Prime Minister's Office
Joint Statement on an Enhanced Partnership between the Republic of India and Brunei Darussalam
04 SEP 2024 6:25PM by PIB Delhi
At the invitation of His Majesty Sultan Haji Hassanal Bolkiah Mu'izzaddin Waddaulah ibni Al-Marhum Sultan Haji Omar 'Ali Saifuddien Sa'adul Khairi Waddien, the Sultan and Yang Di-Pertuan of Brunei Darussalam, Shri Narendra Modi, Prime Minister of the Republic of India undertook an Official Visit to Brunei Darussalam during 3 to 4 September 2024. This was Prime Minister Shri Narendra Modi’s first visit as well as the first bilateral visit by an Indian Prime Minister to Brunei Darussalam.
Upon his arrival in Brunei Darussalam, Shri Narendra Modi, Prime Minister of India was welcomed by His Royal Highness Prince Haji Al-Muhtadee Billah, Crown Prince and Senior Minister in the Prime Minister’s Office of Brunei Darussalam. His Majesty held a bilateral meeting with the Prime Minister and hosted an Official Lunch for him at the Istana Nurul Iman.
Both leaders expressed satisfaction that the historic visit coincides with the 40th anniversary of the establishment of diplomatic relations between the two countries, and acknowledged that the deep-rooted friendship between Brunei Darussalam and India has strengthened in various areas over the past four decades.
Both leaders acknowledged that Brunei Darussalam and India share historical linkages that date back centuries, facilitated by cultural interactions and trade. The formalisation of diplomatic relations between the two countries in 1984 marked the beginning of an enduring partnership.
His Majesty expressed appreciation for the valuable contributions of the Indian community across various professions in the country to its socio-economic and national development.
Reflecting on the excellent progress over the years in bilateral relations, both leaders reaffirmed their commitment to further strengthen, deepen and enhance partnership in all areas of mutual interest.
Both leaders held discussions for enhancing cooperation on a wide range of issues including defence, connectivity, trade and investment, energy including renewables, space, ICT, health and pharmaceuticals, education and capacity building, culture, tourism, youth and people-to-people exchanges, as well as regional and international issues of mutual interest.
Both leaders acknowledged the importance of close interaction through the existing bilateral mechanisms and agreed to continue convening regular meetings, exchanges and dialogue on bilateral and multilateral issues of mutual interest, including regular convening of the Foreign Office Consultations and various Joint Working Group meetings.
Both leaders agreed to further expand bilateral trade and economic ties in areas of mutual interest. They further underlined the importance of regular exchanges and dialogue which should be held through key platforms such as the Joint Trade Committee (JTC) as well as other relevant bilateral, regional, and multilateral forums.
Both leaders called for leveraging respective strengths including in technology, finance, manufacturing and processing and to explore complementarities in a mutually beneficial manner.
Both leaders recognised the importance of food security and agreed to enhance cooperation in agriculture and the food supply chain through the sharing of knowledge, best practices and experience.
The Prime Minister expressed deep appreciation to Brunei Darussalam for continuing to host Indian Space Research Organisation (ISRO)’s Telemetry Tracking and Telecommand (TTC) Station, which has contributed towards India’s ongoing efforts in the field of space. Both leaders appreciated the long-standing arrangement under the Memorandum of Understanding (MOU) between the two governments and the conclusion of the renewed MOU welcoming further cooperation in the areas of mutual interest under the MOU.
Both leaders acknowledged the importance of enhancing defence and maritime cooperation including through regular exchanges of visits, training programmes, joint exercises and visits of naval and coast guard ships between both countries.
Both leaders expressed satisfaction at the regular port-calls by vessels from both countries.
Both leaders welcomed the planned direct flight connectivity between Bandar Seri Begawan and Chennai which will foster stronger people-to-people linkages and facilitate increased trade and tourism activities between the two countries.
​Both leaders recognised the important role of youth towards national development and agreed to promote greater youth exchanges between both countries.
​His Majesty appreciated the training and scholarship offers by India for Bruneian nationals under the various programmes including Indian Technical and Economic Cooperation (ITEC) and e-ITEC programmes and continues to welcome them.
Both leaders reaffirmed their steadfast commitment to maintaining the peace, stability, security, prosperity and resilience of the region, and underscored the importance of adhering to the principles outlined in the United Nations Charter and international law.
Both leaders agreed to strengthen cooperation at various regional and multilateral fora, such as ASEAN-India Dialogue Relations, East Asia Summit, ASEAN Regional Forum, Asia-Europe Meeting (ASEM), and United Nations (UN). The leaders upheld that adherence to a rules-based international system is imperative to ensuring peace and development.
Both leaders agreed to work together for enhanced multilateralism reflective of contemporary realities.
Both leaders reiterated their commitment to work closely together in mutually beneficial areas to further strengthen the ASEAN – India Comprehensive Strategic Partnership.
Both leaders reiterated their commitment to maintaining and promoting peace, stability, maritime safety and security, as well as respecting freedom of navigation and overflight and unimpeded lawful commerce, consistent with international law, notably the United Nations Convention on the Law of the Sea (UNCLOS) 1982. The leaders also urged all parties to resolve disputes through peaceful means in accordance with international law, particularly UNCLOS 1982.
Both leaders condemned terrorism in all its forms and manifestations and called upon states to repudiate it. They underlined that no country should allow territory under their control to be used for terrorism; no country should harbour terrorists and resolved to work together to bring perpetrators of terrorist acts to justice. Recognizing terrorism and transnational organized crime linkages, both leaders agreed to enhance cooperation in this regard. Both sides agreed to work together at the UN and other multilateral fora to combat terrorism.
Both leaders agreed on the urgent need to address climate change and enhance efforts in mitigating the adverse impacts from this rising challenge, in accordance with international climate objectives, such as the Paris Agreement. His Majesty appreciated India’s initiative in establishing the International Solar Alliance (ISA), the Coalition for Disaster Resilient Infrastructure (CDRI) and Global Bio-fuel Alliance (GBA). His Majesty also appreciated India’s support for Brunei Darussalam’s efforts in hosting the ASEAN Centre for Climate Change.
The Prime Minister welcomed Brunei Darussalam’s continued participation in the Voice of the Global South Summit (VOGSS). This Indian-led initiative aims to bring countries of the Global South together under a common platform to share their perspectives and priorities across a whole range of issues.
The Prime Minister expressed appreciation to His Majesty for the warm reception and hospitality accorded to him and delegation during the visit. The Prime Minister also extended an invitation to His Majesty to undertake a visit to India in the near future.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
ভাৰত আৰু ব্ৰুনেই দাৰুছালেমৰ মাজত বৰ্ধিত অংশীদাৰিত্বৰ সন্দৰ্ভত যুটীয়া বিবৃতি
04 SEP 2024 6:25PM by PIB Guwahati
মহামহিম চুলতান হাজী হাছানাল বলকিয়া মুইজদ্দিন ৱাদ্দাউলা ইবনি আল-মাৰহুম চুলতান হাজী ওমৰ আলী ছাইফুদ্দিন ছায়াদুল খাইৰি ৱাজিয়েন, ব্ৰনেই দাৰুছালেমৰ চুলতান আৰু ইয়াং ডি-পাৰটুয়ানৰ আমন্ত্ৰণত ভাৰতৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে ২০২৪ চনৰ ৩-৪ ছেপ্টেম্বৰত ব্ৰুনেই দাৰুছলাম ভ্ৰমণ কৰে৷ এয়া আছিল প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ প্ৰথম ভ্ৰমণৰ লগতে ভাৰতীয় প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ব্ৰুনেই দাৰুছলামলৈ কৰা প্ৰথম দ্বিপাক্ষিক ভ্ৰমণ।
ব্ৰুনেই দাৰুছালামত উপস্থিত হোৱাৰ লগে লগে ভাৰতৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীক ব্ৰুনেই দাৰুছালামৰ প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়ত ৰাজকুমাৰ তথা জ্যেষ্ঠ মন্ত্ৰী ৰাজকুমাৰ হাজী আল মুহতাদী বিলাহে আদৰণি জনায়। মহামহিমে প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ সৈতে দ্বিপাক্ষিক বৈঠকত মিলিত হয় আৰু ইস্তানা নুৰুল ইমানত তেওঁৰ বাবে আনুষ্ঠানিক দুপৰীয়াৰ আহাৰ গ্ৰহণ কৰে।
দুয়োগৰাকী নেতাই দুয়োখন দেশৰ কূটনৈতিক সম্পৰ্ক স্থাপনৰ ৪০ বছৰীয়া জয়ন্তীৰ লগত সংগতি ৰাখি এই ঐতিহাসিক ভ্ৰমণত সন্তুষ্টি প্ৰকাশ কৰি, বিগত চাৰিটা দশকত ব্ৰুনেই দাৰুছালাম আৰু ভাৰতৰ মাজত গভীৰ শিপাই থকা বন্ধুত্ব বিভিন্ন ক্ষেত্ৰত সুদৃঢ় হোৱা বুলি স্বীকাৰ কৰে।
দুয়োগৰাকী নেতাই স্বীকাৰ কৰে যে ব্ৰুনেই দাৰুছালাম আৰু ভাৰতৰ মাজত শতিকাজুৰি চলি অহা ঐতিহাসিক সংযোগ আছে, যিটো সাংস্কৃতিক পাৰস্পৰিক ক্ৰিয়া-কলাপ আৰু বাণিজ্যৰ দ্বাৰা সহজ হৈ পৰে। ১৯৮৪ চনত দুয়োখন দেশৰ মাজত কূটনৈতিক সম্পৰ্ক আনুষ্ঠানিক হোৱাৰ লগে লগে এক চিৰস্থায়ী অংশীদাৰিত্বৰ আৰম্ভণি হয়।
মহামহিমে ইয়াৰ আৰ্থ-সামাজিক আৰু ৰাষ্ট্ৰীয় উন্নয়নত দেশৰ বিভিন্ন বৃত্তিৰ মাজেৰে ভাৰতীয় সম্প্ৰদায়ৰ বহুমূলীয়া অৱদানৰ বাবে শলাগ লয়।
দ্বিপাক্ষিক সম্পৰ্কত বছৰি হোৱা উৎকৃষ্ট অগ্ৰগতিৰ কথা চিন্তা কৰি দুয়োগৰাকীন নেতাই পাৰস্পৰিক স্বাৰ্থৰ সকলো ক্ষেত্ৰতে অংশীদাৰিত্ব আৰু অধিক শক্তিশালী, গভীৰ আৰু বৃদ্ধিৰ প্ৰতিশ্ৰুতি পুনৰ দৃঢ় কৰে।
দুয়োগৰাকী নেতাই প্ৰতিৰক্ষা, সংযোগ, বাণিজ্য আৰু বিনিয়োগ, নবীকৰণযোগ্য শক্তিকে ধৰি শক্তি, মহাকাশ, আইচিটি, স্বাস্থ্য আৰু ঔষধ, শিক্ষা আৰু সামৰ্থ্য বিকাশ, সংস্কৃতি, পৰ্যটন, যুৱক-যুৱতী আৰু জনসাধাৰণৰ মাজত সহযোগিতা বৃদ্ধিৰ বাবে বিনিময়ৰ লগতে পাৰস্পৰিক স্বাৰ্থৰ আঞ্চলিক আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বিষয়সমূহো আলোচনা কৰে।
দুয়োগৰাকী নেতাই বৰ্তমানৰ দ্বিপাক্ষিক ব্যৱস্থাৰ জৰিয়তে ঘনিষ্ঠ আদান-প্ৰদানৰ গুৰুত্ব স্বীকাৰ কৰি বৈদেশিক কাৰ্যালয়ৰ পৰামৰ্শ আৰু বিভিন্ন যৌথ কৰ্মগোটৰ বৈঠক নিয়মীয়াকৈ আহ্বান কৰাকে ধৰি পাৰস্পৰিক স্বাৰ্থৰ দ্বিপাক্ষিক আৰু বহুপক্ষীয় বিষয়সমূহৰ ওপৰত নিয়মীয়াকৈ বৈঠক, আদান-প্ৰদান আৰু আলোচনা আহ্বান কৰি যাবলৈ সন্মত হয়।
দুয়োগৰাকী নেতাই পাৰস্পৰিক স্বাৰ্থৰ ক্ষেত্ৰত দ্বিপাক্ষিক বাণিজ্য আৰু অৰ্থনৈতিক সম্পৰ্ক আৰু অধিক সম্প্ৰসাৰণৰ বাবে সন্মত হয়। তেওঁলোকে নিয়মীয়া আদান-প্ৰদান আৰু আলোচনাৰ গুৰুত্বৰ ওপৰত আৰু আলোকপাত কৰে যিটো যৌথ বাণিজ্য সমিতি (জেটিচি)ৰ দৰে মূল মঞ্চৰ লগতে অন্যান্য প্ৰাসংগিক দ্বিপাক্ষিক, আঞ্চলিক, আৰু বহুপক্ষীয় মঞ্চৰ জৰিয়তে অনুষ্ঠিত হ’ব লাগে।
দুয়োগৰাকী নেতাই প্ৰযুক্তি, বিত্ত, উৎপাদন আৰু প্ৰক্ৰিয়াকৰণকে ধৰি নিজ নিজ শক্তিৰ লাভ উঠাবলৈ আৰু পাৰস্পৰিকভাৱে উপকাৰীভাৱে পৰিপূৰকতাসমূহ অন্বেষণ কৰিবলৈ আহ্বান জনায়।
দুয়োগৰাকী নেতাই খাদ্য সুৰক্ষাৰ গুৰুত্ব স্বীকাৰ কৰি জ্ঞান, উত্তম পদ্ধতি আৰু অভিজ্ঞতাৰ বিনিময়ৰ জৰিয়তে কৃষি আৰু খাদ্য যোগান শৃংখলত সহযোগিতা বৃদ্ধিৰ বাবে সন্মতি প্ৰকাশ কৰে।
মহাকাশৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰতৰ চলিত প্ৰচেষ্টাত অৰিহণা যোগোৱা ভাৰতীয় মহাকাশ গৱেষণা সংস্থাৰ টেলিমেট্ৰি ট্ৰেকিং এণ্ড টেলিকমাণ্ড (টিটিচি) ষ্টেচনৰ আয়োজন অব্যাহত ৰখাৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ব্ৰুনেই দাৰুছালামক যথেষ্ট শলাগ লয়। দুয়োখন চৰকাৰৰ মাজত বুজাবুজিৰ চুক্তিৰ অধীনত দীৰ্ঘদিনীয়া ব্যৱস্থা আৰু বুজাবুজিৰ চুক্তিৰ অধীনত পাৰস্পৰিক স্বাৰ্থৰ ক্ষেত্ৰত অধিক সহযোগিতাক আদৰণি জনাই নবীকৃত বুজাবুজি চুক্তি সম্পাদনৰ শলাগ লয়।
দুয়োখন দেশৰ নেতাদ্বয়ে নিয়মীয়াকৈ ভ্ৰমণৰ বিনিময়, প্ৰশিক্ষণ কাৰ্যসূচী, যৌথ অনুশীলন আৰু দুয়োখন দেশৰ মাজত নৌ আৰু উপকূলৰক্ষী জাহাজৰ ভ্ৰমণকে ধৰি প্ৰতিৰক্ষা আৰু সামুদ্ৰিক সহযোগিতা বৃদ্ধিৰ গুৰুত্ব স্বীকাৰ কৰে।
দুয়োখন দেশৰ জাহাজে নিয়মীয়াকৈ বন্দৰ কলৰ বাবে দুয়োগৰাকী নেতাই সন্তুষ্টি প্ৰকাশ কৰে।
দুয়োগৰাকী নেতাই বান্দাৰ ছেৰী বেগাৱান আৰু চেন্নাইৰ মাজত পৰিকল্পিত প্ৰত্যক্ষ বিমান সংযোগক আদৰণি জনায় যিয়ে জনসাধাৰণৰ মাজত শক্তিশালী সংযোগ গঢ়ি তুলিব আৰু দুয়োখন দেশৰ মাজত বাণিজ্য আৰু পৰ্যটন কাৰ্যকলাপ বৃদ্ধিৰ সুবিধা প্ৰদান কৰিব।
দুয়োগৰাকী নেতাই ৰাষ্ট্ৰীয় উন্নয়নৰ দিশত যুৱক-যুৱতীসকলৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকাক স্বীকৃতি দি দুয়োখন দেশৰ মাজত যুৱক-যুৱতীসকলৰ বৃহত্তৰ আদান-প্ৰদানক প্ৰসাৰিত কৰিবলৈ সন্মত হয়।
ভাৰতীয় কাৰিকৰী আৰু অৰ্থনৈতিক সহযোগিতা (আইটিইচি) আৰু ই-আইটিইচি কাৰ্যসূচীকে ধৰি বিভিন্ন কাৰ্যসূচীৰ অধীনত ব্ৰুনেইৰ নাগৰিকসকলৰ বাবে ভাৰতে আগবঢ়োৱা প্ৰশিক্ষণ আৰু বৃত্তিৰ প্ৰস্তাৱৰ শলাগ লৈ মহামহিমে তেওঁলোকক আদৰণি জনাইছে।
দুয়োগৰাকী নেতাই অঞ্চলটোৰ শান্তি, সুস্থিৰতা, নিৰাপত্তা, সমৃদ্ধি আৰু স্থিতিস্থাপকতা বজাই ৰখাৰ বাবে নিজৰ অটল প্ৰতিশ্ৰুতি পুনৰ দৃঢ় কৰে আৰু ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ চনদ আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় আইনত উল্লেখ কৰা নীতিসমূহ মানি চলাৰ গুৰুত্বৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে।
দুয়োগৰাকী নেতাই বিভিন্ন আঞ্চলিক আৰু বহুপক্ষীয় মঞ্চত সহযোগিতা শক্তিশালী কৰিবলৈ সন্মত হয়, যেনে আছিয়ান-ভাৰত আলোচনা সম্পৰ্ক, পূব এছিয়া শীৰ্ষ সন্মিলন, আছিয়ান আঞ্চলিক মঞ্চ, এছিয়া-ইউৰোপ বৈঠক (আছেম), আৰু ৰাষ্ট্ৰসংঘ (ৰাষ্ট্ৰসংঘ)। শান্তি আৰু উন্নয়ন নিশ্চিত কৰাৰ বাবে নিয়মভিত্তিক আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় ব্যৱস্থাৰ আনুগত্য অতি প্ৰয়োজনীয় বুলি নেতাসকলে সমৰ্থন কৰে।
দুয়োগৰাকী নেতাই সমসাময়িক বাস্তৱতাক প্ৰতিফলিত কৰা বহুপক্ষীয়তাবাদ বৃদ্ধিৰ বাবে একেলগে কাম কৰিবলৈ সন্মত হয়।
দুয়োগৰাকী নেতাই আছিয়ান – ভাৰত ব্যাপক কৌশলগত অংশীদাৰিত্বক অধিক শক্তিশালী কৰাৰ বাবে পাৰস্পৰিকভাৱে লাভজনক ক্ষেত্ৰসমূহত ঘনিষ্ঠভাৱে কাম কৰাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি পুনৰ দোঁহাৰে৷
দুয়োগৰাকী নেতাই শান্তি, সুস্থিৰতা, সামুদ্ৰিক সুৰক্ষা আৰু নিৰাপত্তা বজাই ৰখা আৰু প্ৰসাৰ কৰাৰ লগতে আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় আইন, বিশেষকৈ ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ সাগৰীয় আইন সন্ধি (ইউএনচিএলঅ’এছ)ৰ সৈতে সামঞ্জস্যপূৰ্ণ নাৱিক আৰু অভাৰফ্লাইটৰ স্বাধীনতা আৰু বাধাহীন বৈধ বাণিজ্যক সন্মান জনোৱাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি পুনৰ দোঁহাৰে৷ ১৯৮২ চনত নেতাসকলে সকলো পক্ষকে আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় আইন, বিশেষকৈ ইউএনচিএলঅ’এছ ১৯৮২ অনুসৰি শান্তিপূৰ্ণ উপায়েৰে বিবাদ সমাধান কৰিবলৈও আহ্বান জনায়।
দুয়োগৰাকী নেতাই সন্ত্ৰাসবাদক সকলো ধৰণৰ আৰু প্ৰকাশভংগীৰে গৰিহণা দি ৰাষ্ট্ৰসমূহক ইয়াক অস্বীকাৰ কৰিবলৈ আহ্বান জনায়। তেওঁলোকে কয় যে কোনো দেশেই তেওঁলোকৰ নিয়ন্ত্ৰণত থকা ভূখণ্ডক সন্ত্ৰাসবাদৰ বাবে ব্যৱহাৰ কৰিবলৈ দিব নালাগে; কোনো দেশেই সন্ত্ৰাসবাদীক আশ্ৰয় দিব নালাগে আৰু সন্ত্ৰাসবাদী কাৰ্য্যৰ দোষীক ন্যায়ৰ কাষ চাপিবলৈ একেলগে কাম কৰাৰ সংকল্প গ্ৰহণ কৰে। সন্ত্ৰাসবাদ আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সংগঠিত অপৰাধৰ সংযোগক স্বীকৃতি দি দুয়োগৰাকী নেতাই এই ক্ষেত্ৰত সহযোগিতা বৃদ্ধিৰ বাবে সন্মত হয়। সন্ত্ৰাসবাদৰ বিৰুদ্ধে যুঁজিবলৈ ৰাষ্ট্ৰসংঘ আৰু অন্যান্য বহুপক্ষীয় মঞ্চত দুয়োপক্ষই একেলগে কাম কৰিবলৈ সন্মত হয়।
দুয়োগৰাকী নেতাই জলবায়ু পৰিৱৰ্তনৰ সৈতে মোকাবিলা কৰাৰ জৰুৰী প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত একমত প্ৰকাশ কৰে আৰু এই বৃদ্ধি পোৱা প্ৰত্যাহ্বানৰ পৰা হোৱা বিৰূপ প্ৰভাৱ কমোৱাৰ প্ৰচেষ্টা বৃদ্ধি কৰে, পেৰিছ চুক্তিৰ দৰে আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় জলবায়ুৰ লক্ষ্য অনুসৰি। মহামহিমে আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সৌৰ মিত্ৰতা (আই এছ এ), ক’লিচন ফৰ ডিজাষ্টাৰ ৰেজিলিয়েণ্ট ইনফ্ৰাষ্ট্ৰাকচাৰ (চি ডি আৰ আই) আৰু গ্ল’বেল বায়’-ফুৱেল এলায়েন্স (জি বি এ) স্থাপনৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰতৰ পদক্ষেপৰ শলাগ লয়। আছিয়ান চেণ্টাৰ ফৰ ক্লাইমেট চেঞ্জ আতিথ্য প্ৰদানৰ ক্ষেত্ৰত ব্ৰুনেই দাৰুছলামৰ প্ৰচেষ্টাৰ প্ৰতিও মহামহিমে শলাগ লয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ব্ৰুনেই দাৰুছালামে ভইচ অৱ দ্য গ্ল’বেল ছাউথ ছামিট (ভিঅ’জিএছএছ)ত অংশগ্ৰহণ অব্যাহত ৰখাক আদৰণি জনায়। ভাৰতীয় নেতৃত্বাধীন এই পদক্ষেপৰ লক্ষ্য হৈছে গ্ল’বেল চাউথৰ দেশসমূহক এক উমৈহতীয়া মঞ্চৰ অধীনত একত্ৰিত কৰি সমগ্ৰ বিষয়সমূহৰ মাজেৰে তেওঁলোকৰ দৃষ্টিভংগী আৰু অগ্ৰাধিকাৰসমূহ ভাগ-বতৰা কৰা।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এই ভ্ৰমণৰ সময়ত তেওঁক আৰু প্ৰতিনিধি দলক আগবঢ়োৱা ভব্য আদৰণি আৰু আতিথ্যৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰীক কৃতজ্ঞতা জ্ঞাপন কৰে। অদূৰ ভৱিষ্যতে ভাৰত ভ্ৰমণৰ দায়িত্ব লোৱাৰ বাবেও প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মহামহিমক আমন্ত্ৰণ জনায়।