প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
প্ৰথম আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সৌৰ মহোৎসৱৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ বাৰ্তাৰ অসমীয়া অনুবাদ
05 SEP 2024 1:21PM by PIB Guwahati
সন্মানীয় ব্যক্তিসকল, বিশিষ্ট অতিথি আৰু মোৰ মৰমৰ বন্ধুবৰ্গ,
আপোনালোক সকলোকে মোৰ উষ্ম শুভেচ্ছা জনাইছো। প্ৰথম আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সৌৰ মহোৎসৱলৈ আপোনালোক সকলোকে স্বাগতম জনাবলৈ পাই মই আনন্দিত অনুভৱ কৰিছোঁ। এই সুন্দৰ পদক্ষেপৰ বাবে মই আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সৌৰ মৈত্ৰীক অভিনন্দন জনাইছো।
বন্ধুসকল,
বেদবোৰ হাজাৰ হাজাৰ বছৰ আগতে ৰচনা কৰা গ্ৰন্থ আছিল। সূৰ্যৰ বিষয়ে থকা বেদৰ এটা মন্ত্ৰ অন্যতম জনপ্ৰিয়। আজিও লাখ লাখ ভাৰতীয়ই এই মন্ত্ৰ দৈনিক জপ কৰে। পৃথিৱীৰ বহুতো সংস্কৃতিয়ে সূৰ্যক তেওঁলোকৰ নিজৰ ধৰণে উপসনা কৰে। বেছিভাগ অঞ্চলতে সূৰ্যৰ সৈতে সম্পৰ্কিত উৎসৱো থাকে। এই আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সৌৰ উৎসৱে সূৰ্যৰ প্ৰভাৱ উদযাপন কৰিবলৈ সমগ্ৰ বিশ্বক একত্ৰিত কৰিছে। এই উৎসৱে আমাক এটা উন্নত গ্ৰহ নিৰ্মাণত সহায় কৰিব।
বন্ধুসকল,
২০১৫ চনত, আইএছএ এটা সৰু গছপুলি হিচাপে আৰম্ভ হৈছিল, ই এক আশা আৰু আকাংক্ষাৰ মুহূৰ্ত আছিল। আজি ই নীতি আৰু কাৰ্যসমূহত অনুপ্ৰেৰণা যোগাই বৃহৎ বৃক্ষ হিচাপে বিকশিত হৈছে। ইমান কম সময়ৰ ভিতৰতে, আইএছএ-ৰ সদস্যপদ এশখন দেশৰ মাইলৰ খুঁটিত উপনীত হৈছে। ইয়াৰ উপৰি, আৰু ১৯খন দেশে সম্পূৰ্ণ সদস্যপদ প্ৰাপ্ত কৰাৰ বাবে ৰূপৰেখা চুক্তি অনুমোদন কৰিছে। 'এক বিশ্ব, এক সূৰ্য, এক গ্ৰিড'ৰ দৃষ্টিভংগীৰ বাবে এই সংগঠনটোৰ বিকাশ গুৰুত্বপূৰ্ণ।
বন্ধুসকল,
যোৱা কেইবছৰমানত ভাৰতে সেউজ শক্তিৰ ক্ষেত্ৰত বহুতো বৃহৎ পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছে। নৱীকৰণযোগ্য শক্তিৰ ক্ষেত্ৰত পেৰিছ প্ৰতিশ্ৰুতিত উপনীত হোৱা আমি প্ৰথম জি-২০ ৰাষ্ট্ৰ। ইয়াৰ অন্তৰালৰ মুখ্য কাৰণ হৈছে সৌৰ শক্তিৰ উল্লেখযোগ্য বিকাশ। যোৱা ১০ বছৰত আমাৰ সৌৰ শক্তিৰ ক্ষমতা ৩২ গুণ বৃদ্ধি পাইছে। এই গতি আৰু পৰিমাণে আমাক ২০৩০ চনৰ ভিতৰত পাঁচশ (৫০০) গিগাৱাট অ-জীৱাশ্ম ক্ষমতা প্ৰাপ্ত কৰাত সহায় কৰিব।
বন্ধুসকল,
সৌৰ খণ্ডত ভাৰতৰ বিকাশ হৈছে এক স্পষ্ট দৃষ্টিভংগীৰ ফলাফল। ভাৰতত হওঁক বা বিশ্বতে হওঁক, সৌৰশক্তিৰ ব্যৱহাৰ বৃদ্ধি কৰাৰ মন্ত্ৰ হৈছে সজাগতা, উপলব্ধতা আৰু সামৰ্থ্য। সৌৰ খণ্ডত ঘৰুৱা উৎপাদনক উৎসাহিত কৰি বহনক্ষম শক্তি উৎসৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ বিষয়ে বৰ্ধিত সজাগতাৰ জৰিয়তে আমি উপলব্ধতা বৃদ্ধি কৰোঁ। নিৰ্দিষ্ট আঁচনি আৰু উদগনিৰ জৰিয়তে, আমি সৌৰ বিকল্প সুলভ কৰি তুলিছো।
বন্ধুসকল,
সৌৰ গ্ৰহণৰ বাবে ধাৰণা আৰু সৰ্বশ্ৰেষ্ঠ পদ্ধতিৰ আদান-প্ৰদানৰ বাবে আইএছএ হৈছে এক আদৰ্শ মঞ্চ। এই ক্ষেত্ৰত শ্বেয়াৰ কৰিবলগীয়া ভাৰতৰ বহুত আছে। শেহতীয়া নীতিগত হস্তক্ষেপৰ বাবে মই আপোনাক এটা উদাহৰণ দিওঁ। কেইমাহমান আগতে, আমি প্ৰধানমন্ত্ৰী সূৰ্য ঘৰ মুফ্ট বিজুলী যোজনা আৰম্ভ কৰিছিলো। আমি এই আঁচনিখনত ৭৫০ বিলিয়ন টকা বিনিয়োগ কৰিছো। আমাৰ লক্ষ্য হৈছে ১০ নিযুত পৰিয়ালক তেওঁলোকৰ নিজৰ ছাদৰ সৌৰ পেনেল স্থাপন কৰাত সহায় কৰা। আমি মানুহৰ বেংক একাউণ্টলৈ পোনপটীয়াকৈ বিত্তীয় সাহায্য স্থানান্তৰ কৰি আছো। অতিৰিক্ত বিত্তৰ প্ৰয়োজন হ'লে নিম্ন সূত, বন্ধকী মুক্ত ঋণো প্ৰদান কৰা হৈছে। এতিয়া, এই পৰিয়ালবোৰে তেওঁলোকৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ বাবে পৰিষ্কাৰ বিদ্যুৎ উৎপাদন কৰি আছে। তদুপৰি, তেওঁলোকে গ্ৰিডক অতিৰিক্ত শক্তি বিক্ৰী কৰিব আৰু টকা উপাৰ্জন কৰিব পাৰিব। ইনচেণ্টিভ আৰু সাম্ভাব্য উপাৰ্জনৰ বাবে, এই আঁচনিখন জনপ্ৰিয় হৈ উঠিছে। সৌৰ শক্তিক এক সুলভ আৰু আকৰ্ষণীয় বিকল্প হিচাপে দেখা গৈছে। মই নিশ্চিত যে বহুতো ৰাষ্ট্ৰই শক্তি পৰিৱৰ্তনৰ ওপৰত তেওঁলোকৰ কামৰ পৰা আহৰণ কৰা একে ধৰণৰ মূল্যৱান অন্তৰ্দৃষ্টি আছে।
বন্ধুসকল,
কম সময়ৰ ভিতৰতে, আইএছএই যথেষ্ট অগ্ৰগতি লাভ কৰিছে। ৪৪ খন দেশত, ই প্ৰায় ১০ গিগাৱাট বিদ্যুৎ বিকাশত সহায় কৰিছে। সৌৰ পাম্পৰ বিশ্ব মূল্য হ্ৰাস কৰাত এই মৈত্ৰীয়ে এক গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিছে। ব্যক্তিগত খণ্ডৰ বিনিয়োগ সক্ষম কৰা হৈছে, বিশেষকৈ আফ্ৰিকাৰ সদস্য দেশবোৰত। আফ্ৰিকা, এছিয়া-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় অঞ্চল আৰু ভাৰতৰ পৰা কেইবাটাও প্ৰতিশ্ৰুতিপূৰ্ণ সৌৰ ষ্টাৰ্টআপক উৎসাহিত কৰা হৈছে। এই উদ্যোগটো সোনকালেই লেটিন আমেৰিকা আৰু কেৰিবিয়ানলৈও সম্প্ৰসাৰিত কৰা হ'ব। এইবোৰ সঠিক দিশত উল্লেখনীয় পদক্ষেপ।
বন্ধুসকল,
এক শক্তি পৰিৱৰ্তন নিশ্চিত কৰিবলৈ, বিশ্বই কিছুমান গুৰুত্বপূৰ্ণ বিষয় সামূহিকভাৱে আলোচনা কৰিব লাগিব। সেউজ শক্তি বিনিয়োগৰ ঘনত্বৰ ভাৰসাম্যহীনতা দূৰ কৰিব লাগিব। উন্নয়নশীল দেশসমূহক সহায় কৰিবলৈ উৎপাদন আৰু প্ৰযুক্তিক গণতান্ত্ৰিক কৰণৰ প্ৰয়োজন। উন্নয়নশীল দেশ আৰু ক্ষুদ্ৰ দ্বীপ উন্নয়নশীল ৰাজ্যসমূহক শক্তিশালী কৰাটো এক সৰ্বাধিক অগ্ৰাধিকাৰ হোৱা উচিত। প্রান্তিক সম্প্ৰদায়, মহিলা আৰু যুৱসকলৰ অন্তৰ্ভুক্তি অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ। মই নিশ্চিত যে আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সৌৰ মহোৎসৱে এনে বিষয়ত আলোচনা কৰিব।
বন্ধুসকল,
ভাৰতে এক সেউজ ভৱিষ্যতৰ বাবে বিশ্বৰ সৈতে কাম কৰিবলৈ প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ। যোৱা বছৰ জি-২০ৰ সময়ত আমি বৈশ্বিক জৈৱইন্ধন মৈত্ৰী গঠনৰ নেতৃত্ব দিছিলো। আমি আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সৌৰ মৈত্ৰীৰ অন্যতম প্ৰতিষ্ঠাপক সদস্য। এক সামগ্ৰিক, পৰিষ্কাৰ আৰু সেউজীয়া গ্ৰহ গঢ়ি তোলাৰ সকলো প্ৰচেষ্টাই ভাৰতৰ সমৰ্থন লাভ কৰিব।
আকৌ এবাৰ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সৌৰ মহোৎসৱলৈ মই আপোনালোক সকলোকে স্বাগতম জনাইছো। সূৰ্যৰ শক্তিয়ে বিশ্বক এক বহনক্ষম ভৱিষ্যতৰ দিশত মাৰ্গদৰ্শন কৰক। ধন্যবাদ, আপোনালোক সকলোকে বহুত বহুত ধন্যবাদ।

Prime Minister's Office
Text of Prime Minister Narendra Modi’s message for the First International Solar Festival
05 SEP 2024 1:21PM by PIB Delhi
Respected dignitaries, distinguish guests and my dear friends, my warm greetings to all of you. I am glad to welcome you all to the first International Solar Festival. I congratulate the International Solar Alliance for this wonderful initiative.
Friends,
The Vedas were texts composed thousands of years ago. One of the most popular mantras of the Vedas each about the sun. Even today millions of Indians chant it daily. Many cultures across the world have respected the sun in their own ways. Most regions also have festivals related to the sun. This International Solar Festival brings the whole world together to celebrate the Sun’s impact. This is a festival that will help us build a better planet.
Friends,
In 2015, the ISA began as a small sapling, it was a moment of hope and aspiration. Today it is growing into giant tree inspiring policy and action. In such a short time, the Membership of ISA have reached a milestone of hundred countries. Additionally, 19 more countries are ratifying the framework agreement for attaining full membership. The growth of this organization is important for the vision of ‘One World, One Sun, One Grid.’
Friends,
In the past few years, India has taken many massive strides in green energy. We were the first G20 Nation to achieve the Paris commitments in renewable energy. The remarkable growth of solar energy is a key reason in making this possible. Our solar energy capacity has increased 32-fold in the last 10 years. This speed and scale will also help us achieve five hundred (500) gigawatt non-fossil capacity by 2030.
Friends,
India’s growth in the solar sector is the result of a clear approach. Whether in India or in the world, the mantra to increase solar adoption is awareness, availability and affordability. The increased awareness about the need of sustainable energy sources by encouraging domestic manufacturing in the solar sector we increase availability. Through specific schemes and incentives, we also made the solar option affordable.
Friends,
ISA is an ideal platform for exchanging ideas and best practices for solar adoption. India has a lot to share as well. let me give you an example for a recent policy intervention. A few months ago, we launched the PM Surya Ghar Muft Bijli Yojana. We are investing Rupees 750 billion in this scheme. Our target is to help 10 million households to install their own rooftop solar panels. We are transferring financial assistance directly to the people’s bank accounts. Low interest, collateral free loans are also being enabled in case additional finance is needed. Now, these households are generating clean electricity for their needs. Moreover, they will also be able to sell excess power to the grid and earn money. Due to the incentives and potential earnings, this scheme is becoming popular. Solar energy is being seen as an affordable and attractive option. I am sure many nations have similar valuable insights derived from their work on energy transition.
Friends,
In a short time, the ISA has made a lot of progress. In 44 countries, it has assisted in developing nearly 10 gigawatt of electricity. The Alliance has also played a role in bringing down the global prices of solar pumps. Private sector investment is being enabled, especially in African member countries. A number of promising solar startups from Africa, Asia-Pacific, and India are being encouraged. This initiative will also be expanded to Latin America and the Caribbean soon. These are noteworthy steps in the right direction.
Friends,
To ensure an energy transition, the world must collectively discuss some important matters. The imbalance in concentration of green energy investments need to be addressed. Manufacturing and technology need to be democratised to help developing countries. Empowering Least Developed Countries and Small Island Developing States should be a top priority. Inclusion of marginalised communities, women and youth is crucial. I am confident that the International Solar Festival will enable discussions in such
matters.
Friends,
India is committed to work with the world for a green future. During the
G20 last year, we led the creation of the Global Biofuels Alliance. We are also one of the founding members of the International Solar Alliance. Every effort to build an inclusive, clean and green planet will have India’s support.
Once again, I welcome you all to the International Solar Festival. May the Sun's energy guide the world towards a sustainable future. Thank you, Thank you very much.