Prime Minister's Office
Visit of His Highness Sheikh Khaled bin Mohamed bin Zayed Al Nahyan, the Crown Prince of Abu Dhabi to India (September 9-10, 2024)
09 SEP 2024 7:03PM by PIB Delhi
His Highness Sheikh Khaled bin Mohamed bin Zayed Al Nahyan, Crown Prince of Abu Dhabi is on an official visit to India from 9-10 September 2024, at the invitation of Prime Minister Shri Narendra Modi. This is the Crown Prince’s first official visit to India in this capacity. He was received on his arrival yesterday, in New Delhi by Shri Piyush Goyal, Minister of Commerce and Industry, and was accorded a ceremonial Guard of Honour. He is accompanied by Ministers, senior officials, and a large business delegation.
The Crown Prince held bilateral discussions with Prime Minister today. Prime Minister conveyed his warm greetings and regards to His Highness Sheikh Mohamed bin Zayed Al Nahyan, the President of the UAE. The two leaders expressed satisfaction over the substantial progress achieved in recent years in the India-UAE Comprehensive Strategic Partnership and discussed opportunities to further widen and deepen the partnership in all areas of bilateral cooperation. They acknowledged that the success of the Comprehensive Economic Partnership Agreement (CEPA) and the recent entry into force of the Bilateral Investment Treaty (BIT) will provide further impetus to the strong economic and commercial partnership between the two countries. They also underscored the need to explore new areas of untapped potential, particularly in nuclear energy, critical minerals, green hydrogen, artificial intelligence and cutting-edge technologies.
The following MoUs/Agreements were signed during the visit, which set the stage for enhancing cooperation in traditional as well as new areas of cooperation –
· MoU on Nuclear Cooperation between Nuclear Power Corporation of India Limited (NNPCIL) and Emirates Nuclear Energy Corporation (ENEC)
· Agreement for long-term LNG supply between Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC) and Indian Oil Corporation Limited
· MoU between ADNOC and India Strategic Petroleum Reserve Limited (ISPRL)
· Production Concession Agreement for Abu Dhabi Onshore Block 1 between Urja Bharat and ADNOC.
· MoU between Government of Gujarat and Abu Dhabi Developmental Holding Company PJSC (ADQ) on food parks development in India
The MoU on Nuclear Cooperation is expected to enhance cooperation in the operation and maintenance of nuclear power plants, sourcing of nuclear goods and services from India, exploring mutual investment opportunities and capacity building.
The Agreement for long-term supply of LNG is for 1 million metric tonne per annum (MMTPA) and is the third such contract signed in just over a year. Both IOCL and GAIL had previously signed long-term Agreements for 1.2 MMTPA and 0.5 MMTPA, respectively, with ADNOC. These contracts have strengthened energy security in India by diversifying LNG sources.
The MoU between ADNOC and ISPRL, inter alia, provides for exploring ADNOC's participation in additional opportunities for crude storage in India and the renewal of their storage and management agreement on mutually acceptable terms and conditions. This MoU builds on ADNOC’s existing involvement in crude storage at the Mangalore Cavern of ISPRL since 2018.
The Production Concession Agreement for Abu Dhabi Onshore Block 1 between Urja Bharat (a JV of IOCL and Bharat Petro resources Ltd) and ADNOC is the first one for any Indian company operating in the UAE. The concession entitles Urja Bharat to bring crude oil to India, thus contributing towards the country’s energy security.
The MoU on Food Parks conveys ADQ’s expression of interest in developing Gundanpara, Bavla, Ahmedabad as a highly promising site for this ambitious project, with a view to commencing the Food Park project in Q2 2025. Government of Gujarat shall facilitate ADQ and AD Ports, to obtain detailed information regarding the site and assistin obtain necessary permissions.
His Highness Sheikh Khaled bin Mohamed bin Zayed Al Nahyan also called on President Smt. Droupadi Murmu at Rashtrapati Bhavan. Discussions covered the warm, historic, and comprehensive ties between the two countries and the several initiatives taken in recent years. President Murmu expressed her gratitude to the leadership of the UAE for hosting more than 3.5 million Indians.
The Crown Prince also visited Rajghat and paid tributes to Mahatma Gandhi. He became the third-generation leader from the UAE to plant a sapling at Rajghat, following His Highness Sheikh Zayedbin Sultan Al Nahyan, former President of the UAE in 1992; and His Highness Sheikh Mohamed Bin Zayed Al Nahyan, President of the UAE in 2016. This was a unique and rare occasion, showcasing the generational continuity of the strong relationship between the two countries. This is the first time in the history of Rajghat that leaders from three generations of a country have planted trees honouring the Mahatma.
His Highness Sheikh Khaled bin Mohamed bin Zayed Al Nahyan will visit Mumbai tomorrow and will participate in an India-UAE Business Forum. The forum provides a platform for business leaders and officials from both sides to brainstorm future cooperation between the countries in various areas.A soft launch on the commencement of work onthe India-UAE virtual trade corridor (VTC) and MAITRI interface to facilitate VTC,will also take place in Mumbai tomorrow.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଆବୁଧାବିର କ୍ରାଉନ୍ ପ୍ରିନ୍ସ ମହାମହିମ ଶେଖ୍ ଖାଲିଦ ବିନ୍ ମହମ୍ମଦ ବିନ୍ ଜାଏଦ ଅଲ୍ ନାହ୍ୟାନ୍ ଙ୍କ ଭାରତ ଗସ୍ତ (ସେପ୍ଟେମ୍ବର ୯-୧୦, ୨୦୨୪)
09 SEP 2024 7:03PM by PIB Bhubaneshwar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନିମନ୍ତ୍ରଣକ୍ରମେ ଆବୁଧାବିର କ୍ରାଉନ୍ ପ୍ରିନ୍ସ ମହା ମହିମ ଶେଖ୍ ଖାଲିଦ ବିନ୍ ମହମ୍ମଦ ବିନ୍ ଜାଏଦ ଅଲ୍ ନାହ୍ୟାନ୍ ୯-୧୦ ସେପ୍ଟେମ୍ବର ୨୦୨୪ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଭାରତ ଗସ୍ତରେ ଆସିଛନ୍ତି। ଏହି ପଦବୀରେ କ୍ରାଉନ୍ ପ୍ରିନ୍ସଙ୍କ ଏହା ହେଉଛି ପ୍ରଥମ ସରକାରୀ ଭାରତ ଗସ୍ତ। ଗତକାଲି ନୂଆଦିଲ୍ଲୀରେ ପହଞ୍ଚିବା ପରେ ବାଣିଜ୍ୟ ଓ ଶିଳ୍ପ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ପୀୟୂଷ ଗୋଏଲ ତାଙ୍କୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ ଏବଂ ତାଙ୍କୁ ଗାର୍ଡ ଅଫ୍ ଅନର ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିଲା। ତାଙ୍କ ସହ ମନ୍ତ୍ରୀ, ବରିଷ୍ଠ ଅଧିକାରୀ ଏବଂ ଏକ ବିଶାଳ ବ୍ୟବସାୟିକ ପ୍ରତିନିଧି ଦଳ ମଧ୍ୟ ଅଛନ୍ତି।
କ୍ରାଉନ୍ ପ୍ରିନ୍ସ ଆଜି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ସହ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ଆଲୋଚନା କରିଛନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ୟୁଏଇର ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଶେଖ୍ ମହମ୍ମଦ ବିନ୍ ଜାୟେଦ୍ ଅଲ୍ ନାହ୍ୟାନ୍ ଙ୍କୁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଓ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଛନ୍ତି । ଉଭୟ ନେତା ଭାରତ-ୟୁଏଇ ବ୍ୟାପକ ରଣନୈତିକ ଭାଗିଦାରୀରେ ସାମ୍ପ୍ରତିକ ବର୍ଷ ଗୁଡ଼ିକରେ ହାସଲ ହୋଇଥିବା ଯଥେଷ୍ଟ ଅଗ୍ରଗତି ଉପରେ ସନ୍ତୋଷ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସହଯୋଗର ସମସ୍ତ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାଗିଦାରୀକୁ ଆହୁରି ବ୍ୟାପକ ଏବଂ ଗଭୀର କରିବାର ସୁଯୋଗ ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ। ବ୍ୟାପକ ଅର୍ଥନୈତିକ ଭାଗିଦାରୀ ଚୁକ୍ତି (ସିଇପିଏ)ର ସଫଳତା ଏବଂ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ନିବେଶ ଚୁକ୍ତି (ବିଆଇଟି) କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେବା ଦୁଇ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ସୁଦୃଢ଼ ଅର୍ଥନୈତିକ ଏବଂ ବାଣିଜ୍ୟିକ ଭାଗିଦାରୀକୁ ଆହୁରି ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ ବୋଲି ସେମାନେ ସ୍ୱୀକାର କରିଥିଲେ। ବିଶେଷକରି ଆଣବିକ ଶକ୍ତି, ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଖଣିଜ ପଦାର୍ଥ, ଗ୍ରୀନ ହାଇଡ୍ରୋଜେନ, କୃତ୍ରିମ ବୁଦ୍ଧିମତା ଏବଂ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ଜ୍ଞାନକୌଶଳ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସମ୍ଭାବନାର ନୂତନ କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡ଼ିକର ଅନୁସନ୍ଧାନ ଉପରେ ସେମାନେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ।
ଏହି ଗସ୍ତ ସମୟରେ ନିମ୍ନଲିଖିତ ବୁଝାମଣାପତ୍ର/ଏମଓୟୁ ସ୍ୱାକ୍ଷରିତ ହୋଇଥିଲା, ଯାହା ସହଯୋଗର ପାରମ୍ପରିକ ତଥା ନୂତନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ମଞ୍ଚ ସ୍ଥିର କରିଥିଲା -
• ନ୍ୟୁକ୍ଲିୟର ପାୱାର କର୍ପୋରେସନ୍ ଅଫ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଲିମିଟେଡ୍ (ଏନଏନପିସିଆଇଏଲ୍) ଏବଂ ଏମିରେଟ୍ସ ନ୍ୟୁକ୍ଲିୟର ଏନର୍ଜି କର୍ପୋରେସନ୍ (ଇଏନ୍ଇସି) ମଧ୍ୟରେ ପରମାଣୁ ସହଯୋଗ ପାଇଁ ବୁଝାମଣାପତ୍ର
• ଆବୁଧାବି ନ୍ୟାସନାଲ ଅଏଲ କମ୍ପାନୀ (ଏଡିଏନଓସି) ଏବଂ ଇଣ୍ଡିଆନ ଅଏଲ କର୍ପୋରେସନ ଲିମିଟେଡ ମଧ୍ୟରେ ଦୀର୍ଘମିଆଦୀ ଏଲଏନଜି ଯୋଗାଣ ପାଇଁ ରାଜିନାମା
• ଏଡିଏନଓସି ଏବଂ ଇଣ୍ଡିଆ ଷ୍ଟ୍ରାଟେଜିକ ପେଟ୍ରୋଲିୟମ ରିଜର୍ଭ ଲିମିଟେଡ (ଆଇଏସପିଆରଏଲ) ମଧ୍ୟରେ ବୁଝାମଣାପତ୍ର
• ଉର୍ଜା ଭାରତ ଓ ଏଡିଏନଓସି ମଧ୍ୟରେ ଆବୁଧାବି ଅନସୋର ବ୍ଲକ ୧ ପାଇଁ ଉତ୍ପାଦନ ରିହାତି ରାଜିନାମା ।
• ଭାରତରେ ଫୁଡ୍ ପାର୍କ ବିକାଶ ପାଇଁ ଗୁଜରାଟ ସରକାର ଏବଂ ଆବୁଧାବି ଡେଭଲପମେଣ୍ଟଲ ହୋଲ୍ଡିଂ କମ୍ପାନୀ ପିଜେଏସସି (ଏଡିକ୍ୟୁ) ମଧ୍ୟରେ ବୁଝାମଣାପତ୍ର
ଆଣବିକ ସହଯୋଗ ସମ୍ପର୍କିତ ଏହି ବୁଝାମଣାପତ୍ର ଆଣବିକ ଶକ୍ତି କେନ୍ଦ୍ରର ପରିଚାଳନା ଓ ରକ୍ଷଣାବେକ୍ଷଣ, ଭାରତ ଠାରୁ ପରମାଣୁ ସାମଗ୍ରୀ ଏବଂ ସେବା ଯୋଗାଣ, ପାରସ୍ପରିକ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ ସୁଯୋଗ ଏବଂ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି କରିବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି।
ଏଲଏନଜିର ଦୀର୍ଘମିଆଦୀ ଯୋଗାଣ ପାଇଁ ଚୁକ୍ତି ବାର୍ଷିକ ୧ ନିୟୁତ ମେଟ୍ରିକ୍ ଟନ୍ (ଏମଏମଟିପିଏ) ପାଇଁ ଅଟେ ଏବଂ ମାତ୍ର ଏକ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ସ୍ୱାକ୍ଷରିତ ଏହା ତୃତୀୟ ଚୁକ୍ତି । ଉଭୟ ଆଇଓସିଏଲ୍ ଏବଂ ଗେଲ୍ ପୂର୍ବରୁ ଏଡିଏନ୍ଓସି ସହ ଯଥାକ୍ରମେ ୧.୨ ଏମଏମଟିପିଏ ଏବଂ ୦.୫ ଏମଏମଟିପିଏ ପାଇଁ ଦୀର୍ଘମିଆଦୀ ଚୁକ୍ତି ସ୍ୱାକ୍ଷର କରିଥିଲେ। ଏହି ଚୁକ୍ତିଗୁଡିକ ଏଲଏନଜି ଉତ୍ସରେ ବିବିଧତା ଆଣି ଭାରତରେ ଶକ୍ତି ନିରାପତ୍ତାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିଛି ।
ଏଡିଏନଓସି ଏବଂ ଆଇଏସପିଆରଏଲ ମଧ୍ୟରେ ହୋଇଥିବା ବୁଝାମଣାପତ୍ରରେ ଭାରତରେ ଅଶୋଧିତ ତୈଳ ଭଣ୍ଡାର ପାଇଁ ଅତିରିକ୍ତ ସୁଯୋଗରେ ଏଡିଏନଓସିର ଅଂଶଗ୍ରହଣ ଏବଂ ପାରସ୍ପରିକ ଗ୍ରହଣୀୟ ସର୍ତ୍ତାବଳୀ ଉପରେ ସେମାନଙ୍କର ଷ୍ଟୋରେଜ୍ ଏବଂ ପରିଚାଳନା ଚୁକ୍ତିର ନବୀକରଣର ବ୍ୟବସ୍ଥା ରହିଛି । ଏହି ବୁଝାମଣାପତ୍ର ୨୦୧୮ ରୁ ଆଇଏସପିଆରଏଲର ମାଙ୍ଗାଲୋର କାଭରେନରେ ଅଶୋଧିତ ତୈଳ ଭଣ୍ଡାରରେ ଏଡିଏନଓସିର ବର୍ତ୍ତମାନର ସମ୍ପୃକ୍ତି ଉପରେ ଆଧାରିତ ।
ଉର୍ଜା ଭାରତ (ଆଇଓସିଏଲ ଏବଂ ଭାରତ ପେଟ୍ରୋ ରିସୋର୍ସ ଲିମିଟେଡର ଏକ ଜେଭି) ଏବଂ ଏଡିଏନଓସି ମଧ୍ୟରେ ଆବୁଧାବି ଅନ୍‌ସୋର ବ୍ଲକ ୧ ପାଇଁ ଉତ୍ପାଦନ ରିହାତି ଚୁକ୍ତି ୟୁଏଇରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଥିବା କୌଣସି ଭାରତୀୟ କମ୍ପାନୀ ପାଇଁ ପ୍ରଥମ । ଏହି ରିହାତି ଉର୍ଜା ଭାରତକୁ ଅଶୋଧିତ ତୈଳ ଆଣିବା ପାଇଁ ଅଧିକାର ଦେଇଛି, ଯାହା ଦେଶର ଶକ୍ତି ନିରାପତ୍ତା ଦିଗରେ ସହାୟକ ହେବ ।
ଫୁଡ୍ ପାର୍କ ସମ୍ପର୍କିତ ବୁଝାମଣାପତ୍ର ୨୦୨୫ ର ଦ୍ବିତୀୟ ତ୍ରୟମାସରେ ଫୁଡ୍ ପାର୍କ ପ୍ରକଳ୍ପ ଆରମ୍ଭ କରିବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଅହମ୍ମଦାବାଦର ଗୁଣ୍ଡନପଡ଼ା, ବାୱଲା, ଅହମ୍ମଦାବାଦକୁ ଏକ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଆଶାଜନକ ସ୍ଥାନ ଭାବରେ ବିକଶିତ କରିବାକୁ ଏଡିକ୍ୟୁର ଆଗ୍ରହ ପ୍ରକାଶ କରିଛି। ଗୁଜରାଟ ସରକାର ଏଡିକ୍ୟୁ ଏବଂ ଏଡି ପୋର୍ଟଗୁଡିକର ସୁବିଧା କରିବେ, ଯାହା ସାଇଟ୍ ସମ୍ବନ୍ଧରେ ବିସ୍ତୃତ ସୂଚନା ହାସଲ କରିବ ଏବଂ ଆବଶ୍ୟକ ଅନୁମତି ପାଇବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ ।
ମହାମହିମ ଶେଖ୍ ଖାଲିଦ ବିନ୍ ମହମ୍ମଦ ବିନ୍ ଜାୟେଦ୍ ଅଲ୍ ନାହୟାନ୍ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଭବନରେ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଶ୍ରୀମତୀ ଦ୍ରୌପଦୀ ମୁର୍ମୁଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ସାକ୍ଷାତ କରିଥିଲେ। ଦୁଇ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ, ଐତିହାସିକ ଏବଂ ବ୍ୟାପକ ସମ୍ପର୍କ ତଥା ସାମ୍ପ୍ରତିକ ବର୍ଷଗୁଡ଼ିକରେ ନିଆଯାଇଥିବା ଅନେକ ପଦକ୍ଷେପ ଉପରେ ଆଲୋଚନା ହୋଇଥିଲା। ୩୫ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଭାରତୀୟଙ୍କୁ ସୁବିଧା ପ୍ରଦାନ କରିଥିବାରୁ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ମୁର୍ମୁ ୟୁଏଇର ନେତୃତ୍ୱଙ୍କୁ କୃତଜ୍ଞତା ଜଣାଇଛନ୍ତି।
କ୍ରାଉନ ପ୍ରିନ୍ସ ମଧ୍ୟ ରାଜଘାଟ ଯାଇ ମହାତ୍ମା ଗାନ୍ଧୀଙ୍କୁ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଅର୍ପଣ କରିଥିଲେ। ୧୯୯୨ ମସିହାରେ ୟୁଏଇର ପୂର୍ବତନ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଶେଖ୍ ଜାଏଦବିନ୍ ସୁଲତାନ ଅଲ୍ ନାହୟାନ ଏବଂ ୨୦୧୬ ରେ ୟୁଏଇର ରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କ ମହାମହିମ ଶେଖ୍ ମହମ୍ମଦ ବିନ୍ ଜାଏଦ ଅଲ୍ ନାହୟାନ୍ ପରେ ସେ ୟୁଏଇର ତୃତୀୟ ପିଢ଼ିର ନେତା ଭାବେ ରାଜଘାଟରେ ବୃକ୍ଷ ରୋପଣ କରିଥିଲେ । ଏହା ଏକ ଅନନ୍ୟ ଏବଂ ବିରଳ ଘଟଣା ଥିଲା, ଯାହା ଦୁଇ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ସୁଦୃଢ଼ ସମ୍ପର୍କର ପିଢିଗତ ନିରନ୍ତରତାକୁ ପ୍ରଦର୍ଶିତ କରିଥିଲା । ରାଜଘାଟ ଇତିହାସରେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଦେଶର ତିନି ପିଢ଼ିର ନେତାମାନେ ମହାତ୍ମାଙ୍କୁ ସମ୍ମାନ ଜଣାଇ ବୃକ୍ଷରୋପଣ କରିଛନ୍ତି।
ଆସନ୍ତାକାଲି ଶେଖ ଖାଲିଦ ବିନ୍ ମହମ୍ମଦ ବିନ୍ ଜାଏଦ ଅଲ୍ ନାହୟାନ୍ ମୁମ୍ବାଇ ଗସ୍ତକରି ଭାରତ-ୟୁଏଇ ବିଜନେସ୍ ଫୋରମରେ ଯୋଗଦେବେ। ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦୁଇ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ଭବିଷ୍ୟତର ସହଯୋଗ ଉପରେ ବିଚାର ବିମର୍ଶ କରିବା ପାଇଁ ଏହି ଫୋରମ୍ ଉଭୟ ପକ୍ଷର ବ୍ୟବସାୟୀ ନେତା ଏବଂ ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କୁ ଏକ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ । ଭିଟିସିର ସୁବିଧା ପାଇଁ ଭାରତ-ୟୁଏଇ ଭର୍ଚୁଆଲ ଟ୍ରେଡ୍ କରିଡର (ଭିଟିସି) ଏବଂ ମୈତ୍ରୀ ଇଣ୍ଟରଫେସର କାର୍ଯ୍ୟ ର ଶୁଭାରମ୍ଭ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଆସନ୍ତାକାଲି ମୁମ୍ବାଇରେ ଏକ ସଫ୍ଟ ଲଞ୍ଚ ହେବ ।