Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi launches ‘SUBHADRA’ - the largest women-centric scheme in Bhubaneswar, Odisha
Initiates funds transfer into bank accounts of more than 10 lakh women
Lays foundation stone and dedicates to the nation Railway Projects worth more than Rs 2800 crore
Lays foundation stone for National Highway Projects worth more than Rs 1000 crore
Participates in Griha Pravesh celebrations of 26 lakh beneficiaries of PMAY
Launches Awaas+ 2024 App for survey of additional households
Launches Operational Guidelines of Pradhan Mantri Awas Yojana – Urban (PMAY-U) 2.0
“This state has reposed great faith in us and we will leave no stone unturned in fulfilling people’s aspirations”
“During the 100 days period of the NDA government at the Centre, big decisions have been taken for the empowerment of the poor, farmers, youth and women”
“Any country, any state progresses only when half of its population, that is our women power, has equal participation in its development”
“Pradhan Mantri Awas Yojana is a reflection of women empowerment in India”
“Sardar Patel united the country by showing extraordinary willpower”
17 SEP 2024 2:37PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi launched ‘SUBHADRA’, the flagship Scheme of Government of Odisha, in Bhubaneswar, Odisha today. It is the largest, single women-centric scheme and is expected to cover more than 1 crore women. Prime minister also initiated the fund transfer into the bank accounts of more than 10 lakh women. Shri Modi laid the foundation stone and dedicated to the nation Railway Projects worth more than Rs 2800 crore, and laid the foundation stone for National Highway Projects worth more than Rs 1000 crore. The Prime Minister released the 1st installment of assistance to nearly 10 lakh beneficiaries under PMAY-G of around 14 states, took part in Grih Pravesh celebrations for 26 lakh beneficiaries of PMAY (Gramin and Urban) from across the country and handed over house keys to PMAY (Gramin and Urban) beneficiaries. Further, he launched Awaas+ 2024 App, for survey of additional households for PMAY-G, and the Operational Guidelines of Pradhan Mantri Awas Yojana – Urban (PMAY-U) 2.0.
Addressing the gathering, the Prime Minister expressed gratitude for becoming a part of today’s event and said that an opportunity to serve the people and Lord Jagannath arises when the Lord’s blessings are showered upon.
The Prime Minister noted the prevailing festive period of Ganesh Utsav and today’s auspicious occasion of Anant Chaturdashi and Vishwakarma Puja. He said that India is the only country in the world where skill and labour are worshipped in the form of Lord Vishwakarma. He conveyed his best wishes on the occasion. Prime Minister said on such a pious occasion he got the opportunity to launch SUBHADRA scheme for mothers and sisters of Orissa.
The Prime Minister mentioned handing over pucca houses to more than 30 lakh families across the country from the land of Lord Jagannath today and informed that 26 lakh houses have been handed over in rural and 4 lakh houses in the urban regions. Shri Modi touched upon laying the foundation stone and inauguration of multiple development projects worth more than thousands of crores in Odisha today. PM Modi congratulated the people of Odisha and the country for the same.
The Prime Minister recalled that this was his first visit to Odisha after the new BJP Government had come to power, in whose oath-taking ceremony he had participated. He reminded the people that during the election campaign he had said that if a “double-engine” Government came into force, then Odisha will propel towards progress & prosperity. Shri Modi expressed confidence that the dreams of various sections of the society ranging from villagers, downtrodden, Dalits, adivasis, women, youth, middle-class families would now be fulfilled. He was happy that the promises made were being fulfilled at a fast pace. Listing the promises fulfilled so far, he said all the four doorways of the Sri Jagannatha Puri temple were thrown open to the public, the Ratna Bhandar of the temple was also opened. Shri Modi added that the BJP Government was striving for the service of the people of Odisha and expressed happiness that the Government itself was going to the people to ensure their issues are resolved. Shri Modi congratulated and praised the entire Odisha Government for this.
The Prime Minister said today is special as the present government is completing 100 days today. During this time, the Prime Minister said, major decisions have been taken for the welfare of the poor, farmers, youth and women of India. Listing the achievements of the past 100 days, the Prime Minister highlighted the decision to build 3 crore pucca houses for the poor, the announcement of a PM package worth Rs 2 lakh crore for the youth—where the government would cover the first salary of their first job in private companies, the addition of 75,000 new seats in medical colleges and the approval to connect 25,000 villages with pucca roads. The Prime Minister further informed that the budget allocation for the Ministry of Tribal Affairs has almost been doubled, a special project for the development of around 60,000 tribal villages announced, a new pension scheme for government employees introduced and income tax for professionals, business owners and entrepreneurs reduced..
In the last 100 days, the Prime Minister informed that the nation has witnessed the creation of more than 11 lakh Lakhpati Didis, major decisions have been taken for oilseed and onion farmers, import duty on oils produced abroad has been increased to encourage Indian farmers, export duty on Basmati rice has been reduced to encourage exports, MSP has been increased on crops thereby benefiting crores of farmers by about Rs 2 lakh crore. “Numerous significant steps have been taken for everyone's benefit in the last 100 days”, PM Modi exclaimed.
Pointing out that any nation moves faster only when participation of half of its population that is the women power’s is equal, Shri Modi said the advancement of women and their empowerment will be the key to Odisha's development. Taking a leaf out of the folklore of Odisha, Shri Modi said that the presence of Goddess Subhadra along with Lord Jagannath here tells us about women empowerment. “ I bow down to all the mothers, sisters and daughters in the form of Goddess Subhadra”, exclaimed Shri Modi.
The Prime Minister expressed happiness that the new BJP government has given the gift of Subhadra Yojana to the mothers and sisters of Odisha as part of their initial decisions. He added that more than 1 crore women of Odisha will benefit from this. Further explaining, Shri Modi said that under the scheme, women will be given a total amount of Rs 50,000 which would be directly credited to the bank accounts of the beneficiaries. He added that the scheme was also linked to the pilot project of RBI's digital currency. Shri Modi congratulated the women of Odisha for joining this first of its kind digital currency scheme in the country.
The Prime Minister spoke about the organization of many yatras across the state so that SUBHADRA Yojana reaches every mother, sister and daughter of Odisha. He said that women are being made aware of all the information related to the scheme. He highlighted that many workers from the present dispensation in the state are also engaging in this service with full vigour and congratulated the government, the administration as well as MLAs, MPs and party workers for this public awareness.
“Pradhan Mantri Awas Yojana is a reflection of women empowerment in India”, PM Modi remarked, noting that the property is now being registered in the name of women. He highlighted that almost 30 lakh families from across the country have performed Griha Pravesh today while 15 lakh new beneficiaries have been given approval letters today and funds have been transferred to the bank accounts of more than 10 lakh beneficiaries in a short time of 100 days. “We have done this auspicious work from the holy land of Odisha and a large number of poor families of Odisha are also included in this”, PM Modi added. He said that a new beginning of life is taking place for lakhs of families who got permanent houses today.
Sharing his experience of participating in the Grih Pravesh of a tribal family earlier in the day, the Prime Minister said that he can never forget their happiness and the satisfaction on their faces. “This experience, this feeling is worth the treasures of my entire life. This happiness as a result of change coming in the lives of the poor, dalit, deprived and tribal society gives me the energy to work harder”, Prime Minister Modi affirmed.
Remarking that Odisha has everything that is required for a developed state, Shri Modi said that the talent of its youth, the strength of women, natural resources, opportunities for industries, immense possibilities of tourism were all present. He added that in the last 10 years, while being in the Centre, the Government had always looked at Odisha as a major priority. The Prime Minister added that Odisha was today getting thrice the funds from the center as compared to 10 years ago. He also expressed happiness on the implementation of schemes which earlier never saw the light of the day. Speaking of the Ayushman Yojana, the Prime Minister underlined that the people of Odisha will also be benefited by free treatment up to Rs 5 lakh while senior citizens above 70 years of age would be treated for free up to Rs 5 lakh, irrespective of income levels. He added that “A promise was made by Modi during the Lok Sabha elections and Modi has fulfilled his guarantee”.
The Prime Minister underlined that dalits, deprived and tribal communities living in Odisha are the biggest beneficiaries of the campaign against poverty. Be it creating a separate ministry for the welfare of the tribal community, giving the tribal community rights over their roots, forests and land, giving education and employment opportunities to tribal youth or making a tribal woman from Odisha the honorable President of the country, the Prime Minister emphasized that the government has carried out such tasks for the first time.
PM Modi pointed out that there were many tribal areas and groups in Odisha that were deprived of development for many generations. He spoke about the PM Janman Yojana to support the most backward among tribes and informed that 13 such tribes have been identified in Odisha. Under the Janman Yojana, Prime Minister Modi explained, the government is providing the benefits of development schemes to all these communities. A campaign is also being run to free the tribal areas from sickle cell anemia. In the last 3 months, more than 13 lakh people have been screened under this campaign, he added.
“India today is focussing on the preservation of traditional skills in an unprecedented way”, the Prime Minister said noting that the nation has had people engaging in work like blacksmiths, potters, goldsmiths and sculptors for hundreds and thousands of years. He said that Vishwakarma Yojana was started last year on Vishwakarma Jayanti where the government is spending Rs 13,000 crore on this scheme. So far, 20 lakh people have registered and are being trained under this scheme. He also touched upon the financial assistance worth thousands of rupees to purchase modern tools and low-interest loans from banks without a guarantee. Shri Modi expressed confidence that this guarantee of health, social and economic security for the poor will become the real strength of developed India.
Highlighting the long coastline of Odisha, laden with immense mineral and natural wealth, Shri Modi remarked that these resources should be made the strength of Odisha. He added that “In the next 5 years, we have to take Odisha's road and rail connectivity to new heights”. Speaking of the newly inaugurated rail and road related projects today, Shri Modi said that he had the privilege of dedicating the Lanjigarh Road-Ambodala-Doikalu railway line, Lakshmipur Road-Singaram-Tikri railway line, Dhenkanal-Sadashivpur-Hindol Road railway line to the country. He added that work was also started today to increase connectivity from Paradip port along with laying the foundation stone of the Jaipur-Nawarangpur new railway line. Shri Modi remarked that the new infrastructure projects will create a large number of new employment opportunities for the youth of Odisha. He added that work on Puri to Konark railway line and the high-tech 'Namo Bharat Rapid Rail' will also be started soon and the modern infrastructure will open new doors of possibilities for Odisha.
The Prime Minister emphasized that today the country was celebrating ‘Hyderabad Liberation Day’. He praised the efforts of Sardar Patel for uniting the country by displaying extraordinary willpower, liberating Hyderabad by curbing the anti-India fundamentalist forces under extremely turbulent conditions prevalent at that point of time. “Hyderabad Liberation Day is not just a date. It is also an inspiration for the integrity of the country, for our duties towards the nation”, emphasized Shri Modi.
Shedding light on the challenges that threaten to hold India back, the Prime Minister emphasized the significance of Ganesh Utsav in India’s struggle for independence, explaining that it was publicly organized by Lokmanya Tilak to rejuvenate the nation’s spirit and counter the divisive tactics of the colonial rulers. “Ganesh Utsav has become a symbol of unity and rising above discrimination and casteism”, said the Prime Minister, noting that the entire society looks united during Ganesh Utsav celebrations.
The Prime Minister cautioned against those who are trying to divide society today based on religion and caste. Pointing out the animosity among certain groups due to the Prime Minister’s participation in Ganesh Utsav celebrations and the unfortunate incident in Karnataka regarding the seizure of the idol of Lord Ganesha, Shri Modi said that this hateful thinking and mentality of poisoning the society is extremely dangerous for the country. He urged everyone to not let such hateful forces move forward.
Concluding the address, the Prime Minister expressed confidence in achieving many huge milestones to take Odisha and the country to new heights of success. He assured that the pace of development will only accelerate in the times to come.
Governor of Odisha, Shri Raghubar Das and Chief Minister of Odisha, Shri Mohan Charan Manjhi were present on the occasion among others.
Background
Under the SUBHADRA scheme, all eligible beneficiaries between the age of 21-60 years would receive Rs. 50,000/- over a period of 5 years between 2024-25 to 2028-29. An amount of Rs 10,000/- per annum in two equal installments will be credited directly to the beneficiary’s Aadhaar-enabled and DBT-enabled bank account. On this historic occasion, the Prime Minister initiated the fund transfer into the bank accounts of more than 10 lakh women.
The Prime Minister laid the foundation stone and dedicated to the nation Railway Projects worth more than Rs. 2800 crores in Bhubaneswar. These Railway projects will enhance Railway infrastructure in Odisha and improve regional growth and connectivity. He also laid the foundation stone of National Highway Projects worth more than Rs 1000 crore.
The Prime Minister released the 1st installment of assistance to nearly 10 lakh beneficiaries under PMAY-G of around 14 states. The Griha Pravesh celebrations for 26 lakh beneficiaries of PMAY (Gramin and Urban) from across the country were also held during the program. The Prime Minister handed over the keys to their house to PMAY (Gramin and Urban) beneficiaries and also launched Awaas+ 2024 App, for survey of additional households for PMAY-G. Further, he launched the Operational Guidelines of Pradhan Mantri Awas Yojana – Urban (PMAY-U) 2.0.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ওরিসাগী ভুবনেশ্বরদা নুপীশিংদা য়ুম্ফম ওইবা খ্বাইদগী চাউবা স্কিম ‘সুভদ্রা’ হৌদোকখ্রে
নুপী লাখ ১০ হেনবগী বেঙ্ক একাউন্তশিংদা শেন কাপশিনবা হৌখ্রে
লুপা করোর ২৮০০ হেনবগী রেলৱে প্রোজেকশিং উরেপ-উয়ুং তমখ্রে অমসুং লৈবাক মীয়ামদা কৎথোকখ্রে
লুপা করোর ১০০০ হেনবগী নেসনেল হায়ৱে প্রোজেকশিং উরেপ-উয়ুং তমখ্রে
পি.এম.এ.ৱাইগী বেনিফিসরি লাখ ২৬ গী গৃহ প্রভেসতা শরুক য়াখ্রে
অহেনবা য়ুমথোংশিংগী সর্ভে পাংথোক্নবা অৱাস প্লস এপ্প হৌদোকখ্রে
প্রধান মন্ত্রী অৱাস য়োজনা-অর্বান (পি এম এ ৱাই-য়ু) ২.০ গী চৎন-কাংলোনশিং ফোঙখ্রে
“রাজ্য অসিনা ঐখোয়না চাউনা থাজবা থম্লে অমসুং মীয়ামগী অনিংবশিং থুংহন্নবা ঐখোয়না থবক অমতা পায়খৎতনা তোক্লোই”
“কেন্দ্রগী এন.দি.এ সরকারগী অহানবা নুমিৎ ১০০গী মনুংদা, লায়রবশিং, লৌমীসিং, নহারোলশিং অমসুং নুপীশিংগী ফিবম ফগৎহন্নবা অচৌবা ৱারেপশিং লৌরে”
“লৈবাক অসি চাউখৎপদা লৈবাক অসিগী অপুনবা মীশিংগী তঙ্খায় অমা ওইরিবা, ঐখোয়গী নুপীশিংগী শক্তিনা চপ মান্ননা শরুক য়ারবা মতমদা লৈবাক অমা, রাজ্য অমা চাউখৎকনি”
“প্রধান মন্ত্রী অৱাস য়োজনা অসি ভারত্তা নুপীশিংদা শক্তি পীবগী মমি অমনি”
“তোপ-তোপ্পা থৌনা উত্তুনা সরদার পতেলনা লৈবাক অসি পুনশিনখিবনি”
17 SEP 2024 2:37PM by PIB Imphal
ঙসি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ওরিসাগী ভুবনেশ্বরদা ওরিসা সরকারগী মরুওইবা স্কিম ‘সুভদ্রা’ হৌদোকখ্রে। মসি নুপীশিংদা য়ুম্ফম ওইবা খ্বাইদগী চাউবা স্কিমনি অমসুং মসিনা নুপী করোর ১ হেন্না কোনশিন্নবা পান্দম থম্লি। নুপী লাখ ১০ হেনবগী বেঙ্ক একাউন্তশিংদা শেন কাপশিনবগী থবকশু প্রধান মন্ত্রীনা হৌদোকখ্রে। প্রধান মন্ত্রীনা লুপা করোর ২৮০০ হেনবগী রেলৱে প্রোজেকশিং উরেপ-উয়ুং তমখ্রে অমসুং লৈবাক মীয়ামদা কৎথোকখ্রে অমসুং লুপা করোর ১০০০ হেনবগী নেসনেল হায়ৱে প্রোজেকশিং উরেপ-উয়ুং তমখ্রে। রাজ্য ১৪গী পি.এম.এ.ৱাই-জিগী মখাদা বেনিফিসির লাখ ১০ রোমদা শেন্থং পীনবা অহানবা ইন্সতোলমেন্ত প্রধান মন্ত্রীনা থাদোকখ্রে অমসুং লৈবাক শীনবা থুংনা পি.এম.এ.ৱাই (গ্রামিন অমসুং অর্বান) গী বেনিফিসরি লাখ ২৬ গী গৃহ প্রভেসতা শরুক য়াখ্রে অমসুং পি.এম.এ.ৱাই (গ্রামিন অমসুং অর্বান) গী বেনিফিসরিশিংদা য়ুমশিংগী শোশিং খুৎশীন্নখ্রে। মখা তানা মহাক্না, পি.এম.এ.ৱাই-গ্রামিনগী অহেনবা য়ুমথোংশিংগী সর্ভে পাংথোক্নবা অৱাস প্লস এপ্প হৌদোকখ্রে অমসুং প্রধান মন্ত্রী অৱাস য়োজনা-অর্বান (পি এম এ ৱাই-য়ু) ২.০ গী চৎন-কাংলোনশিং ফোঙখ্রে।
থৌরম অদুদা তিনখিবা মীয়ামদা ৱা ঙাংবদা, ঙসিগী থৌরম অসিগী শরুক অমা ওইবগীদমক থাগৎপা ফোঙদোক্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ভাগবানগী থৌজালশিং ফংবদগী মীয়াম অমসুং ভাগবান জগনাথকী সেবা তৌনবগী খুদোংচাবা অমা ফংলে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি হৌজিক গনেস উৎসব পাংথোক্লি অমসুং ঙসি অনন্থ চতুরদসি অমসুং অমসুং বিশ্বাকর্মাগী পুজাগী শেংলবা থৌরমশিং পাংথোক্লি। লৌশিং অমসুং শিন্মী অসি ভাগবান বিশ্বকর্মাগী শক্তম ওইনা ইরাৎ-থৌনিজবা মালেমদা অমতা ঙাইরবা লৈবাক ভারতনি। শেংলবা থৌরম অসি লাকপদা য়াইফ-পাউজেল পীজরি। অসিগুম্বা শেংলবা থৌরম অমদা ওরিসাগী ইমাশিং অমসুং ইচলশিংগী সুভদ্রা স্কিম হৌদোক্নবা খুদোংচাবা অমা মহাক্না ফংলে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ঙসি ভাগবান জাগনাথকী লমদম অসিদগী লৈবাক শীনবা থুংনা ইমুং লাখ ৩০ হেনবদা পাক্কাগী য়ুমশিং শীন্নরে অমসুং খুঙ্গংদা য়ুম লাখ ২৬ অমসুং সহরদা য়ুম লাখ ৪ শীন্নরে। ঙসি ওরিসাদা লুপা করোর লিশিং কয়াগী তোঙান-তোঙানবা চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেকশিং উরেপ-উয়ুং তম্লে অমসুং শঙ্গারে। মসিগীদমক ওরিসা অমসুং লৈবাক অসিগী মীয়ামদা হরাওবা ফোঙদোকচরি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি অনৌবা বি.জে.পি সরকার লাকপদা মহাক্না ৱাশক লৌবগী থৌরম শরুক য়াখিবা মতুংদা হন্দক্কী অসিনা মহাক্না ওরিসাদা লাকপা অহানবনি। মীখলগী কেম্পেন মনুংদা মহাক্না হায়খি মদুদি করিগুম্বা “দবল ইঞ্জিন”গী সরকার লাক্লবদি, মতম অদুদা ওরিসাগী চাউখৎপা অমসুং নুংঙাই-য়াইফবা খোঙজেল য়াংখৎকনি। খুন্নাইগী তোঙান-তোঙানবা কাংলুপশিং হায়বদি খুঞ্জাশিং, নৈহৎপীরবশিং, দলিতশিং, অদিবাসিশিং, নুপীশিং, নহারোলশিং, মিদল ক্লাস ইমুংশিং হৌজিক মখোয়গী মঙলানশিং মঙফাওনরগনি। ৱাশকশিং য়াম্না য়াংনা থবক ওইনা পাংথোকপদা মহাক হরাওই। হৌজিক ফাওবদা থবক ওইনা পাংথোকখিবশিং অদুদি, শ্রী জগনাথ পুরি লাইশঙগী থোং মরি মীয়ামগীদমক হাংদোক্লে, লাইশঙগী রত্ন ভন্দারশু হাংদোক্লে। ওরিসাগী মীয়ামগী থবক তৌনবা বি.জি.পি সরকারনা হোৎনরি অমসুং মখোয়গী খুদোংচাদবশিং কোকহন্নবা সরকার মশামক্না মীয়ামগী মনাক্তা চৎপা অসিদা হরাওবা ফোঙদোকচরি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি হৌজিক পাল্লিবা সরকার অসি ঙসি নুমিৎ ১০০ মপুংফারকপগা লোয়ননা ঙসি অসি অখন্নবা নুমিৎ অমনি। ভারতকী লায়রবশিং, লৌমীসিং, নহারোলশিং অমসুং নুপীশিংগী ফিবম ফগৎহন্নবা অচৌবা ৱারেপশিং লৌরে। হৌখিবা নুমিৎ ১০০ অসিদা লায়রবশিংগী য়ুম করোর শানবা ৱারেপ লৌরে, নহারোলশিংগী লুপা করোর লাখ ২গী পি.এম পেকেজ অমা লাউথোক্লে - মসিদা মখোয়না লনাই কম্পেনিশিংদা মখোয়না শুবা অহানবা থবক অদুগী অহানবা তোলোব সরকারনা পীগনি, মেদিকেল কলেজশিংদা অহেনবা অনৌবা সিত ৭৫,০০০ হাপগৎলে অমসুং খুঙ্গং ২৫,০০০ পাক্কাগী লম্বীশিং শেমগৎনবা অয়াবা পীখ্রে। ত্রাইবেল এফেয়ার্স মিনিস্ত্রিগী বজেত শরুক অনি হেনগৎলে, ত্রাইবেলগী খুঙ্গং ৬০,০০০ রোমদা চাউখৎ-থৌরাং পায়খৎনবা অখন্নবা প্রোজেক অমা লাউথোক্লে, সরকারগী থবক তৌবা মীওইশিংগী অনৌবা পেন্সন স্কিম অমা হৌদোক্লে অমসুং শীনফম কয়াগী মীওইশিং, ললোন-ইতিকশিংগী মপুশিং অমসুং ওন্ত্রেপ্রেনিউয়রশিংগী ইনকম তেক্স হন্থরে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি হৌখিবা নুমিৎ ১০০দা, লাখপতি দিদি লাখ ১১ হেন্না পুথোকপা লৈবাক অসিনা উরে, থাউ থোকপা মরু অমসুং তিলহৌ থাবা লৌমীশিংগী মরুওইবা ৱারেপশিং লৌরে অমসুং ভারতকী লৌমীশিংগী পুক্নিং থৌগৎনবা মপান লৈবাকশিংদা শুংবা অচাথাউশিংদা লৌবা ইম্পোর্ত দ্যুতি হেনগৎলে, মপান্দা থাদোকপা পুক্নিং থৌগৎনবা বাসমতি চেঙদা লৌবা এক্সপোর্ত দ্যুতি হন্থরে, মহৈ-মরোংশিংগী এম.এস.পি হেনগৎপদগী লৌমী করোর কয়া লুপা করোর লাখ ২ রোমগী শেনফম ফংলে। মীওই খুদিংমক কান্নবা ফংনবা হৌখিবা নুমিৎ ১০০ অসিদা শিংথাবা য়াবা থবক কয়া পায়খৎলে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি লৈবাক অসি চাউখৎপদা লৈবাক অসিগী অপুনবা মীশিংগী তঙ্খায় অমা ওইরিবা, ঐখোয়গী নুপীশিংগী শক্তিনা চপ মান্ননা শরুক য়ারবা মতমদা লৈবাক অমা, রাজ্য অমা চাউখৎপগী খোঙজেল য়াংখৎকনি। নুপীশিং চাউখৎহনবা অমসুং মখোয়দা শক্তি পীবা অসিনা ওরিসা চাউখৎনবগী মরুওইবা ওইগনি। ওরিসাগী ফুঙ্গা ৱারিদগী মতেক অমা লৌখৎলদুনা, শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি ভাগবান জগনাথকী মনাক্তা লাইরেম্বী সুভদ্রা লৈরিবা অসিনা নুপীশিংদা শক্তি পীবগী মতাংদা ঐখোয়দা তাক্লে। লাইরেম্বা সুভদ্রাগী শক্তম লৌরিবী ইমাশিং, ইচলশিং অমসুং ইচানুপীশিংদা ঐনা কোক নোঞ্জরি।
মখোয়গী অহানবা ৱারেপশিংগী শরুক অমা ওইনা অনৌবা বি.জে.পি সরকারনা ওরিসাগী ইমাশিং অমসুং ইচলশিংদা সুভদ্রা য়োজনাগী খুদোল পীবদা হরাওবা ফোঙদোক্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ওরিসাগী নুপী করোর ১ হেন্না স্কিম অসিগী কান্নবা ফংলগনি। স্কিম অসিগী মখাদা, নুপীশিংদা লুপা ৫০,০০০গী শেনফম মখোয়গী বেঙ্ক একাউন্তশিংদা হাপচিনগনি। স্কিম অসিগা আর.বি.আইগী দিজিতেল করেন্সিগী পাইলোত প্রোজেক্কা শম্নরে। লৈবাক অসিদা অহানবা ওইনা দিজিতেল করেন্সি স্কিমদা শরুক য়াবদা ওরিসাগী নুপীশিংদা নুংঙাইবা ফোঙদোকচরি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি রাজ্য শীনবা থুংনা যাত্রা কয়া পাংথোকপদগী ওরিসাগী ইমা, ইচল অমসুং ইচানুপী খুদিংমক্তা সুভদ্রা য়োজনা য়ৌরে। নুপীশিং স্কিম অসিগী মরমদা নিংথিনা খঙহল্লে। স্কিম অসিগী মরমদা মীয়াম ৱাখল তাহনবদা শরুক য়াখিবা সরকার, এদমিনিস্ত্রেসন, এম.এল.এশিং, এম.পিশিং অমসুং দলগী থৌমীশিংগী মফমদা থাগৎপা ফোঙদোকচরি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি প্রধান মন্ত্রী অৱাস য়োজনা অসি ভারত্তা নুপীশিংদা শক্তি পীবগী মমি অমনি। হৌজিক লন-থুমশিং নুপীশিংগী মমিংদা পাল্লে। ঙসি লৈবাক শীনবা থুংবগী ইমুং লাখ ৩০গী গৃহ প্রভেস পাংথোক্লে অমসুং অনৌবা বেনিফিসরি লাখ ১৫ দা মখোয়গী এপ্রুবেল লেত্তরশিং য়েন্থোক্লে অমসুং অতেনবা নুমিৎ ১০০গী মনুংদা বেনিফিসরি লাখ ১০ হেনবগী বেঙ্ক একাউন্তশিংদা ফন্দশিং কাপশিনখ্রে। ঐখোয়না শেংলবা ওরিসাগী লমদমদগী শেংলবা থবক অসি পাংথোক্লে অমসুং মসিগী মনুংদা ওরিসাগী লায়রবা ইমুং কয়াশু য়াওরে। ঙসি লেংদ্রবা য়ুম ফংলবা ইমুং লাখ কয়াগী অনৌবা পুন্সি অমা হৌরে।
ঙাইহাক্কী মমাংদা মহাক্না ত্রাইবেল ইমুং অমগী গৃহ প্রভেস শরুক য়ারুবগী মতাংদা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি মখোয়গী মাইথোংদা উখিবা হরাওবা অমসুং অপেনবা অদু মহাক্না কৈদৌঙৈদা কাউবা ঙম্লোই। মসিগী থৌদোক, মসিগী ৱাখল অসি ঐগী পুন্সিদা তানশিনখিবা অপুনবা লন-থুমশিংগা মান্নৈ। মসিগী হরাওবা অসি লায়রবশিং, দলিত, তোল্লবশিং অমসুং ত্রাইবেলশিংগী পুন্সিদা অহোংবা লাকখিবা অদুনা ওইহনবনি। থবক কন্না শুনবা খুন্নাইনা ঐঙোন্দা থৌনা পীরে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি চাউখৎলবা রাজ্য অমা ওইনবা দরকার ওইবা খুদিংমক ওরিসাদা ফংলি। রাজ্য অসিগী নহারোলশিংগী হৈথোই-শিংথোইবা, নুপীশিংগী থৌনা, মহৌশাগী লনশিং, উদ্যোগশিংগী খুদোংচাবশিং অমসুং তুরিজমগী খুদোংচাবা কয়া ফংলি। হৌখিবা চহি ১০ অসিদা, কেন্দ্র সরকারনা ওরিসা অসি মরুওইনা লৌদুনা লাকখি। চহি ১০গী মমাঙগা চাংদম্নবদা, ঙসি ওরিসানা কেন্দ্র সরকারদগী ফন্দশিং শরুক অহুম হেনগৎনা ফংলে। মতম অমদা মমিং ফাওবা তারমদবা স্কিমশিং রাজ্য অসিদা পায়খৎলকপদা হরাওবা ফোঙদোক্লি।
অয়ুস্মান য়োজনাগী মতাংদা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ওরিসাগী মীয়ামশু লুপা লাখ ৫ ফাওবা লেম্না লায়েংবগী খুদোংচাবা ফংলগনি অমসুং মখোয়গী শেন্থোক্কী চাং থিদনা চহি ৭০ শুরবা অহলশিং লুপা লাখ ৫ ফাওবগী লেম্না লায়েংবগী খুদোংচাবা ফংলগনি। লোক সভা মীখল মনুংদা মোদীনা থাজবা অমা পীরমখি অমসুং পীরমখিবা থাজবশিং মোদীনা থবক ওইনা পাংথোক্লে। লায়রবা কোকহন্নবগী খোঙজংদা ওরিসাদা লৈরিবা দলিতশিং, তোল্লবশিং, ত্রাইবেলসিং য়াম্না চাউনা কান্নবা ফংলে। ত্রাইবেলশিংগী য়াইফনবা তোখায়বা মিনিস্ত্রি অমা লিংখৎলে, মখোয়গী হৌরকফমশিং, লম অমসুং উমংশিংগী হকশিং ত্রাইবেলশিংদা পীরে, ত্রাইবেল নহারোলশিংদা লাইরিক-লাইশু তম্বা অমসুং থবক তৌনবা খুদোংচাবশিং পীরে নত্ত্রগা ওরিসাদগী ত্রাইবেল নুপী অমা লৈবাক অসিগী রাস্ত্রপতি হাপ্লে। অসিগুম্বা অচৌবা থবকশিং অসি সরকারনা অহানবা ওইনা পাংথোক্লে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি মীরোল কয়া চাউখৎতনা লৈরক্লবা ত্রাইবেলশিংগী লমশিং অমসুং কাংলুপ কয়া ওরিসাদা লৈরি। ত্রাইবশিংগী মরক্তা খ্বাইদগী শোৎথরবশিং মতেং পাংনবা পি.এম জনমন য়োজনা পায়খৎলে অমসুং ওরিসাদা অসিগুম্বা ত্রাইব ১৩ মশক খঙদোক্লে। পি.এম জনমন য়োজনাগী মখাদা হায়রিবা ফুরুপশিং অসিদা চাউখৎ-থৌরাংগী স্কিমশিংগী কান্নবশিং সরকারনা ফংহল্লে। ত্রাইবেল লমদমশিং সিক্কল সেল এনেমিয়াদগী মনিং তম্নবা খোঙজং অমসু পায়খৎলে। খোঙজং অসিগী মখাদা হৌখিবা থা অহুমদা মীওই লাখ ১৩ হেন্না লায়না অসি লৈবরা হায়না য়েংখ্রে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ঙসিদি ভারতনা মমাঙদা অমুক্তা ওইখিদ্রিবা মওংদা মমাংঙৈদগী লৈরক্লবা লৌশিং কয়া ঙাক-শেন্দুনা থম্নবা মীৎয়েং চঙলে। লৈবাক অসিদা চহি চা অমসুং লিশিং কয়াগী মমাঙদগী য়োৎশুবা, চফু শাবা, সনা শাবা অমসুং মীতম শাবগী থবক তৌদুনা লাক্লি। হৌখিবা চহিগী বিশ্বকর্মা জয়েন্তিদা বিশ্বকর্মা য়োজনা হৌদোক্তুনা স্কিম অসিগীদমক সরকারনা লুপা করোর ১৩,০০০ চাদিং তৌখ্রে। হৌজিক ফাওবদা, মীওই লাখ ২০ রেজিস্তার তৌরে অমসুং স্কিম অসিগী মখাদা ত্রেনিং পীখ্রে। অনৌবা খুৎলায়শিং লৈনবা অমসুং গরেন্তি য়াওদনা বেঙ্কশিংদগী অপীকপা শেন্দোয়দা লোন লৌনবা লুপা লিশিং কয়াগী শেন্থং পীরে। হকশেল, খুন্নাই অমসুং শেন-থুমগী লমদা লায়রবশিংদা পীরিবা গরেন্তি অসিনা বিকসিত ভারতকী অশেংবা মপাঙ্গল ওইরগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ওরিসাগী শাংলবা সমুদ্র মপান লৈরি, মিনরেল অমসুং মহৌশাগী লন মরাংকাইনা ফংলি। হায়রিবা লন-থুমশিং অসিনা ওরিসাগী মপাঙ্গল ওইগনি। মথং চহি ৫ দা, ঐখোয়না ওরিসাগী লম্বী অমসুং রেল অনৌবা থাকশিংদা পুখৎলগনি। ঙসি রেল অমসুং লম্বীগা মরী লৈনবা প্রোজেক কয়া হৌদোক্লে। লাঞ্জিগর রোদ-অম্বোদালা-দোইকালু রেলৱে লাইন, লক্ষমিপুর রোদ-শিঙ্গারম-তিক্রি রেলৱে লাইন, ধেনকানাল-সাদাসিবপুর-হিন্দোল রেল রেলৱে লাইন লৈবাক মীয়ামদা কৎথোকখ্রে। জয়পুর-নৱারঙ্গপুর অনৌবা রেলৱে লাইনগী উরেপ-উয়ুং তম্বগা লোয়ননা পারাদিপ হিথাংফমদগী লম্বী-থোং ফগৎনবা থবক ঙসি হৌদোক্লে। অনৌবা ইনফ্রাস্ত্রকচর প্রোজেকশিংনা ওরিসাগী নহারোলশিংদা মশিং য়াম্লবা অনৌবা থবকশিং ফংহনগনি। পুরিদগী কোনার্ক রেলৱে লাইনগী থবক অমসুং অৱাংবা তেক্নোলোজিগী নমো ভারত রেপিদ রেলগী থবকশু অথুবা মতমদা হৌরগনি অমসুং মতমগী অনৌবা ইনফ্রাস্ত্রকচরনা ওরিসাগী খুদোংচাবশিংগী অনৌবা থোংশিং হাংদোক্লগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ঙসি লৈবাক অসিনা হায়দ্রবাদ লিবরেসন দে পাংথোক্লি। তোপ-তোপ্পা থৌনা উৎতুনা সরদার পতেলনা হোৎনবদগী লেবাক অসি অমতা ওইনা পুনশিনখিবনি। মতম অদুদা ভারতকী মায়োক্তা লৈবশিং লাকশিন্দুনা হায়দ্রবাদ নিংতম্বা ফংহনখিবনি। হায়দ্রবাদ লিবরেসন দে অসি শুপ্নগী তারিখ অমা নত্তে। মসি লৈবাক অসিগী অপুনবা, লৈবাক অসিগীদমক ঐখোয়না পাংথোক্কবা ঐখোয়গী থৌদাংশিংগীদমক ইথিল পীবা নুমিৎ অমসুনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ভারতকী নিংতম ইহৌদা গনেস উৎসবনা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌখি, লৈবাক অসিগী থৌনা অমুক ময়োল চোংহন্নবা অমসুং লোয়লম লৈঙাক্কী ফত্তবা লাল্লোংশিং থেংন্নবা লোকমন্যা তিলক্না মসি মীয়াম পাক-শন্না পাংথোকখি। গনেস উৎসব অসি অপুনবা অমসুং তাথি-তাওইনা তৌবা অমসুং কাংলুপ-ফুরুপ নাইবগী মথক্তা লৈবগী খুদম অমনি। গনেস উৎসব থৌরমশিং মনুংদা অপুনবা খুন্নাই অমতা ওইখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি লাইনিং অমসুং কাস্ততা য়ুম্ফম ওইদুনা ঙসি খুন্নাই অসি খায়দোক্নবা হোৎনরিবা মীওইশিংদগী চেকশিনগদবনি। প্রধান মন্ত্রীনা গনেস উৎসব শরুক য়ারুবদগী মীওই কাংলুপ খরগী মরক্তা শাওনিংবা ফাওরে অমসুং ভাগবান গনেসকী মীতম ফাজিনবগী মতাংদা কর্নাতকাদা লাইবক থিবা থৌদোক থোক্লে। মসিগী তুগৎচনিঙাই ওইবা ৱাখল্লোন অমসুং খুন্নাইদা হু কামশিনবগী থৌওং অসি লৈবাক অসিগী ওইনা শাথিনা খুদোংথিনিঙাই ওইরে। মীওই খুদিংমক্না অসিগুম্বা শাফুশিং অসি মাংলোমদা চঙশিনহল্লোইদবনি।
লোইশিল্লকপগী ৱারোলদা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ওরিসানা অচৌবা থবক কয়া পাংথোক্কনি অমসুং লৈবাক অসি মাইপাকপগী অনৌবা থাকশিংদা কাখৎকনি হায়বগী থাজবা থম্লি। তুংদা চাউখৎপগী খোঙজেল শোইনা য়াংখৎলক্কনি।
থৌরম অসিদা শরুক য়াখিবশিংগী মনুংদা ওরিসাগী রাজ্যপাল শ্রী রঘুবার দাস অমসুং ওরিসাগী চীফ মিনিস্তর শ্রী মোহন চরন মানঝি য়াওখি।
নুঙগীৱারোল
সুভদ্রা স্কিম অসিগী মখাদা, চহি ২১-৬০ ফাওবগী মনুংদা লৈবা মতিক চারবা বেনিফিসরীশিংনা ২০২৪-২৫ তগীনা ২০২৮-২৯ ফাওবগী মনুংদা চহি ৫ গী ওইনা লুপা ৫০,০০০ ফংগনি। চপ মান্নবা ইনস্তোলমেন্ত অনিদা চহি অমগী ওইনা লুপা ১০,০০০ গী শেনফম অমা বেনিফিসরীশিংগী আধার শম্লবা অমসুং দি.বি.তি শম্লবা বেঙ্ক একাউন্তশিংদা দাইরেক্ত ওইনা হাপচিল্লগনি। অসিগুম্বা পুৱারি ওইরবা থৌরম অসিদা প্রধান মন্ত্রীনা নুপী লাখ ১০ হেনবগী বেঙ্ক একাউন্তশিংদা ফন্দ ত্রান্সফর তৌবা হৌদোকখ্রে।
প্রধান মন্ত্রীনা ভুবনেস্বরদা লুপা করোর ২৬০০ হেনবা রেলৱে প্রোজেক্তশিংগী উরেপ-উয়ুং তমখ্রে অমসুং লৈবাক মীয়ামদা খুৎশিনখ্রে। মসিগী রেলৱে প্রোজেক্তশিং অসিনা ওরিশাদা রেলৱে ইনফ্রাস্ত্রকচর ফগৎহল্গনি অমসুং লমদম অসিদা গ্রোথ অমসুং কনেক্তিবিতী ফগৎহল্লগনি। মহাক্না লুপা করোর ১০০০ হেনবা নেস্নেল হাইৱে প্রোজেক্তশিংগী উরেপ-উয়ুং তমখ্রে।
প্রধান মন্ত্রীনা রাজ্য ১৪ রোমগী পি.এম.এ.ৱাই-জিগী মখাদা লৈবা বেনিফিসরী লাখ ১৩ রোমদা তেংবাংগী অহানবা ইনস্তোলমেন্ত থাদোকখ্রে। থৌরম অসিদা লৈবাক শিনথুংবদগী পি.এম.এ.ৱাই (গ্রামিন অমসুং অর্বান)গী বেনিফিসরী লাখ ২৬ কী গৃহ প্রৱেশ থৌরম পাংথোকখ্রে। প্রধান মন্ত্রীনা পি.এম.এ.ৱাই (গ্রামিন অমসুং অর্বান)গী বেনিফিসরীশিংদা মখোয়গী য়ুমগী শোশিং অদু খুৎশিন্নখ্রে। মহাক্না পি.এম.এ.ৱাই-জিগীদমক্তা অহেনবা ইমুংশিংগী সর্ভে তৌনবগীদমক্তা অৱাস প্লস এপশু হৌদোকখ্রে। মখা তারকপদা, প্রধান মন্ত্রীনা প্রধান মন্ত্রী আৱাস য়োজনা–অর্বান (পি.এম.এ.ৱাই-য়ু) ২.০ গী ওপরেস্নেল গাইদলাইনশিং ফোঙখ্রে।