ଭୂବିଜ୍ଞାନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ମିଶନ ମୌସମର ଶୁଭାରମ୍ଭ: ୨୦୨୬ ସୁଦ୍ଧା ଭାରତର ପାଣିପାଗ ଓ ଜଳବାୟୁ ପୂର୍ବାନୁମାନକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ୨୦୦୦ କୋଟିର ପ୍ରୋତ୍ସାହନ
ଭୂ ବିଜ୍ଞାନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ ଏମ୍ଓଇଏସ୍ ସଚିବଙ୍କ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ 'ମିଶନ ମୌସମ' ଶୀର୍ଷକ ଜାତୀୟ ସ୍ତରୀୟ ଗଣମାଧ୍ୟମ ଆଲୋଚନାଚକ୍ର ଅନୁଷ୍ଠିତ
13 SEP 2024 12:05PM by PIB Bhubaneswar
ଭୂ ବିଜ୍ଞାନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ ନୂଆଦିଲ୍ଲୀର ପୃଥିବୀ ଭବନ ଠାରେମିଶନ ମୌସମ ଉପରେ ଏକ ଜାତୀୟ ସ୍ତରୀୟ ଗଣମାଧ୍ୟମ ଆଲୋଚନାଚକ୍ର ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଯାଇଛି।
ଏମଓଇଏସ୍‍ର ସଚିବ ଡକ୍ଟର ଏମ ରବିଚନ୍ଦ୍ରନ ଏବଂ ଭାରତୀୟ ପାଣିପାଗ ବିଭାଗ (ଆଇଏମଡି)ର ମହାନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ଡ. ମୃତ୍ୟୁଞ୍ଜୟ ମହାପାତ୍ରଙ୍କ ସମେତ ଜାତୀୟ ମଧ୍ୟମ ଦୂରତା ପାଣିପାଗ ପୂର୍ବାନୁମାନ କେନ୍ଦ୍ର (ଏନ୍ ସିଏମ୍ ଆର୍ ଡବ୍ଲ୍ୟୁଏଫ୍)ର ମୁଖ୍ୟ ଡ. ଭିଏସ୍ ପ୍ରସାଦ ଗଣମାଧ୍ୟମକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଥିଲେ।
ସେପ୍ଟେମ୍ବର ୧୧, ୨୦୨୪ରେ କେନ୍ଦ୍ର କ୍ୟାବିନେଟ୍ ମିଶନ ମୌସମକୁ ଅନୁମୋଦନ କରିଛି, ଯେଉଁଥିରେ ଦୁଇ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ୨୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ବଜେଟ୍ ବ୍ୟୟ ବରାଦ କରାଯାଇଛିଏହା ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ଏକ ମହତ୍ୱାକାଂକ୍ଷୀ ପଦକ୍ଷେପ । ଭାରତକୁ "ପାଣିପାଗ-ପ୍ରସ୍ତୁତ ଏବଂ ଜଳବାୟୁ-ସ୍ମାର୍ଟ" କରିବା ଏହାର ଲକ୍ଷ୍ୟ। ଦେଶର ପାଣିପାଗ ଏବଂ ଜଳବାୟୁ ପର୍ଯ୍ୟବେକ୍ଷଣ, ବୁଝାମଣା, ମଡେଲିଂ ଏବଂ ପୂର୍ବାନୁମାନକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବାକୁ ଏହି ଅଭିଯାନ ପ୍ରୟାସ କରୁଛି, ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଉନ୍ନତ ଏବଂ ସଠିକ୍‍ ସେବା ମିଳିପାରିବ ।
ମିଶନ ମୌସମର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ଭାରତକୁ ଏକ "ପାଣିପାଗ-ପ୍ରସ୍ତୁତ ଏବଂ ଜଳବାୟୁ-ସ୍ମାର୍ଟ" ରାଷ୍ଟ୍ରରେ ପରିଣତ କରିବା, ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଏବଂ ପାଣିପାଗ ପରିବର୍ତ୍ତନର ପ୍ରଭାବକୁ ହ୍ରାସ କରାଯାଇପାରିବ । ବର୍ତ୍ତମାନ ମିଶନ ମୌସମ ୨୦୨୪-୨୬ ମଧ୍ୟରେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେବ ।
ପ୍ରସ୍ତାବିତ "ମିଶନ ମୌସମ"ର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ଗୁଡ଼ିକ ହେଲା:
• ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ପାଣିପାଗ ନିରୀକ୍ଷଣ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିଦ୍ୟା ଏବଂ ପ୍ରଣାଳୀ ବିକଶିତ କରିବା ।
• ଉନ୍ନତ ଟେମ୍ପୋରାଲ ଏବଂ ସ୍ପେସିଆଲ୍ ନମୁନା / କଭରେଜ୍ ସହିତ ଉଚ୍ଚ ରିଜୋଲ୍ୟୁସନ୍ ବାୟୁମଣ୍ଡଳୀୟ ପର୍ଯ୍ୟବେକ୍ଷଣ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା ।
• ପରବର୍ତ୍ତୀ ପିଢ଼ିର ରାଡାର ଏବଂ ଉନ୍ନତ ଉପକରଣ ପେଲୋଡ୍ ଥିବା ଉପଗ୍ରହ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା ।
• ଉଚ୍ଚ କ୍ଷମତାସମ୍ପନ୍ନ କମ୍ପ୍ୟୁଟର (ଏଚପିସି) କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା ।
• ପାଣିପାଗ ଏବଂ ଜଳବାୟୁ ପ୍ରକ୍ରିୟା ଏବଂ ପୂର୍ବାନୁମାନ କ୍ଷମତା ର ବୁଝାମଣାରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବା
• ଉନ୍ନତ ପୃଥିବୀ ପ୍ରଣାଳୀ ମଡେଲ, ଏବଂ ଡାଟା-ଚାଳିତ ପଦ୍ଧତି (ଏଆଇ / ଏମଏଲର ବ୍ୟବହାର) ବିକଶିତ କରିବା
ପାଣିପାଗ ପରିଚାଳନା ପାଇଁ ଜ୍ଞାନକୌଶଳ ବିକଶିତ କରିବା
• ଶେଷ ମାଇଲ ଯୋଗାଯୋଗ ପାଇଁ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ପ୍ରସାରଣ ବ୍ୟବସ୍ଥା ର ବିକାଶ
ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ
ଏହି ଅଭିଯାନର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ୫୦ଟି ଡୋପଲାର ପାଣିପାଗ ରାଡାର (ଡିଡବ୍ଲ୍ୟୁଆର), ୬୦ଟି ରେଡିଓ ସୋଣ୍ଡେ/ରେଡିଓ ୱିଣ୍ଡ (ଆରଏସ/ଆରଡବ୍ଲୁ) ଷ୍ଟେସନ, ୧୦୦ଟି ଡିସ୍‍ଡ୍ରୋମିଟର, ୧୦ଟି ୱିଣ୍ଡ ପ୍ରୋଫାଇଲର, ୨୫ଟି ରେଡିଓମିଟର, ୧ଟି ଅର୍ବାନ ଟେଷ୍ଟବେଡ, ୧ଟି ପ୍ରୋସେସ୍ ଟେଷ୍ଟବେଡ, ୧ଟି ମହାସାଗର ଗବେଷଣା କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ୧୦ଟି ସାମୁଦ୍ରିକ ସ୍ୱୟଂଚାଳିତ ପାଣିପାଗ ଷ୍ଟେସନ ସ୍ଥାପନ କରିବା ।
ଏମଓଇଏସ ସଚିବଙ୍କ କହିବାନୁସାରେ, ମିଶନ ମୌସମ ଉଭୟ ସ୍ଥାନିକ ଏବଂ ସାମୟିକ ସ୍କେଲ ଏବଂ ବାୟୁ ଗୁଣବତ୍ତା ଡାଟା ଉପରେ ପୂର୍ବାନୁମାନରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବ ଏବଂ ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ପାଣିପାଗ ପରିଚାଳନା / ହସ୍ତକ୍ଷେପ ପାଇଁ ରଣନୀତି ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ । ୨୦୨୬ ମାର୍ଚ୍ଚ ସୁଦ୍ଧା ଆମେ ଉନ୍ନତ ପର୍ଯ୍ୟବେକ୍ଷଣ ପାଇଁ ରାଡାର, ୱିଣ୍ଡ ପ୍ରୋଫାଇଲର ଏବଂ ରେଡିଓମିଟରର ଏକ ବିସ୍ତୃତ ନେଟୱାର୍କ ସ୍ଥାପନ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛୁ । ବାସ୍ତବ ସ୍ଥିତି ଏବଂ ପାଣିପାଗ ପୂର୍ବାନୁମାନ ବିଜ୍ଞାନକୁ ମଧ୍ୟ ଆମେ ଭଲ ଭାବରେ ବୁଝିବାକୁ ଅପେକ୍ଷା କରିଛୁ | ପର୍ଯ୍ୟବେକ୍ଷଣର ବୃଦ୍ଧି ସହିତ ଉନ୍ନତ ଡାଟା ସମୀକରଣ ହେବ । ପୂର୍ବାନୁମାନରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବା ପାଇଁ ଆମେ ପଦାର୍ଥ ବିଜ୍ଞାନ ଭିତ୍ତିକ ସଂଖ୍ୟାଗତ ମଡେଲ ଏବଂ ଡାଟା-ଚାଳିତ ଏଆଇ / ଏମଏଲ ମଧ୍ୟ ବ୍ୟବହାର କରିବୁ । ଆମେ ବାୟୁମଣ୍ଡଳୀୟ ବିଜ୍ଞାନରେ ଅଧିକ ଉଦ୍ଭାବନ, ଗବେଷଣା ଓ ବିକାଶ ଏବଂ ଅଗ୍ରଗତି ଦେଖିବୁ" ବୋଲି ଡ. ରବିଚନ୍ଦ୍ରନ କହିଛନ୍ତି।
ନାଗରିକ ଏବଂ ଅଂଶୀଦାରମାନଙ୍କୁ ଉପକୃତ କରିବା ପାଇଁ ଡାଟା ଏବଂ ସେବାର ପ୍ରସାର ଏବଂ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶକୁ ମଧ୍ୟ ସମ୍ପ୍ରସାରିତ କରାଯିବ । ଦେଶର କୌଣସି ପାଣିପାଗ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ଅଣଦେଖା କରାଯିବ ନାହିଁ। ପାଣିପାଗ, ଜଳବାୟୁ ଏବଂ ପ୍ରାକୃତିକ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପାଇଁ ଉନ୍ନତ ସେବା ପ୍ରଦାନ କରିବ, ଯାହା ଦ୍ୱାରା ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ସମାନ ଅର୍ଥନୈତିକ ଏବଂ ସାମାଜିକ ଲାଭ ହସ୍ତାନ୍ତର ସୁନିଶ୍ଚିତ ହେବ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି।
ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ତିନୋଟି ଅନୁଷ୍ଠାନ ଆଇଏମଡି, ଏନସିଏମଆରଡବ୍ଲୁଏଫ ଏବଂ ଇଣ୍ଡିଆନ ଇନଷ୍ଟିଚ୍ୟୁଟ୍ ଅଫ୍ ଟ୍ରପିକାଲ ମେଟେରୋଲୋଜି ମୁଖ୍ୟତଃ ମିଶନ ମୌସମ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବେ । ଏହି ଅନୁଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକୁ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ରାଷ୍ଟ୍ରାୟତ୍ତ ଉଦ୍ୟୋଗ (ଇଣ୍ଡିଆନ୍ ନ୍ୟାସନାଲ ସେଣ୍ଟର ଫର୍ ଓସେନ୍ ଇନଫର୍ମେସନ୍ ସର୍ଭିସେସ୍ ଏବଂ ନ୍ୟାସନାଲ୍ ଇନଷ୍ଟିଚ୍ୟୁଟ୍ ଅଫ୍ ଓସେନ୍ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି) ସହଯୋଗ କରିବା ସହିତ ଜାତୀୟ ଓ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଅନୁଷ୍ଠାନ, ଶିକ୍ଷାନୁଷ୍ଠାନ ଏବଂ ଉଦ୍ୟୋଗଗୁଡ଼ିକୁ ସହଯୋଗ କରିବା ସହ ପାଣିପାଗ ଓ ଜଳବାୟୁ ବିଜ୍ଞାନ ଏବଂ ସେବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ସଠିକ ଏବଂ ସମୟୋପଯୋଗୀ ସେବା ପ୍ରଦାନ ଲାଗି ଭାରତର ନେତୃତ୍ୱକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବେ।

Ministry of Earth Sciences
Mission Mausam Unveiled: A 2,000 Crore initiative to Enhance India’s Weather and Climate Forecasting by 2026
Ministry of Earth Sciences organises a national-level media interaction on ‘Mission Mausam’ chaired by Secretary MoES
13 SEP 2024 12:05PM by PIB Delhi
The Ministry of Earth Sciences (MoES) organised a national-level press inetarction on Mission Mausam at Prithvi Bhavan in New Delhi.
Dr M Ravichandran, Secretary, MoES, addressed the media along with Dr. Mritunjay Mohapatra, Director General of India Meteorological Department (IMD), and the Head of National Centre for Medium-Range Weather Forecasting (NCMRWF), Dr VS Prasad.
The Union Cabinet approved Mission Mausam on September 11, 2024, with a budget outlay of 2,000 crores over two years, is an ambitious initiative of the Government of India. It aims to make India ‘Weather Ready’ and ‘Climate Smart’. The mission seeks to exponentially enhance the country’s weather and climate observations, understanding, modelling and forecasting, leading to better, more useful, accurate and timely services.
Dr M Ravichandran, Secretary, MoES (centre) with DG, IMD (left) and Head, NCMRWF (right), addressing the media and glimpse of the press briefing session on Mission Mausam at MoES Headquarters, New Delhi.
Mission Mausam has the goal of making Bharat a "Weather-ready and Climate-smart" nation, so as to mitigate the impact of climate change and extreme weather events and strengthen the resilience of the communities. Currently the Mission Mausam will be implemented during 2024-26.
The objectives of the proposed “Mission Mausam” includes:
• Develop Cutting Edge Weather Surveillance Technologies & Systems
• Implement Higher resolution atmospheric observations with better temporal and spatial sampling/coverage
• Implement Next-generation radars, and satellites with advanced instrument payloads
• Implement High-Performance Computers (HPC).
•Improve understanding of weather and climate processes and prediction capabilities
•Develop improved earth system models, and data-driven methods (use of AI/ML)
•Develop Technologies for weather management
•Develop state-of-art dissemination system for last mile connectivity
•Capacity building
The mission aims to establish 50 Doppler Weather Radars (DWR), 60 Radio Sonde/Radio Wind (RS/RW) stations, 100 disdrometers, 10 Wind Profilers, 25 radiometers, 1 Urban testbed, 1 Process testbed, 1 Ocean Research station and 10 Marine Automatic Weather Stations with upper air observation.
According to secretary MoES, Mission Mausam will improve forecasts on both spatial and temporal scales and air quality data and help strategize weather management/intervention in the long run. “By March 2026, we are looking at installing a wider network of radars, wind profilers, and radiometers for better observations. We also look forward to better understanding the physical processes and the science of weather forecasting. There will be improved data assimilation with increased ingestion of the observations. We will also fuse physics-based numerical models and data-driven AI/ML to improve the forecasts. We would witness more innovations, R&D and advancements in atmospheric sciences”, said Dr Ravichandran.
Dissemination of data and services and capacity-building will also be expanded to benefit citizens and stakeholders. No weather system in the country will go undetected. MoES will provide improved services for weather, climate, and natural hazards, thereby ensuring the transfer of commensurate economic and social benefits to the various sectors, he added.
Three institutes of the MoES: IMD, NCMRWF and the Indian Institute of Tropical Meteorology, will primarily implement Mission Mausam. These institutions will be supported by other MoES institutions (Indian National Centre for Ocean Information Services and National Institute of Ocean Technology) along with collaborating national and international institutes, academia and industries, furthering India's leadership in weather and climate sciences and services.