rupees in Mumbai-MMR today. We have also laid the foundation stone for the Thane Integral Ring Metro which will cost 12,000 crore rupees. Additionally, the foundation stones for projects like the Navi Mumbai Airport Influence Notified Area (NAINA Project), the elevated Eastern Freeway from Chedda Nagar to Anand Nagar, and the new headquarters of Thane Municipal Corporation have been laid today. These projects will give Mumbai and Thane a modern identity.
Friends,
Today, the Aqua Line Metro from Aarey to BKC (Bandra Kurla Complex) in Mumbai is also being inaugurated. The people of Mumbai have been waiting for this metro line for a long time. I would like to thank the Government of Japan today. Japan, through the Japan International Cooperation Agency, has provided immense support for this project, making this metro a symbol of the friendship between Bharat and Japan.
Brothers and sisters,
Balasaheb Thackeray had a special connection with Thane. This is also the city of the late Anand Dighe ji. This city gave the country its first woman doctor, Anandibai Joshi. Today, we are fulfilling the dreams of these great personalities through these development projects. I congratulate all the people of Thane and Mumbai, as well as all the people of Maharashtra, for these projects.
Friends,
Today, every citizen of the country has one goal— ‘Viksit Bharat’ (Developed India)! That is why every decision, every pledge, and every dream of our government is dedicated to ‘Viksit Bharat’. To achieve this goal, we need to make cities like Mumbai and Thane future-ready. However, we have to work twice as hard because we need to develop fast while also filling the gaps left by the previous Congress governments. Remember how the Congress and its allies were steering cities like Mumbai and Thane? The population was growing, traffic was increasing, but there were no solutions! The fear of Mumbai, the financial capital of the country, slowing down or coming to a halt was becoming a reality. Our government has worked to change this situation. Today, a metro network of nearly 300 kilometres is being developed in the Mumbai metropolitan area. The journey from Marine Drive to Bandra is now completed in 12 minutes through the Coastal Road. The Atal Setu has reduced the distance between South Mumbai and Navi Mumbai. The underground tunnel project from Orange Gate to Marine Drive is progressing rapidly. There are so many projects that I could list, but it would take too long. Projects like the Versova-Bandra Sea Bridge, the Eastern Freeway, the Thane-Borivali Tunnel, and the Thane Circular Metro Rail Project are transforming these cities. These projects will benefit the people of Mumbai significantly. They will reduce difficulties in Mumbai and its surrounding cities, create new employment opportunities, and boost industries.
Friends,
On one side, we have the Mahayuti government, which is dedicated to the development of Maharashtra. On the other side, we have Congress and the Maha Aghadi people, who halt developmental work whenever they get a chance. The Maha Aghadi is known for delaying, obstructing, and diverting development projects. The Mumbai Metro is a witness to this! The Mumbai Metro Line 3 was initiated during Devendra Fadnavis’s tenure as Chief Minister, and 60 per cent of the work was completed during his tenure. But then the Maha Aghadi government came in and halted the project out of arrogance. The project remained stalled for two and a half years, increasing the cost by 14,000 crore rupees! Whose money was this 14,000 crore rupees? Wasn’t it Maharashtra’s money? Wasn’t it the money of Maharashtra's citizens? This was the hard-earned money of Maharashtra’s taxpayers.
Brothers and sisters,
On one side, there is the Mahayuti government, which completes the work, and on the other side, there are the people of the Maha Aghadi, who obstruct development. The Maha Aghadi has proven through its track record that it is anti-development! They opposed the Atal Setu. They conspired to halt the Mumbai-Ahmedabad Bullet Train. While in power, they didn’t allow the Bullet Train project to move forward. They even obstructed water-related projects in drought-affected areas of Maharashtra. These projects were meant to quench the thirst of Maharashtra’s people, but the Maha Aghadi government stopped them. They halted all your work. Now, you must halt them. You must keep these enemies of development out of power in Maharashtra—keep them miles away!
Friends,
Congress is the most dishonest and corrupt party in Bharat. No matter the era or the state, Congress' character never changes! Just look at the events of the past week. A Congress Chief Minister's name has emerged in a land scam. One of their ministers is abusing and insulting women. In Haryana, a Congress leader has been caught with drugs. The Congress makes grand promises during elections. But when they come to power, they find new ways to exploit the public. Their agenda is to impose new taxes daily to fund their scams. The Congress government has crossed all limits in Himachal. The Congress government has imposed a new tax in Himachal. You can't even imagine what it is. What is this new tax? They have imposed a "toilet tax"! On one hand, Modi is saying, "Build toilets," and on the other hand, they are saying, "We will tax toilets." In other words, the Congress is truly a package of looting and deception. They will steal your land, push the youth into drugs, burden you with taxes, and abuse women. This entire package of lies, corruption, and misgovernance is the identity of the Congress. And remember, I have only shared a glimpse of the recent days with you, and that too not entirely, because of time constraints. Congress has been doing this for years.
Brothers and sisters,
They have already started showing their true colours in Maharashtra. Look, the Mahayuti government has launched the ‘Ladki Bahin Yojana’ for the women of Maharashtra. Under this scheme, women receive 1,500 rupees per month and three free LPG cylinders a year. The Maha Aghadi people can't digest this. They are waiting for an opportunity, and if the Mahayuti government gets a chance, which they will not, the first thing they will do is take out their anger on Shinde ji, and they will shut down all the schemes that Shinde ji has introduced. The Maha Aghadi wants the money not to reach the hands of the sisters but into the pockets of their middlemen. That's why our mothers and sisters need to be extra cautious of the Congress and the Maha Aghadi people.
Friends,
When Congress was in power, there was often a question: Why is Congress troubled by the country's development? But since they have been out of power, they have given the answer themselves. Today, Congress' true colours have come out. The Congress is now run by the Urban Naxal gang. Across the world, those who want to stop Bharat’s progress—Congress is now openly standing with them. That’s why, despite their massive failures, Congress still dreams of forming the government! The Congress knows its vote bank will remain intact, but other people will be easily divided. Therefore, the Congress and its allies have one mission: divide society, divide the people, and seize power. Therefore, we must learn from the past. We must make our unity the shield of the country. We must remember that if we divide, the dividers will celebrate. We cannot let the Congress and the Maha Aghadi people’ plans succeed.
Friends,
Wherever Congress steps in, it leads to ruin. They have pushed the country into poverty! They destroyed Maharashtra, they destroyed Maharashtra's farmers. Wherever they have formed a government, they have destroyed that state as well. Not only that, even the parties that associate with them get ruined. Those who once spoke of nationalism are now indulging in appeasement politics. You all know that our government has brought a bill to remove illegal Waqf board encroachments. But, the Congress' new disciples, in their politics of appeasement, are committing the sin of opposing our Waqf bill. They are saying that they will not allow the removal of illegal Waqf board encroachments. Moreover, the people of Congress even insult and speak ill of Veer Savarkar, yet Congress’ followers continue to stand behind them. Now, the Congress is openly declaring that they will reinstate Article 370 in Jammu and Kashmir, and their disciples remain silent. Such a decline in ideology just to create a new vote bank, this appeasement attitude of Congress, and the degradation of anyone who comes under Congress' influence is evident.
Friends,
Today, the country and Maharashtra need an honest and stable government with clear policies. Only the BJP and the Mahayuti government can accomplish this. It is only the BJP that has built modern infrastructure in the country while strengthening social infrastructure. We have set records in developing highways, expressways, roadways, and airports, and we have also lifted 25 crore people out of poverty. We still have much more to do to take the country forward. I am confident that every citizen of Maharashtra stands with this resolve, stands with the NDA. Together, we will fulfil Maharashtra's dreams. With this confidence, I once again congratulate all of you on all the development projects and the vast amount of work being done. Join me in saying:
Bharat Mata ki – Jai!
Bharat Mata ki – Jai!
Bharat Mata ki – Jai!
Thank you very much.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
মহারাস্ত্রাগী থানেদা তোঙান-তোঙানবা প্রোজেকশিং উরেপ-উয়ুং তম্বা, শঙ্গাবা অমসুং মীয়ামদা কৎথোকপা থৌরমদা প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখিবা মপুংফাবা ৱারোল
05 OCT 2024 6:50PM by PIB Imphal
ভারত মাতা কি জয়,
ভারত মাতা কি জয়,
মহারাস্ত্রাগী রাজ্যপাল সি.পি রাধাকৃষ্ণন জি, চীফ মিনিস্তর একনাথ সিন্দে জি, দিপুতি চীফ মিনিস্তর দেবেন্দ্র ফদনাবিস জি, অজিত পৱার জি রাজ্য সরকারগী অতোপ্পা মিনিস্তরশিং, এম.পিশিং, এম.এল.এশিং অমসুং অতোপ্পা শক্নাইরবশিং অমসুং মহারাস্ত্রাগী ঐগী নুংশিরবা ইনাওশিং অমসুং ইচলশিং!
মহারাস্ত্রাগী দেবী শক্তিচে, সাদাতেন শক্তিপীথ তুলজাপুরচিগী ভাবানি, কোলহাপুরগী মহালক্ষমী দেবী, মহুরগারচিগী রেনুকা অমসুং বানিচিগী সাপ্তসরুংগী দেবী, ঐনা মশিং খঙদনা খুরুমজরি। ঐনা থানে লমদম অসিদা শ্রী কোপিনেশ্বরগী খুয়াদা চঙজরি। ঐনা ছত্রপতি সিবাজি মহারাজ অমসুং বাবা সাহেব অম্বেদকারগী মফমদশু ইকায়খুম্নবা উৎচরি।
ইনাওশিং অমসুং ইচলশিং,
ঙসি ঐ নুংঙাইবা পাউ অমগা লোয়ননা মহারাস্ত্রাদা লাক্লি। কেন্দ্র সরকারনা ঐখোয়গী মরাথি লোল অসি ক্লাসিকেল লোলগী থাক্তা পুখৎলে। মসি মরাথি অমসুং মহারাস্ত্রা খক্তগী ইকায়খুম্নবা অমা নত্তে। মসি লৈবাক অসিগী ইনাকখুল্লবা লৌশিং, ফিলোসোফি, অধ্যাতিক অমসুং সাহিত্যদা ইকায়খুম্নবা উৎপনি। লৈবাক অসিদা লৈরিবা অমসুং মালেম শীনবা থুংনা লৈরিবা মরাথি ঙাংবা মীওইশিং ঐনা হরাওবা ফোঙদোকচরি।
মরুপশিং,
নবরাত্রি মনুংদা, চাউখৎ-থৌরাংগী থবক অমগী মতুংদা থবক অমা শঙ্গানবা অমসুং উরেপ-উয়ুং তম্নবগী খুদোংচাবা ঐনা ফংলে। থানেদা থুংলদ্রিঙৈদা, ঐ ৱাসিমদা চৎখি। মফম অদুদা, ঐনা লৈবাক অসিগী লৌমী করোর ৮.৫ রোমদা কিষান সম্মান নিধি য়েন্থোকখ্রে অমসুং চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেক কয়া শঙ্গাখ্রে। হৌজিক, মহারাস্ত্রাগী চাউখৎ-থৌরাংগী অচৌবা থবক কয়া থানেদা হৌদোক্লে। মুম্বাই-এম.এম.আর অমসুং মহারাস্ত্রাগী খোঙজেল য়াংবা চাউখৎ-থৌরাং অসিনা মহারাস্ত্রাগী অফবা তুংলমচৎ অমা পীরে। ঙসি মহায়ুতি সরকারনা মুম্বাই-এম.এম.আরদা লুপা করোর লিশিং ৩০ হেনবগী প্রোজেকশিং হৌদোক্লে। ঙসি লুপা করোর লিশিং ১২ হেনবগী থানে ইন্তরগ্রেল রিং মেত্রোগী উরেপ-উয়ুং তম্লে। ঙসি নবি মুম্বাই এয়রপোর্ত ইনফ্লুয়েন্স এরিয়া হায়বদি নাইনা প্রোজেক, ইলাভেতেদ ইস্তর্ন ফ্রি-ৱে(ছেদানগর-অনন্দ নাগর) উরেপ-উয়ুং তম্লে। হায়রিবা চাউখৎ-থৌরাংগী থবকশিং অসিনা মুম্বাই অমসুং থানেগী অনৌবা মশক অমা উবা ফংলগনি।
মরুপশিং,
ঙসি আরেদগী কে.বি.সি ফাওবগী এক্বা লাইন মেত্রোশু শঙ্গারে। মুম্বাইগী মীয়াম্না লাইন অসি মতম কয়াগী মমাঙদগী ঙাইরক্লবনি। ঙসি ঐনা জপান সরকার থাগৎপা পাম্মী। জপানিজ ইন্তরনেসনেল কোওপরেসন এজেন্সিগী খুৎথাংদা প্রোজেক অসিদা জপান্না অচৌবা মতেং পাংলি। মরম অদুনা, মসিগী মেত্রো অসি ভারত-জপান মরুপ-মপাং ওইবা মরীগী খুদম অমশু ওইরে।
মরুপশিং,
বালা সাহেব থাক্করেনা থানে য়াম্না নুংশিজখি। মসি লৈখিদ্রবা অনন্দ দিঘে জিগী সহর অমশু ওইরি। সহর অসিনা লৈবাক অসিগী অহানবা নুপী এক্তর অনন্দিবাই জোসি পুথোকখি। ঙসিদি, চাউখৎ-থৌরাংগী থবকশিং অসিগী খুৎথাংদা, শক্নাইরবা মীওইশিং অসিগী মঙালানশিং ঐখোয়না মঙফাউনহল্লে। হায়রিবা চাউখৎ-থৌরাংগী থবকশিং অসিগীদমক ঐনা থানে-মুম্বাই অমসুং মহারাস্ত্রাগী হরাওবা ফোঙদোকচরি।
মরুপশিং,
ঙসি, লৈবাক অসিগী মীওই খুদিংমক্কী পান্দম অমা লৈরি-বিকসিত ভারত! মরম অদুনা ৱারেপ খুদিংমক, ৱাশক খুদিংমক, ঐখোয়গী সরকারগী মঙলান খুদিংমক বিকসিত ভারতকীদমক কৎথোক্লে। পান্দম অসি ফংনবা, মুম্বাই-থানেগুম্বা সহরশিং ঐখোয়না তুংগীদমক থৌরাং তৌগদবনি। মদুগীদমক ঐখোয়না থবক শরুক অনিদা হেনগৎহল্লে। ঐখোয়না চাউখৎ-থৌরাংগী থবকশিং পায়খৎলে অমসুং ঐখোয়না কংগ্রেস সরকারগী পোতহোলশিংশু মেনলে। কংগ্রেস অমসুং মসিগা চৎমিন্নবা দলশিংগী সরকার লৈবা মতমদা মুম্বাই-থানেগুম্বা সহরশিংগী ফিবম অদোম নিংশিংলমগনি। সহর অসিগী মীশিং অমসুং ত্রাফিক হেনগৎলক্লি। অদুবু মসি কোকহন্নবা পাম্বৈ অমতা লৈরমদে। লৈবাক অসিগী শেন-থুমগী কোনুং ওইরিবা মুম্বাই চপ লেপখিবা য়াবগী অকিবা অমা লৈখি। ফিবম অসিদগী অহোংবা পুরক্নবা ঐখোয়গী সরকারনা হোৎনখি। ঙসিদা মুম্বাইদা কিমি ৩০০ রোমগী মেত্রো নেতৱার্ক অমা লৈরে। ঙসিদি, কোস্তেল রোদ ফাওরগা মেরিন দ্রাইভতগী বন্দ্রা ফাওবা চৎপা অসি মিনিত ১২ খক চঙলে। অতল সেতুনা সাউথ মুম্বাই অমসুং নবি মুম্বাইগী মরক্তা অথাপ্পা হন্থহল্লে। ওরেঞ্জ গেত্তগী মেরিন দ্রাইভ অন্দরগ্রাউন্দ তন্নেল প্রোজেক য়াংনা শেমগৎলি। অসিগুম্বা অচৌবা প্রোজেকশিং করিগুম্বা ঐনা মশিং থিরবদি, মতম য়াম্না চঙলগনি। বরসোভা-বন্দ্রা সি ব্রিজ প্রোজেক, ইস্তর্ন ফ্রি-ৱে, থানে-বোরিবালি তন্নেল, থানে সর্কুলার মেত্রো রেল প্রোজেক অসিনা সহরশিং অসিগী ফিবমশিং হোংহল্লে। মসিদগী মুম্বাইগী মীয়াম্না কান্নবা য়াম্না ফংলগনি। প্রোজেকশিং অসিনা মুম্বাই অমসুং মসিগী অকোয়বগী সহরশিংদা খুদোংচাদবশিং হন্থহল্লগনি। মফম অসিদা অনৌবা থবক ফংনবা খুদোংচাবশিং পীরগনি অমসুং লমদম অসিদা উদ্যোগ চাউখৎহল্লগনি।
মরুপশিং,
ঙসিদি, মহায়ুতি সরকারনা মহারাস্ত্রাগী চাউখৎ-থৌরাং অসি মখোয়গী পান্দম অমা ওইরে। অমরোমদা, কংগ্রেস অমসুং মহা অঘাদি মীয়াম লৈরি। মখোয়না খুদোংচাবা অমা ফংবগা, মখোয়না চাউখৎ-থৌরাংগী থবক লেপহল্লি। কমদৌনা চাউখৎ-থৌরাংগী থবক থেংথহনগনি অমসুং লান্না লমজিংগনি হায়বা মহা অঘাদি মীয়াম্না খঙই। মুম্বাই মেত্রো অসিমক মসিগী অচৌবা খুদম অমনি। দেবেন্দ্র ফদনাবিসনা চীফ মিনিস্তর ওইরকপা মতমদা মুম্বাইদা মেত্রো লাইন ৩ থবক হৌখিবনি। মসিগী থবক চাদা ৬০ মহাক্কী মতমদা লোইশিনখি। অদুবু, মহা অঘাদি সরকার লাকখি। মহা অঘাদি সরকারনা মেত্রোগী থবক তপথহনখি। চহি ২.৫ থবক লেপ্পদগী প্রোজেক অসিগী অচঙবা শেনফম লুপা করোর লিশিং ১৪ দা হেনগৎলকখি। লুপা করোর লিশিং ১৪ অসি কনাগী শেন্নো? মসি মহারাস্ত্রাগী শেন নত্তবরা? মসি মহারাস্ত্রাগী মীয়ামগী শেন নত্তবরা? মসি মহারাস্ত্রাগী তেক্স থিরিবা মীওইশিংনা ৱানা তাঞ্জবা শেন নত্তবরা?
মরুপশিং,
নাকল অমদা মহা য়ুতি সরকারনা থবক লোইশিল্লে, অদুগা নাকল অমদা মহা অঘাদি মীয়াম্না থবক লেপহল্লে। মহা অঘাদিগী থবকশিং অসিনা মখোয়গী এন্তি-মহা বিকাসনি হায়বগী খুদম ওইরে। মখোয়না অতল সেতু অপনবা পীখি। মখোয়না মুম্বাই-অহমেদবাদ বুল্লেত ত্রেন পায়খৎতনবা লৌতুনখি। মখোয়না সরকার পায়রিবমখৈ, মখোয়না বুল্লেত ত্রেনগী থবক য়াংশিনহল্লোই। ইকং মায়োক্নরিবা মহারাস্ত্রাগী মফমশিংদা পায়খৎপা ঈশিংগা মরী লৈনবা প্রোজেকশিং ফাওবা মখোয়না লেম্না থাখিদে। মহারাস্ত্রাগী মীয়ামগী খৌরাংবা কোক্নবা থবকশিং পায়খৎপা হৌরকপদা মহা অঘাদি সরকারনা লেপহনখি। অদোমগী থবক খুদিংমক মখোয়না লেপহনখি। হৌজিক অদোম্না মখোয় লেপহনবা মতম অদু লাক্লে। মহারাস্ত্রাগী চাউখৎ-থৌরাংগী য়েক্নবশিং অসি শক্তি পায়হল্লোইদবনি, মাইল চা কয়া লাপ্না তানথোকখিগদবনি।
মরুপশিং,
ভারত্তা কংগ্রেস খ্বাইদগী পুকচেল শেংদবা অমসুং শেঞ্জা-থুমজা তৌবা দলনি। মতম অমদা, রাজ্য অমদা কংগ্রেসকী লমচৎ অসি অহোংবা লৈতে। হৌখিবা চয়োলদা ওইখিবা ফিবম অদোম উরে। লমগী স্কাম অমদা কংগ্রেস চীফ মিনিস্তর অমা চেন্নরে। মখোয়গী মিনিস্তর অমনা নুপীশিং তাথি-তাওইনা তৌরে। হরিয়ানাদা কংগ্রেসকী লুচিংবা দ্রগকা কোন্না ফারে। মীখল মনুংদা কংগ্রেসনা ৱাশক কয়া শকখি। অদুবু, সরকার পায়রবা মতুংদা, মীয়াম ওৎনবা মখোয়না অনৌবা লম্বীশিং থিখি। মখোয়গী পান্দমদি নুমিৎ খুদিংগী অনৌবা তেক্সশিং লৌদুনা মখোয়গী স্কামশিংগী শেন খোমগৎপনি। কংগ্রেস সরকারনা হিমাচলদা পনখৈশিং লান্থোকখি। কংগ্রেস সরকারনা হিমাচলদা অনৌবা তেক্স লৌখি। মসি অদোমগী ৱাখলদা লাম্বা ফংলোই। নৌবা তেক্স অসি করিনো? মখোয়না তোইলেত তেক্স অমা লৌখি। অমরোমদা মোদীনা হায়রি, তোইলেতশিং শাসি অমসুং অতোপ্পা অমদা মখোয়না হায়রি ঐখোয়না তোইলেতশিং তেক্স লৌগনি। অতোপ্পা ৱাহৈশিংদা, কংগ্রেস অসি নমথাক তৌবা অমসুং হুরানবগী খুৎপু অমনি। মখোয়না অদোমগী লম হুরানগনি, নহারোলশিং দ্রগ পীজগনি, অদোমদগী তেক্সশিং লৌগনি অমসুং নুপীশিং ওৎকনি। ওইদবা, শেঞ্জা-থুমজা অমসুং অরানবা লৈঙাক্কী পেকেজ অসি কংগ্রেসকী মশক্নি। হন্দক্কী নুমিৎ খরনি অসিগী শক্তমশিং ঐনা অদোমগী মফমদা হায়বনি অমসুং মতম ফংদবদগী লোইনা হায়বা ঙমদ্রে। কংগ্রেসনা চহি কয়া মসি পাংথোক্তুনা লাক্লি।
মরুপশিং,
মখোয়না মহারাস্ত্রাদা মখোয়গী অশেংবা মচুশিং উৎপা হৌখ্রে। য়েংউ, মহায়ুতি সরকারনা মহারাস্ত্রাগী নুপীশিংগী লরকি বহিন য়োজনা হৌদোক্লে। স্কিম অসিগী মখাদা, নুপীশিংনা থা অমদা লুপা ১৫০০ অমসুং চহি অমদা এল.পি.জি সিলিন্দর অহুম লেম্না ফংগনি। মহা অঘাদি মীয়াম্না মসি খঙবা ঙমদে। মখোয়না খুদোংচাবা অমা ঙাইরি অমসুং করিগুম্বা মহা অঘাদি সরকারনা খুদোংচাবা অমা ফংলবদি, মখোয়না অহানবা তৌগদবা থবক অসি সিন্দেজিগী মথক্তা মখোয়গী অশাওবা ফোঙদোকপা অসিনি অমসুং সিন্দেজিনা হৌদোক্লম্বা স্কিমশিং মখোয়না থিংজিনগনি। মহা অঘাদি সরকারনা ইচলশিংগী মখুত্তা শেন য়ৌহনবা পামদে অদুবু মখোয়গী মিদলমেনগী মখুত্তা য়ৌহনবা পাম্মী। মরম অদুনা ঐখোয়গী ইমাশিং অমসুং ইচলশিংনা কংগ্রেস অমসুং মহা অঘাদি মীয়ামদগী খর হেন্না চেকশিনগদবনি।
মরুপশিং,
কংগ্রেসনা সরকার পায়রকপদা, ৱাহং অমা য়াম্না তোইনা হংলি: করিগীদমক কংগ্রেসনা লৈবাক অসিগী চাউখৎ-থৌরাংদা অপনবা পীরিবনো? অদুবু মখোয়না শক্তি পায়দ্রবা মতমদা, মখোয় মশামক্না পাউখুম পীজরে। ঙসিদি কংগ্রেসকী অশেংবা মচু উবা ফংলে। ঙসি কংগ্রেসনা অর্বান নেক্সাল গেং অমা থবক তৌরে। মালেম শীনবা থুংনা, ভারতকী চাউখৎপা লেপহনবা পাম্বা মীওইশিংগা হৌজিক কংগ্রেসকা চৎমিন্নরে। মরম অদুনা, মখোয়না চাউনা মাইথিরবশু, সরকার শেম্নবা কংগ্রেসনা হৌজিক ফাওবা মঙ মঙলি। মখোয়গী ভোৎ ফংফম লেংদনা লৈগনি হায়না কংগ্রেসনা খল্লি, অদুবু অতোপ্পা মীওইশিং লাইনা তোখাই তাগনি। মরম অদুনা কংগ্রেস অমসুং মসিগা চৎমিন্নরিবশিংগী পান্দম অমা লৈরি: খুন্নাই তোখাই তাহনবা, মীয়াম তোখাই তাহনবা অমসুং শক্তি পায়বা অসিনি। মরম অদুনা, অদোম্না হৌখিবা থৌদোকশিংদগী তমগদবনি। লৈবাক অসিগী ঙাকথোক্নবা ঐখোয়গী অপুনবা শেমগৎকদবনি। ঐখোয়না নিংশিংগদবনি, করিগুম্বা ঐখোয় মচোই মচোই তারবদি, থুগাইবা পাম্বশিং হরাওগনি। ঐখোয়না কংগ্রেস অমসুং মহা অঘাদি মীয়ামগী থৌরাং মাইপাকহল্লোইদবনি।
মরুপশিং,
কংগ্রেস লাকপদা মতম খুদিংমক্তা, মসিনা মাংহন-তাকহনগনি। মখোয়না লৈবাক অসি লায়রহনখি। মখোয়না মহারাস্ত্রা মাংহনখি, মখোয়না মহারাস্ত্রাগী লৌমীশিং মাংহনখি। মখোয়না সরকার পায়বা খুদিংগী, মখোয়না রাজ্য অদুসু মাংহল্লি। মসি খক নত্তনা, মখোয়গা চৎমিন্নরিবা দল ফাওবা মাংহল্লি। মতম অমদা লৈবাক্কী ৱা ঙাংলম্বা মীওইশিং হৌজিক পেনহলবগী রাজনিতি তৌদুনা লৈরে। আইন্না য়াদবা ৱাক বোর্দনা লম লৌশিনবা থিংনবা বিল অমা ঐখোয়গী সরকারনা পুথোকখিবা অদু অদোম খঙলমগনি। কংগ্রেসনা মখোয়গী পেনহলবগী রাজনিতি তৌদুনা, ঐখোয়গী ৱাক বিল অসি অপনবা পীরি। মখোয়না হায়খি মদুদি আইন্না য়াদবা ৱাক লম লৌশিনবশিং লৌথোকপা য়ারোই। কংগ্রেসকী মীওইশিংনা বীর সাভরকারগী মথক্তা অরানবা কয়া ঙাংখি, অদুবু কংগ্রেসকী তুংইন্নবশিংনা মখা তানা মখোয়গী তুংদা লৈরি। হৌজিক, মখোয়না জম্মু অমসুং কাস্মিরদা অমুক হন্না আর্তিকেল ৩৭০ চৎনহনগনি হায়না কংগ্রেসনা ফোঙনা লাউরি অমসুং মখোয়গী সেবকশিংনা তুমিন্না লৈরি। অসিগুম্বা থবক অসিনা অনৌবা ভোৎ বেঙ্ক অমা শেমগৎলে অমসুং কংগ্রেসকী পেনহনবগী থবক অসিনা কংগ্রেসকী ইথিল মখাদা লৈবা কনাগুম্বা অমগী থাক হন্থহল্লে হায়বসি খুদম অমনি।
মরুপশিং,
ঙসিদি, লৈবাক অসিনা অমসুং মহারাস্ত্রানা পুকচেল শেংবা অমসুং তুংদু-লৈতাবা সরকারন অমা অশেংবা থৌশিলশিংগা লোয়ননা দরকার ওইরে। বি.জে.পি অমসুং মহায়ুতি সরকার খক্তনা মসি ফংহনবা ঙমগনি। সোসিএল ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎপগা লোয়ননা বি.জে.পি খক্তনা লৈবাক অসিদা অনৌবা ইনফ্রাস্ত্রকচরশিং শেমগৎলি। হায়ৱেশিং, এক্সপ্রেসৱেশিং, লম্বীশিং অমসুং এয়রপোর্তশিং শেমগৎপদা ঐখোয়না রেকোর্দশিং থম্লে অমসুং ঐখোয়না মীওই করোর ২৫ লায়রবা কোকহল্লে। লৈবাক অসি চাউখৎনবা পাংথোক্কদবা থবক কয়া লৈরি। এন.দি.এগা চৎমিন্ননবা, মহারাস্ত্রাগী মীয়াম্না ৱাশক অসিগা লোয়ননা চৎমিন্নগনি হায়না ঐনা থাজবা থম্লি। ঐখোয় অপুনবা ওইনা মহারাস্ত্রাগী অনিংবশিং থুংহনগনি। মসিগী থাজবা অসিগা লোয়ননা, চাউখৎ-থৌরাংগী থবকশিং অসিগীদমক ঐনা অদোমগী মফমদা অমুক হন্না হরাওবা ফোঙদোকচরি। ঐগা লোয়ননা পুন্না হায়মিন্নসি:
ভারত মাতা কি-জয়!
ভারত মাতা কি-জয়!
ভারত মাতা কি-জয়!
অদোম থাগৎচরি।