Prime Minister's Office
Joint Statement on an Enhanced Partnership between the Republic of India and Brunei Darussalam
04 SEP 2024 6:25PM by PIB Delhi
At the invitation of His Majesty Sultan Haji Hassanal Bolkiah Mu'izzaddin Waddaulah ibni Al-Marhum Sultan Haji Omar 'Ali Saifuddien Sa'adul Khairi Waddien, the Sultan and Yang Di-Pertuan of Brunei Darussalam, Shri Narendra Modi, Prime Minister of the Republic of India undertook an Official Visit to Brunei Darussalam during 3 to 4 September 2024. This was Prime Minister Shri Narendra Modi’s first visit as well as the first bilateral visit by an Indian Prime Minister to Brunei Darussalam.
Upon his arrival in Brunei Darussalam, Shri Narendra Modi, Prime Minister of India was welcomed by His Royal Highness Prince Haji Al-Muhtadee Billah, Crown Prince and Senior Minister in the Prime Minister’s Office of Brunei Darussalam. His Majesty held a bilateral meeting with the Prime Minister and hosted an Official Lunch for him at the Istana Nurul Iman.
Both leaders expressed satisfaction that the historic visit coincides with the 40th anniversary of the establishment of diplomatic relations between the two countries, and acknowledged that the deep-rooted friendship between Brunei Darussalam and India has strengthened in various areas over the past four decades.
Both leaders acknowledged that Brunei Darussalam and India share historical linkages that date back centuries, facilitated by cultural interactions and trade. The formalisation of diplomatic relations between the two countries in 1984 marked the beginning of an enduring partnership.
His Majesty expressed appreciation for the valuable contributions of the Indian community across various professions in the country to its socio-economic and national development.
Reflecting on the excellent progress over the years in bilateral relations, both leaders reaffirmed their commitment to further strengthen, deepen and enhance partnership in all areas of mutual interest.
Both leaders held discussions for enhancing cooperation on a wide range of issues including defence, connectivity, trade and investment, energy including renewables, space, ICT, health and pharmaceuticals, education and capacity building, culture, tourism, youth and people-to-people exchanges, as well as regional and international issues of mutual interest.
Both leaders acknowledged the importance of close interaction through the existing bilateral mechanisms and agreed to continue convening regular meetings, exchanges and dialogue on bilateral and multilateral issues of mutual interest, including regular convening of the Foreign Office Consultations and various Joint Working Group meetings.
Both leaders agreed to further expand bilateral trade and economic ties in areas of mutual interest. They further underlined the importance of regular exchanges and dialogue which should be held through key platforms such as the Joint Trade Committee (JTC) as well as other relevant bilateral, regional, and multilateral forums.
Both leaders called for leveraging respective strengths including in technology, finance, manufacturing and processing and to explore complementarities in a mutually beneficial manner.
Both leaders recognised the importance of food security and agreed to enhance cooperation in agriculture and the food supply chain through the sharing of knowledge, best practices and experience.
The Prime Minister expressed deep appreciation to Brunei Darussalam for continuing to host Indian Space Research Organisation (ISRO)’s Telemetry Tracking and Telecommand (TTC) Station, which has contributed towards India’s ongoing efforts in the field of space. Both leaders appreciated the long-standing arrangement under the Memorandum of Understanding (MOU) between the two governments and the conclusion of the renewed MOU welcoming further cooperation in the areas of mutual interest under the MOU.
Both leaders acknowledged the importance of enhancing defence and maritime cooperation including through regular exchanges of visits, training programmes, joint exercises and visits of naval and coast guard ships between both countries.
Both leaders expressed satisfaction at the regular port-calls by vessels from both countries.
Both leaders welcomed the planned direct flight connectivity between Bandar Seri Begawan and Chennai which will foster stronger people-to-people linkages and facilitate increased trade and tourism activities between the two countries.
​Both leaders recognised the important role of youth towards national development and agreed to promote greater youth exchanges between both countries.
​His Majesty appreciated the training and scholarship offers by India for Bruneian nationals under the various programmes including Indian Technical and Economic Cooperation (ITEC) and e-ITEC programmes and continues to welcome them.
Both leaders reaffirmed their steadfast commitment to maintaining the peace, stability, security, prosperity and resilience of the region, and underscored the importance of adhering to the principles outlined in the United Nations Charter and international law.
Both leaders agreed to strengthen cooperation at various regional and multilateral fora, such as ASEAN-India Dialogue Relations, East Asia Summit, ASEAN Regional Forum, Asia-Europe Meeting (ASEM), and United Nations (UN). The leaders upheld that adherence to a rules-based international system is imperative to ensuring peace and development.
Both leaders agreed to work together for enhanced multilateralism reflective of contemporary realities.
Both leaders reiterated their commitment to work closely together in mutually beneficial areas to further strengthen the ASEAN – India Comprehensive Strategic Partnership.
Both leaders reiterated their commitment to maintaining and promoting peace, stability, maritime safety and security, as well as respecting freedom of navigation and overflight and unimpeded lawful commerce, consistent with international law, notably the United Nations Convention on the Law of the Sea (UNCLOS) 1982. The leaders also urged all parties to resolve disputes through peaceful means in accordance with international law, particularly UNCLOS 1982.
Both leaders condemned terrorism in all its forms and manifestations and called upon states to repudiate it. They underlined that no country should allow territory under their control to be used for terrorism; no country should harbour terrorists and resolved to work together to bring perpetrators of terrorist acts to justice. Recognizing terrorism and transnational organized crime linkages, both leaders agreed to enhance cooperation in this regard. Both sides agreed to work together at the UN and other multilateral fora to combat terrorism.
Both leaders agreed on the urgent need to address climate change and enhance efforts in mitigating the adverse impacts from this rising challenge, in accordance with international climate objectives, such as the Paris Agreement. His Majesty appreciated India’s initiative in establishing the International Solar Alliance (ISA), the Coalition for Disaster Resilient Infrastructure (CDRI) and Global Bio-fuel Alliance (GBA). His Majesty also appreciated India’s support for Brunei Darussalam’s efforts in hosting the ASEAN Centre for Climate Change.
The Prime Minister welcomed Brunei Darussalam’s continued participation in the Voice of the Global South Summit (VOGSS). This Indian-led initiative aims to bring countries of the Global South together under a common platform to share their perspectives and priorities across a whole range of issues.
The Prime Minister expressed appreciation to His Majesty for the warm reception and hospitality accorded to him and delegation during the visit. The Prime Minister also extended an invitation to His Majesty to undertake a visit to India in the near future.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଭାରତ ଗଣତନ୍ତ୍ର ଏବଂ ବ୍ରୁନେଇ ଦାରୁସଲାମ ମଧ୍ୟରେ ଏକ ବର୍ଦ୍ଧିତ ଭାଗିଦାରୀ ଉପରେ ମିଳିତ ବିବୃତି
04 SEP 2024 6:25PM by PIB Bhubaneshwar
ବ୍ରୁନେଇ ଦାରୁସଲାମର ସୁଲତାନ ତଥା ୟାଙ୍ଗ ଡି-ପର୍ତୁଆନ ମହାମହିମ ସୁଲତାନ ହାଜି ହାଜୀ ହାସନଲ ବୋଲକିଆ ମୁଇଜାଦ୍ଦିନ ୱାଦୌଲାହ ଇବ୍ନି ଅଲ-ମରହୁମ୍ ସୁଲତାନ ହାଜି ଓମାର 'ଅଲି ସୈଫୁଦ୍ଦିନ ସାନଦୁଲ ଖୈରୀ ୱାଦ୍ଦିନଙ୍କ ନିମନ୍ତ୍ରଣକ୍ରମେ ଭାରତର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ୩ରୁ ୪ ସେପ୍ଟେମ୍ବର ୨୦୨୪ ମଧ୍ୟରେ ବ୍ରୁନେଇ ଦାରୁସଲାମ ସରକାରୀ ଗସ୍ତ କରିଥିଲେ । ଏହା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ପ୍ରଥମ ଗସ୍ତ ହେବା ସହିତ କୌଣସି ଭାରତୀୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ପ୍ରଥମ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ଗସ୍ତ ଥିଲା ।
ବ୍ରୁନେଇ ଦାରୁରସଲାମରେ ପହଞ୍ଚିବା ପରେ ଭାରତର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କୁ କ୍ରାଉନ୍ ପ୍ରିନ୍ସ ତଥା ବ୍ରୁନେଇ ଦାରୁସଲାମସ୍ଥିତ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟର ବରିଷ୍ଠ ମନ୍ତ୍ରୀ ହାଜି ଅଲ୍‌-ମୁହତାଦି ବିଲ୍ଲାହ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ । ମହାମହିମ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ସହ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ବୈଠକ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଇସ୍ତାନା ନୁରୁଲ ଇମାନରେ ତାଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ସରକାରୀ ମଧ୍ୟାହ୍ନ ଭୋଜନର ଆୟୋଜନ କରିଥିଲେ ।
ଉଭୟ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ କୂଟନୈତିକ ସମ୍ପର୍କ ପ୍ରତିଷ୍ଠାର ୪୦ବର୍ଷ ପୂର୍ତ୍ତି ଅବସରରେ ଏହି ଐତିହାସିକ ଗସ୍ତ ହୋଇଥିବାରୁ ଉଭୟ ନେତା ସନ୍ତୋଷ ବ୍ୟକ୍ତ କରିବା ସହ ଗତ ଚାରି ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ବ୍ରୁନେଇ ଦାରୁସଲାମ ଏବଂ ଭାରତ ମଧ୍ୟରେ ଗଭୀର ବନ୍ଧୁତ୍ୱ ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସୁଦୃଢ଼ ହୋଇଛି ବୋଲି ସ୍ୱୀକାର କରିଛନ୍ତି।
ଉଭୟ ନେତା ସ୍ୱୀକାର କରିଛନ୍ତି ଯେ ବ୍ରୁନେଇ ଦାରୁସଲାମ ଏବଂ ଭାରତ ମଧ୍ୟରେ ଐତିହାସିକ ସମ୍ପର୍କ ରହିଛି ଯାହା ଶତାବ୍ଦୀ ପୁରୁଣା, ସାଂସ୍କୃତିକ ସମ୍ପର୍କ ଏବଂ ବାଣିଜ୍ୟ ଦ୍ୱାରା ସହାୟକ ହୋଇଛି । ୧୯୮୪ମସିହାରେ ଦୁଇ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ କୂଟନୈତିକ ସମ୍ପର୍କକୁ ଆନୁଷ୍ଠାନିକ ରୂପ ଦେବା ଫଳରେ ଏକ ସ୍ଥାୟୀ ଭାଗିଦାରୀ ଆରମ୍ଭ ହୋଇପାରିଥିଲା ।
ଦେଶର ବିଭିନ୍ନ ବୃତ୍ତିରେ ଭାରତୀୟ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ସାମାଜିକ, ଅର୍ଥନୈତିକ ଓ ଜାତୀୟ ବିକାଶରେ ମୂଲ୍ୟବାନ ଅବଦାନ ପାଇଁ ମହାମହିମ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ ।
ଗତ କିଛି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସମ୍ପର୍କରେଉତ୍କୃଷ୍ଟ ଅଗ୍ରଗତି ବିଷୟରେ ପ୍ରତିଫଳନ କରି ଉଭୟ ନେତା ପାରସ୍ପରିକ ସ୍ୱାର୍ଥର ସମସ୍ତ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାଗିଦାରୀକୁ ଆହୁରି ସୁଦୃଢ଼, ଗଭୀର ଏବଂ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ଦୋହରାଇଥିଲେ ।
ପ୍ରତିରକ୍ଷା, ଯୋଗାଯୋଗ, ବାଣିଜ୍ୟ ଓ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ, ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତି ସମେତ ଶକ୍ତି, ମହାକାଶ, ଆଇସିଟି, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ଔଷଧ, ଶିକ୍ଷା ଓ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ, ସଂସ୍କୃତି, ପର୍ଯ୍ୟଟନ, ଯୁବକ ଓ ଲୋକଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଆଦାନ ପ୍ରଦାନ ଏବଂ ପାରସ୍ପରିକ ସ୍ୱାର୍ଥସମ୍ପନ୍ନ ଆଞ୍ଚଳିକ ଓ ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ପ୍ରସଙ୍ଗ ରେ ସହଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ କରିବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଉଭୟ ନେତା ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ।
ଉଭୟ ନେତା ବର୍ତ୍ତମାନର ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ମାଧ୍ୟମରେ ଘନିଷ୍ଠ ଯୋଗାଯୋଗର ଗୁରୁତ୍ୱକୁ ସ୍ୱୀକାର କରିଥିଲେ ଏବଂ ବୈଦେଶିକ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ ପରାମର୍ଶ ଏବଂ ବିଭିନ୍ନ ଯୁଗ୍ମ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ଗୋଷ୍ଠୀ ବୈଠକର ନିୟମିତ ଆୟୋଜନ ସମେତ ପାରସ୍ପରିକ ସ୍ୱାର୍ଥସମ୍ପନ୍ନ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ଏବଂ ବହୁପାକ୍ଷିକ ପ୍ରସଙ୍ଗଉପରେ ନିୟମିତ ବୈଠକ, ବିନିମୟ ଏବଂ ଆଲୋଚନା ଜାରି ରଖିବାକୁ ରାଜି ହୋଇଥିଲେ ।
ପାରସ୍ପରିକ ସ୍ୱାର୍ଥ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ବାଣିଜ୍ୟ ଓ ଅର୍ଥନୈତିକ ସମ୍ପର୍କକୁ ଆହୁରି ବିସ୍ତାର କରିବାକୁ ଉଭୟ ନେତା ରାଜି ହୋଇଥିଲେ। ଯୁଗ୍ମ ବାଣିଜ୍ୟ କମିଟି (ଜେଟିସି) ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ପ୍ରାସଙ୍ଗିକ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ, ଆଞ୍ଚଳିକ ଏବଂ ବହୁପାକ୍ଷିକ ଫୋରମ୍ ଭଳି ପ୍ରମୁଖ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ମାଧ୍ୟମରେ ନିୟମିତ ଆଦାନପ୍ରଦାନ ଏବଂ ଆଲୋଚନାର ମହତ୍ୱ ଉପରେ ସେମାନେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ।
ବୈଷୟିକ ଜ୍ଞାନକୌଶଳ, ଅର୍ଥ, ଉତ୍ପାଦନ ଏବଂ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ସମେତ ସମ୍ପୃକ୍ତ ଶକ୍ତିର ଉପଯୋଗ କରିବା ଏବଂ ପାରସ୍ପରିକ ଲାଭଦାୟକ ଉପାୟରେ ପରିପୂରକତା ଅନୁସନ୍ଧାନ କରିବାକୁ ଉଭୟ ନେତା ଆହ୍ୱାନ ଦେଇଥିଲେ।
ଉଭୟ ନେତା ଖାଦ୍ୟ ନିରାପତ୍ତାର ଗୁରୁତ୍ୱକୁ ସ୍ୱୀକାର କରିଥିଲେ ଏବଂ ଜ୍ଞାନ, ସର୍ବୋତ୍ତମ ଅଭ୍ୟାସ ଏବଂ ଅଭିଜ୍ଞତା ଆଦାନ ପ୍ରଦାନ ମାଧ୍ୟମରେ କୃଷି ଏବଂ ଖାଦ୍ୟ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳାରେ ସହଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି କରିବାକୁ ରାଜି ହୋଇଥିଲେ ।
ମହାକାଶ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତର ଜାରି ରହିଥିବା ପ୍ରୟାସରେ ଯୋଗଦାନ ଦେଇଥିବା ଭାରତୀୟ ମହାକାଶ ଗବେଷଣା ସଂସ୍ଥା (ଇସ୍ରୋ)ର ଟେଲିମେଟ୍ରି ଟ୍ରାକିଂ ଏବଂ ଟେଲିକମ୍ମାଣ୍ଡ (ଟିଟିସି) ଷ୍ଟେସନର ଆୟୋଜନ ଜାରି ରଖିଥିବାରୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବ୍ରୁନେଇ ଦାରୁସଲାମଙ୍କୁ ଗଭୀର ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ । ଉଭୟ ନେତା ଦୁଇ ସରକାରଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଦୀର୍ଘ ଦିନ ଧରି ବୁଝାମଣା ପତ୍ର (ଏମଓୟୁ) ଅଧୀନରେ ଚାଲିଥିବା ବୁଝାମଣା ଏବଂ ବୁଝାମଣାପତ୍ର ଅଧୀନରେ ପାରସ୍ପରିକ ସ୍ୱାର୍ଥ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅଧିକ ସହଯୋଗକୁ ସ୍ୱାଗତ କରି ନୂତନ ବୁଝାମଣାପତ୍ର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହେବା ପାଇଁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ ।
ଉଭୟ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ନିୟମିତ ଗସ୍ତ, ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ, ମିଳିତ ଅଭ୍ୟାସ ଏବଂ ନୌସେନା ଓ ତଟରକ୍ଷୀ ଜାହାଜ ପରିଦର୍ଶନ ମାଧ୍ୟମରେ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଏବଂ ସାମୁଦ୍ରିକ ସହଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି ର ଗୁରୁତ୍ୱକୁ ଉଭୟ ନେତା ସ୍ୱୀକାର କରିଥିଲେ ।
ଉଭୟ ଦେଶର ଜାହାଜଗୁଡ଼ିକର ନିୟମିତ ବନ୍ଦର-କଲ୍ କୁ ନେଇ ଉଭୟ ନେତା ସନ୍ତୋଷ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଛନ୍ତି।
ବନ୍ଦର ସେରି ବେଗୱାନ ଏବଂ ଚେନ୍ନାଇ ମଧ୍ୟରେ ଯୋଜନାବଦ୍ଧ ସିଧାସଳଖ ବିମାନ ଯୋଗାଯୋଗକୁ ଉଭୟ ନେତା ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ ଯାହା ଲୋକମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସୁଦୃଢ଼ ସମ୍ପର୍କକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ ଏବଂ ଦୁଇ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ବାଣିଜ୍ୟ ଏବଂ ପର୍ଯ୍ୟଟନ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ ।
ଉଭୟ ନେତା ଜାତୀୟ ବିକାଶ ଦିଗରେ ଯୁବଗୋଷ୍ଠୀଙ୍କ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକାକୁ ସ୍ୱୀକାର କରିଥିଲେ ଏବଂ ଦୁଇ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ଅଧିକ ଯୁବ ଆଦାନ ପ୍ରଦାନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବାକୁ ସହମତି ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ ।
ମହାମହିମ ଭାରତୀୟ ବୈଷୟିକ ଏବଂ ଅର୍ଥନୈତିକ ସହଯୋଗ (ଆଇଟିଇସି) ଏବଂ ଇ-ଆଇଟିଇସି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସମେତ ବିଭିନ୍ନ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅଧୀନରେ ବ୍ରୁନିଆର ନାଗରିକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଭାରତ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିବା ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ଏବଂ ବୃତ୍ତି ପ୍ରଦାନକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କୁ ସ୍ୱାଗତ କରିବା ଜାରି ରଖିଛନ୍ତି ।
ଉଭୟ ନେତା ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ଶାନ୍ତି, ସ୍ଥିରତା, ନିରାପତ୍ତା, ସମୃଦ୍ଧି ଏବଂ ସ୍ଥିରତା ବଜାୟ ରଖିବା ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କର ଦୃଢ଼ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ଦୋହରାଇଥିଲେ ଏବଂ ମିଳିତ ଜାତିସଂଘ ଚାର୍ଟର ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଆଇନରେ ଦର୍ଶାଯାଇଥିବା ନୀତିଗୁଡ଼ିକୁ ପାଳନ କରିବାର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ।
ଆସିଆନ୍‌-ଭାରତ ଆଲୋଚନା ସମ୍ପର୍କ, ପୂର୍ବ ଏସିଆ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ, ଆସିଆନ୍ ଆଞ୍ଚଳିକ ଫୋରମ୍‌, ଏସିଆ-ୟୁରୋପ ବୈଠକ (ଏଏସ୍‌ଇଏମ୍‌) ଏବଂ ଜାତିସଂଘ (ୟୁଏନ୍‌) ଭଳି ବିଭିନ୍ନ ଆଞ୍ଚଳିକ ଓ ବହୁପାକ୍ଷିକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବାକୁ ଉଭୟ ନେତା ରାଜି ହୋଇଥିଲେ। ଶାନ୍ତି ଓ ବିକାଶ କୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ନିୟମ ଭିତ୍ତିକ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ପାଳନ କରିବା ମହତ୍ୱ ବୋଲି ନେତାମାନେ ମତ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଛନ୍ତି।
ସମସାମୟିକ ବାସ୍ତବତାକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରୁଥିବା ବହୁପକ୍ଷବାଦବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ଉଭୟ ନେତା ମିଳିତ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାକୁ ରାଜି ହୋଇଥିଲେ।
ଆସିଆନ୍ - ଭାରତ ବ୍ୟାପକ ରଣନୈତିକ ଭାଗିଦାରୀକୁ ଅଧିକ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ଉଭୟ ନେତା ପାରସ୍ପରିକ ଲାଭଦାୟକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମିଳିତ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାକୁ ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ଦୋହରାଇଥିଲେ।
ଶାନ୍ତି, ସ୍ଥିରତା, ସାମୁଦ୍ରିକ ନିରାପତ୍ତା ଏବଂ ନିରାପତ୍ତା ବଜାୟ ରଖିବା ଏବଂ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ସହିତ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଆଇନ, ବିଶେଷକରି ସମୁଦ୍ର ଆଇନ ଉପରେ ଜାତିସଂଘ ସମ୍ମିଳନୀ (ୟୁଏନସିଏଲଓଏସ୍‌) ୧୯୮୨ ଅନୁଯାୟୀ ନାଭିଗେସନ୍ ଏବଂ ଓଭରଫ୍ଲାଇଟ୍ ଏବଂ ଅବାଧ ଆଇନଗତ ବାଣିଜ୍ୟର ସ୍ୱାଧୀନତାକୁ ସମ୍ମାନ ଦେବା ପାଇଁ ଉଭୟ ନେତା ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ଦୋହରାଇଥିଲେ। ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଆଇନ, ବିଶେଷ କରି ୟୁଏନସିଏଲଓଏସ୍ ୧୯୮୨ ଅନୁଯାୟୀ ଶାନ୍ତିପୂର୍ଣ୍ଣ ଉପାୟରେ ବିବାଦର ସମାଧାନ କରିବାକୁ ନେତାମାନେ ସମସ୍ତ ପକ୍ଷଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରିଛନ୍ତି।
ଉଭୟ ନେତା ସମସ୍ତ ପ୍ରକାର ଆତଙ୍କବାଦକୁ ନିନ୍ଦା କରିବା ସହ ଏହାକୁ ପ୍ରତ୍ୟାଖ୍ୟାନ କରିବାକୁ ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କୁ ଆହ୍ୱାନ ଦେଇଛନ୍ତି। କୌଣସି ଦେଶ ନିଜ ନିୟନ୍ତ୍ରଣରେ ଥିବା ଅଞ୍ଚଳକୁ ଆତଙ୍କବାଦ ପାଇଁ ବ୍ୟବହାର କରିବାକୁ ଅନୁମତି ଦେବା ଉଚିତ ନୁହେଁ ବୋଲି ସେମାନେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। କୌଣସି ଦେଶ ଆତଙ୍କବାଦୀଙ୍କୁ ଆଶ୍ରୟ ଦେବା ଉଚିତ ନୁହେଁ ଏବଂ ଆତଙ୍କବାଦୀ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପର ଦୋଷୀମାନଙ୍କୁ ନ୍ୟାୟ ଦେବା ପାଇଁ ମିଳିତ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାକୁ ସଂକଳ୍ପ ନେଇଥିଲେ । ଆତଙ୍କବାଦ ଏବଂ ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ସଂଗଠିତ ଅପରାଧ ସମ୍ପର୍କକୁ ସ୍ୱୀକୃତି ଦେଇ ଉଭୟ ନେତା ଏ ଦିଗରେ ସହଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି କରିବାକୁ ରାଜି ହୋଇଥିଲେ। ଆତଙ୍କବାଦ ର ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ମିଳିତ ଜାତିସଂଘ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ବହୁପକ୍ଷୀୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମିଳିତ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାକୁ ଉଭୟ ପକ୍ଷ ସହମତି ହୋଇଛନ୍ତି।
ପ୍ୟାରିସ୍ ଚୁକ୍ତି ଭଳି ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ଜଳବାୟୁ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ଅନୁଯାୟୀ ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନର ମୁକାବିଲା କରିବା ଏବଂ ଏହି ବଢୁଥିବା ଆହ୍ୱାନର ପ୍ରତିକୂଳ ପ୍ରଭାବକୁ ହ୍ରାସ କରିବା ଦିଗରେ ପ୍ରୟାସ କୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ର ଜରୁରୀ ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଉଭୟ ନେତା ରାଜି ହୋଇଥିଲେ । ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସୌର ମେଣ୍ଟ (ଆଇଏସଏ), ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପ୍ରତିରୋଧୀ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପାଇଁ ମେଣ୍ଟ (ସିଡିଆରଆଇ) ଏବଂ ଗ୍ଲୋବାଲ ବାୟୋ-ଇନ୍ଧନ ଆଲାଏନ୍ସ (ଜିବିଏ) ପ୍ରତିଷ୍ଠା ରେ ଭାରତର ପଦକ୍ଷେପକୁ ମହାମହିମ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ । ଆସିଆନ୍ ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ କେନ୍ଦ୍ର ର ଆୟୋଜନ ପାଇଁ ବ୍ରୁନେଇ ଦାରୁରସଲାମଙ୍କ ପ୍ରୟାସକୁ ଭାରତର ସମର୍ଥନକୁ ମଧ୍ୟ ମହାମହିମ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ ।
ଭଏସ୍ ଅଫ୍ ଦି ଗ୍ଲୋବାଲ୍ ସାଉଥ୍ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ (ଭିଓଜିଏସ୍‌ଏସ୍‌)ରେ ବ୍ରୁନେଇ ଦାରୁସଲାମଙ୍କ ନିରନ୍ତର ଅଂଶଗ୍ରହଣକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ । ଭାରତର ନେତୃତ୍ୱାଧୀନ ଏହି ପଦକ୍ଷେପର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି ବିଶ୍ୱ ଦକ୍ଷିଣର ଦେଶଗୁଡ଼ିକୁ ଏକ ସାଧାରଣ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଅଧୀନରେ ଏକାଠି କରିବା ଏବଂ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ସେମାନଙ୍କର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଏବଂ ପ୍ରାଥମିକତା ବାଣ୍ଟିବା ପାଇଁ ଏକ ବୁଝାମଣା ଉପସ୍ଥାପନ କରାଇଥିବା ଉଚିତ ।
ଏହି ଗସ୍ତ ସମୟରେ ତାଙ୍କୁ ଏବଂ ତାଙ୍କର ପ୍ରତିନିଧି ଦଳକୁ ମିଳିଥିବା ଉଷ୍ମ ସ୍ୱାଗତ ଏବଂ ଆତିଥ୍ୟ ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମହାମହିମଙ୍କୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ । ନିକଟ ଭବିଷ୍ୟତରେ ଭାରତ ଗସ୍ତ ରେ ଆସିବା ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମହାମହିମଙ୍କୁ ନିମନ୍ତ୍ରଣ ମଧ୍ୟ ଦେଇଛନ୍ତି ।