প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
ভারত অমসুং ব্রুনৈ দারুসালামগী মরক্তা ইনহান্স পার্তনরশিপ অমগী অপুনবা ৱারোল
04 SEP 2024 6:25PM by PIB Imphal
ব্রুনৈ দারুসালামগী সুলতান অমসুং য়াং দি-পেরতুয়ান, সুলতান হাজি হাসানাল বোলকিয়া মুইজাদিন ৱাদ্দাউলাহ ইবনি অল-মরহুম সুলতান হাজি ওমর অলি সাইফুদিয়েন সাঅদুল খাইরি ৱাদ্দিয়েন্না চেবাউ পীরকপদগী ভারতকী প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদী সেপ্তেম্বর ৩ দগী সেপ্তেম্বর ৪,২০২৪ দা ব্রুনৈ দারুসালামদা লৈঙাক্কী ওইবা খোঙচৎ অমা পাংথোকখ্রে। মসি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী অহানবা খোঙচৎ অমসুং ভারতকী প্রধান মন্ত্রী অমনা ব্রুনৈ দারুসালামদা লাকপা অহানবা খোঙচৎনি।
মহাক্না ব্রুনৈ দারুসালামদা থুংলবগা, ব্রুনৈ দারুসালামগী ক্রাউন প্রিন্স অমসুং প্রধান মন্ত্রী ওফিসকী সেনিয়র মিনিস্তর প্রিন্স হাজি অল-মুহতাদি বিল্লাহনা ভারতকী প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদী তরাম্না ওকখি। সুলতান্না প্রধান মন্ত্রীগা লোয়ননা লৈবাক অনিগী ওইবা মীফম অমা পাংথোকখি অমসুং প্রধান মন্ত্রীগীদমক ইস্তানা নুরুল ইমানদা ওফিসিএল ওইবা চাক্লেন অমা লাংখি।
লৈবাক অনিগী মরক্তা কুতনিতিগী মরী লৈনরকপা চহি ৪০ মপুংফারকপগা মপা চান্ননা পুৱারি ওইরবা খোঙচৎ অসি পাংথোকপা লুচিংবা অনিমক্না অপেনবা ফোঙদোকখি অমসুং হৌখিবা চহি ৪০ অসিদা তোঙান-তোঙানবা হিরমশিংদা ভারত অমসুং ব্রুনৈ দারুসালামগী মরক্তা অচেৎপা মরুপ-মপাংগী মরী লৈনরিবা অসি থাগৎপা ফোঙদোকখি।
নাত অমসুং ললোন-ইতিক্কী থবকশিংনা মরম ওইদুনা চহিচা কয়াদগী ব্রুনৈ দারুসালাম অমসুং ভারতকী মরক্তা পুৱারিগী মরীশিং লৈনরক্লিবা অদু লুচিংবশিংনা খঙখি। ১৯৮৪ দগী লৈবাক অনিগী মরক্তা কুতনিতিগী মরীশিং লৈনরকপদগী অনৌবা মরুপ-মপাং ওইবা মরী অমা শেমগৎলকখি।
ব্রুনৈ দারুসালামগী শেন-থুম অমসুং খুন্নাই চাউখৎনবা তোঙান-তোঙানবা শীনফমশিংদা লৈবাক অসিদা লৈরবা ভারতমচাশিংনা লৌরিবা মমল য়াম্লবা থৌদাংশিং সুলতান্না থাগৎপা ফোঙদোকখি।
চহি কয়া লৈবাক অনিগী মরীশিং ফিবম ফগৎলক্লিবা অসি পল্লদুনা, লৈবাক অনিনা দরকার ওইবা হিরমশিংদা মখা তানা অচেৎপা মরী লৈন্নবা মখোয়না অমুক হন্না থাজবা পীনখি।
দিফেন্স, চৎথোক-চৎশিন, ললোন-ইতিক অমসুং শেন থাদবা, ইনর্জি অমসুং রিন্যুএবল ইনর্জি, স্পেস, আই.সি.তি, হকশেল অমসুং ফার্মাস্যুতিকেলশিং, লাইরিক-লাইশু অমসুং কেপাসিতি বিল্দিং, নাত অমসুং তুরিজম, নহারোল অমসুং মীগা মীগা চৎথোক-চৎশিন য়াওনা তোঙান-তোঙানবা হিরমশিংদা মতেং পাংনবা হেনগৎহন্নবা লুচিংবা অনিনা খন্নখি অমসুং লৈবাক অনিনা দরকার ওইবা লমদম-লমদম অমসুং মালেমগী ওইবা ৱাফমশিং খন্ন-নৈনখি।
লৈবাক অনিগী হৌজিক লৈরিবা থৌরাংশিংগী খুৎথাংদা নকশিন্ননা ৱারি শান্নবগী মরুওইবা অদু লুচিংবশিংনা থমখি অমসুং ফোরেন ওফিস কন্সলতেসনশিং অমসুং তোঙান-তোঙানবা জোইন্ত ৱার্কিং গ্রুপশিংগী মীফমশিং চাং নাইনা পাংথোকপা য়াওনা লৈবাক অনিনা দরকার ওইবা মালেমগী ৱাফমশিং অমসুং লৈবাক অনিগী মরক্তা চাং নাইনা মীফমশিং পাংথোকপা, ৱারি শান্নবা অমসুং চৎথোক-চৎশিন তৌনবা মখা চৎথবা হায়না য়ানরে।
লৈবাক অনিনা দরকার ওইবা হিরমশিংদা ললোন-ইতিক অমসুং শেন-থুমগী মরীশিং পাকথোক-চাউথোকহনবা হায়না লুচিংবা অনিনা য়ানরে। জোইন্ত ত্রেদ কম্মিতি(জে তি সি) অমসুং অতোপ্পা লৈবাক অনিগী, রিজনেল অমসুং মালেমগী ফোরমশিংগুম্বা মরুওইবা মফমশিংগী খুৎথাংদা চাং নাইনা ৱারি শান্নবা অমসুং লৈবাক অমগা অমগা চৎথোক-চৎশিন তৌনবগী মরুওইবা অদু মখোয়না মখা তানা খন্নখি।
তেক্নোলোজি, ফাইনান্স, মেনুফেকচরিং অমসুং প্রোসেসিংগী হিরমশিং মপাঙ্গল কনখৎহনবা অমসুং লৈবাক অনিমক কান্নবা ফংগদবা মওংদা লৈবাক অমনা লৈবাক অমদা মতেং পাংনবগী খুদোংচাবশিং মশক খঙদোকপা হায়না লুচিংবা অনিনা য়ানখি।
লুচিংবা অনিমক্না চীঞ্জাক ৱাৎহন্দবগী মরুওইবা অদু খন্নখি অমসুং লৌশিং, খ্বাইদগী ফবা থবক শরুক য়ামিন্নদুনা লৌউশিং-শিংউ অমসুং ফুদ সপ্লাই চেনদা মতেং পাংনবা হেনগৎহনবা হায়না য়ানরে।
ইন্দিয়ান স্পেস রিছার্স ওর্গনাইজেসন(ইসরো)গী তেলিমেতরি ত্রেক্কিং এন্দ তেলিকমান্দ (তি তি সি) স্তেসন মখা তানা ব্রুনৈ দারুসালামদা থম্বদা প্রধান মন্ত্রীনা লৈবাক অসি থাগৎপা ফোঙদোকখি। স্তেসন অসি হৌজিক ভারতকী স্পেসকী থবকশিংদা শীজিন্নরিবনি। সরকার অনিগী মরক্তা মেমোরেন্দম ওফ অন্দর্স্তেন্দিং (এম ও য়ু)গী মখাদা য়ানবা পুরকখিবদা লুচিংবা অনিনা থাগৎপা ফোঙদোকখি অমসুং লৈবাক অনিনা দরকার ওইবা হিরমশিংদা এম.ও.য়ুগী মখাদা এম.ও.য়ু নৌথোকহনবদা মখোয়না তরাম্না ওকখি।
লৈবাক অনিগী মরক্তা চাং নাইনা চৎথোক-চৎশিন তৌনদুনা, ত্রেনিং প্রোগ্রামশিং পাংথোক্তুনা, অপুনবা এক্সরসাইজশিং পাংথোক্তুনা অমসুং নেভেল অমসুং কোস্ত গার্দশিং চৎথোক-চৎশিন তৌদুনা ঙাক-শেন অমসুং মেরিতাইমগী মতেং পাংনবা হেনগৎহনবগী মরুওইবা লুচিংবা অনিনা খঙজিনখি।
লৈবাক অনিমক্কী জহাজশিং চাংনাইনা পোর্ত-কোলশিং পাংথোকপদা লুচিংবা অনিনা অপেনবা ফোঙদোকখি।
বন্দর সেরি বেগাৱান অমসুং চেন্নাইগী মরক্তা দাইরেক্ত ফ্লাইত লৈনবা থৌরাং তৌবদা লুচিংবা অনিনা তরাম্না ওকখ্রে, মসিনা লৈবাক অনিগী মরক্তা মীগা মীগা চৎথোক-চৎশিন তৌবা অমসুং ললোন-ইতিক অমসুং তুরিজমগী থবকশিং হেনগৎহনগনি।
লৈবাক চাউখৎহনবদা নহারোলশিংগী মরুওইবা থৌদাং লুচিংবা অনিনা খঙখি অমসুং লৈবাক অনিগী মরক্তা য়ুথ একচেঞ্জশিং হেন্না পাংথোকপদা য়ানবা পুরকখ্রে।
ইন্দিয়ান তেক্নিকেল এন্দ ইকোনোমিক কোওপরেসন(আই তি ই সি) অমসুং ই-আই.তি.ই.সি প্রোগ্রামশিং য়াওনা তোঙান-তোঙানবা থৌরমশিংগী মখাদা ব্রনৈমচাশিংদা ভারতনা ত্রেনিং অমসুং স্কোলারশিপ পীবদা সুলতান্না থাগৎপা ফোঙদোকখি অমসুং মখোয় মথা চৎথনবা তরাম্না ওকখি।
লমদম অসিদা শান্তি, তংদু-লৈতাবা, সেকুরিতি, নুংঙাই-য়াইফবা অমসুং অৱা-অনা খাংবা ঙম্বা পুরক্নবা লুচিংবা অনিনা অমুক হন্না মখোয়গী থাজবা পীনখি অমসুং য়ুনাইতেদ নেসন্স চার্তর অমসুং মালেমগী আইনশিং ঙাক্না চৎপগী মরুওইবা অদু পনখি।
অসিয়ান-ইন্দিয়া দাইলোগ রিলেসন্স, ইস্ত এসিয়া সম্মিৎ, এসিয়ান রিজনেল ফোরম, এসিয়া-য়ুরোপ মিতিং(অসেম) অমসুং য়ুনাইতেদ নেসন্স(য়ু এন)গুম্বা মালেমগী অমসুং লমদম-লমদমগী তোঙান-তোঙানবা লুপশিং মতেং পাংনবা হেনগৎহনবা হায়না লুচিংবশিংনা য়ানখ্রে। শান্তি অমসুং চাউখৎপা পুরক্নবা নিয়মদা য়ুম্ফম ওইবা মালেমগী চৎন-কাংলোন অমা থম্বগী মরুওইবা অদু মখোয়না খন্নখি।
হৌজিক থেংনরিবা ফিবমশিংগী মতাংদা মালেমগী লুপশিংদা খন্ন-নৈনবা হেনগৎহন্নবা পুন্না থবক তৌমিন্নবা হায়না লুচিংবা অনিনা য়ানরে।
অসিয়ান-ইন্দিয়া কমপ্রেহেন্সিপ স্ত্রাতেজিক পার্তনরশিপ মখা তানা মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা লৈবাক অনিমক কান্নবা ফংগদবা হিরমশিংদা পুন্নবা থবক তৌমিন্নবা হায়না লুচিংবা অনিনা অমুক হন্না থাজবা পীনখি।
শান্তি, তংদু-লৈতাবা, মেরিতাইম সেফতি অমসুং সেকুরিতি হেনগৎহনবা, মনিংতম্না জহাজ হোনবা অমসুং এরোপ্লেন পাইবা অমসুং আইন্না য়াবা ললোন-ইতিক পাংথোকপদা ইকায়খুম্নবা উৎপা অমসুং য়ুনাইতেদ নেসন্স কনভেসন ওন লো ওফ সি(য়ু এন সি এল ও এস) ১৯৮২ য়াওনা মালেমগী আইনশিং ঙাক্না চৎনবা লুচিংবশিংনা অমুক হন্না ফোঙদোক্নখি। মালেমগী আইন মরুওইনা য়ুনাইতেদ নেসন্স কনভেসন ওন লো ওফ সি(য়ু এন সি এল ও এস) ১৯৮২গী মতুংইন্না য়ানদবশিং শান্তি ওইনা ৱারোইশিন পুরক্নবা লুচিংবা অনিনা লৈবাকশিংদা তকশিনখি।
লুচিংবা অনিমক্না মখল খুদিংমক্কী তেরোরিজম য়ানিংদবা ফোঙদোকখি অমসুং মসি মুৎথৎনবা তকশিনখি। লৈবাক অমতনা মখোয়গী লম তেরোরিজমগী থবক্তা শীজিন্নবগী অয়াবা পীরোইদবনি; লৈবাক অমতনা তেরোরিস্তশিং চঙজফম পীরোইদবনি অমসুং তেরোরিস্তকী থবকশিং অচুম্বা ৱায়েন পুরক্নবা পুন্না থবক তৌমিন্ননবা ৱাশক লৌগদবনি হায়না লুচিংবশিংনা ফোঙদোকখি। তেরোরিজম থেংননবা য়ু.এন অমসুং মালেমগী অতোপ্পা লুপশিংদা পুন্না থবক তৌমিন্নবা হায়না লৈবাক অনিমক্না য়ানরে।
অইং-অশাগী খল হোংলকপা থেংননবা অমসুং পেরিস এগ্রিমেন্ত য়াওনা মালেমগী ক্লাইমেতগী পান্দমশিংগী মতুংইন্না, মসিনা পীরিবা অকনবা চৈথেং কোকহন্নবা থবকশিং হেনগৎহনবগী তঙাইফদবা অদু লুচিংবা অনিনা য়ানরে। ইন্তরনেসনেল সোলার এল্লাইন্স(আই এস এ), কোলিএসন ফোর দিজাস্তর রিসিলিয়েন্ত ইনফ্রাস্ত্রকচর(সি দি আর আই) অমসুং গ্লোভেল বাইও-ফ্যুএল এল্লাইন্স(জি বি এ) লিংখৎনবা ভারতনা পায়খৎলিবা থবকশিং সুলতান্না থাগৎপা ফোঙদোকখি। অসিয়ান সেন্তর ফোর ক্লাইমেত চেঞ্জগী য়ুম্বু ওইনবা ব্রুনৈ দারুসালামনা পায়খৎলিবা থবকশিংদা ভারতনা শৌগৎপদা সুলতান্না থাগৎপা ফোঙদোকখি।
ভোইস ওফ গ্লোভেল সাউথ সম্মিৎ (ভি ও জি এস এস) তা ব্রুনৈ দারুসালামনা মখা তানা শরুক য়াবদা প্রধান মন্ত্রীনা তরাম্না ওকখি। ভারতনা লুচিংদুনা পায়খৎলিবা থবক অসিনা গ্লোভেল সাউথকী লৈবাকশিং তোঙান-তোঙানবা ৱাফমশিংদা পুন্না থবক তৌমিন্ননবা মান্নবা মফম অমগী মখাদা পুনগনি।
খোঙচৎ অসিদা মহাক অমসুং মহাক্কী মীহুৎকাংবু তরাম্না ওকপগীদমক প্রধান মন্ত্রীনা সুলতান থাগৎপা ফোঙদোকখি। তুংদা সুলতান ভারত্তা লাক্নবা প্রধান মন্ত্রীনা চেবাউ অমা পীখি।

Prime Minister's Office
Joint Statement on an Enhanced Partnership between the Republic of India and Brunei Darussalam
04 SEP 2024 6:25PM by PIB Delhi
At the invitation of His Majesty Sultan Haji Hassanal Bolkiah Mu'izzaddin Waddaulah ibni Al-Marhum Sultan Haji Omar 'Ali Saifuddien Sa'adul Khairi Waddien, the Sultan and Yang Di-Pertuan of Brunei Darussalam, Shri Narendra Modi, Prime Minister of the Republic of India undertook an Official Visit to Brunei Darussalam during 3 to 4 September 2024. This was Prime Minister Shri Narendra Modi’s first visit as well as the first bilateral visit by an Indian Prime Minister to Brunei Darussalam.
Upon his arrival in Brunei Darussalam, Shri Narendra Modi, Prime Minister of India was welcomed by His Royal Highness Prince Haji Al-Muhtadee Billah, Crown Prince and Senior Minister in the Prime Minister’s Office of Brunei Darussalam. His Majesty held a bilateral meeting with the Prime Minister and hosted an Official Lunch for him at the Istana Nurul Iman.
Both leaders expressed satisfaction that the historic visit coincides with the 40th anniversary of the establishment of diplomatic relations between the two countries, and acknowledged that the deep-rooted friendship between Brunei Darussalam and India has strengthened in various areas over the past four decades.
Both leaders acknowledged that Brunei Darussalam and India share historical linkages that date back centuries, facilitated by cultural interactions and trade. The formalisation of diplomatic relations between the two countries in 1984 marked the beginning of an enduring partnership.
His Majesty expressed appreciation for the valuable contributions of the Indian community across various professions in the country to its socio-economic and national development.
Reflecting on the excellent progress over the years in bilateral relations, both leaders reaffirmed their commitment to further strengthen, deepen and enhance partnership in all areas of mutual interest.
Both leaders held discussions for enhancing cooperation on a wide range of issues including defence, connectivity, trade and investment, energy including renewables, space, ICT, health and pharmaceuticals, education and capacity building, culture, tourism, youth and people-to-people exchanges, as well as regional and international issues of mutual interest.
Both leaders acknowledged the importance of close interaction through the existing bilateral mechanisms and agreed to continue convening regular meetings, exchanges and dialogue on bilateral and multilateral issues of mutual interest, including regular convening of the Foreign Office Consultations and various Joint Working Group meetings.
Both leaders agreed to further expand bilateral trade and economic ties in areas of mutual interest. They further underlined the importance of regular exchanges and dialogue which should be held through key platforms such as the Joint Trade Committee (JTC) as well as other relevant bilateral, regional, and multilateral forums.
Both leaders called for leveraging respective strengths including in technology, finance, manufacturing and processing and to explore complementarities in a mutually beneficial manner.
Both leaders recognised the importance of food security and agreed to enhance cooperation in agriculture and the food supply chain through the sharing of knowledge, best practices and experience.
The Prime Minister expressed deep appreciation to Brunei Darussalam for continuing to host Indian Space Research Organisation (ISRO)’s Telemetry Tracking and Telecommand (TTC) Station, which has contributed towards India’s ongoing efforts in the field of space. Both leaders appreciated the long-standing arrangement under the Memorandum of Understanding (MOU) between the two governments and the conclusion of the renewed MOU welcoming further cooperation in the areas of mutual interest under the MOU.
Both leaders acknowledged the importance of enhancing defence and maritime cooperation including through regular exchanges of visits, training programmes, joint exercises and visits of naval and coast guard ships between both countries.
Both leaders expressed satisfaction at the regular port-calls by vessels from both countries.
Both leaders welcomed the planned direct flight connectivity between Bandar Seri Begawan and Chennai which will foster stronger people-to-people linkages and facilitate increased trade and tourism activities between the two countries.
​Both leaders recognised the important role of youth towards national development and agreed to promote greater youth exchanges between both countries.
​His Majesty appreciated the training and scholarship offers by India for Bruneian nationals under the various programmes including Indian Technical and Economic Cooperation (ITEC) and e-ITEC programmes and continues to welcome them.
Both leaders reaffirmed their steadfast commitment to maintaining the peace, stability, security, prosperity and resilience of the region, and underscored the importance of adhering to the principles outlined in the United Nations Charter and international law.
Both leaders agreed to strengthen cooperation at various regional and multilateral fora, such as ASEAN-India Dialogue Relations, East Asia Summit, ASEAN Regional Forum, Asia-Europe Meeting (ASEM), and United Nations (UN). The leaders upheld that adherence to a rules-based international system is imperative to ensuring peace and development.
Both leaders agreed to work together for enhanced multilateralism reflective of contemporary realities.
Both leaders reiterated their commitment to work closely together in mutually beneficial areas to further strengthen the ASEAN – India Comprehensive Strategic Partnership.
Both leaders reiterated their commitment to maintaining and promoting peace, stability, maritime safety and security, as well as respecting freedom of navigation and overflight and unimpeded lawful commerce, consistent with international law, notably the United Nations Convention on the Law of the Sea (UNCLOS) 1982. The leaders also urged all parties to resolve disputes through peaceful means in accordance with international law, particularly UNCLOS 1982.
Both leaders condemned terrorism in all its forms and manifestations and called upon states to repudiate it. They underlined that no country should allow territory under their control to be used for terrorism; no country should harbour terrorists and resolved to work together to bring perpetrators of terrorist acts to justice. Recognizing terrorism and transnational organized crime linkages, both leaders agreed to enhance cooperation in this regard. Both sides agreed to work together at the UN and other multilateral fora to combat terrorism.
Both leaders agreed on the urgent need to address climate change and enhance efforts in mitigating the adverse impacts from this rising challenge, in accordance with international climate objectives, such as the Paris Agreement. His Majesty appreciated India’s initiative in establishing the International Solar Alliance (ISA), the Coalition for Disaster Resilient Infrastructure (CDRI) and Global Bio-fuel Alliance (GBA). His Majesty also appreciated India’s support for Brunei Darussalam’s efforts in hosting the ASEAN Centre for Climate Change.
The Prime Minister welcomed Brunei Darussalam’s continued participation in the Voice of the Global South Summit (VOGSS). This Indian-led initiative aims to bring countries of the Global South together under a common platform to share their perspectives and priorities across a whole range of issues.
The Prime Minister expressed appreciation to His Majesty for the warm reception and hospitality accorded to him and delegation during the visit. The Prime Minister also extended an invitation to His Majesty to undertake a visit to India in the near future.