Prime Minister's Office
Visit of His Highness Sheikh Khaled bin Mohamed bin Zayed Al Nahyan, the Crown Prince of Abu Dhabi to India (September 9-10, 2024)
09 SEP 2024 7:03PM by PIB Delhi
His Highness Sheikh Khaled bin Mohamed bin Zayed Al Nahyan, Crown Prince of Abu Dhabi is on an official visit to India from 9-10 September 2024, at the invitation of Prime Minister Shri Narendra Modi. This is the Crown Prince’s first official visit to India in this capacity. He was received on his arrival yesterday, in New Delhi by Shri Piyush Goyal, Minister of Commerce and Industry, and was accorded a ceremonial Guard of Honour. He is accompanied by Ministers, senior officials, and a large business delegation.
The Crown Prince held bilateral discussions with Prime Minister today. Prime Minister conveyed his warm greetings and regards to His Highness Sheikh Mohamed bin Zayed Al Nahyan, the President of the UAE. The two leaders expressed satisfaction over the substantial progress achieved in recent years in the India-UAE Comprehensive Strategic Partnership and discussed opportunities to further widen and deepen the partnership in all areas of bilateral cooperation. They acknowledged that the success of the Comprehensive Economic Partnership Agreement (CEPA) and the recent entry into force of the Bilateral Investment Treaty (BIT) will provide further impetus to the strong economic and commercial partnership between the two countries. They also underscored the need to explore new areas of untapped potential, particularly in nuclear energy, critical minerals, green hydrogen, artificial intelligence and cutting-edge technologies.
The following MoUs/Agreements were signed during the visit, which set the stage for enhancing cooperation in traditional as well as new areas of cooperation –
· MoU on Nuclear Cooperation between Nuclear Power Corporation of India Limited (NNPCIL) and Emirates Nuclear Energy Corporation (ENEC)
· Agreement for long-term LNG supply between Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC) and Indian Oil Corporation Limited
· MoU between ADNOC and India Strategic Petroleum Reserve Limited (ISPRL)
· Production Concession Agreement for Abu Dhabi Onshore Block 1 between Urja Bharat and ADNOC.
· MoU between Government of Gujarat and Abu Dhabi Developmental Holding Company PJSC (ADQ) on food parks development in India
The MoU on Nuclear Cooperation is expected to enhance cooperation in the operation and maintenance of nuclear power plants, sourcing of nuclear goods and services from India, exploring mutual investment opportunities and capacity building.
The Agreement for long-term supply of LNG is for 1 million metric tonne per annum (MMTPA) and is the third such contract signed in just over a year. Both IOCL and GAIL had previously signed long-term Agreements for 1.2 MMTPA and 0.5 MMTPA, respectively, with ADNOC. These contracts have strengthened energy security in India by diversifying LNG sources.
The MoU between ADNOC and ISPRL, inter alia, provides for exploring ADNOC's participation in additional opportunities for crude storage in India and the renewal of their storage and management agreement on mutually acceptable terms and conditions. This MoU builds on ADNOC’s existing involvement in crude storage at the Mangalore Cavern of ISPRL since 2018.
The Production Concession Agreement for Abu Dhabi Onshore Block 1 between Urja Bharat (a JV of IOCL and Bharat Petro resources Ltd) and ADNOC is the first one for any Indian company operating in the UAE. The concession entitles Urja Bharat to bring crude oil to India, thus contributing towards the country’s energy security.
The MoU on Food Parks conveys ADQ’s expression of interest in developing Gundanpara, Bavla, Ahmedabad as a highly promising site for this ambitious project, with a view to commencing the Food Park project in Q2 2025. Government of Gujarat shall facilitate ADQ and AD Ports, to obtain detailed information regarding the site and assistin obtain necessary permissions.
His Highness Sheikh Khaled bin Mohamed bin Zayed Al Nahyan also called on President Smt. Droupadi Murmu at Rashtrapati Bhavan. Discussions covered the warm, historic, and comprehensive ties between the two countries and the several initiatives taken in recent years. President Murmu expressed her gratitude to the leadership of the UAE for hosting more than 3.5 million Indians.
The Crown Prince also visited Rajghat and paid tributes to Mahatma Gandhi. He became the third-generation leader from the UAE to plant a sapling at Rajghat, following His Highness Sheikh Zayedbin Sultan Al Nahyan, former President of the UAE in 1992; and His Highness Sheikh Mohamed Bin Zayed Al Nahyan, President of the UAE in 2016. This was a unique and rare occasion, showcasing the generational continuity of the strong relationship between the two countries. This is the first time in the history of Rajghat that leaders from three generations of a country have planted trees honouring the Mahatma.
His Highness Sheikh Khaled bin Mohamed bin Zayed Al Nahyan will visit Mumbai tomorrow and will participate in an India-UAE Business Forum. The forum provides a platform for business leaders and officials from both sides to brainstorm future cooperation between the countries in various areas.A soft launch on the commencement of work onthe India-UAE virtual trade corridor (VTC) and MAITRI interface to facilitate VTC,will also take place in Mumbai tomorrow.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
আবুধাবিৰ ক্ৰাউন প্ৰিন্স শ্বেইখ খালেদ বিন মহম্মদ বিন জায়েদ আল নাহিয়ানৰ ভাৰত ভ্ৰমণ (৯-১০ ছেপ্টেম্বৰ, ২০২৪)
09 SEP 2024 7:03PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ আমন্ত্ৰণত ৯-১০ ছেপ্টেম্বৰ, ২০২৪ত দুদিনীয়া কাৰ্যসূচীৰে ভাৰত ভ্ৰমণলৈ আহিছে আবুধাবিৰ ক্ৰাউন প্ৰিন্স মহামহিম শ্বেইখ খালেদ বিন মহম্মদ বিন জায়েদ আল নাহিয়ান। এয়া ক্ৰাউন প্ৰিন্সৰ প্ৰথম ভাৰত ভ্ৰমণ। কালি তেওঁৰ আগমনৰ সময়ত নতুন দিল্লীত বাণিজ্য আৰু উদ্যোগ মন্ত্ৰী শ্ৰী পীয়ুষ গোৱেলে তেওঁক আদৰণি জনোৱাৰ লগতে সেনাই আনুষ্ঠানিকভাৱে গাৰ্ড অৱ অনাৰ প্ৰদান কৰে। তেওঁৰ লগত মন্ত্ৰী, জ্যেষ্ঠ বিষয়া আৰু এটা বৃহৎ ব্যৱসায়িক প্ৰতিনিধি দল আহিছে।
আজি প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ সৈতে ক্ৰাউন প্ৰিন্সে দ্বিপাক্ষিক আলোচনাত মিলিত হয়। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ইউএইৰ ৰাষ্ট্ৰপতি মহামহিম শ্বেখ মহম্মদ বিন জায়েদ আল নাহিয়ানক উষ্ম শুভেচ্ছা আৰু সন্মান জনায়। দুয়োগৰাকী নেতাই ভাৰত-ইউএইৰ সৰ্বাংগীন কৌশলগত অংশীদাৰিত্বত যোৱা কিছু বছৰত লাভ কৰা যথেষ্ট অগ্ৰগতিৰ ওপৰত সন্তুষ্টি প্ৰকাশ কৰাৰ লগতে দ্বিপাক্ষিক সহযোগিতাৰ সকলো ক্ষেত্ৰতে অংশীদাৰিত্বক আৰু অধিক প্ৰসাৰ আৰু সুদৃঢ় কৰাৰ সুযোগ সম্পৰ্কে আলোচনা কৰে। তেওঁলোকে স্বীকাৰ কৰে যে সৰ্বাংগীন অৰ্থনৈতিক অংশীদাৰিত্ব চুক্তি (চিইপিএ)ৰ সফলতা আৰু শেহতীয়াকৈ দ্বিপাক্ষিক বিনিয়োগ চুক্তি (বিআইটি) বলবৎ হোৱাটোৱে দুয়োখন দেশৰ মাজত শক্তিশালী অৰ্থনৈতিক আৰু বাণিজ্যিক অংশীদাৰিত্বক আৰু অধিক গতি প্ৰদান কৰিব। বিশেষকৈ পাৰমাণৱিক শক্তি, জটিল খনিজ পদাৰ্থ, সেউজ হাইড্ৰজেন, কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তা আৰু অত্যাধুনিক প্ৰযুক্তিৰ ক্ষেত্ৰত অনাবৃত সম্ভাৱনাৰ নতুন ক্ষেত্ৰসমূহ অন্বেষণৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰতো তেওঁলোকে গুৰুত্ব আৰোপ কৰে।
এই ভ্ৰমণৰ সময়ত তলত উল্লেখ কৰা বুজাবুজিৰ চুক্তি/চুক্তি, যিয়ে সহযোগিতাৰ পৰম্পৰাগত লগতে নতুন ক্ষেত্ৰত সহযোগিতা বৃদ্ধিৰ মঞ্চ তৈয়াৰ কৰে –
• ভাৰতীয় পাৰমাণৱিক শক্তি নিগম লিমিটেড (এনএনপিচিআইএল) আৰু এমিৰেটছ পাৰমাণৱিক শক্তি নিগম (ইএনইচি)ৰ মাজত পাৰমাণৱিক সহযোগিতাৰ বুজাবুজি চুক্তি
• আবুধাবি নেচনেল অইল কোম্পানী (এডিএনঅ’চি) আৰু ইণ্ডিয়ান অইল কৰ্প’ৰেশ্যন লিমিটেডৰ মাজত দীৰ্ঘম্যাদী এলএনজি যোগানৰ চুক্তি
• এডিএনঅ’চি আৰু ইণ্ডিয়া ষ্ট্ৰেটেজিক পেট্ৰলিয়াম ৰিজাৰ্ভ লিমিটেড (আইএছপিআৰএল)ৰ মাজত বুজাবুজিৰ চুক্তি
• উৰ্জা ভাৰত আৰু এডিএনঅ’চিৰ মাজত আবুধাবি অনশ্ব’ৰ ব্লক ১ৰ বাবে উৎপাদন ৰেহাই চুক্তি।
• ভাৰতত খাদ্য উদ্যান উন্নয়ন সন্দৰ্ভত গুজৰাট চৰকাৰ আৰু আবুধাবি ডেভেলপমেণ্টেল হোল্ডিং কোম্পানী পিজেএছচি (এডিকিউ)ৰ মাজত বুজাবুজি চুক্তি
পাৰমাণৱিক সহযোগিতাৰ বুজাবুজি চুক্তিয়ে পাৰমাণৱিক শক্তি কেন্দ্ৰ পৰিচালনা আৰু ৰক্ষণাবেক্ষণ, ভাৰতৰ পৰা পাৰমাণৱিক সামগ্ৰী আৰু সেৱাৰ উৎস, পাৰস্পৰিক বিনিয়োগৰ সুযোগ আৰু সামৰ্থ্য বিকাশৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতা বৃদ্ধি কৰিব বুলি আশা কৰা হৈছে।
এলএনজিৰ দীৰ্ঘম্যাদী যোগানৰ চুক্তিখন বছৰি ১০ লাখ মেট্ৰিক টন (এমএমটিপিএ)ৰ বাবে আৰু এবছৰৰ অলপ বেছি সময়ৰ ভিতৰতে স্বাক্ষৰিত হোৱা তৃতীয়খন চুক্তি। আইঅ’চিএল আৰু জেআইএল দুয়োটাই ইয়াৰ পূৰ্বে এডিএনঅ’চিৰ সৈতে ক্ৰমে ১.২ এমএমটিপিএ আৰু ০.৫ এমএমটিপিএৰ বাবে দীৰ্ঘম্যাদী চুক্তি স্বাক্ষৰ কৰিছিল। এই চুক্তিসমূহে এল এন জিৰ উৎসসমূহৰ বৈচিত্ৰ্যৰে ভাৰতত শক্তি সুৰক্ষা শক্তিশালী কৰিছে।
এডিএনঅ’চি আৰু আইএছপিআৰএলৰ মাজত বুজাবুজিৰ চুক্তিত অন্যান্য বিষয়ৰ লগতে ভাৰতত খাৰুৱা তেল মজুতকৰণৰ বাবে অতিৰিক্ত সুযোগসমূহত এডিএনঅ’চিৰ অংশগ্ৰহণৰ সন্ধান আৰু পাৰস্পৰিকভাৱে গ্ৰহণযোগ্য চৰ্ত আৰু নিয়মত তেওঁলোকৰ সংৰক্ষণ আৰু পৰিচালনা চুক্তিৰ নবীকৰণৰ ব্যৱস্থা কৰা হৈছে। এই বুজাবুজি চুক্তিখন ২০১৮ চনৰ পৰা আইএছপিআৰএলৰ মঙলদৈ গুহাত খাৰুৱা তেলৰ মজুতকৰণৰ ক্ষেত্ৰত এডিএনঅ’চিৰ বৰ্তমানৰ জড়িততাৰ ওপৰত নিৰ্মাণ কৰা হৈছে।
উৰ্জা ভাৰত (আইঅ’চিএল আৰু ভাৰত পেট্ৰ’ ৰিচ’ৰ্চ লিমিটেডৰ যুটীয়া অংশীদাৰিত্ব) আৰু এডিএনঅ’ চিৰ মাজত আবুধাবি অনশ্ব’ৰ ব্লক ১ৰ বাবে প্ৰডাকচন ৰেহাই চুক্তি ইউএইত কাম কৰা যিকোনো ভাৰতীয় কোম্পানীয়ে প্ৰথমখন। এই ৰেহাইৰ জৰিয়তে উৰ্জা ভাৰতক ভাৰতলৈ খাৰুৱা তেল অনাৰ অধিকাৰ প্ৰদান কৰা হৈছে, যাৰ ফলত দেশৰ শক্তি সুৰক্ষাৰ দিশত অৰিহণা যোগাইছে।
খাদ্য উদ্যান সম্পৰ্কীয় বুজাবুজিৰ চুক্তিখনে ২০২৫ চনৰ দ্বিতীয় ত্ৰৈমাসিকত খাদ্য উদ্যান প্ৰকল্প আৰম্ভ কৰাৰ লক্ষ্যৰে গুণ্ডানপাৰা, বাভলা, আহমেদাবাদক অতি আশাব্যঞ্জক স্থান হিচাপে গঢ়ি তোলাৰ আগ্ৰহ প্ৰকাশ কৰিছে। ছাইটৰ সম্পৰ্কে বিশদ তথ্য লাভ কৰিবলৈ আৰু প্ৰয়োজনীয় অনুমতি লাভ কৰাত সহায় কৰিবলৈ।
মহামহিম শ্বেইখ খালেদ বিন মহম্মদ বিন জায়েদ আল নাহিয়ানে ৰাষ্ট্ৰপতি শ্ৰীমতী ৰাষ্ট্ৰপতি ভৱনত দ্ৰৌপদী মুৰ্মু সাক্ষাৎ কৰে। আলোচনাত দুয়োখন দেশৰ মাজত উষ্ণ, ঐতিহাসিক আৰু ব্যাপক সম্পৰ্ক আৰু শেহতীয়া বছৰবোৰত গ্ৰহণ কৰা কেইবাটাও পদক্ষেপৰ বিষয়ে আলোচনা কৰা হয়। ৰাষ্ট্ৰপতি মুৰ্মুৱে ৩৫ লাখতকৈ অধিক ভাৰতীয়ক আতিথ্য প্ৰদান কৰাৰ বাবে ইউএইৰ নেতৃত্বৰ প্ৰতি কৃতজ্ঞতা প্ৰকাশ কৰে।
ৰাজঘাট ভ্ৰমণ কৰি মহাত্মা গান্ধীক শ্ৰদ্ধাঞ্জলি জ্ঞাপন কৰে ক্ৰাউন প্ৰিন্সে। ১৯৯২ চনত ইউ এ ইৰ প্ৰাক্তন ৰাষ্ট্ৰপতি মহামহিম শ্বেইখ জায়েদবিন চুলতান আল নাহিয়ানৰ পিছত তেওঁ ৰাজঘাটত গছপুলি ৰোপণ কৰা ইউ এ ইৰ পৰা তৃতীয় প্ৰজন্মৰ নেতা হিচাপে পৰিগণিত হয়; আৰু মহামহিম শ্বেইখ মহম্মদ বিন জায়েদ আল নাহিয়ান ২০১৬ চনত ইউ এ ইৰ ৰাষ্ট্ৰপতি। এইটো আছিল এক অনন্য আৰু বিৰল অনুষ্ঠান, যিয়ে দুয়োখন দেশৰ মাজত শক্তিশালী সম্পৰ্কৰ প্ৰজন্মগত ধাৰাবাহিকতাক প্ৰদৰ্শন কৰিছিল। ৰাজঘাটৰ ইতিহাসত প্ৰথমবাৰৰ বাবে এখন দেশৰ তিনিটা প্ৰজন্মৰ নেতাই মহাত্মাক সন্মান জনাই গছপুলি ৰোপণ কৰিছে।
মহামহিম শ্বেইখ খালেদ বিন মহম্মদ বিন জায়েদ আল নাহিয়ানে কাইলৈ ​​মুম্বাই ভ্ৰমণ কৰিব আৰু ভাৰত-ইউ এ ই ব্যৱসায়িক মঞ্চত অংশগ্ৰহণ কৰিব। এই মঞ্চই দুয়োপক্ষৰ ব্যৱসায়িক নেতা আৰু বিষয়াসকলক বিভিন্ন ক্ষেত্ৰত দেশসমূহৰ মাজত ভৱিষ্যতৰ সহযোগিতা অব্যাহত ৰখাৰ এক মঞ্চ প্ৰদান কৰে।বিডিচিৰ সুবিধাৰ বাবে ভাৰত-ইউএই ভাৰ্চুৱেল ট্ৰেড কৰিডৰ (ভিটিচি) আৰু মাইট্ৰি ইন্টাৰফেছৰ কাম আৰম্ভ কৰাৰ ওপৰত এক কোমল মুকলি কৰা হ’ব কাইলৈ ​​মুম্বাইতো অনুষ্ঠিত হ’ব।