প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
ইকনমিক টাইমছ ৱৰ্ল্ড লিডাৰ্ছ ফৰামত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ অসমীয়া অনুবাদ
31 AUG 2024 10:39PM by PIB Guwahati
নমস্কাৰ। শুভ সন্ধিয়া।
ইকনমিক টাইমছ ৱৰ্ল্ড লিডাৰ্ছ ফ’ৰামৰ এই অনুষ্ঠানলৈ আহি বহু পুৰণি মুখ দেখিবলৈ পোৱাটো মোৰ বাবে এক আনন্দৰ কথা। মই নিশ্চিত যে ইয়াত ভাৰতৰ উজ্জ্বল ভৱিষ্যতৰ সন্দৰ্ভত উৎকৃষ্ট আলোচনা হ’ব। আৰু এই আলোচনা এনে সময়ত হৈছে, যিসময়ত সমগ্ৰ বিশ্বই ভাৰতক লৈ আত্মবিশ্বাসেৰে ভৰপূৰ হৈ আছে।
বন্ধুসকল,
ভাৰতে আজি এক পৃথক সফলতাৰ কাহিনী লিখিছে। ভাৰতত সংস্কাৰৰ প্ৰভাৱ আমাৰ অৰ্থনীতিৰ কাম-কাজত আমি দেখিবলৈ পাইছো। আনকি ভাৰতে ইয়াৰ সমপৰ্যায়ৰ দেশৰ তুলনাত বহুবাৰ পূৰ্বানুমান কৰাতকৈ ভাল প্ৰদৰ্শন কৰিছে। উদাহৰণস্বৰূপে, যোৱা দহ বছৰত বিশ্বৰ অৰ্থনীতি ৩৫ শতাংশ বৃদ্ধি পাইছে। কিন্তু এই দহ বছৰত আমাৰ অৰ্থনীতি প্ৰায় ৯০ শতাংশ বৃদ্ধি পাইছে। এইটোৱেই হৈছে বহনক্ষম বিকাশ যিটো আমি লাভ কৰিছো। এইটোৱেই হৈছে আমি প্ৰতিশ্ৰুতি দিয়া বহনক্ষম বিকাশ। আৰু এই বহনক্ষম বিকাশ ভৱিষ্যতেও অব্যাহত থাকিব।
বন্ধুসকল,
বছৰ বছৰ ধৰি আমি ভাৰতীয়ৰ জীৱনলৈ এক বৃহৎ পৰিৱৰ্তন আনিবলৈ সফল হৈ আহিছো। আমাৰ চৰকাৰে ভাৰতৰ কোটি কোটি নাগৰিকৰ জীৱন স্পৰ্শ কৰিছে৷ দেশৰ নাগৰিকক সুশাসন প্ৰদান কৰাটো আমাৰ সংকল্প। সংস্কাৰ-প্ৰদৰ্শন-পৰিৱৰ্তন আমাৰ মন্ত্ৰত পৰিণত হৈ আহিছে। আৰু দেশৰ জনসাধাৰণেও আমাৰ সেৱাৰ মনোভাৱ দেখিছে। বিগত ১০ বছৰত দেশৰ কৃতিত্বৰ ওপৰত চকু ৰাখিছে ৰাইজে। সেয়ে আজি ভাৰতৰ জনসাধাৰণ মনো এক নতুন বিশ্বাসেৰে ভৰি পৰিছে। নিজৰ ওপৰত বিশ্বাস, দেশৰ প্ৰগতিৰ ওপৰত বিশ্বাস, নীতিৰ ওপৰত বিশ্বাস, সিদ্ধান্তৰ ওপৰত বিশ্বাস আৰু লগতে উদ্দেশ্যৰ ওপৰতো বিশ্বাস দৃঢ় হৈছে। আপোনালোকে পৃথিৱীৰ আন দেশৰ পৰিস্থিতি চাওক, এইবাৰ বিশ্বৰ বহু ডাঙৰ দেশত ভোটদান হৈছে, নিৰ্বাচন হৈছে, বেছিভাগ ঠাইতে মানুহে পৰিৱৰ্তনৰ বাবে ভোট দিছে। বহু দেশত চৰকাৰসমূহে অসুবিধাৰ সন্মুখীন হৈছে। কিন্তু ভাৰতৰ নাগৰিকে এই ধাৰাৰ সম্পূৰ্ণ বিপৰীত জনাদেশ দিলে। ৬০ বছৰৰ পাছত ভাৰতৰ ভোটাৰে এখন চৰকাৰক একেৰাহে তিনিবাৰ জয়ী কৰাইছে৷ ভাৰতৰ আকাংক্ষিত যুৱক-যুৱতী আৰু ভাৰতৰ মহিলাসকলে ধাৰাবাহিকতা, ৰাজনৈতিক সুস্থিৰতা আৰু অৰ্থনৈতিক বিকাশৰ বাবে ভোটদান কৰিছে। আৰু ইয়াৰ বাবে দেশবাসীক যিমান কৃতজ্ঞতা প্ৰকাশ কৰিলেও যেন সেয়া যথেষ্ট নহয়।
বন্ধুসকল,
আজি ভাৰতৰ প্ৰগতি বিশ্বৰ শিৰোনাম হৈ পৰিছে। পৰিসংখ্যাৰ নিজস্ব গুৰুত্ব আছে যদিও শেষত কিমান মানুহৰ জীৱনো যে সলনি হৈছে সেয়াও সমানেই গুৰুত্বপূৰ্ণ। ভাৰতৰ ভৱিষ্যতৰ ৰহস্য ইয়াতেই লুকাই আছে। যোৱা এটা দশকত ২৫ কোটি লোক দৰিদ্ৰতাৰ পৰা ওলাই আহিছে। আৰু এই মানুহবোৰ মাত্ৰ দৰিদ্ৰতাৰ পৰা ওলাই অহাই নহয়, এটা নব্য মধ্যবিত্ত শ্ৰেণীৰ সৃষ্টি কৰিছে। এই গতি আৰু মাত্ৰা ঐতিহাসিক। পৃথিৱীৰ কোনো গণতান্ত্ৰিক সমাজত এনেকুৱা হোৱা নাছিল। ভাৰতত এনেকুৱা হ’ল কাৰণ আমি চৰকাৰৰ দৰিদ্ৰৰ প্ৰতি থকা দৃষ্টিভংগী সলনি কৰিলোঁ। আনকি দুখীয়াৰ আকাংক্ষা আছিল আৰু যুঁজাৰু মনোভাৱ আমাতকৈও বেছি আছিল। কিন্তু তেওঁলোকৰ বাটত বহু বাধা আহিছিল। যেনেকৈ তেওঁলোকৰ বেংক একাউণ্ট নাছিল, মৌলিক সুবিধা নাছিল। আৰু এনে পৰিস্থিতিত আমি দুখীয়াক সবলীকৰণৰ পথ বাছি লৈছিলো। আমি তেওঁলোকৰ বাটৰ পৰা বাধা আঁতৰাই তেওঁলোকৰ লগত কান্ধত কান্ধ মিলাই থিয় দিলোঁ। আৰু চাওক কিমান সলনি হৈছে, দশক দশক ধৰি বেংক একাউণ্ট নথকা মানুহে আজি নিজৰ একাউণ্টৰ পৰাই ডিজিটেল লেনদেন কৰি আছে। যাৰ বাবে বেংকৰ দুৱাৰ বন্ধ আছিল, তেওঁলোকে আজি বন্ধকী অবিহনে বেংকৰ ঋণ লাভ কৰিছে। আজি তেওঁলোক একো একোজন উদ্যোগী হৈ পৰিছে। যিসকল লোক পৃথিৱীত ঘটি থকা পৰিৱৰ্তনৰ বিষয়ে অজ্ঞাত আছিল, আজি তেওঁলোকৰ হাতত ডিভাইচ আছে, সংযোগ আছে আৰু তেওঁলোক ভালদৰে জনাবুজা নাগৰিক হৈ পৰিছে। দৰিদ্ৰতাৰ সংগ্ৰামৰ পৰা ওলাই অহা সকলৰ প্ৰগতিৰ ক্ষুধা। সন্তানক সোণালী ভৱিষ্যত দিব বিচাৰে। তেওঁলোকৰ আকাংক্ষাই নতুন আন্তঃগাঁথনি সৃষ্টি কৰিছে, তেওঁলোকৰ সৃষ্টিশীলতাই উদ্ভাৱনৰ পথ প্ৰশস্ত কৰিছে, তেওঁলোকৰ দক্ষতাই উদ্যোগটোৰ দিশ গঢ় দিছে আৰু তেওঁলোকৰ প্ৰয়োজনীয়তাই বজাৰৰ দিশ গঢ় দিছে, তেওঁলোকৰ আয় বৃদ্ধি কৰিছে, বজাৰত চাহিদা বৃদ্ধি কৰিছে। ভাৰতৰ এই নব্য মধ্যবিত্ত শ্ৰেণীটোৱে দেশৰ প্ৰগতিৰ বাবে সৰ্ববৃহৎ শক্তি হিচাপে প্ৰমাণিত হৈছে।
বন্ধুসকল,
যেতিয়া নিৰ্বাচনৰ ফলাফল আহিছিল, তেতিয়া মই কৈছিলোঁ যে তৃতীয় কাৰ্যকালত আমাৰ চৰকাৰে তিনিগুণ অধিক বেগেৰে কাম কৰিব। মই আপোনালোকক আশ্বস্ত কৰিছো, উদ্দেশ্য এতিয়া অধিক শক্তিশালী। আৰু প্ৰতিজন দেশবাসীৰ দৰে চৰকাৰখনো সম্পূৰ্ণ আশা আৰু আত্মবিশ্বাসেৰে ভৰপূৰ। তৃতীয় কাৰ্যকালৰ বাবে চৰকাৰ গঠন হোৱাৰ ১০০ দিনো পাৰ হোৱা নাই। আমি ভৌতিক আন্তঃগাঁথনি আধুনিকীকৰণত ব্যস্ত, সামাজিক আন্তঃগাঁথনি সম্প্ৰসাৰণত, সংস্কাৰৰ ক্ষেত্ৰতো আমি অবিৰতভাৱে আগবাঢ়িছো। যোৱা ৩ মাহত আমি দুখীয়া, কৃষক, যুৱক-যুৱতী আৰু মহিলাৰ বাবে ইটোৰ পিছত সিটো ডাঙৰ ডাঙৰ সিদ্ধান্ত লৈছো। আমি দৰিদ্ৰ লোকৰ বাবে ৩ কোটি নতুন ঘৰৰ অনুমোদন দিলোঁ, আমি ইউনিফাইড পেন্সন আঁচনিৰ কথা ঘোষণা কৰিলোঁ, ১ লাখ কোটি টকাৰ কৃষি আন্তঃগাঁথনি পুঁজিৰ সম্প্ৰসাৰণৰ সিদ্ধান্ত লোৱা হ’ল, ১০০ৰো অধিক জাতৰ উন্নত মানৰ বীজ মুকলি হ’ল, ২ লাখ কোটি টকাৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী পেকেজ হ’ল ঘোষণা কৰা হৈছে, যিয়ে প্ৰত্যক্ষভাৱে ৪ কোটিতকৈ অধিক যুৱক-যুৱতীক উপকৃত কৰিব। আৰু ১০০ দিনৰ ভিতৰতে দেশত সাধাৰণ পৰিয়াল আৰু গ্ৰাম্য পটভূমিৰ পৰা ১১ লাখ নতুন লাখপতি দিদিৰ সৃষ্টি হৈছে। মহিলাসকলৰ অৰ্থনৈতিক সবলীকৰণৰ বাবে এয়া এক বৃহৎ কাম হিচাপে পৰিগণিত হৈছে৷
বন্ধুসকল,
কালি মই মহাৰাষ্ট্ৰৰ পালঘৰত আছিলো। তাতে ৭৫ হাজাৰ কোটিতকৈ অধিক বিনিয়োগেৰে বাধৱন বন্দৰৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰা হৈছে। তিনিদিন পূৰ্বে ৩০ হাজাৰ কোটি টকাৰ বিনিয়োগেৰে ১২খন নতুন ঔদ্যোগিক চহৰ নিৰ্মাণৰ অনুমোদন দিয়া হৈছিল। ৫০ হাজাৰ কোটিতকৈ অধিক মূল্যৰ ৮টা হাইস্পীড কৰিডৰৰ অনুমোদন। পুনে, থানে আৰু বাংগালুৰু মেট্ৰ’ৰ সম্প্ৰসাৰণতো আমি ৩০ হাজাৰ কোটি টকাৰে অনুমোদন জনাইছো। ইফালে, লাডাখত আৰম্ভ হৈছে বিশ্বৰ অন্যতম উচ্চতম সুৰংগ নিৰ্মাণৰ কাম।
বন্ধুসকল,
আমাৰ বাবে আন্তঃগাঁথনি কেৱল দৈৰ্ঘ্য, প্ৰস্থ আৰু উচ্চতা বৃদ্ধি কৰাত সীমাবদ্ধ নহয়। আমাৰ বাবে এয়া ভাৰতৰ নাগৰিকৰ সুবিধা আৰু জীৱন-যাপনৰ এক মাধ্যম। ৰে’লৰ ডবা আগতেও বনোৱা হৈছিল, কিন্তু আমি বন্দে ভাৰতৰ দৰে আধুনিক ৰে’ল আনিলো, যিবোৰৰ গতি আৰু আৰাম দুয়োটা আছে। ঠিক আজি পুৱাই মই তিনিখন নতুন বন্দে ভাৰত ৰে’ল শুভাৰম্ভ কৰিলোঁ। দেশত আগতেও পথ নিৰ্মাণ কৰা হৈছিল, কিন্তু আমি ভাৰতত আধুনিক এক্সপ্ৰেছৱেৰ নেটৱৰ্ক স্থাপন কৰিছো। আমাৰ ইয়াত ইতিমধ্যে বিমানবন্দৰ আছিল, কিন্তু আমি ভাৰতৰ টিয়েৰ-টু, টিয়েৰ-থ্ৰী চহৰক বিমান সংযোগৰ দ্বাৰা সংযোগ কৰি আছো। আমি পিএম গতিশক্তি ৰাষ্ট্ৰীয় মাষ্টাৰ প্লেন লৈ আহিছো। লক্ষ্য হৈছে দেশৰ চৰকাৰ আৰু বিভিন্ন বিভাগে একঘেয়ামী কাম কৰা সংস্কৃতিৰ পৰা ওলাই আহিব লাগে। এই সকলোবোৰ প্ৰচেষ্টাৰ বাবেই বৃহৎ সংখ্যক লোকৰ কৰ্মসংস্থাপনৰ সৃষ্টি হৈছে। ইয়াৰ পৰা আমাৰ অৰ্থনীতি আৰু আমাৰ উদ্যোগে যথেষ্ট লাভৱান হৈছে।
বন্ধুসকল,
একবিংশ শতিকাৰ এই তৃতীয় দশকটো ভাৰতৰ বাবে এটা উত্থানপূৰ্ণ দশকৰ দৰে। এইটো কেনেকৈ সম্ভৱ? ইয়াৰ দ্বাৰা কোন লাভৱান হ’ব? আমি সকলোৱেই এই কাম কৰিছো আৰু ইয়াৰ দ্বাৰা সকলোৰে, সমগ্ৰ দেশৰ উপকাৰ হ’ব। আজি যিহেতু ভাৰতীয় অৰ্থনীতিৰ সৈতে জড়িত সকলো অংশীদাৰ আৰু ব্যক্তিগত খণ্ডৰ বন্ধু-বান্ধৱী ইয়াত আছে, সেয়েহে মই সেই স্তম্ভসমূহৰ বিষয়ে আলোচনা কৰিব বিচাৰিছো যিয়ে এখন বিকশিত ভাৰতৰ বিকাশ ত্বৰান্বিত কৰিব। আৰু এই স্তম্ভবোৰ কেৱল ভাৰতৰ সমৃদ্ধিৰ স্তম্ভ নহয়, বিশ্ব সমৃদ্ধিৰো স্তম্ভ। আজি ভাৰতৰ সকলো ঠাইতে সুযোগ বাঢ়িছে। চৰকাৰে সকলো প্ৰচেষ্টাক উৎসাহিত কৰিছে। আৰু আমি বহুত ডাঙৰ জাঁপ মাৰিবলৈ আগবাঢ়িছো। সেয়েহে আমিও দীৰ্ঘম্যাদী দৃষ্টিভংগীৰ ওপৰত কাম কৰি আছো।
বন্ধুসকল,
ভাৰতক বিশ্ব উৎপাদন কেন্দ্ৰ হিচাপে গঢ়ি তোলাটো প্ৰতিজন ভাৰতীয়ৰ আকাংক্ষা। আৰু ভাৰতৰ পৰাও বিশ্ববাসীয়ে এইটোকে আশা কৰে। আজি দেখিছে, ইয়াৰ বাবে যেন দেশত এক বিপ্লৱ চলি আছে। আজি দেশত এমএছএমইসমূহে যিমান সমৰ্থন পাইছে সেয়া পূৰ্বে পোৱা নাছিল৷ আজি প্লাগ এণ্ড প্লে, চহৰত ঔদ্যোগিক উদ্যান নিৰ্মাণ কৰা হৈছে, অৰ্থনৈতিক কৰিডৰ নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। জটিল খনিজ পদাৰ্থৰ উৎপাদনক প্ৰসাৰিত কৰা হৈছে। ভাৰতত পিএলআই আঁচনিসমূহে যি সফলতা লাভ কৰিছে সেয়া অভূতপূৰ্ব।
বন্ধুসকল,
দাসত্বৰ কালছোৱাৰ পূৰ্বে ভাৰতৰ সমৃদ্ধিৰ প্ৰধান ভিত্তি আছিল আমাৰ জ্ঞান পৰম্পৰা, আমাৰ জ্ঞান ব্যৱস্থা। উন্নত ভাৰতৰো ই এক গুৰুত্বপূৰ্ণ স্তম্ভ। আমাৰ মাজৰ কোনে নিবিচাৰিব যে ভাৰত দক্ষতা, জ্ঞান, গৱেষণা আৰু উদ্ভাৱনৰ কেন্দ্ৰবিন্দু হওক? ইয়াৰ বাবে চৰকাৰে উদ্যোগ আৰু শিক্ষানুষ্ঠানক নিজৰ অংশীদাৰ কৰি তুলিছে। এইবাৰৰ বাজেটতো এই বিষয়ে বহু গুৰুত্ব দিয়া হৈছে। এক লাখ কোটি টকাৰ গৱেষণা পুঁজিৰ আঁৰৰ আমাৰ চিন্তাধাৰাও এয়াই৷ আজি দেশত ভাৰতৰ শীৰ্ষ বিদেশী বিশ্ববিদ্যালয়ৰ চৌহদ খুলিবলৈ চেষ্টা কৰা হৈছে৷ আমাৰ মধ্যবিত্তীয় ল'ৰা-ছোৱালী যিয়ে বিদেশত পঢ়া-শুনাত ইমান টকা খৰচ কৰে, আমি সেই ধন সঞ্চয় হোৱাটো বিচাৰো। এটা উদাহৰণ দিছো৷ স্বাধীনতাৰ পিছত ৭ দশক ধৰি ভাৰতত এমবিবিএছ-এমডিৰ আসন প্ৰায় ৮০ হাজাৰ। আৰু সেইবাবেই আমাৰ ল’ৰা-ছোৱালীবোৰ ডাক্তৰ হ’বলৈ বহিঃৰাজ্যলৈ যাবলৈ বাধ্য হৈছিল৷ যোৱা ১০ বছৰত আমি দেশত প্ৰায় এক লাখ নতুন এমবিবিএছ-এমডিৰ আসন সংযোজন কৰিছো। আজি দেশত এক লাখ আশী হাজাৰতকৈও অধিক এমবিবিএছ-এমডিৰ আসন আছে। আৰু এইবাৰ ১৫ আগষ্টত লালকিল্লাৰ পৰা ঘোষণা কৰিছো যে অহা ৫ বছৰত ভাৰতত মেডিকেল লাইনত ৭৫ হাজাৰ নতুন আসন সংযোজন হ’ব। ভাৰতবৰ্ষ বিশ্বৰ স্বাস্থ্য আৰু আৰোগ্যতাৰ এক অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ কেন্দ্ৰ হিচাপে পৰিগণিত হ’বলগীয়া দিনটো বহু দূৰত নহয়।
বন্ধুসকল,
আজি ভাৰতৰ আন এক ডাঙৰ উচ্চাকাংক্ষা আছে। এই উচ্চাকাংক্ষা দেশখনক বিশ্ব খাদ্যৰ বাস্কেট হিচাপে গঢ়ি তোলা। বিশ্বৰ প্ৰতিখন ডাইনিং টেবুলত অন্ততঃ এটাকৈ মেড ইন ইণ্ডিয়া খাদ্য সামগ্ৰী থকাটো দেশৰ সংকল্প। এই সংকল্পত উপনীত হ’বলৈ আমি একেলগে বহু কাম কৰি আছো। আজি জৈৱিক কৃষি আৰু প্ৰাকৃতিক কৃষিৰ ওপৰত গুৰুত্ব দিয়া হৈছে। আমাৰ দুগ্ধজাত সামগ্ৰী আৰু আমাৰ সাগৰীয় খাদ্যৰ মানদণ্ডৰ ওপৰত গুৰুত্ব দিয়া হৈছে। আপোনালোকে দেখিছে, যোৱা বছৰ সমগ্ৰ বিশ্বই আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বাজৰা বছৰ উদযাপন কৰিছিল, কাৰ উদ্যোগত? ভাৰতৰ উদ্যোগত। বিশ্বৰ কোনখন দেশত বাজৰাৰ উৎপাদন সৰ্বাধিক–ভাৰত, আৰু এই বাজৰাবোৰ ছুপাৰফুড, প্ৰকৃতিৰ বাবেও ভাল আৰু প্ৰগতিৰ বাবেও ভাল। মই সুখী যে আজি ভাৰতে বিশ্বৰ শীৰ্ষ খাদ্য ব্ৰেণ্ডৰ ভিতৰত স্থান দখল কৰিছে।
বন্ধুসকল,
উন্নত ভাৰতৰ আন এক শক্তিশালী স্তম্ভ হ’বলৈ গৈ আছে সেউজ শক্তি খণ্ড। জি-২০ত ভাৰতৰ সফলতা আপোনালোকে দেখিছে। ভাৰতৰ সেউজ হাইড্ৰজেনৰ পদক্ষেপক সকলো দেশেই সমৰ্থন কৰিছিল। ভাৰতে ২০৩০ চনৰ ভিতৰত ৫০ লাখ টন হাইড্ৰজেন উৎপাদনৰ ক্ষমতা বিকাশ কৰাৰ সিদ্ধান্ত লৈছে। ভাৰতে ২০৩০ চনৰ ভিতৰত ৫০০ জিৱাট নবীকৰণযোগ্য শক্তি উৎপাদন কৰাৰ লক্ষ্য ৰাখিছে।
বন্ধুসকল,
বছৰ বছৰ ধৰি প্ৰযুক্তিয়ে আমাৰ বৃদ্ধি ত্বৰান্বিত কৰি তুলিছে। এতিয়া প্ৰযুক্তিৰ সমান্তৰালকৈ পৰ্যটনো ভাৰতৰ বিকাশৰ এক শক্তিশালী স্তম্ভ হৈ পৰিব। আজি দেশে ভাৰতক সমগ্ৰ বিশ্বৰ পৰ্যটকৰ বাবে আৰু প্ৰতিটো খণ্ডৰ পৰ্যটকৰ বাবে শীৰ্ষ গন্তব্যস্থান হিচাপে গঢ়ি তোলাৰ প্ৰচেষ্টা চলাইছে। আজি ভাৰতৰ ঐতিহাসিক আৰু সাংস্কৃতিক কেন্দ্ৰসমূহক ভূ্ব্য আৰু ঐশ্বৰিক কৰি তোলা হৈছে। আমাৰ উপকূল আৰু সৰু সৰু দ্বীপবোৰৰ উন্নয়ন সাধন কৰা হৈছে। আৰু বৰ্তমান সময়ত দেশত এক অনন্য অভিযানো চলি আছে। দেখো অপনা দেশ,, পিপলছ চইছ, ভাৰতৰ জনপ্ৰিয় পৰ্যটন স্থলীৰ তালিকা প্ৰস্তুত কৰিবলৈ ভোটদান কৰা হৈছে, নাগৰিকসকলে ইয়াৰ বাবে ভোটদান কৰিছে। যিবোৰ পৰ্যটন স্থান ভাৰতৰ জনসাধাৰণে শীৰ্ষ গন্তব্যস্থান হিচাপে গণ্য কৰে সেইবোৰ মিছন মোডত বিকশিত কৰা হ’ব। আৰু তাতোকৈ অধিক সংখ্যক কৰ্মসংস্থাপনৰ সৃষ্টি হ’ব।
বন্ধুসকল,
আজি আমাৰ দেশে পৰিৱৰ্তনত সকলোৰে অংশগ্ৰহণৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছে। জি-২০ৰ অধক্ষতাৰ সময়ছোৱাত আমি আমাৰ আফ্ৰিকান বন্ধুসকলক শক্তিশালী কৰাত সহায় কৰিছিলো। আমি গ্ল’বেল ছাউথৰ কণ্ঠ হ’লোঁ। এতিয়া আমি এনে এখন বিশ্ব ব্যৱস্থা বিচাৰো যিয়ে সকলো দেশৰ, বিশেষকৈ গ্ল’বেল ছাউথৰ সৰ্বাংগীন উন্নয়ন নিশ্চিত কৰে। আগন্তুক সময়ত গ্ল’বেল ছাউথৰ দেশসমূহে বিশ্বৰ ভিতৰতে সৰ্বাধিক সম্ভাৱনা লাভ কৰিব। সমগ্ৰ মানৱতাৰ এক বৃহৎ অংশ এই দেশসমূহত বাস কৰে। আৰু বিশ্ববন্ধুৰ মনোভাৱেৰে এই দেশসমূহৰ কণ্ঠস্বৰ হৈ পৰিছে ভাৰত।
বন্ধুসকল,
আজিৰ বিশ্ব গতিশীল। গতিকে আমাৰ চৰকাৰৰ নীতি-কৌশলবোৰো গতিশীল। প্ৰতিটো প্ৰয়োজন অনুসৰি আমি প্ৰতিটো প্ৰয়োজনীয় পদক্ষেপ লৈছো। আমি কালিৰ ভিত্তিত নহয়, ভৱিষ্যতৰ কথা মনত ৰাখি আমাৰ নীতি নিৰ্ধাৰণ কৰিছো। আমাৰ মনোযোগ ভৱিষ্যতৰ ওপৰত। কাইলৈৰ প্ৰত্যাহ্বান আৰু সুযোগৰ বাবে আমি আজি দেশক প্ৰস্তুত কৰিছো। গ্ৰীণ হাইড্ৰজেন মিছনেই হওক, কোৱাণ্টাম মিছনেই হওক, অৰ্ধপৰিবাহী মিছনেই হওক, গভীৰ সাগৰীয় মিছনেই হওক, ভাৰতে বৰ্তমান এইবোৰৰ ওপৰত কাম কৰি আছে। এতিয়া আপোনালোকে দেখিছে যে মহাকাশ প্ৰযুক্তিৰ প্ৰসাৰৰ বাবে চৰকাৰে ১০০০ কোটি টকাৰ পুঁজি ঘোষণা কৰিছে। আজিৰ ভাৰত সুযোগৰ দেশ। আমি বিশ্বাস কৰোঁ যে ভাৰতৰ ভৱিষ্যত ইয়াতকৈ বহুত ভাল হ’বলৈ গৈ আছে।
বন্ধুসকল,
আমি ২০৪৭ চনৰ ভিতৰত ভাৰতক এখন উন্নত ভাৰত হিচাপে গঢ়ি তোলাৰ সংকল্প লৈছো। আমি জানো যে আপুনিও দেশৰ এই যাত্ৰাত উৎসাহেৰে অংশগ্ৰহণ কৰিব বিচাৰে। আমি বিচাৰো ভাৰতৰ অধিকাংশ কোম্পানী গ্ল’বেল ব্ৰেণ্ড হওঁক, আমি বিচাৰো ভাৰত বিশ্বৰ প্ৰতিটো খণ্ডতে অগ্ৰণী হওক, আমাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি হ’ল, আমি সুবিধা কৰিম, আপোনালোকে প্ৰতিশ্ৰুতি দিয়ক, আপোনালোকে উদ্ভাৱন কৰক। আমাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি হ’ল, আমি সংস্কাৰ কৰিম, আপুনি প্ৰতিশ্ৰুতি দিয়ক, আপুনি প্ৰদৰ্শন কৰিব। আমাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি হ’ল, আমি এটা সুস্থিৰ নীতিগত ব্যৱস্থা দিম, আপোনালোকে প্ৰতিশ্ৰুতি দিয়ক, আপোনালোকে ইতিবাচক পদক্ষেপ লওক৷ আমাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি হ'ল, আমি উচ্চ বিকাশৰ ওপৰত গুৰুত্ব দিম আপোনালোকে প্ৰতিশ্ৰুতি দিয়ক, আপোনালোকে উচ্চমানৰ ওপৰত গুৰুত্ব দিব। ডাঙৰ চিন্তা কৰক, আমি একেলগে দেশৰ বাবে বহু সফলতাৰ কাহিনী লিখিব লাগিব। আজিৰ ভাৰত বিশ্বৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ সম্ভাৱনাৰ ভূমি হৈ পৰিছে। আজিৰ ভাৰতে সম্পদ সৃষ্টিকৰ্তাক সন্মান কৰে। এখন শক্তিশালী ভাৰতে সমগ্ৰ মানৱ জাতিৰ বাবে অপৰিসীম উন্নয়ন কঢ়িয়াই আনিব পাৰে। এখন সমৃদ্ধিশালী ভাৰতে সমগ্ৰ বিশ্বৰ সমৃদ্ধিৰ বাট মুকলি কৰিব পাৰে। আমি উদ্ভাৱন, অন্তৰ্ভুক্তি আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সহযোগিতাৰ মন্ত্ৰবোৰ মনত ৰাখিব লাগিব। দেশৰ বাহিৰত বসবাস কৰা প্ৰতিজন ভাৰতীয়ক, ভাৰতৰ প্ৰতিজন সমৰ্থকক মই ক’ম, আহক আমি সকলোৱে একেলগে এই যাত্ৰাত অগ্ৰসৰ হওঁ। আহক আমি ভাৰতক বিকশিত হিচাপে গঢ় দিওঁ, কাৰণ বিশ্বৰ সমৃদ্ধি ভাৰতৰ সমৃদ্ধিতেই নিহিত হৈ আছে। আৰু মোৰ বিশ্বাস, আমি এই লক্ষ্যত উপনীত হ’ব পাৰিম। আৰু এই আত্মবিশ্বাসেৰে আপোনালোক সকলোকে আন্তৰিক কৃতজ্ঞতা জ্ঞাপন কৰিছো।
ধন্যবাদ।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the Economic Times World Leaders' Forum
31 AUG 2024 10:39PM by PIB Delhi
Namaskar.
Good Evening.
Attending this edition of the ET World Leaders Forum, it is a pleasure to see so many familiar faces. I am confident that excellent discussions have taken place here regarding Bharat's bright future, particularly at a time when the entire world is confident about Bharat.
Friends,
Bharat is crafting a unique success story today. The impact of our reforms is evident in the performance of our economy. In fact, Bharat has often outperformed predictions and its peers. For instance, in the past ten years, the global economy has grown by 35 percent. However, during the same period, our economy has expanded by nearly 90 percent. This is the sustained growth we have achieved, the sustained growth we promise, and the sustained growth that will continue into the future.
Friends,
In the past years, we have succeeded in bringing about significant changes in the lives of crores of Indians. Our government has touched the lives of countless citizens. We are committed to providing good governance to the people of this country. Reform, Perform, Transform has been our mantra, and the spirit of service that drives us is recognized by the people of Bharat. They have witnessed the nation's achievements over the last decade, which is why today, the people of Bharat are filled with a renewed confidence. There is confidence in themselves, in the country’s progress, in our policies, in our decisions, and in our intentions. When we consider the global context, where many major countries have held elections this year and the trend has been towards change, with governments facing challenges, Bharat has taken a totally opposite path. The citizens of Bharat have delivered a mandate that defies this trend. For the first time in 60 years, Indian voters have enabled a government to secure a third consecutive term. The aspirational youth and women of Bharat have voted for continuity, political stability, and economic growth. No words of gratitude would be sufficient to thank the people of Bharat for this.
Friends,
Today, Bharat's progress is making global headlines. While statistics are important, it is equally crucial to consider the lives that are being transformed. The key to Bharat's future lies in this transformation. Over the past decade, 25 crore people have been lifted out of poverty. Not only have these individuals emerged from poverty, but they have also formed a neo-middle class. The speed and scale of this transformation are unprecedented in any democratic society worldwide. This was made possible in Bharat because we changed the government's approach towards the poor. The poor had aspirations and resilience, often greater than ours, but many obstacles stood in their way. They lacked access to bank accounts and basic amenities. In response, we chose the path of empowering the poor. We removed the obstacles from their path and stood by them, shoulder to shoulder. And look at the change: people who lacked bank accounts for decades are now conducting digital transactions from their accounts. Those who were once excluded from the banking system are now obtaining bank loans without collateral guarantees and are becoming entrepreneurs. Those who were unaware of the changes occurring in the world now have devices and connectivity, making them better-informed citizens.
Those who have emerged from the struggle of poverty are driven by a hunger for progress. They want to secure a bright future for their children. Their aspirations are fuelling the creation of new infrastructure, their creativity is driving innovation, their skills are shaping industry directions, their needs are determining market trends, and their growing incomes are stimulating market demand. This neo-middle class of Bharat is proving to be the greatest force propelling the country forward.
Friends,
When the election results were announced, I had said that during our third term, the government would work at three times the pace. I assure you, our resolve has only strengthened. Like every citizen of the nation, the government is filled with hope and confidence. It has not even been 100 days since this third-term government was formed, yet we are fully engaged in modernizing physical infrastructure, expanding social infrastructure, and steadily advancing reforms. Over the past three months, we have made significant decisions for the benefit of the poor, farmers, youth, and women. We have sanctioned three crore new houses for the poor, announced the Unified Pension Scheme, expanded the Agricultural Infrastructure Fund to Rs 1 lakh crore, released over 100 varieties of improved seeds, and launched a PM package worth Rs 2 lakh crore, directly benefiting more than 4 crore young people. Additionally, within just 100 days, 11 lakh rural women from ordinary families have become 'lakhpatis'—a remarkable achievement in advancing the economic empowerment of women.
Friends,
Just yesterday, I was in Palghar, Maharashtra, where we laid the foundation stone for Vadhavan Port, with an investment exceeding Rs 75,000 crore. Only three days ago, we approved the construction of 12 new industrial cities with an investment of Rs 30,000 crore. Moreover, eight high-speed corridors worth over Rs 50,000 crore have been sanctioned. We have also approved the expansion of the Pune, Thane, and Bangalore Metro systems with Rs 30,000 crore. Meanwhile, work has begun on one of the world's highest tunnels in Ladakh.
Friends,
For us, infrastructure is more than just increasing length, breadth, and height—it is a means of improving convenience and the quality of life for Indian citizens. In the past, railway coaches were manufactured, but now we have introduced modern trains like Vande Bharat, which offer both speed and comfort. This morning, I flagged off three new Vande Bharat trains. Roads have always been built, but today we are developing a network of modern expressways. Airports existed before, but we are now connecting Bharat’s tier-two and tier-three cities through air connectivity. We have introduced the PM Gati Shakti National Master Plan, aimed at ensuring that the governments and government departments across the country break free from the culture of working in silos. These efforts are generating vast numbers of jobs, greatly benefiting our economy and industries.
Friends,
The third decade of the 21st century represents a "lift-off" decade for Bharat. How will this happen? Who will benefit? We are the ones making it happen, and it will benefit everyone—the entire country. With all of you, stakeholders in the Indian economy and friends from the private sector, present here today, I would like to discuss the pillars that will accelerate the creation of a developed Bharat. These pillars not only represent Bharat’s prosperity, but also global prosperity. Today, opportunities are expanding in every direction within Bharat, and the government is supporting every effort. We are poised to take a giant leap forward, and to do so, we are working with a long-term vision.
Friends,
The aspiration of every Indian is to see Bharat become a global manufacturing hub, and this is also the expectation the world has of us. Today, you can witness a revolution taking place across the country towards this goal. Our MSMEs are receiving an unprecedented level of support. Plug-and-play industrial parks are being established in cities, and economic corridors are being developed. The production of critical minerals is being actively promoted. The success of the Production-Linked Incentive (PLI) schemes in Bharat has been nothing short of remarkable.
Friends,
Before the period of colonial rule, one of the major foundations of Bharat's prosperity was our rich knowledge, tradition and system. This remains an essential pillar of a developed Bharat. Who among us would not wish for Bharat to become a hub of skills, knowledge, research, and innovation? To achieve this, the government is fostering partnerships between industry and academia, a priority that has been strongly reflected in this year’s budget. This is the rationale behind the establishment of a research fund worth Rs 1 lakh crore. The country is also striving to open campuses of top foreign universities in Bharat, enabling our middle-class children, who spend significant amounts on education abroad, to save that money. For example, in the seven decades following independence, the number of MBBS and MD seats in Bharat remained around 80,000, forcing many of our students to go abroad to pursue medical education. However, in the last ten years, we have added nearly one lakh new MBBS and MD seats across the country. Today, there are more than one lakh eighty thousand MBBS and MD seats in Bharat. On the 15th of August this year, I announced from the ramparts of the Red Fort that 75,000 new seats will be added to the medical sector in Bharat over the next five years. The day is not far when Bharat will become a significant global centre for health and wellness.
Friends,
Bharat harbours another grand ambition: to become the world’s global food basket. It is our national resolve that a 'Made in Bharat' food product should be present on every dining table across the globe. We are taking multiple steps simultaneously to fulfil this vision. Today, there is a strong emphasis on organic and natural farming. There is also a focus on improving the quality of our dairy products and seafood. You may recall that last year the entire world celebrated the International Year of Millets—an initiative spearheaded by Bharat. Bharat is the largest producer of millets globally, and these superfoods are beneficial for both nature and human progress. I am pleased to see that Bharat is now securing its place among the world’s top food brands.
Friends,
The green energy sector is poised to be another strong pillar of a developed Bharat. You have witnessed Bharat's success at the G-20 summit, where our green hydrogen initiative garnered the support of all participating countries. Bharat has committed to developing the capacity to produce 5 million tonnes of green hydrogen by 2030. Additionally, Bharat aims to generate 500 Gigawatts of renewable energy by 2030.
Friends,
In the past years, technology has been a major driver of our growth. Now, alongside technology, tourism will also become a key pillar of Bharat's development. The nation is striving to position itself as a top destination for tourists from all over the world, across various segments. Today, Bharat's historical and cultural centres are being revamped and made more magnificent and grand. Our beaches and small islands are undergoing significant development. At the same time, a unique campaign is underway in the country—'Dekho Apna Desh, People's Choice'—where citizens are voting to create a list of Bharat's most popular tourist destinations. The tourist spots that the people of Bharat identify as top destinations will be developed on a mission mode, which will also generate substantial employment opportunities.
Friends,
Our country is now focusing on everyone's participation in its transformation. During our G-20 Presidency, we empowered our African friends and raised the voice of the Global South. We now aspire for a world order that ensures the inclusive development of all nations, especially those in the Global South. In the coming years, the countries of the Global South will present the greatest opportunities in the world, as a large portion of humanity resides in these regions. Bharat is emerging as the voice of these countries, guided by the spirit of 'Vishwa-bandhu'.
Friends,
The world today is dynamic, and therefore, our government's policies and strategies are equally dynamic. We are taking every necessary step to address evolving needs, shaping our policies not based on yesterday, but with tomorrow in mind. Our focus is firmly on the future, as we prepare the nation today for the challenges and opportunities of tomorrow. Whether it’s the Green Hydrogen Mission, Quantum Mission, Semiconductor Mission, or Deep Ocean Mission, Bharat is actively working on these initiatives. Recently, the government announced a fund of Rs 1,000 crore to promote space technology. Today, Bharat is truly a land of opportunities, and we believe that our future will be even brighter.
Friends,
We have pledged to make Bharat a developed nation by 2047. We know that you also wish to actively participate in this journey. We want more and more companies in Bharat to become global brands. We aspire for Bharat to lead in every sector on the global stage. Our promise to you is that we will facilitate, and your promise should be to innovate. Our promise is to reform, and your promise should be to perform. Our promise is to provide a stable policy regime, and your promise should be to create positive disruptions. Our promise is to focus on high growth, and your promise should be to focus on high quality. Think big, as we have many success stories to write together for the nation.
Today's Bharat is the land of the greatest possibilities in the world. Today's Bharat values wealth creators. A strong Bharat can drive substantial development for all of humanity. A prosperous Bharat can pave the way for global prosperity. We must remember the mantras of innovation, inclusion, and international cooperation. To every Indian, whether at home or abroad, and to every supporter of Bharat, I say, let us walk together on this journey. Let us make Bharat a developed nation because the prosperity of the world is intertwined with the prosperity of Bharat. And I am confident that we can achieve this goal. With this belief, I extend my heartfelt gratitude to all of you.
Thank you.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.