ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ସିଙ୍ଗାପୁର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ସହ ସାକ୍ଷାତ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
05 SEP 2024 9:42AM by PIB Bhubaneshwar
ମହାମହିମ,
ଭବ୍ୟ ସ୍ୱାଗତ ପାଇଁ ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଉଛି । ଆପଣ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦାୟିତ୍ୱ ଗ୍ରହଣ କରିବା ପରେ ଏହା ହେଉଛି ଆମର ପ୍ରଥମ ସାକ୍ଷାତ । ଆପଣଙ୍କୁ ମୋର ହାର୍ଦ୍ଦିକ ଅଭିନନ୍ଦନ ଓ ଶୁଭେଚ୍ଛା । ମୋର ବିଶ୍ୱାସ ଯେ ୪ଜି ନେତୃତ୍ୱରେ ସିଙ୍ଗାପୁର ଅଧିକ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଅଗ୍ରଗତି କରିବ ।
ମହାମହିମ,
ସିଙ୍ଗାପୁର କେବଳ ଏକ ସହଯୋଗୀ ରାଷ୍ଟ୍ର ନୁହେଁ । ସିଙ୍ଗାପୁର ପ୍ରତ୍ୟେକ ବିକାଶଶୀଳ ଦେଶ ପାଇଁ ପ୍ରେରଣା । ଆମେ ମଧ୍ୟ ଭାରତରେ ଅନେକ ସିଙ୍ଗାପୁର ସୃଷ୍ଟି କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛୁ । ଏବଂ ମୁଁ ଖୁସି ଯେ ଆମେ ଏହି ଦିଗରେ ଏକାଠି କାମ କରୁଛୁ । ଆମ ମଧ୍ୟରେ ଗଠିତ ହୋଇଥିବା ମନ୍ତ୍ରୀସ୍ତରୀୟ ରାଉଣ୍ଡଟେବୁଲ ଏକ ଦିଗ୍‍ଦର୍ଶନ ବ୍ୟବସ୍ଥା। ଦକ୍ଷତା, ଡିଜିଟାଲାଇଜେସନ୍, ମୋବିଲିଟି, ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ଓ ଏଆଇ ଭଳି ଉନ୍ନତ ଉତ୍ପାଦନ, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା, ସ୍ଥାୟୀତା ଏବଂ ସାଇବର ନିରାପତ୍ତା ଭଳି କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗ ଦିଗରେ ପଦକ୍ଷେପ ଚିହ୍ନଟ କରାଯାଇଛି।
ମହାମହିମ,
ସିଙ୍ଗାପୁର ମଧ୍ୟ ଆମର ଆକ୍ଟ ଇଷ୍ଟ ପଲିସିର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସ୍ଥାପକ । ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ମୂଲ୍ୟବୋଧ ରେ ମିଳିତ ବିଶ୍ୱାସ ଆମକୁ ଏକାଠି ବାନ୍ଧି ରଖିଥାଏ । ମୁଁ ଖୁସି ଯେ ମୋର ତୃତୀୟ କାର୍ଯ୍ୟକାଳ ଆରମ୍ଭରେ ମୋତେ ସିଙ୍ଗାପୁର ଆସିବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିଛି । ଆମର ରଣନୈତିକ ଭାଗିଦାରୀ ଏକ ଦଶନ୍ଧି ପୂରଣ କରୁଛି । ଗତ ଦଶ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଆମର ବାଣିଜ୍ୟ ପ୍ରାୟ ଦ୍ୱିଗୁଣିତ ହୋଇଛି । ପାରସ୍ପରିକ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ ପ୍ରାୟ ତିନି ଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି ପାଇ ୧୫୦ ବିଲିୟନ ଡଲାରରେ ପହଞ୍ଚିଛି। ସିଙ୍ଗାପୁର ହେଉଛି ପ୍ରଥମ ଦେଶ ଯେଉଁଠାରେ ଆମେ ୟୁପିଆଇର ପର୍ସନ ଟୁ ପର୍ସନ ପେମେଣ୍ଟ ସୁବିଧା ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲୁ । ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ସିଙ୍ଗାପୁରର ୧୭ଟି ଉପଗ୍ରହ ଭାରତରୁ ଉତକ୍ଷେପଣ କରାଯାଇଛି। ଦକ୍ଷତା ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ପ୍ରତିରକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆମର ସହଯୋଗ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ ହୋଇଛି । ସିଙ୍ଗାପୁର ଏୟାରଲାଇନ୍ସ ଏବଂ ଏୟାର ଇଣ୍ଡିଆ ମଧ୍ୟରେ ହୋଇଥିବା ବୁଝାମଣା ଯୋଗାଯୋଗକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିଛି । ମୁଁ ଖୁସି ଯେ ଆଜି ଆମେ ଏକାଠି ଆମ ସମ୍ପର୍କକୁ ବ୍ୟାପକ ରଣନୈତିକ ଭାଗିଦାରୀର ରୂପ ଦେଉଛୁ ।
ମହାମହିମ,
ସିଙ୍ଗାପୁରରେ ରହୁଥିବା ୩.୫ ଲକ୍ଷ ଭାରତୀୟ ବଂଶୋଦ୍ଭବ ଲୋକ ଆମ ସମ୍ପର୍କର ମଜଭୁତ ଭିତ୍ତିଭୂମି। ସିଙ୍ଗାପୁରରେ ସୁଭାଷ ଚନ୍ଦ୍ର ବୋଷ, ଆଜାଦ ହିନ୍ଦ ଫୌଜ ଏବଂ ଲିଟିଲ ଇଣ୍ଡିଆକୁ ଯେଉଁ ସ୍ଥାନ ଓ ସମ୍ମାନ ମିଳିଛି ସେଥିପାଇଁ ଆମେ ସମଗ୍ର ସିଙ୍ଗାପୁର ନିକଟରେ ସର୍ବଦା କୃତଜ୍ଞ । ୨୦୨୫ରେ ଆମେ ଆମ ସମ୍ପର୍କର ୬୦ ବର୍ଷ ପୂରଣ କରିବୁ। ଏହାକୁ ଧୁମଧାମରେ ପାଳନ କରିବାକୁ ହେଲେ ଉଭୟ ଦେଶରେ ଆକ୍ସନ ପ୍ଲାନ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା ଦିଗରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରାଯିବା ଦରକାର। ମୁଁ ଖୁସିର ସହ ସୂଚନା ଦେଉଛି ଯେ ଭାରତର ପ୍ରଥମ ଥିରୁଭାଲ୍ଲୁବର ସାଂସ୍କୃତିକ କେନ୍ଦ୍ର ଖୁବଶୀଘ୍ର ସିଙ୍ଗାପୁରରେ ଖୋଲାଯିବ । ମହାନ ସନ୍ଥ ଥିରୁଭାଲ୍ଲୁଭର ତାମିଲ ଭାଷାରେ ବିଶ୍ୱକୁ ବାଟ ଦେଇଛନ୍ତି। ତାଙ୍କ ରଚନା ଥିରୁକ୍କୁରାଲ ପ୍ରାୟ ୨୦୦୦ ବର୍ଷ ପୂର୍ବର ଅଟେ, କିନ୍ତୁ ଏଥିରେ ଦିଆଯାଇଥିବା ଧାରଣା ଆଜି ମଧ୍ୟ ପ୍ରାସଙ୍ଗିକ । ସେ କହିଛନ୍ତି, "ନୟାନୋଡୁ ନାରୀ ପୂରୀନ୍ଦା ପାମ୍ବୁ ପାରାଟୁମ୍ ଉଲଗୁ। ଅର୍ଥାତ୍ ଯେଉଁମାନେ ନ୍ୟାୟ ଓ ଅନ୍ୟର ସେବା ପାଇଁ ଜଣାଶୁଣା, ସେମାନଙ୍କୁ ବିଶ୍ୱ ପ୍ରଶଂସା କରିଥାଏ। ମୋର ବିଶ୍ୱାସ ଯେ ସିଙ୍ଗାପୁରର ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଭାରତୀୟ, ଏହି ଚିନ୍ତାଧାରାରେ ଅନୁପ୍ରାଣିତ ହୋଇ, ଆମ ଦୁଇ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ସମ୍ପର୍କକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବାରେ ଯୋଗଦାନ କରୁଛନ୍ତି ।
ମହାମହିମ,
ମୁଁ ସିଙ୍ଗାପୁରରେ ସାଙ୍ଗ୍ରି-ଲା ଡାଏଲଗ ମାଧ୍ୟମରେ ଭାରତର ଭାରତ-ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗରୀୟ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣଉ ପସ୍ଥାପନ କରିଥିଲି । ଆଞ୍ଚଳିକ ଶାନ୍ତି, ସ୍ଥିରତା ଏବଂ ସମୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ଆମେ ସିଙ୍ଗାପୁର ସହିତ କାର୍ଯ୍ୟ ଜାରି ରଖିବୁ । ପୁଣି ଥରେ ମୋତେ ଯେଉଁ ସମ୍ମାନ ଓ ଆତିଥେୟତା ଦେଇଛନ୍ତି ସେଥିପାଇଁ ଆପଣଙ୍କୁ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ ।

Prime Minister's Office
English translation of Remarks by Prime Minister Shri Narendra Modi during his meeting with Prime Minister of Singapore
05 SEP 2024 9:42AM by PIB Delhi
Excellency,
I deeply appreciate your warm welcome.
This is our first meeting since you assumed the office as Prime Minister. My heartiest congratulations and best wishes to you. I am confident that under the leadership of 4G, Singapore will achieve progress even more rapidly.
Excellency,
Singapore is not merely a partner country; it serves as an inspiration for every developing nation. We also aim to create multiple ‘Singapore’ within India. I am pleased that we are collaborating towards this goal. The ministerial roundtable we have established is a path-breaking mechanism.
Collaborative initiatives have been identified in areas such as skilling, digitalisation, mobility, advanced manufacturing, semiconductors and AI, healthcare, sustainability and cybersecurity.
Excellency,
Singapore is also an important facilitator of our Act East policy. Our shared belief in democratic values connects us with each other. I am delighted to have the opportunity to visit Singapore at the beginning of my third term.
Our strategic partnership is completing a decade. Over the past ten years, our trade has more than doubled. Mutual investment has increased almost threefold to cross $150 billion. Singapore was the first country with which we launched the UPI Person-to-Person payment facility.
In the past ten years, 17 satellites of Singapore have been launched from Indian soil. Our cooperation has gained momentum from skilling to defence sector. The agreement between Singapore Airlines and Air India has strengthened connectivity.
I am pleased that today, we are together elevating our relationship to a Comprehensive Strategic Partnership. Excellency, the 3.5 lakh people of Indian origin residing in Singapore are the strong foundation of our relationship. We are forever thankful to the entire Singapore for the place and honour that Subhash Chandra Bose, Azad Hind Fauj and Little India have received in Singapore.
In 2025, our relationship will celebrate its 60th anniversary. To mark this occasion with grandeur, both countries should collaborate on creating an action plan.
I am delighted to inform you that India’s first Thiruvalluvar Cultural Centre will soon be inaugurated in Singapore. The great saint Thiruvalluvar provided guiding thoughts to the world in the most ancient language Tamil. His work, the Thirukkural, was composed nearly 2,000 years ago, yet its ideas remain relevant today. He has said:
Nayanodu Nanri Purind Payanudaiyar Panbu Paratattum Ulagu.
This means: "The world admires those who are known for their sense of justice and service to others."
I am confident that millions of Indians living in Singapore are also inspired by these ideas and are contributing to strengthening the relations between the two countries.
Excellency,
I presented India's Indo-Pacific vision in Singapore at the Shangri-La Dialogue. We will continue to work with Singapore to promote regional peace, stability, and prosperity. Once again, my heartfelt thanks for the honour and the warm hospitality extended to me.
DISCLAIMER - This is the approximate translation of Prime Minister's remarks. Original remarks were delivered in Hindi.