প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
ফেক্ত শীত: 2024 ক্বাদ লীদর্স সম্মিৎ
22 SEP 2024 8:58AM by PIB Imphal
সেপ্তেম্বর 21, 2024দা, রাস্ত্রপতি জোসেফ আর. বাইদেন জুনিয়রনা ওস্ত্রেলিয়াগী প্রধান মন্ত্রী এন্থোনী অলবানিস, জপানগী প্রধান মন্ত্রী কিশিদা ফুমিও অমসুং ভারতকী প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদীবু ৱিলমিংতন, দেলাৱরদা মরিশুবা ক্বাদ লুচিংবশিংগী মীফমদা শরুক য়ানবা কৌখি।
ক্বাদ অসি মালেমগী ফীভম ফগৎহন্নবগীদমক শেমখিবনি। চহি অসিদা, ক্বাদনা ইন্দো-পেসিফিক - পেসিফিক, খা-নোংপোক এসিয়া, অমসুং ভারত মহাসাগরগী লমদম য়াওনা ইন্দো-পেসিফিক্কী শরুক য়ামিন্নরিবা লৈবাকশিংদা কান্নবা পীগদবা ময়েক শেংবা প্রোজেক্তশিংদা চাউথোকচবা পোকচরি। ক্বাদনা ইন্দো-পেসিফিক পার্তনরশিংগী মরুওইবশিং ফংহন্নবা মমাংদা অমুক্তা ওইখিদ্রিবা মওংদা থবক তৌমিন্নরি। ক্বাদনা পুন্না পান্দম থম্লিবা প্রোজেক্তশিং অসি মরুওইবা অমসুং অনৌবা তেক্নোলোজীশিংদা শেল থাদবা অমসুং মখোয়গী কান্নবা ফংনবা, ক্লাইমেৎ চেঞ্জগী খুদোংচাদবশিং থেংননবা, সাইবর সেক্যুরিতী হেনগৎহন্নবা অমসুং নেক্স জেনরেসন তেক্নোলোজী লীদরশিং শেমগৎনবা পান্দম থম্লি।
ইন্দো-পেসিফিক্কীদমক তুং কোইবা পার্তনরশিং
হৌখিবা চহি মরি অসিদা, ক্বাদ লুচিংবশিংনা ভর্চুএল ওইনা অনিরক য়াওনা তরুক্লক উন্নখি। ক্বাদ ফোরেন মিনিস্তরশিং অসি জুলাই থাদা তোকিওদা খ্বাইদগী কোন্না পাংথোকখিবা মীফম অদুদা নিপানরক উনখ্রে। ক্বাদ লৈবাকশিংগী মীহুৎশিংনা ইন্দো-পেসিফিক লমদমগী পার্তনরশিংদা কান্নবা ফংহন্নবগীদমক অমনা অমগা তান্ননবা, ৱাখল্লোনশিং এক্সচেঞ্জ তৌনবা অমসুং অপুনবা প্রাইওরিতীশিং খুমাং চাউশিলহন্নবগীদমক থাক খুদিংমক্তা চাং নাইনা পুল্লি। ক্বাদ সরকার পুম্নমক্না ক্বাদ অসি থাক খুদিংমক্তা অমসুং তোঙান তোঙানবা দিপার্তমেন্ত অমসুং এজেন্সীশিংদা ইন্সতিত্যুস্নেলাইজ তৌখ্রে। ঙসি, ক্বাদ লুচিংবশিংনা কোওপরেসনগী চৎনবীশিং অসিবু মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা অমসুং ক্বাদ অসি মতম শাংনা লৈহন্নবা অনৌবা খোঙথাংশিং লাউথোকখ্রে।
ক্বাদ সরকার খুদিংমক্না ইন্দো-পেসিফিক লমদমদা ক্বাদকী মরুওইবশিংগীদমক মপাঙ্গল কনবা ফন্দিং ফংহন্নবা মখোয়গী মরী লৈনবা বজেৎকী থৌওংশিংগী খুত্থাংদা থবক তৌনবা ৱাশক লৌরে।
ক্বাদ সরকারশিংনা মখোয়গী মরী লৈনবা লেজিস্লেচরশিংগা লোয়ননা পার্লিয়ামেন্তশিংগী মরক্তা মরী হেন্না চেৎশিলহন্নবা থবক পায়খৎনবা থৌরাং তৌরি অমসুং অতোপ্পা স্তেকহোল্দরশিংবু ক্বাদকা মরী লৈনবশিংগা হেন্না চেৎশিলহন্নবা পুক্নিং থৌগৎলি। ঙরাং, কংগ্রেসকী মেম্বরশিংনা বাই-পার্তিসন, বাই-কেমরেল কংগ্রেস্নেল ক্বাদ কৌকাস শেম্নবা লাউথোকখি।
লাক্কদৌরিবা থাশিংদা, ক্বাদ কম্মর্স অমসুং ইন্দস্ত্রীগী মন্ত্রীশিংনা অহানবা ওইনা উন্নগনি।
ক্বাদ লুচিংবশিংনা ইন্দো-পেসিফিক্কী লৈবাক মরি অসিনা হেল্থ সেক্যুরিতী, ফুদ সেক্যুরিতী, ক্লীন ইনর্জী অমসুং ক্বালিতী ইনফ্রাস্ত্রকচর য়াওনা তুংগী ইনভেস্তমেন্তশিংগী মতাংদা খন্ন-নৈনবা ক্বাদ দিবেলপমেন্ত ফাইনান্স ইন্সতিত্যুসন অমসুং এজেন্সীশিংগী লুচিংবশিংগা উননবা ৱারেপ লৌখিবা অদুসু তরাম্না ওকখি। মসিনা এক্সপোর্ত ফাইনান্স ওস্ত্রেলিয়া, পেসিফিক্কীদমক ওস্ত্রেলিয়াগী ইনফ্রাস্ত্রকচর ফাইনান্সিং ফেসিলিতী, ইন্দিয়া এক্সপোর্ত-ইম্পোর্ত বেঙ্ক, জপান বেঙ্ক ফোর ইন্তর্নেস্নেল কোওপরেসন, অমসুং US ইন্তর্নেস্নেল দিবেলপমেন্ত ফাইনান্স কোর্পোরেসন (DFC)গী মকোক থোংগী মরক্তা 2022দা ফমখিবা মমাংগী মীফম অমদা য়ুম্ফম ওইখি।
য়ুনাইতেদ স্তেৎসনা 2025গী ক্বাদ ফোরেন মিনিস্তরশিংগী মীফম পাংথোক্কনি অমসুং ভারতনা 2025গী ক্বাদ লিদরশিংগী মীফম পাংথোক্কনি।
গ্লোবেল হেল্থ অমসুং হেল্থ সেক্যুরিতী
2023দা, ক্বাদনা ইন্দো-পেসিফিক্তা হকশেলগী সেক্যুরিতীদা মতেং পীনবগীদমক কোওর্দিনেসন অমসুং কোলাবোরেসন মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা ক্বাদনা হেল্থ সেক্যুরিতী পার্তনরশিপ লাউথোকখি। ক্বাদ হেল্থ সেক্যুরিতী পার্তনরশিপনা ঙসি লাউথোকখিবা অনৌবা খোংথাংশিংগী সেৎ য়াওনা ইন্দো-পেসিফিক লমদমদা ‌লাইনা-লাইচৎ থোক্লকপা য়াবা লোয়ননা লাইনাশিং খঙদোকপা অমসুং থেংনবা ঙম্বগী মতিক হেনগৎহন্নবা হোৎনরি।
ক্বাদ কেন্সর মুনশোৎ
ক্বাদনা ইন্দো-পেসিফিক্তা কেন্সরনা মরম ওইদুনা লৈখিদ্রবা মীশিং হন্থহন্নবা পব্লিক অমসুং প্রাইবেৎ রিসোর্সশিং পুনশিন্ননবা পুন্না হোৎনরিবা, ক্বাদনা কেন্সর মুনশোৎ হৌদোক্লে। ঙসি লাউথোকখিবা ক্বাদ কেন্সর মুনশোৎ অসিনা লাক্কদৌরিবা দিকেদশিংদা পুন্সি লিশিং কয়া কনবা ঙমগনি হায়না পানরি। মসিদা অহেনবা ৱারোল ফংগনি।.
পেন্দেমিক্কীদমক্তা শেম-শারিবা
ক্বাদ লৈবাকশিং অসি লাইচৎ শন্দোকপগী ফন্দদা মখা তানা মতেং পীনবা য়াওনা লমদম অসিদা হকশেলগী সেক্যুরিতী অমসুং রেসিলিয়েন্সীগী থবকশিংদা মতেং পীনবা ৱাশক্লি।
ক্বাদনা ইন্দো-পেসিফিক লমদম শিনবা থুংনা হেল্থ সেক্যুরিতী মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা ফিরেপ অদু অমুক হন্না ফোংদোকখি। 2024দা, ক্বাদ হেল্থ সেক্যুরিতী পার্তনরশিপনা অনিশুবা পেন্দেমিক প্রিপিয়র্দনেস তেবল তোপ এক্সরসাইজগী খুত্থাংদা রিজনেল রেসিলিয়েন্স হেন্না খুমাং চাউশিলহনখি। মসিনা ক্বাদ ভেক্সিন পার্তনরশিপকী মায় পাকপদা য়ুম্ফম ওইখি। মসিনা ঙাকথোকপা, ঙন্না খঙদোকপা অমসুং পোতেন্সিএল ওইবা লায়না শন্দোরকপদা মতেং পাংনবা অমসুং পেন্দেমিক রেস্পোন্সকীদমক স্তেন্দর্দ ওপরেতিং প্রোসিদ্যুরশিং শেমগৎনবা হোৎনরি। ক্বাদকী খুৎশম্নদুনা হোৎনবদা হকশেলগী ইমর্জেন্সীশিংগীদমক রিজনেল কেপাসিতীশিং মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা ইন্দো-পেসিফিককী হেল্থ স্পেসিয়েলিস্তশিং ত্রেনিং পীবা য়াওরি।
ভারতনা পেন্দেমিক প্রি পিয়র্দনেসকী মতাংদা ৱার্কশোপ অমা পাংথোক্কনি অমসুং ইমর্জেন্সী পব্লিক হেল্থ রেস্পোন্সশিংগী মতাংদা হ্বাইত পেপর অমা রিলিজ তৌগনি।
ওস্ত্রেলিয়ানা লায়না শন্দোরকপদা লৈবাক অসিদা নত্ত্রগা লমদম অসিদা মতেং পাংনবা শেম-শারিবা পব্লিক হেল্থ স্পেসিয়েলিস্তশিংগী পুল হেনগৎহল্লি, অহানবা ত্রেনিং সেসন অসি লাক্কদৌরিবা নুমিৎশিংদা ওস্ত্রেলিয়াগী দার্ৱিনদা হৌরগনি।
ক্বাদ পার্তনরশিংগা লোয়ননা, য়ুনাইতেদ স্তেৎসনা ইন্দো-পেসিফিক লমদমদা লৈবা লৈবাক 14গা ইনফেক্সিয়স ওইবা লায়নাশিংদগী ঙাকথোক্নবা, খঙদোক্নবা অমসুং রেস্পোন্স তৌনবগী কেপাসিতী মপাঙ্গল কনখৎহন্নবগীদমক পার্তনর ওইনবগীদমক্তা দোল্লর মিলিয়ন 84.5 হেন্না থাদনবা ৱাশক্লি।
এমপোক্স
হৌজিক থোক্লিবা ক্লাদ I এমপোক্স লাইচৎ, অমদি হৌজিক থোক্লিবা ক্লাদ II এমপোক্স লাইচৎ অসিগী মতাংদা, ক্বাদনা ঐখোয়গী খোঙথাংশিং অসি কোওর্দিনেৎ তৌদুনা শাফবা, ইফেক্তিব ওইবা, ক্বালিতী এস্যুর্দ তৌরবা এমপোক্স ভেক্সিনশিংদা ইক্বিতেবল ওইনা খুদোংচাবা ফংহন্নবা থৌরাং তৌরি, মসিদা ইনকম হন্থবা অমসুং মিদ্দল-ইনকম ওইবা লৈবাকশিংদা ভেক্সিন মেন্যুফেকচরিং পাকথোক চাউথোকহন্নবা থৌরাং তৌবা য়াওরি।
হ্যুমেনিতরিয়ন এসিস্তেন্স এন্দ দিজাস্তর রিলিফ (HADR)
চহি 20গী মমাংদা, ক্বাদনা ইন্দিয়ন ওসিনদা 2004দা থোকখিবা তমথিরবা য়ুহার হাবা অমসুং সুনামিদা মতেং পাংনবা অহানবা ওইনা পুন্না থবক তৌমিন্নখি। 2022দা, ক্বাদ ফোরেন মিনিস্তরশিংনা ইন্দো-পেসিফিক্তা HADR দা ক্বাদ পার্তনরশিপকী গাইদলাইনশিংদা খুৎয়েক পীনখি। 2024গী মে থাদা, পাপুয়া ন্যু গিনিদা থোকখিবা লাইবক থীবা চীংনীংখাইবগী থৌদোক অমগী মতুংদা, ক্বাদ লৈবাকশিংনা মসিগী গাইদলাইনশিং অসিগী মতুং ইন্না মখোয়গী রেস্পোন্স অদু কোওর্দিনেৎ তৌখি। ক্বাদনা পুন্না মীওইবগী ওইবা মতেং ওইনা মিলিয়ন 5 হেন্না পীরম্মি। ক্বাদ পার্তনরশিংনা পাপুয়া ন্যু গিনিবু মসিগী লোং-তর্ম রেসিলিয়েন্সীগী খোঙথাংশিংদা মখা তানা মতেং পাংলি। ক্বাদ অসিনা HADR কোওর্দিনেসনবু হেন্না চেৎশিলহল্লি অমসুং লমদম অসিদা লৈরিবা পার্তনরশিংবু মখোয়গী লোং-তর্ম রেসিলিয়েন্সীগী খোঙথাংদা মতেং পাংলি।
ক্বাদ সরকারশিংনা মহৌশাগী ওইবা খুদোংথীবা থোকপা মতমদা, মরুওইবা রিলিফ সপ্লাইশিং মাংজৌননা থম্বা য়াওনা, অথুবা মতমদা রেস্পোন্দ পীনবা শেম-শারি। মসিগী খোঙথাং অসি ভারত মহাসাগর লমদমদগী, খা-নোংপোক এসিয়াদগী, পেসিফিক ফাওবা শাংদোক্লি।
লাক্কদৌরিবা থাশিংদা, ক্বাদ HADR এক্সপর্তশিংনা লমদম অসিদা ওইথোকপা য়াবা তুংগী দিজাস্তরশিংগীদমক শেম-শাবা ওইনা তেবল্তোপ এক্সরসাইজ অমা পাংথোক্কনি।
ক্বাদ পার্তনরশিংনা তাইফুন য়াগীনা মরম ওইদুনা মাং-তাকহনখিবা অদু য়েংলগা ভিয়েতনামগী মীয়ামদা মতেং পীনবগীদমক্তা মীওইবগী ওইবা মতেং ওইনা দোল্লর মিলিয়ন 4 হেন্না পীনবা পুন্না থবক তৌমিন্নরি।
মেরিতাইম সেক্যুরিতী
ক্বাদ পার্তনরশিংনা সমুদ্রগী সেক্যুরিতী মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা, সমুদ্রগী লমগী এৱেরনেস ফগৎহন্নবা অমসুং ফ্রী এন্দ ওপন ইন্দো-পেসিফিক অমা ঙাক্তুনা থম্নবগীদমক লমদম অসিদা লৈরিবা পার্তনরশিংগা লোয়ননা থবক তৌমিন্নরি।
মেরিতাইম দোমেন এৱেরনেস অমসুং মেরিতাইম ত্রেনিংগীদমক ইন্দো-পেসিফিক পার্তনরশিপ
ক্বাদ লুচিংবশিংনা 2022দা তোকিওদা পাংথোকখিবা ক্বাদ লুচিংবশিংগী মীফমদা মেরিতাইম দোমেন এৱেরনেসকীদমক ইন্দো-পেসিফিক পার্তনরশিপ (IPMDA) ইনিসিএতিব অসিনা পার্তনরশিংদা রিয়েল-তাইম, শেল চংদবা, খ্বাইদগী নৌবা রেদিও ফ্রিক্বেন্সী দেতা ফংহল্লি। মসিনা মখোয়গী ঈশিংবু হেন্না ফজনা য়েংশিনবা, ইলিগেল, রিপোর্ত তৌদবা অমসুং রেগ্যুলেত তৌদবা ঙা ফাবদা থেংনবা, অইং-অশা হোংলকপা অমসুং মহৌশাগী খুদোংচাদবশিংদা মতেং পাংনবা অমসুং মখোয়গী ঈশিং মনুংদা মখোয়গী আইনশিং চৎনহন্নবা ঙমহল্লি।
এজেন্সী অসি হৌদোকপা মতমদগী হৌনা, ক্বাদনা মপাংশিংগা তান্নদুনা ইন্দো-পেসিফিক রিজন পুম্নমক্তা প্রোগ্রাম অসি মায় পাক্না পাকথোক চাউথোকহনখ্রে। মসিদা পেসিফিক আইলেন্দ ফোরম ফিসরিজ এজেন্সীগী খুত্থাংদা, খা-নোংপোক এসিয়াগী মপাংশিংগা লোয়ননা ইনফোর্মেসন ফ্যুজন সেন্তর, গুরুগ্রামদা ইনফোর্মেসন ফ্যুজন সেন্তর, ইন্দিয়ন ওসিন রিজন য়াওরি। অসুম্না তৌদুনা, ক্বাদ অসিনা লৈবাক দোজেন অনি হেনবদা মোরোক্কী মেরিতাইম দোমেনগী এৱারনেস দেতা এক্সেস তৌবদা মতেং পাংলি, মসিনা মখোয়না মখোয়গী এক্সক্লুসিব ইকোনোমিক জোনশিংদা থবক থৌরমশিং, য়াওনা আইন্না য়াদবা থবক থৌরমশিং হেন্না ফজনা য়েংশিনবা ঙমহল্লি।
ঙসি লাউথোকখিবা ইমপ্লিমেন্তেসনগী মথংগী ফেজদা, ক্বাদনা লাক্কদৌরিবা চহি অসিদা অনৌবা তেক্নোলোজী অমসুং দেতাশিং IPMDAদা লেপহন্নবা থৌরাং তৌরি। ক্বাদ অসিনা ইলেক্ত্রো-ওপ্তিকেল দেতা অমসুং এদভান্স এনালাইতিক সোফৱেয়র শীজিন্নদুনা পার্তনরশিংগীদমক মেরিতাইম দোমেনগী এৱেরনেস পিকচর হেন্না মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা পান্দম থম্লি।
ঙসি ক্বাদনা ইন্দো-পেসিফিক্কী লমদম অসিদা ঐখোয়গী পার্তনরশিং, ইন্দো-পেসিফিক্কী পার্তনরশিংনা IPMDA অমসুং অতোপ্পা ক্বাদ পার্তনরশিংগী খোঙথাংশিংগী খুত্থাংদা পীরিবা খুৎলাইশিং অসি মকোক থোংনা শীজিন্নবা, মখোয়গী ঈশিংশিং য়েংশিনবা অমসুং সেক্যুরিতী লৈহন্নবা, মখোয়গী আইনশিং চৎনহন্নবা অমসুং আইনগী ৱাংমদা চৎপশিং থিংনবা অনৌবা রিজনেল মেরিতাইম ইনিসিএতিব ফোর ত্রেনিং ইন ইন্দো-পেসিফিক (MAITRI.) অমা লাউথোকখ্রে। ক্বাদ লৈবাকশিংনা 2025দা ভারতনা অহানবা MAITRI ৱার্কশোপ পাংথোক্কদৌরিবা অসিদা থাজবা থম্লি।
ক্বাদ লৈবাকশিংনা লিগেল, ওপরেস্নেল অমসুং তেক্নিকেল মেরিতাইম সেক্যুরিতী অমসুং লো এনফোর্সমেন্তকী লৌশিংগী লমশিংগী মপুং ফাবা স্যুত অমদা কম্প্রিহেন্সিব অমসুং কম্প্লিমেন্তরী ত্রেনিং কোওর্দিনেৎ তৌরি। ক্বাদ পার্তনরশিংনা রিজনেল মেরিতাইম লো এনফোর্সমেন্ত ফোরমশিংগা হেন্না মরী লৈনহন্নবা, খ্বাইদগী ফবা থৌওংশিং শেয়র তৌনবা অমসুং সিভিল মেরিতাইম কোওপরেসন ফগৎহন্নবা ৱাশক লৌখ্রে।
ইন্দো-পেসিফিক লোজিস্তিক্স নেৎৱার্ক
ক্বাদনা ঙসি ক্বাদ ইন্দো-পেসিফিক লোজিস্তিক্স নেৎৱার্ক পাইলোৎ প্রোজেক্ত অমা হৌদোকখ্রে। মসিনা লৈবাক মরিগী মরক্তা এয়রলিফ্ত কেপাসিতী শরুক য়ামিন্নবা অমসুং ইন্দো-পেসিফিক লমদম শিনবা থুংনা মহৌশাগী ওইবা দিজাস্তরশিংদা মীয়ামগী মতেং পাংনবা হেন্না থুনা অমসুং মতিক চানা মতেং পাংনবা অপুনবা লোজিস্তিক্সগী মপাঙ্গলশিং শীজিন্নগনি। মসিগী হোৎনবা অসিনা ইন্দো-পেসিফিক পার্তনরশিংগা লোয়ননা হৌজিক পায়খৎলিবা থবকশিং অসি মপুং ফাহনগনি।
কোস্ত গার্দ কোওপরেসন
U.S. কোস্ত গার্দ, জপান কোস্ত গার্দ, ওস্ত্রেলিয়ন বোর্দর ফোর্স, অমসুং ইন্দিয়ন কোস্ত গার্দনা ইন্দো-পেসিফিক্তা ইন্তরওপরেবিলিতী ফগৎহন্নবগীদমক 2025দা অহানবা ক্বাদ-এৎ-সী শিপ ওবজর্ভর মিসন হৌদোক্নবা থৌরাং তৌরি। মসিগী থবক অসিগী খুত্থাংদা, জাপান কোস্ত গার্দ, ওস্ত্রেলিয়া বোর্দর ফোর্স, অমসুং ভারত কোস্ত গার্দকী মেম্বরশিংনা U.S. ইন্দো-পেসিফিক্তা মথৌ তৌরিবা U.S. কোস্ত গার্দ জহাজনা ওন বোর্দকী মতম হেনগৎহল্লগনি ক্বাদনা ইন্দো-পেসিফিক্তা মখা তানা মিসনশিং চৎথনবা পান্দম থম্লি।
ক্বালিতী ইনফ্রাস্ত্রকচর
ক্বাদনা কনেক্তিবিতী হেনগৎহন্নবা, রিজনেল কেপাসিতী শেমগৎনবা অমসুং মরুওইবা মথৌ তাবশিং ফংহন্নবা লমদম অসিদা ক্বালিতী লৈবা, রেসিলিয়েন্ত ইনফ্রাস্ত্রকচর ফংহল্লি।
চহি অসিদা, ক্বাদ লৈবাকশিংগী এক্সপোর্ত ক্রেদিৎ এজেন্সীশিংনা ইন্দো-পেসিফিক্তা সপ্লাই চেন রেসিলিয়েন্স, ক্রিতিকেল অমসুং ইমর্জিং তেক্নোলোজীশিং, রিন্যুএবল ইনর্জী অমসুং অতৈ অৱাংবা থাক্কী প্রোজেক্তশিংদা মতেং পাংনবা কোওপরেসনগী মেমোরেন্দম অমা খুৎয়েক পীনখি অমসুং ইমপ্লিমেন্ত তৌরি। ক্বাদ ECAনা পাইপলাইন ইনফোর্মেসনগী মতাংদা পাউ ফাওনবগী থবক অমসুং ইন্দো-পেসিফিক রিজনদা প্রোজেক্তশিংগী মরী লৈনবা ফাইনান্সিং পীনবগী থবকশিং মপাঙ্গল কনখৎহল্লি অমসুং ইন্দস্ত্রীগী এক্সপর্তশিং, প্রোজেক্ত দিবেলপরশিং অমসুং অতোপ্পা মরুওইবা মার্কেত প্লেয়রশিং য়াওনা পুন্না থবক পায়খৎমিন্নগনি।
ক্বাদনা দিজিতেল পব্লিক ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎনবা অমসুং শীজিন্ননবা জোইন্ত প্রিন্সিপলশিং ফোংদোকখি। মসিদা ক্বাদনা ইনক্লুসিব, ওপন, সস্তেনেবল, ফেয়র, সেফ, রিলিএবল অমসুং সেক্যুর দিজিতেল তুংলমচৎকীদমক শেয়র তৌরবা চাউখৎপা অমসুং সস্তেনেবল দিবেলপমেন্তকীদমক অচেৎপা ৱাফম থমখি।
কোলিসন ফোর দিজাস্তর রেসিলিয়েন্ত ইনফ্রাস্ত্রকচরনা ইন্দো-পেসিফিক্কী শরুক য়ামিন্নবশিংদা পাৱর সেক্তরগী রেসিলিয়েন্সকীদমক শক্তি পীনবা ভারত্তা ৱার্কশোপ অমা পাংথোকখি।
ক্বাদ পোর্তস ওফ ফ্যুচর পার্তনরশিপ
ক্বাদ পোর্তস ওফ ফ্যুচর পার্তনরশিপ অসিনা রিজনেল পার্তনরশিংগা খুৎশম্নদুনা ইন্দো-পেসিফিক শিনবা থুংনা সস্তেনেবল অমসুং রেসিলিয়েন্ত পোর্ত ইনফ্রাস্ত্রকচর দিবেলপমেন্তদা মতেং পাংনবগীদমক ক্বাদকী এক্সপর্সিতী শীজিন্নগনি।
2025দা, ক্বাদ পার্তনরশিংনা ইহান হানবা রিজনেল পোর্তস অমসুং ত্রান্সপোর্তেসন কনফরেন্স, মুম্বাইদা ভারতনা য়ুম্বু ওইদুনা পাংথোক্নবা থৌরাং তৌরি।
অনৌবা পার্তনরশিপ অসিগী খুত্থাংদা, ক্বাদ পার্তনরশিংনা লমদম অসিদা লৈরিবা পার্তনরশিংগা কোওর্দিনেৎ তৌনবা, ইনফোর্মেসন একচেঞ্জ তৌনবা, খ্বাইদগী ফবা থৌওংশিং শেয়র তৌনবা অমসুং ইন্দো-পেসিফিক লমদম অসিদা ক্বালিতী পোর্ত ইনফ্রাস্ত্রকচরদা সরকার অমসুং প্রাইবেৎ সেক্তরগী ইনভেস্তমেন্তশিং মোবিলাইজ তৌনবা রিসোর্সশিং শীজিন্ননবা থৌরাং তৌরি।
ক্বাদ ইনফ্রাস্ত্রকচর ফেল্লোশিং
ক্বাদ ইনফ্রাস্ত্রকচর ফেল্লোশিপ অসি 2023গী ক্বাদ লিদর্স সম্মিৎতা ইনফ্রাস্ত্রকচর প্রোজেক্তশিংদা দিজাইন, মেনেজমেন্ত অমসুং ইনভেস্তমেন্ত পীনবগীদমক্তা লমদম অসিদা কেপাসিতী হেনগৎহন্নবা অমসুং প্রোফেস্নেল নেৎৱার্কশিং হেন্না চেৎশিলহন্নবা লাউথোকখি। হৌখিবা চহিদা, মসি এক্সপর্ত 2,200 হেনবদা পাকথোক চাউথোকখ্রে, অমসুং ক্বাদ পার্তনরশিংনা ফেলোশিপ 1,300 হেন্না ফংহনখ্রে।
অন্দরসী কেবলশিং অমসুং দিজিতেল কনেক্তিবিতী
ক্বাদ পার্তনরশিপ ফোর কেবল কনেক্তিবিতী এন্দ রেসিলিয়েন্সকী খুত্থাংদা, ক্বাদ পার্তনরশিংনা ইন্দো-পেসিফিক্তা ক্বালিতী লৈবা অন্দরসী কেবল নেৎৱার্কশিং শেমগৎনবা অমসুং মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা মখা তানা হোৎনরি। মসিগী কেপাসিতী, দুরএবিলিতী অমসুং রিলাইএবিলিতী অসি লমদম অমসুং মালেমগী সেক্যুরিতী অমসুং নুংঙাই-য়াইফবগা মরী লৈনৈ।
মসিগী খোঙথাং অসিদা মতেং পাংনবা, ওস্ত্রেলিয়ানা কেবল কনেক্তিবিতী অমসুং রেসিলিয়েন্স সেন্তর অসি জুলাইদা হৌদোকখি। মসিনা লমদম অসিদগী লাকপা রিক্বেস্তশিংদা ৱার্কশোপশিং অমসুং পোলিসী অমসুং রেগ্যুলেতরী এসিস্তেন্স পীরি।
স্পেসিয়েলাইজ এজেন্সীশিং অমসুং ইন্তরনেস্নেল ওর্গনাইজেসনশিংগা খুৎশম্নদুনা ইন্দো-পেসিফিক্তা কনেক্তিবিতী অমসুং রেসিলিয়েন্স হেনগৎহন্নবা জাপান্না কেপাসিতী বিল্ দিং ত্রেনিংশিং পাংথোক্লি। জপান্না নাউরু অমসুং কিরিবাতিদা লৈবা অন্দরসী কেবল অমগীদমক পব্লিক ইনফোর্মেসন অমসুং কম্ম্যুনিকেসন তেক্নোলোজী ইনফ্রাস্ত্রকচর মেনেজমেন্ত কেপাসিতী ফগৎহন্নবা তেক্নিকেল কোওপরেসন মখা তানা পাকথোক চাউথোকহন্নবা থৌরাং তৌরি।
য়ুনাইতেদ স্তেৎসনা ইন্দো-পেসিফিক্কী লৈবাক 25গী তেলিকম্ম্যুনিকেসন ওফিসিএলশিং অমসুং একজিক্যুতিবশিংগীদমক কেপাসিতী বিল্দিং ত্রেনিং 1,300 হেন্না পাঙথোকখ্রে; ঙসি য়ুনাইতেদ স্তেৎসনা মসিগী ত্রেনিং প্রোগ্রাম অসি পাকথোক চাউথোকহন্নবা কংগ্রেসকা থবক তৌমিন্নদুনা অহেনবা দোল্লর মিলিয়ন 3.4 থাদোক্কনি হায়না লাউথোকখ্রে।
ক্বাদ পার্তনরশিংনা কেবল প্রোজেক্তশিংদা শেল থাদবনা 2025গী অরোইবা ফাওবদা প্রাইমরী তেলিকম্ম্যুনিকেসন কেবল কনেক্তিবিতী ফংনবা পসিফিক ইথৎ লৈবাক পুম্নমক মতেং পাংগনি। হৌখিবা ক্বাদ লিদর্স সম্মিৎতগী হৌরগা, ক্বাদ পার্তনরশিংনা পেসিফিক্তা অন্দরসী কেবল শাবগীদমক্তা য়ুএস দোল্লর মিলিয়ন 140 হেন্না থাদখ্রে।
অনৌবা অন্দরসী কেবলশিংদা শেল থাদবগী মথক্তা, ভারতনা ইন্দো-পেসিফিক্তা সমুদ্রগী মখাদা লৈবা কেবল মেনতেন্সন অমসুং রিপিয়র তৌবা ঙম্বগী মপাঙ্গল হেনগৎহন্নবা ফীসিবিলিতী স্তদী অমা পায়খৎলে।
ক্রিতিকেল অমসুং ইমর্জিং তেক্নোলোজী
ক্বাদনা তেক্নোলোজী ইনোভেসনদা মাংজিল থানা চংশিল্লি অমসুং ইন্দো-পেসিফিককী মীয়ামগী কান্ননবগীদমক অনৌবা তেক্নোলোজীশিং শীজিন্ননবা অমসুং ইকনোমিক প্রোস্পেরিতী, ওপননেস অমসুং কনেক্তিবিতীদা মতেং পাংনবা তেক্নোলোজীশিং অসি শীজিন্ননবা লেপ্পা লৈতনা হোৎনরি।
ওপন রেদিও এক্সেস নেৎৱার্ক (RAN) অমসুং 5G
2023দা, ক্বাদ পার্তনরশিংনা সেক্যুর, রেসিলিয়েন্ত, অমসুং ইন্তরকনেক্তেদ তেলিকম্ম্যুনিকেসন ইকোসিস্তেম অমা সপোর্ত তৌনবা, পেসিফিক, পালাউদা অহানবা ওইনা ওপন RAN দিপ্লোইমেন্ত তৌনবা লাউথোকখি। মদুদগী হৌনা, ক্বাদনা মসিগী থৌরাং অসিদা চাউরাক্না দোল্লর মিলিয়ন 20 থাদরকখি। মসিগী খোঙথাং অসিদা য়ুম্ফম ওইদুনা, ক্বাদনা থাজবা য়াবা তেক্নোলোজী সোলুসনশিং পীনবা ওপন RAN কোলাবোরেসন পাকথোক চাউথোকহনগনি হায়না লাউথোক্লি।
ক্বাদনা হৌজিক চত্থরিবা ওপন RAN ফিল্দ ত্রাইএলশিং অমসুং ফিলিপাইন্সতা এসিয়া ওপন রেন একাদেমী (AORA) গী তেংবাং পাকথোক চাউথোকহন্নবা থৌরাং তৌরি। মসিদা য়ুনাইতেদ স্তেৎস অমসুং জপাননা চহি অসিগী অঙনবা শরুক্তা থাজবা পীরম্বা অহানবা দোল্লর মিলিয়ন 8গী তেংবাং অদু মখাদা থম্লি।
মসিগী মথক্তা, য়ুনাইতেদ স্তেৎসনা ভারতকী ইন্সতিত্যুসনশিংগা খুৎশম্নদুনা খা এসিয়াদা ইহান হানবা ওইনা ওপন RAN ৱার্কফোর্স ত্রেনিং ইনিসিয়েতিব অমা লিংখৎপা য়াওনা AORA গী মালেমগী ওইনা পাকথোক চাউথোকহনবদা মতেং পাংনবা দোল্লর মিলিয়ন 7 হেনবা শেন থাদনবা থৌরাং তৌরি।
ক্বাদ পার্তনরশিংনা খা-নোংপোক এসিয়াদা অহেনবা ওপন RAN প্রোজেক্তশিং থিজিনবগী খুদোংচাবা অদুসু তরাম্না ওক্লি।
ক্বাদ পার্তনরশিংনা লৈবাক শিনবা থুংনা 5G শীজিন্ননবা লৈবাক অসি শেম-শারিবা অসি থাজবা থম্নবা তুভালু তেলিকম্ম্যুনিকেসন কোর্পোরেসনগা খুৎশম্নদুনা থবক তৌমিন্নবগী মতাংদসু খন্নগনি।
আর্তিফিসিএল ইন্তেলিজেন্স (AI)
2023গী ক্বাদ লিদর্স সম্মিৎতা এম্পাৱরিং নেক্স জেন এগ্রিকলচর (AI-ENGAGE) গীদমক এদভান্সিং ইন্নোবেসনশিংগী খোঙথাংগী খুত্থাংদা ক্বাদ সরকারশিংনা আর্তিফিসিএল ইন্তেলিজেন্স, রোবোতিক্স অমসুং সেন্সিং শীজিন্নদুনা লৌউ-শিংউগী থৌওংশিংদা অহোংবা পুরক্নবা অমসুং ইন্দো-পেসিফিক্কী লৌমীশিংদা শক্তি পীনবগীদমক্তা অৱাংবা থাক্কী কোলাবোরেতিব রিসর্চ হেন্না চেৎশিলহল্লগনি। ক্বাদনা জোইন্ত রিসর্চকীদমক্তা অহানবা ওইনা দোল্লর মিলিয়ন 7.5+গী ফন্দিং খুদোংচাবশিং লাউথোকখ্রে অমসুং রিসর্চ কম্ম্যুনিতীশিং শম্নহন্নবা অমসুং শরুক য়ামিন্নবা রিসর্চ প্রিন্সিপলশিং মাংলোমদা পুখৎনবা লৈবাক মরিগী সাইন্স এজেন্সীশিংগী মরক্তা তেংবাং পীননবা মেমোরেন্দম অমা সাইন তৌখিবা অদুসু পনখি।
ক্বাদনা হিরোশিমা AI প্রোসেস, GPAI ন্যু দিল্লী মিনিস্তরেল দিক্লারেসন 2023 অমসুং UN জেনরেল এসেমব্লী রিজোলুসন 78/625গী "সস্তেনেবল দিবেলপমেন্তকীদমক সেফ, সেফ অমসুং থাজবা য়াবা AI সিস্তেমশিংগী খুদোংচাবশিং লৌশিনবা" য়াওনা সেফ, সেক্যুর অমসুং থাজবা য়াবা AI সিস্তেমশিং ফংনবা মালেমগী থাক্তা হোৎনরিবশিং অসি খুমাং চাউশিলহন্নবগী মরুওইবা অদু খঙলে। ক্বাদনা আর্তিফিসিএল ইন্তেলিজেন্স সিস্তেমশিংদা অমসুং আর্তিফিসিএল ইন্তেলিজেন্স গবর্নান্স ফ্রেমৱার্কশিংগী মরক্তা ইন্তরপোরেবিলিতীদা মখা তানা ইন্তরনেস্নেল কোওপরেসন হেনগৎহন্নবা হোৎনরি।
ক্বাদ লৈবাকশিংনা স্তেন্দর্দস সব-গ্রুপকী খুত্থাংদা, AI অমসুং এদভান্স কম্ম্যুনিকেসন তেক্নোলোজীশিংদা AI কনফোর্মেন্স এসেসমেন্তগী ফ্রেমৱার্ক য়াওনা, ইন্তর্নেস্নেল স্তেন্দর্দাইজেসন কোওপরেসন প্রমোৎ তৌনবা ত্রেক 1.5 দাইলোগ অনি হৌদোকখি।
বাইওতেক্নোলোজী
ক্বাদ পার্তনরশিংনা বাইওএক্সপ্লোর ইনিসিয়েতিব হৌদোক্নবা খৌরাংনা ঙাইরি। লৈবাক মরি অসিগী বাইওলোজিকেল ইকোসিস্তেমশিং নৈননবা অমসুং এনালাইস তৌনবা AI তেক্নোলোজী শীজিন্ননবা অহানবা ওইনা লুপা মিলিয়ন 2গী শেনফম পীদুনা পুন্না হোৎনরি। ইনিসিএতিব অসিনা লাইবা ওর্গানিজমশিংদা ফংলিবা মখল কয়াগী কেপাসিতীশিং পুথোক্নবা অমসুং শীজিন্ননবা ঐখোয়গী তৌবা ঙম্বদা মতেং পাংগনি। মসিনা লায়নাশিং থিদোকপা অমসুং লাইয়েংনবা, রেসিলেন্ত ওইবা মহৈ-মরোংশিং শেমগৎপা, ক্লীন ইনর্জী পুথোকপা, অমসুং অতোপ্পা কয়াদা মতেং পাংগনি। খোঙথাং অসিনা ক্বাদ লৈবাকশিংগী তেক্নোলোজিগী ওইবা কেপাসিতী শেমগৎনবসু পান্দম থমগনি।
প্রোজেক্ত অসি ক্বাদ অমসুং লমদম অসিগী মরক্তা বাইওতেক্নোলোজী অমসুং অতৈ ক্বাদ তেক্নোলোজীশিংদা তুংকোইনা চৎকদবা, থৌদাং য়াবা, সেফ অমসুং সেক্যুর ওইবা কোলাবোরেসনশিং খুমাং চাউশিনহনগদবা, ক্রিতিকেল অমসুং ইমর্জিং তেক্নোলোজীশিংদা রিসর্চঅমসুং দিবেলপমেন্ত কোলাবোরেসনশিংগীদমক লাক্কদৌরিবা ক্বাদ প্রিন্সিপলসনা শৌগৎকনি।
সেমিকন্দক্তরশিং
ক্বাদ লুচিংবশিংনা সেমিকন্দক্তর সপ্লাই চেনগী রিস্কশিং থেংনবদা মতেং পীননবা সেমিকন্দক্তর সপ্লাই চেন কন্তিজেন্সী নেৎৱার্ক্কীদমক কোওপরেসন মেমোরেন্দম অমা ফাইনেল তৌবদা নুংঙাইবা ফোংদোকখ্রে।
ক্বাদ ইনভেস্তর নেৎৱার্ক
ক্বাদ ইনভেস্তর নেৎৱার্ক (QUIN) অসি 2023গী ক্বাদ লিদর্স সম্মিৎতা হৌদোকখিবা নোনপ্রোফিত ইনিসিয়েতিব অমনি। QUINগী পান্দমদি ইন্দো-পেসিফিক লমদমদা মরুওইবা অমসুং অনৌবা তেক্নোলোজীশিংদা ইনবেস্তমেন্ত য়াংশিলহনবা, ক্বাদকী শেয়র ভেল্যুশিংগা চুনবা অমসুং শেন্মিৎলোন চাউখৎপা, রেসিলিয়েন্স অমসুং রিজনেল স্তেবিলিতীদা মতেং পাংনবা ইনোভেসনদা মতেং পাংনবা ক্বদ লৈবাকশিংগী ইনবেস্তরশিং, ওন্তপ্রিনোরশিং, তেক্নোলোজিস্তশিং অমসুং পব্লিক ইন্সতিত্যুসনশিং পুনশিনবা অসিনি। চহী অসিদা, ক্বিননা মরুওইবা মিনরেলশিং, রিন্যুএবল ইনর্জী, সাইবর সেক্যুরিতী, অমসুং এরোস্পেস সেক্তরশিংদা ক্বাদ অসিদা মরুওইবা স্ত্রেতেজিক ইনভেস্তমেন্ত অমসুং পার্তনরশিপ তরাদা মতেং পাংখি।
QUIN অমসুং চিবা ইন্সতিত্যুৎ ওফ তেক্নোলোজীগী সেন্তর ফোর রাদিকল ত্রান্সফোর্মেসনগী মতেংগা লোয়ননা QUIN অমসুং চিবা ইন্সতিত্যুৎ ওফ তেক্নোলোজীনা মতেং পাংদুনা, QUIN না অনৌবা তেক্নোলোজীশিং শেমগৎনবা অহেনবা ফ্রেমৱার্কশিং শেমগৎখ্রে অমসুং হৌরক্লিবা স্তার্তঅপশিংগীদমক ইনভেস্তমেন্ত পার্তনরশিপশিং শেমগৎনবা মেমোরেন্দম ওফ অন্দর্স্তেন্দিং অমা ফাইনেল তৌখিবা য়াওনা, QUIN অসিনা অহেনবা ফ্রেমৱার্কশিং শেমগৎখ্রে।
QUINনা য়ুনিভর্সিতী ওফ তোকিও, নোর্থইস্তর্ন য়ুনিভর্সিতী অমসুং QUIN গী মরক্তা তেংবাং পীনদুনা তোকিওদা অনৌবা ভেঞ্চর এক্সিলেতর অমা লিংখৎনবগী থবকসু পায়খৎলি। অসিগুম্বা তেংবাং পীনবা অসিনা তেক্নোলোজিকেলগী খুমাং চাওশিল্লকপদা মতেং পাংবতা নত্তনা ক্বাদ লৈবাকশিংগী মরক্তা শেন্মিৎলোনগী মরীসু মপাঙ্গল কনখৎহল্লগনি। মসিনা ইন্দো-পেসিফিক লমদম অসি হেন্না পুনশিন্নবা অমসুং মপাঙ্গল কনখৎহনবদা মতেং পাংগনি।
অরোইবদা, ক্বাদ লৈবাক খুদিংমক্কী ক্বান্তম ইকোসিস্তেমশিংনা পুন্না থবক তৌমিন্নদুনা পুন্না কেপিতেল অমসুং এক্সপর্সিতী শীজিন্নবা ঙম্নবগী পাম্বৈশিং শন্দোক্না তাক্লিবা চহি অসিগী রিপোর্ত অমা পুথোকখিবা ক্বান্তম সেন্তর ওফ এক্সিলেন্স অমা QUINনা শেমগৎখি।
ক্লাইমেৎ অমসুং ক্লীন ইনর্জী
ক্বাদনা মালেম, ইন্দো-পেসিফিক অমসুং অখন্ননা পেসিফিক অমসুং ভারত মহাসাগরগী লমদমদা লৈবা ইথৎ লৈবাকশিংদা ক্লাইমেৎ চেঞ্জনা মরম ওইদুনা লৈহৌরগদবা খুদোংথীবা অদু খঙলে। অমসুং ক্লাইমেৎ চেঞ্জগী শাফু হন্থহন্নবা অমসুং মদুগা চুনহন্নবা, ক্লীন ইনর্জী ইনোভেসন অমসুং এদোপ্ত তৌবদা পুক্নিং থৌগৎনবা অমসুং সস্তেনেবল দিবেলপমেন্তদা মতেং পাংনবা অচৌবা খোঙথাংশিং লৌখৎলি।
ক্লাইমেৎ এদাপ্তেসন
ক্বাদনা 2023গী লুচিংবশিংগী মীফমদা লাউথোকখিবা আর্লী ৱার্নিং সিস্তেমশিং অমসুং ক্লাইমেৎ ইনফোর্মেসন সর্ভিসেস ইনিসিয়েতিব (CIS) পাকথোক চাউথোকহন্নবা পান্দম থম্লি। মসিনা প্যাসিফিক ইথৎশিংগী লৈবাকশিংদা অৱাংবা থাক্কী ক্লাইমেৎ দেতা অমসুং সর্ভিসশিং ফংহনবদা মতেং পাংগনি অমসুং ক্লাইমেৎ অহোংবা অমসুং মদুগী ইম্পেক্তশিংদা শেম-শারিবা অমসুং মদুগী মতাংদা রেস্পোন্দ পীনবা পার্তনরশিংগী কেপাসিতী হেনগৎহনগনি।
য়ুনাইতেদ স্তেৎসনা লোকেল ৱেদর অমসুং ক্লাইমেৎ প্রিদিক্সন্দা মতেং পাংনবা 2025দা পেসিফিকতা 3D প্রিন্ত তৌরবা ওতোমেতিব ৱেদর স্তেসনশিং পীনবা থৌরাং তৌরি, অমসুং মসিগী তেক্নোলোজী অসি শেমগৎনবা অমসুং শীজিন্ননবা রিজনেল সেন্তর অমা মথৌ তৌহন্নবগী পান্দমগা লোয়ননা ফিজিদা এক্সপর্তশিং ত্রেনিং পীনবসু থৌরাং তৌরি।
ওস্ত্রেলিয়ানা পেসিফিক্তা EWS4ALL UN ইনিসিএতিববু থৌগৎলিবা অমসুং ফংহল্লিবা 2021দা পেসিফিক ইথৎকী ফোরম লিদরশিংনা শৌগৎলিবা পেসিফিক-লিদ ইনিসিএতিব ওইরিবা ৱেদর রেদী পেসিফিককী খুত্থাংদা এরিএল ৱার্নিং সিস্তেমসু মপাঙ্গল কনখৎহল্লি।
জপান্না মসিগী "পেসিফিক ক্লাইমেৎ রেসিলিয়েন্স ইনিসিএতিব"গী মখাদা পসিফিক ইথৎকী লৈবাকশিংগা লোয়ননা খুৎশম্নবা হেনগৎলক্লি। মসিগী মনুংদা সেতলাইত তেক্নোলোজীগী খুত্থাংদা দিজাস্তর রিস্ক হন্থহনবা অমসুং শেম-শারিবা অদু মপাঙ্গল কনখৎহনবা অমসুং কেপাসিতী বিল্দিং অমসুং রিন্যুএবল ইনর্জীশিং ইনস্তোল তৌবগী খুত্থাংদা ক্লীন ইনর্জী প্রমোৎ তৌবা য়াওরি।
ক্বাদ অসিনা কিরিবাতি, সামো, সোলোমোন ইথৎ, তোঙ্গা অমসুং ভানুয়াতুদা এক্সপর্তশিংবু ফ্লাশ ফ্লাইদশিংদগী মীওইবগী পুন্সি অমসুং শেন্মিৎলোন মাংবা হন্থহন্নবা, মতম চানা অমসুং চুম্না চেকশিন থৌরাং লৌখৎনবা, ফ্লাট ফ্লাইদশিংবু হেন্না ফজনা য়েংশিনবা অমসুং মাংজৌননা তাকপদা ত্রেনিং পীনবসু থৌরাং তৌরি।
ক্লীন ইনর্জী
ঐখোয়গী লৈবাকশিংনা ঐখোয়গী অপুনবা ইনর্জী সেক্যুরিতী হেনগৎহনগদবা, লমদম অসিদা অনৌবা শেন্মিৎলোনগী খুদোংচাবশিং ফংহল্লগদবা, অমসুং মালেম পুম্বদা, মরুওইনা ইন্দো-পেসিফিক্কী মফমশিংদা, লোকেল ৱার্করশিং অমসুং কম্ম্যুনিতীশিংদা কান্নবা ফংহল্লগদবা, অৱাংবা থাক্কী, মখল-মখা কয়াগী ক্লীন ইনর্জী সপ্লাই চেনশিং শেমগৎনবা, পোলিসীশিং, ইন্সেন্তিবশিং, স্তেন্দর্দশিং অমসুং ইনভেস্তমেন্তশিং অসি অমত্তা ওইনা পুন্সিন্ননবা ঐখোয়গী মতেং পাংনবগী থৌরাং অদু মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা থৌরাং তৌরি। ঐখোয়না পোলিসী অমসুং পব্লিক ফাইনান্সকী খুত্থাংদা পুন্না থবক তৌমিন্নগনি। ঐখোয়না মরী লৈনবশিং অমসুং পার্তনরশিংদা ক্লীন ইনর্জী সপ্লাই চেনশিংদা কম্প্লিমেন্তরী অমসুং অৱাংবা থাক্কী প্রাইবেৎ সেক্তর ইনভেস্তমেন্ত কেতালাইজ তৌনবা ঐখোয়গী অচেৎপা ফিরেপ অদু থবক ওইনা পাংথোক্কনি। ঐখোয়না ক্বাদ পার্তনরশিংনা বেতরী সপ্লাই চেনগী শরুক ওইরিবা তোপ-তোপ্পা কম্প্লিমেন্তরী কেপাসিতীশিং অদু খঙলে। অমসুং ঐখোয়গী ইন্দস্ত্রীশিংদা মিনরেল প্রদক্সন, রিসাইকলিং অমসুং বেতরী মেন্যুফেকচরিংবু মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা অতেনবা মতমগী হোৎনবাশিংদা মীৎয়েং থমগনি হায়না ঐখোয়না ৱাশক্লি।
ক্বাদ লুচিংবশিংনা মমাং চহিদা ক্বাদ ক্লীন ইনর্জী সপ্লাই চেন দাইবর্সিফিকেসন প্রোগ্রাম অমা লাউথোকখি। মসিগী পান্দমদি ইন্দো-পেসিফিক লমদমদা সেক্যুর অমসুং দাইবর্সিফাইদ ক্লীন ইনর্জী সপ্লাই চেন চাউখৎহনবদা মতেং পাংবনি। ওস্ত্রেলিয়ানা নবেম্বর থাদা ক্বাদ ক্লীন ইনর্জী সপ্লাই চেন দিভর্সিফিকেসন প্রোগ্রামগীদমক্তা এপ্লিকেসন হাংদোক্কনি। মসিনা সোলর পেনেল, হায়দ্রোজেন ইলেক্ত্রোলাইজর অমসুং বেতরী সপ্লাই চেন শেমগৎপা অমসুং দিভর্সিফাই তৌবা প্রোজেক্তশিংদা মতেং পাংনবা এ.দ. মিলিয়ন 50 পীগনি। সেক্যুর অমসুং দাইভর্সিফাইদ ক্লীন ইনর্জী সপ্লাই চেন অসি ইন্দো-পেসিফিক্কী অপুনবা ইনর্জী সেক্যুরিতী, ইমিসন হন্থহনবগী পান্দম অমসুং নেৎ জিরো তুংলমচৎকী মাইকৈদা চৎপগী তঙাইফদবা শরুক অমনি।
ফিজি, কোমোরোস, মাদাগাস্কার অমসুং সেশেলসতা অনৌবা সোলর প্রোজেক্তশিংদা ভারতনা দোল্লর মিলিয়ন 2 ইনভেস্ত তৌগনি।
ইন্দো-পেসিফিক্তা রিন্যুএবল ইনর্জী প্রোজেক্তশিংদা জপান্না পব্লিক অমসুং প্রাইবেৎ অনিমক্তা দোল্লর মিলিয়ন 122গী গ্রান্ত অমসুং লোন পীনবা ৱাশক্লি।
DFCগী খুত্থাংদা য়ুনাইতেদ স্তেৎসনা সোলর সেল মেনুফেকচরিং ফেসিলিতী অমা শেমগৎনবা টাটা পাৱর সোলারদা দোল্লর মিলিয়ন 250গী শেনফম অমা অমসুং ভারত্তা সোলার মোদ্যুল মেনুফেকচরিং ফেসিলিতী অমা শেমগৎনবা অমসুং চলাইনবা ফর্স্ত সোলরদা দোল্লর মিলিয়ন 500গী শেনফম অমা পীখ্রে। সোলর, ৱিন্দ, কুলিং, বেতরী অমসুং ক্রিতিকেল মিনরেলশিংদা প্রাইবেৎ কেপিতেল মোবিলাইজ তৌনবগী খুদোংচাবসু মখা তানা থিরি।
ক্বাদ অসিনা ইনর্জীগী ইফিসিএন্সী হেনগৎহন্নবা খোঙথাং অমা লাউথোক্লি। মসিদা ইলেক্ত্রিসিতী গ্রিদতা অকায়বা হন্থহন্দুনা ক্লাইমেৎ-ভেনরলেবল ওইবা কম্ম্যুনিতীশিংদা হেনগৎলক্লিবা তেম্পেরেচর হেনগৎহনবা ঙমহন্নবা, শেল চংদবা, য়াম্না ইফিসিএন্সি লৈবা কুলিং সিস্তেমশিং পুথোকপা অমসুং পুথোকপা য়াওরি। য়ুনাইতেদ স্তেৎসনা মসিগী হোৎনবা অসিদা তেক্নিকেল এসিস্তেন্স ফাইনান্সিংগী অহানবা দোল্লর মিলিয়ন 1.25 থাদনবা থৌরাং তৌরি।
সাইবর সেক্যুরিতী
ক্বাদনা লৈবাকশিং অমসুং পার্তনরশিংগীদমক হেন্না রেসিলিয়েন্ত, সেক্যুর, অমসুং কম্প্লিমেন্তরী সাইবর সেক্যুরিতী এনভাইরনমেন্ত অমা শেমগৎনবা পুন্না থবক তৌমিন্নরি।
ক্বাদনা তুংগী দিজিতেল কনেক্তিবিতী, মালেমগী কম্মর্স অমসুং চাউখৎপগীদমক ক্বাদকী শরুক য়ামিন্নরিবা ভিজন অসি মাংলোমদা পুখৎনবা, কম্মর্সিএল সবসিয়র তেলিকম্ম্যুনিকেসন কেবলশিং ঙাকথোক্নবা ক্বাদ এক্সন প্লান [দিবেলপ/রিলিজ তৌরবা] লৈ।
ক্বাদ লৈবাকশিংনা ক্বাদকী 2023 সিক্যুর সোফৱেয়র জোইন্ত প্রিন্সিপলশিংদা য়ানিংবা ওইনা, সেক্যুর সোফৱেয়র দিবেলপমেন্ত স্তেন্দর্দশিং অমসুং সর্তিফিকেসনগীদমক ক্বাদকী অচেৎপা ফিরেপ পাকথোক চাউথোকহন্নবগীদমক সোফৱেয়র মেন্যুফেকচররশিং, ইন্দস্ত্রী ত্রেদ গ্রুপশিং অমসুং রিসর্চ সেন্তরশিংগা খুৎশম্নরি।
ক্বাদ পার্তনরশিংনা স্তেন্দর্দশিং অসি মান্নহন্নবা থবক পায়খৎলগনি। মসিনা গবর্নমেন্ত নেৱার্কশিংগীদমক সোফৱেয়র শেমগৎপা, পুথোকপা অমসুং শিজিন্নবা অসি হেন্না সেক্যুর ওইহনবতা নত্তনা, ঐখোয়গী সপ্লাই চেনশিং, দিজিতেল ইকোনোমীশিং অমসুং খুন্নাইশিংগী সাইবর রেসিলিয়েন্স অসি পুন্না ফগৎহনগনি।
চহি অসিগী অথেঙবা শরুক্তা, ক্বাদ লৈবাক খুদিংমক্না চহিগী ওইনা পাংথোকপা ক্বাদ সাইবর চেলেঞ্জ অসি পাংথোক্নবা থৌরমশিং পাংথোক্নবা থৌরাং তৌরি। থৌরমশিং অসিনা রেস্পোন্সিবল সাইবর ইকোসিস্তেমশিং, পব্লিক রিসোর্সশিং অমসুং সাইবর সেক্যুরিতীগী মতাংদা খঙহনবা হেনগৎহল্লি। চহি অসিগী সাইবর চেলেঞ্জ কেম্পেনশিং অসি মালেমগী সাইবর সেক্যুরিতী প্রোফেস্নেলশিংগী মশিং অমসুং মখল-মখা হেনগৎহন্নবা কেরিয়র পাথৱী প্রোগ্রামশিং লিংখৎপদা মীৎয়েং থমগনি। মসিদা নুপীশিংনা য়াম্না থুনা চাউখৎলক্লিবা লম অসিদা শরুক য়াবা হেনগৎহনগনি। হৌখিবা চহিগী ক্বাদ সাইবর চেলেঞ্জদা ইন্দো-পেসিফিক লমদমগী শরুক য়ারিবা মীওই 85,000 হেন্না য়াওখি।
ক্বাদ সাইবর বুত কেম্প অমসুং ফিলিপিন্সতা সাইবর কেপাসিতী বিল্দিংগী মতাংদা পাংথোকপা ইন্তরনেস্নেল কনফরেন্স অসিগুম্বা কেপাসিতী বিল্ দিং প্রোজেক্তশিং অসি ইন্দো-পেসিফিক লমদমদা সাইবর সেক্যুরিতী অমসুং ৱার্কফোর্স দিবেলপমেন্ত হেনগৎহন্নবা মরুওইবা খোঙথাং অমনি।
ক্বাদ অসিনা নেস্নেল সেক্যুরিতী অমসুং ক্রিতিকেল ইনফ্রাস্ত্রকচর নেৎৱার্কশিং ঙাক-শেনবদা খুদোংচাদবা মফমশিং মশক খঙদোক্নবা অমসুং হন্থহন্নবা পুন্না হোৎনরি। মসিগী মনুংদা শেয়র প্রাইওরিতীশিংদা অকায়বা পীরিবা মরুওইবা সাইবর সেক্যুরিতীগী থৌদোকশিংগী মতাংদা সাইবর থ্রেৎকী ইনফোর্মেসন শেয়র তৌনবগীদমক পোলিসী রেস্পোন্সশিংদা হেন্না নক্না কোওর্দিনেৎ তৌরি।
দিসইনফোর্মেসন থেংনবা
ক্বাদনা মিদিয়াগী নীংতম্বা শৌগৎতুনা অমসুং দিসইনফোর্মেসন য়াওনা মপানগী ইনফোর্মেসন মেনিপ্যুলেসন অমসুং ইন্তরফেসন্দা থেংনবা, মসিনা ইন্টরনেসনেল কম্ম্যুনিতীদা থাজবা হন্থহল্লি অমসুং অশোইবা পোকহল্লি, রেসিলেন্ত ইনফোর্মেসন এনভাইরনমেন্ত অমা শেমগৎনবা পুন্না থবক তৌরি।
পিপিল-তু-পিপলগী মরী
ক্বাদ লৈবাকশিংনা মখোয়গী মীয়ামগী মরক্তা অচেৎপা মরী অমা শেমগৎলি। ক্বাদ লৈবাকশিংগী স্তেকহোল্দরশিংনা ইন্তর্নেস্নেল ভিজিস্তর লিদরশিপ প্রোগ্রাম (IVLP) অমসুং সাইবর সেক্যুরিতী, ক্রিতিকেল অমসুং ইমেজিং তেক্নোলোজীশিংগীদমক্তা ৱার্কফোর্স দিবেলপমেন্ত, স্তেমদা নুপীশিং, গবর্নমেন্ত ত্রান্সপরেন্সী অমসুং একাউন্তেবিলিতী, দিসইনফোর্মেসন থেংননবা অমসুং রিজনেল মেরিতাইম গবর্নান্সকা মরী লৈনবা হীরমশিংদা অতোপ্পা এক্সচেঞ্জশিংদা শরুক য়াখি।
ক্বাদ ফেলোশিপ
ক্বাদ ফেলোশিপ ইমপ্লিমেন্ত তৌবদা লমজিংলিবা ইন্সতিত্যুৎ ওফ ইন্তর্নেস্নেল এজুকেসনগা লোয়ননা ক্বাদ গবর্নমেন্তশিংনা ক্বাদ ফেলোশিপকী অনিশুবা কাংলুপ অমসুং অহানবা ওইনা আসিয়ান লৈবাকশিংগী মহৈরোইশিং য়াওহন্নবা প্রোগ্রাম অসি পাকথোক চাউথোকহনবদা নুংঙাইবা ফোংদোক্লি। ক্বাদ ফেলোশিংনা জপানদা মহৈ তম্বা ঙমহন্নবা জপান সরকারনা প্রোগ্রাম অসিবু শৌগৎলি। ক্বাদনা গুগল, প্রাত ফাউন্দেসন, অমসুং ৱেস্তর্ন দিজিতেল য়াওনা মথংগী কোহোর্ৎকী ফেল্লোশিংগীদমক প্রাইবেৎ সেক্তর পার্তনরশিংনা পীরিবা থাজবা অদু তরাম্না ওক্লি।
ক্বাদনা ইন্তর্নেস্নেল এজুকেসন ইন্সতিত্যুৎনা ওক্তোবর থাদা ৱাশিংতন, DC দা পাংথোক্কদৌরিবা ক্বাদ ফেল্লোশিপ সম্মিৎ অদুদা অপেনবা ফোংদোক্লি।
পিপল-তু-পিপল ইনিসিএতিবশিংগী অহেনবা থবকশিং
ভারতনা ভারত সরকারনা শেল থাদবা তেক্নিকেল ইন্সতিত্যুসন অমদা চহি 4গী অন্দরগ্রাজুএৎ ইঞ্জিনীয়রিং প্রোগ্রাম চৎননবা ইন্দো-পেসিফিক্কী মহৈরোইশিংদা দোল্লর 500,000গী চাংদা ক্বাদ স্কোলারশিপ 50 পীনবা অনৌবা খোঙথাং অমা লাউথোকখ্রে।
স্পেস
ক্বাদনা ইন্দো-পেসিফিকতা স্পেসকা মরী লৈনবা এপ্লিকেসনশিং অমসুং তেক্নোলোজীশিংগী মরুওইবা কন্ত্রিব্যুসন অদু শকখঙই। লৈবাক মরি অসিনা ইন্দো-পেসিফিক্কী লৈবাকশিংদা ক্লাইমেৎকী অঙনবা মতমগী এৱেরর্নেস সিস্তেমশিং মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা অমসুং এক্সত্রিম ৱেদর ইভেন্তশিংগী ইম্পেক্তশিং হেন্না ফবা মওংদা মেনেজ তৌবদা মতেং পাংনবা আর্থ ওবজর্বেসন দেতা অমসুং স্পেসকা মরী লৈনবা অতোপ্পা এপ্লিকেসনশিং মখা তানা পীনবা থৌরাং তৌরি।
ক্বাদনা মোরিসিয়সকীদমক্তা স্পেস-বেজ ৱেব পোর্তেল অমা ভারতনা লিংখৎপদা নুংঙাইবা ফোংদোকখি। মসিনা এক্সত্রিম ৱেদর ইভেন্তশিং অমসুং ক্লাইমেৎ ইম্পেক্তশিং স্পেস-বেজ মোনিতরিংগীদমক্তা ওপন সাইন্সকী ৱাখল্লোনদা মতেং পাংগনি।
স্পেস সিচুএস্নেল এৱেরনেস ইনিসিএতিব
ক্বাদ পার্তনরশিংনা স্পেস সিচুএস্নেল এৱেরনেস (SSA) দা এক্সপরিএন্স অমসুং এক্সপরিয়েন্স শরুক য়ামিন্নবা পাম্মি, মসিনা স্পেস এনভাইরনমেন্তকী মতম শাংনা ঙাকথোকপা ঙম্নবা মতেং পাংগনি। কোওপরেসন অসিনা সিভিল দোমেনদা SSA অমসুং স্পেস ত্রাফিক কোওর্দিনেসন কেপাসিতীশিংবু শীজিন্ননবা পান্দম থম্লি। মসিগী মনুংদা মপান থংবা স্পেসতা থেংথনবশিং থীংনবা অমসুং অকাই-অতোইশিং মেনেজ তৌবদা মতেং পাংনবা য়াওরি।
তেরোরিজম থেংনবা
ক্বাদনা 2023দা অহানবা কাউন্তর তেরোরিজম ৱার্কিং গ্রুপ (CTWG) পাংথোকখি অমসুং চহি খুদিংগী CTগী খুদোংচাদবশিং, ক্বাদ CT গী অফবা থৌওংশিং অমসুং ইনফোর্মেসন শেয়র তৌবা, কন্সেকেন্স মেনেজমেন্ত অমসুং স্ত্রেতেজিক মেসেজিংগী খুত্থাংদা তেরোরিজমগী থৌওংশিং কোকহন্নবা ক্বাদনা পুন্না থবক তৌমিন্নবগী লম্বীশিংগী মতাংদা খন্ন-নৈনবগীদমক উন্নগনি। ক্বাদ CTWGনা হৌজিক্তি কেমিকেল, বাইওলোজিকেল, রেদিওলোজিকেল অমসুং ন্যুক্লিয়র দিভাইসশিং (CBRN) অমসুং তেরোরিস্তকী পান্দমদা ইন্তরনেত শীজিন্নবদা য়ুম্ফম ওইদুনা দিমান্দ তৌরি। ক্বাদ CTWGনা কোলাবোরেসন তৌনবগীদমক CTগী অনৌবা থবকশিংগী মতাংদা খন্ন-নৈনৈ, CTগী অফবা থৌওংশিং লিংখৎনবগীদমক তেক্নিকেল ৱার্কশোপশিং পাঙথোকই, অমসুং ক্বাদ মেম্বর নত্তবা মীওইশিংবু ক্বাদ-এস্তিব্লিস তৌরবা CT এক্সপরিসিতীগা পুনশিন্নবগী পাম্বৈশিং থিজিল্লি।

Prime Minister's Office
Fact Sheet: 2024 Quad Leaders’ Summit
22 SEP 2024 8:58AM by PIB Delhi
On September 21, 2024, President Joseph R. Biden, Jr. hosted Prime Minister Anthony Albanese of Australia, Prime Minister Kishida Fumio of Japan, and Prime Minister Narendra Modi of India in Wilmington, Delaware, for the fourth Quad Leaders’ Summit.
The Quad was established to be a global force for good. This year, the Quad is proudly executing tangible projects that benefit partner countries across the Indo-Pacific—including in the Pacific, Southeast Asia, and the Indian Ocean Region. The Quad is working together at unprecedented scope and scale to deliver on Indo-Pacific partners’ priorities. Together, the Quad is leading ambitious projects to help partners address pandemics and disease; respond to natural disasters; strengthen their maritime domain awareness and maritime security; mobilize and build high-standard physical and digital infrastructure; invest in and benefit from critical and emerging technologies; confront the threat of climate change; bolster cyber security; and cultivate the next generation of technology leaders.
ENDURING PARTNERS FOR THE INDO-PACIFIC
Over the past four years, Quad Leaders have met six times, including twice virtually. Quad Foreign Ministers have met eight times, most recently in Tokyo in July. Quad country representatives convene on a regular basis, at all levels, to consult one another, exchange ideas to advance shared priorities, and deliver benefits for partners across the Indo-Pacific region. All Quad governments have institutionalized the Quad at all levels and across a diverse array of departments and agencies. Today, Quad Leaders announced new initiatives to solidify these habits of cooperation and to set up the Quad to endure for the long-term.
Each Quad government has committed to work through their respective budgetary processes to secure robust funding for Quad priorities in the Indo-Pacific region to ensure an enduring impact.
The Quad governments also intend to work with their respective legislatures to deepen interparliamentary exchanges, and encourage other stakeholders to deepen engagement with Quad counterparts. Yesterday, Members of Congress announced the creation of a bipartisan, bicameral Congressional Quad Caucus.
In the coming months, Quad Commerce and Industry ministers will meet for the first time.
Quad Leaders also welcome the leaders of the Quad Development Finance Institutions and Agencies deciding to meet to explore future investments by the four countries in the Indo-Pacific, including in health security, food security, clean energy, and quality infrastructure. This builds on a previous meeting in 2022 between the heads of the Export Finance Australia, the Australian Infrastructure Financing Facility for the Pacific, India Export-Import Bank, Japan Bank for International Cooperation, and U.S. International Development Finance Corporation (DFC).
The United States will host the 2025 Quad Foreign Ministers Meeting, and India will host the 2025 Quad Leaders Summit.
GLOBAL HEALTH & HEALTH SECURITY
In 2023, the Quad announced the Quad Health Security Partnership to strengthen coordination and collaboration in support of health security in the Indo-Pacific. The Quad Health Security Partnership is delivering on its commitments to strengthen the Indo-Pacific’s ability to detect and respond to outbreaks of diseases with epidemic or pandemic potential, including through a set of new initiatives announced today.
Quad Cancer Moonshot
The Quad is launching the historic Quad Cancer Moonshot, a collective effort to leverage public and private resources to reduce the number of lives lost to cancer in the Indo-Pacific, with an initial focus on cervical cancer. Altogether, the Quad Cancer Moonshot announced today is projected to save hundreds of thousands of lives over the coming decades. More information can be found here.
Pandemic Preparedness
Quad countries are committed to supporting health security and resiliency efforts across the region, including continued support for the Pandemic Fund.
The Quad reaffirms commitment to bolstering health security across the Indo-Pacific region. In 2024, the Quad Health Security Partnership advanced regional resilience through the second pandemic preparedness table top exercise, building on the success of the Quad Vaccine Partnership to enhance prevention, early detection, and response to potential disease outbreaks, and is exploring developing Standard Operating Procedures for Pandemic Response. The Quad’s collaborative efforts included training health specialists from the Indo-Pacific to strengthen regional capabilities for health emergencies.
India will host a workshop on pandemic preparedness and release a white paper outlining emergency public health responses.
Australia is increasing the pool of public health specialists who are ready to deploy, in-country or in the region, in response to disease outbreaks, with the first training session to commence in Darwin, Australia, in the coming days.
In coordination with Quad partners, the United States is pledging over $84.5 million to partner with fourteen countries in the Indo-Pacific region to strengthen capacity to prevent, detect, and respond to infectious disease threats.
Mpox
In response to the current clade I mpox outbreak, as well as the ongoing clade II mpox outbreak, the Quad plans to coordinate our efforts to promote equitable access to safe, effective, quality-assured mpox vaccines, including where appropriate expanding vaccine manufacturing in low and middle-income countries.
HUMANITARIAN ASSISTANCE AND DISASTER RELIEF (HADR)
Twenty years ago, the Quad first came together to respond to the devastating 2004 Indian Ocean earthquake and tsunami, surging humanitarian assistance to affected countries. In 2022, Quad Foreign Ministers signed the Guidelines for the Quad Partnership on HADR in the Indo-Pacific. In May 2024, following a tragic landslide in Papua New Guinea, Quad countries coordinated their response in accordance with these guidelines. The Quad collectively provided over $5 million in humanitarian assistance. Quad partners continue to support Papua New Guinea in its longer-term resiliency efforts. The Quad continues to deepen HADR coordination and support partners in the region in their longer-term resiliency efforts.
Quad governments are working to ensure readiness to rapidly respond, including through pre-positioning of essential relief supplies, in the event of a natural disaster; this effort extends from the Indian Ocean region, to Southeast Asia, to the Pacific.
In the coming months, Quad HADR experts will conduct a tabletop exercise to prepare for potential future disasters in the region.
Quad partners are working together to provide over $4 million in humanitarian assistance to support the people of Vietnam in light of the devastating consequences of Typhoon Yagi.
MARITIME SECURITY
Quad partners are working side-by-side with partners throughout the region to bolster maritime security, improve maritime domain awareness, and uphold a free and open Indo-Pacific.
Indo-Pacific Partnership for Maritime Domain Awareness and Maritime Training
Quad Leaders launched the Indo-Pacific Partnership for Maritime Domain Awareness (IPMDA) at the 2022 Quad Leaders’ Summit in Tokyo. This initiative provides partners with near-real-time, cost-effective, cutting-edge radio frequency data, enabling them to better monitor their waters; counter illegal, unreported, and unregulated fishing; respond to climate change and natural disasters; and enforce their laws within their waters.
Since the announcement, in consultation with partners, the Quad has successfully scaled the program across the Indo-Pacific region—through the Pacific Islands Forum Fisheries Agency, with partners in Southeast Asia, to the Information Fusion Center—Indian Ocean Region, Gurugram. In doing so, the Quad has helped well over two dozen countries access dark vessel maritime domain awareness data, so they can better monitor the activities in their exclusive economic zones—including unlawful activity.
In the next phase of implementation, announced today, the Quad intends to layer new technology and data into IPMDA over the coming year, to continue to deliver cutting edge capability and information to the region. The Quad intends to leverage electro-optical data and advanced analytic software to sharpen the maritime domain awareness picture for partners.
Today the Quad announced a new regional Maritime Initiative for Training in the Indo-Pacific (MAITRI) to enable our partners in the region Indo-Pacific partners to maximize tools provided through IPMDA and other Quad partner initiatives, to monitor and secure their waters, enforce their laws, and deter unlawful behavior. The Quad countries look forward to India hosting the inaugural MAITRI workshop in 2025.
Quad countries are coordinating comprehensive and complementary training across the full suite of legal, operational, and technical maritime security and law enforcement knowledge domains. Quad partners have pledged to expand engagement with regional maritime law enforcement fora, share best practices, and improve civil maritime cooperation.
Indo-Pacific Logistics Network
The Quad launches today a Quad Indo-Pacific Logistics Network pilot project, to pursue shared airlift capacity among the four nations and leverage collective logistics strengths, in order to support civilian response to natural disasters more rapidly and efficiently across the Indo-Pacific region. This effort will complement existing efforts with Indo-Pacific partners.
Coast Guard Cooperation
The U.S. Coast Guard, Japan Coast Guard, Australian Border Force, and Indian Coast Guard plan to launch a first-ever Quad-at-Sea Ship Observer Mission in 2025 in the Indo-Pacific to improve interoperability. Through this effort, members of Japan Coast Guard, Australian Border Force, and Indian Coast Guard will spend time on board a U.S. Coast Guard vessel operating in the Indo-Pacific. The Quad intends to continue with further missions in the Indo-Pacific.
QUALITY INFRASTRUCTURE
The Quad is delivering quality, resilient infrastructure to the region to increase connectivity, build regional capacity, and meet critical needs.
This year, the Quad countries’ export credit agencies (ECAs) signed and are implementing a Memorandum of Cooperation, which supports supply chain resilience, critical and emerging technologies, renewable energy, and other high-quality projects in the Indo-Pacific. Quad ECAs are strengthening communication on pipeline information and provision of relevant financing for projects in the Indo-Pacific region, and will pursue joint business promotion efforts that involve industry experts, project developers, and other major market players.
The Quad released joint Principles for Development and Deployment of Digital Public Infrastructure, underscoring the Quad’s commitment to an inclusive, open, sustainable, fair, safe, reliable, and secure digital future to advance shared prosperity and sustainable development.
The Coalition for Disaster Resilient Infrastructure organized a workshop in India to empower partners across the Indo-Pacific to strengthen power sector resilience.
Quad Ports of the Future Partnership
The Quad Ports of the Future Partnership will harness the Quad’s expertise to support sustainable and resilient port infrastructure development across the Indo-Pacific, in collaboration with regional partners.
In 2025, Quad partners intend to hold the inaugural Regional Ports and Transportation Conference, hosted by India in Mumbai.
Through this new partnership, Quad partners intend to coordinate, exchange information, share best practices with partners in the region, and leverage resources to mobilize government and private sector investments in quality port infrastructure across the Indo-Pacific region.
Quad Infrastructure Fellows
The Quad Infrastructure Fellowship was announced at the 2023 Quad Leaders’ Summit to improve capacity and deepen professional networks across the region to design, manage, and attract investment in infrastructure projects. Over the past year, it has expanded to more than 2,200 experts, and Quad partners have already provided well over 1,300 fellowships.
Undersea Cables and Digital Connectivity
Through the Quad Partnership for Cable Connectivity and Resilience, Quad partners continue to support and strengthen quality undersea cable networks in the Indo-Pacific, the capacity, durability, and reliability of which are inextricably linked to the security and prosperity of the region and the world.
In support of these efforts, Australia launched the Cable Connectivity and Resilience Centre in July, which is delivering workshops and policy and regulatory assistance in response to requests from across the region.
Japan has conducted capacity building trainings to enhance connectivity and resilience in the Indo-Pacific through cooperation with specialized agencies and international organizations. Japan intends to further extend technical cooperation to improve public information and communication technology infrastructure management capacity for an undersea cable in Nauru and Kiribati.
The United States has conducted over 1,300 capacity building trainings for telecommunication officials and executives from 25 countries in the Indo-Pacific; today the U.S. announces its intent, working with Congress, to invest an additional $3.4 million to extend and expand this training program.
Investments in cable projects by Quad partners will help support all Pacific island countries in achieving primary telecommunication cable connectivity by the end of 2025. Since the last Quad Leaders’ Summit, Quad partners have committed over $140 million to undersea cable builds in the Pacific, alongside contributions from other likeminded partners.
Complementing these investments in new undersea cables, India has commissioned a feasibility study to examine expansion of undersea cable maintenance and repair capabilities in the Indo-Pacific.
CRITICAL AND EMERGING TECHNOLOGY
The Quad is working in lockstep to stay at the forefront of technology innovation, and remains committed to harnessing emerging technologies for the benefit of people across the Indo-Pacific, and deploying these technologies to facilitate economic prosperity, openness, and connectivity.
Open Radio Access Network (RAN) and 5G
In 2023, Quad partners announced the first-ever Open RAN deployment in the Pacific, in Palau, to support a secure, resilient, and interconnected telecommunications ecosystem. Since then, the Quad has committed approximately $20 million to this effort. Building on this initiative, the Quad announces an expansion of Open RAN collaboration to deliver trusted technology solutions.
The Quad plans to expand support for ongoing Open RAN field trials and the Asia Open RAN Academy (AORA) in the Philippines, building on the initial $8 million in support that the United States and Japan pledged earlier this year.
In addition, the United States plans to invest over $7 million to support the global expansion of AORA, including through establishing a first-of-its-kind Open RAN workforce training initiative at scale in South Asia, in partnership with Indian institutions.
Quad partners also welcome the opportunity to explore additional Open RAN projects in Southeast Asia.
Quad partners will also explore collaborating with the Tuvalu Telecommunications Corporation to ensure the country’s readiness for nationwide 5G deployment.
Artificial Intelligence (AI)
Through the Advancing Innovations for Empowering NextGen Agriculture (AI-ENGAGE) initiative announced at the 2023 Quad Leaders’ Summit, Quad governments are deepening leading-edge collaborative research to harness artificial intelligence, robotics, and sensing, to transform agricultural approaches and empower farmers across the Indo-Pacific. The Quad announces an inaugural $7.5+ million in funding opportunities for joint research, and highlights the recent signing of a Memorandum of Cooperation among the four countries’ science agencies to connect research communities and advance shared research principles.
The Quad recognizes the importance of advancing international efforts to achieve safe, secure and trustworthy artificial intelligence systems, including through the outcomes of the Hiroshima AI Process, GPAI New Delhi Ministerial Declaration 2023, and UN General Assembly resolution 78/625 on "Seizing the opportunities of safe, secure and trustworthy artificial intelligence systems for sustainable development.” The Quad seeks to further deepen international cooperation on artificial intelligence systems and interoperability among artificial intelligence governance frameworks.
Quad countries, through the Standards Sub-Group, launched two Track 1.5 dialogues on AI and Advanced Communications Technologies to promote international standardization cooperation, including frameworks for AI conformity assessment.
Biotechnology
The Quad partners look forward to launching the BioExplore Initiative – a joint effort supported by an initial $2 million in funding to use AI technology to study and analyze biological ecosystems across all four countries. This initiative will help advance our ability to discover and use the diverse capabilities found in living organisms to yield new products and innovations with the potential to diagnose and treat disease, develop resilient crops, generate clean energy, and much more. The initiative will also aim to build technological capacity across the Quad nations.
This project will also be underpinned by the forthcoming Quad Principles for Research and Development Collaborations in Critical and Emerging Technologies, which advances sustainable, responsible, safe and secure collaborations in biotechnologies and other critical technologies among the Quad and across the region.
Semiconductors
Quad Leaders welcome the finalization of a Memorandum of Cooperation for the Semiconductor Supply Chains Contingency Network to facilitate collaboration in addressing semiconductor supply chain risks.
The Quad Investors Network
The Quad Investors Network (QUIN) is a nonprofit initiative launched at the 2023 Quad Leaders’ Summit. The QUIN aims to accelerate investments in critical and emerging technologies across the Indo-Pacific region, bringing together investors, entrepreneurs, technologists, and public institutions from the Quad countries to support innovation that aligns with the Quad’s shared values and promotes economic growth, resilience, and regional stability. This year, the QUIN supported ten major strategic investments and partnerships across the Quad in the critical minerals, renewable energy, cybersecurity, and aerospace sectors.
The QUIN has advanced additional frameworks to foster the development of new technologies and facilitate investment partnerships for emerging startups, including through finalizing a Memorandum of Understanding for the creation of a startup campus in Tokyo, supported by the QUIN and the Chiba Institute of Technology’s Center for Radical Transformation.
The QUIN is also working to establish a new venture accelerator in Tokyo through a collaboration between the University of Tokyo, Northeastern University, and the QUIN. These collaborations will not only fuel technological advancements but also strengthen the economic ties among the Quad nations, contributing to a more integrated and resilient Indo-Pacific region.
Finally, the QUIN developed a Quantum Center of Excellence, which produced a report this year highlighting ways each Quad country’s Quantum ecosystems can work together to collectively leverage capital and expertise.
CLIMATE AND CLEAN ENERGY
The Quad recognizes the existential threat climate change poses to the world, the Indo-Pacific, and in particular island nations in the Pacific and in the Indian Ocean region, and is taking ambitious steps to mitigate and adapt to the effects of climate change, promote clean energy innovation and adoption, and support sustainable development.
Climate Adaptation
The Quad intends to expand its Early Warning Systems and the Climate Information Services Initiative (CIS), announced at the 2023 Leaders’ Summit. This will help improve Pacific Island countries’ access to high-quality climate data and services, and increase partners’ capacity to prepare for and respond to climate change and its impacts.
The United States plans to provide 3D-printed automatic weather stations to the Pacific in 2025 to support local weather and climate forecasts, and also train experts in Fiji with the goal of operating a regional center to develop and deploy this technology.
Australia is also strengthening Early Warning Systems through Weather Ready Pacific, a Pacific-led initiative supported by the Pacific Islands Forum Leaders in 2021 that drives and delivers on the EWS4ALL UN initiative in the Pacific.
Japan is also enhancing cooperation with Pacific Island countries under its "Pacific Climate Resilience Initiative”, inter alia, by strengthening disaster risk reduction and preparedness through satellite technology and by promoting clean energy through capacity building and installation of renewable energies.
The Quad also plans to train experts in Kiribati, Samoa, Solomon Islands, Tonga, and Vanuatu to better monitor and forecast flash floods, for timely and accurate warnings, reducing human and economic losses from flash floods.
Clean Energy
Our countries intend to strengthen our cooperation to align policies, incentives, standards, and investments around creating high-quality, diversified clean energy supply chains that will enhance our collective energy security, create new economic opportunities across the region, and benefit local workers and communities around the world, particularly across the Indo-Pacific. We will work together, through policy and public finance, to operationalize our commitment to catalyzing complementary and high-standard private sector investment in allied and partner clean energy supply chains. We note the uniquely complementary capabilities Quad partners share across the battery supply chain, and pledge to focus near-term efforts on strengthening mineral production, recycling, and battery manufacturing across our respective industries.
Quad Leaders announced a Quad Clean Energy Supply Chain Diversification Program last year, which aims to support the development of secure and diversified clean energy supply chains in the Indo-Pacific region. Australia will open applications for the Quad Clean Energy Supply Chains Diversification Program in November, providing AUD 50 million to support projects that develop and diversify solar panel, hydrogen electrolyzer and battery supply chains. Secure and diversified clean energy supply chains are an integral part of achieving the Indo-Pacific’s collective energy security, emissions reduction goals and transition to a net zero future.
India commits to invest $2 million in new solar projects in Fiji, Comoros, Madagascar, and Seychelles.
Japan has committed to $122 million grants and loans, both public and private, in renewable energy projects in the Indo-Pacific.
The United States, through the DFC, has extended a $250 million loan to Tata Power Solar to construct a solar cell manufacturing facility and a $500 million loan to First Solar to construct and operate a solar module manufacturing facility in India, and continues to seek opportunities to mobilize private capital to solar, as well as wind, cooling, batteries, and critical minerals to expand capacity and diversify supply chains.
The Quad announces an initiative to boost energy efficiency, including the deployment and manufacturing of affordable, high-efficiency, cooling systems, to enable climate-vulnerable communities to adapt to rising temperatures while simultaneously reducing strain on the electricity grid. The United States intends to invest an initial $1.25 million of technical assistance financing to this effort.
CYBER SECURITY
The Quad is working together to build a more resilient, secure, and complementary cyber security environment for Quad countries and partners.
The Quad has [developed/released] the Quad Action Plan to Protect Commercial Undersea Telecommunications Cables, to advance the Quad’s shared vision for future digital connectivity, global commerce, and prosperity.
Quad countries are also partnering with software manufacturers, industry trade groups, and research centers to expand the Quad’s commitment to pursuing secure software development standards and certification, as endorsed in the Quad’s 2023 Secure Software Joint Principles.
Quad partners will work to harmonize these standards to not only ensure that the development, procurement, and end-use of software for government networks is more secure, but that the cyber resilience of our supply chains, digital economies, and societies are collectively improved.
Throughout this fall, each Quad country plans to host events to mark the annual Quad Cyber Challenge promoting responsible cyber ecosystems, public resources, and cybersecurity awareness. This year’s Cyber Challenge campaigns will focus on establishing career pathway programs to increase the number and diversity of global cybersecurity professionals, including increased participation by women, in this rapidly growing field. Last year’s Quad Cyber Challenge included over 85,000 participants across the Indo-Pacific region.
Capacity building projects like the Quad Cyber Bootcamp and the international conference on cyber capacity building in the Philippines are important initiatives to enhance cybersecurity and workforce development in the Indo-Pacific region.
The Quad is undertaking joint efforts to identify and mitigate vulnerabilities to national security and protection of critical infrastructure networks, and coordinate more closely including on policy responses to sharing of cyber threat information on significant cybersecurity incidents affecting shared priorities.
COUNTERING DISINFORMATION
The Quad is working together to foster a resilient information environment, including through its Countering Disinformation Working Group, by supporting media freedom and addressing foreign information manipulation and interference, including disinformation, which undermines trust and sows discord in the international community.
PEOPLE-TO-PEOPLE TIES
Quad countries are building enduring ties between their peoples. Stakeholders from Quad countries have participated in International Visitor Leadership Program (IVLP) and other exchanges, on topics related to cyber security, workforce development for critical and emerging technologies, women in STEM, government transparency and accountability, combating disinformation, and regional maritime governance.
The Quad Fellowship
Together with the Institute of International Education, which leads implementation of the Quad Fellowship, Quad governments welcome the second cohort of Quad Fellows and the expansion of the program to include students from ASEAN countries for the first time. The Government of Japan is supporting the program to enable Quad Fellows to study in Japan. The Quad welcomes the generous support of private sector partners for the next cohort of fellows, including Google, the Pratt Foundation, and Western Digital.
The Quad looks forward to the Quad Fellowship Summit in Washington, DC, in October, organized by the Institute of International Education.
Additional People-to-People Initiatives
India announces a new initiative to award fifty Quad scholarships, worth $500,000, to students from the Indo-Pacific to pursue a 4-year undergraduate engineering program at a Government of India-funded technical institution.
SPACE
The Quad recognizes the essential contribution of space-related applications and technologies in the Indo-Pacific. The four countries plan to continue delivering Earth Observation data and other space-related applications to assist nations across the Indo-Pacific to strengthen climate early warning systems and better manage the impacts of extreme weather events.
The Quad welcomes India’s establishment of a space-based web portal for Mauritius to support the concept of open science for space-based monitoring of extreme weather events and climate impact.
Space Situational Awareness Initiative
Quad partners intend to share expertise and experience in space situational awareness (SSA), contributing to long-term sustainability of the space environment. Cooperation is intended to leverage SSA and space traffic coordination capabilities in the civil domain, including to help avoid collisions in outer space and manage debris.
COUNTERING TERRORISM
The Quad hosted its first Counter Terrorism Working Group (CTWG) in 2023 and will meet annually to discuss CT threats, Quad CT good practices, and ways the Quad can work together to mitigate acts of terrorism through information sharing, consequence management and strategic messaging. The Quad CTWG currently focuses on countering the use of unmanned aerial systems (C-UAS), chemical, biological, radiological and nuclear devices (CBRN), and the internet for terrorist purposes. The Quad CTWG discusses new CT lines of effort on which to collaborate, hosts technical workshops for establishing CT good practices, and explores ways to engage non-Quad members with Quad-established CT expertise.