ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ସବୁଜ ହାଇଡ୍ରୋଜେନ ଉପରେ ଦ୍ୱିତୀୟ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସମ୍ମିଳନୀ ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଭିଡିଓ ବାର୍ତ୍ତା
11 SEP 2024 11:25AM by PIB Bhubaneswar
ବିଶିଷ୍ଟ ସମ୍ମାନିତ ଅତିଥି,
ବୈଜ୍ଞାନିକ ଏବଂ ଉଦ୍ଭାବକଗଣ, ଉଦ୍ୟୋଗ ଜଗତର ମୋର ପ୍ରିୟ ସାଥିମାନେ, ମୁଁ ଆପଣସମସ୍ତଙ୍କୁ ହାର୍ଦ୍ଦିକ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି । ସବୁଜ ହାଇଡ୍ରୋଜେନ ଉପରେ ଦ୍ୱିତୀୟ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସମ୍ମିଳନୀରେ ଆପଣଙ୍କୁ ସ୍ୱାଗତ କରିବା ଏକ ଆନନ୍ଦର ବିଷୟ ।
ସାଥିମାନେ, ଦୁନିଆ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଦେଇ ଗତି କରୁଛି । ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ କେବଳ ଭବିଷ୍ୟତର ପ୍ରସଙ୍ଗ ନୁହେଁ ବୋଲି ଅନୁଭବ ବଢ଼ିବାରେ ଲାଗିଛି। ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନର ପ୍ରଭାବ ଏବେଠାରୁ ଅନୁଭବ କରାଯାଇଛି। ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ପ୍ରଭାବରୁ ବଞ୍ଚିତ ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ କରିବାର ସମୟ ମଧ୍ୟ ବର୍ତ୍ତମାନ ଏବେଠାରୁ ଶକ୍ତି ପରିବର୍ତ୍ତନ ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀତା ବିଶ୍ୱ ନୀତି ଆଲୋଚନାର କେନ୍ଦ୍ରବିନ୍ଦୁ ପାଲଟିଛି ।
ସାଥିମାନେ, ଭାରତ ଏକ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଏବଂ ସବୁଜ ପୃଥିବୀ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ଦିଗରେ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧ । ସବୁଜ ଶକ୍ତି ଉପରେ ଆମର ପ୍ୟାରିସ୍ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ପୂରଣ କରିବାରେ ଜି-୨୦ ରାଷ୍ଟ୍ରମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଆମେ ପ୍ରଥମ। ୨୦୩୦ ଲକ୍ଷ୍ୟର ୯ ବର୍ଷ ପୂର୍ବରୁ ଏହି ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ପୂରଣ ହୋଇଛି। ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତର ଅଣ-ଜୀବାଶ୍ମ ଇନ୍ଧନ କ୍ଷମତା ପ୍ରାୟ ୩୦୦ପ୍ରତିଶତ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ଏହି ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ଆମର ସୌର ଶକ୍ତି କ୍ଷମତା ୩,୦୦୦ପ୍ରତିଶତରୁ ଅଧିକ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି । କିନ୍ତୁ ଆମେ ଏହି ସଫଳତା ଉପରେ ବିଶ୍ରାମ ନେଉନାହୁଁ। ବିଦ୍ୟମାନ ସମାଧାନଗୁଡ଼ିକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଉପରେ ଆମେ ଧ୍ୟାନ ଦେଉଛୁ। ଆମେ ନୂତନ ଏବଂ ଅଭିନବ କ୍ଷେତ୍ର ଉପରେ ମଧ୍ୟ ବିଚାର କରୁଛୁ | ଏଥିରୁ ସବୁଜ ହାଇଡ୍ରୋଜେନ ଚିତ୍ର ସମ୍ମୁଖରେ ଆସିଥାଏ ।
ସାଥୀଗଣ, ସବୁଜ ହାଇଡ୍ରୋଜେନ ବିଶ୍ୱର ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏକ ଆଶାଜନକ ସଂଯୋଗ ଭାବରେ ଉଭା ହେଉଛି । ଏହା ସେହି ଶିଳ୍ପଗୁଡ଼ିକରୁ କାର୍ବନ ଡାୟ ଅକସାଇଡି ଏବଂ ଅନ୍ୟ ଗ୍ରୀନ ହାଉସ ଗ୍ୟାସକୁ ବାହାର କରିବାରେ ଡି କାର୍ବୋନାଜେସନ ସାହାଯ୍ୟ କରିପାରେ, ଯାହାକୁ ବିଦ୍ୟୁତ୍ କରଣ କରିବା କଷ୍ଟକର ଅଟେ । ଏହାଦ୍ଵାରା ବିଶୋଧନାଗାର, ସାର, ଇସ୍ପାତ, ଭାରି ଶିଳ୍ପ ପରିବହନ ଭଳି ଅନେକ କ୍ଷେତ୍ର ଉପକୃତ ହେବସବୁଜ ହାଇଡ୍ରୋଜେନ ଅତିରିକ୍ତ ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତି ପାଇଁ ଏକ ଭଣ୍ଡାରଣ ସମାଧାନ ଭାବରେ ମଧ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟ କରିପାରେ | ଭାରତ ୨୦୨୩ରେ ଜାତୀୟ ସବୁଜ ହାଇଡ୍ରୋଜେନ ମିଶନ ପ୍ରଥମେ ଆରମ୍ଭ କରିସାରିଛି ।
ସବୁଜ ହାଇଡ୍ରୋଜେନର ଉତ୍ପାଦନ, ବ୍ୟବହାର ଏବଂ ରପ୍ତାନୀ ପାଇଁ ଆମେ ଭାରତକୁ ଏକ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ କେନ୍ଦ୍ରରେ ପରିଣତ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛୁ । ଜାତୀୟ ସବୁଜ ହାଇଡ୍ରୋଜେନ ମିଶନ ଉଦ୍ଭାବନ, ଭିତ୍ତିଭୂମି, ଶିଳ୍ପ ଏବଂ ନିବେଶକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେଉଛି । ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ଗବେଷଣା ଓ ବିକାଶ ରେ ଆମେ ନିବେଶ କରୁଛୁ । ଶିଳ୍ପ ଓ ଶିକ୍ଷାନୁଷ୍ଠାନ ମଧ୍ୟରେ ଭାଗିଦାରୀ ସୃଷ୍ଟି ହେଉଛି। ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଥିବା ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଏବଂ ଉଦ୍ୟୋଗୀମାନଙ୍କୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରାଯାଉଛି। ସବୁଜ ନିଯୁକ୍ତି ବ୍ୟବସ୍ଥା ବିକଶିତ ହେବାର ମଧ୍ୟ ଯଥେଷ୍ଟ ସମ୍ଭାବନା ରହିଛି। ଏହାକୁ ସକ୍ଷମ କରିବା ପାଇଁ ଆମେ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆମର ଯୁବବର୍ଗଙ୍କ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ଉପରେ ମଧ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛୁ ।
ସାଥିମାନେ, ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଏବଂ ଶକ୍ତି ପରିବର୍ତ୍ତନ ହେଉଛି ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଚିନ୍ତାର ବିଷୟ । ଆମର ଉତ୍ତର ମଧ୍ୟ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ହେବା ଦରକାର । ଡିକାର୍ବନାଇଜେସନ୍ ଉପରେ ଗ୍ରୀନ୍ ହାଇଡ୍ରୋଜେନ୍ ର ପ୍ରଭାବକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଭାଗିଦାରୀ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ |ଉତ୍ପାଦନ ବୃଦ୍ଧି, ବ୍ୟୟ ହ୍ରାସ ଏବଂ ସହଯୋଗ ମାଧ୍ୟମରେ ପାରମ୍ପରିକ ଭିତିଭୂମି ନିର୍ମାଣ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ହୋଇପାରିବ । ବୈଷୟିକ ଜ୍ଞାନକୌଶଳକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବା ପାଇଁ ଗବେଷଣା ଓ ଉଦ୍ଭାବନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମିଳିତ ଭାବେ ନିବେଶ କରିବା ର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି। ସେପ୍ଟେମ୍ବର ୨୦୨୩ରେ ଭାରତରେ ଜି-୨୦ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିଲା। ଏହି ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀରେ ସବୁଜ ହାଇଡ୍ରୋଜେନ ଉପରେ ବିଶେଷ ଧ୍ୟାନ ଦିଆଯାଇଥିଲା । ନୂଆଦିଲ୍ଲୀ ଜି-୨୦ ନେତାଙ୍କ ଘୋଷଣାନାମାରେ ହାଇଡ୍ରୋଜେନ୍ ଉପରେ ପାଞ୍ଚଟି ଉଚ୍ଚସ୍ତରୀୟ ସ୍ୱେଚ୍ଛାକୃତ ନୀତି ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଛି। ଏହି ନୀତିଗୁଡ଼ିକ ଆମକୁ ଏକ ସମନ୍ୱିତ ରୋଡମ୍ୟାପ୍ ତିଆରି କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରୁଛି । ଆମେ ସମସ୍ତେ ମନେ ରଖିବା ଉଚିତ୍ - ବର୍ତ୍ତମାନ ଆମେ ଯେଉଁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଉଛୁ, ତାହା ଆମର ଭବିଷ୍ୟତ ପିଢ଼ିର ଜୀବନ ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ କରିବ ।
ସାଥିମାନେ, ଏଭଳି ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ, ଡୋମେନ୍ ବିଶେଷଜ୍ଞମାନେ ନେତୃତ୍ୱ ନେବା ଏବଂ ଏକାଠି କାମ କରିବା ଜରୁରୀ । ବିଶେଷ କରି ମୁଁ, ବିଶ୍ୱ ବୈଜ୍ଞାନିକ ସମୁଦାୟକୁ ବିଭିନ୍ନ ଦିଗଅନୁସନ୍ଧାନ ପାଇଁ ଏକାଠି ହେବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରୁଛି। ଗ୍ରୀନ୍ ହାଇଡ୍ରୋଜେନ୍ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ସାହାଯ୍ୟ କରିବା ପାଇଁ ବୈଜ୍ଞାନିକ ଏବଂ ନୂତନ ଉଦ୍ଭାବକମାନେ ସାର୍ବଜନୀନ ନୀତିରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ପାଇଁ ପରାମର୍ଶ ଦେଇପାରିବେ । ଏପରି ଅନେକ ପ୍ରଶ୍ନ ମଧ୍ୟ ରହିଛି ଯାହାକୁ ବୈଜ୍ଞାନିକ ସମୁଦାୟ ଅନୁଧ୍ୟାନ କରିପାରିବେ । ଗ୍ରୀନ୍ ହାଇଡ୍ରୋଜେନ୍ ଉତ୍ପାଦନରେ ଆମେ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋଲାଇଜର ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଉପାଦାନର ଦକ୍ଷତା ରେ ଉନ୍ନତି କରିପାରିବା କି? ଉତ୍ପାଦନ ପାଇଁ ଆମେ ସମୁଦ୍ର ଜଳ ଏବଂ ମ୍ୟୁନିସିପାଲିଟି ବର୍ଜ୍ୟ ଜଳର ବ୍ୟବହାର ଅନୁସନ୍ଧାନ କରିପାରିବା କି? ଆମେ କିପରି ସର୍ବସାଧାରଣ ପରିବହନ, ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ ଏବଂ ଆଭ୍ୟନ୍ତରୀଣ ଜଳପଥରେ ସବୁଜ ହାଇଡ୍ରୋଜେନର ବ୍ୟବହାରକୁ ସକ୍ଷମ କରିପାରିବା? ଏଭଳି ବିଷୟକୁ ଏକାଠି ଅନୁସନ୍ଧାନ କଲେ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ ସବୁଜ ଶକ୍ତି ପରିବର୍ତ୍ତନ ରେ ବହୁତ ସହାୟକ ହେବ । ମୋର ବିଶ୍ୱାସ ଯେ ଏହି ସମ୍ମିଳନୀ ଏଭଳି ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ଅନେକ ଚିନ୍ତାଧାରାର ଆଦାନ ପ୍ରଦାନରେ ସହାୟକ ହେବ ।
ସାଥିମାନେ, ଅତୀତରେ ମଣିଷ ଅନେକ ଆହ୍ୱାନର ସମ୍ମୁଖୀନ ହୋଇଛି । ପ୍ରତିଥର ସାମୂହିକ ଓ ଅଭିନବ ସମାଧାନ ମାଧ୍ୟମରେ ଆମେ ପ୍ରତିକୂଳ ପରିସ୍ଥିତି ଉପରେ ବିଜୟ ଲାଭ କରିଛି । ଏହା ସାମୂହିକ ଏବଂ ଅଭିନବ କାର୍ଯ୍ୟର ସମାନ ଭାବନା ଯାହା ଆମକୁ ଏକ ସ୍ଥାୟୀ ଭବିଷ୍ୟତ ଦିଗରେ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ କରିବ | ଆମେ ଏକାଠି ରହିଲେ କିଛି ବି ହାସଲ କରିପାରିବା। ଆସନ୍ତୁ ସବୁଜ ହାଇଡ୍ରୋଜେନର ବିକାଶ ଏବଂ ପ୍ରୟୋଗକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା ପାଇଁ ମିଳିମିଶି କାମ କରିବା ।
ପୁଣି ଥରେ ସବୁଜ ହାଇଡ୍ରୋଜେନ ଉପରେ ଦ୍ୱିତୀୟ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସମ୍ମିଳନୀରେ ସାମିଲ ହୋଇଥିବା ସମସ୍ତ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ମୋର ଶୁଭକାମନା ଜଣାଉଛି ।
ଧନ୍ୟବାଦ!

Prime Minister's Office
Text of Prime Minister’s video message for 2nd International Conference on Green Hydrogen
11 SEP 2024 11:25AM by PIB Delhi
Distinguished dignitaries,
Scientists and innovators, Industry leaders, and my dear friends, I send my warm greetings to all of you. It is a pleasure to welcome you to the 2nd International Conference on Green Hydrogen.
Friends, the world is going through a crucial transformation. There is a growing realisation that climate change is not just a matter of the future. The impact of climate change is being felt here and now. The time for action is also here and now. Energy transition and sustainability have become central to global policy discourse.
Friends, India is committed towards creating a cleaner and greener planet. We were the first among G20 nations to fulfill our Paris commitments on green energy. These commitments were fulfilled 9 years ahead of the target of 2030. India’s installed non-fossil fuel capacity increased nearly 300% in the last 10 years. Our solar energy capacity increased over 3,000% in the same period. But we are not resting on these achievements. We remain focused on strengthening existing solutions. We are also looking at new and innovative areas. This is where Green Hydrogen comes into the picture.
Friends, Green Hydrogen is emerging as a promising addition to the world’s energy landscape. It can help in decarbonizing industries that are difficult to electrify. Refineries, fertilizers, steel, heavy-duty transportation – many such sectors will benefit.Green Hydrogen can also act as a storage solution for surplus renewable energy. India has already launched the National Green Hydrogen Mission in 2023.
We want to make India a global hub for the production, utilization and export of Green Hydrogen. The National Green Hydrogen Mission is giving an impetus to innovation, infrastructure, industry and investment. We are investing in cutting-edge research and development. Partnerships between industry and academia are being formed. Start-ups and entrepreneurs who are working in this domain are being encouraged. There is also a great potential for a green jobs eco-system to develop. To enable this, we are also working on skill development for our youth in this sector.
Friends, Climate change and energy transition are global concerns. Our answers also need to be global in nature. International partnership is critical for promoting Green Hydrogen’s impact on decarbonization. Scaling up production, minimising costs and building infrastructure can happen faster through cooperation. We also need to jointly invest in research and innovation to push technology further. In September 2023, the G20 Summit happened in India. In this Summit, there was a special focus on Green Hydrogen. The New Delhi G-20 Leaders’ declaration adopted five high-level voluntary principles on Hydrogen. These principles are helping us in the creation of a unified roadmap. All of us must remember - the decisions we make now, will decide the life of our future generations.
Friends, in such a crucial sector, it is important for domain experts to lead the way and work together. Particularly, I urge the global scientific community to come together to explore various aspects. Scientists and innovators can suggest changes in public policy to help the Green Hydrogen sector. There are also many questions that the scientific community can look into. Can we improve the efficiency of electrolysers and other components in Green Hydrogen production? Can we explore the use of sea water and municipal waste water for production? How can we enable the use of Green Hydrogen in public transport, shipping, and inland waterways? Exploring such topics together will greatly help green energy transition across the world. I am confident that this conference will help the exchange of many ideas on such issues.
Friends, Humanity has faced many challenges in the past. Each time, we overcame adversities through solutions that were collective and innovative. It the same spirit of collective and innovative action that will guide us towards a sustainable future. We can achieve anything when we are together. Let us work to accelerate the development and deployment of Green Hydrogen.
Once again, I send my best wishes to everyone involved in the 2nd International Conference on Green Hydrogen.
Thank You!