Ministry of Information & Broadcasting
Akashvani organises large-scale preventive health check-up camps, Safai Mitra Suraksha Shivirs & Yoga training session as part of ‘Swachhata Hi Seva’ campaign
These efforts to enhance awareness about health issues, encourage healthy practices, and contribute to building a cleaner and healthier environment for all
03 OCT 2024 9:27AM by PIB Delhi
As part of the Swachhata Hi Seva 2024 campaign, Akashvani, New Delhi organized two day large-scale preventive health check-up camps, Safai Mitra Suraksha Shivirs, and yoga training sessions for Safai Mitras during 1-2 October, 2024. Under this campaign, free eye, dental, gynecological, skin, gastrointestinal, and general check-ups were arranged by several hospitals for our Swachhata Heroes on 30th September and 1st October at Akashvani Premises.
Akashvani & ESIC join hands for safai mitras health
A collaboration was also established with ESIC Hospital and Medical College, Faridabad (NIT), for a long-term association with the Safai Mitras. ESIC provided free on-the-spot registration, OPD slips for general consultation and prescriptions from general physicians, and referrals for specialist consultations (as needed) for our Safai Mitras. A medical file was created for each Safai Mitra to keep all their prescriptions and test reports organized.
Free health tests and ABHA enrollment
Blood testing facilities were provided by Dr. Lal Pathlabs for 200 sanitation workers, security guards, outsourced drivers, and MTS employees working in the complex, free of charge. On 1st October, a booth was set up to create awareness and provide a live demonstration of Ayushman Bharat PMJAY and ABHA Card benefits, along with fresh enrollment for eligible beneficiaries at Akashvani Bhawan for Safai Mitras and other staff of Prasar Bharati.
Yoga training and fraud awareness session for sanitation workers
To raise awareness about the benefits of yoga among sanitation workers, a yoga training session was organized in association with a team of students from the Morarji Desai National Institute of Yoga for all sanitation workers in offices. Additionally, an interactive session on fraud awareness was organized in collaboration with Kotak Mahindra Bank Limited. It was attended by around 50 officials.
Free gynecological check-up for female safai mitras at suraksha shivir
At the Suraksha Shivir, a free gynecological check-up was provided for female Safai Mitras in collaboration with Artemis Hospital, Gurugram. This initiative aimed to promote women's health and well-being among sanitation workers, ensuring they have access to essential medical care. The event not only offered vital health services but also raised awareness about women's health issues, encouraging Safai Mitras to prioritize their health and seek regular medical check-ups.
Free eye test facility provided for safai mitras at suraksha shivir
To ensure that our SafaiMitras achieve perfect 6/6 vision, a free eye test facility was offered by M/s Lawrence & Mayo during the Suraksha Shivir. This initiative underscores the importance of eye health among sanitation workers, providing them with access to essential vision care.
Swachhata selfie point set up at Akashvani Directorate
A 'Swachhata Selfie Point' has been established at the Akashvani Directorate to promote cleanliness and encourage community participation in the Swachh Bharat Abhiyan. This engaging initiative invites employees and visitors to take selfies at the designated point, fostering a sense of pride in maintaining cleanliness and hygiene. By sharing their selfies on social media with the hashtag #SwachhataSelfie, participants can spread awareness about the importance of cleanliness and inspire others to join the movement.
Akashvani's initiatives under the Swachhata Hi Seva campaign reflect a strong commitment to the health and well-being of sanitation workers. By organizing large-scale preventive health check-up camps, Safai Mitra Suraksha Shivirs, and yoga training sessions, Akashvani not only promotes physical health but also fosters a sense of community and support among the workers. These efforts enhance awareness about health issues, encourage healthy practices, and ultimately contribute to building a cleaner and healthier environment for all.
Social Media Links of Directorate:
https://x.com/AkashvaniAIR/status/1841177010519097371?t=6BXj0qu2Em_9FEajovkUzQ&s=08
https://x.com/AkashvaniAIR/status/1841164054397690002?t=uEpXY2YK9vUJ9tQV0ChTZQ&s=08
https://x.com/AkashvaniAIR/status/1841162213601476746?t=vceS0fEU95xvrQibfjh_Lw&s=08
https://x.com/AkashvaniAIR/status/1841159594111852998?t=zq48O7WUDsdrQyco89BwTg&s=08
https://x.com/AkashvaniAIR/status/1841157109573931394?t=X9fcM08nD45naylCkEkcBA&s=08
https://x.com/AkashvaniAIR/status/1841154993400778858?t=l3hmvUFIeLVXBbteynXQ-g&s=08
https://x.com/AkashvaniAIR/status/1841151378795708542?t=ETE-Ipske20hc4AFYggUww&s=08
https://x.com/AkashvaniAIR/status/1841145862807781436?t=JGNMW-2liDDX-R3lyMY5rw&s=08
https://x.com/AkashvaniAIR/status/1841143269662622110?t=v6Rk982pwv8GhBq73QSrcQ&s=08
https://x.com/AkashvaniAIR/status/1841141688011485199?t=CLCQG6Rb9U0suSaaFrzmRg&s=08
https://x.com/AkashvaniAIR/status/1841097316268196104?t=hQErg-FhMhj_BdwqfRlA-A&s=08
https://x.com/AkashvaniAIR/status/1841096433786634438?t=wuEMiWYtkb2WokHXsTGTYA&s=08
https://x.com/AkashvaniAIR/status/1841096120434332120?t=JK4dM0vD2V4aBPM6xa_75g&s=08
Social Media Links by some of the Field Stations:
https://x.com/AkashvaniTvm/status/1841013846862872797?t=dfHmQyEJ5YMtzvm08Laygw&s=08
https://www.facebook.com/share/p/fenEcSsRCtSuTauH/?mibextid=A7sQZp
https://www.facebook.com/61552410694570/posts/122186920742080356/?mibextid=rS40aB7S9Ucbxw6v
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid0EuQYTizULbxdHAXc7wNVpiVyTiShNMVRj2ozGe4r1kxthbpfiqG2C9HwTC1bC5EVl&id=61550023055354&sfnsn=wa
https://x.com/AIRPatna/status/1841310212877132262?t=ilL8G6KKil9-UR-_5MeneA&s=08
https://www.instagram.com/p/DAnMCkHScgb/?igsh=ZjJodGRjeno2bHAy
https://x.com/sanjulata_air/status/1841357206362669091?s=48
https://x.com/AIRVsp/status/1841369362143531191?t=pvFUfBcLV9RQZ_IdrgLNMA&s=08
https://x.com/sanjulata_air/status/1841356386657247685?s=12
https://x.com/NabmBbsr/status/1841076555340014031

তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰালয়
অল ইণ্ডিয়া ৰেডিঅ'ই 'স্বচ্ছতা হি সেৱা' অভিযানৰ অংশ হিচাপে প্ৰতিৰোধমূলক স্বাস্থ্য পৰীক্ষা শিবিৰ, চাফাই মিত্ৰ নিৰাপত্তা শিবিৰ আৰু যোগ প্ৰশিক্ষণ অধিৱেশনৰ আয়োজন কৰে
এই প্ৰচেষ্টাবোৰে স্বাস্থ্যজনিত সমস্যাৰ বিষয়ে সজাগতা বৃদ্ধি কৰিব, স্বাস্থ্যকৰ অভ্যাসবৃদ্ধি কৰিব আৰু সকলোৰে বাবে এক পৰিষ্কাৰ আৰু স্বাস্থ্যকৰ পৰিৱেশ সৃষ্টিত অৰিহণা যোগাব।
03 OCT 2024 9:27AM by PIB Guwahati
'স্বচ্ছতা হি সেৱা ২০২৪' অভিযানৰ অংশ হিচাপে, আকাশবাণী, নতুন দিল্লীয়ে ১-২ অক্টোবৰ, ২০২৪ তাৰিখে চাফাই মিত্ৰসকলৰ বাবে দুদিনীয়া প্ৰতিৰোধমূলক স্বাস্থ্য পৰীক্ষা শিবিৰ, চাফাই মিত্ৰ সুৰক্ষা শিবিৰ আৰু যোগ প্ৰশিক্ষণ অধিৱেশনৰ আয়োজন কৰিছিল। ৩০ ছেপ্টেম্বৰ আৰু ১ অক্টোবৰত আকাশবাণী চৌহদত আমাৰ স্বচ্ছতা নায়কসকলৰ বাবে কেইবাখনো চিকিৎসালয়ৰ দ্বাৰা বিনামূলীয়া চকু, দাঁত, স্ত্ৰীৰোগ, ছাল, গেষ্ট্ৰোইনটেষ্টিনেল আৰু সাধাৰণ পৰীক্ষাৰ ব্যৱস্থা কৰা হৈছিল।
অল ইণ্ডিয়া ৰেডিঅ' আৰু ইএছআইচিয়ে চাফাই মিত্ৰসকলৰ স্বাস্থ্যৰ বাবে সহযোগিতা কৰে
চাফাই মিত্ৰসকলৰ সৈতে দীৰ্ঘম্যাদী সহযোগিতাৰ বাবে ফৰিদাবাদৰ ইএছআইচি চিকিৎসালয় আৰু চিকিৎসা মহাবিদ্যালয়ৰ (এনআইটি) সৈতে এক সহযোগিতামূলক চুক্তিও স্থাপন কৰা হৈছিল। ই.এছ.আই.চি.-য়ে আমাৰ চাফাই মিত্ৰসকলৰ বাবে বিনামূলীয়া অন-দ্য-স্পট পঞ্জীয়ন, সাধাৰণ চিকিৎসকৰ পৰা সাধাৰণ পৰামৰ্শ আৰু বিশেষজ্ঞৰ পৰামৰ্শৰ বাবে প্ৰেছক্ৰিপশ্বন আৰু ৰেফাৰেলৰ বাবে অ'পিডি প্ৰেছক্ৰিপশ্বন প্ৰদান কৰিছিল (প্ৰয়োজন অনুসৰি)। প্ৰতিজন চাফাই মিত্ৰৰ বাবে তেওঁলোকৰ সকলো প্ৰেছক্ৰিপচন আৰু পৰীক্ষা প্ৰতিবেদন সংগঠিত কৰি ৰাখিবলৈ এটা চিকিৎসা ফাইল সৃষ্টি কৰা হৈছিল।
এ.বি.এইচ.এ.-ত বিনামূলীয়া স্বাস্থ্য পৰীক্ষা আৰু নামভৰ্তি
ড০ লাল পাথলেবৰ দ্বাৰা চৌহদত কাম কৰা ২০০ জন অনাময় কৰ্মী, নিৰাপত্তাৰক্ষী, আউটচৰ্চ কৰা চালক আৰু এমটিএছ কৰ্মচাৰীসকলৰ বাবে বিনামূলীয়াকৈ তেজ পৰীক্ষাৰ সুবিধা প্ৰদান কৰা হৈছিল। অক্টোবৰৰ ১ তাৰিখে আকাশবাণী ভৱনত সজাগতা সৃষ্টি আৰু প্ৰচাৰ ভাৰতীৰ চাফাই মিত্ৰ আৰু অন্যান্য কৰ্মচাৰীসকলৰ মাজত আয়ুষ্মান ইণ্ডিয়া পিএমজেএৱাই আৰু এবিএইচএ কাৰ্ডৰ লাভালাভ প্ৰদৰ্শন কৰাৰ লগতে যোগ্য হিতাধিকাৰীসকলৰ নতুন নামভৰ্তিৰ বাবে এটা বুথ স্থাপন কৰা হৈছিল।
অনাময় কৰ্মীসকলৰ বাবে যোগ প্ৰশিক্ষণ আৰু প্ৰৱঞ্চনা সম্পৰ্কীয় সজাগতা অধিৱেশন
অনাময় কৰ্মীসকলৰ মাজত যোগৰ লাভালাভ সম্পৰ্কে সজাগতা বৃদ্ধি কৰাৰ বাবে, মোৰাৰজী দেশাই ৰাষ্ট্ৰীয় যোগ প্ৰতিষ্ঠানৰ শিক্ষাৰ্থীৰ এটা দলৰ সহযোগত কাৰ্যালয়ৰ সকলো অনাময় কৰ্মীৰ বাবে এক যোগ প্ৰশিক্ষণ অধিৱেশনৰ আয়োজন কৰা হৈছিল। ইয়াৰ উপৰিও, কোটাক মহিন্দ্ৰা বেংক লিমিটেডৰ সহযোগত প্ৰৱঞ্চনা সম্পৰ্কীয় সজাগতাৰ ওপৰত এক মতবিনিময় অধিৱেশনৰ আয়োজন কৰা হৈছিল। প্ৰায় ৫০ জন বিষয়াই অংশগ্ৰহণ কৰিছিল।
সুৰক্ষা শিবিৰত মহিলা চাফাই মিত্ৰসকলৰ বাবে বিনামূলীয়া স্ত্ৰীৰোগ পৰীক্ষা
নিৰাপত্তা শিবিৰত, মহিলা চাফাই মিত্ৰসকলক গুৰুগ্ৰামৰ আৰ্টেমিছ চিকিৎসালয়ৰ সহযোগত বিনামূলীয়া স্ত্ৰীৰোগ পৰীক্ষা কৰা হৈছিল। এই উদ্যোগৰ উদ্দেশ্য হৈছে অনাময় কৰ্মীসকলৰ মাজত মহিলাৰ স্বাস্থ্য আৰু কল্যাণৰ প্ৰচাৰ কৰা আৰু তেওঁলোকৰ বাবে অত্যাৱশ্যকীয় চিকিৎসা সেৱা প্ৰাপ্ত কৰা। অনুষ্ঠানটোৱে কেৱল গুৰুত্বপূৰ্ণ স্বাস্থ্য সেৱাই আগবঢ়োৱাই নহয়, লগতে মহিলাৰ স্বাস্থ্যৰ সমস্যা সম্পৰ্কে সজাগতা বৃদ্ধি কৰে আৰু চাফাই মিত্ৰসকলক তেওঁলোকৰ স্বাস্থ্যক অগ্ৰাধিকাৰ দিবলৈ আৰু নিয়মীয়া চিকিৎসা পৰীক্ষা কৰাবলৈ উৎসাহিত কৰে।
নিৰাপত্তা শিবিৰত চাফাই মিত্ৰসকলৰ বাবে বিনামূলীয়া চকু পৰীক্ষাৰ সুবিধা প্ৰদান কৰা হৈছিল
আমাৰ চাফাই মিত্ৰসকলৰ বাবে সম্পূৰ্ণ ৬/৬ দৃষ্টি নিশ্চিত কৰাৰ লক্ষ্যৰে, নিৰাপত্তা শিবিৰৰ সময়ত মেচাৰ্ছ লৰেন্স আৰু মায়োৰ দ্বাৰা বিনামূলীয়া চকু পৰীক্ষা সুবিধা আগবঢ়োৱা হৈছিল। উদ্যোগটোৱে অনাময় কৰ্মীসকলক প্ৰয়োজনীয় দৃষ্টি যত্ন প্ৰদান কৰি চকুৰ স্বাস্থ্যৰ গুৰুত্বৰ ওপৰত আলোকপাত কৰিছিল।
সৰ্বভাৰতীয় ৰেডিঅ' সঞ্চালকালয়ত স্বচ্ছতা চেলফি পইণ্ট স্থাপন কৰা হৈছে
স্বচ্ছ ভাৰত অভিযানত পৰিষ্কাৰ পৰিচ্ছন্নতা বৃদ্ধি আৰু সম্প্ৰদায়ৰ অংশগ্ৰহণত উদগনি দিয়াৰ লক্ষ্যৰে অল ইণ্ডিয়া ৰেডিঅ' সঞ্চালকালয়ত এক 'স্বচ্ছতা চেলফি পইণ্ট' স্থাপন কৰা হৈছে। পৰিষ্কাৰ পৰিচ্ছন্নতা আৰু পৰিষ্কাৰ পৰিচ্ছন্নতা বজাই ৰখাৰ বাবে গৌৰৱৰ অনুভূতি জাগ্ৰত কৰি, এই আকৰ্ষণীয় পদক্ষেপে কৰ্মচাৰী আৰু দৰ্শনাৰ্থীসকলক নিৰ্ধাৰিত বিন্দুত চেলফি ল'বলৈ আমন্ত্ৰণ জনায়। হেচটেগ #স্বচ্ছতাছেলফি সৈতে ছ'চিয়েল মিডিয়াত তেওঁলোকৰ চেলফি শ্বেয়াৰ কৰি, অংশগ্ৰহণকাৰীসকলে পৰিষ্কাৰ পৰিচ্ছন্নতাৰ গুৰুত্বৰ বিষয়ে সজাগতা বিয়পাই দিব পাৰে আৰু আনসকলক আন্দোলনত যোগদান কৰিবলৈ অনুপ্ৰাণিত কৰিব পাৰে।
'স্বচ্ছতা হি সেৱা আন্দোলন'ৰ অধীনত সৰ্বভাৰতীয় ৰেডিঅ'ৰ বিভিন্ন পদক্ষেপে অনাময় কৰ্মীসকলৰ স্বাস্থ্য আৰু কল্যাণৰ প্ৰতি এক দৃঢ় প্ৰতিশ্ৰুতি প্ৰতিফলিত কৰে। সামগ্ৰিক প্ৰতিৰোধমূলক স্বাস্থ্য পৰীক্ষা শিবিৰ, চাফাই মিত্ৰ সুৰক্ষা শিবিৰ আৰু যোগ প্ৰশিক্ষণ অধিৱেশন অনুষ্ঠিত কৰি, এআইআৰে কেৱল শাৰীৰিক স্বাস্থ্যৰ প্ৰচাৰ কৰাই নহয়, লগতে শ্ৰমিকসকলৰ মাজত সম্প্ৰদায় আৰু সমৰ্থনৰ অনুভূতিও বৃদ্ধি কৰিছে। এই প্ৰচেষ্টাবোৰে স্বাস্থ্যজনিত সমস্যাৰ বিষয়ে সজাগতা বৃদ্ধি কৰিছিল, স্বাস্থ্যকৰ অভ্যাসক উৎসাহিত কৰিছিল আৰু অৱশেষত সকলোৰে বাবে এক পৰিষ্কাৰ আৰু স্বাস্থ্যকৰ পৰিৱেশ সৃষ্টিত অৰিহণা যোগাইছিল।