Prime Minister's Office
Fact Sheet: 2024 Quad Leaders’ Summit
22 SEP 2024 8:58AM by PIB Delhi
On September 21, 2024, President Joseph R. Biden, Jr. hosted Prime Minister Anthony Albanese of Australia, Prime Minister Kishida Fumio of Japan, and Prime Minister Narendra Modi of India in Wilmington, Delaware, for the fourth Quad Leaders’ Summit.
The Quad was established to be a global force for good. This year, the Quad is proudly executing tangible projects that benefit partner countries across the Indo-Pacific—including in the Pacific, Southeast Asia, and the Indian Ocean Region. The Quad is working together at unprecedented scope and scale to deliver on Indo-Pacific partners’ priorities. Together, the Quad is leading ambitious projects to help partners address pandemics and disease; respond to natural disasters; strengthen their maritime domain awareness and maritime security; mobilize and build high-standard physical and digital infrastructure; invest in and benefit from critical and emerging technologies; confront the threat of climate change; bolster cyber security; and cultivate the next generation of technology leaders.
ENDURING PARTNERS FOR THE INDO-PACIFIC
Over the past four years, Quad Leaders have met six times, including twice virtually. Quad Foreign Ministers have met eight times, most recently in Tokyo in July. Quad country representatives convene on a regular basis, at all levels, to consult one another, exchange ideas to advance shared priorities, and deliver benefits for partners across the Indo-Pacific region. All Quad governments have institutionalized the Quad at all levels and across a diverse array of departments and agencies. Today, Quad Leaders announced new initiatives to solidify these habits of cooperation and to set up the Quad to endure for the long-term.
Each Quad government has committed to work through their respective budgetary processes to secure robust funding for Quad priorities in the Indo-Pacific region to ensure an enduring impact.
The Quad governments also intend to work with their respective legislatures to deepen interparliamentary exchanges, and encourage other stakeholders to deepen engagement with Quad counterparts. Yesterday, Members of Congress announced the creation of a bipartisan, bicameral Congressional Quad Caucus.
In the coming months, Quad Commerce and Industry ministers will meet for the first time.
Quad Leaders also welcome the leaders of the Quad Development Finance Institutions and Agencies deciding to meet to explore future investments by the four countries in the Indo-Pacific, including in health security, food security, clean energy, and quality infrastructure. This builds on a previous meeting in 2022 between the heads of the Export Finance Australia, the Australian Infrastructure Financing Facility for the Pacific, India Export-Import Bank, Japan Bank for International Cooperation, and U.S. International Development Finance Corporation (DFC).
The United States will host the 2025 Quad Foreign Ministers Meeting, and India will host the 2025 Quad Leaders Summit.
GLOBAL HEALTH & HEALTH SECURITY
In 2023, the Quad announced the Quad Health Security Partnership to strengthen coordination and collaboration in support of health security in the Indo-Pacific. The Quad Health Security Partnership is delivering on its commitments to strengthen the Indo-Pacific’s ability to detect and respond to outbreaks of diseases with epidemic or pandemic potential, including through a set of new initiatives announced today.
Quad Cancer Moonshot
The Quad is launching the historic Quad Cancer Moonshot, a collective effort to leverage public and private resources to reduce the number of lives lost to cancer in the Indo-Pacific, with an initial focus on cervical cancer. Altogether, the Quad Cancer Moonshot announced today is projected to save hundreds of thousands of lives over the coming decades. More information can be found here.
Pandemic Preparedness
Quad countries are committed to supporting health security and resiliency efforts across the region, including continued support for the Pandemic Fund.
The Quad reaffirms commitment to bolstering health security across the Indo-Pacific region. In 2024, the Quad Health Security Partnership advanced regional resilience through the second pandemic preparedness table top exercise, building on the success of the Quad Vaccine Partnership to enhance prevention, early detection, and response to potential disease outbreaks, and is exploring developing Standard Operating Procedures for Pandemic Response. The Quad’s collaborative efforts included training health specialists from the Indo-Pacific to strengthen regional capabilities for health emergencies.
India will host a workshop on pandemic preparedness and release a white paper outlining emergency public health responses.
Australia is increasing the pool of public health specialists who are ready to deploy, in-country or in the region, in response to disease outbreaks, with the first training session to commence in Darwin, Australia, in the coming days.
In coordination with Quad partners, the United States is pledging over $84.5 million to partner with fourteen countries in the Indo-Pacific region to strengthen capacity to prevent, detect, and respond to infectious disease threats.
Mpox
In response to the current clade I mpox outbreak, as well as the ongoing clade II mpox outbreak, the Quad plans to coordinate our efforts to promote equitable access to safe, effective, quality-assured mpox vaccines, including where appropriate expanding vaccine manufacturing in low and middle-income countries.
HUMANITARIAN ASSISTANCE AND DISASTER RELIEF (HADR)
Twenty years ago, the Quad first came together to respond to the devastating 2004 Indian Ocean earthquake and tsunami, surging humanitarian assistance to affected countries. In 2022, Quad Foreign Ministers signed the Guidelines for the Quad Partnership on HADR in the Indo-Pacific. In May 2024, following a tragic landslide in Papua New Guinea, Quad countries coordinated their response in accordance with these guidelines. The Quad collectively provided over $5 million in humanitarian assistance. Quad partners continue to support Papua New Guinea in its longer-term resiliency efforts. The Quad continues to deepen HADR coordination and support partners in the region in their longer-term resiliency efforts.
Quad governments are working to ensure readiness to rapidly respond, including through pre-positioning of essential relief supplies, in the event of a natural disaster; this effort extends from the Indian Ocean region, to Southeast Asia, to the Pacific.
In the coming months, Quad HADR experts will conduct a tabletop exercise to prepare for potential future disasters in the region.
Quad partners are working together to provide over $4 million in humanitarian assistance to support the people of Vietnam in light of the devastating consequences of Typhoon Yagi.
MARITIME SECURITY
Quad partners are working side-by-side with partners throughout the region to bolster maritime security, improve maritime domain awareness, and uphold a free and open Indo-Pacific.
Indo-Pacific Partnership for Maritime Domain Awareness and Maritime Training
Quad Leaders launched the Indo-Pacific Partnership for Maritime Domain Awareness (IPMDA) at the 2022 Quad Leaders’ Summit in Tokyo. This initiative provides partners with near-real-time, cost-effective, cutting-edge radio frequency data, enabling them to better monitor their waters; counter illegal, unreported, and unregulated fishing; respond to climate change and natural disasters; and enforce their laws within their waters.
Since the announcement, in consultation with partners, the Quad has successfully scaled the program across the Indo-Pacific region—through the Pacific Islands Forum Fisheries Agency, with partners in Southeast Asia, to the Information Fusion Center—Indian Ocean Region, Gurugram. In doing so, the Quad has helped well over two dozen countries access dark vessel maritime domain awareness data, so they can better monitor the activities in their exclusive economic zones—including unlawful activity.
In the next phase of implementation, announced today, the Quad intends to layer new technology and data into IPMDA over the coming year, to continue to deliver cutting edge capability and information to the region. The Quad intends to leverage electro-optical data and advanced analytic software to sharpen the maritime domain awareness picture for partners.
Today the Quad announced a new regional Maritime Initiative for Training in the Indo-Pacific (MAITRI) to enable our partners in the region Indo-Pacific partners to maximize tools provided through IPMDA and other Quad partner initiatives, to monitor and secure their waters, enforce their laws, and deter unlawful behavior. The Quad countries look forward to India hosting the inaugural MAITRI workshop in 2025.
Quad countries are coordinating comprehensive and complementary training across the full suite of legal, operational, and technical maritime security and law enforcement knowledge domains. Quad partners have pledged to expand engagement with regional maritime law enforcement fora, share best practices, and improve civil maritime cooperation.
Indo-Pacific Logistics Network
The Quad launches today a Quad Indo-Pacific Logistics Network pilot project, to pursue shared airlift capacity among the four nations and leverage collective logistics strengths, in order to support civilian response to natural disasters more rapidly and efficiently across the Indo-Pacific region. This effort will complement existing efforts with Indo-Pacific partners.
Coast Guard Cooperation
The U.S. Coast Guard, Japan Coast Guard, Australian Border Force, and Indian Coast Guard plan to launch a first-ever Quad-at-Sea Ship Observer Mission in 2025 in the Indo-Pacific to improve interoperability. Through this effort, members of Japan Coast Guard, Australian Border Force, and Indian Coast Guard will spend time on board a U.S. Coast Guard vessel operating in the Indo-Pacific. The Quad intends to continue with further missions in the Indo-Pacific.
QUALITY INFRASTRUCTURE
The Quad is delivering quality, resilient infrastructure to the region to increase connectivity, build regional capacity, and meet critical needs.
This year, the Quad countries’ export credit agencies (ECAs) signed and are implementing a Memorandum of Cooperation, which supports supply chain resilience, critical and emerging technologies, renewable energy, and other high-quality projects in the Indo-Pacific. Quad ECAs are strengthening communication on pipeline information and provision of relevant financing for projects in the Indo-Pacific region, and will pursue joint business promotion efforts that involve industry experts, project developers, and other major market players.
The Quad released joint Principles for Development and Deployment of Digital Public Infrastructure, underscoring the Quad’s commitment to an inclusive, open, sustainable, fair, safe, reliable, and secure digital future to advance shared prosperity and sustainable development.
The Coalition for Disaster Resilient Infrastructure organized a workshop in India to empower partners across the Indo-Pacific to strengthen power sector resilience.
Quad Ports of the Future Partnership
The Quad Ports of the Future Partnership will harness the Quad’s expertise to support sustainable and resilient port infrastructure development across the Indo-Pacific, in collaboration with regional partners.
In 2025, Quad partners intend to hold the inaugural Regional Ports and Transportation Conference, hosted by India in Mumbai.
Through this new partnership, Quad partners intend to coordinate, exchange information, share best practices with partners in the region, and leverage resources to mobilize government and private sector investments in quality port infrastructure across the Indo-Pacific region.
Quad Infrastructure Fellows
The Quad Infrastructure Fellowship was announced at the 2023 Quad Leaders’ Summit to improve capacity and deepen professional networks across the region to design, manage, and attract investment in infrastructure projects. Over the past year, it has expanded to more than 2,200 experts, and Quad partners have already provided well over 1,300 fellowships.
Undersea Cables and Digital Connectivity
Through the Quad Partnership for Cable Connectivity and Resilience, Quad partners continue to support and strengthen quality undersea cable networks in the Indo-Pacific, the capacity, durability, and reliability of which are inextricably linked to the security and prosperity of the region and the world.
In support of these efforts, Australia launched the Cable Connectivity and Resilience Centre in July, which is delivering workshops and policy and regulatory assistance in response to requests from across the region.
Japan has conducted capacity building trainings to enhance connectivity and resilience in the Indo-Pacific through cooperation with specialized agencies and international organizations. Japan intends to further extend technical cooperation to improve public information and communication technology infrastructure management capacity for an undersea cable in Nauru and Kiribati.
The United States has conducted over 1,300 capacity building trainings for telecommunication officials and executives from 25 countries in the Indo-Pacific; today the U.S. announces its intent, working with Congress, to invest an additional $3.4 million to extend and expand this training program.
Investments in cable projects by Quad partners will help support all Pacific island countries in achieving primary telecommunication cable connectivity by the end of 2025. Since the last Quad Leaders’ Summit, Quad partners have committed over $140 million to undersea cable builds in the Pacific, alongside contributions from other likeminded partners.
Complementing these investments in new undersea cables, India has commissioned a feasibility study to examine expansion of undersea cable maintenance and repair capabilities in the Indo-Pacific.
CRITICAL AND EMERGING TECHNOLOGY
The Quad is working in lockstep to stay at the forefront of technology innovation, and remains committed to harnessing emerging technologies for the benefit of people across the Indo-Pacific, and deploying these technologies to facilitate economic prosperity, openness, and connectivity.
Open Radio Access Network (RAN) and 5G
In 2023, Quad partners announced the first-ever Open RAN deployment in the Pacific, in Palau, to support a secure, resilient, and interconnected telecommunications ecosystem. Since then, the Quad has committed approximately $20 million to this effort. Building on this initiative, the Quad announces an expansion of Open RAN collaboration to deliver trusted technology solutions.
The Quad plans to expand support for ongoing Open RAN field trials and the Asia Open RAN Academy (AORA) in the Philippines, building on the initial $8 million in support that the United States and Japan pledged earlier this year.
In addition, the United States plans to invest over $7 million to support the global expansion of AORA, including through establishing a first-of-its-kind Open RAN workforce training initiative at scale in South Asia, in partnership with Indian institutions.
Quad partners also welcome the opportunity to explore additional Open RAN projects in Southeast Asia.
Quad partners will also explore collaborating with the Tuvalu Telecommunications Corporation to ensure the country’s readiness for nationwide 5G deployment.
Artificial Intelligence (AI)
Through the Advancing Innovations for Empowering NextGen Agriculture (AI-ENGAGE) initiative announced at the 2023 Quad Leaders’ Summit, Quad governments are deepening leading-edge collaborative research to harness artificial intelligence, robotics, and sensing, to transform agricultural approaches and empower farmers across the Indo-Pacific. The Quad announces an inaugural $7.5+ million in funding opportunities for joint research, and highlights the recent signing of a Memorandum of Cooperation among the four countries’ science agencies to connect research communities and advance shared research principles.
The Quad recognizes the importance of advancing international efforts to achieve safe, secure and trustworthy artificial intelligence systems, including through the outcomes of the Hiroshima AI Process, GPAI New Delhi Ministerial Declaration 2023, and UN General Assembly resolution 78/625 on "Seizing the opportunities of safe, secure and trustworthy artificial intelligence systems for sustainable development.” The Quad seeks to further deepen international cooperation on artificial intelligence systems and interoperability among artificial intelligence governance frameworks.
Quad countries, through the Standards Sub-Group, launched two Track 1.5 dialogues on AI and Advanced Communications Technologies to promote international standardization cooperation, including frameworks for AI conformity assessment.
Biotechnology
The Quad partners look forward to launching the BioExplore Initiative – a joint effort supported by an initial $2 million in funding to use AI technology to study and analyze biological ecosystems across all four countries. This initiative will help advance our ability to discover and use the diverse capabilities found in living organisms to yield new products and innovations with the potential to diagnose and treat disease, develop resilient crops, generate clean energy, and much more. The initiative will also aim to build technological capacity across the Quad nations.
This project will also be underpinned by the forthcoming Quad Principles for Research and Development Collaborations in Critical and Emerging Technologies, which advances sustainable, responsible, safe and secure collaborations in biotechnologies and other critical technologies among the Quad and across the region.
Semiconductors
Quad Leaders welcome the finalization of a Memorandum of Cooperation for the Semiconductor Supply Chains Contingency Network to facilitate collaboration in addressing semiconductor supply chain risks.
The Quad Investors Network
The Quad Investors Network (QUIN) is a nonprofit initiative launched at the 2023 Quad Leaders’ Summit. The QUIN aims to accelerate investments in critical and emerging technologies across the Indo-Pacific region, bringing together investors, entrepreneurs, technologists, and public institutions from the Quad countries to support innovation that aligns with the Quad’s shared values and promotes economic growth, resilience, and regional stability. This year, the QUIN supported ten major strategic investments and partnerships across the Quad in the critical minerals, renewable energy, cybersecurity, and aerospace sectors.
The QUIN has advanced additional frameworks to foster the development of new technologies and facilitate investment partnerships for emerging startups, including through finalizing a Memorandum of Understanding for the creation of a startup campus in Tokyo, supported by the QUIN and the Chiba Institute of Technology’s Center for Radical Transformation.
The QUIN is also working to establish a new venture accelerator in Tokyo through a collaboration between the University of Tokyo, Northeastern University, and the QUIN. These collaborations will not only fuel technological advancements but also strengthen the economic ties among the Quad nations, contributing to a more integrated and resilient Indo-Pacific region.
Finally, the QUIN developed a Quantum Center of Excellence, which produced a report this year highlighting ways each Quad country’s Quantum ecosystems can work together to collectively leverage capital and expertise.
CLIMATE AND CLEAN ENERGY
The Quad recognizes the existential threat climate change poses to the world, the Indo-Pacific, and in particular island nations in the Pacific and in the Indian Ocean region, and is taking ambitious steps to mitigate and adapt to the effects of climate change, promote clean energy innovation and adoption, and support sustainable development.
Climate Adaptation
The Quad intends to expand its Early Warning Systems and the Climate Information Services Initiative (CIS), announced at the 2023 Leaders’ Summit. This will help improve Pacific Island countries’ access to high-quality climate data and services, and increase partners’ capacity to prepare for and respond to climate change and its impacts.
The United States plans to provide 3D-printed automatic weather stations to the Pacific in 2025 to support local weather and climate forecasts, and also train experts in Fiji with the goal of operating a regional center to develop and deploy this technology.
Australia is also strengthening Early Warning Systems through Weather Ready Pacific, a Pacific-led initiative supported by the Pacific Islands Forum Leaders in 2021 that drives and delivers on the EWS4ALL UN initiative in the Pacific.
Japan is also enhancing cooperation with Pacific Island countries under its "Pacific Climate Resilience Initiative”, inter alia, by strengthening disaster risk reduction and preparedness through satellite technology and by promoting clean energy through capacity building and installation of renewable energies.
The Quad also plans to train experts in Kiribati, Samoa, Solomon Islands, Tonga, and Vanuatu to better monitor and forecast flash floods, for timely and accurate warnings, reducing human and economic losses from flash floods.
Clean Energy
Our countries intend to strengthen our cooperation to align policies, incentives, standards, and investments around creating high-quality, diversified clean energy supply chains that will enhance our collective energy security, create new economic opportunities across the region, and benefit local workers and communities around the world, particularly across the Indo-Pacific. We will work together, through policy and public finance, to operationalize our commitment to catalyzing complementary and high-standard private sector investment in allied and partner clean energy supply chains. We note the uniquely complementary capabilities Quad partners share across the battery supply chain, and pledge to focus near-term efforts on strengthening mineral production, recycling, and battery manufacturing across our respective industries.
Quad Leaders announced a Quad Clean Energy Supply Chain Diversification Program last year, which aims to support the development of secure and diversified clean energy supply chains in the Indo-Pacific region. Australia will open applications for the Quad Clean Energy Supply Chains Diversification Program in November, providing AUD 50 million to support projects that develop and diversify solar panel, hydrogen electrolyzer and battery supply chains. Secure and diversified clean energy supply chains are an integral part of achieving the Indo-Pacific’s collective energy security, emissions reduction goals and transition to a net zero future.
India commits to invest $2 million in new solar projects in Fiji, Comoros, Madagascar, and Seychelles.
Japan has committed to $122 million grants and loans, both public and private, in renewable energy projects in the Indo-Pacific.
The United States, through the DFC, has extended a $250 million loan to Tata Power Solar to construct a solar cell manufacturing facility and a $500 million loan to First Solar to construct and operate a solar module manufacturing facility in India, and continues to seek opportunities to mobilize private capital to solar, as well as wind, cooling, batteries, and critical minerals to expand capacity and diversify supply chains.
The Quad announces an initiative to boost energy efficiency, including the deployment and manufacturing of affordable, high-efficiency, cooling systems, to enable climate-vulnerable communities to adapt to rising temperatures while simultaneously reducing strain on the electricity grid. The United States intends to invest an initial $1.25 million of technical assistance financing to this effort.
CYBER SECURITY
The Quad is working together to build a more resilient, secure, and complementary cyber security environment for Quad countries and partners.
The Quad has [developed/released] the Quad Action Plan to Protect Commercial Undersea Telecommunications Cables, to advance the Quad’s shared vision for future digital connectivity, global commerce, and prosperity.
Quad countries are also partnering with software manufacturers, industry trade groups, and research centers to expand the Quad’s commitment to pursuing secure software development standards and certification, as endorsed in the Quad’s 2023 Secure Software Joint Principles.
Quad partners will work to harmonize these standards to not only ensure that the development, procurement, and end-use of software for government networks is more secure, but that the cyber resilience of our supply chains, digital economies, and societies are collectively improved.
Throughout this fall, each Quad country plans to host events to mark the annual Quad Cyber Challenge promoting responsible cyber ecosystems, public resources, and cybersecurity awareness. This year’s Cyber Challenge campaigns will focus on establishing career pathway programs to increase the number and diversity of global cybersecurity professionals, including increased participation by women, in this rapidly growing field. Last year’s Quad Cyber Challenge included over 85,000 participants across the Indo-Pacific region.
Capacity building projects like the Quad Cyber Bootcamp and the international conference on cyber capacity building in the Philippines are important initiatives to enhance cybersecurity and workforce development in the Indo-Pacific region.
The Quad is undertaking joint efforts to identify and mitigate vulnerabilities to national security and protection of critical infrastructure networks, and coordinate more closely including on policy responses to sharing of cyber threat information on significant cybersecurity incidents affecting shared priorities.
COUNTERING DISINFORMATION
The Quad is working together to foster a resilient information environment, including through its Countering Disinformation Working Group, by supporting media freedom and addressing foreign information manipulation and interference, including disinformation, which undermines trust and sows discord in the international community.
PEOPLE-TO-PEOPLE TIES
Quad countries are building enduring ties between their peoples. Stakeholders from Quad countries have participated in International Visitor Leadership Program (IVLP) and other exchanges, on topics related to cyber security, workforce development for critical and emerging technologies, women in STEM, government transparency and accountability, combating disinformation, and regional maritime governance.
The Quad Fellowship
Together with the Institute of International Education, which leads implementation of the Quad Fellowship, Quad governments welcome the second cohort of Quad Fellows and the expansion of the program to include students from ASEAN countries for the first time. The Government of Japan is supporting the program to enable Quad Fellows to study in Japan. The Quad welcomes the generous support of private sector partners for the next cohort of fellows, including Google, the Pratt Foundation, and Western Digital.
The Quad looks forward to the Quad Fellowship Summit in Washington, DC, in October, organized by the Institute of International Education.
Additional People-to-People Initiatives
India announces a new initiative to award fifty Quad scholarships, worth $500,000, to students from the Indo-Pacific to pursue a 4-year undergraduate engineering program at a Government of India-funded technical institution.
SPACE
The Quad recognizes the essential contribution of space-related applications and technologies in the Indo-Pacific. The four countries plan to continue delivering Earth Observation data and other space-related applications to assist nations across the Indo-Pacific to strengthen climate early warning systems and better manage the impacts of extreme weather events.
The Quad welcomes India’s establishment of a space-based web portal for Mauritius to support the concept of open science for space-based monitoring of extreme weather events and climate impact.
Space Situational Awareness Initiative
Quad partners intend to share expertise and experience in space situational awareness (SSA), contributing to long-term sustainability of the space environment. Cooperation is intended to leverage SSA and space traffic coordination capabilities in the civil domain, including to help avoid collisions in outer space and manage debris.
COUNTERING TERRORISM
The Quad hosted its first Counter Terrorism Working Group (CTWG) in 2023 and will meet annually to discuss CT threats, Quad CT good practices, and ways the Quad can work together to mitigate acts of terrorism through information sharing, consequence management and strategic messaging. The Quad CTWG currently focuses on countering the use of unmanned aerial systems (C-UAS), chemical, biological, radiological and nuclear devices (CBRN), and the internet for terrorist purposes. The Quad CTWG discusses new CT lines of effort on which to collaborate, hosts technical workshops for establishing CT good practices, and explores ways to engage non-Quad members with Quad-established CT expertise.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
ফেক্ট শ্বীট: ২০২৪ কোৱাড নেতাসকলৰ শীৰ্ষ সন্মিলন
22 SEP 2024 8:58AM by PIB Guwahati
২০২৪ চনৰ ২১ ছেপ্টেম্বৰত চতুৰ্থ কোৱাড লিডাৰ্ছ ছামিটৰ বাবে ডেলাৱেৰৰ উইলমিংটনত ৰাষ্ট্ৰপতি জোচেফ আৰ বাইডেন জুনিয়ৰে অষ্ট্ৰেলিয়াৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী এণ্টনি আলবানিজ, জাপানৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী কিছিদা ফুমিঅ’ আৰু ভাৰতৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীক আতিথ্য প্ৰদান কৰে।
কোৱাডক মংগলৰ বাবে এক বিশ্বব্যাপী শক্তি হিচাপে প্ৰতিষ্ঠা কৰা হৈছিল। এই বছৰ, কোৱাডে গৌৰৱেৰে এনে স্পষ্ট প্ৰকল্প ৰূপায়ণ কৰি আছে যিয়ে প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয়, দক্ষিণ-পূব এছিয়া, আৰু ভাৰত মহাসাগৰ অঞ্চলকে ধৰি, সমগ্ৰ ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় অঞ্চলৰ অংশীদাৰ দেশসমূহক উপকৃত কৰে। ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় অংশীদাৰসকলৰ অগ্ৰাধিকাৰসমূহ পূৰণ কৰিবলৈ কোৱাডে অভূতপূৰ্ব পৰিসৰ আৰু মাত্ৰাত একেলগে কাম কৰি আছে। একেলগে, কোৱাডে অংশীদাৰসকলক মহামাৰী আৰু ৰোগৰ সৈতে মোকাবিলা কৰাত সহায় কৰিবলৈ অভিলাষী প্ৰকল্পৰ নেতৃত্ব দিছে; প্ৰাকৃতিক দুৰ্যোগৰ প্ৰতি সঁহাৰি জনোৱা; তেওঁলোকৰ সামুদ্ৰিক ডমেইন সজাগতা আৰু সামুদ্ৰিক সুৰক্ষা শক্তিশালী কৰা; উচ্চমানৰ ভৌতিক আৰু ডিজিটেল আন্তঃগাঁথনি সংগঠিত আৰু নিৰ্মাণ কৰা; জটিল আৰু উদীয়মান প্ৰযুক্তিসমূহত বিনিয়োগ আৰু লাভৱান হোৱা; জলবায়ু পৰিৱৰ্তনৰ ভাবুকিৰ সন্মুখীন হোৱা; চাইবাৰ সুৰক্ষাক শক্তিশালী কৰা; আৰু পৰৱৰ্তী প্ৰজন্মৰ প্ৰযুক্তিৰ নেতাক কৰ্ষণ কৰা।
ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় অঞ্চলৰ বাবে চিৰস্থায়ী অংশীদাৰ
যোৱা চাৰি বছৰত, কোৱাড নেতাসকল দুবাৰ ভাৰ্চুৱেল পদ্ধতিকে ধৰি ছবাৰ বৈঠকত মিলিত হৈছে। কোৱাড বৈদেশিক মন্ত্ৰীসকল আঠবাৰ বৈঠকত মিলিত হৈছে, শেহতীয়াকৈ জুলাই মাহত টকিঅ’ত বৈঠকত মিলিত হৈছে। কোৱাড দেশৰ প্ৰতিনিধিসকলে, সকলো স্তৰতে, ইজনে সিজনৰ লগত পৰামৰ্শ কৰিবলৈ, ভাগ-বতৰা কৰা অগ্ৰাধিকাৰসমূহ আগুৱাই নিবলৈ, ধাৰণা বিনিময় কৰিবলৈ, আৰু সমগ্ৰ ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় অঞ্চলৰ অংশীদাৰসকলৰ বাবে সুবিধা প্ৰদান কৰিবলৈ নিয়মীয়াকৈ বৈঠকত মিলিত হয়। সকলো কোৱাড চৰকাৰে সকলো স্তৰতে আৰু বিভিন্ন বিভাগ আৰু সংস্থাৰ মাজেৰে কোৱাডক প্ৰতিষ্ঠানিকৰণ কৰিছে। আজি কোৱাড নেতাসকলে সহযোগিতাৰ এই অভ্যাসসমূহ সুনিৰ্দিষ্ট কৰি তোলাৰ বাবে আৰু দীৰ্ঘম্যাদীভাৱে বৰ্তাই ৰাখিবলৈ কোৱাড স্থাপন কৰাৰ বাবে নতুন পদক্ষেপৰ কথা ঘোষণা কৰে।
প্ৰতিখন কোৱাড চৰকাৰে ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় অঞ্চলত কোৱাডৰ অগ্ৰাধিকাৰৰ বাবে শক্তিশালী পুঁজি নিশ্চিত কৰাৰ বাবে নিজ নিজ বাজেট প্ৰক্ৰিয়াৰ জৰিয়তে কাম কৰাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি দিছে যাতে ইয়াৰ স্থায়ী প্ৰভাৱ নিশ্চিত হয়।
কোৱাড চৰকাৰসমূহে নিজ নিজ বিধায়িনী দলৰ সৈতে আন্তঃসংসদীয় বিনিময় গভীৰ কৰাৰ বাবেও কাম কৰাৰ মনস্থ কৰিছে, আৰু অন্যান্য অংশীদাৰসকলক কোৱাডৰ সমকক্ষসকলৰ সৈতে সংযুক্তি গভীৰ কৰিবলৈ উৎসাহিত কৰাৰ লক্ষ্য ৰাখিছে। কালি, কংগ্ৰেছৰ সদস্যসকলে দ্বিপাক্ষিক, দ্বি-সদস্যীয় কংগ্ৰেছৰ কোৱাড ককাছ গঠনৰ কথা ঘোষণা কৰে।
অনাগত মাহবোৰত, প্ৰথমবাৰৰ বাবে কোৱাড বাণিজ্য আৰু উদ্যোগ মন্ত্ৰীসকলৰ বৈঠক অনুষ্ঠিত হ’ব।
স্বাস্থ্য সুৰক্ষা, খাদ্য সুৰক্ষা, স্বচ্ছ শক্তি, আৰু গুণগত আন্তঃগাঁথনিকে ধৰি ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় অঞ্চলৰ চাৰিখন দেশৰ ভৱিষ্যৎ বিনিয়োগৰ সন্ধান কৰিবলৈ বৈঠক অনুষ্ঠিত কৰাৰ সিদ্ধান্ত লোৱা কোৱাড উন্নয়ন বিত্ত প্ৰতিষ্ঠান আৰু সংস্থাসমূহৰ নেতাসকলকো কোৱাড নেতাসকলে আদৰণি জনায়। এক্সপ’ৰ্ট ফাইনেন্স অষ্ট্ৰেলিয়া, প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় অঞ্চলৰ বাবে অষ্ট্ৰেলিয়ান ইনফ্ৰাষ্ট্ৰাকচাৰ ফাইনেন্সিং ফেচিলিটি, ইণ্ডিয়া এক্সপ’ৰ্ট-ইম্প’ৰ্ট বেংক, জাপান বেংক ফৰ ইণ্টাৰনেশ্যনেল ক’অপাৰেশ্যন, আৰু ইউএছ ইণ্টাৰনেশ্যনেল ডেভেলপমেণ্ট ফাইনেন্স কৰ্পৰেচন (ডিএফচি)ৰ মুৰব্বীসকলৰ মাজত ২০২২ চনত পূৰ্বতে অনুষ্ঠিত এখন বৈঠকৰ ভিত্তিত এই নিৰ্ণয় কৰা হয়।
আমেৰিকা যুক্তৰাষ্ট্ৰই ২০২৫ চনৰ কোৱাড বৈদেশিক মন্ত্ৰীসকলৰ বৈঠক আয়োজন কৰিব, আৰু ভাৰতে ২০২৫ চনৰ কোৱাড লিডাৰ্ছ ছামিট আয়োজন কৰিব।
বিশ্বজনীন স্বাস্থ্য আৰু স্বাস্থ্য সুৰক্ষা
২০২৩ চনত, কোৱাডে ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় অঞ্চলত স্বাস্থ্য সুৰক্ষাৰ সমৰ্থনত সমন্বয় আৰু সহযোগিতা শক্তিশালী কৰাৰ বাবে কোৱাড হেল্থ ছিকিউৰিটি পাৰ্টনাৰশ্বিপ ঘোষণা কৰে। আজি ঘোষণা কৰা এলানি নতুন পদক্ষেপকে ধৰি মহামাৰী বা মহামাৰীৰ সম্ভাৱনা থকা ৰোগৰ প্ৰাদুৰ্ভাৱ ধৰা পেলোৱা আৰু ইয়াৰ প্ৰতি সঁহাৰি জনোৱাত ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় অঞ্চলৰ ক্ষমতা শক্তিশালী কৰাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি কোৱাড হেল্থ ছিকিউৰিটি পাৰ্টনাৰশ্বিপে পালন কৰিছে।
কোৱাড কেঞ্চাৰ মুনশ্বট
ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় অঞ্চলত কৰ্কট ৰোগত ক্ষতিগ্ৰস্ত হোৱা লোকৰ সংখ্যা হ্ৰাস কৰাৰ বাবে ৰাজহুৱা আৰু ব্যক্তিগত সম্পদৰ সহায় লোৱাৰ সামূহিক প্ৰচেষ্টাৰে কোৱাডে ঐতিহাসিক কোৱাড কেঞ্চাৰ মুনশ্বট মুকলি কৰিছে, প্ৰাৰম্ভিকভাৱে ছাৰ্ভাইকেল কেঞ্চাৰৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰা হৈছে। মুঠতে আজি ঘোষণা কৰা কোৱাড কেঞ্চাৰ মুনশ্বটে অনাগত দশকবোৰত লাখ লাখ লোকৰ জীৱন ৰক্ষা কৰিব বুলি অনুমান কৰা হৈছে। অধিক তথ্য ইয়াত পোৱা যাব।
মহামাৰীৰ সাৱধানতা
কোৱাড দেশসমূহে সমগ্ৰ অঞ্চলটোৰ স্বাস্থ্য সুৰক্ষা আৰু স্থিতিস্থাপকতা প্ৰচেষ্টাক সমৰ্থন কৰিবলৈ প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ, য’ত মহামাৰী পুঁজিৰ প্ৰতি অবিৰত সমৰ্থনো আছে।
সমগ্ৰ ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় অঞ্চলত স্বাস্থ্য সুৰক্ষা বৃদ্ধিৰ প্ৰতিশ্ৰুতি পুনৰ দৃঢ় কৰিছে কোৱাডে। ২০২৪ চনত কোৱাড স্বাস্থ্য সুৰক্ষা অংশীদাৰিত্বই দ্বিতীয় মহামাৰী প্ৰস্তুতি টেবুল টপ অনুশীলনৰ জৰিয়তে আঞ্চলিক স্থিতিস্থাপকতাক আগুৱাই লৈ যায়, সম্ভাৱ্য ৰোগৰ প্ৰাদুৰ্ভাৱ প্ৰতিৰোধ, আগতীয়া ধৰা পেলোৱা আৰু সঁহাৰি বৃদ্ধিৰ বাবে কোৱাড ভেকচিন অংশীদাৰিত্বৰ সফলতাৰ ওপৰত নিৰ্মাণ কৰি, আৰু মানক পৰিচালনা পদ্ধতি বিকশিত কৰাৰ অন্বেষণ কৰি আছে মহামাৰী প্ৰতিক্ৰিয়াৰ বাবে। কোৱাডৰ সহযোগিতামূলক প্ৰচেষ্টাসমূহৰ ভিতৰত আছিল স্বাস্থ্য জৰুৰীকালীন অৱস্থাৰ বাবে আঞ্চলিক সামৰ্থ্য শক্তিশালী কৰাৰ বাবে ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় অঞ্চলৰ স্বাস্থ্য বিশেষজ্ঞসকলক প্ৰশিক্ষণ দিয়া।
ভাৰতে মহামাৰীৰ প্ৰস্তুতিৰ ওপৰত কৰ্মশালা আয়োজন কৰাৰ লগতে জৰুৰীকালীন জনস্বাস্থ্যৰ সঁহাৰিৰ ৰূপৰেখা দাঙি ধৰি এখন শ্বেতপত্ৰ প্ৰকাশ কৰিব।
ৰোগৰ প্ৰাদুৰ্ভাৱৰ প্ৰতি সঁহাৰি জনাই অষ্ট্ৰেলিয়াই দেশৰ ভিতৰত বা অঞ্চলটোত নিয়োগ কৰিবলৈ সাজু হোৱা জনস্বাস্থ্য বিশেষজ্ঞৰ পুল বৃদ্ধি কৰিছে আৰু অনাগত দিনত অষ্ট্ৰেলিয়াৰ ডাৰউইনত প্ৰথম প্ৰশিক্ষণ অধিবেশন আৰম্ভ হ’ব।
কোৱাডৰ অংশীদাৰসকলৰ সৈতে সমন্বয়ত আমেৰিকাই সংক্ৰামক ৰোগৰ ভাবুকি প্ৰতিৰোধ, ধৰা পেলোৱা আৰু ইয়াৰ প্ৰতি সঁহাৰি জনোৱাৰ ক্ষমতা শক্তিশালী কৰাৰ বাবে ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় অঞ্চলৰ চৈধ্যখন দেশৰ সৈতে অংশীদাৰিত্ব কৰাৰ বাবে ৮৪.৫ মিলিয়ন ডলাৰতকৈ অধিক প্ৰতিশ্ৰুতি দিছে।
এমপক্স
বৰ্তমানৰ ক্লেড I এমপক্স প্ৰাদুৰ্ভাৱৰ লগতে চলি থকা ক্লেড II এমপক্স প্ৰাদুৰ্ভাৱৰ প্ৰতিক্ৰিয়া স্বৰূপে, কোৱাডে আমাৰ প্ৰচেষ্টাসমূহৰ সমন্বয়ৰ পৰিকল্পনা কৰিছে যাতে নিৰাপদ, ফলপ্ৰসূ, গুণগত মান নিশ্চিত এমপক্স ভেকচিনৰ ন্যায্য প্ৰৱেশ প্ৰসাৰিত হয়, য'ত প্ৰয়োজন হয় কম আৰু মধ্যম আয়ৰ দেশত ভেকচিন উৎপাদন সম্প্ৰসাৰণ কৰাও অন্তৰ্ভুক্ত।
মানৱীয় সাহায্য আৰু দুৰ্যোগ সাহায্য (HADR)
বিশ বছৰৰ আগতে ২০০৪ চনত ভাৰত মহাসাগৰৰ বিধ্বংসী ভূমিকম্প আৰু ছুনামীৰ প্ৰতি সঁহাৰি জনাবলৈ কোৱাডে প্ৰথমে একত্ৰিত হৈছিল, ক্ষতিগ্ৰস্ত দেশসমূহক মানৱীয় সাহায্যৰ উত্থান ঘটিছিল। ২০২২ চনত কোৱাড বৈদেশিক মন্ত্ৰীসকলে ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় অঞ্চলত HADR সম্পৰ্কীয় কোৱাড পাৰ্টনাৰশ্বিপৰ গাইডলাইনত স্বাক্ষৰ কৰে। ২০২৪ চনৰ মে’ মাহত পাপুৱা নিউগিনিত হোৱা এক কৰুণ ভূমিস্খলনৰ পিছত কোৱাড দেশসমূহে এই নিৰ্দেশনা অনুসৰি নিজৰ সঁহাৰিৰ সমন্বয় সাধন কৰে। কোৱাডে সামূহিকভাৱে ৫০ লাখ ডলাৰতকৈ অধিক মানৱীয় সাহায্য আগবঢ়াইছিল। কোৱাড অংশীদাৰসকলে পাপুৱা নিউগিনিৰ দীৰ্ঘম্যাদী স্থিতিস্থাপকতা প্ৰচেষ্টাত সমৰ্থন অব্যাহত ৰাখিছে। কোৱাডে এইচ এ ডি আৰ সমন্বয় গভীৰ কৰি ৰাখিছে আৰু অঞ্চলটোৰ অংশীদাৰসকলক তেওঁলোকৰ দীৰ্ঘম্যাদী স্থিতিস্থাপকতা প্ৰচেষ্টাত সহায় কৰি আহিছে।
কোৱাড চৰকাৰসমূহে প্ৰাকৃতিক দুৰ্যোগৰ সময়ত অত্যাৱশ্যকীয় সাহায্য সামগ্ৰীসমূহৰ পূৰ্ব-পজিচনিংকে ধৰি দ্ৰুতভাৱে সঁহাৰি জনোৱাৰ বাবে সাজু হোৱাটো নিশ্চিত কৰাৰ বাবে কাম কৰি আছে; এই প্ৰচেষ্টা ভাৰত মহাসাগৰ অঞ্চলৰ পৰা দক্ষিণ-পূব এছিয়ালৈকে, প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় অঞ্চললৈকে বিস্তৃত।
অনাগত মাহবোৰত, কোৱাড এইচ এ ডি আৰ বিশেষজ্ঞসকলে অঞ্চলটোত ভৱিষ্যতে হ’ব পৰা সম্ভাৱ্য দুৰ্যোগৰ বাবে প্ৰস্তুতিৰ বাবে টেবুলটপ কচৰৎ কৰিব।
ঘূৰ্ণিবায়ু য়াগীৰ বিধ্বংসী পৰিণতিৰ পৰিপ্ৰেক্ষিতত ভিয়েটনামৰ জনসাধাৰণক সহায় কৰিবলৈ কোৱাড অংশীদাৰসকলে একেলগে কাম কৰি আছে ৪০ লাখ ডলাৰতকৈ অধিক মানৱীয় সাহায্য আগবঢ়াইছে।
সামুদ্ৰিক সুৰক্ষা
কোৱাড অংশীদাৰসকলে সমগ্ৰ অঞ্চলটোৰ অংশীদাৰসকলৰ সৈতে সামুদ্ৰিক নিৰাপত্তা বৃদ্ধি, সামুদ্ৰিক ডমেইন সজাগতা উন্নত, আৰু স্বতন্ত্ৰ আৰু মুক্ত ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় অঞ্চল ৰক্ষাৰ বাবে কাষে কাষে কাম কৰি আছে।
সামুদ্ৰিক ডমেইন সজাগতা আৰু সামুদ্ৰিক প্ৰশিক্ষণৰ বাবে ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় অংশীদাৰিত্ব
টকিঅ’ত অনুষ্ঠিত ২০২২ চনৰ কোৱাড লিডাৰ্ছ সন্মিলনত কোৱাড লিডাৰ্ছে ইণ্ডো-পেচিফিক পাৰ্টনাৰশ্বিপ ফৰ মেৰিটাইম ডমেইন এৱেৰনেছ (আইপিএমডিএ) আৰম্ভ কৰে। এই পদক্ষেপে অংশীদাৰসকলক প্ৰায় বাস্তৱ সময়ৰ, খৰচ-বহনক্ষম, অত্যাধুনিক ৰেডিঅ' কম্পাঙ্ক তথ্য প্ৰদান কৰে, যাৰ ফলত তেওঁলোকে তেওঁলোকৰ পানী ভালদৰে নিৰীক্ষণ কৰিব পাৰে; অবৈধ, অৱগত নকৰা, আৰু অনিয়ন্ত্ৰিত মাছ ধৰাৰ বিৰুদ্ধে যুঁজ দিয়া; জলবায়ু পৰিৱৰ্তন আৰু প্ৰাকৃতিক দুৰ্যোগৰ প্ৰতি সঁহাৰি জনোৱা; আৰু নিজৰ পানীৰ ভিতৰতে নিজৰ আইন বলবৎ কৰে।
ঘোষণাৰ পিছৰে পৰা অংশীদাৰসকলৰ সৈতে আলোচনা কৰি কোৱাডে সমগ্ৰ ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় অঞ্চলত—দক্ষিণ-পূব এছিয়াৰ অংশীদাৰসকলৰ সৈতে প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় দ্বীপপুঞ্জ ফ’ৰাম মীন সংস্থাৰ জৰিয়তে তথ্য সংযোজন কেন্দ্ৰ—ভাৰত মহাসাগৰ অঞ্চল, গুৰুগ্ৰামলৈ সফলতাৰে এই কাৰ্যসূচী বৃদ্ধি কৰিছে। তেনে কৰাৰ ফলত কোৱাডে দুডজনৰো অধিক দেশক ডাৰ্ক জাহাজৰ সামুদ্ৰিক ডমেইন সজাগতাৰ তথ্য লাভ কৰাত বহুখিনি সহায় কৰিছে, যাতে তেওঁলোকে নিজৰ একচেটিয়া অৰ্থনৈতিক অঞ্চলত চলি থকা কাৰ্যকলাপসমূহ ভালদৰে নিৰীক্ষণ কৰিব পাৰে—অবৈধ কাৰ্যকলাপকে ধৰি।
আজি ঘোষণা কৰা পৰৱৰ্তী পৰ্যায়ৰ ৰূপায়ণত কোৱাডে অনাগত বছৰত আইপিএমডিএত নতুন প্ৰযুক্তি আৰু তথ্য স্তৰিত কৰাৰ মনস্থ কৰিছে, যাতে অঞ্চলটোলৈ অত্যাধুনিক সামৰ্থ্য আৰু তথ্য প্ৰদান কৰি যাব পাৰে। কোৱাডে অংশীদাৰসকলৰ বাবে সামুদ্ৰিক ডমেইন সজাগতাৰ ছবিখন তীক্ষ্ণ কৰিবলৈ ইলেক্ট্ৰ’-অপ্টিকেল ডাটা আৰু উন্নত বিশ্লেষণাত্মক ছফ্টৱেৰৰ সহায় লোৱাৰ লক্ষ্য ৰাখিছে।
আজি কোৱাডে ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় অঞ্চলত প্ৰশিক্ষণৰ বাবে এক নতুন আঞ্চলিক সামুদ্ৰিক পদক্ষেপ (MAITRI) ঘোষণা কৰে যাতে অঞ্চলটোৰ ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় অংশীদাৰসকলৰ আমাৰ অংশীদাৰসকলে আইপিএমডিএ আৰু অন্যান্য কোৱাড অংশীদাৰ পদক্ষেপৰ জৰিয়তে প্ৰদান কৰা সঁজুলিসমূহ সৰ্বাধিক কৰিবলৈ, তেওঁলোকৰ জলভাগ নিৰীক্ষণ আৰু সুৰক্ষিত কৰিবলৈ, বলবৎ কৰিবলৈ সক্ষম হ’ব তেওঁলোকৰ আইন প্ৰয়োগ আৰু অবৈধ আচৰণক বাধা দিবলৈ সক্ষম হয়। ২০২৫ চনত ভাৰতে উদ্বোধনী MAITRI কৰ্মশালা আয়োজন কৰাৰ বাবে কোৱাড দেশসমূহ আগ্ৰহী।
কোৱাড দেশসমূহে আইনী, কাৰ্যকৰী, আৰু কাৰিকৰী সামুদ্ৰিক সুৰক্ষা আৰু আইন প্ৰয়োগকাৰী জ্ঞানৰ সম্পূৰ্ণ চুইটসমূহৰ মাজেৰে বিস্তৃত আৰু পৰিপূৰক প্ৰশিক্ষণৰ সমন্বয় সাধন কৰি আছে। কোৱাড অংশীদাৰসকলে আঞ্চলিক সামুদ্ৰিক আইন প্ৰয়োগকাৰী মঞ্চৰ সৈতে সংযোগ সম্প্ৰসাৰণ, উত্তম পদ্ধতিসমূহ ভাগ-বতৰা কৰা, আৰু নাগৰিক সামুদ্ৰিক সহযোগিতা উন্নত কৰাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি দিছে।
ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় লজিষ্টিক নেটৱৰ্ক
কোৱাডে আজি এটা কোৱাড ইণ্ডো-পেচিফিক লজিষ্টিক নেটৱৰ্ক পাইলট প্ৰজেক্ট আৰম্ভ কৰে, যাতে চাৰিওখন দেশৰ মাজত ভাগ-বতৰা কৰা এয়াৰলিফ্ট ক্ষমতা অনুসৰণ কৰিব পাৰি আৰু সামূহিক লজিষ্টিক শক্তিৰ লাভ উঠাব পাৰি, যাতে সমগ্ৰ ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় অঞ্চলত প্ৰাকৃতিক দুৰ্যোগৰ প্ৰতি অসামৰিক সঁহাৰি অধিক দ্ৰুত আৰু কাৰ্যক্ষমভাৱে সমৰ্থন কৰিব পৰা যায়। এই প্ৰচেষ্টাই ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় অংশীদাৰৰ সৈতে বৰ্তমানৰ প্ৰচেষ্টাসমূহৰ পৰিপূৰক হ’ব।
ক'ষ্ট গাৰ্ড সহযোগিতা
আমেৰিকাৰ ক’ষ্ট গাৰ্ড, জাপান ক’ষ্ট গাৰ্ড, অষ্ট্ৰেলিয়াৰ সীমান্ত বাহিনী, আৰু ভাৰতীয় ক’ষ্ট গাৰ্ডে ২০২৫ চনত ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় অঞ্চলত প্ৰথমবাৰৰ বাবে কোৱাড-এট-ছি শ্বিপ অবজাৰ্ভাৰ মিছন আৰম্ভ কৰাৰ পৰিকল্পনা কৰিছে যাতে আন্তঃকাৰ্যক্ষমতা উন্নত হয়। এই প্ৰচেষ্টাৰ জৰিয়তে জাপান ক’ষ্ট গাৰ্ড, অষ্ট্ৰেলিয়ান বৰ্ডাৰ ফৰ্চ, আৰু ইণ্ডিয়ান ক’ষ্ট গাৰ্ডৰ সদস্যসকলে ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় অঞ্চলত চলি থকা আমেৰিকাৰ ক’ষ্ট গাৰ্ডৰ জাহাজত সময় কটাব। ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় অঞ্চলত অধিক অভিযান অব্যাহত ৰখাৰ মন আছে কোৱাডৰ।
গুণগত আন্তঃগাঁথনি
সংযোগ বৃদ্ধি, আঞ্চলিক ক্ষমতা গঢ়ি তোলা, আৰু জটিল প্ৰয়োজনীয়তা পূৰণৰ বাবে কোৱাডে অঞ্চলটোলৈ মানসম্পন্ন, স্থিতিস্থাপক আন্তঃগাঁথনি প্ৰদান কৰিছে।
এই বছৰ কোৱাড দেশসমূহৰ ৰপ্তানি ঋণ সংস্থাসমূহে (ইচিএ) সহযোগিতাৰ স্মাৰকপত্ৰত স্বাক্ষৰ কৰিছে আৰু কাৰ্যকৰী কৰি আছে, যিয়ে যোগান শৃংখলৰ স্থিতিস্থাপকতা, জটিল আৰু উদীয়মান প্ৰযুক্তি, নবীকৰণযোগ্য শক্তি, আৰু ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় অঞ্চলত অন্যান্য উচ্চমানৰ প্ৰকল্পসমূহক সমৰ্থন কৰে। কোৱাড ইচিএই ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় অঞ্চলৰ প্ৰকল্পসমূহৰ বাবে পাইপলাইন তথ্য আৰু প্ৰাসংগিক বিত্তীয় সাহায্যৰ ব্যৱস্থাৰ ওপৰত যোগাযোগ শক্তিশালী কৰি তুলিছে, আৰু উদ্যোগ বিশেষজ্ঞ, প্ৰকল্প বিকাশক, আৰু অন্যান্য প্ৰধান বজাৰ খেলুৱৈসকলক জড়িত কৰা যৌথ ব্যৱসায়িক প্ৰচাৰ প্ৰচেষ্টাসমূহ আগবঢ়াই নিব।
কোৱাডে ডিজিটেল ৰাজহুৱা আন্তঃগাঁথনিৰ উন্নয়ন আৰু নিয়োগৰ বাবে যৌথ নীতিসমূহ প্ৰকাশ কৰে, যিয়ে ভাগ-বতৰা কৰা সমৃদ্ধি আৰু বহনক্ষম উন্নয়নক আগুৱাই নিয়াৰ বাবে এক অন্তৰ্ভুক্ত, মুক্ত, দীৰ্ঘস্থায়ী, ন্যায্য, নিৰাপদ, নিৰ্ভৰযোগ্য আৰু সুৰক্ষিত ডিজিটেল ভৱিষ্যতৰ প্ৰতি কোৱাডৰ প্ৰতিশ্ৰুতিক আলোকপাত কৰে।
শক্তি খণ্ডৰ স্থিতিস্থাপকতা শক্তিশালী কৰাৰ বাবে সমগ্ৰ ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় অঞ্চলৰ অংশীদাৰসকলক সৱলীকৰণৰ বাবে ভাৰতত ক’লিচন ফৰ ডিজাষ্টাৰ ৰেজিলিয়েণ্ট ইনফ্ৰাষ্ট্ৰাকচাৰে এক কৰ্মশালাৰ আয়োজন কৰিছিল।
ভৱিষ্যৎ অংশীদাৰিত্বৰ কোৱাড পৰ্টছ
ভৱিষ্যতৰ কোৱাড বন্দৰ অংশীদাৰিত্বই আঞ্চলিক অংশীদাৰৰ সহযোগত সমগ্ৰ ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় অঞ্চলত দীৰ্ঘস্থায়ী আৰু স্থিতিস্থাপক বন্দৰ আন্তঃগাঁথনি উন্নয়নত সহায় কৰিবলৈ কোৱাডৰ বিশেষজ্ঞতাক ব্যৱহাৰ কৰিব।
২০২৫ চনত, কোৱাডৰ অংশীদাৰসকলে মুম্বাইত উদ্বোধনী আঞ্চলিক বন্দৰ আৰু পৰিবহণ সন্মিলন ভাৰতে আয়োজন কৰাটো মনস্থ কৰিছে।
এই নতুন অংশীদাৰিত্বৰ জৰিয়তে কোৱাডৰ অংশীদাৰসকলে সমন্বয়, তথ্য বিনিময়, অঞ্চলটোৰ অংশীদাৰসকলৰ সৈতে উত্তম পদ্ধতিসমূহ ভাগ-বতৰা কৰাৰ, আৰু সমগ্ৰ ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় অঞ্চলত গুণগত বন্দৰ আন্তঃগাঁথনিত চৰকাৰী আৰু ব্যক্তিগত খণ্ডৰ বিনিয়োগ সংগঠিত কৰিবলৈ সম্পদৰ লাভ উঠাবলৈ মনস্থ কৰিছে।
কোৱাড ইনফ্ৰাষ্ট্ৰাকচাৰ ফেলোশ্বিপ
আন্তঃগাঁথনি প্ৰকল্পৰ ডিজাইন, পৰিচালনা আৰু বিনিয়োগ আকৰ্ষণ কৰিবলৈ সমগ্ৰ অঞ্চলটোৰ সামৰ্থ্য উন্নত আৰু পেছাদাৰী নেটৱৰ্ক গভীৰ কৰাৰ বাবে ২০২৩ চনৰ কোৱাড লিডাৰ্ছ ছামিটত কোৱাড ইনফ্ৰাষ্ট্ৰাকচাৰ ফেল’শ্বিপ ঘোষণা কৰা হৈছিল। যোৱা এটা বছৰত ই ২,২০০ৰো অধিক বিশেষজ্ঞলৈ সম্প্ৰসাৰিত হৈছে, আৰু কোৱাডৰ অংশীদাৰসকলে ইতিমধ্যে ১,৩০০ৰো অধিক ফেল’শ্বিপ প্ৰদান কৰিছে।
সাগৰৰ তলৰ কেবল আৰু ডিজিটেল সংযোগ
কেবল সংযোগ আৰু স্থিতিস্থাপকতাৰ বাবে কোৱাড অংশীদাৰিত্বৰ জৰিয়তে কোৱাডৰ অংশীদাৰসকলে ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় অঞ্চলত গুণগত মানৰ সাগৰৰ তলৰ কেবল নেটৱৰ্কক সমৰ্থন আৰু শক্তিশালী কৰি আহিছে, যাৰ ক্ষমতা, স্থায়িত্ব আৰু নিৰ্ভৰযোগ্যতা অঞ্চলটো আৰু বিশ্বৰ নিৰাপত্তা আৰু সমৃদ্ধিৰ সৈতে অবিচ্ছেদ্যভাৱে জড়িত।
এই প্ৰচেষ্টাসমূহৰ সমৰ্থনত অষ্ট্ৰেলিয়াই জুলাই মাহত কেবল সংযোগ আৰু স্থিতিস্থাপকতা কেন্দ্ৰ আৰম্ভ কৰিছিল, যিয়ে সমগ্ৰ অঞ্চলটোৰ পৰা অহা অনুৰোধৰ প্ৰতি সঁহাৰি জনাই কৰ্মশালা আৰু নীতি আৰু নিয়ন্ত্ৰণমূলক সহায় আগবঢ়াইছে।
জাপানে বিশেষ সংস্থা আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সংস্থাসমূহৰ সহযোগত ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় অঞ্চলত সংযোগ আৰু স্থিতিস্থাপকতা বৃদ্ধিৰ বাবে সামৰ্থ্য বিকাশৰ প্ৰশিক্ষণ অনুষ্ঠিত কৰিছে। জাপানে নাউৰু আৰু কিৰিবাটিত সাগৰৰ তলৰ কেবলৰ বাবে ৰাজহুৱা তথ্য আৰু যোগাযোগ প্ৰযুক্তিৰ আন্তঃগাঁথনি ব্যৱস্থাপনা ক্ষমতা উন্নত কৰাৰ বাবে কাৰিকৰী সহযোগিতা আৰু অধিক সম্প্ৰসাৰণ কৰাৰ মনস্থ কৰিছে।
আমেৰিকাই ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় অঞ্চলৰ ২৫খন দেশৰ টেলিকমিউনিকেচন বিষয়া আৰু কাৰ্যবাহীসকলৰ বাবে ১৩০০ৰো অধিক সামৰ্থ্য বিকাশ প্ৰশিক্ষণ অনুষ্ঠিত কৰিছে; আজি আমেৰিকাই কংগ্ৰেছৰ সৈতে কাম কৰি এই প্ৰশিক্ষণ কাৰ্যসূচী সম্প্ৰসাৰণ আৰু বিস্তাৰৰ বাবে অতিৰিক্ত ৩৪ লাখ ডলাৰ বিনিয়োগ কৰাৰ উদ্দেশ্য ঘোষণা কৰিছে।
কোৱাডৰ অংশীদাৰসকলৰ কেবল প্ৰকল্পত বিনিয়োগে ২০২৫ চনৰ শেষৰ ফালে প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় দ্বীপপুঞ্জৰ সকলো দেশকে প্ৰাথমিক দূৰসংযোগ কেবল সংযোগ লাভ কৰাত সহায় কৰিব। যোৱা কোৱাড লিডাৰ্ছ ছামিটৰ পিছৰে পৰা কোৱাডৰ অংশীদাৰসকলে অন্যান্য সমমনা অংশীদাৰৰ অৱদানৰ লগতে, প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় অঞ্চলত সাগৰৰ তলৰ কেবল নিৰ্মাণৰ বাবে ১৪ কোটি ডলাৰতকৈ অধিক প্ৰতিশ্ৰুতি দিছে।
নতুন সাগৰৰ তলৰ কেবলত এই বিনিয়োগৰ পৰিপূৰক হিচাপে, ভাৰতে ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় অঞ্চলত সাগৰৰ তলৰ কেবলৰ ৰক্ষণাবেক্ষণ আৰু মেৰামতিৰ ক্ষমতা সম্প্ৰসাৰণ পৰীক্ষা কৰিবলৈ এক সম্ভাৱনীয়তা অধ্যয়নৰ দায়িত্ব অৰ্পণ কৰিছে।
জটিল আৰু উদীয়মান প্ৰযুক্তি
কোৱাডে প্ৰযুক্তি উদ্ভাৱনৰ ক্ষেত্ৰত আগৰণুৱা হৈ থাকিবলৈ লকষ্টেপত কাম কৰি আছে, আৰু সমগ্ৰ ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় অঞ্চলৰ লোকসকলৰ সুবিধাৰ বাবে উদীয়মান প্ৰযুক্তিসমূহ ব্যৱহাৰ কৰিবলৈ প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ হৈ আছে, আৰু অৰ্থনৈতিক সমৃদ্ধি, মুকলিতা, আৰু সংযোগৰ সুবিধাৰ বাবে এই প্ৰযুক্তিসমূহ নিয়োগ কৰিবলৈ প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ হৈ আছে।
মুক্ত ৰেডিঅ' অভিগম নেটৱৰ্ক (RAN) আৰু 5G
২০২৩ চনত কোৱাডৰ অংশীদাৰসকলে প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় অঞ্চলত, পালাউত, এটা সুৰক্ষিত, স্থিতিস্থাপক আৰু আন্তঃসংযোগী টেলিকমিউনিকেচন পৰিৱেশ তন্ত্ৰ সমৰ্থন কৰিবলৈ প্ৰথমবাৰৰ বাবে মুক্ত আৰএন নিয়োগ ঘোষণা কৰে। তেতিয়াৰ পৰাই কোৱাডে এই প্ৰচেষ্টাৰ বাবে প্ৰায় ২ কোটি ডলাৰৰ প্ৰতিশ্ৰুতি দিছে। এই পদক্ষেপৰ ওপৰত নিৰ্ভৰ কৰি কোৱাডে বিশ্বাসযোগ্য প্ৰযুক্তি সমাধান প্ৰদান কৰিবলৈ মুক্ত আৰএন সহযোগিতাৰ সম্প্ৰসাৰণৰ কথা ঘোষণা কৰে।
চলিত বৰ্ষৰ আৰম্ভণিতে আমেৰিকা আৰু জাপানে প্ৰতিশ্ৰুতি দিয়া প্ৰাৰম্ভিক ৮০ লাখ ডলাৰৰ সমৰ্থনৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি ফিলিপাইনছত চলি থকা অ’পেন ৰেন ফিল্ড ট্ৰায়েল আৰু এছিয়া অ’পেন ৰেন একাডেমী (এঅ’আৰএ)ৰ বাবে সমৰ্থন সম্প্ৰসাৰণ কৰাৰ পৰিকল্পনা কৰিছে।
ইয়াৰ উপৰিও, আমেৰিকাই ভাৰতীয় প্ৰতিষ্ঠানসমূহৰ সৈতে অংশীদাৰিত্বৰে দক্ষিণ এছিয়াত পৰিসৰত প্ৰথমবাৰৰ বাবে অ’পেন আৰএন কৰ্মশক্তি প্ৰশিক্ষণ পদক্ষেপ স্থাপনকে ধৰি এঅ’আৰএৰ বিশ্বব্যাপী সম্প্ৰসাৰণত সহায় কৰিবলৈ ৭০ লাখ ডলাৰতকৈ অধিক বিনিয়োগ কৰাৰ পৰিকল্পনা কৰিছে।
কোৱাড অংশীদাৰসকলেও দক্ষিণ-পূব এছিয়াত অতিৰিক্ত অ’পেন আৰএন প্ৰকল্পসমূহ অন্বেষণ কৰাৰ সুযোগক আদৰণি জনাইছে।
কোৱাড অংশীদাৰসকলে দেশজুৰি ৫জি নিয়োগৰ বাবে দেশখনৰ প্ৰস্তুতি নিশ্চিত কৰিবলৈ টুভালু দূৰসংযোগ নিগমৰ সৈতে সহযোগিতা কৰাটোও অন্বেষণ কৰিব।
কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তা (AI)
২০২৩ চনৰ কোৱাড লিডাৰ্ছ ছামিটত ঘোষণা কৰা এডভান্সিং ইনোভেচনছ ফৰ এম্পাৱাৰিং নেক্সটজেন এগ্ৰিকালচাৰ (AI-ENGAGE) পদক্ষেপৰ জৰিয়তে কোৱাড চৰকাৰসমূহে কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তা, ৰবটিক্স, আৰু চেন্সিংক ব্যৱহাৰ কৰিবলৈ অগ্ৰণী সহযোগিতামূলক গৱেষণা গভীৰ কৰি তুলিছে, যাতে কৃষি পদ্ধতিসমূহক ৰূপান্তৰিত কৰিব পাৰি আৰু সমগ্ৰ দেশতে কৃষকসকলক সৱলীকৰণ কৰিব পাৰি ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় অঞ্চল। কোৱাডে যৌথ গৱেষণাৰ বাবে উদ্বোধনীভাৱে ৭.৫+ মিলিয়ন ডলাৰৰ পুঁজিৰ সুযোগ ঘোষণা কৰে, আৰু গৱেষণা সম্প্ৰদায় আৰু উন্নত ভাগ-বতৰা কৰা গৱেষণা নীতিসমূহক সংযোগ কৰিবলৈ চাৰিখন দেশৰ বিজ্ঞান সংস্থাসমূহৰ মাজত শেহতীয়াকৈ সহযোগিতাৰ স্মাৰকপত্ৰত স্বাক্ষৰিত হোৱাৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে।
হিৰোচিমা এআই প্ৰক্ৰিয়া, জিপিএআই নতুন দিল্লী মন্ত্ৰী ঘোষণা ২০২৩, আৰু ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ সাধাৰণ পৰিষদৰ ৭৮/৬২৫ নং প্ৰস্তাৱৰ জৰিয়তে "নিৰাপদ, সুৰক্ষিত আৰু বিশ্বাসযোগ্য কৃত্ৰিম চোৰাংচোৱা ব্যৱস্থা লাভৰ বাবে আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় প্ৰচেষ্টাক আগুৱাই নিয়াৰ গুৰুত্বক কোৱাডে স্বীকাৰ কৰে, বহনক্ষম উন্নয়নৰ বাবে নিৰাপদ, সুৰক্ষিত আৰু বিশ্বাসযোগ্য কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তা ব্যৱস্থাৰ সুযোগসমূহ দখল কৰা"ৰ ভিত্তিত কোৱাডে কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তা ব্যৱস্থা আৰু কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তা শাসন কাঠামোৰ মাজত আন্তঃকাৰ্যক্ষমতাৰ ওপৰত আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সহযোগিতা আৰু অধিক গভীৰ কৰিব বিচাৰে।
মানক উপ-গোটৰ জৰিয়তে কোৱাড দেশসমূহে এআই অনুকূলতা মূল্যায়নৰ কাঠামোকে ধৰি আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় প্ৰামাণিককৰণ সহযোগিতাক প্ৰসাৰিত কৰিবলৈ এআই আৰু উন্নত যোগাযোগ প্ৰযুক্তিৰ ওপৰত দুটা ট্ৰেক ১.৫ সংলাপ আৰম্ভ কৰে।
জৈৱ প্ৰযুক্তিবিদ্যা
কোৱাডৰ অংশীদাৰসকলে বায়’এক্সপ্ল’ৰ ইনিচিয়েটিভ আৰম্ভ কৰিবলৈ আগ্ৰহী – যিটো চাৰিওখন দেশৰ জৈৱিক পৰিৱেশ তন্ত্ৰ অধ্যয়ন আৰু বিশ্লেষণৰ বাবে এআই প্ৰযুক্তি ব্যৱহাৰ কৰিবলৈ প্ৰাৰম্ভিক ২০ লাখ ডলাৰৰ পুঁজিৰ দ্বাৰা সমৰ্থিত এক যৌথ প্ৰচেষ্টা। এই পদক্ষেপে জীৱিত জীৱত পোৱা বৈচিত্ৰ্যপূৰ্ণ ক্ষমতা আৱিষ্কাৰ আৰু ব্যৱহাৰ কৰি ৰোগ নিৰ্ণয় আৰু চিকিৎসা, স্থিতিস্থাপক শস্য বিকাশ, স্বচ্ছ শক্তি উৎপাদন, আৰু বহুতো সম্ভাৱনা থকা নতুন সামগ্ৰী আৰু উদ্ভাৱন উৎপাদন কৰাৰ আমাৰ ক্ষমতাক আগুৱাই নিয়াৰ সহায় কৰিব। এই পদক্ষেপৰ লক্ষ্য হ’ব সমগ্ৰ কোৱাড ৰাষ্ট্ৰসমূহত প্ৰযুক্তিগত ক্ষমতা গঢ়ি তোলা।
এই প্ৰকল্পটোৰ মূলতে হ’ব আগন্তুক কোৱাড প্ৰিন্সিপলছ ফৰ ৰিছাৰ্চ এণ্ড ডেভেলপমেণ্ট কলেবৰেশ্যনছ ইন ক্ৰিটিকেল এণ্ড ইমাৰ্জিং টেকন’লজিছ, যিয়ে কোৱাডৰ মাজত আৰু সমগ্ৰ অঞ্চলটোত জৈৱ প্ৰযুক্তি আৰু অন্যান্য জটিল প্ৰযুক্তিৰ ক্ষেত্ৰত বহনক্ষম, দায়িত্বশীল, নিৰাপদ আৰু সুৰক্ষিত সহযোগিতাক আগুৱাই লৈ যায়।
অৰ্ধপৰিবাহী
অৰ্ধপৰিবাহী যোগান শৃংখলৰ বিপদসমূহ মোকাবিলা কৰাত সহযোগিতা সহজ কৰি তুলিবলৈ অৰ্ধপৰিবাহী যোগান শৃংখল আকস্মিক নেটৱৰ্কৰ বাবে সহযোগিতাৰ স্মাৰক চূড়ান্ত কৰাটোক কোৱাড নেতাসকলে আদৰণি জনাইছে।
কোৱাড ইনভেষ্টৰ্ছ নেটৱৰ্ক
২০২৩ চনৰ কোৱাড লিডাৰ্ছ ছামিটত আৰম্ভ কৰা এক অলাভজনক পদক্ষেপ হৈছে কোৱাড ইনভেষ্টৰ্ছ নেটৱৰ্ক (QUIN)। কুইনৰ লক্ষ্য হৈছে সমগ্ৰ ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় অঞ্চলত জটিল আৰু উদীয়মান প্ৰযুক্তিসমূহত বিনিয়োগ ত্বৰান্বিত কৰা, কোৱাড দেশসমূহৰ বিনিয়োগকাৰী, উদ্যোগী, প্ৰযুক্তিবিদ, আৰু ৰাজহুৱা প্ৰতিষ্ঠানসমূহক একত্ৰিত কৰি কোৱাডৰ অংশীদাৰী মূল্যবোধৰ সৈতে মিল থকা উদ্ভাৱনক সমৰ্থন কৰা আৰু অৰ্থনৈতিক বৃদ্ধি, স্থিতিস্থাপকতা, আৰু আঞ্চলিক স্থিতিশীলতা। এই বছৰ কুইনে সমগ্ৰ কোৱাডত জটিল খনিজ, নবীকৰণযোগ্য শক্তি, চাইবাৰ সুৰক্ষা, আৰু মহাকাশ খণ্ডত দহটা ডাঙৰ কৌশলগত বিনিয়োগ আৰু অংশীদাৰিত্বক সমৰ্থন কৰিছিল।
কুইনে নতুন প্ৰযুক্তিৰ বিকাশক লাভান্বিত কৰাৰ বাবে অতিৰিক্ত কাঠামো আগবঢ়াইছে আৰু উদীয়মান ষ্টাৰ্টআপসমূহৰ বাবে বিনিয়োগ অংশীদাৰিত্বৰ সুবিধা প্ৰদান কৰিছে, য’ত কুইন আৰু চিবা ইনষ্টিটিউট অৱ টেকন’লজিছ চেণ্টাৰ ফৰ ৰেডিকেল ট্ৰেন্সফৰমেশ্যন সমৰ্থিত টকিঅ’ত এটা ষ্টাৰ্টআপ কেম্পাছ সৃষ্টিৰ বাবে বুজাবুজিৰ চুক্তি চূড়ান্ত কৰিছে।
টকিঅ’ বিশ্ববিদ্যালয়, নৰ্থ-ইষ্টাৰ্ণ বিশ্ববিদ্যালয় আৰু কুইনৰ সহযোগত টকিঅ’ত নতুন ভেঞ্চাৰ এক্সিলেটৰ স্থাপনৰ বাবেও কুইনে কাম কৰি আছে। এই সহযোগিতাই কেৱল প্ৰযুক্তিগত উন্নতিত ইন্ধন যোগোৱাই নহয়, কোৱাড ৰাষ্ট্ৰসমূহৰ মাজত অৰ্থনৈতিক সম্পৰ্কও শক্তিশালী কৰিব, যিয়ে অধিক সংহত আৰু স্থিতিস্থাপক ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় অঞ্চলত অৰিহণা যোগাব।
অৱশেষত, QUIN এ এটা কোৱাণ্টাম চেণ্টাৰ অৱ এক্সেলেন্স প্ৰস্তুত কৰে, যিয়ে এই বছৰ এটা প্ৰতিবেদন প্ৰস্তুত কৰিলে য’ত প্ৰতিখন কোৱাড দেশৰ কোৱাণ্টাম পৰিৱেশ তন্ত্ৰই একেলগে কাম কৰি সামূহিকভাৱে মূলধন আৰু বিশেষজ্ঞতাৰ লাভ উঠাব পৰা উপায়সমূহৰ ওপৰত আলোকপাত কৰা হৈছে।
জলবায়ু আৰু পৰিষ্কাৰ শক্তি
জলবায়ু পৰিৱৰ্তনে বিশ্ব, ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় আৰু বিশেষকৈ প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় আৰু ভাৰত মহাসাগৰ অঞ্চলৰ দ্বীপ ৰাষ্ট্ৰসমূহৰ বাবে সৃষ্টি কৰা অস্তিত্বৰ ভাবুকিক কোৱাডে স্বীকাৰ কৰে আৰু জলবায়ু পৰিৱৰ্তনৰ প্ৰভাৱ কমোৱা আৰু তাৰ লগত খাপ খুৱাবলৈ, প্ৰসাৰিত কৰাৰ বাবে অভিলাষী পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছে, স্বচ্ছ শক্তি উদ্ভাৱন আৰু গ্ৰহণ, আৰু বহনক্ষম উন্নয়নক সমৰ্থন কৰি।
জলবায়ুৰ অভিযোজন
২০২৩ চনৰ নেতা সন্মিলনত ঘোষণা কৰা জলবায়ু তথ্য সেৱা পদক্ষেপ (চিআইএছ)ৰ আগতীয়া সতৰ্কবাণী ব্যৱস্থা আৰু জলবায়ু তথ্য সেৱা পদক্ষেপ (চিআইএছ) সম্প্ৰসাৰণ কৰাৰ মনস্থ কৰিছে কোৱাডে। ইয়াৰ দ্বাৰা প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় দ্বীপপুঞ্জৰ দেশসমূহৰ উচ্চমানৰ জলবায়ু তথ্য আৰু সেৱাসমূহৰ প্ৰৱেশ উন্নত কৰাত সহায়ক হ’ব, আৰু জলবায়ু পৰিৱৰ্তন আৰু ইয়াৰ প্ৰভাৱৰ বাবে প্ৰস্তুতি আৰু সঁহাৰি জনোৱাৰ অংশীদাৰসকলৰ ক্ষমতা বৃদ্ধি পাব।
স্থানীয় বতৰ আৰু জলবায়ুৰ পূৰ্বাভাসক সমৰ্থন কৰিবলৈ ২০২৫ চনত প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় অঞ্চলত থ্ৰীডি প্ৰিণ্টেড স্বয়ংক্ৰিয় বতৰ কেন্দ্ৰ প্ৰদান কৰাৰ পৰিকল্পনা কৰিছে, আৰু এই প্ৰযুক্তি বিকশিত আৰু নিয়োগ কৰাৰ লক্ষ্যৰে ফিজিত বিশেষজ্ঞসকলক প্ৰশিক্ষণ দিয়াৰ পৰিকল্পনা কৰিছে।
অষ্ট্ৰেলিয়াইয়ো ২০২১ চনত পেচিফিক দ্বীপপুঞ্জৰ মঞ্চৰ নেতাসকলৰ দ্বাৰা সমৰ্থিত প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় নেতৃত্বৰ পদক্ষেপক শক্তিশালী কৰিছে যিয়ে প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় অঞ্চলত EWS4ALL UN পদক্ষেপক পৰিচালিত আৰু প্ৰদান কৰে।
অন্যান্য বিষয়ৰ লগতে উপগ্ৰহ প্ৰযুক্তিৰ জৰিয়তে দুৰ্যোগৰ আশংকা হ্ৰাস আৰু প্ৰস্তুতি শক্তিশালী কৰি আৰু সামৰ্থ্য বিকাশ আৰু নবীকৰণযোগ্য শক্তি স্থাপনৰ জৰিয়তে স্বচ্ছ শক্তিক প্ৰসাৰিত কৰি, জাপানে ইয়াৰ "পেচিফিক জলবায়ু স্থিতিস্থাপক পদক্ষেপ"ৰ অধীনত প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় দ্বীপপুঞ্জৰ দেশসমূহৰ সৈতেও সহযোগিতা বৃদ্ধি কৰিছে।
ইয়াৰ উপৰিও, কোৱাডে কিৰিবাটি, চামোয়া, ছলমন দ্বীপপুঞ্জ, টংগা, আৰু ভানুআটুৰ বিশেষজ্ঞসকলক প্ৰশিক্ষণ দিয়াৰ পৰিকল্পনা কৰিছে যাতে সময়মতে আৰু সঠিক সতৰ্কবাণীৰ বাবে, ক্ষন্তেকীয়া বানপানীৰ ফলত হোৱা মানৱ আৰু অৰ্থনৈতিক লোকচান হ্ৰাস পায়।
পৰিষ্কাৰ শক্তি
আমাৰ দেশসমূহে উচ্চমানৰ, বৈচিত্ৰ্যপূৰ্ণ স্বচ্ছ শক্তি যোগান শৃংখল সৃষ্টিৰ আশে-পাশে নীতি, প্ৰৰোচনা, মানদণ্ড আৰু বিনিয়োগসমূহক একাকাৰ কৰিবলৈ আমাৰ সহযোগিতা শক্তিশালী কৰাৰ লক্ষ্য ৰাখিছে যিয়ে আমাৰ সামূহিক শক্তি সুৰক্ষা বৃদ্ধি কৰিব, সমগ্ৰ অঞ্চলটোত নতুন অৰ্থনৈতিক সুযোগ সৃষ্টি কৰিব, আৰু স্থানীয় শ্ৰমিক আৰু সম্প্ৰদায়সমূহক উপকৃত কৰিব সমগ্ৰ বিশ্বতে, বিশেষকৈ সমগ্ৰ ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় অঞ্চলত। আমি নীতি আৰু ৰাজহুৱা বিত্তীয় সাহায্যৰ জৰিয়তে মিত্ৰ আৰু অংশীদাৰ স্বচ্ছ শক্তি যোগান শৃংখলত পৰিপূৰক আৰু উচ্চমানৰ ব্যক্তিগত খণ্ডৰ বিনিয়োগক অনুঘটক হিচাপে কাম কৰাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি কাৰ্যকৰী কৰিবলৈ একেলগে কাম কৰিম। আমি বেটাৰী যোগান শৃংখলত কোৱাড অংশীদাৰসকলে ভাগ কৰা অনন্য পৰিপূৰক ক্ষমতাসমূহ লক্ষ্য কৰিছোঁ, আৰু আমাৰ নিজ নিজ উদ্যোগসমূহত খনিজ উৎপাদন, পুনঃব্যৱহাৰ, আৰু বেটাৰী উৎপাদন শক্তিশালী কৰাৰ ওপৰত নিকটকালীন প্ৰচেষ্টাসমূহ কেন্দ্ৰীভূত কৰাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি দিছোঁ।
কোৱাড লিডাৰ্ছে যোৱা বছৰ কোৱাড ক্লিন এনাৰ্জি ছাপ্লাই চেইন ডাইভাৰচিফিকেশ্যন প্ৰগ্ৰেমৰ কথা ঘোষণা কৰিছিল, যাৰ লক্ষ্য হৈছে ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় অঞ্চলত সুৰক্ষিত আৰু বৈচিত্ৰ্যপূৰ্ণ স্বচ্ছ শক্তি যোগান শৃংখলৰ বিকাশত সহায় কৰা। অষ্ট্ৰেলিয়াই নৱেম্বৰ মাহত কোৱাড ক্লিন এনাৰ্জি চাপ্লাই চেইনছ ডাইভাৰচিফিকেশন প্ৰগ্ৰেমৰ বাবে আবেদন মুকলি কৰিব, যিয়ে সৌৰ পেনেল, হাইড্ৰজেন ইলেক্ট্ৰলাইজাৰ আৰু বেটাৰী যোগান শৃংখল বিকশিত আৰু বৈচিত্ৰ্যময় কৰা প্ৰকল্পসমূহক সমৰ্থন কৰিবলৈ ৫ কোটি অষ্ট্ৰেলিয়ান ডলাৰ প্ৰদান কৰিব। নিৰাপদ আৰু বৈচিত্ৰ্যপূৰ্ণ স্বচ্ছ শক্তি যোগান শৃংখল ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় অঞ্চলৰ সামূহিক শক্তি সুৰক্ষা, নিৰ্গমন হ্ৰাসৰ লক্ষ্য আৰু নেট জিৰ' ভৱিষ্যতৰ দিশত পৰিৱৰ্তনৰ এক অবিচ্ছেদ্য অংশ।
ভাৰতে ফিজি, ক’মৰ’ছ, মাদাগাস্কাৰ, আৰু ছিচেলছত নতুন সৌৰ প্ৰকল্পত ২০ লাখ ডলাৰ বিনিয়োগ কৰাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি দিছে।
জাপানে ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় অঞ্চলত নবীকৰণযোগ্য শক্তি প্ৰকল্পত ৰাজহুৱা আৰু ব্যক্তিগত উভয়ৰে ১২২ মিলিয়ন ডলাৰৰ অনুদান আৰু ঋণৰ প্ৰতিশ্ৰুতি দিছে।
ডি এফ চিৰ জৰিয়তে আমেৰিকাই টাটা পাৱাৰ ছ’লাৰক সৌৰকোষ নিৰ্মাণৰ সুবিধা নিৰ্মাণৰ বাবে ২৫ কোটি ডলাৰৰ ঋণ আৰু ভাৰতত সৌৰ মডিউল নিৰ্মাণৰ সুবিধা নিৰ্মাণ আৰু পৰিচালনাৰ বাবে ফাৰ্ষ্ট ছ’লাৰক ৫০ কোটি ডলাৰৰ ঋণ প্ৰদান কৰিছে, আৰু সুযোগ বিচাৰি অব্যাহত আছে সৌৰ শক্তিৰ লগতে বতাহ, শীতল, বেটাৰী আৰু জটিল খনিজ পদাৰ্থৰ বাবে ব্যক্তিগত পুঁজি সংগঠিত কৰি ক্ষমতা বৃদ্ধি আৰু যোগান শৃংখলৰ বৈচিত্ৰ্যতা বৃদ্ধি কৰা।
কোৱাডে শক্তিৰ কাৰ্যক্ষমতা বৃদ্ধিৰ বাবে এক পদক্ষেপ ঘোষণা কৰিছে, য’ত সুলভ মূল্যৰ, উচ্চ-দক্ষতাসম্পন্ন, শীতল ব্যৱস্থা নিয়োগ আৰু নিৰ্মাণ কৰা হৈছে, যাতে জলবায়ুৰ প্ৰতি দুৰ্বল সম্প্ৰদায়সমূহে বৃদ্ধি পোৱা উষ্ণতাৰ সৈতে খাপ খাব পাৰে আৰু একে সময়তে বিদ্যুৎ গ্ৰীডত টান হ্ৰাস কৰিব পাৰে। এই প্ৰচেষ্টাত আমেৰিকাই প্ৰাৰম্ভিক ১.২৫ মিলিয়ন ডলাৰৰ কাৰিকৰী সাহায্যৰ বিত্তীয় সাহায্য বিনিয়োগ কৰাৰ মনস্থ কৰিছে।
চাইবাৰ নিৰাপত্তা
কোৱাডে কোৱাডৰ দেশ আৰু অংশীদাৰসকলৰ বাবে অধিক স্থিতিস্থাপক, সুৰক্ষিত, আৰু পৰিপূৰক চাইবাৰ সুৰক্ষা পৰিৱেশ গঢ়ি তুলিবলৈ একেলগে কাম কৰি আছে।
ভৱিষ্যতৰ ডিজিটেল সংযোগ, বিশ্ব বাণিজ্য আৰু সমৃদ্ধিৰ বাবে কোৱাডৰ ভাগ কৰা দৃষ্টিভংগীক আগুৱাই নিবলৈ কোৱাডে বাণিজ্যিক সাগৰৰ তলৰ টেলিকমিউনিকেচন কেবলসমূহ সুৰক্ষিত কৰাৰ বাবে কোৱাড একচন প্লেন (বিকশিত/মুক্ত) কৰিছে।
কোৱাড দেশসমূহে ছফ্টৱেৰ নিৰ্মাতা, উদ্যোগ বাণিজ্য গোট, আৰু গৱেষণা কেন্দ্ৰৰ সৈতেও অংশীদাৰিত্ব কৰি সুৰক্ষিত চফ্টৱেৰ বিকাশৰ মানদণ্ড আৰু প্ৰমাণপত্ৰ অনুসৰণৰ বাবে কোৱাডৰ প্ৰতিশ্ৰুতি সম্প্ৰসাৰণ কৰিছে, যিটো কোৱাডৰ ২০২৩ চনৰ নিৰাপদ ছফ্টৱেৰ যৌথ নীতিত সমৰ্থিত।
কোৱাড অংশীদাৰসকলে এই মানদণ্ডসমূহৰ সমন্বয় সাধন কৰিবলৈ কাম কৰিব যাতে চৰকাৰী নেটৱৰ্কৰ বাবে ছফ্টৱেৰৰ বিকাশ, ক্ৰয় আৰু শেষ ব্যৱহাৰ অধিক সুৰক্ষিত হোৱাটো নিশ্চিত কৰাই নহয়, আমাৰ যোগান শৃংখল, ডিজিটেল অৰ্থনীতি আৰু সমাজৰ চাইবাৰ স্থিতিস্থাপকতা সামূহিকভাৱে উন্নত কৰা হয়।
এই শৰতৰ সময়ছোৱাত প্ৰতিখন কোৱাড দেশে দায়িত্বশীল চাইবাৰ পৰিৱেশ তন্ত্ৰ, ৰাজহুৱা সম্পদ, আৰু চাইবাৰ সুৰক্ষা সজাগতাক প্ৰসাৰিত কৰা বাৰ্ষিক কোৱাড চাইবাৰ চেলেঞ্জ উপলক্ষে অনুষ্ঠান আয়োজন কৰাৰ পৰিকল্পনা কৰিছে। এই বছৰৰ চাইবাৰ চেলেঞ্জ অভিযানসমূহে এই দ্ৰুতগতিত বৃদ্ধি পোৱা ক্ষেত্ৰখনত মহিলাসকলৰ অংশগ্ৰহণ বৃদ্ধিকে ধৰি বিশ্বব্যাপী চাইবাৰ সুৰক্ষা পেছাদাৰীসকলৰ সংখ্যা আৰু বৈচিত্ৰ্য বৃদ্ধিৰ বাবে কেৰিয়াৰ পথ কাৰ্যসূচী স্থাপন কৰাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিব। যোৱা বছৰৰ কোৱাড চাইবাৰ চেলেঞ্জত সমগ্ৰ ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় অঞ্চলত ৮৫ হাজাৰৰো অধিক অংশগ্ৰহণকাৰীয়ে অংশগ্ৰহণ কৰিছিল।
কোৱাড চাইবাৰ বুটকেম্প আৰু ফিলিপাইনছত চাইবাৰ সামৰ্থ্য বিকাশৰ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সন্মিলনৰ দৰে সামৰ্থ্য বিকাশ প্ৰকল্প ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় অঞ্চলত চাইবাৰ সুৰক্ষা আৰু কৰ্মশক্তিৰ বিকাশ বৃদ্ধিৰ বাবে গুৰুত্বপূৰ্ণ পদক্ষেপ।
ৰাষ্ট্ৰীয় সুৰক্ষা আৰু জটিল আন্তঃগাঁথনি নেটৱৰ্কসমূহৰ সুৰক্ষাৰ দুৰ্বলতাসমূহ চিনাক্ত আৰু হ্ৰাস কৰাৰ বাবে কোৱাডে যৌথ প্ৰচেষ্টা হাতত লৈছে, আৰু ভাগ-বতৰা কৰা অগ্ৰাধিকাৰসমূহক প্ৰভাৱিত কৰা উল্লেখযোগ্য চাইবাৰ সুৰক্ষাৰ তথ্যসমূহৰ ওপৰত চাইবাৰ ভাবুকিৰ তথ্য ভাগ-বতৰা কৰাৰ নীতিগত সঁহাৰিসমূহকে ধৰি অধিক ঘনিষ্ঠভাৱে সমন্বয় সাধন কৰিছে।
ভুল তথ্যৰ বিৰোধিতা
কোৱাডে সংবাদ মাধ্যমৰ স্বাধীনতাক সমৰ্থন কৰি আৰু বিদেশী তথ্যৰ হেতালি খেলা আৰু হস্তক্ষেপৰ সৈতে মোকাবিলা কৰি, যিয়ে আস্থাক ক্ষতিগ্ৰস্ত কৰে আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সমাজত অসন্মতিৰ বীজ সিঁচিছে, তাৰ কাউণ্টাৰিং ডিচিনফৰ্মেচন ৱৰ্কিং গ্ৰুপৰ জৰিয়তে এক স্থিতিস্থাপক তথ্য পৰিৱেশ গঢ়ি তুলিবলৈ একেলগে কাম কৰি আছে।
মানুহৰ মাজত সম্পৰ্ক
কোৱাড দেশসমূহে নিজৰ জনগোষ্ঠীৰ মাজত চিৰস্থায়ী সম্পৰ্ক গঢ়ি তুলিছে। কোৱাড দেশৰ অংশীদাৰসকলে আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় দৰ্শনাৰ্থী নেতৃত্ব কাৰ্যসূচী (আইভিএলপি) আৰু অন্যান্য বিনিময়ত অংশগ্ৰহণ কৰিছে, চাইবাৰ সুৰক্ষা, জটিল আৰু উদীয়মান প্ৰযুক্তিৰ বাবে কৰ্মশক্তিৰ বিকাশ, এছটিইএমত মহিলা, চৰকাৰী স্বচ্ছতা আৰু জবাবদিহিতা, ভুল তথ্যৰ বিৰুদ্ধে যুঁজ দিয়া, আৰু আঞ্চলিক সামুদ্ৰিক শাসনৰ সৈতে জড়িত বিষয়সমূহৰ ওপৰত।
কোৱাড ফেল’শ্বিপ
কোৱাড ফেল’শ্বিপ ৰূপায়ণৰ নেতৃত্ব দিয়া ইনষ্টিটিউট অৱ ইণ্টাৰনেশ্যনেল এডুকেশ্যনৰ সৈতে মিলি কোৱাড চৰকাৰসমূহে কোৱাড ফেল’ৰ দ্বিতীয়টো দল আৰু প্ৰথমবাৰৰ বাবে আছিয়ান দেশৰ ছাত্ৰ-ছাত্ৰীসকলক অন্তৰ্ভুক্ত কৰিবলৈ কাৰ্যসূচীৰ সম্প্ৰসাৰণক আদৰণি জনাইছে। জাপান চৰকাৰে কোৱাড ফেলোসকলে জাপানত অধ্যয়ন কৰিব পৰাকৈ এই কাৰ্যসূচীত সহায় আগবঢ়াইছে। গুগল, প্ৰাট ফাউণ্ডেশ্যন, আৰু ৱেষ্টাৰ্ণ ডিজিটেলকে ধৰি পৰৱৰ্তী ফেলোৰ দলৰ বাবে ব্যক্তিগত খণ্ডৰ অংশীদাৰসকলৰ উদাৰ সমৰ্থনক কোৱাডে আদৰণি জনাইছে।
ইনষ্টিটিউট অৱ ইণ্টাৰনেশ্যনেল এডুকেশ্যনৰ উদ্যোগত অক্টোবৰ মাহত ৱাশ্বিংটন ডিচিত অনুষ্ঠিত হ’বলগীয়া কোৱাড ফেল’শ্বিপ ছামিটৰ বাবে কোৱাডে আগ্ৰহেৰে বাট চাই আছে।
অতিৰিক্ত মানুহৰ পৰা মানুহলৈ পদক্ষেপ
ভাৰত চৰকাৰৰ পুঁজিৰে চলি থকা কাৰিকৰী প্ৰতিষ্ঠানত ৪ বছৰীয়া স্নাতক অভিযান্ত্ৰিক কাৰ্যসূচী গ্ৰহণ কৰিবলৈ ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় অঞ্চলৰ ছাত্ৰ-ছাত্ৰীক ৫ লাখ ডলাৰৰ পঞ্চাশটা কোৱাড বৃত্তি প্ৰদানৰ বাবে ভাৰতে এক নতুন পদক্ষেপ ঘোষণা কৰিছে।
মহাকাশ
ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় অঞ্চলত মহাকাশ সম্পৰ্কীয় প্ৰয়োগ আৰু প্ৰযুক্তিৰ অপৰিহাৰ্য অৱদানক কোৱাডে স্বীকৃতি দিয়ে। চাৰিওখন দেশে পৃথিৱী পৰ্যবেক্ষণৰ তথ্য আৰু অন্যান্য মহাকাশ সম্পৰ্কীয় প্ৰয়োগসমূহ প্ৰদান কৰি যাবলৈ পৰিকল্পনা কৰিছে যাতে সমগ্ৰ ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় অঞ্চলৰ ৰাষ্ট্ৰসমূহক জলবায়ুৰ আগতীয়া সতৰ্কবাণী ব্যৱস্থা শক্তিশালী কৰাৰ লগতে চৰম বতৰৰ পৰিঘটনাৰ প্ৰভাৱ ভালদৰে পৰিচালনা কৰাত সহায় কৰে।
চৰম বতৰৰ পৰিঘটনা আৰু জলবায়ুৰ প্ৰভাৱৰ মহাকাশভিত্তিক নিৰীক্ষণৰ বাবে মুক্ত বিজ্ঞানৰ ধাৰণাক সমৰ্থন কৰিবলৈ মৰিচাছৰ বাবে ভাৰতে মহাকাশভিত্তিক ৱেব পৰ্টেল স্থাপন কৰাটোক কোৱাডে আদৰণি জনাইছে।
মহাকাশ পৰিস্থিতি সজাগতা পদক্ষেপ
কোৱাড অংশীদাৰসকলে মহাকাশ পৰিস্থিতি সজাগতা (SSA)ৰ বিশেষজ্ঞতা আৰু অভিজ্ঞতা ভাগ-বতৰা কৰাৰ লক্ষ্য ৰাখিছে, যিয়ে মহাকাশ পৰিৱেশৰ দীৰ্ঘম্যাদী বহনক্ষমতাত অৰিহণা যোগাইছে। সহযোগিতাৰ উদ্দেশ্য হৈছে অসামৰিক ক্ষেত্ৰত এছ এছ এ আৰু মহাকাশ যাতায়ত সমন্বয় ক্ষমতাক লাভৱান কৰা, য'ত মহাকাশত সংঘৰ্ষৰ পৰা হাত সাৰিবলৈ আৰু ধ্বংসাৱশেষ পৰিচালনা কৰাত সহায় কৰাও অন্তৰ্ভুক্ত।
সন্ত্ৰাসবাদৰ বিৰুদ্ধে যুঁজ দিয়া
২০২৩ চনত কোৱাডে প্ৰথম সন্ত্ৰাসবাদ বিৰোধী কাৰ্যগোষ্ঠী (চিটিডব্লিউজি) আয়োজন কৰিছিল আৰু প্ৰতি বছৰে বৈঠকত মিলিত হৈ চিটি (কাউণ্টাৰ টেৰৰিজম) ভাবুকি, কোৱাড চিটিৰ ভাল পদ্ধতি, আৰু তথ্য বিনিময়, পৰিণতি ব্যৱস্থাপনা আৰু কৌশলগত বাৰ্তা প্ৰেৰণৰ জৰিয়তে কোৱাডে সন্ত্ৰাসবাদৰ কাৰ্য্যসমূহ লাঘৱ কৰাৰ বাবে একেলগে কাম কৰিব পৰা উপায়সমূহৰ বিষয়ে আলোচনা কৰিব। বৰ্তমান কোৱাড চিটিডব্লিউজিয়ে সন্ত্ৰাসবাদী উদ্দেশ্যৰ বাবে মানৱবিহীন আকাশী ব্যৱস্থা (চি-ইউএএছ), ৰাসায়নিক, জৈৱিক, ৰেডিঅ’লজিকেল আৰু পাৰমাণৱিক যন্ত্ৰ (চিবিআৰএন), আৰু ইণ্টাৰনেটৰ ব্যৱহাৰ প্ৰতিহত কৰাত মনোনিৱেশ কৰিছে। কোৱাড চিটিডব্লিউজিয়ে সহযোগিতা কৰিব পৰা নতুন চিটি প্ৰচেষ্টাৰ লাইনসমূহৰ বিষয়ে আলোচনা কৰে, চিটিৰ ভাল পদ্ধতিসমূহ স্থাপনৰ বাবে কাৰিকৰী কৰ্মশালা আয়োজন কৰে, আৰু কোৱাড-প্ৰতিষ্ঠিত চিটি বিশেষজ্ঞতাৰ সৈতে অ-কোৱাড সদস্যসকলক জড়িত কৰাৰ উপায়সমূহ অন্বেষণ কৰে।